МЗ се отказа да слива болниците в Северозапада

Отделения няма да се закриват, а ще се откриват

Ана AТAHACOBA

Сега   стр. 2


Кардиналното решение за преструктуриране на трите болници в Северозападна България, оповестено от здравния министър Кирил Ананиев, просъществува една седмица. „Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България, работим в посока укрепване на техния капацитет“, обяви вчера той, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Преди седмица след среща с директорите на болниците във Видин, Враца и Монтана Ананиев обяви, че „трябва да се премине към комплексно разглеждане на медицинското обслужване на територията на целия северозападен регион, а не на ниво отделни области“. „Това, което искаме да направим, е да подобрим обслужването на населението. Тези отделения и клиники, които са добри в дадената област, ще останат да работят, а тези, които са доказани, че са по-добри в другата област, там ще концентрираме нашите усилия като капацитет. Независимо от това дали говорим за Видин или Враца, това е един регион, в който хората трябва да получат най-доброто обслужване. Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛМонтана. Най-важното, което трябва да знаят е, че по този начин ще бъде гарантирано комплексно обслужване на населението“, каза тогава Ананиев. Основните проблеми на болниците в региона са липсата на кадри и липсата на достатъчно пациенти, т.е. приходи, обясни още министърът.

Тогава от БСП моментално реагираха, че при закриване на отделения ще се наложи пациентите да пътуват десетки километри, и организираха протести във Видин.

Сега вече планът на МЗ е друг. „Министерството на здравеопазването заедно с директорите на болниците във Враца и Видин набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения. Усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението“, съобщиха в четвъртък от МЗ.

Във Враца например „няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови за инвазивна кардиология и съдова хирургия“, като така ще се увеличат приходите на болницата. Тъй като това лечебно заведение е с постоянни запори заради дългове, „се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията“

„Основният проблем на видинската болница са кадрите. Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията“, съобщават отМЗ.

В Монтана пък от самото начало беше ясно, че проблеми няма – нито дългове, нито липса на персонал, затова „не се предвиждат структурни промени“.

Пак се надигат протести в защита на децата с ракови заболявания

Ана AТAHACOBA

Сега   стр. 2


Протест под мотото „Децата с рак, забравени от МЗ“ организира на 11 юли сдружението на деца с онкохематологични заболявания. Сдружението от години иска промени в регламента за отпускане на медикаменти за малките пациенти.

Става дума за лекарства, които нямат регистрация у нас, основно защото са спрени от произюдителите заради прекалено нерентабилни цени. Те все пак се осигуряват по определен ред, но той е сложен и тромав. От сдружението напомнят, че проблемът с лечението на децата с онкохематологични заболявания съществува още от 2009 г. и е добре известен на институциите, че периодично от позитивния списък отпадат медикаменти, които са част от основните протоколи за лечение на децата, но никой не е направил нищо този въпрос да бъде решен. Поети са ангажименти, които обаче не са изпълнени. Последно от МЗ обещаха законова промяна, която да позволи болниците да купуват и отчитат по-лесно медикаментите.

„Изпълнявайки поетите ангажименти към Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, на среща, състояла се на 26 юни, управителят на институцията д-р Дечо Дечев изпрати писмо до министъра на здравеопазването с предложения за предприемане на спешни промени в нормативната уредба“, съобщиха по този повод от НЗОК. Предложенията имат за цел да се облекчи процедурата за подаване на заявленията за лечение на деца по линия на бившия фонд за деца, както и да се съкрати срокът за разглеждането им.

Университети пуснаха чалготеките през парадния си вход

11 г. след жестокото убийство на студента Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия“ държавата така и не си е научила урока

Мартин ГЕОРГИЕВ, Силвия ГЕОРГИЕВА

Сега   стр. 12-13


Студентският град отдавна не е студентски. Предвиденият някога за кампус столичен квартал може да бъде оприличен на строителна площадка, на свърталище на кучета, дори на малкия Лас Вегас – заради концентрацията на нощни барове и дискотеки. И докато общината носи вина за първите две сравнения, за третото са отговорни университетите, които от години са гръбнакът на увеселителния бизнес там. Учебните заведения често използват вратички в законодателството или открито го нарушават в полза на големи заведения, като им осигуряват работа посредством имотите си.

Ролята на вузовете е да развиват науката, културата, иновациите, да осигуряват подготвени кадри за бизнеса. За тази цел родните университети получават държавна субсидия и разполагат със сграден фонд. По-големите от тях

се разпореждат със стотици помещения,

предоставени им с акт на МС още през 1997 г., които могат да отдават под наем за общежития и обслужващи обекти – бюфети, магазини, стол-ресторанти и др. На практика обаче се оказва, че в стаите и залите на университетите се помещават едни от най-рентабилните увеселителни заведения в Студентския град. Това е всеизвестен факт, както за всеки прекарал студентските си години там, така и за министерството на образованието. Още през 2012 г. В одитен доклад на МОН се констатира, че вузовете масово са наемодатели на клубове и дискотеки в нарушение на закона. Познатата картинка наскоро обаче отново попадна в общественото полезрение след казуса с Университета за национално и световно стопанство (УНСС), който поиска и за броени дни получи от държавата 7.5 млн. лв. за дострояване на нов учебен корпус. „Докога университетът ще стопанисва чалготеки и нощни клубове, нарушавайки Закона за висшето образование?“, попитаха тогава съвсем резонно от Сдружението на майките, които настояха просветното министерство да прекрати срамната практика.

УНСС печели 7000 лв. месечен наем

от 540 кв. м зала в двуетажната сграда на Стол 33. Получава се така, че през деня студентите се хранят в сградата на УНСС, а вечерта там купонясват в една от най-популярните чалготеки в квартала – „Клуб 33“. Имотът е отдаден под наем още през 2013 г. за следващите 10 г., през които трябва да се използва за „дискотека-бар“. В. „Сега“ попита университета дали това не е нарушение на Закона за висшето образование, тъй като залата му се използва за заведение, а не по предназначение. Вузът обаче отрича всякакви нередности. „Предназначението на обектите е определено от държавата още при тяхното построяване и не е променяно. В този смисъл няма нарушение на нормативните актове. Например Стол 33 преди 1989 г. е бил младежки дом, но впоследствие държавата променя предназначението му на „дискотека бар и ресторант“, обясняват от УНСС. Няма уточнение какво е наложило промяната. Според документи, цитирани от в. „Стандарт“, тогавашният областен управител и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов издава през 2012 г. акт на имота за публична държавна собственост с предназначение „дискотека-бар“. Справка в търговския регистър показва, че съдружник във фирмата, която е наела помещението за дискотека, е столичният общински съветник от ГЕРБ до 2012 г. Иво Тонев.

УНСС обаче далеч не е изключение. При Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) ситуацията е дори по-фрапантна, тъй като

наемателят не спазва договора си с учебното заведение

Вузът отдава под наем 256 кв. м помещение в блок 35 в Студентски град на заведението „Клуб 35“. Според тръжната документация предназначението на залата е „за интернет кафе и копирни услуги“. Проверка на в. „Сега“ установи обаче, че такива не се предлагат. „Интернет кафето“ всъщност е нощен клуб, който работи до ранните часове на деня. Част от него се помещава в блока, а другата част се води преместваем обект, разрешен от главния архитект на район „Студентски“ още през 2010 г. Две години по-късно от МОН констатират, че допълнително изградените постройки на практика се превръщат в неделима част от търговските обекти и УАСГ може да изпадне в ситуация, при която да не може да влезе във владение на собствения си имот. Отделно заведението е разположило маси за сядане и шатри в голяма част от парка пред блока, въпреки че теренът е отреден за кампус в Общия устройствен план. На тази зелена площ няма ни една пейка, за сметка на това студентите са свободни да седнат в „Клуб 35“. И тъй като заведението е огромно и му е необходим склад, то си го наема отново от университета. Този път в съседния бл. 34, където помещението се използва за „търговска и складова площ“.

От УАСГ обаче категорично отказват да обяснят защо отдават под наем имоти, които се използват за нощни барове. В. „Сега“ попита университета как ще коментира това нарушение на Закона за висшето образование и Закона за държавната собственост, откъдето поискаха въпроса по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). След две седмици получихме отговор, че

„този въпрос не е обществена информация

по смисъла на ЗДОИ“. Вузът дори отрича някой от имотите му да е отдаден на заведение, като отговаря, че „те не могат да се предоставят на ресторанти, барове и дискотеки“. От университета са категорични, че помещението в бл. 35 се използва по предназначение, а именно – за копирни услуги, въпреки че в. „Сега“ не успя да получи такива на място. На въпрос дали УАСГ може да си върне имота, след като той е свързан с вентилационна система с допълнителната постройка на заведението „Клуб 35“, от учебното заведение бяха лаконични: „Да“. Става ясно още, че барът ще функционира в блока до 2022 г., тъй като тогава изтича договорът за наем.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ (СУ) пък се опита да се оправдае с вратички в закона.

Алма матер отдава под наем две помощения в Базар – Стол 4 в Студентския град. Проверка на в. „Сега“ показа, че заведението „Мейсънс“ използва едната стая в двуетажната сграда за кухня, а другата за склад. На въпроса ни дали СУ ще прекрати договорите си с клубовете, оттам заявиха, че „университетът не отдава имоти под наем на заведения“. Дори правят уточнението, че „единствено СУ не е допринесъл за негативното развитие на Студентски град като място за увеселения“. Попитани конкретно за двете помещения в Стол 4 обаче, от университета посочиха, че те са „отдадени за търговска дейност, без право да се извършва продажба на алкохол, с цел обслужване и социално задоволяване на нуждите на студенти, преподаватели и служители на СУ“.

Факт е, че в рамките на самите имоти не се продава алкохол, но те все пак служат като неделима част от заведението „Мейсънс“. Университетът обяснява това с аргумента, че се отдават „само отделни части от имоти държавна собственост, които не могат да бъдат използвани за образователна дейност поради различни причини – като вида и местоположението им (например павилион в двор на факултет) или лошото им състояние. Това от своя страна спомага за ефективността на управлението им, като намалява разходите за поддръжка и дава възможност за облагородяването им“. От СУ допълват, че договорите за отдаване под наем са проверявани от различни одитиращи институции и не са констатирани нарушения. Проверка е имало и на въпросните стаи 41 и 42, които се ползват от заведението „Мейсънс“. Тя е констатирала, че в едното помещение е извършена реконструкция – премахната е стена, деляща го със съседния офис.

Какво прави обаче МОН по въпроса?

Преди месец просветното министерство даде три университета – УНСС, Софийския университет и Медицинския университет, за проверка на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ). Следващите в списъка са ТУ-София, УАСГ и др. Отделно от това проверка ще прави и вътрешното звено за одит на образователното министерство. Както стана ясно обаче, това не е първият одит, който МОН подхваща. Не се наблюдава никаква промяна след последния през 2012 г., в който изрично са казва: „Висшите училища да не отдават под наем имоти или обособени части от тях за извършване на дейност, различни от предвидените в чл. 6 от Закона за висшето образование, а именно за ресторанти, дискотеки, кафе-барове и др. питейни заведения“.

Всъщност за практиката на университетите се разбра, когато през декември 2008 г. пред вече съборената дискотека „Амнезия“ беше брутално убит студентът Стоян Балтов. Дискотеката се оказа незаконна, тъй като имала разрешение да функционира като „временен преместваем обект“ върху терен, предназначен за озеленяване и строителство на параклис. Вместо това върху него са излети 74 куб. м бетон за построяването на дискотеката. Жестокото убийство на младия мъж предизвика вълна от недоволство сред студентите, които излязоха на шествие срещу корупцията и насилието, превърнали Студентския град в царство на порока. Тогава беше създадена работна група, която да обсъди как да се развива кварталът. В нея участваха трима депутати, а начело бе вечният районен кмет на Студентския град Димитър Дилчев. Той управлява районната община вече трети мандат с подкрепата на ГЕРБ.

11 години след трагедията държавата още не си е научила урока. Заведенията днес в Студентски град са дори повече, отколкото през 2008 г. Голяма част от тях функционират благодарение на университетите, които нарушават закона, за да им осигурят работа. Други пък са облагодетелствани от районната община, която ги е узаконила като „преместваеми обекти“ въпреки размерите и местоположението им.

ИМОТИ

От УНСС имат 32 имота, от които към момента отдадени под наем са 23, един е в тръжна процедура, а 8 са свободни. От университета посочват, че „обектите са дадени под наем в съответствие с тяхното предназначение (определено от държавата и описано в актовете за публична държавна собственост), както следва: 3 за складове, 3 за офиси, 3 за магазини, 1 за интернет клуб, 4 за клуб-кафе, 1 за пералня; 3 за покривно пространство, 1 за дискотека, 1 за ресторант, 1 за банкомат и 1 за кафемашини“.

От имотния регистър на СУ е видно, че университетът разполага с 202 предоставени от държавата имота за най-различни нужди – за учебна цел, за жилища, за ниско застрояване, столови, административни сгради, за ремонт, за магазини, за лаборатории, складове, оранжерии, гаражи, в това число за разсадник, ковачна, дърводелна и дори свинарник. „Имотите – публична държавна собственост, са предоставени за изпълнение на функциите на университета – образователна и научноизследователската дейност, както и за осигуряване на социално-битовото обслужване на студентите и докторантите, преподавателите и служителите“, казват от университета. Оттам са категорични, че СУ не отдава под наем имоти на барове и на дискотеки. „Това е единственият университет, чийто Академичен съвет още преди 15 години е взел решение, че в отдаваните под наем от университета имоти не може да се продава алкохол. Поради това единствено Софийският университет не е допринесъл за негативното развитие на Студентски град като място за увеселения“, твърди СУ.

На УАСГ държавата е предоставила 51 имота. На въпрос към архитектурния университет колко от тях са отдадени под наем на ресторанти, барове и дискотеки, оттам отговориха, че „имотите не могат да се предоставят на визираните. Същите се предоставят на физически или юридически лица съгласно условията в тръжната документация“.

ЗАКОНЪТ

Поне два закона свидетелстват, че университетски имоти на вузовете се отдават под наем в разрез с предназначението им. Законът за висшето образование е ясен какви може да са дейностите на университетите. Според неговия чл. 6 висшите училища са юридическа лица с три вида предмет на дейност – подготовка на специалисти, способни да развиват и прилагат научни знания в различните области на човешката дейност, повишаване квалификацията на специалисти и развитие на науката, културата и иновационната дейност. Законът за държавната собственост пък урежда темата за въпросните имоти. Чл. 16, ал. 2 от него гласи, че отделни имоти или части от имоти публична държавна собственост могат да се отдават под наем по реда на чл. 19, ал. 1 (т.е. след търг) за срок до 10 години, „при условие че се използват съобразно предназначението им и не се възпрепятства осъществяването на дейностите, за които са предоставени за управление“. Какво е предназначението им, е пределно ясно от първия закон.

ПРИХОДИ

Приходите от наем на УНСС са около 25 хил. лв. СУ пък печели около 100 хил. месечно. Оттам обясниха, че първоначалната наемна цена на имотите им се определя с решение на Академичния съвет в съответствие с чл. 41 от ППЗДС, след което се провежда търг с тайно наддаване и договор се сключва с предложилия най-висока цена наемател.

Стабилизират болниците в Северозапа

Няма да бъдат закривани отделения в лечебниците във Видин, Враца и Монтана

Елена ПОПОВА

Труд  стр. 19


Отделения в болниците в Северозападна България няма да бъдат закривани. Вместо това ще започнат действия по стабилизирането на лечебните заведения във Видин, Враца и Монтана. Това стана ясно след среща между ръководствата на болниците и Министерството на здравеопазването.

В момента трите лечебници имат финансови затруднения и страдат от недостиг на медицински персонал. По време на срещата е била анализирана дейността на всяко едно от отделенията в болниците.

Във Враца няма да се закриват звена, дори се предвижда откриването на две нови – по инвазивна кардиология и по съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Здравният министър Кирли Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и затова се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Във видинската болница пък основен проблем е недостигът на кадри. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. Ще се търси начин за подсилване и мотивиране на медицинския персонал, за да може да се извършва по-голям обем дейност и да се генерират повече приходи.

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал. Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.

Министър Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и Българският лекарски съюз активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, но и в цялата страна.

Отложиха делото за застрелян крадец

Труд  стр. 8


Разпоредителното заседание по делото срещу д-р Иван Димитров, който на 2 март м. г. застреля циганина крадец Жоро Джевизов Плъха, беше отложено за трети път. Причина за това стана болестта на адвокат Дениз Хюсеин, нает от Надежда Стоева, с която Плъха живеел на семейни начала. Пловдивският окръжен съд насрочи процеса за 18 юли.

Двегодишно дето се нуждае от неотложно лечение

Труд  стр. 18


На втория рожден ден на малката Нелис Кедова, която се нуждае от спешно лечение в чужбина, по дарителска сметка постъпиха 1563 лв., събрани във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново. Средствата са от проведен базар и от поставена във ВУЗ-а дарителска кутия. Нелис е само на две годинки, но се бори със злокачествен рак невробластом. Детето е претърпяло операция, предстои му химиотерапия в болница в Истанбул, Турция. Необходимата сума за лечението е в размер на около 100 000 евро и е непосилна за семейството и. Изказваме сърдечни благодарности на всички, които дариха артикули за базара, и на всички, които ни подкрепиха и се включиха в дарителската кампания, заявиха организаторите на благотворителната инициатива във ВТУ.

Който има възможност да помогне, може да го направи чрез сметка:

Банка: УниКредит Булбанк Банкова сметка: BG25UNCR 7000 1523 5870 59 BIC код: UNCRBGSF Титуляр на сметката: Нелис Заимова Кедова

Нова апаратура за хемодиализа

Цветелина ГЕОРГИЕВА

Труд  стр. 19


С осем нови апарата за хемодиализа и с нова водоочистваща система се сдоби Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Медицинската техника вече е в експлоатация и обслужва пациентите на Отделението по хемодиализа. Към 240 000 лв. е цената на новите апарати и те са закупени с целеви средства от Министерството на здравеопазването. „Машините са съвременни, лесни за употреба и облекчават работата на екипа“, каза управителят на лечебното заведение д-р Димитър Костов. 36 пациенти от региона разчитат на шуменското отделение по хемодиализа. За тях се грижат 13 лекари и медицински сестри, отделно има санитари и специалисти по техниката. В Шумен от няколко месеца работи и частна клиника по хемодиализа, към която са се насочили част от нуждаещите се в региона. Тя извършва услугата също по договор със Здравната каса.

Безплатни профилактични прегледи за кокалчета на краката

Труд  стр. 19


Лятото е най-подходящото време за корекция на кокалчетата. Затова специалистите по Ортопедия и травматология към университетска болница „Пълмед“ през юли предоставят безплатни профилактични прегледи и съвети към пациентите.

Самото състояние представлява изкривяване на палеца на ходилото в посока малките пръсти, като впоследствие се оформя костна издутина по вътрешната повърхност на стъпалото и освен естетически дискомфорт, състоянието влошава и качеството на живот на хората. Халукс валгус донякъде е и професионално заболяване. Среща се по-често при хора, чийто професии налагат носенето на тесни обувки -модели, работници в различни фабрики, строители и др.

Специалистите припомнят, че правилната предварителна оценка на ходилото (по външни, рентгенови и плантографски критерии) може да доведе до решаването на проблема успешно и съветват пациентите да забравят насложените от миналото страхове.

В УМБАЛ „Пълмед“ се прилага нов вид операция, неприлагана до сега в България и след изключително кратък период пациентите се чувстват добре, ходят без болка и с минимален дискомфорт на удобни широки обувки.

От болницата съобщават, че профилактичните безплатни прегледи ще се състоят през целия юли вторник и сряда от 13:00 – 16:00 часа след предварително записване на регистратурата на болницата.

Онкоболницата във Варна отвори „Училище за грим“

Следващите уроци са на 18 и 31 юли в болницата в кв. „Аспарухово“

Даниела ФАРХИ

Труд  стр. 20


Училище за грим отвори врати в Онкоболницата във Варна. Инициативата е част от програмата за психосоциална подкрепа в общинското здравно заведение и е насочена към болните от рак жени. Много от тях се подлагат на химиотерапия, от която окапват косата, веждите и миглите. С лек дневен грим тези негативи могат да се тушират успешно, показа нагледно в рамките на първия урок професионалният гримьор Илияна Начкова. Тя сама предложила безплатно да води курсовете за пациентки и да ги разкрасява. „Това е нещо ценно. Имам много ангажименти и е важно да изглеждам добре. Времето, прекарано при гримьорката ми послужи за релакс“, каза първата клиентка на Начкова, която в момента преминава курс на химиотерапия. Интересът към уроците е много голям, затова те ще се провеждат 4 пъти месечно от 10 до 12 ч, като желаещите безплатен грим дами трябва да си запишат час при клиничния психолог Гергана Иванова, уточниха от болницата. Освен разкрасяване, жените ще получават и ценни съвети как да подобрят тена на кожата около очите, когато е засегнат от медикаментозното лечение, как да поддържат веждите и миглите и каква козметика да ползват. Следващите уроци са на 18 и 31 юли в болницата в кв. „Аспарухово“ и на 27 юли – в диагностичния блок.

Болниците ще заявяват скъпите лекарства за деца

24 часа  стр. 4


Писмо с предложения за спешни промени в нормативната уредба е изпратил до здравния министър управителят на НЗОК Дечо Дечев. Целта е да се облекчи процедурата за подаване на заявления за лечение, като вече родителите ще упълномощават съответната болница да подава в касата заявлението от името на пациента, комплектувано с изискуемата документация.

Промяната се прави след смъртта на болната от левкемия Мария, която извади наяве хаоса с осигуряването на скъпите лекарства. Болниците сега нямат право да ги поддържат, за всеки пациент се изписват по дълга процедура.

Родителите ще бъдат облекчени с промени и в други текстове, обещават от касата. Мерките бяха набелязани на среща между ръководството й и представители на сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“, както и след разговори в здравното министерство с лекарите от ИСУЛ, където се лекуваше Мими.

Министър Кирил Ананиев пък е набелязал мерки как да се съхранят и подсилят отделенията в болниците във Враца, Монтана и Видин с техните директори. Целта е те да обслужват комплексно пациентите от целия Северозапад.

Майката на Жоро Плъха, гръмнат от лекар, го брани – не бил крадец, а пешеходец

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 6


Синът ми не е влизал в имота на пловдивския рентгенолог д-р Иван Димитров, за да краде.

Минавал си е по улицата и докторът е стрелял по него без причина, това обясни майката на Жоро Плъха.

Според Златка Атанасова на процеса щял да бъде показан запис, който потвърждавал думите й.

На 2 март миналата година ромът рецидивист Жоро Джевизов-Плъха, проникнал в гаража на лекаря.

Натрупал вещи, които смятал да задигне, но внезапно се появил д-р Димитров.

Плъха започнал да мята по него предмети. С нож го улучил по крака, а с метална табела го наранил по ръката.

Тогава медикът гръмнал обирджията с нелегалния си пистолет „Валтер“.

В четвъртък разпоредителното заседание по делото бе отложено за трети път, тъй като адвоката на Надежда Стоева, с която рецидивистът е живял на семейни начала и има от нея невръстен син, бил болен.

Самата жена е в чужбина и е упълномощила адвокат Дениз Хюсеин да я представлява.

„Адвокатът трябва да представи документи. В противен случай ще му бъде наложена 1000 лв. глоба“, постанови съдия Весела Евстатиева и насрочи делото за 18 юли.

Д-р Димитров запази мълчание пред медиите. Единствената дума, която произнесе, бе „абсолютно“ в отговор на въпрос дали е благодарен на колеги и приятели за подкрепата.

Нов апарат в Пловдив пази косата при химиотерапия

Съпруг на болна жена измислил охлаждането на скалпа, прилага се в Англия, Норвегия и Швейцария

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 8


Апарат, който запазва косата при химиотерапия, бе закупен в пловдивския онкодиспансер. Това е единственото лечебно заведение в града, оборудвано със съвременната машина. От нея ще могат да се възползват хиляди, пациенти, тъй като центърът обслужва цяла Южна България.

„Предпазването на косата от опадане става чрез специална техника за охлаждане на скалпа. С нея се свиват кръвоносните съдове и молекулите на медикаментите не достигат до космените фоликули, за да ги увредят“, обясни д-р Елена Бангиева. Това допринася за подобряване на емоционалното състояние на болните. Много от жените изпадат в тежки депресии заради загубата на коса при лечението. Апаратът има различни програми в зависимост от използваните лекарства, така се постига индивидуализиране на метода.

„Системата за охлаждане на скалпа може да се прилага за химиотерапия на солидни тумори, но не и при злокачествени заболявания на кръвта, студова алергия и лъчеоблъчен череп“, уточни д-р Бангиева.

В Европа системата е известна като Паксман. Наречена е на името на жена, болна от рак, чийто съпруг изобретява апарата. Внедрен е масово в Англия, Норвегия и Швейцария. Резултатите там показват 78 процента намаляване на риска от опадане на косата.

Доц. Васил Каракостов, дм, началник на Клиниката по неврохирургия към университетската болница „Свети Иван Рилски“ – София:

40-минутна интервенция връща младостта на крехкия гръбнак

Правим 2400 операции за година, в поне 5 области на нашата специалност защитаваме европейско ниво

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 22-23


– Доц. Карокостов, вашата неврохирургия често влиза в новините с нови методи и уникални успешни случаи, каква е тайната?

– Опит и даване на възможност опитът непрекъснато да се надгражда. За 2018 г. по официална стастистика сме извършили около 2400 операции, без 2, за да съм абсолютно точен.

Разполагаме с 5 модерни интегрирани операционни зали и всеки ден екипите ни извършват между 10 и 12 интервенции. Операциите в клиниката са колкото общо на 4 клиники в страната. А ние нямаме спешен профил, никой пациент не е попаднал случайно, а защото е избрал да се лекува тук.

Около 96 процента от хирургията при нас е планова, останалите случаи са неотложни или спешни към момента на приемането на пациента или са спешни случаи от нетравматичен характер.

– Хирурзите не сте ли изкушени да лекувате всичко с операция?

– Всеки ден преглеждам поне 10 пациенти, от тях ще бъдат оперирани средно двама

Прецизната селекция е гаранция за възможно най-добрите резултати. Ако оперираният няма подобрение, ще го сподели със своя кръг от познати и приятели и с времето ще се образува лавина от недоволни и отблъснати пациенти.

Хирургическото лечение навсякъде лежи на едни и същи принципи. Например в Индия масово се практикува йога и други алтернативни методи за лечение, но там се извършват толкова неврохирургични операции на човек от населението, колкото по целия свят. Не хирургът, а заболяванията на главата и гръбнака често изискват оперативно лечение. Когато е нарушено качеството му на живот или човек търпи силни болки, които не се повлияват от други методи на лечение, той се обръща с въпрос може ли проблемът му да се реши с операция. След точна образна диагностика със скенер или магнитен резонанс, които доказват естеството на заболяването, лекар и пациент заедно обсъждат възможностите, една от които е хирургическото лечение. Последната дума е на информирания пациент. Някои казват Действайте, не мога да търпя повече болката. Други предпочитат да изчакат. Трети – да чуят още едно мнение. Това е нормално.

– Колко чести са рецидивите в неврохирургията?

– Едно от най-масовите заболявания в нашата област е дисковата херния. Опитът ни е сравним със заключенията на авторитетите, направили консенсусните препоръки за лечението на това масово заболяване в световен мащаб. Отчитат се 5 до 14 процента рецидиви в рамките до 5 години след операцията.

От друга страна, при дълбоко разположените тумори на мозъка, които се разпространяват прогресивно подобно на мастилено петно, нещата са различни. Там прогнозите никъде по света не са особено оптимистични в дългосрочен план.

Но медицината се развива, в университетски центрове с големи финансови възможности се опитват експериментални лечения за наи-неподатливите заболявания.

Обаче новите терапии и техники за лечение се въвеждат като регулярни чак когато от експерименталните лечения се постигне траен статистически значим резултат над средностатистическия. Качествената хирургия е тази, която се придържа към добрите медицински практики, възприети като стандарт в Европа и по света.

Ще цитирам известен хирург, който на въпроса защо изобщо оперира тумори, при които изходът е неблагоприятен за 60% от. случаите, отговаря: Заради останалите 40%

Просто е, нали?

Говоря за истинската хирургия, не за операция заради самата операция“ или заради клиничната пътека. Истинската хирургия е не само добре свършена работа, тя е изкуство.

– Изкуството на гръбначната хирургия ли е голямата ви любов?

– Работил съм в различните области на неврохирургията. Като младши асистент бях командирован заедно с проф. Стефан Габровски да създадем неврохирургична клиника в ИСУЛ, определена за база за лечение предимно на мозъчни инсулти и аневризми. В този период в екип с професора сме оперирали най-много мозъчни хе-матоми и съдови заболявания. След това, връщайки се в неврохирургията на Александровска болница, работех във всички направления на неврохирургията. Дори дисертацията ми е върху стереотаксичната неврохирургия.

– Как работи тя?

– На принципа на този метод е създадена съвременната радиохирургия. Когато е необходимо да се достигне до най-дълбоките структури на мозъка, стереотаксичната неврохирургия е методът с най-голяма точност и най-малко увреждане на околните мозъчни зони

– В какви други иновативни методи имате опит?

– Имах възможност да специализирам в известни клиники по света и го смятам за изключителен шанс. В Мюнхен се срещнах със световноизвестния проф. Майкъл Майер, за когото в клиниката „Шарите“ в Берлин се смяташе, че ще замести световния авторитет проф. Марио Брок. Проф. Майер е известен с приноса си за развитието на съвременната микроневрохирургия на гръбнака. Преминах пълния цикъл от 10 специализации по гръбначна микроневрохирургия при проф. Майер, след това бях поканен като демонстратор на негови лекции и практически курсове.

Убедих се, че с фокусирането му в една конкретна област на неврохирургията, която му е по вкуса, е достигнал много повече, отколкото, ако покрива широкото ветрило от неврохирургични направления. Не че е невъзможно да си добър в повече направления, но от 10-15 години почти изчезнаха мохиканите на общата неврохирургия, които правят всичко с еднакво качество

Сега навсякъде по света се налага тясна субспециализация, стремежът е към максимална задълбоченост и вещина. И резултатите са революционно добри.

Това, което правя, ме кара да се чувствам компетентен и ми доставя голямо удоволствие. Микро-хирургията е много интересна област. Новите техники и технологии дават широки хоризонти на нашата специалност.

– В кои направления са най-големите успехи?

– Само допреди 15-ина години възрастните хора с остеопоротични фрактури на 1ръбнака, които виждаме как постепенно се снижават и прегърбват, са лекувани с корсет, пиене на мляко и витамин D. Това донякъде спира процеса на остеопороза, но не променя нищо – хората се измъчват от болка, стоят с месеци обездвижени или с корсет. Сега с изключителна прецизност под рентгенов контрол в счупения прешлен се вкарва подобна на паста за зъби субстанция, която го заздравява и едновременно с това изправя човека само за няколоко дни. Тази субстанция е известна като вертеброцимент. Втвърдява се в рамките на 7-8 минути и връща на пациента качеството на живот, което е имал преди.

Ендоскопската хирургия на хипофизата или други части на мозъка, която се извършва като стандарт само в’ нашата клиника, също е една съвременна, ювелирна операция.

Толкова очевидни разлики с миналото не може да ме оставят безучастен, не може да не ме провокират.

Фактът, че няколко мои специализанти веднага си намериха работа във водещи германски клиники по гръбначна хирургия, ми дава основание да смятам, че съм на прав път.

– Само при счупвания на изядени от остеопороза прешлени ли се ползва вертеброциментът?

– Има приложение и при туморни обазувания на гръбначния стълб. Тогава се постига и допълнителен ефект при втвърдяване на материала се развива 40-45 градуса температура, а това поражда, тумороциден ефект

При наличието на множествени тумори по прешлените – най-често от метастази при рак *на гърдата, пациентите нямат друг шанс, не е физиологично и възможно да се оперират всички прешлени. Със съвременната 40-минутна интервенция пациентът се връща към обичайното си ежедневие и най-важното – с контрол върху болката.

В гръбначната хирургия вече решаваме непреодолими довчера проблеми. Вдъхновяващо е. Това не означава, че не „пипвам“ нищо друго.

Преди 6 месеца с екип от клиниката успешно отстранихме тумор, който заемаше близо 1/4 от обема на мозъка и беше разположен във важни и трудни за хирургия зони. Такива случаи не се докладват често и в реномирани научни издания.

– Защо гръбнакът ни предава с хернии, изкълчвания, счупвания? По-слаб ли е станал?

– Казвам на студентите си, че гръбнакът започва да старее още в детска възраст

Увеличаването на продължителността на живот като световна тенденция означава и увеличаване на проблемите с гръбнака. Колко изправени и без болки ще сме в последната права от живота си, зависи от това как сме го изживели и от гените ни. Но наследствеността не е карма, търпи известни корекции, разбира се, ако избягваме рисковите и увеличаваме защитните фактори.

Напоследък голяма част от проблемите с гръбнака в най-активната възраст 30-40 г. са резултат от неправилно физическо натоварване. Обездвижени хора отиват 2 пъти в седмицата във фитнеса и искат за половин час да наваксат за десетките часове седене в принудителна поза. Налагат си прекомерно силови тренировки, за които мускулите им не са готови, или неправилно изпълняват съответните фитнес упражнения.

– Коя тясна област е силата на вашата клиника?

– Не крия удоволствието си, че ръководя клиника с толкова добри специалисти. В поне в 5 от направленията работим на европейско и световно ниво. Например оперативното лечение на тежките форми на паркинсон, лечението на неповлияващата се от медикаменти епилепсия, ендоскопската микрохирургия на туморите на хипофизата се извършват само в нашата клиника.

В последните години клиниката има водещо място в страната в съдовата неврохирургия и поспециално в ендоваскуларното лечение на мозъчните аневризми и на съдовите мозъчни малформации, до които се достига по съдов път с катетър и се вкарва им-плант, който запушва и изолира критичното място. Разбира се, и традиционно много високото ниво на гръбначната хирургия.

– Предимство ли е, ако си N-то поколение в професията? Млади лекари без фамилна история казват, че такъв трамплин е нужен дори, за да специализираш?

– Повечето стойностни неврохирурзи, които познавам, са се изградили от нищото, благодарение на труда си и на това, което им е дадено свише

Може и сред наследниците му да има добри лекари, но няма да са Той. А за трамплина – при нас няма нито един специализант лекарско дете.

– Кое качество е найважно, за да станеш добър неврохирург?

– Ако имах еднозначен отговор, щях да създам училище. „Ставането“ е дълъг процес и няма нищо общо с изненадваща печалба от лотарията. Със сигурност неврохирургията изисква постоянство. Съвкупност от много фактори те правят добър неврохирург, но основното са последователността и постоянството. Не познавам несериозен или разхвърлян неврохирург. Това са организирани хора, които всеки ден надграждат нещо – четат, усъвършенстват се, планират следващия ден, месец, година, доколкото е възможно.

– Вярата помага ли на хирурга? Вие кръстите ли се например?

– Не съм фанатик, но съм вярващ. Възпитан съм в духа на общочовешките християнски ценности. Вярвам в енергийните възможности и сили, които създават всичко около нас. Кръстя се, когато имам потребност от това. Ако правилно ме разбирате, иконите по стената в кабинета не са декорация.

– Спазвате ли ритуали в операционната?

– Не. Нямам и фетиши, но винаги слушам музика. Има моменти, в които не я чувам, обаче тя си върви, създава добра атмосфера. Класическата музика много не импонира на екипа ми, докато работим – като че ли губим тонус. Слушаме джаз, рок, фънк – въобще качествена музика.

***

Д-р Васил Каракостов е началник на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – София, и доцент в катедра „Неврохирургия“ към Медицински университет – София.

Завършва медицина през 1982 г. в Пловдив, през 1986 г. придобива специалност по неврохирургия. Специализирал е „Евокирани мозъчни потенциали“ при проф. Vinko Dolenc в Любляна; стереотаксична неврохирургия в Швейцария и Швеция; спинална микроневрохирургия в „Шоен клиник“ – Мюнхен, гръбначна хирургия и гръбначна микроневрохирургия в Цюрих, Берн, Залцбург, Брюксел и Лайден.

Лектор и демонстратор към Европейския клон на Световната гръбначна асоциация AOSPINE. JOSPIN – Europ“ му присъжда през 2011 г. „Платинен статус“ за гръбначна хирургия с валидност до 2016 г. Професионалните му интереси са в неврохирургията и микроневрохирургията, гръбначната хирургия и гръбначната микроневрохирургия, минимално инвазивната неврохирургия, стереотаксична неврохирургия, ендоскопска неврохирургия, вертебропластиката.

Безплатни профилактични прегледи за кокалчета на краката през юли в „Пълмед“

24 часа  стр. 23


Много голям процент хора страдат от тази деформация на ходилото, а не знаят, че само след 15- минутна интервенция могат да решат проблема.

Тъй като лятото е най-подходящото време за корекция на кокалчетата, специалистите от отделението по ортопедия и травматология към университетска болница .Пълмед“ през юли ще правят безплатни профилактични прегледи и ще дават съвети на пациентите.

Състоянието представлява изкривяване на палеца на ходилото в посока малките пръсти. Впоследствие се оформя костна издутина по вътрешната повърхност на стъпалото. Освен че причинява естетически дискомфорт това влошава и качеството на живот.

Халукс валгус донякъде е и професионално заболяване. Среща се по-често при хора, чийто професии налагат носенето на тесни обувки – модели, работници във фабрики, строители и други.

Специалистите припомнят, че правилната предварителна оценка на ходилото (по външни, рентгенови и плантографски критерии) може да доведе до решаването на проблема успешно. Те съветват пациентите да забравят насложените от миналото страхове.

В УМБАЛ „Пълмед“ се прави нов вид операция, неприлагана досега в България, и след изключително кратък период пациентите се чувстват добре, ходят без болка и с минимален дискомфорт на удобни широки обувки.

Профилактичните безплатни прегледи ще се състоят през целия юли във вторник и в сряда от 13 до 16 часа след предварително записване на регистратурата на болницата.

Роботизираната хирургия е приложима и при неволно изпускане на урина

Уролози от Александровска болница също ще оперират с най-новия робот

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 26


От злокачествени и доброкачествени тумори на яйчниците и шийката на матката и стрес инконтиненция (неволно изпускане на урина) до рак на панкреаса, на пикочния мехур, малки тумори на бъбрека, вродени аномалии и всякакви други гинекологични и урологични операции ще могат да се лекуват чрез робота от последно поколение Da Vinci, който заработи преди седмица в най-голямата АГ болница у нас „Майчин дом“. С него могат да се оперират и деца.

Такива процедури се извършват и сега у нас, но разликата е, че този робот дава по-добра видимост на опериращите лекари чрез напълно подновена

3D камера, която увеличава образа 10 пъти

Тя е много тънка и за разлика от предишните модели може да се вкарва през всяка една от дупките, които се правят в корема и през които на практика се извършва цялата операция.

Това дава по-добра визия на хирурга, който на практика вижда също 3D, все едно е в корема на пациента, обясни проф. Иван Костов, шеф на „Майчин дом“.

При мъже с рак на простатата това също има много важно значение особено за по-младите, които водят полов живот, защото голямото увеличение на образа и точната работа допринасят да се запазят нервите, отговорни за еректилната

Функция

От друга страна, в камерата е вградена ICG технология, чрез която се откриват метастатични лимфни възли и така при операция могат да се отстранят само те.

Цялата тази техника спестява на пациентите големи разрези, намалява риска от усложнения, както и времето за възстановяване. Не на последно място, предимство при операциите с робота в „Майчин дом“ са изключително точните му движения.

„Дори лекарят да направи минимално трептящо движение, роботът го филтрира и на практика го извършва абсолютно прецизно и точно“, допълни доц. Маринчо Георгиев, началник на отделението по урология в УМБАЛ „Александровска“.

Роботът ще се използва както от гинеколозите на „Майчин дом“, така и от уролозите и коремните хирурзи на Александровска.

В урологията Da Vinci има широко приложение при всички заболявания, при които се прилага оперативен метод, но най-широко е то в операциите при рак на простатата – най-често срещания рак при мъжете. Причината е, че тези пациенти, както и при всички други операции с робота се възстановяват много бързо.

„В САЩ, тъй като са по-напред в приложението на тази дейност, пациентите се изписват от болницата в рамките на ден-два след операцията, което при стандартната операция не може да се постигне. Съкратеният болничен престой и възстановителен период пък водят до съкращаване и на разходите на системата. При стандартната операция един болен се възстановява 10-15 дни на болнично легло, а след това още 3 месеца у дома. Всичко това трупа разходи както за лечението му, така и за болнични, тъй като той дълго не може да се върне на работа. Освен това е доказано, че при операция с робот е по-малка бройката на усложненията, което респективно се свежда пак до по-малко разходи. В крайна сметка скъпото излиза по-евтино“, обясни доц. Георгиев. В момента няма клинична пътека, която да покрива роботизираната хирургия при рак на простата и пациентите заплащат между 5000 и 6000 лв. за нея.

„В България има роботизирана програма, която работи от 2007-2008 г. за рак на маточната шийка, а в същото време модерното лечение на най-често срещания рак при мъжа е финансово ограничено. От 2010 г. като председател на Дружеството по урология се боря за въвеждане на клинична пътека, но до момента нямаме“, допълни урологът.

У нас най-младият пациент, опериран от рак на простатата с робот Da Vinci, е на 45 г., но повечето са под 60-годишна възраст.

В гинекологията роботизираната хирургия е приложима при голяма част от заболяванията с изключение на напреднал рак на шийката на матката и на яйчниците. Случаите на доброкачествени миоми, кисти, начален рак на лигавицата на матката и на маточната шийка, ендометриоза и други могат да се оперират с Da Vinci.

Голямо предимство на новия робот е, че притежава специална конзола, чрез която ще може да се извършват операции от огромно разстояние

Лекарите ще могат да оперират пациент, дори ако се намират в друга страна или даже континент. Това ще се случи чрез развитието на 5G мрежата, обясни още проф. Иван Костов.

Няма да закриват отделения в болниците на Северозапада

Отварят клиники за инвазивна кардиология и съдова хирургия във Враца

Монитор  стр. 3


Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България. Това стана ясно на срещата между здравния министър Кирил Ананиев и директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. Укрепването на отделения във Враца и Видин, които в момента имат затруднения заради липсата на кадри и все по-малкия брой обслужвани пациенти, е една от основните мерки.

Добрата новина е, че в болницата във Враца не само че няма да се закриват отделения, но дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е

ДА СЕ ОСИГУРИ ПО-КОМПЛЕКСНО ОБСЛУЖВАНЕ НА МЕСТНИТЕХОРА стана ясно на срещата.

По думи на Ананиев се водят разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор.от кредитори, поради което се бавят възнагражденията на медицинския персонал.

Основният проблем на видинската болница пък са кадрите. От здравното министерство посочват, че за последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. На срещата беше поставена цел да се подсили и мотивира медицинският персонал, така че болницата да може да извършва по-голям обем дейност. Въпреки че в момента има финансов потенциал, той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал стана ясно на срещата.

Без просрочени задължения работи и лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал.

Планира се и увеличение на възнагражденията. През миналата седмица здравният министър заяви, че предстои преструктуриране на областните болници в Северозападна България. Последваха остри реакции и протести във Враца и Видин.

НЗОК предлага къса писта за лечение на деца

Монитор  стр. 2


Къса писта за лечение на деца предлага Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с писмо до здравния министър Кирил Ананиев, съобщиха от финансовоосигурителната институция. Оттам предлагат това да стане със спешни промени на Закона за здравето и този за лечебните заведения.

Родителите и настойниците на пациентите да упълномощават болницата, която от тяхно име да подготвя документите и да подава заявление до НЗОК за финансиране на терапията. Това предвижда основното предложение на касата. Към момента това се прави от родителите или настойниците, които не всякога успяват да попълнят бумащината и се налага неколкократно тя да бъде връщана за коригиране, което забавя лечението.

Подобен беше случаят на 6-годишната Мими, която издъхна от левкемия в Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ преди две седмици, без да дочака животоспасяващото лекарство.

След закриването на центъра „Фонд за лечение на деца“ от 1 април т.г. функциите пое Националната здравноосигурителна каса. Предстои промяна и в други клаузи и текстове, за да се облекчат родителите и да се съкрати пътят на пациента. Обхванати са всички аспекти на проблемите, обсъдени на срещата на ръководството на касата с представители на сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“, поясниха от НЗОК.

Кой е човек?

Монитор  стр. 10


Крайно време е процедурите за получаване на адекватно лечение да бъдат облекчени.

Да осигурява лечението на своите граждани срещу солидарно заплащане е една от основните услуги, които данъкоплатците очакват от една европейска държава. България безспорно географски е европейска държава, но в цивилизационно отношение имаме много път да извървим. Най-вече администрацията ни. След смъртта на едно болно дете започнаха да се обсъждат мерки за намаляване на бюрокрацията при финансиране на лечението от НЗОК, но отново сме след събитията. Става дума за хора, които работят за хора, но с бездушие. Интересуват се само от заплатите си. Средства има за важни държавни проекти – от пътни, до военни и образователни. Какъв ще бъде техният смисъл обаче, ако няма кой да се придвижва по пътищата, кого да отбраняват или на кого да му повишават образованието. Откъде ще дойдат средства за бюджета, ако данъкоплатците са болни и не произвеждат блага. Всичко се обезсмисля без човека в една държава. Последните събития със смъртта на болно от левкемия дете, което не получи адекватна помощ заради бюрокрация обаче показва, че на администрацията трябва да се обясни какво е човешко отношение и за какво получават пари от данъците ни.

ОПАСНА ЛИ Е НЕЛЕКУВАНАТА УВЕЛИЧЕНА ПРОСТАТА?

Телеграф  стр. 7


Разрастването на простатната жлеза е често срещано състояние при мъжете над 50 годишна възраст. Повечето засегнати не обръщат сериозно внимание на проблемите с уринирането и ги приемат като естествена част от остаряването. За съжаление хиперплазията на простатата води до редица нарушения в органите на пикочо-половата система. Анатомично през простатата преминава пикочния канал и разрастването на жлезата предизвиква затруднение при преминаване на урината през него. Поради тази причина пикочният мехур трябва да извършва по-силни мускулни контракции, за да преодолее стеснения канал. Това води до нарастване на мускулатурата на.мехура – състояние, което уролозите наричат хипертрофия. Ако мъжът остави нещата така и не се обърне към лекар, ДПХ може с времето да доведе до преразтягане на пикочния мехур (атония). Оттук възникват и редица други усложнения – ретенция (задържане) на урина, което може да достигне 200-500 мл, преливна инконтиненция, когато имаме непрекъснато и неконтролируемо изтичане на капки урина и др.Хроничната задръжка и непълно изпразване на пикочния мехур води до наличието на остатъчна урина в него. Това е предпоставка за развитие на инфекции, която допълнително утежнява наличните симптоми. Научно е доказано, че честите инфекции са предпоставка за развитие на онкологичен процес. Не на последно място нелекуваната простата може да увреди бъбречната функция, което да доведе до тежки последици за здравето на мъжа.

Уролозите на Хил клиник са много опитни в диагностиката на заболяванията на пикочо-половата система. През м. юни, във връзка със своя юбилей, клиниката подарява безплатно изследването Урофлоуметрия на мъжете, които се обръщат към нея за преглед на простатната си жлеза.

Изследването е много полезно за уролога, за да може той има пълна информация за състоянието на долните уринарни пътища. Преимуществото е, че за самия пациент това е много бърз и комфортен тест. Единственото, което мъжът трябва да направи е да уринира в специален контейнер, а машина отчита различни показатели на струята му. Лекарят получава информацията под формата на графични схеми. Урологът на Хил клиник обсъжда с болния всички отклонения от нормата и евентуално необходимостта от лечение. Данните от урофлоуметрията се съпоставят с клиничния преглед и субективните оплаквания. Резултатите са налични веднага.

За пациентите с доброкачествена хиперплазия на простатата е важно да се знае, че колкото по-бързо и точно се постави диагнозата-, толкова лечението е по-успешно. При мъжете, чийто простати с големи размери често най-доброто решение е безкръвната лазерна операция. В Хил клиник единствени в страната разполагат със Зелен лазер, Тулиум лазер и новия Холмиум Moses лазер. Към момента там са успешно оперирани над 3000 пациента с доброкачествено увеличена простата, което ги нарежда сред болничните заведения с най-голям брой извършени лазерни манипулации в света.

За консултация и изследвания на простатата в Хил клиник запазете предварително час на 02 439 3131. Пълен пакет преглед, ехография и PSA тест през юли струват 35 лв. и към тях получавате безплатна урофлоуметрия.

Гаджето на Плъха отложи делото за убийството му

Ели КРУМОВА

Телеграф  стр. 10


Разпоредителното заседание срещу д-р Иван Димитров, който на 2 март м.г. застреля крадеца Жоро Джевизов – Плъха в имота си, забуксува за трети път.

Причината, поради която съдия Весела Евстатиева се принуди отново да отложи делото, бе липсата на жената, с която убитият е живеел на семейни начала. Надежда Стоева е изчезнала яко дим и принципно се води нередовно призована. Въпреки това младата ромка е успяла да смени в последния месец адвоката си. Ден преди заседанието на 4 юли т.г. новият й адвокат депозирал молба в деловодството на окръжния съд в Пловдив. С нея той искал поредно отлагане на процеса поради болест. Тъй като обаче не представил никакви доказателства за здравословното си състояние, съдия Евстатиева реши, че той трябва да направи това на следващото заседание, което е на 18 юли от 9,30 часа. Ако не представи доказателства за отсъствието си, ще бъде глобен с 1000 лева.

Ананиев се отметна за болниците в Северозапада

Няма да бъдат закривани, а укрепени, увери здравният министър след масовото недоволство на медици

Дума   стр. 5


Здравният министър Кирил Ананиев се отказа от идеята си да закрива отделения в болниците във Враца, Видин и Монтана. Припомняме, че преди седмица той обяви, че здравните заведения ще бъдат преструктурирани, а губещите отделения в Северозпада ще хлопнат врати. Предложението му предизвика недоволството на медиците и те излязоха на протест. БСП излезе с декларация, в която обвини Ананиев, че обрича болните, и настоя министърът да обясни в НС как трите болници, намиращи се на над 100 км разстояние, ще си прехвърлят лекари и пациенти.

Ананиев обясни вчера, че отделенията във Враца и Видин няма да бъдат закривани, а укрепени. Усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че да се оказва качествена и навременна медицинска помощ.

В здравното заведение във Враца дори се предвижда откриването на две нови отделения – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Министърът твърди, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е запориран от кредитори и затова се бавели възнагражденията на медицинския персонал.

„Основният проблем на видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти“, подчерта Ананиев. Според него целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставят, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията. В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал. Преди дни служителите във видинската болница подадоха колективни оставки заради ниските заплати.

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана. В него не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал.

Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите. Според него всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.

НЗОК настоява за по-лесно лечение на онкоболни деца

Дума   стр. 5


НЗОК настоява за спешни промени в нормативната уредба за улесняване на родителите на онкоболни деца. Управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев е изпратил писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, след като е поел този ангажимент към сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“. Предложенията целят да се облекчи процедурата за подаване на заявленията.

Предвижда се да се въведе изричен текст за възможност заявителят (обикновено това са родителите) със съгласието на законния си представител да упълномощава болницата, където се провежда лечението, да подава в НЗОК заявление от негово име, като го окомплектова с необходимата документация. Това би трябвало да съкрати срока за разглеждане на заявленията.

От Здравната каса съобщават, че ще бъдат променени и други клаузи и текстове, за да се облекчат родителите и да се съкрати пътят за лечение на пациента.

БЛС обвини работодателите, че клеветят лекарите

Дума   стр. 5


Отидохте при премиера и наклепахте лекарите за болничните, защото не ви върви бизнесът. С тези думи председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Николай Брънзалов се обърна към изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов в телевизионна изява. Повод за коментарите беше предупреждението на Бойко Борисов за акции, при които ще се търсят фалшиви болнични.

Брънзалов заяви, че фалшивите болнични следва да бъдат следени и от самия бизнес. Той посочи, че за увеличаването на болничните листове има както субективни, така и напълно обективни причини. Шефът на БЛС изрази несъгласие, че се формира групова вина, което не било честно спрямо лекарите, и призова за диалог, с който да се стигне до решаване на проблемите.

Само 13 000 бебета са родени за три месеца

Дума   стр. 2


Отрицателният прираст в България добива застрашаващи размери – за първите три месеца у нас са се родили само 13 хиляди бебета, а са починали 29 хиляди души. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Най-тежка е демографската картина в най-бедните региони като Видин, където съотношението между починали и новородени е 452 души на 59, в Перник е 428 на 97 раждания, в Смолян е 405 на 97, в Разград – 484 починали на 74 бебета.

Най-голяма е смъртността в столицата – 5230 починали за първото тримесечие срещу 3497 новородени. Втори по смъртност е Пловдив – 2884 души срещу 1578 новородени. Във Варна пък съотношението между починали и новородени е 2087 на 1074. Най-ниска е била раждаемостта във Видин, Перник, Ямбол, Смолян, и София област, където месечно се раждат под 70 деца. За първите три месеца в страната са починали 69 бебета под 1 година. За първото тримесечие най-много мъртвородени има в Стара Загора – девет.

Здравната каса предлага мерки за облекчена процедура при лечението на деца

Земя  стр. 2


НЗОК е изпратила до министъра на здравеопазването предложения за предприемане на спешни промени в нормативната уредба, съобщиха от пресцентъра на Касата.

Изпълнявайки поетите ангажименти към Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ на среща, състояла се на 26 юни 2019 г. в НЗОК, на 3 юли 2019 г. управителят на институцията – д-р Дечо Дечев, изпрати писмо до министъра на здравеопазването с предложения за предприемане на спешни промени в нормативната уредба“, съобщават от НЗОК в официално писмо до медиите. Необходимостта от промени беше идентифицирана и на последваща среща на 1 юли 2019 г. с представители на Министерството на здравеопазването и онкохематолози от Университетската болница „Царица Иоанна – ИСУЛ“. Предложенията имат за цел да се облекчи процедурата за подаване на заявленията, допълват от касата.

Предвижда се изричен текст за алтернативна възможност заявителят, със съгласието на законния му представител, да упълномощава лечебното заведение за болнична помощ, където се провежда лечението, да подава в НЗОК заявление от негово име, като го окомплектова с изискуемата документация. По този начин ще се съкрати срокът за разглеждане на заявленията. Предстои промяна и в други клаузи и текстове, за да се облекчат родителите и да се съкрати пътят на пациента. Обхванати са всички аспекти на проблемите, обсъдени на двете срещи.

Министър Ананиев: Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България

Земя  стр. 3


Министерството на здравеопазването заедно с директорите на болниците във Враца и Видин набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които в момента имат затруднения. Усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението. Това беше фокусът на срещата между здравния министър и директорите на областните болници във Видин, Враца и Монтана. На нея беше анализирана дейността на всяко едно от отделенията в лечебните заведения, които на този етап срещат трудности от гледна точка обезпечаване с кадри и все по-малкия брой на обслужваните пациенти.

По отношение на болницата във Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал. Основният проблем на видинската болница са кадрите. За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти. Целта, която МЗ и ръководството на болницата си поставиха, е да се подсили и мотивира медицинският персонал. По този начин лечебното заведение ще може да извършва по-голям обем дейност, а това ще доведе до увеличаване на приходите и възнагражденията. В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал.

Лекарите гневна на премиера Бойко Борисов

Наклепахте лекарското съсловие, защото не работи бизнесът в България, казват от Българския лекарски съюз в коментар за фалшивите болнични

Земя  стр. 5


България е най-бедната страна в ЕС, и то с най-дълбока бедност. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV. Според него все още 70% от българите получават под средната заплата от 1200 лева, като масовите възнаграждения варират между 700-800 лева. Това се случва въпреки договореното от синдикатите увеличение на доходите на работещите между 8% и 12%.

Синдикалистът напомни, че през 2018 г. е било договорено 10-процентно увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличил се е максималният осигурителен доход и таванът на пенсията е станал 1200 лева. Освен това общо 255 хиляди лица и семейства ще получат енергийни помощи, тъй като са отпуснати 40 млн. лева повече за целта.

Пламен Димитров посочи, че от 2007 г. синдикатите настояват цената на нощния труд да се увеличи до 1 лев на час. Според него е абсурдно сегашното доплащането на час за нощен труд – 25 стотинки. Той даде за пример колективните договори, при които заплащането на нощния труд е много по-високо, но уточни, че до момента те покриват едва около 30% от работещите. „Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците“, категоричен е лидерът на КНСБ.

Във вторник КНСБ организира форум за работното време и полагането на извънреден труд. Стана ясно, че у нас съществува масово незачитане на свободното време на служителите и работниците. Все по-често срещано е заради липсата на работна ръка да се полага извънреден труд, а нарушенията на здравословни и безопасни условия на труд са масови. В България 41% от работниците казват, че работното време не съответства на семейните и социалните им ангажименти, докато средно за ЕС този дял е около 22%.

Междувременно стана ясно, че работна група в социалното министерство обсъжда промени в Кодекса на труда. Идеята е извънредният труд за един работник да се повиши от 150 на 300 часа годишно. От КНСБ обаче настояха това увеличение да стане само чрез колективно трудово договаряне на отраслово и браншово равнище.

Едно родено на всеки трима починали

Отрицателният прираст добива застрашаващи размери

Земя  стр. 1


Отрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния център по обществено здраве и анализи. Само за първите три месеца на годината починалите българи са близо 29 хиляди души, а са се родили едва 13 хиляди бебета. Най-голяма е смъртността в столицата, където в последния им път са изпратени 5230 българи. Разликата между починалите и новородените е особено стряскаща в градове като Видин, където на 452 починали са се родили едва 59 деца, в Перник има 428 погребения и само 97 раждания, в Смолян на 97 новородени се падат по 405 починали, а в Разград са се родили 74 бебета при починали 484 души.

Едно родено българче на всеки трима починали

Земя  стр. 5


Отрицателният прираст добива застрашаващи размери, сочи статистика на Националния център по обществено здраве и анализи, предаде БГНЕС. Само за първите три месеца на годината починалите българи са близо 29 хиляди души. Най-голяма е смъртността в столицата, където в последния им път са изпратени 5230 българи. Втори по смъртност град е Пловдив, където животът си са загубили 2884 души, а на трето място се нарежда Варна, където са извършени 2087 погребения. Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е много висока спрямо броя на населението – в тези градове умират по около 300 души всеки месец.

Разликата между починалите и новородените е особено стряскаща в градове като Видин – където на 452 починали са тримесечието са се родили едва 59 деца; в Перник – където има 428 погребения и 97 раждания; в Смолян – където на 97 новородени се падат по 405 починали; и в Разград – където за тримесечието са се родили 74 бебета, и са починали 484 души.

Общо за първите три месеца на годината са се родили близо 13 хиляди бебета, като традиционно най-висока раждаемост има в столицата – 3497. На второ място отново е Пловдив с 1578 нови бебета, и на трето – Варна с 1074 новородени. Отново традиционно ниска е раждаемостта във Видин, Перник, Ямбол, Смолян, и София област, където месечно се раждат под 70 деца.

Анализът сочи още, че за първите три месеца са починали 69 бебета до 1 -годишна възраст и са регистрирани 63 мъртвородени деца. Стара Загора е с впечатляващо високо ниво на мъртви новородени – цели 9 за тримесечието. За сравнение в двумилионна София са родени едва 11 такива бебета.

Десислава Славчева е новият директор „Технологични и бизнес решения“ на „Софарма трейдинг“

Капитал  стр. 55


Тя се присъедини към екипа на компанията през април, след като повече от 17 години заема различни управленски позиции в сектор телекомуникации. В новата си роля Славчева ще се включи и в Стратегическия борд на „Софарма трейдинг“. Така тя ще участва активно в създаването на дългосрочната стратегия на компанията, осигуряването на стабилен растеж и допълнителна стойност с фокус върху технологичните възможности. Преди да стане част от „Софарма трейдинг“, е заемала позицията директор „Технологично развитие“ в „Теленор България“, както и различни мениджърски позиции в същия телеком. Има магистърска степен по математика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и ЕМВА степен от The University of Sheffield.

КРАЯТ НА ДВУЦИФРЕНИЯ РЪСТ

Фармацевтичният пазар се забавя и увеличението на продажбите спада до 5% за година.

При търговците маржовете на печалбата се движат в границите 1-5%, а при производствените предприятия показателят е между 15 и 30%.

Прогнозите и за тази година са за умерен едноцифрен ръст.

Десислава НИКОЛОВА

сп. Капитал, 100  Стр. 148-151


ФАРМАЦЕВТИЧНИЯТ ПАЗАР ИЗГЛЕЖДА ИМУНИЗИРАН СРЕЩУ КРИЗИТЕ, НО НЕ И СРЕЩУ ЕДИН ВИРУС-ИЗЗЕМВАНЕТО НА ПЕЧАЛБАТА ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА ЧРЕЗ РЕГУЛАЦИЯ НА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА И ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ОТСТЪПКИ, КОИТО ЗДРАВНАТА КАСА СЪБИРА ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ, АКО ИСКАТ ТЯ ДА ЗАПЛАЩА ТЕХНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ. В РЕЗУЛТАТ ПРИХОДИТЕ И ПЕЧАЛБИТЕ В СЕКТОРА ЗА ПРЪВ ПЪТ ОТ ГОДИНИ ИМАТ ПО-БАВЕН ТЕМП НА РАСТЕЖ.

Двуцифреният ръст на продажбите в стойност 6 сектора от 11% през 2017 г. се свива наполовина и вече е 5%. Данните от класацията на „Капитал“ се потвърждават и от анализите на международната компания, която следи сектора – IQVIA. Тя мери търговията с фармапродукти в България – за 2018 г. отчита ръст само 5.4%, един от най-ниските в последното десетилетие.

В секторното подреждане на „Капитал 100“ участват както големите търговци на едро с лекарства, така и производителите и вносителите на медикаменти за хуманната и ветеринарната медицина. Съставът на топ 15 е абсолютно същият като година по-рано, т.е. няма ключови промени, пораствания или падения, има само малки размествания. По традиция големите ръстове в приходите са при производителите, те са и по-рентабилни. Докато при търговците маржовете се движат в границите 1-5%, при предприятията показателят е между 15 и 30%. Средната рентабилност на компаниите в класацията, повечето от които са търговци на едро с лекарства, пада леко от 8% предишната година на 6.55%.

Въпреки охлаждането секторът продължава да надскача граници на рекордните обороти – през изминалата година традиционният първи в класацията -дистрибуторът на лекарства „Софарма трейдинг“, е увеличил продажбите си с 48 млн. лв. и е преминал границата от

700 млн. лв., следван от българското поделение на търговеца с медикаменти „Фьоникс“.

РАЗМЕСТВАНЕ И ПРИ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Лидер в класацията и през миналата година продължава да бъде „Софарма трейдинг“, чиито резултати продължават да се вдигат в резултат и на разрастването на собствената верига от аптеки SOpharmacy и експанзията в Сърбия. Дистрибуторът през последните години се трансформира от основен доставчик на лекарства за болниците и аптеките в компания, която предлага цялостни решения в здравния сектор, и разшири дейността си в преддистрибуцията, маркетинговите услуги, доставката на медицинска апаратура, софтуер за здравни заведения, обзавеждане на болници и в собствена верига аптеки. „Продължаващият вече 12 години ръст, който постигаме, се дължи на способността ни да формулираме и прилагаме успешна стратегия – от диверсифицирания ни бизнес модел до експанзията ни в региона – всички тези стратегически решения подсигуряват мащаба и динамичния растеж на „Софарма трейдинг“, коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на компанията.

В България над 80% от доставките на лекарства се извършват от четири дистрибутора на медикаменти, които по традиция оглавяват и класацията на „Капитал“ по обороти в сектора.

През миналата година вторият 6 нея – европейският дистрибутор „Фьоникс“, по данни на IQVIA е лидер 6 доставките на лекарства в България с 22% пазарен дял -същия, както и през 2017 г., и по подобие на „Софарма трейдинг“ продажбите му са над 700 млн. лв. Компанията също има свой бранд – Betty, nog който работят аптеки, собственост на фармацевти, които пък пазаруват основно от дистрибутора. През миналата година компанията за пръв път от последните около пет години е отбелязала и печалба.

„Ключова роля за пазарното ни развитие имаха настоящите и новите партньорства с фармацевтични производители. За поредна година компанията успя да отбележи ръст в продажбите, който е почти два пъти над средния на пазара. През изминалата 2018 г. „Фьоникс Фарма“ увеличи пазарните си дялове в двата основни сегмента на фармацевтичния пазар – продажбите към аптеки и към болници“, отбелязва Николай Колев,управляващ директор на компанията. Той допълва, че през миналата година са сключили нови ексклузивни договори с фармацевтични компании и са инвестирали в нова складова база за преддистрибуция.

2018г.обаче нее толкова добра за другите два дистрибутора от лекарствената четворка – „Стинг“ и „Фармнет“. Въпреки че отново си връща третото място в конкуренция с „Фармнет“, „Стинг“ е с продажби с над 150 млн. лв. по-ниски от лидера, а „Фармнет“, собственост на семейството на депутата Веселин Марешки, дори отстъпва четвъртото място в класацията на „Хювефарма“ с индивидуалния й отчет. Дружеството продава продуктите на ветеринарните заводи „Биовет“ в България и чужбина, както и на други фармапредприятия в чужбина, които са от групата на братята Кирил и Георги Домусчиеви.

„Стинг“ е дистрибутор, чиито основни клиенти са аптеките, собственост на магистър-фармацевти, а през „Фармнет“ се снабдява основно веригата аптеки

„Марешки“. От компанията не намират годината за лоша и отбелязват, че през нея са започнали да се развиват активно и на болничния пазар, който доскоро не им е бил приоритетен. „Традиционно силно представяне имаме при лекарствата, отпускани по здравна каса, понеже основните ни клиенти са известни сред пациентите със своите изгодни цени и добро обслужване. След анализ на представянето ни през миналата година сме набелязали стъпки за по-добър резултат тази година“, коментира Веселин Марешки-син от „фармнет“.

ПО-ЗДРАВИ ЗАВОДИ

И тази година по-високите ръстове в приходите и по-добрата рентабилност са при производителите. При тях минуси има в персонала. В производствените компании, които са основно за генерични лекарства – „Балканфарма“ и „Софарма“, има малки съкращения в екипите. За сметка на това дистрибуторите с изключение на „Фармнет“ увеличават служителите си.

За разлика от предишната година, в която явно й се отразяваха преструктурираният^ в собственика на глобално ниво- израелската „Тева“, през изминалата година големият завод на „Актавис“ -„Балканфарма Дупница“, отново отбелязва ръст 6 продажбите.

Единственият производител на лекарства за хуманната медицина с български собственик – „Софарма“, отбелязва спад в продажбите с 3%, но пък тази пазарна ситуация вече е преодоляна през първото тримесечие на тази година. „При 7% ръст в приходите (от 293 милиона през първото тримесечие на 2018 г. до 313 млн. лв. за същия период на 2019 г.) в резултат на оптимизация на дейността постигаме 12% ръст в печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) и 26% ръст 8 нетната печалба“, коментира Огнян Донев, председател на съвета на директорите на „Софарма“.

В края на тази година „Хювефарма“, основният акционер в „Биовет“, ще завърши проекта си за близо 300 млн. лв. за изграждане на нови производствени мощности на площадките си в Пещера и Разград, които ще му позволят да удвои производството си. Проектът беше финансиран със 100 млн. евро по плана „Юнкер“.

Базираната в Румъния „Ромфарм“, която изнася произведената си там продукция през българския си търговец на едро, отбелязва рязък спад с над 30% в продажбите, но пък за сметка на това печалбата и рентабилността й продължават да бъдат най-високите във фармацевтичния сектор.

ШАРЕНО ПРИ ВНОСА

През миналата година българското дружество на швейцарския концерн Roche измества от десетата позиция „Актавис“ (търговското дружество на израелската „Тева“) сувеличени продажби заради пускането на пазара на четири нови лекарства – три в областта на онкологията и едно за множествена склероза.

„Санофи“ обясняват двуцифрения си ръст спрямо 2017 г. с придобиването на две компании, които им помагат да засилят позициите си в лечението на редки болести и допринасят за глобален ръст 30% през миналата година. Освен това компанията е предложила три нови медикамента за тежки заболявания, а дивизията й за лекарства без рецепта бележи 16% ръст на годишна база, отбелязва Лора Илчева, управляващ директор на „Санофи България“.

Кирил Николчев, генерален мениджър на „АбВи България“, отбелязва, че продължават да бъдат лидер в лечението на възпалителните автоимунни заболявания и хепатит С.

***

Рикошетът от регулациите

Класацията не представя един много важен показател за фармацевтичния пазар – изтеглянето от производство и внос на лекарства, които през последните три години по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата са били около 1500, или средно по 500 на година. Причината е липса на икономическа целесъобразност от операциите с тези медикаменти. За да бъдат плащани от НЗОК лекарствата им, производителите на медикаменти без аналог трябва да върнат на здравната каса минимум 10% от оборота си през годината. Така през 2018 г. компаниите са преотстъпили на касата 160 млн. лв., като се очаква през тази година тази стойност да достигне 190 млн. лв. Причината е, че здравната каса е определила минимален ръст в плащанията за лекарства и изисква компаниите да й възстановяват сумата, ако лекарите изпишат медикаменти на по-висока стойност. В същото време цените на генеричните лекарства продължават да намаляват заради конкуренцията, а и заради законовото изискване в България цените да са най-ниски в ЕС, независимо че е малък пазар. Освен това през последните три години цените на лекарствата без рецепта са замразени и производителите не могат да ги увеличават.

Всичко това не зависи от фармацевтичните компании, но логично се отразява върху печалбата им, върху възможностите им да инвестират в разширяване на дейността си в България и в персонала.

***

Фармацевтичният пазар през тази година ще продължава да расте, макар и с по-умерени темпове.

Димитър Димитров, изп. директор на „Софарма трейдинг“

***

Ръстът ще бъде в рамките на 5-6% предвид ограничителните мерки за намаляване на дефицита в бюджета на НЗОК и множеството промени в регулациите на аптечния бизнес.

Николай Колев, управляващ партньор на „Фьоникс Фарма“

Прегледи без пари в „Пълмед“ за кокалчета на краката

Стандарт  стр. 34


Много голям процент хора страдат от тази деформация на ходилото, а не знаят, че само след 15-минутна интервенция могат да решат проблема.

Тъй като лятото е най-подходящото време за корекция на кокалчетата, специалистите от отделение по Ортопедия и травматология към университетска болница „Пълмед“ ще фокусират вниманието си през юли към предоставяне на безплатни профилактични прегледи и съвети към пациентите.

Самото състояние представлява изкривяване на палеца на ходилото в посока малките пръсти, като впоследствие се оформя костна издутина по вътрешната повърхност на стъпалото и освен естетически дискомфорт, състоянието влошава и качеството на живот на хората. Халукс валгус донякъде е и професионално заболяване. Среща се по-често при хора, чиито професии налагат носенето на тесни обувки – модели, работници в различни фабрики, строители и др.

Специалистите припомнят, че правилната предварителна оценка на ходилото (по външни, рентгенови и плантографски критерии) може да доведе до решаването на проблема успешно и съветват пациентите да забравят насложените от миналото страхове.

В УМБАЛ „Пълмед“ се прилага нов вид операция, неприлагана до сега в България, и след изключително кратък период пациентите се чувстват добре, ходят без болка и с минимален дискомфорт на удобни широки обувки.

От болницата съобщават, че профилактичните безплатни прегледи ще се състоят през целия юли – вторник и сряда от 13:00 – 16:00 часа след предварително записване на регистратурата на болницата.

Проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен: Младежите, които учат при нас, са мотивирани

Политика  стр. 21


Интересът към бакалавърските програми на Медицински университет – Плевен остава стабилен. Това каза проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен, на брифинг след изтеглянето изпитния вариант по биология за специалностите ,,Медицина“ и ,,Фармация“.

„Демографският срив дава своето отражение. Конкуренцията между училищата за бакалавърските и магистърските програми е много голяма. Интересът към бакалавърските програми на Медицински университет – Плевен остава стабилен. В сравнение с миналата година отчитаме лек спад в броя на кандидатите. Предприели сме мероприятия и мерки, насочени към онези завършващи, които не са се ориентирали какво искат да правят с обучението си“, каза проф. д-р Славчо Томов. Децата, които кандидатстват е МУ – Плевен, са мотивирани, направили са своя избор и знаят защо са тук и какви цели преследват. Забелязваме тенденцията след начало на обучението, че са доста прилежни и мотивирани в учебните си занятия. Няма да се отказваме от това да променяме непрекъснато висшето училище, да предизвикваме младите хора с нови образователни програми, иновативни методи на обучение и научно-изследователска дейност, допълни проф. д-р Славчо Томов.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ Е ВЪЗЛОЖИЛ ДА СЕ НАПРАВИ ПРОВЕРКА НА ИЗДАВАНИТЕ БОЛНИЧНИ ТАЗИ ГОДИНА.

Политика  стр. 2


Това каза той по време на представянето на резултатите от проучването срещу незаконната търговия на цигари. Повод за проверката е, че през миналата година издадените болнични са били 2 милиона, а тази година, само досега, те са над 3,5 млн. „Това са 1,5 млн. заболели, което няма как да е истина“, добави Борисов. Той предупреди всички замесени доктори и медицински лица, които издават подобни болнични, да спрат тази практика, защото ще се вземат много сериозни мерки срещу това. Според него това е „бич“ за работодателите и държавата. Той даде за пример, че се отчита, че големи групи хора вземат болнични, но през това време работят друга работа.

Депутатът Георги Михайлов готов сам да се откаже от имунитета си

Политика  стр. 9


Соцдепутатът Георги Михайлов смята да се откаже от имунитета си. Това заяви самият той в кулоарите на Народното събрание в сряда, 3 юли. Само ден преди това главният прокурор Сотир Цацаров повторно поиска снемане на депутатската му защита.

Михайлов коментира, че вече е получил документите и мотивите, за да се запознае с тях и да изгради защитната си теза. Той бе категоричен, че не е нарушил закона като директор на болница. Относно твърденията, че не декларирал 44 000 лева от лихви и не е платил данъците за тях, Михайлов обясни, че от години плаща данъци, от 7 години е регистриран по ДДС и даде да се разбере, че не се притеснява от проверките. По думите му твърденията за неплатени данъци е на прокуратурата, но по време на следствието ще стане ясно дали наистина е така.

Георги Михайлов ще бъде разследван и за данъчно престъпление, след като финансова инспекция на СБАЛХЗ ЕАД е показала, че много търговски дружества са доставяли значителен обем от медикаменти, въпреки че е налице презапасяване с лекарства.

През ноември 2018 г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов заради безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в местното му на изпълнителен директор на СБАЛХЗ ЕАД. След като самият Михайлов доброволно се съгласи имунитетът му да бъде отнет, започнаха действия по събирането на доказателства, но се е стигнало до искане за разкриване на данъчноосигурителна информация, както и на банкова тайна.

В хора на разследването се установява и друго престъпление на народния представител – получаване на финансови средства от търговско дружество. За 2016 година депутатът не е декларирал 44 000 лева, които е получил като лихви от дружеството, на което през 2013 г. е предоставил заем в размер на 200 000 евро.

04.07.2019

Национални телевизии

Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници в Северозападна България

 БНТ, Новини в 20.00 часа


Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници в Северозападна България. Това стана ясно след среща на здравния министър с директорите на болниците във Враца, Видин и Монтана. От здравното министерство съобщиха, че са набелязани мери за укрепване на съществуващите клиники. Във Враца се предвижда и разкриване на нови дейности.

Репортер: Дълговете на врачанската болница са над 15 милиона лева. Почти целия й приход е под запор от кредитори. Затова и заплатите на персонала се бавят.

Бисер Тодоров: Всеки месец заплатите във врачанската болница се взимат с въстание, с революция. Заплатите за май не са получени! Обичайно не са получени!

Репортер: Здравното министерство преговаря с всички банки за рефинансиране на задълженията.

Евгени Любенов: Вече имам единствено към банката ежемесечно плащане и това ще ни облекчи в много голяма степен.

Репортер: До няколко месеца в болницата ще заработят още две клиники – инвазивна кардиология и съдова хирургия.

Евгени Любенов: Около 30% ще се увеличи прихода на болницата с възникването на тези две структури.

Репортер: С допълнителните приходи ще се увеличат заплатите. Търсели се и възможности за намиране на персонал и купуване на нова апаратура. Видинската болница няма финансови проблеми. Въпреки заканата на медицинските сестри, че ще подадат колективна оставка, увеличение на заплатите не се предвижда.

Цветан Василев: Ние като лечебно заведение усвояваме целия бюджет, който ни е заложен както от МЗ, така и от НЗОК.

Репортер: Населението в района е застаряващо, а персоналът в болницата не достига.

Капка Тошева: Една сестра, една лаборантка върши работата точно на още 2-3.

-При нас от 25 години няма желаещи.

Капка Тошева: Моята заплата е 580 лв. Апаратура да бъде закупена по-хубава, я ще бъде в полза на хората.

Репортер: Директорът на болницата обещава нова апаратура и ремонти с пари от здравното министерство. Заплатите щели да се увеличат, когато болницата привлече повече пациенти.

Цветна Василев: Достатъчно е да не ги връщаме, достатъчно е да се държим добре с тях. Тогава нещата ще започнат да се получават.

Репортер: В болницата в Монтана нямат финансови проблеми и недостиг на кадри.

Репортер: С колко ще се увеличат заплатите сега от първи юли?

Тодор Тодоров: С между 80 и 100 лева, като аз съм направил едно увеличение в началото на годината.

Репортер: Директорът каза, че се предвижда още едно увеличение на заплатите – наесен или в началото на следващата година.

Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници в Северозападна България

 БНТ, новини в 18.00 часа


Няма да се закриват клиники и отделения в областните болници в Северозападна България. Това стана ясно след среща на здравния министър с директорите на болниците във Враца, Видин и Монтана. От здравното министерство съобщиха, че са набелязани мери за укрепване на съществуващите клиники. Във Враца се предвижда и разкриване на нови дейности.

Репортер: Дълговете на врачанската болница са за над 15 милиона лева. Почти целия й приход е под запор от кредитори. Това е и причината за забавяне на заплатите на персонала.

Евгени Любенов: С помощта на министерството се водят преговори на високо ниво с големи банкови институции, което като се сключи като споразумение ще облекчи още повече болницата.

Репортер: Предвижда се и в болницата да заработят клиники по инвазивна кардиология и съдова хирургия.

Евгени Любенов: Около 30% ще се увеличи прихода на болницата с възникването на тези две структури. Това ще подобри и приходите, ще ни облекчи и разходите и ще подобри комплексното медицинско обслужване на населението.

Репортер: Заради недостиг на персонал във врачанската болница дежурят лекари от Плевен и София. Увеличение на заплатите не се предвижда,

Евгени Любенов: С магическа пръчка не могат да се получат нещата, но работим в стабилизиране във всяка една насока.

Репортер: Видинската болница няма дългове. Заплатите на персонала са ниски и увеличение за момента не се предвижда. Заради демографската криза и недостиг на кадри болницата не може да усвои всички средства предвидени от здравното министерство и Касата.

Цветан Василев: Справянето с този проблем е само 1 – да можем да задържим и да увеличаваме нашите пациенти, които обслужваме, за да можем да генерираме повече приход.

Репортер: В болницата в Монтана нямат финансови проблеми и недостиг на кадри.

Тодор Тодоров: Завършваме полугодието на печалба, както и последните 5 години.

Репортер: С колко ще се увеличат заплатите сега от първи юли?

Тодор Тодоров: С между 80 и 100 лева, като аз съм направи едно увеличение в началото на годината.

Репортер: През септември или в началото на 2020-та година е възможно още едно увеличение на заплатите на работещите в монтанската болница.

Няма да бъдат закривани отделения в болниците в Северозападна България

БНТ, Новини в 23:00 часа


Няма да бъдат закривани отделения в болниците в Северозападна България. Това стана ясно след среща на здравния министър с директорите на лечебни заведения във Враца, Видин и Монтана. На нея е решено да се работи за укрепване на съществуващите клиники. Във Видин ще се търси вариант за стимулиране на персонала и привличане на нови кадри, а във Враца се водят преговори за рефинансиране на дълговете. Предвижда се и разкриване на нови клиники по инвазивна кардиология и съдова хирургия.

Евгени Любенов: В болницата във Враца изходът от ситуацията, в която сме в момента е допълнителната дейност, която ще извършваме. Това ще доведе до повишаване прихода на болницата, от там вече това ще направи финансовия ресурс по-голям и ще ни позволи да извършваме всички нормални неща, като увеличаване на заплати, покупка на лекарства.

Тодор Тодоров: Болницата в Монтана няма финансови проблеми. Завършва полугодието на печалба, както и последните пет години.

Репортер: С колко ще се увеличат заплатите сега от 1 юли?

Тодор Тодоров: Ами, между 80 и 100 лв. Като аз съм направил едно увеличение в началото на годината.

Болницата в Кюстендил остана без инфекциозно отделение заради липсата на медици

БНТ  Новини в 12.00 часа


Болницата в Кюстендил остана без инфекциозно отделение заради липсата на медици. Преди година заради финансови причини други четири отделения – Уши, нос, гърло, Очно, Кожно и Физиотерапия също спряха работа.

Според изискванията за обслужване на пациенти и медицинските стандарти в Отделението по инфекциозни болести трябва да работят двама лекари. В болницата обаче от години няма новопостъпили доктори, а останалите или напускат, или се пенсионират.

Д-р Александър Величков: Проблем голям кадровият дефицит. Но така или иначе той е непреодолим за нас и в никакъв случай не може да рискуваме и да оставим болни без съответното компетентно медицинско обслужване.

Пациенти се притесняват, че ще им се наложи да пътуват до София или Благоевград. От болницата са категорични, че липсата на специалисти няма да се отрази на пациентите.

Гражданин: То нали няма инфекциозни болести. Но периодите на грипове… Наливат се много, доста пари в здравеопазването, но потъват като пясък у вода, у пустиня. Болниците са търговски дружества. Трябва да се махне това.

Д-р Александър Величков: Всички болни, които имат подобни проблеми, да бъдат преглеждани, диагностицирани, когато има съмнения или доказано инфекциозно заболяване, да бъдат насочени там, където ще им се проведе правилното лечение.

Кюстендилската болница изпитва остра нужда и от медицински сестри.

Плевенската кардиохирургична клиника вече работи с договор със Здравната каса

 БНТ, Новини в 20.00 часа


Плевенската кардиохирургична клиника, която спечели търга за болницата в Бургас, вече работи с договор със Здравната каса. Спасен е германски гражданин в прединфарктно състояние. Днес е опериран пациент, който вече е в стабилно състояние.

НЗОК предложи на МЗ да се приемат спешни промени в нормативната уредба за лечението на деца

БНТ  Новини в 12.00 часа


НЗОК предложи на Министерство на здравеопазването да се приемат спешни промени в нормативната уредба за лечението на деца. Новите идеи целят облекчаването на процедурата за подаване на заявленията. Предвижда се заявителят със съгласието на законния му представител да даде право на болницата да подава в НЗОК заявления от негово име, заедно с останалите документи, които се изискват. Предстои промяна и в други клаузи и текстове, за да се облекчат родителите и да се съкрати пътят на пациента.

Фалшиви болнични. Ще се стигне ли до арести на лекари?

bTV  Тази сутрин


Водещ: Възможно ли е да бъдат арестувани лекари заради издаване на фалшиви болнични? За това предупреди премиерът Бойко Борисов, който посочи сериозни загуби за бизнеса и държавата от тази незаконна практика.

Сериозно са се заели от управлението с тази практика, дали обаче ще има резултати ще разберем сега от д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на УС на БЛС, и Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Ще се стигне ли според вас, д-р Брънзалов, до арести на лекари – нещо, за което намекна премиерът Борисов?

Д-р Николай Брънзалов: На този въпрос аз не мога да отговаря. Ние по принцип лекарите сме интелигентни и диалогични хора и ако има проблем, винаги бихме се отзовали, за да можем да допринесем по някакъв начин да бъде решен. Издаването на болничен лист, което не кореспондира със здравословното състояние на даден пациент, е издаване на финансов документ с невярно съдържание и при това положение съответният колега попада под ударите на закона. Искам да заявя, че нито БЛС, нито Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България ще застанат зад такъв колега и биха протектирали такъв тип действия.

Водещ: Да обаче това означава ли, че между вас има такива колеги, които издават подобен тип болничен?

Д-р Николай Брънзалов: Издават, когато се докаже, че са ги издали. Ние сме напълно наясно, че след като такъв проблем съществува, при един диалог би следвало да се намери някакво решение на въпроса…

Водещ: Добре, но не казвате така: ние издаваме такива болнични, но оттук нататък да седнем да се разберем как да прекратим тази практика?

Д-р Николай Брънзалов: Ама естествено, ако има проблем, той трябва да се докаже. Това, че болничните са по-голяма бройка, ние не разполагаме и не сме направили съответния анализ…

Водещ: Г-н Борисов каза 1.5 млн. повече болни в сравнение с миналата година.

Д-р Николай Брънзалов: За какво? За остри състояния, за гледане на деца ли, за това, че българското население е станало по-здраво ли, че е станало по-младо ли? Значи тук ще има и обективни причини, ще има и субективни. Предполагам ще искате да говорим за субективните и съм готов.

Водещ: И за субективните ще говорим. Как се доказва обаче този документ с невярно съдържание, както казва д-р Брънзалов, според мен това е доста трудно.

Добрин Иванов: Много трудно се доказва този документ с невярно съдържание, тъй като издаването на болничния лист и поставянето на диагнозата от лекар, това е една субективна експертиза, т.е. лекарят поставя диагноза за текущото здравословно състояние на пациента и на това основание издава и болничния лист.

Водещ: Което след два дни сигурно рязко може да се подобри…

Добрин Иванов: Което може след 15 мин. рязко да бъде подобрено, така че е много трудно доказуемо, че този болничен лист е фалшив. Но съм съгласен с премиера Борисов, че проблем има и трябва да намерим решение. Проблем има, защото с учудване наблюдаваме как в празнични дни, когато има официални празници и има работни дни между официалните празници и почивните дни се увеличават болничните листове с 20-30% в сравнение с един нормален работен ден, което за нас не е по обективни причини.

Водещ: То не е и сигнална лампа, то си е цял прожектор, който светва за хората, които решават да си обединят няколко дни. Кажете ни как така по празници хората толкова много се разболяват?

Д-р Николай Брънзалов: А можем ли да ги спрем да не идват в кабинетите и да се оплакват? По никакъв начин. Достъпът до лекар в България е най-добрият в цяла Европа, това ви го заявявам най-категорично.

Водещ: Да, но много хора може да са ипохондрици, да дойдат да се оплачат от нещо, но лекарят е специалистът, който трябва да прецени дали те наистина имат нужда от терапия, лечение или болничен лист.

Д-р Николай Брънзалов: За оценката на здравословното състояние, колегата, с него съм съгласен, че има и субективен фактор. Има ли субективен фактор, винаги е възможно допускане на грешки. Тези грешки могат да бъдат от страна на лекаря в по-малкия си процент и в много голям процент от страна на пациента. И аз искам да задам от вашето студио следния въпрос. След като толкоз много се вдигнала заболеваемостта и толкоз много болнични са издадени, колко от тях са оспорени от бизнеса? И тези, които са оспорени от бизнеса, защото има регламент по този въпрос, колко са доказани, че са фалшиви?

Водещ: Хайде да видим колко са оспорени от бизнеса и колко са доказани, че са фалшиви?

Добрин Иванов: Нямаме такава статистика.

Водещ: А изобщо някой действа ли по тази линия? Ако за бизнеса наистина е проблем, проверявате ли?

Добрин Иванов: За бизнеса е много сериозен проблемът и ние от дълго време посочваме, че тази система на изплащане на болничните първите 3 да са за сметка на предприятието не е работеща система, и тя стимулира такива практики.

Водещ: Колко са загубите, имате ли изчисления?

Добрин Иванов: Около 170 млн. са средствата, които плаща бизнесът за първите 3 дни болнични, а около 550 млн. годишно са средствата, които плаща НОИ за след третия ден болничен.

Водещ: Значи колко се събира общо държавата и бизнеса, с колко са ощетени?

Добрин Иванов: С над 720 млн., но не казваме, че всички са фалшиви, разбира се, там има и болничен престой и хора, които се лекуват по-продължително и т.н. Но една част от тези средства са наистина по такива болнични листове, които…

Водещ: Но аз сега от д-р Брънзалов разбирам, независимо от заканата на премиера, първо, е субективно решение, което може да бъде и грешно понякога, защото се допускат и грешки, и второ, лекарят в крайна сметка наистина може да прецени каквото реши за пациента. Тази практика не може да спре.

Д-р Николай Брънзалов: Понеже заговорихме за пари, първо, нека да поясним на аудиторията, че бизнесът ги плаща, ама тези хора, дето ползват болнични листа, те плащат и здравни и социални осигуровки. Ние нямаме интерес, по принцип лекарят, защото по този начин си вадим хляба, да има по-малко здравни и социални осигуровки в държавата. Защото от здравните осигуровки ние получаваме нашите заработки. Ако примерът, който се дава, че пациентите по това време ходят да берат череши и гъби, ако този работник, колкото и да е (…) като бройка в България, има интерес да си седи на работното място, ще потърси ли този тип услуга..?

Водещ: Ама ние вече влизаме в съвсем друг разговор.

Д-р Николай Брънзалов: …че бизнесът също има вариант да провери на кой евентуално е отишъл за гъби и да го покаже.

Водещ: За гъби ли си взимат болнични, за бране на гъби ли или за нещо друго?

Добрин Иванов: За всичко се вземат болнични, за ходене на почивки, за…

Водещ: За кое повече според вас?

Добрин Иванов: Повече за свършване на лична работа според мен, но това е мое лично мнение.

Водещ: А споделяте ли критиката, че този, работникът, който отива да бере гъби някъде другаде, най-вероятно за повече пари, не е платен добре в България и няма интерес да остане на работното си място?

Добрин Иванов: Напротив, според нас системата е объркана. Защо? Защото когато този работник получи тези 3 дни болничен, той няма да бъде финансово ощетен, тъй като заплатата му е компенсирана през обезщетението за временна нетрудоспособност, ще намалее с около 3%.

Водещ: Той си е изчислил може би, че ще спечели повече от тези…

Добрин Иванов: Но за сметка на това той ще работи 15% по-малко. Така че именно заради това се използва тази вратичка, за да може да се… Той няма финансов интерес, финансовият му интерес няма да е накърнен, ако получи такъв болничен.

Д-р Николай Брънзалов: Какво са виновни лекарите, че някъде законодателството… Вижте, тук за пореден път се формира чувство на групова вина от обществото към нашето съсловие, с което аз по никакъв начин няма да се съглася. Защото ние вчера не сме отишли при господин премиера да кажем: извинявайте, ама в България работникът получава едни пари, пък се осигурява на други, нали? Ние ако имаме този интерес, бихме потърсили контакти и бяхме тръгнали, защото както ви казах здравноосигурителните вноски кореспондират с нашите заработки. Ние сме за диалога. Има ли проблем, дайте да седнем да го решим. Защото, ето, започват да тръбят и медии, всичко, виждате ли, ще има арестувани лекари. На прокуратурата е наредено, ще тръгне, какво ще прави, лов на вещици? Ами тоя същият протест, който във всички случаи ще изригне, за съжаление, искрено не го желая…

Водещ: Протест за какво?

Д-р Николай Брънзалов: Ами като тръгнат проверяващи аз да подпиша болничен лист, да се чудя дали да го подпиша, или да не го подпиша, или да мисля за здравословното състояние на пациента…

Водещ: А то не е ли едно и също?

Д-р Николай Брънзалов: Стига с тая мантра, че лекарите са виновни за телковете. Колко грешни телка, след като хванаха колегите, по някакъв начин са злоупотребили, са върнати обратно на държавата? Колко болнични, които не са фалшиви, като сте го установили, парите от работника, защо се търси винаги вината в лекаря? Този процес, ако е някаква схема, той е двустранен…

Водещ: Но той е двустранен между лекаря и пациента, нали така? Нали и от лекаря зависи да каже: не, аз смятам, че вие сте здрав, няма да ви издам болничен лист, няма на какво основание?

Д-р Николай Брънзалов: Естествено, от лекаря зависи. Има и…

Водещ: Казвате ли, че ще има протести, ако има арести на лекари?

Д-р Николай Брънзалов: На мен м се обадиха много колеги, където работодателите директно ги пращат за болнични, и то за много дълги периоди от време по простата причина, че нямат работа. това що никъде не го казваме? Що не казваме, че се получават едни пари кеш като заработка, а се осигуряват на други? Тръгнахме да търсим у докторите вината. Няма да се съглася.

Водещ: Пращат ли работодатели своите служители за дълги болнични, за да не закрият бизнеса или по някакви други съображения?

Добрин Иванов: Нямаме такава информация. По същата логика и вашия въпрос – посочете лекари, които издават фалшивите болнични…

Д-р Николай Брънзалов: Ама аз какво, да отида на премиера ли да говоря по този въпрос да покажа кой е лекарят. Вие какво направихте вчера, отидохте и наклепахте лекарското съсловие, защото не върви бизнесът в България.

Водещ: А сега да очакваме ли среща на лекарското съсловие с премиера?

Д-р Николай Брънзалов: Това е най-нормалният вариант. Имаме проблем, нека да има диалогизъм и да се реши.

Вече четири месеца делото срещу доктор Димитров, който застреля непознат в имота си с незаконен пистолет, не може да тръгне

 БТВ, Новини в 19.00 часа


Вече четири месеца делото срещу доктор Димитров, който застреля непознат в имота си с незаконен пистолет, не може да тръгне по същество заради процесуални пречки. Днес роднини на убития Георги Джевизов заявиха, че той бил застрелян на улицата, а не в гаража на 49-годишния рентгенолог. Д-р Иван Димитров отново отказа да говори пред журналисти. Подкрепиха го от Лекарската колегия в Пловдив.

Репортер: Колегите ви не са ви забравили. Какво искате да им кажете? Благодарни ли сте за подкрепата?

Д-р Иван Димитров: Абсолютно.

Георги Пенев: Не е неизбежна самоотбрана. Превишаване пределите на неизбежната отбрана.

Репортер: Той е влязъл в чужда къща.

Златка Атанасова: Не, това не е вярно. В камерата ние имаме снимки как от пътя си минава, как вземал пистолета и го стреля.

Национални радиа

Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България

БНР, Новинарски час


Водещ: Няма да се закриват отделения в болниците в Северозападна България. Това стана ясно след среща на директорите на многопрофилните болници във Видин, Враца и Монтана с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. На разговорите трябваше да се набележат мерки за стабилизиране на финансовото състояние на болниците. По темата продължава репортерът Гергана Хрисчева.

Репортер: Болницата във Враца е с дългове от 15 млн. лева и предстои да разкрие две нови отделения – по инвазивна кардиология и съдова хирургия, което ще повиши приходите ѝ с 30 на сто, каза директорът Евгени Любенов.

Евгени Любенов: Около 30% ще се увеличи приходът на болницата с възникването на тези две структури, което ще подобри и приходите, ще ни облекчи и в разходите, ще подобри и комплексното медицинско обслужване на населението.

Репортер: Министерството на здравеопазването води преговори с банковите институции за сключването на изгоден кредит. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал. Основният проблем на видинската болница пък са кадрите, каза Цветан Василев, директор на болницата.

Цветан Василев: При нас основен проблем са кадрите, най-вече като количество и като квалификация. Имаме пълната подкрепа на министъра и обещанието, че с промяна на нормативната уредба специализанти ще бъдат насочени към нас, ще специализират по държавна поръчка, ще имаме съдействието да говорим и с други лечебни заведения, да идват лекари от там, така че да можем наистина да задържим нашите пациенти.

Репортер: За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е добро, няма просрочени задължения, редовно се изплащат заплатите, но са едни от най-ниските за страната, затова трябва да се подобри дейността на болницата. В много добро финансово състояние е областната болница в Монтана, обясни директорът д-р Тодор Тодоров.

Д-р Тодор Тодоров: Болницата в Монтана няма финансови проблеми. Завършваме полугодието на печалба, както и последните 5 години. Нямаме просрочени задължения към кредитори. Няма да има закриване на отделения, няма да има вътрешни преструктурирания в болницата. Да, това е работа на всеки един отделен директор.

Репортер: В болницата в Монтана с около 100 лева са се увеличили заплатите от 1 юли, а през септември директорът предвижда ново увеличение заради повишените цени на клиничните пътеки.

Болнични отделения в Северозападна България няма да бъдат закривани

БНР


Болнични отделения в Северозападна България няма да бъдат закривани, а ще се работи за укрепване на капацитета им. Това беше подчертано след среща на директорите на многопрофилните болници в региона със здравния министър Кирил Ананиев.

Репортер: За да подобри финансовото си състояние, болницата във Враца, която е с огромни дългове, предстои да разкрие нови отделения по инвазивна кардиология и съдова хирургия, каза директорът Евгени Любенов.

Евгени Любенов: Около 30% ще се увеличи приходът на болницата с възникването на тези две структури, което ще подобри и приходите, ще ни облекчи и в разходите, ще подобри комплексното медицинско обслужване на населението.

Репортер: Министерство на здравеопазването води преговори с банкови институции за сключване на изгоден кредит заради дълговете на болниците. Основният проблем на видинската болница са кадрите, каза Цветан Василев, директор на болницата.

Цветан Василев: Имаме пълната подкрепа на министъра и обещанието, че специализианти ще бъдат насочвани към на, да специализират по държавна поръчка. Ще ни съдействат, говорено е и с други лечебни заведения да идват лекари от там, така че да можем наистина да задържим нашите пациенти.

Няма да има сливане на отделения на болници от Северозападна България

БНР


Няма да има сливане на отделения на болници от Северозападна България, а ще се оптимизират съществуващите клиники. Това стана ясно след среща на директорите на многопрофилните болници в Монтана и във Враца с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Повод за разговорите са мерките на Министерство на здравеопазването за стабилизиране финансовото състояние на болниците. За болницата във Враца, която е с огромни дългове, се предвижда разкриване на инвазивна кардиология и съдова хирургия, което ще повиши приходите с 30%, посочи директорът Евгени Любенов.

Евгени Любенов: Около 30% ще се увеличи приходът на болницата с възникването на тези две структури, което ще подобри и приходите, ще ни облекчи и в разходите, ще подобри комплексното медицинско обслужване на населението.

Увеличение на заплатите се очаква след месеци заради дълговете на болницата. Министерство на здравеопазването води преговори с банкови институции за сключване на изгоден кредит. Сливане на болници в Северозапада не се предвижда.

Евгени Любенов: За отиване от Враца до Видин аз такова нещо не мога да кажа.

В много добро финансово състояние е областната болница в Монтана, обясни директорът д-р Тодор Тодоров.

Д-р Тодор Тодоров: Болницата в Монтана няма финансови проблеми. Завършва полугодието на печалба, както и последните 5 г. Нямаме просрочени задължения към кредитори. Няма да има закриване на отделения, няма да има вътрешни преструктурирания в болниците. Да, то това е работа на всеки един отделен директор.

В болницата в Монтана с около 100 лв. са се увеличили заплатите от 1 юли, а през септември директорът предвижда ново увеличение заради повишените цени на клиничните пътеки.

Доц. Киров: Не е в компетенциите на лекарите да контролират какво прави човек, на когото е издаден болничен лист

БНР  


Лекарите преценяват дали някой трябва да бъде изведен от работната среда, но не е в техните компетенции да контролират какво прави човек, на когото е издаден болничен лист, каза доц. Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Така той коментира предупреждението на премиера Борисов към лекарите, че изписват фалшиви болнични и ще последват арести. За тази година издадените болнични вече са за 3.5 млн. Според доц. Киров проблемите трябва да се търсят другаде: „Който няма грях, първи той да хвърли камък. И за разлика от политиците, ние ежедневно живеем с хората и знаем техните проблеми. Гледах изявлението на премиера, да ходи да бере картофи. Ами той за да отиде да бере картофи, означава, че там, където работи явно това, което получава е твърде недостатъчно. За да отиде на почивка, пак цитат от изказването на премиера. Ами за да прибягва до такива начини, не му са дадени тези няколко дни, защо премиерът не попита, например, защо хиляди хора работят в официалните национални празници, почивни дни и колко от тях ползват отпуски? Да не говорим за възнагражденията.”

Има трайна тенденция на увеличаване на болничните дни и на обезщетенията, които се получават, каза в „Преди всички” Григор Димитров от БСК, който е и член на НС на НЗОК. Димитров подчерта, че работодателят не е компетентен да оцени дали един служител е болен, или не. Всеки пети болничен лист е издаден на фирма до 10 души. Статистиката показва още, че между 15 и 18% от болничните се издават от общопрактикуващите лекари, а повече от 50% от медицинските центрове, каза още Димитров: „За миналата година броят на болничните листа е 17 млн. Около 5 млн. са болничните листа, които работодателят е заплатил, или общо взето сумата, която се изплаща за обезщетения по болест, е около 700 млн., а общо болничните листа са за 23 млн. Колкото и да е невярна статистиката, се пада около 7.5-8 дни на човек да е отсъствал по болест, т.е. не е малко. Това, което става с болничните листа, ние го изведохме този проблем, това е резултат на големия хаос, който съществува в административното обслужване на населението. Сигурно има и нарушения, които се извършват и от лекарите, има и от принуда, и от някои собственици на фирми.”

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 05.07.2019