Ефективна стачка започнаха медици

Труд  стр. 5


След като 115 медици от болницата във Видин колективно подадоха оставки, техни колеги от МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен започнаха ефективни стачни действия във вторник.

Сестрите, акушерките и лаборантите ще спират работа всеки ден за един час от 11 до 12 часа. Действията им ще продължат до 11 юли. Ако Министерството на здравеопазването обаче не изпълни исканията им, ще преминат към безсрочна ефективна стачка, съобразена със стремеж да не се застрашават животът и здравето на пациентите. От 300 медицински специалисти, работещи в лечебното заведение, 152 са подписали декларацията за участие в безсрочна ефективна стачка.

Исканията на медиците са премахване на търговските дружества в здравеопазването, промени в нощната часова ставка и в категорията труд на медицинските специалисти, въвеждане на единни стандарти за броя на обслужваните пациенти от една сестра.

Следят с гривни здравето на 200 болни в Родопите

Валентин ХАДЖИЕВ

24 часа  стр. 6


200 гривни ще бъдат раздадени на болни и хора от уязвими групи в родопски области в България и Гърция. Иновативният метод за следене на здравето на жители в отдалечени от медицински услуги селища бе представен на международна среща „Електронното здравеопазване – бъдещето започва днес“. По проекта ще се създаде система за мониторинг, осигуряваща достъп на 30 000души до системата за здравни услуги.

С гривните онлайн ще се следи кръвното налягане и захарта на хора с увреждания, с хронични заболявания и от уязвими групи. Наблюдението на показателите ще става в реално време от медици или близки. С проекта ще тестваме приложимостта на този тип системи за електронен мониторинг, каза Димитриос Гарцонис от Центъра за грижи и солидарност към община Комотини. И тя, и българските общини Кирково и Смолян са със сравнително голяма територия и труден достъп до здравни служби на населението. Проектът се прилага за първи път. От гръцкия съюз на общините ще изготвят план за комуникация и разпространение на резултатите от него, за да има единна рамка на действие. Жители на община Смолян ще носят 60 от биосензорите.

Осъдиха майка на умряло бебе, не му купила антибиотик

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 7


Съжалявам за бебето. Не му взех лекарства, защото нямах пари. Това заяви в пловдивския съд 21-годишната Мария Минкова от с. Белозем, обвинена, че е причинила по непредпазливост смъртта на едномесечния си син Генчо.

На 6 февруари м.г. ромката го закарала в медицинския център в Раковски. Там обяснила, че той има кашлица и хрема, но е без температура и се храни добре. Педиатърът д-р Тонка Николова предписала сироп, огрей за нос и антибиотик. Минкова не купила медикаментите, но закарала детето на контролен преглед. Пред лекарката премълчала, че не дава на пеленачето хапчетата. На следващия ден момченцето издъхнало.

Мария е осъдена на 1 г. и 4 месеца условно. Тя има още 2 деца.

„Колкото и деца да раждаш, спирай да ги кръщаваш повече Генчо. Длъжна си да ги лекуваш, щом се разболеят. Когато нямаш възможност да купиш медикаменти, ще го кажеш на медиците, за да те изпратят с направление в болница. Ако го беше направила, бебето сега щеше да е живо“, обърна се съдията към ромката.

43 кг тумор от яйчник извадиха в „Майчин дом“

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 8


43-килограмов тумор от десния яйчник на пациентка на 57 г. извадиха специалистите от болница „Майчин дом“, с което спасиха живота й.

Случаят е специфичен, тъй като туморът е бил граничен – между доброкачествен и злокачествен. Заради големия си размер пък се е сраснал със задната част на коремната стена.

„Операцията продължи 3 часа. Туморът беше с размер 70 на 50 см. Успяхме да го извадим целия въпреки срастването“, обясни директорът на болницата проф. Иван Костов, който заедно с екипа си е извършил операцията. Тя е направена в началото на юни и вече са преминали следоперативните рискове.

„Чувствам се добре. Вече мога да извършвам и всичките си ежедневни дейности. Благодаря на проф. Костов и екипа му“, сподели пациентката Недка Христова пред „24 часа“.

Изправят гинеколог пред Темида, уморил родилка

Христо ХРИСТОВ

Телеграф  стр. 10


Гинекологът д-р Тодор Гаргов от старозагорската УМБАЛ „Д-р Христо Стамболийски“ се изправя пред съда заради смъртта на 20-годишна родилка от Шейново.

Пациентката ражда първото си дете след оперативна намеса, след което на 12 март 2013 г. по нейно желание е изписана от здравното заведение. Ден по-късно, на 13 март, младата майка отишла на преглед при АГ специалист, където получава масивна септична тромбоемболия на белите дробове и сърдечна недостатъчност, и издъхва.

Прокуратурата обвинява израждалия я д-р Тодор Гаргов в немарливост при извършване на операция и в последвалия постоперативен период. Според обвинителите д-р Гаргов е нарушил медицинските стандарти, което е довело до леталния изход за родилката.

Осъдиха майка за умряло бебе

Ели КРУМОВА

Телеграф  стр. 10


21-годишната Мария Минкова от село Белозем бе осъдена, защото не е купила антибиотик на бебето си и то е починало.

Младата жена обясни, че не е имала пари за лекарства и това е довело да смъртта на едномесечния й син Генчо. На 6 февруари м.г. майката завела малчугана в медицинския център в Раковски. Там обяснила, че той има кашлица и хрема, но не поддържа температура и се храни добре. Педиатърът д-р Тонка Николова предписала сироп, спрей за нос и антибиотик и поръчала на майката да дойде с пеленачето пак след 2 дни. Минкова не купила медикаментите, но закарала детето на контролен преглед. Пред лекарката премълчала, че не дава на бебето хапчетата. На следващия ден момченцето издъхнало. Според съдебномедицинската експертиза е получило бронхопневмония, която пък довела до остра дихателна недостатъчност и мозъчен оток. Минкова имала друго бебе Генчо, което преди 2 години се е удавило в дупката на външната тоалетна. Тогава вината й не била доказана пред съда и тя е освободена.

Момче не дочака бял дроб

Телеграф  стр. 18


18-годишният Иван Иванов от Бургас не дочака трансплантация на бял дроб. Момчето, на което хиляди хора подадоха ръка, е починало, съобщи БТВ вчера. Младежът беше с рядката диагноза муковисцидоза. Освен от трансплантация, то се нуждаеше и от терапия, която струваше 2000 на месец и за която родителите му събираха средства чрез дарения. Те се надяваха синът им да бъде включен в списъка за трансплантация в Австрия. Момчето изпаднало в кома и било транспортирано до ВМА. Медиците поддържали живота на Иван с апаратура, но вчера сутринта тя била изключена, казаха близки на семейството. В края на юни в Летния театър в Бургас се състоя концерт в помощ на Иван. Той е поредният българин, недочакал трансплантация на бял дроб. У нас такава все още не се извършва, а болници в чужбина отказваха да приемат български пациенти заради проблеми с договора с „Евротрансплант“. Към момента в листата на чакащите са 15 българи, показа проверка на „Телеграф“, а бял дроб може да започне да се присажда у нас от 2021 година. За целта български лекари от Военномедицинска академия и „Света Екатерина“ заминаха на първото обучение във Виена за извършване на белодробни трансплантации.

Лекарство за деца изчезна от аптеките

След сигнал на „Здравен Телеграф“ започват проверка

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 18


Лекарство за деца изчезна от аптеките. За това алармираха разтревожени родители.

Вече цял месец има проблем с продукта Вентолин, който се използва за инхалации. В социалните мрежи десетки майки споделят, че не могат да открият лекарството никъде, а някои дори са си го доставили от Македония и Сърбия. Фармацевти обясняват, че причината за липсата на медикамента е отказ от фирмата да го достави. Някои пък дори казвали, че разтвора няма вече да се продава у нас. Това стана причина за паника сред родители на деца с астма и бронхоспазми, които по-често използват лекарството.

Разрешение

Притежател на разрешението за употреба е фирмата,,ГлаксоСмитКлайн“. Свързахме се с тях, за да разберем каква е причината за липсата на лекарството. „В България компанията внася три вида от този продукт – разтвор

(прилагащ се с небулизатор или респиратор, показан при възрастни, подрастващи и деца на възраст от 4 до 11 години), сироп (показан при възрастни, юноши и деца на възраст от 2 до 12 години) и инхалер (спрей, показан при възрастни, подрастващи и деца на възраст’ от 4 до 11 години)“, обясниха от фирмата. Според тяхната справка в момента в аптечната мрежа са налични разтвора и инхалера, а сиропът ще бъде доставен до края на другата седмица.

Доставки

От фирмата са категорични, че доставките на Вентолин са били регулярни, като последното зареждане на сиропа е направено на

14-15 юни. След сигнала на „Здравен Телеграф“ те започват вътрешна проверка, за да установят каква е причината за продължителната липса на продукта. Временна такава е имало заради верификацията на лекарствата, която налага нови опаковки на продуктите. „Във връзка с новите изисквания и процедури, регламентирани в Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти, е имало временен недостиг в доставките на salbutamol разтвор за небулизатор в цяла Европа. Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е уведомена своевременно за това“, казаха още от GSK. Те са категорични, че не възнамеряват да изтеглят продукта от страната или аптечната мрежа.

Преглеждат безплатно пациенти с рак

Телеграф  стр. 18


Безплатни прегледи за пациенти с рак ще се провеждат тази събота в столицата.

Консултациите са предназначени за хора, които търсят второ мнение и ще се извършват от доц. д-р Мерал Гюналди – специалист по медицинска онкология и вътрешни болести от „Медикъл Парк“ в Истанбул. Всеки желаещ трябва предварително да си запише час на 0888 688805. Прегледите ще се извършват в офисът на болници „Медикъл Парк,, за България, който се намира на ул.Цар Самуил 1 (пряка на бул. Патриарх Ефтимий), ет. партер.

Заинтересованите пациенти трябва да носят със себе си наличната медицинска документация и образни изследвания. Доц. Гюналди е ангажиран с туморните заболявания на бял и черен дроб, глава и шия, мозъчни, бъбречни, кожни, гърда, лимфни възли, простата и корем.

Проф. Иван Костов, директор на „Майчин дом“: Франция учи наши лекар да оперират с Да Винчи

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 19


– Проф. Костов, от няколко дни „Майчин дом“ разполага с „Да Винчи“. Здравният министър заяви, че от робота ще могат да се възползват пациенти от цялата страна. В какви случаи обаче се прилага роботизирана хирургия?

– в случаите, в които обикновено се прилага лапароскопска хирургия. Това означава всички диагнози, с изключение на напреднал рак на шийката на матката и напреднал рак на яйчника. В останалите случаи, като доброкачествени миоми, кисти, ендометриоза, ендометриален рак, на лигавицата на матката, начален рак на маточната шийка под 2 см., както и на яйчника когато е без метастази. Също така роботизираната хирургия помага при т.нар. инконтиненция.

-А какво покрива здравната каса?

– Пътеката на НЗОК покрива тумори на яйчника, предракови състояния на шийката на матката и начален рак, както и ендометриален рак на лигавицата на матката.

– Колко лекари се обучават за работа с робота?

– Предстои да бъдат обучени 2 екипа с един конзолен хирург и един асистент. Толкова ще бъдат обучени и уролози и коремни хирурзи, по два екипа от всяка специалност. Обучението се провежда извън България, в нашия случай най-вероятно колегите ще заминат за Франция.

– Вече споменахте състоянието инконтиненция. Предстои в „Майчин дом“ да заработи и отделение за превенция и лечение на този проблем. Какво обаче представлява той и често ли се среща?

– Инконтиненцията представлява незадържане на урината. Този проблем е много често срещан, особено при многораждали жени. Счита се, че всяка втора такава жена има някаква степен инконтиненция. Състоянието се определя според няколко вида. Единият е стрес инконтиненция – при повишено налягане в коремната кухина, когато жената се смее, киха, кашля, спортува и т.н. се получава това неволно изпускане на урина. Другият вид е неврогенна инконтиненция, т.нар. „ърдж инконтиненция“, когато жената има усещането, че не може да стигне до тоалетната и изпуска урина. Има и смесени видове между стрес и ърдж.

– А как се лекува?

– Обикновено стрес инконтиненцията в началните етапи се лекува с физиотерапия или медикаментозно, а по-късно оперативно, било то чрез микрохирургия през влагалището, с различни платна или т.нар. слингове, било то лапароскопски или роботизирано през корема или чрез отворени операции.

– Признават ли си жените за този проблем?

За съжаление, много жени все още се срамуват от този проблем, страхуват се да си признаят и да потърсят помощ, поради което живеят в ужасен дискомфорт.

– Някои от тях дори с памперси. А ние можем да помогнем. Достатъчно е само да дойдат и да споделят за това, за да се предприемат необходимите мерки.

– Миналата година въведохте технология за ранно откриване на рак на гърдата…

– Точно така, а само преди месец станахте сертифициран референтен център за Източна Европа и Балканите.

– Инвестициите в нови и модерни технологии ли са приоритет за вас като директор на най-голямата АГ болница?

– Смятам, че това е приоритет за съвременната медицина изобщо. От Австралия до Канада все повече се залага на нови и модерни технологии, основаващи се на роботизация, телемедицина, изкуствен интелект. Това е част от живота, който живеем. Медицината е все по-високотехнологична, но все още над всички е човешкият потенциал и експертизата на лекаря, който най-добре може да прецени кога, как и кой метод да се използва.

– Вие оглавявате „Майчин дом“ от две години. С кое от постигнатото до момента се гордеете най-много?

– С това, че болницата ни е на първо място в България по брой раждания, брой операции и то с много добри статистически резултати по отношение на здравните показатели, които не отстъпват по никакъв начин на Западноевропейските и на Северноамериканските. Говоря за неонатална и майчина смъртност. Така че, най-много се гордея с качеството на услугите, което се дължи на екипа, а той е на най-високо ниво, изключително сплотен и мотивиран.

– А какви са бъдещите ви планове?

– Много бих искал този робот да заработи както трябва и да е в помощ на българската жена. Също така ще работим за откриването на отделение по Хирургия на млечната жлеза, защото това е нещото, което липсва в „Майчин дом“, а ракът на гърдата е най-честият рак, шест пъти по-чест от всички гинекологични тумори. Така че тук има много широко поле за изява и смятам, че това ще попълни портфолиото на „Майчин дом“, като най-голямата болница за женско здраве, майчино и детско здравеопазване.

– Колко бебета са проплакали в „Майчин дом“ от началото на 2019 г. ?

– До края на юни имаме 1762 новородени.

– У нас непрекъснато се говори за не достатъчното проследяване на бременните жени, както и за скока в броя на цезаровите сечения. Какво според вас е решението на тези негативни тенденции?

– Процентът на цезаровите сечения скача в цял свят. Най-вече причината са акушер-гинеколозите, така че на национално ниво, важна роля има Дружеството по акушерство и гинекология, Министерство на здравеопазването, държавните институции, здравната каса. Всички тези структури трябва да обединят усилия за намаляване на процента.

Световната здравна организация препоръчва цезаровите сечения да са между 10 и 15 % от общия брой раждания. Когато този процент е повече, означава че има нещо нередно.

В много страни по света обаче, включително и в САЩ, цезаровите сечения стигат до 35-40 %, има страни като Бразилия и Мексико, а за съжаление и България, където стигат до 50%.

– Защо е важно този процент да се намали?

Защото това не е природният начин за раждане, той е по-травматичен, освен това е по-скъп за системата и не на последно място, след цезарово сечение има риск от различни патологии на плацентата. Например предлежаща плацента, т.нар. плацента превия или врастнала или прорастнала плацента, т.нар. плацента акрета – това са животозастрашаващи състояния.

Кой е той:

* Завършил е висше образование в МУ София през 1997 г.

* Има магистратура по здравен мениджмънт от 2005 г.

* Пет години по-късно придобива научна степен доктор по медицина

* През 2014 г. става доцент по акушерство и гинекология, а три години след това – доктор на медицинските науки

* От 2018 г. е професор по научна специалност „Акушерство и гинекология“

Откриха нова генетична болест

Телеграф  стр. 20


Екип на български учени и специалисти от САЩ, Германия и Испания описват ново генетично заболяване. До момента то грешно е диагностицирано като Детска церебрална парализа. Всъщност обаче става дума за нова форма на наследствена еластична парапареза с нов ген UBAP1. Екипът на българските учени са проф. Ивайло Търнев, доц. Теодора Чамова и доц. Аблена Димитрова, която освен в МУ София, работи и в Белгия. Изследвани са 10 семейства, като две от тях са в България. До сега бяха известни 56 гена свързани със еластичната парапареза, която води до инвалидизация. Научното откритие е публикувано през месец май в Американския журнал по генетика на човека.

Алергологът доц. д-р Соня Генова от болница „Пирогов“: Пчелите налитат на парфюми

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 23


В разгара на летния сезон мечтаем за плаж, морски бриз и кристална вода, в която да се разхладим. Понякога обаче бленуваната почивка може да се помрачи.

Не само ентеровирусите могат да провалят отпуската ни. В неприятна ситуация можем да попаднем заради реакции от слънцето, водата и пясъка, както и след сблъсък с жилещи насекоми. Какво да правят хората със слънчева алергия на плажа, как да подходим към съблазнителните морски дарове и възможно ли е да намалим риска от ухапване или ужилване, разказва алергологът и специалист по вътрешни болести доц. д-р Соня Генова от болница „Пирогов“.

Ако се алергични към ухапванията на пчели и оси трябва да предприемете всички мерки, за да избегнете контакта със жилещите насекоми.

Обличайте дрехи с неутрални цветове – сиви или бели

Така няма да привличате вниманието им. Не се пръскайте с дезодоранти, за да не излъчвате никакви миризми. Някои парфюми привличат пчелите. Освен това не слагайте никакви пудри. Къпете се поне два-три пъти на ден.

Хората с алергии да си носят медикаменти

В някои случаи при ужилване са налице тежки клинични прояви. Най-често до анафилактичен шок се стига при ухапване от пчела. За алергичните пациенти профилактика има и тя е доста сериозна. За тях се препоръчва един пакет с животоспасяващи средства, който те да носят навсякъде със себе си.

При ужилване от оса, алергичните реакции са по-редки, но пък местните прояви са по-тежки. Алергията при ухапване от насекоми е рядка, като от нея страдат не повече от 1-2 % от населението, но пък е тежка и неприятна.

Не влизайте рязко във водата

Има вид уртикария, при която рязката смяна на температурата на външната среда води до обриви. Представете си хората, които седят затоплени под чадъра и изведнъж рязко се хвърлят в студената вода. Те могат да направят този тип обрив. Има и други пациенти, които страдат от така наречената студова уртикария, която се причинява от самата студена вода. Така че пациентите с такива проблеми трябва да са много внимателни, постепенно да влизат във водата и предварително да нагодят тялото към новата температура. Първо се потапят краката, после се напръскват и чак след това влизат в нея. Така рискът от появата на уртикария е по-малък. Къпането крие и други рискове. От басейна например е възможно да се заразим с гъбична инфекция. Шансът това да се случи в морето е значително помалък. Въпреки това, не бива да се притеснявате, защото към гъбичните инфекции са податливи хора с компрометирани защитни сили.

Не сядайте директно върху пясъка

Не само водата, но и пясъкът може да създаде проблеми. Много често обаче се проявяват контактни дерматити от досега с пясъка. Трябва да се внимава особено с малките деца, които имат много нежна кожа. Не би трябвало малчуганите да седят директно на пясъка, а да са на хавлийки.

Използвайте плажният чадър

Ако имаме слънчева алергия, кожата не бива да има контакт с лъчи. Използвайте плажният чадър по предназначение и се скрийте в сянката му. Освен това за препоръчване е да бъдете облечени с леки и ефирни дрехи, но с дълъг ръкав. Така имате няколко прегради от лъчите. Слънчевата алергия е физикална и обикновено се изразява в зачервяване на кожата и дребен обрив на мястото, където е бил контактът с преките слънчеви лъчи.

Усещането за хората, които имат този тип алергия е сърбеж и напрежение. За жалост пациентите, които страдат от подобна непоносимост не могат да направят почти нищо превантивно.

Медикаментозна профилактика няма, а слънцезащитните кремове не са панацея и може да се окажат недостатъчни. Затова е важно да има механична преграда, т.е. чадър и някаква дреха, за да се избегне прекия контакт със слънцето.

Внимавайте с морските дарове

След водните забавления, бързо се огладнява. На морето често се хапват морски дарове, но някои хора имат абсолютна алергия към такава храна. При други пък се проявява същата клиника на тежките алергични реакции, но по друг механизъм. Морските храни са класически хестаминолибератори, което означава, че освобождават хестамина не като алергени, а по малко по-различен механизъм, но този вид реакция е по-тежка и неприятна. Всеки трябва да внимава с морските дарове и да знае, че дори да не е алергичен и никога да не е имал проблеми с тях, може да му се случи изведнъж във всеки един момент, а след това е възможно никога да не се повтори. Реакцията на организма към морските дарове е непредвидима. Те могат да се дават на деца, когато станат съзнателни и големи и когато е ясно дали имат алергии, уртикарии или някакви други непоносимости. Излишно е морска храна да се дава на малчуганите, защото тя не е в групата на незаменимите полезни храни.

Двойно внимание, ако родителите имат алергия

Има хора с фамилна обремененост отстрана на родителите. При тях вниманието трябва да е двойно. Това не важи само за морските дарове, а за всичко останало. Децата на родители, които имат алергии, по-често са обект на алергични реакции, отколкото другите хора.

Съвети за пациенти със сенна хрема

Сенната хрема мъчи много българи, а страдащите от нея непрекъснато се увеличават. Броят на пациентите с тази диагноза вече достига над 20 %. Цъфтежът на дърветата и на тревите е причина за неприятните симптоми, които включват сълзене и сърбеж на очите, кихане, запушване на носа и усилена хрема. Доц. Соня Генова дава някои важни съвети и за пациентите със сенна хрема:

* Не пренебрегвайте симптомите. Това е сериозно алергично заболяване, което изисква не само профилактика, но и лечение.

* в пика на полените, затваряйте прозорците.

* Излизайте на разходка след дъжд, защото когато вали, полените отиват на земята и не се носят във въздуха.

* Когато сте навън, носете очила, които са плътно прилепнали към лицето.

18-годишният Иван не дочака трансплантация

Монитор  стр. 5


Почина 18-годишният Иван Иванов от Бургас, който спешно се нуждаеше от белодробна трансплантация, съобщиха близки на семейството му. Момчето страдаше от рядкото заболяване муковисцидоза. При него се отделя постоянен секрет, който затруднява работата на белия дроб и пациентът се задушава. Иван се нуждаеше не само от трансплантация, но и от терапия, която струваше 2000 лева на месец. Родителите на младежа събираха средствата за лечението чрез дарения и се надяваха, че той ще бъде включен в списък за трансплантация в Австрия. Баща му е полицай. Във всички районни управления на полицията в Бургас започна кампания за набиране на средства за Иван. На 24 юни в Летния театър в морския град се състоя благотворителен концерт в помощ на момчето. Малко преди това обаче Иван е изпаднал в кома и е било взето решение да бъде транспортиран във Военномедицинската академия в София. В продължение на седмица медиците там са поддържали живота на младежа със специална апаратура.

Според близките заболяването на Иван е прогресирало внезапно през тази година и здравословното му състояние рязко се е влошило. До тогава той е ходил на народни танци в продължение на 12 години, не е пропускал екскурзии на класа и приятели.

Състоянието му се влошава рязко през зимата. За кратко време той отслабва с 10 килограма и е хоспитализиран. Семейството получи дарение за мобилен инхалатор, с който детето да може да излиза от дома си. Иван е бил на абитуриентския си бал с кислородна бутилка.

Назначават на работа по 6000 хора с увреждания

Монитор  стр. 5


Около 6000 са хората с увреждания, които годишно се назначават на работа чрез посредничеството на Агенцията по заетостта. Това съобщи зам-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков. Вчера изтече срокът, в който работодателите трябваше да уведомят агенцията, че искат да ползват посредничеството, ако не са изпълнили квотата си за наемане на хора с трайни увреждания. Средните и големите предприятия са длъжни да назначат по двама души с увреждания, ако броят на служителите им е до 50. В случай, че работниците са над 100,2% от тях трябва да са инвалиди.

„Изпратихме писмо до Министерството на труда и социалната политика с констатирани проблеми при прилагането и на правилника, и на закона. Предприятията нямат достъп до регистрите на издадените решения на лекарските комисии, а много от хората с увреждания крият информацията за себе си, когато постъпват на работа. Това обаче създава проблем за работодателя, тъй като поставя под риск условията на труд, а средата в много от случаите не съответства на заболяването“, обясни Бранков пред БНР.

БСП е за базови заплати в държавните болници

Настояваме за изцяло нов модел в здравеопазването, заяви Корнелия Нинова

Дума   стр. 1


БСП предлага базови заплати в държавните болници, обяви лидерът на партията Корнелия Нинова. Социалистите настояват и за изцяло нов модел на здравеопазването. От левицата искат всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде и да съдържа пълна информация за заболяванията, леченията и профилактиката.

Здравноосигурените да имат пълен и безплатен достъп до здравеопазването, а за тези без здравни осигуровки държавата да гарантира базов пакет от медицински услуги. БСП призова за по-нисък ДДС за лекарствата, за здравна карта, за нова структура, при която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ, а медикаментите от реимбурсния списък да се актуализират годишно.

БСП предлага базови заплати в държавните болници

Поемаме ангажимент за създаването на борса и предприятие за преработка на череши в Кюстендил, заяви Корнелия Нинова

Дума   стр. 3


Предлагаме наредба за формиране на възнагражденията в държавните болници с базова заплата и настояваме за изцяло нов модел на здравеопазването. Това обяви в Кюстендил лидерът на БСП Корнелия Нинова след изнесено заседание на ИБ. По думите й така ще се разреши проблемът с липсата на кадри в лечебните заведения. Предлагаме да бъде отпусната държавна стипендия за обучение по медицина, но завършилите да работят след това 5 години в България, подчерта Нинова. Социалистите настояват специализациите в чужбина също да бъдат дотирани от държавата, но след поет ангажимент медиците да приложат знанията си в наши болници.

„Предлагаме всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде и да съдържа пълна информация за заболяванията, леченията и профилактиката. За здравноосигурените да има пълен и безплатен достъп до здравеопазването, а за тези без здравни осигуровки държавата да гарантира базов пакет от медицински услуги. Настояваме и за намаляване на ДДС за лекарствата“, изреди Нинова.

БСП иска лекарствата от реимбурсния списък да се актуализират всяка година, както и премахване на статута на болниците като търговски дружества. Предлагаме нова структура на здравеопазването, при която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ, които да се управляват на регионален признак, покривайки целия регион, съобщи тя. БСП настоява за здравна карта, която да гарантира достъп до здравеопазване в рамките на 30 минути или 50 км разстояние.

„Пациентите, лекарите и медицинският персонал трябва да са акцентът при решаване на въпроса със здравеопазването. В Дупница е закрито отделението по хемодиализа, а предстои това да се случи и на отделенията по ортопедия, хирургия и АГ. В болницата в Кюстендил през 2018 г. са закрити три отделения, а от понеделник – и инфекциозното отделение. Видин, Враца и Монтана са на протести по същата причина“, коментира Нинова. Тя припомни, че заради закриване на отделения в болниците социалистите два пъти през изминалата седмица каниха министъра на здравеопазването в НС, за да отговори какво се случва в страната, но той отказа.

Нинова призова проблемът да се обсъди разумно и с аргументи, без лобистки интереси. Ние слагаме на масата своите предложения, нека те да дадат техните и да намерим разумния изход от тази ситуация, отбеляза Нинова.

Създаването на борса с гарантирани изкупни цени и предприятие за преработка на череши е ангажиментът на БСП към земеделските производители в Кюстендил. „Той ще бъде поет от кандидата за кмет на партията. С постигането на тези две цели ще гарантираме запазването на поминъка и ще задържим хората в региона“, отбеляза Корнелия Нинова. Производители са споделили, че продукцията им се изкупува между 60 и 80 ст. за килограм, а берачите получават по 50 ст. Отглеждането на череши е изключително доходоносен сектор за региона и за икономиката, но ще го загубим поради липса на политика и на подкрепа към тези хора от държавата, категорична е Нинова.

Видинските социалисти в защита на местната болница

Дума   стр. 5


Видинските социалисти излязоха с декларация срещу намеренията на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за преструктуриране на отделения в МБАЛ „Света Петка“. Те остро осъждат политиката на геноцид спрямо Видин, областта и цяла Северозападна България, която правителството на Бойко Борисов води чрез здравното министерство. От БСП настояват незабавно премиерът Борисов да се разграничи от действията на здравния министър и да осигури подкрепа на видинската болница.

„Ако за министър Ананиев е нормално да се пътува над 150 км, за да се получи гарантираното от конституцията здраве, за хората от видинско, имащи и сега трудности да се доберат до областната болница, не е“, пишат социалистите. Те настояват и за незабавна и радикална ревизия на цялата здравна политика.

Искат повече пари за лечение на деца с ДЦП

Дума   стр. 5


В писмо до Министерството на здравеопазването от Специализираната болница за детска церебрална парализа „Света София“ настояват да се увеличи цената на клиничната пътека за детска церебрална парализа. Болничното заведение няма средства да ремонтира високоспециализираните роботи за рехабилитация, които са се повредили. Доц. Иван Чавдаров, директор на болницата, припомни, че три от роботите са дарени от „Българската Коледа“, а други два са закупени с помощта на Норвежкия финансов механизъм. Гаранцията им обаче е свършила отдавна. „Колкото и да го пазим, различните части на робота, които се натоварват, започват да се износват и да се чупят“, обясни доц. Чавдаров. Последният инцидент с машините е бил съвсем наскоро, а необходимата подмяна на амортисьори и балансиращи вериги струва 10-11 хил. лв. От болницата обаче не са успели да намерят парите. Годишно през нея за преглед преминават над 3000 деца.

Евтини лекарства изчезват мистериозно от аптеките

Дума   стр. 2


Евтини лекарства мистериозно изчезват от аптечната мрежа, а на тяхно място се появяват по-скъпи препарати, които Здравната каса поема, алармират пациентски организации. Информацията се потвърждава и от аптекари, които обясняват, че имат инструкции от НЗОК. Препаратите са за хронично болни, но и за лечение на онкоболни и хора, които са на животоподдържаща терапия.

Правителството трябва да промени лекарствената си политика, коментираха вчера д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, и Николай Костов, който е председател на Асоциацията на собственици на аптеки, в телевизионно интервю. Д-р Кацаров обясни, че често се случва дадено лекарство да струва 50 лева у нас и над 100 във Франция. Поради тази причина то се изкупува на евтината цена, за да бъде продадено там. По този начин се нанасят вреди както на производителя, така и на родните пациенти.

Костов допълни, че скоро голяма част от аптеките няма да могат да отговарят на всички изисквания на закона и са заплашени от фалит. „Аптеките са силно демотивирани от последния договор с НЗОК, която се опитва да им вземе и последните стотинки. Над 40% от аптеките не са включени в системата за верификации. Те няма да могат да се справят с всички изисквания, които има към тях. В момента има 5 лобистки организации у нас и нашето законодателство прилична на кърпена черга. Причината е, че всяка лобистка организация слага кръпки в закона, когато надделее над останалите“, подчерта Костов.

Кампания с послание срещу рака на гърдата

Дума   стр. 20


„Искам да съм като всяка друга“ е емоционалното послание зад новата кампания срещу рака на гърдата. Идеолозите на инициативата искат да разчупят стереотипите на обществото относно коварната болест и да привлекат внимание към нуждите на жените, които се борят с нея.

Да се срещнеш с някого със същите интереси и да те изслуша внимателно. Консултация с професионален гримьор. Бельо по поръчка. Йога упражнения. Арт занимания. Много представителки на нежния пол го искат, за да се почустват специални. Една от осем жени се бори с рака на гърдата и има нужда от това, за да се почувства като всяка друга. Такова е и емоционалното послание на новата кампания на Мисията на Avon, чиято основна цел е да обърне погледа на обществото към суровата действителност, с която диагностицираните се сблъскват по време на най-трудния период от живота си.

В отговор на въпроса „От какво имат нужда жените, за да се почувстват специални?“ е заснето специално видео под наслов „Искам да съм като всяка друга“, с което се предоставя различна и емоционална перспектива (https://bit.ly/ 2LvIh2N).

Нинова предлага нов здравен модел

Каним всички на разумен разговор и слагаме на масата нашето предложение, заяви лидерът на БСП

Земя  стр. 1


На изнесеното заседание на ИБ на БСП в Кюстендил лидерът на левицата Корнелия Нинова засегна освен регионални въпроси и тема от национално значение – здравеопазването. В Дупница закриха отделението по хемодиализа, предстои закриването на ортопедията и хирургията, може би и АТ отделението. В Кюстендил миналата година са закрити три отделения, от вчера – още едно, инфекциозното, предупреди Нинова. Тя припомни, че Видин, Враца и Монтана са излезли на протести по същата причина. Предлагам на всички партии да седнем разумно и да разговаряме за разрешаването на въпроса със здравеопазването – без лобистки интереси, без интереси на фирми, с един единствен интерес – пациента. Каним всички партии на разумен разговор и слагаме на масата нашето предложение. Кърпенето на парче повече не може да продължава. Настояваме за изцяло нов модел в здравеопазването със смяна на главното в него -сега това са финансите, нека в центъра да бъде пациентът, лекарите и медицинският персонал, категорична бе Нинова.

Почина най-възрастният български олимпиец

Земя  стр. 21


Основателят на спортната медицина у нас доц. Никола Дагоров си отиде на 94-годишна възраст

На 96-годишна възраст почина доц. Никола Дагоров – най-възрастният български олимпиец и основател на спортната травматология у нас. Дагоров е роден в Брауншвайг (Германия) на 3 юни 1925 г. Спортува лека атлетика и по-специално троен скок. На Средноевропейските игри в Букурещ през 1947 г. става първият българин, преодолял 14 м – 14.12 м. Направил е общо 10 поправки на държавния рекорд, като го докарва до 14.96 м. Спечелил е шест титли на България. Дагоров участва и на олимпийските игри в Хелзинки4 52.

След края на състезателната си кариера става лекар в института „Пирогов“, а през 1960 г. преминава в Института за възстановителна хирургия, протезиране и рехабилитация. През 1968-70 г. Дагоров е на специализация в САЩ при проф. Хауърд Ръск. След завръщането си става все по-търсен от най-добрите ни спортисти, като помага за лечение на травмите на величия като Георги Аспарухов-Гунди и Йорданка Благоева.

През 1973 г. става главен асистент, а през 1981 г. – доцент в катедра „Спортна медицина“ във ВИФ и преподава „спортен травматизъм“. През 1976-а защитава дисертацията „Спортни травми у висококвалифицирани спортисти“. Доц. Дагоров има издадени четири книги по темата: „Профилактика на спортния травматизъм“, „Рехабилитация на някои основни травми“, „Спортни травми“ и „Спорт без травми“. Има и два сертификата от Института по изобретения и рационализация (ИИР). Бил е инструктор по травматология към ФИФА и изнася лекции в чужбина.

Награден е с орден „Кирил и Методий“ I степен.

Опелото е днес от 12 часа В столичната църква „Св. София“

Квотите за хора с увреждания може и да останат празни

Повечето задължени фирми са в малки населени места, а там няма достатъчно кандидати, предупреждава бизнесът

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 2


Задължителните квоти за хора с увреждания няма да решат ефективно проблема със заетостта на хората с трайно намалена работоспособност. В Закона за хората с увреждания и правилника за прилагането са заложени редица проблеми, които спъват бизнеса да изпълнява задълженията си. Това заяви пред БНР Димитър Бранков, заместник-председател на Българската стопанска камара. Преди месец работодателските организации уведомиха социалното министерство за проблемите, с които се сблъскват фирмите при изпълнение на вменените им задължения за наемане на хора с трайни увреждания, но реакция не последва.

Съгласно новия закон за хората с увреждания предприятията с 50 до 99 служители трябва да имат поне един служител с трайно увреждане извън позициите, отредени за трудоустрояване. За фирмите със 100 и повече служители квотата е 2% от работните места. В същото време средногодишно с посредничеството на бюрата по труда работни места намират едва около 6 хил. лица с увреждания. Ако мястото остане празно, работодателят дължи ежемесечно компенсационна вноска в размер на 30% от минималната заплата. Дори в такъв случай обаче вноската не отменя задължението за наемане на хора с трайни увреждания, пише в правилника за прилагане на закона.

Голяма част от задължените от закона фирми развиват дейност в малки населени места и отдалечени от столицата общини, където квотните задължения са много трудно изпълними, коментира Бранков. В тях може да няма хора с увреждания, чието заболяване позволява работа в конкретната среда или пък наличните да не искат да приемат работа точно в тоя сектор, но това няма непременно да освободи работодателя от задължението. Това е възможно само в два случая – при наличие на специфични фактори в работната среда, възпрепятстващи наемане на хора с трайни увреждания, или при липса на хора с трайни увреждания, насочени от бюрата по труда и трудовите посредници. За да докаже първото, работодателят ще трябва да пише обосновка, която след това обстойно да бъде проверена от инспекцията по труда. При втората хипотеза няма яснота остава ли задължението за работодателя, ако насоченият служител не пожелае предложената работа.

Дори когато вече са наели хора с ТЕЛК решения, работодателите често не са наясно с това обстоятелство, посочи още Бранков. Бизнесът няма достъп до регистрите на ТЕЛК, а много хора не декларират увреждането си при кандидатстване за работа, за да не бъдат дискриминирани. БСК предлага да се въведе код за всичките над 3500 населени места в страната, включително и най-малките, за да може да се следи заетостта на хората с увреждания.

***

КОНТРОЛ

Вчера изтече крайният срок, в който работодателите трябва да уведомят Агенцията по заетостта, че искат да ползват посредничеството й, ако все още не са изпълнили квотата си за наемане на хора с трайни увреждания. За фирмите, потърсили агенцията, е предвиден гратисен тримесечен период, в който ще трябва да пригодят работните места за новите си служители. Останалите предприятия вече трябва да са направили това, а от вчера инспекцията по труда проверява как се изпълняват новите задължения. Неясно защо инспекцията е натоварена и да събира компенсационните вноски по своя сметка, въпреки че парите ще се управляват от агенцията за хора с увреждания. Средствата трябва да се използват за финансиране на дейности в подкрепа на работодателите за осигуряване на заетост за хората с трайни увреждания по Националната програма за заетост на хора с увреждания и в случая инспекцията по труда се явява ненужен посредник.

Д-р Ивет РАЙЧЕВА: Нормалното раждане е по-добро за бебето и родилката

Феодорина ЛЯСКОВА

в. Жълт Труд  стр. 35


Повечето от жените не са наясно с начина и процеса на раждане – казва д-р Ивет Райчева, специалист акушер-гинеколог от Майчин дом с над 30-годишна практика. Информират се от интернет и нямат реална представа за родовия процес. Когато ги попитаме защо предпочитат секцио, признават, че не искат да ги боли. Всъщност след цезарово сечение боли много повече, отколкото при нормално раждане, което става с упойка.“

Има ситуации, при които започва нормално раждане, но главичката на бебето се завърта неправилно, което налага секцио, но това са специални случаи. Друг момент е, когато бебето е със завита пъпна връв (случва се при всяко второ раждане). Проблем е, ако тя е затегната и то започне да страда. Това се вижда на мониторите и тогава се преминава на вариант цезарово сечение. Решението за раждане с цезарово сечение е важно да се обмисли и вземе от лекар, а не от родилката, подчертава д-р Райчева.

Нормалното раждане винаги е за предпочитане. Има случаи и заболявания, когато се налага цезарово сечение например луксации на таза на майката, когато той е изкривен или счупен. То се прилага и при родилки с диабет, чиито бебета са по-едри или когато има опасност да загинат в последните седмици. Това е най-сериозната причина да се избере този тип раждане.

При тежки изменения на очите, когато е направена лазерна корекция, не винаги е задължително да се ражда с цезарово сечение, но е важно да се подпомогне периодът на изгонването на плода, което става с вакуум или форцепс.

Спокойствие, търпение…

Бременните не са наясно кога започва самото раждане и кога свършва. Много жени споделят, че са раждали 36 часа, но това е заблуда. Повече от 4-5 часа не се ражда. Ако е пукнат околоплодният мехур и те нямат болки, обикновено акушерите изчакват, докато се създадат условия за нормално раждане. Бъдещите майки, които са преместени в родилна зала, си мислят, че раждането е започнало, но това не е така. Когато започнат силните болки, до раждането минават 4-5 часа, но то не свършва с появата на бебето. Процесът приключва с изхвърлянето на плацентата, после има оглед на меките родови пътища и други процедури.

„Добре е жените да са търпеливи и спокойни, когато настъпи моментът да родят. Щом видят, че друга жена ражда, им се иска да родят по-бързо. Изнервят се и се налага да ги успокояваме, че моментът още не е дошъл – споделя опит акушергинекологът. – Притесняват се и от виковете на другите родилки, което натоварва психиката им. Важно е да се изчака до точното време, за да се включим и ние, иначе ходът на раждането неминуемо се влошава и те стигат до секцио.“

Бъдещите майки се оплакват, че много ги боли, в същото време се страхуват да си сложат упойка. При нормалното раждане упойката помага на майката да се чувства по-комфортно. Щом започнат напъните, тя спира да действа. Тя е по желание и не се заплаща от НОЗК. Жените трябва да са наясно, че няма раждане без болки, напомня д-р Райчева. При секцио пак се слага упойка – в гърба, но тогава бременните като че ли не се притесняват.

Рисковете на цезаровото сечение

При секцио бебето се изважда изведнъж от корема на майката, което е стрес за него. При нормалното раждане, докато се придвижва по родовия канал, то постепенно се адаптира. Това е важно и за по-нататъшното му развитие. Установено е, че няма разлика в оцеляването на недоносените бебета, родени нормално, и тези със секцио. При нормално раждане недоносените по-добре се адаптират. Всички жени смятат, че ако бебетата са недоносени, трябва да се направи секцио, което не е така.

Секциото трае различно, ако е за първи път продължава 45-50 минути. Второто е по-продължително, защото са възможни сраствания. След секцио са необходими поне 20 дни на жената, за да се възстанови, докато при нормалното раждане тя още на другия ден може да се движи.

При секциото няма рискове за бебето, по-вероятни са за майката. Цезаровото сечение е коремна операция и зависи как ще заздравее раната. При нея се нарушава херметичността на корема, който е затворен орган. Възможни са различни усложнения, например сраствания. При следващо раждане може да се наложи отново цезарово сечение, макар че не винаги се случва. Причината е, че се получава леко отваряне на мястото, където е била срязана матката при предишното раждане, което нарушава целостта й и бременността се държи само на околоплодния мехур.

Възможни са тромбози и белодробни емболии, които могат да се получат при всяка операция. Почесто се получават сепсиси и инфекции след цезарово сечение, отколкото при нормално раждане.

Има тендеция жените да раждат в по-зряла възраст, което малко затруднява нормалното раждане. Обикновено след 40-те се прилага цезарово сечение. На тази възраст жените са по-плашливи, имат и изменения в органите.

„Имам много пациентки, опитали и нормално раждане, и със секцио. Всички са категорични, че нормалното не може да се сравнява със секциото и винаги биха избрали първото“, споделя д-р Райчева.

Сексуалният живот

Някои жени смятат, че след нормално раждане ще им се наруши сексуалният живот. Това няма как да се случи – той по-скоро е свързан с мозъка и идва от възприятията, от взаимоотношенията между мъжа и жената, категорична е д-р Ивет Райчева. Секс може да се прави след 45-ия ден от раждането, независимо как е станало то. Някои започват сексуалния си живот и по-рано.

След раждането влагалището се възстановява както е било, дори и след хирургична интервенция заради тежки разкъсвания. Женската физиология позволява бързо регенериране.

Склеродермията засяга по-често жени между 25 и 55

в. Жълт Труд  стр. 36


Над 450 души у нас страдат от системна склероза, позната като склеродермия – рядко заболяване, което се характеризира с удебеляване и натрупване на съединителна тъкан в тялото. В световен мащаб заболяването засяга над 2,5 млн. души. Склеродермията води до уплътняване на съединителната тъкан на кожата, на белите дробове, сърцето и бъбреците, което може да доведе до инвалидизация или да застраши човешкия живот. 29 юни е обявен за Световен ден на склеродермията.

Белодробната фиброза (позната още като интерстициална белодробна болест) е често срещано усложнение и водеща причина за смърт при пациенти със системна склероза. Уплътняването на съединителната тъкан, в следствие на което биват засегнати малките въздушни торбички в белите дробове (алвеолите), води до загуба на еластичност и промяна във функцията. Симптомите включват задух при упражнения или при изкачване на височини или стълби, както и суха дразнеща кашлица.

Приблизително един на всеки четирима души със склеродермия развива сериозни белодробни усложнения в рамките на три години от диагностицирането. Редовното проследяване (скринигът) на склеродермията и всички свързани със заболяването усложнения е от решаващо значение, за да се поддържа добро състоянието на пациентите. Редовното посещение при лекар е необходимо за поранното идентифициране на симптомите на заболяването или, за да се проследи неговият ход на развитие. В допълнение на това, трябва да се има предвид, че симптомите на системната склероза могат да се променят с времето, затова редовните медицински прегледи са изключително важни, съветват специалисти.

„Системната склероза причинява промени във външния вид, както и физически промени по кожата и тялото, което може да има ефект на доминото върху емоционалното здраве и благосъстояние на пациента – казва проф. Оливар Дистлар от Цюрих, Швейцария. – Моят съвет за пациентите е да се образоват за болестта и да говорят с лекаря си как най-добре могат да управляват симптомите си и да адаптират ежедневието си, за да подобрят качеството си на живот.“

Склеродермията може да бъде огромна тежест за онези, които засяга, най-вече жени на възраст между 25 и 55 години, понеже оказва сериозно влияние върху качеството на живота им. Макар в момента да няма одобрена терапия за самото заболяване, има налични медикаменти за лечение на различните усложнения, причинени от системната склероза, които намаляват негативните ефекти от заболяването.

20 години кохлеарна имплантация у нас

в. Жълт Труд  стр. 36


16 юни 1999 г. е датата, на която в България е направена първата кохлеарна имплантация от проф. Иван Ценев и проф. Милан Профант от Словакия, днес генерален секретар на Международната асоциация на лекарите оториноларинголози.

Кохлеарната имплантация в световен мащаб сега се смята за рутинна, но преди две десетилетия революционната процедура, която възвръща едно от най-ценните сетива в човешкия живот, е все още непозната в България и се приема с резерви, спомня си проф. Ценев.

За проф. Профант гостуването на специално организирано юбилейно събитие в София в средата на юни носеше и емоционален момент. „Завръщам се в България след дълго отсъствие. Всъщност тук съм бил няколко пъти и спомените ми са винаги изпълнени с емоция. Пристигнах тук като студент, а по-късно се върнах в ролята на асистент на професор Ценев и за да предам опита, който имахме натрупан с кохлеарната имплантация, която в Словакия започна да се прилага пет години по-рано, отколкото в България. Пазя ценни спомени и срещи с невероятни професионалисти!“, каза проф. Профант. В залата присъстваше и първият пациент на проф. Иван Ценев – 25-годишната Елица Копрева, оперирана, когато е на година и половина във Виена, както и най-известният му пациент, опериран в по-късна възраст в България – актьорът Явор Милушев. Много емоционален момент бе участието на вече порасналия първи пациент, опериран на детска възраст в България Любомир Атанасов от Дупница.

Диета спасява от болестта на Алцхаймер

Наситените мазнини и трансмазнините увеличават риска 9 пъти

Феодорина ЛЯСКОВА

в. Жълт Труд  стр. 37


Болестта на Алцхаймер, която поразява все помлади хора, е новото предизвикателтво на 21 век. Това, което преживяват пациентите, достоверно е предадено във филма „Все още Алиса“ (Still

Alice) от актрисата Джулиан Мур, която получи „Оскар“ за най-добра женска роля през 2015 г. За деменцията малко се пише и говори, както и за това какви са възможностите болестта да се забави или избегне.

Учените регистрират заболяването по характерните изменения на тъканите в главния мозък, в резултат на което се нарушава протичането на нервните импулси, затруднява се и постепенно става невъзможна работата на нервните клетки, а това води до тяхната гибел. Учените от Националния изследователски център „Здоровое питание“ в Москва са събрали най-съвременните подходи и основни препоръки за профилактика на болестта на Алцхаймер. Според последни изследвания водеща роля за възникване на заболяването се явява холестеролът

Той допринася за увреждане на нервните клетки. Връзката на заболяването с начина на хранене е изследвана в рамките на проекта „Северна Карелия“. Установено е, че мъжете, които предпочитат месна и мазна храна, имат повишени нива на холестерола – над 6,5 ммол/л и 3 пъти по-често страдат от деменция.

Болестта на Алцхаймер е обект на няколко мащабни изследвания, реализирани в различни страни, в резултат на които са получени ценни данни. Те доказват, че консумацията на наситени мазнини удвоява риска от пресенилно оглупяване, настъпващо в предстарческа възраст, а консумацията на трансмазнини, дори в минимална доза, го утроява. Когато едновременно се приемат наситени и трансмазнини, рискът от Алцхаймер скача 9 пъти.

Марта Клер Морис от Чикаго, автор на серия изследвания, е категоричва: „Консумацията на наситени и трансмазнини увеличава риска от Алцхаймер в най-добрия случай най-малко 4 пъти.

Пациентите на средна и по-напреднала възраст постепенно губят паметта си, идентичността си, а накрая и живота си“. Според някои данни, за първите прояви на заболяването е достатъчно човек да се храни неправилно дори само 2-3 години. Като профилактична мярка спецовете препоръчват в менюто да се включат повече риба, маслини, авокадо, които свалят риска от развитие на старческо слабооумие. Ясният ум и силната памет се поддържат с повече храни, богати на Омега-3 мастни киселини и витамините А, С, Д, Е.

Ограничаването на месото помага да се избегне деменцията

На болестта на Алцхаймер в момента в света се обръща голямо внимание, но най-простият начин да се избегне тя е правилното хранене, категорични са експертите. Те препоръчват Средиземноморската диета, както и диетата „Мисъл“(MIND), които спо-ред изследвания се оказват изключително ефективни. Съветват да се набляга на растителна храна, растителни мазнини, ядки, плодове, зеленолистни зеленчуци, салати. И разбира се, да се елиминират от менюто трансмазнините, наситените мазнини, млечни и месните продукти. „Не забравяйте принципите на здравосло вното хранене, тогава няма да забравяте и всичко останало“, шегува се проф. Олег Медведев.

Режимът „Мисъл“

Обявена за невропротекторна диета, обединява в себе си предимствата на Средиземноморската и диетата DASH. При нея не се препоръчва консумацията на червено месо, животински мазнини, краве масло, сметана, сирена, извара, сладкарски изделия, продукти с дълъг срок на годност, някои видове хляб, пържени храни.

Препоръчваните храни, които намаляват риска от развитие на Алцхаймер, според диетата „Мисъл“ са:

* Пилешко месо или риба – 2-3 пъти седмично по 100-120 г; ако не е възможно да се изключи чрвеното месо от менюто, да се хапва рядко и по малко;

* Фасул и грах (при добра поносимост) можеда се яде 3-4 пъти седмично по 150-200 г в готов вид – те са ценен източник на растителни протеини и витамини;

* Зеленчуците трябва да са основна част от менюто – може да се приемат всеки ден до 750 г сурови зеленчуци или до 400 г термично обработени; п

* Плодове – по 500-750 г в денонощие, те потискат желанието да се хапне нещо сладко и не вредят на организма;

* Мляко и млечни продукти – само обезмаслени или нискомаслени, тъй като с тях се приемат сериозни дози наситени мазнини, достатъчни да ускорят появата на болестта на Алцхаймер;

* Ограничете кравето масло, сладкарските изделия, рафинираната захар и всичко, което я съдържа, за да избегнете старческото слабоумие. Да не се забравя, че всички сладкарски произведения съдържат трансмазнини, още по-опасни от животинските продукти;

* Растителните мазнини дневно не бива да са повече от 1-2 с.л.

02.07.2019

Национални телевизии

 

Граждани излязоха на протест във Видин срещу предложението на здравния министър за преструктуриране на болницата в града

БНТ, новини в 18.00, 20.00 часа


Граждани излязоха на протест във Видин срещу предложението на здравния министър за преструктуриране на болницата в града. Подкрепят и исканията на медицинските специалисти за достойно заплащане на труда им.

Репортер: Според протестиращите, недопустимо е закриването на отделения във Видинската болница.

-Това е застаряващо население, с много съпътстващи заболявания. Тези хора са обречени на гибел.

-С една пенсия от 186 лв. как е възможно, как смятате, че може да се пътува до Враца? Това са 130 км.

Репортер: Заедно с гражданите пред болницата излязоха и медицински специалисти.

Медицински специалист: Първо сме областна болница, второ тук има хора, които не могат да издържат транспортиране до друго лечебно заведение в критична ситуация.

Репортер: Медицинските специалисти настояват и за промяна в системата на здравеопазването, както и болниците да не са търговски дружества.

Медицински специалист: Отделенията може да се затворят затова, защото няма човешки ресурс. Няма лекари, няма специалисти. Няма да останат медицински специалисти, защото ние при тези условия няма да останем на работа.

Репортер: Над сто медицински специалисти и лекари от Видинската болница обявиха, че са готови колективно да напуснат в края на септември.

От БСП предлагат изцяло нов модел в здравеопазването

БНТ, Новини в 20.00 часа


От БСП предлагат изцяло нов модел в здравеопазването. Това обяви лидерът на партията Корнелия Нинова след изнесено заседание на Изпълнителното бюро в Кюстендил. Те настояват за намаляване на ДДС върху лекарствата и имат конструктивни предложения за спасяване на отделения и болници в страната от закриване.

Репортер: За решаване на проблемите в здравеопазването от БСП миналата седмица два пъти са поискали министър Кирил Ананиев да дойде в Народното събрание, за да каже какво се случва в страната, но той е отказал, заяви Корнелия Нинова.

Корнелия Нинова: Този въпрос вече не търпи никакво отлагане и днес оттук предлагам на всички колеги, на всички партии, да седнем разумно, с аргументи и да разговаряме за решаване на въпроса с здравеопазването. Без лобистки интереси без интереси на фирми, на частни болници, с един акцент пациента, лекаря и мед. персонал.

Репортер: За да няма закриване на болници и изтичане на медицински кадри от БСП предлагат наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата. Те настояват и за отпускане на държавна стипендия за обучение по медицина, но с ангажимент завършилите да работят след това пет години в България.

Корнелия Нинова: За пациентите, предлагаме всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде. За здравно осигурените, които са си плащали осигуровките, пълен безплатен достъп до здравеопазването. За здравно неосигурените държавата да гарантира пълен пакет от мед. услуги.

Репортер: От БСП предлагат още намаляване на ДДС върху лекарствата, както и ежегодно държавно определяне на цените от списъка за реимбурсиране. Нинова коментира и проблемите на черешо-производителите от региона. Предлагат изграждане на борса с гарантирани изкупни цени и предприятие за преработка на череши в Кюстендил.

Предупреждения за масови оставки в болницата във Видин

БТВ, Новини в 12.00, 19.00 часа


Предупреждения за масови оставки в болницата във Видин. Над 100 медицински специалисти и лекари недоволстват заради нерешените проблеми в здравеопазването. Причина за напрежението са и предстоящите промени в лечебните заведения в Северозападна България, обявени от ресорното министерство.

Ниско заплащане и липса на кадри са основните причини за недоволството, започнало с протести през март. Сега то ескалира до заплахи с колективни оставки на 109 медици.

Йорданка Кирилова: От 34 работя тази работа. Сега се оказва, че трябва да търся друга работа. Защото с тази няма как да оцелеем.

Иванка Иванова: Снощи бях нощна смяна, сега отивам в лаборатория, на втора работа.

Нови кадри няма, а професионалистите изнемогват.

Галя Кунчева: От 25 г. няма молба за работа в клинична лаборатория. Изключително намален състав сме.

Медиците не са съгласни и с методиката, неприложима според тях за болниците в Северозападна България.

Аксиния Петрова: Министърът сигурно иска да ни направи резерват тук. Ако това му е намерението, може би е успял.

По думите на изпълнителния директор на лечебното заведение, проблемите и исканията на персонала не са от неговите компетенции. А позицията на здравното министерство е категорична – работещи отделения няма да бъдат закривани. Докато преструктурирането бъде решено, зад исканията на медиците застават и граждани.

Гражданин: Да се остави болницата, така както е била. Защото мен, ако ми стане лошо, не дай си Боже на никой да не стане, аз до Монтана не е гаранция даже, че ще издържа. Натам с линейка, насам с ковчег.

Анализът на болниците във Видин, Монтана и Враца предстои в средата на този месец.

Всеки четвърти студент у нас е пушил марихуана, показват последните проучвания

Нова телевизия  Новини в 12.00 часа


Всеки четвърти студент у нас е пушил марихуана, показват последните проучвания. Според статистиката над 25% от младежите са употребявали някога в живота си наркотик. Най-популярната дрога сред студентите е марихуаната, следвана от хашиша, амфетамините и кокаина. Интересно е, че младежите употребяват наркотици почти всеки ден. Данните показват още, че първият досег на студентите до наркотици най-често става по време на купон. Все пак над половината анкетирани са на мнение, че употребата на марихуана е опасна за здравето.

През последните години все повече хора употребяват синтетична дрога.

Стефан Бакалов: Разликата между синтетичните наркотици и останалите, познатите наркотици е, че тези се правят предимно и само от химия. Повечето тийнейджъри най-вече, тъй като те са целевата основна група, ползват всичките интернет и е много лесно да попаднат на наркотично вещество, което могат да си поръчат.

Освен че достъпът е лесен, и цената е по-ниска.

Стефан Бакалов: 1 гр. кокаин – 100-130 лв., 140 лв., докато един грам синтетика е 20-30 максимум.

Същевременно обаче синтетичните наркотици са в пъти по-опасни.

Стефан Бакалов: Синтетините опиуиди са изключително мощни наркотични вещества. От един грам може да направите 10 хил. дози.

А консумацията дори на една доза може да е смъртоносна.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Новите наркотици са много опасни, поради наличието на психостимуланти в тях. Както стимулират психичната дейност, така същите тези наркотици имат такъв ефект и върху мозъчните центрове на дишането и сърдечната дейност. Може още с първа употреба да се случи летален изход.

Д-р Цветеслава Гълъбова, която е директор на държавната психиатрична болница Св. Иван Рилски казва, че през последните години броят на хората, които стигат до хоспитализация след употребата на синтетична дрога се увеличава.

Д-р Цветеслава Гълъбова: В отделението за мъже с остра психоза, което е с 30 легла, имаме осем случая на пациенти с психоза отключена след употреба на наркотици.

Зависимостта от синтетичната дрога се лекува по-трудно от тази към другите наркотици, казва д-р Гълъбова. Причината – този вид наркотици създават психическа зависимост, но не и физическа.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Има само желание да се употребява. Няма ги тези чисто телесните симптоми, които мъчат пациентите и наличието на които често пъти е мотив те да потърсят лечение, за да не изпитват тези наистина ужасяващи болки.

Така оказва се синтетичната дрога е по-опасна дори от кокаина и хероина.

Национални радиа

Във Видин граждани за втори ден излязоха на протест срещу предлаганото от здравния министър преструктуриране на болницата

БНР


Във Видин граждани за втори ден излязоха на протест срещу предлаганото от здравния министър преструктуриране на болницата в града. Подкрепят и исканията на медицинските специалисти за достойно заплащане на труда им. Преди дни медицински сестри, лаборанти, акушерки и лекари уведомиха ръководството на здравното заведение, че са готови колективно да напуснат.

Според протестиращи е недопустимо закриването на отделения във видинската болница.

– Това е застаряващо население, с много съпътстващи заболявания. Тези хора са обречени на гибел.

– С една пенсия от 186 лв. как е възможно, как смятат, че може да пътува до Враца. Това са 130 км.

Заедно с гражданите пред болницата излязоха и специалисти по здравни грижи, които преди дни заявиха, че са готови да напуснат колективно в края на септември.

– Първо сме областна болница. Второ, тук има хора, които не могат да издържат транспортиране до друго лечебно заведения, в критична ситуация.

Уведомление за напускане на работа са подадени от 10 отделения и звена във видинската болница. Една трета от медицинските специалисти са готови да си тръгнат.

Специализираната болница за детска церебрална парализа настояват да се увеличи цената на клиничната пътека за детска церебрална парализа

БНР  


В писмо до Министерството на здравеопазването от Специализираната болница за детска церебрална парализа настояват да се увеличи цената на клиничната пътека за детска церебрална парализа, защото болницата няма средства да ремонтира високоспециализираните роботи за рехабилитация, които са се повредили. Това заяви пред БНР доц. Иван Чавдаров, директор на Специализираната болница.

Доц. Иван Чавдаров: Три от роботите ни са дарени от „Българската Коледа”, а два от роботите са закупени с помощта на Норвежкия финансов механизъм. Гаранцията приключи отдавна. Колкото и да го пазим, различните части на робота, които се натоварват, започват да се износват и да се чупят. Напролет имахме такъв инцидент. Ремонтът на това устройство – подмяна на амортисьори и балансиращи вериги, е в рамките на 10-11 хил. лева. Ние не можахме да намерим толкова много пари.

Годишно през болница за преглед преминават над 3000 деца. Още по темата можете да чуете в предаването „Хоризонт до обед”.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 03.07.2019