25 ухапани от кърлежи във Варна

24 часа  стр. 2   


за седмица са потърсили лекарска помощ. Така от началото на месеца броят на ухапаните стана над 60 души. Регистрирани са и 5 случая на лаймска болест в града. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция. За посочения период случаи на марсилска треска не са регистрирани.

Жена ражда в пръстта, хиляди мухи кацат бебето

Телеграф  стр. 7   


Жена роди бебето си на двора в пръстта, а хиляди мухи започнаха да кацат новороденото. Потресаващата мизерия в Шумен буквално взриви социалните мрежи вчера.

Фотоси на бебето бяха публикувани вчера във Фейсбук профила на Калинка Николаева, служителка от Центъра за спешна помощ в Шумен. Проучване пък показа, че средно между 50 и 100 българки раждат всяка година извън болница.

„Ето колеги – един нов живот, едно невинно създание родено на двора, в пръстта, в мизерията, в компанията на хиляди мухи!!! Много въпроси изникват в съзнанието ми, а отговори не намирам!“, написа вчера Калинка Николаева от Спешна помощ в Шумен на личния си профил. Тя е прикачила няколко снимки, на които се вижда как е прегърнала новороденото, вече измито и повито в пеленка. Не става ясно коя е майката, нито на кой адрес е станало раждането. Проверка на „Телеграф, в полицията показа, че няма сигнал за нелегално раждане, нито пък за изоставено пеленаче. Под поста на Николаева за броени часове се натрупаха десетки коментари. Имаше и такива, които питаха дали могат да осиновят бебето, за да не го обричат на мизерия.

Опасност

Средно между 50 и 100 българки всяка година раждат извън болницата. Това показват данните на различни неправителствени организации. До 2009 г. се води статистика, според която при раждания извън болница са умирали около десетина бебета на година. Оттогава обаче единственото, което се вписва в регистрите, са постъпилите в болница жени, родили извън пределите на лечебниците.

Официална информация за броя на домашните раждания и за съдбата на бебетата няма. Много често спешните екипи също се отзовават на сигнали за започнали раждания. В края на миналата година фелдшер от Стражица, Великотърновско, изроди близнаци в линейка. Медиците от ЦСМП – София, също често спасяват живота на родилки и техните бебета. В един от случаите буря повалила дърво на пътя и линейката нямало как да заобиколи, затова екипът извършил раждането насред улицата.

Българин свири на болни в Холандия

Телеграф  стр. 8   


Българин свири на болни и умиращи хора в Холандия. Васил Ангелов е музикант и служител на социално-здравна агенция, която изпълнява предсмъртните желания на пациенти, пише в. „Борба“. 49-годишният нашенец свири на тромпет и тромбон. Той посещава тежко болни, които са пожелали да послушат за последно любимите си музикални произведения. Самият Васил споделя, че поне веднъж седмично се налага да свири с неговата група на пациентите. По думите му обичайно клиентите, са хора над 65 години, които са се борили с онкологични, сърдечносъдови и бъбречни заболявания. „Най-често ми поръчват класическа музика – Бетховен, Моцарт и Шопен“, разказва Ангелов. Той допълва, че се е случвало пациентите да имат и по-необичайни пожелания като сватбения марш или пък известно рок парче.

13.07.2019

Национални телевизии

Около 40% от аптеките в страната още не са свързани със системата за разпознаване на фалшиви лекарства

БНТ  Новини в 12.00 часа 


Около 40% от аптеките в страната още не са свързани със системата за разпознаване на фалшиви лекарства. 6-месечният гратисен период изтича на 9 август. От Министерството на здравеопазването предлагат глоби от 1 000 до 3 000 лева за нарушителите.

В Русе аптеките, които са подготвени за системата за разпознаване на фалшиви лекарства, се броят на пръсти.

Пламен Филев: Нашето виждане е, че е абсолютно безсмислено в тоя момент да се въвежда нещо като верификация. А и освен това първоначалната идея беше, че тя ще бъде напълно безплатна, верификацията за всеки един обект.

За да се включат в системата аптеките трябва да разполагат със специален софтуер и четец.

Елена Бобева: Като първоначална инвестиция, понеже не всички аптеки имат програма, тоест трябва и да си закупят самата програма, освен баркод четците, е 500 лева. Но освен това всеки месец има такса за поддържането на тази програма.

Целта на системата е да гарантира, че лекарствата, които си купуваме от аптеката, не са фалшифицирани. У нас обаче тя още не работи ефективно. Причината – около 1600 аптеки още не са свързани с нея.

Деян Денев: 1/4 от опаковките, които могат да се проверят всъщност се проверяват. Така че очакваме към края на така наречения стабилизационен период всички опаковки, подлежащи на проверка, да се проверяват.

През февруари здравното министерство даде на аптеките 6 месеца да се снабдят с необходимото оборудване, за да се свържат със системата.

Деян Денев: Август месец на практика тези 6 месеца изтичат и би следвало Агенцията да започне проверки, да издава предписания, свързани с верификационната система.

От Агенцията по лекарствата не ни отговориха дали ще започнат проверки в аптеките след 9 август. Не стана ясно и дали могат да ги глобяват, защото санкциите, предложени от здравното министерство, все още са само на хартия.

Мотористи от София организираха благотворителна кампания

БНТ  Новини в 12.00 часа 


Мотористи от София организираха благотворителна кампания. Те се събраха в почивния ден и дариха кръв за нуждаещи се пациенти. Инициативата под мотото „Защото кръвта е живот“ е подкрепена и от Българския червен кръст.

Доброволците пристигнаха в кръвния център с мотоциклетите си. Решили да организират кампания за безвъзмездно кръводаряване, защото са най-уязвими на пътя.

Д-р Асен Цеков: Често се налага да сме в ситуация, в която някой се нуждае от кръв. И аз като лекар съответно знам, че кръвта няма заместител. И че единствения начин да се набави е от кръводарители.

В кръвния център беше отделено специално гише за кампанията на софийските мотористи. Борислав Николов беше сред първите кръводарители.

Борислав Николов: Повече хора да може да се включват е най-добре, не само като нашата група. Никога нищо не стига в този свят и в този живот. За предпочитане е каквото можем да си помагаме взаимно.

По данни на Българския червен кръст всеки ден между 500 и 600 българи се нуждаят от кръвопреливане.

Д-р Живка Димитрова: 1/3 от тези граждани са деца. Не може да съществува съвременно здравеопазване без да има осигурено достатъчно кръв и кръвни съставки за пациентите.

От кръвния център в София казват, че напоследък има повече хора, които даряват кръв безвъзмездно.

Д-р Цона Костова: Кръводаряването не е вредно. Напротив, полезно е за организма. Имунната система се подобрява, кръвотворенето се увеличава. Нали, моралната страна на въпроса също – помага на някого.

От клуба на софийските мотористи обещаха, че кампанията за безвъзмездно кръводаряване ще се превърне в традиция, „защото кръвта е живот“.

Разговор с д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

bTV  Тази събота 


Водещ: Ще обърнем поглед към грижата за хората, защото мой гост е управителят на НЗОК Дечо Дечев. Благодаря ви, че приехте поканата във важен момент, в който има много теми, които можем да коментираме с вас. В началото няма как да не ви питам, през седмицата имаше пореден протест на майките на деца с онкологични заболявания, които настояваха за по-достъпни лекарства за техните болни деца и които твърдяха, че закриването на Фонда за лечение на деца е усложнило достъпа до животоспасяващи медикаменти. Съгласен ли сте с техните твърдения, д-р Дечев? Така ли е?

Дечо Дечев: С тези майки беше проведена среща в НЗОК и затова това, което се изнесе в репортажите с това, което казаха майките, беше част от това, което казаха по време на срещата. За тази част, която не знам защо се акцентира върху нея, съм напълно съгласен, че трябва да се приемат законови промени, които да решат проблема с трудни достъп до лекарства, които са отпаднали от регистрация в България. Това е проблемът. Проблемът е изцяло извън дейността на НЗОК. И поради тази причина във връзка с уговорката на тази среща, която имахме с майките, поех ангажимента да предложим текстове, които евентуално да се обсъдят и влязат.

Водещ: Говорите за среща при вас в Касата. Какво остана скрито от медиите за тази среща?

Дечо Дечев: Това, което стана скрито не бих казал, но малко или много за него не се говори, че има и други проблеми и тези проблеми касаят факти, които изнесоха майките, които в голямата си част касаят изпълнението на дейностите по това лечение, а не дали има, или няма препарат.

Водещ: Какво означава „изпълнението на дейностите по това лечение“?

Дечо Дечев Ще ви обясня.

Водещ: Съмняват се в компетентността на лекарите?

Дечо Дечев: Напротив, има компетентност, но по време на срещите те споделиха проблеми, които са забелязали по време на престоя им в клиниката. И дано не съм прав, но според мен се прави опит така да се отклонят нещата в една посока, която действително съществува – проблемът с трудния достъп до медикаменти, които не са регистрирани, да се отклонят другите оплаквания на майките, които бяха конкретни относно проблеми, които те са забелязали по време на терапията.

 Водещ: Още веднъж – каква е ядката на проблема, не ви разбирам докрай? Говорите с малко недомлъвки.

Дечо Дечев: Говоря с недомлъвки, защото според мен се прави някакъв опит да се прехвърли проблемът върху НЗОК, а той не е там. Сега аз напълно разбирам, че огънят трябва да се разсее и да не е само към едно място, но в случая НЗОК няма никакъв проблем. Просто това дали тя е платила, или не медикаментите няма никакво отношение към провеждането на терапията, а майките протестираха основно за проблеми, които са забелязали по време на провеждането на тази терапия.

Водещ: Мога ли аз да перифразирам, вие ще ми кажете доколко съм коректна. Казвате ли, че в този конкретен проблем с майките и техните онкоболни деца Министерството на здравеопазването се опитва да си измие ръцете с Касата?

Дечо Дечев: Не, такова нещо не казвам. Казвам просто, че проблемът, решението на проблема в изключително малка част зависи от НЗОК. Изцяло според мен трябва да се погледне върху дейността на лечебното заведение, където се провежда лечението, тъй като ще ви кажа, че ако проблемът беше системен, това означава, че би трябвало всички лечебни заведения, които работят по тези правила, да имат проблеми, а това не е така.

 Водещ: Добре, към една друга важна тема, която ни събира днес в студиото – едно доста дискусионно предложение, зад което заставате и самият вие за промени в здравното осигуряване: Здравната каса може да връща парите, платени за лечението на жертви от умишлени престъпления и на пострадали при катастрофи, причинени от пияни и дрогирани шофьори. Моля ви с конкретен пример да онагледим това, което вие предлагате и зад което заставате. Дайте конкретен пример.

Дечо Дечев: Предложението не е на Министерството на здравеопазването. Министерството е вносител на предложението. Предложението е на ръководството на Касата – мое и на моя екип. От 17 години съществува законов текст, който задължава Националната каса да предяви иск към лица, които са причинили увреда на трети лица. Такъв текст до момента, такива действия до момента през тези 17 години не са били предприемани в нито един случай поради елементарната причина, че е липсвал текст в този закон също, който да задължи органите да предоставят информация за влезли в сила дела.

Водещ: Съдебни решения?

Дечо Дечев: Точно така. Сега на практика това предложение, което се случва, указва реда, по който Касата ще бъде информирана за приключили дела и тя ще предявява искове.

Водещ: С една дума вие искате виновните да плащат лечението на жертвите си, това ли искате?

Дечо Дечев: Не, ние искаме да спазваме текста, който е записан в закона и сме длъжни да го правим.

Водещ: В кои случаи Касата ще си иска парите, например само когато е извършено скъпоструващо лечение или дори за счупен крайник също ще си търсите парите?

 Дечо Дечев: Казахте на фона на някакъв конкретен случай. Просто се мъча да се сетя за някакъв такъв. Примерно преди няколко месец беше нашумяло, че двама мъже пребиха един командос в Плевен. Командосът се наложи да влезе в болница и беше в кома за известно време. Тези двама младежи бяха привлечени под отговорност. Доколкото знам и доколкото четох, има решение на съда. В това решение на съда и те самите се признават за виновни и решението е, че те получават някаква присъда. Оттук нататък би трябвало това решение по някакъв начин да дойде в Касата. Касата проверява на потърпевшето лице какво е заплатила като дейности в този случай и предявява иск към тези, които са причинили това нещо.

Водещ: Много моля биячите на командоса да платят за неговото лечение и възстановяването. Дечо Дечев: Директно, плащат си, да. Това е тяхно задължение. Длъжен съм да кажа за друго задължение, което поемаме е, че отпада съществуващият текст за увреда на собственото здраве. Такъв текст също съществуваше за умишлена увреда на собственото здраве. Примерно някой тръгне да се самоубива, причини вреди и така нататък – този текст отпада. Остават само другите текстове,  които бяха.

Водещ: Един много важен въпрос, защото вие сте мениджър. Изчислили ли сте при тази ситуация колко пари ще се върнат в Касата?

Дечо Дечев:  Прогнозно, на мой въпрос за колко решения на съда евентуално биха се случили по този член, отговорът беше, че става дума за няколко хиляди на година. Вътре влизат, да го прочета, за да не изпуснем нещо, то е три реда.

Водещ: Простете, няколко хиляди случаи на година, а не няколко хиляди лева, това искате да кажете – случаи на година. Тоест на каква сума ще възлизат тези случаи приблизително?

Дечо Дечев Средствата, заплатени от НЗОК за лечение на заболявания, предизвикани от увреждане на здравето на други лица при умишлено престъпление, както и за увреждане на здравето на трети лица, извършено в състоянието на алкохолно опиянение или употреба на наркотични или упойващи вещества се възстановява на НЗОК от причинителя заедно с лихва и разходи /…/.

Водещ: Какви пари ще си върнете в Касата според вас горе-долу?

Дечо Дечев: Сега, когато говорим за няколко хиляди, имайки предвид, че средната цена на една клинична пътека, която се плаща, е да речем около 900 лева, значи става въпрос за няколко милиона би трябвало да влязат, ако се приеме да се търси давност примерно от 5 години насам това значи, че спокойно биха могли да влязат няколко десетки милиона, тоест да се възвърнат и да се платят от причинителите на тези деяния.

Водещ: Към последното важно събитие, което обсъждаме с вас. На 15 юли очакваме Министерство на здравеопазването да предложи промяна в здравноосигурителния модел, който да сложи край на монопола на Касата. Съгласен ли с това или това ви притеснява?

Дечо Дечев: Съгласен съм и ме притеснява.

Водещ: Кажете защо сте съгласен и кое ви притеснява?

Дечо Дечев Съгласен съм, защото въпреки че не съм привърженик на начина, по който се иска това да се направи, това най-после ще доведе до такова положение, че искаме или не искаме, трябва да направим промени, които от много време се иска да се извършат, но до момента не се позволяваше в организацията на работата на НЗОК. Тоест тя в никакъв случай няма да може да остане в този формат, в който е. Задължително ще трябва да се приемат предложенията, които както казах ги има отдавна, да се редуцира броят на регионалните каси, екипът да се концентрира върху дейности, които гарантират правилното разходване на средствата. И трябва да се подготви за една неравностойна конкуренция, неравностойна казвам, защото НЗОК по закон няма право да печели от дейността си докато предложението, което е, ще имат право да печелят. Трябва да се подготви за много силен натиск, защото по мое виждане тежестта на проблемите ще остане на гърба на НЗОК. Тоест големият контингент болни ще останат в Касата. И същевременно приходната част на Касата, с която тя покрива тези задължения на болните, ще се пренасочи на други места.

Водещ: Последен въпрос, защото казахте нещо много важно в началото. Казахте, че не сте съгласен с начина, по който ще се случи това. С какво не сте съгласен – Касата да се конкурира на равни нога с частните фондове?

Дечо Дечев: Защото предложението, вижте, в общите разходи, които правим в момента всички като общество, има една част, която се покрива от Касата. Това са тези 4 милиарда, които даваме под формата на осигуровки. Има обаче един приблизително още 4 милиарда, които като общество вадим от джоба си и плащаме. В момента предложението на министъра, за което искам да подчертая изрично, че не е предложение на Касата, защото после да не стане така. Предложението касае тези 4 милиарда, които даваме като осигуровки. То не коментира другата част от парите, които си вадим от джоба. И това предложение на практика вместо да осигури повече ресурс в този обществен фонд, който дали ще се плаща от един, два или три фонда, на практика намалява този ресурс, защото позволява на част от тези играчи, които ще бъдат в тази дейност, да печелят от тези пари. Тоест ресурсът де факто ще стане по-малък, а не повече. И проблемите, които имаме всички ние, които са главно в онази част от плащанията, които в момента са доплащане на дейности, там не се пипа. Това е притеснението ми основното.

Водещ: Безкрайно ви благодаря. За мен е важно и повече от любопитно наистина какво ще бъде представено на 15 юли, защото това е система, която засяга всички ни и дебатът трябва да е сериозен.

Дечо Дечев: Първата ви тема относно за Фонда, която беше, искам само да прочета едно изречение от най-голямата пациентска организация и нейния представител в Обществения фонд, който е бил, само едно изречение: „Основните нередности в дейността на Фонда са свързани с неспазване на правилника за дейността, разглеждане, протоколиране и гласуване на заявления с непълна документация, най-често без предложения за лечение, подменени гласувания, представяния за подпис на протоколи преди провеждане на заседания“. Това основните причини, вписани в 9 страници, поради които се налагаше дейността на този фонд да подлежи на корекция.

Влизане на частни фондове ще намали финансовия ресурс в здравеопазването

bTV  Новини в 12.00 часа 


Предложението за демонополизация на НЗОК и влизане на частни фондове на практика ще намали финансовия ресурс в здравеопазването, коментира управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев в Тази събота по бТВ. Според него предложенията, които ще бъдат представени в понеделник засягат само парите от осигуровки, но не и тези, които пациентите сега дават като доплащане.

Д-р Дечо Дечев: Предложението касае тези 4 млрд., които давате като осигуровки. То не коментира другата част о парите, които си вадим от джоба. И това предложение на практика вместо да осигури повече ресурс в този обществен фонд, който дали ще се плаща от един фонд, от два или от три, на практика намалява този ресурс, защото позволява на част от тези играчи, които ще бъдат в тази дейност да печелят от тези пари. Тоест ресурсът де факто ще стане по-малък, а не повече.

Баща на 2-годишно момченце с тежка форма на левкемия

bTV  Новини в 19.00 часа 


Зов за помощ от Пловдив. Баща на 2-годишно момченце с тежка форма на левкемия, претърпял трансплантация се нуждае от средства за долекуването си в Турция.

Ангелина Дойчинова: Отслабнал си, ама ти си силен и ти можеш, мамо, да се справиш с всичко.

Това е единствената връзка през последните два месеца между 31-годишния Атанас, който се лекува в турска клиника и семейството му в България. Зад компютъра му често седи 2-годишният му син Алекс.

Атанас Динков: Ами, аз винаги съм се чувствал борбен, но периодът, който тук стана е много дълъг вече и получи се повече това заболяване, сега след химиотерапията.

Мъжът е с диагноза остра миоидна левкемия. Присадени са му стволови клетки, но след това се появяват усложнения и така срещата с близките се отлага още.

Досега сумата, която Наско дължи на клиниката е над 30 хил. евро, а лечението му продължава. Следващата седмица е рожденик.

Ангелина Дойчинова: Искам неговият подарък да бъде много, много здраве, да може да се възстанови, да дойде да си гушне детето и като ходи на прегледи, да му казват – Наско, няма проблеми, всичко е ок.

Атанас Динков: Най-големите ми мечти за рождения ден – да се прибера, да съм жив и здрав, да изгледаме детето.

Водещ: Ако искате да помогнете, ще откриете дарителската сметка на сайта btvnovinite.bg

Температурните разлики са от съществените стресови фактори за нашия организъм

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа 


Температурните разлики са от съществените стресови фактори за нашия организъм. В това са категорични лекарите. В ефира на Нова един от водещите кардиолози в страната цитира проучване, според което всеки 10 градуса рязка промяна водят до 5% увеличаване на острите заболявания на сърцето. Съветът на лекаря е да има превантивни мерки, като например да се пият повече течности. Те обаче не трябва да са много студени, отново заради разликата в градусите.

Проф. д-р Иво Петров: Хора, които са принципно податливи, като диабетици и хора с фамилна предопределеност или хиперхолестерол, високи нива на холестерола са изключително много податливи при такива резки промени в температурата да имат някое нежелано остро събитие.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 14.07.2019