Робот, разработен от НАСА, вече оперира болни в „Майчин дом“

Пациенти от цялата страна ще имат достъп до него, каза здравният министър Кирил Ананиев

Йоана РУСЕВА

24 часа  Стр. 1, 6-7


Роботът Da Vinci, който е разработка на НАСА, вече заработи и в най-голямата акушеро-гинекологична болница в България „Майчин дом“. Това е втората държавна болница след плевенската „Света Марина“, която разполага с роботизираната хирургична система, с която се извършват безкръвни и щадящи гинекологични и урологични операции.

Този в „Майчин дом“ е от последна генерация, което го прави уникален за страната ни

Системата е на стойност 6 млн. лв., като финансирането е направено съвместно от Министерството на здравеопазването, Медицински университет – София, и „Майчин дом“.

Роботизираната хирургична система Da Vinci бе официално открита в четвъртък, когато бе представено и изцяло обновеното фоайе на болницата и бе учредено болничното настоятелство. В церемонията по освещаване на роботизираната хирургична система участва и Негово Светейшество патриарх Неофит I.

Роботът Da Vinci се използва основно за операции на тумори, предимно злокачествени. В гинекологията се прилага при рак на лигавицата на матката, тумори на яйчниците, ранен стадий на рак на шийката на матката.

Da Vinci в „Майчин дом“ ще се използва и от уролозите на Александровска болница, отново за туморни операции на пикочо-половата система.

„По въвеждане на новата апаратура изпреварваме дори големи модерни болници в САЩ. Във Флорида например това ще се случи след месец“, обясни директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов.

„Предимствата на роботизираната хирургия са безспорни, защото става въпрос за ендоскопска операция, т.е. не се отваря коремът на пациента, а възстановяването е много по-бързо

Не на последно място тази машина усъвършенства човешкия потенциал – движения, очи, така че роботът е върхова технология“, каза още проф. Костов. (Какво още разказа за робота -на 5-а стр.)

Като празник окачестви събитието и здравният министър Кирил Ананиев, който също присъства на откриването.

„Не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 милиона души“, каза той и допълни, че от апарата Da Vinci ще могат да се възползват пациенти от цялата страна.

Разходите по операциите с апарата се покриват от здравната каса, но според специалистите това, което се заделя не е достатъчно, затова ще се обсъжда вариант за увеличение на цената на клиничната пътека от догодина, стана ясно още от думите на министър Ананиев.

Очаква се здравноосигурените пациенти да могат да се възползват от робота след около месец и половина, тъй като е нужно технологично време „Майчин дом“ да сключи договор със здравната каса, която да покрива разходите по операциите.

Дотогава екипът на проф. Костов ще извършва операции, но те ще трябва да се заплащат от пациентите. Цената за гинекологична интервенция с Da Vinci ще е около 8000 лв., колкото е и стойността на клиничната пътека, заплащана от НЗОК.

„Първите операции с робота Da Vinci ще започнат още от следващата седмица, но те ще бъдат, за да можем да сглобим екипа. Всяко едно високотехнологично начало изисква голяма подготовка. Необходимо е и да се обучат специалистите за работа с робота

След това трябва да сключим и договор с касата, за да може пациентите, които се осигуряват, да не плащат от джоба си, тъй като това са много скъпи операции. Когато всичко това се случи, ще започнем ежедневно да оперираме“, обясни проф. Костов.

Освен новата апаратура „Майчин дом“ учреди и нов състав на болничното настоятелство, което също бе представено в четвъртък. В него влизат председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, издателят на в. „24 часа“ Венелина Гочева, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит, и царският син – известният хирург д-р Кубрат Сакскобургготски. Князът обаче не успя да присъства на представянето, защото бе на дипломирането като лекар на сина си Мирко (виж долу).

Проф. Иван Костов: Специална конзола на робота позволява с него да се оперира и от друг континент

24 часа  Стр. 7


Специална конзола, с която разполага роботизираната система от най-ново поколение Da Vinci, ще позволи на лекарите да извършват операции с нея дори ако се намират не само в друг град или страна, но и на друг континент. Това ще стане възможно с развитието на 5G мрежата“.

Това разказа шефът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов при представянето на апарата в четвъртък. Той определи разработката като наистина революционна.

„Действително НАСА работят в посока да се оперират хора дори на други планети, а този робот е тяхна разработка. Неслучайно и финансови гиганти като Илън Мъск и Джеф Безос инвестират огромни средства в медицина и в космическа наука“, допълни проф. Костов.

„Роботизираната хирургия присъства в България над 10 години, благодарение на проф. Григор Горчев от Плевен, но сега имаме последна генерация модел с 3D ISG камера. Тя работи със специално флуоресциращо багрило. Когато то се вкара в човешкия организъм, камерата разпознава лимфните възли, в които има метастази, т.е. ракови клетки, което също е революционно в цял свят. В България също се нарежда на челно място, защото в много държави последната генерация роботи липсва“, допълни предимствата на новата технология шефът на „Майчин дом“.

За онкоболните това е безценно, защото, вместо да се прави тотална дисекция, тази камера позволява на лекарите да виждат точно къде са метастазите и да ги отстранят.

Самият механизъм на работа също е революционен. Лекарите оперират чрез джойстици, които позволяват роботът да повтаря движенията на човешката китка, а при обикновена отворена операция инструментът няма как да повтори движенията на човешката ръка.

Две поколения лекари в царското семейство – Мирко Панагюрски тръгна по стъпките на княз Кубрат

Лиляна КЛИСУРОВА

24 часа  Стр. 7


Две поколения лекари има вече в семейството на цар Симеон II. Внукът му Мирко – най-големият син на княз Кубрат, вече взе диплома. И именно заради тържеството му баща му пропусна откриването на новия робот в „Майчин дом“.

Княз Кубрат е един от най-известните хирурзи в Испания. През 2013 г. третият син на цар Симеон II и царица Маргарита попадна в класацията на испанското списание „Магазин“ за топ 20 на хирургията в страната, наречена – „Отборът мечта“.

Д-р Кубрат Сакскобургготски е ръководител на Отделението по хирургия и колопроктология към болницата „Сан Камило“ в Мадрид. Често развива тезата си, че бъдещето е на тясно специализираните хирурзи. Цени много добрата информираност на пациентите и често отговаря на въпроси на сайта си дори в малките часове на деня.

В едно свое интервю Кубрат споделя, че „способността да вдъхва доверие и спокойствие и да бъде съпричастен към проблемите на пациента са сред основните качества на добрия хирург“.

Мирко е на 24 г. и е най-големият от трите момчета на Кубрат и съпругата му Карла Ройо-Виланова. Също като баща си носи титлата княз Панагюрски.

Д-р Желю Димов, ръководител на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в болница „Света Анна“ – София:

Бъдещето на лицево-челюстната хирургия е в използване на импланти от тялото

Недостигът на кадри в тази специалност у нас става все по-сериозен проблем

Йоана РУСЕВА

24 часа  Стр. 24-25


– Д-р Димов, вие сте специалист по лицево-челюстна хирургия с дългогодишен опит, но преди месец се сблъсквате със случай, какъвто казвате, че няма описан в литературата. Разкажете за него.

– В началото на май при нас докараха млада жена на 35 години, с много тежка съчетана лицева и черепно-мозъчна травма, получена вследствие на дърво, което пада върху семейната кола, докато тя, съпругът й и детето им пътуват с нея. Инцидентът става по пътя от Пазраджик за София. Вследствие на удара най-тежко пострадала се оказва жената, която е почти смазана – черният дроб, далакът и единият й бъбрек са разкъсани, има фрактури, а цялото й лице – смачкано до неузнаваемост. Колегите от Бърза помощ от Пазарджик се отзовават бързо и на място премахват бъбрека и далака, зашиват корема и я стабилизират, но с лицевата травма са срещнали трудност. Тъй като в болницата в града, където е откарана след това, няма лицево-челюстен хирург, а само специалисти по уши-нос-гърло, те са зашили ноздрите, носа, махнали са ябълчните кости, за да овладеят кървенето. След това се свързаха с мен да ходя да я оперирам на място, но нямаше как, защото там нямат нужната апаратура. Затова се наложи да я преведем в „Света Анна“. Докараха я в стабилизирано, но тежко реанимационно състояние. Не спах цяла нощ, за да мисля как да я събера. Наистина няма описано в литературата такова раздробяване на лицевия скелет.

– Описаното звучи несъвместимо с живота…

– Наистина беше така.

– Как може да се възстанови човек от подобни травми тогава? Как процедирахте?

– Тъй като пациентката буквално нямаше нос и носови ходове, а твърдото небце беше натрошено на парченца, трябваше всички тези части съответно да се изградят наново и да се съберат. Използвах много плаки и болтчета, с които да изградя носа, а с въздухоносни тръбички, които се поставят на мястото на ноздрата и стигат до назофаринкса, се оформят самите ноздри и носни пътища. Те обаче трябва да седят 2-3 месеца. След това поставих тампони около тези тръбички и напълних цялата уста с марлен бинт, за да може да притисне плътно към основата раздробените фрагменти на небцето – като пъзел да се съберат и самонаместят. Организмът има тази способност. Възстановяването на тези части на тялото е много важно за връщането към нормален живот на пациента след това, защото в тази средна част на главата минават основни и важни функции – говор, хранене, вкус, дишане, всичко е в тази област. Използвал съм около 10 плаки, за да събера всяка една костица.

– Колко време продължи операцията и какво е състоянието на пациентката?

– Операцията продължи около 6 часа, а пациентката се възстановява много добре.

– Какво следва оттук нататък за нея?

– Посттравматичен дефект ще има, но трябва да минат поне 6-7 месеца и чак тогава да се предприемат действия за реконструкция на самото лице. Най-вероятно ще го направя с костици от горния слой на черепа. Това също е една тежка интервенция, защото тези костици трябва внимателно да се поставят на мястото на липсващите по лицето.

– С какви други случаи сте се сблъсквали в практиката си?

– Много са. Преди време наш колега, лекар, получи сериозна травма, след като кара джет. По невнимание или от бърза скорост се блъска в корпуса на един параход, като най-пострадало бе лицето му, но се възстанови. Като го докараха, беше неузнаваем, но сега ако го видите, няма да кажете, че е опериран. В началото на годината пък, след битов инцидент, докараха при нас жена от Русе. Там проблемът беше, че докато съпругът й рязал дърва на двора, едно от тях по някакъв начин се завърта и успява да я удари със страшна скорост в лицето в момента, в който тя излиза от къщата. Нея също я докараха в тежко състояние, но вече се движи и говори

– Възможностите на лицево-челюстната хирургия и сега позволяват възстановяване дори след немислими травми. Какво е бъдещето й тогава?

– Бъдещето е масово да се използват импланти от самото тяло, а не да се слагат чужди тела, при това не само в лицево-челюстната хирургия, а навсякъде. Това става с помощта на 3D принтер. Ще дам пример. След като се направи скенер, на глава например, защото това е сферата, в която аз работя, той показва абсолютно всички деформации – къде, какви кости липсват, каква е големината им. Снимката се слага в специален 3D апарат, който прави пластмасов модел на главата в реален размер с дефекта. Оттам вече може да се измери необходимото парче и хирургът да прецени от коя част на тялото може да изреже и да го замени. Използването на меки и твърди тъкани от тялото е най-добрият вариант, защото те са биологично най-поносими и най-бързо се възприемат от организма, като рискът от отхвърляне е минимален. Такава операция съм правил за първи път през 2004 г. във Франция заедно с д-р Дарина Кръстанова (един от най-добрите пластични хирурзи в света сред жените – б.а.). Тогава оперирахме българско дете, на което му липсваха кости и тъкани на меко и твърдо небце. За да коригираме това, направихме 3D модел, с който да преценим големината на импланта, който ни трябва – изрязахме мускул и кост от долната част на плешката, пришихме ги към другите артерии и вени, захванаха се. Сега детето, което е вече голяма девойка, има дори и зъби.

– „Света Анна“ е една от болниците, която приема най-тежките случаи на пациенти с тежки лицево-челюстни травми от цялата страна. Това обвързано ли е с недостиг на специалисти в тази област?

– Недостиг има, и то сериозен. В цяла България има 10-15 лицево-челюстни хирурзи, защото голяма част от специалистите вече са в пенсионна възраст. А за по-бързото и ефективно възстановяване на един пациент е нужно той да попадне в ръцете на специалист и специализирано заведение възможно най-бързо. Всички подобни интервенции, които направихме и на тази млада жена от катастрофата, трябва да се предприемат веднага, за да има добър ефект от лечението, а и самият болен да може много по-бързо да се върне към нормалното си ежедневие. Болниците, които имат този капацитет обаче са само две – „Света Анна“ и „Пирогов“.

– Каква е причината за това?

– Една от причините е, че се върнахме крачка назад. Преди промените България беше стоматологичен център, което означаваше, че тук се обучаваха едни добри специалисти, като за това бяха достатъчни 6 години обучение и специализация след това. Сега не е така. Сега за лицево-челюстен хирург се изискват две образования – по медицина и по дентална медийна, което прави 12 години само учене, след това са специализациите. Ами този млад човек как да се издържа през пялото това време? Освен това за второто си образование студентите плащат по 1000 лв. на семестър, защото то няма как да бъде пак държавна поръчка. Затова няма и интерес към тази специалност. Абсолютна грешка е и, че нямаме държавна стоматология. Жал ми е, че у нас, където имахме едни от най-добрите специалисти, оставаме без тях. В България стана едно килийно училище. Преди години, когато работех в „Пирогов“, имаше спогодба между болницата и лечебни заведения в Русия, Германия, Франция. 10 човека от спешния институт отиваха да се обучават там и техни хора идваха тук. Така се обменяше опит. И образованието ни беше уникално. А сега премахнаха и ВАК (висиш атестационна комисия -б.а.), която беше много важна. В състава й влизаха над 20 специалисти по всички специалности, които даваха своето мнение дали една тема е дисертабилна и дали може да се работи по нея, за да се яви за придобиване на по-висока научна степен съответният лекар. Когато се изработи пък, те преценяваха дали да се даде степента. Сега всеки може да стане професор или доцент. Няма и приемственост и последователност. Сега, като стигне пенсионна възраст един лекар, обикновено го пенсионират, а това не е редно. Един хирург например се изгражда за 20 години като добър специалист и той има нужда да бъде обучаван от опитни лекари. Защо не оставят възрастните да помагат на младите – няма да е ръководител на клиника, 1000 лв. може да му е заплатата, но да учи младите на хирургични принципи. Те искат, но няма кой да ги учи. Бил съм на Запад и навсякъде старите хирурзи седят в болницата.

Д-р Димитър Стаматов: Щръкналите кокалчета на краката изчезват след 15-минутна интервенция

Лятото е най-подходящото време за корекция

24 часа  Стр. 26


Д-р Димитър Стаматов е специалист по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Пълмед“ в Пловдив. Завършва Медицинския университет в Пловдив. Натрупал е професионален опит в редица лечебни заведения в страната и чужбина, сред които ЦСМП Пловдив, NHS Shepton Mallet Treatment, Gatwick Park Hospital, Orthopaedics Salisbury District Hospital, Orthopaedics Brighton University Hospitals, МБАЛ Пловдив. Интересите му са във всички сфери на ортопедията и травматологията, но най-вече в ендопротезиране на долен крайник, хирургия на ходилото и детска ортопедия. Д-р Стаматов е член на Българската ортопедична и травматологична асоциация /ВОТА/, Дружество по хирургия на ходилото /BFAS/, AO Trauma International, GMCUK.

– Колко често срещано заболяване е халукс валгус?

– Диагнозата „халукс валгус“ (НАШХ VALGUS), „кокалчета на пръстите на краката“ или „бунион“ е добре познат проблем за съвременната жена. Представлява изкривяване на палеца на ходилото в посока малките пръсти. Впоследствие се оформя костна издутина по вътрешната повърхност на стъпалото. Палецът може да се завърти, а притисканите от него малки пръсти също да се деформират, даже да го възкачат. Ходилото става грозно, но и болезнено. Трудно се намират подходящи обувки, продължителното ходене започва да става с почивки или с временно събуване. Предпочитаните от повечето жени високи токове и тесни отпред елегантни платформи стават невъзможни за ползване.

– Какви хора засяга – по-млади или по-възрастни? Зависи ли от професията, която те упражняват?

– Говоря в женски род, защото заболяването е предимно при жени (Ж/М = 8/2). Заболяването се среща при около 35% от жените в света. Оплакват се от болки, търсят съвети от семейния лекар или от специалисти ортопеди, а не смеят да предприемат нищо като лечение. Проявява се във всички възрасти, като при деца обикновено е следствие на друго нервно-мускулно заболяване. Халукс валгус донякъде е и професионално заболяване. Среща се по-често при хора, чийто професии налагат носенето на тесни обувки – модели, работници във фабрики, строители и други.

– Как се провеждат диагностиката и лечението?

– Диагнозата обикновено се поставя от самите пациенти – забелязват, че имат изпъкнало кокалче, а помощ от специалист се търси само в краен случай за съжаление. Предлаганите в мрежата различни устройства (сепаратори на пръстите, лепенки за омекотяване на оформилите се мазоли, приспособления за „изправяне“ на палците по време на сън) не могат да решат трайно проблема. Те помагат само в началните фази на заболяването, и то за да го забавят. Единственият вариант за разумно лечение е оперативното. Това поражда естествен страх у пациентите. Често се чува репликата: „Докторе, не смея да се оперирам – тези операции не били успешни!“ Не мога да се съглася с това. В началото по-опитните ортопеди обясняваха, че за лечението на това заболяване има повече от 200 вида операции, което означава, че никоя от тях не е достатъчно ефективна или сигурна. Това обаче беше отдавна. Правилната предварителна оценка на ходилото (по външни, рентгенови и плантографски критерии), както и използването на прецизни инструменти и специални импланти, направиха стъпалната хирургия много по-сигурна и гарантираща оздравяването. Прилаганите днес оперативни процедури са „само“ няколко (5-6). Коя точно да се избере се решава по определен алгоритъм, съобразен с тежестта на деформацията. Тогава възможните грешки или неуспехи са минимални. Времето за възстановяване – използване на помощни средства и на специални обувки, е много кратко или изобщо не се налага. И всичко това работи успешно по света! Неслучайно през последните 10 години се разработи нова подспециалност на ортопедията, наречена подиатрия – наука за лечение на стъпални заболявания. Водещи специалисти в подиатричната хирургия днес са от САЩ, Канада и от повечето западни държави. Тези нови правила се прилагат вече и в България. Това, което трябва да знаят пациентите с този проблем, е, че решаването му днес е успешно и трябва да се забравят насложените от миналото страхове.

– Вие прилагате миниинвазивния метод за корекция. Бихте ли разказали какво представлява той.

– Всички сме чували израза „Вие ще ме оперирате, но то пак ще се върне“. Само за 15-ина минути с нов вид операция, неприлагана досега в България, се премахва толкова често срещаният проблем с щръкналите кокалчета на краката. Оперативният метод се ползва с изключителен успех в Америка и Западна Европа и е предпочитан от повечето холивудски звезди. Операцията се извършва със спинална упойка (в кръста, при която само краката са упоени). Белегът е само няколко милиметра, колкото е и размерът на специалния борер, който се използва. Под рентгенов контрол се извършват необходимите остеотомии (прерязване на костите, с цел корекция на деформацията и промяна на позицията им). Работи се цялото ходило, не само халукса, тъй като той често е съпроводен с пръсти чукчета и бунионет (деформация на малкия пръст на крака). Със специалния борер възстановяването е 2 пъти по-бързо в сравнение с прилаганите досега методи за лечение на този често срещан проблем. Поставя се една фиксационна игла или винтове до палеца на крака, която се премахва месец след оперативната намеса. Носи се специална постоперативна обувка 45 дни. Поради простотата на метода и бързото възстановяване на пациентите могат да се оперират и двете ходила едновременно. Лятото е най-подходящото време за това.

– Какви са неговите предимства пред отворената операция? А има ли недостатъци?

– Миниинвазивният метод за корекция на халукс валгус стана рутинна практика за оперативно лечение на део>ормацията. Резултатите са отлични, а проучванията и публикациите сочат, че са еднакви с конвенционалните техники. Предимства на метода са: отличен козметичен резултат, бърза и лесна процедура, редуцирана болкова симптоматика поради използването на специални ножове; резултати равни с тези при класическите операции; гладко протичащ постоперативен период и понижен риск от инфекции. При всички методи процентът на рецидив е около 3% в рамките на 10 години. Като недостатък на метода отчитам понякога по-голямата мекотъканна травма от високите обороти на машината. Тя е с водно охлаждане, но при недобро състояние на меките тъкани те могат да мацерират и да се получи инфекция. Съществува риск от увреда на съдове и нерви и изтръпване на пръстите за известен период от време,но тези усложнения важат и за всички останали методи.

– Възможни ли са усложнения в краткосрочен и дългосрочен план и какви са те?

– В краткосрочен план усложненията могат да бъдат инфекция, увреда на съдове и нерви, загуба на корекцията поради миграция на металните импланти. В дългосрочен план единственото негативно нещо е рецидив на деформацията.

– Колко продължава възстановителният период?

– Както споменах, след операцията се носи постоперативна обувка за около 45 дни, а после се препоръчва носенето на удобни обувки. При метода се прерязват кости на ходилото, като пълното зарастване и спадането на отока се очаква на третия месец след операцията. В практиката ми съм забелязал, че за около 6 седмици той е спаднал, пациентите се чувстват добре, ходят без болка и с минимален дискомфорт на удобни широки обувки.

– Защо хората се страхуват от интервенцията?

– Хората като цяло са скептично настроени и неглижират този тип проблем и хирургична намеса също поради дезинформацията и лошите резултати в национален мащаб. Страх ги е от операция, тъй като на повечето места в страната се прилагат морално остарели техники с незадоволителни резултати. Без извършване на каквато и да е остеотомия (прерязване на кости) не може да се осъществи корекция на деформацията. Трябва да се подбере подходящият метод според тежестта на заболяването.

– Бихте ли разказали интересен случай от вашата практика.

– При мен дойде жена, върна се от чужбина специално, за да се оперира при мен. Ходилата й бяха с много тежка деформация, освен кокалче всички пръсти също бяха изкривени и се нуждаеха от корекция. Искаше максимално бързо да се възстанови и да замине отново навън да вади хляба си, настоя за едновременна корекция на двете ходила. Обясних, че освен халукс валгус трябва да се работи по целите ходила, да се коригират и всички останали пръсти, което прави интервенцията по-голяма и възстановяването по-неприятно преживяване, но за да имаме перфектен резултат, трябва да се коригират всички деформации. Тя отказа и се стигна само до операцията на двете кокалчета едновременно. След 3 месеца дойде отново на преглед и не беше доволна, защото всички други пръсти я боляха. И тук се стига до старата мъдрост – човек каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи. Моля, скъпи пациенти, вслушвайте се в съветите на лекуващите си лекари и ги оставете да направят това, което преценят, а именно най-доброто за вас.

– Лечението поема ли се от НЗОК?

– Принципно лечението като оперативна намеса се покрива от касата. Има доплащане от страна на пациента, което според вида и броя на използваните импланти варира от 400 до 1200 лв. за цяло ходило.

Лора Ивчева, управляващ директор за България на Sanofi:

В Sanofi водеща е подкрепата на пациентите и лекарите за по-качествено здравеопазване

Превенцията, навременното диагностициране и правилното лечение са комбинацията за поддържане на доброто здраве, казва Лора Ивчева, управляващ директор за България на френската биофармацевтична компания Sanofi и мениджър търговски операции за Централна и Югоизточна Европа

24 часа  Стр. 28


– Каква роля играят големите фармацевтични компании за здравето на българските пациенти?

– За нас в Sanofi цел е да помогнем на хората да живеят живота си в пълния му потенциал. Едновременно сме до тези, които страдат от редки заболявания, както и до пациентите с дългогодишни хронични болести. Постоянно инвестираме в разработването на иновативни терапии, които значително да подобрят качеството на живот на пациентите и да предложат решения в области, които имат висока нужда от поява на терапия. Едновременно с това сме партньор на всички, които работят за достъпа на българските пациенти до по-качествено здравеопазване. Вярваме, че в България има много качествени специалисти. За тяхното развитие и мотивация да останат да се реализират тук има отговорност не само държавата, но и бизнесът. Затова Sanofi подкрепи финансово Българския лекарски съюз за развитието на младите лекари в страната. За тази година сме най-големият дарител по тази програма. С помощтта и на останалите спонсори 45 студенти по медицина ще получат едногодишна стипендия. Едновременно с това през цялата година БЛС ще финансира участия в национални и международни научни форуми на специализанти, докторанти и млади лекари до 35 години.

– В това ли се изразява вашата социално-отговорна политика?

– Освен разработването на нови ефективни лечения наш дълг в Sanofi е образоването на пациентите и подпомагането на професионалното развитие на лекарите. Затова ежегодно организираме информационни кампании за превенция, ранна диагностика и правилно лечение на редица заболявания. През 2012 г. стартирахме кампанията „Открито за диабета“ която продължаваме и досега. Диабетът е новата световна пандемия. По данни на Международната диабетна федерация броят на хората с диабет в България на възраст между 20 и 79 години е над 450 000. Последните години работим с Ивет Лалова по тази кампания и с това партньорство вярвам, че караме повече българи да се замислят и грижат за своето здраве. През 2018 г. започнахме друга мащабна информационна кампания – „Открито за ваксините“ с която акцентираме на сериозните здравни последствия от грипа и ефективната превенция чрез ваксинация. Ние сме първата компания, която осигури на българите достъп до четиравалентна ваксина срещу грип за оптимална защита. От тази година стартирахме и информационна кампания за навременното откриване на заболяванията на черния дроб. Това е органът, който не боли и не дава навременни сигнали при нередности. Ето защо висок дял от населението попада в рискова група по отношение на късното диагностициране на заболявания на черния дроб. Оказва се например, че близо 60% от хората в България рядко или никога не са си правили ехографско изследване на черния дроб, а почти 50% никога не са предприемали специализирано кръвно изследване. Искаме да променим това. Също има и някои митове, които е нужно да се преодолеят: например, че ако консумираме качествен алкохол, няма риск за черния ни дроб. Всеки трети българин погрешно смята, че колкото е по-качествен алкохолът, който приема, толкова по-малък е рискът от чернодробно заболяване. Докато се оказва, че редица вредни навици оказват негативно влияние на черния ни дроб.

– Превенцията ли е най-добрата защита от тежките заболявания?

– Превенцията, навременното диагностициране и правилното лечение са комбинацията за поддържане на доброто здраве. Никой пациент не трябва да подценява знаците, които му дава неговото тяло. Не бива да игнорира и ежегодните профилактични прегледи. Имаме и редица продукти, които помагат за превенция и поддържане на качеството на живот на хората при съвременния му, невинаги здравословен ритъм. Да вземем например нарушенията в съня, нещо, което често приемаме за нормално. През 2016 г. проведохме националния стрес тест ЛЕКА НОЩ, който показа, че 80% от българите не се наспиват добре. Недостатъчният сън отключва сърдечно-съдови проблеми, понякога и сериозни отклонения при метаболизма. Повдигнахме тази тема в Световния ден на съня, защото това е един от проблемите на съвременното общество, за който предлагаме решение. Горди сме, че наскоро българските потребители определиха Novanight за „Продукт на годината“ в категорията „Хранителна добавка за сън“ в тазгодишното издание на едноименната международна награда за иновации. Това е един от продуктите, които пуснахме миналата година на пазара в България.

Северозападна България остава само с една болница, пръсната в три града

Ще се закриват отделения в лечебните заведения заради по-добро обслужване, каза здравният министър

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 1, 3


Заради липсата на лекари и достатъчно население процесът по замиране на отделения и цели болници в по-отдалечените и бедни региони става все по-драстичен. Той вероятно ще доведе до това целият северозападен регион да ползва общи болници, а не всяка област – своя, с максимален брой отделения. Това означава, че Видин, Враца и Монтана може да имат общо отделение по педиатрия в единия от градовете, по хемодиализа – в другия и тн.

Трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия северозападен регион, а не на ниво отделни области, сподели здравният министър Кирил Ананиев след среща с директорите на областните болници във Видин, Монтана и Враца. „Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са подобри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана. Най-важното, което трябва да знаят, е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“, обясни здравният министър.

„Всички на срещата бяхме единни, че обстоятелствата изискват кардинално решение, защото в противен случай болниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо състояние. Още следващата седмица ще направим първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отлагане“, беше категоричен Ананиев. Той допълни, че е получил подкрепата и на тримата директори за идеята.

Ананиев обясни, че това е и причината за ниските заплати на медицинските сестри, особено във Враца и Видин. „Пари за ръст на възнагражденията има, въпросът е, че те трябва да се изработят“, каза Ананиев. „При демографския срив в двете области, следван от кадровия проблем и дълговете на лечебните заведения, това е трудно“, поясни министърът.

Идеята предизвика реакцията на БСП, чиито представители поискаха Ананиев да обясни в парламента как ще обезпечи медицинската помощ на хората от Северозападна България. От левицата смятат, че така се нарушават поне два принципа.

„На първо място това е конституционното право на всеки български гражданин да получи своевременна медицинска помощ, защото ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово трябва да получат медицинска помощ неврологичното отделение в областната болница във Враца. Това са над 150 километра, при ясно какво състояние на пътищата. На второ място областните болници в България са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни – не може да закриеш едно отделение, защото нарушаваш нормалния ритъм на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения“ гласи декларация на БСП.

ДИРЕКТНА ОПАСНОСТ

От 1 юли инфекциозното отделение в областната болница в Кюстендил се закрива, цитира „Дарик“ общинския съветник в града Огнян Атанасов. Причината е, че специалистът, който е работил там, се премества на работа във ВМА. „В момента отделението е пълно с деца, болни от морбили. Имаме квартал с 11 000 – 12 000 души, което е предпоставка това отделение да се пълни постоянно“, заяви Атанасов. Заради липса на специалист беше затворено АГ отделението в Ямбол, но скоро то отново ще отвори, тъй като болницата там е договорила да бъдат командировани лекари от Университетската болница в Стара Загора.

Робот оперира в „Майчин дом“

Иновативната хирургична система „Да Винчи“ ще извършва безкръвни интервенции

Труд  стр. 1, 17


Роботизирана хирургична система за безкръвни операции „Да Винчи“ започва да работи в университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“. От иновативната технология ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Стойността на апаратурата е 6 милиона лева, от които 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София и 2 млн. лв. от „Майчин дом“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

На събитието за освещаване и откриване на системата участваха Негово Светейшество Патриарх Неофит I, Негово Високопреосвещенство Антоний – Западноевропейски митрополит, председателят на парламента Цвета Караянчева и здравният министър Кирил Ананиев.

Той заяви, че не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която „Майчин дом“ вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души.

На вчерашното събитие Ананиев коментира и случая с починалото миналата седмица от злокачествено заболяване момиченце и информацията, че на родителите са им искани пари. „Изключително неприятно изненадан съм от това, че на родителите са изпратени фактура и напомняне за плащане. Или става дума за техническа грешка, или някой е злоупотребил със служебното си положение“, уточни здравният министър.

Кирил Ананиев подчерта, че грижата за детското и майчино здраве е акцент в работата на правителството.

981 случаи на морбили от началото на годината

Труд  стр. 17


Общо 981 са регистрираните случаи на морбили от началото на годината до 24 юни. Това се разбра от писмен отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на депутатите от БСП Георги Гьоков, Георги Йорданов и Илиян Тимчев за разпространението на инфекцията.

С най-висока заболеваемост е Софийска област -131,71 на 100 хиляди души население, следвана от Кюстендилска – 104,05, Благоевградска – 58,46 и София-град – 23,54, при средна заболеваемост за страната 13,91 на 100 000 души. Останалите 7 засегнати области са Бургас, Велико Търново, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или малки епидемични взривове. През последния месец няма засегнати нови области, стана ясно още от отговора на здравния министър.

В доимунизационна възраст – под 13 месеца са приблизително 15% от всички засегнати деца. 81 % от случаите на морбили са от ромската етническа група. 40% от заболелите са неимунизирани, 36% са с данни за проведена една имунизация, 2% с данни за проведени 2 имунизации, 22% без данни за проведена имунизация.

Осигуряват 14 нови линейки за Кърджали

Монитор  стр. 3


„Град Кърджали и областта ще получат общо 14 нови линейки, които ще бъдат доставени по линия на големия проект за модернизация на спешната помощ в страната. Първата линейка тип Б вече е в Спешния център в града, втората-тип С се очаква през средата на месец юли“. Това заяви министър Кирил Ананиев при посещението си в областния град.

Той присъства на представянето на две високотехнологични линейки, с които ще разполага Центърът за спешна медицинска помощ в града. Санитарните автомобили са закупени по проект „Получаване на спешна/ ежедневна медицинска помощ чрез насърчаване на иновациите в трансграничния регион Гърция-България“. „Това е район с труднодостъпни места, а с новите линейки ще се осигури здравна грижа за всеки пациент. Линейки с такъв тип оборудване няма на други места у нас“, посочи министър Ананиев. Той коментира, че основен момент в проекта за трансгранично сътрудничество е повишаването капацитета на здравните специалисти от двете страни на границата, обмяна на опит, както и намаляване на негативните ефекти от пътно-транспортните произшествия и инцидентите в пограничните региони.

Родителите на починалата Мими пак получиха старо писмо за 14 000 лв.

Монитор  стр. 6


След смъртта на 6-годишната Мими майка й получи ново писмо от здравната каса, в което я приканват да плати разходите по лечение на дъщеря й в размер на близо 14 000 лева, съобщи бТВ. От касата пишат на родителите да посочат каква част от сумата за лечението на детето могат да покрият от дарителската сметка. След смъртта на Мими обаче парите вече са дарени на други деца.

От здравната каса съобщиха, че писмото е пристигнало със закъснение и е изпратено още преди да бъде намерено решение на проблема. И допълниха, че вече са осребрили фактурата за лечение на болницата. До последно за живота на Мими се бориха онкохематолозите от ИСУЛ. От болницата потвърдиха, че са получили дължимите пари за лечението на момиченцето.

„Нищо няма да платят родителите на Мими“, коментира по-късно вчера здравният министър Кирил Ананиев За пореден път той увери, че на родителите на починалото миналата седмица от злокачествено заболяване момиченце не трябва да бъдат искани никакви пари.

„Това е недопустимо, аз не можах да го повярвам, като го чух като новина. Тук е станала някаква или техническа грешка, или някой е злоупотребил със своето служебно положение. Нищо няма да платят родителите на Мими и аз наистина съм страхотно неприятно изненадан“, каза министърът на здравеопазването.

В началото на миналата седмица стана ясно, че след като семейството чака почти 2 месеца Здравната каса да одобри плащане на противотуморни лекарства, е получило фактура за почти 14 хил. лв.

След избухването на скандала от становище на НЗОК се разбра, че Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ започва проверка по случая с лечението на Мими. От здравната каса тогава обясниха, че забавяне от страна на ИСУЛ е причината родителите да получат фактурата за медикаментите на дъщеря си и че въпреки забавянето касата е одобрила заплащането на медикаментите в срок.

Осветиха робота в „Майчин дом“

Телеграф  стр. 8


Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополит Антоний осветиха робота в „Майчин дом“.

Както „Телеграф“ вече писа, в столичната болница заработи „Да Винчи“. „От апаратурата ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. Стойността е 6 млн. лв., от които 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. – от МУ – София, и останалите 2 млн. – от „Майчин дом“, каза вчера по време на официалното откриване министър Кирил Ананиев. Той изтъкна, че не всички държави могат да си позволят новата технология, която спасява живота на над 5 милиона души в света. Ананиев заяви още, че медицинските дейности, извършвани с „Да Винчи“, се финансират и със средства от здравната каса, и припомни за увеличените цени на клинични пътеки за детското и майчиното здравеопазване. От своя страна директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов представи новото фоайе на болницата и напълно обновената Първа гинекологична клиника.

Кирил Ананиев обрече болните в Северозапада

Министърът да обясни как ще закрива отделения и ще прехвърля лекари и пациенти, настоява левицата

Дума  стр. 1


Здравният министър Кирил Ананиев обрича болните от Северозапада с решението си да закрива губещи отделения в областните болници във Видин, Враца и Монтана, алармира БСП. Парламентарната левица излезе с декларация, в която настоя министърът да се яви в НС и да обясни как трите болници, намиращи се на над 100 км разстояние, ще си прехвърлят лекари и пациенти.

„От вчера сме бомбардирани от обаждания от разтревожени граждани от региона. Областните болници са гръбнакът на българското здравеопазване, те са една система и са многопрофилни и ако закриеш едно отделение, нарушаваш ритъма на получаване на медицинска помощ и консултации в другите“, предупреди депутатът от БСП доц. Георги Йорданов.

БСП против закриването на болнични отделения в Северозапада

Ананиев да обясни пред парламента как ще се прехвърлят лекари и пациенти, настояха от левицата

Ростислава ИВАНОВА

Дума  стр. 3


БСП се обяви срещу намерението на здравния министър Кирил Ананиев да преструктурира общинските болници във Видин, Враца и Монтана, като закрие губещите отделения и остави само успешните. Ананиев представи идеята си в сряда пред шефовете на трите областни болници и на държавната „Св. Анна“. ПГ на „БСП за България“ излезе с декларация, в която настоя Ананиев да обясни пред парламента „гениалното“ си решение за прехвърляне на лекари и пациенти и как то ще обезпечи медицинската помощ в Северозападна България.

„В последните години и месеци сме свидетели на пълзящ протест в страната на специалистите по здравни грижи, в момента протестират медицинските сестри в Троян. За да реши проблема със специалистите по здравни грижи, които имат две основни искания – увеличаване на заплащането и премахване на търговския статут на болниците, Ананиев прави срещи в страната, с които се запознава със състоянието на всеки район. Малко учудващо, защото той е министър от доста време“, заяви от трибуната депутатът от левицата доц. Георги Йорданов. По думите му на срещата, засягаща Северозападна България района Видин, Монтана, Враца и болницата „Св. Анна“ в София, министърът е предложил „гениално“ решение на проблема със заплащането на медицинските сестри. Ананиев казал, че болниците не могат да изпълнят задълженията си като обем от медицинска помощ и да стигнат определените им лимити, а отделенията, които не могат да получат достатъчно финансово заплащане и съответно сестрите да си получат заплатите, които искат, трябва да бъдат закрити. Идеята му била да се закрият отделения в областните болници във Видин, Монтана и Враца.

„Ако неврологичното отделение във Видин не е с добри финансови резултати и бъде закрито, пациентите от Брегово трябва да получат медицинска помощ в отделението в областната болница във Враца. Това са над 150 км“, заяви доц. Йорданов. Той подчерта, че областните болници са гръбнакът на българското здравеопазване, те са многопрофилни и са една система. Ако бъде закрито едно отделение, се нарушава нормалният ритъм на получаване на медицинска помощ и консултации в другите отделения, категоричен бе депутатът. От вчера сме бомбардирани от обаждания от разтревожени граждани, предимно от Видин и Враца, каза социалистът.

Ананиев обещава така трите болници да осигуряват по-добро лечение и да увеличат пациентите си, защото всяка ще приема хора от целия Северозападен регион. Това бил единственият начин да се вдигнат заплатите на медицинския персонал. НЗОК и министерството имали средствата, но заради демографската криза в региона нямало кадри и пациенти, за да си заработят болниците парите, твърди Ананиев.

Междувременно Районната болница в Кюстендил предупреди, че ще закрие инфекциозното отделение. Причината е липса на специалисти, обясни главният лекар д-р Александър Величков.

***

Дума  стр. 5


В „Майчин дом“ бяха открити обновеното фоайе на болницата и роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci. Първите интервенции ще бъдат за сработване на екипа, след което ще бъде сключен договор със Здравната каса.

Класика в жанра

Ева КОСТОВА

Дума  стр. 10


Схемата е проста закриваш отделения в болниците, които не носят парички, закриваш после самите болници, пускаш болните да се лекуват вкъщи и… няма проблеми повече. Познато, нали? Класика в жанра и за нашия здравен министър, който, види се, много живял, много чел, много слушал. Чак дотам, че да забрави нашият Йосиф Висарионович за какво седи в министерското кресло на най-човеколюбивото, по презумпция, министерство. Съвсем очаквано от БСП реагираха с декларация и настояване в парламента Ананиев да обясни решението си за закриване на отделения в областни болници, които са гръбнакът на българското здравеопазване.

Та, пътувайки из вилаета, министърът оповести своята поредна бакалска идея за закриването на цели отделения в болниците, щом не носят кървави пари за здраве. Забравя Ананиев, че в тези отделения няма как да вземат цървулите на босия. Че в тях умират деца и възрастни самотници със смешна пенсия. Промяната целяла по-добро лечение (!), както и увеличаване на пациентите, а това от своя страна ще доведе до увеличение на заплатите на персонала, не се посвени да заключи министърът. Бе в деня, когато медицинските специалисти от Троян протестираха срещу него, дори лишени от заплата за часовете на протеста. Нещо повече – те са готови за колективна оставка, защото не само хлябът е причина за тяхното недоволство. Нищо от това, което досега им обещаваше министър Ананиев, не е доведено докрай. А ставащото в здравеопазването ги потриса, понеже са хора със сърца все още в тази джунгла, в която оцеляват само силните. В която болниците сигурно се срамуват да поставят на видни места ценоразписите за живота на пациентите въпреки напъните на своя министър. И за какви ценоразписи може да се говори, когато у нас се раждат толкова малко деца, но пък родителите им плащат скъпо и прескъпо идването им на този свят. С кое отделение ще започнете, господин министър?

В ЕС Вече се разменят и електронни досиета

Дума  стр. 16


На 21 юни първите здравни досиета на пациенти бяха обменени в ЕС благодарение на трансграничния електронен обмен на здравни услуги. Към момента лекарите в Люксембург ще могат да получават дигитални резюмета на пациентите, пътуващи от Чехия. Те предоставят основна информация за важни аспекти, свързани със здравето алергии, настоящи лекарства, предишни заболявания, операции и др., които са достъпни в цифров вид в случай на спешност в друга страна. Тези данни се съхраняват в електронен формат.

Занапред Финландия и Хърватия ще могат да си обменят електронни рецепти. Финландските граждани вече ще могат да получават по електронен път в хърватските аптеки лекарствата, предписани им от техния лекар във Финландия. ДУМА припомня, че от януари 2019 г. над 2000 финландски пациенти вече получиха лекарствата си с електронна рецепта в Естония. Европейският комисар по здраве и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис поздрави Чехия, Люксембург и Хърватия за предприетите стъпки в сътрудничеството в областта на електронното здравеопазване и заяви, че се надява скоро да бъдат последвани и от други страни в ЕС. Споделянето на електронни рецепти и досиета е важно за безопасността на пациентите, тъй като това може да помогне на лекарите да разберат по-добре медицинска история на пациента, да се намали рискът от неправилно лечение и да допринесе за по-добри здравни грижи, а при извънредни ситуации или спешни състояния да спаси живот.

„Тези услуги са възможни благодарение на „My health @ European Union“ – електронната инфраструктура за електронно здравеопазване, която свързва националните служби за електронно здравеопазване, като им позволява да обменят здравни данни. Платформата се финансира от механизма на Европейската комисия за свързване на Европа. Правилата за защита на данните се спазват стриктно, като пациентите трябва да дадат своето съгласие преди достъп до тези услуги. 22 държави членки са част от електронната инфраструктура за електронно здравеопазване и се очаква да обменят електронни рецепти и досиета, а 7 държави членки (Финландия, Естония, Чехия, Люксембург, Португалия, Хърватия и Малта) постепенно започват този обмен до края на 2019 г.

***

Капитал  стр. 5


Американската фармацевтична компания AbbVie купува производителя на ботокс Allergan за 63 млрд. долара. Allergan оперира в над 100 страни и придобива сегашната си значимост благодарение на главния изпълнителен директор Бренд Сондърс. AbbVie е под натиск да диверсифицира портфейла си, защото е зависима от продажбите на лекарството си Humira.

За какво ни е суперкомпютър

Йоан ЗАПРЯНОВ yoan.zapryanov@capital.bg

Капитал  стр. 24-25


България ще бъде дом на една от осемте нови супермашини по европрограмата ЕurоНРС.

Стойността на изчислителната машина е общо 18 млн. евро смесено държавно и европейско финансиране.

Той отваря огромни възможности пред науката и бизнеса, ако се използва правилно.

България се гордее с компютърното си минало. От Джон Атанасов до въздишките по някогашните компютри „Правец“ -това е една от малкото теми, по които имаме поне минимален национален консенсус. Когато обаче миналата седмица стана ясно, че България ще има нов суперкомпютър и той ще струва 18 млн. евро, реакцията далеч не беше толкова радушна.

„Какви суперкомпютри, какви 5 лв.? Мария Габриел явно не знае, затова ще кажа: у нас 25 % от хората живеят под прага на бедността“, гласи статус във Facebook на директора на държавната психиатрия „Св. Иван Рилски“ Цветеслава Гълъбова, който впоследствие беше препечатан в десетки сайтове и бе споделен стотици пъти. Д-р Гълъбова е напълно права – в страна, в която психиатриите изглеждат като излезли от филм на ужасите, а деца продължават да умират заради недостиг на лекарства, е важно да се говори за това и да се търсят решения. Значи ли това, че страна като България няма нужда да налива пари в суперкомпютри? Не.

За разлика от здравната система суперкомпютрите не са нещо, с което хората се сблъскват всеки ден. Това, че са скрити обаче, не значи, че не работят. Резултатите от тяхната работа са навсякъде и могат да помогнат в решаването на стотици ежедневни дилеми. Включително тези със здравето.

Нужни ли са ни тези шкафове

Суперкомпютрите не изглеждат особено секси. Най-силният такъв в България в момента например – „Авитохол“ в БАН (закупен през 2015 г. за 4 млн. лв.), изглежда като няколко огромни слепени метални шкафа. Те обаче са от критична важност за развиване на модерна академична дейност в точните науки, като освен това дават възможност за развитие и на съпътстващ бизнес. В свой доклад центърът за суперкомпютри в Барселона, един от най-добре развитите в Европа, пише „НРС машините дават огромна възвращаемост на инвестициите в бизнеса. Повечето компании намират използването за суперкомпютър като незаменимо конкурентно предимство.“

Новият суперкомпютър на България например ще прави 4 милиона милиарда изчисления в секунда. За да разберете какво значи това, ще заемем думите на един майстор на свободното слово: „Всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи в най-различни видове среди, натоварвания и подобни, при катастрофи как биха действали, ако щете, мостовете на магистралите, и не само магистралите, сградите как биха реагирали, сиреч целият строителен бранш.“ Това каза премиерът Бойко Борисов при обявяването на новината. И е прав.

От създаване на нови лекарства, борба с рака, модели на геноми, климатични модели и прогнози до симулации на ядрени реактори, катастрофи, фармацевтични ефекти, криптиране и киберисигурност сферите на работа на суперкомпютрите са критични.

Нека го погледнем така: една биохимична симулация, нужна за направата на ново лекарство, изисква изчисление, което би отнело 100 дни да бъде завършено от суперкомпютър. То също така би могло да бъде направено и от един добър бърз настолен компютър. За около 5000 години.

Федерализация на изчислителния ресурс

Новият суперкомпютър на България ще влезе в експлоатация през 2020 г. и ще струва общо 18 млн. евро. От тях 12 млн. евро ще бъдат държавно финансиране, а останалите пари – европейско. Собствеността ще бъде наполовина между страната и програмата EuroHPC, но по-важното е, че суперкомпютърът ще може да бъде ползван при желание от всеки гражданин на Европейския съюз. Суперкомпютри с подобни параметри ще се появят в още четири страни (Швеция, Люксембург, Чехия и Португалия), а в други три, които ще се намират във Финландия, Испания и Италия (но реално ще бъдат консорциуми), ще бъдат купени още по-мощни.

Пред „Капитал“ проф. Ана Пройкова, която отговаря за няколко високоизчислителни машини в България, включително и клъстера в „София тех парк“, коментира, че идеята на осемте суперкомпютъра е да работят като мрежа – тоест българската машина може да е впечатляваща сама по себе си, но нейната основна цел ще бъде да работи като част от нещо по-голямо. Така ресурс от нея може да бъде използван и от граждани в Швеция например, докато българската академична общност или компании могат да се възползват от изчислителната мощ на този в Италия, Испания или друго място.

„Процедурата е такава, че един гражданин на Европа или организация ще може да пусне заявка за изчисление на задача към централното звено и оттам един умен компютър да сметне къде би било най-добре да се случи то“, коментира Пройкова. Ползването на суперкомпютри, разбира се, не е свързано с нужда от физическа близост до машината.

Пройкова е един от най-уважаваните специалисти в сферата в България и казва, че не се изненадва от критиките към инвестицията, защото хората не разбират какво точно правят суперкомпютрите. Добавя, че новата машина ще бъде и голяма възможност чрез него да се обучават по-младите специалисти по високоизчислителни машини, които в момента работят преди всичко с морално остарелите (но все още функционални) университетски суперкомпютри. „А практиката е незаменима“, добавя проф. Пройкова.

Европа и дългата клечка

Прогнозите са, че трите по-скъпи суперкомпютъра автоматично ще се превърнат в три от десетте най-мощни изчислителни машини в света. Добър резултат, предвид че в момента в световната десетка има само един европейски – германският SuperMUC-NG.

С други думи, в момента Европа изостава спрямо САЩ, Китай и Япония и се опитва да навакса чрез масови инвестиции. Понеже знаем, че националната гордост се измерва в класации, ето една: България изтегли дългата клечка да е част от това наваксване със суперкомпютър, който ще бъде сред 50-те най-бързи в света. Сегашната ни най-силна машина, „Авитохол“, бе за кратко част от официалната класация ТОР500, която мери изчислителната мощ, но отдавна изпадна от нея.

Друга дълга клечка е фактът, че както всеки бизнес ще каже, парите водят пари. От една страна, суперкомпютърът ще бъде купен в рамките на бюджета до 2020 г., който предвижда 1 млрд. евро за такива разходи. Следващият програмен период обаче, до 2027 г., предвижда 2.8 млрд. евро. Предвид че вече ще имаме европейски клъстер в София, това означава почти сигурни допълнителни масивни инвестиции в област, която е, меко казано, далеч от приоритетите на държавния бюджет.

В парка на високите изчисления

Още не е ясен екипът, който да се занимава със суперкомпютъра. Проектът ще бъде воден от Петър Статев, председател на надзорния съвет на „София тех парк“. Новината, че суперкомпютърът ще се намира именно там, не е изненадваща – паркът може и да не се справи с плана да се превърне в малка екосистема за иновативни стартъпи, но лабораторията за високопроизводителни изчисления е със сигурност едно от успешните крила.

Разбира се, не може да се мине без типичните специфики на всичко, което изисква пари от държавата. Суперкомпютърът трябва да бъде изграден в „София тех парк“, където се намира и друга високоизчислителна машина, клъстерът Nestum. Пред „Капитал“ от парка потвърдиха, че се предвижда изграждането на нова сграда, в която той да се помещава. Премиерът Бойко Борисов каза, че за сградата ще отидат близо 30 млн. лв. от бюджета. Така поне в следващите няколко месеца, фокусът ще бъде отнесен към строителството, не към науката. Което е жалко, но неизбежно.

27.06.2019

Национални телевизии

Хирурзите от „Майчин дом“ и „Александровска болница“ ще могат да правят безкръвни операции с най-съвременната роботизирана система

 БНТ, Новини в 20.00 часа


Хирурзите от „Майчин дом“ и „Александровска болница“ ще могат да правят безкръвни операции с най-съвременната роботизирана система. Апаратурата струва 6 млн. лв. Купена е със средства от Медицинския университет в София, здравното министерство и „Майчин дом“.

Репортер: Роботизираната система е подходяща за операции на пациенти с тумори в корема, гениталиите и простатата.

Иван Костов: Не се отваря корема на пациента, възстановяването е много по-бързо. В САЩ буквално на съшия или следващия ден пациентите се изписват. Разбира се тук сме длъжни да се съобразим с правилата на клиничната пътека.

Репортер: Роботизираната система помага и на хирурзите.

Христо Стоев: 3D образ и визия. Все едно представете си главата на лекаря е вътре в пациента, той вижда абсолютно всичко в реално време.

Кирил Ананиев: Това е един робот, който не във всички държави го има. Аз споменах, че е спасил живота на над 5 милиона души в света.

Репортер: Здравната каса заплаща операциите с роботизираната система.

Кирил Ананиев: Според специалистите цената на пътеката е много ниска за сметка на разходите, които се правят.

Репортер: Повишаването на цената на пътеката зависи от преговорите за бюджета на касата за следващата година.

Иван Маджаров: БЛС винаги е стоял зад това иновациите да бъдат подкрепяни. За да се получи едно добро финансиране и през следващата година минимумът, който трябва да има за болнична помощ трябва да бъде над 300 милиона завишение.

Репортер: Очаква се до месец и половина „Майчин дом“ да сключи договор със здравната каса за операциите с роботизираната система.

След смъртта на 6-годишната Мими майка й получи писмо от НЗОК

 БТВ, Новини в 19.00, 23.30 часа


След смъртта на 6-годишната Мими майка й получи писмо от НЗОК. От институцията я приканват да плати разходите по лечението за няколко хиляди. От Касата увериха, че проблемът вече е решен.

Почерненото семейство получава писмото вчера – да посочват каква част от сумата за лечението на детето могат да поркият от дарителската сметка.

– Гняв, гняв спрямо институциите, които явно в България не работят ефективно. Да няма осигурени на лекарства за трите клиники. Те не са милион клиники.

След смъртта на Мими обаче, парите са дарени на други деца.

Кирил Ананиев: Това е недопустимо. Аз не мога да го повярвам, като го чух като новина. Тук е станала някаква или техническа грешка, или някой е злоупотребил със своето служебно положение.

От НЗОК съобщиха, че писмото е пристигнало със закъснение. Изпратено е още преди смъртта на детето и преди да бъде намерено решение на проблема. И допълниха, че вече са осребрили фактурата за лечение на болницата.

От ИСУЛ, където лекарите до последно се бореха за живота на малката Мария, потвърдиха, че вчера НЗОК е платила разходите за лечението й.

От Сдружение Деца с онкохематологични заболявания са писали десетки писма до министрите и институциите за облекчаване на процедурите и осигуряване на лекарства.

Симона Караиванова: Г-н Ананиев, купете лекарства за децата ни. Това е нашият призив. На черно ли ще ги купуват, на червено ли ще ги купуват, нас не ни интересува. Ако искат като родителите – в куфари да ги купуват.

Министър обеща, че другата седмица ще приеме родителите на среща.

– В момента това е моята кауза. В смисъл, така или иначе детето ми го няма. Но аз съм длъжна да направя всичко възможно.

Протестът на родителите е насрочен за 11 юли.

Пациенти в риск заради липса на евтин медикамент

 БТВ, Новини в 19.00 часа


Пациенти в риск заради липса на евтин медикамент. Вече два месец той не се прилага в онкологичния център във Враца, който лекува пациенти от цяла Северозападна България. Проблемът обаче засяга цялата страна. Още от Маргарита Стефанова. Здравей.

Маргарита Стефанова: Здравей. Засегнати са над 100 пациенти от онкоцентъра във Враца, пред който се намирам. Те са без золедронова киселина от май, но проблемът е повсеместен и е от началото на годината. Проблемът е спрян внос. На места са преминали на алтернативно, но много по-скъпо лечение. Лекарството тушира метастази в костите, подтиска болка, профилактира счупвания при онкоболните. Временното му спиране не е фатално, но не е желателно.

Иван от Бяла Слатина и Александър от Берковица са приятели по съдба. Запознават се в болницата след поставена и на двамата диагноза – карцином на простата.

Иван Игнатов: Усещам, че имам болки по ставите, които по-рано ги нямаше. Но сега два месеца нещата не са на добро ниво.

Причината – прекъсната терапия със золедронова киселина.

Александър Иванов: Ние разчитаме на това. За децата няма лекарства, за нас старите няма лекарства.

Още през февруари болницата е информирана от дистрибутора си, че поради прехвърляне на вноса от една фирма на друга, медикаментът ще липсва евентуално до края на май. Но го няма и в момента.

Доц. Николай Йорданов: То предпазва от усложненията на онкологичното заболяване. Защо това лекарство го има в Гърция, а го няма в България, защо го има в Румъния?

Едно от предположенията за липсата на лекарството е, че цената му е твърде ниска и затова не се внася.

Д-р Григор Томов: Аз не мога да отговоря. Говорим за пари. Говорим само за пари.

Според Националната пациентска организация държавата е длъжна да осигури медикамента у нас.

Д-р Станимир Хасърджиев: В момента евтини лекарства, които са добре утвърдени в световната практика и обикновено са първа линия на терапия просто липсват от българския пазар, за съжаление с цената на човешки животи.

От Центъра за защита правата в здравеопазването алармираха, че по този начин през последните години от нашия пазар са изчезнали над 1 500 лекарства.

Д-р Стойчо Кацаров: Разликата в цената е пряка загуба за нас като граждани, за бюджета на НЗОК.

– Държавата трябва да помни, че пациентът е най-важен.

Пред бТВ здравният министър обясни, че са наясни с проблема. Фирмата-производител вече е вкарала количества от лекарството и че се водят и други разговори, за да се преодолее дефицитът.

Маргарита Стефанова: След публичното оповестяване на проблема за двамата пациенти във Враца днес беше намерено временно решение със заместващ медикамент, 20 пъти по-скъп. Останалите пациенти чакат трайно решение от държавата.

Водещ: Благодаря. Маргарита Стефанова за лечението на онкоболни българи и решението, което чакат от държавата.

Български лекари открили как да измерят нивата на стрес сред пациенти с онкологични заболявания

 БТВ, Новини в 19.00 часа


Още едно световно признание за български лекари. Те откриват как да измерят нивата на стрес сред пациенти с онкологични заболявания.

Времето е относително – за едни тече бавно, за други бързо. Именно тази теория са ползвали българските учени, за да тестват пациенти с онкологични заболявания. Целта – да им помогнат да се справят със стреса. Помощ Диана Мишева досега е получавала от съпруга си, след като научава диагнозата преди 3 г.

Диана Мишева: Каза дори, че ще ми купи две перуки различни, за да не се чувствам зле, когато съм на химиотерапия. Въобще нямах идея какво ме очаква.

В началото на лечението си така се чувстват 70% от пациентите с онкологични заболявания. За да разберат нуждата им от психологическа помощ, лекарите използват хронометър и минута време.

Проф. Иван Щерев: Когато очакваме нещо негативно, например студент, който се подготвя за тежък изпит, за него времето тече бързо и времето никога не достига.

Пациентът трябва да предположи колко трае минута време. Колкото по-кратка е тя, толкова по-силна е тревогата. За някои болни една минута е само 7 сек.

Д-р Спартак Вълев: След като видях вече няколко публикувани резултата, осъзнах, че това е нещо много съществено, което се случва точно в момента в българската онкология.

Екипът получава признание от едно от най-престижните американски издания за онкология – Journal of clinical oncology. Надеждите, светът да започне да използва в практиката българското откритие.

Национални радиа

Премиерът Бойко Борисов: Искаме да дадем повече пари за медицинските сестри

 БНР


Премиерът Бойко Борисов инспектира строителството на АМ „Европа“ в участъка Драгоман-Сливница и разпореди ускорено да бъде изграден пътят за индустриалната зона „Божурище“. Премиерът даде да се разбере, че разчита на приходите от тол системата за да бъдат увеличени заплатите, включително на медицинските сестри.

Бойко Борисов: Тол системата я вкарвайте да започват тези тирове, където вървят, да плащат. Не може да разчитате. Аз искам да вдигнем още догодина 10% доходите. Искаме да дадем повече пари за медицинските сестри. Не може само да бъркаме в готовите пари на приходните агенции.

Репортаж за протестите на специалистите по здравни грижи от болницата в Троян

 БНР, Новинарски час


Водещ: За втори пореден ден специалистите по здравни грижи от многопрофилната болница в Троян спряха работа за един час. Те излязоха пред лечебното заведение и на ефективен протест заради ниските заплати и неспазеното от здравния министър Кирил Ананиев обещание възнагражденията на медицинските сестри да достигнат 950 лв. от 1 юни.

Медицински сестри, лаборанти, рехабилитатори и санитари и днес излязоха на протест пред троянската болница. Те отново бяха подкрепени от техни колеги специалисти по здравни грижи, лекари и граждани.

– Продължаваме с протестите, докато се чуе нашият глас.

– Нашите искания не са към нашия медицински управител, тъй като той на практика и да иска няма как да ни увеличи заплатите.

– Много министри се смениха, но нещата не вървят както трябва. Има доста разлики в заплащането, в изискванията за клиничните пътеки, за приемането на пациентите по отделенията.

– Когато се возиш в лимузините с черни стъкла, може би светът изглежда по по-различен начин. Но когато се приземиш на земята при обикновените хора, вече е по-различно.

– Аз работя в лабораторията, старши лаборант. 660 лв. Това ми е заплатата.

Протестиращите продължават да настояват за по-високи заплати и допълнителни възнаграждения в по-натоварените отделения.

– Лечебните заведения да не са търговски дружества, нощният труд да стане 3 лв. на час, сега той е 50 ст.

Репортер: Какво искате да кажете на министъра?

– Да изпълни своите обещания и да влезе в една като нашата болница да види как се работи. Ние просто изнемогваме.

Протестът на троянските специалисти по здравни грижи продължава и утре. Те отново ще спрат работа между 12 и 13 часа.

Министър Ананиев заяви, че не е говорил за закриване на болниците във Видин, Враца и Монтана

 БНР


Населението във Видин, Враца и Монтана намалява и болниците там не могат да постигнат необходимия обем дейности, който да им осигури финансиране. Това обясни днес министърът на здравеопазването и уточни, че не е говорил за закриване на тези лечебни заведения. Кирил Ананиев беше в Кърджали, откъдето предава нашият кореспондент Валя Апостолова.

Репортер: Екипът на министър Ананиев е достигнал до извода, че не трябва да се разграничават по области лечебните заведения и извършваните от тях дейности, а въпросът да бъде решен на регионално равнище. Здравният министър обясни какво означава това.

Кирил Ананиев: Всяка една от трите болници Видин, Враца и Монтана, кои отделения – не, че са печеливши, както се каза, това не е търговия или пазар, а тези, които са силни, които дават високо качество на лечението, от които гражданите имат нужда.

Репортер: Една от приоритетните политики на Министерството е заплащането на медицинските сестри.

Кирил Ананиев: Така да бъде финансирането направено, че с всеки изминал финансов период приходите в лечебните заведения да нарастват и оттам да има възможност за увеличаване на разходите за персонал, съответно увеличаване на заплатите на професионалистите по здравни грижи.

Репортер: В Кърджали Кирил Ананиев представи две нови суперлинейки за нуждите на Спешния център, които ще поемат инциденти по пътя за Гърция. Двата автомобила са закупени по българо-гръцки проект.

Закриват инфекциозното отделение на болницата в Кюстендил

 БНР


Инфекциозното отделение на районната болница в Кюстендил се закрива поради липса на специалисти, които да попълнят екипа, това съобщи за БНР гл. лекар на здравното заведение д-р Александър Величков. Като уточни, че са направени разчети да няма ощетени пациенти. При необходимост пациенти ще бъдат изпращани в други болници.

Александър Величков: Имаме 10-12 човека годишно, които няма да можем да поемем поради специфични инфекциозни заболявания, съответно ще ги насочим към Инфекциозна болница София.

Водещ: Каза д-р Александър Величков.

Междувременно на днешното заседание на ОБС в Кюстендил беше предложено да бъде намерен специалист, а не да се закрива цялото отделение.

Общинската болница „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица получи дарение от холандска фондация

 БНР


Общинската болница „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица получи дарение от холандска фондация, включващо 28 вида медицински пособия, оборудване, инвалидни колички и спално бельо. Предава кореспондентът ни Здравка Маслянкова.

Репортер: Управителят на горнооряховската болница д-р Иван Иванов посочи, че дареният стерилизатор ще замени досегашния, който е на повече от 50 години. Ако трябваше да закупи нов, лечебното заведение трябва да плати поне 100 000 лева. Получената операционна маса спестява разход от близо 40 хиляди лева на стационара, поясни още болничният управител. В дарението са още електрически болнични легла, столове за диализа, мобилни устройства за транспортиране на пациенти. Това е второ дарение за горнооряховската болница от холандската фондация „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“ след линейката преди два месеца.

Кирил Ананиев се ангажира с решаването на проблема с лечението на онкоболните деца

 Дарик радио


В Кърджали министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се ангажира с решаването на проблема с лечението на онкоболните деца. По думите му въпросите, които вълнуват родителите им щели да бъдат обсъдени на среща в НЗОК през следващата седмица.

Според министър Ананиев при случая с малката Мими, която почина, проблемът е дошъл поради факта, че необходимото лекарство за лечението й било свършило, а в същото време производителят и носителят на правата не е осигурил новите количества. „От Министерството на здравеопазването поехме ангажимент и това ще го направим, от тук нататък вече да се правят групови заявки за лечението на онкоболните деца, а не както е досега – протокол по протокол за всяко отделно дете”, каза министър Ананиев. В Кърджали той отговори на твърденията на БСП днес в парламента, според които искал да затваря болници в Северозападна България. „Не съм говорил за закриване на лечебни заведения. Ставаше въпрос, че в момента имаме два много сериозни проблема – демографския и този с медицинския персонал”, каза Ананиев. По думите му трябва да се направи преценка кои отделения в трите болници –във Враца, Видин и Монтана, са силни и дават високо качество на лечение. „Когато идентифицираме добрите отделения във трите болници, не става въпрос за никакво закриване, тогава гражданите ще отидат там, където ще получат най-добро здравеопазване, коментира министърът Ананиев. Министър Ананиев беше в Кърджали, където присъства на получаването на две модерни линейки от последен клас, с оборудване за телемедицина, за нуждите на ЦСМП в родопския град. Той се срещна и с директорите на областните болници в Кърджали, Хасково и Смолян, където темата бе методиката за финансиране на медицинските специалисти.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 28.06.2019