ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ПГ НА ГЕРБ ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА: Премахването на монопола на НЗОК е приоритет на управлението

Обсъждат нов размер за членския внос на национално събрание днес 

Телеграф  стр. 2   


„Демонополизацията на НЗОК е сред приоритетите на управлението“, заяви по бТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела

Дариткова по повод намерението на Министерството на здравеопазването да представи в средата на юли проект за демонополизация на здравната каса.

„Трябва да се обсъжда проблемът от гледна точка на пациента, защото е важно пациентът да получи по-добра услуга със средствата, които внася като здравни осигуровки, както и по голям достъп. Това трябва да е целта на една реформа“, коментира още Даниела Дариткова, която е и председател на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Услуги

Тя е склонна да разгледа и проектозакона и да го задвижи като законодателна инициатива, ако Министерството на здравеопазването защити с аргументи проекта. „Най-важното е да няма селекция на пациенти“, категорична е Дариткова относно идеята НЗОК да се конкурира с частни здравни фондове.

„Категорично не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи и съм убедена, че големите политически партии би следвало да се справят с всяко предизвикателство“. Така Дариткова коментира приетото от парламента решение партийните субсидии да бъдат намалени от 11 лв. на 1 лев на глас.

Разумно

По думите й парите, които всяка партия получава като субсидии от държавата, трябва да се управляват разумно. Дариткова информира, че предстоят промени в устава на ГЕРБ, които предвиждат изпълнителна комисия да определя размера на членския внос в партията. „Ще се обсъжда и размерът на членския внос в ГЕРБ, който в момента е 2 лева. При партийна субсидия от 1 лев ние ще има нужда от приходи от членски внос“, каза председателят на ГЕРБ. Дариткова е категорична, че заложеното финансиране на партиите от бизнеса няма да бъде обвързано с договаряне на определени услуги. „Смятам че вариантът юридически и физически лица да финансират партиите при пълна прозрачност, при ограниченията, които наложихме допълнително, с невъзможност това да са лица със задължения или с просрочени задължения или регистрирани в офшорни зони, е добър“, е позицията на Дариткова. Днес ГЕРБ ще проведе национално събрание, на което ще присъстват 1200 делегати. Предвидено е да бъдат гласувани промени в Устава на ПП ГЕРБ и Изпълнителната комисия на партията.

Планинските спасители алармират: Оставаме без въздушни линейки

Хеликоптери превозиха 30 ранени, учителка и деца се озоваха в сърцето на бурята 

Райна ХАРАЛАМПИЕВА 

Телеграф  стр. 1, 4-5  


Оставаме без въздушни линейки. Това алармира пред „Телеграф“ Емил Нешев, директор на Планинската спасителна служба към БЧК. Двата специално оборудвани хеликоптера вече не участват в акции у нас.

Акции

Причината е, че няма как да се покрият разходите за тях. Преди дни стана ясно, че авиокомпанията, чиято собственост бяха хеликоптерите „Аугуста“ е продала и втория, съобщи Емил Нешев. Данните на БЧК показват, че на година въздушните линейки са участвали в 5-6 акции, предимно в планината. Това означава, че от 2014 г. досега по въздух до болниците са пренесени около 30 пострадали. Една от последните спасителни операции е била миналото лято в един от улеите на връх Стражите в Пирин. Имало пострадал с черепно мозъчна травма от паднал камък. Мястото е силно отдалечено от всяко място, до което може да стигне линейка, така че се наложи намесата на хеликоптер, разказа шефът на ПСС. Акцията приключи за около час и половина, а иначе щеше да свърши за 10 часа, коментира той. Както станало наскоро в района на Кончето. Имаше пострадал турист, на когото трябваше да му се окаже спешна помощ и да се транспортира до болница. Акцията започна от 15,30 часа и приключи в 1,30 през нощта, разказа Емил Нешев. Според директора на ПСС през лятото се чувства повече нуждата от хеликоптер. Докато през зимата имаме шейни и машини за придвижване, сега носим туристите на ръце, призна той. Статистиката на ПСС показва, че от април до началото на зимния сезон има около 90 случаи на пострадали в планината. Ако се наложи използване на хеликоптер, цената е 3000 лева на летателен час, като продължителността обикновено е два часа от взимането на човека до транспортирането му до болницата.

Застраховка

Хората с планинска застраховка не плащат нищо, а останалите трябва да покрият разхода. Нешев не знае за туристи, които не са си платили превоза по въздух. Причината за спирането на хеликоптерите са сравнително малкото спасителни акции, които няма как да покрият разходите. Идеята на въздушните линейки е да помагат да пострадали не само в планината, а и например в катастрофи. Никой обаче не викал хеликоптерите при тези случаи. На туристите, които през лятото ще изберат планината, шефът на ПСС препоръчва да се не подценяват условията в планината и да не надценяват собствените си възможности. Той разказа, че наскоро учителка с 14 деца на възраст около 6-7 години се оказали в сърцето на бурята, слизайки от Черни връх. Наложило се шефът на служба „Алеко“ на натовари всички в джип, за да ги спаси.

***

Купуваме машини с европари

Един от приоритетите на здравно министерство ще бъде закупуването на до 5 хеликоптера за медицинска авиация, обяви министър Кирил Ананиев. За целта трябва да подготвим и защитим пред Европейската комисия този проект. Цената на нови въздушни линейки е около 7 млн. евро, каза пък

Емил Нешев, директор на ПСС. Освен това спасителни дейности може да се извършват от пилоти с определен брой часове. Не може всеки да стане пилот и утре почне да спасява, каза Емил Нешев. В екипажите трябва да има лекар и реаниматор, който да се занимава с пациента, докато е в хеликоптера.

***

Военните трудноподвижни в планината

Военните хеликоптери могат да се използват в случаите, когато е необходимо да се изнесат много хора, но не са подходящи за спасителни дейности в планински условия, каза Емил Нешев. Те са много големи, много харчат, струват скъпо, допълни той. Според шефа на ПСС тези машини не могат да кацат и на площадките по болниците. 7 хеликоптера са доставили органи през изминалата година, а други два полета са извършени през тази, сочи справка на здравното министерство, изготвена за „Телеграф“. Системата за спешна медицинска помощ у нас не разполага със собствени въздушни линейки. Поради тази причина е извършено тристранно споразумение между министъра на вътрешните работи, министъра на здравеопазването и министъра на отбраната в случай на необходимост да се използват военни въздухоплавателни средства на Въоръжените сили. „От страна на Министерството на здравеопазването военните летателни средства се използват при транспорт на екипи за трансплантация на органи и авиомедицинска евакуация. През 2018 г. са изпълнени 7 полета с летателни средства на ВВС за транспорт на екипи за трансплантация и 2 полета през 2019 г. за транспорт на трансплантационни екипи“, обясниха от МЗ.

Помогнаха на бедстващ германец над Рилския

Северина ДИМИТРОВА

Планински спасители оказаха помощ на бедстващ немски турист над Рилския манастир. Преди ден германецът е предприел поход от Седемте рилски езера към Рилския Манастир, но при слизането в района на Додов връх загубва пътеката и се оказва в пресечен терен и стръмните улеи при изворите на река Друшлявица. Туристът се лутал няколко часа в района, след което успява да излезе на билото на десния бряг на реката и подава сигнал на тел.112. ,.В 19:15ч. към туриста тръгват спасителите от отряда-Георги Ботев, Захари Петров, Павел Тодоров и Георги Лукарски. В 21:50 след изкачване по Дългия Рид е открит на 2050м.н.в. под Додов връх“, обявиха планинските спасители, оказали помощ на бедстващия турист. След като е прегледан на немеца са дадени сухи дрехи, осветително тяло, вода и храна. Съпроводен е до Рилски Манастир, където в 23:45 е настанен в хотел. „Екипът ни се прибра в 01:30 ч. Напомняме на всички желаещи да посетят този район, че маркировката там е ..виртуална“. Наземната се състои от няколко табели закачени в началото на маршрута и една две самотно висящи в „джунглата“. Тревата и копривата на места е висока над 1,5 метра, а всичко е обрасло в тръни и храсти. Не знаем на кой е работа да поддържа маркировките в парковете, но задължително носете навигация с актуални карти, призоваха още от ПСС към БЧК.

Бедни сме, ще мрем

Телеграф  стр. 12   


Оставаме без въздушни линейки (виж стр. 4-5).

Съвременната спешна медицинска служба вече е немислима без хеликоптери. Особено в страна като нашата, чиито планини и зиме, и лете привличат хиляди любители на природата. Като добавим и отдалечените и изолирани селища, до които третокласната пътна мрежа не може да осигури истинската спешна скорост на автомобилите, летящите линейки наистина не са лукс, а необходимост, както се казва в популярния афоризъм.

Все пак има известна разлика между хеликоптер и автомобил. Вертолетите не са толкова скъпи, но изискват специална подготовка на пилотите си. А разходите им за гориво само в една спасителна акция са достатъчни да закарат целият екип на една средно-голяма фирма на тиймбилдинг до Халкидики и обратно. Като добавим и все пак редките случаи, в които се прибягва до тях, безспорно е, че от финансова гледна точка те са нерентабилни.

Човешкият живот обаче не може да се измери в пари. Така че тези машини са необходими. А за да не бъдат бреме само на НЗОК и МНЗ, просто трябва да участват и в други специфични акции, като тези на полицията и на пожарната. Които да споделят и съответните разходи.

На хеликоптера това му е хубавото, че става за всичко.

Епидемия от хепатит в Бяла Слатина

Телеграф  стр. 6   


Хепатит А тръшка в Северозападна България.

Епидемичният взрив от вирусен хепатит е регистриран на територията на община Бяла Слатина, съобщават от здравното министерство. Към 24 юни броят на болните е 12. Всички болни произхождат от две семейства с ниска здравна култура, живеещи при лоши социално-битови условия. Всички заболели са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Бяла Слатина. Проведено е епидемиологично проучване.

Предприемат се необходимите профилактични и противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на взрива. Изготвено е предписание до кмета на община Бяла Слатина за активно съдействие на засегнатите домакинства и подпомагането им с хигиенни материали.

Секстуристи внасят азиатски трипер

Райна ХАРАЛАМПИЕВА 

Телеграф  стр. 6  


Азиатски трипер внасят българи, ходили на секстуризъм в екзотични държави като Тайланд и Филипините, алармираха специалисти по венерически болести.

Тревожното е, че този вид гонорея е по-устойчива и трудна за лечение инфекция, коментира пред „Телеграф“ микробиологът д-р Андрей Кузманов. Засега случаите са малко, но той предупреди нашенци, избрали подобни дестинации да избягват „тайландския масаж с щастлив финал“.

Усложнения

Ако гонореята не се лекува, при мъжете има риск да се развие хроничен бактериален простатит. Според микробиолога понякога жените трудно разбират за проблема, той става хроничен и може да доведе до тежи усложнения.

По данни на Националния център за обществено здраве и анализи случаите на гонорея до месец май са общо 10. Лекари предполагат, че през лятото ще има увеличение.

Сериозно повишение обаче има на болните от сифилис.

Бум

Статистиката на Центъра по обществено здраве показва тревожни данни. Само за последната седмица на юни има 32 случая. През месец май заразените с гонорея са 44. За първите месеци на годината случаите на трипер се движат средно между 30 и 40, което означава, че има сериозно увеличение. Д-р Кузманов предупреди също, че полово предавани инфекции дебнат и в елитни СПА хотели. Само преди дни влюбена двойка се върнала от такъв със сериозни проблеми. Гъбички, трихомони, цистит, бактериална вагиноза за сред инфекциите, които дебнат през лятото.

 

Майка на осиновено болно дете търси биологичните му родители спешно

То е оставено в Монтана след раждането му през 2001 г., оттогава жената го гледа 

Камелия АЛЕКСАНДРОВА 

24 часа  стр. 1, 2  


С писмо до медиите майка на осиновено болно дете моли за помощ. Тя търси биологичните родители, които изоставили рожбата си през 2001 г. в дома в Монтана.

Детето е в риск и има спешна нужда да намери биологичните си родители поради здравословен проблем, моли жената. Биологичният баща се казва Славейко Георгиев и е роден през 1952 г., а майката – през 1970 г. С тези данни разполага жената. Биологичните родители имат още две деца. „Молим ви, помогнете да намерим адреса на тези биологични родители, за да спасим детенцето си“, умолява медиите жената, която е отгледала детето. Имейлът й е renivitanova@abv.bg.

В неделя институциите отказаха информация. От дирекцията по социално подпомагане отговориха, че поради тайната на осиновяването не могат да дадат информация. Майката трябва да се обърне с молба към съда. Ако случаят е спешен, реакцията ще е бърза

– в такива случаи се правят изключения и тайната на осиновяване пада.

След сигнала на майката репортер на „24 часа“ се обърна към полицията, откъдето обещаха съдействие. Според медици биологичните родители се търсят при нужда от животоспасяващи операции, донорство, трансплантация на органи или наследствена болест, която се е появила при детето.

06.07.2019

Национални телевизии

Солни стаи да бъдат изградени във всички детски градина в община Кюстендил

БНТ, По света и у нас


Солни стаи да бъдат изградени във всички детски градина в община Кюстендил. Това предлага общинският съветник инж. Огнян Атанасов. В момента в града има разкрита една солна стая, която не е достатъчна за населението, смята Атанасов. Необходимата сума за изграждането на една подобна стая е около 22 хиляди лева.

Предложението на общинския съветник е в шестте детски заведения да бъдат изградени солни стаи с пари от бюджета на общината. От лечебните свойства ще могат да се възползват над 500 деца, а посещенията за тях ще са безплатни.

Огнян Атанасов: В момента децата се хранят по утвърдени стандарти, ядат здравословна храна и в комбинация с тези солни стаи ще се заздрави имунитета на децата, както и другото което е, има доста деца с белодробни заболявания, това ще ги облекчи.

Според родители, идеята е много добра, защото грижата за здравето на децата им е най-важно.

Борислава Янакиева: Вярвам в положителните ефекти върху дихателните, респираторни проблеми при деца, при големи и най-вече децата много се забавляват, когато са вътре така че за всички е плюс.

Около 130 хиляди лева са необходими за изграждането на солните стаи в шестте детски градини в града. Предстои Общинския съвет да вземе решение за отпускане на необходимата сума.

Разговор с Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ

БТВ, Тази събота


Водещ: Мой гост сега е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Здравейте.

Даниела Дариткова: Добър ден.

Водещ: 1 лв. за спечелен глас вместо 11. Кажете, г-жо Даритков, ще унищожи ли това партиите, както се опасяват от БСП, от НФСБ и от ВМРО, които не ви подкрепиха в пленарната зала?

Даниела Дариткова: Категорично не смятам, че субсидията е основното, което държи политическите партии живи. И съм убедена, че големите политически партии би следвало със сериозна история да се справят с всяко предизвикателство. Още повече, че подобна субсидия не е новост в нашия политически живот. Тогава, когато е приета първоначално идеята за субсидиране от държавата, субсидията на партиите е била отново в размер приблизително толкова, колкото сега приехме вчера. Аз смятам, че политическите партии би следвало да чуват гласа на обществото, гласа на хората, защото ние се позоваваме на този глас – референдумът, 2,5 млн. български граждани прецениха, че политическите партии би следвало да се справят, да предлагат политики именно с такава субсидия.

Водещ: Странното е обаче, че този референдум се проведе преди 3 години. Ако вие чувате гласа на народа с три години закъснение, това би било притеснително.

Даниела Дариткова: Ние го чухме още 2017 г., когато направихме предложения решенията на референдума за мажоритарен избор и за субсидия от 1 лев да влязат в пленарна зала и да бъдат гласувани, само че бяха отхвърлени тогава.

Водещ: Да, тогава бяха отхвърлени.

Даниела Дариткова: Аз смятам, че трябва да се следи настроението на обществото към партиите. Ниската избирателна активност на последния европейски вот беше един такъв знак за нас. Смятам, че този дебат е важен, но той не се състоя по същество, защото всички спориха за размера – 1 лв, 11 лв. Никой не изложи конкретно какво означава нормален живот на една партия.

Водещ: Включително и вие. Защо избрахте 1 лев? Така и не разбрахме.

Даниела Дариткова: Ние избрахме този лев, защото това беше решението на българските граждани.

Водещ: Но там няма сметки, няма преценка, няма разумни аргументи.

Даниела Дариткова: Очаквахме да се чуе в рози дебат именно необходимостта от това партиите да финансират определени свои дейности, да имат офиси, да поддържат контакт с хората по места. Затова ние приехме допълнителни решения, които да облекчат тази дейност, а именно възможността офиси да се предоставят безплатно от общините и държавата.

Водещ: Опасявате ли се, че в някакъв бъдещ момент това законово положение би могло да се обърне срещу самите вас? Имам предвид срещу ГЕРБ.

Даниела Дариткова: Ние смятаме, че дебатът може да продължи. Така или иначе в момента субсидията се регламентира в Закона за държавния бюджет. Трябва сериозно да се прегледа и Закона за политическите партии. Тази дискусия не можа да се състои на фона на това гласуване за изменянето на Закона за държавния бюджет и затова аз смятам, че може да продължат дискусиите. Но в рамките на това решение имахме голямо обществено одобрение.

Водещ: Корнелия Нинова беше някак най-ярка в критиките си. Тя каза: „Опитвате да ни накажете финансово“. Да накажете финансово опозицията – има ли такива намерения въобще?

Даниела Дариткова: В никакъв случай, защото БСП е голяма партия. Те имат значителен брой гласове на последните избори и би следвало, ако разумно си правят сметките, да могат да финансират своята дейност със субсидията, която получават, защото на последните парламентарни избори те получиха много повече гласове, отколкото досега като опозиционна партия. Тоест, те сега разполагат със значителен финансов ресурс, който по някакви причини е изчерпан. Те нямат възможност сега даже да върнат надвзетите субсидии, доколкото разбрахме. Значи те също трябва да прецизират своята дейност и начина, по който организират партийната си работа.

Водещ: Структурата на вашето финансиране на ГЕРБ също показва, че вие сте много силно зависими от субсидиите, а процентът на финансиране от членски внос е незначителен, както и при другите партии. Това означава ли например, че в бъдеще може да вдигнете членския внос? Колко е той за ГЕРБ?

Даниела Дариткова: Членският внос е 2 лева. В промените в Устава на партията, които предвиждаме, той в бъдеще ще се определя от изпълнителна комисия. И да, трябва да се състоят разговори за размера на членския внос в политическа партия ГЕРБ, защото при партийна субсидия 1 лев ние ще имаме нужда от приходите от членски внос.

Водещ: Колко да стане? От 2 лева на?

Даниела Дариткова: Предстоят разговори казах.

Водещ: Добре. Другият важен въпрос е за зависимостите от бизнеса. Бизнесът сега ще може да ви финансира, да ви спонсорира без лимит – това приехте в Закона. Опасявате ли се, че ще изпаднете в тежки зависимости от бизнеса, защото той ще ви финансира, но едва ли ще го направи заради черните ви очи? Той ще иска в замяна нещо.

Даниела Дариткова: В никакъв случай това финансиране няма да бъде обвързано с договаряне за определени услуги. Категорично смятам, че това ще направи процеса на финансиране от юридически лица прозрачен. Така или иначе досега в Закона за политическите партии фигурираше възможност за финансиране от субекти физически лица. Това като вариант не е също толкова изчистено от съмнения, защото социално слаби, които нямат доходи, или които получават различни видове социални помощи, също не е много логично да финансират политически партии или политически субекти, или предизборни кампании.

Водещ: Съгласна съм. Това е така.

Даниела Дариткова: Затова смятам, че този вариант с възможност физически и юридически лица да финансират партиите при пълна прозрачност, при ограниченията, които наложихме допълнителни вчера с невъзможност това да бъдат лица със задължения или с просрочени задължения, или регистрирани в офшорни зони. В сегашния закон съществуват и други ограничения за финансиране от чужди държави, от вероизповедания и всичко това…

Водещ: С други думи не се притеснявате, че в даден момент вие партиите може да станете слуги на бизнеса, който ви финансира?

Даниела Дариткова: Това вече зависи от морала, устойчивостта на самата политическа сила. За политическа партия ГЕРБ гарантирам.

Водещ: Нещо интересно ще ви цитирам, за да изчерпаме тази тема, от Валери Симеонов. Той каза така: „В България големите икономически субекти са контролирани, изнудвани и манипулирани от големите партии и най-вече от управляващите партии“. Съгласна ли сте?

Даниела Дариткова: Би следвало Валери Симеонов да даде факти и да потвърди по някакъв начин аргументирано това свое твърдение.

Водещ: Изнудва ли ГЕРБ бизнеса?

Даниела Дариткова: Категорично не.

Водещ: Добре. Тук сте и в друга важна роля. Вие сте не само председател на парламентарната група на ГЕРБ, но и председател на Здравната комисия. Край на монопола на Здравната каса – това предвиждат промени, които здравният министър Кирил Ананиев ще обяви на 15 юли. бТВ разполага с проекта, който предвижда Здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове за здравна вноска.

Репортер: Част от пациентските организации вече са запознати с модела. Според д-р Стойчо Кацаров конкуренцията за здравни осигуровки би била само в полза на пациента.

Стойчо Кацаров: Всеки ще може да избира. Ако не ви харесва единият фонд, следващата година идете в другия, следващата година идете в третия. По този начин ги принуждавате те да работят така, че вие да ги изберете. А сега какво правят? Сега са задължени да бъдат в НЗОК, независимо дали им харесва, или не.

Репортер: „Новият модел е добър на хартия“, казват от Асоциацията на българските застрахователи и настояват да бъдат изпълнени конкретните им искания.

Кирил Бошов: Първо, дефиниране на ясен основен пакет, който да покрива базовите медицински нужди на всеки български гражданин. Второ, участие на частните застрахователни компании в пряка конкуренция с НЗОК.

Репортер: Според бившия здравен министър д-р Мими Виткова, която днес ръководи частен здравен фонд, моделът е неприложим. Невъзможно е един частен фонд да набере 1 млн. лица, за да излезе на пазара.

Мими Виткова: Работещите, които плащат здравната си вноски, са около 1,6 млн., ако не ме лъже паметта. Как ще се наберат 1 млн., за да стартира тази система? Репортер: А икономисти, участвали в проекта, споделят, че има още много неизяснени въпроси. Аркади Шарков: До каква степен ще бъде тази демонополизация и как може да се изравни функцията на НЗОК, която обществен осигурител, с един здравен застраховател?

Репортер: От Държавната здравна каса ще коментират, когато документът излезе официално. Предстои реформата да се дискутира от всички заинтересовани страни.

Водещ: Темата е изключително важна за всички ни. За демонополизация на Касата се говори вече години наред. Кажете ми, моля ви, като председател на Здравната комисия има ли днес воля управляващата партия наистина да сложи край на монопола на Касата?

Даниела Дариткова: Демонополизация като ангажимент на това коалиционно управление е записано в приоритети на управлението. Аз няма да коментирам моделите, които ще бъдат представени от Министерството на здравеопазването, защото това предстои, ще е некоректно предварително да ги обсъждаме. Смятам, че след като чуем това, което е изработено като финално предложение от Министерството в резултат на почти половин година работа на работни групи, в които участват всички заинтересовани, ще може наистина вече да се мисли и за реализация. Но това ще стане след като на 15 юли видим презентацията на министъра на здравеопазването.

Водещ: Преди да бъдете политик вие сте лекар. Като лекар ми кажете по-добре ли е наистина да се приключи с монопола на Касата и д има конкуренция между различно фондове за нашата вноска от 8%?

Даниела Дариткова: Ако трябва да сме терминологично коректни, не става въпрос за монопол, защото монопол имаме тогава, когато имаме един продавач, тоест един доставчик на услуги. В случая имаме много доставчици на услуги и един, който ги плаща – това е Националната здравноосигурителна каса. Трябва да се обсъжда проблемът през гледната точка на пациента, защото е важно наистина пациентът да получи подобра услуга със средствата, които внася като здравни осигуровки и по-голям достъп. Това смятам, че трябва да бъде целта на една реформа. Ако ни убедят с предложението, което правят, че това ще се случи, аз съм склонна да подкрепя и да търсим решения нататък в законодателната интерпретация на предложените промени.

Водещ: Да, защото и тази рамка също е много важна. Отговорете, моля ви, на притеснения като на колегата ви Мими Виткова, която казва „Кой е този частен фонд, който ще набере 1 млн. здравноосигурени, за да може да се конкурира с Касата“? Това за 7-милионна България изглежда малко…

Даниела Дариткова: Не познавам осигурителния и застрахователния бизнес и не мога да отговоря на този въпрос, но в работните групи участваха представители на застрахователите. Вероятно е преценено, че така трябва да се случи и че има способни фондове да наберат толкова пациенти, защото това ще гарантира стабилност на съответния фонд.

Водещ: Точно така. И може би ще трябва…

Даниела Дариткова: най-важното е да няма селекция на пациенти.

Водещ: Последен въпрос. В неделя ви предстои конгрес на ГЕРБ. Какво да очакваме от него?

Даниела Дариткова: В неделя ще имаме Национално събрание, на което ще се промени Уставът на партията и ще се гласуват оставки на членове на изпълнителната комисия. Смятам, че ще протече конструктивно.

Водещ: Липсва ли ви Цветан Цветанов?

Даниела Дариткова: Така или иначе темата за нас е приключила, защото той не е член на парламентарната група на ГЕРБ, и в парламента се опитваме да се справяме с всички предизвикателства.

Водещ: Все пак вие го наследихте на този пост. Вече 3 месеца сте председател на парламентарната група почти.

Даниела Дариткова: От 28 март.

Водещ: Да, почти. Търсихте ли през рова време съвети от него – как да ръководите групата, в каква посока, как да балансирате между различните интереси и в групата, и в парламента?

Даниела Дариткова: Разговаряхме.

Водещ: Кога разговаряхте с него за последно?

Даниела Дариткова: Преди няколко седмици може би.

Водещ: Добре, Благодаря ви за този разговор. Това беше Даниела Дариткова, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

Национални радиа

Новият директор на врачанската болница е д-р Петър Керемедчиев

БНР   


Новият директор на врачанската болница е д-р Петър Керемедчиев. Смяната на досегашният Евгени Любенов бе гласувано от акционерното събрание на лечебното заведение по предложение на Министерство на здравеопазването. Утвърден е и нов УС. Към момента д-р Петър Керемедчиев е изпълнителен директор на Университетска болница Св. Марина в Плевен. По думите му, без кредит врачанската болница не може да излезе от тежкото финансово състояние, в което се намира от години. Той потвърди, че няма да се закриват отделения. През последните две години медиците от врачанската болница протестираха многократно заради лошите условия на труд и заплащане, както и заради опасността от закриване на медицинското заведение.

Нощният труд оказва негативно въздействие върху човешкия организъм

БНР   


Нощният труд оказва негативно въздействие върху човешкия организъм. Доказателство за това е, че трудно се адаптираме дори към смяната на часовото време с 1 час напред или назад. Това заяви проф. д-р Христо Кожухаров, началник на Втора психиатрична клиника в Университетската болница Св. Марина във Варна.

Д-р Христо Кожухаров: Както дори един час смяна на времето нощно/дневно, когато се променя с един час оказва голямо влияние върху организма и трябва да мине доста дълго време, за да се адаптира организмът, същото е и с нощния труд. Дори след дълга работа на смени, организмът не може напълно да си отпочине след нощния труд, въпреки законът, който дава възможност да се компенсира на следващия ден. Би трябвало да има компенсации за това, защото нашият организъм функционира така, че през нощта отпочива, през деня работи. Когато влезе в този цикъл смяната през нощта да работи, а през деня да отпочива, дори да предположим, че спи същия сън, което всъщност не е факт, организмът не може да се възстанови по същия начин, както при обратния случай, който ние наричаме нормален.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 07.07.2019