Лечението в чужбина влиза в основния пакет при новия здравен модел „Ананиев“

Вноската остава 8% и при частни каси, всеки българин решава да продължи ли да се осигурява в НЗОК, или да отиде в частен фонд

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 1, 5


Заплащането на лекарства и лечение в чужбина също да влязат в основния пакет медицински дейности, който се осигурява от здравната каса, а в бъдеще и евентуално от частни здравни фондове, които ще бъдат конкуренция на НЗОК.

Това предвижда проектът за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев, чиято основна цел е премахване на монопола на касата, но запазване на 8-процентната здравна вноска. Всеки български гражданин ще може да избира къде да се осигурява – да остане в НЗОК или да се прехвърли към частен здравен фонд.

Хората, които не са избрали фонд, остават осигурени в НЗОК.

Кои и колко ще са здравните фондове, предстои да се разбере, тъй като те трябва да отговарят на няколко изисквания, за да изпълняват тези функции. На първо място, да съберат 1 млн. осигурени лица, да са специализирани единствено и само за здравни дейности – да не извършват друга застрахователна дейност, да са изпълнили и още условия като капитал, административни офиси, персонал и сключени договори с лекари и лечебни заведения. Едва тогава този модел би могъл да стартира.

Частните фондове няма да имат право на селекция, т.е. няма да връщат нито един човек, който желае да се прехвърли към тях. Но ще могат да избират с кои болници, медицински центрове, зъболекари и джипита да сключват договор. Условието е те да са така подбрани, че да осигуряват покритие в цялата страна, с което да гарантират, че техните членове ще получават достъпни и своевременни услуги.

В допълнение хората, които изберат частен фонд, ще доплащат фиксирана потребителска такса, чийто размер още не е определен. Целта е тя да ангажира потребителите в контрола по качеството на предоставяните медицински услуги. Договорът между фонда и здравноосигуреното лице ще бъдат за срок не по-малко от година. След това при желание човек ще може да смени фонда или пък да се върне към НЗОК.

При евентуално изпадане на застрахователния фонд в несъстоятелност пациентите автоматично ще се прехвърлят към здравната каса, ако не изберат друг фонд. За сигурността на клиентите си пък частната структура ще трябва да поддържа гаранционен фонд, който трябва да може да покрива три средномесечни плащания на фонда. Въпреки идеята за включване на лекарствата и лечението в чужбина в основния пакет, като цяло моделът предвижда оптимизиране на основния пакет дейности, т.е. неговото редуциране. Причината е, че системата ще продължи да работи със същите средства, които са недостатъчни, защото няма да се увеличава здравната вноска. Те обаче ще бъдат разпределени между повече структури, което пък ще повиши и административните разходи. От друга страна, се предвижда да бъде ясно дефинирано какво ще се включва в пакета. За всичко извън него пациентите ще могат да доплащат или кеш, или чрез допълнително доброволно здравно осигуряване.

Всички предложения са част от предварителен вариант за нов здравен модел и до 15 юни, когато ще бъде официално представен, може да претърпят корекции.

6 г. след смъртта на родилка и бебе в Габрово делото пак влиза в съда

Дима МАКСИМОВА

24 часа  стр. 8


Делото срещу двама лекари, причинили по немарливост смъртта на родилка и детето й в Габрово, тръгва днес в апелативния съд в Търново. Случаят, потресъл България, е от 2013 г.

Преди 6 месеца Габровският окръжен съд даде 3 г. условно и лишаване от права на бившия шеф на АГ отделението в габровската болница д-р Димитър Ангелов и водилата раждането д-р Севдалина Колева. 30-годишната Десислава Манолова постъпила за раждане на 11.09.2013 г. За нея това било втора бременност. Бебето било преносено, но лекарите казали, че всичко е наред, терминът й за 9 септември не бил изчислен правилно. До 25и жената лежала там, без медиците да предизвикат раждане. На 26 септември родила Александър. Няколко часа по-късно момченцето починало заради поглъщане на околоплодни води. Майката развила сепсис. Преместена е в болницата в Плевен, където умира 4 октомври.

Според съдиите лекарите са нарушили добрата медицинска практика, а д-р Колева – и правилника за дейността на отделението. Процесът тръгва за втори път в апелативния съд. През 2016 г. окръжният в Габрово даде 5 г. затвор за д-р Ангелов и 3 г. условно за д-р Колева, но те обжалваха и делото се върна в прокуратурата.

Световен ден за борба с алергиите

24 часа  стр. 15


Отбелязва се от 2005 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Между 10 и 30% от световното население е засегнато от алергични ринити. Милиони деца всяка година пък се оплакват от различни форми на хранителни алергии.

От НАП: Над 3000 зрелостници плащат сами здравни осигуровки

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 30


Над 3000 зрелостници, завършили средното си образование тази година в Бургаска област, трябва да платят здравните си вноски за своя сметка до започване на работа или на учебната година в университет, напомнят от териториалната дирекция на НАП в Бургас.

Бъдещите студенти трябва да подадат декларация образец №7, че ще се осигуряват за здраве сами след завършване на училище.

„Това е необходимо, тъй като за периода от завършването на средно образование до записването им като студенти те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици“, обяснява пресаташето на НАП в Бургас Христо Узунов.

За този период бъдещите студенти трябва да внесат здравноосигурителните си вноски в размер на 22,40лв. на месец. Те трябва предварително да подадат и осигурителна декларация образец №7 в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на възникване на задължението за осигуряване.

Ако зрелостниците от 1 юли са в това качество и -трябва сами да внасят здравноосигурителни вноски, то те трябва до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес декларация образец №7, уточняват от приходното ведомство.

Юруш на законите за здравето

Анна ЗАРКОВА

Труд  стр. 1


Предложение за промени в 15 закона, касаещи здравеопазването, са „качени“ за обсъждане в интернет. (Виж стр.4) Това става по Закона за нормативните актове (ЗНА), който от 2016 г. задължава всеки законотворец преди да внесе творчеството си в парламента, да организира консултации и оценка на въздействието му. Целта е, като не носят отговорност за това, което казват, народните трибуни да намалят поне глупостите, които правят. Тази цел е непостижима, засега. Доказателството е, че само за 1 година НС е приело 158 закона – огромен нормативен масив с предизвестена неефективност. Качването им на сайта за 14 дни и писмените упражнения от 2 странички е пунта мара на това, което ЗНА предвижда, за да станат законите по-качествени. Познайте сега дали поправките в 15-те регулации на най-ценното- човешкото здраве, предлагани накуп (ЗЗ+ЗЗО+ЗКНВП+ ЗККК+ЗЛЗ+ЗМИ+ЗОП+ЗХ+ЗПСК и т.н.) са обречени на нови поправки. Не познахте. Опитайте пак.

Денонощен достъп до аптеки предлага МЗ

Поправки и изменения се предлагат в 15 закона, свързани със здравеопазването

Труд  стр. 4


Осигуряване на денонощен достъп до аптеки на населението в различните области на страната. В тази посока ще работи Министерството на здравеопазването (МЗ), става ясно от мотиви към промяна в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, публикуван на сайта на ведомството. От документа става ясно, че ще бъдат направени допълнения и изменения на общо 15 закона, свързани с здравната система в България: закона за здравето; за здравното осигуряване; за лечебните заведения; за наркотичните вещества; за кръвта и кръвните продукти; за трансплантациите; за бюджета на НЗОК; за съсловните организации в здравеопазването и др.

Една от основните промени, свързана с осигуряване на оптимален достъп на населението до лекарства, трябва да се случи чрез създаване на Национална аптечна карта и чрез законова възможност за денонощен достъп до аптеки. За целта ще се идентифицират области, общини и населени места, в които има недостиг на тези търговски обекти.

За осигуряване на денонощен достъп до медикаменти, ще се осигурява денонощна работа по график, изготвен от съответната РЗИ.

Предвижда се въвеждане на забрана един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с медикаменти с цел осигуряване на конкуренция между участниците на пазара в тези области.

Законопроектът, заедно с мотивите към него, докладът на министъра на здравеопазването и предварителната оценка на въздействието предстои да бъдат публикувани на интернет страницата на МЗ и на Портала за обществени консултации в рамките на настоящата седмица. Тогава ще започне да тече срокът за обществено обсъждане.

Промените, за които ведомството настоява, са свързани още с намаляване на административната тежест при производството на лекарства. Също така ще се търсят начини за предотвратяване на навлизането на фалшифицирани лекарства чрез налагане на санкции на участниците по веригата на снабдяване.

Повече донорски ситуации

Сред промените, които предстоят, е увеличаване на донорските ситуации и трансплантации в страната. Заради недостатъчния брой донори се обмисля обществен дебат за въвеждане на иновативен метод за преодоляване на репродуктивни проблеми – чрез трансплантация на матка. Засега процедурата не се използва широко по света, но се смята, че страната ни има капацитет да работи в тази насока.

Предвижда се разширяване и конкретизиране на близките на починалия, които могат да дават съгласие за използване на органите му. Сега те са съпруг или родител; дете; брат или сестра. С измененията се дава възможност воля за донорство да могат да изразяват и роднини по съребрена линия до четвърта степен, включително при родство, възникнало въз основа на осиновяване. Ако починалото лице няма живи роднини, то не може да бъде донор.

Гледат дело за смърт на родилка и бебе

Прокуратурата протестира, двамата лекари искат да бъдат оправдани

Веселина АНГЕЛОВА

Труд  стр. 9


Апелативният съд във Велико Търново заседава днес като втора инстанция по дело за смъртта на бебе и родилка в Габрово. Магистратите ще преразглеждат 3-годишните условни присъди на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева. Окръжният съд в Габрово наложи на двамата и забрана да практикуват професията си 3 години.

30-годишната Десислава Манолова постъпва в габровската болница на 11 септември 2013 г. Това е втората й бременност, жената има дъщеричка. Терминът й е на 9 септември, но лекарите твърдят, че всичко е наред и вероятно датата не е изчислена правилно. До 25 септември лекарите не предприемат предизвикване на раждането.

На 26 септември се ражда момченце, което кръщават Александър. Часове по-късно обаче то умира. Причината е поглъщане на околоплодни води. Десислава пък развива сепсис, предизвикан от стафилококова инфекция. Тя е транспортирана в Плевен, но въпреки усилията на лекарите там, умира на 4 октомври.

Прокуратурата протестира срещу условните присъди. Частните обвинители също са внесли жалби. Адвокатите на двамата подсъдими искат те да бъдат оневинени.

МЗ пак предлага невъзможен нов здравен модел

Поредните идеи са за демонополизация на НЗОК, 8% вноска и свободни цени на болниците

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 2


След повече от половин година работни групи и консултации Министерството на здравеопазването (МЗ) е готово с още един вариант на здравен модел, който ще бъде представен на 15 юли. През септември министър Кирил Ананиев оповести два нови модела, които обаче не срещнаха особено одобрение и се наложи поява на трети. Според появилия се вече вариант на последната продукция на МЗ „новият“ модел е компилация от предишните два и също толкова невероятен за прилагане на практика.

Този път идеята на МЗ е да се заложи на пълна демонополизация на здравната каса, т.е. частните фондове и НЗОК да се конкурират. Здравната вноска остава 8 на сто, а осигурените сами избират фонд. Частните фондове няма да имат право да селектират осигурените си, т.е. да отказват на възрастни и хронично болни. За да могат да оперират на пазара обаче, частниците ще трябва да имат поне 1 милион осигурени. Докато това не е факт за поне едно дружество, всички осигурени ще останат в НЗОК Услугите на обществената каса ще продължат да ползват и тези, които не са избрали частен фонд. В момента обаче работещите, които се осигуряват за своя сметка и тази на работодателя си, са около 3.5 млн. души. 2.7 милиона – пенсионери, деца и бедни, се осигуряват от държавата, при това с непълна вноска. Това значи, че едва ли повече

Кирил Ананиев от 3-4 фонда ще успеят да минат прага от 1 млн. осигурени.

Не е ясно какво ще покриват касата и фондовете с вноската, която остава 8 на сто. От години се твърди, че тя не е достатъчна, за да се плащат всички услуги, които НЗОК е длъжна да плаща по т.нар. основен пакет, затова и масово пациентите доплащат – и за лечение, и за редица медикаменти. Според концепцията на МЗ пакетът трябва да се оптимизира, тъй като той ще е задължителен за всички фондове. Това вероятно значи, че той ще намалее. Услугите извън него пък ще може да се осигуряват с допълнителни доброволни вноски или кеш. Което означава, че доплащането от страна на пациентите най-вероятно ще се увеличи още, при положение че вече е близо 50 на сто от всички разходи за здравеопазване.

В концепцията е запазена и една от най-противоречивите идеи от предишните модели – лечебните заведения да могат да формират сами цените си, независимо каква част от тях плаща фондът. Така, ако има разлика, тя ще се доплаща от пациента. Целта е конкуренцията да сваля цените, но е напълно възможно да се случи обратното – цените и съответно доплащането от пациентите да станат още по-високи.

Фондовете ще имат право на до 3 на сто от приходите си за административни нужди, право на печалба, освен това ще са длъжни да правят отчисления с гаранционен фонд, който да покрие здравните плащания в случаи на несъстоятелност.

ЗАЕМКИ

През септември м.г. МЗ представи два варианта за подобряване финансирането на здравната система – пълна демонополизация на здравната каса и навлизане на частните застрахователи, отново при 8% вноска; или запазване на НЗОК като основен платец и въвеждане на задължително допълнително застраховане, с което да се покриват част от разходите на касата за лечение. През есента от МЗ смятаха втория вариант за по-реалистичен. Той също предвиждаше лечебните заведения сами да определят цените си. Имаше и идея лечението да се дели – до определена сума да се поема от НЗОК, а над нея – от частен фонд, плюс задължително доплащане от пациента -10 или 15 на сто от цената. Още тогава от Световната банка припомниха, че модел с много застрахователи струва по-скъпо заради по-голямата администрация. Освен това е много трудно да се спре селектирането на клиенти и винаги има риск дружествата да откажат да приемат хора с много заболявания.

Бави се ключов инструмент за медицински промени

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 2


Министерството на здравеопазването още не е готово с новите медицински стандарти за всички специалности, от които се очакваше да са инструмент за поне минимално ограничение на раздутата болнична мрежа. Според законови промени от м.г. след приемането на нови стандарти лечебните заведения – около 14 000 лекарски практики, медицински центрове и болници, ще имат време до края на 2019 г. да приведат дейността си в съответствие с тях. Новата агенция „Медицински надзор“ ще проверява по график дали те отговарят на изискванията, при несъответствие ще издава предписания, а ако те не са спазени – ще отнема лицензи на цели болници или за отделни дейности.

Това значи, че за да имат лечебните заведения пълния срок, за да отговорят на стандартите, МЗ трябваше да ги публикува до 1 юли този година. Това обаче не е факт – „проектът на Наредба за утвърждаване на медицинските стандарти е в процес на изготвяне и след финализирането й ще бъде публикувана за обществени консултации. В края на юли ще бъдат качени на сайта на МЗ за обсъждане медицинските стандарти по специалности, които са обвързани с дейностите, които НЗОК заплаща“, обясниха от МЗ.

До момента са изготвени работни варианти на 42 медицински стандарта и на 9 стандарта по дентална медицина, по 46 от тях са предоставени становища, въз основа на които се налагат корекции, вече коригирани са 20 проекта на медицински стандарти. Все още се работи по изготвяне на проекти на медицински стандарти по 10 специалности.

„Срокът, заложен в закона, е до 6 месеца, което дава възможност и за по-кратки срокове. Следва да се има предвид, че промяната в нормативната уредба е и в това, че всички стандарти ще бъдат утвърдени с една наредба, а не както досега – с отделна наредба за всеки стандарт. В този смисъл целта на разработването на нови стандарти е по-скоро да се прецизират определени текстове с оглед факта, че със стандартите се регламентират трайно утвърдени и общоприети изисквания, продиктувани и мотивирани с медицинска целесъобразност. Също така се цели и да се актуализират някои положения с оглед новостите в медицината, без да се правят големи промени в изискванията за изпълнение на дейността“, обясняват още от МЗ. Това вероятно значи, че прелицензирането на болниците ще е по-скоро формално.

Хиляди българи с тежки увреждания останаха излъгани от новите помощи

Едва 12 932 души получиха право на високите суми, с които се хвалеше кабинетът

Искра ЦЕНКОВА, Яна НИКОЛОВА

Сега  стр. 1, 2


Хиляди българи с тежки увреждания останаха излъгани от обещанията на управляващите за значително по-висока финансова подкрепа. Едва 12 932 от 162 800 души с над 90% увреждане са получили право на максималната помощ по новия Закон за хората с увреждания – 198.36 лв. За сметка на това 123 550 са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ.

Това е станало не заради степента на техните увреждания и нуждите им, а заради вида на пенсията, която получават. Така от максималната помощ са лишени хиляди българи, за които уж тя беше предназначена – тези, които освен над 90% увреждане имат нужда и от чужда помощ. Това става ясно от десетки сигнали на потърпевши граждани до инсгитуциите и от справка, изготвена по искане на в. „Сега“ от Агенцията за социално подпомагане.

Според новия Закон за хората с увреждания хората с 50 и повече процента увреждане получават от тази година финансова подкрепа, в която се обединиха досегашните целеви добавки. Размерът на подкрепата е между 24.36 и 198.36 лв., но не зависи само от степента на увреждането и нуждата от чужда помощ, а и от вида на получаваната пенсия. Така лице с над 90% увреждане, право на чужда помощ и социална пенсия за инвалидност получава 198.36 лв. Ако обаче същото лице получава наследствена или обикновена пенсия – за осигурителен стаж и възраст, взима само 87 лв. А ако има една година стаж и получава пенсия за инвалидност поради общо заболяване, му се полагат 104.40 лв. Някои от тези пенсии са с няколко лева разлика, но водят до над 110 лв. спад в получаваната помощ.

При приемането на закона социалният министър Бисер Петков обещаваше значително по-висока подкрепа именно за най-уязвимите хора. „Идеята е сумата за хората в най-тежко положение – с над 90% инвалидност, които не са работили и нямат възможност да работят поради физическото си състояние, да се доближи максимално до помощта, която получават децата до навършване на пълнолетие“, обясни тогава министърът. Много от тези хора обаче ще получат значително по-ниска сума от очакваното.

Според статистиката на НОИ към края на март тази година 76 154 души с над 90% увреждане получават добавка за чужда помощ – това са хората, за които се смята, че са в най-тежко положение и не могат да се справят сами с ежедневните си нужди. От тях обаче само 12 932 са попаднали в групата за най-високо подпомагане от 198.36 лв. месечно, защото останалите получават не социална пенсия за инвалидност, а друг вид – наследствена, за военна инвалидност и пр., показват данни на Агенцията за социално подпомагане към края на май.

Разграничението на хора с едни и същи увреждания и нужди, но различни по вид пенсии се разминава с други текстове в същия закон.

Чл. 69 например гласи, че „финансовата подкрепа за хората с увреждания се състои от два компонента – месечна финансова подкрепа съобразно степента на увреждането и целеви помощи съобразно вида на увреждането“. В същото време от статистиката за отпуснатите помощи на АСП става ясно, че за мнозинството хора именно видът на пенсията се е оказал решаващ фактор.

Освен близо 13-те хиляди лица с максимална помощ други 26 318 лица със същите характеристики, но с пенсия за инвалидност поради общо заболяване (т.е. имат поне 1 г. осигурителен стаж) получават 104.40 лв. За сметка на това 123 550 лица с над 90% увреждания са поставени в далеч по-леката категория и получават 87 лв. помощ. В тази група са попаднали и военноинвалидите – хората, които получават пенсия, тъй като са пострадали по време на наборна военна служба, служба в запаса или в резерва, както и при оказване съдействие на въоръжените сили. По данни на техните съюзи 181 души с пенсия за военна инвалидност, над 90% увреждане и право на чужда помощ са разпределени в по-ниска категория и получават 87 лв. вместо 198 лв.

Много въпроси за ниския размер на помощта има и в сайта на социалното министерство. Оттам обаче не виждат проблем в новия закон. В. „Сега“ попита ведомството дали са обсъждани законодателни промени на спорния чл. 70 от закона, в който са определени видовете финансова подкрепа. „В хипотезите на чл. 70 релевантно-условие е и видът на пенсията, получавана от лицето, което предпоставя интензитета на подкрепата“, обясняват от там. Според отговора „при определяне размера на месечната финансова подкрепа е взета под внимание неотложната необходимост от оказване на подкрепа за най-уязвимите лица“. Социалната пенсия за инвалидност обаче в момента е 159.29 лв. Минималната наследствена пенсия е само няколко лева по-висока – 164.57 лв., но тези няколко лева стигат да запратят човек с над 90% увреждане и право на чужда помощ в далеч по-ниска категория с по-ниска помощ.

КАТЕГОРИИ

■ хора със степен на увреждане от 50 до 70.99% – 7% от пинията на бедност, или 24.36 пв. за 2019 г;

■ хора със степен на увреждане от 71 до 90% -15% от линията на бедност, или 52.20 лв. за 2019 г;

– хора със степен на увреждане над 90% – 25% от линията на бедност, или 87 лв. за 2019 г;

■ хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест – 30% от линията на бедност, или 104.40 лв. за 2019 г.;

■ хора с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност – 57% от линията на бедност, което прави 198.36 лв. за 2019 г.

Големите помощи за хора с увреждания се оказаха мираж

Вместо да уталожат напрежението, управляващите наляха масло в огъня с празните си обещания за достойна подкрепа на най-уязвимите

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 12-13


Новата, уж по-хуманна схема на подпомагане на хората с тежки увреждания показа дефекти още с прохождането си. Неправителствените организации от месеци бият тревога, че в новия Закон за хората с увреждания са разписани текстове, които поставят хора с еднакъв здравословен статус и функционален дефицит в различна позиция спрямо новата финансова подкрепа. Едни хора с над 90% намалена работоспособност и право на чужда помощ са „оценени“ на 19836 лв., други с абсолютно същите проблеми получават само 87 лв. Бариера между двете категории хора с увреждания спуска видът на отредената им пенсия, без да е ясно защо. Въпреки сигналите за тази дискриминация социалното министерство не вижда проблеми в новия закон и не смята да предприема законодателни промени. Така хвалбите на премиера Борисов, че за подкрепа на хората с увреждания има 150 млн. лв. повече, ще останат празни приказки за мнозинството от тях.

От тази година системата за финансова подкрепа на хората с увреждания беше променена из основи. Законът за хората с увреждания трябваше да реши проблемите на всички хора с намалена работоспособност, не само на тези с най-тежките здравословни и житейски проблеми, а с фанфари в него бе записана нова финансова подкрепа с по-висок размер. Заради преминаването към новата система на финансово подпомагане НОИ прекрати социалната пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, на 336 хил. души. Тези т.нар. четвъртинки, които бяха спрени за новоотпуснатите пенсии през 2015 г., но продължиха да се изплащат при заварено положение, се вляха в новата финансова подкрепа. Тя замени и интеграционнните добавки, които до миналата година се определяха върху базата на гарантирания минимален доход (75 лв.). Новото подпомагане стъпи върху по-високата линия на бедност, т.е. върху основата на 348 лв. за 2019 г. Месечните плащания пък влязоха в задълженията на Агенцията за социално подпомагане.

Новият закон отрежда най-благоприятна позиция на хората, които имат над 90% увреждане и право на чужда помощ, но само с едно допълнително условие – да получават социална пенсия за инвалидност. Други хора с над 90% увреждане и право на чужда помощ изпадат в по-ниски категории само защото получават друг вид пенсия, която не във всички случаи е значително по-висока от социалната. Така заради 5 лева отгоре стотици хора в неравностойно положение всеки месец получават 110 лв. по-малко. Като 36-годишния Миро, който е с пожизнено експертно решение на ТЕЛК за 95% увреждания и право на чужда помощ.

Миро е под запрещение, най-важните решения в живота му са в ръцете на майка му. Жената е негов настойник и личен асистент. Преди години, когато младият мъж губи баща си, здравословното му състояние рязко се влошава. Медицинската експертиза му присъжда пожизнен ТЕЛК с 95% увреждания и право на чужда помощ, а държавата му отпуска социална пенсия за инвалидност. „Съпругът ми също беше инвалид. През 2014 г. социалните ме информираха, че синът ми има право на процент от пенсията на покойния му баща. Като негов настойник приех тази възможност като добър жест, без да предположа, че един ден ще се върне като бумеранг към нас“, разказва Жана (името на жената е променено по нейно настояване).

Наследствена пенсия не може да се получава заедно със социална пенсия за инвалидност. Така Миро се отказва от своята пенсия заради пет лева по-високата наследствена. За увреждането му се полага и четвъртинка от социалната пенсия за инвалидност. В края на 2018 г. семейството получава разпореждане от НОИ за служебно прекратяване на тази добавка – тя отива към финансовата подкрепа от АСП. Скоро идва и съобщението за новата финансова подкрепа.

„След като получих уведомлението, че държавата ще дава на сина ми занапред пенсия в по-висок размер, си казах: колко хуманно, нищо че става въпрос за пет лева и няколко стотинки! Но, когато започна изплащането на новата месечна финансова помощ, установих, че вместо най-високата сума от 198 лева, на която синът ми би трябвало да има право, са му отпуснати 87 лв., т.е. размерът, който се полага на хора с над 90% увреждания, но без право на чужда помощ“, връща се жената към първия си сблъсък с новия закон. Така стига до капана на чл. 70, който урежда в пет точки достъпа до финансово подпомагане на хора над 18-годишна възраст според степента на увреждането им и в зависимост от нуждата им от чужда подкрепа, но… и от вида на получаваната от тях пенсия.

В чл. 70 т. 1 е разписана най-ниската помощ, която е в размер 7 на сто от линията на бедността при увреждания от 50 до 70,99 на сто – 24.36 лв. тази година. Най-високата – в размер на 57 на сто, или 198.36 лв., отива при хората с увреждания над 90 на сто, право на чужда помощ и социална пенсия за инвалидност. Т.е. при напълно идентични случаи като този на Миро, но с една разлика – видът на пенсията

И ходенето по мъките на семейството започва. Жана иска да върне лентата и отправя молба до НОИ да се възстанови социалната пенсия за инвалидност на Миро. Нищо че тя е в по-малък размер. От териториалното поделение на НОИ по местоживеене отхвърлят категорично искането й с обяснението: право на социална пенсия за инвалидност имат лица, на които не е отпусната друга пенсия. Следващата инстанция, към която се обръща – Агенцията за социално подпомагане, също отхвърля жалбата й. Там жената оспорва размера на новата месечна финансова подкрепа на сина й. Мотивите, с които Миро е препратен към т. 3 на чл. 70 от Закона за хората с увреждания, отново са непоклатими, нищо че в тази хипотеза попадат хора с увреждания без право на чужда помощ, докато той има право на тази подкрепа. „На какво основание законодателят е ограничил достъпа на едни хора с увреждане до по-високата финансова помощ, а е дал това право на други със съща степен на увреждане?“ пита огорчената майка.

За да се решат натрупалите се проблемите пред най-онеправданата част от населението, в края на 2018 г. по нареждане на премиера Борисов правителството отпусна допълните 150 млн. лв. за хората с увреждания. Законът обаче не само че не разпръсна натрупалото се социално напрежение, но и го нагнети, като противопостави едни хора на други. Вярно е, даде предимство на хората с най-тежки увреждания и здравословно състояние, които не са могли и не могат да упражняват труд, но пък кой знае по какви причини дискриминира други със същите тежести

Миро не е сам в тази група. Тук попадат и 181 военноинвалиди с право на чужда помощ. Те също според социалното министерство не заслужават максималната финансова подкрепа, защото получават не социална пенсия за инвалидност, а военноинвалидна пенсия. За дискриминационния към тях законов текст от месеци наред алармират от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите. Поради тежките си увреждания тези хора също не могат да натрупат осигурителен стаж, пенсиите им не се базират на осигурителни вноски, а се отпускат от държавата. Военноинвалидите не са включени дори в т. 4, където са хората с право на помощ 30 на сто от линията на бедност – 104.40 лв. Законът дава това право на хората с пенсии за инвалидност поради общо заболяване, трудова злополука, професионална болест. Така законодателят ежемесечно лишава всеки от тези 181 души, пострадали при изпълнение на дълга си към родината, от правото им на подпомагане в размер до още сто лева отгоре.

„В буквалния смисъл тези хора не са ощетени от закона, на тях не са им отнети пари, а просто не им е отпуснато подпомагането, на което имат право според тежестта на заболяването им“, коментира Хюсеин Исмаил, началник-отдел „Права на хората с увреждания и дискриминация“ при институцията на омбудсмана. Още в първите три месеца горещата телефонна линия на омбудсмана се нажежава от обаждания на обезпокоени граждани, около 95 на сто от тях са свързани с новото финансово подпомагане. „В началото на много хора не им беше ясно дали да подават документи в дирекция „Социално подпомагане“ за новата финансова помощ. Втората вълна от въпроси беше свързана с размера на финансовото подпомагане. Много от хората се смятат за ощетени и наистина са“, отбелязват експертите от институцията начело с омбудсмана Мая Манолова.

Не е ясно колко хора с увреждания попадат в капана на чл. 70

Със сигурност тук са и хората с увреждане над 90% и право на чужда помощ, които имат осигурителен стаж и са заработили с труд пенсиите си. След като навършат възрастта за пенсиониране, вместо пенсията си по инвалидност поради общо заболяване много от тях избират малко по-благоприятната за тях като размер пенсия за осигурителен стаж и възраст. Разликата често не е особено чувствителна, но пък е по-добрият вариант. Новият закон обаче автоматично реже правото им на достъп към по-високото финансово подпомагане.

Огромна част от хората, които са с увреждания между 71 на сто и 90 на сто, пък получават нова финансова подкрепа със стар размер без увеличение, подчертават експертите от институцията на омбудсмана. До миналата година тези хора са имали право на четвъртинката от социалната пенсия като допълнение към инвалидната им пенсия. За преобладаващата част от тях новата финансова помощ е по-ниска от сумите, които са получавали заедно с интеграционните добавки за транспортни и комуникационни разходи и социална интеграция до края на 2018 г. Тъй като Законът за хората с увреждания предвижда всеки да получи подкрепа в по-благоприятен размер, тяхното финансово подпомагане е в предишния си размер. „За тези хора реално новата схема не работи. Не се знае обаче дали този по-благоприятен размер, който получават сега, ще важи през идващата 2020 г., когато получат нова експертна оценка на работоспособността си и влезе в сила новият закон за социалните услуги. Възможно е те да бъдат върнати към полагащото им се по новия закон финансово подпомагане 15% от линията на бедност“, разяснява Хюсеин Исмаил.

Експертите подчертават, че забавеното изплащане на месечната финансова подкрепа също ощети хората. Причината за това е преминаването на плащането към АСП на тези над 300 хил. пенсионери с трансформирани социални пенсии, изплащани до декември 2018 г. от НОИ към друг вид пенсия. През най-тежкия месец в годината – януари, тези хора останаха с намален доход заради преминаването на четвъртинките от НОИ към АСП. Получиха ги чак през февруари. Занапред новата финансова подкрепа също ще върви с месец закъснение, тъй като АСП изплаща по закон помощите за даден месец в следващия. А хората питат: ако умра в края на месеца, какво става с тези пари? Близките ми не могат да ги наследят, това са лични права. А човек разчита на това подпомагане, за да избута някак месеца. Защото, като теглим чертата на големите приказки за достойните помощи, от тях остава само това – старата мизерия.

Родителите на починалата Габи пак осъдиха МЗ за 100 000 лева

Ели КРУМОВА

Монитор  стр. 5


Родителите на починалата от левкемия поради отказано финансиране за лечение в чужбина Габриела Йорданова на 5 г. от Русе – Петър и Росица, осъдиха повторно Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) за общо 100 000 лева. Решението на състав на административния съд в Пловдив с председател Мариана Михайлова отпреди дни е второ, след като през 2016 г. върховният административен съд (ВАС) отменил първото поради нередовност в исковата молба и върнал делото за повторно разглеждане в Пловдив от друг състав на същия съд.

Делото, което родителите на Тави завели срещу

МЗ и НЗОК, като правоприемник на Фонда за лечение на деца, който пък частично е наследил дейността на център „Фонд за трансплантации“, е по Закона за отговорността на държавата и общините и по Закона за защита от дискриминация. Случаят с починалата от остра левкемия Габи е показателен, тъй като заради забавяне и последвал отказ за финансиране на лечението в чужбина момиченцето умира.

5-годишната Габриела Йорданова починала на 3 септември 2012 г. В Италия след направена операция по присаждане на костен мозък. Детето все пак заминало в чужбина, но благодарение на даренията на стотици българи. Заради чиновническия отказ за финансиране, момиченцето отишло твърде късно в Италия и лекарите там не успели да го спасят. Мотивът за отказа за държавно финансиране на лечението бил, че Габи има по-голяма сестра и че между двете деца има пълна съвместимост. Така че операцията можела да се направи и в България. В същото време обаче от фонда дали пари на две други болни деца за лечение в чужбина, въпреки че случаите им били аналогични с този на Габи. След смъртта на детето си родителите завели дело за дискриминация, което спечелили.

По време на второто дело в Пловдив била разпитана бабата на починалата Габи. Тя разказала, че внучка й била родена през 2007 г. и когато била на годинка и половина, се разболяла от остра лимфобластна левкемия. Била подложена на химиотерапия, но през 2011г. получила рецидив. Бабата се грижела за по-голямата сестра на Габи, докато майката била в болницата с по-малкото дете, а бащата нон стоп карал такси, за да изкара пари. Според бабата мъките на родителите да гледат как гасне детето им и да не могат да му помогнат били огромни. След смъртта на Габи се разболял и баща й, който дори изпаднал в кома, се казва в показанията на бабата. Решението на Административния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.

Хиляди останаха без животоспасяващо лекарство

Монитор  стр. 5


Хиляди пациенти останаха без животоподдържащо лекарство, съобщи Нова телевизия. От българския пазар е изчезнал важен медикамент за болни от ревматологични и кожни заболявания.

Основният проблем е, че подходящият заместител на лекарството не е регистриран у нас, а пациентите пътуват в чужбина, за да си го набавят. Преди месец от здравното министерство коментираха липсата на медикаменти като заявиха, че изтеглянето от пазара на лекарства не означава, че има недостиг. Една от болните от лупус пациентки споделя, че от януари е установила, че животоспасяващото лекарство, което й е необходимо, го няма на българския пазар.

От здравното министерство обясняват, че фирмата се оттеглила от българския пазар заради производствени проблеми. За ревматичноболните и пациентите с лупус имало алтернативи. Оказало се обаче, че единственият подходящ заместител не се поема от касата, но и все още не е регистриран в България. Вариантът бил болните от лупус да го търсят в Турция или Гръция.

От години здравните власти договаряли по-ниски цени, по които държавата да плаща напълно или частично скъпите медикаменти. Така обаче пазарът ни ставал нерентабилен за някои от чуждите фирми, отчитат от бранша. В същото време само за година от българския пазар са изчезнали близо 160 лекарства, сред които и животоспасяващи препарати.

Лекари на съд за смърт на родилка

Иван ПЪРВАНОВ

Монитор  стр. 5


Двама лекари застават пред Апелативния съд във Велико Търново по обвинение за причиняване смъртта на родилка. Престъплението е извършено през септември 201 Зг.в АГ-отделението на областната болница в Габрово. Починалата е Десислава Манолова, която постъпва в отделението и въпреки че раждането й закъснява и тя се моли на лекарите да й бъде извършено секцио, те отказват. Малко след като майката ражда, бебето умира, а дни по-късно и самата родилка. Проведеното разследване по случая завършва с привличането на съд като виновни за смъртта на родилката бившия вече шеф на АГ отделението д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева, водила раждането. Обвинението срещу тях е, че поради немарливо изпълнение на професията си, представляваща източник на повишена опасност, са причинила смъртта на Десислава Манолова.

През 2016 г. съдът в Габрово даде 5 години ефективно на д-р Ангелов и 3 години условно на колежката му.

Всяко пето хлапе в интернат пробвало наркотици

Монитор  стр. 2, 3


Всяко пето дете, настанено в центрове за настаняване от семеен тип, дом за деца, лишени от родителски грижи, социалнопедагогически интернат или възпитателно училище е опитвало пробвало наркотици.

Това сочи проучване на Националния фокусен център за наркотици и наркомании сред 654 хлапета на възраст от 7 до 24 години, настанени в социалните институции.

Най-често младежите и децата са посягали към марихуаната. Другите наркотици, на които се спират анкетираните са амфетамини или екстази. Те са избрани от 3% от децата с социални институции. 2% са предпочели инхаланти и LSD, а 1,8% кокаина. По-малко от 2 процента от децата и младежите пък пробват да

КОМБИНИРАТ ДВЕ И ПОВЕЧЕ НАРКОТИЧНИ ВЕЩЕСТВА

Марихуаната е посочена като наркотик, към който подрастващите са посегнали за първи път. 4% от децата под 13 години са започнали да употребяват именно канабис. Освен него, те избирали и инхаланти. Децата на възраст 13-15 години пък посягат и към амфетамини и екстази. Младежите на възраст 16-17 години също са посочили, че освен марихуана за първи път са употребили амфетамини.

Близо половината от тези с опит с наркотици за първи път са ги употребили на открито. Децата са посегнали към тях на улицата, в градинка или парк. За всеки десети от младежите в институции пък

ПЪРВИЯТ МУ ДОСЕГ ДО НАРКОТИЦИТЕ е бил на купон или парти. Едва 3,3% отбелязват, че са употребили наркотици в институцията, в която живеят.

Като причини за първа употреба на наркотично вещество пък младежите и децата най-често посочват „от любопитство, да опитат нещо непознато“, „защото човек или хора, които харесват, употребяват наркотици“, „от скука, за разнообразие“, „за да бъдат приети от другите (групата, компанията)“ или „защото се чувстват самотни“.

14% от децата, настанени в институции, отбелязват също така, че са употребявали някакво наркотично вещество 12 месеца преди провеждане на самото проучване, като най-голям дял от тях са употребявали марихуана.

Най-често използваният начин за употреба на наркотични вещества сред изследваните лица е чрез пушене. Едва 0,6% от децата са инжектирали някога в живота си наркотици.

По отношение на употребата на нови дизайнерски наркотици или продукти, различни от вече познатите и разпространявани, 6% са признали, че пробвали такива, а 2,4%, че са вземали такива през последните 30 дни.

Според 3% от анкетираните пък редовното пушене на канабис не представлява риск за здравето. А 7% смятат, че няма риск за здравето и когато пушат редовно наргиле. В същото време

10% ОДОБРЯВАТ ПУШЕНЕТО НА КАНАБИС като при 3,5% това се отнася независимо от количеството.

71 % от анкетираните определят употребата на наркотици като проблем за страната ни, за 63% е проблем за населеното място, в което живеят, а за 46% за институцията, в която са настанени.

3D дентална медицина в новия научен институт на МУ-Пловдив

Стела МАРИНОВА

Монитор  стр. 2, 3


Съвременни технологии в денталната медицина, сред които са използването на лазери и 3D принтирането, ще бъдат възможни в новия Научноизследователски институт в Медицинския университет в Пловдив. Това сочат мотивите към проекта за създаването му, публикувани за обществено обсъждане.

Научноизследователският институт е замислен като основно звено на ВУЗ-а, в което да се провеждат и следвания в областта на молекулната и регенеративна медицина, транслационната невронаука, иновативните диагностични подходи, детското развитие и безопасност на пациента в хирургията, химикофармацевтичните иновации в персонализираната медицина. Той има за цел да обедини изследователската дейност в съществуващите в МУ-Пловдив четири факултета – медицинския, по дентална медицина, фармацевтичния и по обществено здраве, Медицинският колеж и Департаментът за езиково и специализирано обучение, става ясно от мотивите към проекта. По този начин щяло да се осигури по-високо качество на научните изследвания, да се създаде възможност за иновации, а научното сътрудничество с други организации в страната и чужбина да бъде развито.

Новото научно звено ще се управлява от директор и научен съвет. Предвижда се структурата му да бъде организирана по изследователски направления. Във всяко, от тях ще се сформират научни групи-екипи от изследователи, създадени за определен период от време с цел изпълнение на конкретни научни проекти. Не се предвижда в института да се провежда обучение на студенти по специалности от акредитирани от висшето училище професионални направления и специалности.

Дейността на новото звено ще се финансира със средства от бюджета на висшето училище, постъпления от международни и национални програми за финансиране на научни проекти, без да оказва въздействие върху държавния бюджет.

Предложението на просветния министър Красимир Вълчев за откриване на института е въз основа на решение на Академичния съвет на висшето училище от 28.3.2019 г., когато е приет и проект на Правилник за устройството и дейността на новото звено.

Четирима изтъкнати българи получават ордени

Телеграф  стр. 2


На официална церемония в президентството днес четирима именити българи ще бъдат удостоени с ордени за принос към държавата. Изявеният спортен деятел Христо Меранзов ще получи орден „Стара планина първа степен“ за заслугите му в областта на физическото възпитание и спорта. Журналистът и мореплавател Дончо Папазов се удостоява с орден „Стара планина първа степен“ за принос в областта на спорта, науката и журналистиката. На церемонията проф. д-р Цекомир Воденичаров ще бъде отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – огърлие. за заслугите му за развитието на медицинската наука и за утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование. Орден „За военна заслуга първа степен“ се връчва на о.р. генерал-майор Александър Александров. Легендарният ни космонавт ще бъде отличен за развитието и укрепването на въоръжените сили и за приноса му за националната сигурност на страната.

 

Хиляди без животоспасяващо лекарство

Телеграф  стр. 6


Хиляди българи останаха без лечение, след като медикамент за ревматологични и кожни заболявания изчезна от пазара. Подходящият заместител на лекарството в България не е регистриран, заради което пациентите са принудени да пътуват в Турция или Гърция, за да си го набавят, съобщава Нова телевизия. Фирмата се оттеглила от българския пазар заради производствени проблеми, посочва пък здравното министерство. Само за година от българския пазар са изчезнали -близо 160 лекарства, а сред тях има и животоспасяващи препарати.

Още 100 000 лева за смъртта на Габи

Ели КРУМОВА

Телеграф  стр. 26


Родителите на починалата от левкемия поради отказано финансиране за лечение в чужбина Габриела Йорданова, на 5 г., от Русе – Петър и Росица, осъдиха Министерството на здравеопазването (МЗ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за общо 100 000 лева.

Решението на състав на Административния съд в Пловдив с председател Мариана Михайлова отпреди дни идва, след като през 2016 г. Върховният административен съд (BAG) отмени предишната присъда и върна делото за повторно разглеждане в Пловдив от друг състав на същия съд.

Делото, което родителите на Габи завели срещу МЗ и НЗОК като правоприемник на Фонда за лечение на деца, който пък частично е наследил дейността на център „Фонд за трансплантации, е по Закона за отговорността на държавата и общините и по Закона за защита от дискриминация. Случаят с починалата от остра левкемия Габи е показателен, тъй като заради забавяне и последвал отказ за финансиране на лечението в чужбина момиченцето умира.

5-годишната Габриела Йорданова починала на 3 септември 2012 г. в Италия след направена операция по присаждане на костен мозък. Детето все пак заминало в чужбина, но благодарение на даренията на стотици българи. Заради чиновническия отказ за финансиране момиченцето отишло твърде късно в Италия и лекарите там не успели да го спасят. Мотивът за отказа за държавно финансиране на лечението бил, че Габи има по-голяма сестра и че между двете деца има пълна съвместимост. Така че операцията можела да се направи и в България. В същото време обаче от фонда дали пари на две други болни деца за лечение в чужбина, въпреки че случаите им били аналогични с този на Габи. След смъртта на детето си родителите завели дело за дискриминация, което спечелили.

По време на второто дело в Пловдив била разпитана бабата на починалата Габи. Тя разказала, че внучка й била родена през 2007 г. и когато била на годинка и половина се разболяла от остра лимфобластна левкемия. Била подложена на химиотерапия, но през 2011 г. получила рецидив. Бабата се грижела за по-голямата сестра на Габи, докато майката била в болница с по-малкото дете, а бащата нонстоп карал такси, за да изкара пари. Според бабата мъките на родителите да гледат как гасне детето им и да не могат да му помогнат били огромни. След смъртта на Габи се разболял и баща й, който дори изпаднал в кома, се казва в показанията на бабата. Решението на Административния съд в Пловдив не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.

Лекари пред Темида за умряла родилка

Иван ПЪРВАНОВ

Телеграф  стр. 26


Двама лекари застават пред Апелативния съд във Велико Търново по обвинение за причиняване смъртта на родилка.

Те са признати за виновни за това, че по немарливост са причинили смъртта на родилка и бебето в Габрово. Случаят, който потресе България, е от септември 2013 г. През януари т.г. Окръжният съд в Габрово даде условни присъди от 3 години с 5-годишен изпитателен срок на ексначалника на АГ отделението в габровската болница д-р Димитър Ангелов и лекарката, водила раждането – д-р Севдалина Колева. Те са лишени от права за три години.

Двамата акушер-гинеколози са признати за виновни, че през септември 2013 г. поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност -упражняване на лекарска професия, нарушили правилата за добра медицинска практика, а подсъдимата Колева нарушила и разпоредби от Правилника за устройство, дейност и вътрешен ред на АГ отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, и с действията си. при независимо съпричиняване, по непредпазливост причинили смъртта на новороденото бебе Александър и на майката на детето Десислава Манолова, починала по-късно в болница в Плевен.

На 26 септември 2013 г. в неонатологията в Габрово издъхна новороденият син на Десислава, след дълбока аспирация на околоплодни води и неизвършено секцио. Майката разви сепсис от смъртоносен стафилокок и бе преместена в тежко състояние в болницата в Плевен, където почина на 4 октомври. Делото в Апелативен съд – Велико Търново е образувано на основание протест от Окръжна прокуратура – Габрово и жалби от двамата подсъдими и от частните обвинители. Процесът тръгва за втори път в Апелативния съд. През 2016 г. габровският окръжен съд даде 5-годишна ефективна присъда на д-р Ангелов и 3 години условно за д-р Колева. Подсъдимите обжалваха пред апелативния съд, който ги отмени и върна делото на прокуратурата. Така то се гледа за втори път в Габрово и 6 години след трагедията отново е в Апелативния съд.

Здравното министерство предлага частни здравни каси

Дума  стр. 4

Здравното министерство предлага нов модел на здравно осигуряване, който да сложи край на монопола на НЗОК, обявиха от институцията. Проектът ще бъде представен официално от министър Кирил Ананиев на15 юли. Реформата предвижда Здравната каса да се конкурира с частни здравни фондове за здравната вноска. Засега тя ще остане в размер на 8% от дохода. При частния фонд обаче ще има и потребителска такса, чийто размер все още не е ясен.

За да получи лиценз, частният здравен фонд трябва да набере над 1 млн. осигурени лица.

Новият модел е добър на хартия, коментират от Асоциацията на българските застрахователи. Оттам настояват за точно дефиниране на ясен основен пакет, който да покрива базовите нужди на всеки човек. Според бившия здравен министър д-р Мими Виткова, която ръководи частен здравен фонд, моделът е неприложим. Невъзможно е частен фонд да набере 1 милион лица, за да излезе на пазара, категорична е тя. „Работещите, които плащат здравни вноски, са около 1,6 млн. души. Как ще се наберат 1 милион, за да стартира тази система“, пита Виткова.

От НЗОК обявиха, че ще коментират, когато документът излезе официално. Предстояло реформата да се обсъди с всички заинтересовани страни.

Болни пътуват в чужбина за лекарства

Хиляди пациенти останаха без животоспасяващ медикамент

Дума  стр. 1


Хиляди болни от цялата страна пътуват в Турция и Гърция за лекарства. От месеци от българския пазар изчезна важен медикамент за ревматологични и кожни заболявания, а негов заместител няма регистриран у нас.

Причината е, че фирмата доставчик вече не внасяла лекарството заради производствени проблеми. Онкоболни от Северозападна България се оплакаха, че от месеци са оставени без животоподдържащо лекарство заради липсата му в Онкологичния център във Враца.

Само за година в аптеките има дефицит от близо 160 лекарства. Общо над 1500 медикамента пък са изтеглени оттам за последните 4 години. 62% от случаите на недостиг на лекарства се дължат на временно или трайно преустановен внос или на препарати с изтрити от България досиета по желание на техните първовносители.

Хиляди пациенти останаха без животоспасяващо лекарство

Болните са принудени да пътуват в чужбина, за да си набавят дори заместителя

Дума  стр. 4


Хиляди пациенти останаха без животоподдържащо лекарство, съобщи Нова телевизия. От българския пазар е изчезнал важен медикамент за болни от ревматологични и кожни заболявания. Основният проблем е, че подходящият заместител на лекарството не е регистриран у нас, а пациентите пътуват в чужбина, за да си го набавят.

Преди месец от здравното министерство коментираха липсата на медикаменти, като заявиха, че изтеглянето от пазара на лекарства не означава, че има недостиг. От януари липсва животоспасяващ медикамент за болните от лупус. Причината е, че фирмата доставчик се оттеглила от българския пазар заради производствени проблеми. За ревматично болните и пациентите с лупус имало алтернативи. Оказало се обаче, че единственият подходящ заместител не се поема от Здравната каса, но и все още не е регистриран у нас. Вариантът бил болните от лупус да го купуват в Турция или Гръция.

Само за година от българския пазар са изчезнали близо 160 лекарства, сред които и животоспасяващи препарати. Над 1500 медикамента са били изтеглени от аптеките за последните 4 години, съобщи преди дни председателят на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Маринкова. В 62% от случаите недостигът на лекарства се дължи на временно или трайно преустановен внос или на дерегистрирани лекарства с изтрити от България досиета по желание на техните първовносители. Лекарите обаче продължават да ги изписват, а пациентите – да търсят, без те да са налични в страната. Маринкова коментира, че паралелният износ може да помогне за справяне с недостига. Тя посочи, че се предвижда въвеждането на системата за следене на лекарствените наличности. Маринкова изрази мнение, че е необходимо чрез законов механизъм да се въведат проактивни мерки, а не просто забрана за износ на лекарства в случай на недостиг.

Преди десетина дни онкоболни от Северозападна България се оплакаха, че от месеци са оставени без животоподдържащо лекарство. Въпреки че Онкологичният център във Враца обслужва болни от Видин и от цялата Врачанска област, той не разполага със золедронова киселина, която се прилага при рак на простатата. Пациентите се опасяват, че състоянието им може да се влоши, тъй като дълго време не са им бити необходимите инжекции. Някои пътуват до Враца за лечение чак от Берковица и Бяла Слатина. Според лекуващия лекар доц. д-р Николай Йорданов заместител на липсващия медикамент има и на него са преминали 30-40% от болните. Преди това обаче трябвало да се направят изследвания. Д-р Йорданов обясни, че от фирмата доставчик съобщили за проблеми при лекарственото снабдяване. Въпреки че се очаквало те да бъдат решени до края на май, досега това така и не се е случило.

СУ е на 16-о място по заплати сред вузовете

Според Красимир Вълчев ,,възрастните преподаватели“ вземат в пъти повече от младите и това е безотговорност

Дума  стр. 2


Софийският университет, който единствен влиза сред топ 1000 на световните университети, по заплати е на 16-о място сред 33 държавни висши училища (1193 лв. средно). Съществува огромен дисбаланс в заплащането на преподавателите в държавните вузове, стана ясно на конференция, организирана от синдиката за висше образование и наука (ВОН в КНСБ) в края на миналата седмица. Над 600% е разликата в заплащането на професорите в различните университети. Средно преподавателите във вузовете получават около 1350 лв. Средната заплата в Икономическия университет във Варна обаче е 2061 лв., а най-ниската е в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София -860 лв. В страната професорите получават средно с около 500 лв. повече от колегите си в София, сочат данните на ВОН. В три медицински вуза обаче заплатите на асистентите са по-високи от средните на професорите за страната, а в УНСС асистентът взима 2982 лв. – повече от доцент. Средната професорска заплата в МУ-Варна с парите за ръководен пост пък е 6475 лв. В 4 вуза средната заплата е под 1000 лв. Най-високата заплата е 2228 лв. (МУ-София), а най-ниската е 894 лв. (в МГУ).

Професор в Медицинския университет във Варна за 2 месеца заработва това, което един професор, да речем, в УниБИТ или в строителното училище „Любен Каравелов“ заработва за 1 година. В МУ4Варна доцентът взема средно 3600 лв., а ако заема и пост -почти 5000 лв., посочи Стефан Аспарухов, гл. асистент в УАСГ.

Според министър Красимир Вълчев вузовете ценят повече „възрастните преподаватели“, а това задържа развитието на младите. Доминиращите модели на заплащане във висшите ни училища са рентиерски или се стимулират преподавателите, достигнали до някаква длъжност, а разликата между най-високите и най-ниските възнаграждения е 2,6 пъти (в училището разликата е 1,5 пъти), каза Вълчев. С промени в Закона за висшето образование (ЗВО), които ще предложи до края на юли, МОН ще „коригира това изкривяване“ и тази безотговорност на вузовете към младите и ще фиксира минимална заплата за младите преподаватели, а също „те ще се вкарат в академичните органи на самоуправление“, понеже са най-заинтересовани от дългосрочното развитие на съответното висше училище.

Нито едно българско висше училище не влиза в одобрения списък на университетските европейски мрежи, каза още Вълчев и обяви нова идея – в ЗВО ще бъде записано, че вузовете ще получават субсидия, ако решат да се обединяват – например СУ с УНСС. Тези мрежи ще дават възможности за общи дипломи, така ще могат да се задържат студенти в България, а ако даден вуз не е в мрежата, има опасност да изпадне в провинциализъм, смята министърът. Ще бъде направена платформа за кандидатстване, за да може децата от българската диаспора в чужбина да не идват по три пъти, докато се запишат.

От 2020 г. 60% от парите за висшето образование трябва да зависят от критерии, свързани с качеството, заяви ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Финансирането сега на нашите университети е до 20 пъти по-ниско от това на сродните вузове в Европа.

Президентът Румен Радев ще връчи висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи

Земя  стр. 2


Днес, от 11,00 часа на „Дондуков“ 2 президентът Румен Радев ще връчи висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи. Изявеният спортен деятел Христо Меранзов ще бъде удостоен с орден „Стара планина“ първа степен за заслугите му в областта на физическото възпитание и спорта.

Президентът Румен Радев ще награди журналиста и мореплавател Дончо Папазов с орден „Стара планина“ първа степен за принос в областта на спорта, науката и журналистиката. На церемонията проф. д-р Цекомир Воденичаров ще бъде отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за заслугите му за развитието на медицинската наука и за утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование.

Държавният, глава ще връчи орден „За военна заслуга“ първа степен на о. р. генерал-майор Александър Александров. Легендарният ни космонавт ще бъде отличен за развитието и укрепването на въоръжените сили и за приноса му за националната сигурност на страната.

07.07.2019

Национални телевизии

Хиляди пациенти без животоподдържащо лекарство

Нова телевизия, Новини в 12:00, 19.00 часа


Хиляди пациенти без животоподдържащо лекарство. От българския пазар отново трайно изчезна важен медикамент, този път за болни от травматологични и кожни заболявания. Парадоксът е, че основният подходящ заместител не е регистриран у нас, а пациентите пътуват в чужбина, за да си го набавят. Репортажът е на Деница Суруджийска:

Изтеглянето от пазара на лекарства не означава, че има недостиг” – така преди месец от здравното министерство коментираха липсата на медикаменти. Липса, с която от месеци се бори и Мариела Петрова.

Мариела Петрова: Не може да се каже, че няма недостиг на лекарства при положение, че ние нямаме лекарства.

Мариела е една от хилядите болни от лупус. Разбира за диагнозата си след дълъг престой в болница преди около осем години.

Мариела Петрова: Заболяването е на съединителната тъкан, усложнения се получават и може да се стигне до смъртен случай.

След като лекарството изчезва от пазара започва да търси начини да се лекува.

Мариела Петрова: Молила съм се на приятелки от цяла България, по едно блистърче от аптека, по две блистърче от аптека и ми ги пращат…

От здравното министерство обясниха за Нова, че фирмата се оттеглила от българския пазар заради производствени проблеми. Оказа се обаче, че единственият подходящ заместител за терапията на Мариела и останалите болни от лупус, не само не се поема от касата, но все още не е регистрирано в България.

Мариела Петрова: Алтернативният вариант е да го търсим в Гърция и Турция…има хора, които нямат възможност да пътуват, те реално стоят без лечение.

От години здравните власти договарят все по-ниски цени, по които държавата да плаща напълно или частично скъпи медикаменти. Така обаче пазарът ни става нерентабилен за някои от чуждите фирми, отчитат от бранша.

Николай Костов: Те са готови да спрат да работят със Здравната каса, да се откажат от голяма част от оборота си, но не и да дават отстъпка на Здравната каса. Кое не е нормално в България? Отстъпката трябва да се направи от най-ниската цена в Европа.

Д-р Стойчо Кацаров: И какво излиза сега, всичките тези процедури, които създадохме, за да постигнем по-ниска цена, на практика ние постигнахме по-висока цена. Необходим е завой на 180 градуса, облекчаване на процедурите, скъсяване на сроковете за влизане на новите продукти.

Мариела Петрова: Имаме право на здравеопазване, наше правов конституционно е, но реално погледнато неприложимо.

А месец след като от здравното министерство ни обясниха, че недостиг на лекарства няма, ние отново попитахме – ще се вземат ли конкретни мерки срещу продължаващото изчезване на медикаменти от пазара. Така и не получихме отговор.

Национални радиа

Общинската болница в Дупница няма да закрива отделения

БНР


Общинската болница в Дупница няма да закрива отделения. Вече са увеличени заплатите на медицинските сестри. Така от общината отговориха на обвиненията от БСП, че предстои закриване на отделения.

Наистина в трите отделения имало проблеми, но те са преодолени, каза прокуристът на болницата Мария Иванова.

Мария Иванова: Държа да отбележа, че и трите отделения в момента са на първите челни места по приходи, по търсене, по лечение. Заплатите на сестрите са вдигнати още веднъж от 650, в зависимост от профила, до 700 основно.

По повод изявленията на БСП лидера Корнелия Нинова за предстоящо закриване на отделения в Общинската болница в Дупница на 19 юли в Общинския съвет ще бъде внесен анализ и ще има обсъждане състоянието на здравното заведение.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 08.07.2019