Как да стане реформата в здравеопазването

24 часа  стр. 13, 19


В понеделник здравният министър Кирил Ананиев представи на широка кръгла маса финален вариант за нов здравноосигурителен модел. Той предвижда отдпадане на монопола на здравната каса и включване на частни здравни фондове.

„24 часа“ потърси мнението на лекари, депутати и здравни експерти за предложения модел.

***

Проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ „Пирогов“: Качествените болници и техните пациенти печелят от реформата

Новият здравноосигурителен модел, предложен от министър Ананиев, има поне 3 базови предимства.

Разбиването на монопола на НЗОК и даването на възможност гражданите да избират здравен фонд е само по себе си предимство, но в същото време то е най-сигурният начин чрез конкуренцията да се повишат качеството на предоставяните услуги и контролът върху изразходването на средствата.

Много важен момент е, че правото на избор се делегира при запазването на солидарния модел на здравно осигуряване, който създава равнопоставеност на осигурените, но и дава възможност пациентите, които се нуждаят от скъпа терапия, която човек със средни доходи не може да заплати, да бъдат лекувани.

Третото базово предимство на предложения нов модел е възможността да бъде правилно остойностен основният пакет от дейности, така че хората да не доплащат за него, а работещите в сферата на медицината да получават справедливо възнаграждение за труда си. Въпрос на преценка е на какъв период условията да се предоговарят.

При публичното представяне на концепцията на министър Ананиев видяхме, че в повечето държави с добра практика в здравноосигурителната политика условията се договарят всяка година или малко по-дълги периоди, и това е правилно, защото дава шанс за навлизането на иновативни терапии и методи.

Като цяло новият модел дава по-добър шанс на добрите специалисти и на работещите болници, които са истинските стълбове на здравеопазването, съответно и на техните пациенти. Логично е, че осигурителите ще търсят партньорството на болници, които покриват най-високите стандарти за качество и предоставят най-широк кръг от услуги – не само в сферата на леките интервенции, а и в областта на тежките и социлно значими заболявания. Това означава, че добрите болници ще имат повече пациенти и възможност да инвестират в квалификацията на екипите си и в съвременната апаратура. Кой е крайният печеливш от това, е риторичен въпрос.

***

Д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз: Добре е, че се заговори за конкуренция не само между болниците, но и между финансиращите органи

Добре е, че заговорихме за конкуренция не само при лечебните заведения, но и при финансиращите органи.

Според мен обаче не бяха ясно посочени точно кои проблеми ще реши демонополизацията в този момент, в който от години чакаме електронно здравно досие, единна информационна система, електронна рецепта. Това е основният въпрос, на който трябва да си отговорим.

***

Д-р Мими Виткова: Демонополизацията не е лошо нещо, важно е как ще я направим

Демонополизацията не е лошо нещо, но е важно как ще я направим. Дали предварително ще изчистим многото въпроси, или ще скочим – първо ще действаме, после ще мислим. Бих препоръчала обратния подход.

В момента все още има много неясноти. Говори се за регистриране на нови субекти, наречени здравни фондове, но не става ясно по каква процедура ще се лицензират и с какъв капитал. Вноската се запазва 8%, но в системата ще влязат по-малко пари, тъй като от тях трябва да се заделят средства за гаранционен фонд.

От тях всяка една от компаниите трябва да задели и технически резерви, за да покрива непредвидени разходи. Непременно трябва да има и изравнителен фонд, който да изравнява риска, че в едно дружество ще има повече болни, а вноската е една и съща.

На лечебните заведения се дава правото сами да образуват цените, т.е. няма национални цени. Тези нови застрахователни или осигурителни дружества ще трябва да се договарят с всяко лечебно заведение, което е доста сложен процес, особено в система, която няма традиции, и особено във финансовата ситуация, в която се намират лечебните заведения най-вече в провинцията. Те там са монополисти. Когато имаш осигурени лица на тази територия, болницата е една и не можем да очакваме от този подход, че цените на здравните услуги ще намалеят, напротив опасността е, че те ще се увеличат. Най-големият проблем сега би бил нагнетяване на очаквания и у работещите в системата на здравеопазването, и у пациентите, че нещата ще се случат много добре. Виждайки рисковете, които засега не са обмислени, разочарованието би било най-неприятното, защото, когато сменихме системата на бюджетно финансиране с осигурителна система, очакванията бяха, че пазарът ще реши всички проблеми, а той натрупа нови, без да реши много от фундаменталните.

Д-р Виткова е председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването

***

Д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС: Да търсим аргументи в подкрепа на модела

Тръгвам от разбирането, че сега обсъждаме концепция, а не конкретни текстове. Според мен на първо място трябва да има отговор на следните въпроси: работи ли в момента Министерството на здравеопазването по остойностяване на медицинските дейности; има ли разработена и действаща информационна система, която да е обвързана с други системи и да е част от електронното правителство; разработени ли са стандартите, правилата за добра медицинска практика.

По тези въпроси аз имам информация, че Министерството на здравеопазването в момента работи, и те са базата, от която трябва да се тръгне при обсъждането на концепцията. Без тези основополагащи инструменти на здравната система трудно може да говорим за какъвто и да е напредък.

Всички са съгласни с разбирането, че трябва да има промяна, защото в момента нито политиците, нито пациентите, нито съсловието са доволни от системата. Така че трябва да има движение в някаква посока и нашата политическа сила винаги е заявявала, че трябва да има демонополизация на Националната здравноосигурителна каса в смисъл, че тя да бъде поставена в условията на конкуренция. Не знам да има нещо по-добро измислено от това да има конкуренция между финансиращите органи, между лечебните заведения и правото на пациента да избира финансиращ орган. Това според мен са основополагащи права, които трябва да ни овластят с разбирането, че е необходимо да подкрепим посоката, в която е представена концепцията.

На следващо място, трябва да имаме отговори на няколко други важни фундаментални въпроса. Какво става с онкозаболяванията? Лекарствата за тях сега са около 200 млн. лв. Какво става с редките заболявания? Друг важен и деликатен въпрос е какво ще се случи с болниците, с които нито един от фондовете няма да сключи договор, защото не отговарят на съответните изисквания и критерии за качество?

Трябва задължително да има отговор на тези въпроси, за да можем да вървим напред. Последното, с което искам да завърша, е, че посоката, в която се предлагат промените, трябва да намери по-голяма подкрепа. Защото в момента най-лесно е да се намерят аргументи как не могат да се случат нещата. В момента сме в ситуация, в която трябва да търсим аргументи в подкрепа на новия модел, с които да се случат нещата.

Иначе звучи много красиво – демонополизация, конкуренция в една изключително консервативна система, каквато е здравеопазването.

Електронната система и електронното досие ще изсветлят до голяма степен и ще направят това, което казват, че ще свършат частните фондове като дисциплиниращи органи.

Ще излязат наяве и злоупотребите и когато човек е в болнични, а не трябва.

Всички тези неща ще станат явни, както станаха явни в момента, в който свързаха системата на границите и на митниците с тази на НОИ.

Сега вече става ясно, ако минеш границата, а се водиш в болнични. Електронизацията е нещо, което е много по-ефективно и по-малко опасно за обществото.

С муковисцидоза живеят 250 българи, във Варна отвори експертен център

Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 8


Експертен център по муковисцидоза бе открит в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. За такъв от години настояваха родители на болни деца. 40 лекари от различни специалности, психолози и социални работници ще консултират пациентите.

Центърът е втори у нас и първи в Североизточна България. 250 българи страдат от най-често срещаната рядка болест при бялата раса, а в Североизтока са близо 60 между 1 и 42 г. Центърът ще даде възможност за прецизно проследяване на състоянието им и ранно лечение на евентуални усложнения, обясни началникът на Втора детска клиника в „Св. Марина“ доц. Миглена Георгиева, ръководител на новата структура.

Наследственото заболяване засяга основно белите дробове и храносмилателния тракт, често и черния дроб. Преди век децата с муковисцидоза са преживявали само година-две, а днес в развитите страни продължителността на живот вече е 50-60 г. У нас трябва да се въведе неонатален скрининг, допълни доц. Георгиева.

Благодарение на Медицинския университет разполагаме не само с високи технологии, но и с обучени мултидисциплинарни екипи, каза проф. Силва Андонова, директор по лечебната и диагностична дейност в „Св. Марина“.

Търновка в мозъчна смърт спаси трима

Дима МАКСИМОВА

24 часа  стр. 8


63-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт, спаси с органите си – черен дроб и бъбреци, три живота. Пациентката била приета в реанимацията на болницата във Велико Търново с мозъчен кръвоизлив и въпреки усилията на лекарите за нея нямало шанс. В момента на тежката загуба близките й веднага са взели решението да дарят органите й и да спасят други човешки животи.

Експлантацията на черен дроб и бъбреци е извършена на място във великотърновската болница от екип на болница „Лозенец“. Трансплантациите вече са направени и реципиентите се възстановяват.

Координатор е д-р Сибила Маринова, която е сред достойните българи на „24 часа“ за кампанията й за популяризиране на даряването на органи.

Това е четвърта донорска ситуация в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ за 2019 г.

SOpharmacy отваря аптеки във Варна, предлага продуктово разнообразие и потребителско изживяване

24 часа  стр. 9


Отвори врати първата аптека на SOpharmacy във Варна. Компанията идва в града с висок стандарт за продуктово разнообразие, достъпна грижа за здравето, лично внимание и обслужване. Първата аптека в морската ни столица се намира в кв. „Левски“ ул. „Дубровник“ 39. Предстои откриване на още два обекта до края на годината.

SOpharmacy радва клиентите си вече в 9 града в България и 55 аптеки, както и в цялата страна онлайн на sopharmacy.bg

Във Варна до 18 юли клиентите ще могат да се възползват от 10% отстъпка от цената на всички продукти с изключение на промоционалните предложения и на лекарствата, отпускани по лекарско предписание. Първите 1000 посетители на аптеката ще получат скреч карти, чрез които ще спечелят разнообразни подаръци от собствената марка на SOpharmacy. Над 1000 актуални промоции с до -40% и разнообразни слънцезащитни оферти до края на юли очакват клиентите.

Отличително предимство на аптеки SOpharmacy е подредбата на продуктите – всички, които не са със специален режим на съхранение, са достъпни-в ясни категории по предназначение, симптоми и терапии. Предлага се широка гама продукти за здравословен живот, лекарства, хранителни добавки, дермокозметика, продукти за ежедневна грижа, хигиена, мама и бебе, аксесоари. Само в SOpharmacy могат да се намерят продукти на марките Florame, Ecodenta, SO’BiO, Skincode, Original Ginger и много други. Специално внимание е отделено на БИО продуктите. Това дава достъп на варненци до повече разнообразие и възможности за избор. На място могат да се изготвят и екстемпорални лекарства по рецепта.

В аптеките на SOpharmacy има възможност за професионална консултация в специално обособена стая – фармацевтите консултират индивидуално за съвременни и ефективни начини за облекчаване на някои от най-разпространените дискомфортни състояния. Разширената консултантска функция на фармацевтите е подкрепена със знания и обучения от медицински екип от специалисти.

Варненци ще могат да се запознаят с лоялната програма на SOpharmacy, с която всяка покупка носи точки, които се разменят за продукти от каталога. Всяка седмица за лоялните клиенти има специални предложения с отстъпки от 25 до 50%. Всеки нов лоялен клиент ще получи комплимент -списание SOhealth.

Работното време на аптеката на ул. „Дубровник“ е в делнични дни от 8 до 21 часа, а събота и неделя и празничните дни от 9 до 20 часа.

Спасиха мъж и жена от смъртоносна треска

Заразили се от кърлежи при работа в гората

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 21


Мъж на 57 и жена на 38 г. бяха напълно излекувани в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив от смъртоносната конго-кримска хеморагична треска. Мустафа и Мария са от кърджалийските села Рогач и Чал. И двамата са лесничеи и са се заразили след ухапване от кърлеж.

„Предполага се, че са били налазени, докато са били в гората. Развили са симптоми на заболяването като по учебник – внезапно вдигане на висока температура, втрисане, болки по мускулите. Имали са гадене и повръщане“, обясни началникът на инфекциозната клиника доц. Андрей Петров.

След 5 дни температурата спаднала, но интоксикацията се засилила и се появило характерното за кримската треска кървене. Първо от венците, после от стомах и черва. Двамата пациенти били докарани в Пловдив в тежко състояние и с реален риск за живота. Изолирали ги в специални боксове, до които достъп имал само лекуващият екип.

„Персоналът е имунизиран, тъй като кримската треска е заразна. Може да се предаде по кръвен път“, уточни доц. Петров. Проведена е успешна терапия с противовирусен препарат, биопродукти и кръвоспиращи средства.

Това са първите случаи за т.г. на опасното заболяване, предавано от кърлежи. През м.г. пак в инфекциозната клиника са излекувани петима души. При тях обаче кримската треска е била в по-лека степен, без кръвоизливи.

Лекарите съветват при разходки сред природата да не се носят сандали, а затворени обувки, както и дълги панталони и блузи с ръкави. След излетите трябва внимателно да се проверява цялото тяло за кърлежи.

Остойностяват дейностите в здравния пакет

Труд  стр. 4


Медицинските дейности, включени в основния здравен пакет се остойностяват като работата по това ще приключи до края на годината. Това съобщиха от ресорното ведомство във връзка е представения в понеделник проект за нов здравноосигуротелен модел в България. Остойностяването ще бъде в рамките на сегашната здравна вноска от 8%.

В момента се работи върху средата и нормативната уредба, при които функционира сегашната здравна система. Здравният министър Кирил Ананиев даде за пример настоящата дейност на здравното министерство, свързана е медицинските стандарти, правилата за добра медицинска практика, алгоритмите на клиничните пътеки, въвеждането на Националната здравна информационна система, модернизацията на спешната медицинска помощ и др. Министърът подчерта, че презентацията на новия осигурителен модел има за задача да начертае общата рамка, а детайлите ще бъдат конкретизирани в диалог и след постигнат консенсус между всички заинтересовани страни.

Припомняме, че предложението на здравното ведомство е пълна демонополизация на НЗОК. Касата ще се конкурира при равни условия с частни здравни фондове, като изискването за здравен фонд е той да представлява минимум 500 хил. души. Всеки пациент ще избира кой фонд да управлява здравните му вноски и къде да бъде лекуван.

Рекордьор по смъртност в ЕС остава България

Страната ни е на първо място с 1602 починали на 100 000 жители

Труд  стр. 7


България държи първенство по смъртност в Европейския съюз с 1602 смъртни случая на 100 000 жители. Следват ни Румъния и Латвия с по 1476 смъртни случая на 100 000 души, Литва -1455 и Унгария – 1425. На другия полюс в класацията са Испания (829 смъртни случая на 100 000 жители), Франция (838), Италия (843), Малта (882), Люксембург (905) и Швеция (913). Данните са на Евростат за 2016 година като през този период средната смъртност в ЕС е 1002 души, а общо всички смъртни случаи са 5,1 млн. Това е с около 80 000 по-малко от предходната година.

В доклада се отчита, че водещите причини са сърдечни удари, инсулти и онкологични заболявания.

Малко над 1,8 милиона души са починали от болести на кръвоносната система (предимно инфаркти и инсулти), а 1,3 милиона – от рак. Това са двете основни причини за смъртните случаи в ЕС, като са отговорни съответно за 36% и 26% от общата смъртност.

Третата основна причина за смъртност на стария континент са заболявания на дихателната система, от които през 2016 г. са загинали 422 000 души (8% от всички). Значителен е и делът на произшествията и инцидентите – 237 000 смъртни случая или 5% от всички; следват заболявания на храносмилателната система (222 000 смъртни случая, 4%), психични и поведенчески болести като деменция (220 000 смъртни случая, 4%) и заболявания на нервната система, включително болестта на Алцхаймер (219 000 смъртни случая, 4%), се посочва още в отчета на Европейската статистика.

Идеите за нов здравен модел не срещат одобрение

Това са тежки неща, а ГЕРБ тежки неща не прави, смята бившият здравен министър Петър Москов

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


Очаквано, обявените промени в здравния сектор и демонополизацията на здравната каса не срещат особено одобрение и пораждат редица въпроси.

„Министър Кирил Ананиев има желание и воля за промени, но политическото мнозинство няма такива. Защото това са тежки неща, а ГЕРБ тежки неща не прави“, обяви пред Би Ти Ви бившият здравен министър от втория кабинет „Борисов“ Петър Москов. Според него идеята за демонополизация на здравната каса е предложение държавата да излезе от отговорността си в сферата на здравеопазването и тя да се носи от частните фондове и от пазара. Проектът на МЗ предвижда НЗОК да се конкурира с частните дружества, всички да осигуряват задължителен основен пакет, но фондовете сами да договарят цени с лечебните заведения. „Държавата бяга от решението за това да създаде ефективност за харченето на нашите пари“, допълни Петър Москов.

За да може един фонд да получава задължителните здравни вноски на гражданите, той трябва да има поне 500 000 осигурени. „Кой ще поема лечението в чужбина или скъпите терапии и дали фонд с 500 000 души ще може да прави това адекватно и качествено“, попита Москов. Според него здравната каса трябва да остане основният стълб, който да гарантира, че всички осигурени ще получават лечение за масовите, социалнозначими болести.

„Новият здравноосигурителен модел ще работи известен период от време. Ако не бъдат верни анализите и разчетите и ако не е ясно предварително какво може да се покрие с вноската от 8%, новите играчи в системата ще бъдат изправени пред доста сериозни финансови предизвикателства“, заяви пред Блумбърг тв Мими Виткова, председател на УС на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

„Трябва на национално ниво да се направи гаранционен фонд, който да предпазва осигурените лица от фалити на някои от дружествата. Всяко от дружествата формира технически резерви от премиите“, коментира тя.

И Виткова смята, че не е работа на застрахователите да разрешават проблемите в здравеопазването. „Застрахователите няма как да предоставят липсващите медицински кадри във всяка точка извън големите населени места в страната. Застрахователите могат с финансови механизми да влияят до известна степен върху качеството, засилвайки контрола върху дейността на лечебните заведения“, допълни Мими Виткова.

„Средствата в системата са недостатъчни, лечебните заведения са недофинансирани и най-притеснително е положението в малките населени места. Затова без допълнителен ресурс и без увеличение на здравната осигуровка няма начин положението в системата да се подобри“, коментира пред clinica.bg д-р Камен Данов от Медицинската федерация към „Подкрепа“. „Вместо да се увеличи осигуровката и да се вложат повече пари в НЗОК, така че тя да може да финансира и да не трупа дългове, те предлагат да се вземат част от парите, да се вкарват малко допълнително, за да се отиде към един допълнителен пакет, който ще мине през застрахователни компании. Самите застрахователи тръгват отдалече и казват, че не са убедени, че този модел ще проработи, а се очакваше, че ще приемат идеята като топъл хляб. Но те си дават сметка, че реално погледнато, едва ли ще могат да реализират застрахователна печалба, каквато има във всеки един друг сектор“, допълни той.

Този модел ще увеличи доплащането, което и сега не е малко и по-скоро трябва да се мисли как то да се намали, смята представителят на „Подкрепа“.

***

ОДОБРЕНИЕ

От ДПС припомниха, че партията от 15 години настоява да има демонополизация на НЗОК. Но и те смятат, че предложеният модел крие много предизвикателства. За да може той да се осъществи, в здравния сектор е нужна единна информационна система, база данни, чрез която да работят всички фондове, да се остойностят медицинските услуги и да има ясни медицински стандарти и правила за добра медицинска практика. Нищо от това още не е факт, коментира депутатът от движението Нигяр Джафер.

Ето как (не) се прави здравна реформа в България

Ясен БОЯДЖИЕВ

Сега  стр. 11


„Никой не е доволен – нито пациентите, нито хората, които работят в системата, нито аз. Дошло е времето, даже сме закъснели, за промяна на модела“, каза министърът на здравеопазването този понеделник, след като представи поредната си идея за здравна реформа, Той играе главна роля в сапунения сериал „Смяна на модела“, който гледаме вече година и половина. Сюжетът в него тъпче на едно място, а идеите нямат особено значение, защото бързо се сменят и забравят Важни са само думите, като едни и същи реплики се повтарят периодично с престорен драматизъм.

До тук в „Смяна на модела“

Още в първата серия, „излъчена“ на 2 февруари миналата година, министърът обяви същото: „Сегашният модел е напълно изчерпан“ И се закани до няколко месеца да предложи нов модел, който да бъде приет наесен и да заработи от 1 януари (2019 година).

Но наесен не бе прието нищо. Вместо това на гръмко рекламирана прожекция бяха представени два варианта за нов модел. Публиката остана втрещена от тяхната недомисленост и липса на конкретика и започна да се пита какво са правили толкова време сценаристите. После се чу за някакви работни групи, които обаче, както стана ясно чак сега, приключили работа в края на годината със заключение, че държавата трябва да предостави финансови разчети, за да продължат нататък. Такива разчети още няма. Няма и нужда да споменаваме, че от 1 януари не заработи нищо.

Новата серия

И така допреди десетина дни, когато министърът обяви, че предстои нова серия, в която ще представи нов модел. От нейния изтекъл в медиите трейлър се разбра, че този път ще става дума за демонополизация на здравната каса. Тоест тя вече да се конкурира с частни здравни фондове за парите от задължителната вноска и финансирания с тях основен пакет медицински услуги, така че хората да имат право на избор. В самата идея няма нищо ново – тя от много години е един от постоянните рефрени в дебатите за здравеопазването. Нещо повече – това е темата, която предизвиква най-силна възбуда и противопоставяне. Привържениците й смятат, че пазарът и конкуренцията могат да решат всички проблеми, защото подобряват контрола, прозрачността и ефективността и така водят до по-високо качество на по-ниска цена. Според противниците й пазарът няма място в социални сфери, които ползват публичен ресурс, а приказките за конкуренция са „опиум за народа“, чиято цел е да се осигури препитание за един кръг хора.

Сега обаче и за едните, и за другите е напълно излишно да се превъзбуждат, да ликуват или да се притесняват. Защото новият епизод на сериала се оказа по-постен дори от собствения си трейлър. До вчера, докато разполагаха само с изтеклата предварително информация, всички медии говореха за „краткия вариант“ на новия модел. Официално представеният вариант обаче се оказа още по-кратък. Всъщност, това било най-обща посока за евентуална реформа. Това не е самият модел, а само „скелет на модел“, обясни министърът. След което отказа да отговаря на каквито и да било въпроси.

Като например: какво ще има в основния пакет здравни услуги, при положение че недостигащият финансов ресурс ще намалее още повече заради издръжката на бъдещите фондове; какво ще последва, ако цените на услугите се договарят не на национално ниво, а от всеки фонд и всеки изпълнител поотделно; ще плаща ли държавата най-после пълния размер на вноските за осигуряваните от нея деца, пенсионери и безработни; ще е достатъчен ли сегашният размер на вноската от 8%; няма ли доплащанията, които при нас са най-високите в Европа, да нараснат още повече; кой ще поеме скъпоструващото лечение на онкоболните, на хората с редки и с тежки хронични заболявания; какво ще стане със „скелетите в гардероба“ на здравната система, каквито са например регионалните диспропорции, ниското заплащане, недостигът на кадри, огромният брой хоспитализации? Тези и куп други въпроси си остават без отговор.

Впрочем, продължават да липсват дори и базовите данни, без които какъвто и да било смислен модел не е възможен. В България никой не знае кое колко струва реално в здравната система. Сега министърът очаква остойностяването на дейностите да е готово до края на годината. Но това той отдавна го очаква (и докато беше зам.-министър на финансите), а резултатът е все един и същ. Тук никой не знае дори колко са болните българи, какви заболявания имат и от какво лечение се нуждаят. Да не говорим за прословутата здравна информационна система. Според министъра до края на годината модулите й щели да са готови, а догодина предстояло да се обяви и обществената поръчка. И това след поне 15 години подобни приказки и стотици похарчени милиони.

Скоро нов модел няма да има

Заради всичко това новообявената посока на здравната реформа води, както се казва, някъде около Луната. А на изпратения да се лута там „скелет на модела“ му липсват по-вечето части. Той всъщност не е и скелет, а купчина кокали от различни животни, които няма как да се съберат в едно.

Сега пак предстоят работни групи, консултации и дебати, докато бъде постигнат „максимално широк експертен консенсус“ (какъвто не е възможен). Министърът обещава, че дебатът по реформата ще започне в Народното събрание в началото на 2020 година. Някои изчисляват, че при това положение демонополизация и частни здравни каси теоретично може да има най-рано пред 2021 година. Тогава обаче ще предстоят парламентарни избори. Тъй че в мандата на този министър и на това правителство нищо ново няма да има. Но можем да очакваме още епизоди на сапунения сериал „Смяна на модела“.

Бойко Пенков: Няма да намаляваме основния пакет

Телеграф  стр. 10


Няма никакъв шанс пакетът с осигуряваните медицински услуги да бъде намален.

Това коментира зам. здравният министър д-р Бойко Пенков по повод новия здравноосигурителен модел, който бе представен на кръгла маса в понеделник. Както „Телеграф“ писа, идеята е частни фондове да се конкурират със здравната каса. Всеки българин сам ще решава къде да отива 8-процентовата му вноска за здраве, която ще покрива основния пакет от дейности. За останалите медицински услуги пък ще избираме – дали да плащаме кеш по предварително обявени ценоразписи, или да си направим допълнително здравно осигуряване. Според д-р Пенков новият модел забранява негативната селекция. ,Дз може да имам хронични заболявания. Фондовете нямат право да откажат да ме осигуряват. Ние ще избираме фондовете, а не те нас“, обясни пред Нова зам. здравният министър.

Уволниха трима заради взрив на салмонела

Телеграф  стр. 10


Общо трима служители са уволнени заради взрив на салмонела в Русе.

През миналата седмица стана ясно, че медицинска сестра е отстранена от работа, защото е била заразена и е разпространила салмонела сред персонала в детската ясла. След нея обаче са отстранени още двама души, пише clinica.bg., като се позовава на данните от епидемичния бюлетин на здравното министерство. Заразата е плъзнала в детска ясла №9 в гр. Русе. Към 10 юли броят на заболелите деца е 6. При две от тях е проведено болнично лечение, а при останалите – амбулаторно. Други пет от контактните хлапета са без симптоми, но са с положителни резултати от извършеното микробиологично изследване и затова се лекуват в домашни условия.

ХЛОРЪТ В БАСЕЙНИТЕ ДОКАРВА АЛЕРГИЯ

Не бива да се самолекуваме, нужна е микробиология

Телеграф  стр. 23


Басейните са сред най-посещаваните места през летния период. Освен забавление и прохлада обаче, могат да ни донесат някои неприятности. Особено, ако не внимаваме. Става дума за гъбични инфекции, от които най-често страдат жените.

„По принцип няма сигурен начин да се предпазим от гъбички, особено ако собствениците на басейните не полагат необходимите грижи водата да е чиста. Обикновено те я хлорират и това може да предизвика дори алергии. По този начин дори няма как да изпитаме удоволствие от къпането“, коментира специалистът по акушерство и гинекология д-р Валентина Григорова. Според нея трябва да внимаваме и с шезлонгите, които ползваме на такива места, и винаги да използваме собствени дрехи, които сме изпрали и изгладили. Причината е, че басейните се посещават от хора с най-различни възгледи за чистотата.

Ако имаме гъбична инфекция, в никакъв случай не бива да прибягваме до самолечение.

„Гъбичките са общо понятие, защото те имат много подвидове. Трябва да се направи микробиология, за да се типизира видът, и тогава да се лекува“, коментира д-р Григорова. В никакъв случай не бива да прибягваме до антибиотици. Напротив, понякога тяхната прекомерна употреба може да доведе до поява на такава инфюкция. В момента, в който има оплаквания, жената трябва задължително да потърси лекарска помощ.

Вярно е и че в аптеките се предлагат и различни вагинални таблетки, които се купуват без предписание на лекар, но не е препоръчително да ги купуваме без предписание от лекар. Самолечението само може да усложни ситуацията.

„Имайте предвид, че много често пациентите подхождат с леко пренебрежение към този вид инфекции. А те са най-продължително лекуваните. И ако не се вземат мерки и не се лекуват и двамата партньори, лечението няма да има ефект. Непрекъснато ще има реинфектиране“, каза специалистът.

Правила

Все пак има някои правила, които е добре да спазваме. Задължително е подсушаването, след като излезем от басейна. Не бива да оставаме с мокър бански. Вярно е, че той изсъхва бързо от слънцето, но не бива да оставаме дълго време мокри. Добре е да се преобличаме редовно. Интимната хигиена е много важна част от общата хигиена. Тя дава печата на културата на човека. След басейн задължително трябва да се изкъпем добре. Жените могат да си направят и интимен душ. Сега има много препарати, предпазващи телове. Но употребата им трябва да е задължително след консултация с лекар.

Парене и често уринирне – най-честите симптоми

През лятото се засилват и циститните оплаквания. Причината е промяната на времето от студено към топло. Тогава човек може да има по-лежерно поведение както по отношение на облеклото, така и по отношение на храната. Симптомите са парене, често уриниране, дискомфорт в перинеалната област. Това е характерно по-скоро за жените, но понякога се наблюдава и при мъжете. Неприятните възпалителни процеси на пикочополовите пътища се характеризират с течение, различно на цвят, в зависимост от причинителя, различна болка и дискомфорт. Добре е още при първите симптоми трябва да се вземат мерки и да се потърси лекарска помощ. Лечението е съобразно поставената точна микроболиологична диагноза. Необходимо е да се изследва влагалищен секрет или такъв от уретрата при мъжа, за да се изясни какъв е причинителят на възпалението. Различните групи медикаменти не покриват целия спектър, затова самолечението е недопустимо.

Трябва да имаме предвид и нещо друго, което е важно. Когато времето е горещо, хората посягат към студените напитки. Това предполага бърз отговор на пикочните пътища, което провокира появата на тези симптоми. Също така трябва да внимаваме и краката ни да не са студени. Затова нека не се къпем с много студена вода. Усложнения

Усложненията, които настъпват след едно възпаление, дават отражение върху детеродните способности както на мъжа, така и на жената. Причинителите на възпаленията могат да бъдат полово предавани инфекции, при които се изолират хламидии, трихомони, микоплазми, уреаплазма и др. Например, при изолиран трахомонас вагиналис, който е характерен за летния период като разпространяващо се заболяване. Фактори за появата му са най-вече басейните, които посещаваме през този период.

Новият здравен модел: Фалит на болници, по-ниско качество и по-скъпи услуги

Очакванията за положително влияние от т. н. разбиване на монопола на Здравната каса не само са нереалистични, но и не е направена никаква сметка за разрушителните сили на подобна организация

Проф. Христина ВУЧЕВА

Земя  стр. 7


Предложенията за реформи в здравеопазването започнаха още през 2010 г. Тогава бяха заявени намерения и планове за следните изменения:

• Оптимизиране на болничната инфраструктура;

• Въвеждане на нов вид здравна карта и до края на 2014 г. всеки да има електронно здравно досие;

• Премахване на клиничните пътеки и замяната им с диагностично свързани групи като метод за определяне стойността на медицинските услуги.

Тези бъдещи промени бяха записани и в Националния план за реформи за 2011 г, който беше представен в ЕК. Нито едно от тези предложения не се осъществи досега. Няма и обяснение защо управляващите се отказаха от тях.

По предложение на Симеон Дянков – тогава министър на финансите и вицепремиер – през 2010 и 2011 г. правителството осъществи две съществени изменения в законовите разпоредби, които имат важна роля и до днес при организацията на здравеопазването.

Те са следните:

• Първо, промени се редът за избиране на ръководител на НЗОК. Дотогава той се избира от Надзорния съвет на касата. След поправката на Закона за НЗОК изборът се осъществява от Народното събрание и отпада изискващият се дотогава конкурс за длъжността. Така през 2010 г. с лека ръка, без каквато и да е аргументация се зачерта принципът на общественото начало за управление на НЗОК.

• Второ, премахва се отделното организиране и финансиране на всичко, свързано с общественото здраве. Около 300 млн. лв. разходи за тази цел, плащани до идването на Дянков пряко от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на здравеопазването, се прехвърлят за финансиране от НЗОК. Отново се пренебрегва важен принцип на здравеопазването, валиден за всички развити и цивилизовани страни – че държавата е длъжна да се грижи за общественото здраве, включващо осигуряване на ваксини, хемодиализа, борба с туберкулозата, СПИН, и други заразни заболявания, предотвратяване на епидемии, тежки и рядко срещани заболявания, психически заболявания и др. от подобен характер.

Във всички развити страни пари за общественото здраве се осигуряват, ако трябва, и чрез увеличаване на бюджетния дефицит и държавния дълг. Точно обратното бе направено у нас през 2010 и 2011 г. – закриха се административните структурни звена – районните инспекции за обществено здраве и всички дейности се прехвърлиха за финансиране от Здравната каса вместо от държавния бюджет.

Предложеният нов модел на Министерството на здравеопазването също пренебрегва много от съществуващите в западните страни принципи за организацията на здравеопазването.

Както и досега реформирането и представянето на новите модели се прави без ясен анализ кои са недостатъците, които съществуват и за чието отстраняване се създава новият модел. От поддръжниците на този модел сме чули единствено, че те смятат за основен проблем отсъствието на конкуренция и монополното според тях положение на НЗОК.

Известно е, че според повечето потребители на здравни услуги и според работещите за тяхното предоставяне, недостатъците, които притесняват всички, са следните:

Първо, по общо убеждение обществото отделя все повече средства за здравеопазване, а то не става по-добро. Има постоянни съмнения, изказвани дори от настоящия министър на финансите че от общия ресурс се краде и то много. Има го и противоположното твърдение – парите са недостатъчни и вноската от 8 % трябва да се увеличи. Това виждане има значително по-малко привърженици.

Второ, все повече болнични заведения, които са общински или областни и не са в няколкото големи града с работеща икономика, са изправени пред сериозен недостиг на средства и трагично ниско заплащане на персонала, който непрекъснато намалява. В същото време не спират интересът и натиска за откриване иа нови частни болници, които се рекламират открито като луксозни и скьпоплатени места за правене на пари, въпреки че държат да са свързани с касата.

Трето, постоянни оплаквания и недоволство от състоянието на системата, която не осигурява лечението на хора с тежки и редки заболявания, особено за деца с такива заболявания, и особено след като и фондът за лечение на деца в чужбина беше прехвърлен към НЗОК.

Четвърто, нарастващ натиск спрямо хората, които са потърсили лечение и за да го получат, трябва да плащат допълнително независимо от сумите, които превежда касата по т. н. клинични пътеки.

Пето, значителен брой от хората от малките градове и села реално са лишени от достъп до медицинско обслужване.

Да помислим кои от тези недостатъци ще изчезнат, ако наред с НЗОК има и други с подобна дейност – в каква насока можем да очакваме ролята на конкуренцията между НЗОК и новите здравни каси, които биха възникнали?

Известно е, че конкуренцията е способ, който поражда стимули, защото участниците се стремят да максимизират очакваните печалби. В случая с многото каси конкуренцията между тях няма да породи нищо подобно, защото приходите са определени от общата за всички осигурителна вноска, а разходите на въпросните каси зависят от субекти, които са в друга орбита и под друго въздействие. Дори да приемем, че невъзможното се случи и се появи стремеж към по-високи печалби и към по-ниски разходи, при многото каси – това би било пагубно за тези, които очакват да бъдат лекувани. Може да се очаква намаляване качеството на указаните услуги от медицинските заведения, както и фалиране на общински и дори и на областни болници.

Както е известно, хората не търсят здравни услуги по същия начин, по който им хрумва да си купят сладолед, автомобил, телевизор, или нещо друго.Това означава, че конкуренцията между касите няма да реши нито един от изброените проблеми на здравеопазването.Най-вероятно ще създаде други, особено след като се предвижда освобождаване на цените на предлаганите медицински услуги. Свободните договорни цени на услугите отговарят на пазарна среда и конкуренция, но не и на установеното разбиране по целия цивилизован свят как трябва да се предоставят медицински грижи в нормалните държави, където на никого не се отказва грижа за здравето.

В новия модел се разчита на частни фондове и застрахователни дружества, които ще привлекат част от вноската на хората, които имат доходи. Техният брой не е повече от 2 милиона души. Би трябвало авторите на реформата да обяснят как това само по себе си ще породи нови стимули за ефективност в НЗОК, в болниците или дори в самите нови участници. По-вероятно е да настъпят нови и още по-тежки проблеми за обществото.

Ще възникне веднага проблемът с размера на осигуровките, плащани от държавата за останалите около 4 милиона души. Важно е кой ще поеме техните осигуровки – ако и този контингент ще се разпределя между състезаващите се каси, то може да се очакват контрапродуктивни и неефективни действия.

Очакванията за положително влияние от т. нар. разбиване на монопола на Здравната каса не само са нереалистични, но и не е направена никаква сметка за разрушителните сили на подобна организация. Ако беше възможно чрез създаване на многобройни каси да се решават проблемите на ефективността на парите, които държавата дава за здравни услуги, то в САЩ, когато възниква проблемът за изтичането на бюджетни средства по техните три бюджетни програми (Меди кеър, Меди кейт и програмата за военните), той щеше да бъде решаван по този начин, а не чрез многото работа по създаването на т. нар. дигностично свързани групи като оценъчен механизъм за заплащане на медицинските услуги от страна на споменатите програми.

Ще припомня, че в повечето страни се прилагат последователно и следните други елементи при организацията на здравеопазването:

• Болниците и други медицински заведения в САЩ и в Европа в масовия случаи, са организации, които се определят като поп profit;

• Смята се за доказано, че конкуренцията и пазарът са механизми, които са несъвместими с действията на цивилизованите държави по отношение на организацията на здравните услуги;

• Разходите за общественото здраве във всички развити страни се финансират от държавния бюджет, а не чрез осигурителни каси, застрахователни фондове или други възможни финансови инструменти.

Много по-резултатно би било реформата от началото на следващата година да започне със следните стъпки:

Първо, да се обяви чрез законови промени, че договор с Касата ще сключват само поп profit дружества -без значение дали са държавни, общински, или частни – достатъчно е да са юридически лица с нестопанска цел от обществена полза.

Второ, да се започне работа по обещаните през 2010 и 2011 г. законови промени и Здравна карта.

Трето, да се върне първоначалната законова конструкция за избор на управител на НЗОК от Надзорния съвет на касата.

Четвърто, да се възстанови фондът за лечение на деца в чужбина.

От посочените промени повече време изисква разработването на оценките за диагностично свързаните групи и до тяхното създаване трябва да се подобрят използваните досега оценки (т. нар. здравни пътеки).

*Авторката е доктор по икономика и професор по финанси. Тя е регистриран одитор – дипломиран експерт-счетоводител. Проф. Вучева е бивш министър на финансите в първото служебно правителство (1994-1995 г.)

ДОЦ. ГЕОРГИ ПЕХЛИВАНОВ: ЗАРАЗИ ДЕБНАТ НА ПЛАЖА

При поява на течение – вагинално или от уретрата, търсете лекарска помощ

Феодорина ЛЯСКОВА

Жълт Труд  стр. 35


Рисковите ситуации през ваканцията на морето са свързани с флиртове, сексуални контакти, въздействие на алкохол. Както и физически въздействия като къпане в морето или басейн, излагане на слънце, лежане на пясъка или на шезлонг. Човек отива на почивка настроен за релакс, с желание за нови запознанства, забавления с други хора, пийване на повече алкохол, което улеснява придобиването на някои инфекции. Алкохолните напитки освобождават задръжките и стават причина както за предаване на различни заболявания, така и за травми и наранявания.

Има разлика между рисковете, които крие къпането в морето и в басейн, казва доц. Георги Пехливанов, дм, специалист по кожни и венерически болести. Химикалите, които се използват за дезинфекция на водата в басейните, не са безобидни, особено за по-възрастните и децата, които са с повишена чувствителност или пък страдат от алергия. Понякога се прекалява с дозирането на препаратите и се стига до контактно-алергични дерматити при тези хора. След къпане в басейн е задължително да се взима душ, за да се избегне рискът от алергии.

Друга профилактична мярка, особено за жените, е смяната на мокрия бански след къпане, за да се предпазят от вулвовагинална кандидоза. Същото се препоръчва и на мъжете, за да избегнат гъбична инфекция в гънките на интимните части.

Морската вода не навсякъде е чиста и къпането в нея крие риск от стафилококови и стрептококови инфекции. Хората получават обриви по кожата след няколко дена плажуване на морето. При възможност е добре тялото да се изплаква на душа след излизане от водата.

Пясъкът също може да е източник на инфекции добре е да не се лежи направо върху него, а да се ползват постелки и кърпи, които да са индивидуални

Това важи и за шезлонгите, чрез които може да се предават гъбични инфекции – от по-особен вид гъбички – дерматофити, от типа на т. нар. разноцветен лишей. При него кожата не потъмнява от слънцето на определени места. Личната хигиена е много важна за предпазване от този тип гъбични инфекции.

На морето лесно става заразяването с трихомони, сифилис, кандида, микоплазми, хламидии, които са с различен инкубационен период и пациентът може да не разбере веднага. Триперът например може да се забележи 3 дни след контакта, докато инфекция с хламидия или микоплазма – след 2 месеца. Този дълъг инкубационен период затруднява пациента да осъзнае какво се е случило, за да реагира адекватно и навреме.

Има заблуда по отношение на оралните сексуални контакти че при тях не може да се хване полово предавана болест, което не е така, опровергава доц. Пехливанов. Човек може да се зарази със сифилис, трипер и други генитални инфекции. Вече няма сезонност на полово-предаваните болести. При социализма те бяха по-чести през лятото, докато сега са перманентни. Хората вече не почиват както преди години – за две седмици, а за по няколко дни – т.нар. дълги уикенди, и това го правят през цялата година.

При поява на някакъв дискомфорт – засилено течение – вагинално или от уретрата, е добре веднага да се потърси лекарска помощ и да не се прибягва до самолечение, съветва доц. Пехливанов.

Най-голямата грешка е да се пие широкоспектърен антибиотик, който може да замъгли клиничната картина, а през това време се увеличава вероятността за заразяване и на други хора.

При трипера например симптомите при жените са доста завоалирани и при тях се преминава направо към хронична инфекция. Докато при мъжете проблемът веднага се проявява.

Бактериалната вагиноза е по-често срещана при жените, особено през последните 20 години. Тя се проявява с обилно течение и неприятна миризма на развалена риба от гениталиите, поради наличието на анаеробни бактерии. При мъжете тази инфекция не се усеща, те се явяват само преносители на заразата и този факт често е причина за скандали между партньорите.

„Важно е всеки от колегите дерматолози, гинеколози, уролози да знае докъде са възможностите му и да не предписва антибиотик „на око“, без да са направени съответните изследвания, защото не е добре за пациента“, категоричен е доц. Пехливанов. Това може сериозно да забави адекватното лечение.

Другата грешка, която често се допуска е, че при антибиотичното лечение не се предписват и съответните пробиотици и профилактика на инфекция с кандида. Това важи особено за жените и особено за определен вид антибиотици, които провокират развитие на гъбична инфекция с кандида, каквито са пеницилиновите производни, тетрациклините.

Който не почива, живее по-кратко и от алкохолик

Синдромът „работа без отпуск“ води до сърдечни пристъпи и рак

Феодорина ЛЯСКОВА

Жълт Труд  стр. 37


Да не ползват годишния си отпуск за някои хора е нещо съвсем нормално. Напоследък се заговори за нов явление – синдрома „работа без отпуск“, и за последиците от него, които са сърдечни пристъпи, инсулти, рак. Според учените продължителността на живота на хората, лишавали се с години от почивка, е по-кратък дори от този на хроничните алкохолици.

Да се стигне до този синдром не е проблем – достатъчно е няколко години човек да се лиши от отдих. Е, някои уж ползват платената си почивка, но продължават да работят вкъщи или докато са на море. Те все довършват нещо на лаптопа или отговарят на мейли на колеги, които дори не са разбрали, че те са в отпуск.

Преди време у нас това рядко се случваше. Всички бързаха да се изнесат на морския бряг или в планината, в краен случай на село – далече от работните места. Мобилни телефони нямаше, не бяхме зависими толкова от постоянната връзка с близки и приятели. Сега мнозина имат собствен бизнес и увлечени от ангажиментите, си неусетно се превръщат в работохолици – не почиват на празници или през уикенда, не знаят какво е отпуск. Натрупаната умора преминава в хроничен стрес, а той – в синдрома „работа без отпуск“. Това явление идва от Америка, където условията и динамиката на живота са несравними с нашите.

Допитване до общественото мнение в САЩ показва, че на всички им се иска да почиват по-дълго, но в списъка на техните приоритети дългата отпуска отстъпва на показатели като размер на работната заплата, медицинска осигуровка, условия и вид на работата. И у нас, и в развитите страни за хората със собствен бизнес всеки работен ден означава „пари“. Наемните работници са готови да жертват почивката си, за да запазят работното си място. Животът днес ни заставя да се подчиним изцяло на работата, а дали това е добре за здравето ни, остава на заден план.

По данни от Landmark National Survey 34% от сътрудниците на американските компании смятат, че работата им е тежка и за да спестят време, 32% от тях обядват на работното си място, 19% са споделили, че служебните им задължения ги изтощават и разболяват, а 17%, че от постоянното напрежение ги мъчи безсъние. След редица проучвания в САЩ се формира понятието „синдром работа без отпуск“, който е причина за куп здравословни проблеми.

Според д-р Стивън Лем, когато постоянно преживяваме стрес на работното си място и не успяваме пълноценно да почиваме, буквално отравяме организма си. Това може да доведе до депресии, панически разстройства, инсулти, инфаркти, злокачествени заболявания, преждевременна смърт.

Даян Фасел, автор на книгата „Работим, докато не умрем“, е стигнала до извода, че продължителността на живота на американския работохолик е по-кратък дори от този на редовно злоупотребяващите с алкохол. Американското психосоматично общество е направило специално изследване, посветено на работата без отпуск, и е установило, че редовното ползване на годишната почивка намалява риска от преждевременна смърт с 20%.

Оказва се, че има и друг проблем – често хората в активна възраст, дори и по време на ваканция, не могат да си починат, тъй като началниците им изискват да са в постоянна връзка с офиса. Наистина интернет и мобилните телефони помагат, но от друга страна, ги държат в постоянно напрежение, независимо на колко километра са от работното място. Много от работохолиците се чувстват виновни, когато заминат на почивка.

Не се лишавайте от ваканция

Когато дойде време за почивка, някои шефове се ужасяват какво може да се случи в офиса в тяхно отсъствие. Не помислят какво става с тялото им, докато седят сгънати по цял ден пред компютъра, а мозъкът им се пръска от напрежение. Ако си дават сметка за тези процеси, едва ли ще се лишават от почивка. Едно разболяване води до спад на имунната система и трудно се компенсира дори и с много пари.

Забравете за службата, докато отмаряте

За мнозина това е непосилна задача. Ако не се разделят с лаптопа и телефона си по време на ваканцията – все едно, че само са сменили интериора на офиса си. За да си починат, добре е да заключат техниката някъде и да заминат там, където никой няма да има връзка с тях. Освен най-блзките, разбира се.

Нужни са ни поне 3 седмици

Учените са доказали, че пълноценната отмора е възможна само ако се отделят поне 3 седмици. Почивните дни през уикенда са, за да се наспи човек добре. За неутрализиране на стрес и истинска почивка те са съвсем недостатъчни. Поне седмица е необходима на тялото да се отпусне и да се настрои от работен режим на почивка. Да отдъхваш, означава да промениш заниманията си. За пълноценен отдих на организма най-важна е пълната промяна на начина на живот и заниманията. Ако човек работи в офис с луминисцентно осветление и климатик, задължително трябва да напусне града и да избяга на чист въздух, с повече слънце, да се раздвижи, да спортува. Добре е първо да се наспи, а след това постепенно да смени ритъма и да престане да живее по часовник и график.

Кой колко отдъхва

Средната продължителност на отпуска в САЩ е около 10 дни, като всичко зависи от условията на договора, подписан между работодателя и наемния работник. В останалите развити страни не е така. Според споразумението за Европейско икономическо пространство платеният отпуск в Австрия е 30 дни, а при стаж над 25 години – 36 дни, в Белгия е 20 работни дни, в Германия – 24, в Дания – 25, в Естония – 28. В Гърция годишният отпуск е 20 работни дни, но може да достигне и до 26 дни в зависимост от трудовия стаж. В Испания и Италия – 30 работни дни, в Кипър – 4 седмици, в Люксембург – най-малко 25 дни. Съседите от Румъния почиват не по-малко от 20 дни, същото важи и за Словакия, Хърватия, Чешката република и Унгария.

16.07.2019

Национални телевизии

Интервю с Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването

БНТ  Денят започва


Водещ: Здравите хора ги вълнува хубавото време, морето и басейните. Но пък всички ни вълнува здравето ни и дали е възможно новият здравен модел, предложен от министерството да ни помогне като пациент да получим една по-добра здравна услуга. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева е наш гост тази сутрин по темата. Добро утро, г-жо Начева.

Жени Начева: Добро утро.

Водещ: Представихте вчера новия модел на министерството. Нека сега първо да видим репортажа с детайлите. Ако някой е пропуснал, тъй като нещата са много, нови са, за да проследите подробностите. След това продължаваме и с коментар в студиото.

 РЕПОРТАЖ

По-качествена здравна грижа за същите пари. Новият здравен модел не предвижда увеличение на задължителната вноска от 8%. Запазва се и солидарният принцип. Министър Ананиев очерта общата рамка на предстоящата здравна реформа, в която е важно да има финансова устойчивост и контрол.

Кирил Ананиев: Модел, който дава право за избор на пациента – кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува при най добри условия на територията на цялата страна.

Едно от предизвикателствата е какви здравни услуги ще получим срещу вноската от 8%. Това ще стане ясно до края на годината, заяви министърът. Според съсловните организации и застрахователите обаче може да се наложи свиване на основния пакет.

Д-р Иван Маджаров: Ако не може да повишим вноската, трябва да кажем, че не може да финансираме толкова широк и обемен пакет.

Д-р Мими Виткова: Според мен би било нагнетяване на очаквания и в работещите в системата и в пациентите, че нещата ще се случат за всички много добре.

Това, което остане извън основния пакет, ще се покрива от доброволно допълнително здравно осигуряване или чрез плащания в брой. Те обаче ще бъдат регламентирани.

Кирил Ананиев: За да знае българският гражданин, че извън основния пакет той е хубаво да се застрахова, ако не се застрахова, ще се наложи да плаща съответно кешови плащания.

Частните здравни фондове трябва да наберат поне половин милион души, за да заработят. Няма да се допуска те да подбират лицата по здравен статус. Предвижда се да има Гаранционен фонд в случай, че частен фонд изпадне в несъстоятелност. Фондовете ще са задължени да поддържат резерв за непредвидени обстоятелства.

Д-р Мими Виткова: Трябва отсега да е ясно, че от тези 8%, в системата ще влязат по-малко пари, отколкото в момента.

Омбудсманът Мая Манолова изрази опасение, че публичен ресурс ще бъде насочен към формиране на печалба.

Мая Манолова: Няма как да се съглася и да приема за нормално просто да се увеличат разходите без това да даде нещо конкретно реално измеримо като по-добро качество и достъп на гражданите.

Дебатът за новата здравна система все още предстои.

 Водещ: Така, видяхме основните линии на реформата, която предлагате. Чухме и критика, разбира се. Сега, по-качествена здравна грижа за пациентите, но всъщност не за същите пари от това, което виждаме в репортажа. Какво точно ни предлагате, ако сега си представим, че хората ни слушат, каква е промяната всъщност?

Жени Начева: Наистина ние поставихме един дебат по теми, които рано или късно трябваше да бъдат сложени на масата за дискусии. Това, което предлагаме – промяна в няколко направления. Едното от тях е създаване на възможност НЗОК да има конкуренти, така че услугите и платеца на услуги, който съществува в момента да предоставя възможност за избор на пациента къде и при кои лечебни заведения ще може да се лекува при най-добри условия. Запазва се размерът на здравната вноска, както и приходите, които в момента съществуват в системата в обхвата на основния пакет здравни услуги. Той ще бъде остойностен до края на годината.

Водещ: И тук е моментът веднага да ви попитам – ще бъде ли намален? Чухме мнението на председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, че той няма как да остане в същия размер. Че трябва да бъде намален.

Жени Начева: Не бих казала, че може от сега да направим извода дали ще бъде разширен или намален основният пакет здравни услуги, след като в момента Касата заплаща редица дейности и всяка година с ръста в приходите може да си позволи надграждане в обхвата на дейността и обемите, които тя заплаща, означава, че не може отсега да направим извода дали Касата ще заплаща повече или по-малко дейности, съответно конкуриращите я застрахователи, бъдещи застрахователи. Трябва да направим анализ на обема дейности, освен на цената, защото знаем, че има и редица дейности, които в момента се отчитат в по-голям обем от този, който е необходим. Необходимо е да се направи анализ на баланса между първичната, болничната помощ, лекарствата във всички аспекти на здравноосигурителните плащания. Тъй като едно от преимуществата на бъдещата система е възможността да се предлагат повече пакети за профилактика, превенция, наблюдение на състоянието на пациентите преди те да изпаднат в тежко състояние. Тоест има редица други дейности, които трябва да свършим преди да направим окончателния извод дали в рамките на 8-те процента могат или не могат да се покриват настоящите дейности..

Водещ: До края на годината трябва да го свършите това?

Жени Начева: Да.

Водещ: Така, такъв ви е ангажиментът. Сега, за да обясним, имаме избор дали 8-процентната ни здравна вноска отива в Касата или отива в частен здравен фонд. Но ако ние искаме извън този основен пакет да получим допълнителна грижа, имаме два варианта, нали така, единият вариант е допълнителна застраховка, която да направим, която ще може да бъде направена и към Касата, нали така предвиждате?

Жени Начева: Касата ще бъде абсолютно равнопоставена с бъдещите застрахователи от това, което предлагаме. Тя ще бъде изключително конкурентноспособна. А изборът на пациентите ще бъде напълно изцяло доброволен. Това, което се предполага от някои експерти, че ще има селекция на риска или че по-здравите пациенти ще попаднат или граждани ще попаднат в частните застрахователи, а по-болните в Касата не е коректно. Тъй като изборът ще бъде направен изцяло на доброволен принцип. Всеки ще има право да избере къде да се лекува – дали в Касата или в бъдещите застрахователи. Касата ще може да предлага надграждащия пакет от услуги напълно …

Водещ: Също като и частните фондове…

Жени Начева: … напълно равнопоставено като частните фондове, да. Това ще позволи, тя в момента има огромен административен капацитет, това ще позволи тя да надгради своя капацитет.

Водещ: Добре. Но да уточним, когато става дума за това заплащане – имате ли разчети за какво заплащане всъщност допълнително говорим? Колко ще ни струва, ако искаме да направим такава допълнителна застраховка за здравето си, било то в Касата или в някои от тези бъдещи частни здравни фондове?

Жени Начева: Това е въпрос на актюерски разчети и на услугите, които бъдещите фондове ще предлагат на своите клиенти. Извън обхвата на основния пакет, знаете, че къде регламентирано – къде нерегламентирано в момента пациентите заплащат или доплащат за дейности, които са определени в редица нормативни документи или в ценоразписите на лечебните заведения.

Водещ: Да, ние сме първенци по доплащане.

Жени Начева: Идеята, нашата идея е да има яснота, прозрачност и предвидимост за пациентите къде, кога и в какъв размер, ако се налага да доплащат, това да е техен доброволен избор и да е договорено между бъдещите фондове и всеки един пациент. И то за дейностите извън обхвата на основния пакет, който е в рамките на осемте процента здравна вноска.

Водещ: И все пак съм сигурна, че всеки си казва – колко ще ми се наложи да доплатя, ако искам този допълнителен пакет.

Жени Начева: Не бих искала да дефинирам конкретни суми. Ние, знаете, че когато предлагахме друг вариант, и друг вариант на модела, тъй като ние самите анализираме и търсим различни начини да преодолеем проблемите в здравната система, бяхме определили една месечна вноска от 12 лв.

Водещ: 12 лв. беше.

Жени Начева: Дали ще бъдат 12, 15 или 10 лв., това зависи от броя записани лица в съответните бъдещи фондове, от услугите, които те предлагат, от ефективността на управление на средствата. Това е въпрос на конкуренция между тях какви по-добри възможности ще предложат за своите клиенти. В това число, подчертавам, и за Касата е предизвикателство.

Водещ: Към момента не може да се ангажирате с такава конкретна сума…

Жени Начева: Не, това е въпрос, който тепърва ще анализираме със застрахователи, експерти и ние от министерството.

Водещ: Разбрах ви. Тепърва ще се изяснява и това. Третият вариант е да останем на основния пакет и да си доплащаме кеш, когато ни се налага, не дай Боже, нали, защото има и такива, разбира се, това е доброволно допълнително застраховане. Сега, обаче, когато казахте преди малко за това, че фондовете няма да имат право да си селектират пациенти, това е изключително важен момент. Те няма ли обаче да имат право тази допълнителна застраховка да я определят на базата на риска, тоест ако ти си по-възрастен, съответно е по-възможно да боледуваш, да плащаш по-висока застраховка и през тази селекция вече, защото това е вид скрита селекция на пациент, те да постигнат своето и в касата да останат по-бедните, по-неплатежоспособните пациенти на основен пакет, а пък единствено по-богатите хора да могат да си позволят тази допълнителна застраховка? Няма ли такъв риск?

Жени Начева: Този риск се елиминира, както подчертаха и нашите колеги от други европейски държави, с които сме консултирали бъдещите си намерения, още на входа на системата, когато фондовете нямат право да подбират своите клиенти при записването при тях. И това са едни от условията, които те ще оповестят, така че да набират повече клиенти и няма да имат право след това да поставят условия, различни от тези при първоначалния избор. Тоест никой няма да може да бъде неравнопоставен на следващ етап от работата на фонда.

Водещ: Да, но пак питам, те не могат ли още на входа да ти кажат, грубо казано, така на търговски език, защото за тях ние сме клиенти, ти си по-възрастен и имаш хронични заболявания или просто, защото си по-възрастен боледуваш по-често и съответно ние ти предлагаме, ние не ти отказваме да бъдеш наш клиент, обаче твоята застрахователна премия ще бъде по-висока, отколкото например на някой на 20 г.

Жени Начева: Няма да имат право на такава селекция, защото хората ще се записват по тяхно желание в съответния фонд и фондът трябва да приеме всички тези условия и рискове за лечение на своите пациенти, независимо от факта дали те са възрастни, млади, болни или здрави. Още повече, че …

Водещ: Тоест премията, тази допълнителна сума ще бъде еднаква и за младите, и за възрастните, за всички, така ли?

Жени Начева: Това е решение на всеки фонд. Но ще се знае още на входа на системата, когато хората избират съответния фонд. И когато има повече записани лица в съответен фонд, неслучайно предлагаме различни варианти на минимален брой записани лица, рискът от управление на здравните вноски ще се минимизира и ще може, солидарният принцип ще съществува, както отбелязахме и вчера и по този начин ще може да се елиминират рисковете от здравния статус на пациентите, които са записани във всеки фонд.

Водещ: Какво става с редките заболявания, със скъпо струващите лечения, с тези хора, които са в изключително тежко положение, онкоболните – тях кой ще ги лекува? В основния пакет ли остават или как?

Жени Начева: Ние няма да разделяме, отново подчертавам, хората на болни и на здрави. Самият първоначален избор и фактът, че здравноосигурителната вноска се разпределя в еднакъв размер към всички застрахователи, бъдещи, фондове, в това число и Касата, независимо от това кой е платецът и в какъв размер е здравната вноска, е доказателство, че няма да се разделят хората, отново подчертавам, на болни и на здрави. А когато говорим за основния пакет и осемте процента вноска, имаме предвид пълния размер дейности, обхват на дейностите, които в момента Касата финансира, в това число онкозаболявания, редки заболявания, лекарства за лечение, скъпоструващо лечение. Тоест медицински изделия, които Касата заплаща. Вие знаете,ч е основният пакет включва не само клиничните пътеки, той включва всички видове здравни дейности в извънболничната, болничната помощ и лекарствата. Разпределяйки риска, получавайки същия размер средства фондовете ще могат да управляват ефективно тези средства без да лишаваме тези хронично болни хора от техните права, каквито имат и в момента.

Водещ: Тоест по-скоро ще останат тези заболявания в основния пакет, за да бъде гарантирано лечението на тези хора.

Жени Начева: Да, категорично тези заболявания ще останат в основния пакет. Не бива да забравяме, че Министерство на здравеопазването също запазва своите политики за управление на общественото здраве, така че то също ще има своите функции и при бъдещото финансиране на системата, както и досега.

Водещ: Чуха се критики, че това е модел, който е за богати нации обаче. Че по-скоро прилича по нещо на американския модел, отколкото на нещо, което може да пасне на една бедна държава, каквато е България. Има ли такова нещо? Как отговаряте на тази критика?

Жени Начева: Тъй като моделът е солидарен, няма как да облагодетелства едни за сметка на други. Освен това той е задължителен. Здравноосигурителната вноска е задължителна. Ние сме ползвали и проучвали практики на европейски държави, в това число и аналогични, близки до нашата по структура и начин на развитие…

Водещ: Г-жо Начева, обаче ние тук, ако щете като народопсихология имаме едно изначално недоверие към застрахователите, не можем да го отречем това. Вярвате ли, че ще успеете да убедите хората в този модел по този начин?

Жени Начева: Ние…

Водещ: Кажете вие къде виждате рисковете и капаните в него.

Жени Начева: Не искаме да убеждаваме хората административно в един или друг модел. Тези дискусии, които поставихме за предишния вариант, за настоящия и за други начини и мерки за развитие на системата показват, че ние търсим намираме на консенсусен вариант, който да е приемлив най-вече за пациентите, които наистина имат недоверие в системата, дори и каквато е тя в момента. Критикуващите работата на НЗОК са твърде много, критикуващи работата на застрахователните фондове са също твърде много и в настоящия им вид. Този дебат дава възможност да очертаем силните и слабите страни на всеки един от участниците в системата. Бъдещата работа на застрахователите трябва да бъде подчинена на европейските регламенти за платежоспособност – нещо, което също трябва внимателно да се съблюдава, тепърва предстоят разговори с ЕК за това как те да бъдат стабилни и финансово устойчиви.

Водещ: Добре, отворени сте за дебат и очевидно ще се вниква в капаните тепърва. Последно, тъй като времето ни много бързо свърши. Как този модел ще помогне на болниците в Северозапада, например и на хората там, конкретно?

Жени Начева: Да. Причината лечебните заведения не само в Северозапада, а и на други места в страната, някои от тях да са в настоящото състояние, основно са две – първата е свързана с изпадането във финансови дефицити и просрочия по ред причини, този проблем ние се опитваме да го елиминиране с ред правила и разпоредби, които сме приложили към ръководителите на съответните лечебни заведения с цел недопускането им в бъдеще, и втората основна и най-съществена причина, разбира се, недостига на медицински специалисти, лекари, професионалисти по здравни грижи и демографски фактори и обстоятелства.

Водещ: Така е.

Жени Начева: На всяко място, на всяка територия в страната ние се опитваме да намерим най-добрия профил на лечебните заведения, така че те да са близко до хората и да оказват лечението, което на тях им е необходимо. Тоест и с политиката по специализациите, и с оптимизиране дейността на болниците, така че там да има необходимите лекари и достъп на населението…

Водещ: Въпросът беше как моделът, този нов модел ще им помогне? Ще им помогне ли? Или не си засяга пряко?

Жени Начева: Ще им помогне до степен, която държавата и общините като собственици на тези лечебни заведения, които изпадат в подобни състояния, ще имат стимулите и желанието да ги направят конкурентноспособни и да оптимизира тяхната дейност и да оздравят работата на съответните лечебни заведения, защото те са необходими за населението там, където се оказва необходимата медицинска помощ.

Водещ: За съжаление, това прозвуча по-скоро като добри намерения. Не знам колко е осъществимо. Благодаря ви. Дебатът ще продължи и със сигурност е изключително важен и засяга нашето здраве. Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева за новия здравен модел.

Заради недостиг на магистър фармацевти у нас не могат да се открият допълнителни денонощни и мобилни аптеки

БНТ, новини в 18.00 часа


Заради недостиг на магистър фармацевти у нас не могат да се открият допълнителни денонощни и мобилни аптеки. Другата причина според фармацевтите е, че за разлика от останалите европейски държави, България все още няма електронно здравеопазване.

Репортер: Промените в Закона за лекарствените продукти предвиждат да се създаде Национална аптечна карта, за да се подобри достъпа на гражданите до аптеките. Едната стъпка е създаване на денонощни аптеки в големите градове и мобилни в по-малките населени места, където хората изобщо няма откъде да си купят лекарства. Според русенски фармацевти обаче, за да се случи това, първо трябва да се въведе електронното здравеопазване с електронните рецепти, както и да се облекчат изискванията, ако се въведе задължението всички аптеки да дават нощни дежурства.

Бедрос Пехливанян: В тези графици трябва задължително да има един магистър – фармацевт. Именно липсата на такива е най-главният проблем. Материалната страна е на второ място. Това средства, които трябва да бъдат и за фонд работна заплата, и за консумативи за дадения обект, които никак не са малко.

Репортер: Освен в центъра, русенци искат да има денонощни аптеки и в останалите квартали. Мариела Николова живее със семейството си в Германия и казва, че там нещата отдавна са решени.

Мариела Николова: Винаги можете да отворите в интернет, да зададете квартала, мястото, вашия адрес и ви излиза коя е денонощната аптека, денонощни лекар, зъболекар, детски… Или на самата аптека си има разписание.

Репортер: В Германия Николова има и електронна карта, в която е вкарана цялата информация, свързана с нейните заболявания. А в България електронното здравеопазване е в проект от години.

Намаляването на броя на нови ХИВ инфекции се е забавил през миналата година

БНТ, Новини в 12.00 часа


Намаляването на броя на нови ХИВ инфекции се е забавил през миналата година. Това се посочва в доклад на ООН за разпространението на вируса на СПИН.

Около 1,7 млн. души са се заразили с ХИВ вируса през 2018 г. Това представлява спад от 16% спрямо 2010 г. Намалението се дължи на ефективните мерки в Източна и Южна Африка, сочи доклад на ООН. Според данните, в Южна Африка броят на новите случаи на СПИН е намалял с повече от 50%. Същевременно се наблюдава тревожно увеличение с около 29% в Източна Европа и Централна Азия, както и в Близкия Изток, Северна Африка и Латинска Америка.

Кристин Кафандо: Най-засегнати са младите хора между 14 и 24-годишна възраст и това е недопустимо след всички години на мобилизация и борба.

Броят на хората, които са се подложили на лечение също бележи ръст и миналата година те са били над 23 млн. души от общо 38 млн., които живеят с вируса. Близо 770 хил. обаче са починали.

Какво ще включва основният пакет от медицински дейности, който се покрива от задължителната ни здравна застраховка?

БТВ, Новини в 19.00 часа


Какво ще включва основният пакет от медицински дейности, който се покрива от задължителната ни здравна застраховка? Експерти предупреждават, че медицинските услуги по каса може да бъдат ограничени. Вчера министърът на здравеопазването представи предложението си за реформа в здравното осигуряване. При нея задължителната здравна осигуровка остава в същия размер от 8%. За нея касата ще се конкурира равнопоставено с частни фондове. В момента от здравни осигуровки в касата постъпват над 4.2 млрд. лв. Над 700 хил. българи обаче не могат да бъдат принудени да плащат здравни осигуровки. В момента МЗ плаща частично за тях. Например, за СМП, интензивно лечение, раждане.

В общинската болница в Чирпан лекуват пациенти от труднодостъпния райони на 2 общини: Чирпанска и Братя Даскалови. От години Христо Иванов е с влошено здраве. Не е доволен от здравната система у нас, но не вярва, че частните фондове ще я променят към по-добро.

В болницата гледат с недоверие на уверенията, че здравеопазването ще се подобри.

Д-р Неделчо Тотев: Отражението върху болници като нашата, която аз управлявам, би било апокалиптично, в смисъл такъв, че фондовете, поне така предполагам, те ще избират с кого да сключват договори.

Застрахователи одобряват демонополизация на касата при запазване на принципа на солидарност, но признават, че не биха сключили договор с всяка болница.

Светла Несторова: Има ли смисъл един фонд да финансира минаването през 5 лечебни заведения, докато се стигне до точката, където човекът реално всъщност да бъде лекуван? Отговорът е не.

Общопрактикуващите лекари засега не са запознати каква част от лечението, което предлагат, ще попадне в основния пакет. Д-р Брънзалов има 2 хим. пациенти и се пита как ще продължи да ги лекува, ако изберат застрахователи, които не сключат договор с него.

Д-р Николай Брънзалов: Трябва да има остойностяване на лекарския труд, независимо на какво ниво е. Защото аз не искам утре да дойде един застраховател и да ми каже: твоят труд струва 5 лв.

До края на годината МЗ и съсловните организации ще определят какво ще включва основният пакет и колко ще струва. Сега всички вноски, които се събират от задължително здравно осигуряване, влизат тук в НЗОК.

За всичко извън основния пакет ще плащаме кеш или с доброволно осигуряване. Засега няма точна дата за въвеждане на реформата.

Интервю с д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването

Нова телевизия  Здравей, България


Водещ: Да се опитаме нещо сложно да го обясним просто! Понеже вчера за първи път представихте като министерство един нов здравен модел, при който НЗОК, която е един голям монополист, от който много голямо недоволство произтича обаче, трябва да разпредели работата си и да си я раздели с частни фондове и на практика да се демонополизира. Тези 8%, които ние плащаме за здравни осигуровки, за тях да се състезават не само касата, но и други частни институции, които ще предпочитаме заради допълнителния пакет от услуги, доколкото разбирам, който ще бъде различен, защото общото ще е пакетът и навсякъде ще е едно и също. Въпросът е кои проблеми решава тази промяна? Аз по-добре ли и по-качествено ли ще бъда лекувана, когато това се въведе?

Бойко Пенков: Има редица предимства. На всички е ясно, вие го казахте вече, до момента сме наясно, че има неуредици и слабости в работата на НЗОК. Те трябва да бъдат по някакъв начин премахнати. НЗОК е институцията, която стои зад гърбовете ни и ни плаща, закупува за нас услуги и ние ги ползваме. Сега с този модел се дава възможност на хората да изберат кой да се грижи за техните пари, моите си и вашите здравни вноски, и то така да се грижи, и аз така да бъда обгрижван, че да чувствам внимание и грижа към мен. Това в момента като че ли липсва. Направо си липсва.

Водещ: Направо си липсва, да.

Бойко Пенков: Не е все едно някъде, има някакви хора, които нещо правят, или като отидеш във фронт-офиса на някакво дружество и седне човек срещу тебе и каже: елате при нас, ние ще покрием основния пакет, така, в тези болници имаме договор, там ще може да получите помощ, на входа на болницата би ви чакал нашият главен координатор, който ще ви поеме за даденото лечебно заведение, така се прави нормално. А тук, примерно, да кажем, ето Бойко Пенков е в някаква рискова възраст, който ще ви предложим за вас, още 10 лв. дайте, или 7, колкото изчислят актюерите, но още малко ще дадете, но ще имате право на още 4 или 5 преглед, там, където имате рискове.

Водещ: Ама то сега, нали знаете, че като видят в болниците някой възрастен пациент, много-много не искат да го приемат. Ако е на някаква възраст, която им се вижда…

Бойко Пенков: Така е, има опасност, случва се да има негативна селекция в самите лечебни заведения, занимавали сме се с подобни случаи, и то главно за тежкоболни, не по повод възраст, а в тежко състояние.

Водещ: И възрастни също.

Бойко Пенков: Но тук, вие правилно започнахте този разговор, тук е забранена негативната селекция. Аз мога да имам проблеми, имам хронични заболявания, фондовете нямат право да откажат да ме осигурят.

Водещ: Ние ще избираме фондовете, а не те нас?

Бойко Пенков: Точно така.

Водещ: Т.е. на колко сме години и от какво сме болни не може да интересува фонда?

Бойко Пенков: Няма никакво значение.

Водещ: Сега, мен от кое ме е страх? Мен ме е страх какво ще включва този основен пакет. Да не се окаже, че като сме на състезателен принцип и всички влизат, в крайна сметка го правят за пари, нали, никой няма да влезе в това състезание без да е така, да почнат да отпадат, в началото да има един пакет, след това да се окаже, че той почти нищо не покрива и всичко се пренася в това допълнително здравно осигуряване, заради което те влизат в тази демонополизация като желаещи да участват?

Бойко Пенков: Никакъв шанс няма да намалят пакета по простата причина, че той се определя от министъра на здравеопазването, използвайки знанието на лекарите кога какво трябва да се случи и с какво трябва да се лекува, той излиза с наредба. Единственото нещо, което всички могат да правят оттук нататък, е да гарантират на всеки един човек покритие на този пакет и да предложат допълнителни услуги, от които могат да печелят. От основния пакет не се предвижда да се печели.

Водещ: Точно заради това влизат те в състезанието заради допълнителния пакет, а пък тази конкуренция се очаква, че на нас ще ни направи живата по-лесен, защото единият ще предложи нещо повече от другия и така. Тези, които ще останат, са тези, които събират около 500 хил., нали така, не по-малко от 500 хил.?

Бойко Пенков: Това е едно предложение, примерно начално число, от което да почнем да мислим.

Водещ: А ако примерно, има по-малко от 500 хил. и не могат да се запазят тези фондове, трябва да отпаднат от състезанието, къде отиват пациентите, които са избрали с по-малко гласове фонд, който няма да…

Бойко Пенков: Наблюдавайки какво се случва в Европа, това се случи в Словакия, там имаше подобно състезание, 6 фонда тръгнаха да набират хора за осигуряване, 5 се справиха, но там прагът беше по-висок – 1 млн. – и тези 5 фонда продължиха да работят, докато шестия, хората избраха някой от вече лицензираните фондове.

Водещ: Не ги разпределят служебно, просто си избират някой от останалите?

Бойко Пенков: Да.

Водещ: Притеснението е свързано и с това, че тези 8% от нашите вноски, които отиват за основния пакет и ще се разпределят между фондовете, ще бъдат по-малко, защото когато участват частни фондове, те ще заделят един капитал за евентуални фалити. И ако досега, примерно 8% са отивали за здраве, ще отива един по-малък процент. Мими Виткова го обясняваше това нещо, защото ще има фонд за фалита на тези дружества.

Бойко Пенков: То винаги има такива резервни и гаранционни фондове, включително в НЗОК. Знаете, че 10% беше резервният фонд. Това са, 400 млн. стояха ей така и се използваха в последния момент. Въпрос на механизъм какъв ще бъде пътят за събиране на парите, за гаранция и за тяхното ползване кога и как. Има всякакви варианти без да бъдат ощетени хората.

Водещ: Понеже всички питат какво ще стане със здравнонеосигурените, вие ще кажете, знам, че има специален фонд за това и спешната помощ така или иначе минава към безплатната помощ, но аз пък искам да попитам какво ще стане с тези, които се осигуряват повече от един път здравно. Знаете, примерно пенсионерите, които така или иначе имат здравни осигуровки, обаче са на трудови договор и работят. На тях отново им се удържат осигуровки. Ние като смятаме тези здравнонеосигурени, не смятаме обикновено тези, които си плащат по повече от 8% от заплащането. Те не получават двойно повече медицински услуги, нито два пъти по-качествено се отнасят към тях. При тази ситуация това отпада или си остава?

Бойко Пенков: Не, осигуровката върви до максималната стойност, която е определена, до т.нар. осигурително ниво, което всеки един от нас се осигурява. Ако аз, примерно, да кажем, имам 1000 лв. пенсия и държавата ме осигурява на средната пенсионна стойност към настоящата година и изкарвам още 1000 лв., аз ще платя толкова, колкото бих могъл да стигна до максимума на осигурителната тежест. Ако получавам 5 хил., тогава се осигурявам пак на 2500. Ако получавам 1000, на 1000. Така че не се трупат една върху друга. А относно неосигурените, има доста системи в социалната сигурност в България, които позволяват хората да се лекуват. Примерно, ако аз съм социално слаб и попадна в болница, за това би платила агенцията за социално подпомагане, министерството на труда. Там има един фонд, който е около 3.5-4 млн., с който се покриват разходите на болниците за хора, които попадат в болница в остра нужда. Около 250 хил. човека всяка година пак социално министерство им плаща осигуровките, това са хората, които са минали анкета и са признати за социално слаби и получават помощ за отопление. Те автоматично получават годишна осигуровка. Така че те са с пълните права на гражданите като всеки един от нас.

Водещ: Да питам за допълнителното доброволно застраховане, което фондовете ще предлагат, и касата ще може да предлага, защото иначе няма да е конкурентна на всички останали. Там ще има ли някакъв таван, над който, може ли да се стигне до някакви невероятни суми за огромни пакети?

Бойко Пенков: Не, таван няма. То е въпрос на разчет. Аз ще ви кажа, примерно гледах наскоро едно австрийско дружество как работи. Някъде покритието е 2 млн. лв. при някакъв инцидент със здравето и е 1000 лв. годишно. Различни неща, няма таван по принцип никъде.

Водещ: Просто се чудя, примерно, аз като пациент какво трябва да сметна, за да съм спокойна, че няма да се наложи да доплащам, или винаги ще доплащам, защото никога няма да се уцели точно това, което трябва?

Бойко Пенков: Вижте, хората покриват този риск и вече са свикнали. Примерно, цитира се много често френският модел, защо не го приемаме. Френският модел е като българския в момента, само че там доброволното, допълнителното осигуряване, 95% от французите са го направили. И те не вадят стотинка от джоба си никъде, нито в аптека, нито в болница, нито при лекар, по простата причина, че вървят с две карти – една социална и една от частната осигуровка. Така че има пълни шансове срещу малко средства отгоре да покрием всички рискове, включително и тези доплащания, които правим за лекарства.

Водещ: Не остана време да питам за редките болести, за онкоболните, за лекарствата, за които казвате. Останаха много въпроси за това дали касата ще бъде за бедни, пък останалите за богати, обаче трябва да направим втори разговор, просто нямаме повече време, а и тепърва дебатите предстоят, доколкото разбрах, защото ценообразуването не е направено на пътеките наново по този пакет основния.

Бойко Пенков: Не, там винаги ще има усъвършенстване. В момента се прави точно това, прави се анализ на ресурсите… всяка болница, давайки здраве, накрая на болницата, на изхода, когато човек си тръгва, струва различно. И точно това в момента измерваме.

Водещ: Да, и така ще влязат в конкуренция според вас.

Бойко Пенков: Точно така.

Водещ: Няма да има стаи по 500 и по 20. Благодаря!

Двегодишни сиамски близначки съединени в областта на главата бяха успешно разделени в Лондон

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


След повече от 50 часа операции двегодишни сиамски близначки съединени в областта на главата бяха успешно разделени. Двете момиченца от Пакистан бяха оперирани в болница в Лондон. Това стана възможно, след като богат пакистански бизнесмен чул за аномалията им и платил изцяло за лечението.

Сафа и Марва се раждат съединени в главата, но това далеч не е най-опасното. Те делят голям кръвоносен съд в мозъка. Главният лекар, д-р Оуасе Джеелани, който ги разделя е от съседното село, където са родени близначките.

Д-р Оуасе Джеелани: Можем да видим артерията, но за да направим нещо, то трябва да е под микроскоп.

Процесът на разделянето е сложен и дълъг. Той се провежда на няколко етапа и серия от операции.

Проф. Дейвид Дънауей: Наистина важното беше да успеем да разделим мозъците им и след това да възстановим черепите им, така че накрая да имаме две напълно отделни човешки съществува.

Експертите са използвали виртуална реалност и 3D моделиране, за да създадат копие на главите на децата, върху което неврохирурзите да тренират. След това са визуализирали структурата на черепа им, както и кръвоносните съдове, така че да могат да ги възстановят напълно.

– Тъй като са по-големи и са много активни, така че това, което направим трябва да е достатъчно здраво, за да устои на всичко, което може да влезе в съприкосновение с главите им.

Първата операция е през октомври 2018 г., а двете деца са разделени окончателно през февруари. Сафа и Марва са подложени на операции в продължение на 50 часа с участието на 100 души екип.

– Те се справят добре. Бяха подложени на интензивно лечение през последните 10 месеца, което приключи неотдавна. Оптимисти сме, че ще се възстановят напълно.

Болницата в Лондон, в която е извършена уникалната операция вече има опит при разделянето на две двойки сиамски близнаци – през 2006 и през 2011 г.

Национални радиа

Интервю с Иван Маджаров, председател на БЛС

БНР, 12+3


Репортер: Д-р Маджаров, смятате ли, че така предложеният модел ще заработи?

Иван Маджаров: Първо, бих искал да попитам, какви промени предлагат да се решат с демонополизацията? Надеждата е само евентуално да се подобри контролът при разходване на средствата, при положение че и досега не е направено достатъчно за този контрол. Аз мисля, че когото сме направили всичко, което да изчерпи възможностите на сегадействащата система, тогава можем да говорим така смело за предимствата на демонополизацията. Защото едно е да говориш за допълнителни фондове, които да поемат услуги, които са извън основния пакет, те не застрашават работата на системата в момента, друго е да казваш, че с един замах, чухме, че и в Германия, и в Холандия, колко време е отнело това да се получи демонополизация и да има много участници. При нас се очаква да се случи с едно щракване на пръста. При наличието на огромен обем от документи, при които работим в момента, НРД, наредби, стандарти, които в момента се пишат, да твърдим, че демонополизацията сама по себе си ще реши всички проблеми, според мен е малко несериозно. Не бива да забравяме какво ни препоръчва СЗО. И миналия, и този път, че не ни препоръчват да правим това. Защото съзират много повече опасности, отколкото позитиви.

Репортер: Означава ли това, че БЛС не подкрепя така предложения модел?

Иван Маджаров: Ние работим ежедневно по проблемите, с които се сблъскваме. Тези проблеми включват дори и протеста на медицинските сестри, проблемите с неравномерното разпределение на предлаганата медицинска помощ – болнична, извънболнична в цялата страна. Неща от практиката, които не са свързани с необходимостта от демонополизация, те са свързани с промяна в регионалното развитие на системата на здравеопазването. На всички е ясно, че конкуренция във Видин няма, а след като няма, трябва държавата да реши как ще осигури със здравни услуги живеещото там население. Дори и да имаме и 5, и 6 здравноосигурителни фонда, Видин ще си е Видин, той няма да може да се издържа по модела на преминал пациент заплатена дейност. Това, което ни притесни в първоначалния вариант, сега завоалирано разбира се от министъра не беше казано, но в първоначалния вариант категорично беше заявен, че фондът ще избира на кой да плаща. Не можем да отнемаме вече завоювани права на пациентите. Нямаме региони, нямаме разпределение къде да се лекуваме по местоживеене, можем да се лекуваме във Варна, в София, в Пловдив, където решим, и сега изведнъж се оказва, че ще имаме разпределение по фонд. Твърдението беше от общопрактикуващ до болница. Това е един от големите проблеми. Вторият голям проблем е, че се опитват под натиска на отделни съветници на министъра, смятам, че той не би трябвало да се вслушва в това, защото само може да доведе до по-лоши резултати. Опитват се да внушат, че договарянето между отделните лечебни заведения или отделните лекари е по-добро, отколкото някой предварително да сложи една рамка. Защо се прави това? Защото е много по-лесно да извиваш ръцете и да изнудваш на единични играчи, отколкото да наложиш на цяла организация, която има 28 офиса в страната, има събор и взима решение дали да подпише или не, да наложиш едно или друго нещо. Това се прави с прозрачната цел фондовете да могат да бъдат с развързани ръце, да приемат с едно решение на НС, одобряват един примерен договор и казват, ето това е договорът, ако искате, подпишете го, ако не искате, е ваша работа, няма да има пациенти за вас. Буквално извиване на ръце. И веднага след това стана ясно, че една асоциация на болници, непредставителна по никакъв начин за всички болници в страната, решава, че е добре да преговарят с нея. БЛС с тези съсловни организации като камари и съсловни организации съществуват в цяла Европа, те са част от политиката в здравеопазването и навсякъде са създадени със закон и те договарят условията, по които работят колегите в цялата страна. Ето това е вашата роля по изготвянето на правилата за добрата медицинска практика. Да, но това ще приключи. И след това, един вид казват: няма необходимост от вашата организация. Това е част от отговорността на лекарите към пациентите в дадена страна, те отговарят за специализациите, за акредитациите и за възможността да работиш на дадено място. тук виждаме как министърът говори за това отново той ще определя специализациите, отново той ще казва кой ще работи. Това е остатък от миналото. Истинската роля на съсловната организация е точно това – да слага рамката, която гарантира, че ще има заплащане за лекарите, защото в противен случай просто ще останем без медицински кадри в България, може би ще останем тогава само със застрахователи.

Репортер: На този етап как виждате основния пакет от здравни услуги?

Иван Маджаров: Никой няма кураж да го намали все още. Истината е, че трябва да се свие пакетът. Този пакет или е за сметка на лекарите, или е за сметка на пациентите, когато те го плащат под масата. Останалото твърдение е лицемерно, не е вярно, че целият пакет е безплатен, макар да е написано в наредбата. Още по-лошо, тази наредба служи за фондове да отказват плащания, когато техен клиент е отишъл в болница, защо трябва да ви плащаме, като в България всичко е безплатно.

Репортер: Ако се явят частни здравни фондове, няма ли да се спре доплащането по основния пакет?

Иван Маджаров: При сега съществуващите цени за да се спре доплащането по този основен пакет, означава да намалим заплащането на дейностите, да намалим цените. В сегашната ситуация имаме доплащане, защото е недофинансиран. Дори и да предположим, че фондът ще успее да овладее голям брой хоспитализации, това е не повече от 10%, а те залагат над 15-20% предварителни разходи, административни, за фонда, дори спестяването от ненужните хоспитализации няма да покрие само първоначалната инвестиция, която трябва да отиде за гаранционни фондове, за риск и т.н.

Репортер: Въвежда и една т.нар. осреднена вноска, която ще се разпределя между всички участници в този модел.

Иван Маджаров: Която обезсмисля изцяло конкуренцията, защото тогава защо да се конкурира фондът за мен, то е по-лесно корпоративно да си набере отнякъде клиенти, той няма да се интересува кой внася по-голяма вноска, за да му осигури по-добър пакет. Свидетели сме на това, че винаги има натиск, когато става въпрос за застраховател, натиск върху доставчика на услуга – било то да се направят възможно повече неща за максимално ниска цена.

Репортер: Къде стои пациентът тук в този здравноосигурителен модел, дават ли му се повече права на здравноосигурения или също ще му се отнемат, повече средства ли ще има в здравеопазването или всъщност по-малко?

Иван Маджаров: Много ясно го казах, в Германия е 14.6%, а в Холандия е 9% обществени средства. В България на нашия макар и малък БВП е такава вноската, вероятно тези, които твърдят, че всичко трябва да е безплатно и пациентът да е осигурен с този основен пакет напълно безплатно, ще бъде вярно. В сегашния случай не е вярно, това, с което ще се сблъскат българските пациенти, е на първо място, че фондът ще им казва къде да се лекуват, независимо от това дали те искат там, или не, и на второ място, може да се окаже, че веднъж постъпили за лечение, фондът не плаща за тяхното лечение, защото преценява, че няма необходимост, в следващия момент, когато същият пациент се опита да потърси помощ за лечебното заведение, сами се сещате какво ще се случи – твоят фонд не плаща, благодаря. Не виждаме никакви задължения, дотук виждаме само някакви задължения за финансов капитал. Никакви други задължения. Кога точно ще заплатят, как ще заплатят, могат ли да отказват, аз ли си избирам лекарят.

Репортер: Ще има ли застрахователни дружества, които веднага ще решат, че трябва да се лицензират като здравни?

Иван Маджаров: Доколкото се разбира от предложението, процедурата няма да е лесна, ще трябва да се създават нови дружества. Опасенията са, че става въпрос за корпоративно записване на пациенти в 3 или 4 фонда, не случайно в началото излезе тази информация. Вие в момента може да избирате лекар и болница всеки ден, зъболекар всеки ден, общопрактикуващ на 6 месеца, дори ако си смените адреса, може да го смените веднага личния си лекар, за фонда се казва, че веднъж годишно. Защо за изпълнителите има написани стотици наредби, с които трябва да се съобразяваме лекарите, а за тях няма никакви изисквания. Измества се тежестта от главния проблем – в България има един огромен проблем – кадровият. Лекари и сестри. Нашето общество трябва да разбере, че в крайна сметка, макар и ние тихи и културни, в един момент можем да станем много бурни и тогава спира да се говори за всякаква реформа и тогава започваме да се чудим как да прилагаме палиативни мерки, за да успокоим ситуацията. Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ. Да не говоря за качеството без повишаване на цените, без да се повишава вноската, без да се свива пакетът и лекарите и сестрите да плащат. Ние не сме съгласни. И в момента доброволните фондове не работят, защото няма нещо, което да го заплатят. Излизаме и твърдим, че наредбата покрива всичко. Няма как да стане и ние няма да си мълчим, защото в крайна сметка пътят е отворен. С лека ръкав казваме, че 30% от средствата за НЗОК ще отидат не знам си къде и даже нагло заявяват, за какво ще работя без печалба. Нито в държавното финансиране се е говорило за печалба на финансиращия, нито в здравната каса като е приет закона преди 20 години е говорил някой за печалба на финансиращия.

От БЛС заявиха, че предлаганата демонополизация на НЗОК няма да реши проблемите

БНР


От БЛС заявиха, че предлаганата демонополизация на НЗОК няма да реши проблемите. Обявеният вчера от министър Кирил Ананиев нов здравноосигурителен модел предвижда Касата да се конкурира с частни фондове, към които желаещите могат да насочват здравните си вноски. Според председателя на Лекарския съюз д-р Маджаров обаче, трябва да се държи сметка не само за конкуренцията, но и за регионалните особености и нужди от здравеопазване.

Д-р Иван Маджаров: На всички е ясно, че конкуренция във Видин няма, а след като няма, трябва държавата да реши как ще осигури със здравни услуги живеещото там население. Дори да имаме и 5-6 здравноосигурителни фонда, Видин ще си е Видин, той няма да може да се издържа по модела на преминал пациент и заплатена дейност.

Според д-р Маджаров не е ясно какви задължения за лечение ще поемат частните здравни фондове.

Д-р Иван Маджаров: Кога точно ще заплатят, как ще заплатят, могат ли да отказват, аз ли си избирам лекаря? Не може по този начин да си играят с нервите на изпълнителите на медицинска помощ.

България е с най-висока смъртност в ЕС, сочат данните на служба Евростат

БНР


България е с най-висока смъртност в ЕС, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат. У нас има над 1 600 смъртни случая на 100 хил. души, като по този показател страната ни е следвана от Румъния и Латвия.

На другия полюс сред страните с най-ниска смъртност сред държавите-членки на ЕС са Испания, Франция и Италия, където са отчетени съответно 829, 838 и 843 смъртни случая на 100 хил. души население. Данните на Евростат, които са за 2016 г. сочат, че тогава са починали общо 5,1 млн. европейци, като основна причина за смърт са заболяванията на кръвоносната система. Основно инфаркти и инсулти, които са отговорни за 36% от смъртните случаи, следвани от раковите заболявания. Третата основна причина за смъртност в ЕС са заболявания на дихателната система, при които през 2016 г. са починали 422 хил. души или 8% от всички смъртни случаи.

Случай на морбили е регистриран в Старозагорска област

БНР


Случай на морбили е регистриран в Старозагорска област. Заболелият е 49-годишен мъж от Гурково. Той е бил приет за лечение след завръщане от Чехия на 12 юли.

Репортер: Заболелият все още е хоспитализиран в клиниката по инфекциозни болести, а контактните с него хора се наблюдават. Предприети са действия за издирване и мобилизация срещу Морбили на всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на населението. Провеждат се и информационни беседи, особено в ромските квартали в Гурково съвместно с общината и НПО „Свят без граници“.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 17.07.2019