Холандия хвана опаковки на онколекарства, фалшифицирани от български търговец

24 часа  стр. 4


Български търговец е фалшифицирал опаковки на онколекарства, за да бъдат медикаментите изнесени в Холандия. Това е първият случай на фалшиви лекарства, хванати от новата европейска система, съобщи Би Ти Ви.

Лекарствата били за пациенти на холандска болница. Фирмата, която приела обаче медикаментите, ги проверила в системата за верификация по уникалните кодове на всяка опаковка. Оказало се, че става въпрос за партида с изтекъл срок на годност.

„Без системата за верификация подобен фалшификат не би могъл да се улови“, коментира пред „24 часа“ Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

„В този случай потвърждението е, че в опаковките е имало същото лекарство, но дали то също е било с изтекъл срок на годност, тепърва ще се установява“, допълни той. Дейността на българския дистрибутор у нас за момента е спряна.

Последно поколение апаратура за фюжън биопсия при рак на простатата работи в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

24 часа  стр. 5


Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна вече разполага с нова, модерна и сигурна система за прецизна диагностика на карцинома на простатата – фюжън биопсия.

Апаратът е от най-новото поколение система за трансректална фюжън биопсия, при която изображението от ядрено-магнитния резонанс на пациента се наслага върху живото изображение от ехографа. При този метод се локализира с точност мястото за биопсия при лезии на простатата. Интервенцията е бърза и щадяща за пациента и изключително прецизна за лекаря.

„Новата апаратура е златният стандарт в момента в Европа и в света. Точно това целим – таргетна биопсия, при която да вземем точната лезия и прицелно да знаем мястото. Апаратурата е изключително важна за рискови пациенти, при които има показания и предишни негативни биопсии. Именно от биопсията зависи какво лечение ще предприемем, за да е ефективно“ обяснява доц. д-р Деян Анакиевски, ръководител на клиниката по урология във варненската университетска болница „Св. Марина“

Новата апаратура се използва и за лапароскопски процедури, при които лезията е разположена вътре в бъбречния паренхима. „Откриваме лезиите интраоперативно, найчесто при карцином на бъбреците, когато правим парциални резекции“ казва доц. Анакиевски.

Първите интервенции с апаратурата за фюжън биопсия, която е осигурена от Медицински университет -Варна, вече са направени успешно в УМБАЛ „Св. Марина“

Над 350 деца прегледаха лекари от „Пирогов“ в Силистра

24 часа  стр. 7


Над 350 деца прегледаха в Силистра специалисти от “ Пирогов“ като част от програмата „Детско здраве“ на спешната болница. Специалистите ще се върнат, за да проследят състоянието на децата, при които са открити проблеми. През юли екипът ще преглежда в Кърджали.

Шефът на Гранична полиция: При пътуване с дете носете копие на декларацията от другия родител

Сърцето и бъбреците на 49-годишен мъж спасиха живота на трима

24 часа  стр. 7


Мъж на 49 години от Велико Търново спаси живота на трима души, след като стана донор на сърце и бъбреци.

Той е приет на 27 юни във великотърновската болница „Стефан Черкезов“ с мозъчен кръвоизлив вследствие на травма. Ден по-късно изпаднал в мозъчна смърт и близките му решили да дарят органите му.

Сърцето е трансплантирано в болница „Света Екатерина“ в София на 51-годишен мъж с исхемична болест и бъбречна недостатъчност.

„Преди 10 години му е поставен байпас, който го поддържа жив досега, но вече беше в тежко състояние. След трансплантацията е стабилен, настанен е в реанимация, събуден и контактен е, но още е на апаратно дишане“, разказа проф. Генчо Начев, шеф на „Света Екатерина“.

62-годишен мъж от Стара Загора и 49-годишна жена от Варна пък са получили бъбреците. Те са трансплантирани в Александровска болница в столицата.

Координатор на донорската ситуация във Велико Търново е била д-р Ваня Лъчезарова. Тя и шефката на реанимацията в болницата д-р Сибила Маринова бяха сред отличените в кампанията на „24 часа“ „Достойните българи“, през 2018 г. заради успешната им кампания за популяризиране на донорството, с което превърнаха местната болница в донорска база с най-много донори в цялата страна.

Хронично болни остават без лекарства за дни всеки месец заради инструкция на касата

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 7


Всеки месец много от хронично болните остават за по няколко дни без полагащите им се безплатни лекарства заради разминаване между наредба на здравното министерство и инструкция на НЗОК до аптеките. За проблема при отпускането на медикаменти с протоколи съобщиха читатели на в. „24 часа“. Аптекари също потвърдиха за разминаването.

Според Наредба 4 на МЗ лекарствата на хронично болните с 3-месечен протокол се отпускат до 15-ия ден от издаване на рецептата през първия месец, от 25 до 45 дни – за втория, и от 50 до 75 дни – за третия. Отрязъците от протоколите обаче са за по 30 дни и ако аптека изпълни втория и третия по-рано от 30-ия или 60-ия ден от издаване на рецептата, ще бъде глобена от НЗОК. Това е разписано в инструкциите на касата към договора, който всяка аптека подписва с нея.

Заради това изискване аптеките връщат хронично болните, ако те дойдат за лекарствата си на по-ранна дата, въпреки че по закон хората са спазили срока.

Допълнително много от тези медикаменти са в опаковка от 28 хапчета и когато болните не могат да си ги вземат по-рано, се налага или да седят без лекарства няколко дни, или да си ги купят сами.

„Над 280 са лекарствата, отпускани на хронично болните, които са с 28 таблетки в опаковка. Сред тях са такива за високо кръвно, астма, висок холестерол, ендокринни заболявания, депресия, както и някои противотуморни“, обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, пред „24 часа“.

Според НЗОК обаче проблем със сроковете не би трябвало да има и искат сигнали за всеки конкретен случай.

Медицинският факултет в Бургас тръгва с 40 студенти

Кампанията започва днес

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 27


Новооткритият Медицински факултет в Бургас тръгва с 40 студенти наесен – 20 жени и 20 мъже, съобщи ректорът на университета „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. Магдалена Миткова.

Кандидатстудентската кампания започва на 1 юли, а приемните изпити ще са на 21 юли – по биология, и на 28 юли – по химия. Кампанията стартира веднага след като на 27 юни факултетът получи позитивна оценка за акредитация, уточни проф. Миткова. Тя увери, че в Медицинския факултет ще се поддържа високо ниво на преподаване, а подборът на студентите ще се извършва по строги критерии. „Максималният бал за прием е 36 точки, но кандидати с по-нисък бал от 24 няма да бъдат приемани. Само така ще се осигури най-доброто качество на образование от самото начало“, убедени са от университета.

Бъдещите лекари ще се подготвят в нови и оборудвани по всички стандарти учебни кабинети и лаборатории. След завършване те ще практикуват в спешната помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

Идеята за създаване на Медицински факултет в Бургас съществува от много време, но най-сериозните стъпки за нейното реализиране бяха направени през последните години. Община Бургас финансира строителството на сградата, в която ще се обучават бъдещите медици. Очаква се преподавателите, които ще изнасят лекции във вуза, да практикуват и в бургаските болници и да отворят кабинети в града.

Фалшиви лекарства изнасял наш търговец

Труд  стр. 6


Български търговец фалшифицирал опаковки на лекарства за раково болни и ги изнасял в Холандия. Медикаментите били предназначени за пациенти, които се лекуват в болница. Това е първият случай на такъв тип измама, уловен от Европейската система за проверка на лекарствата.

Когато холандският търговец проверява фалшифицираните опаковки в т.нар. система за верификация установява, че кодът, който е уникален за всяка опаковка, показва данни за партида с изтекъл срок на годност. И също така се разминава с информацията, отпечатана на самата опаковка.

Анализ на фирмата производител на оригиналното лекарство доказва, че съдържанието отговаря количествено и качествено. Фалшифицирани са само опаковките, за да бъдат изнесени зад граница.

Медици от „Пирогов“ преглеждат в Хасково

Труд  стр. 6


Екипът от лекари на болница „Пирогов“, които участват в програмата „Детско здраве“, ще преглеждат в Хасково през целия юли. По програмата бяха прегледани над 350 малчугани от Силистра, а броят им за цялата страна е над 16 000.

80-годишен доцент лекува в Павликени

Веселина АНГЕЛОВА

Труд  стр. 7


Лекари на пределна възраст работят в болницата в Павликени. Персоналът на лечебното заведение наброява 176 души, като лекарите са 45, медицинските сестри са 68. Най-възрастният доктор е 80-годишен доцент невролог. Това съобщи управителят на „МБАЛ – Павликени“ д-р Ренета Кръстева.

„Нямаме недостиг на кадри, отделенията са окомплектовани, но част от медиците са възрастни и всеки момент могат да решат, че не искат да работят. Имаме нервно, детско, вътрешно отделения, ОАРИЛ, хирургия с урология“, сподели д-р Кръстева.

Тя допълни, че здравното заведение обслужва две общини с население от близо 30 000 души, но в стационара идват и хора от цялата Великотърновска област. През болницата годишно минават около 5000 пациенти.

Извършват фюжън биопсия за диагностика на рак

Труд  стр. 5


Клиниката по урология в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна вече разполага с нова, модерна и сигурна система за прецизна диагностика на карцинома на простатата -фюжън биопсия. Апаратът е от най-новото поколение система за трансректална фюжън биопсия, при която изображението от ядре но-магнитния резонанс на пациента се наслага върху живото изображение от ехографа. При този метод се локализира с точност мястото за биопсия на пациента при лезии на простатата. Интервенцията е бърза и щадяща за пациента и изключително прецизна за лекаря.

„Новата апаратура е златният стандарт в момента в Европа и в света. Точно това целим – таргетна биопсия, при която да вземем точната лезия и прицелно да знаем мястото. Апаратурата е изключително важна за рискови пациенти, при които има показания и предишни негативни биопсии. Именно от биопсията зависи какво лечение ще предприемем, за да е ефективно.“ Това обясни доц. д-р Деян Анакиевски, ръководител на клиниката по урология във варненската университетска болница „Св. Марина“.

Новата апаратура се използва и за лапароскопски процедури, при които лезията е разположена вътре в бъбречния паренхима. „Откриваме лезиите интраоперативно, най-често при карцином на бъбреците, когато правим парциални резекции“, казва доц. Анакиевски.

Първите интервенции с апаратурата за фюжън биопсия, която е осигурена от МУ-Варна, вече са направени успешно в УМБАЛ „Св. Марина“.

Търновец спаси три живота с органите си

Труд  стр. 6


49-годишен мъж от Велико Търново стана донор на сърце и бъбреци. Той е бил приет на 27 юни в Реанимацията на областната болница с мозъчен кръвоизлив. Ден по-късно е изпаднал в мозъчна смърт.

Близките му веднага са взели благородното и хуманно решение да дарят органите му на хора, за които те са единствен шанс за живот. Сърцето е трансплантирано в събота в болница „Света Екатерина“ в София, а двата бъбрека – в Александровска болница.

Координатор на донорската ситуация е д-р Ваня Лъчезарова от болницата в старата столица.

Ръководството на здравното заведение изказва огромната си благодарност на близките на пациента за благородния жест.

Хванаха менте лекарства за рак

Телеграф  стр. 6


Менте лекарства за рак, изнесени към Холандия, забъркаха България в международен скандал.

Днес случаят ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия. Става въпрос за медикаменти, предназначени за вливане на пациенти в болниците. Те обаче били с изтекъл срок на годност. За да скрие това, български търговец фалшифицирал опаковките. Това е доказано посредством Европейската система за верификация на лекарствата. Когато илачите пристигнали в

Холандия, баркодовете им били въведени в системата. Така била установена измамата. Кодът, който е уникален за всяка опаковка, съдържа данни, че става въпрос за партида с изтекъл срок на годност, съобщи bTV. „Забелязахме, че серийният номер върху опаковката не отговаря на серийния номер в матричния код, който системата разпознава, и затова докладвахме за предполагаема фалшификация. Впоследствие се потвърди, че тези 4 опаковки наистина са фалшифицирани“, обяснява Каспър Ърнст от Асоциация на паралелните търговци на лекарства в Европа. Холандските пациенти са предпазени от вливането на лекарствата с изтекъл срок. По случая се води международно разследване. Българската агенция по лекарствата пък временно е спряла дейността на търговеца, изнесъл фалшивите опаковки.

ДЖИПИТАТА ВРЪЩАТ НОВИ ПАЦИЕНТИ

НЗОК: Нямат право да отказват вписване

Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 6


Столични джипита масово връщат нови пациенти. Причината за това са препълнените им листи от хора, записани в техните практики. За това алармират потърпевши пред „Телеграф“.

Записването при нов общопрактикуващ лекар се случва два пъти в годината – през юни и през декември. Този срок не важи само при промяна на адреса по местоживеене или при закриване на практиката, защото тогава новият избор се извършва по всяко време на годината. Справката от последните години показва, че през лятото този избор правят над 100 000 българи. Сред тях са и бъдещите студенти, които идват да учат и живеят в столицата.

Именно такъв е случаят с Валентина. „Предстои ми да се преместя от родния си град, защото съм приета редовна форма на обучение в Софийския университет. Тъй като вече се нанесох в квартирата ми, реших, че сега е моментът да се запиша при нов личен лекар. Обиколих всички практики в близост и навсякъде ми беше отказано“, разказва момичето. Подобен казус е споделен и на сайта на здравната каса в онлайн секцията за въпроси и отговори. Там друга жена пише „Цял месец се опитвам да се запиша при личен лекар в гр. София, защото тук ми е настоящият адрес, но всеки ми отказва под претекст, че листата му е пълна. Какво мога да направя в тази ситуация? Очевидно е, че изпускам срока, защото не очаквах, че в нито един квартал няма да мога да се запиша. Към кого да се обърна и кой ще ме запише, защото усещам, че са ми нарушени правата като пациент и човек, който си плаща осигуровките години наред“.

В отговор от касата обясняват, че в съответствие с наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, здравноосигурените лица имат право свободно да избират лекар в лечебно заведение за първична извънболнична медицинска помощ на територията на цялата страна, сключил договор с НЗОК. „Липсва норма, по силата на която общопрактикуващ лекар да откаже вписване в пациентската си листа на здравноосигурени лица, които са го избрали“, категорични са от фонда. Те обясняват, че в подобни случаи пациентите могат да се обръщат за съдействие към съответната районна здравноосигурителна каса (РЗОК), както и да подадат жалба.

Мъж стана донор на сърце и бъбреци

Телеграф  стр. 6


Мъж, на 49 г., от Велико Търново е станал донор на сърце и бъбреци. Той е бил приет на 27 юни в реанимацията на Великотърновската болница с мозъчен кръвоизлив. Ден по-късно е изпаднал в мозъчна смърт. Неговите близки са взели решението да дарят органите му на хора, за които те са единствен шанс за живот. Сърцето на донора е трансплантирано вчера в болницата „Св. Екатерина“ в София, а двата бъбрека – в Александровската болница. Координатор на донорската ситуация е била д-р Ваня Лъчезарова. Ръководството на областната болница във Велико Търново изразява огромната си благодарност на близките.

МАЙКА НА ДВЕ ДЕЦА СЕ БОРИ ЗА ЖИВОТА СИ

СЪМНЯВАТ СЕ ЗА ВИРУС, А И НАМИРАТ ЛЕВКЕМИЯ

Иван ПЪРВАНОВ

Телеграф  стр. 26


Майка на две деца се бори с левкемия и се нуждае от животоспасяващи средства. Марияна Светозарова страда от Т-клетъчна остра лимфобластна левкемия, която се развива бързо и достига до тежка форма.

Проблемите за жената започват през 2018 г. със симптоми за бронхопневмония. Постъпва в търновската болница МОБАЛ ,Д-р Ст. Черкезов“, където я лекуват с различни силни антибиотици. Състоянието й обаче не се повлиява от тях и не се подобрява. Дори обратното, все повече се влошава. В началото на 2019 г. 39-годишната жена е изписана с уговорката да продължи да ходи в болницата периодично на контролни прегледи. Няколко дни по-късно обаче тя отново започва да се чувства зле. Не й достигат сили, бързо и лесно се уморява, гади й се често.

Диагнози

Лекарите дълго време така и не успяват да открия какво е заболяването. Съмняват се за проблеми с бъбреците или за неустановен вирус. Направените в Александровска болница Ссфия, пълни изследвания установяват действително проблеми с бъбреците. Столичните лекари са на мнение, че лечението с различни тежки антибиотици ги е поразило и съсипало. Следващите прегледи обаче установили наличие на левкемия.

Страшната диагноза е потвърдена и от Националната хематологична болница, където тьрновката е приета за лечение. Терапията включва тежка и агресивна химиотерапия. До момента Марияна е преминала вече първите две вливания от предварителната фаза на химиотерапията. От тях обаче показанията на бъбреците й се влошават още повече. А това усложнява допълнително и бъдещото лечение. Според лекарите, преди да се започне същинската химиотерапия, трябва първо да се нормализират показателите на бъбреците. След постигане на бъдеща ремисия, за да се постигне пълно възстановяване, е необходимо присаждане на стволови клетки, които трябва да бъдат взети от кръвен роднина. Сестрата на Марияна не може да предостави такива, защото преди време самата тя е имала онкологичен проблем. И макар и вече излекувана не може да даде стволови клетки. Майка й пък е възрастна и затова също не може да предостави така необходимите клетки. Затова те най-вероятно ще бъдат взети от сина на Марияна, който вече е навършил 18 години.

Предложение

Още в началото съпругът Ивайло е направил запитване и до престижна клиника по онкология в съседна Турция. Оттам получили оферта за бъдеща операция. Цените на операцията са: 80 хиляди долара, ако разполагат с донор и 115 хиляди, ако нямат такъв.

Това обаче са непосилни за семейството суми. Ивайло се свързва и с елитна австрийска онкологична клиника, в която предлагат имунология като възможност за лечение. Но оттам все още не са получили отговор с предложение за цена на евентуална бъдеща терапията. Към този момент Марияна е на лечение в Националната хематологична клиника и според съпруга й вече има известна степен на подобрение. Мъжът изказва благодарност на лекуващия екип в клиниката, който прави всичко необходимо, за да спаси съпругата и майката на децата му.

***

Съпругът Ивайло: Без чужда помощ няма да успеем

„Всичко се прави безплатно и се поема от държавата. Когато ги попитах какво трябва да платя или като дарение на болницата, ми отговориха, че такова нещо не е прието и че лечението се поема от държавата. Искам да благодаря на всички, които полагат усилия да спасят Марияна“, споделя съпругът Ивайло Светозаров. Той признава, че първоначалната диагноза е била огромен шок и за него. „Когато чух за пръв път страшната диагноза, аз бях в шок, макар и да съм иначе твърд човек. Сега искам най-доброто за съпругата ми. Тя напълно го заслужава, защото е една добра жена, прекрасна майка на две деца и един изключителен човек. Надявам се повече хора да я подкрепят, защото без чужда помощ е невъзможно сами да успеем и да съберем толкова много пари. А те са необходими за последващото лечение, което е най-скъпата част от възстановяването“, призовава Ивайло Светозаров.

Брюксел разследва БГ онколекарство за опаковка – менте

Дейността на българския дистрибутор, доставил медикамента, е спряна временно

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 1, 5


Брюксел разследва онколекарства от България за опаковки менте. Предполага се, че нашата страна е замесена в международна схема за фалшифициране на кутиите на онкологични лекарства за болнична употреба. Те са били изнесени от територията на страната ни за Холандия.

Новината бе съобщена от bTV и потвърдена пред „Монитор“ от две от ресорните асоциации у нас – Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) и Българската организация за верификация на лекарствата.

Далаверата е била засечена пред Европейската система за верификация на лекарствата към която от април са свързани всички аптеки, складове и дистрибуторски фирми. За случая пък са съобщили от Асоциацията на еврофармацевтичните компании.

Сигналът е подаден от холандски търговец, който след получаването на заявени 4 опаковки от български дистрибутор, започнал да ги проверява със сканиращо устройство в системата за верификация, в която се въвеждат определени кодове. Оказало се, че тя не ги приема и показва проблем. Уникалният код на всяка опаковка сочел, че партидата е с изтекъл срок на годност, има разминаване с информацията отпечатана на опаковката – серийният номер не отговарял на този в матричния код, който системата разпознава. „Холандският търговец докладва случая. Потвърждаваме, че четирите опаковки са фалшифицирани“, обяви Каспър Ърнст, председател на Асоциацията на еврофармацевтичните компании.

„Холандските пациенти са предпазени от вливането на този лекарствен продукт, защото се оказва, че съдържанието му отговаря на изписаното, но е с изтекъл срок на годност, коментира Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата. „Глобите за такива нарушения са сериозни. Не сериозността на наказанието, а неговата неизбежност обаче ще дадат необходимия ефект“, допълни той.

От 15 000 до 50 000 лева варират глобите за подобни деяния залегнали в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложение за повишаването им от 50 000 до 100 000 лева е внесено в Народното събрание, предстои неговото разглеждане. „За да заработи системата по верификация, която е въведена в Европа точно с цел предотвратяване на подобни случаи, е необходимо търговците на едро и най-вече аптеките да проверяват лекарствените продукти, преди да ги предоставят“, подчерта Денев.

От Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) пък се обявиха за криминализиране на такива деяния.

„Необходимо е кражбата, контрабандата, както и всеки опит за фалшификация на лекарства трябва да бъде санкциониран като престъпление. Това са продукти, засягащи живота и здравето на хората, заяви нейният изпълнителен директор Боряна Маринкова. Трябва час по-скоро да се променят санкциите срещу подправяне на медикаменти, както и да се инициира дискусия за налагане на много строги санкции при всеки опит за фалшифициране и контрабанда“, допълни тя.

Като престъпление окачествиха подправянето на опаковките и от Националната браншова камарата на търговците на лекарства на едро.

„Такива неща, застрашаващи живота на пациентите, се случват и ще се случват, докато не се въведе законово изискване дистрибуторите на лекарства, както и собствениците на аптеки да са магистър фармацевти, заяви председателят на камарата Владимир Найденов. Сега човек без фармацевтично образование може да нареди всичко на служителите си и те изпълняват, за да запазят заплатите си. Обикновено подобни фалшификации се правят от дистрибутори еднодневки, които правят удар на момента“, допълни Найденов.

По случая с подправената опаковка на онколекарствата от България е започнало международно разследване

На 1 октомври минала година бяха засечени подправени лекарства за предотвратяване на инсулти с произход от Полша, което още не е приключило. Българската агенция по лекарствата временно е спряла дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки.

След събиране на цялата информация от Европейската агенция по лекарствата тя ще бъде предоставена на прокуратурата, обясни изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

В понеделник скандалът ще бъде обсъждан в Брюксел на среща между регулаторните органи и Европейската комисия.

Да търгуваш с живот

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 10


Да преминеш през ада. Така само преди няколко дни родители на деца с онкохематологични заболявания описаха битката с рака, но и със системата. Онази тромава система, от която в повечето случаи животът ти зависи. Осъзнахме го за пореден път след смъртта на малката Мими. История и съдба, която за дълго ще остави горчив вкус в устата ни и ще предизвиква сълзи в очите ни. За пореден път разбрахме колко крехък е човешкият живот и как бюрокрацията може да бъде фатална. Лечението на онкоболни отдавна е болезнена тема у нас и често излиза на дневен ред в публичното пространство. Тя не е просто поредна новина от печата или пък злободневен репортаж, който заема водещо място в емисиите. Зад нея има гняв, човешки съдби, които буквално се борят за живота си. За своя собствен или този на децата им. Само няколко дни след трагедията с Мими страната ни влезе в полезрението с нов скандал. Сега Брюксел разследва онколекарства от България за опаковки менте. Предполага се, че нашата страна е замесена в международна схема за фалшифициране на кутиите на онкологични лекарства за болнична употреба. Те са били изнесени от територията на страната ни за Холандия. Оказва се, че съдържанието на лекарствата отговаря на изписаното, но някои са с изтекъл срок на годност. Холандски пациенти са предпазени от вливането на тези медикаменти. А това наистина застрашава живота на хората. На пациенти, които и без това се борят всеки ден. Нелепо, нали!

Само преди по-малко от година бяха засечени и подправени лекарства за предотвратяване на инсулти с произход от Полша, което още не е приключило. Българската агенция по лекарствата временно е спряла дейността на българския търговец, изнесъл фалшивите опаковки. Спомнете си, че наскоро пък спецпрокуратурата ни провери наши болници за злоупотреба с онколекарства. Медикаментите се подменяли, преди да бъдат вливани на пациентите. Така се изнасяли дори навън за много по-високи цени. Дори не знам как да определя подобно нещо. Защото едва ли има по-голямо престъпление да си играеш с живота и здравето на изстрадали хора. Да търгуваш с него. И паричните санкции не са достатъчни. Защото подобни действия са престъпления и трябва да бъдат определени като такива и в закона. А нарушителите трябва да понесат най-тежката отговорност. Такива хора едва ли имат представа какво е да се молиш да се събудиш сутринта или да благодариш на Бог, че си посрещнал деня. Едва ли знаят и какво е да чакаш за лечение, за лекарства, а лекарят ти вместо да се съсредоточи върху лечението, да мисли как да достави лекарства. Такива хора най-вероятно не ги е грижа, че непрекъснато отпадат лекарства от позитивния списък. Защото за тях човешкият живот е просто търговия. Начин за изкарване на пари. Нелепо е, нали!

Чл. кор. проф. Христо Найденов, директор на Института по микробиология при БАН:

Тестът на БАН казва бързо чисти ли са храните

Внимателно с каймата, гответе я максимално бързо след покупката

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 11


– Проф. Найденов, разработихте нов тест за установяване на зарази в храните. С какво се отличава той от досегашните?

– За установяване на най-честите хранителни инфекции съвременната наука се насочи към молекулярно-биологичните методи, чрез които в рамките на един работен ден може да се определи наличието на определен хранителен патоген и дори неговото количество в определена проба от храна. Става въпрос за бърз тест, за който не се изисква продължително изчакване, докато излязат лабораторно резултатите, както е до сега. С него те стават ясни в рамките на работния ден и специалистите могат да се произнесат компетентно. Сега те се правят микробиологично, има интерпретация на резултатите, като например, че една или друга колония приличат на ешерихия коли, например, или нещо друго. Следват допълнителни тестове за веритификация. Всичко това забавя самото изследване. Всяка храна може да се изследва с новия метод, като от нея се изолира ДНК. Това става за часове и тенденцията е директно да се доказват патогените в храните -например, в месото, млякото и в техните продукти.

– Колко време разработвахте бързия тест?

– Аз и екипът ми започнахме от 1994 г. с първия проект и програма „Коперникус“ на Европейската комисия, който беше и за Института по микробиология на БАН. От тогава започнахме системна работа по тази тематика, за да стигнем до този метод. Ние обаче продължаваме да работим, защото в науката винаги има въпроси, които са подведени под един резултат. Това означава, че от един резултат възникват поне още пет въпроса. Всеки един от тях става предмет на научни търсения. Когато новият тест навлезе в практиката, ще имаме много по-ясна картина какво се случва в една болница, например, дали има вътрешноболнична инфекция, и ако има, от какво е тя. Ще може да се взима бързо и адекватно управленско решение, защото това е много важно както за здравеопазването, така и за хранително-вкусовата индустрия, която следва да следи за продукцията си. Тези области ще бъдат тласнати към прогрес.

– След колко време новият, бърз тест може да бъде валидизиран и да навлезе в практиката?

– Това зависи от органа по акредитация и стандартизация. За да може един тест да бъде валидиран и въведен в стандарт, заседава цяла международна комисия. Налага се да бъде проучен опитът не само на нашата лаборатория, но и на такива в много други страни на базата на нашата разработка и резултатите да бъдат възпроизведими. Много е важно методът да бъде изпитан и да се постигнат същите резултати и в други европейски страни.

– Какво означава възпроизведими?

– Това, което съм получил тук, да го получи и колегата от друга страна. После да бъдат описани максимално ясно, за да може в стандарта да залегне всичко направено стъпка по стъпка. Така един човек, който не е изследовател, да може, като прочете стандарта, да го възпроизведе стъпка по стъпка.

– Колко време би отнел този процес?

– Вероятно две- три години. Дали ще се случи по – скоро или по-късно, зависи от нуждите на потребителите.

– Какво могат да направят потребителите, за да ускорят процеса на валидизиране на бързия тест?

– Ще трябва самите те да се убедят в полезността на самия метод, че той е лесно изпълним и надежден. След това в съответните им организации, например на месопроизводителите, на млекопроизводителите и т.н., могат чрез своите асоциации да поискат от Агенцията по безопасност на храните и от Комитета по стандартизация този метод да бъде въведен по-скоро, като изтъкнат неговите ползи и предимства спрямо досега съществуващите.

– Не се ли безпокоите, че някои производителите ще дръпнат плътно завесата пред производствата си, щом разберат за този тест?

– Това зависи от самия производител. Ако той е перфектен и е сигурен в това, което изкарва на пазара, ще подкрепи новия метод, за да бъде готова документацията му с всички атрибути за надеждност, и тя да стигне максимално бързо до потребителите.

– Безопаснни ли са храните, достигащи до трапезата на българина?

– Като цяло са безопасни с изключение на някои.

– Кои?

– Например, у нас има антраксни места, за които не знаем в кой момент инфекцията може да ни изненада, както се случи преди две- три години. За да не се стигне до рискове, надежди дава въведената система за вътрешноведомствен контрол НАСЕР.

– Кои са опасните хранителни продукти, в които най-често се завъждат зарази и които трябва да избягваме?

– През лятото бактериите са навсякъде около нас – в храните на открито, може също да ги има във водата, както и в климатиците, които ни осигуряват температурният комфорт вкъщи или на работното място. Затова филтрите им трябва да се почистват редовно. Трябва да внимаваме с месните храни, най-вече с каймата и приготвената от тях храна. Те са сложен хранителен субстрат. В тях влизат меса от различни партиди и различни видове, които изискват различна термична обработка. Затова е необходимо приготвянето й да става максимално бързо след датата, упомената върху опаковката като дата на производство. Необходимо е температурната обработка да е максимална, това означава да не се предлагат ястия алангле, да няма розова или червена повърхност. Необходимо е да сме сигурни, че вътре, в сърцевината на дадения продукт, температурата е достигнала напълно. Трябва да се спазва стриктно и самата хигиена по време на обработката на храната – измиване на ръцете, независимо, че ще мине през огъня. Всичко това е задължително условие, за да сме сигурни, че това, което консумираме, е безопасно. Същото важи и за млечните продукти, както и за сладоледите. По морето на открито се продават царевица, дюнери, сандвичи, както и скара, като тези храни понякога предизвикват и хранителни инфекции заради високите температури. Ето защо с тях трябва да се внимава.

– Нима сладоледите са опасни, след като през последните години в тях няма мляко и яйца, а заместители?

– Наистина, яйчната компонента в тях е заменена с други субстрати, но трябва да се внимава. С птичето месо, най-вече на грил, също трябва да се внимава. За да бъде безопасно, за него важат правилата за приготвяне на изделията от кайма. Ако бъдем внимателни при приготвянето и съхраняването на храните, ще си спестим здравословни инциденти през лятото.

– Кои са най-честите зарази в храните у нас?

– През лятото бактериите са навсякъде около нас – в храните на открито, може също да ги има във водата, както и в климатиците, които ни осигуряват температурния комфорт вкъщи или на работното място. Затова филтрите им трябва да се почистват редовно. Европейският орган за безопасност на храните всяка година проследява случаите на хранителни инфекции във всички страни от ЕС, както и в девет държави, които не са членки на Евросъюза. През лятото най-често срещани са стомашно-чревните разстройства, а в Европа има и тенденция за консумиране на сурово, непастьоризирано мляко. Това се очертава като основен проблем, защото в много европейски градове има т.нар. млекомати, от които се купува сурово мляко. Най-разпространени през летния сезон са кампилобактериозата, салмонелата, колибактериозата и листериозите. По данни на Европейския орган по безопасност на храните най- разпространена, като цяло, е йерсиниозата. По документи в България най-чести са салмонелозата и колибактериозата.

***

ВИЗИТКА

Член – кореспондентът проф. Христо Найденов е директор на Института по митробиология при БАН

Член на Европейския орган по безопасност на храните Автор е на редица научни статии и студии

Расте натискът за оставка на Ананиев

Реформата на здравния министър се проваля, медици от Видин напускат колективно

Дума  стр. 1


Реформата на здравния министър Кирил Ананиев е на път да се провали, а натискът за оставката му сериозно се увеличава през последните дни. След като в края на миналата седмица здравни работници от Враца призоваха министърът да подаде оставка, вчера от сдружение „Асоциация пулмонална хипертония“ също поискаха Ананиев да напусне поста си. От асоциацията го обвиниха в бездействие по отношение на болните, нуждаещи се от белодробна трансплантация. На бунт се вдигнаха и медици от Видин и 115 подадоха колективна оставка.

Бившият ресорен министър и първи шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев пък прогнозира сериозна криза в здравеопазването и административен фалит на болници.

Корнелия Нинова с четири остри въпроса към Бойко Борисов

Дума  стр. 2


Лидерът на БСП Корнелия Нинова отправи през Фейсбук четири остри въпроса към премиера Бойко Борисов. „Г-н Борисов, Вашият вицепремиер Каракачанов твърди, че има подписан договор с Беларус и преведени пари за ремонт на СУ-25. Вашият министър Караниколов иска да разтрогне договора. Председателят на НС Цвета Караянчева подвежда Русия, като на най-високо равнище заявява, че Русия ще ремонтира същите самолети. Кой от тези тримата говори от Ваше име и кой казва истината? Кой носи отговорност за този огромен международен гаф?“, пита Нинова. Тя цитира думите на президента Румен Радев, че цената на Ф-16 е 3,45 млрд.лв. „Вие твърдите, че е 2,2 млрд. лв. Г-н премиер, защо при огромен излишък в бюджета вземате нов заем от 400 млн.? Кой, кога и при какви условия ще го връща?“, пита Нинова.

„Защо излъгахте медицинските сестри, че ще им увеличите заплатите? 109 лекари и медицински работници във видинската болница хвърлиха оставки. Вие ли наредихте на министър Ананиев да обяви, че ще закрива отделения в областните болници в Северозапада?“, задава въпрос към министър-председателя Нинова. Тя настоява Борисов да отговори и дали е чел доклада за България, гласуван в ПАСЕ. „Да кажете нещо за корупцията в страната?“, настоява Нинова.

Пациенти с пулмонална хипертония искат Ананиев да напусне поста

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 4


„Ако до 17 септември не създадете условия и не бъдат включени най-малко трима българи в европейска листа на чакащи за белодробна трансплантация, няма действаща Национална програма и пълен екип от медицински специалисти, включващи всички специалности и нива за успешна белодробна трансплантация, не е заминал за минимум 6-месечно обучение, ви призовавам да си подадете оставката и да отстъпите място на по-заинтересован от вас“. Това пише в отворено писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев шефът на сдружение „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров. Той припомня неизпълнените обещания на министъра и екипа му отпреди 8 месеца за разработване на Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

Получен е отказ преди дни от АКХ Виена за преглед на българска пациентка с мотив, че нямат капацитет да приемат чуждестранни граждани, става ясно от писмото. След спрените в средата на 2017 г. белодробни трансплантации на българи във Виена до октомври 2018 г. починаха петима души. „На 25 януари 2019 г. бе подписано споразумение между България и Виена по линия на Евротрансплант. Въз основа на него бе обявено, че ще бъдат обгрижени до 5 наши млади и перспективни пациенти за година и ще бъде изпратен екип за квалификация и обучение в „Университетска болница Виена“, припомня Мангъров. До момента само един българин е включен в европейската листа на чакащите. Някои от изпратените пациенти за преглед не бяха подбрани според критерия на АКХ Виена, вследствие на което неперспективен пациент бе върнат у нас, става ясно от писмото. Страната изпрати само един екип да се обучава за едва 4 дни. „Липсата на Национална програма възпрепятства донорството, което засяга както български реципиенти, така и възможността да предоставяме на Евротрансплант органи, които не можем да трансплантираме в България – само така имаме шанса да станем реална част от тази организация. За информация – през тази година нямаме подаден нито един орган към Евротрансплант“, се казва в писмото.

През 2018 г. пациентите с пулмонална хипертония проведоха 4 протеста под наслов „Здравен емигрант“, а след единия от тях потърсиха съдействие от БСП. „Ако всички условия не са изпълнени или вие не си подадете оставката, на 18 септември от 7,30 ч. обявявам безсрочен протест пред МЗ“, категоричен е Мангъров.

115 медици във Видин подадоха колективна оставка

Дума  стр. 4


Медици от болницата във Видин подадоха колективна оставка в събота. След месеци на финансови проблеми и протести 109 медицински сестри, рентгенолози и лаборанти обявиха, че напускат. Към тях се присъединяват и шестима лекари, включително и двама завеждащи отделение. Основният аргумент на напускащите е унизителното заплащане и недостигът на кадри. Според тях решенията на проблема са изчерпани след срещите между ръководството на болницата и здравния министър преди дни. Тогава Кирил Ананиев обяви, че имало средства, но болниците трябвало да си ги заработят, като обслужват повече пациенти. Ако това не стане, можело да се мисли за окрупняване на болници в Северозападна България.

Кирил Ананиев посочи, че от години дебатите в сектора се изчерпват с това, че са необходими допълнителни средства, независимо че разходите за здравеопазване нарастват всяка година. Министър Ананиев уточни, че се водят преговори с банките, за да бъдат подпомогнати болниците с най-сериозни задължения.

Лекари от Националната кардиологична болница алармират, че има опасност да бъде загубен единственият у нас Център за лечение на вродени детски сърдечни малформации заради липса на специалисти. Между 8 и 10 деца на 1000 живородени имат сърдечни малформации, каза д-р Стоян Лазаров, началник на отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации. Детските кардиолози настояват Здравната каса да поеме медицинските изделия при сърдечни операции на деца.

Случаите на морбили минаха 1000

Мария ТРИФОНОВА

Сега  стр. 5


Регистрираните случаи на морбили у нас минаха психологическата граница от 1000. Към 26 юни те са 1007, сочи последната епидемична справка на здравното министерство. Болестта е разпространена в 12 области в страната – най-много са случаите в София-област – 314, заболелите в София-град са 313, следват Благоевград със 186 случая, Кюстендил -133.

Най-много болни има във възрастовата група от 1 до 4 години – 318, следват децата от 5 до 9 години – 299 случая. Огромната част от случаите са или на пациенти без имунизация, или с непълни ваксини, т.е. само с един от двата задължителни приема. „При всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания. Спрямо контактните лица на заболелите се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Продължава извършването на проверки в лечебните заведения, в практиките на общопрактикуващите лекари, в здравните кабинети в детски и учебни заведения за установяване на пропуски в имунизационния статус на децата“, отбелязват от МЗ.

От министерството припомнят и че в София-град и Благоевград са разкрити мобилни имунизационни кабинети, а „здравните медиатори по места оказват съдействие по отношение на издирване на неимунизираните, разясняване на нуждата от своевременно търсене на медицинска помощ при заболяване и повишаване на информираността на населението“. В резултат през първите 5 месеца на 2019 г. са издирени и обхванати с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола общо 68 559 деца в страната.

Председателката на БСП пита Бойко Борисов: Кой казва истината за Су-25 – Каракачанов, Караянчева или Караниколов?!

Земя  стр. 3


Четири остри въпроса зададе председателят на БСП Корнелия Нинова към премиера Бойко Борисов във Фейсбук. Тя пита за ремонта на самолетите Су-25, за цената на Ф-16, за заплатите на медицинските сестри и за доклада за България, гласуван в ПАСЕ, цитира Епицентър.бг.

Господин Борисов, Вашият вицепремиер Каракачанов твърди, че има подписан договор с Беларус и преведени пари за ремонт на СУ-25. Вашият министър Караниколов иска да разтрогне договора. Председателят на Народното събрание Караянчева подвежда Русия, като на най-високо равнище заявява, че Русия ще ремонтира същите самолети. Кой от тези тримата говори от Ваше име и кой казва истината? Кой носи отговорност за този огромен международен гаф? Президентът Радев заяви, че цената на Ф-16 е 3,45 млрд., а вие твърдите, че е 2,2 млрд. Господин премиер, защо при огромен излишък в бюджета, вземате нов заем от 400 млн.? Кой, кога и при какви условия ще го връща? Защо излъгахте медицинските сестри, че ще им увеличите заплатите? 109 лекари и медицински работници във видинската болница вече хвърлиха оставки. Вие ли наредихте на министър Ананиев да обяви, че ще закрива отделения в областните болници в Северозапада? Четохте ли доклада за България, гласуван в ПАСЕ? Да кажете нещо за корупцията в страната? Споделяте ли европейската оценка за Вашето управление, пита още лидерът на БСП министър-председателя.

30.06.2019

Национални телевизии

Медицински специалисти във видинската болница са готови да напуснат в края на септември

БНТ, Новини в 12.00 часа


Медицински специалисти във видинската болница са готови да напуснат в края на септември. За това е уведомено и ръководството на лечебното заведение. Причините са непосилните, според тях, условия за работа.

Репортер: Над 100 медицински специалисти не са доволни. Казват, че заплащането за труда им е унизително, заради което от март започнаха протести и дори за седмица спряха работа за по час на ден.

Владислава Славова, акушерка: Понеже никой не ни чу и никой не направи нищо, за да промени ситуацията, в която е изпаднала нашата болница, решихме да подадем уведомление за колективно напускане.

Репортер: Не приемат и предложението на здравния министър за преструктуриране на болниците в региона.

Ангелина Тодорова, клинична лаборатория: За министър Ананиев тук не стоят човешки животи, а цифри и коефициенти и отчети. Решението като преструктуриране е само да се махнат част от проблемите.

Д-р Жанноел Иванов, нервно отделение: Вероятно някакви актуализации на отделенията и на лечебния процес трябва да има все пак, затова, защото нуждите на хората се променят. Но в никакъв случай това не трябва да означава затваряне на дейности и унищожаване на дейности.

Репортер: Има отделения, които и сега не работят добре заради липсата на специалисти или защото не са финансово рентабилни, коментира директорът на болницата Цветан Василев. Според пациенти и медицински специалисти, ако се стигне до закриване на отделения, регионът, който е с най-застаряващо население в страната, ще бъде лишен от качествени медицински грижи.

Преодолени болести, като например морбили, се завръщат в Евроа, защото родители отказват да ваксинират децата си

БНТ, Новини в 20.00 часа


Преодолени болести, като например морбили, се завръщат в Европа, защото родители отказват да ваксинират децата си. Имунилогът Велислава Петрова е посветила живота си на изследванията на епидемиите и ефекта на ваксините. Тя работи в най-големия институт за генетични изследвания в Европа и е защитила докторантура в Университета Кеймбридж. Цанка Николова разговаря с нея за опасностите от вълната родители, наречени антиваксъри.

Репортер: Велислава Петрова изследва научно инфекциозните болести вече 10 години. Казва, че заразените с морбили стават все повече в Европа. България не е изключение. Ако разпространението на вируса у нас продължи и общото ниво на имунитет спадне, има вероятност от епидемия.

Велислава Петрова, имунолог: Различни вярвания, че всъщност ваксините причиняват аутизъм, което е един от основните митове против ваксините, че всъщност нямаме нужда от ваксини, че тялото ни само може да се пребори, че не трябва да се дават много ваксини по едно и също време и че това… тяхната имунна система, не е достатъчно развита, че да ги приеме. И всякакъв такъв тип страхове, които се разпространяват главно през социални мрежи и информация, която не е научно доказана. Над 80% от хората, които всъщност имат морбили в момента в България, са неваксинирани и основната причина заради това е, че родителите им ако са деца или те самите решават да не се ваксинират, главно заради тази антиваксърска тенденция.

Репортер: Както при всеки вирус, така и при морбили, са възможни усложнения. Шансът обаче е минимален и причината не е във ваксините, категорична е Велислава. Тя работи по проблема с екип учени в Кеймбридж.

Велислава Петрова: В случай на някакъв вид усложнение от ваксина на мизус е един на милион, докато в случай на усложнение от заболяването с морбили са 1 на 10, имат в случай на пневмония. 1 на 1000 всъщност имат много сериозни проблеми с енцефалит. Т. е. увеличената податливост към други заболявания, нещо, което всъщност хората не осъзнават, че се случва след като имат морбили и всъщност за това много често децата всъщност имат морбили в последствие, в следващите няколко години боледуват доста по-често. Едно на милион всъщност много често не е причината във ваксината, а в самия човек, който всъщност получава ваксината, защото има деца с недиагностицирани имунни заболявания, които всъщност се проявяват тогава, когато се ваксинират. Ваксината просто е поводът, но не и причината за това заболяване.

Репортер: Опитът на Велислава доказва, че трябва да се страхуваме единствено какво ще се случи, ако не се ваксинираме. Нужна е и кампания в социалните мрежи, където антиваксърите агресивно разпространяват фалшива информация за ваксините.

 

Летящи линейки за българските пациенти

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Летящи линейки за българските пациенти. Страната ни ще иска еврофинансиране за купуване на до 5 медицински хеликоптера, обявиха от здравното министерство. Възраждането на специализираната санитарна авиация се обсъжда от години, но тя така и не заработи. Как изглеждат нещата в момента? Деница Суруджийска потърси отговора.

Този самолет „Спартан” е една от около 15-те военни машини, които в момента се използват за медицински цели, те вече остават и единствения вариант за оказване на помощ по въздуха. В последните пет години те са участвали в около 50 операции за спасяване и превозване на пациенти, както и за транспортиране на органи.

Над десет пъти в последните години майор Пламен Дончев участва със самолета си в медицински акции.

Пламен Дончев: Много пъти сме транспортирали болни хора, включително имали сме случаи на бебенце на 4 месеца.

Пилотите трябва да са подготвени за маневри на големи граждански летища и задължително да съобразяват особеностите на военните машини и метеорологичните условия.

Полк. Филип Ангелов: Дали е целесъобразно използване на военни средства за такива нужди, в момента ресурсът на Република България е крайно ограничен по отношение на авиационни средства.

И така скъпата военна техника се оказва единствената алтернатива. В момента повечето европейски страни разполагат със специализирани медицински структури.

Георги Спасов: В Словакия те имат 9 хеликоптера и годишно те правят някъде около 2900-3000 излитания за оказване помощ.

Преди пет години хеликоптерната компания на Георги Спасов решава да купи два специализирани медицински хеликоптера и малък самолет, за да може да отговори на разработваната тогава концепция за възобновяване на медицинската авиация.

Георги Спасов: Като си въобразявахме, че ще се стигне до положени, ще има базиран хеликоптер извън летището до болници, откъдето на десетата минута при опасност той може във въздуха да излети.

Д-р Буен Тодоров: За да се ползва военната авиация трябва време да се организира, докато ние сме тука денонощно. Примерно случаят Своге, Своге – София пътят е 40 километра, много по-бързо хеликоптерът ще прелети до София, където са големите болници.

Кирил Ананиев: Нашата страна е една от малкото страни, които нямат такъв развит санитарен транспорт, така че дълбоко се надявам, че между 3 и 5 хеликоптера ще успеем да защитим.

А пет години след началото на проекта си от хеликоптерната си компания продават и последната машина, използвана до скоро за планинско спасяване.

Георги Спасов: Писали сме писма до Министерство на здравеопазването, никаква реакция. За наша сметка сме спасявали хора.

Междувременно в готовност остават единствено военните пилоти.

Пламен Дончев: Единият полет беше до Виена с малко детенце, което беше на 4 месеца и когато ми показаха снимките на излекуваното дете беше много приятна емоция.

Национални радиа

Разговор с д-р Илко Семерджиев и Аркади Шарков

БНР, Неделя 150


Водещ: Д-р Илко Семерджиев е министър на здравеопазването в две правителства – това на Иван Костов преди доста години, когато беше започната здравната реформа, първи ръководител и на НЗОК, след това вицепремиер и министър на здравеопазването в служебното правителство на Огнян Герджиков. Така пунктуално обяснявам вашата биография, д-р Семерджиев. Здравейте.

Д-р Илко Семерджиев: Добър ден.

Водещ: Защото искам да убедя нашите слушатели във вашата експертиза. Започваме разговора с вас по телефона, в студиото е и Аркади Шарков, икономист от групата Екип, в желанието си да разберем колко полезна е онази методика на ценообразуване на труда в здравеопазването, която измисли екипът на сегашния здравен министър Кирил Ананиев, която тази седмица той обикаляше страната, срещаше се с ръководители на общински и държавни болници, за да им я обяснява и да я тестват тази методика и тази система. Целта е да спрат протестите за заплатите на медицинските сестри и да се изпълнят обещанията за порастване на доходите. Така се опитвам да обобщя нещо, което може би самият екип на министър Ананиев трябваше да представи на нашите слушатели в ефира на Хоризонт, но те се оказват твърде заети или нашата аудитория не им понася, защото отклониха поредната, вече не знам коя по ред, покана за диалози в Неделя 150. Използваме вашата добронамереност и тази на г-н Шарков, за да се опитаме да внесем яснота за това нещо. Нарекохме разговора намерена ли е добрата рецепта, подходящото хапче за българската здравна система и заплатите в нея. И така задавам въпроса – може да звучи наивно и да карам мнозина да се усмихват в момента, защото не чухме фанфари и ръкопляскания през тази седмица. Д-р Семерджиев, какво мислите вие?

Д-р Илко Семерджиев: Нека с няколко факта да очертаем защо това се случва и защо никой няма при вас в студиото, за да обясни каква е тази методика, защото нейните автори от Министерството на здравеопазването трябва да дават тези обяснения. Всъщност тази методика първо беше представена в тристранния съвет и там беше отхвърлена. Така че имаме най-напред фалстарт в тристранката. След това се опита министърът да я представи в три града, които бяха неговия старт – Враца, Монтана и Видин. За съжаление обаче колегията във Враца, която го очакваше, където щяха да се съберат и колегите от Монтана и Видин, не получиха посещение. Напротив, министърът ги събра в болница Св. Анна в София и там обясни на директорите какво смята да прави, които разбира се са негови подчинени лица, той ги назначава, защото е водещ принципал в трите областни болници. Резултатът, който обаче дойде в петък, миналата седмица, от тези обсъждания, бяха колективна оставка на медиците във Видин…

Водещ: 119 оставки.

Д-р Илко Семерджиев: 109 медици, към тях се включиха лекари, допълнително двама завеждащи отделения. Тоест резултатите ние ги имаме налице – това са оставки и несъгласие от основни партньори в системата. Защо обаче се случва това? Аз бих искал да дам едно кратко обяснение. Защото се въвежда отново онзи социалистически принцип – дайте да регламентираме заплатите на всички, независимо от това какъв е техният принос в лечебния процес. И министърът предложи едно такова разпределение – 1 към 1,3 към 1,7. Това са съотношение между санитар, специалист по здравни грижи и лекар.

Водещ: Не беше ли друга

Аркади Шарков: 1 към 1,7 към 2,2 – нещо такова беше.

Водещ: Тук с Аркади Шарков малко ще спорим с вас. Беше 1 към 1,7 към 2,2 е последният вариант. 1 за фелдшер, 1,7 за медицинската сестра, или за здравните специалисти – по-широката група, срещу 2,2 за лекаря. Но това по никакъв начин не гарантира 950-те лева минимална заплата за медицинските сестри, заради които бяха протестите, от които тръгна всичко. Дори съотношението да бъде спазено, то ставките могат да се окажат много по-ниски от тези, тъй като в края на краищата парите в здравеопазването трябва да се изкарат, а те се изкарват от клиничните пътеки, нали така.

Д-р Илко Семерджиев: Точно така е. Това, което вие споменахте като разпределение, е коректно, аз обаче споменавам онова, което беше официално вкарано в тристранката и на практика получи пълен отказ. Тоест министърът всеки ден може да променя тези съотношения и тези числа, но на практика нека кажем следното – ако 50% от приходите на болничните лечебни заведения отиват за заплати и половината от тях, тоест още 25%, са възможност за допълнително материално стимулиране, към тях добавете и 33% осигуровки и ще видите, че за стопански разходи на болниците не остават абсолютно никакви пари. Тоест това ще бъде административен фалит на болници.

Водещ: На всичкото отгоре и тези обещания и онези 50 млн. лева, които премиерът извади от бюджета и разпореди на министъра да се дадат на медицинските сестри, а не пак лекарите да ги отмъкнат чрез някакви бонуси, не са стигнали до хората – това казват всички продължаващи да протестират медицински специалисти и не само от тези три града от Северозапада, за които ставаше дума преди малко. Дори неколкократно опозицията в Народното събрание, БСП поискаха да има изслушване на министър Ананиев в пленарната зала, за да се разбере какво точно се прави, как се прави, за всички ли ще бъде или само за тези, които могат да си го позволят. Един апел, който трикратно беше заявяван от парламентарната трибуна, и засега не се знае дали изобщо може да бъде осъществен.

Д-р Илко Семерджиев: Аз само искам да направя едно уточнение. Да, тези 50 млн. се споменаха, но тях не ги дават допълнително. Те са за сметка на резерва на НЗОК, който през 2019 г. е 127 млн. лева.Ако извадите тези 50 млн. от тях, надали ще покриете само лекарствените разходи, защото вижте какво се получи миналата година – при планирани 282 млн. лева примерно за злокачествени заболявания, бяха похарчени 363 млн. Виждате, че над 70 млн., имаме близо 80 млн. преразход за лекарствата. Тоест, ако този прецедент се повтори, а той между другото не е прецедент, той се повтаря всяка година от 10 години насам, ще имаме една доста сериозна и тежка ситуация в здравеопазването, още повече, че за тази година бюджетът е планиран на минус с 50 млн. лева. Виждаме, че сметката не излиза. Рамката на бюджета е такава, че тя ще бъде пробита още при самото въвеждане на този механизъм.

Водещ: А как ще бъдат финансирани тези договорени нови цени на клиничните пътеки, което беше другата част от реформата на министър Ананиев?

Д-р Илко Семерджиев: На практика ние видяхме вече анекса в Държавен вестник. И можем да кажем, че има сериозни увеличения по отношение на клиничните пътеки, свързани с педиатричната помощ основно. Разбира се, и за някои белодробни заболявания се увеличават цените на клиничните пътеки. Средно между 20 и 30% са тези увеличения, което е още един факт, който трябва да се има предвид, когато говорим за рамката на бюджета за 2019 г. Дали обаче тези пари ще успеят да бъдат заработени, е друг въпрос, защото знаете, че има както структурни лимити, така и лимити на ниво отделение.

Водещ: Добре, аз предлагам да включим и Аркади Шарков в нашия разговор. Надявам се, това, че сте на телефона, няма да е проблем да участвате пълноценно, д-р Семерджиев.

Д-р Илко Семерджиев: Разбира се.

Водещ: Каква, г-н Шарков, е вашата оценка, която давате на тази формула? Може ли да сработи, или това е някакъв книжен тигър, такъв за натъкмяване на статистиката в здравната…

Аркади Шарков: По отношение на централизираното определяне на заплати и взимане на решения по този начин, никога не съм бил оптимист, понеже това е един тип командна икономика, макар и министерството да е принципал на държавните и общинските болници, тоест да има право да определя по някакъв начин нещата, които ще се случват в тях, но те все пак са и търговски дружества, тоест те трябват да бъдат менажирани и като всяка една друга фирма. И централизираното определяне на заплатите, макар и с коефициент, който в случая се дава, по-скоро е неправилната формула. Интересното, което обаче се каза допълнително от министъра, че тези пари ще трябва да бъдат заработени, независимо, че този коефициент е даден спрямо това какво трябва да получи всеки един от лекарите в тези болници. Нещо, което в добавка не казахме преди малко, което беше по-скоро правилен ход от страна на правителството, че тези 50 млн. не отидоха директно към финансиране на заплатите на сестри в определени болници, защото това също е много важно да се каже, че третирането на търговски дружества, каквито са държавните, общински и частните болници, по различен начин, може и се интерпретира от ЕС като държавна помощ, за която могат съвсем спокойно да ни наложат глоби. И беше правилно, че тези 50 млн. бяха насочени през увеличение на клиничните пътеки, понеже това е единственият начин към момента, чисто юридически погледнато, да бъдат финансирани, тоест да бъдат увеличавани заплатите в някои болници, да бъдат увеличавани приходите в дадени болници. Що се касае до самото управление на болниците и това как неин директор преразпределя финансите надолу по пътеката, то това вече е работа по-скоро на какъв човек ще бъде назначен и да се следи от министерството като принципал на държавни и общински болници, да се следи дали преразпределя финансите надолу към своите колеги по правилен начин, повече, отколкото това да се залага командна методика, каквато е 1 към 1,7 към 2,2, каквато се дава в случая. Защото оценката на труда не се прави централизирано, няма как да се оцени един труд по този начин с коефициент. Трудът се измерва субективно. Така че за някои фелдшери може да е 1,5 да се наложи да се плати, а не 1, за някои лекари може да се наложи коефициентът да е 5. И точно тук идва основният проблем, защото с този коефициент в страната отново ще се вдигне на протест едни лекари, които казват, че работата им е 10 пъти по-тежка от колегите в другата болница. Не казваме, че е безсмислена чуждата работа, естествено, но ще се създадат търкания в системата. Това очаквам да се случи. Не съм оптимистично настроен спрямо самата методика. И все пак, когато говорим за заплати, трябва, както каза и д-р Семерджиев, да мислим и за осигуровките и за тежестта, която пада върху болниците. По този начин тук отново имаме проблем. Другият проблем е, че не се затварят болнични заведения. Това беше обещано и от министър-председателя, който каза, че по време на неговото управление няма да има затворени болници. Ама това не е правилен сигнал към самите болници, особено към тези, които се управляват целенасочено зле. Тоест на тях им се казва – продължавайте да трупате дългове. Те някои трупат поради обективни фактори, но някои трупат по необективни, с нагласени обществени поръчки, с увеличение на ДМС или бонуси за шефовете на болниците и за определени лекари. Има регламентиран начин за трупане на дългове, какъвто е това, че има лимити в дадена болница, има и нерегламентиран – това, че има злоупотреби.

Водещ: Има и болница в болницата.

Аркади Шарков: Има и болница в болницата. Има и болници, които наистина са неефективни, няма нужда в дадения регион да има 10 болници.

Водещ: Добре, а защо тогава всеки анонс за закриване, даже не на болница, а на клиники в болници, предизвиква такива сериозни и то политически трусове? Например министър Ананиев, сега покрай тази формула, в Северозапада каза, че някои от клиниките в болниците Видин, Враца и Монтана ще бъдат закрити. Но да речем педиатрията във Враца ще работи и ще обслужва и Видин и Монтана, а пък неврологичното в Монтана ще поеме и Враца и Видин и т.н., хем да може да се обезпечи с персонал, хем пациентите да имат и качествена грижа. Д-р Семерджиев, защо според вас дори тази козметика среща отпор в иначе дълбокия разговор за това колко болници в България може да понесе нашата здравна система?

Д-р Илко Семерджиев: Това е не просто козметика, това е някакъв тип палиатив, от който ще произтекат само проблеми. Разбира се, три болници, и то областни болници, няма как да могат да съществуват, ако бъдат осакатени от гледна точка на своята многопрофилност. Така че за някои специалности да се ходи във Враца, за други – в Монтана, за трети – във Видин – не забравяйте, че между Видин и Враца разстоянието е повече, отколкото например от Враца до Плевен, където имаме университетски медицински център. Така че това е някаква поредна грешка, която, ако се осъществи, със сигурност и трите болници, осакатени, във Видин Враца и Монтана, няма да могат да функционират, най-малкото поради това, че те няма да могат да имат такава група от пациенти, които да им осигурят необходимия приход. Министърът спомена, между другото, че големият проблем бил демографският проблем и това налагало подобен тип частични съкращения на болници. Но аз спокойно бих споменал тук, че примерно в една Враца броят на населението по настоящ адрес е 183 000, а в едно Търговище е 130 000. Но не виждаме в областната болница в Търговище подобен проблем, а във Враца, където са 50 000 повече население, виждаме такъв проблем. Това са някакви абсурди. Това са обяснения, които са изсмукани от пръстите, които нямат нищо общо със стратегическото виждане на това как трябва да се развива болничният сектор в страната. И тук, само за да си направите едно сравнение, искам да ви кажа, че когато въведохме болниците в договор с НЗОК през 2001 г., те бяха 149 броя. Миналата година броят на болниците в договора са 369. Представяте ли си, че това са 220 броя разлика? И дали е едно и също да делите един и същ болничен бюджет на 149 и на 369. Междувременно бяха направени частници болници, мисля, че за миналата година те са 114. 114 частни болници изникнаха просто за по-малко от 15 години. И това е втора паралелна болнична мрежа, заради едно грешно решение, направено през 2002 г. от царското правителство – забраниха приватизацията на болници. И 5 млрд. лева капиталови разходи, вместо да капитализират тези 149 болници, те отидоха в направа на допълнително 114. Ето това е истински проблем. И тези решения, които в момента виждаме, са абсолютен палиатив. А те, разбира се, са само предложения за решения. И аз предполагам, че те няма да се осъществят в начина, по който се презентират пред хората.

Водещ: Като слушам това започнах да разбирам защо е такова голямо текучеството на поста на здравния министър. И как от него толкова малко зависи. Понеже става дума за някакво политическо визионерство в сферата на здравеопазването, което никога не е достатъчно за куража на българските политици и консенсусът никога не е достатъчен. И ако не можем да намерим решение с този огромен брой болнични заведения, които черпят от иначе бедния ни държавен бюджет, то тогава каква е мярката за пълнене, компенсаторната мярка – как да се увеличат постъпленията в този здравен бюджет. Чухме за някакъв втори, за някакъв трети стълб, за някакво задължително здравно застраховане, за едни 12 лева, или 2%.изоставена ли е тази идея, или удобно за нея не се говори, така че да ни изненада от 1 януари догодина, например?

Д-р Илко Семерджиев: Ще ни изненада точно на 15 юли не знам дали забелязахте…

Водещ: 15 юли…

Аркади Шарков: 15 юли се обсъжда за крайна дата.

Водещ: Тази година?

Аркади Шарков: Тази година ще се обсъжда. Няма да се вземе решение, но ще се обсъжда.

Водещ: С други думи – съвсем скоро.

Д-р Илко Семерджиев: Позволете ми да кажа какво точно се случва. На 15 юли министърът покани на сбирка на Националното сдружение на общините, на поредната конференция за обсъждане на здравноосигурителния модел, като каза, че през новия парламентарен сезон той ще предложи вече и законодателно уреждане на този нов модел. Аз видях какъв е моделът, видях новата му презентация, която всички ще видим на 15 юли. И мога да ви кажа следното – той е по-зле и от това, което представи преди една година – септември 2018 г. Той е толкова недомислен и толкова корпоративно зависим, че ще видим звезди посред бял ден. Мога само с няколко думи да ви очертая основните параметри. Той регулира застрахователите да влязат в основния пакет, като регламентира и допълнителен пакет, в който пък ще могат да влизат освен застрахователите, и НЗОК, която също поема застрахователни, едва ли не, функции. Което, съчетано с един от регламентите, които дава, застрахователите да формират печалба от публични средства, това вече наистина минава абсолютно всички очаквания. Нещо повече – административните разходи той ги регламентира на 3%, а сега, към този момент, мога да ви кажа, по-скоро нека да дам отправна точка към 2018 г., защото 2019 г. още не е минала. Но 2018 г. бюджетът на НЗОК за заплати е 1% от приходите, а за други разходи е 0,3%. При застрахователите срещу единия процент на касата стоят 11%, а срещу 0,3% за другите разходи стоят 3%. И забележете, това, което застрахователите плащат като щети, тоест по здравноосигурителните плащания през 2018 г. е било 58% от приходите, а НЗОК плаща 98,7% от приходите. Тоест представяте си какво колосално количество публични пари ще изтекат в частни джобове.

Водещ: Това звучи странно, да ни го предлага точно държавата и министърът, който е избран, за да работи в наш интерес, той е наш слуга, както обича да се изразява известният колега Слави Трифонов. За икономиста обяснението също сигурно звучи интересно. Г-н Шарков?

Аркади Шарков: Преди да говори за всякакво увеличение, сега ще премина и към здравния модел, понеже още нямам представа, не съм видял презентация, информация нямам, до 15-и най-вероятно няма и да имам. Трябва да говорим за това, че преди да се говори въобще за увеличаване на каквито и да е пари в здравеопазването, първо те трябва да бъдат съфинансирани от държавата, която плаща само 4,5% от 8-те процента, които трябва да заплати за хората, които казва, че осигурява – деца, пенсионери, администрация, военни – всичките тези, които държавата осигурява по закон, тя ги осигурява наполовина, а не напълно. Тоест от тук имаме…

Водещ: Сериозен дефицит.

Аркади Шарков: … липса поне на половин милиард имаме дефицит от тук. Другото е 720 000 неосигурени граждани на републиката, които обикновено отиват към спешната помощ, което товари директно бюджета на Министерството на здравеопазването, по този начин допълнително усложнява ситуацията в здравеопазването. И чак тогава, след естествено говорейки и за реформи, нещо, което липсва в здравеопазването като последователна политика, е това да се следва единна стратегия от всички министри, които са в нея. Защото здравеопазването не е политически сектор. В момента, в който се политизира, както тук е политизиран в България, в момента, в който се политизира, се получават тези диспропорции и тези проблеми, които виждаме в системата. Имаме една стратегия Здраве 2020, която е написана, оставена и изоставена някъде в Министерството на здравеопазването, има стотици други стратегически документи, които отново не биват следвани като политика. Има заложени реформи още 2004 г. – примерно за преминаване от клинични пътеки към диагностично свързани групи, което е продължение на реформата. И куп други неща, които не са изпълнени до момента. А тези стратегии не се правят случайно. Те са направени, за да има последователен градеж в системата. А в момента има градация, деградация, градация, деградация. Става като икономически цикъл, но този цикъл, който виждаме в системата на здравеопазването, вреди най-вече на пациентите, както и на работещите в системата. Що се касае до новия модел, не съм почитател на това към момента да се изземат функциите на НЗОК като осигурител. По-скоро съм поддръжник на идеята, че касата трябва да осигури един основен пакет от дейности, защото в момента осигурява както най-луксозното лечение, така и най-обикновеното лечение на всички граждани, трябва да осигури един златен пакет на всичките граждани, които са в системата. И чак след това да се говори за допълнително доброволно застраховане, ако граждани искат допълнително лечение с най-иновативните терапии, или нещо подобно, което касае и част от по-сериозните заболявания. Това към момента няма как да се види и няма как да се получи. Другият проблем, който виждам и с навлизането, и със съотношение осигурител, което е касата, със застраховател, застрахователите работят на база на риск. Касата работи на базата на това какво си внесъл в нея и спрямо твоите нужди. Касата не ти казва: Ако ти пушиш, няма да ти заплатя онкооперацията на белия дроб, докато застрахователят може да ти каже, че ще ти вдигне двойно, тройно, четворно цената за това, че пушиш. Което същевременно има и полезна страна, защото създава някакъв вид отговорност у самия пациент, все пак трябва и ти да се грижиш за здравето си. Нали, никой не е длъжен – с извинение за израза – да те дундурка, щом сам си вредиш. Тъй че тук отново се създава този проблем и това трябва да бъде погледнато от няколко ъгъла. И докато не се погледне по-дългосрочно, а не виждам това да се случи преди изборите. Това, което отново се случва, според мен, като гледам отстрани, ще бъде обсъждане на здравен модел, без взимане на каквото и да е решение в каквато и да е насока, особено преди избори. Защото идват общински избори, съмнявам се въобще министър-председателят да се съгласи на каквато и да е реформа, преди тези избори да минат. Съмнявам се да се случи и след това, защото има обещание за завършване на мандата, а всяка една реформа, по-крута, в Министерството на здравеопазването ще направи така, че мандатът да не завърши подобаващо и по правилата.

Водещ: Всъщност обещанието на премиера е догодина да ни вдигне доходите с 10%, но това в случай, че тол системата заработи, понеже тя е перачница за пари и ще напълни бюджета. Връзвам реплики от седмицата, понеже те са важни политически жалони. Д-р Семерджиев, ако направим една аналогия, предполагам няма да възразите, между дискусията за това да бъдат ли намалени партийните субсидии и с колко, и тази методика в здравния модел – въвеждането на задължителното застраховане в него и оразмеряването, има ли усещане за обреченост?

Д-р Илко Семерджиев: Много интересна съпоставка. Между другото, аз ще направя още една. Един общопрактикуващ лекар получава по-малко пари за свой пациент, който се е записал в неговата пациентска листа, от един избирател, който е избрал определена партия. Това е жалката картинка в България. Ние имаме изключително неглижиране на здравната помощ. И това е един реален пример по какъв начин се неглижира. Аз ще дам още няколко примера. Разбира се, този път обаче ще използвам една държава със застрахователен модел на здравеопазване, за да знаем какво точно се случва, когато всичко се прави въз основа на риска, калкулация на риска. САЩ, за разлика от България, разходват 27 пъти повече ресурс за здравеопазване, отколкото ние. Те достигнаха вече 9800 долара на глава от населението, при съпоставимост в България – публични и частни разходи около 780 долара на глава от населението. Представяте си за каква разлика говорим. В същото време обаче какво правят застрахователите в САЩ – намаляват възнагражденията на медиците. И забележете, примерно 2017 г. средната заплата на един специалист в САЩ е бил 214 000 долара, докато преди 5 години е била 274 000 долара. Това са повече от 70 000 долара намаление в годишен план. Същото се случва в анестезиологията. Преди 5 години – 358 000 долара годишен доход, сега – 265 000 долара годишен доход. Тоест какво прави застрахователят? Застрахователят печели. И както казва министърът в новия си модел, застрахователите са създадени със стопанска цел. И той е абсолютно прав. Ние имаме тежка разлика между солидарност и риск, точно в това – стопанската цел и печалбата на застрахователя. Бизнесът застраховане не е равнозначен на здравеопазване. Що се касае до финансирането на партиите, трябва да сме наясно, че финансирането на партиите е модел на доверие. Когато искаме държавата да поеме абсолютно всичките им разходи, това означава, че самите политици нямат доверие към своите избиратели и дори не могат да имат доверие и на своите членове, които очевидно не плащат членски внос.

Водещ: По един много парадоксален начин са свързани темите в нашето предаване. Преди разговора за здравето, който водим сега, говорихме за енергетиката. Там разбрахме, че застрахователи се преориентират към енергетика, понеже им се вижда по-доходоносно от застрахователния бизнес. Сега разбираме как здравеопазването ще бъде свързано със застрахователния бизнес, ако тази реформа, която предлага министър Ананиев, бъде възприета и въведена от догодина в България. Всичко това, на фона на политиката и на нейните видими и невидими връзки с бизнеса. И това ме кара да съм песимистично настроена за мотивацията на гражданите да участват, да изискват, да задават въпроси. Вижте, дори само фактът, че ние стигнахме дои тези дълбочини на здравната реформа от щурма на няколко жени, които просто искаха да получават достойни заплати за своя сериозен и квалифициран труд, какъвто е този на медицинските сестри. И в същото време ние не им даваме отговори, ние им даваме само някакви формули, които сигурно няма да нахранят децата им.

Д-р Илко Семерджиев: Това е безсилие, нищо повече. Аз спокойно мога да се позова на още нещо – ако да кажем медицински професионалисти по здравни грижи, които работят в болници, лечебни заведения, са все пак зависи от приходите и от цената на клиничните пътеки, какво да кажем за онези, които примерно работят в образователните институции, които са си на заплати? И тези заплати са определени от държавата. Нима не можеше държавата да повиши поне техните заплати? Имайте предвид, че в образователните институции работят 1647 сестри през учебната 2018-2019 г. Броят на фелдшерите е 452 човека. Това са общо над 2000 човека, които досега биха могли да получат своите възнаграждения, но това не се случва. Този паралел между зависимостите от приходите на лечебните заведения и решението на държавата наистина да повиши заплатите на едни достойни професионалисти, показва, че всъщност имаме едно маркиране отново, празни приказки, които министър Ананиев, който между другото е бюджетарът на държавата от незапомнени времена, очевидно приказва, но си остава само с приказките. Аз, между другото, трябва да кажа и с това ще завърша, че ние в него виждаме само един човек, който казва ще, ще, ще, ще. И никога не се случва това, което трябва да стане днес, тук и сега.

Водещ: Аркади Шарков, не изчерпахме ли всички възможности? Министър на здравеопазването е бил лекар, най-изявени лекари, професори от всякакви специалности…

Аркади Шарков: Бил е и зъболекар – д-р Семерджиев.

Водещ: Прощавайте, д-р Семерджиев, и стоматолог е бил министър. И финансист – това май ни е втори опит с финансист за министър на здравеопазването. Имали сме и изцяло политически лица, като Десислава Атанасова. И никой не е успял да се справи със системата на здравеопазването. Какъв е проблемът?

Аркади Шарков: Че системата на здравеопазването е свързана строго с политическата класа и с взимането на решения. Докато тя не бъде превърната в една система, която е – говорейки по-абстрактно, да се абстрахира от политическите решения, защото всяко едно решение там рефлектира директно върху политиците и техните избиратели. Политиците нямат интерес от взимането на дългосрочни и сериозни решения, макар и в краткосрочен план те да бъдат леко ощетяващи системата, в дългосрочен те да създадат нейната устойчивост. Защото всяко едно дългосрочно решение, което е с достатъчно добра структура и достатъчно добре описано, единствено може да донесе просперитет за здравната система. Макар и в краткосрочен, чрез затваряне на болници, през преструктуриране и всичко останало – между другото, правилно каза и д-р Семерджиев за това, че приватизацията на болниците бе спряна поради един или друг интерес, това създаде съответно диспропорции в самата система

Д-р Илко Семерджиев: Може ли и аз да кажа нещо по темата?

Водещ: Разбира се.

Д-р Илко Семерджиев: Дълбоко няма да се съглася с констатацията, че не съм се справил. Нека да ви дам малко примери. Аз поех здравеопазването 1997 г. Общият бюджет на системата беше 468 млн. лева. Днес, 2019 г., бюджетът на Министерството на здравеопазването е 548 млн., тоест с няколко десетки милиона повече. Но допълнително от въвеждането на здравното осигуряване имаме 4,344 млрд. допълнение. Тоест общият разход за здравеопазване, вместо 468 млн., е 5,258 млрд.

Водещ: Не, ние имахме предвид устойчива постъпателна регулация на системата. Не успехът на един или друг министър, а това, че системата не се развива. На зиг-заг вървят нещата в нея. Това имахме предвид като казахме за несправянето, д-р Семерджиев, а не конкретните постижения на конкретните фигури, били те и министри. Аз обаче имам един въпрос, който е новинарски. Сигурно сте видели информацията, че ние сме първия случай в ЕС за сериозни измами с онколекарства, който беше разкрит благодарение на Холандия, където лекарства с изтекъл срок на годност, с фалшиви опаковки щяха да влязат в болничната система на Холандия. Този случай предизвика сериозни тревоги, включително ще има реакция на Европейската агенция по лекарствата. Как може да бъде допуснат такъв пробив, такава… то даже не е криминално престъпление, то сигурно е нещо по-сериозно, д-р Семерджиев.

Д-р Илко Семерджиев: Със сигурност е криминално. Това са общо-взето лекарства, които НЗОК е заплатила, а те се изнасят от страната, което означава, че по фалшив начин са отчетени в лечебните заведения. НО тук говорим за казус. Ние имаме система. Аз бих искал да кажа нещо за системата на преразходите, особено с лекарствата за лечение на злокачествени заболявания. През 2012 г. те бяха за първи път прехвърлени в НЗОК. И тогава бяха 116 млн. лева общо. Сега, 2019 г., по бюджет са планирани 385 млн. Виждаме, че имаме три пъти покачване. Това са 300% ръст, представяте ли си? Те излизат от джоба на всеки един от нас. Това е тежка злоупотреба. Изключително тежка злоупотреба, един от начините е този, който вие споменахте, чрез паралелен износ на платени от НЗОК лекарства. Другият тежък начин е отлагането и невъвеждането на индивидуалното дозиране в лечебните заведения. Така се похабяват огромно количество лекарства, без да влязат в употреба за болните хора. И последното, което искам да кажа, че когато 2001 г., цяла година имаме тогава със здравно осигуряване, регламентирахме бюджета за лекарства за домашно лечение, за 1423 позиции общият бюджет беше 182 млн. лева. 2019 г. имаме около 500 позиции повече – 1936. Но не 182 млн. е бюджетът, а 1,117 млрд. Това е повече от 5 пъти увеличение на бюджета. Това показва размерът на разходите във фармацевтичния сектор. И само за ваше сведение, нека да ви кажа, че частният пазар там расте по такъв невероятен начин, че аз не зная кой би могъл вече да го спре. Само за 2017 г. ние преминахме 3,382 млрд. лева частен пазар за лекарства, а заедно с публичните пари надминахме 5 млрд. лева разход за лекарства. Това е нещо невиждано в целия свят.

Водещ: Да, много е мощна фармаиндустрията. Вече даже не като виц се говори, че от нея се печели много повече, отколкото от наркотрафик и разпространение. Финал и за Аркади Шарков.

Аркади Шарков: По отношение на лекарствената индустрия, на онколекарствата и като цяло на бюджета за лекарства, българинът доплаща най-много в системата на здравеопазване за лекарства – около 65%, макар че бюджетът за лекарства нараства всяка година с около 20-30% спрямо предходната. Това е сериозен проблем, от една страна от недостатъчно… Тоест свръхрегулиран сектор, от една страна, и заради тази свръхрегулация липсваха лекарствата и за момичето, което почина вследствие на… в случая с ИСУЛ. Липсваха няколко медикамента вследствие на свръхрегулацията и това, че този, който е производител и вносител, няма интерес да държи този медикамент на пазара. И просто първа линия на лечение, лекарства, които са най-важните за това заболяване, ги няма. Оттам нататък се отивам към трета и четвърта линия на лечение, където лекарствата са 5-6 пъти по-скъпи, защото са иновативни. Това е един от сериозните проблеми. Другият сериозен проблем в сферата на лекарствата е, че има небалансирано финансиране на едни пациенти спрямо други. Пациентите, които доплащат по 60-65%, това са пациенти със сърдечносъдови, мозъчносъдови заболявания, които са около 2 млн. в България. Тяхното реимбурсиране на лекарства от страна на касата е от 25 до 30%. За сметка на други пациенти, които са по-малко като количество, но пък техните лекарства биват финансирани на 100%. Това също създава диспропорции в системата. И най-важното, третото, което е – липсата на ясна конкуренция в лекарствените групи. Липсата на информация на пациента, че за неговото скъпо лекарство има също толкова по-евтини алтернативи и взаимозаменяеми алтернативи. Това също е липса на информация в системата. В целия ЕС държавите имат такава информация от институциите, в България се спекулира с тази информация.

Водещ: Изобщо, прочухме сме. Пак създадохме първия прецедент с измами с лекарства в ЕС, който през следващата седмица сигурно ще намери и своя европейски отговор като стратегия. Да кажем на финала, разбира се, благодаря за участието на д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването и вицепремиер, и на икономиста Аркади Шарков в студиото, че очакваме с интерес дискусията по новия здравен модел, който ще н предложи на 15 юли министър Ананиев. И въпросите, които трябва да реши, са много по-дълбоки от тази формулка – 1 към 1,7 към 2,2, с която беше направен опит да бъдат потушени социалните протести, които траят вече месеци наред, инициирани от медицинските специалисти. Ако не решим тези въпроси, разбира се, пътят през Терминал 2 е отворен за всички недоволни, което се и случва, но не е добре за здравето на българското общество.

Екипът от медици на болница Пирогов, които участват в програмата Детско здраве, ще преглеждат в Хасково през целия месец юли

БНР


Екипът от медици на болница Пирогов, които участват в програмата Детско здраве, ще преглеждат в Хасково през целия месец юли, съобщават от пресцентъра на здравното заведение. Над 16 000 деца от страната вече са прегледани в рамките на националната програма. Обобщен анализ на здравословните проблеми, които са констатирани от екипа по места, се изпраща до здравните специалисти в посетените градове.

Заради липса на специалисти има опасност да бъде закрит единственият у нас център за лечение на вродени детски сърдечни малформации

БНР


Заради липса на специалисти има опасност да бъде закрит единственият у нас център за лечение на вродени детски сърдечни малформации. Това предупредиха лекари от Националната кардиологична болница. Подробности от репортера Гергана Хрисчева.

Репортер: От 18-а до 22-ра гестационна седмица бременните жени трябва да направят пренатална диагностика за малформации на сърцето на плода, казва д-р Стоян Лазаров от Националната кардиологична болница.

Д-р Стоян Лазаров: И ако има проблем, той да бъде обсъден и да бъде взето най-правилното решение за бъдещото дете. Някои от проблемите са несъвместими, макар и много рядко, с живота на детето. Решенията трябва да бъдат взети в рамките на първите 24 седмици от бременността.

Репортер: Детските кардиолози настояват НЗОК да поеме медицинските изделия при сърдечни операции на деца.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 01.07.2019