Борисов: Лекарите да внимават, да няма арести за фалшиви болнични!

Тази година се чака рекорд – 3,5 млн. листа

Христо НИКОЛОВ, Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 4


„Искам да предупредя медиците – нека не стигаме до арести за фалшиви болнични, да спрат тази порочна практика, защото никак не ми е приятно да арестувам доктори. Много сериозно сме се заели и с нея!“ Това предупреди премиерът Бойко Борисов. Още вчера той е разпоредил проверка на МВР и прокуратурата за реда на издаването на болничните листове и спешни мерки, за да спре изтичането на държавни пари.

„От 2 милиона, издадени през миналата година, тази година болничните ще са 3,5 млн. Това е страхотен бич и за работодателите, някои си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са още 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина“, каза Борисов. Зачестявали случаите хора да вземат болнични без причина с ясното съзнание, че работодателят и бюджетът ще им плащат. „А те отиват да берат гъби, ягоди, през това време си им текат заплатите, не могат да бъдат заместени“, разгневи се премиерът.

„Тази практика трябва да спре, защото много сектори от икономиката страдат от това. Такъв натиск за увеличение на доходи и заплати има в цялата страна, че всеки лев в повече, влязъл в бюджета, ни е важен“, обясни той.

Тенденцията за увеличаване на броя на приетите болнични листове е от 2007 г., като тогава са били 1,9 млн, обясниха от Националния осигурителен институт. Само през първите 6 месеца на тази година са стигнали 1,9 млн., а прогнозата сочи, че до края на 2019-а ще стигнат 3,5 милиона, показва справка на института, предоставена за „24 часа“.

Българите са ползвали болнични за 17 594 959 дни миналата година, за тях държавата е изплатила 549,24 млн. лв.

Средно болните са взели 198,86 лв. – 31,22 лв. на ден. Дните за 2018 г. са с близо 500 хил. повече спрямо 2017-а, а изплатените пари – с над 50 млн. отгоре. 499 хил. души са ползвали първичен болничен лист, после близо половината от тях са го продължили.

„Обжалваните болнични листове през 2018 г. са 9514, а проверките на лечебни заведения -1174.“, казаха от НОИ. Листовете се отменят само ако при издаването им лекарят е нарушил наредбата или е допуснал техническа грешка. Още при приемането им НОИ проверява дали вписаният уникален номер съответства на този, който е предоставен предварително на съответния лекар или болница. Правят се и автоматични контролни проверки на лечебни заведения, които издават значителен брой болнични листове или такива с голяма продължителност. От постъпващите в НОИ данни обаче няма как да се прецени дали не става дума за мними болни.

Около 170 млн. лв. годишно губи от болнични бизнесът. Според експерти фалшивите по празници скачат с 30%. За реформа се обяви и управителят на НОИ Ивайло Иванов в интервю за „24 часа“.

И София ще осигурява болногледачи

24 часа  стр. 8


на възрастни и хора с увреждания. Кметът Йорданка Фандъкова и зам.-социалният министър Зорница Русинова подписаха вчера договор за предоставянето на услугата. Програмата е за 47 млн. лв. и обхваща 129 общини. В София болногледачи и медицински сестри до 2 ч дневно ще помагат на 360 души.

Проф. Иван Костов, директор на най-голямата АГ болница „Майчин дом“:

Работим за въвеждане на нов метод, които да определя най-подходящите индивидуални терапии при рак

Премахването на монопола в здравноосигурителния модел ще подобри конкуренцията, контрола и резултатите в превенцията и лечението

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 14-15


– Проф. Костов, през последната година „Майчин дом“ въведе у нас напълно иновативни апаратури, първата генетична лаборатория за неинвазивен скрининг и обнови Медицинския център към болницата. Какво допринесоха те за по-доброто детското и женско здравеопазване?

– Доколкото университетска болница „Майчин дом“ е най-старата и най-голяма болница за женско здраве в страната, безспорно нейната работа се отразява на пялото женско, майчино и детско здравеопазване у нас, така че с право можем да я наречем национален център в тази сфера. Всяка една нова апаратура и организация привличат сериозен интерес не само от страна на пациентите, но и на лекарите, които желаят непрекъснато да повишават своята квалификация и да се образоват в името на това да имаме здрави жени, майки и деца.

Можем да се похвалим с няколко ключови и иновативни технологии, с които се сдобихме през последната година.

Една от тях е лабораторията за не-инвазивен скрининг на бременни, в която може да се оцени състоянието на хромозомния набор още на ембрионално ниво, за да сме спокойни, че особено при по-възрастни жени -бъдещи майки, няма хромозомни транслокации и заболявания.

Методът на изследването е иновативен, като е достатъчно да се вземе кръв от майката, където се откриват клетки и от ембриона, и се определя хромозомният набор на бебето. С това избягваме амниоцентезата – инвазивен метод, свързан с определени рискове за бременността най-вече от спукване на околоплодния мехур. Това е изключително модерен начин и за България сме единствената лаборатория, която го прилага.

Трябва да споменем и скрининга за рак на гърдата, който започна да се провежда масово чрез Медицинския център на „Майчин дом“. Това е най-честият рак при жената – 6 пъти по-чест от всички други видове рак в женския организъм.

България не прави изключение от света, като, за съжаление, сме на едно от челните места в Европа по заболеваемост и смъртност от рак на гърдата. Затова с колеги от Полша въведохме нова технология – Braster. Това е иновативен продукт, разработен на база на термографията, който улавя зоните в гърдата с дори минимално повишена температура, тъй като знаем, че туморите са добре кръвоснабдени. Методът се основава на изкуствен интелект. Тези термографски данни се пращат в реално време в центъра за анализи в Полша и до 2 часа се връща отговор дали трябва да се мисли за задълбочаване на изследванията. Скоро данни ще се пращат и в България, тъй като полската компания заложи на „Майчин дом“ като ре-ферентен център за технологията за Източна Европа.

Самият метод не е дефинитивен и краен за определяне на диагнозата, но е спомагателно оръжие в общия скрининг за рак на гърдата.

Не на последно място трябва да споменем и робота Da Vinci, модел X, който беше доставен преди няколко дни. Оборудван е с камера за циан грийн изследване. При него посредством флуоресциращо багрило камерата улавя лимфните възли, в които има метастази, и се отстраняват само те, като се избягва системната лимфна дисекция, която е тежка и рискова при много пациенти с рак на шийката или на лигавицата на матката. Това е много постравматично за пациентите. С робота могат да се оперират почти всички гинекологични заболявания и касата плаща чрез клинична пътека за роботизирана хирургия.

Всички тези добри новини се отразяват изключително позитивно на духа на персонала, който е още по-мотивиран да работи в посока превенция, скрининг и лечение на българската жена.

– Braster технологията за ранен скрининг на рак на гърдата по-щадящ метод ли е от мамографията? В какъв етап от развитието може да установи онкологично заболяване и колко жени са прегледани досега при вас?

– По-щадяща е от мамографията, защото при нея се използва рентгеново лъчение, докато Braster е абсолютно безопасен.

Улавят се образувания в размер на няколко милиметра, т.е. още в самото начало. Заедно с д-р Мирослав Георгиев, който е управител на Медицинския център, бяхме във Варшава преди един месец и беше демонстрирано пред нас голямо национално, мултицентрично проучване с Braster, където показаха, че има 93 % съвпадение на диагнозата.

Досега при нас са прегледани над 2000 жени.

– Какви са резултатите от първата година на работа на генетичната лаборатория? Освен по-евтино изследванията се правят и по-бързо, но има ли въведени нови видове тестове?

– Апаратурата за вземане на кръв, чрез която изследваме за хромозомни аномалии, позволява и типизиране на ракови тъкани, т.е. можем да анализираме отделните онкотерапии и чрез генен анализ на раковите клетки на всеки пациент да преценим кои химиотерапевтици ще са най-подходящи конкретно за неговото лечение. Това е нов, уникален метод, за който е стартиран пилотен проект, чрез който работим да бъде въведен у нас.

– Преди 2 месеца разкрихте и отделение за лечение на инконтиненция. Състояние, от което много жени по-скоро се притесняват и не търсят медицинска помощ. Защо е важно лечението и от кои подобни състояния жените не бива да се притесняват и трябва да знаят, че лечение има.

– Българската жена десетилетия наред се е притеснявала и е пазила в тайна това, че има проблем със задържането на урина. Това не е така в страните от Западна Европа и Северна Америка.

Жената трябва навреме да потърси помощ при квалифициран специалист, когато има често уриниране нощем, неволно изпускане при качване или слизане по стълби, кихане, кашляне, смях, защото състоянието се задълбочава до степен на напълно незадържане на урина, а е лечимо.

В „Майчин дом“ имаме 6 пъти увеличение на потока на болни с инконтиненция, което показва, че отделението работи много добре.

– Тенденцията за нарастващ брой онкологични заболявания остава постоянна в последните години. От една страна, това се дължи на по-добрите възможности за ранно откриване на заболяванията. Като дългогодишен специалист какви са наблюденията ви за гинекологичното здраве на българката?

– С годините поради това, че е вече много по-информирана, българката се интересува и чете повече, има и по-добри резултати по отношение на грижата й към себе си. Това обаче не изключва ролята на държавата и общопрактикуващите лекари, на лекарите специалисти в извънболничната помощ. Имаме добри резултати, но те може да са по-добри, ако има държавен, организиран, масов скрининг за ракови заболявания.

Високият процент на раково болни у нас се дължи най-вече на липсата на такъв. Затова моят призив към родителите на младите момичета е да използват, че здравната каса вече плаща ваксината срещу човешки папилома вирус, и да ги ваксинират на 12 г., преди да започнат да водят полов живот. Това не означава, че после не трябва да се правят цитонамазки и колпоскопии за проверка за рак на маточната шийка. След 30-годишна възраст пък поне на 2 г. да се прави ултразвук на двете гърди и пак на 2 г.- и мамография за рак на гърдата. Жените, които водят градски тип начин на живот, тези с наднормено тегло, хиперхолестерол и висок индекс на телесна маса, са предразположени към рак на ендометриума, но той също може се хване относително рано.

– Скоро се върнахте от Флорида. В коя болница бяхте, какъв опит обменихте с колегите си там?

– Бяхме с колеги уролози в Орландо, Флорида, на националния конгрес на САЩ по роботизирана хирургия. Посетихме най-модерната болница в Орландо – „Адвент Хелт“, която е и част от най-голямата и модерна верига болници в САЩ. Присъствахме на редица интересни операции заедно с проф. Робърт Холоуей – голямо име в онкогинекологията и роботизираната хирургия. Направихме добър контакт, през август отново ще сме заедно във Флорида, а септември той ще дойде в България на Европейския конгрес по роботизирана хирургия. Можем да кажем, че работим с най-големите световни и европейски имена и така поддържаме доста сериозно ниво в България.

– Какво е мнението ви за предлаганата от здравния министър методика за заплатите на медиците? Как стои този въпрос в „Майчин дом“?

– Безспорни са усилията на Министерството на здравеопазването и персонално на министър Ананиев да оптимизира заплатите в здравния сектор, особено на медицински сестри и акушерки, предвид факта, че повечето болници са търговски дружества. Всяка болница е отделно търговско дружество и ако вземем „Майчин дом“, стигаме до парадокси, при които някои акушерки, които са по-възрастни, чрез клас прослужено време и т.н. вземат по-големи заплати от млад лекар специалист, така че ние дори надхвърляме препоръчителните съотношения, които министърът дава. Това е само пример, че всяко търговско дружество е отделен жив организъм от гледна точка на икономически и финансов субект. Въпрос на време и постоянство на усилията е да се стигне до резултати и съм сигурен, че министър Ананиев съвсем скоро ще има успех.

– Как ще се отрази на болницата увеличението на клиничните пътеки. Сред тях са тази за раждане, както и неонатологичните.

– Това е глътка въздух за болници като нашата, но абсолютно заслужено, понеже неонатологията е специалност, която изисква огромен финансов ресурс. Ние отглеждаме бебета с месеци, някои по 400-500 г. Това изисква огромен финансов ресурс и благодаря за разбирането на институциите.

Все още сме далеч от средноевропейските цени, но като качество предлагаме същата услуга. Българският пациент трябва да знае, че цените в България за здраве са в пъти по-ниски, разбира се, и заплатите, и въобще стандартът е по-нисък, но качеството, материалите, консумативите, с които работим, по нищо не отстъпват на тези в САЩ и Западна Европа. Най-често по-ниската цена е за сметка на труда на медицинския персонал. Само за пример ще дам, че една роботизирана операция в САЩ е средно около 30 000 долара, в Европа около 15 000 евро, докато тук е в пъти по-малко за същото нещо.

– Проблемът с демографската криза, който затруднява провеждането на адекватно здравеопазване в Северозападна България, министър Ананиев предлага да се решава на регионално ниво чрез разпределение на всички нужни клиники между 3 областни болници. Въпреки подкрепата от директорите им има ли рискове от това?

– Всяка промяна винаги е плашеща. Страхът от неизвестното е нещо нормално. По принцип страхът идва, когато човек не е добре информиран и се притеснява. Тук е въпрос на добра комуникация. Сигурен съм, че министерството комуникира добре с колегите от Северозападна България и когато има добро разбиране и желание, тогава ще има и резултати. Въпрос на комуникация, обяснение и разбиране е, както и на желание у колегите също за достигане на работещ модел, защото очевидно по този начин не става.

Всяка една система трябва непрекъснато да бъде оптимизирана – от микро-до макрониво, за да имаме по-добри резултати. Здравната реформа никога няма да спре, никъде по света не спира. Ето и в Америка се чудят дали да продължи да бъде „Обамакеър“, следим и какво се случва в ЕС.

– На 15 юли министър Ананиев ще представи предложение за нов здравноосигурителен модел. Какво бихте искали да чуете като вариант?

– Личното ми мнение е, че доколкото може да бъде демонополизиран моделът, това ще доведе до по-добра конкуренция, контрол и по-реални цени, до повече добри резултати в превенцията и лечението и всички ще бъдат доволни – пациенти, лекари, държавата и здравноосигурителните институции.

Как да се случи това най-добре, е работа на политиците, на здравното министерство, на ръководството на касата, включително и на институции като Министерството на финансите, на икономиката, защото здравеопазването има отношение към всички сектори в страната – образование, икономика, финанси, социално министерство. Неслучайно министърът иска широка обществена дискусия, за да чуе различни мнения и гледни точки. Само когато имаме единен консенсус на лекарски съюз, пациентски и съсловни организации, финансиращи осигурителни институции, парламентарно разбиране, тогава ще имаме и успешен модел. Това става бавно и постепенно.

***

CV

• Роден е през 1973 г.

• Завършва Медицинския университет в София през 1997 г. Специализира акушерство и гинекология в УАГБ „Майчин дом“. Има и магистратура по здравен мениджмънт от 2005 г.

• През 2014 г. става доцент по акушерство и гинекология към МУ – Варна

• През 2006-2008 г. е началник на отделение в Клиниката по обща и онкологична гинекология във ВМА

• От 2008 до 2010 г. е изпълнителен директор на Втора АГ болница „Шейново“

• От 2011 до 2012 г. е шеф на борда на директорите на N АГ болница „Шейново“

• От 2012 до 2017 г. е изпълнителен директор на Първа АГ болница „Св. София“

• От април 2017 г. е изпълнителен директор на Университетската АГ болница „Майчин дом“

Техника без аналог ще лекува онкоболни в Бургас

Кметът Димитър Николов: Край на чакането за прецизна диагностика

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 29


Супертехника без аналог в страната ще диагностицира и лекува онкоболни в Бургас. На 3 юли бе направена първа копка на новата двуетажна сграда, която се намира до корпусите за лъчелечение и химиотерапия в Комплексния онкологичен център (КОЦ). В сградата ще бъдат разположени отделението по нуклеарна медицина и сектор „Брахитерапия“. Срокът на изпълнение е 2 г., а вложените инвестиции надхвърлят 9 млн. лв.

„На основния етаж ще работи апаратура, която установява тумори и метастази в меките тъкани с много голяма достоверност, а на 2-ия ще имаме още един изключителен апарат за диагностика, известен като гама-камера. Той установява метастази на костите, така че ще можем да покрием цялото тяло като диагностика и лечение“, каза управителят на КОЦ проф. Христо Бозов.

В новата сграда ще заработи апаратура за брахитерапия, която се използва за унищожаване на тумори в простатата и матката. „Това е най-щадящият метод, при който в самия тумор се имплантира радиоактивно вещество и го унищожава, без да се засягат съседни тъкани“, обяснява проф. Бозов. Той се надява новата сграда да заработи до края на следващата година. „Това, което ще се построи тук, няма да има аналог в страната. Досега бургаските пациенти се записваха и чакаха с месеци, за да си направят изследвания и качествена диагностика в София, Пловдив, Варна или Турция. Това нещо ще се прекрати“, каза кметът Димитър Николов при първата копка. Той допълни, че правилният път за постигане на качествено здравеопазване е да бъдат отпускани повече средства за съвременни болници, което е основен приоритет на община Бургас.

„Над 500 хил. души от областите Бургас, Сливен и Ямбол ще се лекуват с най-съвременна апаратура“, коментира проф. Бозов.

Рекордни 3,5 млн. болнични през 2019 г.

Труд  стр. 6


Миналата година издадените болнични са били 2 милиона, а през настоящата вече са достигнали 3,5 милиона. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който определи тази практика като „страхотен бич и за работодателите“ и предупреди лекарите да внимават. Заради рекордния брой листове тази година министър-председателят е разпоредил проверка и ще се вземат мерки с участието на прокуратурата и

МВР.

„Някой си пълни джобовете с раздаване на болнични листове“, каза още премиерът. „Никак не ми е приятно да арестувам доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, но призовавам да спрат тази практика“, заяви Бойко Борисов.

Ентеровируси пълнят детските отделения

Лекари съветват родителите да не подценяват проблема

Мария КЕХАЙОВА

Труд  стр. 6


Детското отделение на държавната болница в Бургас е пълно с пациенти, страдащи от ентеровируси. Това съобщиха от лечебното заведение в морския град.

Тези летни вируси са най-честата причина малките деца да бъдат хоспитализирани. Характеризират се с повръщане, разстройство и температура. Не подценявайте тези състояния и не отказвайте прием в болница, ако педиатърът прецени, съветват специалистите от Второ детско отделение на УМБАЛ-Бургас. Не са редки случаите, в които родителите смятат, че ще се справят сами, отказват да постъпят в болницата, но след ден-два се връщат и тогава престоят на детето, което първоначално е можело да се оправи за 2-3 дни, се удължава на 10.

„Причините най-вече са в тежкото обезводняване, с което се налага да се справим с поставяне на интравенозни системи, защото детето вече отказва да приема течности през устата. Тежкото обезводняване от повръщането, съпътствано от висока температура, е сериозно състояние и не винаги минава в домашни условия“, подчертава д-р Хрипсиме Каспарян, специалист-педиатър и началник на Второ детско отделение.

Усложненията от летните вируси са също пневмонии и бронхити, които не са рядкост сред малките пациенти. Лекарите съветват да бъдем много внимателни с произхода и съхранението на храната през лятото и да спазваме добра лична хигиена.

Нова социална услуга в София

Труд  стр. 6


София ще предлага патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания по нов проект, за който подписаха договор кметът на града Йорданка Фандъкова и социалния зам.-министър Зорница Русинова. Проектът се финансира със 830 063 лв. по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Услугата ще се реализира за 12 месеца.

Ще бъдат обхванати 360 души, нуждаещи се от подкрепа в домашна среда. Помощта е за над 65-годишни с ограничения при самообслужването и пълнолетни с увреждания. Наблюдение и здравни грижи ще се предлагат и на хора с ТЕЛК, с хронични заболявания и претърпели операция. До 2 ч. на ден мобилен екип ще посещава ползвателите.

На второ място сме в ЕС по големи разходи за здраве

Труд  стр. 16


България се нарежда на второ място сред страните от ЕС по най-големи разходи за здраве като дял от семейния бюджет. За здраве у нас отиват 6,3% от разходите на хората, като преди нас е само Белгия с 6,6%. Средно за страните от ЕС за здраве отиват само 4% от разходите на домакинствата.

При разходите за дрехи и обувки обаче сме почти на последно място в ЕС. Българите харчат за дрехи и обувки само 3,2% от парите си, при средно ниво за ЕС от 4,9%. По-малък дял от разходите си за дрехи дават само в Исландия – 3,1%.

За храна и безалкохолни българите дават 19,2% от разходите си, при средно ниво за ЕС от 12,2%, сочат данните на Евростат. Най-много пари харчим за дома -19,7% от разходите ни отиват за плащане на сметки за ток, вода, парно, за наеми и за ремонти. Домът е най-големият разход за всички европейци. Средно за ЕС 24,2% от разходите отиват за жилището.

Ново отделение ще заработи в Онкологичния център

Мария КЕХАЙОВА

Труд  стр. 21


Бургаският Комплексен онкологичен център (КОЦ) ще има нова сграда. В сряда бе направена първата копка. Проектът е на стойност 9 млн. лв. и ще бъде реализиран за две години. Сградата ще бъде двуетажна. В нея ще е отделението за нуклеарна медицина, за което по проекта ще бъде закупена супер модерна апаратура. Онкоболните в регона са над 30 000 души.

„Това, което ще се построи тук, няма да има аналог в страната. Досега бургаските пациенти се записваха и чакаха ред с месеци, за да отидат да си направят изследвания и качествена диагностика. Това нещо ще се прекрати. Всички, не само бургаските пациенти, но и тези от региона, ще се преглеждат тук. Специалистите ще правят качествен анализ. По този начин не само диагностиката ще е по прецизна и по-точна, но и самото третиране на раковите клетки ще бъде изключително прецизно, така че да не се увреждат здравите тъкани на човешкия организъм“, каза кметът на Бургас Димитър Николов. В корпуса диагностиката и лечението на онкоболните пациенти ще се извършва в 2 посоки. Първата ще е насочена към лечението на тумори на меките тъкани. Второто направление ще е насочено към диагностицирането на тумори и метастази в костите. То ще се осъществява с помощта на SPECT-CT апаратура, известна като гама камера. Ще функционира и отделение по брахитерапия.

„С развитието на отделенията по нуклеарна медицина и лъчетерапия ще постигаме едно от най-високите нива в страната, за лечение на онкоболните“, каза проф. Христо Бозов.

Тръгва проверка на болничните, скочили с 1,5 млн. за половин година

Борисов: Няма да е приятно да арестуваме доктори

Васил ТАШЕВСКИ

Монитор  стр. 1, 4


По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов тръгва проверка за фалшиви болнични листове, след като станало ясно, че от началото до средата на 2019 година броят им е с 1,5 млн. повече спрямо цялата минала година.

„Много сериозно работим и по ТЕЛК-овете. Не случайно го казвам, защото виждате какви безобразия се правят там

Нещо, което много ме тревожи и вече съм наредил проверки и вземане на мерки, са болничните. Миналата година са били 2 млн. болничните, а сега над 3,5 милиона. Това е страхотен бич и за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Знаете, че първите дни се плащат от бизнеса, а после държавата почва да плаща. Това са милион и половина повече, което няма как да е истина“, каза премиерът в сряда.

По думите му, в същото време се отчита, че големи групи от хора, взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди и през това време им текат заплати и те не могат да бъдат заместени. „Предупреждавам, че никак не ми е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас ги уважава. Трябва да спрат тази практика, защото много сериозно сме заели и с нея. Има много искания за повишаване на доходи и заплати, за това всеки лев е важен да влезе в бюджета, за да може да отиде при хората“, каза още премиерът.

Борисов се спря и на борбата с трафика на мигранти, като подчерта, че стабилността у нас се дължи и на липсата на бежански натиск. „Неслучайно сме за пример в борбата срещу незаконния трафик на хора в Европа. България най-добре се справи с трафикантите и организаторите на мрежите за трафик на хора. Самите емигранти са жертви. Те плащат някой да ги закара на по-добро място. Тежко е, когато в родния ти край падат ракети. Не можем да виним тези хора. В същото време срещу тези, които се възползват от тяхното нещастие, МВР и прокуратурата направиха много акции. От началото на годината са задържани 80 трафиканти. 30 от тях вече са е влезли в сила присъди“, отчете премиерът.

Националният център по наркомании спира да е самостоятелно звено

Монитор  стр. 12


Националният център по наркомании се влива и вече ще е част от Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА), реши правителството на заседанието си в сряда. Според Министерството на здравеопазването (МЗ) всички функции на Националния център по наркомании се запазват и дейността му ще бъде подпомогната от съществуващите дирекции в НЦОЗА. Според министерството при сегашния си капацитет Националният център по наркомании не може да изпълнява възложените му задачи.

Досега щатната численост на Националния център по наркомании е била 20 бройки, от които 5 бройки обща администрация. От тях 18 бройки са заети, а 2 са вакантни. С приетото от кабинета предложение на МЗ 13 щатни бройки от Центъра по наркомании ще бъдат прехвърлени към НЦОЗА.

С останалите щатни бройки ще се увеличи с 5т5ройки щата на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), за да се подобри ефективността й, и е 2 бройки на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, за да се запази лабораторния й комплекс.

Горещините свалят рязко кръвното налягане

Стойностите му са различни преди и след хранене

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12-13


Горещините, променяни често от захлаждане на времето, променят рязко и дори опасно кръвното налягане. Един дисциплиниран хипертоник, който е свикнал да взима лекарствата си, може да припадне само защото заедно с високите температури те са свалили кръвното му опасно ниско. Това предупреждават от Българското кардиологично дружество и препоръчват през лятото хипертониците по-често да посещават своя джипи или кардиолог и да се консултират с него за схемата, по която приемат своите медикаменти.

Какво означава хипотония

Артериалното налягане е силата, която кръвта прилага към стените на кръвоносните съдове. При хипотония тази сила е намалена под нормата – под 90/60 mmHg. Но на практика, за разлика от високото кръвно, където изискванията и категориите са ясно ограничени, при ниското стойностите на налягането имат по-относителен характер. Те зависят много от изходното състояние на човека и от оплакванията му.

При доста хора обичайните стойности на артериалното налягане са около или под нормата, но това не им пречи във всекидневието. В същото време за хипертониците, който поддържат кръвно налягане над оптимума от 120/80 mmHg – едно инцидентно падане на налягането към нормата или под нея може да им причини дискомфорт или по-сериозни прояви, като гадене, световъртеж, замъглено зрение и дори припадък. Симптомите се дължат на недостатъчното кръвоснабдяване на органите. Те могат да се проявят още като безпричинна умора, сърцебиене, при-, черняване, трудна концентрация и жажда.

Случва се да се получи прилошаване и рязко замайване при рязко ставане и изправяне. Това състояние се нарича ортостатична хипотония.

Опасно ли е ортостатичното ниско налягане?

В някои случаи то може да премине в момент на изгубване на съзнание и много рядко да причини припадане. То се наблюдава и при напълно здрави хора. Дължи се на това, че поради ефекта на гравитацията, при изправяне временно намалява количеството кръв, което достига до мозъка.

Съществува и т.нар. постпрандиална хипотония. Тя се проявява след хранене. При приемането на храна се увеличава кръвотокът в областта на стомашно-чревния тракт и леко се намалява системното артериално налягане.

Намалението му за възрастните или отслабени от болест пациенти е достатъчно, за да предизвика оплаквания от хипотония. То преминава около половин час след ставане от масата и е само временно неудобство без никакви последици за организма. Средното артериално налягане е израз от умножението на минутния обем на сърцето (колко кръв изтласква) и общото съдово съпротивление (диаметъра и еластичността на кръвоносните съдове).

Минутният обем на сърцето зависи от количеството кръв и от това колко пъти то ще се съкрати (сърдечната честота). Колкото повече е количеството кръв, толкова по-високо ще е кръвното налягане. С намаляване диаметъра на кръвоносните съдове се увеличава тяхното съпротивление и от там – и кръвното налягане. По тази причина-през лятото обикновено кръвното налягане пада, а при студено време се повишава.

МАГ. ФАРМАЦЕВТ НИКОЛАЙ КОСТОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АСОЦИАЦИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА АПТЕКИ :

Отвореният детски сироп след 5-я ден не действа

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12-13


– Г-н Костов, повлияват ли се лечебните качества на лекарства в резултат на високите температури?

– Действително, има лекарства, които се повлияват. Но за всички тях трябва да се спазва температурният режим, препоръчан върху опаковката или в листовката, а не само за тези, които изискват по особени грижи при съхранението, като например да са на температура между 4 и 8 градуса, тоест в хладилник. Останалите се съхраняват на стайна температура, но не по-висока от 20-23 градуса. Не бива те да престояват продължително време в чантата на плажа. Не трябва да стоят и дълго време в колата, когато тя е на слънце. Ако температурният режим не се съблюдава, може да се стигне до намаляване на действието на повечето – медикаменти, дори те да са в таблетна форма. Тези, които са в течна се повлияват още повече.

– В сезона на отпуските, когато хората пътуват към морето се запасяват с лекарства предимно в сиропна форма, каквито са повечето за малки деца. Има ли особености при съхраняването им и какви са те?

– Сиропите не бива да се излагат на слънце и да са на висока температура. В хотела, ако стаята е с климатик, могат да стоят и извън хладилника. Те обаче не бива да се употребяват, ако са престояли отворени продължително време, защото се замърсяват. Лекарствата в сиропна форма са направени така, че да не престояват дълго, а да се използват дни след като бъдат отворени. При таблетките няма такъв проблем. В блистера те са защитени.

– Ако е останал сироп от лечението на едното дете и той е съхраняван в хладилника, може ли впоследствие да се дава и на другото дете?

– Може, но не трябва да е минало много време.

– Колко време?

– Повече от 15-20 дни и то при добро съхраняване в хладилника, след като сиропът е бил отворен. Причината е, че неговата стабилност се нарушава, защото не всички съдържат консерванти и не могат да стоят дълго време разпечатени. Повечето лекарства са предвидени да се пият 5-7 дни, за един курс на лечение. След това време, ако е останало количество от тях лечебните му свойства не са сигурни. За тези, които имат специален температурен режим на съхранение, пренасянето им при пътуване трябва да става в хладилна чанта. Такива са инсулините, някои хормонални продукти, както и биологични. Придвижване с тях през лятото за половин – един час не е проблем, но при по-продължително време се компрометира действието им.

– През лятото се консумират повече безалкохолни, бира, коктейли, фрешове. Тези напитки променят ли по някакъв начин действието на лекарствата?

– Много са лекарствата, на които пречи сокът от грейпфрут, най-вече от червеният. Той влияе върху метаболизма и се конкурира с ензимите в черния дроб, които разграждат лекарствата. В резултат се нарушава влиянието на някои лекарства срещу високо кръвно налягане, както и върху успокоителните.

– Как се повлияват? Действието им може да се засили, но може и да се намали. Това е индивидуално. Има и храни, които повлияват медикаментите. Чесънът, например, оказва въздействие при някои противодиабетни лекартва, като може да предизвика хипогликемия, а също и при куаголантите. Той подтиска метаболизма при парацетамола. Така популярният в последните години зелен чай повлиява антикуаголантния ефект на някои препарати.

– Вярно ли е, че млякото, с което често се дават лекарствата на децата, може да промени тяхното действие?

– Да, възможно е. Тази комбинация не е допустима всякога. Млякото също може да повлияе действието на някое лекарства, както и храната. То може да забави действието на някои от тях, тъй като е възможно да абсорбира някои от активните съставки, те трябва да се пият с вода, като се спазва часът на приемането, за да не се прекъсне лечебния ефект. Препоръчвам на всички да четат внимателно листовките и при всяко колебание да се консултират с фармацевта в аптеката.

Болничните наближават нов рекорд – 3.5 млн. за 2019 г.

Никак не ми е приятно да арестуват доктори, но ги призовавам да спрат да пускат хората за гъби, предупреди премиерът

Мила КИСЬОВА

Сега  стр. 3


След арестите на лекари, замесени в издаването на фалшиви телкови решения, премиерът Бойко Борисов се зае със стара своя болка – фалшивите болнични.

В сряда Борисов съобщи данни за огромен ръст на издадените през тази година болнични листове. „Много съм разтревожен, над 3.5 млн. болнични са издадени, миналата година са били 2 милиона. Това е голям бич за работодателите, докато някой си пълни джобовете“, обясни премиерът по време на конференция за борбата с контрабандата на цигари. Той е разпоредил още вчера проверка за реда, по който се издават болничните, а лекарите предупреди: „Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели“. Борисов припомни акциите срещу измами с ТЕЛК с коментара: „Виждате какви безобразия се правят там“.

3.5 млн. е очакваният брой на болничните листове за цялата 2019 г., съобщиха по-късно от Националния осигурителен институт. За първите шест месеца на годината са издадени 1.7 млн. болнични листа – съизмеримо с броя на болничните за цялата 2007 г., когато са били около 1.9 млн. Общият размер на начислените парични обезщетения, изплатени от ДОО на база болничен лист за 2018 г., е 557 001 146 лв. От статистиката на сайта на НОИ се вижда, че миналата година са платени 2.747 млн. обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, поради нетрудови злополуки и поради гледане на болен член на семейството и карантина. Това обаче са само болничните от четвъртия ден нататък, които се плащат от института. Данни за броя на обезщетенията за първите три дни, плащани от работодателите, не се публикуват официално. По прогнози на Фискалния съвет се очаква те да бъдат около 200 млн. лв. за 2019 г. „По наше мнение тези средства за сметка на работодателите и на ДОО през 2019 г. ще надхвърлят 700 млн. лв.“, се посочва в становище на съвета за закона за бюджета на ДОО за 2019 г. На този фон обжалваните от НОИ болнични листове през 2018 г. са 9514, а проверките на лечебни заведения – 1174.

Проблемът с фалшивите болнични отдавна се поставя от работодателските организации. От 2010 г. като антикризисна мярка държавата промени закона и задължи работодателите да поемат изплащането на първите три дни от отпуска за лечение. Преди това бизнесът покриваше само първия ден от обезщетението, а след това се включваше НОИ. Заради непрекъснато растящите разходи по изплащането на отпуските по болест на служителите си бизнесът настоява да се върне старото положение или да се намали размерът на обезщетението – през първите три дни от болничния лист работникът да получава 50% от осигурителния си доход, а не 70%, както е сега.

Фирмите открай време алармират, че особено в летните месеци е масово явление работници да излизат в отпуск по болест, за да ходят на почивка или да се хванат на временна втора работа. Най-много оплаквания идват от фирми в близост до границата с Гърция. Работодатели от тези райони твърдят, че масово работници отиват за няколко седмици в южната ни съседка да прибират реколта, като в същото време представят документи, че са болни. „Голяма група от хората с болнични отиват да берат гъби или ягоди. В това време те получават заплати и не може да бъдат заменени с нови работници“, констатира в сряда и премиерът.

В края на 2017 г. осигурителният институт предложи да се намали размерът на болничния през първите три дни от 70 на 50% от заплатата, но след яростна съпротива се отказа от идеята. В замяна премиерът Борисов нареди институциите и полицията да направят „последен опит“ да овладеят измамите с обезщетенията, за да не се разболяват всички в петък и „айде в Гърция на почивка“. Той на едро оцени щетите за „над половин милиард“. Повече за тази акция не се чу, мерки така и не бяха предложени, а първите три дни останаха ангажимент на работодателя.

***

КОНТРОЛ

При приемането на данните от издадените болнични листове се извършват контролни проверки, свързани с предварително определени лечебни заведения, за които е установено издаване на значителен брой болнични листове. Контролира се и продължителността на временна неработоспособност – периодът, за който се издават болнични листове при определени заболявания. След тези проверки и във всички случаи на издадени в нарушение на разпоредбите на Наредбата за медицинската експертиза болнични листове се предприема обжалване по реда на Закона за здравето, посочват от НОИ.

***

РАЗХОДИ

За първото тримесечие на 2019 г. разходите на НОИ за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, гледане на болен член от семейството и карантина и нетрудови злополуки са на стойност 149.5 млн. лв. Сумата е с 16.1 млн. лв. повече от миналата година. Данни за второто тримесечие все още няма.

Борисов нареди проверка на болничните

Дума  стр. 5


Премиерът Бойко Борисов е възложил вчера проверка на издаването на болнични, тъй като броят им бил 1,5 милиона повече от миналата година. „Нещо, което много ме тревожи, сутринта съм го възложил за проверка на МВР и прокуратурата, за да вземем мерки. Миналата година болничните са били 2 милиона, а досега са 3,5 милиона“, съобщи Борисов по време на форум за контрабандата.

„Това е страхотен бич и за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични, първите дни ги плаща работодателят, а после държавата започва да ги плаща. Това са 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина. Отчита се, че големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ябълки, като през това време си им текат заплати“, продължи Борисов. Той призова лекарите да спрат порочните практики с болничните, защото „много сериозно сме се заели с нея“. Толкова много искания имаме за повишаване на заплати, така че всеки лев ни е важен, заяви министър-председателят.

Да имаш, но да нямаш!

Ивайло ДИМАНОВ

Дума  стр. 15


Тия дни световните агенции разпространиха сензационна новина: Министерството на здравеопазването твърди, че в него са най-големите радетели за опазването на нашето здраве! И най-вероятно си вярва. Остава само от чешмите ни да потече „Южен поток“, а CNN да обяви, че Господ е трънчанин. Дори Венета Райкова знае, че родното здравеопазване е на автопилот със 727 млн. лв. под санитарния минимум! Заровили главите си в пясъка, управниците ни чакат да дойде… Годо.

Вместо Годо със страшна сила идат Содом и Гомор, но как да ги видиш през розови очила? И ето че нашите герои, подобно на пиари от „Титаник“, бодро обясняват пред сервилните медии, че тази година водата в трюмовете е с три процента по-малко от същия период на 2018 г. Не ви ли е срам? Та нали става дума за живота и здравето на нашите бащи и майки, на нашите деца, на целия този измъчен народ. Сега у нас има над 400 000 онкоболни, държавата твърди, че са 350 000, а има лекарства само за 80 000. Това е откровен геноцид! Спомням си един безценен съвет на Марк Твен, който е твърде подходящ за г-н Кирил Ананиев от с. Горна Секирна. След 20 години, уважаеми г-н министре, ще сте по-разочарован от нещата, които не сте правили, отколкото от тия, дето сте ги вършили. Така че отвържете въжетата и отплавайте. Тук вече натворихте каквото можахте. В Америка заделят 30% за здравеопазване, в Европа – между 8 и 14%, а у нас – едва 4,5%. Шампиони сме по брой на инфаркти, инсулти и вътреболнични инфекции, за чиято превенция все няма пари. Знаете ли, г-н министър, че всяка година в България умират над 2500 души от инфекции в болничните заведения?! Професионалистите по здравни грижи и способните лекари масово напускат страната. Скоро няма да има кой да ви бие една инжекция, г-н Борисов! Бюджетът, видите ли, бил с 490 милиона повече от миналата година. Браво! А къде сложихте милиардите, които обикновеният българин плаща под масата и над нея, за да запълни дупките в недофинансираната ни здравна система? Къде сложихте натрупаните дългове на любими болници? В началото на тази година дефицитът бе 30 на сто и лекарите на България тъкмо затова напускат потъващия „Титаник“, който някои патриотари все още наричат България.

Забелязали ли сте колко много икони се появиха в родните болници? Здравеопазването е оставено в ръцете на Бога! „Спешна помощ“ се е превърнала в Неволята от оная стара приказка. Някои болни издъхват, преди да дочакат линейката. За да си вържат бюджета, болниците масово извършват ненужни процедури, дори „профилактични“ коронарографии за… сърцебиене. Важното е да вземат пари от някоя скъпа клинична пътека. Случват се и куриози – да оперират здрави хора, но вие да сте чули за осъден медик поради лекарска грешка? Обречените пациенти кой да ги чуе – повечето журналисти вървят след победителите. Ей затова навремето не успя Априлското въстание. Защото, докато едни шиеха знамето, лееха куршуми и умираха на барикадите, ония, послушковците, тайно преговаряха в конака…

Здравната каса е пълен монополист в държавата. Като „Топлофикация“ или „Софийска вода“. Иди обяснявай, че разпределението на парите в системата е свръхпрозрачно. Айде холан, както казват холандците! Колегата Хемингуей написа едно от любимите ми четива – „Да имаш и да нямаш“. И се сещам за поредния български абсурд: Болен Здравна каса носи! Има болни, но няма лекарства. Има Здравна каса, но няма пари. Има Министерство на здравеопазването, няма здравеопазване. Да имаш и да нямаш!

Премиерът възложи проверка на издаваните болнични

Земя  стр. 2


Премиерът Бойко Борисов е възложил да се направи проверка на издаваните болнични тази година, съобщи „Дарик радио“. През миналата година издадените болнични са били 2 млн., а тази година, само досега, те са над 3,5 млн. Това са 1,5 млн. заболели, което няма как да е истина, коментира министър-председателят. Премиерът предупреди всички замесени доктори и медицински лица, които издават подобни болнични, да спрат тази практика, защото ще се вземат много сериозни мерки срещу това. Според него това е „бич“ за работодателите и държавата. Той даде за пример, че се отчита, че големи групи хора вземат болнични, но през това време работят друга работа.

Психологът Петя Тухлева: Пациентка отключи шизофрения само след една цигара марихуана

Възрастта рязко пада, вече има и шестокласници

168 часа  стр. 13  


Марихуаната е също толкова опасна, колкото наркотиците, твърдят специалисти. Според психолога Петя Тухлева в последните пет години броят на децата, които пушат, се е увеличил значително, а възрастовата граница рязко е паднала.

„Марихуаната в днешно време не е онази марихуана, която беше преди 40-50 години – разказва пред „168 часа“ Тухлева. – В момента тя е синтетика. Пръска се нарочно, за да може да предизвика зависимост. Имах пациентка, която само с една цигара марихуана отключи шизофрения. Работя с дузина деца под 20 години които са тотално в зависимост и неосъзнаване.“

Сред пациентите й е дете на 12 години, което от една година пуши редовно.

„Не веднъж в седмицата, а всеки ден -обяснява психологът. – Дете с добър социален статус, но гледано от бабата, защото родителите са заети

Според специалиста вече не любопитството тласка младите към наркотиците.

„Сегашните деца са прекалено информирани, за да бъде любопитно това нещо за тях – казва още тя. – Това е вик за внимание. То търси група, към която да принадлежим. Ако имаме дефицити, търсим място, на което те да бъдат компенсирани, и така влизаме в матрицата. Когато едно дете пристъпи към марихуана, екстази, кокаин, амфетамини и каквото и да било от тази палитра, то го прави, за да привлече внимание.

Децата в 21 век са с тотален дефицит на внимание в семействата си. Едно дете има нужда от две неща – любов и правила. Когато липсва топлина и общуване, се стига до това. Най-лесната група за приобщаване, от която никога няма да чуем укор или обвинение, е точно групата със зависимите.“ Тя е сигурна, че родителите изключително много подценяват факта, че марихуаната е опасна. „Това вече не е чист продукт – казва още Тухлева. -Дори и да е чист, аз го определям като кутията на Пандора. След марихуаната идва екстазито, защото то има бързо действие и малко по-продължително. Води до силно чувство на еуфория и безгранично усещане за това, че владеем ситуацията. Дава ни усещане, че сме всесилни, че можем да направим всичко. След като мине действието, последствията се отчитат. Идва един етап, в който живеем между илюзията и реалността Човек става хипервентилиран, сиреч всичко мога, всичко знам, на мен всичко ми принадлежи. Става един консуматор с нереална самооценка. След преминаването на ефекта на наркотика 90 процента отключва чувство на вина, което ги тласка към следващата доза, следващото бонбонче.“

По думите й спирането на марихуаната е възможно, но е много трудно, особено след дълга употреба.

„Хората вече имат поведенчески отклонения и им трябва страшно много време, за да се върнат активно към живота – обяснява още тя. – Ако кажем, че мозъкът на човек е един компютър с хиляди папки, когато започнем да използваме наркотични вещества, тези папки се отварят едновременно и това дава чувството на безгранично владеене на ситуацията. Много често след преминаването на ефекта информацията от тези папки не се връща на правилното място. Това отключва в хората хиляди симптоми. Крайният стадий е манията за преследване.“

Опъваме бръчките на корейците

Поли ПАНТЕВА

Телеграф   стр. 8


Родни търговци опъват бръчките на корейците. Страната ни зарежда десетки държави с кремове, помади и козметика.

Това показа справка на „Телеграф“ в регистъра на издадените здравни сертификати за износ на продукти и стоки със значение за здравето на човека. Само през тази година разрешение за такава практика са получили осем фирми, но регистърът съществува от 2014 г. и до този момент стотици търговци са вписани в него.

Така например в Шумен произвеждат крем против бръчки, който се изнася за страни, като Корея, Иран, Палестина, Шри Панка и други държави. Кремове за ръце пък изпращаме към Алжир, Грузия, Таджикистан и Монголия. Сред регистрираните за сертификат е и мазило при груба кожа и мазоли, с което зареждаме Армения, Сирия, Мароко и др. Един от най-търсените в чужбина продукти пък се оказва освежаващ спрей за обувки и крака. Той е получил разрешение за износ през тази година, като се изнася към десетки държави. Сред клиентите са Индия, Куба, Южна Африка, Афганистан и Япония. Охлаждащ гел, балсам за пети, ексфолианти, серуми, лосиони за слънцезащита, стягащи и антицелулитни кремове, душ гелове, шампоани и сапуни са само част от останалите продукти, които се произвеждат у нас и се продават в чужбина. Сред тях са и избелващи маски от Пловдив, които се изнасят към Египет, Ливан, Катар, Сирия.

Други фирми пък зареждат с бои за коса и пасти за зъби страни като Беларус, Грузия, Йордания и Украйна. Сред по-любопитните са и търговец от Горна Оряховица, който е получил сертификат за износ на вазелин към Виетнам, както и друг от София, който зареждал мехлем за хемороиди в Ирак. Десетки са и продуктите с маслодайна роза или роза Дамасцена, които най-често се изнасят към Китай и Хонконг. Освен различни кремове – дневни и нощни, лосиони за тяло и маски за лице и коса, фирмите предлагат още розова вода и соли за вана с розово масло. Родни продукти с лавандула също се оказват хит в чужбина. Козметиката обаче не е единственият сектор, в който се развива международна търговия. Същото важи за натуралната минерална, изворна, трапезна | и газирана вода, каквато изнасят общо седем фирми. Държавите, които те зареждат, са Китай, Израел, Косово, Кюрасао, Катар, Молдова, Русия, Беларус, Оман, Казахстан и Мароко.

03.07.2019

Национални телевизии

Прокуратурата и МВР започват и проверки на издаваните болнични

БНТ, новини в 18.00, 20.00 часа


Репортер: Прокуратурата и МВР започват и проверки на издаваните болнични, тъй като има сериозни злоупотреби там: Миналата година болничните са били 2 млн., през тази – 3,5 милиона, каза Борисов.

Бойко Борисов: Това са 1,5 млн. заболели повече, което няма как да е истина. И в същото време се отчита, че големи групи от хора взимат болнични, отиват да берат гъби, ябълки и през това време си им текат заплати, не могат да бъдат заместени, така че предупреждавам, защото никак не ми е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава.

Репортер: Първите дни болничните се плащат от работодателя, а след това от държавата, напомни Борисов.

Водещ: От НОИ уточниха, че за първите шест месеца на годината болничните са 1,7 млн. Очаква се до края на годината да станат 3,5 млн.

Българчета, преодолели онкохематологични заболявания, ще участват в Международните игри за победители в Москва за седма година

БНТ, Новини в 20.00 часа


Българчета, преодолели онкохематологични заболявания, ще участват в Международните игри за победители в Москва за седма година. Днес родната делегация замина за руската столица. Там нашите участници ще премерят сили с деца от други държави в различни видове спорт – футбол, лека атлетика, плуване, тенис на маса, стрелба и шах.

Репортер: Игри за победители. Игри за тези, които са преодолели болката и страха. 25 деца от цяла България, на възраст между 9 и 16 години, се впускат в приключение, в което няма губещи.

Петя Александрова: Това са деца, преминали през ракови заболявания. Това са победители. Спортът играе изключително голяма роля в техния живот. Там те доказват, че не са по-различни от другите. И това, че са преминали през тези заболявания, не им пречи по никакъв начин да са като всички останали.

Репортер: Децата участват в няколко вида спорт.

Александър: Бягане, футбол, стрелба

Деница: Лека атлетика, футбол, стрелба

Репортер: А целта им.

Савена: Да спечелим медали и да се представим добре.

Деница: Да покажа на другите, че не е важно това да спечелиш медали, за да бъдещ щастлив, а самото чувство, което изпитваш също е главно.

Репортер: За поредна година делегацията бе подкрепена и от известния маратонец Красимир Георгиев.

Красимир Георгиев: Важното е децата да се почувстват като част от нещо – те са екип, те са отбор. Да, победата е важна. Но тяхната победа е, че са победили тази болест. Важното е да покажат на себе си и на другите, че те са едни хора с голяма воля.

Репортер: Децата са лекувани в клиники в София, Пловдив и Варна. Състезателите пътуват без родителите си – единствено с екипа на Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ и лекар.

МВР и прокуратурата да проверят защо има рязък скок на издадените болнични листове през тази година

БТВ, Новини в 19.00, 23.30 часа


МВР и прокуратурата да проверят защо има рязък скок на издадените болнични листове през тази година, поиска премиерът Бойко Борисов. По думите му болничните за цялата минала година са били 2 млн., а до средата на 2019 г. те вече надхвърлят 3.5 млн., което ощетява и бизнеса, и държавата.

Бойко Борисов: 1.5 повече заболели, което няма как да е истина. И в същото време се отчита, че големи групи от хора имат болнични, но отиват да берат гъби, ябълки, ягоди. Предупреждавам, защото никак не ми е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, да спрат тази практика.

Лекари спасиха бебета-близнаци чрез вътрешноутробно кръвопреливане

bTV  Новини в 12.00 часа


Лекари спасиха бебета-близнаци чрез вътрешноутробно кръвопреливане. Манипулацията се прави много рядко и изисква изключителна прецизност.

Мехмед и Мустафа са дълго чакани бебета. 6 г. родителите им се борят за тях.

Емине Арап: Направихме три процедури, ин витро процедури. На четвъртата, която беше успешна с тези две малки шушулки.

Мустафа Арап: Никога не сме губили надежда, въпреки тези години, където ги прескочихме, трудните. Но сега за сметка на тях пък си имаме две хубави слънца вкъщи.

Докато са още в корема на майката става ясно, че децата са с тежка анемия. Състоянието е животозастрашаващо. Налага се вътреутробно кръвопреливане. Извършва го екип от амбициозни лекари.

Д-р Даниел Георгиев: Четири кръвопреливания, през период от седмица до 10 дни.

Д-р Кристина Чачева: Трудното в този случай беше, че имаме близнаци, които са сравнително късна седмица. Трябваше всеки път да боцкаме по два пъти за едното, после за другото бебе.

Родителите винаги ще са благодарни на лекарите.

Емине Арап: Най-вече на д-р Чачева, която направи всичко възможно, нали, да е всичко насред. Тя просто е един ангел.

А за да има повече спасени бебета, е важно да има и кръводарители.

Д-р Кристина Чачева: Призивът е винаги дарявайте кръв, когато можете.

За подобни манипулации кръвта трябва да е дарена в същия ден и специално обработена.

Прокуратурата и МВР похват джипитата заради издадени болнични

Нова телевизия, Новини в 19.00, 22.00 часа


Прокуратурата и МВР похват джипитата заради издадени болнични. Това е разпоредил премиерът Бойко Борисов. Причината е, че за изминалата година са издадени 2 млн. болнични листа, а само от началото на тази година са 3,5 млн. Увеличението, според Борисов, е нереално, а проблемът – голям, както за държавата, така и за работодателите.

Бойко Борисов: Това са 1,5 млн. повече заболели. Което няма как да е истина. И в същото време се отчита, че големи групи от хора взимат болнични, отиват да берат гъби, ябълки, ягоди. През това време си им текат заплати, не могат да бъдат заместени. Така че предупреждавам, защото никак не ми е приятно да арестуваме доктори или медицински лица, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, да спрат тази практика. Защото много сериозно сме се заели и с нея.

Повреда в машина за рехабилитация на деца с церебрална парализа затруднява лечението им

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Повреда в машина за рехабилитация на деца с церебрална парализа затруднява лечението им. От болница Св. София сигнализираха, че нямат нужните пари за поправка на високотехнологичния робот. Затова настояват за по-висока цена на клиничната пътека. Още за проблема от Марина Малашева.

Марина Малашева: С помощта на високотехнологични роботи като този, пациентите с детска церебрална парализа не само могат да се изправят на крака, но и да проходят. Проблемът идва тогава, когато машината се повреди, защото ремонтът й може да струва повече от 10 хил. лв. – сума, която лечебното заведение не може да си позоли.

Сред хилядите пациенти на специализираната болница за деетска церебрална парализа е 14-годишната Лияна. Благодарение на роботизираната рехабилиатация момичето постига забележителни резултати с ръката си.

Лияна Спасова: Преди не можех да правя някои движения, обаче така ми помага и по-лесно ги правя.

Освен с робот за ръка, лечебното заведение разполага и с високотехнологична апаратура за ходене.

Димитър Шиндарски: Този тип рехабилитация помага на децата, защото те извършват многократно определено движение. Този начин мозъкът го автоматизира и го запомня, за да могат в ежедневието да извършват същото движение, което им трябва да се самоосблужват.

Но като всяка техника и тази се амортизира.

Доц. д-р Иван Чавдаров: Апаратурата ни започва да се разваля. Защото безплатното поддържане, гаранцията изтече. Поддръжката е скъпа. В момента финансовите ни приходи спадат под нулата.

Повредите на високотехнологичните роботи не само, че удрят по бюджета на лечебното заведение, но и ощетяват пациентите.

Димитър Шиндарски: Децата пропускат процедурите, ако роботът се повреди, забавят развитието и прогреса.

Затова и в свое писмо до здравните власти ръководството на болницата настоява за отделна клинична пътека за роботизирана рехабилитация от догодина.

Доц. д-р Иван Чавдаров: Пътеката в момента е 600 лв. Ние предлагаме да бъде създадена втора пътека за високотехнологична рехабилитация, чиято цена да бъде 1 500 лв.

От Здравната каса заявиха за Нова, че по-високата цена на клиничната пътека може да се обсъжда евентуално при преговорите за следващия рамков договор.

Национални радиа

За драстично увеличение на болничните сигнализира премиерът Бойко Борисов

БНР  


За драстично увеличение на болничните сигнализира премиерът Бойко Борисов. По думите му, от началото на годината до сега са взети 3,5 млн. болнични, докато за същия период на миналата година броят им е бил 2 млн.

Бойко Борисов: И в същото време се отчита, че големи групи от хора взимат болнични, отиват да берат гъби, ягоди и през това време си им текат заплати, не могат да бъдат заместени. Така че предупреждавам, защото никак не ми е приятно да арестуваме доктори.

Премиерът Бойко Борисов допълни, че е доволен от рекордното намаление на контрабандата на цигари до 3,8% и предупреди, че има сериозни мерки за намаляването на незаконната търговия с рязани тютюни и срещу разпространението на марихуана.

Днес изтича срокът, в който от НЗОК се ангажираха да изпратят на МЗ предложения за спешни промени в лечението на децата с онкохематологични заболявания

БНР  


Днес изтича срокът, в който от здравната каса се ангажираха да изпратят на МЗ предложения за спешни промени в лечението на децата с онкохематологични заболявания. В края на миналия месец родители на деца с такива заболявания настояха за промени, които да гарантират достъпа до медикаменти. Планиран е и протест, който ще се проведе на 11 юли.

Според специалиста по медицинско право адвокат Мария Петрова каквото и да предложи здравната каса, то ще е свързано със значителни нормативни промени, които не са в ресора на касата. В предаването „Преди всички” по Хоризонт адвокат Петрова подчерта: „Здравното министерство безспорно делегира повече, или се опитва да делегира повече към здравната каса, но пък не можем да кажем, че и тя самата отказва да поема такъв тип ангажименти. Ангажименти се поемат. Очевидно капацитет и воля няма. Оттам нататък се създават нонстоп нови инструкции, нови правила, нови критерии, които доста често противоречат на нормативната уредба.”

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка на издаваните болнични листове

Дарик радио


Премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка на издаваните болнични листове. В момента първите три дни от отпуска по болест се плащат от работодателя, всеки следващ ден – от държавата. Подробностите в следващия репортаж.

Репортер: Премиерът Бойко Борисов предупреди всички медици, които издават болнични да внимават много.

Бойко Борисов: Миналата година болничните са били два милиона, досега са над 3,5 млн. И това е страхотен бич и за работодателите, някои си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина. И в същото време се отчита, че в големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди и през това време си им текат заплати, да могат да бъдат заместени. Така че предупреждавам, защото никак не ми е приятно да арестуваме доктори, защото всеки от нас дълбоко ги уважава, да спрат тази практика.

Репортер: До момента са обсъждани различни варианти за справяне с фалшивите болнични, включително и този да се плащат по-ниски обезщетения в тези случаи, но няма окончателно решение на проблема.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска повторно сваляне на имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов

Дарик радио  


Главният прокурор Сотир Цацаров поиска повторно сваляне на имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов. Преди дни от държавното обвинение съобщиха, че ще разследват народния представител за данъчно престъпление и за недекларирани лихви в размер на 44 хил. лв. Михайлов обаче беше категоричен, че не е нарушил българското законодателство.

Проф. Георги Михайлов: Моите адвокати ще направят проверка на тези документи. Аз съм, разбира се, готов да дам своя имунитет в рамките на срока, който се предвижда от НС. Това се случва за втори път. Както и предишния път казах, не считам, че съм нарушил законите на републиката. Всички свои сили съм дал за укрепването и за работата на заведението, което съм ръководил като изпълнителен директор. Така че не смятам, че ще се изясни нещо, което е извън това, което смятам аз. Право на прокуратурата е да прави проверка и по сигнали, и по самосезиране, това е нейно право. Мое право е да защитавам своята теза и своята правота като гражданин. Всички мои данъци, аз плащам данъци от много години, тъй като притежавам значително количество имоти, имал съм значителни доходи през годините и всички мои имотни декларации отразяват данъците, които съм плащал. Аз не плащам данъци от една година, от две години или три години, плащам данъци от много години, а от 7 г. съм регистриран по ДДС. Проверката е установила това, което твърди прокуратурата. А в хода на следствените действия и в хора на всички правни действия ще бъде установена истината. И аз смятам, че истината е, че нищо не е извършено незаконно.

Нова програма предвижда столичани с увреждания да могат да се възползват от допълнителна медицинска или лична помощ в рамките на два часа на ден

Дарик радио


Нова програма предвижда столичани с увреждания да могат да се възползват от допълнителна медицинска или лична помощ в рамките на два часа на ден. Програмата ще започне да функционира през септември, като кандидатстването ще става чрез попълване на формуляр. Какви ще са изискванията към кандидатите, както и предоставените услуги обяснява Албена Атанасова, зам.-кмет по социални дейности и интеграция на хората с увреждания в Столичната община.

Албена Атанасова: Освен, че изискването е да са над 18 г., това вече се счита за възрастен човек и за хората над 65 г., които са в невъзможност да се обслужват и са самотно живеещи. Трябва само да заявят своето искане за това да ползват тази услуга. А тя включва както медицински грижи, дори освен медицински сестри и фелдшери ще има и лекари, назначени по този проект за да може те да бъдат обгрижвани по-качествено, защото има случаи, в които личните лекари на хората не могат да реагират по спешност или са някъде, или не са на работа в момента. Но това ще допълни социалния патронаж, който прави различни услуги, които са пак почистване. Ще има социален работник, психолог, който може да отвори такива случаи, в които да може да се работи за тяхното подобряване.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 04.07.2019