Идея! КАТ дава виновните за катастрофи на здравната каса, за да си плащат лечението

След 20 години правят работещо наказание за безотговорните на пътя

24 часа  стр. 3


Полицията и съдилищата да подават информация на здравната каса за хората, причинили катастрофи, както и за тези, причинили пътен инцидент след употреба на алкохол и наркотици. Това предвижда промяна в закона за здравето, която предлага здравният министър Кирил Ананиев. С промени в закона за лекарствата той предлага нови моменти в още 14 закона.

С информацията от полицаите и съдилищата здравната каса ще може да задължи виновните за катастрофи и тези, които карат пили, да й връщат разходите, направени за лечението им. Те ще имат месец, за да се разплатят с НЗОК.

Санкцията виновните за катастрофа да плащат за лечението си съществува от 1999 г., но вече 20 години е неработеща заради неясноти в закона, става ясно от мотивите на Кирил Ананиев.

Аптеките ще бъдат задължени да дават нощни дежурства по график, определен от РЗИ. Ако не са съгласни пък, ще бъдат глобявани. С това се цели да се преодолее проблемът с липсата на денонощни аптеки в голяма част от страната, предвижда друга от промените, предлагани от Ананиев.

От общо близо 4000 аптеки в страната едва 32 са денонощни, обяви здравният министър Кирил Ананиев. Най-голям е проблемът във Видин, Смолян, Разград, Търговище, а в 16 малки общини с общо население 50 000 души аптека изобщо няма.

Ананиев предвижда и изготвянето на национална карта на аптеките. Там, където не достигат, ще има стимули за разкриването им. За допълнителните аптеки на един и същи собственик пък ще отпадне изискването да има магистър-фармацевт на пълен работен ден във всяка от тях. Вместо това ще се допуска той да работи 4 часа не по-малко от 2 дни седмично.

Съкращава се и срокът, в който НЕЛК ще трябва да се произнася по жалби срещу решение на ТЕЛК. Той ще е вече един месец.

***

24 часа  стр. 4


Президентът Румен Радев връчи висши държавни отличия на четирима изтъкнати българи. Космонавтът о. р. ген.-майор Александър Александров (вляво) получи орден „За военна заслуга първа степен“. С орден „Стара планина първа степен“ бяха удостоени известният спортен деятел Христо Меранзов и журналистът и мореплавател Дончо Папазов. Проф. д-р Цекомир Воденичаров беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий огърлие“ за заслугите му за развитието на медицинската наука и за утвърждаването на факултетите по обществено здраве в системата на висшето образование.

Удържат 380 лв. за личен асистент на деца инвалиди

Виктор ИВАНОВ

24 часа  стр. 4


Агенцията за социално подпомагане ще удържа до 380 лв. от месечната помощ на деца инвалиди, ако ползват личен асистент по държавни програми. Тези пари ще се превеждат на общините, които осигуряват помощниците. Общата сума на помощта за деца с над 90% увреждания е 930 лв. на месец.

Това обявиха в понеделник от социалното министерство, като разясниха новите правила за отпускане на лични асистенти. Правилата бяха променени от тази година след законови промени, предложени от социалния министър Бисер Петков.

При възрастните инвалиди, които ползват асистент, пък временно ще се спира добавката за чужда помощ, която от 1 юли е в размер на 99 лв. на месец.

Личен асистент ще се заявява в общината по местоживеене, обясниха още от социалното министерство. Преди това обаче инвалидът трябва да е преминал новата социална оценка, която да му предпише, че има право на чужда помощ.

От близо 163 хил. души с тежки увреждания едва 13 хил. са получили право на максималната помощ от 198 лв. на месец по новия закон, показват данните на Агенцията за социално подпомагане.

Съвет към омбудсмана Мая Манолова ще следи за спазването на правата на хората с увреждания. Тя обяви създаването на съвета вчера.

Майката, която издирва биологичните родители на болното си дете: Дъщеря ми претърпя две мозъчни операции

Братът на момичето се обади в „24 часа“, след като прочел молбата за помощ

Камелия АЛЕКСАНДРОВА

24 часа  стр. 18


Рождената майка е жива

Болката на майка от София, която търси биологичните родители на осиновеното си дете, трогна хиляди българи, които прочетоха историята й в „24 часа“. Жената сама се обърна към нас, за да потърси помощ.

Благодаря на „24 часа“ за съпричастността, каза Рени Витанова. Ето и нейния разказ:

„Преживяхме кошмар. Дъщеря ни Евелина*, която ние много обичаме и сме приели като наша съдба, посветили сме й се изцяло, е абитуриентка.

Изпадна в психическа криза, състоянието й рязко се влоши

Това беше истинска трагедия за нас, промени й се погледът, говореше несвързано.

Не знаем със съпруга ми кое точно обстоятелство отключи това заболяване. Затова дълго мислихме и решихме, че е наследствено. Молехме се на Бога детето ни да оцелее. Бях готова да я срещна с биологичната й майка, ако това помогне.

Детето го изписаха и вече си е в къщи мозъчните операции минаха, но психически се влоши и взе да буйства, изписаха я и от психиатричната клиника и сега й помагаме да се готви за матури и си мислехме със съпруга ми, че ако се запознае с биологичните си родители, ще се успокои – искаме да е добре и се молим и надяваме да има добро бъдеще. Бяхме готови на всичко, дори да приемем детективски услуги, за да издирим истинските й майка и баща, но процедурите се забавиха. Разкъсвахме се – от една страна, ходене по мъките по болници, от друга, търсене на биологичните й родители. Повярвайте ми, бяхме забравили, че е осиновена. Ние сме едно добро семейство и й даваме прекрасна атмосфера на обич и разбирателство. Не сме я лишили от нищо, подкрепяме я за уроците и тя успя дотук да се представи добре.

Отчаяният ми вопъл дойде, когато се изправих пред черна стена от страх, че ще я изгубим

Дори дотам стигнах, че мислех да станем приятели с биологичните й родители, ако приемат да бъде при тях през ваканцията за кратко.“

В броя на „24 часа“ от 7 юли публикувахме писмото, с което Рени Витанова се обърна към „24 часа“. То бе адресирано до кореспондента ни в Монтана, защото момичето е било изоставено в дома там.

„Те са го изоставили през 2001 г. в дома в Монтана.

Бащата Славейко Георгиев е 52-и набор, а майката е 70-и и имат още две деца, освен третото им, което осиновихме. Молим ви, помогнете да намерим адреса на тези биологични родители, за да спасим детенцето си.“

Проучването на „24 часа“ показа, че предпо-лагаемият баща Славейко Георгиев от Врачанско е починал на 1 декември 2018 г. Заедно с първата си съпруга те са имали две деца – момче и момиче, родени през 1977 и 1978 година. През 1999-а се е развел, а по-късно през 2001 г., от късната му любов се ражда Евелина. Следите на майката, която е с 18 години по- млада, се губят. Оставили Евелина в дом, защото нямали възможност да я отглеждат.

След публикацията с екипа ни се свърза мъж, който твърди, че е брат на момичето. Той заяви, че родната му майка е жива и ще ни срещне с нея.

„Вече мина като сън денят, в който отидохме в дом „Майка и дете“ в Монтана – сега дом за медико социални грижи. Малката ни дъщеричка Евелина ни грабна само с топлите си очи. Беше едно нежно, невинно създание, изоставено там сред пейките и легълцата и сякаш молеше за помощ. Въпреки трудностите не съжаляваме и пак бихме го направили. Радостни сме, че съдбата ни дари с дете. Това осмисли съществуването ни на тази земя. И тогава имаше спънки – главно бюрократични, проучваха ни дълго, съмняваха се, а аз всеки ден очаквах да я прегърна и дай дам всичката си обич и топлина. Изтърпяхме тромавата процедура тогава“, разказа още Рени.

„24 часа“ потърси за реакция ангажирани при подобни казуси институции, но те отказаха информация.

От дирекцията по социално подпомагане обясниха, че поради тайната на осиновяването не могат да дадат информация. Според експертите майката трябва да се обърне с молба към съда.

Магистрати потвърдиха пред „24 часа“, че казусът може да бъде решен в съда.

* Името на болното момиче е променено.

Педиатри: Не водете бебета на плажа

От 1 юли в Бургас изследват безплатно деца за алергии и нарушен имунитет

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 20


За да се избегнат последиците от летните ентеровируси, бургаски педиатри съветват родители на деца до 2 г. да избягват директния престой на плажа.

Разходката в Морската градина, на сянка близо до морето, е в пъти по-полезна за най-малките деца, категорични са специалистите. Ако детето вече се е разболяло, има повръщане, разстройство и температура и педиатърът прецени, че е необходим прием в болница, родителите да не отказват, съветват водещи специалисти.

„Не са редки случаите, в които родителите смятат, че ще се справят сами, и отказват да постъпят в болницата. Но след дендва се връщат и тогава престоят на детето, което е можело да се оправи за два-три дни, се удължава на десет“, коментира началникът на Второ детско отделение в УМБАЛ-Бургас, д-р Хрипсиме

Каспарян.

Страда ли детето от алергии и има ли нарушен имунитет, поради което често боледува, могат да разберат родители от Бургас и региона – от 1 юли се- провеждат безплатни прегледи и изследвания, за които не е необходимо направление от личния лекар.

За да бъдат назначени най-подходящите изследвания, специалистите ще проведат тест чрез задаване на въпроси към родителите. Когато педиатърът се е ориентирал достатъчно, ще бъдат назначени необходимите изследвания. Напълно безплатно се правят имунологични и серологични изследвания на кръвта, сред които изследване нивото на имуноглобулини Е, G, А и М, изследване на СЗ и С4 фракциите на системата на комплемента, изследване за атопия на 20 алергена и отделно за респираторни алергии.

Предлаганите изследвания са изключително полезни при диагностичната оценка на често боледуващи деца, хронични вирусни и бактериални инфекции, неясни температурни състояния, синдром на хронична умора и алергични оплаквания, обясняват медици.

Помощи от общината до един месец след изписване от болница

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 20


Социалнослаби бургазлии,“ които са болни и се нуждаят спешно от лекарства, да имат право на финансово подпомагане от общината до 1 месец след изписването им от болница. Тази промяна в правилника за предоставяне на целеви финансови средства от Общинския здравен фонд е внесъл за гласуване омбудсманът Тодор Стамболиев.

Повод за инициативата му бил случай с онкоболна жена, на която от кметството отказали помощ, позовавайки се на сегашния правилник, който позволява отпускане на средства само докато пациентът е хоспитализиран.

„След такива тежки операции едва ли някой е в състояние да попълва и подава документи. В този момент пациентите често са в лабилно психическо състояние и пребивават в реанимация за некратък период от време“, обяснява мотивите си общественият посредник. Затова предложил за гласуване от общинските съветници по-справедлив вариант за подаване на документи до 1 месец след хоспитализация.

„Иначе изискването за подаване на заявление от лежащо болни лица е неизпълнимо и създава усещането за формалност“, каза Стамболиев.

Освен това имало и субективен момент при другото условие – отпускането на пари да се предоставя само на управителя на болницата. Това според Стамболиев можело да доведе до злоупотреби.

50 лева за вадене на кърлеж и изследване за лаймска болест

Цанко ЦАНЕВ

24 часа  стр. 21


Напастта от кърлежи във Варна продължава. Опасните гадини се лепят на хората вече и в дворовете в централната част на града.

От 10 до 28 юни направихме втората обработка против кърлежи на терени с обществено значение на територията на общината, каза Антоанета Тончева, директор на „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация“. Повторно бяха обработени дворовете на детските ясли и градини. Използваните биоциди са предназначени за битова употреба и са микрокапсулирани и с ниска токсичност. Третираните площи се обозначават с предупредителни табели.

126 са случаите на ухапани от кърлежи за периода от 31 май до 6 юни, казват от РЗИ. От тях 108 са ухапаните в града, а 18 -в малките общини.

Във Варна ваденето на кърлеж заедно с инжекцията против тетанус струва 22 лева в частна клиника. Също толкова трябва да се заплати и в частна лаборатория за проверка дали има лаймска болест в насекомото. В същото време във ВМА-София, обявиха безплатни прегледи за ухапвания от кърлежи.

Продължават обработките срещу комари във Варна, каза д-р Тончева. По нейни данни за периода от 1 май до 5 юли с ларвицидни обработки са обхванати 48 дка водни площи, а срещу възрастни комари са третирани 1880 дка биотопи.

Реагирали сме на 118 сигнала на граждани за наличие на кърлежи, комари, бълхи и оси. Всеки петък се прави график за следващата седмица, в който се включват както постъпилите сигнали, така и планови обработки, каза още д-р Тончева.

СДРУЖЕНИЕ ЗА РАЗВИТИЕ НА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ: Пилеят се ресурси за медикаменти

Труд  стр. 5


Ако ДДС върху лекарствата бъде намален на 5%, ще се освободи допълнителен ресурс от 134 млн. лв. в бюджета на НЗОК за медикаменти или други нужди в здравеопазването. Това посочват от Сдружение за развитие на българското здравеопазване в своя позиция, адресирана до институции и министри.

От сайта на Европейската комисия става ясно, че намалени ставки за лекарства не се прилагат единствено в България, Германия и Дания, а в четири от страните членки Ирландия, Великобритания, Малта и Швеция ставката е нула.

Около 60% от медикаментите у нас се плащат директно от пациента на фона на факта, че България е на последно място в ЕС по БВП на глава от населението, посочват още от сдружението.

Развиваме алергии към телефони

Труд  стр. 5


Половината от хората по света ще страдат от различен тип алергични заболявания, включително и към компютрите, таблетите и мобилните телефони през следващите десетина години. Това прогнозира алергологът д-р Галина Николова по повод отбелязването на Световния ден за борба с алергиите. Нови алергии от храната се развиват към консерванти, оцветители, стабилизатори и др.

Само лекари ще изготвят диети

Инструктори, лечители, лица със средно образование и др. няма да имат право на това

Труд  стр. 5


Изготвянето на диети вече ще се извършва само от лекари. Това е заложено в поправка в Закона за здравето, която Министерството на здравеопазването внесе за обществено обсъждане. Диетите са регламентирани в нормативната уредба като ‘“неконвенционални методи за благоприятно въздействие“. За да се избегнат рискове за здравето, вече само лица с професионална квалификация „лекар“ ще могат да правят диетотерапия. Фитнес инструктори, лечители, хомеопати и лица със средно образование няма да имат право на това.

В мотивите към поправката в закона се посочва, че „прилагането на „диетика“ от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите“. Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари-специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност, се посочва още в мотивите.

В момента е в сила наредба, която дава възможност на лица, които имат диплома за средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище, да прилагат диети. С направените изменения обаче се предлага и този текст да отпадне от Закона за здравето. В събота министерството публикува предложения за поправки и допълнения на общо 15 закона.

Медици излизат на протест във Варна

Труд  стр. 5


Медицински сестри във Варна излизат в сряда, 10 юли, на протест. Здравните работници настояват за достойно заплащане и подобри условия на труд, и приканват жители и гости на морската столица да се включат и да ги подкрепят. Това е поредният протест на здравните работници, които настояват и за еднаква основна заплата за всички, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Според тях възнаграждението трябва да е в размер на две минимални работни заплати за страната. Сестрите настояват още за допълнителни възнаграждения, промени в заплащането на нощния труд, както и болниците да не са търговски дружества.

Доктори отчитат фалшиви ваксини, 125 глобени

С актове са и 21 директори на детски градини и училища

Силвия НИКОЛОВА

Монитор стр. 1, 2-3


125 педиатри и общопрактикуващи лекари са глобени от началото на годината досега заради непоставени ваксини на деца, но отчетени но документи като сложени. Провинените са засечени по време на извънредна проверка на регионалните здравни инспекции, след като у нас пламната епидемични взривове на морбили. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването по искане на „Монитор“.

Въпросните лекари са в Софийска област, Кюстендилска, Благоевградска и София – град, които бяха и най-силно засегнати от заразата. Инспекторите са установили, че те не само са издавали бележки за сложена ваксина за записване в училище и в детска градина, но и са ги отчитали без да са ги направили. Нарушението е засечено чрез лабораторни тестове на биологичен материал от децата. Така е установено, че в тях на практика няма антитела, каквито би трябвало да има, ако те наистина са били имунизирани.

50 лева е глобата за такова нарушение, при повторно тя скача на 100 лева.

Засечени са и 21 служебни лица – директори и медицински сестри в детски градини и училища, които са покривали деца без направени имунизации и са ги записвали в градините и в школата. Глобени са и 6-ма родители, които са отказали децата им да бъдат ваксинирани. Глобите и са тях са по 50 лв. при първо нарушение и по 100 лв. за второ.

Още с регистрирането на първите случаи в страната, Министерството на здравеопазването предприе незабавни действия за ограничаване епидемичното разпространение на морбили на територията на страната чрез проверки на регионалните здравни инспекции, обясниха от здравното ведомство. Проверявани са лекарите на деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, като целта е била да се установи дали са били поставени наистина ваксини срещу морбили, паротит и рубеола, допълниха от там.

През миналата година пък регионалните здравни инспекции са издали 112 акта на родители, които не са завели децата си на задължителни имунизации. Това е резултат от общо 16 000 проверки в цялата страна.

Санкциите са общо 5600 лева, глобата за такова нарушение е в размер на 50 лева.

Според общопрактикуващи лекари, въпреки активността на т. нар. антиваксъри в социалните мрежи и ожесточените дискусии за или против ваксините, родителите масово водят децата за имунизации.

Един болен от инфекциозно заболяване може да зарази и разболее 95% от хоратанаоколо ако те не са ваксинирани, коментира необходимостта от ваксините главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев

Показателно е, че при 2 млн. и 200 хил. ваксинации през 2018 г. са съобщени едва 108 нежелани реакции.

Повечето от тях са преходни — леко повишаване на температурата, зачервяване и подуване около мястото на убождането с иглата, уточни той.

Едно семейство, противник на ваксините е завело дело срещу Министерството на здравеопазването заради задължителния имунизационен календар. Родителите обаче са изгубили в съда, съобщиха от здравното ведомство.

За разлика от ситуацията у нас в Сърбия се водят дела срещу 300 семейства, които са пропуснали да заведат децата си за ваксиниране. Глобата там за такъв пропуск се равнява на 300 евро.

В Германия министърът на здравеопазването Йенс Шпан предложи неотдавна да се въведат глоби за родителите на деца в училищна възраст, които не са ваксинирани срещу морбили. Предложението му е санкцията да бъде от 2500 евро.

Издирват 10 нехайни майки

Ели КРУМОВА

10 акта на стойност от 50 до 100 лева са издадени от началото на годината до момента от Районната здравна инспекция на родители от Пловдив и региона, които отказват да ваксинират децата си.

Част от майките заявявали още в родилния дом, че не искат на бебетата им да им бьдат поставяни ваксини. Актовете не ги плашели поради ниския размер на глобите. Въпреки това те правели всичко възможно, за да не получат актовете. Проверките в Пловдив и региона за неимунизирани деца стартирали на 14 февруари т.г. след получено писмо от Министерство на здравеопазването за случаи на морбили в страната. От РЗИ възложили на общопрактикуващите лекари да проверят всички свои пациенти от

13-месечна възраст до 18 години дали имат поставени задължителните ваксини. Резултатът от проверките бил потресаващ. Общо 969 деца от Пловдив и региона от 13-месечна до 18-годишна възраст се оказали с пропуснат прием на ваксини. От тях джипитата обхванали и ваксинирали 682 деца, което е 70,38%. Неявилите се да им сложат ваксини били 108 деца, което е 11,14%, които джипитата продължават да издирват. За други 114 деца се оказало, че вече живеят в други държави и не били открити на постоянните си адреси в Пловдив и региона. Резултатът от проверките сочи, че 82,8% от децата са били имунизирани, а 88,2% са били реимунизирани. Глобени общопрактикуващи лекари в Пловдив и региона за непоставяне на ваксини няма, съобщиха още от РЗИ.

Половината от хората с увреждания с по-голяма финансова подкрепа

Заявяват лична помощ в общината си по настоящ адрес

Монитор стр. 3


Над 305 000 от всички 641 000 хората с увреждания получават по-голяма месечна финансова подкрепа по новия Закон за хората с увреждания (ЗХУ) в сравнение с получаваните до 31.12.2018 г., сочи статистиката на Агенцията за социално подпомагане.

Хората, които получават месечна добавка за социална интеграция и прекратената социална пенсия за инвалидност (втора пенсия), са се увеличи спрямо края на миналата година. Техният брой е с 144 335 повече в сравнение с хората с увреждания, които получаваха интеграционни добавки според действащото до края на 2018 г. законодателство, обясни социалният министър Бисер Петков след първото заседание на новосформирания Съвет за наблюдение на политиките на и за хората с увреждания. „Никой не е ощетен, на никой не е намалена помощта,,, заяви Петков.

Съгласно нормативните промени хората с увреждания със степен на увреждане от 50 до 70,99% имат правно на месечната финансова подкрепа в размер на 7% от линията на бедност (348 лв. за 2019 г.), което прави 24,36 лв. Инвалидите с 71 до 90% пък получават помощ в размер на 15% от линията на бедност или 52,20 лв. Хората с над 90% степен на увреждане пък получават 25% от линията на бедност или 87 лв. За тази група увеличението в сравнение с миналата година е минимум с 12 лв.

Хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест финансовата подкрепа е в размер на 30% от линията на бедност или 104,40 лв., което е с около 30 лв. повече в сравнение с 2018 г. Най-голямо увеличение на финансовата подкрепа получават хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. В тази категория през месец май попадат 12 932 души, които съгласно новото законодателство вземат 57% от линията на бедност или 198,36 лв. За тази група финансовата подкрепа е увеличена с около 123 лв. в сравнение с 2018 г. Хората с увреждане, на които е изготвена индивидуална оценка на потребностите и е издадено направление с определен брой часове за лична помощ, могат да заявят предоставянето на лична помощ в общината си по настоящ адрес. В заявлението те декларират, че няма да получават друга подкрепа за задоволяване на същите потребности за периода, през който ще му бъде осигурена лична помощ.

БЕЗПЛАТНА ПРОФИЛАКТИКА В СТОЛИЧНАТА ВТОРА МБАЛ

Монитор стр. 3


Безплатни профилактични прегледи по седем специалности започват от следващата седмица във Втора МБАЛ, съобщават от Столичната община.

В определени дни, всеки месец до края на годината, пациентите могат да получат консултация при специалисти по кардиология, ендокринология, гастроентерология, нефрология, педиатрия, нервни болести и белодробни болести.

Приемът ще се извършва след предварително записване, което може да се направи всеки работен ден от 14 до 16 ч. на тел.02 91 58 500.

НОВИ ЛИНЕЙКИ В ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ В МОНТАНСКО

Монитор стр. 3


Центровете за спешна медицинска помощ в Монтанско получават от държавата нови линейки, съобщи депутатът от ГЕРБ от региона Дилян Димитров.

Шестте центъра в Монтана, Лом, Берковица, Вършец, Вълчедръм и Чипровци ще получат общо 9 линейки. Три от тях ще бъдат в Монтана, две – в Лом и по една в останалите четири центъра. Освен че получават нови специализирани автомобили за превоз на пациенти, центровете ще бъдат обновени и ремонтирани. Обществените поръчки за ремонтните дейности ще бъдат обявени в края на този месец, съобщи Димитров.

Здравно готви промени в 15 закона

Телеграф  стр. 6, 7


Здравното министерство готви промени в 15 закона. Те ще бъдат въведени през проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Мащабният документ е публикуван предварително на сайта на ведомството, но все още не е обявен за обществено обсъждане. Очаква се това да се случи през тази седмица. Първите 36 страници на законопроекта са свързани с лекарствената политика. В преходните и заключителни разпоредби обаче са заложени изменения в законите за здравето, за здравното осигуряване, за контрола върху наркотичните вещества, за кръводаряването, за лечебните заведения, за трансплантациите и др. Сред основните предложения е създаването на национална аптечна карта, публични и служебни регистри, областни комисии. Освен това се вменяват допълнителни задължения на агенцията по лекарствата и на здравните инспекции. Подробно описани са и нови критерии, като тези за включване на нов продукт в Позитивния лекарствен списък.

20 000 души с увреждания не са поискали индивидуална социална оценка

Дума  стр. 4


Малко над 20 000 души с увреждания от 88 000 имащи право не са поискали индивидуална социална оценка, съобщи омбудсманът Мая Манолова. Тя изрази притеснение, че част от хората не са достатъчно запознати с правилата за личен асистент, които от 1 септември се променят. Манолова настоява да бъдат предприети мерки, за да може социалните служби да стигнат до всеки нуждаещ се човек.

Омбудсманът представи официално новия Съвет за наблюдение на и за хората с увреждания. Новото звено има задача да осъществява наблюдение за прилагането на политиките за защита правата на тази уязвима група от обществото и да съблюдава изпълнението на Конвенцията на ООН за хората с увреждания. Съветът се състои от 9 членове – двама представители, определени от Манолова и заместничката й Диана Ковачева, двама представители на Комисията за защита от дискриминация, представител на академичната общност, определен от БАН, и четирима души от организациите на и за хората с увреждания. Мандатът на съвета е 4-годишен.

Манолова настоява да се обърне по-голямо внимание на проблемите, свързани с личната помощ на хора, които не попадат в обхвата й, въпросите с месечната финансова подкрепа и с медицинската експертиза. Общественият защитник иска да бъдат преразгледани сроковете за влизане на новите правила за медицинската експертиза.

Мая Манолова: Новият орган Съвет за наблюдение ще следи за правата на хората с увреждания

Земя  стр. 5


Новият орган Съвет за наблюдение ще следи за прилагането на политики за защита на правата на хората с увреждания, каза омбудсманът Мая Манолова при представяне на новия Съвет за наблюдение на хората с увреждания, съобщи Канал 3.

Съветът е мониторингов орган, който има за задача да осъществява наблюдение за прилагането на политиките за защита правата на тази уязвима група, както и да съблюдава изпълнението в най-пълна степен на Конвенцията на 00Н за хората с увреждания. Председател на новия орган е омбудсманът Мая Манолова. Той се състои от 9-членен състав с 4-годишен мандат. Манолова увери, че ще държи на публичността и прозрачност в работата на Съвета за наблюдение и че той няма да бъде привилегия за определени лица от неправителствените организации, които ще бъдат представени в него, включително и за експертите от нейния екип. Ще заложа на доброто сътрудничество с институциите, неправителствените и граждански организации и хората с увреждания, добави тя. Имаме намерение да бъдем активни, да не замълчаваме по нито един проблем, предупреди властимащите Манолова.

08.07.2019

Национални телевизии

Здравното министерство с мерки за осигуряване на 24-часов достъп до медикаменти

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Здравното министерство с мерки за осигуряване на 24-часов достъп до медикаменти. Идеята е в областните центрове без денонощни аптеки, съществуващите да дежурят и през нощта. За целта ще бъде изготвен график. Аптеките, които откажат да работят и през нощта ще бъдат санкционирани.

Репортер: В Благоевград денонощна аптека няма.

-Хубаво е да има, защото не всеки избира кога да се разболее.

-Свърша си работата през деня. За спешен случай си има задължително резервни лекарства и това е.

Репортер: Без денонощна аптека са повечето областни градове на страната.

Илко Гетов: Денонощни аптеки има само в най-големите градове – София, Пловдив, Варна и на изолирани места, като например Враца.

Репортер: Затова от Здравното министерство предлагат съществуващите аптеки в областните центрове, като Благоевград да дежурят и през нощта по предварително утвърден график.

Димитрий Тюлеков: Няма никаква логика това нещо. Освен това ние, които сме по един човек, как ще ни накарат да даваме дежурства?

Репортер: З а да работи денонощно аптеката трябва да отговаря на определени изисквания.

Илко Гетов: Трябва да има поне четирима магистър-фармацевти. Трябва да има нощно гише, което да е със съответната охрана или ограничен достъп на пациентите до помещението на аптеката. На следващо място – да има видеонаблюдение, да има паник бутон.

Репортер: Аптеките, които не отговарят на изникванията, трябва да ги пригодят, а това ще увеличи разходите им. В сметките не влизат допълнителните възнаграждения за нощен труд. А ако не спазват графика за дежурства през нощта ще бъдат санкционирани.

Илко Гетов: Санкцията по отношение на това дали работят денонощно няма да бъде ефективна. Тоест може да се стигне до закриване на аптеки, което е недопустимо.

Репортер: От фармацевтичния съюз подкрепят идеята, с уговорката че има много детайли за изясняване. Окончателният вариант на предложените промени ще бъде публикуван за обществено обсъждане следващата седмица.

Омбудсманът Мая Манолова твърди, че новият закон за хората с увреждания ощетява няколко групи хора

БНТ, Новини в 20.00 часа


Омбудсманът Мая Манолова твърди, че новият закон за хората с увреждания ощетява няколко групи хора. Според нея финансовите разчети трябва да се променят така, че те да получат по-висока месечна добавка. Днес се проведе първото заседания на Съвета за наблюдение на политиката за хората с увреждания.

Репортер: 20-годишната Елена е с най-тежката форма на детска церебрална парализа. За нея се грижи майка ѝ. От февруари съгласно промените в закона получава новия размер на месечната помощ.

Боряна Драганова: Трябва да бъде 198 лева, тя не е 198 лв., а е 87.

Репортер: Причината според социалните служби – момичето получава и наследствена пенсия. Така заради 13 лева, тя е лишена от пълния размер на помощта. „Усещане за несправедливост“ според институцията на омбудсмана имат и военноинвалидите, а най-многобройната група – над 30 хиляди души са тези, които получават пенсия за осигурителен стаж, но са с увреждания. Манолова настоява те да получават пълния размер от 198 лева месечно.

Мая Манолова: На прага на новата бюджетна процедура за 2020 година тези несъответствия трябва да бъдат коригирани.

Репортер: Никой не е ощетен, на никого не е намалена помощта, коментира министър Бисер Петков.

Бисер Петков: Никой не взема по-малка сума от това, което е получавал 2018 година. Когато се подготвяше този закон се опитахме да предложим една диференциация, която тогава считахме, че е справедливо, сега чуваме, че се приема като несправедливо. Отворени сме да обсъждаме.

Репортер: По време на заседанието стана ясно, че ще отпадне срокът, в който хората, които са освидетелствани от ТЕЛК между август 2018 и юни 2019 можеха да поискат преоценка.

Кирил Ананиев: Наистина е коректно този срок да бъде премахнат, всички хора, които имат такива права да се възползват от тях.

Репортер: Омбудсманът поиска още всеки човек с увреждане, на когото му се полага чужда помощ, да бъде уведомен лично за промените в процедурата, по която се отпуска асистент. При нея имало множество сигнали от хора, които не получават достатъчно информация от социалните служби. Именно липсата на информация забавя разрешението на казуса на Елена.

Боряна Драганова: Всъщност там се къса нишката точно, че те не казват имате право да подадете молба и да минете в другата категория. Ето отново някой нехае, не ги губи той, губиш ги ти. Търси си и се оправяй, крайно време е тази система всеки се спасява сам и сам получава информация да бъде прекратена.

Репортер: Със закъснение и от друго място майката вече знае, че може да се откаже от едната пенсия, за да получи добавката.

Видин може да остане без областна болница от септември

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Видин може да остане без областна болница от септември, ако колективната оставка на над 100 медицински сестри и лекари стане факт. Преди седмица те подадоха такива след редица протести заради ниските си заплати.

Полина Василева: Ние благотворително няма да работим повече. Щом трябва да се затвори, ще се затвори.

Ирена Ангелова: Подигравка с персонал и с работещи, които наистина работят.

Над 100 лекари и медицински сестри във видинската болница са с оставки в джоба и очакват да дойде септември, за да си тръгнат.

Ирена Ангелова: Основната ми заплата е 590 лв. и не се справям никак с нея.

В Отделението по неврология всички сестри и четирима от петте лекари са подали оставките си. Сестрите признават, че работят сами на смяна, а често нощем няма лекар в отделението. Пациенти обаче има.

Борислав Иванов: Много работа за тях, много малко пари. Те се грижат за хората. Да махнат болницата на правителството, да нямат и ония болница.

Ръководството на болницата пресмята, че на този етап няма възможност да вдигне заплатите в лечебното заведение, за да задържи специалистите. Причината е, че дори да има пациенти, те не са достатъчно, за да може болницата да се издържа и да повиши разходите си. От друга страна директорът не може да спре желаещите да напуснат.

Д-р Цветан Василев: Ако всеки от тези 107 или 109 човека си подаде индивидуално заявление за напускане, аз мога да го задържа в рамките на едно предизвестие, което е за прекратяване на трудовия договор от 30 дни. И след това трябва да го освободя. Ако това се реализира, практически болницата ще спре да работи. И това е притеснително.

Предстоят разговори в болницата с подалите оставка и ръководството. А междувременно кметовете в областта ще търсят възможност да финансират образованието на студенти, които да се върнат и работят във видинската болница.

.

Национални радиа

Делото за безстопанственост срещу управлявалия 6 месеца общинската болница в Дупница Росен Тимчев е прекратено

БНР


Делото за безстопанственост срещу управлявалия 6 месеца общинската болница в Дупница Росен Тимчев е прекратено заради процесуални пропуски на прокуратурата, съобщи пред кореспондента ни Кирил Фалин председателят на Окръжния съд в Кюстендил Мирослав Начев.

Репортер: Обвинението срещу Тимчев е за безстопанственост и за сключване на неизгодна сделка през 2016 г., с които е ощетил болницата. Според разследването Тимчев е извършил незаконна транзакция от фирмената сметка на болницата на стойност близо 18 хил. лв. и е сключил договор с мобилен оператор, чрез който болницата е била ощетена с 25 хил. лв. Без да има право да се разпорежда с активите на болницата е продал два апарата за хемодиализа на болницата в Троян за 10 хил. лв., при положение, че само единият струва 15 хил. лв. Миналата година Тимчев беше осъден на една година пробация и 200 часа Безвъзмезден труд в полза на обществото заради използване на фалшив диплом. В съдебната зала Тимчев, който е син на националния консултант по онкология проф. Констанца Тимчева, признал вината си. Пред репортери Тимчев каза.

Росен Тимчев: Тъй като наближават през есента местни избори, цели се едно мое държане настрана. Знам доста неща. Така че това е, как да кажа, пръчката и моркова. Първо, няма от какво да се притеснявам. Хората познават мен и семейството ми. Второ, аз не съм такъв тип човек, който може да бъде заплашван с това, така че не се притеснявам въобще.

Във Велико Търново Апелативният съд възобновява делото срещу двамата акушер-гинеколози от габровската болница

БНР


Във Велико Търново Апелативният съд възобновява делото срещу двамата акушер-гинеколози от габровската болница, които получиха условни присъди за смъртта на родилка и бебето ѝ през есента на 2013 г. Кореспондентът ни Здравка Маслянкова допълва.

Репортер: В началото на тази година габровският окръжен съд призна за виновни и постанови 3-годишни условни присъди с 5 години изпитателен срок за бившия началник на акушеро-гинекологичното отделение в габровската болница д-р Димитър Ангелов и за лекарката, водила раждането, д-р Севдалина Колева. Те са лишени от права за 3 години. Медиците са признати за виновни, че преди близо 6 години по непредпазливост са причинили смъртта на новородено момченце, а майка му, Десислава Манолова, е развила сепсис при вътреболнична инфекция. Родилката почина в болница в Плевен. Делото е по протест на всички страни в производството. Процесът тръгва за втори път в Апелативния съд. Преди 3 години Окръжният съд в Габрово даде 5 години ефективно на д-р Ангелов и 3 години условно на д-р Колева. Те обжалваха и делото беше върнато на прокуратурата.

Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ вече разполага с 22 ремонтирани помещения

БНР


Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ вече разполага с 22 ремонтирани помещения, съобщават от МЗ. Ремонтите са били на стойност 280 хил.лв. по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния”, финансиран по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Националният център за обучение и квалификация в спешната медицинска помощ има 10 учебни зали.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 09.07.2019