Болници искат 8 лв. за wi-fi и 900 лв. на ден за стая

Екип може да се избере дори от пациенти в кома, има и такса за справка за часа на раждане

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 1, 2


Част от болниците у нас имат безумни такси и шокиращи цени – от такса за справка за точния час на раждане, пренос на болен на етаж и такса безжичен интернет до близо 900 лв. за ползване на ВИП стая на ден. Най-солените и странни цени са основно в частните болници, но се срещат и в държавните и общинските в големите градове, сочат ценоразписите на лечебните заведения, публикувани на сайта на здравното министерство.

От 1 януари тази година болниците бяха задължени по закон да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят извън поетото от здравното осигуряване, а също да предоставят информацията и на МЗ. Регистърът доста закъсня, но все пак наскоро министерството го публикува. Той включва както цените на лечението в случаите, когато то не е поето от здравната каса – например за неосигурени, така и таксите, които болниците имат право да налагат, а също и колко струва изборът на екип или лекар, за които има нормативен таван – не повече от 900 лв. за екип и 500 лв. за лекар. По закон не се искат пари от пациентите за лечение, поето от здравната каса, но лечебните заведения могат да таксуват прегледи без направления и немедицински услуги. Някои от тях се възползват от възможността доста добре. Касата не плаща за голяма част от медицинските изделия, които се налагат при хирургично лечение, и те също се поемат от пациентите. Повечето болници обаче са спестили точно тази информация – колко струват винтове, плаки, стентове и т.н.

Според официалния ценоразпис в МЗ първенец по цени се оказват болниците от веригата „Аджибадем“. В една от тях – „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ прегледът при хабилитирано лице е 160 лв., а ако не е при доцент или професор – 140 лв. – най-висока цена от всички болници в регистъра. Извънредният преглед е 210 лв. Има и „хоспитализационен преглед“ – 25 лв., както и „анализ и интерпретация на резултати от предходен преглед в кабинета“ – 33 лв., предродилна консултация (извън НЗОК, вкл: преглед, ехограф, беседа) -70 лв. Странните цени не се изчерпват с това. Пациентът има право на „избор на консултант“ – от 625 до 2500 лв. според операцията, като не е ясно как е възможно това, след като по наредба изборът на лекар е до 500 лв. Има и цени за „допълнително поискани услуги“ – 200 лв., „такса битово обслужване“ – от 40 до 150 лв. според престоя и клиниката, „пакет поискани и предоставени дейности“ – от 60 до 3500 лв., „допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение извън осигурените здравни и общи грижи“ -от 35 до 400 лв. Различните самостоятелни стаи варират от 85 до 250 лв. на ден

– най-скъпа е стая студио със завишени условия; има и такса „ползване на място за багаж“ – не повече от 12 часа и с неголеми размери

– 2 лв.

В пакет „Грижа за детето“ фигурира „избор на лекуващ лекар – оператор за извършване на високоспециализирана съдова операция с много голяма сложност и много висок оперативен риск – 1700 лв.“ пак далеч над нормативно позволените 500 лв. Палиативно лечение при онкоболни до 7 дни е 2500 лв., изборът на лекар/екип за цезарово сечение – 1500 лв., избор на реанимационен екип – 1000 лв., 500 лв. е изборът на лекар/екип за интензивно лечение на коматозни състояния.

В друга болница от веригата – „Сити клиник“ с база на Околовръстното шосе в София – преглед при хабилитиран лекар е 133.10 лв. 24 часа допълнително обслужване, свързано с престоя, извън осигурените здравни и общи грижи“ е 396 лв. За „самостоятелна стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък“ се плаща 874 лв. на ден. Същата стая от петък до неделя струва 599 лв. на ден. Втора клинична база на болницата – на „Цариградско шосе“ – е по-евтина: самостоятелната стая с допълнителни битови възможности от понеделник до четвъртък е само 795 лв. на ден

Според ценоразписа на друга популярна частна болница в столицата – „Софиямед“ нещата изглеждат по-приемливи. Цени на прегледи не са посочени, само на избор на екип и лекар, които не надвишават тавана от 900/500 лв. За сметка на това обаче има ценоразпис за спешното отделение – прегледът е 35 лв., а престой за наблюдение до 6 часа – 100 лв., до 24 часа – 150 лв. Самостоятелната стая е 120 лв. на денонощие, пакетът нормално раждане – 1700 лв. Има такса „изготвяне на подробна спецификация за ползваните услуги по желание на пациент“ – 20 лв., следродилна психологична подкрепа от психолог – 100 лв., за припознаване на детето се плащат 40 лв.

За сравнение в „Майчин дом“ преглед при професор е 100 лв., до толкова може да е цената и в „Св. Иван Рилски“. Във Военна болница, „Пирогов“ и университетската „Св. Георги“ в Пловдив цената е 60 лв., в „Св. Анна“ – 80 лв. В болниците в по-малките градове се плаща по 20-30 лв. В частната „Уни хоспитал“ в Панагюрище прегледът също е максимум 100 лв., но има „предхоспитализационна консултация“ – от 100 до 300 лв. според големината на операцията, такса „допълнително обслужване във връзка с прием на пациент“ – 62 лв., освен за онкоболни, за които цената е наполовина, и за придружители на деца над 7 години, които плащат по 15.50 лв. за целта, извън таксата „придружител“ от 20 лв. на ден (такава има във всички болници, макар цените да варират). 155 лв. на ден се плаща за палиативно лечение. „Уни хоспитал“ обаче е публикувала цени на медицинските изделия, които пациентите плащат, за разлика от „Токуда“ и „Софиямед“.

Цените на избор на екип или лекар в големите болници често са максимално позволените по наредба, а в по-малките рядко ги достигат. В болницата в Кърджали например изборът на екип е 500 лв., в Исперих – 350 лв. В Карнобат и Кюстендил не е посочена такава цена, но пък в Кюстендил има такса „носене болен на етаж 8-13 ч. -, 10 лв. брой“. В „Майчин дом“ се плаща за „справка за точен час на раждане“ -20 лв., документът за припознаване на новородено е 40 лв. В „Св. Георги“ в Пловдив дете се припознава само за 10 лв. В МБАЛ „Света София“ за доставка на документи от архив се плаща 50 лв., 8 лв. на денонощие е таксата за безжичен интернет. В „Св. Иван Рилски“ в София има такса 2 лв. за еднократен сет за посещение в реанимацията, и „такса координатор медицински услуги“ – 200 лв.

В „Дева Мария“ в Бургас пък за самостоятелна стая при нормално раждане се плащат 1250 лв. за целия престой, при цезарово сечение – 2000 лв., а ако стаята е лукс, цената е съответно 2200 и 3000 лв.

КОЛКО СТРУВА ЕДНА УПОЙКА

Показателна за начина на ценообразуване в болниците е цената на обезболяването при раждане. В „Токуда“ за обезболяване по време на нормално раждане тя е 330 лв., в „Софиямед“ епидурална аналгезия при нормално раждане е 350 лв. Епидуралната анестезия струва 150 лв. в „Уни хоспитал“, 130 лв. е в „Авис Медика“ в Плевен. 300 лв. струва обезболяването при раждане в столичната „Шейново“, а в „Майчин дом“ цената е 250 лв., като и е посочено, че тя се дължи, ако не е платен избор на екип.

Депутатите са приемали по един закон на заседание

Регионалният министър Петя Аврамова е рекордьор по участие в парламентарния контрол с 54 въпроса

Таня ПЕТКОВА

Сега  стр. 2


На фона на все по-ниския рейтинг на парламента и слабото законодателство, излизащо от него, през лятната си сесия депутатите са гласували само 41 закона в 35 заседания, от които едно е било извънредно, сочи справка на парламентарния пресцентър. Продължава порочната практика да се изменят и допълват скоро приемани закони. Отново се вижда и другият дефект на българското законотворчество – половината проекти за промени в закони са внесени от депугати, което означава, че не са минали през обществено обсъждане и нямат оценка на въздействието. Вижда се и тенденцията да се приемат основно закони, лансирани от правителството и от представители на управляващата коалиция. Според информацията от НС през пленарната сесия, която приключи в сряда и депутатите излязоха във ваканция до 5 септември, приетите решения са 65.

Някои от по-важните промени, които бяха направени, са Законът за политическите партии и погзедните изменения в

Изборния кодекс, свързани с премахването на машинното гласуване на местните избори в края на октомври. След поредица от разправии между управляващите и опозицията пък бе намалена партийната субсидия от 11 на 1 лев за получен действителен глас на парламентарни избори, но в същото време депутатите дадоха възможност за получаване на дарения без ограничения от бизнеса и физически лица. Промените, касаещи партийните дарения от бизнеса, обаче бяха дадени от президента Румен Радев на Конституционния съд, чиято дума ще е последна.

Очаква се през есенната пленарна сесия да има още поправки в изборното законодателство предвид местните избори в края на октомври и заявените намерения за промени както от страна на управляващите, така и на опозицията.

Парламентът е приел и изменения и допълнения в Закона за енергетиката, в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в Закона за държавната собственост, в Закона за лечебните заведения, в Закона за здравето и др.

Последното решение, което бе гласувано набързо и в разрез с всички правила на НС, бе оставката на шефа на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев, който също стана герой от сагата „Апартаментгейт“. Въпреки че излезе чист от проверката на НАП, Георгиев след 4-месечен отпуск поиска да напусне ръководната позиция, като основен аргумент посочи сигурността на семейството си, което било всячески подложено на тормоз.

Парламентарен контрол по време на седмата сесия на 44-тото НС е провеждан в девет заседания, сочи още справката на НС. Постъпилите въпроси и питания към министрите са съответно 277 и 14, а пък те са отговорили на 218 въпроса и 6 питания. На най-много въпроси и питания е отговорил министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова – 45, както и здравният министър Кирил Ананиев – на 34. Следват ги земеделският шеф Десислава Танева – 22, и МВР министърът – 15.

По традиция най-много въпроси и питания са отправили народните представители от опозицията. От парламентарната група на левицата са внесли най-много въпроси и питания – 213 въпроса и 13 питания. От ГЕРБ са отправили 31 въпроса и едно питане, от ДПС – 15 въпроса, от парламентарната група на „Обединени патриоти“ – 14 въпроса, и от „Воля“ – 1 въпрос.

БЕЗ ОБОСНОВКА

Освен че депутатите са закъсали откъм нови закони и правят поправки по конюнктура и на парче, промени се предлагат и без сериозна обосновка. Най-често липсва оценка на разходите и резултатите, въобще не се полагат усилия да бъдат информирани гражданите какво се изменя и какви ще бъдат последствията от поправките, сочат резултати от последното проучване върху законодателната дейност, проведено от Националния център за парламентарни изследвания. Изследването обхваща първите 2 г. от работата на настоящия парламент и включва 338 законопроекта, внесени в този период.

Най-често, за да се мотивира законодателната инициатива, депутатите и правителството ползват аргументи, свързани с правото на ЕС (24.2%), както и неефективност на съществуващото законодателство (21.5%). В 15.8% от случаите вносителите се ограничават само до общо излагане на причините, т.е. липсват дълбочина и конкретика. Фрапиращите 89.9% от законопроектите изобщо не съдържат позовавания на изследвания и научна експертиза в своята обосновка.

Уволнен е лидерът на протестите на медицинските сестри

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3


Един от организаторите на протестите на медицинските сестри през пролетта – Мая Илиева, е уволнена дисциплинарно от „Аджибадем Сити Клиник болница Токуда“, съобщи самата тя във Фейсбук.

„Вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. И не без помощта на синдиката КНСБ, защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила“, написа Илиева.

„Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ в болницата от 2012 г. и като такава имам имунитет по чл. 330 от КТ, т.е. защита от уволнение. Но синдикатът и работодателят са си стиснали ръцете и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата, като са свалили имунитета ми. Забележете – без да поискат от мен каквото и да е обяснение и без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос. Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България -тези на работниците или тези на работодателя?“, пита сестрата. Засега от „Токуда“ няма официална позиция по случая.

През пролетта медицински сестри протестираха както в София, така и в цялата страна, с искане за по-високи заплати и подобрени условия на труд. Илиева беше сред основните лица на протеста. От здравното министерство обявиха, че ръст на възнагражденията ще има, дори бяха отпуснати извънредно 50 млн. лв., но там, където това изобщо се случи, той беше минимален. При протестите Илиева обяви, че е възпрепятствана от „Токуда“ и че на сестрите там не се позволява да протестират, въпреки че исканията са заявени по официалния ред.

ТЕМИДА

„Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две“, закани се Илиева. На случващото се бързо реагира омбудсманът Мая Манолова, която активно подкрепяше и протестите на медицинските специалисти. „Не мога да приема абсолютно съчинените, съшити с бели конци мотиви, с които това е направено. На всеки е ясно, че става въпрос за грозна саморазправа с Мая. Това е и недвусмислен знак и опит за сплашване и саморазправа към всички, които дръзват да отстояват правата си“, коментира Манолова.

Уволниха водачката на протеста на медсестрите след разрешение от КНСБ

24 часа  стр. 5


Медицинската сестра Мая Илиева, която бе основен организатор на протестите на медицинските сестри през пролетта, е била дисциплинарно уволнена в събота от „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, където работеше, оплака се медсестрата в профила си във фейсбук.

За освобождаването й е дадено специално разрешение от КНСБ, защото Илиева е била шеф на синдикалната организация към болницата и принципно има право на имунитет срещу уволнение.

„Защото, вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни инсттггуции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони“, посочи Илиева в обяснение за уволнението си. Тя обвини и вицепрезидента на КНСБ – Иван Кокалов, който след първия протест през март й се обадил и й казал „затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в „Токуда“.

„Дали сме становище с причините за съгласието ни Мая Илиева да бъде уволнена. Когато са спасявали човек в спешното отделение и е трябвало да работи, тя е извадила телефона си и е започнала да снима“, коментира Кокалов пред „24 часа“.

Медсестрата бе подкрепена от омбудсманката Мая Манолова. „Като човек, приятел и омбудсман не мога да приема абсолютно съчинените, съшити с бели конци, мотиви, с които това е направено“, написа Манолова във фейсбук.

2000 души в Пловдив с право на личен асистент, някои изпускат срока

Радко ГЕНОВ

24 часа  стр. 37


Едва 200 пловдивчани са подали молби за личен асистент, а право на услугата имат около 2000, съобщи зам.-кметът по социална политика Георги Титюков. За да я ползват, се изисква решение на ТЕЛК. Възрастните трябва да са освидетелствани над 90% с чужда помощ, а децата – над 50 %.

„Тези, на които се полага, да се обърнат към социалните в районните кметства, но да побързат“, призова Титюков. Той уточни, че там ще определят дали чуждата помощ да е 4,6 или 8 часа.

След като получат документите, трябва да отидат в „Социална политика“ на ул. „Петко Д. Петков“ и да подадат заявление. Оттам ще им назначат съответния асистент. Това може да бъде и близък човек. Часовата ставка е 3,37 лв., като държавата му начислява и клас за прослужено време върху общия стаж. Между личния и социалния асистент има разлика – първият сменя памперси, вторият чисти, пазарува и т.н.

Обучаваме китайски зъболекари

Труд  стр. 6


Дентални медици, преподаватели в големи учебни заведения и болници в Китай, се включиха в специализиран курс на Лазерния център на Медицински университет -Пловдив. Курсът е посветен на приложението на лазерите в терапията на пародонталните заболявания -област, в която Лазерният център бележи големи постижения, съобщиха от висшето учебно заведение.

Обучители от страна на Медицинския университет са трима преподаватели от Факултета по дентална медицина – доц. д-р Георги Томов, д-р Благовеста Янева и д-р Николай Николов.

„Подобно обучение са минали групи от Гърция, Израел, Полша и Грузия“, съобщи проф. д-р Мариана Мурджева, заместник-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност.

„Големият брой участници в курса показва, че качеството на обучение е достатъчно високо, за да привлича чужди специализанти“, обясни проф. Мурджева.

Малките булки у нас

ДЕЦАТА РАЖДАТ НЕЩАСТНИ ДЕЦА

Анна ЗАРКОВА

Труд  стр. 10


България е първа в ЕС по брой на деца, които раждат деца. Показва го статистиката на Евростат. България държи това първенство от 2013 г. и не си го дава. Проверките на Държавната агенция за защита на децата (ДАЗД) показват, че броят на бебетата, родени от тинейджърки, е скочил 4 пъти за 4 години – от 836 на 3300. Това е.

Има факти, които не се нуждаят от коментар, освен ако коментарът е нужен, за да се каже на черното бяло.

Първото бебе за 2019 г., родено в 3 ч. и 40 мин. в Пазарджик, се казва Рашко. Майка му Мария е 15 -годишна, татко му е неин връстник, но двамата вече имат и по-голям син. Мария дава интервюта: надява се отличието „бебе на годината“ да струва пари, с които да отгледа Рашко, а да не го дава на чужди, тя и без туй не ходи на училище…

Хубаво, ама въпросното отличие се оказа спорно и бе дадено на друго пеленаче (от Пловдив, май) и съдбата на Рашко остана извън медийното внимание. Телевизиите я загърбиха веднага, понеже темата „Деца раждат деца“ се захранва от нови събития постоянно.

В ръцете на акушерка от Лом проплака Бальо, вторият син на 14-годишната Румяна. Като родила батко му, била на 12. По думите на нейните родители, за да ги дари с първо внуче, била изнасилена. Кръстили го Са раса вати – на героя от“Малката булка“ – и не го пратили в приют. Изхранвали го с“бране на желязо“. Като порасне вероятно и той ще почне да „бере“ – сиреч, да краде жици и пътни знаци, наследявайки на дядо си занаята.

„В първото раждане Румяна беше прекалено малка и недоразвита, със секцио едва я спасихме. Втория път нормално роди. Това ни е 26-та малка родилка тая година“-казва докторът по Нова тв. Научаваме от него процедурата:“Имаме заповед при майки под 16 г. да се обаждаме на дежурния прокурор директно, а под 18 г. -на закрилата на детето.“

Е, обаждат се. А сетне?

От прокуратурата идва постановление за отказ от дело – с мотив, че оплождането на малолетни в ромската общност е традиция. ДАЗД информира, че 850 ранни съжителства са регистрирани в циганските махали, при което 403 раждания минали благополучно. За неблагополучията в подранилото човешко възпроизводство не се съобщава. Но се забелязва разминаване в данните на социалното министерство, НПО-та и ДАЗД. Колко пъти са родили маловръстните – 3000 ли, 800 ли, или 403? остава неясно. Несъответствието не е нещо нередно обаче и не е за заблуждение на Евростат. То е поради неработещия регистър на ражданията. А неработенето на регистрите у нас е в реда на нещата.

На 1-во място сме по смъртност в Европа и се топим с 50 000 от Коледа до Коледа. Защо не се радваме, че мургавите ни сънароднички се възпроизвеждат тутакси след първия си мензис?

„Че какво радостно има в това?! Нещастни деца раждат нещастни деца!“ избухва Дима Миланова, социална работничка с дълъг стаж. „Нещастници по рождение“-допълва с въздишка съдебен експерт предвид стотиците дела с хлапета-престъпници и жертви.

У нас има 400 осъдени за съжителство с хлапачки. С ефективни присъди за интимни контакти с лица до 14 г. са 24 от тях. А глобите за тия, чиито „съпруги“ не са навършили 16, възлизат на 230 000 лв. с натрупване. Глобите не се събират по подразбиране.

Къдрокосата Виола се е родила преди 2 г. от любовта на 15-годишната Роза и 20-годишния Васил. Живее в коптор, седи на кален под, покрит с парцали, в смрад, обаче не изглежда нещастна. И родителите й твърдят, че са щастливи, макар че Васил е осъден да лежи. Той не се смята за престъпник – осъдените като него са стотици. Тя не се смята за нищо – децата-майки като нея са хиляди и при цялата им немотия остават живи. Над 2800 невръстни родители получават помощи: 40 лв за дете, 90 лв. за две и 100 лв. за майчица с чедо под 12 месеца. На тия като Роза се дават ваучери. „С парите си купуваха по-рано пуканки и близалки – обясняват“социалните“. – С ваучерите в магазина им дават бебешки дрешки, лекарства, памперси.

Който може, нека сметне колко памперси, капки за хрема и бананови каши могат да се купят с 40 лв. – това е трудна задача. А как едно неграмотно дете, родило дете, може да печели, за да не гладуват и двете, ако бащата също е дете или го няма – това е въпрос за 2500 лв. в играта „Стани богат“. Жокер: малограмотността и бедността са първите 2 от 10 фактора, обуславящи престъпността.

Извън теорията: на практика повечето малки майки бягат от родилното без бебето десетина часа след като го родят. 15-годишната Ивка е докарана с полет от Париж, за да роди в Майчин дом тук и денонощие по-късно е върната, където е била – на плац Пигал.

„Циганетата постъпват за раждане без лични карти, лъжат, че родителите им са в странство и сочат грешен адрес, та МВР да не ги намери преди изоставеното бебе да бъде настанено в дом или приемно семейство“, разказва акушерката Ивана. И заключава: „Циганска работа!“

Какво да се прави?

Вицепремиерът Каракачанов представя програма за ромска интеграция. Тя е 12-та от 2000 г. насам, без да броим Декадата на ромското включване и Националната стратегия – 2012 на бившия вицепремиер Цветанов. Те всички си приличат по това, че подбрани ромски фондации участват в създаването и реализацията им. И си купуват коли, къщи и офиси с европарите за десегрегацията на ромските деца. Над 815,5 млн. лв. от бюджета и от външни фондове са похарчени така за 10 г., а ефектът е нулев. Самият вицепремиер Каракачанов го заяви. То и без това е очевидно. Остава да го види и прокуратурата.

***

Неинтегрираният електорат се множи

Интегрираните роми са лекари, учители, музиканти, медсестри. Те рядко влизат в новините, с изключение на Азис. Неинтегрираните често ги снимат – каруцари, просяци, крадци и малки булки – неграмотни или недоучили, изнасилени или проституиращи, които раждат още такива. Неинтегрираните са електорат, чиито гласове се продават. Може би и затова те си позволяват да не плащат глоби, ток и данъци. И затова не им се пречи, когато бързат да се размножават, като деца раждат деца, а тия деца раждат още деца – и все такива, за които щастието е дар от бога, а нещастието – даденост от обществото.

Известният български генетик акад. Атанас Атанасов, пред „Труд“: Приоритетите за България са енергия, храна и здраве

Николай КОЕВ

Труд  стр. 12-13


Кои са най-подходящите храни, които трябва да консумираме? Защо българският чесън е по-полезен за здравето от китайския? Защо едва 20-30 процента от храните на нашата трапеза са български. За тези и други въпроси разговаряме с известния генетик акад. Атанас Атанасов. От него научаваме и интересния факт, че през 1920 година столетниците у нас са били 30 000, а сега са под 300.

– Акад. Атанасов, Вие сте широко известен и признат не само у нас учен-генетик с богат преподавателски, практически и теоретичен опит. В многообразието на вашите интереси е и развитието на генетичните биотехнологии и на геномиката на растенията у нас. Не влиза ли науката в света в противорачие с качеството на продуктите и здравето на хората ?

– Най-подходящите храни за всеки човек са тези, които дава неговата родна земя. Когато семето е българско, когато е създадено и расло тук, а и от него се създават продукти, то влияе по един начин на здравето на българина. Когато консумираме чужди храни обаче, които за голямо съжаление са дори 70-80% от трапезата ни, нещата изглеждат по съвсем различен начин. Не искам да кажа, че продуктите от внос не са качествени, а че това, което расте тук и смуче жизнени сили от българската почва, кореспондира с нашия генетичен баланс. Вземете например българския чесън. Той действа много добре на българина, а по магазините често се продава китайски. А той има друг вкусразлично съдържание на макро и микроелементи. Те сигурно са полезни, но много от тях просто са несъвместими с нашия организъм. И когато процентът на вносни продукти е голям, се стига до дисбаланс. Цитрусовите плодове например могат само да допълват менюто ни със съставки, които българските плодове и зеленчуци нямат. Но недопустимо е да ядем чужди ябълки, круши, репички, картофи и боб, а само 20-30% от менюто ни да са български плодове и зеленчуци. Необходимо е да има предимно наши продукти. Това се отнася и за месото, млякото и техните производни. А трябва да си задаваме и въпроса- какъв е произходът на тези продукти, къде и как се съхраняват, как идват на нашия пазар… Вземете за пример чая. Сънародниците ни днес купуват хиляди видове от него, произведен е в различни точки на света. В същото време забравиха за шипковия чай. А именно шипката е с много съдържание на витамин С и е един от най-бързодействащите и най-ефективни антиоксиданти. Отново трябва да се върнем и да ползваме опита на народната медицина, но използвайки съвременните научни методи. Китай е най- добрият пример за това. Там хората по емпиричен път са били наясно със значението на дрена, на дивите ягоди, на боровинките, които имат едни от най-полезните качества.

– Как тогава можем да опазим нашите продукти, нашите растения? Имаме ли ресурси за това ?

– Трябва ,да създадем специфична генетична банка. И ако е небходимо да се отделят милиони, но да се запазят ценните за страната растения, да се проучат кои райони са най-благоприятни за тяхното култивиране, за да ги съхраним по естествен път и ги използваме. Недопустимо е фирми от Италия да ги търсят, да поръчват на ромите да ги берат, а те да ги късат и изтръгват по начин, който намалява нашето биоразнообразие. Това е нелицеприятната сегашна действителност. Затова е задължително създаването на генетична банка. Така ще се запази здравето на българина и ще се гарантира бъдещето на страната. Защото това е утрешното богатство на България, нейният утрешен петрол, нейното утрешно злато. Природните продукти ще спасяват човека и планетата. И това би трябвало да се превърне в догма.

– Тук е мястото да ви попитам за основания и ръководен от Вас съвместен геномен център към Софийския университет. Започнахте много силно, а какво е положението сега?

– Работата на Центъра стартира през 2007 г. като дружество между Софийския университет и Селскостопанска академия. Целта беше да се хвърли мост между образованието, науката и бизнеса. След преобразуването на Центъра в ЕООД през 2010 г. той стана собственост изцяло на Софийския университет. По този начин привидно сме самостоятелни, но на практика не сме, тъй като сградата, апартурата и съоръженията са държавни. И тъй като от малко се оказахме голямо предприятие, това ни върза ръцете да кандидатстваме с проекти по различни национални и европейски програми, защото трябваше да осигуряваме съфинансиране от 50%. Преди три години обаче швейцарската компания „Юниверсал Бългериън инвестмънт“ закупи 30% от Геномния център. Целта беше да възстановим старата слава на българските сортове пшеница и слънчоглед, като стъпим на опита на Държавния замеделски институт в Генерал Тошево и там изградим мощна материална база. Започнахме много успешно и за кратко време достигнахме до първите сортове пшеница и слънчоглед. Но за съжаление преди няколко месеца швейцарската фирма се оттегли от България по неизвестни причини. А ако бяхме продължили, щяхме да получим нови наши сортове и нямаше големи мултинационални компании като“Синджента“, Пионер“ и „Монсанто“ да навлизат все по-мащабно в България с техните семена. Това е особено важно, защото семето не е само храната на българина, то е и национална сигурност и суверинитет. Аз залагах големи надежди на тези разработки, но за съжаление оттеглянето на швейцарската фирма ни прекърши крилете.

– Наистина е жалко, но българските учени са се доказали не само като отлични специалисти, но и като хора упорити и със силен дух. Вероятно имате и други проекти ?

– Преди година се срещнахме с професор Ерик Вердин, директор на“Бък“. Това е единствената институция в света, която изучава дълголетието на човека. В резултат на срещите и разговорите ни се роди инициатива за създаването на подобен център в България. От една година водим усилени преговори. Когато разговарях с професор Вердин се опитах да насоча вниманието му към три ключови факта. В света няма по-добра, по-качествена, по-вкусна и питателна храна от българската. Няма и по-качествена вода от нашата. Страната ни притежава 40% от минералните извори на Европа, при това с различно съдържание. Освен това тук има един особен вид енергия, която Господ е дал на нашата земя. Дали защото е създал различни почви и специфичен климат, но факт е, че тук има енергия, която ние сега наричаме квантова енергия, квантова физика, квантова химия. Тук текат процеси на атомно равнище, които най-вероятно дават отражение както на храната, така и на водата. Но всичко това засега остава неексплоатирано. Дано успеем да реализираме идеята и изследваме съвместно полезните свойства на нашите български храни, като се започне от билките, които се отличават с високо антиоксидантно съдържание. Те притежават такава комбинация от витамини, феноли, каротеноиди, която потиска свободните радикали, най-съществената причина за стареенето. При това не забравяйте, че България е четвъртата страна в света по износ на билки.

– Оказва се, че качеството на храната е пътят към дълголетието. Така ли е?

– В голяма степен тя е определяща. В стомаха на всеки човек се извършва огромен обмен на информация и в резултат на това с кого обменяте информация ние ставаме или по-здрави, или се разболяваме. Именно микроорганизмите в стомаха ни засилват или отслабват нашата имунна система, с която пък са свързани всички заболявания. Има значение как и в каква обстановка живеете, кой е началникът ви, какво семейство имате, с кого се срещате, как се разбирате с колегите, как приемате обществото, потиснат ли сте, в депресия ли сте и т.н. Всички тези обстоятелства оказват влияние върху здравето и дълголетието. Аз съм си задавал въпроса как се е хранил българинът, че до 1920 г. при население малко под 5 милиона души в страната е имало 30 000 столетника, а сега са под 300. Това е страшно съотношение. А днес сме и на първо място по хронични заболявания- сърдечно-съдови, рак, диабет. Аз участвах в създаването на национални секторни програми в земеделието, но оттогава изминаха 6-7 години и няма никакво движение напред.

– Естествено се натрапва въпросът къде е държавата в този тревожен процес?

– Аз пък ще попитам: Има ли Селскостопанска академия днес? Кой ще очертае днешните проблеми? Как да се направят модели за биологично земеделие? Ще се създадат ли кооперации за тях? Кой ще изработи съвременните дозировки за хранене? Кои са най-подходящите породи животни за отделните региони? Кои съвременни сортове ще внедрим, защото днес пшеницата ни е по същество фуражна? Можем ли да създадем борси, които да облекчават родните производители, а да затрудняват вносителите? Какво пречи Селскостопанската академия, петте аграрни университета и БАН със своите 15 института, които допълват изследванията на ССА, да се обединят и работят по националните приоритети ? И още нещо. Имаме 1500 огромни арендатори и 200-250 хиляди дребни производители, които се чудят как да избегнат държавния контрол и регулации. По време на една инициатива в Аграрния университет за биоземеделие самите производители казаха, че половината от тях са шарлатани- твърдят, че произвеждат биопродукти, но си торят с каквото и както си знаят. Освен това не всички от сертифицираните органи са на нужното ниво. Пък и наука за биологично земеделие почти няма. Аз непрекъснато апелирам да помислим за развитие на биологичното земеделие, но отново с помощта на науката и технологиите.

– Вие често говорите за двата основни приоритета за България-енергията от една страна, и храната и здравето- от друга. Разяснете на читателите своята мисъл.

– Обобщено казано това означава безопасност и национален суверинитет. Ето ви пример с пшеницата. В края на миналия век беше 100% българска, сега само 30-40 процента от семената са наши. За другите продукти изобщо не ми се говори, там достигнахме до няколко процента. Ние ставаме уязвими. Ако утре, не дай Боже, стане някакъв катаклизъм в света, България няма какво да засее, за да изхрани населението си. Северна Ирландия само заради Брекзит се чуди как да създаде собствени семена, защото досега ползваше английски. И тя се подготвя, а ние

– Много тревога и загриженост има във вашите мисли. Препоръчайте ни тогава как да се храним и с какво, за да се доближим поне малко по здраве до нашите предци.

– Когато свършат ензимите, свършва и животът. Затова най-важни са плодовете и зеленцуците. Те доставят най-пълното съдържание на антиоксиданти и на ензими. Това не означава, че не трябва да се консумира месо, мляко и т.н. Не се лишавайте от нищо. Всяка липса води до заболяване. Моят съвет е да ядете от всичко по малко. Човек може да мине и с една ракия, но все обичаме да казваме, че“Без една мога, но с една не мога“. А при претоварване на организма се получават мутации. Те не са резултат от яденето на нещо грешно от време на време, а от продължителната консумация. Когато натрупваме в организма си отрови, след 5-10 години се получава една мутация, след това втора, а натрупат ли се повече от шест мутации на различни места, клетката се променя и се стига до туморен растеж. Така че, колкото по-качествени продукти се консумират, толкова по-чисти съставки ще влизат в организма, които ще потискат мутационния процес. Накрая още нещо. Китайците са казали, че щом човек има 32 зъба, значи 32 пъти трябва да сдъвче храната. В слюнката се съдържат най-силните ензими и още тук се унищожават 50 на сто от зловредните, болестотворните микроорганизми. Така че яжте по-малко, бавно, с приятни хора и заредени с хубави мисли.

– А на децата какво ще препоръчате ? Те все повече се увличат по вносни, но и наши продукти с добър вкус, но със съмнително за здравето съдържание.

– Всичко трябва да започне от образованието. Децата освен познатите дисциплини, трябва да се учат на ценности- духовни, семейни, хуманни и т.н. Тук влиза и отношението към храната, която определя здравето. Тук е и спортът, не интензивният спорт, а навикът да се движиш. От най-ранна възраст децата тряба да знаят какво и как да консумират.

Нашият гост

АКАД. АТАНАСОВ е възпитаник на Висшия селскостопански институт в София- специалност „Генетика и селекция“. Той е един от пионерите на растителните биотехнологии в България от 1967 г. насам. Специализира последователно в авторитетни научни институции в Русия, франция, Унгария, Канада и Белгия. Член е на редица академии в света, гост-професор към учебни заведения във Франция, Република Корея, Китай, Турция, Великобритания. Преподава в Биологическия факултет на СУ “ Св. Климент Охридски“, Аграрния университет- Пловдив, Химико-технологическия и металургичен университет в София. Заемал е редица ръководни длъжности, включително и като директор на Института по генно инженерство и редица други. Координатор е на програмата по растителни биотехнологии за България и Балканския регион. Има публикувани 320 статии в престижни български и чужди списания, които са цитирани над 3000 пъти. Владее английски, руски и френски език.

Бум на летните вируси

Румен ЖЕРЕВ

Телеграф  стр. 7


Бум на летните вируси в Благоевград установяват разтревожени лични лекари от Югозапада.

Пред кабинетите им се вият опашки от болни, което също увеличава риска от разрастване на заразата. Основно симптомите са стомашно-чревните инфекции, които повалят не само малки деца, но и възрастни. Мръсните ръце, недобре измита храна и замърсена вода обикновено са сред основните причинители на инфекциите. Летните вируси протичат с температура, повръщане, разстройство и хрема. Симптомите продължават около десетина дни, но при бърза реакция заразата може да бъде лесно преодоляна от организма. Лекарите съветват да се избягват басейните, в които водата не се сменя често или не се дезинфекцира редовно. За да се избегне заразата, специалисти съветват ръцете да се мият по няколко пъти на ден. Плодовете и зеленчуците също да се мият обилно на течаща вода.

Помагат на 55 двойки за инвитро

Телеграф  стр. 9


55 двойки с репродуктивни проблеми ще бъдат подпомогнати от община Плевен, съобщиха от пресцентъра й.

Сумата, която е предвидена за подпомагането на семейства с проблеми при зачеването, е в размер на 35 000 лв. за 2019 година. Това е с 10 000 лв. повече в сравнение с предходната година. Всеки одобрен заявител се подпомага с 500 лв. за изследванията, предшестващи инвитро процедурата. Заявленията за финансово подпомагане са по образец и се подават в центъра за административно обслужване на граждани на общината на пл. „Възраждане“ №4. Всички постъпили документи се разглеждат от комисията, в която влизат 7 общински съветници, АГ специалист, директор-дирекция „ФСД и УС“ в община Плевен, началник-отдел „Здравеопазване и социални дейности“ и юрисконсулт от общината.

Шефът на банката за майчино мляко д-р Мария Русинова:

Хепатит и СПИН са рискът при кърма по Интернет

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 13


Това е тя:

Специалност по „Хранене и Диететика“

Понастоящем – директор на Комплекс за детско хранене с Банка за майчина кърма

Консултант „Eurodiet България“ и на „Сдружение Дара Хелп“.

– Д-р Русинова, във „Фейсбук“ майки предлагат да помогнат на други, като им подаряват оставащата им кърма. Какви здравни рискове за бебето крие вземането на чуждо майчино мляко?

– Взимането на чужда кърма без предварителни изследвания крие редица рискове от заразяване на децата със заболявания, предавани чрез кърмата – хепатит, СПИН, сифилис, цитомегаловирус, херпес симплекс, рубеола, хранителни токсикоинфекции, туберкулоза и др.

– В Банката за майчина кърма работите с жените, които доброволно даряват майчино мляко. За какво трябва да се изследва кърмата, за да се знае, че е безопасна?

– Тъй като майчината кърма е среда, в която микробите се размножават много бързо, трябва стриктно да се съблюдават строги хигиенни мерки. Също така е необходимо да претърпи обработка чрез пастьоризация при специфични условия -температура и времетраене, което позволява да се получи добър компромис между микробиологичната безопасност, хранителните качества и биологичните свойства на кърмата. Този метод фактически унищожава патогенната флора на кърмата. За да е безопасна за здравето на бебетата, които приемат донорска кърма, тя трябва да се изследва биохимично и микробиологично.

Микробиологичното изследване се прави преди и след пастьоризация и включва: общ брой микроорганизми, стафилококус ауреус, бета-хемолитичен стрептокок, ешерихия коли, колиформи, спороносни микроорганизми, микроскопични гъбички и дрожди и други. Биохимичното изследване включва показателите на майчината кърма – съдържанието на белтъци, масти, лактоза и сухо вещество. Прави се също физико-химично изследване на киселинен градус, рН. Кърмата се замразява и съхранява при температура не по-малко от -18°С.

– Колко донори има Банката за майчина кърма? Нуждаете ли се от още?

– Откакто започнахме работа след продължителния основен ремонт дарителките са крайно недостатъчно. Това е проблем, с който се сблъскваме често – търсещите и нуждаещи се от кърма са повече от даряващите. Имаме нужда от набирането на достатъчно дарителки, така че да можем да задоволим потребностите на многото нуждаещи се от дарителска майчина кърма деца – недоносени новородени, бебета с алергия към белтъка на кравето мляко, деца на майки с различни заболявания, които по медицински причини не могат да кърмят. Обичайно имаме 10-15 донорки средно месечно, които осигуряват кърма на 20-25 деца. В момента донорките са 8, а децата 17. Чакащи – 3 деца. Ние имаме възможност да обработваме и по-големи количества кърма.

– На какви условия трябва да отговаря една дарителка на кърма?

– Дали една жена е подходяща за дарителка се определя от медицинско лице след подробен разговор, оценка на здравословното състояние и след извършване на редица лабораторни изследвания (хепатит, СПИН, сифилис и др.). Кърмата трябва да бъде изцедена и съхранявана при определени условия. Дарителките трябва да са здрави жени, които не употребяват алкохол, цигари и лекарства, да живеят при добри битови условия, с добра лична хигиена, през последните 12 месеца да не са им правени кръвопреливане, пиърсинг и татуировки.

– Кои деца се нуждаят от кърма от банката?

– Най-често това са недоносени или родени с ниско тегло, близнаци и тризнаци, кърмачета с различни заболявания – малформации, такива, които са претърпели оперативни интервенции, бебета с тежка алергия към белтъка на кравето мляко. От донорска кърма се нуждаят и кърмачетата, чиито майки са със заболявания – туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови, ендокринни, психически заболявания, СПИН, онкологични и др. Кърма могат да получават и здрави кърмачета, отглеждани в домашна обстановка, чиито майки имат недостиг на кърма. Кърма не може да се закупи свободно, тя се предоставя след предварително записване на нуждаещите се и представяне на необходимата медицинска документация.

– Има ли интерес към кабинета ви по кърмене?

– Работата на кабинета за подкрепа на кърменето тепърва ще се разгръща. Той работи едва от 3 месеца и вече даваме съвети и консултации, с които помагаме да се стимулира лактацията и да се постигне успешно и продължително кърмене. Помагаме на кърмещите майки да сложат правилно бебето на гърдата – правилната поза и доброто засукване са водещ фактор за успешно кърмене.

– Правени ли са изследвания докога българските майки кърмят децата си и колко процента от тях го правят? Какво препоръчват експертите? Докога трябва да се кърми едно дете?

– От раждането до първия месец се кърмят 84,2% от децата, на 2-3 месечна възраст кърмени са 53,5% от тях, а до 10-1 месеца естествено се хранят едва 14,8%. Като продължителност на кърменето само 26% от децата се кърмят повече от 6 месеца. Това са данните на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи от последните им национални проучвания на храненето на кърмачета и малки деца до 5 год. възраст. Само 59% от майките на кърмачета са се консултирали с лекар или акушерка преди да спрат да кърмят. Това показва, че могат да се приложат адекватни мерки за поддържане на лактацията чрез подкрепа и обучение на майките в прилагане на добрите практики за успешно кърмене, което ние можем да осъществяваме в кабинета за кърмене. Препоръките на СЗО, Европейската и Американската педиатрични асоциации са за изключително кърмене поне до 6-ия месец, след което бебето постепенно се захранва с немлечни храни. Бебето се нарича кърмаче до навършване на едногодишна възраст. До тогава е добре да се кърми, като кърменето продължава успоредно след захранване на бебето.

– Много майки използват електрически помпи за кърма. Какви правила трябва да спазват те, за да не се замърси млякото?

– Помпата се изварява или стерилизира преди всяко ползване и не трябва да се изважда от стерилизатора и подсушава преди да се използва. Много важно е според модела на помпата тя да бъде разглобена така, че да се почистят и стерилизират добре всички нейни части. Ръцете и гърдите също са добре измити. Изцедената кърма се прехвърля в стерилен съд и ако се предвижда продължително съхранение, се замразява веднага. Така изцедена, кърмата може да се съхранява във фризер в продължение на 3 месеца. По време на изцеждането е добре да няма работещ климатик и отворени прозорци, за да се избегне попадането на спороносни микроорганизми в кърмата.

– Предстои световната седмица на кърменето. Подготвяте ли някакви събития?

– Да. По случай Световната седмица на кърменето в Банката за майчина кърма се предвиждат две събития.

– На 2.8. от 16 ч. имаше прожекция на филма „Гърдата е най-доброто“ пред майки и акушерки, а на 6.8. от 16 ч. ще се проведе лекция отново за майки и акушерки на тема „Съхранение на кърмата, съвети и правила за замразяване в домашни условия и споделен опит от работата на Банката за майчина кърма“.

По хиляда пациенти на един зъболекар

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 2


Лекарите, зъболекарите и медицинските специалисти по здравни грижи намаляват в сравнение с предходната година, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Най-сериозен е този спад при зъболекарите – 1115, и докато през 2017 г. на един зъболекар се падат средно по 844 пациенти, то година по-късно те са 967. За сметка на това зъботехниците само за година се увеличили с 40. Тревожна е ситуацията и при лекарите и сестрите. За година лекарите намаляват с 411, а сестрите с 366.

Оперираните болни, напуснали стационарите на лечебните заведения през 2018 г., са 626 527. Това означава, че средно дневно в страната са правени 1716,5 операции – с 43 повече от предходната година. От всички оперирани 3598 души получили усложнения, а 4123 са починали.

Първенството държат АГ операциите – 118 595, следвани от ортопедотравматологичните. Най-много са починалите при операции на храносмилателната система – 1246 души. Хоспитализирани случаи (изписани и умрели) в стационарите на лечебните заведения са 2 401 759. Ако се приеме, че към декември населението на България е 7 000 039, излиза, че всеки трети българин е лежал в болница.

Най-кратко престояват пациентите в частните болници – 4 дни, а най-дълго в психиатричните – средно над 61 дни.

Болниците в страната са 322 с 50 927 легла, като частните болници са 114.

За година с над 44 хиляди се увеличават и хората, потърсили спешна помощ. Над 1,2 млн. души са потърсили бърза помощ и близо 1,4 млн. са постъпили в спешните отделения на болниците в страната.

12 000 в „Горна баня“ са без лекар

Дума  стр. 2


Близо 12 000 жители в столичния квартал „Горна баня“ нямат достъп до медицински грижи, съобщава БГНЕС.

Нямахме нито един кандидат за наемане на помещението, коментира кметът на район „Овча купел“ Христина Семерджиева. През 2018 г. са пуснали нов конкурс и помещението приемна, лекарски кабинет и санитарен възел, вече има наемател, който обаче е заявил, че няма да предоставя здравни услуги. А районната администрация се принудила да даде помещението под наем, за да се стопанисва и поддържа. Наемът е 60 лв. на месец.

Уволниха организаторката на сестринските протести

Дума  стр. 2


Организаторката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева била уволнена от „Токуда“, става ясно от профила й във фейбук, където съобщава, че вече е безработна. „Вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, която си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони“, пише Илиева. Тя споделя и за предателство от синдикатите – Илиева бе председател на КНСБ В „Токуда“. „Чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя?

Близо 3000 деца със СОП ще се обучават чрез модерни технологии

Земя  стр. 2


Близо 3000 деца от центровете за специална образователна подкрепа ще се обучават чрез нови софтуерни продукти и модерни технологии, закупени по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, съобщи БНР. За първа година в програмата беше включен модул за модернизиране на базата на специализираната образователна среда. Ще бъдат финансирани проектите на 38 центъра, от които 31 държавни и седем общински. Те ще получат 1,6 млн. лв. Със средствата ще бъдат купени технологии за контрол на компютър с поглед. Те дават възможност на деца с тежки физически увреждания, които не могат да използват ръцете си, да боравят с компютър. Предвижда се използването на софтуер, с който децата да общуват чрез синтезирана реч, да изразяват мисли и желания, да се учат, да използват интернет, да разговарят в социалните мрежи и чрез електронна поща, да пишат или рисуват. Част от центровете ще закупят 3D принтери, които са подходящи за създаване на предмети или макети с образователна цел от децата със сензорни увреждания. За децата с детска церебрална парализа ще бъдат закупени бели магнитни дъски с комплекти от магнитни букви и цифри, както и други подходящи образователни игри.

По модул „Подкрепа на целодневното обучение на учениците“ на националната програма ще бъдат финансирани и 87 училища за оборудване на кабинети за занимания по интереси. Те ще получат 800 000 лв., като ще бъдат купени книги, игри и материали за разгръщане на потенциалните творчески заложби на учениците в областта на науките, изкуствата и спорта. Класните стаи ще могат да се ползват и за други дейности за учениците от начален и прогимназиален етап, като например тържества или срещи.

Борис Джонсън обяви еднократна помощ от 1,8 млрд. паунда за британски болници

Земя  стр. 20


Британският премиер Борис Джонсън обяви отпускането на еднократна помощ от 1,8 млрд. паунда за болници под прякото управление на Националната служба по здравеопазване в Англия. Средствата ще бъдат отпуснати незабавно и ще бъдат изразходвани за нова техника и ремонти в 20 здравни заведения.

В писмо до в. „Сънди таймс“ Джонсън посочва, че е „решен да изпълни“ обещанията на референдума за Брекзит и да увеличи финансирането на държавните болници, информира БГНЕС. Според лейбъристите обаче сумата е недостатъчна и няма да може да компенсира годините на орязване на разходи. Средствата идват директно от хазната и не са пренасочени от бюджета на Здравното министерство. Отпускането на средства идва на фона на обещанието на бившия премиер Тереза Мей от миналата година допълнителни 20 млрд. паунда на година до 2023 г. за болниците.

Отпускането на средствата се очаква да бъде обявено официално днес, когато ще стане ясно и кои здравни заведения ще получат парите.

Възрастната японка, която бе

Земя  стр. 20


хоспитализирана в Токио с подозрение за ебола, не е заразена с вируса. Жената на над 70 години е от префектура Саитама, разположена близо до Токио. Тя се е завърнала в сряда от Конго и по-късно вдигнала температура от 39,2 градуса. Направените изследвания за ебола са показали негативен резултат. В четвъртък се навърши една година от избухването на епидемията от ебола в Конго, която бе втората най-тежка в регистрите. Тя доведе до над 1800 смъртни случая в страната. Вирусът на ебола се предава на хората от диви животни. При предишни епидемии смъртността сред заразените е достигала 25 до 90 процента.

04.08.2019

Национални телевизии

Доброволческа приемна на Българския червен кръст заработи към спешното отделение на Многопрофилна болница „Свети Панталеймон“ в Пловдив

БНТ, Новини в 08.30 часа


Доброволческа приемна на Българския червен кръст заработи към спешното отделение на Многопрофилна болница „Свети Панталеймон“ в Пловдив. Това е второто здравно заведение в града, което ще предлага тази услуга. Доброволците ще подкрепят самотни, тежко болни пациенти, които са постъпили в лечебното заведение и няма на кого да разчитат.

Приемната ще работи пред Спешното отделение в болницата. Когато за лечение постъпи самотен пациент, служителите на регистратурата ще го насочват към доброволците на Червения кръст. А те ще му помагат да се придвижва през различните кабинети и отделения.

Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив: Идеята е човек, когато е в това състояние, сам е, да бъде придружаван, да бъде упътван, да запази спокойствие, за да подготвим пациента по-спокойно и медицинските екипи да извършат качествено своята работа.

Очаква се в благородната инициатива да се включат около 40 доброволци.

Мария Кацарова, доброволец: Смятам, че всеки има нужда от подкрепа, особено в такъв тежък момент, когато се налага да постъпи в болница и понякога може да бъде доста трудно да се ориентираш, когато си сам човек.

В Пловдив вече втора година доброволците на БЧК успешно помагат на самотноживеещи възрастни хора.

Таня Георгиева, директор на БЧК-Пловдив: Ние имаме ангажимент да ги транспортираме, ако имат нужда за хоспитализация или при изписване от болницата също да ги придружим и да окажем помощ до дома.

Доброволците ще дават също социална помощ на пациентите, както и при изписване от болницата ще ги придружават до вкъщи.

Седем пъти са се увеличили жертвите на опасна супербактерия в последните десет години

Нова телевизия, Новини в 12.00, 19.00 часа 


Една тревожна новина, седем пъти са се увеличили жертвите на опасна супербактерия в последните десет години, това твърди последно европейско п роучване. Микробът е един от 12-те сочени за устойчиви на все повече терапии. Инфекции след заразяване с резистентни щамове ежегодно убиват и хиляди българи. Оказва се, че основна причина за проблема отново е неправилната употреба на антибиотици.

Неправилен избор на антибиотик, неправилна дозировка, или дори малка промяна във времето за приемането му – това са само част от факторите, които превръщат обикновените бактерии в тялото ни в супер щамове.

гл. ас. д-р Мартин Недялков: Пеницилинов антибиотик се приема през 6 часа. Формули от сорта на „еднократно, през 12 часа“ създават супербактерии.

Проф. Тодор Кантарджиев: Ако лекуваме една пъпка и дадем един много силен, мощен антибиотик, той ще унищожи всички бактерии в нашите черва, които са килограми, ще останат само резистентните.

гл. ас. д-р Мартин Недялков: Това е пациент с уроинфекция, който е обиколил няколко болници, този щам конкретно е резистентен на поне три от класовете антибиотици от общо шест.

Според експертите такива зарази най-често се предават именно в лечебни заведения.

Проф. Тодор Кантарджиев: За миналата година имаме 2 милиона и 400 хиляди рехоспитализации, това са недолекувани хора, които влизат в следваща болница, във всяка следваща болница той носи резистентните бактерии от предишната.

д-р Станимир Хасърджиев: Вътреболничните инфекции са основен проблем, а в България това е проблем, който се замита под масата. Не се следи, не се докладва.

Друг проблем, според пациентските организации, е прекомерната употреба и на антибиотици за домашно лечение.

д-р Станимир Хасърджиев: Свободно хората си влизат в аптека, искат си антибиотик, който чул, че на комшийката и действало, на него предния път му е действало.

проф. Тодор Кантарджиев: Антибиотиците са единствените лекарства, които предизвикват трайни екологични последици, защото ти вече отделяш от себе си само такива микроби, които не са чувствителни на този антибиотик.

Така супербактериите вече се предават и на хора, които никога не са пили антибиотик. Една от учредителките на Националната пациентска организация умира след заразяване със супербактерия преди две години, разказват колегите й.

д-р Станимир Хасърджиев: Не успя да бъде победена от нейното заболяване, което беше множествена склероза, а изключително резистентна бактерия.

Затова експерти и пациентски организации настояват за стриктни правила и завишен контрол върху приема на антибиотици.

Национални радиа

Организаторът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е била уволнена дисциплинарно вчера от болницата, в която работи

Дарик радио


Организаторът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева е била уволнена дисциплинарно вчера от болницата, в която работи. Защо – защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната, от оная лудата, дето си позволява да им нарушава спокойствието като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони, написа Мая Илиева във Фейсбук. За съжаление, не и без помощта на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните доказателства. Дали са им обещали нещо, не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта, задава въпрос Илиева и споделя, че уволнението е станало факт не без помощта на синдикатите и най-важното, не без помощта на синдиката КНСБ, защото се оказах неудобна и за тях не играя по ничии правила, защото не можаха да ми затворят голямата уста, цитирам д-р Иван Кокалов, който след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: „Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в тази болница” – и се погрижи, удържа на обещанието си. Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикалната организация към КНСБ в болницата от 2012 г. и като такава имам имунитет, защита от уволнение, но синдикатът КНСБ и работодателят са си стиснали ръцете и д-р Кокалов и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата като са свалили имунитета му. Забележете, без да поискат от мен каквото и да е обяснение, без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос. Питам аз чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя? Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения. Изводите остават за вас, но мисля, че на всички ви е ясно каква е картинката в България. Това разбира се, нито ще ми затвори голямата уста, нито ще ме постави на колене. Напротив, още по-убедена съм, че има нужда то синдикат на медицинските специалисти и тогава да се надяваме работодателите да разберат, че законите в страната важат за всички и не правят разлика между държавна и частна собственост. За вас остава правото да избирате дали да плащате на синдикати, които не работят за вас и са винаги готови да ви предадат, и къде и при кого да кандидатствате за работа. Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две, ще обявя дата, заповядайте, гледат се на отворени врати и продължаваме напред, мили хора, и да става каквото ще, завършва Мая Илиева.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 05.08.2019