Министърът и златната каса

Десислава НИКОЛОВА

Капитал  стр. 23-25


Кирил Ананиев е готов с втори проект за реформа на здравноосигурителния модел. Той предвижда конкуренция между държавната и частни здравни каси за задължителните вноски. В изтеклия в медиите вариант предложението е поднесено така, че повдига въпроса доколко ще работи на практика.

От началото на годината управляващите вече няколко пъти спасяват болници на пожар, потушават недоволството на медиците и обещават допълнителни пари за заплати. Проблемите в сектора отдавна не са новина, но пък горните действия са индикатор, че те се задълбочават и скоро поддържането на болната здравна система чрез извънредни вливания може и да спре да дава ефект.

Така няколко месеца след като предложи два варианта за здравна реформа и те не получиха нужната подкрепа, здравният министър Кирил Ананиев направи заявка за нов опит. С надеждата да е последен, след което проектът да бъде предложен за обсъждане от кабинета. От изтеклия съкратен вариант на реформата става ясно, че ключов момент е идеята за демонополизация на здравната каса, т.е. пациентите да избират между няколко фонда, които да управляват парите им за здраве и да се конкурират помежду си (виж карето).

За нуждата от подобна крачка се говори от години и тя е важна, ако здравната услуга ще става по-добра и по-ефективна. Още повече че по данни на Световната банка българите доплащат за прегледи, лечение и лекарства толкова средства, колкото внасят в здравната каса под формата на осигуровки.

Всяка добра идея обаче може да бъде опорочена в зависимост от начина, по който се реализира на практика. В съкратената изтекла версия на новата реформа дяволът също изглежда да се крие в детайлите.

На изпит без домашно

Да започнем оттам, че преди да се предложи какъвто и да е нов модел на финансиране в здравния сектор, са нужни няколко базови параметри – колко са хората, които ползват здравни услуги, какви пари са нужни и как да бъдат събирани те. И тук е един от основните проблеми – за 20 години работа на здравната каса здравните услуги не са реално остойностени, а част от тях са с цените си от далечната 1999 г. Ето и пример – НЗОК плаща еднакво за лечение на сърдечна недостатъчност, независимо дали пациентът е с подобрение, дали е лекуван от професор или просто е постоял в една болница и след това е препратен в друга, както и независимо дали пациентът има придружаващи заболявания.

Така в момента цените на медицинските услуги са на стойност, която се определя от монополната здравна каса в зависимост от събраните здравни вноски или от това дали лобито на съответната специалност е по-мощно.

Този модел влачи след себе си куп проблеми: тъй като клиничните пътеки за лечение в болница по правило не покриват истинските разходи на клиниката, болниците са мотивирани да приемат повече пациенти с по-леки диагнози, които няма причина да бъдат хоспитализирани, за да могат да покрият терапията на тежките случаи. Това изкривява крайните данни, които получава НЗОК. Отчетите за клинични пътеки, които получава, не представят реалното състояние на лекуваните пациенти, нито дават яснота дали те са наистина излекувани.

Ето защо въпреки огромните си инвестиции в информационни системи през годините държавата и до момента няма коректни данни колко са болните българи, какви придружаващи заболявания имат и от какво лечение се нуждаят, за да прогнозира поне приблизително реалните нужди от медицински услуги.

Моделът на Ананиев обаче не говори за реално остойностяване и реални регистри, което обрича в зародиш идеята. Без тях никой не би рискувал да създаде частен здравен фонд, който със събраните средства е задължен да предоставя услуги, чиято истинска стойност е неизвестна.

Кой ще плаща

Вторият въпрос е как ще се осигури равнопоставеност между различните осигурени. Реално здравни вноски внасят 1.7 млн. души, работещи в частния сектор и самоосигуряващи се, а към това число се добавят и около 200 хил. държавни служители, армията, полицията, съдебната система, чиито вноски покрива държавата.

Отделно от това държавата плаща непълни здравни вноски на двете групи, които потребяват най-много здравни услуги – 2.6 млн. пенсионери и 1.3 млн. деца. Тя покрива и здравните вноски на още 330 хил. души -майки, студенти и безработни.

Отделно от всичко това 1.3 млн. души в България са без здравни осигуровки и за 800 хил. от тях няма данни дали са в чужбина и защо не се осигуряват.

Вероятно заради факта, че в момента парите за здраве се използват на солидарен принцип – образно казано, от вноските на здравите и работещи се финансира лечението на пенсионерите и децата, се предлага вноските да продължат да се събират, както и в момента, от Националната агенция за приходите. След това те ще се разпределят към частните и държавния фонд по формула, определена от КФН. Според формулата фондовете ще получават осреднена вноска за всеки, записан при тях. От първоначалния текст не е ясно дали тя ще се изчислява за всеки фонд, или ще е за цялата система. Но първият вариант е по-вероятният, тъй като пък фондовете трябва да формират гаранционен и резервен фонд.

Тъй като държавата внася доста по-малко от реално дължимите от нея вноски за 4.5 млн. души, тази средна сума също няма как да е реалистична. Проектът на Ананиев не говори и за този проблем, но загатва, че ще бъде оптимизиран основният пакет медицински услуги, които държавната и частните здравни каси ще покриват. Намаляването на основния пакет ще бъде непопулярно политическо решение, от което здравното министерство всякак се опитва да избяга. Преди време ведомството беше изчислило, че здравната каса може да поеме плащането само на най-евтините здравни услуги, а оттам нататък всяко лечение се поема от частни фондове срещу минимална допълнителна месечна вноска от 12 лв. Това се прие като абдикация на държавата от лечението на най-тежко болните пациенти и срещна съпротива от всички страни. Сега отново няма отговор на въпроса как да бъде намалено или премахнато доплащането за здраве от джоба при същата здравна вноска, както и кой ще плаща за най-тежко болните.

И малко монопол за разкош

Двустълбов здравен модел е възможен на практика. Пример е Холандия – европейската държава, в която традиционно жителите са най-доволни от медицинските услуги, които по-лучават. Разликата с България обаче е, че там всички фондове и лечебни заведения са частна собственост и няма привилегировани държавна здравна каса и държавни болници.

Тук в модела на Ананиев частните осигурители няма да имат право да притежават лечебни заведения, докато за държавата няма такова ограничение. В същото време те ще трябва да осигурят здравна услуга за всеки, който се е записал при тях. Така в някои части на страната частният фонд ще изпадне в ситуация да трябва да сключи договор с местния регионален монополист – държавната болница. Тя обаче е собственост на здравното министерство, управителят й се назначава от здравния министър и клиниките се управляват по единен финансов стандарт, разписан от същия този министър.

Краткият текст, че фондовете трябва да имат национално покритие, се тълкува от анализаторите в сектора като задължение за договор с болница в съответния район. Това обаче ще е ограничаващо: ако на частния фонд не му харесват цените и условията в болницата в Търговище например, той няма да има право да измисли алтернатива – например да изгради собствена клиника или да регистрира частна спешна помощ с 10 линейки и да кара пациентите в съседните Варна или Шумен.

Това ще продължи да поддържа на системи огромната и рушаща се медицинска инфраструктура, вместо да позволи конкуренцията да я оздрави.

КАКВО СЕ ПРЕДЛАГА

Проектът, който се очаква здравното министерството да лансира на 15 юли, предвижда демонополизация на здравната каса и това тя да се конкурира за задължителните здравни вноски с частни фондове. Последните трябва да съберат минимум 1 млн. осигурени, за да бъдат лицензирани от КФН. Те ще могат да формират печалба, която ще могат да разпределят за фонд „Резервен“, гаранционен фонд за случаите на изпадане в несъстоятелност и дивиденти За мениджмънта. При изпадане в несъстоятелност повече от един месец на някой от фондовете пациентите ще бъдат пренасочвани към НЗОК, ако не направят доброволен избор на друг частен фонд. Финансирането ще е с вноските на осигурените в съответния фонд (8% от заплатата) плюс Задължителна потребителска такса. Целта й е контрол от страна на пациента върху обема на извършените медицински услуги, като фондовете ще могат да поемат частта на потребителската такса за своя сметка. Размерът й не е посочен, но вероятно ще бъде по-висок от сегашните 2.90 лв. за преглед при лекар в извънболничната помощ и 5.80 лв. на ден при престой в болница. Фондовете сами ще избират с кои общопрактукуващи лекри, медицински центрове и болници да работят. Има обаче изискване да има покритие на територията на цялата страна, което не е напълно ясно какво означава. В същото време ще е забранено пациентите да се селектират на каквато и да е база. В проекта е предвидено и всяко лечебно заведение да може да формира собствена цена. До момента цените на основния пакет услуги се договаряха с лекарския съюз. Фондовете ще могат да предлагат и доброволно здравно осигуряване (т.нар. втори стълб) – допълнителни услуги над задължителния пакет срещу допълнително Заплащане.

КАЛОЯН СТАЙКОВ, ИКОНОМИСТ В ИНСТИТУТА 3А ПАЗАРНА ИКОНОМИКА: ДОБРА ИДЕЯ, НО НЕ ПО ТОЗИ НАЧИН

Демонополизацията на здравната каса е принципно добра идея, въпросът е как се пра би. Ако бъде направена по начина, по който се предлага в момента, монополът на здравната каса няма да бъде разрушен. Здравната каса в момента е в привилегировано положение, а според проекта, ако не си изберат частен фонд, пациентите ще бъдат служебно разпределени в НЗОК. Повечето хора не са активни в избора си и ще се получи служебно разпределение, както при пенсионните фондове. Това ще промени принципа на конкуренция, тъй като частните фондове няма да имат достъп до клиенти. Според проекта, когато частният фонд изпитва финансови затруднения, той трябва да се справя сам, а когато здравната каса има дефицит, зад нея, както и сега, ще застане държавният бюджет. По същия начин, по който сега държавата не допуска болниците да фалират, можем да си представим какво ще стане, ако бъде заплашена касата. Освен това частните фондове няма да имат право да притежават лечебни заведения, за разлика от държавата. Предвидено е всеки фонд сам да договаря количество, качество и обем на здравно осигурените. Ако държавната Здравна каса остане най-големият фонд, логично държавата ще получи по-добри условия за държавните болници, защото се договаря сама със себе си, а това автоматично ще изкриви процеса на договаряне и конкуренцията.

МИМИ ВИТКОВА, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН ФОНД „ДОБЕРИЕ“: НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ

Ако целта е да не се промени нищо и да остане сегашният батак в здравеопазването, досега известният проект за здравен модел е възможно най-подходящото решение. В края на миналата година работните групи по промените в модела приключиха своята работа със заключение, че държавата трябва да предостави финансови анализи кое колко струва, за да може да се продължи нататък. Сега се оказва, че след една година се връщаме на единия от двата варианта, предложени през септември 2018 г., и то към този, който тогава е бил обявен за по-неподходящ и в допълнение той е направен по-невъзможен, като е поставена бариера от 1 млн. записани, за да се лицензира дружеството. Трябва да тече нов процес на прелицензиране на осигурители, които веднъж вече бяха превърнати в застрахователи, а сега трябва отново да стават само здравни осигурители и да има ново лицензиране при неясно какви условия. В проекта частните Здравни фондове са оставени да се справят сами без правила в джунглата на здравеопазването, доминирано от държавни болници.

С досега известните предложения държавата показва, че се стреми да се отдръпне от ангажиментите си в здравния сектор, които има по конституция, и да ги прехвърли на частните дружества. Според мен след обсъждането на новото предложение пак няма да има национален консенсус за реформа, монополът на здравната каса няма да се разруши и гражданите ще си останат в нея, въпреки че признават, че средствата им там се управляват лошо.

Законодателство и здраве: Безплатното винаги излиза по-скъпо

Капитал  стр. 6


Повечето хора, които са се сблъсквали със здравната каса, знаят, че дори да са здравноосигурени, това не покрива цялото им лечение и всички импланти, лекарства и медицински услуги, с които то върви. Това, което правят пациентите, е да си ги доплащат – до достигане на пазарни цени.

Единственият елемент от здравната услуга, който няма пазарна цена, е лекарският труд в обществените здравни заведения. Те получават толкова, колкото реши държавата. А тя решава това в зависимост от здравните вноски, които е събрала. Понеже едва 1.7 млн. българи плащат пълни здравни вноски (останалите ги покрива държавата на минимални суми), тези пари са недостатъчни. Оттам и заплащането в сектора е обидно малко и ако някой не е съгласен, нека си спомни, че всеки месец от началото на годината медици протестират за заплати.

В нов законопроект, с който се променят общо 16 здравни закона, е предвидено лекарите да полагат безплатен труд – като проследяват ефекта от най-новите терапии. Става дума за лекарства за десетки хиляди левове, доста от които са изключително сложни за прилагане и проследяването на ефекта е важен труд. Възнаграждение за тази високоспециализирана дейност обаче не е предвидено, но пък има глоба с начална стойност 2500 лв. Идеята идва, за да поправи стар законодателен проблем около плащането на скъпите нови терапии от държавата.

Това е отново поставяне на каруцата пред коня. Докато не бъде променен кардинално сегашният модел в здравеопазването, системата ще продължи да е недофинансирана, лекарите и медицинските работници да емигрират, а пациентите да имат усещането за неадекватно лечение. Здравното министерство даде заявка, че ще направи нов опит за промяна на модела (виж стр. 23). В него обаче, както и в горния законопроект, няма остойностяване: очаква се едни хора да правят неща, без да е ясно дали има достатъчно пари. Така пак ще се въртим в кръг.

Разрешават на болници да купуват онколекарства за 3 месеца напред, за да се лекуват децата

24 часа  стр. 5


От септември няма да има проблем със скъпите онколекарства за деца. Това обеща зам.-министър Жени Начева на родителите, излезли на протест през здравното министерство вчера.

По-малко документи, улеснени процедури и достатъчни количества медикаменти – тези ангажименти пое тя. Хаосът с лекарствата излезе наяве след смъртта на 6-годишната Мими. Основният проблем е, че сега болниците нямат право да поддържат в наличност скъпи лекарства.

Към искането на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“ се присъединяват и лекарите на малките пациенти. Проблемите са трупани Юг., обясни Теодора Ерменкова от сдружението. В диалог родителите и здравните власти вече са набелязали стъпки, основната е бърза писта за документите, които болниците и родителите подават към НЗОК. 3-те болници, в които се лекуват децата с рак, ще могат да правят и заявки за по-големи количества лекарства – за 3 или 6 месеца напред.

До края на август промените трябва да излязат в „Държавен вестник“, обясни Начева.

КНСБ: 1500 души на година заболяват от рак заради работата си

Внасяме 20 000 гурбетчии, сред тях и 33 балерини

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 5


Около 1500 българи на година се разбовяват от рак заради условията, при които работят. През 2017 г., откогато е последната статистика за България, Международната организация на труда е отчела 1498 регистрирани случая, обявиха от КНСБ.

Раковите заболявания, свързани с работа, са причина за 53% от смъртните случаи при професионални заболявания, цитира европейската статистика националният секретар по безопасност и здраве към синдиката Огнян Атанасов. Той припомни, че в ЕС заради рак на всеки час умират 10 души.

Повечето случаи на рак поради местоработата се дължат на използвания в миналото азбест. Атанасов обясни, че когато азбестът е пресован, не е страшно, но когато се реже от непрофесионалисти, рискът от онкозаболяване е много голям.

КНСБ ще настоява до 17 януари 2020 г. да се въведе Директивата на ЕС за защита от 26 канцерогени и мутагени. Сред тях са опасните за здравето – кристален силициев диоксид, прах от твърда дървесина, хром VI, отработени газове от дизелови двигатели и етилен дихлорид. Директивата ще защити живота и здравето на около 40 млн. души в Европейския съюз. От синдикалната организация ще искат при въвеждането й работодателите да бъдат длъжни да събират данни за опасните вещества и да има здравно наблюдение на работниците.

Металурзите са застрашени от рак на белия или черния дроб, а при селското стопанство заплахата е от развитие на рак на кожата, показват статистиките.

Дори в офисите има над 100 опасни за здравето химикала. Най-опасен обаче е климатикът, когато не се чисти, микроорганизмите може да доведат до алергии или дихателни заболявания. Мокетите, тонерът и почистващите препарати също влияят на здравето ни, обясни експертът.

В България смъртността вследствие на трудова злополука е 3,6 на 100 хил. заети, което ни поставя на трето място в ЕС по този показател, обясни още Атанасов. В целия съюз коефициентът е 1,8 на 100 хил. У нас на 100 хил. работещи се отчитат 83 трудови инцидента, докато средната стойност за

ЕС е 1513 на 100 хил.

20 хил. гастарбайтери ще се се трудят по курортите у нас през тази година. През първите шест месеца вече са дошли 10 563 чужденци, като те са предимно от Украйна, Киргизстан и Молдова. Преди три години са били едва 1224-ма, отчете пък експертката на КНСБ Атанаска Тодорова.

Сезонните работници са 9362 души, като от тях 3568 са камериери, а 1700 – сервитьори. Като пикола ще се трудят 376 чужденци, а в кухнята – 382 души.

На командировка у нас за първите шест месеца на годината са дошли 272 души, а студентите от трети страни са 101.

33 балерини от Украйна, Молдова и др. страни пък сме внесли през тази година. През 2015 г. балерините на щат у нас са били около 150. А в Държавната опера в Стара Загора няма българска балерина, обясни експертът.

Едва 273-ма са внесените висококвалифицирани специалисти у нас. Те заемат предимно шефски места. Топ 3 се допълва от инженери и мениджъри. 73-ма учители пък са предпочели да преподават у нас вместо в страната си. Сред внесените професионалисти са и спортисти от САЩ, Украйна и Сърбия и технически персонал от Тунис. 26 циркови артисти също дошли да работят в България.

Едва 30 чужденци с български произход са наети у нас през първите шест месеца на годината, въпреки че за тях няма ограничение за време, длъжност или икономически сектор, обясни Тодорова. Нито един научен работник или стажант от трета страна не се е регистрирал у нас през тази година въпреки законовите облекчения, които бяха въведени.

Нобелистът проф. Филип Шарп у нас по покана на Александровска болница

24 часа  стр. 23


По покана на проф. Ивайло Търнев, ръководител на Клиниката по нервни болести, на Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания в УМБАЛ „Александровска“ и на дружеството по невромускулни заболявания у нас гостува носителят на Нобелова награда за медицина 1993 г. проф. филип Шарп от САЩ, съобщиха от лечебното заведение.

Той ще сподели днес в аулата на болница „Св. Екатерина“ иновативна РНК терапия за лечение на рядкото заболяване фамилна транстиретинова амилоидоза, за която възможностите за лечение при някои от стадиите са ограничени. Заболяването засяга периферните нерви, сърцето, стомашно-чревния тракт, бъбреците и очите. Причинява се от мутации в гена, отговорен за синтеза на транстиретин. Това е транспортен белтък, без който важните за нервната система хормон тироксин и витамин А не могат да попаднат в кръвната плазма. Генната мутация води до натрупване на неразтворими отлагания под формата на малки нишки (амилоидни фибрили) в различни органи и системи и дегенеративни изменения и нарушава функциите им.

В България молекулата е в клинично изпитване, но вече има отчетени значими подобрения в неврологичните прояви на болестта и качеството на живот на пациентите, както и в сърдечната им дейност.

Резултатите са публикувани във високоимпактфакторния научен журнал New England Journal of Medicine c участието на проф. Търнев от българска страна. Медикаментът е одобрен в САЩ, Европа и Япония

Забраняват на ТЕЛК да съветва инвалидите как да вземат пенсия

Няма да признават изследвания без име и номер на лекаря

24 часа  стр. 5


Шефовете на ТЕЛК вече няма да дават указания на хората с увреждания как да получат инвалидна пенсия или да поискат трудоустрояване. Това предвиждат промени в правилника за работа на комисиите, предложени от здравния министър Кирил Ананиев.

Досега съветите как се получава инвалидна пенсия или трудоустрояване се даваха от шефовете на комисиите.

Заявленията за явяване пред ТЕЛК вече ще може да се подават и от близък на инвалида с пълномощно, а не само лично или от законен представител, предвижда друга промяна.

НЕЛК ще може да отменя и да връща за ново произнасяне решения на ТЕЛК само когато предоставената медицинска документация не представя напълно здравословното състояние на лицето. Така щяла да се съкрати процедурата по освидетелстване на инвалидите.

Медицинските документи за пред ТЕЛК и изследванията пък ще трябва задължително да носят име и УИН на лекаря, който ги е направил, дата на съставяне и име и адрес на болницата. Според Ананиев така ще се намалят случаите, когато се налага инвалидът лично да се яви пред комисията.

Освен това от ТЕЛК ще може да искат допълнителни документи по електронен път. По имейл ще викат инвалидите и на преглед, ако са заявили електронна поща.

В заседанията на ТЕЛК вече няма да е задължително да участва специалист по всяка конкретна болест. Така се преодолява проблемът с липсата на достатъчно специалисти, който блокираше работата на комисиите.

Ще бъде изградена и единна национална информационна база данни за всички лица, преминали през медицинска експертиза. Тя ще се поддържа от НЕЛК.

Всяка втора внезапна сърдечна смърт е след неразпознат микроинфаркт

24 часа  стр. 23


Почти половината от хората, умрели от внезапен сърдечен арест – внезапна сърдечна смърт, която се дължи на спиране на сърцето, преди това са претърпели инфаркт, без да знаят за това.

Изследователите са анализирали данни за 5869 души във Финландия, които са починали от внезапно спиране на сърцето.

От тях 4392 са причинени от коронарна артериална болест, но 3122 от пациентите не са имали проблем с кръвоносните съдове на сърцето, съобщава CNN.

При аутопсиите на пациентите от втората група се установява, че 42,4% са имали характерни белези върху сърцето, които се появяват след микроинсулти, които се случват без осъзнаването им от човека.

Дългият път до възстановяването

Как българинът Тодор Кръстев изгуби вяра в немското здравеопазване и намери спасението си на родна земя

24 часа  стр. 24


35-годишният Тодор Кръстев е софтуерен оператор и работи във фабрика за метал, обслужваща автомобилната индустрия в немския град Аален. През февруари по време на работа с метало-пресовъчна машина губи показалеца на дясната си ръка и е опериран по спешност в клиника в Германия. Местните лекари правят каквото е по възможностите им, но за съжаление това се оказва недостатъчно за възстановяването на Тодор.

Оказва се, че системата в Германия не позволява на пациент като Тодор, макар и осигурен в максимален размер, да бъде лекуван в болница извън системата на лечебни заведения, които се занимават с травми, придобити по време на работа. Явно и експертите, работещи в тези болници, според случая на Тодор не са на необходимото професионално ниво, защото неговият пръст след направената операция некротизира.

Започват обиколките на младия мъж от град на град в търсене на специалисти, които да му помогнат да спаси пръста си – Тюбинген, Щутгарт, Мюнхен. За съжаление никой лекар не се наема да „прескочи“ описаното в първоначалната епикриза и се опитват да уверят Тодор, че е направено всичко възможно.

Отчаян, той започва да търси съвети онлайн и така през форум на любители мотористи стига до името на доц. д-р Маргарита Кътева, спасила не един или двама от тях. Незабавно й се обажда, а тя, в характерния си стил при такива предизвикателства му казва веднага да лети за България.

По-малко от месец след злополуката Тодор е опериран в отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия на УМБАЛ „Софиямед“.

Първоначално е извършена некректомия, а след няколко дни доц.

Кътева прави 7-часова операция, по време на която реконструира показалеца. Операцията е изключително сложна, изисква се цялостна реконструкция на половината пръст.

Благодарение на големия професионализъм и всеотдайност към всеки пациент на доц. д-р Кътева и екипа на отделението, Тодор с вълнение показва как движи пръста си и не спира да хвали българските лекари. Той е уверен, че за високата квалификация на нашите специалисти трябва да се разказва и с готовност дава интервю пред авторитетен немски вестник.

C нетърпение чака септември, когато нашите доктори ще му направят пластична операция, за да няма и следа от преживяната травма.

***

Доц. д-р Маргарита Кътева е началник на отделението по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ Специализирала е в клиника за пластична и реконструктивна хирургия в Мюнхен, Германия, при проф. Едгар Бимер. Има редица тесни специализации по хирургия на горен крайник.

Безкръвните операции стават златен стандарт в лечението на чернодробни заболявания

Нови операционни зали във ВМА позволяват на лекарите да гонят нови върхове в медицината

24 часа  стр. 25


Щадящите организма лапароскопски (безкръвни) операции намират все по-широко приложение в редица области на хирургията. Един от последните пикове на този метод е в лечението на чернодробни и панкреатични заболявания, където скоро това ще се превърне в златен стандарт.

„Времето на грандиозните чернодробни и панкреатични операции отмина. Бъдещето е в лапароскопската хирургия. Тя също има граници и лимити, но когато се работят болшинството операции по този начин, лимитите намаляват“, казва проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробнопанкреатична хирургия и трансплантология на ВМА.

Сред често срещаните заболявания, които вече се лекуват по този начин, са жлъчно-каменна болест, хиатални хернии, тумори на черния дроб, панкреаса, както и на дебелото и правото черво, като този метод позволява да се съхрани ректумът за разлика от отворената операция.

„Дори рецидивни хернии, които са оперирани отворено, е възможно да се направят лапароскопски. Невинаги, разбира се, но в повечето случаи. Отделно, друго нещо, което също се разработва тук, във ВМА, от нашите екипи в Клиниката по коремна хирургия, завеждана от доц. Ивелин

Такоров, е прилагане на лапароскопската хирургия при отстраняване на ретроперитонеални тумори. (Това е зоната, намираща се между мускулите, образуващи поясната област и задната повърхност на коремната кухина. Там се намират бъбреците, уретерите, коремната част на аортата, както и много нерви, отговарящи за сетивната и двигателната функции на долните крайници, малкия таз и половите органи, б.а.) Това са много авангардни подходи в лечението на заболяванията, които изцяло сменят философията на модерната медицина и са нейното бъдеще“, допълва проф. Владов.

Тези иновативни техники специалистите от ВМА предават и на свои колеги от чужбина, предимно Хърватин и Босна и Херцеговина, тъй като болницата е единственият референтен център по чернодробнопанкреатична хирургия в Югоизточна Европа. От края на миналата година в болницата се провеждат двудневни обучения, на които се обясняват детайлите и особеностите на тази хирургия. Досега са проведени 4 обучения, като такива се организират и за български лекари.

За още по-успешното прилагане, усъвършенстване и въвеждане на всички нови хирургични методи преди месец във ВМА бяха открити и изцяло ремонтирани и обновени операционни зали на световно ниво.

Това са две модерни зали, в които могат да се ретранслират образи от операционната към различни места и най-вече в салоните, където се провеждат обучения и уъркшопи. Така могат да се правят демонстрации на живо, което е от изключително важно значение. Прощъпулникът на новата техника ще бъде наесен.

„Още през ноември предстои такъв курс, в който ще се правят живи демонстрации от двама световно признати специалисти в лапароскопската чернодробна хирургия – професорите Собран и Ким“, обяснява проф. Владов.

„Цялата апаратура в залите е подредена на специални стойки, които могат да се местят спрямо различните операции. Това дава много големи възможности за нас да работим всякакъв вид хирургия – както лапароскопска, така и отворена, при това по най-модерен и съвременен начин“, казва специалистът по чернодробнопанкреатична и жлъчна хирургия.

Друго основно предимство на операционните зали е, че са със специални покрития и специални метални панели, които могат да се сменят и поставят изключително бързо и лесно и които са с антибактериално покритие. Това създава условия както за лесна реконструкция при нужда, така и за отделяне от околната среда с цел да се предпазват пациентите от инфекции, особено тези, които са обект на чернодробна трансплантация. Вътреболничните инфекции са проблем, с който се борят лечебните заведения в цял свят.

„Така че тези две зали са абсолютно навременни и на място в контекста на нашата дейност. С тях няма граници за нас“, категоричен е проф. Владов и разкри пред „24 часа“ „тайната сила“, която го подтиква към постигане на нови върхове в медицината: „В едната от новите ни операционни зала има панел на връх Тодорка. Това символизира нашия стремеж към върховете в медицината“.

Пример за това е и последната трансплантация, направена във ВМА. През април проф. Владов и екипът му извършиха за първи път рядка не само у нас, но и по света трансплантация на черен дроб

Нетипичното при нея е, че реципиент и донор са с различна кръвна група.

„Така се случиха нещата, че трябваше по спешност да трансплантираме, тъй като не знаехме дали ще се намери черен дроб за пациента ни. Той е с кръвна група А, доколкото си спомням, и му присадихме черен дроб с кръвна група 0. Това е все едно на пациент с кръвна група А да се прелее кръв с кръвна група 0. Слава богу, за голяма радост всичко мина без проблеми и пациентът отдавна си е вкъщи“, обясни проф. Владов.

Повече спешни сигнали в дни с мръсен въздух

Доказана е връзката между здравето и мръсния въздух

Труд  стр. 19


С 10% средно се увеличават сигналите към Центъра за спешна медицинска помощ в дните, в които има надвишаване на среднодневната норма на съдържанието на фини прахови частици (ФПЧ). Това стана ясно по време на заключителната среща по проекта „Връзка между измервания на фини прахови частици и здравни индикатори за остра заболеваемост в София“, реализиран от сдружение „Въздух за здраве“ и Факултета за обществено здраве при Медицински университет София.

Експертите са използвали данни от ДКЦ „Токуда“, „Пирогов“ и Спешна помощ за нивата на хоспитализации и за хората, потърсили спешна медицинска помощ, като са следили и нива на ФПЧ чрез данни за качество на въздуха от Изпълнителната агенция по околна среда и гражданската мрежа airbg.info.

Един от изводи в проучването е, че няма разлика между концентрацията на ФПЧ в почивни и работни дни, тъй като основната причина за замърсяването е битовото отопление с твърди горива, а не толкова транспорта.

През последните години по безспорен начин е доказана връзка между здравето и замърсяването на въздуха, посочи председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

По данни на СЗО завишените над допустимите нива на ФПЧ са отговорни за 29% от смъртните случаи при белодробен рак, 24% при инсулт, 25% от исхемична болест на сърцето и 43% от хронична обструктивна белодробна болест.

Нова апаратура получи болницата в Свищов

Средствата са от Ротари клуб и от бюджета на лечебницата

Веселина АНГЕЛОВА

Труд  стр. 19


В Отделението по образна диагностика на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов бе доставен, инсталиран и въведен в употреба едноглав инжектор SALIENT SH с дистанционен монитор за управление. Придобиването на инжектора цели да повиши диагностичните възможности на компютърния томограф, осигурен на лечебното заведение по проект „Вашето здраве има значение! – Модернизация на болниците в Свищов и Зимнич“. По този начин болницата ще осигурява още по-прецизна, високоспециализирана и отговаряща на съвременните медицински стандарти диагностика.

Средствата за закупуване на инжектора са осигурени, както следва: 8761,90 лв. под формата на дарение от Ротари клуб Свищов и 16 438,10 лв. от собствени средства на лечебното заведение. Съгласно предварителен финансов отчет към 30.06.2019 г. болницата е на печалба от 40 хил. лева, спрямо 233 хил. лева борчове за същия период на 2018 г.

Столична община и тел. 112 подписаха споразумение

Труд  стр. 19


Над 10 000 са сигналите от София за тази година към тел. 112 за спешно реагиране и спешна помощ.

Сигналите на тел. 112 към структурите на Столична община са два типа. Първите са от компетенциите на общинските администрации и са свързани с опазване на общинската и пътната инфраструктура. Тези сигнали за първото полугодие са 14 000, за които са ангажирани сили и средства на Столична община. Това стана ясно в четвъртък при подписване на споразумение за сътрудничество между столичния кмет Йорданка Фандъкова и директора на Националната система 112 Цветомир Цеков.

„Сигурността и спокойствието на гражданите са много важен приоритет за мен и моя екип“, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

Взаимодействието между общината и дирекция Национална система 112 се осъществява при обмен на информация за постъпили сигнали, събития и инциденти или административни нарушения, неизискващи намеса на службите за спешно реагиране.

Улесняват лечението на деца с онкоболести

Родители излязоха на протест заради недостъпни лекарства

Труд  стр. 20


Бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания ще бъде елиминирана. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по повод протеста на родители на деца с онкологични заболявания, който се проведе в четвъртък пред здравното министерство. Недоволстващите настояват да се улесни достъпът до лекарства за децата им. Преговори с тях водят от около месец от ведомството и от здравната каса като се търсят начини да се облекчи процедурата по отпускането на медикаментите.

„Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница – здравна каса“, посочи Начева.

„Срокът, който сме си поставили с родителите, лекарите и лечебните заведения, за да финализираме промените в Наредба № 10 и Наредба № 2, е до края на месеца. Целта е до края на август да бъдат обнародвани в Държавен вестник и от септември да са в сила“, допълни тя. Процедурите и редът ще бъдат оптимизирани, така че да се осигури необходимото лечение на децата не само за тези заболявания, а и за заболявания, които изискват повтарящо се лечение на по-голяма група от пациенти, посочват от здравното ведомство. Болниците ще могат да правят своите заявки за по-продължителен период от време – 3 или 6 месеца, като планират необходимите количества и договарят същите с притежателите и търговците. Целта е да не се стига до недостиг или липса на лекарствени продукти.

По отношение отпадането на някои лекарствени продукти за онкологични заболявания на деца от Позитивния лекарствен списък зам.-министър Начева обясни, че лекарствата отпадат не по вина на администрацията, а поради липса на доставка на лекарствени продукти от притежателите на разрешения за употреба или оттеглянето им от положителния лекарствен списък.

За лечението на деца е предвиден и друг ред с наредба на министъра на здравеопазването, съгласно който за деца се доставят нерегистрирани лекарства и по този механизъм е осигурена възможност болниците да се снабдяват с тях.

Снимка:

Преговори с родителите водят от около месец от ведомството и от здравната каса като се търсят начини да се облекчи процедурата по отпускането на медикаментите.

42 са лекарите средно на 10 000 души

Цветелина ГЕОРГИЕВА

Труд  стр. 20


В лечебните и здравни заведения на Шуменско практикуват 518 лекари. Осигуреността с доктори в региона е под средната за страната, като на 10 000 души население се падат 30 медици. Това съобщават от местната статистика и уточняват, че средно у нас този показател е малко над 42 на 10 000 души.

Има и по-критични области, тъй като осигуреността на населението с лекари по области варира от 25,9 до 62 на 10 000 души от населението, като най-висока е в регионите с медицински университети и университетски болници. Например в Плевенско е 62 на 10 000 души, в Пловдив – 51, в София (столица) – 50,9, а във Варна – 50. Най-зле е в Кърджали – 26 на 10 000 души, Добрич – 27 и Перник – 28,6.

С над 2 млн. лв. ремонтират училища и забавачки

Труд  стр. 6


С над 2 млн. лв. са предоставени през 2019 г. от Специалнизиртания общински приватизационен фонд за ремонти на детски градини и училища в София. В село Владая са отпуснати 500 хил. лв за разширяване на сградата на забавачка № 4 „Слънчо“ с място за две градински и една яслена група и физкултурен салон. Реконструкции се очакват и в 82-ра ДГ „Джани Родари“,129 0У,164ГПИЕ,121 СУ,

25 ОУ, 36 СУ, 119 СУ, 23 СУ, 117 СУ, 103-та детска градина. Сумата е част от около 10 млн. лв. от приватизационния фонд, които бяха разпределени от Столичния общински съвет в четвъртък по различни пера за ремонти, строежи и техника на обекти в София.

С около 1 млн. лв. от общата сума се планира строеж и ремонт на детски и спортни площадки, някои от които в „Люлин“, с. Негован, с. Подгумер, с. Доброславци, кв. „Овча купел“, кв. „Връбница“, район „Илинден“, парк „Въртопо“ и ДРСред обектите по перо „Здраве“ е предвиден ремонт на здравната служба в с. Волуяк за 27 хил. лв. Ще бъдат купени 10 неонатологични легла в болница „Света София“ на обща стойност 15 000 лв. С 343 700 лв. ще бъдат доставени ехографи за ДКЦ-та II, XI, XV, XVII и XVIII. Ще бъде купен ехограф и за Втора МБАЛ „Шейново“. ДКЦ ХХИ-София“ ще има нова асансьорна уредба.

Около 2 млн. лв. от парите ще отидат за ремонти на парковете „Дружба“, Северен и Южен.

Статините увеличават риска от диабет 2?

Последният Европейски конгрес по неврология потвърди ползата им при пациенти с деменция

Дума  стр. 16


Изследване на здравните досиета на хиляди пациенти установило, че тези, на които е предписан статин, имат поне 2 пъти по-висок риск от развитие на диабет тип 2 в сравнение с тези, които не вземат тези лекарства. При хората, вземали тези таблетки повече от 2 години, рискът от развитие на захарна болест се увеличава над 3 пъти. Изследователите също установили, че потребителите на статини с 6,5% е по-вероятно да имат висока стойност на HbA1c (гликиран хемоглобин – рутинен кръвен тест за диабет, който оценява средната кръвна захар за няколко месеца назад). Статините са клас лекарства, които понижават холестерола и кръвното и намаляват риска от инфаркт и инсулт. Повече от 1/4 от възрастните ги използват, сочат данни на здравните власти на САЩ.

Проучването, публикувано в списание Diabetes Metabolism Research and Reviews, включва 4683 мъже и жени на средна възраст 46 г., които не са имали диабет, но били кандидати за статини заради риск от сърдечни заболявания. Все пак на около 16% от групата (755 души) са предписани статини в периода на проучването от 2011 до 2014 г.

И предишни изследвания предполагат подобна връзка.

„Учените и клиницистите трябва да проучат по-задълбочено въздействието на статините върху човешкия метаболизъм и взаимодействието между липидния и въглехидратния метаболизъм“, казва проф. Стивън Клинтън, член на раковия център в Охайо.

ДУМА припомня, че преди повече от 2 години изследвания предполагаха, че статините намаляват риска от смърт при рак (с 22% на белия дроб, с 47% на простатата). Други изследвания поставиха под въпрос ползата от статини при хора с по-малък риск от инфаркт и инсулт и над 75 г. без сърдечносъдови заболявания.

Проучване, в което са анализирани 44 920 пациенти с деменция от Шведския регистър на деменцията между 2008-2015 г., откри, че употребяващите статини имат 22% по-малък риск от смърт в сравнение с останалите. Изследването бе представено на V конгрес на Европейската академия по неврология в Осло през юли т.г. Според изследователите при пациенти с васкуларна деменция – вторият най-често срещан тип деменция след болестта на Алцхаймер, е наблюдаван с 29% по-нисък риск от смъртност. Разпространението на деменцията нараства и засяга 5% от населението над 65 г. и до 50% от хората до 90 г.

Последната противогрипна ваксина е под 1/3 ефективна

Дума  стр. 16


Противогрипната ваксина от последния сезон имала обща ефективност едва 29%, Последната ваксина на грипния сезон е само 29% ефективна, съобщават от американския Център за контрол и превенция на болестите (CDC). Причината е, че не предпазва от вируса на грипа, който се появява по-късно през сезона.

Според CDC ваксината е 47% ефективна февруари, но ползите й при предпазване от грип се понижава до едва 9% след появата на късния щам.

Грипните ваксини се създават всяка година, за да се предпазят от грипни щамове, за които се предвижда да се разпространяват в предстоящия сезон.

Ефективността на ваксината от миналия сезон е втората най-ниска от 2011 г. насам. Ваксината за грипния сезон 2014-15 е само 19% ефективна.

Проф. Веселка Дулева национален координатор по хранене: ПРОМЕНЯМЕ МЕНЮТО И В УЧИЛИЩА

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 13


– Проф. Дулева, какво в областта на диететиката ще се промени, ако бъдат приети заложените през Закона за лекарствата промени, касаещи Закона за здравето?

– Проектът на закона предвижда отпадане на „диетика и лечебно гладуване“ от методите за неконвенционално въздействие върху човешкото здраве. „Хранене и диететика“ е медицинска специалност, която се придобива от лица с професионална квалификация „лекар“. Диетотерапия и лечебно гладуване се практикува от висококвалифицирани лекариспециалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на допълнително тригодишно обучение за придобиване на медицинска специалност. В този смисъл това е една регламентирана медицинска специалност, равнозначна на всички останали съществуващи в медицината и не би следвало да бъде част от неконвенционалните методи.

– Това означава ли, че подкрепяте промените?

– Категорично и не само ги подкрепям, това се случва по съвместно предложение – мое, като национален кооординатор по специалността, и на Научното дружество по хранене и диететика, което обединява лекарите с тази специалност в България и съществува от години.

– А какви са основните мотиви, с които го предложихте?

– Определянето на „лечебно гладуване и диетика“ като неконвенциален метод дава възможност на лица без каквато и да е подготовка, знания, умения и опит да практикуват, да дават становища, да подготвят диетични режими на пациенти с широк кръг от заболявания. Освен това според Наредбата за неконвенциални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, лицата, които ги упражняват, но не притежават медицинска специалност, нямат право да предписват лекарства и да прилагат методи за диагностика и лечение, изискващи медицинска правоспособност. А диететиката, диетолечението и лечебното хранене са именно такива.

– Това обаче противоречи на Закона за здравето, в който е записано, че освен лица, завършили медицинска специалност, право да прилагат неконвенционални методи имат и хора със средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище…

– Да, но такова обучение от 4 семестъра по посочените като неконвенционални методи на практика не съществува. Именно поради тази причина една от предложените промени е тази точка да отпадне и хора със средно образование да нямат право да прилагат неконвенциални методи. Акцентът обаче е цялостното отпадане на диететиката и лечебното гладуване от неконвенционал-ните методи. Защото лица без опит и познания да практикуват медицинска специалност, както в случая, поставят в риск здравето на хората. Аз не знам да има друга медицинска специалност, в която хора без нужното образование да могат да се изявяват и да работят с пациенти.

– Въпреки това според закона към настоящия момент и хора със средн о образование могат да предписват д иет и , нали така?

– Да, според това, което наблюдавам, е точно така. Някои хора обясняват как са изкарали някакъв двуседмичен онлайн курс в чужд университет или са без всякаква подготовка в областта и решават, че имат правоспособност да работят като специалисти. А това не е така. В системата на образованието в България нивата на образование са професионален бакалавър, бакалавър и магистър. Съответно завършилите определено ниво в чужбина може и трябва да легализират дипломите си в България. Освен това в интернет все по-често т.нар. блогъри, инфлуенсъри и др. практикуват и дават съвети за хранене, без да имат елементарна подготовка в тази област. Разпространяват се и много алтернативни методи на диетотерапия, които в никакъв случай не са в полза за здравето на хората.

– Има ли последствия?

– Да, има много случаи, когато пациенти или здрави хора, които са се подлагали на неподходящи диетични режими, впоследствие търсят лекарска помощ заради появили се или влошени здравословни проблеми.

– А каква е ролята на фитнесите във всичко това?

– Фитнесцентровете са другата много голяма ниша, в която се предлагат такива услуги. По смисъла на тези промени, лицата във фитнесцентровете ще могат да практикуват, когато имат правоспособност за това и ще могат да работят със здрави хора, ще могат да подготвят здравословни хранителни режими, свързани с поддържането на добър външен вид, но трябва да имат професионална квалификация. В нашата страна са създадени достатъчен брой специалности в различни висши учебни заведения, които подготвят както професионални бакалаври, бакалаври, така и магистри по различни форми на здравословно хранене. Правоспособните специалисти с определено ниво на специализация няма от какво да се притесняват, те могат да бъдат в помощ на лекарите със специалност или да работят за промоция на здраве и здравословен начин на живот, да дават съвети на здрави хора, но не и да консултират пациенти. Те могат да предписват хранителни режими в рамките на здравословния начин на живот, но в никакъв случай фитнесинструктор без каквато и да е подготовка и квалификация не може да лекува с диета и да работи с пациенти. Съвсем отделен е въпросът, че в тези центрове освен хранителни режими се препоръчват анаболни препарати, различни хранителни добавки и т.н. при това на млади хора, което също крие рискове за здравето.

– За да внесем яснота, защото вече няколко пъти споменавате работа с пациенти, при какви заболявания се прилага диетотерапия или гладолечение?

– За съжаление в повечето случаи се счита, че тези методи се прилагат за отслабване, което не е вярно. Диететиката и лечебното хранене се прилагат при всички заболявания, като започнем от най-обикновени респираторни заболявания – за повишаване на имунитета и съпротивителните сили на организма, минем през цялата гама на жлъчночернодробна патология и гастроентерологични заболявания и стигнем до сърдечносъдови заболявания – след инфаркт, високо артериално налягане и т.н. Няма заболяване, при което да не е необходимо лечението да бъде подкрепено със индивидуален, специфичен за заболяването хранителен режим. Лечебното хранене е изключително важно при онкологични заболявания. Няма здравословен проблем, при които наред с медикаментозната терапия и консервативното лечение да не се прилага диетотерапия.

– Извън тези законови промени се предвижда промяна на менюто в детските градини. Какви са основните акценти?

– Да, става въпрос за изменения в Наредба № 6 за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. В проекта са отразени най-новите научни изследвания за ролята на хранителните вещества и потребностите от тях при децата. Разписали сме подробно изискванията към отделните групи храни – зърнени храни, хляб и хлебни изделия, плодове и зеленчуци, мляко млечни продукти, месо, риба, яйца,бобови храни и др. Актуализирани са среднодневните количества за консумация на отделните групи храни, което е свързано с промяната на среднодневния енергиен прием и повишени потребности от някои витамини и минерали при децата в тази възраст. Всички промени са съобразени с физиологичните потребности на тази възрастова група. Вече изтече периодът за обществено обсъждане и сега предстои да се анализират постъпилите коментари и ако е необходимо, да се нанесат корекции. Паралелно с това работим и по новия рецептурник, който вече мина на преглед в Министерството на здравеопазването, одобрен е и се надяваме да влезе в сила от новата учебна година.

– Предвиждате ли някакви промени в препоръките за хранене на поголемите деца?

– Да, тази година започваме прегледа на Наредбата за здравословно хранене в училищата и съответно отново ще направим предложение за изменения, които ще публикуваме за обществено обсъждане. Отново ще разработим и нов рецептурник.

– Когато казвате рецептурник, какво имате предвид?

– Рецептурникът няма задължителен характер. Той играе ролята на помощно средство за прилагане на наредбата. Включва много сериозна теоретична част, в която обясняваме принципите на здравословното хранене, необходимостта от определен прием на представители от отделните групи храни, начина и принципите за съставяне на меню и т.н. Тази информация е насочена към медицинските специалисти в детските заведения, които ще изготвят менюто и тези, които ще приготвят храната. Освен това в рецептурника са включени над 400 рецепти, които са прегледани от нас и са с намалено съдържание на сол, захар, мазнини, съставът им е изчислен със специализирана софтуерна програма. Промените в Наредбата и прилагането на включените в рецептурника рецепти ще създадат възможност за здравословно хранене на децата, ще осигурят техния нормален растеж, развитие и дългосрочно добро здраве.

Българите вече сме под 7 милиона

Имаме най-висока смъртност в ЕС и сме на дъното по прираст заедно с Хърватия

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 2    


По последни данни на Евростат на 1 януари 2019 г. населението на България е наброявало 7 млн. души, което означава, че според тенденцията от последните години към настоящия момент вече сме под 7 милиона. Според данните, изнесени от статистическата служба на ЕС от 1 януари 2018 г. до началото на настоящата година, населението на България е намаляло с 50 хиляди души.

За същия период обединена Европа пък е нараснала с над 1 милион и от 512.4 милиона вече наброява 513.5 милиона, като ние сме 1.4% от населението на съюза. За последната една година регистрираната у нас смъртност е най-високата в ЕС -15.4 промила, а раждаемостта е едва 8.9 промила. Най-добри са показателите на Ирландия – при смъртност 6.4 промила, раждаемостта е 12.5 промила. Найниска е раждаемостта на Италия – 7.3 промила, но пък страната разчита на засилено емигрантско присъствие.

Малта е водеща по прираст на населението си със своите + 36.8 промила, следват я Люксембург с 19.6 промила и Ирландия с 15.2 промила. Със своите минус 7.1 промила спад България е на демографското дъно на ЕС заедно с Хърватия. По-зле от нас е единствено Латвия с – 7.5 промила. Ние сме най-силно топящата се нация и на Балканите. За последната една година населението на Гърция се е свило с 1.8 промила, на Сърбия – с 5.4 промила, на Румъния – с 6.6 промила, а на Албания – с 2.8 промила. В същото време Турция е увеличила населението си с 1 193 000 души и от 80 810 500 души към 1 януари 2018 г. вече наброява 82 003 900, което е нарастване от 14.7 промила. Макар и в доста по-скромни размери Северна Македония също отбелязва прираст от 0.9 промила.

Солариумът вдига с 20% риска от рак на кожата

Избягвайте слънчевите бани между 11 и 16 часа, казва д-р Весел Кантарджиев

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 32


Д-р Весел Кантарджиев, д.м., е началник на Клиниката по дерматология във ВМА. Завършва „Медицина“ в Медицинския университет в София през 2004 г. През 2013 г. придобива специалност „Дерматология и венерология“, а от 2018 г. е и доктор по медицина. Започва работа в Клиниката по дерматология буквално от студентската скамейка, като между 2004 и 2006 г. е доброволец. След това е назначен за ординатор към Отделението по дерматохирургия. През 2014 г. става негов началник, а година по-късно оглавява Отделението по кожни и венерически болести.

Д-р Кантарджиев има няколко обучения в чужбина. Първото е през 2009 г., във Виена, Австрия, при лроф. Ервин Чахлер. През 2013 г. овладява тънкостите на дерматохирургията в Мюнхен, Германия, при проф. Маркус Браун-Фалко.

Д-р Кантарджиев е експерт-консултант на Здравната каса за лечението на псориазис. Председател е на комисията за отпускане на скъпоструващи медикаменти за терапията на това заболяване към НЗОК.

– Какви грижи за кожата трябва да полагаме през лятото?

– В разгара на лятото все по-актуална става темата за ползите и вредите от слънцето. Безспорно е неговото участие в синтезата на витамин Д, борбата с депресиите, болестите на опорно-двигателния апарат, сърцето и бъбреците. В днешно време обаче слънцето може да бъде и коварен враг, особено за кожата. И то за хора от всички възрастови групи. При продължително излагане на слънце лъчите на ултравиолетовия спектър проникват в кожата и причиняват изгаряния, зачервявания, пигментации и по-бързо остаряване на кожата. Именно това, в комбинация с рязка смяна на температурата на открито и закрито, са нещата, които трябва да избягваме през лятото.

– По кое време е добре да се излагаме на слънчевите лъчи?

– Оптималните часове за излагане на слънце – на плажа или в градска среда, са сутрин до 11 часа, както и в късния следобед след 16 часа. Тогава лъчите на слънцето не са толкова силни и не спомагат за увреждането и по-бързото остаряване на кожата.

– Какви са опасностите от рак на кожата при плаж и солариум? Как да се пазим от кожни заболявания през лятото?

– Доказано е, че т. нар. вредни часове на слънце, особено в детска и младежка възраст, съчетани с изгаряния, са свързани с появата на доброкачествени и злокачествени новообразувания по кожата, а именно базо- и спиноцелуларен карцином, себорейни кератози, невуси, както и найстрашната диагноза в дерматологията – малигнен меланом. Хората с по-светли кожа, коса и очи трябва да бъдат повнимателни през летния сезон, защото кожата им е по-податлива на слънчеви изгаряния поради по-ниско съдържание на меланин. Деца до 4-го-дишна възраст е добре да избягват часовете между 10 и 16, а бебетата под 6 месеца изобщо да не се излагат на директна слънчева светлина

Слънцезащитните кремове да бъдат с фактор поне 30, абревиатура SPF, като цифрите 20, 30, 50 упоменават теоретично времето, което може да прекарате на слънце, без да изгорите. Да предпазват от УВ-А и УВ-Б лъчи и да се нанасят по откритите части на тялото от март до октомври, а на плажа през около 2 часа. Водата, потенето, хавлиите са фактори, които допринасят за по-бързото отстраняване на тези продукти, затова препоръчвам използването на водоустойчива защита или по-честото й подновяване. На пазара вече все почесто виждаме дрехи с ув филтри, които са особено подходящи за любителите на водните спортове. За предпочитане са светлите цветове и естествените материи, които поддържат тялото охладено.

За младите хора днес няма нищо по-привлекателно от шоколадовия тен. Пристрастеността към загара на кожата обаче крие редица рискове и именно поради тази причина дерматолозите не съветваме редовното посещение на солариуми, особено от млади хора между 16 и 30 години. Доказано е, че с покачването на броя на жертвите на т. нар. тенорексия расте и честотата на кожния рак, а използването на солариуми покачва шанса за поява на малигнен меланом с 20 процента. В държави като Бразилия, Канада и Нова Зеландия солариумите са или изцяло забранени, или забранени за лица под 18 години, или вървят ръка за ръка с надписи, които гласят, че крият висок риск от поява на кожен рак.

– Преди имаше бум на млади хора с татуировки. Има ли обратна вълна? Трудно ли се премахват татуси?

– Човешката раса се татуира от хилядолетия, като причините за татусите варират от демонстрация на социален статус, принадлежност към определено течение, група, култ или просто спомен. Днес татуировки си правят все повече хора от всички възрастови групи, както жени, така и мъже. С появата на т. нар. пико и наносекундни лазери през последните години много пациенти имат възможостта да премахнат нежеланите татуси или перманентен грим

Използват се ултракъси импулси, които загряват пигментна, така че мастилото се раздробява на малки частици, за да може да бъде премахнато от кожата. Тези процедури обаче са трудни, изискват многократно посещение при дерматолог, тъй като са необходими няколко сесии през интервал от около 5-6 седмици.

– Какви болести може да причини татуирането?

– В практиката съм виждал много пациенти, които проявяват непоносимост към някои съставки на татуировъчното мастило. Най-често реакциите на кожата са спрямо червеното багрило. Все още на пазара има мастила, съдържащи хром, бром и живак, които са опасни за човешкото здраве и могат да причинят дерматит, съпроводен със сърбеж, раздразнение, зачервяване на кожата. При недобро познаване на правилата за стерилност при работа и липсата на дезинфекция, татуирането крие сериозни рискове от бактериални инфекции по кожата, които могат да възникнат непосредствено след направата на една татуировка. На последно място тук, но на първо по социална значимост, са болестите, които се предават по кръвен път, а именно СПИН, Хепатит Б и С, сифилис, с които един клиент на студио за татуси може да бъде заразен при многократна употреба на недезинфекцирани игли, например.

– Какво причинява псориазисът и как се лекува?

– Клиниката по дерматология към ВМА-София е водеща в лечението на псориазис. Това е хронично-рецидивиращо заболяване, при което по кожата, най-вече в областта на колена, лакти, скалп, а понякога и по цялото тяло, се появяват зачервени плаки с наслоени бели люспи, които изключително много смущават заболелите.

На по-късен етап псориазисът засяга и ставите като причинява т. нар. псориатичен артрит, свързан с болка и скованост. Понякога заболяването е генетично обусловено, в други случаи стресът е това, което го отключва. Добрата новина е, че нашата клиника е най-високоспециализираният център за борба с псориазиса в страната. Разполага с най-модерния сектор за фототерапия, която е златен стандарт в лечението на повечето форми на псориазис. При тежките случаи със засягане на ставите в клиниката се провежда комисия за отпускане на скъпоструващи медикаменти, т.нар. биологична терапия, която се покрива изцяло от здравната каса. Никъде в медицинската литература няма данни за ефекта на пепел от лоза или други прийоми на народната медицина, но за сметка на това няколко десетки милиона души в света се лекуват успешно с биологични средства.

Възможност парализирани да използват ръцете си

Политика  стр. 24


Тринадесет парализирани отново използваха ръцете си за някои дейности благодарение на технология за трансфер на нерви, която може да се добави към използваната вече технология за трансфер на сухожилия, предаде Франс прес. „Получените резултати навеждат на мисълта, че трансферът на нерви може да доведе до същите функционални подобрения, както при трансфера на сухожилия“, заявиха авторите на австралийското изследване. Хирургичните разрези са по-малки, а обездвижването след операцията – по-кратко. Изследването обхванало 16 души на средна възраст 27 години. Преди по-малко от 18 месеца всички те получили увреждане на гръбначния мозък, което довело до парализа. В повечето случаи причината била автомобилна катастрофа или нараняване при спортуване. Операцията се изразила в отнемане на нерви, свързани с все още функциониращ мускул край мястото на нараняването, и свързването им с нерви на парализирания мускул. Целта била да се реанимират парализираните мускули. Екипът прибягнал до 59 трансфера на нерви. Освен трансфер на нерви, у десетима пациенти бил извършен и трансфер на сухожилия. Две години по-късно 13 пациенти можели да протегнат ръце, да разтворят дланите си, да държат с ръце предмети, за да се хранят и да мият зъбите си. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Лансет“.

11.07.2019

Национални телевизии

До края на месеца ще бъде облекчена процедурата, по която се отпускат онко-лекарствата за болни деца

БНТ, Новини в 20.00 часа


До края на месеца ще бъде облекчена процедурата, по която се отпускат онко-лекарствата за болни деца. Здравното министерство пое ангажимент пред родители на такива деца, които днес организираха протест. Болниците ще могат да правят заявки за медикаментите за по-продължителен период от време, така че да не се стига до недостиг на лекарства.

Репортер: 10 години нерегистрираните онколекарства за деца стигат до тях трудно и бавно. След като Касата пое функциите на Фонда, процедурата става още по-сложна. И освен с болестта, родителите са принудени да се борят най-вече с бюрокрацията.

Симона Караиванова: Нашите деца се наричат сървайвъри.

Божана Илиева: Аз в момента настръхвам и очите ми се насълзяват.

Репортер: Всеки един ден, всеки един час е от значение.

Симона Караиванова: Това не са специфични лекарства, те са основни лекарства от първа линия в протоколите за лечение на деца с рак.

Репортер: Родителите многократно поставяха проблемите пред здравните власти.

Теодора Арменкова: Не е работа на родителите да попълват много документи с подобно съдържание, за да доставят лекарства на децата си.

Симона Караиванова: Всички искаме едно – да има лекарства за децата ни в болничните аптеки и лекарите ни да са освободени от този административен товар.

Репортер: Днес здравното министерство чу майките.

Жени Начева: Това е една от първите ни задачи да елиминираме бюрократичната тежест за майките. Ще оптимизираме обхвата на документите, които се подават, сроковете за обработка на тези документи.

Репортер: Очаква се от септември да влязат в сила промените в две наредби. Така болниците ще могат да планират нужните им количества медикаменти, а родителите няма да се занимават с документация. И както сами си пожелават – агонията им да приключи.

Обучение за лекари от спешните центрове и отделения в страната планира здравното министерство

БНТ, Новини в 23:00 часа


Обучение за лекари от спешните центрове и отделения в страната планира здравното министерство. То ще започне през есента и ще се провежда в новоремонтирания национален център за обучение и квалификация в София. Финансирането е с евросредства по проект Пулс 2.

Около 7 000 лекари, медицински сестри, фелдшери и парамедици работят в спешните центрове и спешните отделения в страната. През есента поетапно всички ще преминат задължителен 5-дневен безплатен курс в националния център за обучение и квалификация.

Д-р Росен Радев: Целта е една-единствена – да подобрим качеството на лечение на обслужване на спешните пациенти в страната.

Центърът е ремонтиран с евросредства. Закупени са и нови високотехнологични манекени.

Д-р Росен Радев: Може да се направи веднага във време измерване на кръвно, кардиограма, както демонстрирахме, електрифицирани и модернизирани много.

Работещите в центровете за спешна помощ и спешните отделения са преминали подобен курс преди няколко години.

Д-р Николай Хубанов: Хората просто трябва да поддържат навиците си тогава, когато нямаме реална спешност. Но това е като в една пожарна, тоест ние непрекъснато трябва да знаем и да бъдем готови за това, което предстои.

След края на курсовете националният център ще продължи да обучава медиците от Спешна помощ дистанционно.

3 хил. лв. глоба за болница „Д-р Щерев”

БТВ, Новини в 19.00, 23.30 часа


3 хил. лв. за болница „Д-р Щерев”. Това реши съдът на първа инстанция за случая, който ви показахме в БТВ Новините. Жена ляга на операционната маса за безкръвна операция, но се събужда с голяма рана без да е давала съгласието си.

През 2017 г. жената влиза за планирана гинекологична операция. По документи безкръвна.

„Аз се събудих в реанимация с огромен разрез на стомаха, с катетър, висящ от мене, в зверски болки. Пълен шок за мен.”

Според подписаното от пациентката информирано съгласие хирургът няма право на различна от планираните процедури. Преди операцията обаче от нея искат да подпише документ за поискани допълнителни услуги.

Пациентката и съпругът ѝ записват прегледите при лекарката и не заплащат поисканото.

СРС взе решение – осъжда болницата да заплати 3 хил. лв. компенсация на жената. Причината – не е взето информираното ѝ съгласие, макар че решението за интервенцията е било правилно от медицинска гл.т.

Иван Тодоров: Ние признаваме, че има административна грешка, че не е взето по надлежен начин информираното съгласие на пациента. Той е информиран само устно.

След случая в болницата е въведен по-стриктен контрол.

Иван Тодоров: Лекарите в България трябва да разберат, че лечебният процес включва не само медицинската част, но и документалната, и отношението към пациентите.

Решението на съда може да бъде обжалвано.

 

От есента около 7 000 спешни медици ще се обучават в обновен център

бТВ, новини в 23.30 часа


От есента около 7 000 спешни медици ще се обучават в обновен център. Предвидени са над 20 помещения и нови високотехнологични манекени. На тях лекари, медицински сестри, фелдшери и шофьори ще усвояват най-важните техники за спасяването на човешки живот при спешно състояние. Центърът е оборудван и с техника, която ще се използва върху моделите на възрастни, деца и бебета. През обучението ще преминат медици от цялата страна.

Д-р Росен Радев: Учебната програма е така направена, тя е много сериозна и задълбочена, която да обхване абсолютно всички възможности за спешно лечение и спешна интервенция върху пациенти.

Национални радиа

За въвеждане на генетичен скрининг за муковисцидоза за всички новородени настоява Националната пациентска организация

БНР


За въвеждане на генетичен скрининг за муковисцидоза за всички новородени настоява Националната пациентска организация. Искането е продиктувано от зачестилите смъртни случаи на деца с тази диагноза.

В писмо до здравните институции и медиите от НПО информират, че за последните няколко месеца са починали трима малки пациенти с тежка форма на муковисцидоза. Семействата, които имат деца с такава диагноза, настояват държавата да поеме изцяло кислородолечението на малките пациенти, се казва още в писмото. От организацията настояват в бюджета за следващата година да бъдат предвидени средства за скрининг на всички новородени бебета. Така ще бъде създаден национален регистър, който, от една страна, ще гарантира терапия, рехабилитация и диетично хранене на болните от муковисцидоза деца, а от друга, ще дава информация за броя деца, които в бъдеще ще се нуждаят от белодробна трансплантация. Всичко това може да бъде регламентирано с промени в Наредба 10 на МЗ, посочват от НПО.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 12.07.2019