Медици подават масово оставки

Труд  стр. 5  


Масово подадоха оставки 115 медици от болницата във Видин. От тях 109 са медицински сестри, лаборанти и рентгенолози, а останалите шестима са лекари, двама от които завеждат отделения в лечебното заведение. До колективно напускане на медицински персонал се стигна след месеци на недоволство, протести и напрежение заради обидно ниски месечни възнаграждения и тежки условия на труд. Въпреки срещите на ръководството със здравния министър и обещанията от страна на управляващите за по-добро заплащане, промяна реално няма, категорични са медиците от единствената болница в областта.

Директорът на видинската лечебница Цветан Василев посочи, че ако се стигне до преструктурирането й, то ще е под ръководството на здравното ведомство. Отделно от това и в момента има недобре работещи отделения, допълни той.

БСП депутат не декларирал лихви

Обвиняват го за безстопанственост и данъчни престъпления

Труд  стр. 8  


Главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за сваляне на имунитета на депутата от БСП д-р Георги Михайлов. Това е второто подобно искане на Цацаров, като след първото през ноември м.г. д-р Михайлов сам се отказа от имунитета си и срещу него започна разследване за безстопанственост от периода, в който е бил шеф на специализираната болница по хематология в София.

В края на юни т.г. срещу д-р Михайлов е повдигнато обвинение за въпросното престъпление. При разследването са открити данни и за данъчни престъпления, които не са били посочени в първото искане до 44-то Народно събрание, обясни вчера Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

„Установено, е, че д-р Михайлов получавал пари от дружество, тъй като е дал 200 000 хиляди лева лични средства на самото дружеството, а то е връщало с лихвите. В една от годините имаше куриоз в данъчната декларация на Михайлов – неотчетени бяха 44 000 лева, получени от същото дружество“, разкри Арнаудова. По думите й същата фирма е имала договор с болницата на д-р Михайлов, която плащала за доставка на медикаменти и така била ощетена с над 160 000 лв.

Килия за трима лекари за измами с ТЕЛК

Труд  стр. 8  


Спецсъдът наложи арест на четирима, обвинени за участие в организирана престъпна група за осигуряване на ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи в София.

Трима от задържаните са лекари – двама председатели на ТЕЛК-комисии и психиатър, управител на медицински център. Четвъртият от групата, който играел ролята на посредник, осигурявал „клиенти“. Срещу сумата от 1500 лв. до 3000 лв. те получавали степен на инвалидност, без дори да се явят на преглед, казаха от прокуратурата. Т.нар. посредник е задържан, след като осигурил на агент от МВР над 50 процента нетрудоспособност срещу 400 евро капаро и 1200 лв. при получаване на документа.

10 души в болница от кърлежи

Труд  стр. 6  


Десет души бяха лекувани в болница след ухапвания от кърлежи в Монтанско. В девет от случаите заболелите са третирани против от лаймска болест, а в един – от марсилска треска. Всичките пациенти са били в инфекциозното отделение на лечебното заведение в Монтана.

Болницата във Видин може да спре работа и без намесата на МЗ

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3  


Областната болница във Видин може и да не дочака подготвяното от здравното министерство спешно преструктуриране на лечебните заведения в Северозапада и да спре работа още преди реформата. След месеци на финансови проблеми и протести 109 медицински сестри, рентгенолози и лаборанти обявиха, че напускат. Към тях се присъединяват и шестима лекари, включително двама завеждащи отделение, съобщи Нова ТВ. Всички те са подали колективна оставка, която е в сила от петък, допълва БНР.

Основните аргументи на напускащите са унизителното заплащане и недостигът на кадри. Според тях решенията на проблема са изчерпани след срещите между ръководството на болницата и здравния министър преди дни. На тях се реши болниците в трите града от региона – Видин, Враца и Монтана, да запазят само добре работещите си отделения, а министър Кирил Ананиев обясни, че за хората е важно не в коя структура се лекуват – МБАЛ-Враца или МБАЛ-Видин, а да се лекуват добре. Заплатите в тези лечебни заведения не могат да се увеличат не защото няма пари, а защото в системата се плаща за дейност, а те нямат достатъчно такава и не могат да заработят повече пари заради демографския срив и липсата на специалисти, допълни той. Освен това болниците във Видин и Враца имат огромни дългове. Ананиев изрично подчерта, че закриване на болниците в някой от трите града не се планира. Ако медиците във Видин не оттеглят оставката си обаче, болницата ще спре работа.

Ако се стигне до преструктуриране във видинската болница, то ще е под ръководството на здравното министерство, коментира директорът й Цветан Василев пред БНР. „Аз съм съгласен с министъра, че има отделения, които не работят, както трябва. А не работят, защото няма лекари. Това са различни неща. Едното са факти, другото са евентуални бъдещи действия, които въобще не са коментирани. Ако ще се решава нещо, то ще се решава в бъдеще време и всичко ще се прецизира, анализира и така“, допълни той.

Според работещи в болницата промени са нужни, но не и затваряне на отделения. „Вероятно някакви актуализации на отделенията и на лечебния процес трябва да има, но в никакъв случай това не трябва да означава за унищожаване на дейностите“, смятат те. „Докато ние сме АД, докато това е търговия със здравето, няма да се получи никакъв ефект. Трябва да се налеят пари в здравеопазването, трябва да се стимулираме, ние, работещите тука“, цитира БНР мненията на хората от лечебното заведение.

Във Видин започват и протести за запазването на болницата, организирани от БСП. Протести срещу преструктурирането имаше и във Враца и Монтана.

Липсата на реформи блокира изсветляването на икономиката

Бизнесът отново разкритикува административното определяне на минимална работна заплата

Румяна ГОЧЕВА

Сега  стр. 6  


Липсата на реформи в ключови за страната сектори, както и престорените опити за промяна в тези сфери блокират изсветляването на икономиката. Става въпрос за сфери като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност, за които бизнесът от години алармира, че са пропити с порочни практики, нагласени обществени поръчки, спорни назначения и др. Това става ясно от представения вчера композитен индекс „Икономика на светло“ за 2018 година. Анализът се прави от десетина години от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), която „мери“ сивите практики като вземане на заплата в плик над договореното, както и липсата на трудови договори.

Все пак по последни данни индексът се е повишил с 4.55 пункта и е достигнал рекордно ниво от 79.10 пункта, което означава, че все повече фирми излизат от сенчестия бизнес, съобщи в понеделник проф. Стефан Петранов, който е работил по проучването. Това обаче съвсем не е достатъчно – икономиката би минала на светло още по-бързо, ако минималната работна заплата не се повишаваше административно, става ясно от изследването. Според АИКБ тази политика продължава и това води до надценяване на труда на най-ниско квалифицираните работници за сметка на останалите.

В началото на тази година минималната заплата бе увеличена от 510 лв. на 560 лева. В същото време преговорите между социалните партньори за договарянето на прозрачен и честен механизъм за нейното определяне са напълно блокирани, се посочва в резюмето на проучването. Добрата новина е, че има ръст на хората, които работят с договори, изтъкна проф. Петранов. Но въпреки че показателят за разплащането по банков път на работниците и служителите продължава да расте, голяма част от тях получават заплатата си в плик. Повечето от анкетираните, които се трудят допълнително, са признали, че част от заплатите им се плащат на ръка.

Благоприятно отношение към подобряване на бизнес средата има извършената промяна в Закона за счетоводството – 3637 микропредприятия са освободени от задължителен одит на годишните финансови отчети, изтъкват от АИКБ. „Борбата със сивата икономика не може да става с репресивни мерки“, обобщи проф. Петранов. В същото време НАП е провела успешна кампания спрямо фирми с голяма касова наличност, което ограничило сивите практики.

„И през 2018 г. съвместни проверки на данъчните, инспекцията по труда и полицията доведоха до намаляване на сивите практики в сферата на трудовите отношения, както и за изобличаване на фискални нарушения. Независимо от това обаче изсветляването на трудовоправните отношения остава сред тези с най-ниски стойности“, коментира още той.

ПРОБЛЕМИ

Като проблем номер 1 от бизнеса очертаха липсата на квалифицирана работна ръка. Той зрее от години и все още не е намерил решение, твърдят работодателите. На камък удрят и ключови реформи в много сектори. В енергетиката например все още продължава непазарното и привилегировано положение на производителите на ток от ВЕИ и от когенерация, както и на т.нар. американски централи – „Марица-изток“ 1 и 3. Към този проблем се прибавиха и някои спекулации около осигуряването на т.нар. студен резерв, изтъкват от АИКБ. Това на практика е ток на склад – част от производителите държат мощностите си в готовност, за да могат да се включат аварийно в случай на извънредна необходимост. От години обаче търговете се смятат за нагласени, а победителите – предварително известни.

Медици на протест срещу закриване на отделения

Райна ТОШЕВА

Телеграф  стр. 6  


Белите престилки излязоха на протест във Враца срещу задаващото се закриване на отделения в болниците на Северозападна България. Медиците са недоволни от готвеното преструктуриране в трите областни болници и твърдят, че отделенията във Враца са пълни. Според справката за първото 6-месечие на годината, направена от детския лекар Бисер Тодоров, през болницата са преминали 7177 пациенти. Това по думите му показва, че здравното заведение съвсем не е излишно.

Дариха апаратура за 80 бона на „Пирогов“

Телеграф  стр. 6  


Клиниката по неврохирургия на Университетската спешна болница „Пирогов“ получи дарение ултрамодерен микроинструментариум. Цената на апаратурата е над 80 000 лв. С нея водещите неврохирурзи вече ще могат да оперират деца и възрастни с туморни, съдови и гръбначни заболявания. Специалният инструментариум ще допълни модерната техника, която беше закупена за клиниката в началото на тази година.

Мъж дари шанс за живот на двама

Телеграф  стр. 6  


Мъж на 49 години от Велико Търново дари шанс за живот на двама пациенти.

Човекът бил приет в петък в реанимацията на великотърновската болница с мозъчен кръвоизлив. Ден по-късно е изпаднал в мозъчна смърт вследствие на субдурален хематом. Въпреки тежкия момент близките са взели благородното решение да дарят органите му. Така нов бъбрек получиха 49-годишна жена от Варна и 62-годишен мъж от Стара Загора, показали най-голям процент органна съвместимост от общо пет поканени от листата на чакащи. Трансплантациите са извършени в УМБАЛ „Александровска“. Двамата пациенти са в стабилно състояние и се възстановяват. Друг пациент е получил ново сърце. Присаждането е извършено в болница „Света Екатерина“. От началото на годината са осъществени 9 трансплантации, а общо 5 семейства са решили да дарят органите на починалите си близки.

Почина светило в спортната травматология

Телеграф  стр. 7  


На 96-годишна възраст почина доц. Никола Дагоров – най-възрастният български олимпиец и основател на спортната травматология у нас.

Роден е в Брауншвайг (Германия) на 3 юни 1925 г. Спортува лека атлетика, и по-специално троен скок. Спечелил е шест титли на България. Дагоров участва и на олимпийските игри в Хелзинки 52.

След края на състезателната си кариера става лекар в института „Пирогов“, а през 1960 г. преминава в Института за възстановителна хирургия, протезиране и рехабилитация. През 1968 – 1970 г. Дагоров е на специализация в САЩ при проф. Хауърд Ръск. След завръщането си става все по-търсен от най-добрите ни спортисти, като помага за лечение на травмите на величия като Георги Аспарухов – Гунди и Йорданка Благоева. През 1973 г. става главен асистент, а през 1981 г. -доцент в катедра „Спортна медицина“ във ВИФ. Бил е и инструктор по травматология към ФИФА и изнася лекции в чужбина. Награден е с орден „Кирил и

Методий I степен“. Опелото ще се извърши на 3 юли (сряда) от 12 ч. в столичната църква „Св. София“.

Редакцията на „Телеграф“ изказва съболезнования на близките на доц. Дагоров.

Цацаров поиска повторно имунитета на депутат от БСП

Телеграф  стр. 2  


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание повторно снемане на имунитета на народния представител от БСП Георги Михайлов. Причината е безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на СБАЛХ ЕАД. „Още миналата година главният прокурор поиска да бъде свален имунитетът на депутата д-р Георги Михайлов. На 9 ноември миналата година Михайлов сам поиска да го разследват. Прокуратурата го разследва и въз основа на доказателства се установи това, че е получавал парични средства от дружество“, обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. „Д-р Михайлов е получавал пари, тъй като е дал 200 000 хиляди лева лични средства на дружеството, а то е връщало с лихвите. В една от годините имаше куриоз в данъчната декларация на Михайлов -неотчетени бяха 44 000 лева, получени от същото дружество“, разкри още Арнаудова. „Дружеството е имало договор с Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Дружеството е презапасявало с медицински препарат за онкоболни болницата. Впоследствие болницата е изпаднала в свръхзадължения. Само този препарат е ощетил болницата с над 160 хиляди лева“, коментира говорителят на главния прокурор. „Ще привлечем като обвиняем Михайлов за безстопанственост“, уточни Арнаудова. Д-р Михайлов е на свобода срещу парична гаранция от 15 000 лева.

Арест за лекарите, уреждали фалшиви ТЕЛК-ове

Телеграф  стр. 10  


Продавачът на дрехи на Женския пазар и тримата лекари, които бяха арестувани и обвинени за това, че са изкарвали здрави хора инвалиди срещу 1500 до 3000 лева, остават в ареста. Определението на спецсъда е от неделя.

Трима от задържаните са лекари – двама председатели на ТЕЛК комисии и психиатър, управител на медицински център.

Четвъртият от групата – продавачът, играел ролята на посредник. Той осигурявал „клиенти“, които срещу рушвет получавали степен на инвалидност, без дори да се явят на преглед. Посредникът е задържан, след както осигурил на служител в МВР над 50% нетрудоспособност срещу 400 евро капаро и 1200 лв. при получаване на документа. Решението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Цацаров поиска за втори път имунитета на соцдепутат

Монитор  стр. 4  


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска за втори път от НС разрешение за започване на разследване срещу депутата от БСП Георги Михайлов, касаещо данъчно престъпление, съобщиха от държавното обвинение.

В края на миналата година Цацаров внесе искане за снемане на имунитета на Михайлов за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, като с две фактури с дружеството „Екофарм“ след края на срока на договора били нанесени щети на лечебното заведение за 164 106 лв. Михайлов пък сам даде съгласие да бъде разследван и на 26 юни беше обвинен в безстопанственост, като му бе наложена парична гаранция в размер на 15 000 лв.

В хода на разследването, възложено на НСлС, били събрани обаче и доказателства за извършено от Михайлов данъчно престъпление, достатъчни за второ обвинение. Поради тази причина главният прокурор сезира повторно НС с искане за снемане имунитета на народния представител.

„Установили сме, че болницата е била презапасена по документи с медикамент. Имаме сериозни съмнения за това, че част от медицинските препарати, които са били плащани, не са постъпвали в болницата и не са прилагани на болни лица. Дружеството е имало договор с Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Дружеството е презапасявало с медицински препарат за онкоболни болницата. Впоследствие болницата е изпаднала в свръхзадлъжнялост. Такива съмнения имаме и за „Миосет“ -фактуриран е, но не е постъпил в аптеката. За този етап сме установили само това деяние, само за този медицински препарат, като щетата за болничното заведение е в размер на 164 000 лв. Д-р Михайлов е получавал пари, тъй като е дал 200 000 лв. лични средства на дружеството, а то е връщало с лихвите. В една от годините имаше куриоз в данъчната декларация на Михайлов – неотчетени бяха 44 000лв., получени от същото дружество“, каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

100 протестираха за спасяване на видинската болница

Монитор  стр. 5  


100 медици и граждани протестираха вчера с искане за запазване на целия обем от дейности на видинската болница, предаде радио „Фокус“ – Видин.

Протестът се проведе пред главния вход на МБАЛ „Света Петка“.

Протестиращите бяха против идеята отделения от болницата да бъдат преструктурирани в отделения към монтанската и врачанската болници. Те поискаха и адекватно заплащане на медицинския персонал на болницата.

Над 119 медицински специалисти от видинската болница са готови да подадат оставките си. Утре отново от 12.30 до 13.30 часа ще се проведе граждански протест срещу преструктурирането на отделения от видинската болница.

Припомняме, че миналата седмица здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той уточни, че не му е „минавало и през ума“ да затваря областна болница.

Независимо от уверението му обаче тази сутрин медици от Враца също излязоха на протест срещу планираните промени.

Проф. Марияна Стойчева, началник на инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив:

Лекарства правят ХИВ неоткриваем в кръвта

3160 човека са инфектирани с вируса у нас. Това са само диагностицираните, т.е. 70% от всички

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 11  


– Проф. Стойчева, колко са установените ХИВ-инфектирани в страната към момента?

– Към месец юни по данни на Националната референтна лаборатория те са 3160 човека. Смята се, че това не е реалният бройна ХИВ -позитивните, а около 70% от тези, които са инфектирани. Те обаче не знаят това, защото не са се изследвали.

– Като цяло, българинът знае ли своя ХИВ-статус? Какво показват данните?

– Като цяло, не знае, въпреки че за тази инфекция се говори много и за постигнатите успехи на медицината в тази област. Българинът все още смята, че няма нужда да се изследва. Вероятно не го предприема от страх да не научи нещо, което не го устройва. Той дори си мисли, че последната му грижа е да се изследва за ХИВ. Това важи и за групите, за които рискът е по-висок.

– Кои са тези групи?

– Това са мъжете, практикуващи секс с мъже и венозните наркомани. Последните обикновено се откриват, когато се предприемат големи скринингови компании. В останалото време не се тестват, а за тях е абсолютно задължително. Това важи и за младите хора. Не е необходимо да принадлежиш към някоя от тези рискови групи, за да се заразиш. Това може да стане от един – единствен контакт. Затова им препоръчвам поне два пъти в годината да изследват своя ХИВ статус. Само по такъв начин можем да стигнем до диагнозата.

– Имали ли сте в практиката си пациент, който изследва своя ХИВ статус едва, когато вече е започнал да развива болестта СПИН?

– Да, за съжаление съм имала. Трябва да се знае, че 1/3 от новодиагностицираните се оказват вече в стадия на болестта. Те са с много напреднал имунен дефицит. Тези пациенти са стигнали до тежките опортюнистични инфекции, пневмония, синдром на отслабване, някоя и друга неоплазия, Синдром на Капоши. На практика, не идват в разцвета на заболяването. Ако диагнозата се знаеше от по-рано, при добрата терапия, с която разполагаме, те не биха стигнали до този стадий на инфекцията, до развиването на СПИН.

– Какви резултати могат да се постигнат от тази терапия?

– Става въпрос за тройна антиретровирусна терапия. Чрез нея искаме да се стигне до концентрация на вируса под прага на откриваемост в кръвта с методите, с които разполагаме към момента. Това се нарича неоткриваем вирусен товар. За съжаление обаче, той остава в депата на лимфите. Към този момент терапията, макар и ефективна, не ни позволява унищожаването на този товар напълно. Ние обаче успяваме да го контролираме, да го потискаме. Затова и лекарствата се наричат инхибитори, тоест потискащи репликацията, но не и унищожаващи вируса. Засега той остава през целия живот на пациента в т.нар. депа, където медикаментите не могат да достигнат. Най-вече в лимфните възли, в асопиираната с червата лимфна тъкан – тя е най-тежко поразена и в нервната система. Вирусът е еволюирал така, че да се крие там, където не може да бъде достигнат и успява да се изплъзне от имунната система. Така остава в латентно състояние. Когато, по някаква причина, имунната система допълнително отслабва, той започва отново да се размножава. При редовно следвана терапия, при неоткриваеми нива в кръвта, човек не може да зарази друг, дори да прави секс без кондом.

– Какво се случва, ако дори за седмица, дори за ден пациентът пропусне да пие лекарствата си?

Има случаи, в които човек отива на море. Чувства се добре, но решава да не се излага пред хората, като пие лекарства, и ги спира за известно време. Такава практика е изключително опасна.

– Защо? Нима лекарството трябва да се приема под час като антибиотик?

– Трябва да се приема в определеното време. Прекъсне ли се пиенето му, вирусът се появява отново, но вече изменен, с други щамове, различни от първия. Резултатът е развиване на резистентност, той вече не се повлиява от медикаментите. Трябва да се знае, че той се променя много бързо. Вирусът, който се открива в момента, когато имаме разгърната болест, няма почти нищо общо с този, с който пациентът се е заразил. Толкова бърза е неговата мутацията, неговата промяна. Затова опасността от развиване на резистентност към лекарствата след спирането им е толкова голяма.

– Може ли ХИВ-вирусът да стане резистентен дори, ако се спре приемането на лекарствата за няколко дни?

– Абсолютно може. За цялата седмица вече е фатално, да не говорим, че някои хора ги спират за месеци, дори за години.

– Защо ги спират?

– По различни причини. Например, някои отиват в чужбина. Там те нямат достъп до здравеопазването макар, че в рамките на Европейския съюз биха могли навсякъде да продължат терапията Тя е безплатна както там, така и у нас. Това обаче за някои е трудно – не знаят езика, притесняват се да кажат, че са ХИВ-позитивни, защото няма да ги вземат на работа, а са заминали, за да припечелят. След две-три години, когато изкарат пари и се върнат, вече са толкова зле, че не е ясно за какво са им тези пари.

– В чужбина също ли има стигма към ХИВ-позитивните, както у нас?

– Не е в такава степен, но и там я има. У нас я има и то дори сред лекарите. Информацията е важна.

Битовите контакти не крият никакъв риск с тези пациенти. Ние, инфекционистите, сме свикнали да работим с инфекциозно болните. Анекдотично е някой колега да пипа дръжката на вратата с вестник, защото преди това я е отворил серопозитивен, да не говорим, че не смее да погледне болния. Случаите на отказ да лекуват такива хора има от лекари с различни специалности. Ние работим с ръкавици и маски при всички болни и това е едно от правилата на добрата медицинска практика. Това изискват стандартите и то е напълно достатъчно. Вярно, тези пациенти често пъти развиват туберкулоза Но ние работим по един и същ начин и с такъв болен, и с дете, което има диария. Нищо допълнително не е необходимо. Нищо няма да стане на колегата ортопед, който трябва да гипсира счупен крак на серопозитивен. Ако хирург, правейки операция се окаже в контакт с кръвта на такъв човек, тогава може да има риск.

– Какво се прави в такъв случай?

– В такъв случай лекарят приема веднага постекспозиционна профилактика, която продължава само четири седмици.

– Какво представлява тя?

– Той взема комплекс от медикаменти, каквито са за терапия. Няма случай на заразяване след прилагането на такава постекспозиционна профилактика. Имали сме случаи на колеги, при които ръкавица се къса или плиска кръв, но след провеждането й те са здрави. Възможно е те дори въобще да не са били заразени.

– Казвате, че работата на лекар с предпазни ръкавици и маска е еднакво задължителна за всички. Означава ли това, че някои не ги ползват при преглед на пациенти?

– Отговарям само с един пример, но случаите не са един и два. Както знаете, Южна България е ендемичен район за Кримска хеморагична треска – изключително заразно заболяване. Миналата година идва пациентка с такава треска, вече кърви. Колега я интубира без ръкавици, защото се намалявала дактилността на пръстите. Това не е оправдание. За каква добра медицинска практика може да става дума тук?! И това се случва в университетска болница, каквато е нашата „Св. Георги“ в Пловдив. Медицинската сестра също е задължена да е с ръкавици, независимо дали ралботи с дете или със старец. Впрочем, вероятността да се заразят чрез кръв с хепатит В, например, е 30 пъти по-голяма, отколкото със СПИН.

– Има ли надежда човечеството скоро да получи така желаната ваксина срещу ХИВ-вируса?

– Както казах, той е много изменчив, както и този на грипа. Към момента се работи сериозно в много лаборатории по света, но засега категорични резултати няма

***

ВИЗИТКА

 Проф. д-р Марияна Стойчева е началник на инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Георги“

 Преподавател е в Медицински университет в Пловдив

 Водещ специалист в диагностиката и лечението на инфекциозни заболявания

 Тя е член на ръководството на Дружеството по инфекциозни болести у нас

Медици протестират срещу закриване на отделения

Сестри и от Сливен спряха работа за час, готвят и ефективна стачка

Дума  стр. 4  


Медици от Враца за пореден път излязоха на протест заради предстоящото закриване на болнични отделения във Видин, Враца и Монтана. Недоволството на здравните специалисти бе предизвикано от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Тази идея Ананиев съобщи миналата седмица. Заради последвалите остри реакции обаче дни по-късно той уточни, че не му е „минавало и през ума“ да затваря областна болница.

Лекарите в МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца обясниха, че отделенията са пълни, като за първите шест месеца на годината през здравното заведение са преминали 7177 души. „Ако някой може да каже, че такава болница е излишна, нека да я затвори и после да си понесе отговорността“, заяви д-р Бисер Тодоров от детското отделение. Той подчерта, че не е ясна концепцията за реформа на здравния министър. Според него, когато една голяма болница с много отделения се закрие, се нарушава цялостната дейност, тъй като в областта няма друго подобно лечебно заведение.

Директорът на болницата Евгени Любенов съобщи, че от Министерството на здравеопазването са го уведомили, че са в процес на преговори с отделни банки за отпускане на кредит за погасяване на дълговете на болницата. Лекарите обаче алармираха, че заплатите им са забавени за пореден път.

Граждански протест във Видин ще последва оставките на над 100 специалисти по здравни грижи и лекари, които бяха подадени колективно миналата седмица. Протестиращите лекари и здравни специалисти са съгласни, че преструктуриране е необходимо, но не приемат вариант, при който ще бъдат затворени отделения. Те за пореден път се обявиха против статуквото, с което болниците са регистрирани като търговски дружества.

Медицински сестри в Сливен също спряха работа за един час вчера сутрин. Според тях системата вече е „здравеопасна“ както за здравните специалисти, така и за пациентите, и това положение трябва да се промени. Около 20 сестри излязоха от 8 до 9 ч. пред главния вход на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ със сини ленти на реверите, за да заявят недоволството си от неуредиците в здравеопазването и да поискат достойно заплащане за труда си. Днес ще има среща с работодателя, за да се уговорят условията за безсрочната ефективна стачка, към която сестрите ще преминат от 11 юли, ако исканията им не бъдат чути. До 10 юли сестрите ще спират работа за по един час всеки ден.

40% от аптеките са извън системата за верификация на лекарства

Дума  стр. 4  


40% от аптеките в България все още не са свързани със системата за верификация на лекарствата, обяви Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата. Системата започна да функционира от 9 февруари. Едва три месеца след старта й български търговец се оказа замесен в първия случай на фалшифициране на опаковките на лекарства за онкоболни, който е засечен от европейската система за проверка на лекарствата. Денев не изключи възможността ампулите в тях да са били с изтекъл срок на годност. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки. Денев увери, че ако във веригата за разпространение на лекарства има фалшифицирани опаковки или лекарства, системата ги засича и те не стигат до пациента. Затова, преди да освободят дадено лекарство, аптеките или търговците трябва да го сканират. В противен случай няма как да бъдат установени възможни фалшификации. До момента са сканирани милиарди опаковки в цяла Европа и това е първият случай, в който се установява фалшифицирана опаковка.

АИКБ: 84% от икономиката излиза на светло до 2023 г.

Работодатели настояват за спецзвена за борба с нелоялните практики в бизнеса

Дума  стр. 6  


До 2023 г. 84% от българската икономика ще работи на светло, сочат прогнозите в новия доклад за индекса „Икономика на светло“, проследяван от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според данните на работодателската организация през миналата година показателят се е повишил с над 5% от 74.55% през 2017 г. до 79.10% през миналата година. Това е най-големият ръст от отчитането на индекса от 2010 г. насам.

Според АИКБ индексът е можело да се повиши дори повече, но основните причини, задържали по-голямото му нарастване през 2018 г., са дефицитът на квалифицирани кадри и липсата на реформи в ключови сектори като здравеопазване, енергетика, защита на конкуренцията, правосъдие, вътрешен ред и сигурност.

От АИКБ са на мнение, че поредното рязко административно повишаване на минималната работна заплата е довело до повече „сиви“ практики в някои сектори, както и сред нискоквалифицираните работници. „Административното повишаване на минималната заплата с по около 10% всяка година не кореспондира с нарастването на производителността в българската икономика. Европейската комисия препоръчва на страната ни възможно най-скоро да приеме прозрачен механизъм за определянето на минималната заплата, но преговорите между социалните партньори по темата засега са напълно замразени“, обясни Стефан Петранов, ръководителят на екипа, създал методологията за композитния индекс „Икономика на светло“.

„В сивата икономика се губят много средства, които не влизат в държавния бюджет и спъват воденето на добри социални политики. Освен това нашите членове търпят нелоялна конкуренция от страна на компаниите в сивата икономика -крадат им работници, подбиват им цените“, коментира председателят на АИКБ Васил Велев. Според него у нас събираемостта на ДДС вече е над средноевропейското равнище. Не така стоят нещата обаче с неформално заетите, които получават заплатите си в плик. „Ще предложим в трудовите договори да се включва пълният размер на осигуровките, които трябва да се плащат по закон на база на това възнаграждение. Ще предложим екипи по региони, каквито функционират в други сфери за борба със сивите практики, контрабандата, както и обединяване на органите, имащи отношение към процесите“, допълни още Васил Велев.

Придобивка! Нови инструменти улесняват модерните неврохирургични операции в „Пирогов“

С дарената техника в спешната болница ще се оперират деца и възрастни с туморни, съдови и гръбначни заболявания

24 часа  стр. 3  


Ултрамодерен микроинструментариум ще улесни специалисти в областта на неврохирургията в университетската многопрофилна болница за активно лечение и по спешна медицина „Пирогов“. Той ще допълни модерната техника, която беше закупена за Клиниката по неврохирургия в началото на тази година. С нея лекарите могат да оперират със съвременни методи деца и възрастни с туморни, съдови и гръбначни заболявания.

Наборът от микроинструменти разширява възможностите за по-прецизна и сигурна оперативна намеса в мозъка и гръбначния стълб. При тях значителна част от дейностите се извършват чрез използване на оптично увеличение. Това налага при неврохирургическите операции изключително фините структури в мозъка и гръбнака да се третират със специлизирани инструменти.

Спешната болница получава медицинската придобивка като дарение. Благодетелеят Йордан Бончев организизра свои приятели и партньори с благородната идея да подари шанс за живот и здраве на непознати хора.

За половин месец след като организира инициативата Йордан Бончев купува модерния инструментариум. Реалната пазарна стойност на микроинструментариума е над 80 000 лева, обясниха от лечебното заведение.

01.07.2019

Национални телевизии

Главният прокурор поиска депутатския имунитет на проф. Георги Михайлов от БСП

БНТ, Новини в 18.00, 20.00 часа


Главният прокурор поиска депутатския имунитет на проф. Георги Михайлов от БСП. Той ще бъде разследван за укриване на данъци. Срещу народния представител, който е бивш директор на болницата по хематология в София вече има едно наказателно производство за безстопанственост и неизгодни сделки, нанесли вреди на лечебното заведение. По това разследване имунитетът му беше свален през есента на миналата година.

Репортер: Прокуратурата е поискала вдигане на банковата и данъчна тайна на проф. Георги Михайлов, по разследването за безстопанственост и нанесени вреди на столичната хематологична болница. Така се разбрало, че търговската компания „Биес Глобълфарма“ редовно е превеждала различни суми по банковата сметка на депутата. Парите били лихви по заем, който проф. Михайлов бил предоставил на фирмата. Според прокуратурата част от тези средства не са декларирани и за тях не е платен данък.

Румяна Арнаудова: Като най-фрапиращото е, че за една от годините – 2016-а година народният представител не е декларирал 44 000 лева, които всъщност е получил като лихви от дружеството, на което преди това през 2013 г. е предоставил 200 000 евро заем.

Репортер: Търговското дружество, на което проф. Михайлов е дал заема, се занимава с търговия на едро с лекарства и доставя онкомедикаменти в различни лечебни заведения, установили разследващите.

Румяна Арнаудова: Това е едно от множеството дружества, което е имало договор със Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Репортер: Ако по подозренията за данъчно престъпление бъде свален имунитета на Георги Михайлов, ще се проверява произхода на парите, които той е дал като заем на търговското дружество. Прокуратурата има съмнения, че този договор за заем може да е параван за легализиране на корупционни плащания. Румяна Арнаудова съобщи, че по разследването за безстопанственост, преди дни, на Михайлов вече е повдигнато обвинение за причинена щета от 164 000 лева от договора за доставка на медикамента Миосет в хематологичната болница.

Румяна Арнаудова: Установили сме, междувременно, че тези медикаменти само са били заприходени като документи. Те не са постъпвали в болничната аптека. Напротив – създадени са документи, че ще се оставят на отговорно пазене на доставчика. Имаме сериозни съмнения за това, че част от медицинските препарати, които са плащани, не са постъпвали в болницата, не са прилагани на болни лица, каквито сериозни съмнения имаме и за този Миосет.

Репортер: От прокуратурата са категорични, че предстои на Георги Михайлов да бъдат повдигнати още обвинения.

Недоволството за заплатите на медици в Северозапада не стихва

bTV  Новини в 12.00 часа


Недоволството за заплатите на медици в Северозапада не стихва. Десетки лекари и медицински сестри от болницата във Враца алармираха, че заплатите им отново се бавят и с протест поискаха оставката на здравния министър. Те обявиха, че не приемат визията на Кирил Ананиев за финансиране, заедно с преструктуриране и закриване на неработещи отделения в Северозапада. От началото на годината през врачанската болница са преминали над 7 000 пациенти. Изпълнителният директор, чиято смяна предстои, обяви, че най-големият бич са огромните задължения на здравното заведение.

Йорданка Тодорова: Какво значи печеливши? Ние не сме сладкарница. Това е болница и ние не можем да правим непрекъснато сметка колко пари сме изкарали, колко пациенти са преминали.
Елина Славейкова: Министърът дори не се осмели да дойде, когато трябваше да се срещне. Той пропусна само Северозападния регион. Явно го е много страх от този регион. Но ние ще се обединим и няма да му доставим удоволствие да подаваме колективни молби за напускане. Ние ще продължим да работим и тази болница ще продължи да съществува. Този, който трябва да си иде е министър Ананиев.

И коментарът на Кирил Ананиев. Държавата не финансира структури и сгради, а лечение, реално осъществена дейност. От ведомството водят преговори с банки, за да подпомогнат болниците с най-сериозни дългове.

Отново сигнал за проблеми при лечението на дете в чужбина

БТВ, Новини в 19.00 часа


Отново сигнал за проблеми при лечението на дете в чужбина. Пациентска организация съобщава за административен хаос при заминаването за френска клиника. От здравната каса отричат, че не са съдействали.

16-годишният син на Анкаи Тодорова страда от бъбречна недостатъчност. През юни трябвало да замине на контролен преглед във Франция. Подли молба във фонда още преди да бъде закрит. След дълго чакане попитали в касата. Оттам обаче не открили случая.

Аника Тодорова: В системата им нямаше данните на Даниел.

На 18 юни от касата се обаждат, че трябва да заминат за плановия преглед веднага, още на следващия ден.

Аника Тодорова: Някак си е недопустимо, аз имам документация, имам толкова много неща, които са ми необходими, да подготвя за детето.

А във Франция се оказало, че нямат преводач.

Аника Тодорова: Няма кой да ми каже къде ми е консултацията. И аз звъня на предишната преводачка да дойде по най-бързия начин, за да направим консултацията.

Преди да се върнат в България Аника получава обаждане от касата.

Аника Тодорова: Че разрешителното на Даниел за болницата ми е готово и да отида да си го взема, и аз им казвам, че съм във Франция и няма как да отида. И те ми казват: елате да си го вземете и ми затвориха телефона. Или изпратете друг.

След прегледа във Франция става ясно, че на момчето трябва да му бъде направена трансплантация.

Пенка Георгиева, „Заедно с теб”: От една страна, това застрашава живота на децата, от друга страна, България се излага.

Предстоят още срещи на Аника и сина ѝ с касата до завършване на лечението.

В писмена позиция до БТВ от здравната каса отричат, че случаят на детето не е бил прехвърлен от фонда, а липсата на преводач обясняват с това, че майката не е посочила такава нужда в заявлението за кандидатстване. Касата е изпратила заповедта за пътуването по куриер няколко дни преди заминаването.

Нова донорска ситуация у нас

БТВ, Новини в 19.00 часа


Нова донорска ситуация у нас. 49-годишен мъж даде шанс за живот на трима души.

Мъжът постъпва във великотърновската болница с тежка мозъчна травма. Въпреки усилията, лекарите не успяват да спасят живота му. Пред трудната ситуация да поиска съгласието на близките се изправя д-р Валя Лйчезарова.

Д-р Валя Лъчезарова: Като се изправиш пред тях им отнемаш надеждата. Много бързо се съгласяват и една надежда таят в самите себе си, може би това им носи успокоение, че частица от техния близък ще продължи да живее.

Следва избор на рецепиенти. Сърцето получава 51-годишен мъж в крайна форма на сърдечна недостатъчност. Бъбреците – жена на 49 години и мъж на 62. Процесът по координацията е дълъг и сложен, разказват лекарите, извършили бъбречната трансплантация. Работният ден продължил над 24 часа.

Д-р Ралица Маринова, анестезиолог: През нощта, през нощта, събота и неделя имаме екип, който е на разположение.

Двете операции протичат едновременно.

Д-р Владислав Младенов: Най-голямата тръпка е, когато трансплантираме органа и видим, че още на масата този бъбрек ще заработи. За нас това е възможност да дарим живот.

При последната донорска ситуация шанс за живот получават трима души. Въпреки това, още хиляда се нуждаят от бъбрек, а над 40 чакат ново сърце.

12 души са получили шанс за живот от шестте донорски ситуации в началото на годината. За 2018 г. за същия период са били 8.

За втори път главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов

бТВ, новини в 23.30 часа


За втори път главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов. Той вече е обвиняем за безстопанственост. В хода на разследването прокуратурата е попаднала на данни и за данъчни престъпления. Щетите са за 164 хил. лв. Според обвинението като изпълнителен директор на специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания Георги Михайлов е извършил плащания към частна фирма за доставяне на лекарство след прекратяване на договора с фирмата.

Румяна Арнаудова: Установили сме междувременно, че тези медикаменти само са били заприходени по документи. Те не са постъпвали в болничната аптека. Напротив, създадени са и документи, че ще се оставят на отговорно пазене на доставчика.

За втори път главният прокурор поиска имунитета на депутата от БСП проф. Георги Михайлов

Нова телевизия, Новини в 19.00, 23.00 часа


За втори път главният прокурор поиска имунитета на депутата от БСП проф. Георги Михайлов. Професорът вече веднъж се отказа от парламентарната си защита. Това стана в края на миналата година заради разследване за безстопанственост. Новото обвинение също е за работата му като директор на Болницата по хематология в София.

Румяна Арнаудова: Категорично сме установили, че болницата е била презапасена, поне по документи с медицински препарати. Имаме сериозни съмнения за това, че част от медицинските препарати, които са били плащани, не са постъпвали в болницата, не са прилагани на болни лица, каквито сериозни съмнения имаме и за този милсет. Фактурирано е доставянето на този препарат в болницата, но той не е постъпвал в аптеката. На този етап сме установили само това деяние. Само от този медицински препарат щета за болничното заведение е в размер на 164 хил. лв.

Пореден сигнал от родители на тежко болно дете за административни неуредици в НЗОК

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа


Пореден сигнал от родители на тежко болно дете за административни неуредици в НЗОК. След прехвърляне на процедурите за лечение в чужбина от фонда към касата се наложило семейството на 16-годишно момче отново да подава документи за вече одобрени лечение и да си търси преводач за чуждата клиника.

Малко след раждането на сина си Даниел, Аника разбира, че има животозастрашаващо заболяване на бъбреците.

Аника Тодорова:17-дневно бебе беше, когато установи проблемът на детето. 

След 15-годишно лечение у нас и над 10 операции миналата година Даниел е изпратен за операция и последващи контролни прегледи във Франция с финансиране от фонда за деца. След като касата поема функциите на фонда, от там уверяват семейството, че не се налага да кандидатства отново за лечение. Наскоро обаче се оказва, че има промяна.
Аника Тодорова: Трябва наново пак да се вадят документи, пак да се носят документи, тепърва ще се вземе решение.

Междувременно Даниел трябва да отиде за пореден контролен преглед във Франция. Майка му получава обаждане от преводачката, която им помагала при престоя във Франция.
Аника Тодорова: Тя ме пита – ще пътувате ли, пътувате ли, пристигнахте ли вече. Нали, аз казвам, къде да пътувам, аз не знам, че ще пътувам, аз нямам дата.
В продължение на дни Аника опитва да влезе в контакт с Касата по телефона.

Аника Тодорова: Аз им казвам, че нямам номер на решение. Те казват – без номер на решение, няма как да ти кажа дали ще пътуваш или не. Във вторник сутринта в 9 часа ми звънят и казват, че в сряда 7.30 ми е полетът. Аз трябва да подготвя детето, това са сонди, медикаменти, дрешки, документи.
Във Франция ги чака нова изненада. Отиваме в болницата, нямаме преводач. Никой от Здравната каса не ми е звъннал да каже – ние не намерихме преводач.
И още, на 27 юни майката получила обаждане от касата, че е готово решението, което тя трябвало да представи във френската клиника седмица по-рано, на 20 юни.

Аника Тодорова: Няма как един родител да бъде спокоен при такова отношение.
Междувременно става ясно, че трансплантацията на бъбрек не може да се отлага повече. Най-вероятно донор на Даниел ще бъде майка му, а семейството започва да събира средства в случай, че се наложи момчето спешно да замине за чужда клиника.

Водещ: Буквално преди минути от НЗОК отговориха, че преводач нямало, защото семейството на Даниел не е заявило предварително. Освен това родителите имали график на планираните прегледи, а решението за финансиране не било забавено. От Касата го изпратили седмица по-рано със специална куриерска фирма.

Национални радиа

Видинчани протестираха пред болницата в техния град срещу предложението на здравното министерство тя да бъде преструктурирана

 БНР


Видинчани протестираха пред болницата в техния град срещу предложението на здравното министерство тя да бъде преструктурирана. Сред организаторите на протеста беше областната организация на БСП. Репортаж на Анжела Каменова от Радио Видин.

Репортер: Граждани останаха за час пред здравното заведение. Настояваха да не се закриват отделения във Видин.

-50% от хората във Видин са самотноживеещи. Децата им са в чужбина. Ако, недай си Боже, се разболееме? Кой ще се погрижи за нас? Докато ни закарат – къде? В Монтана, Враца, София?

-Има състояния, в които времето за реакция е буквално минути. Никой няма 2 часа, за да търси превоз и да търпи пътя.

Репортер: Жителите на Видин плащат осигуровки за здраве и трябва да имат равен достъп до болнична помощ, както и хората в други региони в страната – коментираха медицински специалисти.

-Не трябва да ходи да търси медицинска помощ на километри. В противен случай това би трябвало да се възприема като дискриминация на видинския гражданин.

Репортер: Утре от 12:30 отново ще има протест за час пред лечебното заведение.

Заради предлаганото от здравния министър преструктуриране на болницата във Видин граждани излязоха на протест пред лечебното заведение

 БНР, Новинарски час


Заради предлаганото от здравния министър преструктуриране на болницата във Видин граждани излязоха на протест пред лечебното заведение, подкрепиха и исканията на медицинските специалисти за достойни условия на труд. В инициативния комитет за провеждането са от областната организация на БСП както и бившият депутат от видинския регион Михаил Михов.

От областната организация на БСП обявиха, че консолидацията на болниците във Видин, Враца и Монтана ще доведе до лекарски и пациентски туризъм, който ще пагубен за живота и здравето на хората. Граждани останаха за част пред здравното заведение. Настояват да не се закриват отделения във Видин.

Гражданин: 50% от хората във Видин са самотноживеещи, децата им са в чужбина, знаем всички поради каква причина са в чужбина. Ако не дай си боже, се разболеем, кой ще се грижи за нас? Докато ни закарат къде – Монтана, Враца, София, къде ще ни закарат?

Гражданин: Аз съм човек с увреждане и съм ужасена от ситуацията да отида в друга болница, т.е. някой трябва да ме закара, някой трябва след това да ме прибере, някой трябва да наобикаля все пак болния.

Гражданин: Има състояния, в които времето за реакция е буквално минути. Никой няма 2 часа, за да търси превоз до Монтана, Враца или докъдето и да било.

Жителите на Видин плащат осигуровки за здраве и трябва да имат равен достъп до болнична помощ, както и хората в другите региони в страната, коментираха медицински специалисти. Заради неизпълнение на исканията им за достойни условия на труд една трета от тях са готови да напуснат работа в края на септември.

-Не трябва да ходи да търси медицинска помощ на километри от нашия град. В противен случай това би трябвало да се възприема като дискриминация на видинския гражданин поради това, че не получава равна здравна услуга както гражданите на София, на Монтана, на Пловдив и на другите големи градове.

Утре от 12.30 ч отново ще има протест пред лечебното заведение.

Във Видин граждани излизат на протест с искане да се запази целостта на останалата вече единствена болница в областта

БНР  


Във Видин граждани излизат на протест с искане да се запази целостта на останалата вече единствена болница в областта. В същото време повече от сто специалисти по здравни грижи, както и лекари, са подали колективна оставка от МБАЛ „Св. Петка”. Предизвестието им е в сила от петък.

Ако се стигне до преструктуриране във видинската болница, то ще е под ръководството на здравното министерство, коментира директорът ? Цветан Василев. Според него има отделения, които и сега не работят добре: „Аз съм съгласен с министъра, че има отделения, които не работят както трябва. Те не работят, защото няма лекари. Това са различни неща. Едното са факти, другото са евентуални бъдещи действия, които въобще не са коментирани. Ако ще се решава нещо, то ще се решава в бъдеще време, ще се прецизира, анализира и т.н.”

Според лекари и медицински специалисти промени са нужни, но не и затваряне на отделения:

-Вероятно някакви актуализации на отделенията и на лечебния процес трябва да има, но в никакъв случай това не трябва да означава унищожаване на дейности.

-Докато ние сме АД, докато това е търговия със здравето, няма да се получи никакъв ефект. Трябва да се налеят пари в здравеопазването, трябва да се стимулираме ние работещите тук.

От БСП организират митинг за запазване на пълния обем дейности в здравното заведение днес и утре от 12.30 до 13.30 ч пред централния вход на видинската болница.

Граждани на Видин излизат на протест организиран от БСП за запазване целостта на единствената болница в областта

БНР


Граждани на Видин излизат на протест организиран от БСП за запазване целостта на единствената болница в областта. В същото време над 100 специалисти по здравни грижи и лекари са подали колективна оставка от МБАЛ Света Петка. Предизвестието им е в сила от петък.

Ако се стигне до преструктуриране във видинската болница, то ще е под ръководството на здравното министерство, коментира директорът й Цветан Василев. Според него има отделения, които и сега не работят добре.

Цветан Василев: Те не работят, защото няма лекари. Ако ще се … ще се решава в бъдеще време и всичко ще се прецизира, анализира и така.

Според лекари и медицински специалисти промени са нужни, но не и затваряне на отделения.

– Вероятно някакви актуализации на отделенията и на лечебния процес трябва да има. Но в никакъв случай това не трябва да означава унищожаване на дейности.

– Докато ние сме АД, докато това е търговия със здравето, няма да се получи никакъв ефект. Трябва да се налеят пари в здравеопазването, трябва да се стимулираме ние, работещите тук.

От БСП организират митинг за запазване на пълния обем дейности в здравното заведение днес и утре от 12.30 до 13.30 часа пред централния вход на видинската болница.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска за втори път от НС да снеме имунитета от съдебно преследване на депутата от БС Георги Михайлов

 БНР


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска за втори път от НС да снеме имунитета от съдебно преследване на депутата от БС Георги Михайлов, за да му повдигне обвинение и за данъчни престъпления. Михайлов вече обвинен за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки докато е бил изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания. Новото обвинение ще е за недекларирани 40 хил. лв. получени през 2016 г., както и деклариране на по-малко доходи в 3 последователни години. Съобщава репортерът Михаил Миховски.

Репортер: Парите са били лихви по заем от 200 хил. евро, който д-р Михайлов е дал през 2013 г. на фирма за търговия с лекарства. Фирмата има договор за доставка с болницата по хематология в София, на която д-р Михайлов е бил директор. Количеството на поръчаните лекарства е много над нуждите на болницата, за което прокуратурата обвинява директора за нанесени щети над 160 хил. лв.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска отново от НС да свали имунитета на депутата от БСП проф. Георги Михайлов

БНР


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска отново от НС да свали имунитета на депутата от БСП проф. Георги Михайлов. Този път, за да му бъде повдигнато обвинение и за данъчни престъпления. Още в края на миналата година Михайлов сам се отказа от имунитета си, за да бъде разследван за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Прокуратурата му повдигна обвинения за това, че като директор на болницата по хематология в София е причинил щети на лечебното заведение за над 160 хил. лв. Сега главният прокурор повторно е сезирал парламентът, защото писменото съгласие, което проф. Михайлов е дал, не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него друго престъпление.

Депутатът от БСП проф. д-р Георги Михайлов не е декларирал получени 40 хил. лева през 2016 година

БНР


Депутатът от БСП проф. д-р Георги Михайлов не е декларирал получени 40 хил. лева през 2016 година. Затова прокуратурата иска да му повдигне обвинение за данъчни престъпления, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Парите са били лихви по заем от 200 000 евро, който д-р Михайлов е дал през 2013 година на фирма за търговия с лекарства. Освен това през други три години депутатът е декларирал по-малки суми от получените. Затова прокуратурата ще иска разследване на депутата и за по-стари периоди.

Румяна Арнаудова: Тъй като, след като този човек си е позволил за една от годините въобще да не декларира доходи от лихви, напълно възможно е и през 2013-2014 година да е спестил някои обстоятелства, или най-малкото, както виждаме, че се е случвало в три последователни години, да е заявил неверни обстоятелства.

Фирмата има договор за доставка с Болницата по хематология в София, на която д-р Михайлов е бил директор. Количеството на поръчаните лекарства е много над нуждите на болницата, за което прокуратурата обвинява директора за нанесени щети над 160 000 лева.

В България все още няма система за проследяване на партидите с лекарства

 БНР, Новинарски час


В България все още няма система за проследяване на партидите с лекарства, алармира председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов. Коментарът му беше по повод първия случай на засечени от европейската система фалшифицирани опаковки на лекарства за онкоболни, изнесени от български търгове.

Европейската система за проверка на лекарствата установи фалшифицирани 4 опаковки на онколекарство, изнесени от малък български търговец за Холандия. Има разминаване в кодовете, каза Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата: „Само опаковките са фалшифицирани. Производителят е потвърдил, че съдържанието на ампулите в опаковките е автентично. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки в цяла Европа. Лекарствата са установени и не са вливани на пациентите.”

На запитване на Хоризонт управителят на фирмата, за която се твърди, че е продала фалшифицирани опаковки, посочва, че такъв инцидент има от началото на май месец тази година и че те са закупили опаковките от техен доставчик в България.

Председателят на фармацевтичния съюз проф. Илко Гетов обяснява, че партидите от лекарства не се проследяват в кои складове или аптеки постъпват или се изнасят, кога стават обект на паралелен износ и кои търговци или доставчици извършват тази дейност: „Това е може би един от големите проблеми на настоящата система на лекарствоснабдяване и притеснение от страна на фармацевтите, болничните аптеки, защото някой път партидата, която пише в самия документ, фактурата, не отговаря на физическата стока, която е получена, т.е. има разлика между партидите.”

Тепърва се очаква да заработи система за проследяване на лекарствата, защото: „Ако едно лекарство бъде блокирано или трябва да бъде изтеглено от пазара, ние не знаем точно какви количества в кой елемент от системата на дистрибуция съществува.”

След сигнала за съмнения за фалшификация на опаковките от страна на холандския клиент българският търговец е уведомил компетентните органи в България и е изразил готовност да съдейства в разследването.

Няма система за проследяване на партидите от лекарства в кои складове или аптеки постъпват, заяви проф. Илко Гетов

БНР


Няма система за проследяване на партидите от лекарства в кои складове или аптеки постъпват, кога стават обект на паралелен износ и кои търговци или доставчици извършват тази дейност. Това каза през „Хоризонт“ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов по повод първия случай на фалшифицирани опаковки на онколекарство.

На запитване на „Хоризонт“ управителят на фирмата, за която се твърди, че е продала фалшифицирани опаковки, посочва, че има такъв инцидент от началото на май тази година и че става дума за 4 опаковки от лекарство, което те са закупили от техен доставчик в България и изнесли за клиент в Холандия, който ги е уведомил за съмненията за фалшификация“.

Проф. Илко Гетов: Да докажат откъде са го получили по надлежния начин, как са го получили, срещу какъв документ? Трябва те да представят документи и съответно Агенцията по лекарства и контролните органи да го проследят.

Веднага след получаване на информацията от холандския клиент българският търговец пише до „Хоризонт“, че е уведомил компетентните органи в България и е изразил готовност да съдейства в разследването.

Тепърва се очаква да заработи система за проследяване на лекарствата към ИАЛ.

Проф. Илко Гетов: Много проблеми създава. Това е открай време. На първо място, ако едно лекарство бъде блокирано или трябва да бъде изтеглено от пазара, ние не знаем точно какви количества в кой елемент от системата на дистрибуция съществува. На второ място, не може в доставния документ да пише една партида, а ти физически да получаваш друга партида. Ако има някакви проблеми с качеството – изтичане на срока на годност. Тоест това са все проблеми, които надявам се ще бъдат решени с новата система на агенцията.

Европейската система за проверка на лекарствата е установила случай на фалшифицирани опаковки на онколекарство само 3 месеца след старта на системата за верификация

БНР  


Европейската система за проверка на лекарствата е установила случай на фалшифицирани опаковки на онколекарство само 3 месеца след старта на системата за верификация. 4 опаковки на лекарството са изнесени от малък български търговец за Холандия, каза в предаването „Преди всички” Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата. Има вероятност и самото лекарство да е с изтекъл срок на годност, но това предстои да се установи от компетентните органи, каза още Денев.

Деян Денев: Само опаковките са фалшифицирани. Производителят е потвърдил, че съдържанието на ампулите в опаковките автентично. До момента не са открити опаковки, други фалшифицирани опаковки в цяла Европа. Лекарства са установени и не са вливани на пациенти. От четирите опаковки на 2 по 2 кодът е един и същ, а би трябвало всяка опаковка да има уникален код. Кодът, който е двуизмерният код, информацията в него се разминава с формата, в който е изписан другият код върху опаковката, който може да бъде прочетен от човек. Цифровата информация и двуизмерният код се разминават.

Около 40% от аптеките в България все още не са свързани със системата, каза още Деян Денев от Българската организация за верификация на лекарствата.

Около 40% от аптеките в България все още не са свързани с Европейската система за верификация на лекарствата

БНР  


Около 40% от аптеките в България все още не са свързани с Европейската система за верификация на лекарствата. Това съобщи в предаването „Преди всички” по Хоризонт Деян Денев от Българската организация за верификация. Той каза още, че проверка на медикаментите е установила случаи на фалшифицирани опаковки на онколекарство. По думите на Денев 4 опаковки са изнесени от малък български търговец за Холандия. Има вероятност и самото лекарство в тях да е с изтекъл срок на годност, но това предстои да бъде установено: „Само опаковките са фалшифицирани, производителят е потвърдил, че съдържанието на ампулите в опаковките е автентично. До момента не са открити други фалшифицирани опаковки в цяла Европа. Лекарствата са установени и не са вливани на пациенти.”

Четиримата арестувани за ТЕЛК измами в петък при специализирана акция на прокуратурата остават в ареста

БНР


Четиримата арестувани за ТЕЛК измами в петък при специализирана акция на прокуратурата остават в ареста. Това реши Специализирания наказателен съд. Те са издавали решения на здрави хора срещу подкупи от 1 500 до 3 000 лв. Трима от арестуваните са лекари – двама председатели на ТЕЛК комисии и психиатър, управител на медицински център. Четвъртият е бил посредник. Решението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния наказателен съд.

Пореден протест на медицински сестри, този път в Сливен

 Дарик радио


Пореден протест на медицински сестри, този път в Сливен. Той се състоя пред сградата на болницата „Д-р Иван Селимински“. За час те спряха работа за да изразят несъгласието си с финансирането на здравеопазването у нас и призоваха за промяна. Надежда Маргинова, председател на стачния комитет на медицинските сестри в болницата обясни, че в този вариант протестът ще бъде до 10 юли. Ако не бъдат чути, от 11 юли ще се премине към безсрочна ефективна стачка. Маргинова уточни, че исканията им не са синдикални, а са насочени към цялостна реформа на здравеопазването. Репортаж на Мими Данева.

Надежда Маргинова: Трябва да предизвикаме малко хаос, за да усетят и липсата ни, защото дефакто след 5 години в нашата болница ще започне масово пенсиониране, защото възрастта е между 55-58 години и тогава наистина пациента ще усети какво означава да няма сестри.

Репортер: Пред сградата на болницата протестиращите получиха подкрепа от Асоциацията на медицинските сестри, които излязоха със своя декларация, както и от граждани на Сливен.

-Спрете и изгонете търговията от здравеопазването, защото алчността диплома няма.

Репортер: Утре предстои разговор с директора на болницата за изясняване на условията за провеждане на стачката, за да не се застрашава живота и здравето на пациентите.

Надежда Маргинова: Имаме среща с работодателя, да се уговорят условията за ефективната безсрочна стачка. Тепърва предстои да ги уговаряме тези условия. Досега ръководството, признавам, не ни е заплашвало, не ни е възпрепятствало в нашите протестни действия и сега в стачката. Предполагам, че по закон каквото предполага ще се възползват за да оспорват законността на стачката.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 02.07.2019