Закриват клиники в болниците на Видин, Враца и Монтана, ще си прехвърлят лекари и пациенти

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 4


Преструктуриране на областните болници във Видин, Враца и Монтана обмисля здравният министър Кирил Ананиев. Във всяка от трите болници трябва да останат да работят само най-успешните й клиники, предвижда той.

Така трите болници ще осигуряват по-добро лечение. Промяната щяла да доведе и до увеличаване на пациентите им, защото всяка от тях ще приема хора от целия Северозападен регион. Така пък щяло да стане възможно вдигането на заплатите на лекари, сестри и санитари.

Ананиев обяви идеята си в сряда след среща с директорите на трите областни болници и на държавната „Света Анна“. Пред тях той представи методиката за формиране на заплатите за персонал.

Болниците във Видин и Враца няма да успеят да увеличат заплатите, стана ясно след срещата.

И здравната каса, и министерството осигурили достатъчен финансов ресурс за тях, но заради демографската криза им липсвали както достатъчно пациенти, така и кадри, за да си заработят парите, обясни Ананиев. Затова предлагал вариант да работят с по-малко клиники, но реално да обслужват пациентите от три области и така да си изкарват парите.

Големите дългове на болниците във Видин и Враца допълнително затруднявали вдигането на заплатите.

„Следващата седмица заедно с директорите ще видим кои клиники и отделения имат най-висок капацитет във всяка една от трите болници и ще вземем решение как да ги преструктурираме. Вместо да има една и съща клиника или отделени и в трите болници, ще съсредоточим капацитет, апаратура и човешки ресурси там, където наистина е достигнато високо ниво“, обясни здравният министър.

Тази реформа ще върви заедно със закупуването на нови линейки и ремонт на спешните центрове, което приоритетно се изпълнява в Северозапада, допълни той.

Милена Кадиева, адвокат: Семейни войни завършват с изкъртени зъби и строшени ребра -95% от жертвите са жени

В пловдивска болница откриха приемна за пострадали от домашно насилие. Обучават лекари и медсестри как да разпознават белезите от побоища вкъщи

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 17


– Адвокат Кадиева, пловдивската неправителствена организация за защита на жертви на насилие, която ръководите, отвори наскоро приемна в университетската болница „Св. Георги“. С каква цел?

– Приемната е първата и единствена в Пловдивска област. Открита е на 10 юни по наш проект за превенция и преодоляване на домашното насилие, финансиран от Министерството на правосъдието.

В нея работим в сътрудничество с УМБАЛ „Св. Георги“ и полицията. Помещението се намира срещу спешния сектор. Болницата го оборудва и обзаведе, а ние предоставихме екип с компютри и принтер.

Идеята е хора с физически травми от побои в семейството да получат веднага не само медицинска, но и безплатна правна и психологическа помощ – на принципа на обслужване на едно гише. Така на пострадалите не се налага да обикалят целия град, за да стигнат до някое районно на МВР или други служби.

Когато трябва да се пусне жалба, полицай идва в приемната в УМБАЛ „Св. Георги“. Целта е всички документи за започване на производство по Закона за защита от домашно насилие да се изготвят на място.

Организацията ни разполага с още една приемна – в дом „Левски“ в Пловдив, която съществува от години. Там също се предоставят безплатни консултации на жертви на издевателства вкъщи – през нея преминават по около 30 души месечно.

– Информирани ли са лекарите от „Св. Георги“ за новата услуга, която предоставяте?

– Да. Имаме и споразумение с ръководството на болницата 25 медици от различните клиники да преминат през курс за домашното насилие. В него ще им бъде разяснено как да разпознават белезите му и кои служби да сезират.

Обучители ще бъдат както специалисти на организацията ни, така и представители на съда, прокуратурата, полицията и службата по изпълнение на наказанията в Пловдив. Всяка една от тези институции ще представи пред лекарите и медсестрите своите права и задължения и ще им каже какво се очаква от тях да направят, когато се появи някой, бит у дома.

– Оказвате помощ на пострадали у дома вече 8 г. Увеличават ли се случаите?

– С всяка изминала година. За 2018-а нашата организация е направила 427 консултации на пострадали от издевателства на съпрузи и партньори. 95% от жертвите са жени и едва 5% – мъже

В една трета от случаите става въпрос за малтретиране на възрастни от страна на техните пораснали деца и внуци.

Нараства и броят на делата по Закона за защита от домашно насилие. През м.г. в Пловдивския районен съд са образувани над

240 дела. Това показва, че все повече засегнати търсят помощ. Не всички обаче са готови да предприемат съдебни стъпки.

Статистиката ни показва, че 50% от пострадалите стигат само до ниво консултации, т.е. информират се какви са правата, задълженията и възможностите им, но по различни причини – страх, срам, вина, финансова зависимост от насилника или липса на подкрепяща среда, не стигат до правораздаването.

– Какви са най-честите причини за побоищата при младите двойки?

– За съжаление, това е резултат от патриархално-консервативния бит и възпитание, което имаме все още по нашите географски ширини.

Продължава да се шири разбирането, че жената, след като веднъж се омъжи или се събере да живее с някого, трябва да му се подчинява. Да се съобразява с неговите желания, да бъде винаги изрядна домакиня, да му приготвя салатата и питието, да не му се бърка в неговите занимания. Едновременно от нея се очаква да работи и да носи пари вкъщи, като ги дава на мъжа, тъй като той е главата на семейството.

Когато той срещне съпротива, започва да упражнява психическо, емоционално и физическо насилие. Избухват семейни войни, които завършват с избити зъби, счупени ребра и ключици. Масовият насилник е комплексиран, слаб човек, който, понеже не се е реализирал, си го изкарва върху най-близките.

През 2019-а обаче голяма част от жените не искат да търпят това положение. Най-малкото търсят информация как да го променят. Младите представителки на нежния пол по-често вземат решение за съдебни действия срещу насилника.

Най-голям брой дела се водят от жени на възраст от 30 до 40 г.

Те осъзнават, че агресията в дома трябва да бъде прекратена. Ако и децата бъдат обект на посегателство, това обикновено е капката, преливаща чашата. Тогава жената напуска къщата.

Напоследък обаче по Закона за защита от домашно насилие се предприемат по-често стъпки за извеждане на насилника от жилището.

– А защо възрастни стават обект на издевателства от страна на близките си?

– Заради жилища, земи или друго имущество, което може да се превърне в пари. Порасналите им деца или внуци нямат търпение, грубо казано, възрастният човек да си отиде от тоя свят, за да му приберат наследството.

Започват да го тормозят, за да ускорят края му. Близките най-често вземат пенсиите и оставят старите без препитание.

В голям процент от случаите внуци злоупотребяват с алкохол и наркотици и прибират до стотинка парите на бабите и дядовците си, оставяйки ги да гладуват. Има и ситуации на насилие в самата възрастна двойка, продължавало с години.

Жената идва в организацията ни, разказва за инциденти, търси помощ, но не е склонна да даде съпруга т на съд * или пък да се разведе с него. Наскоро имахме казус с дядо, който е тормозил децата си, докато растели, и продължил, след като създали свои семейства.

Три поколения живеят в една къща. При скандали с роднините той обиждал и размахвал брадва. Близките са прибягвали няколко пъти до полиция, но не са пускали официални жалби и не се решават да водят срещу него производство по Закона за защита от домашно насилие.

Стигна се дотам, че и тримата внуци на въпросния дядо емигрираха в чужбина, за да са далеч от него.

– Имате програма за овладяване на гнева. Повлияват ли се биячите от психологически консултации?

– Когато насилниците сами изявят желание да се включат в програмата, в кратки срокове има позитивни резултати. Настъпва промяна в мисленето и поведението им. Така много двойки се запазват. Съпругата или партньорката вижда, че мъжът желае да се пребори с агресията, и обикновено го подкрепя. Другите два варианта, за да се попадне в програмата, вече не са на доброволен принцип.

Районният съд може да задължи насилника да я посещава. Третият начин е със заповед на директора на социалната служба. В такива случаи ефектът е по-слаб, защото мъжът не осъзнава, че има проблем, и продължава да го отрича. Често самият той в детството си е бил жертва на домашен тормоз и е възприел този модел на поведение от баща си.

– Ефикасен ли е според вас законът срещу насилниците у нас?

– През февруари т.г. домашното насилие беше криминализирано, което е стъпка напред. Предвижда се и наказание лишаване от свобода, но до него се стига рядко. Ако лицето не е осъждано, наказанието най-често е пробация.

***

CV

– Адвокат Милена Кадиева е с 19 г. стаж като правист

– Ръководи пловдивската организация за защита на жертви на насилие от 2011 г.

– Екипът е съставен от психолози и юристи, които работят в сътрудничество с всички институции в града

Спасиха 70-годишен с марсилска треска

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 26


70-годишен бе излекуван напълно в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив, след като пипна марсилска треска от кърлеж. Мъжът отглеждал животни и имал кучета. Предполага се, че кръвосмучещото е пренесено от тях.

„Беше приет с температура и зачервяване на мястото на ухапването. Впоследствие се появи обрив по пялото тяло. Назначихме му терапия с антибиотик и вече се чувства добре“, обясни шефът на инфекциозната клиника доц. Андрей Петров. Той добави, че при тежката степен на марсилската треска се засягат белият и черният дроб, затова при полазване от кърлеж веднага трябва да се търси медицинска помощ.

Някои правели опити сами да го извадят, но често хоботчетата им оставали в тялото, което е опасно. Заради дъждовете популацията на кърлежите се е увеличила. Лекарите съветват при излети да се носят блузи с ръкави и дълги панталони. От общината увериха, че тревните площи редовно се пръскат.

НЗОК облекчава кандидатстването за лечение на деца в чужбина

Ана АТАНАСОВА

Сега   стр. 5


Родителите на деца, които се нуждаят от лечение в чужбина, могат да подават молбите си в здравната каса с непълна документация, която в процеса на разглеждане ще се допълва по служебен път от лечебното заведение за болнична помощ или от родителите. Това обявиха от НЗОК, след като управителят на касата Дечо Дечев и представители на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ се срещнаха, за да обсъдят проблемите с достъпа до лечението по линия на бившия вече фонд за деца, което сега се осигурява от НЗОК. Повод е случаят с дете с левкемия, плащането за чието лечение се забави с над 2 месеца.

Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за употреба в България лекарства, смятат и родителите, и касата. Сега те се купуват от болниците по специален ред за всеки отделен пациент и това забавя процедурата – например плащането, както беше в случая с 6-годишната Мария.

Касата и родителите са решили и че е нужно да бъде улеснен пътят на пациентите за кандидатстване пред НЗОК за тези лекарства, както и за лечение в чужбина. „От сдружението обърнаха внимание за трудности при подаване на документите, както и посочиха конкретни случаи, в които са получавали противоречива информация от страна на институцията“, допълват от касата.

До 3 юли касата ще прати на министъра на здравеопазването предложения за спешни промени в законовата уредба по въпроса, уверяват от НЗОК.

Има и по-отвратително от безумните цени в болниците

Това е липсата на ценоразпис и правила. Пациентите отдавна знаят, че ще платят, но е редно да знаят къде и колко

Янина ЗДРАВКОВА

Сега   стр. 9, 10


Доста свенливо Министерството на здравеопазването напомни на болниците, че е в сила поправка в закона, която ги задължава да публикуват ценоразписите на платените си услуги на видно място, включително и да ги пратят и на самото министерство и то също да информира гражданите от сайта си къде какво се налага да се плаща. Дори прекалено свенливо – новият текст е в сила още от 1 януари, а масово информацията продължава да липсва. Ако МЗ изобщо успее да я събере и публикува до края на годината, министър Кирил Ананиев спокойно може да пише постижението в графа „големи успехи“ – на челно и единствено място там.

Засега законовото си задължение са изпълнили в по-голяма степен държавните болници. Частните масово се правят, че подобен текст няма, а където са го забелязали, информацията рядко е пълна. И така, от досега видното от сайтовете на лечебните заведения човек би останал със силно погрешното впечатление, че там не се плаща. Повечето болници са качили ценоразписите на лечението, което предоставят, когато то не се поема от здравната каса, т.е. за неосигурени или хора, които по някаква причина си плащат изцяло, или с други думи – информация, която не касае масовия пациент, тъй като обикновено в болница се постъпва по линия на здравната каса. Има и информация за цената на избора на екип и лекар. Единственото по-детайлно описано и с конкретни цени са пакетите за раждане. Всичко останало са мъгляви допълнителни услуги, които може да бъдат получени при изрична молба на болния и за които ще бъде осведомен на място в лечебното заведение. Масово няма цени и на медицинските изделия, които рядко се покриват изцяло от НЗОК и се доплащат навсякъде (при това за един и същи винт например в болница А може да се доплатят 100 лв., а в болница Б – 500 лв.) Така пациентът може да остане с измамното усещане, че за лечение в болница не се плаща, освен ако не реши да избере екип, а дори и да се наложи да плати някоя такса, тя ще е незначителна. Да му мислят родилките – те са единствените, които плащат минимум 900 лв. – за избор на екип, а може и 1600 лв., че и 2400 лв. ако изберат пакет ВИП раждане в частна болница.

И ако до известна степен това все още важи в държавните и общинските болници – на места там дори още е възможно човек да мине без избор на екип (ако извади късмет), то в частните се плаща от много години. И от също толкова много години повечето пациенти са приели, че ще се наложи да платят. И не самото плащане е най-големият проблем, а тоталната липса на яснота и правила. Никой не знае за какво точно плаща, колко ще трябва да плати, защо го плаща, след като е хоспитализиран по линия на здравната каса, и защо, по дяволите, плаща и здравни осигуровки, че и данъци. А също и не получава никаква гаранция, че срещу повече пари получава по-добро лечение. На финала си тръгва с дълга фактура, в която има ВИП стая (която не е искал), санитарен пост, консултация преди, по време на и след операция, такса телевизор, такса административно обслужване, клечки за уши и чехли за еднократна употреба и всичко това срещу 1500 лв. и нагоре. А като се прибере вкъщи, в някой сутрешен тв блок някой услужливо ще му обясни, че болниците са недофинансирани.

Дали са недофинансирани и колко струва лечението, е друга тема – плащайки всички безумни и анонимни такси, пациентите финансират: абсолютно ненужно свръхраздутата болнична мрежа, кражбите в обществените болници, печалбата в частните, високите заплати на светила, чрез които те са привлечени в частното лечебно заведение и му водят и пациенти. Половината от разходите за здравеопазване в България се поемат от джоба на пациента, което чисто и просто значи, че здравна система няма. Има хаос и джунгла, Трети свят, в който само силните оцеляват.

Очевидно държавата няма никакво намерение да промени положението по същество – N-то правителство дори не се опитва да направи анализ колко струва реално лечението в България, така че поне да е ясно какво всъщност се плаща с обществени средства, за какво не достига и защо. Формално има някакви правила и формално те се спазват. Не може пациентът да плаща за лечение, за което е платила и НЗОК. И затова на фактурата пише клечки за уши – които не са част от пакета на касата, а не антибиотик например. Затова и когато някой се жалва, че са го накарали да плаща за безумия, му се отговаря: не е незаконно да се плаща за безумия, незаконно е да се доплаща за лечение. Това е най-лесното и удобно за МЗ и НЗОК – парите, които болниците са калкулирали за нужни, да се вземат директно от болните, а не от самата каса или министерство. Вариант да не се вземат няма – това изисква действителна и болезнена реформа, която управляващите не искат и не могат да направят. Та те не са в състояние да накарат болниците да въведат елементарни правила – да изкарат ценоразписите си на видно място! Не да не искат парите, а да предупредят пациентите колко ще им искат!

А болниците не искат да покажат ценоразписите си, защото тогава – чудо на чудесата – пациентите им ще имат поне някакъв избор. И ще откажат да отидат там, където ще им искат най-много. Много бързо ще се ориентират къде за става се плащат 1000 лв. и къде 5000 лв. И ще започнат сами да упражняват някакъв базов контрол, като откажат да финансират най-големите безумия.

Кандидат-студентите сами плащат здравните си вноски

Ана АТАНАСОВА

Сега   стр. 6


Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигуровки, напомни за поредно лято Национална агенция за приходите. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. За месеците от завършване на средното до започване на висшето си образование те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка.

Причината е, че неработещите зрелостници не попадат в нито една от двете категории – ученици или студенти, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Затова те трябва да подадат декларация в НАП, че ще се осигуряват сами, и това трябва да стане до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване.

Ако не плащат осигуровки, младежите ще са с прекъснати здравни права и да няма да имат безплатен достъп до услугите, осигурени от здравната каса.

50% от хората с ХИВ не се лекуват

Телеграф  стр. 6


Всеки втори пациент с ХИВ не се лекува. Това стана ясно по време на събитие, посветено на инфекцията и иновациите в лечението й. Според данните у нас са регистрирани около 3150 серопозитивни. Едва 1600 обаче са на терапия. Останалите не могат да бъдат проследени и не е ясно дали са починали, заминали в чужбина или просто са се отказали от лечението си. В същото време инфектираните пациенти, които се подлагат на лечение, живеят само две години по-малко от незаразените. Експертите изтъкват, че това доказва ефектът от наличните терапии. За жалост обаче поставянето на диагнозата и съответно започването на лечение у нас се бави и се случва средно 4 години след заразяването на пациентите. Според специалистите това се дължи до голяма степен на стигмата над хората с ХИВ. Проучване показва, че 55% от българите не биха контактували със серопозитивен. Много от хората все още смятат, че е възможно да се заразят от целувка или от приборите на инфектиран пациент. Най-голям процент от случаите на ХИВ са регистрирани в София, Пловдив, Варна и Пазарджик. В София например се лекува дете на 1 годинка. Най-възрастният инфектиран пък е мъж на 83 г.

Всеки четвърти студент опитвал дрога

За 61,1 на сто редовното пушене на канабис представлява голям риск за здравето

Монитор  стр. 2


Всеки четвърти студент у нас е употребявал някога някакво наркотично вещество. Най-често това е марихуана (22,9%), после следват хашиш (7,4%), амфетамини (4,8%), кокаин (4,1%), екстази (3,3%), метамфетамини (2,7%), синтетични канабиноиди (2,2%), а комбинация на две и повече вещества са посочили 2,1%.

Стряскащите данни са от изследване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, което се публикува по повод Световния ден за борба с наркоманията – 26 юни.

12,3% от студентите отбелязват, че са употребявали някакво наркотично вещество 12 месеца преди провеждане на проучването, като най-голям дял са употребявали марихуана (10,7%), хашиш (2,7%), амфетамини (2,1 %) и кокаин (2,0%).

През последните 30 ДНИ ПРЕДИ АНКЕТАТА ДЕЛЪТ НА ПОСЕГНАЛИТЕ КЪМ НЯКАКЪВ ВИД ДРОГА Е СПАДНАЛ НА 6,3%, като най-голям дял от студентите ползват марихуана (5,5%) и хашиш (1,2%), както и синтетични канабиноиди (0,7%), кокаин (0,6%), амфетамини (0,6%) и екстази (0,5%).

Най-висок процент от отговорилите посочват, че през последните 30 дни ежедневно или почти ежедневно са употребявали канабис (0,9%), както и синтетични канабиноиди (0,2%), метамфетамини (0,2%) и екстази (0,2%).

Най-често студентите започват да употребяват наркотици на 16-18 години, като 11,9% от тях са посочили, че на тази възраст за първи път са употребили канабис, 2,8% – амфетамини, 1,9%-кокаин, 1,6%-екстази и 1,5% – метамфетамини.

В по-ранна възраст (13-15 години), когато става дума за първаупотреба на някакво наркотично вещество, отново изпъква употребата на канабис (5,0%), а също и на амфетамини (0,5%), синтетични канабиноиди (0,4%), кокаин (0,3%).

Първата употреба на студентите на някакво наркотично вещество най-често се е случила на купон, парти (3,7%), както и в домашна обстановка у приятели, на улицата, в градинка, парк и в дискотека.

Само 0,9% от студентите посочват, че са инжектирали наркотично вещество, а 2 8% СА УПРАВЛЯВАЛИ МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО СЛЕД УПОТРЕБА НА НАРКОТИЦИ

22,9% предполагат, че има вероятност в бъдеще да употребят канабис, за 6,9% тази вероятност е голяма.

По отношение на останалите вещества, вероятността за бъдеща употреба се оценява на 16,0%, като за 3,1 % тя е голяма. За 61,1 % от студентите в страната редовното пушене на канабис представлява голям риск за здравето, а само 5,1% са на мнение, че няма риск. 11,1% смятат, че няма риск за здравето и когато пушат редовно наргиле.

Само 2,1% от студентите определят редовната употреба на кокаин като нерискова. 4,7% приемат употребата на екстази, а 1,8% -употребата на хероин.

Според 82,0% от анкетираните употребата на наркотици е проблем за обществото ни, а само 7,4% са на противоположното мнение.

Издават медицинско за домашно насилие до 30 минути след прегледа

Монитор  стр. 6


Лекари ще издават съдебно медицинско свидетелство за домашно насилие до 30 минути след преглед. Това обяви изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов при стартирането на съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация „Деметра“.

„При този вид престъпление, каквото е домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му. Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават и казват: „Ние сега трябва да отидем в „Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин.

Всичко това ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с подготвени от нас хора, които ще бъдат на разположение 24 часа 7 дни в седмицата“, обясни проф. Балтов.

Проектът е в помощ на жертвите на домашно насилие, а срокът му на изпълнение е 6 месеца.

Дългосрочната цел е да се обучат служителите на болницата, които първи се срещат в Спешното отделение с жертви на домашно насилие, как да разпознават тези хора. По този начин ще се постигне увеличаване на докладването и повишаване ефективността на услугите за жертви на домашно насилие.

Сигнал за жертвите на насилие ще бъде подаван в полицията, а извършителите на деянието ще бъдат включвани в специализирана програма за редуциране на агресивно поведение.

Откриват СПИН у нас 4 години след заразата

Едва 1 на 10 българи знаят дали са серопозитивни или не

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12


Средно с четири години по-късно откриват заразените с вируса на СПИН в България. Това се дължи на факта, че дори хора с рискови контакти отлагат да се изследват заради стигмата, която проявява обществото към тях, включително и лекари. Това съобщи клиничният имунолог от Националния център по заразни и паразитни болести проф. Мария Николова. Едва един на 10 българи знае своя ХИВ-статус. Все още значителен дял от пациентите се откриват твърде късно и са в напреднал стадий на имунен дефицит, допълни проф. Николова и подчерта, че по този показател стоим в негативната класация сред останалите европейски държави.

В България нивото на разпространение на ифекцията в сравнение с останалите страни на Стария континент продължава да е два пъти по-ниско, като през последните 10 години новите случаи са 3.4 на 100 хиляди души. Това се дължи на факта, че около четири години след 1986 година, когато беше установен първият вирусоносител в нашата страна държавата ни е предприела мерки и работи вече по трета програма за превенция на инфекцията.

Медицинската статистика показва, че средно годишно у нас се откриват по 200 нови случая. През миналата година новодиагностицираните случаи на ХИВ са били 311, а от началото на тази година до 14 юни новооткритите са нови 120, посочи проф. Николова. Най-много са те в София – 53, Пловдив -14, Варна – 4 и Бургас – 3 души с инфекцията.

Около 2,5 – 2,6 на сто хиляди се движи честотата на заразяването в нашата страна, което по думите на специалистите, е добър показател.

35,1 млн. души по света живеят с ХИВ-вируса. Общият брой на регистрираните серопозитивни в нашата страна е 3 150, но реално се проследяват половината. Сред непроследяваните освен починали, има заминали за чужбина или такива, които не се явяват за лечение.

Трикомпонентна антиретровирусна терапия е лечението за серопозцитивните. Медикаментите са модерни и се предоставят безплатно на всички инфектирани.

Ако обаче човек спре да приема хапчетата за седмица и дори за дни, вирусът става резистентен и повече медикаментът не му повлиява, поясни проф. Мария Стойчева, имунолог от Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив. Тя поясни, че въпросният ХИВ – вирус има способността да се променя изключително бърдо. Той мутира над 300 пъти по-бързо от този на грипа.

Годишно по различни програми и поводи са изследват 5лизо 300 хиляди души, като от началото на тази година са изследвани 115 хиляди души. Нараства делът на пациентите – 65 на сто, които започват навременна антиретровирусна терапия. Застаряването на популацията с ХИВ, обаче, е предизвикателство заради необходими нови подходи от здравни грижи, допълни още проф. Николова.

По данни за 2017 г. близо 37 млн. души в света живеят с ХИВ, от които 1.8 млн. деца. Всяка година броят на заразените с ХИВ се увеличава с 2 млн. души.

ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО ЗА РАК НА КОЖАТА ВЪВ ВМА

Монитор  стр. 12


Безплатен скинчек за бенки и пигментни образувания организират специалистите от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия-София, съобщиха от лечебното заведение. Профилактичните прегледи ще се извършат в два дни -28 юни 2019 г. (петък) и 9 юли 2019 (вторник). Специалистите ще консултират между 10 и 13 часа в кабинет № 220, на втория етаж в поликлиниката на ВМА. Желаещите да проверят кожата си преди разгара на лятото трябва да се запишат предварително на тел. 02/ 92 25 002 и 02/92 26181, между 8.00 и 14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар. Дерматолозите съветват пациентите да не подценяват слънцезащитата през ваканцията. Да използват продукти с фактор 30 или 50 – като превенция срещу рака на кожата и стареенето й. „При най-светлите хора и тези с много бенки, задължително се препоръчва максимален фактор, който да се нанася през 60 до 90 минути при излагане на слънце“, напомня началникът на Клиниката по дерматология във ВМА д-р Весел Кантарджиев.

Здравни специалисти започват протести в Троян

Медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти от местната болница са готови за колективна оставка

Дума   стр. 5


Пореден протест на работещите в здравеопазването се състоя вчера. Този път в Троян над 50 специалисти по здравни грижи излязоха на едночасов ефективен протест в двора на Многопрофилната болница за активно лечение. Исканията на медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и лаборантите са за по-добри условия на труд и адекватно заплащане.

Според председателя на стачния комитет Валя Димитрова в момента една редова медицинска сестра получава основна заплата от 610 лева, а санитарите са с 560 лева. „Министър Ананиев беше обещал, че от 1 юни ще ни даде 950 лева. Това обаче не се случи“, коментира Димитрова. В декларацията си здравните специалисти искат две минимални заплати, а допълнителните възнаграждения да бъдат според натовареността. За спешните центрове и за реанимациите трябва да има допълнително възнаграждение, смятат протестиращите. Те настояха още клас прослужено време да стане 1,2%, по-часовото заплащане на нощния труд да бъде увеличено на 3 лева на час, тъй като в момента е едва 50 стотинки.

Специалистите по здравни грижи искат още болниците да не са търговски дружества, както и да бъдат върнати медицинските стандарти, да има регламентирана медицинска практика за медицинските сестри.

Валя Димитрова посочи, че протестът не е насочен към ръководството на болницата, а към министъра на здравеопазването, и ще продължи до петък, всеки ден от 12 до 13 часа, като за това време медицинските специалисти няма да получат възнаграждение. Всички, които участват в протеста, са се подписали, че са готови да подадат колективна оставка. През септември те ще се включат и в националния протест.

„Не искаме да работим за 600 лева“,

„Граждани на Троян, не ни оставяйте сами, ще ви трябваме“, „Без нас, медицинските специалисти, няма здравеопазване“ гласяха плакатите на протестиращите. Те бяха подкрепени от лекари, техни колеги от училищата, детските и социалните заведения, от Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести.

Вчера стана ясно, че осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна и това допълнително натоварва екипите, които в момента работят там. Липсата на медици се усеща най-вече през лятото, когато работата се увеличава. Оказва се, че заплащането не е сред основните причини за липсата на медици в спешната помощ. „Работата тук е стресова, с голямо физическо натоварване и кариерното развитие не е достатъчно, така че хората търсят друга реализация“, коментираха от спешния център.

Глътка надежда за всички

Ценности, неподвластни на времето, на 18-ия Международен фестивал на червенокръстките и здравните филми

Дума  стр. 13, 18


Ако желаете да оцените живота си и неговия реален смисъл, каня ви да посетите този уникален в световен мащаб форум. Уникален както с откривателския дух на голяма част от точно подбраните за спецификата на фестивала 206 филма от 59 страни, така и с топлата, сърдечна, почти семейна атмосфера, придружаваща прожекциите (явно състезателният нерв на участниците е заложен още при създаването на произведенията им!); откровените срещи и разговори с техните автори, които не секваха до полунощ; дискусиите с любопитно подбрани значими актуални теми. От години раздялата с домакините изтръгва съжаление и болка у всички нас. Става дума не само за раздялата с морето, за което мечтаем 12 месеца (тук то по-скоро е живописен фон и вдъхновение), а за неудовлетвореността от факта, че си пропуснал нещо от твърде наситената програма.

След петгодишно пребиваване в СОК „Камчия“ тази година форумът се завърна в родното си гнездо – във Фестивалния и конгресен център във Варна, чиято публика търпеливо го очакваше. На официалната церемония по откриването му на 13 юни, на която присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова, патрон на фестивала, препълнената зала реагира възторжено на документалния филм на Вим Вендерс „Папа Франциск: човек на думата си“, който със своето слово припомни от екрана основните ценности и добродетели на форума; високохуманната му мисия в днешния напрегнат свят. Огромният проблем на нашето съвремие, от който произтичат всички кризи, е как да се върне вярата в човеколюбието. На него е посветена както цялата програма, разпределена в 6 категории, така и дискусионният форум „Агресия, хуманност, кино“, с участие на известни лектори като Соломон Паси, проф. Иво Христов, Татяна Дончева, Емил Спахийски, Анна Заркова, доц. Харалан Александров.

Редом с главния конкурс течеше паралелна селекция, посветена на 100-годишнината на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, както и състезание на техни най-нови произведения. В него се открои едночасовата документална творба „Женският център на Червения полумесец“ – дебют на Бикет Илхан (която вече четири десетилетия работи в киното), удостоен в тази категория с наградата за най-добър филм за убедителната режисура при пресъздаване с изобилен материал на потъналата из прашните страници на историята роля на жените в турското общество. Тук бе отреден Специален приз от председателя на БЧК Христо Григоров на първия голям документален проект на Румънския Червен кръст „Равенство“ -дело на четирима оператори, защитаващи темата за равни възможности на децата и младежите от най-бедните райони като инвестиция в нашето бъдеще. А старанието на трима млади доброволци, заснели по своя инициатива късометражния филм „Вдъхновение“, бе отличено със Специален диплом.

Главното си внимание ще насоча към онези произведения, които оставиха най-трайна следа в съзнанието ми: за тях разговорите ще продължат не само до следващия фестивал, а и след него…

Истинско потресение за зрители и професионалисти предизвика 88-минутната документална творба „Лицата на Лафора“ (Босна и Херцеговина), снимана в 7 страни в течение на две и половина години. С нея младият автор Денис Боич завоюва наградата за най-добро произведение в категорията „Здравни филми“: за разтърсващо показаната на екрана невероятна сила на човешкия дух (и на героите, и на самия режисьор) в свръхчовешки обстоятелства. Поемайки приза, Боич го посвети на една от героините -майката от семейство Гаич, която според него е „най-силната личност на света“, превърнала невъзможното за една смъртоносна болест във възможно. Макар и ранено по най-жесток начин, това семейство с изумителна упоритост и неистово старание събира пари за финансиране на изследванията за спасителното лекарство. По този начин то се нарежда сред най-големите дарители в света. Неговите усилия да „задвижи задрямалата планета“ и ентусиазмът на водещите учени се обединяват, за да докажат, че няма невъзможни неща. Едва ли е необходим коментар за гражданската и художествената „артилерия“ на този фестивал!

В категорията „Документални филми“, както обикновено, се наложиха на вниманието ни няколко произведения. За най-добър пълнометражен филм единодушно бе обявена едночасовата творба „Невидимият меч“ на италианския режисьор-сценарист Масимилиано Кокоза. Мисля, че за първи път срещам на екрана толкова проникновено изследване на света на незрящите, чиито сънища са идентични с нашите. Подобно на нас те сънуват в цвят и движение човешки фигури и природни пейзажи. Това поставя на дневен ред неотклонния въпрос: ако хората с вродена слепота имат същите сънища като зрящите, откъде идват тези образи?… Сред пълнометражните творби се отдели и вълнуващият документален разказ „Икар от Кочериново“ на нашия колега Емил Спахийски. В течение на час той задържа вниманието на зрителя към изпълнената с драматични обрати житейска история на мечтателя Николай Поповски от Кочериново. Без никакво специално образование героят изобретява и построява първия български хеликоптер в задния двор на бащината си къща. С нарастване на амбициите му изобретенията стават все посмели. Те започват да се съизмерват с жестокостта на живота. Кулминацията на филма отправя към нас въпроса: каква е цената на една мечта, с която се опитваш да се доближиш до слънцето? В същата категория силно впечатление направи „Твой ред е“ на бразилската режисьорка Елиза Капаи за безпрецедентния акт на осъзнаване на силата на единството от страна на хиляди ученици и студенти в Сао Пауло през 2015 г., когато в резултат на политическа криза е било предвидено много учебни заведения за бъдат затворени. Със задъхан монтаж и емоционален хъс филмът, който бе отличен с Голямата награда на фестивала, проследява окупацията на повече от 1000 училища и университети; пледира за гласност и уважение на различни мнения; а на финала недвусмислено задава въпроса: кой пише историята и как тя следва да бъде отразявана.

Специална награда за режисура тук получи американската кинотворба „3100: бягане и себенадминаване“ на Санджай Роуал за умело, динамично търсене на екрана на езотеричните и духовните измерения на бягането. Нейните герои – финландски разносвач на вестници и австрийски виолончелист, са участници в най-дългото сертифицирано 52-дневно бягане в света, което се провежда всяка година в Ню Йорк от 1997 г. Малцина успяват да завършат това, на пръв поглед непреодолимо предизвикателство, където духът, материята и психиката се състезават помежду си.

Сред документалните късометражни филми – седем на брой, бяха отличени „Животът започва на 90“ (Кипър) и „4 билета никога вече“ (Бразилия). Те са дело на две талантливи и очарователни режисьорки, чието дарование се открои на същия фестивал още преди две години. Авторката на първия – Беджай Браун, завоюва с него наградата за най-добър късометражен филм със светлия, убедителен начин, по който ни настройва да повярваме, че животът може да бъде прекрасен и полезен дори на 95 години. А любимката на всички – Лейде Жакоб, реализирала втория, след изключително вълнуващата творба „Моята поезия“, сега получи Специален приз за борбата на човек да отстоява правото да живее с достойнство до края на дните си.

Традиционното мислене смята конкурса за игрално кино за най-важен. И според него този фестивал защитава нивото си. Осемте игрални пълнометражни филма, включени в програмата му, бяха насочени към значими екзистенциални, актуални и днес, проблеми („Три дни до пролетта“ на Александър Касаткин – Русия, „5-а терапия“ на Алиса Павловская – Украйна, „Еуфория“ на Валерия Голино – Италия, „Един важен ден“ на Хомаюн Асадиан – Иран, „Лина“ на Рамин Расули – Афганистан, Иран, Холандия). За майсторски изградената атмосфера, пропита от нежност, деликатност и съпричастие, творбата с бавен ритъм и поетично заглавие „Граница на дъжда“ (Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия, Великобритания, Швеция) бе удостоена с наградата за най-добър филм в тази категория. По време на връчването й единият от двамата режисьори-сценаристи Властимир Судар (другият е Никола Мийович) сподели: „Направихме това произведение, съставено от две новели и епилог, от любов към Балканите. Тук го показахме премиерно, все едно, че е у нас… “ На екрана става дума за едно изкуствено, географско разделение, което е съобразено и в структурата на филма. Всъщност хората от двете страни на новоустроената граница между три държави (Босна и Херцеговина; Черна гора и Хърватска) доскоро са били едно цяло… и продължават да бъдат! До края на фестивала хората коментираха този филм за любовта, съзряването и надеждата, покълнала сред запустелия високопланински пейзаж с изглед към Адриатика.

Двойно по-голям бе броят на участващите в конкурса за игрални късометражни творби. Тук 14-минутната новела „Салам“ (САЩ, Великобритания) на Клер Фаулър, с увлекателния кинематографичен език, на който е разказана простичката история за шофиращия из улиците на нощния Ню Йорк Салам (тръпнещ в очакване на новини за живот или смърт от семейството си в Сирия), завоюва наградата за най-добър филм в тази категория. Тъкмо в целта на фестивала тук попадна 5-минутното независимо произведение „Концерт за кларинет и оркестър“ на Максим Петров, което получи Специална награда, връчена от кмета на Варна Иван Портних. Изградено по разказа на Людмил Станев „Още една кратка история за любовта“ (без специално финансиране), то ни въвежда в обикновена случка в топла нощ в началото на лятото – телефонно обаждане в Спешния център и… В съзнанието ни остава делничната история за една тиха и неотменна любов, която отново доказва, че това е единственото, което ни дели от смъртта. И Моцарт, разбира се…

Със Специална награда за една от всички категории („Здравни филми“) бе зачетена и българската творба „Началото е край“, продукция на БНТ 2 – РТВЦ Благоевград, за изключителна актуалност на тревожната проблематика. Чрез личните истории на четирима младежи, които се борят със зависимостта от наркотиците, екранът алармира съвестта на нашето общество.

На финала: след проследяване с интерес на преобладаващата част от филмите в програмата всеобщо пожелание на участници, критици, журналисти и гости (150 на брой) бе да се възвърне някогашният авторитет на форума и той да се увенчае отново с достигнатата с много усилия категория А на световните кинофестивали.

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса

Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Труд  стр. 1, 2-3


Климатичните аномалии като продължителни горещини, обилни валежи и чести гръмотевични бури, които застигнаха страната в последните дни, съсипват кръвното налягане и нормалния сексуален живот. За това предупредиха пред „Труд“ здравни експерти, които са категорични, че екстремните прояви на времето засягат не само хронично болните и възрастните, но и всички останали.

От Спешна помощ обясниха пред вестника, че вече има увеличение на хората, които се оплакват от хипертонични кризи, проблеми със сърцето и прилошаване.

„Най-често промяната във времето удря в сърцето, кръвоносната система и за съжаление леко се повишават инсултите. Хората с високо кръвно трябва особено да внимават и да си следят състоянието. Не е препоръчително да извършват тежък физически труд, защото това може да доведе до проблеми“, заяви говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

По думите й е много опасно при особено високи температури да се влиза и излиза от помещения със силно работещи климатици. Такива места са големите магазини и търговски центрове, които поддържат много ниски температури в обектите си. „Рязката промяна в температурите повлиява на организма и при големите жеги драстично се увеличава броят на случаите с прилошаване“, каза още Сунгарска.

Гръмотевичните бури и продължителните жеги влияят сериозно и на секса, твърди сексологът проф. Станка Маркова. „Ако си под силен стрес или се чувстваш потиснат и тъжен, лошото време ще усили тези емоции. Желанието за секс до голяма зависи от времето навън. Честите бури, придружени с гръмотевици и обилните валежи понижават либидото и пречат на интимния живот. По същия начин действат и екстремните горещини – заради тях хората избягват физическа активност и близост“, каза още проф. Маркова.

Известната сексоложка Наталия Кобилкина също потвърди пред вестника, че смяната във времето има директна връзка със секса. „Климатът много се променя по цялата планета и разбира се това влияе върху отношения в секса. Когато вали и студено – тогава често хора предпочитат вместо на живо да правят секс по интернет и да не излизат от вкъщи“, обясни Кобилкина.

Климатолозите обаче са категорични, че екстремни прояви на времето ще стават все по-често явление. Причината за това са климатични промени, които не са свързани единствено с промяна на температурите. Това каза пред „Труд“ климатологът Антоанета Йотова във връзка с екстремното време, което е обхванало страната.

Избягвайте мазното и алкохола

Сред основните съвети на лекарите е да се консумира по-здравословна, лека храна, с повече плодове и зеленчуци в менюто. Медиците съветват да не се прекалява с алкохола, с мазни храни и като цяло да не се приема храна в големи количества.

„При много високи температури е добре да се обличат по-светли дрехи, винаги да носите вода със себе си и шапка, особено за възрастните хора. Не е препоръчително дори и за здравите хора да излизат навън в най-топлите часове – от около 12 ч до към 4 ч следобед. Страдащите от хронични проблеми трябва да знаят, че при резки смени на температурата и изобщо на времето настъпват в тялото съответните процеси и респективно трябва да си обърнат по-голямо внимание“, обясниха от Спешна помощ пред „Труд“.

Когато човек усети, че не се чувства добре и не може да се ориентира какво точно е неговото състояние, трябва да потърси лекар, особено когато времето е толкова променливо, съветват още експерти.

Защо инфарктите удрят през нощта?

Земя  стр. 13


Сърдечносъдовата система функционира постоянно. През деня ритъмът на сърцето обикновено е равномерен. А нощем, по естествен начин, след заспиване, интензивността на дейността му намалява, те. работи на по-ниски обороти, защото и потребностите на организма от кислород и хранителни вещества са по-малки. Забавя се ритъмът, ударите стават по-слаби, намалява количеството на изтласкана кръв, а артериалното налягане спада. Така сърцето си почива.

Защо тогава инфарктите са по-чести през нощта? И какво се случва, когато в някой от съдовете има стеснение. То обикновено е вследствие на атеросклеротични плаки, които са в основата на исхемичната болест на сърцето и миокардиите инфаркти. Когато се насложат стеснен кръвоносен съд и слаб дебит на кръвотока (характерен предимно за нощта), болният се оказва в ситуация със силно намалено кръвоснабдяване на някои зони в сърдечния мускул и симптоми на миокардна исхемия.

Това обяснява защо в нощните или ранните сутрешни часове има по-висока честота на исхемичните пристъпи и сърдечните инфаркти. Нерядко след събуждането на болния тонусът на тялото му се подобрява, кръвоснабдяването се нормализира и оплакванията изчезват със или без прием на лекарства. Ако обаче 10-15 минути след събуждане човек се оплаква от задух и необяснима болка в гърдите, трябва да се потърси медицинска помощ.

Има още няколко фактора, които предразполагат пренатоварването на сърцето през нощта. Обилната вечеря и сериозното преяждане след 18 часа също са изключително противопоказни за хора със сърдечносъдови проблеми. Връзката между претоварването на сърцето и преяждането късно вечер е фактът, че се налага по-сериозно изпомпване на кръв, за да може организмът да разгради храната. Това води до учестяване на сърдечния ритъм и увеличаване обема на неговото действие.

Нощта е времето, в което може да се получи и неочаквано сърцебиене. Това се обуславя от неспокойния сън, от тежки мисли преди заспиване, от прекаляването с цигари и кафета през деня. Всичко това може и да не се свързва със сериозно сърдечно заболяване, но е възможно да е алармиращ симптом за такъв проблем в бъдеще.

Има и болни, страдащи от артериална хипертония, която не е добре контролирана. Това води до повишаване на кръвното през нощта и увеличаване на риска от инфаркт. Сходна е и ситуацията при болните със сърдечна недостатъчност. Легналото положение през нощта увеличава натоварването на сърцето и пациентите често се будят с тежък задух и тревожност на фона на една развила се мини сърдечна атака.

Високите стойности на артериалното налягане, аритмията и сърдечното свръхобременяване могат да способстват за влошаване на кръвоснабдяването на сърцето. Вследствие на това се благоприятства намаляване на кръвотока и пристъп на исхемична болест или развитие на миокарден инфаркт по описания по-горе механизъм.

Към влошаването на сърдечната дейност през нощта отношение имат и редица други заболявания, имащи денонощна цикличност. Едно от тях е сънната апнея, при което човек изпада в критични фази на спиране на дишането. След тези паузи хъркащият се буди стресиран, но още по-голям е стресът за самия организъм и в частност на сърцето.

Ендокринологичните заболявания също понякога търпят динамика през нощните часове. От една страна, това се дължи на дългата пауза без прием на храна и медикаменти. От друга страна – невинаги може да се предвиди какъв разход на енергия ще има през нощта, за да се дозират правилно медикаментите. Това е особено валидно за захарния диабет Една хипогликемия има отражение върху сърдечната дейност и може да бъде опасна.

И тук идва големият въпрос какво може да се направи, за да се предотврати среднощен сърдечен инцидент? Естествено, най-важното е човек да поддържа в добро състояние сърдечносъдовата, белодробната и ендокринната система. Ако той има някакво заболяване, трябва да го лекува и стриктно да спазва препоръките на своя лекар. Желателно е винаги на нощното шкафче да има медикамент от групата на бързо действащите нитрати (какъвто е нитроглицеринът например) и той да се използва при нужда.

Заставането в седнало положение и отварянето на прозореца, за да влезе чист въздух, често е достатъчно за отминаване на оплакванията. Въпреки това човек винаги трябва да има под ръка телефона на своите близки. Ако усети един или повече симптоми за инфаркт, той задължително трябва да позвъни на телефон 112.

Предупредителни знаци

ЖЕНИ

Замаяност или виене на свят

Болка в гърба

Болка в гърдите Недостиг на въздух Болки в рамото, врата или челюстта

Умора или припадък

Жените могат и да не усещат болка и стягане в гръдния кош, която се счита за характерна при инфаркт.

Някои дами, които са преживели сърдечна атака, съобщават, че симптомите им са били сходни на тези при грип и затова те са ги подценили.

МЪЖЕ

Студена пот и гадене Болка в гърдите Недостиг на въздух Болки в рамото, врата или челюстта

Ако човек имат един или повече от тези изброени симптоми и те не отминат в рамките на 5 минути, трябва да се позвъни веднага на телефон 112.

Медикаментозната терапия дава добри резултати само тогава, когато е приложена в рамките на 1 час от началото на симптомите.

***

Първа помощ

Сърдечната атака започва с интензивно и продължително стягане зад гръдната кост, от лявата страна на гърдите, във врата и челюстта. Пациентите описват болката като пареща и все едно някой ги притиска с тежък предмет.

За да се осигури първа помощ, е необходимо да не се изпада в паника. Преди пристигането на линейката задължително трябва да се облекчи дишането на пациента, като за целта се разхлабят дрехите, които го стягат. Трябва да се осигури максимален комфорт на страдащия – той се поставя да легне. Горната част на тялото му трябва да бъде по-високо поставено, т.е. поставят се възглавници под раменете му. Осигурява се и приток на свеж въздух, като се отворят прозорците.

При случай на сърдечен удар е важно периодично да се проверява кръвното налягане и честотата на пулса по възможност на всеки 5 минути. Ако кръвното е нормално, на пациента може да се даде нитроглицерин, който той да постави под езика си. В случай обаче че кръвното рязко спадне, нитроглицеринът не помага. На пациента може да се даде да сдъвче таблетка аспирин.

В случай на отсъствие на съзнание, дишане и пулс пациентът трябва да се постави на пода и моментално да се започне реанимация. Трябва да се направи кратък удар с юмрук в областта на гръдната кост. Изкуственото дишане също е задължително. На всеки 15 удара на сърцето се прави вдишване и издишване. Това се повтаря, докато се появи пулс.

При инсулт – лечение в рамките на златния час

До 39-ата минута екипът на проф. Стайков прилага тромболитично лечение

Феодорина ЛЯСКОВА

168 часа  стр. 39  


Angels инициативата на Европейската организация за инсулти даде най-високата награда – диамантено отличие, на клиниката по неврология, ръководена от проф. Иван Стайков. Отличието е за това, че той и екипът му успяват да приложи златния стандарт -тромболитичнолечение за „стопяване“ на тромбите, причинили инсулта, при над 25% от пациентите с исхемичен инсулт. Забележителен успех е и времето – от приемането на пациента в болницата до започване на лечението за възстановяване на проходимостта на мозъчните съдове – средно 39 минути.

Следването на най-високия стандарт в практиката е възможност за пациентите с инсулт не само да живеят, но и да имат добро качество на живот с максимално избягване на инвал идизацията, както и да се възстановят от пораженията на мозъка поради нарушеното му кръвоснабдяване.

Инициативата на общността на „ангелите“ цели да стимулира болници и неврологични структури, които отговарят на европейски зададени критерии за лечение на исхемичен мозъчен инсулт в острата му фаза. Целта е хармонизиране на диагностичните и терапевтични процедури при остър мозъчен инсулт както между отделните европейски страни, така и вътре в самите страни. За да се стимулират болниците, които изпълняват критериите на европейското ръководство за лечение на инсулта, се дават три награди -златна, платинена и най-високата – диамантена.

Най-важно в лечението на инсултите е времето – колкото по-бързо се проведе специфичната терапия, толкова по-големи са шансовете пациентът да оцелее и да е без увреждания, обяснява проф. Иван Стайков. Поради тази причина в световен мащаб е наложен терминът – „времето е мозък“. Лекарите са зависими от времето. Става дума за т.нар. „златен час“- времето от транспортирането на пациента пред вратата на болницата до началото на тромболитичното лечение да е по-малко от един час. В това време се извършват доста неща. Определя се неврологичният му статус, правят се инвазивни процедури, образно изследване, лабораторни показатели. В рамките на този час пациенът трябва да премине с най-висок приоритет през необходимите изследвания, за да започне лечението. Един от критериите за диамантената награда е над 75 % от пациентите с исхемични инсулти да бъдат лекувани в рамките на по-малко от 60 минути от идването в болницата до началото на тромболитичното лечение. Вторият критерий е при над 50% от пациентите с исхемични инсулти специфичното лечение да започне след по-малко от 45 минути („от вратата до иглата“).

Най-трудният критерий на Европейската организация за инсулти е тромболитичното лечение да се проведе при над 25% от пациентите. Т.е ако има 100 човека с исхемичен инсулт, на повече от 25 от тях да се приложи тромболитичното лечение и то в рамките на 4,5 часа от началото на инсулта, уточнява проф. Стайков. Това е изключително трудно и зависи от бързината на идване на пациента в болницата. Ако транспортирането му закъснее – тромболитично лечение не може да се проведе. За съжаление инсултите се случват внезапно, по всяко време и много често нощем или рано сутринта, и не могат да бъдат планирани. “ Горди сме, че успяхме да приложим на 26% от всички пациенти с исхемичен инсулт тромболитично лечение. Средният процент за България е около 1,5% – подчертава проф. Стайков. – Гордеем се и с постигнатото средно време от под 40 минути от постъпването на пациента в болницата до началото на лечението. Т.е. изпълняваме този втори критерий почти 100%.“

Исхемичният мозъчен инсулт е от 75% до около 80% от всички видове мозъчни инсулти. Това е внезапно остро нарушение на мозъчното кръвообращение и невъзможност за снабдяване на дадена област в мозъка с кръв, кислород и глюкоза. Мозъкът е изключително нетолерантен към липсата на кислород и по тази причина бързо се развива т.нар. исхемична зона. Според проучвания това се случва много бързо в рамките на първите часове. Американски невролози са установили, че в рамките на минута мозъкът започва да губи по 1,9 млн. неврона, ето защо е толкова важно времето. „Самата манипулация е лесна, важна е организацията на различните структури -бърза помощ, спешно отделение, клиниката по образна диагностика, клинична лаборатория, клиниката по неврология, отново напомня проф. Стайков. – Когато видим, че пациентът отговаря на всичките включващи критерии и на нито един от изключващите, тогава му се поставя тъканен плазмогенен активатор интравенозно, който стопява тромба (кръвен съсирек, който е запушил голям артериален съд). Преди началото се прави компютърна томография на главата, както и контролно 24 часа по-късно. И когато лечението е направено в рамките на определеното време, кръвният ток в повечето случаи е възстановен за тези 4,5 часа“.

Изключващите фактори, при които не се прилага тромболитичното лечение, са много и някои от тях са мозъчен кръвоизлив, голяма исхемична зона, прием на някои антикоагуланти, които са разредили в голяма степен кръвта, ниво на тромбоцити и кръвна захар.

Важен критерий е пациентът да е в болницата най-късно до 3-3 1/2 часа след началото на инсулта, за да има време за тромболитичното лечение.

Според международни експерти контролът и повлияването на рисковите фактори за исхемичен инсулт може да доведе до неговото намаляване с 80%.

Инсултът коси, той е остър и внезапен. Човек не знае и не може да подозира, че ще му се случи това. Той е толкова спешно състояние, колкото и сърдечният инфаркт.

При инсулт внезапно се губи способността за говорене или разбиране. Получава се внезапна пареза на левите или десните крайници, изкривяване на левия или десния ъгъл на устата, световъртеж, понякога силно главоболие, двойно виждане.

Ако се забележат такива симптоми, трябва веднага да се позвъни на 112 или близките на пациента да го закарат в спешно отделение.

Рисковите фактори за инсулт са високо кръвно налягане, дислипидемия, захарен диабет. Един от най-тежките рискове фактори за исхемичен инсулт е абсолютната аритмия (пристъпно или хронично предсърдно мъждене). Около 25% от исхемичните инсулти се дължат на него. Рискови фактори са и обструктивната сънна апнея, наднорменото тегло, възрастта, разбира се, голямата употреба на алкохол, стресът, нездравословният начин на живот.

26.06.2019

Национални телевизии

Здравното министерство планира преструктуриране на областните болници в Северозападна България

БНТ, Новини в 20.00 часа


Здравното министерство планира преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Министър Кирил Ананиев се срещна с директорите на лечебните заведения във Враца, Видин и Монтана, за да представи новите правила за формиране на заплатите.

Репортер: Само болницата в Монтана, ще може да увеличи заплатите на персонала от първи юли. Лечебните заведения във Видин и Враца били в тежко финансово състояние.

Кирил Ананиев: Здравните власти са осигурили необходимия финансов ресурс. Това, което трябва да се разбере от работещите, е че този финансов ресурс трябва да се заработи.

Репортер: Двете болници не можели да получат достатъчно пари от здравната каса и министерството, заради демографския срив и недостига на кадри, обясни министър Ананиев. Затова се предвижда преструктуриране на клиники и дейности.

Кирил Ананиев: Вместо да има една и съща клиника или отделение в три болници ние ще съсредоточим и капацитет и апаратура и човешки ресурси- там, където наистина е достигнато високо ниво на обслужване на населението.

Репортер: Очаква се след преструктурирането лечебните заведения да успеят да увеличат заплатите на работещите в тях.

Кирил Ананиев: Пациентите ще бъдат насочени към специализираните структури. Тогава ще има и необходимия обем дейност. Тогава ще бъде заработен и ресурсът, който държавата го осигурява.

Репортер: Здравният министър каза, че директорите на трите болници били съгласни с предложението за преструктуриране.

Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна

БНТ  Новини в 12.00 часа


Осем лекари не достигат в Центъра за спешна медицинска помощ във Варна. Това допълнително натоварва екипите, които в момента работят там. Липсата на медици се усеща най-вече през лятото, когато работата се увеличава.

Липсата на медици в Центъра за спешна медицинска помощ е проблем от години. Лекарите помагат на пациенти от цяла Варненска област, обслужват и част от кметство Обзор, което е към съседната област Бургас.

Д-р Мая Рашева: Той е хроничен проблем, но все пак успяваме да направим графиците, така че да бъдат попълнени голяма част от екипите.

Според д-р Рашева, заплащането не е сред основните причини за липсата на медици в спешната помощ.

Д-р Мая Рашева: Работата тук е стресова, работата е с голямо физическо натоварване и кариерното развитие не е достатъчно за тези хора. Така че те си търсят друга реализация.

Вакантните бройки в центъра се усещат най-вече през лятото, когато натоварването е по-голямо заради туристите. Не са малко и фалшивите повиквания.

Д-р Мая Рашева: Най-често се касае за лица в нетрезво състояние. И екипът като отиде на място не намира никой.

Центърът за спешна помощ вече разполага с три нови линейки, които са напълно оборудвани с медицинска апаратура. Очаква се да пристигнат още 19. С тях автопаркът на Спешния център ще бъде напълно обновен.

Наплив от пациенти с кожни проблеми след края на лятото прогнозират дерматолози

БТВ, Новини в 19.00 часа


Наплив от пациенти с кожни проблеми след края на лятото прогнозират дерматолози. Причината е в неправилна защита от слънцето в горещите месеци. Какво трябва да знаем, за да се предпазим от рак на кожата?

Репортер: Здравейте от клиниката по дерматология на ВМА. Намирам се в операционната зала, където на година се извършват стотици операции. Това е един от уредите, с който се премахват доброкачествени и злокачествени образувания по кожата. За да не стигаме до тази зала, ето какви са съветите на специалистите.

19-годишният Радослав е спасител на плажа в Крайморие. Стои средно по 10 часа на слънце всеки ден и още в началото на сезона е с изгаряне.

Радослав: Мажа се с крем против слънце. Но не се опазих, изтървах в началото.

За разлика то спасителя тази група плажуващи деца са се запасили с предпазни средства.

Гражданин: Гледаме да избягваме силното слънце. Сутрин до 11 ч.

Това е и съветът на лекарите.

Д-р Весел Кантарджиев: Препоръчваме дозираното излагане на слънце. Това е, да кажем от сутринта до към 11 ч и след 16. Най-честата поява на нови бенки по тялото е прекаленото излагане на слънце.

Подценим ли слънцето, операцията на злокачествени бенки е почти сигурна. На такава се подлага и Ели Димитрова.

Ели Димитрова: Не съм се мазала много с кремове, по принцип не съм ползвала.

Лекарите предупреждават и любителите на солариуми.

Д-р Весел Кантарджиев: Вече имаме случаи на 20 и няколко, 30-годишни хора със злокачествени образования на кожата.

Следващите дни във ВМА ще преглеждат безплатно пациенти със съмнителни кожни образувания.

Прегледите ще се проведат на 28 юни и на 9 юли. Болницата планира да организира безплатни дерматологични прегледи и през есента.

До дни НЗОК ще предложи да се промени реда за кандидатстване на деца за скъпо лечение

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


До дни НЗОК ще предложи да се промени реда за кандидатстване на деца за скъпо лечение. Идеята е занапред да се приемат и непълни комплекти от документи, за да се ускори процедурата. От ръководството на здравния фонд се срещнаха с родители, сред които и с майката на починалата 6-годишна Мими. Преди дни родителите на детето получиха фактура за 14 хил. лв. за скъпи лекарства. Оказа се, че всички родители сами кандидатстват, за да си осигурят основни лекарства. Въпреки обещанията на здравните власти за промени, родителите готвят протест на 11 юли.

Надя Иванова: Борбата тепърва предстои, това искам да кажа. В случая тази среща смятам, че беше конструктивна с г-н Дечо Дечев. Но докато в крайна сметка не видя черно на бяло, че наистина това се случва и самите болници заявяват лекарства, получават лекарства, които са за лечение на децата, да, моето дете вече го няма, за съжаление, но се надявам да мога да помогна на всички останали деца.

Национални радиа

Специалистите по здравни грижи от Общинската болница в Троян започнаха от днес ефективни едночасови протестни действия

 БНР


Специалистите по здравни грижи от Общинската болница в Троян започнаха от днес ефективни едночасови протестни действия заради ниското заплащане на труда им. Месечните възнаграждения на медицинските сестри в троянската болница са малко над 600 лв., въпреки обещанията на здравното министерство, че ще станат 950 лв. от първи юли. За протеста слушаме кореспондентът ни Пламен Христов.

Репортер: Протестиращите настояват месечните възнаграждения на сестрите да бъдат от две минимални работни заплати, поясни Валя Димитрова.

Валя Димитрова: Лечебните заведения да не са търговски дружества, нощният труд да стане 3 лева на час, клас „прослужено време“ да стане 1,2, да има регламентирана медицинска практика за медицинските сестри.

Репортер: В протестната декларация са се подписали 60 от 76 специалисти по здравни грижи в Троянската болница.

Валя Димитрова: Които са готови веднага да си подадат оставка колективна.

Репортер: Протестът беше подкрепен от специалисти от училищата, детските и социалните заведения, медици от Белодробната болница, лекари и граждани.

-Защото съм солидарна с тези момичета, защото има нужда от здравна реформа, истинска, а не такава на книга. Да видят хората, че просто ние не сме съгласни нещата да продължават по този начин.

-От солидарност с колегите. Аз съм лекар в Спешна помощ, но ние сме на една страна на барикадата, а отсреща е страданието на хората, така че няма как да се делим.

Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за употреба в България лекарствени продукти

БНР


Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за употреба в България лекарствени продукти, съобщават от Здравната каса след среща на управителя на институцията д-р Дечо Дечев и представители на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“.

Повод за срещата е смъртта на 6-годишната онкоболна Мария, която се лекуваше с медикаменти, неразрешени у нас.

На срещата е постигнато съгласие да бъде улеснен пътят на пациентите за кандидатстване пред НЗОК за тези лекарствени продукти, както и за лечение в чужбина.

Потвърдено е било също, че родителите могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация, която в процеса на разглеждане ще се допълва по служебен път от лечебното заведение или от родителите. До 3 юли Здравната каса ще изпрати в писмен вид до министъра на здравеопазването предложения за спешни промени в наредбите на Министерството на здравеопазването.

 „Пирогов“ започва съвместен проект в помощ на жертвите на домашно насилие

БНР


От 1 юли болница „Пирогов“ започва съвместен проект с Националната полиция и неправителствената организация „Деметра“ в помощ на жертвите на домашно насилие. Проектът е със срок 6 месеца. При този вид престъпление – домашното насилие, е важно институциите да реагират в първите часове след извършването му, каза изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Проф. Асен Балтов: Никога не е имало пълно обхващане на тези пациенти. Обикновено те минават, казват: „Ние сега трябва да отидем в „Съдебна медицина“ да си издадем едно съдебно медицинско свидетелство“ и след това евентуално да търсят помощ по някакъв начин. Всичко това нещо ще бъде свършено в рамките на 15 до 30 минути с от нас подготвени хора, които ще бъдат буквално на разположение 24 часа 7 дни в седмицата.

Представиха най-голямата и единствената по рода си българска комуна за лечение на наркозависимости Рето Надежда

БНР


В Международния ден за борба с наркотиците в специално издание на предаването Хоризонт До обед съвместно с радио Бургас беше представена най-голямата и единствената по рода си българска комуна за лечение на наркозависимости Рето Надежда, както и пилотен проект на бургаската полиция за превенция срещу дрогата. Предаването е част от кампанията на БНР Избери живота.

Преди 10 г. бургаската полиция започва регулярни срещи на ученици от учебните заведения от цялата област с момчетата на Рето Надежда.

Инспектор Веселина Тодорова: Днес ви предстои един малко по-различен час. Това са момчетата от християнско сдружение Рето Надежда и благодарение на тях часовете, свързани с това да говорим за наркотичните вещества са интересни. Защото те са хората, които застават с лицата си, с имената си, изказват личните си истории.

Комуната Рето Надежда е създадена преди 17 г. Десетки мъже и жени на възраст от 15 до 70 г. са търсили помощ и спасение в нея. Единици са тези, които са успели да се върнат към живота.

Стефан Красимиров: Трябва да знаят на първо място, че те няма да открият топлата вода, че преди тях е имало хора, които са минали по този път и че са намерили само опустошение, тъга, разруха и по чудо са оцелели.

Борбата със зависимостите продължава с години. А понякога и цял живот, казва Стефан.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 27.06.2019