Болниците искат да се освободи доплащането за лечение

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 5


Преди да се правят промени в здравния модел, трябва да се реши въпросът с недофинансирането на системата, а една от незабавните мерки за целта е освобождаване на доплащанията. Това гласи изявление след съвместна среща на всички болнични асоциации в България Асоциацията на университетските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружението на общинските болници в България

От болниците не уточняват как трябва да стане това и какви доплащания да се регламентират, но в момента по закон от пациентите не може да се иска да доплащат за лечение, финансирано от здравната каса. За сметка на това обаче напълно легално те може да плащат за избор на екип, допълнителни екстри и такси извън лечението. Затова и често се предлагат самостоятелни стаи, сестрински постове, консумативи, а на места цените на лечението без направление по линия на НЗОК са доста солени например 140 лв. за преглед.

„Всички присъстващи се обединиха около становището, че реформа във финансовия модел на здравноосигурителната ни система е необходима и ще бъде подкрепена от болниците, но преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години стоят нерешени, и всички те са пряко свързани с недостига на финанси в сектора“, пишат от болниците. Според тях е нужно „предприемане на незабавни мерки за преодоляване на недофинансирането на здравната система“, като това са „определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, в т.ч. клиничните пътеки, освобождаване на доплащанията, определяне източниците на дофинансиране в предложения проект за реформа, при запазване на солидарния модел“.

Болниците за пореден път поставят и въпроса за неизплатената над 4 г. от здравната каса т.нар. надлимитна дейност – отчетени, но неплатени от касата случаи, тъй като са над определения от нея лимит за всяка болница.

МОДЕЛЪТ

Последното предложение на здравното министерство за промени в модела е за пълна демонополизация на здравната каса и запазване на 8% вноска, за която да се конкурират частните дружества. Идеята е фондовете да работят по основен пакет, определен от здравното министерство и съсловните организации на медицинските специалисти. Цените по него обаче ще се договарят между изпълнителите – болници и лекари, и фондовете. Лечебните заведения ще могат да формират сами цените на услугите си извън основния пакет, които ще се плащат или през допълнително доброволно застраховане, или кеш, както е и сега, предвижда моделът. Засега е отпаднала по-старата идея именно за официализиране на доплащанията – болниците сами да формират цени, а ако те са над поетото от фонда, да се плащат от пациента.

Медицинските сестри подновяват протеста след уволнението на лидера им

Мая Илиева е без работа, защото е снимала в реанимация

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


Дисциплинарното уволнение от „Токуда“ на организатора на протестите на медицинските сестри Мая Илиева през уикенда доведе до сериозно напрежение сред колегите й в цялата страна. В социалните мрежи те вече се организират за протест в нейна подкрепа на 8 август – както пред „Токуда“ така и в страната, на който да кажат „Не на страха и беззаконието“.

Още в понеделник сестри се появиха на работа с бели ленти на престилките в знак на подкрепа на Илиева. Отделно за 10 септември е насрочен нов голям протест на медицинските сестри, каквито имаше и през пролетта, когато сестрите поискаха ръст на заплатите и подобри условия на труд. Протестът не беше подкрепен от официалната им съсловна организация, нито от синдикатите. От МЗ пък им обещаха ръст на възнагражденията, но самата Илиева твърди, че такъв почти няма.

Илиева беше уволнена дисциплинарно. „От години се опитват да ме уволнят от тази болница. Аз, като синдикален лидер, си защитавам правата, предизвиквам проверки и съм наказвана многократно и от предишното ръководство на тази болница. Имам заведени и спечелени пет дела срещу болницата, включително и срещу предишния директор – за дискриминация, точно по същата причина“, обясни тя пред БНР и уточни, че сигналите и проверките са били от НАП и от Инспекцията по труда за нарушаване на трудовото законодателство.

Доскоро Илиева е била лидер на медицинския синдикат на КНСБ В болницата и така е имала имунитет срещу уволнение. Тя обвинява председателя на медицинския синдикат на КНСБ и вицепрезидент на КНСБ Иван Кокалов, че е свалил защитата й като синдикален лидер и така уволнението й е станало възможно.

„Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените й професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти е кардиохирургични заболявания“, обявиха от „Токуда“ официалната си позиция. Поводът са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени доказателства и свидетелски данни, а „опитите наложеното дисциплинарно наказание да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната й дейност са несъстоятелни“, обявиха от лечебното заведение.

Илиева ще обжалва в съда уволнението и смята да прави синдикат на медицинските специалисти.

СИНДИКАЛЕН ЖИВОТ

От ръководството на болницата са изпратили искане до председателя на медицинския синдикат на КНСБ д-р Иван Кокалов, с което се настоявало да се снеме защитата срещу уволнение на Мая Илиева. Отбелязани били и много сериозни нарушения на трудовата дисциплина, заради които се иска нейното уволнение, обясни самият Кокалов пред „Медиапул“. Самото разрешение било дадено от членовете на Изпълнителния комитет на синдиката, без остро възражение на нито един от тях. Според Кокалов подобни мерки за снемане на защита на синдикален лидер били взимани само няколко пъти в историята на синдиката и при груби дисциплинарни нарушения, което било показателно. Става дума за реанимация на влошил се пациент, а Илиева не е участвала, извадила телефона си и започнала да снима. Самата тя обясни, че помощта й не е била нужна, а снимала, за да документира условията на труд.

Едва пет държавни служби търсят платени стажанти

Йоана ПЕТРОВА

Сега  стр. 5


Едва пет държавни структури са обявили места за стипендианти за 2020 г., показва проект на решение, публикувано за обществено обсъждане. Става дума за стипендиантската програма в държавната администрация, по която институциите могат да наемат студенти срещу заплащане, които след това са длъжни да останат на работа в съответната служба най-малко за 3 години. На фона на този тежък ангажимент стипендиите са малки – до 330 лв. месечно. Местата са отворени за български граждани, завършили трети курс в търсената специалност. Изискването за обявената позиция е да не са намерени подходящи кандидати в продължение на повече от 18 месеца.

За следващата година стипендианти набират четири регионални здравни инспекции – в Кърджали, Разград, Силистра и Бургас. В Кърджали дават 280 лв. на бъдещи медици, в Разград офертата е за 330 лв. за специалност „Обществено здраве“, в Силистра заплащането е същото, но се търси студент по фармация, а Бургас дава само 100 лв. за медицински лаборант, професионално направление „Здравни грижи“.

От централната администрация позиции за стипендианти е обявило само Министерството на външните работи. То търси двама студенти в специалностите „Информатика и компютърни науки“ и „Комуникационна и компютърна техника“, като им предлага 330 лв. месечна стипендия. Включването на тези специалности в списъка за стипендиантската програма само подчертава още повече дефицита на добри специалисти с такъв профил в администрацията, за който доста се говори покрай НАП лийкс.

Болниците подкрепят здравната реформа

Труд  стр. 2


Реформа във финансовия модел на здравноосигурителната система е необходима и тя ще бъде подкрепена от лечебните заведения у нас. Около това становище се обединиха по време на съвместна среща в понеделник представители на Асоциация на университетските болници, Българска болнична асоциация, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружение на общинските болници.

Лечебниците обаче са на мнение, че преди да започне предлаганата демонополизация на НЗОК, е необходимо да се реши проблемът с недостига на средства. Сред приоритетите за болниците е изплащането на надлимитната им дейност. Те предлагат още определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, в т.ч.клиничните пътеки; освобождаване на доплащанията; определяне източниците на дофинансиране в предложения проект за реформа, при запазване на солидарния модел.

530 лева за промивка на ухо вземат доктори в Златните

Имало по-евтини варианти и винаги пациентите се насочвaли към спешните кабинети на МБАЛ „Св.Анна“ във Варна

Кръстина МАРИНОВА

Труд  стр. 1, 4


Промивка на ухо на младеж по време на почивка в Златни пясъци излезе на семейството му 530 лв. За платената сума за извършената процедура се оплака читателка, която прилага и фактурата за парите, издадена от медицински център „Рефлекс“. В нея са описани „преглед на лекар нощен“ – 170 лева, „изписване на рецепта“ – 40 лева, „промивка на ухо“ 2 по 75 лева – 150 лева, „отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана“ -100 лева, „апликация на лекарствено средство в ушния канал“ – 20 лева и „консумативи“ на стойност 50 лева.

Младежът и семейството му са от ЮАР и нямат европейска медицинска застраховка. Медицински център „Рефлекс“ е частен и не работи със Здравна каса, заяви за „Труд“ управителя му д-р Сергей Мокан. Той обясни, че семейството е било подробно запознато с условията и ценоразписа на здравното заведение, поставен с големи букви и на видно място. Освен това на пациентите се предлагат бланки на три езика, за да подпишат, че са запознати и съгласни с предложеното лечение и цените, каза още управителят.

Семейството е подписало и процедурата е продължила не 10 минути, както твърди читателката, а 40-45 минути, обясни д-р Мокан. Според него има по-евтини варианти, а и винаги пациентите се насочват за това към спешните кабинети на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна. „От 11 години цените са такива при нас. Издали сме фактура и касов бон, не виждам проблем, щом семейството се е съгласило, изборът на доктор и медицински център е доброволен“, каза управителят.

Срещат се и щастливи цигани

Росица НИКОЛОВА

Труд  стр. 12


„Ох, отдъхнах си!“, казва Магдалена. Младата жена е на 29 години. Приключи съвсем наскоро с държавните си изпити в сливенския филиал на Медицинския университет – Варна. Вече е акушерка. Випускът й ще получи дипломите си на официална церемония в края на септември. Ще пристигне академичното ръководство, ще има тоги, студентски химн, клетва. Ще прочетат имената на завършилите, сред тях – и нейното: „Магдалена Симеонова“.

Тя е първата и единствена висшистка през последните 30 години от ромския квартал в Сливен. Мястото на квартала е било избрано преди десетилетия така, сякаш е задният двор на града: отдалечено от центъра, зад ограда от панели. Маги пък е израснала в най-бедната, южна част на 30-хилядното гето „Надежда“. Тази част пък е нещо като задния двор на задния двор. От там надеждата е избягала с еднопосочен билет. На една дълга и на това отгоре – затапена от едната страна кална улица живеят „голите“ цигани. Улицата иначе носи геройското име на хайдутина Кара Кольо, дясната ръка на Индже войвода. Магдалена и мъжът й Стефан успяха да предизвикат много вълнения на улицата, в целия квартал и отвъд панелените му огради.

Била едва 14-годишна, когато се оженили. Факт. Задомяването на тази възраст не е изключение за улицата им, традиция било. Родителите й се дърпали, била твърде малка. На нея й се искало да учи, била отличничка. Но повече от всичко й се искало, ако ще става съпруга, да е на Стефан. Пак според същите тези традиции, можело и насила да го оженят за друга, защото вече бил на 19 години. „В края на краищата, много се обичахме“, отбелязва тя. Заживели при родителите му. Децата не се появили веднага – сега момчетата им са на 9 и на 6 г. В началото таткото работел във фирмата за чистота. За 240 лева. Не можел да си намери по-добра работа, защото си останал с основното образование. „И реших да се запиша да уча, вечерно. Казах си: щом моят баща завърши средното си образование на 46 години, аз ли няма да мога!?“, разказва усмихнат той. Междувременно направил тайно подарък на жена си. Записал и нея, без да й каже. Знаел колко иска да учи. И така тя, майката на две деца, влязла отново в класната стая. Училището й се намира в другия край на града. Удобен транспорт няма. „Понякога се е налагало да ползваме такси, което ни затрудняваше финансово. Понякога пък пропусках последните часове, защото в 8-9 вечерта трябваше да съм вкъщи, имам си дечица“, спомня си тя. Справили се.

Стефан започнал работа в завода за автомобилно оборудване „Язаки“. А Маги? Един ден отишли при тогавашния кметски наместник Румен Бъчваров. „Казаха, че тя иска да посещава кандидат-студентски курс“, разказваше тогава Бъчваров. Но успели да спестят само 70 лева, а били необходими още толкова. „Може ли някой да помогне?“ питали те. Можело. Бъчваров съдействал. На изпита шашнала дори самата себе си. Изкарала оценка 5,25! Била сред първите приети. „Акушерката Фани Пачанова има голям принос за решението ми да продължа образованието си, тя ме амбицира“, признава Маги. Фани е сред доброволките на Центъра за детско и майчино здраве към УНИЦЕФ, които от много време насам посещават квартал „Надежда“, за да помагат на младите майки и да ги обучават как да се грижат за бебетата си. Така се запознали с нея, а по-късно и с ръководителката на центъра Лилка Колева. Равносметката до тук се оказала следната: Маги се омъжила още дете, станала майка, на 25 години завършила средното си образование и станала студентка. Влязла в Медицинския университет, както се казва, през парадния вход. През парадния вход ли?“Хм. Радостта ми беше огромна, но и стресът – също“, навежда глава тя. Първо, заради парите. Със Стефан взели назаем 400 лева за първата семестриална такса, но трябвало да ги върнат. Помогнала й сливенската адвокатка Магдалена Данчева. Прочела в „Труд“ за ромското момиче от гетото, което ще става висшистка. И й дала сумата за семестъра. „Адвокат Данчева е специална личност за мен. Информирана съм, че тя помага на много хора. Но най-важното е, че ми показа колко доброта има и от „другата страна“, заявява Маги. „Другата страна“ е животът извън гетото, българите и техният непознат свят.“В квартала сме изолирани. Оградени и в преносния смисъл. Все още има хора, които през живота си почти не са излизали „навън“. Може да се срещнат и деца, които не са виждали дръвчета“, обяснява семейството. Маги попаднала под двойна преса. От една страна, това затворено общество я осъдило. Вярно, някои съкварталци се възхищавали, че тяхно момиче ще учи във ВУЗ. Други обаче я заклеймили: щяла да си зареже децата, мъжа си и да пропадне. Накратко, финансовите тревоги за семестриалните такси били отпаднали с много труд от нейна страна. Неправителствени организации отпуснали средства, но срещу строга отчетност и задължително изискване за успех, не по-нисък от 4,50. Иначе – край! Нейният успех било около 5, една година – 4,92, друга – 5,10… „По този повод искам да кажа на тези, които се възмущават колко пари ей, така отишли при ромите, че грешат. Аз се борих и вярвам, че не е било напразно“ подчертава тя.

„Питате кое ми е било най-трудно. Латинският език! Но по-трудна от него обаче се оказа комуникацията в една напълно нова среда. Страхувах се, че колкото и да се старая, колкото и да давам от себе си, хората ще имат отношение към мен заради моя етнос, тъй като не го харесват, а някои направо го мразят“, обяснява тя.

Със Стефан успели да сбъднат още една мечта: дом извън квартала, за да осигурят по-добро бъдеще на децата си. Трябвало да напуснат и по друга съвсем битова причина. „Ами в „Надежда“ е много шумно!“ вдига рамене тя. Принудила се да се подготвя за часовете и да учи за изпити само късно нощем, когато кварталът утихне. За да не буди децата и съпруга си, сядала на пода с фенерче и така четяла. Затова още, докато била във втори курс, подали документи за общинско жилище под наем. Одобрили ги. Дали им двустаен апартамент в големия жилищен комплекс „Сини камъни“, в блок в края на Сливен. Заварили скъсани балатуми, мръсни стени и дупки в изгнилата дървена дограма. Нанесли се веднага. Без капризи и претенции. Взели отново заем, запушили пролуките, изчистили, подредили. През прозорците им се виждат Сините скали, червените покриви във вилната зона, зелените корони на овощните градини. „О! И през зимата, когато всичко стане бяло, гледката е разкошна!“ уверява семейството.

„Често се връщам назад и си давам сметка, че Бог ми е изпращал точните хора, на точното място. Камелия Грозева, една безкрайно милосърдна жена! Иван Иванов от София, д-р Стефан Панайотов от Сливен и неговите здравни медиатори, които винаги са били насреща, зам. кметът Пепа Чиликова. Чак ме е страх да не пропусна някого… Наши приятели казват, че Сливен им бил малък и ще бягат в чужбина. Ама как ще е малък!? Той е един необятен свят! Разбира се, връзката ни с „Надежда“ никога няма как да бъде прекъсната. Решили сме със Стефан да направим всичко, за да влезе повече светлина там“, емоционално обяснява тя. Маги и мъжът й ходят при близките си почти всеки ден, тя е доброволка като медицинско лице. Създали Майчин център, за да помогнат на младите майки, да обучат децата им на български език, да разпознават цветовете…В началото идвали и свекървите им, за да надзирават. „Доста свекърви успяхме да променим!“ отбелязва през смях. Още щом ги зърнели в квартала, започвали шеговито да им подвикват: „Българите“ пристигат!“ Сред българите в новия квартал пък имало други реакции. Веднъж обвинително подвикнали на малкия й син: „Ти си циганин!“ Е, и? Маги и Стефан възпитават децата си така, както живеят: „Ние сме български граждани от ромски произход“.

Болници искат отпадане на тавана за избор на екип

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 3


Доплащанията за избор на лекар и на екип да бъдат без горна граница в лечебните заведения и да бъдат определяни от самите тях. За това настояват пет болнични, сдружения и асоциации. Това са Асоциацията на университетските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници и Сдружението на общинските болници в България. Техни представители са се обединили около това предложение за промяна на специална работна среща като един от вариантите за излизане на няколко годишното недофинансиране на сектора, става ясно от изявлението.

Таванът за доплащане бе въведен през 2010 г. от бившия здравен министър д-р Стефан Константинов. За избор на екип в болница

ТОЙ ВАРИРА ОТ350 ДО 950 ЛВ. В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЦЕНАТАНА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА и се формира като процент от нея. Независимо от това пациентите не могат да плащат повече от 950 лв., дори тя да струва десетки хиляди.

Така беше отрязана практиката в някои лечебни заведения пациентите буквално да бъдат изнудвани да посочат лекар или лекари и да си платят, макар и да не ги познават. Стигаше се и до случаи, в които се „избираше“ екип, при положение че от дадена специалност в лечебното заведение имаше само един лекар. На места тази сума достигаше дори 10 бона.

От януари т.г. пък болниците бяха задължени да обявят ценоразписите си в Министерството на здравеопазването. Те са длъжни и да ги обявят на видно място за пациентите.

Към момента прегледът по избор при доцент или професор варира от 160 до 200 лева. Ако докторът не е хабилитиран, хонорарът му се движи между 90 до 140 лева. В някои болници са въведени и цени за избор на консултант, които са в диапазона от 625 до 2500 лева. За екстри в лечебното заведение се заплаща от 40 до 150 лева. Цената на самостоятелна стая варира от 85 до 250 лева. В някои болници

ТЕ СА ПО-СКЪПИ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ И ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ отколкото през делничните.

Болниците настояват още и за определяне на единни и реални цени на медицинските услуги, което означава актуализиране на клиничните пътеки, става ясно още от изявление на петте асоциации и сдружения. От там искат и да се определят източниците на дофинансиране в предложения от здравния министър Кирил Ананиев проект за реформа при запазване на солидарния модел. От лечебните заведения в страната, които към момента са 363, заявяват още, че обмислят възможността да се обединят във Федерация на болничните асоциации, по модел на европейските структури, която да бъде партньор в процесите и участник в преговорите с институциите чрез единна позиция от болничните структури по ключови за всички страни въпроси.

Прокуратурата погна високите цени на докторите по морето

Мария КАДИЙСКА, Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 1, 2-3


Върховна административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието след публикация на вестник „Монитор“ за прекалено високи цени,- съобщи за медията заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административна прокуратура Ася Петрова. ВАП се е самосезирала след публикация в Монитор от 11 юни т.г. Лекари дерат с по 50 евро за рецепта на морето“. Проверка показа, че 40 лв. е прегледът за българи, за 10 лв. мерят кръвното, а клиники пазят в тайна цените на манипулациите.

На 13 .юни т.г. прокурор Кирил Христов от ВАП е възложил на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ да организира извършването на проверка в рамките на компетентността си.

Във ВАП е образувана преписка след самосезирането на заместника на главния прокурор по повод публикацията за нарушения при предоставянето на медицинска помощ в курорта Слънчев бряг. Съобразно указанията на зам.-главния прокурор Ася Петрова е наредено извършването на проверка по реда на надзора за законност. След запознаване с изложеното в публикацията във ВАП са преценили, че са налице данни за нарушения на Закона за лечебните заведения, за което се носи административнонаказателна отговорност. На Изпълнителна агенция Медицински надзор“ е указано при наличие на основания да се предприемат действия за реализиране на такава отговорност. В случай, че при проверката се констатират основания за сезиране на друг контролен орган, той да бъде сезиран, а при наличие на данни за престъпления от общ характер – да се сезира компетентната прокуратура. На агенцията е даден едномесечен срок за проверката, след което да изпрати доклад на ВАП с резултатите от нея, както и съставените актове за установяване на административни нарушения и издадени наказателни постановления. А при необходимост от продължаване на проверката, да се уведоми ВАП. От свои източници „Монитор“ научи, че на 2 август т.г. във ВАП е получено писмо от главния секретар на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Христо Начков. Интересно, че възлагането на проверка от прокурор Кирил Христов от ВАП е разчетено като „запитване“ дали агенцията има възможност да извърши комплексна проверка на лечебните заведения, включително и извършващите дейност в курорта Слънчев бряг. Отговорът е, че в периода 12 август до 16 август т.г. Изпълнителна агенция Медицински надзор“ планира да извърши проверка за спазването на нормите в Закона за лечебните заведения във всичките 55 такива, регистрирани и осъществяващи дейност в курорта Слънчев бряг. В писмото се казва, че агенцията не разполага с „административен капацитет“ да обхване всички лечебни заведения на територията на страната, но спазването на нормативните изисквания в Закона за лечебните заведения е включен в обхвата на всяка планова или извънредна проверка, която ще се осъществява и в бъдеще. В края на писмото от медицинския надзор се оплакват, че срещат трудности при извършването на проверки в курортните комплекси по време на активния туристически сезон и предлагат тази проверка да бъде съвместна или при възможност да им бъде оказано съдействие. Не уточняват от кого, но явно визират полицията по нареждане на прокуратурата.

От ВАП уточниха, че проверката продължава.

Междувременно стана ясно, че твърде високите цени за медицинските услуги по морето продължават. Те са най-вече в големите курортни комплекси. Пациент, например, е платил 530 лв. При лекар в хотел за преглед и възпаление на ухото след плуване в басейн в Златни пясъци. Манипулацията е описана в бележката като „промивка на ухото“. От фактурата, която е издадена, след като е поискана от пациента става ясно, че прегледът при лекар през нощта струва 170 лв., изписването на рецепта е 40 лева, самата промивка на ухо, описана като 2 по 75 лева е 150 лева, отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана е 100 лева, апликация на лекарствено средство в ушния канал е 20 лева, а консумативите са изчислени на стойност 50 лева.

От ИАМН пък обясниха, че в агенцията се постъпили сигнали на граждани за завишени цени в лечебни заведения по Черноморието.

Пияните си плащат всичко кеш

Единствените, за които няма милост никъде в курортите, са пияните туристи. Един пиян турист си плаща кеш всичко, защото нито един застраховател не покрива риск пиянство. Ако лекар е повикан за прекалил с алкохола гост, той поема всички разходи – преглед, който струва 80 лв., транспорт, вливане и т.н. – всичко това може да му струва и 300 лв., но си е за негова сметка. Най-често туристите се разболяват от стомашночревни инфекции. Причина за това вероятно е морската вода.

Аптекарки правят превръзки без пари

Заради скъпите лекарски услуги понякога туристите са принудени да се спасяват на принципа „неволята учи“. За да не стигнат до лекарска помощ, пострадалите търсят помощ от аптекарите. Казват какви са им симптомите и фармацевтите продават точните лекарства. Преди няколко дни турист си изгорил ръката в Кранево и отишъл в близката аптека. Там не само че получил отлично мазило, но и фармацевтката му направила превръзка.

В затворените комплекси има щатен лекар, който е с работно време през деня, но винаги е на разположение и нощем, защото спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не плаща – нито български туристи, нито чуждите. Собствениците на комплексите не разкриват защо е така, но вероятно лекарските услуги са включени в туристическия пакет.

Чужденците със здравна карта имат безплатни услуги

Ива ДИМИТРОВА

Монитор  стр. 2-3


Летовниците от Европа идват или с туроператор, където здравната застраховка е задължителна, или пък с Европейска здравна карта, която покрива доста заболявания. За германските летовници например изобщо не е проблем, че ще се наложи да се извика лекар в хотела, в който са отседнали. След прегледа им се издава фактура, която те плащат в момента, но веднага си получават парите от застрахователя.

Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, твърдят от

РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се плащат кеш. Това означава, че и здравно осигурените българи са длъжни да се бръкнат в джоба и да си платят здравната помощ, ако имат нужда от нея по време на почивката си. А тарифите са от два до пет пъти повисоки, твърдят вече ужилени летовници.

Ако нямат направление от личния лекар, българските туристи плащат без възвръщаемост.

Една част от руските туристи идват без здравни застраховки и също като българите са длъжни да платят кеш.

Контрол ли бе да го опишеш?

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 10


Всяка година в разгара на летния сезон медицински кабинети и центрове в големите черноморски комплекси слагат каквито си искат цени—без контрол от упълномощените за това здравни органи, без да предупредят пациента предварително колко ще му струва една или друга манипулация, а някои дори, без да сложат даже ценоразписи. Впрочем, ценоразписи за услугите са задължителни по смисъла на няколко разпореждания на

Министерството на здравеопазването. За някои обаче те въобще не съществуват. Пациентите от своя страна не са наясно, че такива трябва да има окачени на видно място.

Проблемът надути до безочие цени в курортите не е от вчера. За него вестник „Монитор“ е писал неведнъж, кажи-речи всеки сезон, че и по няколко пъти. Това лято прокуратурата се самосезира и предприе мерки. Да се надяваме обаче, че санкциите след проверките ще бъдат такива, че занапред да не се налага пак да пишем за безобразията на някои медицински центрове по морето.

Защото какво означава за манипулации заради влязла вода в ушите да ти вземат 530 лева?! Това е само един от десетките, че и стотици случаи, в които финансова жертва стават клетите болни.

Никой не е застрахован, че няма да се разболее, когато отиде на море. Не е застрахован обаче и срещу риска да му вземат неколкократно повече пари за елементарно лечение, та дори той да е осигурен не само в Националната здравноосигурителна каса, но и застрахован допълнително в здравен фонд. На този риск са изложени както българите, така и чужденците. Някой би възкликнал: Какво ги жалите, щом са дошли у нас на море, значи имат пари!

Да, чужденците може и да имат повече пари от средностатистическия българин, но това не означава, че заради некоректно отношение към тях, и то от страна на лекари, трябва да бъдат прогонени завинаги от Българското Черноморие. Друг е въпросът, че те са здравно застраховани, но пак трябва да плащат. И съвсем друго е, че и без това задграничните летовници у нас не са хора с високи доходи. Ясно е, че таргетът е към средната, че и по-нископлатена ръка, която може дори със социалните помощи и ол инклузива да се почувства човек някоя и друга седмица на нашето море.

На фона на надутите цени по Черноморието и болничните лекари се обявиха за падане на тавана на избор на доктор и екип. Той беше наложен през 2010 г. от бившия здравен министър д-р Стефан Константинов. Малко след това своите го „изядоха“, съсловието скочи срещу него и скоро той беше свален от поста.

Пита се ще се поддаде ли на натиска сегашният здравен министър Кирил Ананиев? Надяваме се, че не, защото макар и финансист, познава здравната система от десетилетия.

Отстраниха 6-килограмов тумор от бедрото на мъж

Монитор  стр. 2


6-килограмов тумор от бедрото на 64-годишен пациент отстрани екип от специалисти на Военномедицинска академия (ВМА). Рядката и сложна операция, продължила 3 часа, бе извършена успешно, благодарение на отличната колаборация между специалистите по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология във ВМА.

„Пациентът е в стабилно състояние, възстановява се в клиниката“, коментира проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия.

Операцията е извършена от ортопедите подполковник д-р Димитър Ангелов и д-р Никола Харисков в екип с д-р Никола

Колев от Клиниката по съдова хирургия. „Тъй като туморът бе изключително богато кръвоснабден, се наложи предоперативна ангиография и емболизация на няколко артериални съда, осъществена от колегата рентгенолог д-р Мирослав Лилов“, обясни проф. Цачев.

Патологията е много рядка, а през последните 10 години пациентът вече два пъти е опериран в болници в страната, но отново прави рецидив. „Образувание с диаметър 50 см и 6 кг е изключително фрапантно за нашата специалност. Ако няма интеграция между ортопеди и съдови хирурзи, както и добра ангиографска диагностика, подобен тумор не може да се отстрани успешно“, допълни още специалистът.

Спасиха 60-годишен от херпес зостер

Монитор  стр. 2


Лекари от Пловдив спасиха живота на 60-годишен пациент от село край областния център. Мъжът бил в тежко състояние с диагноза херпес зостер, от който имал непоносими болки в главата, шията, ларинкса, гърлото, засегнати били слухът и лицевият нерв. Това съобщи д-р Асен Асенов, дм, началник на УНГ отделението в УМБАЛПловдив. Той уточни, че е съществувал огромен риск 60-годишният пловдивчанин да остане с трайни увреждания заради болестта.

„За щастие кризата бе овладяна навреме“, уточни лекарят. Херпес зостер е заболяване, което се проявява при пациенти с понижен имунитет след прекарана варицела.

По думите му напоследък са зачестили случаите на пловдивчани, които посещават кабинетите на специалистите по ушно-носно-гърлени болести (УНГ), с оплаквания от силни болки в ухото, които след няколко дни се пренасят и към гърлото. Пациентите не се чувстват отпаднали, нямат главоболие, не вдигат температура, не страдат от стомашночревни неблагополучия, нито болки в ставите и мускулите. Първоначално сами си поставят диагноза летен грип и провеждат симптоматично лечение с хапчета от домашната аптека. След няколко дни безрезултатно лечение се обръщат за помощ към лекар.

„Болните идват при нас с нетипични болки в главата, шията и ушите, но без явен възпалителен процес, което означава, че симптомите са невралгични. Провокирани са от резките температурни промени и аномалиите в метеорологичната обстановка. Те са причина за страданията на хората, които обаче също трябва да бъдат лекувани“, е категоричен д-р Асенов. По думите му подвластни на „играта на барометъра“ са метеопатите, но има значителен поток от хора с УНГ усложнения след летен вирус, обикновено изкаран на крак. Заболяването протича с остра симптоматика – висока температура, катарални промени по лигавицата или с подостра симптоматика, която се характеризира с отделни болкови прояви.

За да се предпазят от болести заради климатичните промени, медикът препоръчва на здравите хора да избягват изпотяването и преохлаждането след това, т.е. да не стоят на климатик или дълго време с мокри дрехи, ако ги е навалял дъждът.

ВАС отмени отказ на здравно министерство да плати лечението в Мароко

24 часа  стр. 8


на български пациент, който бил приет по спешност в болница. Тъй като страната не е част от ЕС, такъв отказ може да бъде даден при определени случаи, но само от здравния министър Кирил Ананиев. В конкретния случай обаче документът с решението, че на болницата в Мароко няма да бъде платено, е подписан от зам. здравен министър, на когото не са делегирани такива правомощия. Именно поради тази причина върховните съдии са решили да потвърдят присъдата на Административния съд в София, че отказът се отменя и министерството трябва да заплати за лечението. Делото е заведено през 2017 г., а пациентът е получил спешно лечение след настъпил масивен инфаркт и е заплатил 11 000 евро извън медицинската си застраховка, за които търси възстановяване от страна на здравното ведомство.

6-килограмов тумор от бедро извадиха във ВМА

24 часа  стр. 8


6-килограмов тумор от бедрото на 64-годишен пациент отстраниха лекарите от Военномедицинската академия.

Рядката и сложна операция е продължила 3 часа. Тя е извършена успешно благодарение на отличната колаборация между отепиалистите по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология в болницата.

„Пациентът е в стабилно състояние, възстановява се в клиниката. Тъй като туморът бе изключително богато кръвоснабден, се наложи преди операцията да бъдат направени ангиография и емболизация на няколко артериални съда“, коментира проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на Катедрата по ортопедия и травматология и реконструктивна хирургия.

Патологията е много рядка, а през последните 10 години пациентът вече два пъти е опериран в болници в страната, но отново прави рецидив, обясни професорът.

„Образувание с диаметър 50 см и 6 кг е изключително фрапантно за нашата специалност. Ако няма интеграция между ортопеди и съдови хирурзи, както и добра ангио-графска диагностика, подобен тумор не може да се отстрани успешно“, допълни още специалистът.

В екип с него операцията е извършена от ортопедите д-р Димитър Ангелов и д-р Никола Харисков, заедно с д-р Никола Колев от Клиниката по съдова хирургия и рентгенолога д-р Мирослав Лилов.

Манолова застана зад уволнената медсестра

24 часа  стр. 8


„Разтревожена съм като омбудсман, че се преследват хора, които защитават гражданските си права, излизат на протест, за да защитят права -своите и на хората от тяхната общност… Ако натискът върху медицинските специалисти продължи, ако властта продължи да не чува техните искания, а се опитва да ги сплашва, ние, пациентите, ще останем без здравни грижи.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова вчера на обща пресконференция с уволнената сестра Мая Илиева – организатор на протестите на медицинските специалисти, които започнаха през март с искане за по-висoко заплащане. По думите й репресии имало и върху други участници в различни протести.

Самата Илиева заяви, че е уволнена, защото е станала неудобна, и че ще си търси правата в съда.

„Байер“ у нас с нов директор

24 часа  стр. 10


„Байер България“ има нов управляващ директор, съобщиха от компанията. Постът от началото на август е поет от Екатерина Карпузова. Тя ще съвместява новата позиция с тази на търговски директор фармацевтични продукти за България.

Карпузова работи в „Байер“ като мениджър проекти от 2007 г. Била е част от екипа на компанията в Берлин, а след това и в Словакия. През 2016 г. се връща в България като търговски директор. Има магистърска степен по макроикономика от университета в Аугсбург и е завършила маркетинг МВА програма в City University of Seattle.

Габор Равицки – досегашният управляващ директор на компанията, става ръководител на маркетинга в Румъния, България и Молдова.

От юли 2019 г. „Байер кроп сайанс“ за България, има и нов търговски директор – Жечо Мурзов.

Извадиха 6 кг тумор от крака на мъж

Телеграф  стр. 8


Лекари извадиха 6-килограмов тумор от бедрото на мъж.

64-годишният пациент е опериран във ВМА. Рядката и сложна интервенция продължила 3 часа. В нея участвали специалисти по ортопедия, съдова хирургия и рентгенология. „Пациентът е в стабилно състояние, възстановява се в клиниката“, коментира проф. д-р Неделчо Цачев, ръководител на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия. Операцията е извършена от ортопедите подполковник д-р Димитър Ангелов и д-р Никола Харисков в екип с д-р Никола Колев от Клиниката по съдова хирургия. „Тъй като туморът беше изключително богато кръвоснабден, се наложи предоперативна ангиография и емболизация на няколко артериални съда, осъществена от колегата рентгенолог д-р Мирослав Лилов“, обясни проф. Цачев. Патологията е много рядка, а през последните 10 години пациентът вече два пъти е опериран в болници в страната, но отново прави рецидив. „Образувание с диаметър 50 см и 6 кг е изключително фрапантно за нашата специалност“, допълни още специалистът.

Спасиха 60-годишен с усложнение от варицела

Ели КРУМОВА

Телеграф  стр. 8


Лекари от Пловдив спасиха живота на 60-годишен пациент от село край областния център. Мъжът бил в тежко състояние с диагноза херпес зостер. Това е заболяване, което се проявява при пациенти с понижен имунитет след прекарана варицела. Мъжът имал непоносими болки в главата, шията, ларинкса, гърлото, засегнати били слухът и лицевият нерв. Това съобщи д-р Асен Асенов, дм, началник на УНГ отделението в УМБАЛ-Пловдив.

Нилска треска атакува Балканите

Телеграф  стр. 8


Нилска треска атакува Балканите. След като Гърция алармира за опасност от заболяването, лаборатория в Сърбия е потвърдила първия за тази година случай на лице, заразено със западнонилска треска. От Института за обществено здраве информират, че пациентът е 84-годишна жена от Белград, която има различни хронични заболявания. Западнонилската треска е вирусно заболяване, което се предава при ухапване от заразен комар.

Промиха ухото на младеж срещу 530 лева

Телеграф  стр. 9


Ухото на младеж, потърсил медицинска помощ на морето, беше промито срещу баснословната сума от 530 лева, съобщава „Флагман“.

19-годишното момче потърсило лекар през нощта в хотел в Златни пясъци заради силни болки в ухото. Най-вероятно се е касаело за възпаление на вътрешността на ухото след плуване. Там му е направена процедура, която жена, близка до семейството, описва като „промивка на ухо“. Тя отнела 10 минути. След това младежът получил фактура, на която се вижда, че среднощният преглед при лекар възлиза на 170 лева. Написването на рецепта е оценено на 40 лева, промивката на ухото – на 75 лева, използваните консумативи възлизат на 50 лева и т.н. – до общата сума от 530 лв.

Изхвърлете мършата от стадото

Телеграф  стр. 12


НА МОРЕТО ПРОМИХА УХОТО НА МЛАДЕЖ срещу 530 лева (виж стр. в).

Докато едни лекари правят изключително сложна процедура и спасяват живота на мъж, изваждайки огромен тумор от крака му, други петнят професията си с изцепки като описаната по-горе (виж стр. 9). Първият въпрос е кое ще запомнят хората? Дали интервенцията, направена във ВМА, или баснословната такса на някакъв морски доктор, решил да забогатява за едно лято. За съжаление почти сигурно е, че второто ще предизвика повече внимание, коментари и още по-лошото – изводи за цялото съсловие. Вторият въпрос е как ще бъдат приемани българските лекари? Като „мафията с бели престилки“ или като „хората, които спасяват животи“. За първото работят доста от колегите им. За второто обаче се борят повечето. Но ако искат то да бъде във фокуса, ще трябва да изхвърлят мършата от стадото. Подобни случаи трябва да бъдат разследвани до дупка, а практиката на подобни медици да бъде разнищена до последната стотинка „оборот“. И при доказани нередности те трябва да загубят правото си да практикуват. Завинаги.

В медицината няма място за печалбари.

КРИСКА ПОБЕДИ РАКА, МЕЧТАЕ ДА ВИДИ КРИСКО

13-годишното момиче иска да стане ветеринарен лекар

Северина ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 26


13-годишната Кристиана Кирилова от Кочериново успя да пребори рака, но в момента е изправена пред нова битка. Този път тя се нуждае от спешна операция, за да запази зрението си.

Проблемите в семейството на Криска, както я наричат близките й, започнали през месец септември 2017 г. „Изведнъж детето ми спря да пише в училище, изпитваше силни болки в главата. Тогава решихме да направим консултация с невролог. Последва скенер на главата и тогава чухме най-страшната диагноза. Детето има тумор в малкия мозък. Заради огромните си размери единственото лечение на тумора беше операция“, обяснява майката на момиченцето Десислава Чанева.

Паника

Както всеки родител и Десислава, след като чува тежката диагноза, изпада в паника. За онзи момент разказва, че буквално светът се сринал под краката й. „Нямахме време да мислим много. Трябваше веднага да започнем лечение. Седмица по-късно бяха направени две операции на Криси. На пръв поглед всичко вървеше по план, но на контролния преглед се установи, че туморът е пораснал. Последва трета животоспасяваща операция. За съжаление, по време на операцията беше увреден нервът на дясното око. Криска разви язва на роговицата – кератит, и впоследствие загуби зрението си. Въпреки поредното тежко предизвикателство ние бяхме обнадеждени и вярвахме, че резултатите на следващия преглед ще са положителни.

За съжаление контролният ЯМР потвърди, че лечението не действа, а туморът е пораснал“, разказа още борбената майка на момиченцето.

Спасение

За да спаси детенцето си, Десислава потърсила второ мнение от турска клиника. От там я уверили, че с гама нож туморът може да бъде овладян. Следва трета операция за спасяване живота на Криси. Благодарение на приятели и добри хора Десислава Чанева успява да събере необходимата сума за операцията в размер на 10 000 евро. „Лекарите направиха всичко необходимо и операцията беше успешна. Най-после, през януари тази година, получихме добри новини. Растежът на тумора бе спрян. Сега остава да победим и в битката за запазване на зрението на моето момиченце , обяви още Чанева.

Битка

През октомври миналата година на 13-годишното момиченце е извършен първият етап от лечението – успешна трансплантация на стволови клетки. За да може Криска да вижда отново, трябва да бъде направена трансплантация на роговица през месец септември т.г. в Турция. За целта е необходима сума в размер на 15 000 евро, която е непосилна за семейството от Кочериново. Отново всичко е в ръцете на добрите хора и приятелите.

Семейството се обръща с молба към хората, които могат да помогнат финансово и силно вярва, че с помощта на всички Криска ще продължи да вижда света около нея! До този момент благодарение на десетки добри сърца вече е събрана сумата в размер на 10 хил. евро. „Остават ни още 5 хил. евро. Знаем, че хората са изморени от всички благотворителни кампании в цялата страна, но човешкият живот няма цена“, обясняват близките на Криси.

Мечти

Както всяко дете и Криси има мечти. Тази година тя завърши 7-и клас с много добър успех в училище СУ „Христо Ботев“ – Кочериново. Успява да посещава учебните занятие с помощта на майка си, която е личен асистент на момиченцето. Бащата работи в охранителна фирма. Родителите правят всичко възможно за детето си то да бъде пълноценен човек. „Криси страшно много обича животните и най-голяма й мечта е да стане ветеринарен лекар. В момента другото, за което мечтае, е да види на живо рапъра Криско. Обожава го. „На 31 август навършва 14 години и много ни се иска той да я посети в къщи, за да зарадва малкото ни момиченце“, споделя още майката Десислава.

***

Страни от приятелите си, защото се чувства различна

В момента 13-годишното момиченце е в родния си дом в Кочериново. Не общува много с приятели, защото се чувства различна. Детето се срамува от преживяно и най-малкото, че изглежда различно. След претърпените множество операции тя напълно е загубила слуха си в дясното ухо. „В момента детето се чувства сравнително добре. Няма болки, но и то, както и ние. имаме своите страхове. Надяваме се да спасим зрението на Криси. Тя вижда с лявото око, но туморът беше засегнал дясното. Борбата е тя да вижда пълноценно, както и другите дечица“, казва още Десислава.

Може да помогнете на лъчезарната и борбена Криска да бъде напълно здраво дете с дарение на банкова сметка:

BG34UBBS80021451625210 Банка ОББ Титуляр: Десислава Чанева

Всички болнични асоциации искат освобождаване на доплащането

Дума  стр. 2


За освобождаване на доплащането и реални цени на клиничните пътеки настояват Асоциацията на университетските болници, Българската болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници, Националното сдружение на областните многопрофилни болници, Сдружението на общинските болници в България по време на съвместна среща.

Реформа във финансовия модел на здравноосигурителната ни система е необходима и ще бъде подкрепена от болниците, но преди демонополизацията на НЗОК трябва да се отговори на няколко основни потребности, които от години са нерешени и са пряко свързани с недостига на финанси, е становището на всички болнични асоциации.

Всички лечебни заведения изразиха готовност и желание да участват в процесите, които ще предшестват дълго чаканата реформа, и да си сътрудничат с МЗ. Обсъдена е и възможността да се създаде федерация на болничните асоциации, подобно на европейски структури, която да участва в преговорите с институциите чрез единна позиция от болниците.

Участниците в срещата поставиха и въпроса за забавеното повече от 4 години плащане на т.нар. надлимитна дейност.

Лидер на сестринския протест обжалва уволнението си

Над 1200 души се подписаха в защита на отстранената Мая Илиева, колегите й готвят протести

Дума  стр. 2


Медицинската сестра Мая Илиева, която бе уволнена от болницата „Аджибадем“ в събота, ще обжалва в съда заповедта за отстраняването си. В нейна защита вече започна петиция, която за по-малко от ден успя да събере над 1200 подписа. Нейни колеги от болницата също подготвят протест в нейна подкрепа на 8 август, стана ясно от социалните мрежи. Вчера много от тях са отишли на работа с протестни лентички.

В подкрепа на Илиева се обяви и омбудсманът Мая Манолова. Тя определи уволнението като опит да се затвори устата, да бъдат сплашени всички медицински специалисти, които протестират за по-добри условия на работа и справедливи възнаграждения. Манолова обяви тревогата си от факта, че се преследват хора, защитаващи гражданските си права. Тя припомни, че това не е първият такъв случай и през последните месеци са мачкани медицински сестри в Пазарджик, Стара Загора, Враца, Русе. Омбудсманът припомни и за подобни ситуации на сплашване извън здравеопазването, като например на борещите се срещу презастрояването на София. Това е опасен рецидив, отмъщение срещу тези, които защитават гражданските си права, коментира Мая Манолова.

Самата медицинска сестра Мая Илиева обяви, че не за първи път работодателят й се опитва да се отърве от нея за последните години. Тя е водила 5 дела срещу болницата, които е спечелила. Илиева обяви, че още преди първия протест на медицинските сестри в болницата е получила телефонно обаждане от д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, който й е казал „да си затваря голямата уста, че лично ще се погрижи да не работи повече в „Токуда“. „Единствената причина, поради която мога да бъда уволнена, е да бъда професионално дискредитирана, за да могат синдикатите да дадат съгласието си и да свалят имунитета ми“, коментира Илиева и оспори верността на обвинението, че тя не е вършила професионално задълженията си.

Миналия месец от ръководството на болницата са изпратили нотариално заверено искане до председателя на медицинския синдикат на КНСБ и вицепрезидент на КНСБ д-р Иван Кокалов, с което се настоявало да се снеме защитата срещу уволнение на Мая Илиева. Отбелязвали се и нарушения на трудовата дисциплина, заради които се иска нейното уволнение.

Медицинската сестра обеща да побърза с регистрацията на Синдиката на българските медицински специалисти.

Силните на деня се саморазправят с хора, защитаващи гражданските си права

Омбудсманът защити уволнена заради участие в протест медицинска сестра

Земя  стр. 1


Силните на деня се саморазправят с хора, защитаващи гражданските си права, каза пред журналисти омбудсманът Мая Манолова, която изрази тревогата си от дисциплинарното уволнение на медицинската сестра Мая Илиева от болница „Токуда“. Илиева беше инициатор на протестите на медицинските специалисти. „Скандализирана съм от уволнението на Илиева и е очевидно, че това е опит да й бъде затворена устата“, допълни Манолова. Това не е единственият случай за оказване на натиск, каза още Манолова и посочи, че на такъв са били подложени и други медицински специалисти, извън София. Според омбудсмана е оказван натиск и върху протестиращи граждани за други каузи. „Това е тревожен факт за състоянието на демокрацията в България“, каза още Манолова. Медицинската сестра Мая Илиева изрази категоричното си мнение, че ще потърси правата си в съда. От болницата посочват, че наказанието на Илиева не е свързано със синдикалната й дейност.

Уволнена медицинска сестра: Кого защитават синдикатите?

Земя  стр. 17


Мая Илиева, която бе един от организаторите на протеста на медиците, бе уволнена и твърди, че това се е случило със съгласието на КНСБ

„От днес съм вече безработна медицинска сестра. Вчера, събота, в 18:30 ч. ме уволниха дисциплинарно от Acibadem City Clinic Болница Токуда.

Защо? Защото вместо да се решават проблеми в тази болница, те решават да се отърват от неудобната – от оная „лудата“, дето си позволява да им нарушава спокойствието, като им предизвиква проверки от страна на различни институции и си позволява да изисква от работодателя да спазва българските закони. За съжаление не без помощта и на тези, с които работя повече от 10 години, които на практика ме предадоха, за да може работодателят да се докопа до заветните „доказателства“.

„Дали са им обещали нещо – не знам, те си знаят и нека да им тежи на съвестта“, задава въпрос

Илиева и споделя, че уволнението й е станало факт не без помощта синдикатите.

„И най-важното – не без помощта на синдиката (Конфедерация на независимите синдикати в България – КНСБ – CITUB), защото се оказах неудобна и за тях и не играя по ничии правила. Защото не можаха да ми затворят „голямата уста“ (цитирам д-р Иван Кокалов), който, след като разбра за организирания от мен първи протест в социалните мрежи, ми се обади по телефона и каза: „Затваряй си голямата уста, че лично аз ще се погрижа да не работиш повече в Токуда“. И се погрижи, удържа на обещанието си.

„Парадоксът в случая е, че аз съм председател на синдикална организация към КНСБ В Acibadem City Clinic Болница Токуда от 2012 г. и като такава имам имунитет по чл. 330 от КТ, т. е. защита от уволнение. Но синдикатът (КНСБ) и работодателят са си стиснали ръцете и д-р Кокалов и КНСБ са дали своята благословия на работодателя да ми отреже главата като са свалили имунитета ми. Забележете – без да поискат от мен каквото и да е обяснение и без да ме изслушат като страна, без да ме уведомят за взетото решение и мотивите за това, но продължавайки да събират членския ми внос.

Питам аз: чии интереси защитават синдикатите в България – тези на работниците или тези на работодателя? Неудобна съм за КНСБ, защото си позволих да направя петиция, с която да искам оставката на д-р Кокалов заради непристойното му поведение и за абдикиране от синдикалните му задължения.

Изводите остават за вас, но мисля, че на всички ви е ясна каква е картинката в България. Това, разбира се, нито ще ми затвори „голямата уста“, нито ще ме постави на колене.

Напротив – още по-убедена съм, че има нужда от синдикат на медицинските специалисти и тогава да се надяваме работодателите да разберат, че законите в страната важат за всички и не правят разлика между държавна и частна собственост.“

„За вас остава правото да избирате дали да плащате на синдикати, които не работят за вас и са винаги готови да ви предадат и къде и при кого да кандидатствате за работа. Разбира се, че ще има съдебно дело, може и две. Ще ви обявя дата, заповядайте! Гледат се на отворени врати. Продължаваме напред, мили хора и да става каквото ще“, завършва Мая Илиева.

В МУ-Пловдив обучават дентални медици от Китай

Земя  стр. 2


Дентални медици, преподаватели в големи учебни заведения и болници в Китай, се включиха в специализиран курс на Лазерния център на Медицински университет – Пловдив. Курсът е посветен на приложението на лазерите в терапията на пародонталните заболявания – област, в която Лазерният център бележи големи постижения, съобщиха от учебното заведение. Обучители от страна на Медицинския университет са трима преподаватели от факултета по дентална медицина – доц. д-р Георги Томов, д-р Благовеста Янева и д-р Николай Николов, уточни Здраве.нет. До този момент подобно обучение са минали групи от Гърция, Израел, Полша и Грузия, съобщи проф. д-р Мариана Мурджева, заместник-ректор по международно сътрудничество и проектна дейност.

Начало на практическите занятия беше дадено от д-р Благовеста Янева, главен асистент в катедра „Пародонтология и ЗОЛ“ и преподавател в Лазерния център на фДМ.Тя демонстрира различни лазер-асистирани пародонтални процедури на курсистите. Клиничните демонстрации са интегрална част от обучението, което беше предложено на курсистите. Д-р Николай Николов, който е асистент в катедра „Пародонтология и ЗОЛ“ и преподавател в Лазерния център на

ФДМ, демонстрира върху пациенти лазер-асистирани пародонтални процедури с различна степен на сложност.

05.08.2019

Национални телевизии

Уволниха Мая Илиева, един от организаторите на протеста на медицински работници

БНТ, Новини в 20.00 часа


Уволниха медицинската сестра – Мая Илиева, която беше един от основните организатори на протестите на медицинските работници. От години тя работеше в болница Токуда в София. Според омбудсмана Мая Манолова, това не е прецедент и е опит за сплашване на всички протестиращи.

Репортер: Преди три месеца медицинските сестри хвърлиха престилките си пред здравното министерство. Заедно с молби за напускане. Тогава символично – в знак на протест. Месеци по-късно организаторът на протестите – Мая Илиева, получи заповед за уволнение. Болницата, в която е работила досега, отрича да има връзка между протестите и уволнението.

Официално становище на Аджибадем Сити Клиник: Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни.

Репортер: Според уволнената сестра истината е друга.

Мая Илиева: Ясно е, че съм неудобна, това няма да ме спре, напротив – амбицира ме още повече. Имаше доста голям натиск по време на първия протест особено – тогава бяха записвани имената на колегите, които си бяха позволили лукса да излязат да протестират в двора на болницата.

Мая Манолова: Сигурна съм, че на всеки му е ясно каква е истинската причина за това уволнение – да ѝ бъде затворена устатата, да бъде сплашена тя и всички, които се осмеляват да защитават гражданските си права.

Репортер: Мая Илиева отрича да е закъснявала и да е нарушавала правилата за работа. Смята, че от Токуда са нарушили реда за дисциплинарно уволнение. И очаква съдът да потвърди това.

Уволниха дисциплинарно от столична болница лидерката на протестите на медицинските сестри

БТВ, Новини в 19.00 часа


Уволниха дисциплинарно от столична болница лидерката на протестите на медицинските сестри за по-високи заплати Мая Илиева. Реваншизъм или закономерна стъпка на работодателя ѝ – гледните точки събра Мария Ванкова.

Репортер: През пролетта Мая Илиева оглави протестите, а съсловната организация и синдикатите се дистанцираха от организацията им. Илиева твърди, че по това време председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ я заплашвал по телефона.

Мая Илиева: Да си затварям голямата уста, че лично ще се погрижи да не работя повече в Токуда. И наистина се погрижи.

Д-р Иван Кокалов: Ако ние сме искали Мая Илиева, както тя сама каза, да ѝ запушим устатата, тази организация отдавна щяхме да я изключим поради това, че не спазва дисциплината на устава.

Репортер: Илиева е председател на синдикалната организация в болницата и има закрила при уволнение. Работодателят ѝ е поискал разрешението на синдиката и го е получил. Като мотив в заповедта е посочен спешен случай, при който Илиева не се включва в работата на екипа, а снима с телефона случващото се. Илиева отрича да е имало нужда от нея, а снимала, за да докаже какво се прави в отделението.

Мая Илиева: Най-вероятно не съм удобна, защото предизвиквам множество проверки на болницата и защото търпят много наказания от страна на институциите.

Мая Манолова: Възмутително е опитът да бъдат мачкани, притискани хора, които воюват за гражданските си права. За съжаление това не е прецедент, то се превръща в опасен рецидив.

Репортер: Работодателят твърди, че уволнението няма общо със синдикалната дейност на Илиева и че зад наказанието ѝ стоят категорично установени факти, че не спазва задълженията си. Здравни специалисти в страната готвят протести срещу уволнението на Илиева.

Баща на дете с рядко заболяване събра пари за купуване на медицинска апаратура за болница в Пловдив

БТВ, Новини в 19.00, 23.30 часа


Баща на дете с рядко заболяване събра пари за купуване на медицинска апаратура за болница в Пловдив. За каузата, за която стотици дариха, разказва Глория Николова.

Репортер: Елисавета е на годинка. Малко след като се ражда ѝ поставят грешна диагноза – епилепсия.

София Кацарова: Разбрахме, че всъщност е мутация на ген.

Репортер: Детето страда от алтернираща хемиплегия. Разбират за болестта с видео-електроенцефалографска апаратура. С нея пациентът се наблюдава три дни, за разлика от 20-минутното стандартно изследване.

София Кацарова: Най-често хората пътуват до Турция, за да ползват такава апаратура, тъй като в България има единствено в София.

Репортер: Семейството започва кампания за апаратура за болницата Св. Георги в Пловдив.

Антон Кацаров: Пари дариха всякакви хора, с различни възможности. Едни даряваха малко, други – по няколко хиляди наведнъж. Доста всъщност имаше жълти стотинки. Благодарни сме и на това.

Репортер: Събрани са 19 000 лева.

Проф. д-р Иван Иванов: Идеята е да има правилна система, така че да не разчиташ на ентусиазма, да разчиташ на правно структурирана държава. Тази държава трябва да си влезе в ролята в този случай.

Репортер: От НЗОК ни отговориха, че се плаща за цялостното лечение, без значение с каква апаратура и продължителност се прави.

Антон Кацаров: Щастливи сме, че можем да помогнем на малко повече деца да бъдат диагностицирани навреме.

Репортер: До два месеца новата техника ще пристигне в болницата.

Уволниха организаторката на протестите на медицинските сестри

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Уволниха дисциплинарно от болница Токуда организаторката на протестите на медицинските работници Мая Илиева. Медицинската сестра твърди, че е отстранена неправомерно и ще съди лечебното заведение. Илиева искала да докаже пред контролните органи, че в реанимацията на болницата се извършвали хирургични манипулации, които трябвало да се провеждат в операционна зала. Затова заснела видеоклип с обилния си телефон по време на подобна интервенция. В заповедта з уволнение се посочва, че действията й по време на дежурство са застрашили косвено живота на пациента.

Мая Илева: Това е претекста за моето отстраняване, нещата са комплексни. Мисля, че и протестите са голямата причина, тъй като и вълната се надигна, много хора вече започнаха да негодуват и се надигнаха хора, които работят в системата, знаят всички тънкости, знаят какво се случва и искат промяна.

Мая Манолова: Скандализирана съм от нейното уволнение. От това, че се опитаха да я притиснат, да я смачкат, да я уплашат. Уволниха я, което е предупреждение за всички останали медицински специалисти, които се опитат да защитават своите права.

530 лева за лекар на морето

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


530 лева за преглед от лекар по морето. Фрапиращата фактура публикува жена в социалните мрежи. В цената на услугата освен преглед е включено и изписване на рецепта, оценено на 40 лева.

Какво още пише във фактурата и има ли нарушения сега ще разберем от Владислава Тричкова.

Репортер: Ситуацията се разиграва тук на Златни пясъци в края на миналия месец когато 19-годишно момче с болки в ушите търси лекарска помощ. То е настанено в един от хотелите, отива в частен медицински център, който се намира в съседен хотел, направени са му манипулации, след това му е издадена касова бележка и фактура.

Освен изписването на рецептата, което на стойност 40 лева във фактурата има и консумативи на стойност 50 лева, отстраняване на незалепени чужди тела в едното ухо на стойност 100 лева и не само – общата стойност е 530 лева.

Ние сме единствения екип, който днес успя да се свърже със собствениците на медицинския център. Единият от докторите е този, който е прегледал 19-годишното момче. Категорична е лекарката, че нарушения няма. Ценоразписът е обявен, а момчето е било предупредено, че е в частен кабинет.

Какво още успяхме да разберем, вижте.

Репортер: 19-годишното момче пристига в медицинския център на 26 юли вечерта. Бил със свои приятел и се оплаквал от остра болка в ушите.

д-р Оксана Мокан: Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на много лош български

Репортер: Тогава на смяна е д-р Мокан. Специалист уши нос и гърло и съсобственик на частния център. Именно тя преглежда момчето.

Д-р Оксана Мокан: Казах им, че това е частен медицински център и трябва да си заплатят.

Репортер: Те попитаха ли колко ще им струва?

Д-р Оксана Мокан; Разбира се. Казах им, че 170 лв. нощен преглед и оттам нататък им показах ако трябва промивка, ако трябва нещо допълнително се заплаща допълнително. Тук ще видите, че пише , че ние работим със Здравна каса и че кабинетът е частен

Репортер: След като по думите на лекарите, подписал документа, пациентът бил прегледан. Дадена му е и фактура. От нея става ясно, че , момчето е заплатило и 150 лева за промивка на уши.

Д-р Оксана Мокан: Това не е никак лесна манипулация.. Не може всеки да я прави. Има риск да се спука тъпанче

Репортер: 50 лева пък струват консумативите, срещу 100 лева му е отстранено чуждо тяло от ухото, а 40 лева е изписването на рецепта.

Д-р Оксана Мокан; Прегледа си е преглед, рецептата си е отделна манипулация.

Репортер: Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да отиде, ако иска безплатна лекарска помощ.

Те дори и да отидат във Варна ако са граждани на ЮАР, няма как да получат безплатна помощ дори и в държавна болница.

Ани Бонева: Въпросът е морален. Трябва да се изисква контрол. Ако в този случай частният кабинет е единствена алтернатива, тогава въпросът е защо услугата струва толкова много. Дали е редно? Репортер: От частния център пък са категорични, че моралът не липсва. Не само защото всичко било законно, а и защото имали договори с различни застрахователни компании.

От Агенцията за медицински надзор обясниха пред NOVA, че извършват непрекъснати проверки на медицински услуги по Черноморието и се самосезират, когато има материали, в които пациенти твърдят, че правата им са нарушени.

Водещ: Регистър на здравното министерство показва, че част от болниците искат от пациентите високи такси за услуги извън клиничните пътеки. Ето и някои примери: почистване на стаята в частна клиника струва между 40 и 150 лева. Ползването на място за багаж се заплаща с 2 лева на всеки 12 часа. От лечебното заведение не пожелаха да коментират ценоразписа си.

В болницата в Кюстендил пък таксата за носенето на болен на етаж е 10 лева. В „Майчин дом” ще ви струва 20 лева, за да научите точен час на раждане на бебето.

530 лева за преглед от лекар по морето

Нова телевизия, Новини в 22.00 часа


530 лева за преглед от лекар по морето. Фрапиращата фактура публикува жена в социалните мрежи, а пациент е 19-годишен австралийски гражданин с болки в ухото. В цената на услугата освен преглед и манипулация е включено и изписване на рецепта, оценено на 40 лева. Какво още пише във фактурата?

19-годишното момче пристига в медицинския център на 26 юли вечерта. Бил със свои приятел и се оплаквал от остра болка в ушите.

Д-р Оксана Мокан: Бяха англоговорящи от ЮАР. Единият говореше на много лош български

Тогава на смяна е д-р Мокан. Специалист уши нос и гърло и съсобственик на частния център. Именно тя преглежда момчето.

Д-р Оксана Мокан: Казах им, че това е медицински център, който е частени че трябва да си заплатят.

Репортер: Те попитаха ли колко ще им струва?

Д-р Оксана Мокан; Разбира се. Казах им, че 170 лв. нощен преглед и оттам нататък им показах ако трябва промивка, ако трябва нещо допълнително се заплаща допълнително. Тук ще видите, че пише, че ние работим със Здравна каса и че кабинетът е частен.

След като по думите на лекарите, подписал документа, пациентът бил прегледан. Дадена му е и фактура. От нея става ясно, че , момчето е заплатило и 150 лева за промивка на уши.

Д-р Оксана Мокан: Това не е никак лесна манипулация, която може всеки да я прави. Опасна е, има риск да се спука тъпанче

50 лева пък струват консумативите, срещу 100 лева му е отстранено чуждо тяло от ухото, а 40 лева е изписването на рецепта.

Д-р Оксана Мокан; Прегледът си е преглед, рецептата си е отделна манипулация.

Докторите в частния център обяснявали на всеки пациент къде може да отиде, ако иска безплатна лекарска помощ.

Сергей Мокан: Те дори и да отидат във Варна, ако са граждани на ЮАР, няма как да получат безплатна помощ дори и в държавна болница.

Ани Бонева: Въпросът е морален. Трябва да се изисква контрол. Ако в този случай частният кабинет е единствена алтернатива, тогава въпросът е защо услугата струва толкова много. Дали е редно?

От частния център пък са категорични, че моралът не липсва. Не само защото всичко било законно, а и защото имали договори с различни застрахователни компании.

Регистър на здравното министерство показва, че част от болниците искат от пациентите високи такси за услуги извън клиничните пътеки. Ето и някои примери: почистване на стаята в частна клиника струва между 40 и 150 лева. Ползването на място за багаж се заплаща с 2 лева на всеки 12 часа. От лечебното заведение не пожелаха да коментират ценоразписа си.

В болницата в Кюстендил таксата за носенето на болен на етаж е 10 лева. В „Майчин дом” ще ви струва 20 лева, за да научите точен час на раждане на бебето. И пример от „Св. Иван Рилски”. Там облеклото за реанимация струва 2 лв. на пациента.

Национални радиа

Медицинските сестри обмислят нови протести през септември

БНР, Новинарски час


Водещ: Медицинските сестри обмислят нови протести през септември. Поводът – дисциплинарното уволнение на колежката им Мая Илиева, която водеше националния протест на гилдията за по-добри условия на труд. Тя обяви, че ще оспори заповедта за уволнението. По думите ѝ тя е била професионално дискредитирана и така синдикатите са дали съгласие да бъде освободена. От болница Токуда съобщиха за Хоризонт, че дисциплинарното наказание е наложено заради пропуски в работата на Мая Илиева. Темата обобщава Гергана Хрисчева.

Репортер: Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при повод и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения, съобщиха за Хоризонт от болницата. Мая Илиева описа конкретния повод така:

Мая Илиева: Ситуацията е при пациент, на който се наложи ревизия на крак, който, разбира се, аз не обслужвах във въпросното дежурство, на мен ми бяха поверени съвсем други пациенти. Към мен никой не е предявявал каквито и да е искания по време на тази манипулация. Не мога да кажа, че не съм си свършил професионално задълженията, от страна на лекарите някакво искане да им съдействам по какъвто и да било начин.

Репортер: Илиева очаква от КНСБ да ѝ бъде предоставено решението, с което са се съгласили да снемат доверието от нея като синдикален лидер на болницата.

Мая Илиева: Единственото нещо, което направиха тогава, е д-р Кокалов да ми се обади и да ми изкрещи това в телефона – да си затварям голямата уста, че лично ще се погрижи да не работя повече в Токуда.

Репортер: Вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов заяви за Хоризонт, че обмисля да заведе дело срещу уволнената медицинска сестра.

Д-р Иван Кокалов: Тя се опитва персонално да ме напада. Аз съм накарал моя адвокат, моите колеги да съберат данни и аз ще я съдя в персонален план, защото аз съм публична личност.

Репортер: Според омбудсмана Мая Манолова случилото се с Илиева не е прецедент, а практика и е тревожен знак.

Мая Манолова: Силните на деня се опитват да мачкат, да пристискат, да репресират. Можем да замълчим, но за това ще плащаме цената всички ние утре.

Репортер: Днес лентички с надпис „Аз заставам зад Мая Илиева, не на страха” вече носиха лекари и пациенти от белодробната болницата в столицата, заяви главната сестра от болницата Веселина Ганчева.

Веселина Ганчева: Нека всички хора да разберат, че медицинските специалисти вече се събудиха и няма да сме безропотни хора, които бяхме до момента. Ние вече нямаме какво да губим.

Репортер: На 8 август от 10.00 ч. е първият протест в защита на Илиева пред болница Токуда.

Медицинската сестра Мая Илиева ще оспори заповедта, с която е уволнена

БНР


Медицинската сестра Мая Илиева, която водеше националният протест на гилдията за по-доброи условия на труд, ще оспори заповедта, с която е уволнена. В интервю за програма „Хоризонт“ на Националното радио тя обясни, че е била професионално дискредитирана и синдикатите са дали съгласие да бъде освободена. От болница „Токуда“ съобщиха, че дисциплинарното наказание е заради пропуски в работата на Илиева. Допълва репортерът Гергана Хрисчева.

Репортер: Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения, съобщават от болницата. Мая Илиева заяви.

Мая Илиева: Ситуацията е пациент, на който се наложи ревизия на крак, който разбира се аз не обслужвах на въпросното дежурство. На мен ми бяха поверени съвсем други пациенти. Към мен никой не е предявявал каквито и да е искания по време на тази манипулация.

Репортер: Илиева очаква от КНСБ да ѝ бъде предоставено решението, с което са се съгласили да снемат доверието от нея като синдикален лидер на болницата.

Мая Илиева: Единственото нещо, което направиха тогава е д-р Кокалов да ми се обади да си затварям голямата уста, че лично ще се погрижи да не работя повече в „Токуда“.

Репортер: Вицепрезидентът на КНСБ и председател на федерацията на синдикатите в здравеопазването д-р Иван Кокалов заяви за „Хоризонт“, че обмисля да заведе дело срещу уволнената медицинска сестра.

Иван Кокалов: Ще я съдя в персонален план, защото съм публична личност.

Репортер: На 8 август от 10 часа е първият протест в защита на Илиева пред болница „Токуда“.

Медицински сестри от София планират за четвъртък протест в защита на уволнената от болница „Токуда“ медицинска сестра Мая Илиева

БНР


Медицински сестри от София планират за четвъртък протест в защита на уволнената от болница „Токуда“ медицинска сестра Мая Илиева, както и за по-добри условия на труд и по-добро заплащане. Това обяви пред „Хоризонт“ главната сестра на столичната болница по белодробни заболявания Веселина Ганчева.

Веселина Ганчева: Нека всички хора да разберат, че медицинските специалисти вече се събудиха и няма да сме безропотните хора, които бяхме до момента. Ние вече няма какво да губим. На никой не му се ходи в чужбина, принуждават ни да го направим. Всички ще излезем и ще направим всичко възможно това да се случи.

Водещ: По-рано в интервю за „Хоризонт“ уволнената медицинска сестра Мая Илиева, която беше сред организаторите на протестите през юни, съобщи, че от своя работодател е разбрала, че има съгласие от синдикатите да бъде освободена. Илиева беше и лидер на организацията на КНСБ в болница „Токуда“.

Мая Илиева: Помолих естествено и синдикатите за подкрепа, които отказаха неофициално. Официално все още не са ми отговорили. Казах, че съм подала писмо още тогава преди първия протест. Единственото нещо, което направиха тогава е д-р Кокалов да ми се обади и да им изкрещи да си затварям голямата уста, че лично ще се погрижи да не работя повече в „Токуда“.

Водещ: В отговор вицепрезидентът на КНСБ и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Иван Кокалов заяви, че обмисля да заведе дело срещу Мая Илиева.

Иван Кокалов: Синдикатът не уволнява. Уволнява работодателя. Ако някой е недоволен, той трябва да съди работодателя и да докаже, че работодателя в мотивите си не е прав. Но тя се опитва персонално да ме напада. Аз съм накарал моя адвокат, моите колеги да съберат данни и аз ще я съдя в персонален план, защото съм публична личност.

Омбудсманът защити уволнената медицинска сестра Мая Илиева

БНР


Омбудсманът Мая Манолова обяви, че уволняването на медицинската сестра Мая Илиева от столичната болница „Токуда“ е опит да бъдат да бъдат сплашени всички медицински специалисти, борещи се за по-добри условия за труд.

Мая Манолова: Разтревожена съм, че се преследват хора, които защитават гражданските си права. Властта, представители на институциите, силните на деня се опитват да мачкат, да притискат, да репресират, можем да замълчим, но затова ще плащаме цената всички ние утре.

Водещ: Илиева беше един от лидерите на протестите на медицинските сестри през последните месеци. Колегите ѝ в столицата планират нови протести за този четвъртък в нейна защита. От лечебното заведение обясниха, че уволнението се дължи не на синдикалната ѝ дейност, а на конкретни действия и бездействия на Мая Илиева при изпълнение на нейните професионални задължения. Самата Илиева обяви, че ще оспори уволнението в съда.

Уволниха дисциплинарно организатора на протеста медицинските сестри

БНР, 12+3


„Аз ще обжалвам в съда заповедта за уволнението ми“, каза пред БНР Мая Илиева – една от организаторките на протестите на медицинските сестри в страната, по повод дисциплинарното ѝ уволнение от МБАЛ „Токуда“, където тя е и синдикален лидер. От болницата твърдят, че наложеното дисциплинарно наказание на Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на нейните непосредствени професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардио-хирургични заболявания.

„Единствената причина, поради която мога да бъда уволнена, е да бъда професионално дискредитирана, за да могат синдикатите да дадат съгласието си и да свалят имунитета ми“, коментира Илиева и оспори верността на обвинението, че тя не е вършила професионално задълженията си.

„От години се опитват да ме уволнят от тази болници. Аз, като синдикален лидер, си защитавам правата, предизвиквам проверки и съм наказвана многократно и от предишното ръководство на тази болница. Аз имам заведени и спечелени пет дела срещу болницата, включително и спечелено дело срещу предишния директор на болницата – за дискриминация, точно по същата причина“, обясни тя и уточни, че сигналите и проверките са били от НАП, от Инспекцията по труда – за нарушаване на трудовото законодателство.

Мая Илиева посочи в предаването „12+4“ на програма „Хоризонт“, че е разбрала от работодателите си, че синдикатите са се съгласили тя да бъде уволнена. Тя добави, че не е била потърсена от синдикатите, за да ѝ покажат решението за уволнението ѝ и мотивите за него. Илиева е поискала официално да получи това решение.

Илиева разказа още, че е получила телефонно обаждане преди първия протест на медицинските сестри от д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ, който ѝ е казал „да си затваря голямата уста, че лично ще се погрижи да не работи повече в „Токуда“.

„Ще побързам с регистрацията на Синдиката на българските медицински специалисти и ще работим много упорито работодателите да се научат да спазват законите. Да не се налага персоналът да работи като роби“, категорично заяви Илиева.

Тя отрече слухове, че се готви да влиза в местната власт: „Няма такова нещо!“, каза Илиева.

Интервюто на Снежана Иванова и Гергана Хрисчева с Мая Илиева можете да чуете от звуковия файл – http://bnr.bg/post/101152225/medicinskata-sestra-maa-ilieva-shte-objalvam-v-sada-zapovedta-za-uvolnenieto-mi

Отделението по неврология на видинската болница „Света Петка“ може да остане без повечето си лекари до две седмици

БНР


Отделението по неврология на видинската болница „Света Петка“ може да остане без повечето си лекари до две седмици. Тогава изтича едномесечното предизвестие, подадено от медиците заради недостига на кадри и пари за отделението. Преговорите с ръководството на болницата са безуспешни.

Репортер: Между ръководството на болницата в лицето на изпълнителния директор д-р Цветан Василев и медиците се е състояла една единствена среща – на 1 август. Бяхме привикани в кабинета му поотделно, обясни началникът на неврологичното отделение д-р Ангел Петров.

Ангел Петров: Като ми зададе въпроса: Сигурен ли си, че напускаш, аз му казах: Вие разрешихте ли поне един от тези три въпроса, зададени на срещата, а именно – за разположението, за кадрите и за допълнителното материално стимулиране. Той каза не и аз му казах, че е безпредметно повече да водим разговор.

Репортер: Според него един от лекарите в неврологията е оттеглил предизвестието си за напускане, а междувременно директорът на болницата определи исканията на невролозите като изнудване.

Уволнената медицинска сестра Мая Илиева ще съди бившия си работодател „Токуда“

Дарик радио


Уволнената медицинска сестра Мая Илиева ще съди бившия си работодател „Токуда“ заради отправените от нея обвинения, че е заплашвана с уволнение от вицепрезидента на КНСБ. Д-р Иван Кокалов обяви, че ще съди за клевета досегашната синдикална лидерка. До това се стигна, след като в събота вечерта Мая Илиева получи заповед за дисциплинарно уволнение, както и информация, че от нейния синдикат, КНСБ, са се съгласили да падне защитата ѝ от уволнение. В заповедта е посочено, че медицинската сестра не изпълнява служебните си задължения, нарушава вътрешните правила на болницата, не спазва етичните и морални норми. Самата тя твърди, че от създаването на „Токуда“ през 2006 до момента не е закъснявала за работа и не са ѝ налагани наказания за работата, която върши. Обяснението на Мая Илиева за нейното уволнение – че е неудобна в борбата ѝ за по-добри условия на труд и по-добро заплащане. Още в репортажа на Елена Бейкова.

Репортер: Два дни след като получи заповедта за уволнението си Мая Илиева беше подкрепена от омбудсмана Мая Манолова, която изрази тревогата си, че се преследват хора, защитавани гражданските си права. Самата Илиева припомни, че през седемте години, в които е бил лидер на синдикалната организация в болница „Токуда“ е била атакувана от ръководството и вече има 5 спечелени дела срещу тях. Медицинската сестра смята, че е неудобна от няколко години насам.

Мая Илиева: През всичките тези години аз съм наблюдавана много внимателно от моите работодатели. Търсиха да намерят причина, поради която аз не мога да се справям със служебните си задължения, за да могат да се отърват от мен точно по начина, по който го правят сега. Не можаха да намерят и затова потърсиха хора, които отвътре да могат от самата клиника да пуснат докладна срещу мен.

Репортер: Докладните за конкретни ситуации, свързани с работата на Мая Илиева са били изпратени от работодателя до ръководството на КНСБ, а изпълнителният комитет на синдиката е дал съгласие да падне защитата ѝ от уволнение, каквато тя има като синдикален лидер. В тази връзка Мая Илиева разказа, че още в началото на протестите на медицинските сестри е била заплашена по телефона от вицепрезидента на КНСБ.

Мая Илиева: Д-р Кокалов ми са обади по телефона и ме заплаши да си затварям голямата уста, тъй като ще се погрижи лично да не работя повече в „Токуда“.

Репортер: Пред Дарик д-р Иван Кокалов отрече да е заплашвал медицинската сестра и обяви, че ще я съди за клевета. По думите му и преди това ръководството на „Токуда“ е искало да уволни Мая Илиева със съгласието на синдиката, но такова не е давано заради мотивите на предложеното наказание.

Иван Кокалов: Ако исках да я заплашвам, аз нямам нужда да я заплашвам, имам устава. По устав тя отдавна като организация го наруши, защото си прави каквото си иска. Аз съм бил търпелив. Защо да я заплашвам? Но тя просто иска да се изкара героиня и жертва на преследване. Не съм я заплашвал.

Репортер: Уволнената медицинска сестра обяви, че ще направи самостоятелен синдикат на медицинските специалисти, защото сегашните организации не са направили почти нищо за тези работници през годините.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 06.08.2019