Стартира обществената поръчка за новата педиатрия

24 часа  стр. 8


Обществена поръчка за избор на изпълнител, който да проектира и построи първата у нас Национална многопрофилна детска болница, стартира здравното министерство.

Във вторник министър Кирил Ананиев подписа решение за откриването й. Крайният срок за подаване на документи е до 20 август, а постъпилите предложения ще бъдат отворени на 21 август.

Проектът е на обща стойност близо 95,5 млн. лв. Очакванията са още през есента да започне реалното изграждане на болницата, като срокът за финализиране на строежа е 3 години и половина.

България е единствената страна в ЕС, която все още не разполага с нито една Национална многопрофилна педиатрия.

До 2000 лв. на ден за лечение на тежко пострадал при катастрофа

Предвижда се съдилищата да подават данни към НЗОК за влязъл в сила акт – така ще се знае кой е причинил увреди и трябва да възстанови парите на касата

24 часа  стр. 4


До 2000 лв. на ден може да стигне лечението на един пострадал с политравми, причинени при катастрофа или друг инцидент. Тази сума сега се покрива от здравната каса, но с предложения за промени в чл. 111 от Закона за здравното осигуряване министър Кирил Ананиев предлага, когато някой увреди собственото си здраве или умишлено засегне здравето на други хора, да възстановява на касата средствата, изплатени за леченеито им.

Тук влизат случаите на катастрофи, побоища, деяния, извършени след употреба на алкохол, упойващи или наркотични вещества, вероятно и опити за самоубийства.

Такава разпоредба има още от 2002 г., но до днес не е изработен законов механизъм, по който да се изпълнява. Именно това сега е целта на здравното министерство. Предвижда се съдилищата да подават към здравната каса информация при влязъл в сила акт, с който от там да могат да претендират за възстановяване на сумата. Освен това ще бъде и изграден специален регистър с тези данни, който ще се поддържа от НЗОК.

Статистика колко общо касата плаща за лечение на пострадали в такива случаи няма, но разходите са значителни предвид на това, че само от началото на годината в катастрофи са пострадали близо 4000 човека, а в данните на КАТ влизат само хора, които са прекарали поне един ден в болница.

„Идеята виновните за катастрофи и пияните водачи да плащат за лечението е добра, но трябва да се прецизира. В момента пияният шофьор получава глоба между 1000 и 2000 лв. Взема му се книжката, свалят му се табелите на колата, а с бонус-малус ще плаща и по-скъпа застраховка. При инцидент застрахователят му поема плащанията към пострадалия, но след това си търси парите от причинителя. Тоест, ако това предложение влезе в сила, пияният шофьор ще търпи общо 6 санкции“, коментира идеята шефът на Асоциацията на пострадалите от катастрофи Владимир Тодоров.

„Има случаи на катастрофи с пияни водачи, които обаче не са виновни за инцидента“, допълни юристът и даде пример: „Кара си пияният, но кола с 200 км/ч навлиза в неговото платно и го блъска. Да, шофьорът е пиян, но инцидентът не е по негова вина“.

Друг проблем било, че трябва да се изчака съдебното дело. Може да се чака и 5 г., а понякога изтича давността.

Всеки трябва да понесе своята отговорност, но когато промяната засяга нарко – и алкохолно зависими хора, има смисъл само ако е направено достатъчно за превенцията на тези хора, коментира и председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

„Не ми е известно в България да има политика, която да подпомага хората, които са жертва на наркотрафика или на алкохолната зависимост. Вместо това зависимите биват преследвани и вкарвани в затвора. А зависимостта всъщност е заболяване, за което у нас не се предлагат почти никакви програми за подкрепа, отказване и намаляване на риска“, допълни той.

Психологията най-желана в Софийския университет

„Финанси, счетоводство и контрол“ оглавява класацията в УНСС

24 часа  стр. 8


Психологията остава най-желаната специалност в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На второ място се нарежда „Софтуерно инженерство“, а в топ 3 влиза и „Право“.

Следващите най-желани специалности са „Фармация“, „Комуникационен мениджмънт“, „Компютърни науки“, „Английска филология“, „Предучилищна й начална училищна педагогика“, „Журналистика“ и „Медицина“.

Документи за прием в Алма матер са подали 7148 младежи при около 5050 свободни места държавен прием. Първото класиране бе обявено във вторник, съобщиха от висшето училище. Приетите трябва да се запишат от 10 до 12 юли или да подадат заявление за второ класиране.

Вторият шанс за кандидати ще е на 16 юли, а записването ще е от 17 до 19 юли.

На 23 юли ще бъде обявен третият етап на класирането. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено от 24 до 26 юли, включително.

Записването е в отдел „Студенти“ на факултета, в който кандидатите са приети. Те трябва да си носят студентската книжка, оригинал и копие на дипломата за средно образование, лична карта, документ за платена семестриална такса и др.

Най-желаната специалност в Университета за национално и световно стопанство е „Финанси, счетоводство и контрол“, съобщиха от висшето училище. Следват „Икономика и бизнес!’ и „Икономика на инфраструктурата“. Веднага след тях се нарежда „Право“.

„Всички места по плановия прием на студенти в УНСС са запълнени на първото класиране с резерви“, съобщиха още от университета. Резултатите са обявени в сайта, като висшето училище е пратило и SMS до кандидатите

Срокът за записване в УНСС е от 10 до 13 юли. Второто класиране ще е на 16 юли.

През новата учебна година в УНСС ще бъдат приети 3140 първокурсници държавна поръчка, в редовна и дистанционна форма на обучение.

3 г. работа в Бургас след диплома от новия факултет

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 20


Завършващите новооткрития Медицински факултет в Бургас да остават на работа в града поне 3 г. след получаване на диплома, предлага общинският съветник от ДБГ Живко Табаков. Това условие трябвало да важи за приетите с държавна поръчка във вуза.

„Целта е да не изтичат кадри от Бургас, тъй като има голям недостиг особено на медицински сестри. Сега в лечебните заведения на един лекар се пада една сестра, а нормалното съотношение трябва да е 1:3“, заяви Табаков.

Предложението на Табаков бе подкрепено и от уролога д-р Димитър Шишков, както и от д-р Светослав Тодоров, специализант по неврохирургия в УМБАЛ-Бургас.

Завършен е Центърът за спешни медици

Труд  стр. 5


Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ вече е завършен. Той разполага с 22 помещения като строително-монтажните дейности по тях възлизат на близо 280 хил. лв., съобщиха от Министерството на здравеопазването. Припомняме, че то е бенефициент по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран от Европейския социален фонд, на обща стойностна 7 млн. лв., които са безвъзмездни.

Центърът разполага с 10 самостоятелни зали за обучение на медицински персонал. Отделно са обособени 6 административни офиса и 6 склада; закупено и доставено е офис обзавеждане, компютърно оборудване, както и съвременна медицинска апаратура. Обучаващите се в центъра ще имат на разположение и нова медицинската техника.

Периодът на изпълнение на проект е до 31.12.2019 г., като в момента тече вторият му етап.

Специфична цел е повишаване на знанията и уменията на персонала от системата за спешна медицинска помощ на територията на цялата страна. Предстои персоналът от спешните отделения и центрове в страната да премине обучения.

НЗОК дължи 285 млн. лв. на чужди болници и фондове

Касата със сгради за 44 млн. лв., компютрите й струват 5 млн. лева

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6


Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) виси със задължения от 285 млн. лв. към чуждестранни болници и 4юндове, които са поемали лечението на български граждани. Това е съобщиха заместник – министърът на здравеопазването Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет на касата по време на заседание на надзорниците, става ясно от стенограмата от 8 юли. Най-много са задълженията към Великобритания, Австрия и Германия. От думите й става ясно, че те вече се погасяват по специално изготвен график.

Към края на миналата година просрочените задължения на българската осигурителна институция възлизат на 135 млн. лева. Заместник-министър Начева е уверила надзорниците, че те ще бъдат погасени през 2020 година. От стенограмата на заседанието става ясно още, че приходите за 2018 година, които е събрала НЗОК, са 3 млрд. 948 млн. лв., а разходите са 3 млрд. 937 млн. лв., което прави 10 млн. остатък. По смисъла на Закона за бюджета на НЗОК той ще бъде използван в приходната част на сметката за допълнителни разходи. Оказва се, че спрямо 2017 г. са усвоени 365 млн. лв. повече или 10% ръст в разходите на НЗОК. Над 70 млн. лв. приходи допълнително е събрала НЗОК за миналата година, като от тях 67 млн. лв. са употребени за заплащане на лекарства.

Освен това, от резерва на касата за 2018-та, който е бил в размер на 114 млн. лв., 8 млн. лв. са били разпределени за специализирана извънболнична медицинска помощ, с близо 63 млн. лв. са били купени лекарства, 39 млн. лв. са били раозпределени за болничната медицинска помощ. За здравноосигурителни плащания са били пренасочени и над 3 млн. лв. от капиталовите разходи, както и 800 хил.лв. от средствата за издръжка.

НЗОК има несъбрани вземания в размер на 2 954 000 лв. от притежатели на разрешителни за употреба, за които са сключени договори за представянето им и не са издължени. Вземанията от тях трябва да се направят през тази година. По време на заседанието на Надзорния съвет заместник-министър Начева докладва още, че средствата за плащания на общопрактикувашите лекари са увеличени с близо 8 млн. лв., което бележи ръст от 4 % спрямо 2017 година. Увеличението за специалистите в доболничната помощ е почти 12 млн. лв, което е ръст от 5 на сто, 144 млн. лв. пък са допълнителните средства, платени за лекарства, което представлява 14,6 % повече спрямо 2018 година. Става въпрос за медикаменти на онкоболни, за домашно лечение и особено скъпи, които се отпускат с протоколи.

Резервът от 114 млн. лв. е разпределен съответно: 8 млн. лв. за СИМП, близо 63 млн. лв. са насочени за плащания за лекарства и 39 млн. лв. за болнична медицинска помощ. Пренасочени са и над 3 млн. лв. от капиталовите разходи също за здравноосигурителни плащания в отделните направления на разходите и от издръжката над 800 000 лв. също са изразходени за здравноосигурителни плащания. В същото време преизпълнението на приходите на НЗОК са над 70 млн. лв. От стенограмата на заседанието става ясно още, че активите, с които разполага НЗОК или общо дълготрайни материални активи са за над 50 млн. лв. Касата притежава сгради за 44 млн. лв., компютри й са за 5 млн. Лева.

Пари, но с покритие за извършена дейност

Монитор  стр. 10


Парите за плащания на джипитата са се увеличили с близо 8 млн. лева. Това става ясно от заседанието на надзорния съвет (виж стр. 6). И в това няма нищо лошо. Да си лекар, не е просто професия, то е призвание. Защото да спасяваш човешки живот, е кауза. В същото време обаче общопрактикуващи лекари имат в списъка си хиляди пациенти, а дори не ги лекуват. Чували сме десетки истории, че в някои малки населени места не ходят в кабинета си в уреченото работно време. Пациентите пък не могат да вземат направление при нужда, камо ли да получат помощ в дадена ситуация. Друг притеснителен факт е, че 125-има общопрактикуващи лекари не са ваксинирали деца, а в същото време са вписали по документ, че има извършена имунизация. Искали от майки за това по 10 – 20 лева. Така че професията трябва да бъде заплатена, но явно контролът да се затегне. Само така няма да се спекулира с професията и да се поставят всички медици под общ знаменател.

ДОЦ. Д-Р АТАНАС МАНГЪРОВ, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница:

Джипита хомеопати съветват родителите да не ваксинират децата си

Те не са убедени в смисъла на имунизациите, не бива да работят със Здравната каса

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 11


Доц. Мангьров завършва ВМИ „И. П. Павлов“ – Пловдив, през 1982 г. Специалист е по инфекциозни болести от 1988 г. и специалист по детски болести от 1993 г.

Научните му интереси са в областта на съвременната рехидратираща терапия при остри чревни инфекции в кърмаческа и ранна детска възраст. На тази тема защитава дисертация през 1991 година.

– Доц. Мангьров, справка на здравното министерство показа, че 125 педиатри и общопрактикуващи лекари у нас са глобени от началото на годината досега заради непоставени, но в същото време отчетени по документи ваксини на деца. Изненадва ли ви този факт?

– За съжаление, има лекари, особено т.нар. хомеопати, които се изявяват като герои и които смятат, че едва ли не избавят децата от зло, когато не ги имунизират. По този начин се изявяват като спасители.

– Смятате, че това са предимно хомеопати, така ли?

– Предимно хора, които се занимават с алтернативна медицина. По мои наблюдения предимно те не поставят ваксини. Те не са убедени в смисъла на имунизациите и медицината като цяло.

– Смятате ли тогава, че трябва да се увеличи размерът на глобата, тъй като за първо провинение е едва 50 лева, а за второ -100 лв.?

– Смятам, че тези хора нямат право да работят със здравната каса. Според мен, щом искат да се занимават с алтернативна медицина, не би трябвало да сключват договор с касата.

– Има обаче и едни други, които не са хомеопати, но пък се оказва, че по този начин си изкарват допълнително пари. Във форуми също майки коментират, че лекари им искат по 10-20 лева, за да вземат бележка и да запишат детето си на градина.

– Сигурно има и такива. Едните го правят от глупост, другите от комерсиална гледна точка. Просто тази ситуация има различни форми.

– Усложнява ли се тогава този проблем и защо в 21-ви век не можем да разберем, че ваксините са важни? Как си го обяснявате, като имате предвид и ситуацията с морбили?

– В случая с морбили наистина видяхме как лични лекари крият, че деца не са ваксинирани. Дори след поставяне на диагнозата те са заявявали, че не са ги преглеждали. Често се вижда, че по документ децата са ваксинирани, а при изследване се оказва, че не е така.

– Преди време бяха създадени мобилни пунктове и дори бе заявено, че джипита ще бъдат проверявани. Какво още трябва да се направи?

– В крайна сметка сърцевината на проблема е, че лекарят трябва да разясни на пациента ползата от ваксините, да му каже колко са важни за здравето ни. Ако обаче медицинското лице не е убедено в това, той няма да препоръча имунизация. Съветът на лекаря в този случай играе основна роля. В дъното на всеки отказ от ваксина има някой лекар, към когото хората са се обърнали. Достатъчно е да е някой, на когото хората вярват.

– С това ли си обяснявате притеснението, че ваксините водят до странични ефекти, дори до аутизъм?

– Ако попитате значителна част от колегите дали ваксините имат странични ефекти, могат ли да доведат до аутизъм, ще отговорят, че не са сигурни. Това говори за липса на информираност и недостатъчно залягане над учебниците, когато са учили медицина. Така е и с хората, мислят, че в интернет могат да открият отговор на всички въпроси.

– Кажете, овладяхме ли кризисната ситуация с морбили, каква е обстановката в момента?

– От началото на годината до края на миналата седмица в страната са регистрирани 1098 случая. Само за миналата седмица имаме 52 нови случая. Не бих казал, че сме в ситуацията от преди десет години, когато беше голямата епидемия от морбили, но виждате, че от февруари насам имаме над 1000 случая. Така че проблемът тлее.

– В момента има ли постъпили деца при вас с морбили?

– Общо взето намаляха случаите, сега имаме 1-2 деца.

– Има ли вече ентеровируси и какви са най-честите оплаквания в момента? Вече хората тръгнаха по морето.

– В момента най-честите оплаквания са от вирус, който протича с температура, повръщане, диария и обриви по кожата. Имахме 1-2 случая на менингити, 1 случай на енцефалит, следствие на ентеровируси. Това е нормално за сезона, тъй като ентеровирусите са най-характерни през летните месеци.

– Свързани ли са с морето?

– Свързани са, доколкото там се събират много хора. Лично аз не препоръчвам на родителите да водят много малки деца на море, защото вирусните инфекции се разпространяват чрез фекалноорален път. Когато има много хора на едно място, е рисковано за детето. Тогава се разпространяват повече инфекции.

– Какво трябва да знаят родителите, ако тръгнат на път и детето им започне да повръща на морето? Знаете, че майките се запасяват с всякакви лекарства, понякога дори прекаляваме.

– Най-важното е да не насилвате детето да се храни. Нека се успо-кои, ако може да поспи и едва тогава да се опитат да рехидратират през устата. Има специални разтвори. Нека да е на строга диета. Ако се влоши, тогава да се потърси лекарска помощ.

– Но все пак да не прекаляваме с лекарствата, нали?

– Точно така. Това е медицинска самодейност. Както казах, ако се обезводни, да се потърси лекарска помощ. Що се отнася до личната хигиена, нека знаем, че тези зарази се предават от човек на човек. Особено малките деца да избягват контакт с други хора. Защото ако ги изпратите на място, където се събират 20-30 деца, все едно постъпват в нова детска градина. По този начин се създават условия детето да се зарази.

– Има ли нови вируси това лято?

– Няма нищо необичайно. Тази година има ентеровируси в изобилие. Доста са случаите. Както казах, протичат с температури, повръщане, обриви по кожата, диария и в редки случаи може да засегнат мозъка.

– За колко дни минават?

– Преминават за около седмица-десет дни.

– Често се дискутира въвеждането на ваксина срещу варицела. Беше заявено, че може би ще има такава в календара от 2021 година. Трябва ли наистина да има такава?

– Ако се върна назад във времето, трябва да призная, че слушам за въвеждането на ваксината срещу варицела от 2000 година. Но все още няма такава. Има чисто бюрократични спънки, които са трудно заобиколими. Една варицела продължава минимум 9-10 дни, толкова е карантината. От началото на годината има над 20 000 случая в страната. Общо взето клиничното й протичане много напомня това на морбили. Разликата е, че при морбили смъртните случаи са 1:1000, а при варицелата доста по-рядко. Препоръчвам родителите да поставят тази ваксина. Ако направите сметка, при 20 000 случая на болни поне единият от родителите е останал вкъщи, за да гледа детето си, и е отсъствал от работа. Това са големи икономически загуби.

Електронни рецепти и направления от 2011 г.

Телеграф  стр. 1


Електронната здравна система у нас ще бъде факт през 2021 година. Крайният срок за реализирането на проекта се отлага с година и половина заради жалби, които блокират изпълнението на отделните му етапи, пише clinica.bg. Електронните рецепти, направление и досиета за българските пациенти трябваше да бъдат факт до края на тази година. Заради спънките обаче сега е заложена друга дата- 1 юни 2021 година. Три са поръчките пуснати от здравното министерство за изграждане на електронната система в края на миналата година. За момента само по една от тях има подписан договор,друга е в процес на избор на изпълнител, а третата е замразена, заради две жалби в Комисията за защита на конкуренцията.

Проф. Генчо Начев, шеф на болница „Света Екатерина: С изкуствено сърце се живее до 8 години

За първата трансплантация, на бял дроб ни трябва светило от чужбина

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 19


Кой е той:

• Роден е на 9 ноември 1951 г. в Казанлък

• През 1975 г. завършва Медицинския университет в София, а от 1978 г. става асистент в Медицинската академия с конкурс, където по-късно получава званието „професор“

• Завършва медицина в София през 1975 г. с отличен успех

• Бил е директор, зам.-директор и член на управителния съвет на здравната каса.

• От 2006 г. до днес е директор на столичната университетска кардиологична болница „Св. Екатерина“

• Национален консултант по кардиохирургия

-Проф. Начев, плановете на здравно министерство са през 2021 година у нас да се присажда бял дроб. На какъв етап е подготовката на тези важни трансплантации?

-Преди 3 години изпратих трима души да специализират в Сан Диего. Хирург, анестезиолог и перкусиониста. Последният е този, който върти машината за изкуствено кръвообращение . Година по-късно изпратих трима души във Виена, в Академията за белодробна трансплантация. Тази година бяха изпратени още трима души в същата академия – един от нашата „Света Екатерина“ и двама от ВМА. Те се обучават, но всичко това е краткотрайно обучение. За белодробна трансплантация са необходими два екипа, в които да има хирург, анестезиолог и двама пулмолози. Те са хората, които определят индикациите за трансплантация. Други специалисти могат да казват, че само тя ще му помогне, но пулмологът да е на мнение, че няма да му помогне. Второ, те наблюдават пациентите след трансплантацията. Не веднага, а когато си отидат вкъщи и се диспансеризират. Пулмолозите са специалистите, които през годините наблюдават пациентите. За това те са най-важни. Ето защо основното звено, което трябва да бъде подготвено това са пулмолозите.

– Какво трябва да се направи?

-Два пъти по три месеца трябва да отидат на специализация хирург, анестезиолог и пулмолози. Два различни екипа по три месеца. След това, когато тези два екипа се подготвят е най-добре да дойде един човек с опит от чужбина.

Такива пациенти умират в целия свят, но ако в България първият пациент почине, не искам да си мисля какви ще са последствия. Така, че най-добре за първите две трансплантации да дойде човек с много опит. След това трансплантациите могат да си продължат, така, както вървят чернодробните трансплантации и бъбречните трансплантации.

-Съществуват ли пречки от гледна точка на законова и материална база?

-Законова база има, материална база също. Най-малко обучение е необходимо за хирурзите. Те са били на обучения и могат да се справят.

-Има ли увеличение на трансплантациите?

-Няма увеличение. Две или три сме направили тази година. Донорските ситуации са много малко.

-Какво е нивото на телемедицината у нас?

-Има такава възможност за дистанционно наблюдение на пациентите. По този начин в Българя се следят пациенти, които са рискови по сърдечно съдови заболявания. Например такива, прекарали инфаркт или такива, които са имали ритъмни нарушения и в някои случаи са направили клинична смърт и е трябвало да бъдат възстановени. В „Света Екатерина“ разкриваме един. Пациентите са снабдени с апаратчета, а в болницата се разкрива наблюдателен пункт с монитори и тези хора се следят.

-Сега в горещините, ни се случва рязко да сменяме обстановката – от стая с климатик, излизаме навън, където градусите са доста повече. Може ли това да доведе до срие на сърцето?

-Това не е срив, а стрес за сърцето и то индиректно въз основа на промените, които стават със съдовете. В горещината съдовете се разширяват, в студа те се свиват. Съответно заради това сърцето трябва да работи по различен начин. Свързано е със закона на хридравликата. Този стрес от температурната разлика не се отнася директно към сърцето, но индиректно то страда, заради промените със съдовете.

Няма точна статистика колко е оптималната разлика между температурата вън и вътре, но колкото по-голяма е тя, толкова по-голям е стреса. И толкова повече трябва да се мисли за аклиматизация. Тоест, ако излизаш на горещото време, не трябва веднага да правиш физически усилия. Трябва да изчакаш малко да се аклиматизираш. А освен това тази разлика не се отразява само на сърцето, тя се отразява на белия дроб.

-Да ви върна пак към трансплантациите. Коя е най-рискова от гледна точка на отхвърляне на органа?

-Тази на бял дроб. При нея има най-много отхвърляне. Първо на бял дроб, после на сърце. Най-малко се отхвърля на бъбрек. Световната статистика на сърце показва, че на петата година 85% от хората са живи, което страхотен процент. За да се трансплантира сърце, значи му остават три месеца живот. А през тези пет години медицината се развива и не се знае какво ще стане. Може да се намери нещо, което да е ново. 10-годишната преживяемост е 50 % от пациентите. Това пак е много, защото съществува и процент и естествена смърт между 50 и 60 години. Ние имаме пациент с присадено сърце от Шумен, който качи Мон Блан преди време. Други печелят олимпиади.

-А колко може да се живее с изкуствено сърце?

– От 7 до 8 години може да се живее с изкуствено сърце. Продължаваме да работим в тая насока, като изкуственото сърце вече се използва като окончателна терапия, не само като мост към трансплантация. Все едно си му сложил пейсмейкър, пациентът си живее с него. Така е и с изкуственото сърце. То е малко, слага се в гръдния кош и човек може да живее. Неприятното е, че трябва да се сменят батериите. Второто неприятно е, че от гръдния кош излиза един кабел, който се свързва с тези батерии. Но си жив и можеш да правиш всичко. Много от нашите пациенти преди трансплантацията бяха на изкуствени сърца. Сега в света се работи по нова технология, която да позволява кабел да не излиза от човека. Това се очаква в експериментална фаза.

3 бона глоба за аптека, ако не работи денонощно

Стимулират разкритието на филиали, правят карта на обектите

Телеграф  стр. 20


В новият Закон за лекарствените продукти отново се предвижда създаване на Национална аптечна карта.

Тя ще се обновява на всеки три години. Целта е да се установят потребностите на населението от достъп до лекарства в различните точки на страната. На местата, в които е установен недостиг, ще се прилагат мерки за стимулиране. Една от тях например, е да се отварят филиали на аптеки, т.е един обект да може да осъществява дейност на втори или следващ адрес. Освен това няма да се изисква във филиала да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време от два дни седмично по 4 часа. „Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по-малки инвестиции и по-малко разходи за аптеките, тъй като административната процедура за разкриването му е максимално улеснена“, пише в мотивите на МЗ.

Санкции

Друга важна промяна гласи, че във всяка област задължително ще трябва да има поне една денонощна аптека. За целта здравните инспекции ще изготвят тримесечни графици, в които ще участват всички аптеки. Те обаче ще бъде задължени да дават дежурства, а ако даден обект не се съобрази с графика, ще бъдат налагани санкции. Предвижда се за притежател на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти глобата да е от 1000 до 3000 лв., а за юридическо лице от 2 до 6 бона. Законопроектът предвижда санкции и за участниците във веригата на лекарство-снабдяването в случай на навлизане на фалшифицирани лекарствени продукти. Друга промяна пък забранява един и същ търговец да притежава едновременно разрешение за търговия на дребно и разрешение за търговия на едро с медикаменти.

Проверки

В същото време новосъздадената Изпълнителна агенция Медицински надзор“ ще може да извършва проверки в аптеките за съответствието на видовете и количествата лекарства, които са предписани и/или приложени на пациентите, с видовете и количествата лекарства, които са отпуснати от аптеката, когато те се заплащат с публични средства. Освен това от МЗ предвиждат повече правомощия за РЗИ. Те ще могат да осъществяват контрол по изпълнението на разпорежданията за изтегляне на лекарствени продукти от обектите, разположени на територията на съответната област. Освен това се предвижда здравните инспектори да могат да бъдат командировани в друга област при възникване на извънредна епидемична обстановка или при служебна необходимост.

Вкарват в регистър тавана на лекарствата

Телеграф  стр. 20


Всички лекарства, които се отпускат по лекарско предписание ще имат пределна цена (таван). Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще поддържа публичен регистър на пределните цени. Той ще съдържа идентификационен номер, международно непатентно наименование, регистрационен номер, вписан в разрешението за употреба, наименование на лекарствения продукт, лекарствена форма и количество на активното вещество в окончателната опаковка, име на притежателя на разрешението за употреба, име на производителя на лекарствения продукт, заявената цена на производителя, въз основа на която се образува пределната цена, утвърдената пределна цена и допълнителна информация. Българската организация за верификация на лекарствата също ще създаде и управлява национален регистър.

Болниците докладват ефекта от лечението

Телеграф  стр. 20


Към задълженията на лечебните заведения се предлага въвеждането на задължение за ежедневно предоставяне на информация на Националния съвет по цени и реимбурсиране. Тя ще касае проследяване на ефекта от терапията с лекарствени продукти. Според МЗ по този начин ще се създадат липсващите понастоящем гаранции за осигуряване на информация от ангажираните с проследяване ефекта от терапията на лекарствени продукти лечебни заведения. Предлагат се и административно-наказателни разпоредби за случаите на нарушаване на въведените задължения. „Цели се да бъдат сведени до минимум предпоставките за отказ на информация от страна на лечебни заведения“, пише в мотивите.

400 лечители ни церят с билки и масажи

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 20-21


Над 400 лечители официално предлагат изцерение чрез неконвекционални методи. Това показа справка на „Здравен Телеграф“ в Регионалните здравни инспекции, където всеки от тях е длъжен да подаде заявление за дейността си.

Най-много са те в София -152, Варна – 61, а също в Пловдив и Бургас, съответно 46 и 40. В Силистра и Ямбол пък няма нито един надлежно регистриран. Всички лечители могат да прилагат само позволените практики, описани в Закона за здравето. Там обаче никъде не е посочено, че те са „лечебни“. Определението, което се използва е „с благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве“. В същото време, нови промени предвиждат затягане на контрола. Както вече писахме, те са залегнали в проекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. В предходните и заключителни разпоредби на документа, са заложени изменения в 15 закона.

Предложение

Един от тях е именно Закона за здравето (33) където в чл. 166 е записано, че министърът на здравеопазването контролира прилагането на позволените общо седем неконвенционални методи. Това са 1. използване на нелекарствени продукти от органичен произход, 2. използване на нелекарствени продукти от минерален произход, 3. използване на нетрадиционни физикални методи, 4. хомеопатия, 5. акупунктура и акупресура, 6. ирисови, пулсови и аурикуларни методи на изследване, 7. диетика и лечебно гладуване. Новият проектозакон предвижда точка 7. да отпадне, което означава, че диететиката и лечебното гладуване няма да са част от неконвекционалните методи, а диета ще може да се предписва като терапия само от експерти. В мотивите към това предложение е записано, че „Хранене и диететика е медицинска специалност, която се придобива от лица с професионална квалификация „лекар“. Диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари-специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на посочената медицинска специалност. Прилагането на, ди етика“ от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите“.

Промени

Промени има и в чл. 167, който също касае неконвекционалните методи. В т. 2 е записано, че тези методи, с изключение на хомеопатията, (за която се изисква магистърска степен по медицина или дентална медицина) могат да се практикуват от хора, които притежават образователно-квалификационна степен „специалист“ или „бакалавър“ по професионално направление „Здравни грижи“. В законопроекта обаче тази точка е променена, като думата „специалист“ се заменя с „професионален бакалавър“. По-важното изменение касае точка 3, в която е записано, че нетрадиционно лечение с изключение на хомеопатия, могат да прилагат лица, които притежават диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище. Така според сега действащия закон, лечението с игли, познато като акупунктура например, могат да прилагат и лица със средно образование без специално обучение по метода. Предложението на МЗ обаче е и този текст да отпадне. „След извършен анализ на данните и резултатите от провеждания от министъра на здравеопазването контрол върху тези дейности се обосновава изводът, че право да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве следва да имат само специалисти с придобито образование по медицинска професия, което осигурява гарантиран обем теоретични знания и практически умения. С оглед на това се предлага да отпадне възможността лица със завършено средно образование да практикуват неконвенционални методи“, пише в мотивите.

***

Партньорът дава позволение за аутопсия

Партньорите на починали хора, с които те са били във фактическо съпружеско съжителство, също могат да дават позволение за аутопсия. Това предвиждат част от промените в 33, залегнали в предходните и заключителни разпоредби на законопроекта за лекарствата. В момента разпоредбата използва думата „близките“, за да се определи кръгът от лицата, които имат право да поискат извършването или освобождаването от аутопсия. В това число влизат съпруг/ съпруга, но не и партньор, с който починалия е живеел на семейни начела. Здравното ведомство обаче предлага това да се промени, а останалите роднини, които ще имат това право, да бъдат конкретно и ясно упоменати.

***

Здравната каса ще следи катастрофите

Здравната каса ще получава официална информация за катастрофите и техните извършители. Така фондът ще може да установява връзката между изплатените средства за лечението на пострадалите лица, от една страна, и вредоносните деяния и техните извършители, от друга, пише .в мотивите към проекта за изменение на Закона за лекарствата. Идеята е, че заплатени от НЗОК средства за лечение на заболявания, предизвикани отумишлено увреждане на собственото здраве, на здравето на други при умишлено престъпление, както и за увреждане на здравето на трети лица, извършено в състояние на алкохолно опиянение или употреба на наркотични и упойващи вещества, се възстановяват на НЗОК от причинителя заедно със законната лихва.

***

Всяка област със съвет за наркотици

В законопроекта за лекарствата се залагат промени и в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите. Една от тях предвижда създаването на областни съвети по наркотични вещества в общините, които са административни центрове. Те ще координират разработването и приемането на общински програми за борба срещу злоупотребата с наркотици и ще осъществяват дейности срещу незаконния трафик. Освен това ще провеждат обучение в област на превенцията на употребата на наркотични вещества. Съветите ще се състоят от председател, двама заместник-председатели, секретар и членове. Междувременно вчера МЗ официално публикува постановлението, с което Националният център по наркомании се влива в Националния център по обществено здраве и анализи.

БГ лекари ще присаждат матка

Телеграф  стр. 21


Български лекари ще получат правото да присаждат матка.

Това е залегнало в промените на Закона за транотлантациите на органи, тъкани и клетки, които се въвеждат с проектозакона за лекарствата. В чл. 25, ал. 1 където се посочва, че позволени за дарение са самовъзстановяващи се органи, се добавя „както и матка“. Условията за това е донорката да има осъществено раждане на живо дете и да е в предменопаузална възраст. В мотивите на здравното министерство е записано, че целта е да се провокира дискусия за въвеждане на трансплантация на матка у нас, поради което са предложени общи идеи по въпроса.

„Според водещи медицински специалисти, в България са налице възможности за такава трансплантация, с което ще се даде възможност на жени без матка да родят своите деца. Според тях матката е орган, който се използва само за осъществяване на репродуктивните функции и може да се взема от жена, която вече е осъществила своите репродуктивни функции, а именно раждането на живородено дете. Отстраняването на матката се извършва чрез изпълнението на рутинна оперативна техника, използвана и към момента по повод наличие на различни заболявания на този орган и не поражда правни проблеми. Това е нов метод, който е с малък световен опит.

Провокира въпроси от етично и деонтологично естество, поради което целта на включването на въпроса в настоящия законопроект е да послужи за основа за водене на дебати по въпроса“, пише още в мотивите. Там обаче изрично се посочва, че окончателния законопроект ще бъдат само текстове, които са обществено, медицински и институционално подкрепени.

Размяна

Друго предложение е въвеждане на кръстосаното донорство. За целта е предвидено създаването на служебен регистър. Кръстосаното донорство работи на гфинципа на размяната. При наличие на двама пациенти, нуждаещи се от орган, чиито близки искат да дарят своя, но липсва съвместимост, двете семейства да се разменят. Така донорът от едното ще дари на реципиентът от другото и обратното. От здравното министерство обаче отново изтъкват, че при липса на широка подкрепа идеята няма да бъде включена в окончателния законопроект. Други промени в Закона за трансплантапиите предвиждат разширяване на кръга от роднини, които могат да дават разрешение за даряване на органи. Към момента това право имат родител, съпруг/а, дете, брат или сестра. Идеята е обаче е при липса на тези близки, да се питат и други роднини по съребрена линия до четвърта степен, което включва леля, вуйчо, чичо и първи братовчеди. Освен това разрешение или отказ за даряване на органи ще могат да дават и роднини въз основа на осиновяване, настъпило най-рано преди три години. Също така се предвижда приживе да даваме официално съгласието си да бъдем донори в случай на смърт. Волята ни ще се вписва в регистрите на Изпълнителна агенция ,Дедипински надзор“, но няма да е последна. Крайното решение ще бъде на роднините.

Луд бие съседи, полицаи и лекари

Телеграф  стр. 7


Психично болен разби прозорци на къщи, след което нападна полицаи с еднометров железен прът и лекари. Инцидентът станал в понеделник в бургаския кв. „Меден рудник“. Пристигналите на място полицаи са направили опит да го усмирят и задържат, но той ги нападнал с удари. При самозащита един от служителите прострелял със стоппатрон в крака агресивния мъж. След това униформените го откарали в болница, където продължил да буйства и да напада лекарите. В момента е настанен с полицейска охрана в болничното заведение.

Кърлежи заразиха над 220 българи

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 17


Кърлежи заразиха с опасни инфекции над 220 българи от началото на годината, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Най-много са заболелитеу нас от Лаймска болест. Бактериалната инфекция след ухапване от кърлеж са развили 137 души. Болестта се отличава с много характерен обрив, който се проявява 2-3 седмици следухапването. Част от хората обаче не показват никакви симптоми в началото и затова лекарите препоръчват да направят задължително кръвни изследвания месец след ухапването. Болните от Марсилска треска в България са 53-ма, а с Ку треска се борят 30 души. Двама са се разболели от Кримска Конго -Хеморагична треска, която предизвиква тежки вътрешни кръвоизливи и по клинична картина много наподобява ебола. Данните сочат още, че един човек е развил кърлежов енцефалит. Кръвосмучещите паразити ни заразяват както с бактерии, така и с вируси, като вторият тип инфекции протичат много по-тежко.

Затова, когато извадите кърлежа, сложете го в поне 70% спирт и го занесете за изследване в лаборатория, съветват специалистите. Кърлежите не пренасят тетанус, така че не е необходимо да се ваксинирате. След ухапването и изваждането на паразита, наблюдавате за симптоми като висока температура, треска, болки в ставите и мускулите, главоболие и обриви по тялото. Ако проявите някои от тези симптоми.отидете веднага на лекар. Топлото време не активизира единствено кърлежите.

Виновните за престъпления и катастрофи ще плащат лечението на жертвите си

Възможността е дадена още преди 20 г, но досега НЗОК не получавала информация от съда и МВР

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 3


Здравната каса ще може да си връща парите, платени за лечението на жертви на умишлени престъпления и на пострадали при катастрофи, причинени от пияни или дрогирани шофьори, предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, предложени от здравното министерство. Касата ще може да си търси средствата по съдебен път от виновниците за причинените наранявания.

Такава възможност съществува още от 1999 г. Според досегашния текст в закона; имаше три хипотези, при които парите, платени от НЗОК за лечение, се възстановяват от причинителя заедно със законната лихва и разходите по възстановяването – при заболявания, предизвикани от умишлено увреждане на собственото здраве, при увреждане на здравето на други лица при умишлено престъпление и при увреждане на здравето на трети лица, извършено в състояние на алкохолно опиянение или употреба на наркотични или упойващи вещества. Досега обаче нормата не е използвана на практика, тъй като касата е нямала информация кои точно от пациентите, чието лечение е платила, са били жертви на престъпления или на катастрофи, причинени от пияни шофьори.

Сега от кръга на хората, които ще трябва да връщат на касата пари за лечение, отпадат тези, които сами умишлено са увредили здравето си, вероятно защото няма начин това да се докаже. Затова вече касата ще може да си търси парите за жертви на умишлени престъпления и на катастрофи. За целта в закона ще се запише, че МВР и органите на съдебната власт ще „предоставят на НЗОК информацията, необходима за действията по възстановяване на сумите в едномесечен срок“, а данните ще отиват в регистър. Така касата ще знае за всеки влязъл в сила акт на КАТ за пили шофьори, причинили катастрофа с пострадали, и за всяка влязла в сила присъда за умишлено престъпление, в което е пострадал човек. Именно това липсваше досега – „законов механизъм, по който НЗОК да се снабдява с официална информация за деянията и техните извършители и по този начин да установява връзката между изплатените средства за лечението на пострадалите лица, от една страна, и вредоносните деяния и техните извършители“, пише в мотивите на проекта.

След като получи данните, касата ще си търси дължимите суми, като поиска издаване на заповед за незабавно изпълнение по реда на Гражданския процесуален кодекс въз основа на извлечение от счетоводните си книги.

За промяната настоява управителят на здравната каса Дечо Дечев, който смята и че въвеждането на правилото виновните да плащат лечението на жертвите си ще служи като превенция при случаите на домашно насилие и шофиране в нетрезво състояние.

Не е ясно за какви суми става дума, както и в кои случаи касата би си търсила парите – за всяко лечение, включително и такова в извънболничната помощ, например счупен крайник, или предимно за скъпо лечение при тежки увреждания – политравми и дълъг престой в интензивни отделения. Липсва и статистика за колко случая става дума, нито какви средства биха се върнали в бюджета на касата. Лечение на политравма може да стигне до 2000 лв. на ден, а анализ на Българското дружество по анестезиология и интензивно лечение отпреди няколко години сочи, че лечението на един тежко пострадал при 11111 струва 30-50 хиляди лева. Годишно само за лечение на жертви на катастрофи се плащат 20 млн. лв., макар цялата сума да не се плаща от здравната каса – средства превежда и здравното министерство, а болниците твърдят, че дейността е силно недофинансирана.

ДАННИ

Според данните на статистиката у нас годишно при катастрофи умират близо 700 души, а ранените са над 8600. Няма точни данни обаче колко са жертвите на пияни или дрогирани шофьори. През 2017 г. има 97 присъди за умишлени убийства и 776 – за причинени телесни повреди.

 

 

Проф. Милан ПРОФАНТ: Хората, спасени от глухотата, се реализират успешно

20 години след първата кохлеарна имплантация у нас 700 души имат възможността да чуват и да общуват нормално с останалите

Слава РАДОСЛАВОВА

Жълт Труд  стр. 35


Статистиката показва, че хората със слухови увреждания в нашата страна са над 400 хиляди, от тях с тежка форма на глухота са към 40 хиляди. Всяка година от 1000 новородени, 1-3 деца се раждат с пълна глухота, което прави по 60-70 годишно. Рязко се влошава слухът и с напредването на възрастта. Това е сериозен обществен проблем, за който медицината е намерила решение преди повече от четвърт век – поставянето на кохлеарен имплант, който дава възможност на пациента да чува като останалите хора, да получи образование, професия, да научи чужд език. Колкото по-рано се постави диагнозата и се направи кохлеарна та имплантацил, толкова по-лесно се интегрира детето в обществото. Точно преди 20 години у нас, в болница „Царица Йоан на -ИСУЛ“, двама лекари извършват първите две кохлеарни имплантации на деца у нас. Това са проф. Иван Ценев и проф. Милан Профант от Братислава, сега генерален секретар на IFOS – Международна федерация на оториноларингологичните дружества. По повод честването на тази 20-годишнина проф. Милан Профант гостува у нас през юни и даде интервю за в. „Жълт Труд“.

– Проф. Профант, какво си спомняте от първата кохлеарна имплантация, която извършихте у нас преди 20 години?

– В операцията, която осъществихме по онова време с проф. Ценев, той беше по-опитният хирург, извърши по-сложните процедури, а аз му асистирах и бях тук, за да предам опита, който вече имахме в Словакия, защото там започнахме да правим кохлеарни имплантации пет години по-рано от България. Болницата по никакъв начин не се различаваше от тези, в които бях свикнал да работя в Словакия. Нямах високи очаквания по отношение на техниката, тъй като в онези години тя навсякъде беше остаряла. Но операцията беше много успешна и след това пациентът, който беше на 13 години, се разви много добре – до ден днешен.

– Следите ли състоянието му?

– Получавам информация само от колегите. Интересувам се от съдбата на моите пациенти и мога да кажа, че повечето са успешно реализирани хора.

– Имате ли представа сега на какво ниво са тези операции в България?

– Да, сега процедурата е вече рутинна и не представлява някакво голямо затруднение за екипа, който я извършва. От технологична гледна точка, и тук се използват най-новите научно-технически постижения. Имплантите вече са толкова малки, че са почти незабележими и компаниите правят всичко, за да ги подобряват. Най-новите усилия са насочени към това устройствата да бъдат изработени така, че да е възможно на пациента да му се направи ядрено-магнитен резонанс, ако има нужда. Нивото на рехабилитация у вас също е много високо. Може би единственото нещо, по което България се различава от другите държави, е бройката на пациентите, на които се поставят кохлеарни имплантати.

– Имате предвид, че е малка?

– Стандартът в развитите европейски държави е 30 до 50 кохлеарни импланта на 1 милион население. Ако населението на България е 8 милиона, би трябвало тези интервенции да са между 2000 и 2500 на година. Но доколкото знам, не се правят повече от 30.

– Колко имплантации правите в Словакия?

– В моя център в Братислава на година правим по 30 интервенции, общо в Словакия са между 60 и 70. У нас от миналата година застрахователите поемат изцяло и поставянето на устройството, и смяната му. В Словакия задължително се прави неонатален скрининг на децата за глухота. Целта му е да се намали възрастта, на която се прилага кохлеарната имплантация. Идеалното време за нея е около 1,5-2 години.

– Само на деца ли се прави кохлеарна имплантация?

– Не, разбира се, че не е само за деца. На всички кандидати, които имат предпоставка, може да се направи. В миналото наистина повечето пациенти бяха деца, но сега тенденцията в Западна Европа е повечето пациенти да са възрастни, защото бройката на децата, които се нуждаят от тази интервенция, е сравнително стабилна – 1 на 1000 новородени се ражда с глухота. Така че повечето пациенти, които идват при нас, вече са възрастни. Няма възрастово ограничение за интервенцията – най-младият ни пациент е на 15 месеца, най-възрастният – на 82 години.

– Каква е ролята на рехабилитацията след поставянето на импланта?

– Всъщност рехабилитацията е най-важната част от тази процедура. Активната роля на двамата родители е от огромно значение, тъй като е безсмислено на едно дете да му се сложи имплант, метал в главата, и след това да няма последваща рехабилитация – просто да живее някъде на село и да не се следят резултатите.

– Колко пъти сте идвали в България?

– Много. Още като деца идвахме през лятото на почивка на Черно море. Така че съм бил много пъти в Бургас. Посещавал съм и Стара Загора за медицинска конференция, както и 3-4 пъти съм бил в София. През 1987 г. дойдох в Клиниката по УНГ в „Царица Йоанна – ИСУЛ“ за един месец и имах възможност да работя с много опитните проф. Георгиев, д-р Кунев и проф. Ценев. От тях научих много неща, които в последствие приложих в моята работа. А през 1999 г. дойдох, за да осъществим с проф. Иван Ценев първата кохлеарна имплантация в България. Преди това бях тук като студент, като човек, който се обучава, а след това – като асистент, участващ в операция. Пазя ценни спомени за срещи с невероятни професионалисти!

3D импланти заменят черепни кости

Често са единствена алтернатива при пострадали в катастрофи, от височинни травми или тежки инфекции

Яна АНГЕЛОВА

Жълт Труд  стр. 36


Индивидиуалните 3D PEEK (polyetheretherketone) импланти заменят счупени или липсващи кости на черепа. Новата методика, която е все по-разпространена по света, но без аналог в България, вече се практикува в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Обикновено такива дефекти се получават при автомобилни катастрофи, височинни травми или тежка инфекция на черепната кост (например остиомиелит), която я „разяжда“, обяснява д-р Асен Хаджиянев, началник на сектор към Клиниката по неврохирургия, който въведе иновативната технология у нас.

Досега единственото решение за тези пациенти беше покриването на дефекта с плоска титаниева мрежа, която в някои случаи може да не приляга така точно, както индивидуалния 3D PEEK имплант.

Изработката на индивидуален 3D имплант, който да замести изцяло липсващата част от черепа, започва с прецизна компютърна томография, с много срезове. На базата на образното изследване се изготвя компютърен модел на самия имплант, който съвпада напълно с границите и формата на дефекта, отпечатва се на 3D принтер и накрая се произвежда в специализирана лаборатория, като преди да стигне до пациента минава през процедура по дезинфекция.

„Тъй като всяка деформация на костта е различна, съответно и изделието е индивидуално всеки път, което го прави много скъпо“, разказва д-р Хаджиянев. Това е и причината досега само на трима пациенти да са поставени такива индивидуални 3D импланти в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

При първия пациент – мъж на средна възраст с остиомиелит, се наложило неврохирурзите да заменят с имплант повече от половината му череп. Мъжът пострадал след мозъчен инсулт. За да спасят живота му, лекари от /pyra болница трябвало да премахнат половината череп, тъй като човекът бил с тежък мозъчен оток. След това се опитали да върнат костта, но за съжаление тя се инфектирала и е трябвало да бъде отстранена.

„Другият пациент, на който правихме наскоро такава интервенция, беше момче, което е пострадало при височинна травма. Като дете се е качил на вагон, бил е ударен от високото напрежение, паднал и получил тежка контузия на черепа с раздробяване на черепната кост. Правен е опит за пластика чрез изграждане на нова кост, но за съжаление без успех“, разяснява д-р Хаджиянев.

Пациент номер три също е бил с тежка височинна травма, получена след падане от висок етаж.

При всички лекувани ефектът е бил изключителен – не само козметичен, но и протективен, тъй като твърдата мозъчна обвивка служи като преграда между кожата и мозъка. „В противен случай тези хора живеят с „дефект в черепа“, което е много високорисково, тъй като една банална битова травма в къщи, например пациентът става и си удря главата в шкафа, може да доведе до тежка контузия на мозъка, кръвоизлив и дори смърт“, разяснява известният неврохирург.

За съжаление изработването на индивидуален 3D PEEK имплант е скъпо и не се реимбурсира от здравната каса. „Надяваме се в бъще тази методика да получи поне частично реимбурсиране, за да могат много хора с подобен проблем да се възползват от нея. Друга възможност за поевтиняване на такива продукти е те да започнат да се произвеждат и в нашата страна“, надява се д-р Хаджиянев.

Жена „износила“ 12-килограмов яйчников тумор

Жълт Труд  стр. 36


Лекари от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ отстраниха 12-килограмов яйчников тумор с диаметър 40 см и запазиха репродуктивните органи на пациентката. Жената е на 41 години и не е раждала. Операцията продължи 1 час и 30 минути.

В последните месеци, преди да потърси медицинска помощ, пациентката забелязала постепенно подуване на корема, дишането й се затруднило, особено в легнало положение, започнала да чувства и тежест. Това я отвежда в лекарския кабинет, а в последствие и до Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

„От направените предоперативни изследвания установихме, че се касае за огромен, най-вероятно доброкачествен, яйчников тумор. По време на операцията се потвърдиха нашите предположения. Това ни позволи да отстраним само тумора и да запазим репродуктивните органи. Трайните хистологични препарати потвърдиха диагнозата доброкачествен яйчников тумор“, коментира д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог и ръководител на екипа, извършил операцията, в която участие взимат още акушер-гинекологът д-р Едвард Михайлович и младши лекар д-р Мария Аноар.

Коремната кухина позволява нарастването на яйчниковите тумори, без това да води до оплаквания. Профилактичният преглед един път в годината позволява подобно заболяване да се установи на много по-ранен етап, а в много случаи това спасява живот.

Наши невролози с диамантено отличие в лечението на инсулт

Жълт Труд  стр. 36


Клиниката по неврология на Болница Токуда покри всички критерии на инициативата Angels на Европейската организация за инсулти (ES0) за Диамантена (най-високата) награда в огранизацията и лечението на исхемичен мозъчен инсулт в острата му фаза.

Ръководеният от проф. Иван Стайков екип успява да приложи златния стандарт – тромболитично лечение за „стопяване“ на тромбите, причинили инсулта, при над 25% от пациентите. Изключителен успех в организацията на лечението е постижението от средно 39 минути време от приемането на пациента в болницата до започване на лечението за възстановяване проходимостта на засегнатите мозъчни съдове.

Диамантената награда означава още една крачка напред в по-доброто лечение на пациентите с исхемичен мозъчен инсулт в страната и втори шанс за живот без тежки последствия след едно от най-сериозните животозастрашаващи медицински състояния. Успехът се дължи включително на добрата организация и колаборация на Клиниката по неврология с отделните звена в болницата, отговорни за бързата диагностика и подготовката на пациента за тромболитично лечение -Спешно отделение, Клиниката по образна диагностика и Клинична лаборатория.

09.07.2019

Национални телевизии

Виновните за пътни инциденти, заловени с алкохол и наркотици в кръвта, да възстановяват на Здравната каса разходите за лечението на пострадалите

БНТ, новини в 18.00, 20.00, 23.00 часа


Виновните за пътни инциденти, заловени с алкохол и наркотици в кръвта, да възстановяват на Здравната каса разходите за лечението на пострадалите. Идеята за промяна е на Здравното министерство.

Репортер: Здравната каса и сега може да иска възстановяване на разходите за лечение от виновен за умишлено престъпление. Правилото важи и за инциденти, причинени след употреба на алкохол или наркотици, и упойващи вещества.

Мария Петрова: Ако 1 лице увреди друго лице, просто защото е било пияно или под въздействие на наркотици или каквито и да било други вещества – лечението на лицето, което е пострадало трябва да бъде заплатено от този, който го е увредил.

Репортер: Правилото не важи за катастрофите, защото в повечето случаи те са причинени по непредпазливост. Въпреки че е в сила от около 10 години, изискването не се прилага на практика.

Мария Петрова: Няма информация, няма координация, за да може НЗОК да се възползва от правата.

Репортер: Затова от Здравното министерство предлагат касата да получава информация от органите на съдебната власт. Така ще може да претендира за възстановяване на разходите за лечението на пострадалите от виновните за инцидента. От текстовете обаче отпада думата умишлено.

Мария Петрова: Това би отворило кутията на Пандора. Ако вие стоите на климатик в БНТ днес и настинете, възможно е НЗОК да ви потърси отговорност впоследствие за парите, които сте дали за вашето лечение.

Репортер: Ако текстът отпадне, е възможно касата да иска възстановяване на разходите за лечение на пострадали при катастрофи от виновните за тях, при условие, че са употребили алкохол или наркотици.

Илия Тодоров: Доста трудно би се приложил на практика, защото да се установи кой е причинителят на дадена катастрофа и дори и да има наличие на алкохол, и дали този алкохол е в пряка връзка с причината за катастрофата – това нещо обикновено отнема години.

Репортер: Според статистиката на МВР от началото на годината при около 2900 тежки катастрофи са ранени над 3600 души. 42-ма от тях са пострадали при 28 катастрофи, причинени след употреба на алкохол.

Общинският съвет във Видин гласува да се създаде фонд за подпомагане на болницата в града

БНТ, Новини в 20.00 часа


Общинският съвет във Видин гласува да се създаде фонд за подпомагане на болницата в града. Парите ще са за доплащане към възнагражденията на медицинските специалисти, които от март протестират. Една трета от тях обявиха, че са готови да напуснат в края на септември, заради непосилни условия на работа.

Репортер: Според решението, от бюджета на общината ще се заделят по 250 000 лева годишно за болницата във Видин.

Димитър Велков: До края на тази година да се отпуснат 150 000 лева, за да се коригират заплатите и да не се налага след няколко месеца те да напускат.

Репортер: За да влезе в сила решението, е нужна промяна в общинска наредба, което ще отнеме месеци, коментираха съветници. Настояват за бързата намеса на държава.

Цецо Иванов: Стоката здраве, обявена за стока със Закона за здравеопазването, не се харчи във Видин, ами няма хора. Ако държавата мисли държавнически, тя трябва да финансира тази болница, за да съществува, за да няма окончателен демографски, не срив, вече катастрофа.

Репортер: Според медицински специалисти единственият начин за спасяване на болницата е повишение на заплатите.

Албена Попова: Аз разговарях с колежките, поне на 30%, ако не 50, наистина ще си подадат заявления за напускане, индивидуални молби.

Репортер: В декларация до премиера, министъра на финансите и здравния министър, от Общинския съвет настояват за незабавна финансова помощ, за да се съхрани лечебното заведение.

Донорите у нас намаляват

БТВ, Новини в 19.00 часа


Донорите у нас намаляват. Това показват данни на МЗ. През 2015 г. 19 души след смъртта си са дарили орган. Техният брой е драстично по-малък тази година – едва 6. Градовете, в които има реализирани най-много донорски ситуации за последните 9 години, са Варна, Велико Търново и Плевен. нов шанс за живот все още очакват 1139 души. Затова здравните експерти инициират промени в законодателството, които да улеснят донорството.

Да чуеш плача на първородния си син или дъщеря е мечта на всеки родител. В света обаче близо 5% от жените нямат този шанс заради липса или неправилна функция на матката. У нас броят им е неизвестен. Като специалист по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов се сблъсква с този проблем всекидневно. Единственото решение е трансплантация.

Д-р Георги Стаменов: Светът се пробужда към тази процедура, защото, първо че тя технически не е трудна за изпълнение, и второ, е нещо, което променя живота на човека тотално.

Първото бебе в света, родено след присаждане на матка, идва на бял свят през 2014 г. в Швеция. Този шанс от години чака и Лидия. С нейната история ви срещнахме в началото на януари.

Лидия: Човечеството изпрати луноход на другата страна на Луната, така че е редно и семействата с репродуктивни проблеми, при които е невъзможна детеродната функция на жената, да имат някакъв шанс за избор. Българското законодателство забранява подобна интервенция от донор. За първи път от министерството са готови да подложат темата на обсъждане.

Д-р Георги Стаменов: В България има подготвени специалисти, имаме и апаратурата, с която да го направим. Една да направим за 2 години, би било прекрасно. Тази жена ще даде емоцията и вярата на много други, които чакат.

За увеличаване на донорите у нас от министерството предлагат донорство без роднинска връзка, а така също и по-широк кръг от роднини да могат да разрешават вземане на органи от починалия През септември предстои нова кампания за популяризиране на донорството.

Тревожни данни за донорството у нас

бТВ, новини в 23.30 часа


Тревожни данни за донорството у нас. От 19 души през 2015 г., тази година хората, чийто органи са дарени след смъртта им намаляват на едва шестима. На фона на статистката на здравното министерство следва историята на двата българи с нови бъбреци, дарени от близките на човек в мозъчна смърт.

Те делят една стая и една съдба – тя е на 49 г. от Варна, а той на 63 от Стара Загора.

Цветанка Богданова: Може би здравият човек не може да го разбере това, което се случва на нас. За това, че тепърва животът предстои.

Жеко Стоев: Като знам колко лишения съм правил и искам много други хора да имат това щастие.

И двамата още не могат да осъзнаят късмета, който са имали. Изпитват благодарност към семейството на донора.

Цветанка Богданова: Искам да благодаря на близките, на семейството на донора за тяхното хуманно решение да дарят три нови живота.

И към лекарите.

Жеко Стоев: Вечерта си спомням само анестезиоложката ме извика и само си спомням като говорих с нея, после си спомням вече, когато тя ме събуди. Но аз чувствах, че мога да вярвам на тая жена.

Екип от 25 души участва в бъбречните трансплантации. Двама от тях са младите лекари Петя Хубенова и Валентин Йотовски.

Д-р Петя Хубенова: Освен познанията, които са ни нужни, за да вършим тази работа, ни трябва и доста човещина. Защото един изплашен човек, който не знае какво да очаква разтревожен, много често се успокоява от няколко благи думи.

Д-р Валентин Йотовски: Самата операция започна към 21.30 и приключи около 2.30 – 3 часа през нощта. Удовлетворението е човек да разбере, че всъщност работата му е имала смисъл.

Освен Цветанка и Жеко, благодарение на семейството на донора още един пациент ще живее.

Промени в правилата за донорство

Нова телевизия, Новини в 19.00, 22.00 часа


Промени в правилата за донорство. Роднинската връзка между пациент и донор вече няма да е задължителна. Предложението е на здравното министерство. Идеята е част от законови промени, които вече предизвикаха сериозни дискусии сред пациенти и правозащитници. Още за новите регламентира сега от Деница Суруджийска.

Деница Суруджийска: С промените в Закона за лекарствата здравните власти всъщност предлагат изменения в няколко различни закона. Един от ключовите моменти е узаконяването на кръстосаното донорство, което означава, че пациенти без кръвна връзка помежду си ще могат да си разменят органи при нужда. И друг важен момент е възможността у нас за първи път да се правят трансплантации на матка.

Здраво бебе, родено от майка си, но с чужда матка. Този немислим за медицината феномен става реалност през септември 2014 г. 36-годишна жена ражда с помощта на матка, дарена от нейна близка.

Д-р Георги Стаменов: Швеция са абсолютните световни шампиони. Имат трансплантирани, според мен, над 16 матки. В момента родени деца – 7 или 8.

Идеята на здравните власти е да се разреши подобна операция и в България. У нас вече се готвят специалисти.

Д-р Георги Стаменов: Ние работехме от няколко години върху това. Съвсем скоро ще пратим и човек в Швеция, който да се обучава.

За да е успешна трансплантацията, органът трябва да се вземе от жив донор и това да е жена, която вече е преминала периода за раждане на деца.

Мария Шаркова: Въпросът, който се поставя е дали трансплантациите и посттрансплантационното наблюдение трябва да бъдат заплатени от здравноосигурителнмите органи или те могат да бъдат поети от жената. При матката операцията не е животоспасяваща.

Д-р Георги Стаменов: Това не е процедура, която може да донесе разходи на държавата или пари на някой, който го прави. Това не е процедура за всеки, но тя променя човешкия живот, прави чудеса.

Междувременно тепърва ще се решава дали да се разреши и кръстосаното донорство у нас. Метод, който спасява живота на Ибрахим Емин. Мъжът може да оцелее само с бъбречна трансплантация, но е несъвместим със съпругата си, която е негов донор. Затова заминава за Турция, където кръстосаното донорство е разрешено.

Завит Ерик: Г-н Ибрахим дойде тук със съпругата си. Неговата жена дари бъбрек на моята жена, а аз на него.

Ибрахим Емин: Това е, почваш нов живот вече пак, почваш наново.

В момента кръстосаното донорство може да даде шанс на над 1 100 души у нас, които чакат за орган. Според правозащитниците обаче, новите регламенти не трябва да се приемат накуп с още десетки други промени. Така се създавал риск за правата на пациентите и дори за търговия с органи.

Мария Шаркова: Стигаме до абсурда с преходни и заключителни разпоредби да се изменят други разпоредби, което е едно признание, че юридическата техника куца.

Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Само дипломирани лекари могат да се занимават с диетичното хранене. Това гласят промени в Закона за лекарствата. Мярката е насочена срещу бизнеса на нутриционисти.

Да похапва обича всеки от нас. А щом прекалим, веднага прибягваме до диети, за да свалим натрупаните килограми. Или това ни се налага по здравословни причини. И ако досега диета може да ни изготви всеки фитнес инструктор или лайфстайл диетолог, то с промените в закона това ще правят единствено лекарите със специално образование.

Проф. Донка Байкова: Специалист лекар магистър със специалност Хранене и диететика.

Главен асистент д-р Иван Неделчев: Само лекари да извършват такова диетично хранене е изключително крайна мярка, мярка, която трябва да се обсъди още по-добре. Много важно е да се знае на кой човек правим диета – дали на спортист, дали на болен човек, дали на човек, който търси превенция и профилактика на своето здраве.

Фитнес гилдията също е за промени в закона, смята персоналният треньор Иван Неделчев.

Главен асистент д-р Иван Неделчев: Лекар, фитнес треньор и потребител в триъгълник, в парадигма заедно за добро здраве, дълголетие и красота. Нека не се отричаме един друг.

Опасенията на лекарите са, че диетотерапията се превърща в печеливш бизнес за диетолози без образование.

Проф. Донка Байкова: Използват нишата и печелят за сметка на доверието или недостатъчната компетенция на населението. Те се занимавали, така, любители, фенове, нутриционисти и прочее със здравия човек. Е, няма такова понятие. Е, не можеш да бъдеш финансист и заради това, че диететиката ти е хоби да даваш консултации.

Според законопроекта прилагането на диетика от неспециалисти крие рискове за здравето на пациентите. С промените се цели да се предотврати риска за здравето на населението от некомпетентно диетолечение.

Главен асистент д-р Иван Неделчев: Абсолютно съм за да има регулация, абсолютно съм да се провери кой треньор къде практикува, с какъв лиценз, с каква квалификация. Със здравето не бива да се правят експеримент. Със здравето не бива да се рискува.

Национални радиа

Темата за демонополизирането на здравната каса става все по-актуална

БНР  12+3 


Темата за демонопилизране на Националната здравноосигурителна каса става все по-актуална. Един от аргументите е фактът, че 80% от потоците на Здравната каса се усвояват от частните болници, заявиха преди време от институцията, финансираща здравните услуги у нас.

„Освен че е недопустимо, това е и на ръба на закона, тъй като, използвайки обществен ресурс, частните болници формират печалба“, твърди известният наш професор по ендокринна хирургия Румен Пандев:

„Един от проблемите на съвременната здравна система са свръхоборотите, свръхпроизводството на здравни услуги. Всеки опит на сегашното ръководство на НЗОК да намали това свръхпроизводство, трябва да бъде адмириран. Това минава през няколко параметри – да бъде намален броят на играчите, които работят с обществени средства. Това автоматично минава през демонополизация на Касата“, каза в интервю за предаването „12+3“ проф. Пандев.

Според него страната ни трябва да си отговори на въпроса какъв модел на здравеопазване иска, „защото сегашният не работи“:

„В България има шепа чиновници, доволни от здравеопазването. Бъркотията е пълна“. 

Аудио – http://bnr.bg/horizont/post/101142175/prof-rumen-pandev-edin-ot-problemite-na-savremennata-zdravna-sistema-sa-svrahoborotite?fbclid=IwAR3ohfII7IpBW36g1c0euQuymSfFk3LQPtO2FHK_YyTlS3wTIq9M0eXJopY

Общините трябва да финансират отварянето и издръжката на денонощни аптеки в населените места на страната

БНР


Общините трябва да финансират отварянето и издръжката на денонощни аптеки в населените места на страната. Това мнение изрази в предаването „Преди всички” Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб”. Вчера стана ясно, че се планират промени в закона за лекарствените продукти, които предвиждат задължително осигуряване на денонощна аптека във всеки областен град. Според Георгиева разходите за това са големи и държавната подкрепа е важна, за да се избегне некоректното разпределение на пазара: „Общината е тази, която трябва да осигури денонощна аптека на своето население, т.е. да осигури заплата на един магистър-фармацевт, да осигури денонощното гише, да осигури охрана. Пациенти има навсякъде и навсякъде всички пациенти се равни и те трябва да получат равен достъп до медикаменти, както и до медицинско обслужване.”

Същото мнение изказа в предаването и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, който подчерта, че предложението за денонощно работеща аптека във всеки областен град изисква много допълнителни условия, разписани в Кодекса на труда и други нормативни уредби: „Нощните смени не са просто нещо. На първо място, трябва да има охрана, на второ място, трябва да има средства за видеонаблюдение, на трето място, трябва да има необходимият персонал. Призовавам и местните власти, общините да помислят за създаване на такива фондове, с които те да стимулират или по-скоро да подпомагат създаването и функционирането на денонощни аптеки. Един фармацевт, работещ сам в собствената си аптека, няма как да дава денонощен труд.

ОбС Видин се включи в усилията за стабилизиране на областната болница „Св. Петка”, като реши да създаде фонд „Здраве”

БНР, Новинарски час


ОбС Видин се включи в усилията за стабилизиране на областната болница „Св. Петка”, като реши да създаде фонд „Здраве”. Чрез него ще бъдат осигурени средства за допълнително възнаграждение на работещите в лечебното заведение, част от които обявиха, че са готови да напуснат в края на септември заради ниските им заплати. До края на годината ще бъдат заделени 150 хил. лв., а от 2020 г. ангажиментът на местната власт е всяка година да бъдат осигурявани допълнително четвърт милион лева.

Според медицински сестри, присъствали на заседанието, решение за техните проблеми все още няма.

Гергана Вълчева е сред медицинските специалисти готови да напуснат: „Беше ни заявено, че вече заплащане на калпак няма да има, а в същото време ни се казва работете и колкото повече пациенти, толкова повече доходи. Това не е ли заплащане на калпак?

Относно решението за създаването на фонд „Здраве” общинският съветник Цецо Иванов смята, че то е справедливо, но в нарушение на закона и няма да произведе правни действия: „Стоката здраве, обявена за стока със закона за здравеопазването, не се харчи във Видин, няма хора. И ако държавата мисли държавнически, тя трябва да финансира тази болница да съществува, за да няма окончателен демографски не срив, а вече катастрофа.”

Другите предложения, които бяха приети, са изпращане на писмо от ОбС Видин до МЗ за спешна среща с министър Кирил Ананиев, както и декларация до МФ и МЗ за незабавна финансова помощ, нужна на болницата.

Смолянската болница е за пример сред останалите областни болници в страната

БНР


Смолянската болница е за пример сред останалите областни болници в страната, обяви председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова.

Даниела Дариткова: Особено при едни и същи условия, лечебните заведения в страната показват различни резултати. Това показва, че мениджмънтът на болницата и стратегията за развитието й са изключително важни. На единия край са негативните примери като болниците в Ловеч и Враца, а ние сме в положителната страна на палитрата. Съзнаваме, че сме една от малкото области, в която нямаме конкурентно частно лечебно заведение и областната болница е стожерът и мястото, където всеки един пациент от областта, включително и туристите на Пампорово, могат да получат своевременна, качествена, спешна медицинска помощ на високо, съвременно ниво.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 10.07.2019