Болници търсят кардиолози и педиатри

Предлагат работа на млади гинеколози

Телеграф  стр. 17, 18


56 болници си търсят специализанти по кардиология. Това показва справка в здравното министерство.

Най-много свободни позиции има в Националната кардиологична болница – общо 6. През миналия месец места за млади лекари са обявени и по специалностите педиатрия, акушерство и гинекология, клинична хематология и нефрология. Търсят се също и лекари специализанти в отделенията за деца по гастроентерология, неврология, кардиология, пневмология и фтизиатрия.

Брой

Някои от лечебните заведения са обявили броят на свободните си позиции още през миналата година, но незапълнени места има и през настоящата. Така например в столицата се търсят седем специализанти по анестезиология, а в Ямбол позициите са четири. Обяви за педиатри пък са пуснали 41 лечебни заведения от цялата страна, в които се търсят общо 62-ма специализанти. Обявени места по акушерство и гинекология пък има в 36 болници, а по клинична хематология – в 16. Други 25 лечебници си търсят нефролози.

Промени

Както вече писахме, държавата ще плаща за специализацията на млади лекари в дефицитни специалности.

***

Наемат контрольори в три лечебници

Здравното министерство е обявило покана за избор на контрольор в три болници от началото на годината. Според Търговският закон дружественият договор може да предвиди избирането на контрольор, който да следи за спазване на дружествения договор, за опазване на имуществото на дружеството и да дава отчет пред общото събрание. Контрольорът отговаря имуществено за причинени на дружеството вреди. Не мога да кандидатстват за такава длъжност управителите, техните заместници и наетите лица в дружеството, техни съпрузи, роднини по права и по съребрена линия до трета степен, както и лишените с присъда от правото да заемат материалноотчетническа длъжност. Последната обява на МЗ е за контрольор в

„Специализирана болница за рехабилитация – Котел“. Кандидатите трябва да притежават магистърска степен и най-малко 5 години трудов стаж по специалността, както и професионален опит в областта на здравеопазването или на ръководна длъжност.

49 загинаха след пластични операции

Телеграф  стр. 18


49 души в България са загинали след пластични, реконструктивни и естетични операции. Това сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Същевременно броят на извършените интервенции в тази сфера нараства всяка година. Така през отминалата година под ножа са легнали 11679 срещу с 9750 през 2017 година.

Най- много летални случаи след операция се отчитат при неврохирургичните операции. 470 души са загубили живота си след тях, пише zdrave.net. За отминалата година броят на извършените интервенции е 11 929 срещу 10 359 през 2017 г. След оперираните 199 са получили усложнения. Най-много операции в България са извършени от акушер-гинеколозите, като интервенциите са 118 595. При тях 236 пациенти са получили усложнения, а 21 са починали. Общо близо 16 000 операции повече във всички повече медицински области са били извършени през миналата година, в сравнение с 2017 година.

Испански лекар учи наши за донорствата

Телеграф  стр. 18


Испански лекар изнесе лекция пред българските си колеги за подходите към близки на пациенти в мозъчна смърт.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор,, (ИАМН) проведе първият от предвидената поредица обучителни семинари по органно донорство за доктори и медицински сестри. Близо 40 специалисти от цялата страна са взели участие в обучението, проведено от 2 до 4 август във Велико Търново. Целта му е повишаване на квалификацията, знанията и уменията на медиците в сферата на трансплантациите. По покана на ИАМН специален гост-лектор бе водещия испански специалист по координация на донорството д-р Клое Балесте. Той е директор „Международно сътрудничество и развитие,, в Института по донорство и трансплантация и доцент в катедра „Хирургия,, на

Медицинския университет в Барселона. Д-р Балесте представи на българските си колеги успешния испански опит в подходите за комуникация с близки на пациент в мозъчна смърт. Испания е водещата страна в ЕС по брой на трансплантирани пациенти. От агенция „Медицински надзор,, припомнят, че провеждането на регулярни обучения, включително с участието на водещи чуждестранни лектори, е част от планираните мерки за подобряване на системата по донорството и трансплантациите у нас.

Изследваха 6-годишно за нилска треска

Телеграф  стр. 4


Дете от Русе беше изследвано за западнонилска треска, но пробите му се оказаха отрицателни.

Това съобщи вчера директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев (интервю на стр. 19 от приложение „Здравен Телеграф“). Детето е на 6 годинки и е прието на 26 юли тази година в Университетската болница „Канев,,, каза говорителят на лечебното заведение Стела Кръстева. Постъпило е с висока температура, повръщане и болки в корема. Настанено е в отделението по инфекциозни болести, където му е проведено лечение. Изписано е в добро състояние в събота, 3 август. От болницата допълват, че на шестгодишното момиченце са били взети две проби за западнонилска треска, които са били изпратени в Националната референтна лаборатория.

Проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни болести:

95 с възпаления на мозъка след вирус

Телеграф  стр. 19


Кой е той:

• Национален консултант по микробиология

• Завършва Медицинска академия – София през 1981 г.

• През 1982 г. става научен сътрудник в Катедра „Военна епидемиология и хигиена“ на В МА

• От тридесет години работи в НЦЗПБ

– Проф. Кантарджиев, наблюдава ли се в момента увеличение при определени вирусни инфекции спрямо миналата година?

– От началото на сезона имаме 95 случая на вирусни инфекции на централната нервна система. Миналата година по същото време сме имали 60, тоест наблюдава се увеличение с около 40%. Това е тревожна тенденция. Анализът показва, че не се мисли и не пращат материали от невролозите . за изследване от болни деца и възрастни. Децата обикновено развиват възпаления на централната нервна система от ентеровируси. Те не предизвикват диария, а най—тежките усложнения на централната нервна система. Могат да причинят парализи. Началото е с гърлобол. При децата са характерни обриви в устатата, дланите и ходилата. Ако не е засегната централната нервна система, детето оздравява за 3-4 дни. Възрастният оздравява от 1 до 2 дни. При него се покачва температурата има болки в мускулите, ставите.

-Как да се пазим?

-Миене на ръцете преди хранене и задължително след тоалетна. Майките да ползват тоалетни кърпички на основата на хлорхексидин, не на спирт.

-Има ли увеличение на болните, заразени от кърлежи?

-Тази година имаме с около 30 % по-малко случаи на лаймска болест. С 40 % са по-малко случаите на марсилска треска. Въпреки че тази година кърлежите бяха три пъти повече като бройка, а ухапаните бяха три четири пъти повече от миналата година.

-На какво се дължи това?

-На популяризираната от Центъра профилактика, която гласи след свалянето на кърлежа да се взима антибиотик. Тази кампания даде резултат. Така намаляха лаймската болест и марсилската треска.

-А колко са случаите на морбили?

-Случаите са 1150. В последните дни имаме много малко, главно от крайните квартали на столицата. Очакваме появилите се огнища в Монтана и Пазарджик да намалеят след като се вземат мерки.

Намаляват случаите в Благоевград. Месец август е решаващ за ликвидирането огнищата и ако успеем ще кажем, че сме свършили добра работа. Дойде ли учебната година, започнат ли да се събират децата в детски заведения и ако сме допуснали продължаване на циркулацията през септември нещата ще станат много неприятни.

-Какво ще посъветвате хората, които слагат зимнина?

-Заради африканската чума голяма част от стопаните, особено тези, които гледат прасета в задния двор в момента ги колят. Част от месото на тези прасета се поставя в буркани. Искам да поставя следния много важен медицински въпрос.

Съветвам хората, които поставят месо в буркани след няколко дни отново и продължително да ги сварят. Става дума за следното. Един от най-опасните микроорганизми, причиняващ хранителни отравяния е Clostridium botulinum, причинителят на ботулизъм. Това е микробът, който прави най-силната, известна в природата отрова. Микробът се развива в природата, обикновено той е опасен при консервирането най-вече на месо и при консервирането на растителни храни, които са богати на белтъци. Например САЩ са известни масови епидемии от консерви, съдържащи грах.

Микробът е много опасен, защото се развива в безкислородни условия. Една част от неговите представители може да причини слабо бомбиране на буркана. Докато някои изобщо не причиняват бомбаж и по нищо не личи, че микробът се е развил. Вторите са издръжливи във външната среда десетки години. За съжаление те издържат и варенето на 90-100 градуса. Именно за това, за да се сведе до минимум риска храната на бъде отровена с ботулинов токсин е хубаво след сваряването бурканите да останат на високите летни температури, след което да бъдат варени втори път.

-Защо?

-Преживелите първото варене спори, когато останат на температура от 30 градуса, престават да са спори, превръщат се в бактерии и тогава второто сваряване ще убие тези бактерии. Това е много важно, защото ботулиновите отравяния са много опасни и най-вече при ядене на консерви от домашно консервирано месо. Задължително е бурканите да бъдат много добре изчистени и по тях и по месото, което се консервира да няма замърсявания от почва.

-Покрай истерията с чумата по свинете непрекъснато слушаме успокоението, че не е опасна за хората.

-Вирусът не се развива в човешкия организъм. Той не може да зарази човек и не може да причини никаква инфекция при човек. Проблемът е, че човекът се включва във веригата на разпространение на тази епизолтия. /наука за заболявания с масов характер при животните/

/5-6% от пневмониите през летния период обикновено са причинени от бактериите от рода легионела

-Има ли случаи на легионерска болест у нас?

-В момента няма регистрирани случаи на доказани в нашите клиники и болници на легионареска болест. Това е малко странно и вероятно се дължи на това, че голяма част от лекарите не мислят за това заболяване и не изпращат материали за изследване.

Неправилно се мисли, че това е болест на климатиците. Не. Това е болест на водопроводите. Когато в голяма сграда температурата на студената вода не е достатъчно студена, а топлата вода не е гореща се създават предпоставки в топлинния диапазон — 24 -30 градуса в тръбите, ако не се източва водата редовно да се развият легионели главно в биофилмите, които покриват тръбите на старите водопроводни инсталации.

Най-често легионелата се развива в някои едноклетъчни микроорганизми, които като планктона живеят във водата на старите водопроводни инсталации. Затова принципа е, когато дълго време не са ползвани някакви жилища, когато хората дълго време са били на море и се върнат вкъщи и се връщат да източат водата.

Ако имат много гореща вода, да пуснат гореща вода и докато става това източване да не се намират в банята или да пуснат вентилацията на банята, след което да използват душа и ванните помещения.

Отварят библиотека в болница

Диана ВАРНИКОВА

Телеграф  стр. 6


Библиотека за пациенти в онкологичен център „Уни Хоспитал“ ще бъде открита в четвъртък.

Инициативата е резултат от съвместните усилия на д-р Росица Кръстева, началник на отделението по медицинска онкология, Командерия „Княз Борис Първи,, към Велик Приорат – България на Ордена на ^Рицарите Тамплиери на Йерусалим и ИК „Гея Либрис,,. Създаването на библиотека, разположена в МБАЛ „Уни Хоспитал“, е в отговор на специфичните психосоциални нужди на пациентите, особено на онези, на които е необходим по-продължителен болничен престой, посочват от болницата. Заглавията са внимателно подбрани, като по този начин се предлага достъп до висококачествена литература за широк кръг от читатели. Всички книги са дарения на съмишленици на организаторите и продължение на тяхната благотворителна дейност. С откриването на библиотеката за пациенти.

Германски хоспис получи пакет със €100 000

Телеграф  стр. 25


Германски хоспис е получил „пакет изненада,, от анонимен благодетел със 100 000 евро в него, предаде ДПА. „Днес не можем да свалим широките усмивки от лицата на всички,,, каза Петра Готзанд, директор на хосписа в град Брауншвайг. Парите били предоставени на хосписа чрез местното издание „Брауншвайгер цайтунг,,. Според вестника дарителят уверил, че сумата е изключително и само от средства, на които са платени данъците, и пожелал да остане анонимен.

3D очила ни вадят от депресия

Д-р Герев: Опасно е за хората с психични проблеми

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 17


Новите технологии са неизменна част от медицината. Огромен потенциал за развитие има и т.нар. виртуална реалност (VR). Този термин обозначава нереален свят, създаден чрез компютърни системи и аудио-видео апаратура. Лекари обаче използват виртуалната реалност за лечение на депресии, фобии и др.

Учени от цял свят провеждат експерименти и изследвания за това как измисленият компютърен свят може да помогне в подобни ситуации. Според родния психиатър д-р Веселин Герев обаче, виртуалната реалност може да се окаже опасна за някои от пациентите. В темата на седмицата ви разказваме какви рискове крие тази технология и какви могат да бъдат приложенията й в медицината.

3D очила ни вадят от депресия

Д-р Герев: Виртуалната реалност е опасна за хората с психични проблеми

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 20-21


Развитието на технологиите бавно променя света, в който живеем.

Изкуствен интелект, чипове, сензори, летящи коли, умни телефони и компютри. Това е една малка част от случващото се около нас. Огромен потенциал за развитие има и т.нар. виртуална реалност (VR). Този термин обозначава нереален свят, създаден чрез компютърни системи и аудио-видео апаратура. Виртуалната реалност ни поставя в среда, която физически не съществува, но е създадена от информационните технологии. Днес у нас свързваме VR предимно с компютърни игри и забавление. В редица държави обаче, се изследват възможностите на виртуалната реалност като терапия.

Терапия

Новите технологии са неизменна част от медицината. Същото предстои да се случи и с VR. Десетки международ ни публикации в научни и медицински издания, показват, че този вид терапия се прилага при депресия, безпокойство, тревожност и различни фобии, като тази от летене или от височини. В повечето случаи, влизайки във VR пациентите виждат своя аватар, който представлява тяхното виртуално „аз“. Според родният психиатър д-р Веселин Герев обаче, това може да бъде изключително опасно. „Смятам, че с виртуалната реалност психичните проблеми няма да се тушират, а напротив, ще се засилват,,, категоричен е специалистът. По думите му VR дори може да провокира налудностите и халюцинациите, а при някои пациенти с психични проблеми може да доведе и до момент, в който те да изпитват трудности при разграничаването на реалния и виртуалния свят.

Стрес

Според изследователи от Университета в Калифорния, Лос Анджелис обаче ключът се крие в контролирането на виртуалната среда. Тяхно проучване показва, че при депресия, когато хората бъдат подтикнати към 3D изживявания, те могат да повишат самочувствието и да подобрят настроението им. Учейки страдащите от депресия да наблюдават и разпознават позитивните моменти, изследователите смятат, че това ще спомогне за подобряване на психичното им състояние. Сходен ефект търсят и специалистите от Лондонския университет, които провели изследване на пациенти страдащи от депресия. Участниците поставяли специален шлем за виртуална реалност, след което наблюдавали своето въплъщение във виртуалното тяло – аватар. Аватарът повтарял действията на доброволеца, като създавал у него впечатлението, че това е собственото му тяло. Пациентите имали две задачи – да успокоят чрез разговор плачещо виртуално дете, а след това да заемат мястото на детето и да наблюдават как аватарът им полага грижи за него. „Успокоявайки детето, а след това чувайки собствените си думи, пациентите по този начин проявяваха съчувствие към самите себе си“, обяснява

Крис Брювин, един от авторите на изследването.

Криза

Междувременно специалисти от Кралския колеж в Лондон, проучвали как VR технологията може да се използва за лечение на психоза. Според Лучия Валмаджия, професор и ръководител на изследванията по психология и дигитално психично здраве, виртуалната реалност работи много добре в контекста на техниките за експозиция, при които пациентите са изложени на рискови ситуации. Валмаджия обяснява, че при продължително използване VR позволява на пациента да разв*ие устойчивост по отношение на различни фобии, обсесивно-компулсивни разстройства, остра тревожност, пристрастявания или хранителни разстройства. Така например, при случай на страх от летене, пациентът бива потопен виртуално в реалистична ситуация, която възпроизвежда преживяванията на един пътник в самолет от излитането до кацането му. Д-р Веселин Герев обаче смята, че това може да бъде опасно за здравето и живота на тези пациенти. „Поставени в подобна ситуация, хората, които имат обсесии или фобии, може да получат криза, която да доведе до тахикардия или инфаркт. Това са много тънки и спорни моменти“, категоричен е специалистът. „Представете си, че имате акрофобия и в един момент ви поставят на ръба на висока сграда, как ще се почувствате?

Справянето с тези страхове е въпрос на биохимични реакции, а не на прогонване на „зли духове“, казва още родният психиатър.

***

Лекари оперират от различни краища на света

Виртуалната реалност дава възможност на лекари от различни краища на света да оперират един пациент. Преди две. години подобно нещо направи Шафи Ахмед – хирург от британска болница. Той използва VR, за да обедини сили със свои колеги от Мумбай и Лондон и да проведе успешно сложна операция. Лекарите, които не са присъствали физически в операционната, всъщност са се появили там виртуално чрез специален хардуер. Така те са сформирали експертен екип, който е можел да комуникира и обменя опит помежду си. Ахмед описва случилото се като пример за истинска интеграция на технологиите в здравеопазването. По време на операцията останалите лекари са можели да наблюдават пациента под формата на 3D холограма, като са можели, макар и чрез своите аватари, да се движат свободно из залата и да „рисуват,, върху изображението. По сходен начин VR технологията помага и на студенти или млади медици, да се упражняват и да практикуват по безопасен начин върху виртуални пациенти.

***

Страничните ефекти

Докато много учени се занимават с изследване на ползите от виртуалната реалност, други се съсредоточават върху рисковете. Доказано е, че продължителното потапяна в компютърно създадени светове, причинява т.нар. VR болест. Част от симптомите са световъртеж, проблеми с движенията, спонтанни спазми, нарастващо нервно и антисоциално поведение. Тези признаци се проявяват най-малко след 30 минути във виртуалния свят. В повечето случаи обаче терапиите продължават само около 5 минути.

***

Помага при рехабилитация

Установено е, че виртуалната реалност е много ефективна при пациенти, изискващи рехабилитация. Например хора, преживели инсулт или диагностицирани с множествена склероза. Иновативна система, кара пациентите да извършват различни упражнения, като междувременно следи, дали го правят прецизно, правилна и е позицията на тялото им и т.н. Целта е подобряване на когнитивни и двигателни функции. Системата се състои се от голям екран, компютърна система и оптична система с 3D технология, която позволява прецизно наблюдение на дейността на пациентите. Друго проучване, проведено от американския университет „Дюк“ пък, открива огромни ползи от съвременната VR технология и за хората с парализа. Слагайки очилата за виртуална реалност, те получавали възможност да се движат през стадиона като футболисти. Част от участниците активирали някои мозъчни функции, свързани с движението на краката, а всички са успели да възвърнат малка част от контрола над тялото си.

***

Цената е пречка

Хардуерът, който е необходим за много от тези виртуални терапии, е много скъп. Това е и една от пречките неговото приложение да бъде широко използвано в практиката. От страна на софтуера пък, все още са необходими значителни подобрения, за да се направи опитът на VR по-адаптивен според потребностите и нуждите на всеки пациент.

Въпреки това експертите разработват програми за използване в домашни условия през компютъра, телевизора и смартфона. Ако такива бъдат изградени и се докаже тяхната полза, пациентът ще се нуждае единствено от очила или шлем. Специалистите обаче са категорични, че терапията трябва да се случва под контрола на специалисти.

***

Открива Алцхаймер

Специалисти от Кембриджкия университет пък използват виртуалната реалност като диагностично средство. Те са демонстрирали потенциала на VR да открива болестта на Алцхаймер. За целта учените са разработили навигационен тест във въртуална реалност. Успешното справяне с него, показва че мозъкът работи добри, докато при начална фаза на заболяването, пациентите се справят по-зле. Изследователите са тествали системата върху 45 души с леки когнитивни увреждания и 41 здрави лица. Резултатите показали, че на навигационната задача е довела до объркване при всички участници в ранен стадий на деменция.

***

Местят зъболекаря на плажа

Проучване показва, че виртуалната реалност може да помогне много за работата на стоматолозите с пациенти, които се страхуват. Идеята е 3D очилата да разсейват хората докато са на зъболекарския стол, като по този начин облекчават тревожността и болката им. По време на едно от изследванията, пациентите били изпращани на плаж. Те споделили, че крайбрежната сцена значително е намалила усещането за болка. Разсейването доказано играе ролята на обезболяващо. Ето защо според учените, VR може да се използва като виртуален морфин. Такова проучване е правено сред деца, лекувани от ракови заболявания, които изпитват болки в гърба. Резултатите показали, че дискомфортът им значително е намалял по време на VR терапията.

***

Игра спасява алкохолици

Южнокорейски учени от университета на Чунан използват виртуалната реалност за лечение на алкохолизъм. Те са разработили нова компютърна игра на три нива. В първото човек се оказва в обстановка, предразполагаща към отпускане, която го спасява от натрапчиви мисли. Второто ниво изпраща играча в ресторант сред хора, които пият алкохол. На последното, трето ниво, човек вижда какви са негативните последици от консумацията на алкохол. В продължение на месец изследователите са проследявали промените в мозъчната активност на доброволци, които имали проблеми с алкохола. За целта те използвали магнитно резонансна томография. Изследването показало, че в края на експеримента с новата игра доброволците са започнали по-добре да контролират емоциите си, а разположеният в мозъка им център на удоволствието – да функционира нормално.

Жените стават майки и на 60

Спират менопаузата с тъкан от яйцеклетката

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 22


Революционна процедура ще даде възможност на жените да стават майки и на 60 години. Основата й цел е да стопира менопаузата, така че дамите да имат възможност на по-късен етап от живота си да имат бебе. Тя вече се прилага от проф. Саймън Фишъледин от пионерите в репродуктивната медицина, който работи в тясно сътрудничество с Робърт Едуардс – бащата на метода ин витро.

Бариера

Новото откритие може да забави менопаузата с 20 години. Така тя вече няма да бъде бариера за дамите, изграждащи кариера, уточнява медикът. Научният пробив позволява чрез операция, която трае само 30 минути, да се измами биологичния часовник на жените така, че телата им да мислят, че са много по-млади, отколкото са. Процедурата вече е извършена на девет жени на възраст под 36 години.

При операцията се взема тъкан от яйчника, която се замразява при -150С. След това се съхранява в специална банка, докато жените достигнат менопаузата. Тя се размразява и реимплантира обратно в тялото години по-късно. Тази намеса успява да активизира хормоните на дамите, които забавят менопаузаЖивот

„Жените живеят по-дълго, отколкото по всяко време в човешката история. Много е вероятно доста жени да са в менопаузата за по-дълъг период от своя фертилен период. Ние даваме възможност на жените да поемат контрола над собственото си здраве, като естествено забавят менопаузата си“, казва още лекаря.

Операцията е създадена с цел отлагане на менопаузата, което може да предизвика сериозни здравословни проблеми за жените, включително остеопороза и сърдечни проблеми. Процедурата може да удължи плодовитостта на дамите и би могла да даде възможност на жена и на 70 да има дете. Според професор Фишъл това няма да бъде позволено от съображения за безопасност и от етична гледна точка. Според лекаря горната възрастова гр ница за замразяване на тъкан от яйцеклетка с цел запазване на плодовитостта е 35 години, а до 40 може тя може да се вземе и да се използва за отлагане на менопаузата.

Бебе

„Една от причините за увеличаващите се ин витро процедури е, че жените не мислят за бебета до 30-те си години. Тази процедура позволява на жените да продълЛекарят обясни, че най-малката му дъщеря е на 22 години и че тя самата гледа с голям интерес към процедурата. Когато стане на възраст между 25 и 30 години професорът ще запази тъкан от яйцеклетките й като „подарък за рожден ден,,. „Колкото по-млада е една жена,когато мине през процедурата, толкова по-голяма полза и толкова томия. Тя се е оперирала, като едновременно се подложила и на революционното лечение срещу менопаузата, като нейната тъкан от яйчниците почти веднага е била имплантирана обратно в нея. Жената твърди, че вече не страда от страничните ефекти, като болката, промените в настроението и влошения сън през нощта.

Присаждане

„Първо бях диагностицирана с ендометриоза, когато бях на 20 години. 12 години се подлагах на какви ли не неща. Имах 6 лапароскопии, стигнах до мястото, в което просто трябваше да направя нещо, за да сложа ситуацията под контрол. Достигнах до извода, че последният ми избор, за да спечеля битката, бе да се подложа на хистеректомия. Мислих си за това години наред. Съпругът ми и аз решихме, че качеството на живота е по-важно от всичко останало , споделя жената.

Когато обаче започнала съответните консултации със специалистите, те казали за процедура, наречена „присаждане на яйчници“, и че чрез нея тя може да излекува своето състояние, както и да отложи настъпването на менопаузата. Новата операция наистина промени живота ми,споделя още тя.

***

Създадоха изкуствена матка

Изкуствена матка създадоха американски педиатри. Лекарите смятат, че използването й ще помогне за качествена промяна в грижите за недоносените бебета след около 10 години, съобщава списание Nature Communications.

Матката е създадена от Алън Флейк и колегите му от Детската болница във Филаделфия. Специално създадената изкуствена среда е пълна с постоянно циркулиращ аналог на околоплодните води. Специално устройство- оксигенератор пък обогатява кръвта с кислород, с който кръвоносната система на плода е съединена чрез пъпната връв.

Изкуствената утроба е изпробвана при агнета, при които белите дробове са били толкова развити, колкото са тези на недоносени деца, повили се на бял сят през 23-24 седмица. Агнетата можели да престоят в такава изкуствена среда до 4 седмици и да се развият нормално. Преждевременно родените бебета страдат най-вече от недостатъчно развити бели дробове, които твърде рано трябва да изпълняват функцията си. В матката дробовете на детето са пълни с течност, а изкуственият й аналог също имитира това състояние, обяснява съавторката на изследването Емили Партридж. Освен това така новородените са в затворена стерилна среда, която ги защитава от патогените на външната среда.

Теодора Артинова, старша акушерка на родилно отделение в I САГБАЛ „Св. София“: Шишето прави бебето мързеливо

Количеството на кърмата се регулира само след първия месец

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 23


Всяка година през месец август се провежда световна седмица на кърменето. През 2019 г. дните между 1-ви и 7-ми преминават под надслова „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно“. Доказано е, че подготовката за успешно и дълготрайно кърмене започва още по време на бременността. Какво трябва да знае бъдещата майка, как да подходи, какви методи да избере – на тези и още въпроси отговаря Теодора Артинова, старша акушерка на родилно отделение в IСАГБАЛ „Св. София“.

Кърменето е естествен процес, за който обаче жената трябва да бъде подготвена физически и психически.

На първо място всяка бременна трябва да вземе решение да кърми своето бебе. Тя трябва да знае кога и как ще започне да отделя кърма, какви правилни пози да прилага, кога се налага изцеждане на по-голямото количество кърма, колко дълго е препоръчително да кърми и т.н. Това са много важни неща. Организмът сам се подготвя за кърменето, зърната се уголемяват, втвърдяват се, подобрява се тяхната еластичност, кръвоснабдяването на гърдите се увеличава. Много важна е функцията на жлезите на Монтгомъри, които са съсредоточени около ареолата, те отделят секрет, който омазнява и хидратира ареолата и зърното, по този начин предпазва зърното, което до момента не е било нито толкова често механично дразнено, нито овлажнявано, както при кърменето.

Коластрата е важна за новороденото

В първите три дни след раждането, а понякога и още преди бебето да дойде на бял свят, се отделя един секрет от гърдите, познат като коластра. Коластрата е много богата на защитни фактори и е много важно тя да бъде поемана от бебето в първите дни след раждането. Нейното количество е малко, но много полезно за новороденото. От 3-тия до 6-тия ден се отделя т.нар. „преходно майчино мляко,, и след шестият ден от раждането се отделя същинското майчино мляко. То се характеризира с промяна в цвета, който вече не е жълтеникав, а бял. Тук е моментът да отбележа, че жените не трябва да имат никакви притеснения. Това, че кърмата ще промени цвета си, не означава, че ще промени и своите хранителни качества.

Силиконовите импланти не са пречка

Важно е да се знае, от майките със силиконови импланти, че нямат причина да не кърмят. Естетически корекции за увеличаване на бюста не пречат на този процес. Те не биха били причина родилката да не може да кърми. Най честата причина за пречка при кърменето е неправилното захранване на бебе родено по оперативен път. Тези деца са захранени с шише с адаптирано мляко и особено когато е подбрано неправилното шише, т.е биберон, който пуска много мляко и бебето не проявява активност както при сукането, тогава имаме сериозен проблем. Защото бебето трудно засуква от гърда и майката, както и акушерката трябва да проявят много търпение и воля.

Използвайте помпа

До края на първия месец количеството на кърмата се регулира според нуждите на бебето. В този период е важно всяко хранене да се случва и от двете гърди. Освен това препоръчвам майката да използва помпа за кърма. Преди кърменето, помпата помага за стимулация. След кърмене, с помпата се евакуира количеството мляко, което е в повече, за да не остава напрежение в гърдите. Важно е, след като бъде изцедено, млякото да се етикетира и да се съхранява правилно. И при необходимост, тази кърма може да бъде използвана. След първия месец, когато кърмата се урегулира спрямо нуждите на бебето, кърменето се осъществява с редуване на гърдите. СЗО препоръчва изключително кърмене през първите 6 месеца след раждането. Ако майката има достатъчно мляко, се препоръчва кърменето да продължи до 12-24 месец. В този период обаче, детето вече е захранено и тогава кърмата не е основна храна.

Не мийте гърдите със сапун

От много години се разпространява един съвет, преди кърмене жените да мият гърдите си със сапун и вода. По този начин обаче, кожата се изсушава и възникват предпоставки за разраняване на зърното, което може да възпрепятства кърменето. Напълно достатъчно е, кърмещата жена да спазва една добра обща хигиена на тялото. Третирането на зърната трябва да се случва единствено с козметика, която е предназначена за грижата на зърната и еластичността на кожата.

В този процес няма място за болка

Кърменето, както и изцеждането на кърма, не трябва да бъдат придружени с болка. Когато едно бебе е правилно поставено на гърда, не би следвало да има дискомфорт. А какво означава правилно – устните му трябва да бъдат разположени върху ареолата на гърдата, а зърното трябва да бъде поставено дълбоко в устата на бебето. Тогава няма да има болка. Ако бебето захапва само зърното, това означава, че имаме неправилно поставяне на бебето на гърда и абсолютна предпоставка за разраняване.

Подканвайте мъничето В началото бебето спи по 16-18 часа на денонощие. Ето защо е важно майката да подканва бебето към кърмене. Часовото хранене и поставяне на новородените под режим, отдавна не се практикува, затова е хубаво бебето да бъде в контакт с майката по възможност още от първите часове след раждането, за да може да бъде подканвано за кърмене по-често. В някои случаи майката може да подходи към събуждане на бебето като го докосва по рамото и крачето. В случаите, когато бебето не отваря уста за да захване зърното, се подхожда към докосване със зърното в зоната между горната устна и нослето на бебето. По този начин бебето отмята глава назад, отваря уста и майката може да предложи гърда.

Няма нужда от вода през първия месец

След раждането, стомахчето на бебето е колкото черешка, а в края на първият месец е колкото яйце. В този период новороденото се учи да се храни. И това е най-важният навик, който то трябва да изгради. Ето защо, през първия месец няма нужда от вода. Кърмата има 80% вода в състава си, което е напълно достатъчно за едно новородено. За целта обаче майката трябва да предлага гърда често.

Не се стремете към нощната пауза

По време на лекциите и училищата за бременни, много често жените питат кога да се махне нощното кърмене и ще настъпи 6-часовата нощна пауза. Не бързайте, мили бъдещи майки. Бебето има нужда да се храни през нощта, има нужда да се храни често и по малко. След първия месец новороденото поема при хранене между 80-100 мл. кърма, което му позволява само да подходи към 6-часова нощна пауза. Обикновено кърменето започва да се случва 00-01 ч. през нощта и после 05-06 часа сутринта. Но бебето само ще ви покаже кога е готово за това.

Активното сучене е 20 минути

Активното сучене е 20-25 минути, ако бебето е недоносено и се уморява по-бързо, майката може да го остави на гърда максимум 30 минути, но не повече. При кърменето могат да се използват различни пози, стига те да бъдат удобни, както за майката така и за бебето. Като помощно средство могат да се използват стандартна възглавница и възглавница за кърмене. Бебето трябва да се държи обърнато с коремчето си към тялото на майката в една линия трябва да бъдат ухото, рамото и седалището на бебето. Моят съвет към вас, мили бъдещи майки, е да не правите компромиси с кръста и гърба си по време на кърмене. Да избирате удобни пози, столове за кърмене и помощни средства, с които кръста и гърба да се чувстват комфортно и вие да бъдете изправени.

Здравните власти проверяват цените на лечението по Черноморието

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3


Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ провежда интензивни проверки на територията на цялата страна, включително и по Черноморието, обявиха от агенцията, която е новият контролиращ орган на дейността на лечебните заведения. Инспекторите също така се самосезирали и във връзка с публикувани в медиите сигнали и изнесени твърдения на пациенти за случаи на нарушаване изискванията на Закона за лечебните заведения при оказване на медицински услуги и тяхното заплащане, допълват оттам.

Става дума за случай от Златни пясъци – във Фейсбук се появи фактура за платени 530 лв. за промивка на ухо на 19-годишно момче от ЮАР. Фактурата е издадена от медицински център „Рефлекс“ и в нея е описано надлежно как е формирана цената: „преглед на лекар нощен – 170 лв., изписване на рецепта – 40 лв., промивка на ухо – 2 по 75 лв. = 150 лв., отстраняване на незалепени чужди тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана -100 лв., апликация на лекарствено средство в ушния канал – 20 лв., и консумативи на стойност 50 лв.“.

Медицинският център „Рефлекс“ не работи със здравната каса и оттам твърдят, че момчето е било подробно запознато с условията и ценоразписа, който бил разлепен на видно място, на входа ясно пишело на три езика, че центърът работи срещу заплащане, с което вероятно са спазени и изискванията на Закона за лечебните заведения. Затова според тях няма нарушение, след като са издадени фактура и касов бон. Законът нито задължава лечебните заведения да сключват договори със здравната каса, нито им налага ограничения при формирането на цените извън здравното осигуряване.

Как държавата измисли нова помощ, която почти никой не ще

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 14-15


Да посегнеш на социална придобивка, често е като да бръкнеш в кошер с оси. Социалната придобивка, за която ще стане дума тук, е от най-изстраданите – ползване на личен асистент и други услуги в домашна среда. Почти няма община, която да задоволява напълно нуждата от такъв тип помощ на жителите си. През годините програмите за личен асистент са бивали причина за много тормоз и напрежение сред хората с увреждания и възрастните, които не могат да се грижат за себе си. До този момент услугата беше дефицитна, но безплатна. От следващия месец ще е обратното – места за включване в такава програма има, но малцина ги искат, защото, както обикновено, държавата е скъпа на триците и евтина на брашното.

От 1 септември влиза в сила нов начин за предоставяне на лична помощ, който е плод на дългите протести на майки на деца с увреждания и, общо взето, е писан от тях и омбудсмана Мая Манолова. Според новите правила социалната услуга вече не се предоставя даром, а е срещу удръжка от други помощи за нуждаещите се. Различните категории хора с увреждания ще понесат различни лишения при включването си в държавна или общинска програма за личен асистент, социален асистент или домашен помощник.

Децата с 90 и над 90% увреждания ще трябва да се откажат от 380 лв. от полагащите им се 930 лв. като месечна помощ за дете с висока степен на увреждане, ако решат да се включат в новите програми. Сумата ще се превежда от Агенцията за социално подпомагане на кмета на съответната община, която се явява доставчик на лична помощ. Тъй като за повечето от тези деца личен асистент е един от родителите, парите ще правят една ненужна обиколка из институциите срещу съответната бумащина и тормоз за семейството, за да се върнат обратно в семейството, вече под формата на заплащане на асистента. Той ще получава минимална заплата, което към момента след данъци и осигуровки означава около 430 лв. С други думи, държавата отнема 380 лв., но връща срещу това малко по-голяма сума плюс осигурителни права за родителя, който често няма възможност да работи друго от грижи за детето си.

За около 77 000 възрастни със степен на увреждания 90 и над 90% новият закон създава по-различна ситуация. Тези хора

трябва да останат без добавката за чужда помощ,

която получават от НОИ, ако искат да ползват асистент по новия закон. Тази добавка е в размер на 75% от социалната пенсия за старост, или 99.50 лв. към момента и се отпуска съгласно Кодекса за социално осигуряване, като законът не поставя условие получателят да не участва в други програми за асистент. С други думи, до 1 септември, когато Законът за личната помощ влиза в пълна сила, всеки може сам да решава какво да прави с тези стотина лева от НОИ. Може да си купи с тях храна, лекарства, да си плати някоя сметка. След това обаче хората, които решат да се възползват от програма за личен асистент, ще трябва да се простят с тези 100 лв., а държавата ще пренасочва парите им към заплатата на личния асистент. Целта е да няма дублиране на плащания за един и същи вид подпомагане – управляващите обичат да са много принципни по тази тема, когато става въпрос за най-безпомощната и нискодоходна част от населението.

Закономерно новият механизъм за получаване на асистентска помощ успя набързо да се справи с огромните опашки от чакащи за включване в старите програми за социални услуги в домашна среда. Ако до вчера местата във финансираните от държавата стари програми не достигаха, днес кандидатите за помощ за справяне с ежедневните затруднения са доста по-малко от действително нуждаещите се. Това показват и последните данни на Агенцията за социално подпомагане към средата на юли, предоставени по запитване на в. „Сега“. Около 5 хиляди души при най-малко 77 хил. правоимащи са заявили потребност от лична помощ след изготвена индивидуална оценка. От тях лицата с над 90% трайно намалена работоспособност и право на чужда помощ са 4521. 228 пък са деца с над 50% вид и степен на увреждане и право на чужда помощ, а шест са децата с над 90% увреждане и без право на чужда помощ. Останалите подадени заявления за индивидуална оценка са предимно за социалните придобивки като месечно финансово подпомагане, подкрепа за помощни средства и медицински изделия, балнеолечение, покупка на лично моторно превозно средство…

Едно от угодните обяснения на отлива е, че не всички хора са достатъчно информирани, че след 1 септември няма да получат автоматично право на личен асистент. А това ще става само ако заявят изрично пред социалните служби желанието си и след получена индивидуална оценка по новата точкова система. Истинското обяснение на силно снижения интерес към асистентската помощ обаче е новото условие човекът с увреждане да доплаща за тази подкрепа.

„Как да вярвам на тази система, която веднъж ни дава нещо, а след това ни го взима. При това, без да ни гарантира, че в замяна ще получим помощта, от която имаме нужда“, казва Наталия, чийто живот преминава, откакто се помни, в грижи за възрастния й вече син с тежки ментални увреждания. Възрастни хора пък недоумяват как държавата защитава техните интереси с избора, който им дава – дали да се мъчат да свързват двата края със сто лева по-малко при мизерните им пенсии, или да се лишат от помощник в бита. Не приемат и обясненията, че новият закон им дава по-голям достъп до социални услуги. Опасенията им са по-скоро, че след 1 септември тези стотина лева, които им се отнемат,

ще отиват на вятъра,

тъй като няма кой да им гарантира, че срещу тях ще получават качествената услуга, от която имат нужда.

Пенка Липчева би следвало да е един от получателите на асистентска грижа по новия закон. Тя обаче има много въпроси, на които няма кой да отговори. Как така добавките за чужда помощ изведнъж се оказаха целева сума? Защо се приравняват с месечното подпомагане на децата с увреждания по Закона за семейни помощи за деца, което се отпуска по различни условия? Ако добавката за чужда помощ е целева, тогава защо не е в размера на заплатата на асистента (560 лв. за тази година), а само някакви си 99.50 лв.?

Недоволство предизвиква и друг абсурд на новата помощ – дори срещу два часа на ден асистентска подкрепа от сметката им ще изчезва цялото допълващо плащане към пенсията им. Докато при децата с увреждания има лимит на пренасочваните пари, като сумата е обвързана с часовете за личен асистент. Защото едно е да имаш право на 168 часа асистентска подкрепа в рамките на един месец, т. е. на максималния брой часове, друго е да ти присъдят 15 часа, но пак да ти отнемат цялото допълващо плащане. Заради ниската часова ставка очевидно и много семейства не желаят да се нагърбят да търсят услуга по новия закон. Тъй като новият механизъм подхожда изключително пестеливо към отпусканите часове, много хора са объркани струва ли си да губят пари за няколко часа в седмицата, което си е отбиване на номера. Още повече, ако в дома ти трябва да влезе външен човек – работата на личния асистент е тежка, кандидати срещу минимална заплата трудно се намират, още по-деликатна задача е асистент и пациент да намерят общ език. Хората с опит и квалификация струват много повече от минимална заплата и голяма част от тях предпочитат да са лични асистенти зад граница срещу многократно по-високо заплащане.

***

ОЩЕ ПРОБЛЕМИ

Миналия месец кабинетът намери временно решение и на друг проблем със социалните услуги „личен асистент“, „социален асистент“ и „домашен помощник“, като удължи действието на държавните програми с 4 месеца – до края на годината. До решението за удължаването на реализираните от общините с бюджетни средства програми се стигна, за да се тушира допълнителното нагнетяване на напрежение сред хората с увреждания. След приемането на закона за личната помощ стана ясно, че със затварянето на старите програми от 1 септември около 12 хил. души ще останат без асистентска подкрепа, тъй като не отговарят на новите условия заради по-ниската си степен на увреждане.

Старите държавни и общински програми в момента обхващат 25 хил. души. Те трябваше да приключат дейността си в края на август т. г. заради новия закон. По новите правила обаче близо половината от получаващите в момента социални услуги в домашна среда няма да имат право на лична помощ. Включването в механизма на асистентската подкрепа е ограничено за хора с 90 и над 90% степен на увреждане и определена чужда помощ, децата с 50 и над 50% увреждания и определена чужда помощ, както и децата без право на чужда помощ, които имат 90 и над 90% степен на увреждане. Така законът за личната помощ остави без подкрепа хора, които също са част от най-уязвимите групи на обществото – лица в напреднала възраст, болни и самотно живеещи, които не могат да се справят без външна помощ с бита. Удължаването на услугата с още четири месеца ще струва 14 млн. лв., а средствата ще са от бюджета на социалното министерство. На този етап обаче не е ясно каква ще е съдбата на тези 12 хил. души догодина.

Почина д-р Анка Бистриан от „Александровска“

24 часа  стр. 8


На 44 г. след тежко боледуване почина д-р Анка Бистриан, съобщиха от Александровска болница. Тя е дългогодишен специалист в Клиниката по детско-юношеска психиатрия. Съвестен и отговорен лекар, дълбоко уважаван човек и преподавател, описват я колегите й.

99 с мозъчно възпаление заради вируси на мръсните ръце

Съмнения, че дете се е разболяло от западнонилска треска, не бяха потвърдени

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 8


99 души са получили от началото на 2019 г. възпаление на мозъка (енцефалит или менингит) заради ентеровируси. Това е значителен ръст, защото болните са вече с 35 повече отколкото същия период на 2018 г. каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Ентеровирусите се предават чрез мръсни ръце и храна, а през лятото, когато температурите са много високи, това става изключително лесно, допълни той.

„Да се мият по-често ръцете, да се внимава с храната и да се пие само бутилирана вода“, съветва проф. Кантарджиев.

Първите за тази година проби за западнонилска треска бяха получени във вторник в националния център по заразни болести. Те са взети от малко дете от Русе, което развило симптоми като тези на заболяването.

„Имало е висока температура и е било в безсъзнание, което се изразява в това, че в продължение на 3 дни спи по 23 часа. Симптомите са показателни за възпаление на мозъка, но резултатите за западнонилска треска са отрицателни“, каза проф. Кантарджиев. Възможно било обаче детето вече да е било оздравяло, когато са взети пробите.

„От понеделник са доказани първите два случая на западнонилска треска в Кипър, а при тях комарите се появяват месец преди нашите. Това означва, че при нас активни прояви ще има след 10-20 дена“, обясни проф. Кантарджиев.

Обикновено пикът на западнонилската треска в България е в края на август – началото на септември. Вирусът се предава по кръвен път, главно при ухапване от комар, рядко от кърлеж.

Заболяването протича леко, като симптомите са грипоподобни – температура, главоболие, отпадналост, болки в мускулите, стомашни проблеми, възможно е да се появи и обрив. В около 1-2% от случаите вирусът може да доведе до възпаление на мозъка. Симптомите, които подсказват усложнение, са много висока температура, дезориентация, скованост, парализа, дори кома.

„Западнонилската треска, която се пренася от нашенските комари, предизвиква възпаление на мозъка при по-възрастни хора, над 60-годипша възраст, и такива с имунен дефицит. Смъртността при засегната централна нервна система е от 10 до 20%“, обясни проф. Кантарджиев. Риск от тежко протичане има и при диабетици, хипертоници, трансплантирани.

Изследваха дете за западнонилска треска, пробите отрицателни

Майките да внимават с хигиената на хлапетата заради ентеровирусите, съветва проф. Кантарджиев

Жанета ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 3


Шестгодишно дете, прието в края на юли в русенска болница с висока температура, повръщане и болки в корема, е изследвано за западнонилска треска. Пробите обаче са отрицателни, съобщи -вчера пред „Монитор“ директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

ДЕТЕТО Е ПОСТЪПИЛО НА 26 ЮЛИ в Университетската болница „Канев“, съобщи говорителят на лечебното заведение Стела Кръстева. Настанено е в отделението по инфекциозни болести, където му е проведено лечение. Изписано е в добро състояние в събота, 3 август. От болницата уточниха, че на шестгодишното момиченце са били взети две проби за западнонилска треска, които са били изпратени в Националната референтна лаборатория.

НЯМА ДОКАЗАН БУМ на западнонилска треска у нас, каза по-рано вчера пред 6ТВ проф. Кантарджиев. „Нашенските комари пренасят някои болести, няма бум на западнонилска треска у нас, в края на август и септември се проявява, а в столицата на Кипър – Никозия, са първите случаи“, обясни специалистът. Той посъветва да ползваме естествени репеленти като чесън, мента и лавандула, които отблъскват комарите.’ По аптеките също имало доста добри средства против насекоми. Едни от най-изложените на ухапване от комари са рибарите, а основно насекомите

ХАПЯТ ВЕЧЕР И ПРЕЗ НОЩТА

Миналата година у нас имаше 15 случая на западнонилска треска, като два от тях смъртни.

Проф. Кантарджиев посъветва майките да внимават с хигиената на децата си особено при затопляне на времето, понеже ентеровирусите също са опасни. Той обясни и че увеличеното количество кърлежи се дължи на валежите и топлото време, които са повече през тази година.

ТАМПЛИЕРИ ПРАВЯТ БИБЛИОТЕКА В ПАНАГЮРСКАТА БОЛНИЦА „УНИ ХОСПИТАЛ“

Монитор  стр. 8


В Онкологичен център „Уни Хоспитал“ на 8 август ще се състои официалното откриване на библиотека за пациенти, съобщиха от лечебното заведение. Инициативата е резултат от съвместните усилия на д-р Росица Кръстева, началник на отделението по онкология, Командерия „Княз Борис Първи“ към Велик Приорат – България на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим и ИК „Гея Либрис“. Заглавията са внимателно подбрани. Всички книги са дарения на съмишленици на организаторите и продължение на тяхната благотворителна дейност. С откриването на библиотеката за пациенти Онкологичният център „Уни Хоспитал“ отбелязва 3 години от откриването си.

Мика Зайкова, финансов експерт: НОИ да поеме изцяло изплащането на болнични, както преди

За да е ефективен износът, трябва да има инвестиции във високи технологии

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 11


Визитка

■ Родена е на 2 февруари 1942 г. в София И Завършила е Минно-геоложкия институт, а след това и икономика със специалност „Планиране“

■ Защитила е дисертация и има докторска степен по икономика

– Г-жо Зайкова, работодатели поискаха да има период на изчакване и първите няколко дни от болничните да не се изплащат. Смятате ли, че това е решение на проблема с фиктивните болнични?

– Вярно е, че у нас има проблем с фалшивите болнични, но това е въпрос на контрол. Не трябва заради това, че държавата не може да упражнява ефективен контрол, болните хора да се лишават от средства. Вярно е, че изплащането на първите три дни от работодателя беше въведено преди години като временна антикризисна мярка. Тогава работодатели и синдикати се съгласиха, че държавата, в случая НОИ, има нужда от помощ. И бизнесът наистина пое част от тази тежест, като, забележете, размерът на обезщетението, което плаща осигурителят, беше намалено от 80% на 70%. Не съм съгласна хората да не получават никакви пари. Това е безумие. Но смятам, че НОИ трябва да поеме изцяло плащането на обезщетенията, и то 80%. Причината е, че бизнесът и служителите плащат осигуровки както за пенсия, така и за временна нетрудоспособност. Затова за мен е неразбираемо как може първите дни да не се изплаща обезщетение, при условие че имаме застраховка за временна нетрудоспособност. Ако болничният лист е фалшив, има контролни органи, които трябва да следят за това. Тогава всеки трябва да си понесе наказанието – както лекар, така и пациент. Но да не се изплащат болнични с дни, е недопустимо.

– До какво може да доведе това?

– Би довело до ескалация на напрежението. Не може да не получиш обезщетение, след като си плащал за временна нетрудоспособност. Срамно е за нас като държава. Неслучайно в доклада на Европейската комисия от пролетната сесия се изтъква, че българите нямат достъп до здравеопазване. Какъв достъп ще имаме, след като не можеш да получиш нещо, за което си платил. Затова казвам, че сигурно има фалшиви болнични, но е нужен контрол от страна на НОИ като осигурителен орган. Фиктивните болнични нямат отношение към хората, които наистина са болни.

– В някои страни лекари, които издават фалшив болничен, биват лишавани от права доживот. Какви да са санкциите и как може да се докаже това?

– Така е. В други страни такива лекари получават забрана да практикуват професията си. Вярно е, че медиците у нас са дефицит, но това се превръща в търговия. Защото този, който иска да му издадат болничен за нещо, най-вероятно си плаща. След като се упражнява контрол, е нужна ефективна съдебна система, която да накаже виновните. Тогава проблемът ще се реши. В доклада, за който споменах, много ясно беше посочено и защо не напредваме икономически, въпреки че имаме над 3% ръст на БВП. Това не е достатъчно за икономика като нашата.

– Какви мерки са необходими и какви са вашите прогнози за ERM2? Според експерти сме покрили критериите, така ли е според вас?

– Вярно е, че може да сме покрили маастрихските критерии, но това е само формалност. В края на годината най-вероятно ще имаме висок дефицит, не подценявайте това. В момента сме заплашени от дефлация и това не се отнася само за нас. Много страни са пред рецесия. Нима еврозоната може да стигне до инфлация 2%? Това няма как да се случи. Икономика не се прави само с монетарни средства. Нужна е разумна фискална политика в ЕС. Тоест всяка една държава трябва да си събира данъците и да управлява парите си ефективно – насочени към инвестиции, нови технологии и иновации. Имайте предвид, че БВП ще скочи поне с 2%, ако ни приемат в Шенген и ERM2. Това означава най-напред по-развит туризъм, но и повече инвеститори.

– Ваши колеги преди дий също застъпиха тезата, че до няколко месеца ни очаква глобална рецесия. Какво да имаме предвид?

– Доказателствата са налице. Вземете за пример Германия, която е локомотивът на Европейския съюз. Тя вече е в рецесия. Има забавяне и при други големи икономики. Това показва, че няма как да избегнем новия цикъл. Затова съм категорична, че ни е необходим баланс между фискална и монетарна политика.

– А как гледате на идеята на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен за минимална заплата за всички работещи в ЕС? Възможно ли е това?

– Не е зле да има еднакъв механизъм, почиващ на икономически критерии, който да дава по някакъв начин формирането на минималната работна заплата, за да не се изтъква, че тя е административно наложена и пречи на ръста на производителността на труда. Искам да акцентирам на това, че разходите за труд и приносът на всеки служител в производителността са около 17 – 20%. В 21-ви век тази производителност зависи от иновации и високи технологии, от инвестициите. А у нас 80% от БВП се формират от потребление, а не от износ и иновации. За да е ефективен износът пък, трябва да има инвестиции във високи технологии. Затова твърдя, че не ни е достатъчен 3% ръст на БВП, нужни са ни поне 7,5%.

– А как може да се постигне баланс на пазара на труда и да решим проблема с дефицита на квалифицирани кадри?

– Причината за този проблем е несъответствието между образованието и нуждите на пазара на труда. Образованието е основата на всичко, за да може пазарът на труда да има подготвени специалисти. От една страна, това означава реформа, но и да мислиш десет години напред какви кадри ще са ни необходими. Трябва да откриеш таланта на едно дете, да има подходящи училища. Не може да произвеждаме само политолози и психолози, а да нямаме техници, инженери, IT специалисти. Точно те ще ни дадат основата на новите технологии. У нас само 29% от хората имат цифрови умения, а живеем в 21-ви век. Това е парадоксално. Липсата на кадри ни пречи да имаме инвеститори. От една страна, произвеждаме малко качествени кадри, от друга – и малкото, което произвеждаме, излиза навън. И не само възнаграждението е проблем. Квалифицираните кадри искат развитие и перспектива, не само висока работна заплата. Имаме деца, които печелят олимпиади, но те искат да се развиват, да израстват в кариерата си впоследствие.

За западнонилска треска изследваха малко дете

Труд  стр. 2


Има сериозни опасения за западнонилска треска при малко дете от Русе. Проби за потвърждение са изпратени в референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Резултатът от пробите е отрицателен, съобщи късно вчера директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

Западнонилската треска протича с възпалителен процес на мозъчните обвивки, но при малките деца обикновено инфекцията не оставя никакви последствия. В Кипър и Никозия в началото на седмицата са били потвърдени първите за сезона два случая. От началото на годината у нас не е имало регистрирани пациенти, а миналата година случаите са били общо 15. Инфекцията е особено опасна за възрастните хора и се пренася чрез определен вид комари и по-рядко от кърлежи.

В Националната референтна лаборатория миналата седмица са били доказани и 4 случая на възпаление на мозъка от ентеровируси, които лятно време се предават чрез мръсни ръце и замърсена храна и вода допълни проф. Кантарджиев.

Набират средства за пострадал наш съдия

Труд  стр. 30


Благотворителната кампания за събиране на средства за за председателя на Съдийската комисия към Бф Баскетбол Владимир Цеков продължав. Той пострада при падане с мотоциклет и в момента е с парализа. Реферът се нужда от операция на гръбначния стълб, а за лечението му са необходими сериозни средства, които могат да бъдат превеждани на следвата банкова сметка

IBAN:BG74 UNCR 7000 1523 6319 61 BIC (SWIFT) код на Уникредит Булбанк: UNCRBGSF Титуляр: Владимир Цеков

Платеното безплатно

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 1, 8


Докато страни на ЕС вече си разменят електронни досиета и електронни рецепти, българските доктори пишат на ръка. А българските пациенти доплащат почти половината от лечението си. Нищо, че според конституцията здравноосигурените лица се лекуват безплатно. Ето как безплатното здравеопазване става платено.

Парадоксално, нали? Още по-парадоксално е, че поредното предложение на министъра на здравеопазването за промяна в здравноосигурителния модел обещава пациентите повече да не доплащат. А задълбоченият прочит на въпросния модел показва, че той на практика ще узакони доплащанията – каквото е извън клиничната пътека, болницата трябва просто да си го сложи в ценоразпис и това става законно. Парадоксите са доста. Най-скъпите“ пациенти са психично болните, но средно дневно те са лекувани с 1,66 лв. (стр. 4), а средният престой в болница на тези пациенти е най-дълъг – 61 дни!

Друг парадокс е, че има действаща Национална здравна карта, но никой не се съобразява с нея. Законът за бюджета на касата й забранява да сключва договори с нови болници, но те продължават да никнат под различни форми. Разбира се, неив регионите, в които имат нужда от тях.

В частните болници има дори „услуга“ запазване на час за операция, която струва почти 900 лв., или извозване на носилка от етаж на етаж – 80 лв. И прочее чудатости. В същото време държавните и общинските доктори едва си връзват заплатите, лекуват най-тежките пациенти по клиничната пътека и представете си, не по клинична пътека, пак имат сили да се усмихнат и да успокоят пациента и неговите разтревожени роднини. И в същото време директори на държавни болници се оказва, че са най-богатите в страната доктори!

Къде в тази говорилня остава пациентът? В голяма част от случаите не знае правата си. В останалите случаи настоява за уважение, без той да уважава, настоява за мигновен достъп до специалист, настоява за промяна на системата, без да знае каква точно да е тази промяна. И в крайна сметка заедно с лекаря си и с медицинската си сестра попада в центрофугата на клиничната пътека. Там нещата се размесват и размазват.

Управляващите ни обещаха промяна. Но без яснота. Без да са пресметнали, както е по целия цивилизован свят, колко струва една операция на сливици, колко струва трудът на лекаря и на екипа му, за да я направят, и дали всичко това плюс неминуемите режийни разходи може да бъде платено с 8% здравна вноска. Ако може – ОК! Да забранят доплащането. Ако не стигат тези 8%, да кажат колко трябват, за да знаят хората колко и за какво плащат. И преди това: нека онези държавни служители – с 4-цифрените заплати, бъдат така добри да плащат от джоба си 8% осигуровка, както го правят работещите бедни с по 560 лв. заплата. Едва тогава може и да имаме реформа, започнала на чисто.

Болничните легла се увеличават

Най-евтина е храната в общинските лечебни заведения, най-скъпа – в центровете за психично здраве

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 4


Болничните легла у нас са 53 173 през миналата година – с 429 повече от 2017 г., макар че броят на болниците остава същият – 346. Отново над 81% са за активно лечение. Припомняме, че в Закона за бюджета на НЗОК бе наложен временен мораториум за разкриването на нови болници. Въпреки това частни болници в София се разширяваха под формата на „втори корпус“ например. Леглата за рехабилитация са 6819 и са с 238 повече от предходната година.

Независимо от многократните апели през годините, че трябва да се увеличават болничните легла за дългосрочна грижа, от 2517 през 2017 г. намаляват на 2484 през миналата година. Според данни на СЗО България е четвърта в Европа след Германия, Австрия и Литва по осигуреност на болнични легла на 100 хил. души население. България, както и Франция, има 4,9 болници на 100 хил. души население, но първенецът в ЕС е Кипър с 9,9 болници на 100 хиляди.

Пациентите на държавните психиатрични болници струват най-скъпо -един преминал е близо 2984 лв. Лекарствата на такъв болен струват средно дневно 1,66 лв. (с 5 стотинки повече от 2017 г.), а храноденът излиза 2,51 лв. Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Малко по-евтино струва на системата преминал болен на комплексните онкологични центрове -почти 1867 лв., но средният разход за едно легло е най-висок – 108 142 лв. Очаквано най-скъпият лекарстводен е на онкоболните – 483 лв. Увеличението е с 201 лв. в сравнение с предходната година.

Най-малко за храна на болните през 2018 г. са харчени в общинските болници – 1,98 лв., което е с около 14-15 ст. повече от предходната година. Най-скъпа е храната в специализираните болници за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – 3,65 лв.

Най-евтини са пациентите на центровете за кожно-венерически заболявания – 506,63 лв.

Няма бум на западнонилска треска у нас, убеждава Кантарджиев

Дума  стр. 4


Няма доказан бум на западнонилска треска у нас, но има сериозни съмнения за болно дете от Русе, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Той поясни, че обикновено малките деца преживяват тази инфекция без последствия. Тя се проявява с възпаление на мозъчните обвивки. Първите два доказани случая на западнонилска треска в Никозия, Кипър, са от завчера.

През 2018 г. у нас е имало доказани 15 случая, починали са двама души. Заболяването е особено опасно за възрастните хора. Проф. Кантарджиев препоръчва да се ползват естествени средства като чесън, мента и лавандула, които отблъскват комарите.

Едни от най-изложените на ухапване от комари са рибарите, а основно насекомите хапят вечер и през нощта.

Спасяват столични поликлиники с нови заеми

Деси ВЕЛЕВА

Дума  стр. 4


Столичната община ще се опита да спаси потъващи ДКЦ с нови заеми. Поредната порция от тях бяха гласувани на последната сесия на Столичния общински съвет. Шест от 30 поликлиники в София излязоха на минус миналата година, показват отчетите за финансовото им състояние. Това наложи общината да отпусне заем от 50 000 лв. на Денталния център VI, който трябва да бъде погасен за пет години. Той се намира в жк „Илинден“ и през 2018 г. натрупа 48 000 лв. загуби.

Други 50 000 лв. общината заема на МЦ IX. Той е в „Орландовци“ и от години е в трагично състояние. Още преди две години се обмисляше дали да бъде ликвидиран, но остана, тъй като е единствената поликлиника в района и обслужва 40 000 души. През 2018 г. загубите й достигнаха 18 000 лв., въпреки че получи друг заем от общината. Сега средствата трябва да бъдат използвани за изплащане на задълженията към персонала, ЧЕЗ и „Софийска вода“. Също по 50 000 лв. ще получат от общината ДКЦ V и ДКЦ XXX. Пета поликлиника, известна като Студентска, има дългове към доставчици, а парите от заема трябва да се използват и за обезщетения при пенсиониране на служители и за влезли в сила съдебни решения. МЦ и през 2018 г. продължи да увеличава загубите си, които достигнаха 182 000 лв.

6-годишно дете със съмнения за Западнонилска треска в Русе

Земя  стр. 2


В Университетската болница в Русе е било прието 6-годишно дете със съмнения за Западнонилска треска. То е било с висока температура и болки в корема. Взети са две проби за заболяването, които са изпратени в Националната референтна лаборатория, но резултатите все още не са готови. Детето е лекувано в Инфекциозното отделение и е изписано в добро състояние преди три дни. Междувременно в Сърбия беше потвърден първият случай на заболял от Западнонилска треска, предупредиха БНТ и „Нова телевизия“.

Да Винчи вече оперира и бял дроб

За първи път у нас бяха извършени три роботасистирани гръдни интервенции

Жълт Труд  стр. 36


Три робот-асистирани гръдни хирургични интервенции извършиха за първи път в България гръдните хирурзи в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Доц. Цветан Минчев, началник на Отделение по гръдна хирургия, и неговият екип направиха три лобектомии на пациентки със злокачествени образувания -недребноклетъчен карцином на белия дроб. И трите жени се чувстват добре и се възстановяват след извършените операции.

Първата програма за роботизирана гръдна хирургия в Болница Токуда и в България стартира след като доц. Минчев и д-р Антон Ангелов преминаха обучителния и сертификационен процес за работа с хирургичния робот Да Винчи. Сертификацията се проведе в един от най-реномираните обучителни центрове за роботизирана хирургия в Атланта, в родината на робота – САЩ. Доц. Минчев и екипът гръдни хирурзи са единствените, които извършват роботизирана гръдна хирургия в България и региона. С въвеждането й болницата се превръща в единствената в страната, в която се извършват Да Винчи операции в 4 хирургични области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

Робот-асистираната хирургия с Да Винчи позволява по-голяма прецизност при изпълнение на операцията от хирурга, благодарение на по-добро зрително поле и многократно по-добра гъвкавост на инструментите вътре в тялото на пациента, в сравнение с отворена или видеоасистирана операция. За пациента това означава по-голяма сигурност, по-бързо възстановяване, по-малко болка и усложнения, особено при онкологични заболявания и сложна хирургия за отстраняване на засегнати от тумори органи и тъкани.

Отворените операции в гръдната хирургия се извършват с големи разрези на гръдната стена, с разширяване на ребрата, за да може хирургът да достигне до мястото, върху което трябва да работи. Това означава значителна оперативна травма за пациента. В Отделението по гръдна хирургия отдавна се прилагат видеоасистирани торакоскопски операции, а въвеждането на роботизирана хирургия е още една стъпка напред в минимално инвазивните и ниско травматични интервенции. С помощта само на няколко малки разреза между ребрата, с компютърна прецизност и изчистени от потрепвания движения на инструментите, хирургията със системата Да Винчи позволява по-кратък болничен престои и период за възстановяване на пациента, по-малко следоперативна болка и възможност за по-бързо преминаване към следващите етапи в лечението, ако предстоят такива.

Видовете операции, които ще могат да бъдат извършвани с помощта на робота Да Винчи, включват хирургия при онкологични заболявания на белия дроб -изрязване на част от него (белодробна резекция), премахване на един от лобовете (лобектомия) или на един от двата бели дроба (пулмонектомия), както и хирургия при тумори, кисти, премахване на тимусна жлеза, операции на хранопровода и др.

Газови бутилки гърмят в жегата

Жълт Труд  стр. 36


Увеличиха се драстично случаите на пострадали при инциденти с газови бутилки в домашни условия, предупреждават от университетската спешна болница „Пирогов“. За 20 дни са приети 41 пострадали при такива инциденти, предимно хора над 60-годишна възраст. Най-младият пациент е на 35 години, а най-възрастният – на 86.

Те са с обширни и дълбочинни изгаряния, което налага многоетапно лечение със серия от операции, каза началникът на Клиниката по изгаряния доц. д-р Мая Аргирова. Тя и нейния екип от специалисти определят състоянието на пострадалите, които се лекуват в „Пирогов“, като изключително тежко, животът на част от тях – пряко застрашен. Медиците са силно обезпокоени от интензитета на инциденти с подобна тежест и призовават хората да използват гозовите бутилки изключително внимателно.

Нова терапия регенерира увредена от слънцето кожа

Жълт Труд  стр. 36


Нанасянето на слънцезащитна козметика и приемането на по-големи количества вода са изключително важни, но не са достатъчни да предпазят кожата от вредното съчетание на слънце, солена морска вода, стрес и други външни фактори.-Нужна е допълнителна специализирана грижа, която да помогне за овлажняването и регенерацията на кожата, да запази нейната еластичност, мекота и блясък.

„За щастие, кожата ни има свойството да се самовъзстановява, но този процес отнема време. Ние можем да подпомогнем авторегенерацията, като влеем директно в дермата серуми с витамини и ценни хранителни съставки“, казва козметологът Анелия Генчева.

Нова патентована 3 в 1 технология може моментално и с дълготраен ефект да върне мекотата и блясъка на лицето и да прибави допълнителни ползи. Тя едновременно ексфолира, почиства в дълбочина порите, вливайки в кожата специално разработени, обогатени с мощни антиоксиданти, витамини и ценни хранителни съставки серуми. Подходяща е за всеки тип кожа, без да е необходим възстановителен период. Препоръчва се дори на бременни жени и кърмачки. Терапията е отличен избор както за лице – включително деликатните зони на устните и очите, така и за увредената от слънцето кожа в областта на шията и деколтето.

„Тази усъвършенствана трифазова технология съчетава последно поколение дермабразио, което много нежно и деликатно ексфолира кожата, като отстранява мъртви клетки, бактерии и замърсявания. Всичко се случва едновременно – ексфолиране, екстракция и инфузия. Микроциркулацията е подобрена, кожата е почистена в дълбочина и точно в този момент се вливат мощни антиоксиданти и ценни нутриградиенти“, коментира Анелия Генчева.

Терапевтично процедурата повлиява дори упоритото акне, хиперпигментирана, дехидратирана и увредена от слънцето кожа. Провокирана е стимулацията на колаген и дермата е ремоделирана, бръчиците и фините линии са загладени. С 3 в 1 системата може да се третира и сухата, груба и хиперпигментирана кожа на ръцете, краката, гърба и гърдите.

Т-клетки, произвеждани от сливиците, морят вируса на СПИН

Жълт Труд  стр. 35


„През 90-те години, когато се заговори по-масово за СПИН, японците откриха специфични клетки в слюнката, които нарекоха хелпери (от англ. help) или помощници, които са с формата на буквата Т. Оказа се, че те са изключително ценни, защото са в състояние да убият ХИВ – вируса на СПИН. По това време ние, лекарите УНГ, спряхме да вадим сливиците, освен ако не е сьвсем наложително“, спомня си д-р Бари.

„Причината е, че ако при ползване на обща чаша например, или някакви прибори с друг човек, носител на ХИВ, в устатата ти може да попаднат 200-300 вируса. А тези клетки в слюнката ще ги унищожат. Произвеждат се от сливиците, които всъщност са лимфни натрупвания. Човек има 6-7 такива образувания на шията, наречени „Шиен лимфен пръстен на Н. И. Пирогов“, като две от тях са в устата. Сливиците се оперират, но само при определени условия, обикновено още в детска възраст. Последните години все повече колеги избягват да ги отстраняват именно заради тези Т-клетки“, уточнява отоневроло-гьт.

Известно е, че сливиците са сериозна защитна бариера за организма ни. В устата на човек има какви ли не патогенни организми – открити са над 200 вида бактерии, вируси, гъбички по лигавицата на устата.

06.08.2019

Национални телевизии

Надежда за българите, които чакат за трансплантация на бял дроб

БНТ, Новини в 23:00 часа


Надежда за българите, които чакат за трансплантация на бял дроб. Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години прекъсване беше извършена във Университетската болница във Виена.

28-годишната Илияна Христова, която страда от муковисцидоза, успя да дочака спасението. През юни, Илияна стана първата българка, включена в списъка на „Евротрансплант“ след новото споразумение, което страната ни подписа с клиниката във Виена през януари. 7 месеца по-късно варненката получава шанс за нов живот благодарение на австрийските лекари.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо, благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството му, защото за тях това може да е смърт, но спасява по този начин 6-7 други човека. Много благодаря!

Върховната административна прокуратура разпореди на Медицинския надзор проверка на медицинските центрове в големите курортни комплекси по Черноморието

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Върховната административна прокуратура разпореди на Медицинския надзор проверка на медицинските центрове в големите курортни комплекси по Черноморието. Поводът са постъпилите сигнали за твърде високи цени в лечебните заведения. Как се формират цените на медицинските услуги в курортите – в репортаж от Варна.

Репортер: В един от медицинските центрове в Златни пясъци прегледите са платени, защото в комплексите край морето не се работи по Здравна каса. Почиващите от чужбина обаче, не плащат нищо, тъй като имат Европейска здравна карта или медицинска застраховка, която е задължителна при пътуване с туроператорска фирма.

Борис Крайчов: Финансови взаимоотношения няма! Той не плаща тук – всичко става документално. Вече парите на застрахователните компании се превеждат на съответния медицински център.

Репортер: Д-р Крайчов казва, че българските пациенти са рядкост, но при спешни случаи здравната помощ е безплатна.

Борис Крайчов: Може да се окаже първа помощ, да се обадим на 112, да дойде екип, да го вземе и да бъде обслужен по надлежния ред.

Антоанета Касабова: В „Света Марина“, където има приемно спешно отделение и където работят много специалисти, както и в „Света Анна“, когато е необходимо да бъде оказана специализирана медицинска помощ.

Репортер: Ако пациентът няма здравна застраховка, но желае да бъде прегледан в медицински център, ще трябва да плати между 100 и 120 лева. Контролният преглед струва 50 лева. Центровето по морето са частни търговски дружества и сами определят цените.

Борис Крайчов: Ценоразписите, които са направени, са предвидени по ценоразписа в Европа.

Репортер: Единствените пациенти, при които здравните застраховки не важат, са в случай на инцидент в нетрезво състояние. Тогава застрахователят не покрива лечението и се плаща всичко в брой.

6-годишно дете със съмнения за Западнонилска треска в Русе

БНТ, Новини в 12.00 часа


В Университетската болница в Русе е било прието 6-годишно дете със съмнения за Западнонилска треска. То е било с висока температура и болки в корема. Взети са две проби за заболяването, които са изпратени в Националната референтна лаборатория, но резултатите все още не са готови. Детето е лекувано в Инфекциозното отделение и е изписано в добро състояние преди три дни.

В Сърбия беше потвърден първият случай на заболял от Западнонилска треска.

Първи трансплантиран българин с бял дроб във Виена по линия на „Евротрансплант” след 2-годишно прекъсване

бТВ, новини в 23.30 часа


Първи трансплантиран българин с бял дроб във Виена по линия на „Евротрансплант” след 2-годишно прекъсване. У нас такива операции все още не се извършват, а единствената надежда за пациентите е в чужбина. След дълги преговори в края на януари споразумението ни с клиниката във Виена беше подновено. През юни 29-годишната Илияна Христова от Варна беше включена в листата на чакащите на „Евротрансплант”. Операцията е извършена на 30 юли. Илияна се възстановява добре и вече е изведена от реанимация.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо, благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството му, защото за тях това може да е смърт, но спасява по този начин 6-7 други човека. Много благодаря!

530 лв. за преглед и промивка на ушите

БТВ, Новини в 19.00 часа


530 лв. за преглед и промивка на ушите. Толкова плати турист за манипулацията в частен медицински център в курорта Златни пясъци.

Късно вечерта в края на юли 19-годишен младеж отива в частния център в Златни пясъци с остра болка в ушите. Здравка Иванова е роднина на младежа, който е от български произход, но с южноафрикански паспорт.

Здравка Иванова: В медицинския център са го попитали дали има осигуровка, здравна, той има такава, и е бил информиран, че прегледът би струвал 170 лв.

Но на финала сметката е 530 лв. От фактурата става ясно, че освен прегледа му се таксува промивка на двете уши за 150 лв., отстраняване на незалепнали чужди тела от слуховия канал срещу 100 лв., изписване на рецепта за 40 лв. и други услуги.

Здравка Иванова: Той е бил информиран, влизайки в този център за това, че би се заплатила всяка една манипулация, т.е. няма как ние д я третираме като незаконна, това, което аз го определям като неморално тази нереална цена за извършените медицински услуги.

От частния медицински център в Златни пясъци отказаха както коментар по темата, така и да ни изпратят писмено позицията си.

Агенция „Медицински надзор” ще извърши проверка.

Росен Иванов: Всеки лекар, когато започне прегледа, да информира пациента за това, за общото му състояние, което е установено, какъв тип терапия ще се приложи. Би следвало да е обявил на публично място цените на своите услуги.

Репортер: Ако това не се случи, каква глоба грози съответното медицинско заведение?

Росен Иванов: Включително може да бъде и закрито.

От агенцията допълниха, че частните центрове формират цените си на пазарен принцип и не се контролират от държавата.

Резултатите на детето, за което се предполагаше, че може да е заразено със западнонилска треска, засега са отрицателни

БТВ, Новини в 19.00 часа


Резултатите на детето, за което се предполагаше, че може да е заразено със западнонилска треска, засега са отрицателни. Детето вече е здраво. Следващата седмица обаче предстои да се установи дали симптомите му са се дължали на този вид вирус. Според здравните специалисти пикът на ЗНТ предстои в края на август и през септември.

Репортер: Намираме се пред НЦЗПБ. В тази сграда на този етап се потвърди, че ЗНТ у нас няма. До съмненията се стигна, защото детето от Русе е развило част от типичните усложнения на вируса – мозъчно възпаление. Какво представлява ЗНС и как да се предпазим?

Сред най-застрашените от заразяване са децата. Мартина Кръстева е майка на 5-месечната Ава. За разлика от по-големите деца бебетата са чувствителни към репелентите против комари.

Мартина Кръстева: Всички са за след 6-и месец и 9-и. Опитвала съм и се получават нележани реакции. Обриви, дразни ги, започва да плаче.

Затова с комарите се бори с други методи – комарници на прозорците вкъщи и на бебешката количка. Въпреки това обаче, вирусът я притеснява.

Мартина Кръстева: Като наблюдавам другите майки, с които разговарям, мисля, че и те са много изплашени. Дали ще има реакция, дали няма, как да разпозная дали има?

Разпознаването е трудно, казват лекарите. Симптомите са подобни на тези на летните вируси. Сериозни могат да бъдат усложненията, но те се наблюдават при около 1% от случаите.

Доц. Георги Попов: Помощ трябва да се търси, когато има характерните симптоми и пребиваване в ендемичен район. В България засега се приема, че най-ендемичният район е около поречието на река Дунав.

Подходящ метод за предпазване, дори и за новородените, са силно ароматни подправки.

Проф. Тодор Кантарджиев: Чесън, мента, лавандула отблъскват комарите. Това са естествени репеленти.

Миналата година заболяването е засегнало 15 души, за двама от тях изходът е бил фатален.

Репортер: Симптомите на ЗНТ са подобни на грип. Обикновено тя започва с температура, главоболие, отпадналост, подуване в областта на лимфните възли, в някои случаи обаче тя може да протече и напълно без симптоми, в редки случаи се развиват и тежки усложнения, като например, менингит или енцефалит. Вече има потвърдени случаи в Гърция, а от днес е доказан и първият случай в Сърбия.

Не се оправдаха съмненията за първи случай на ЗНТ у нас

бТВ, новини в 23.30 часа


Не се оправдаха съмненията за първи случай на ЗНТ у нас. Резултатите на детето, за което се предполагаше, че може да е заразено, засега са отрицателни. Експерти обаче не изключват пик на това заболяване в края на август и началото на септември.

Сред най-застрашените от заразяване са децата. Мартина Кръстева е майка на 5-месечната Ава. За разлика от по-големите деца бебетата са чувствителни към репелентите против комари.

Мартина Кръстева: Всички са за след 6-и месец и 9-и. Опитвала съм и се получават нежелани реакции. Обриви, дразни ги, започва да плаче.

Затова с комарите се бори с други методи – комарници на прозорците вкъщи и на бебешката количка. Въпреки това обаче, вирусът я притеснява.

Мартина Кръстева: Като наблюдавам другите майки, с които разговарям, мисля, че и те са много изплашени. Дали ще има реакция, дали няма, как да разпозная дали има?

Разпознаването е трудно, казват лекарите. Симптомите са подобни на тези на летните вируси. Сериозни могат да бъдат усложненията, но те се наблюдават при около 1% от случаите.

Доц. Георги Попов: Помощ трябва да се търси, когато има характерните симптоми и пребиваване в ендемичен район. В България засега се приема, че най-ендемичният район е около поречието на река Дунав.

Подходящ метод за предпазване, дори и за новородените, са силно ароматни подправки.

Проф. Тодор Кантарджиев: Чесън, мента, лавандула отблъскват комарите. Това са естествени репеленти.

Миналата година заболяването е засегнало 15 души, за двама от тях изходът е бил фатален.

Предполагаем първи случай на Западнонилска треска

БТВ, Новини в 12.00 часа


Дете от Русе със симптоми на опасната Западнонилска треска. Очаква се днес до края на деня да станат ясни резултатите от изследванията му. Ако вирусът се потвърди това ще е първия случай на Западнонилска треска от началото на годината у нас. Медици потвърждават, че в края на месеца се очаква бум на заболяването.

Кристина Налбантова с подробностите по темата.

Репортер: Намираме се в националния център по заразни и паразитни болести. В ето тази сграда ще стане ясно дали детето от Русе има вирус Западнонилска треска и дали и тази година вируса го има и у нас.

Той се предава основно чрез заразени комари, а симптомите, за които трябва да следим са подобни на грип. Те са главоболие, подуване на лимфните възли, температура, в редки случаи могат да се развият и неврологични усложнения като менингит и енцефалит. В други случаи вирусът протича напълно безсимптомно.

Репортер: Комарите са преносители на Западнонилска треска.

Тодор Кантарджиев: Това заболяване се проявява като възпаление на главния мозък и неговите обвивки обикновено в края на август и септември месец. Бум няма, засега доказан случай на Западнонилска треска в нашата страна няма.

Репортер: Пробите на дете от Русе със съмнение за заболяването ще станат ясни п-късно днес.

Тодор Кантарджиев: Слава богу е преживяло възпалението на централната нервна система, но е много вероятно да е Западноилска треска, днес ще имаме доказателства.

Репортер: Миналата година заболяването е засегнало 15 души, за двама с летален изход.

Рибарите около язовир Огоста са открили свой начин да справят.

Рибар: Помага ракията, изтръпваш, не го усещаш и на другия ден е страшно – сърби, боли, драго ми е.

Рибар: И чесън това. Не се мажа с никакви репеленти.

Репортер: Освен чесъна други естествени репеленти са мента и лавандула. Съветите на специалистите са при влизане в тревни площи и особено в храсти да се обличат две фланели.

Според проф. Тодор Кантарджиев от Националния център за обществено здраве и анализи масовата популация тази година е на местни комари.

Тодор Кантарджиев: Местните, наши комари, които от стотици години са тука, те хапят обикновено след 18 часа, хапят през нощта.

Репортер: Първите два случая на Западнонилска треска са в столицата на Кипър Никозия и са от вчера.

А днес беше потвърден и първият случайна Западнонилска треска и в съседна Сърбия.

Започват проверки на високите цени на медицински услуги по морето

Нова телевизия, Новини в 19.00, 22.00 часа


Държавата срещу високите цени здравните услуги по Черноморието. Върховната административна прокуратура е разпоредила проверка на всички медицински центрове. Поводът- редица сигнали за драстично завишени цени.

След като вчера ви показахме, че елементарна манипулация на „Златни пясъци“ струва 530 лева, днес пред Нова говорят близките на пациента.

Репортер: Късно вечерта с болки в ухото момчето отива до най-близката аптека, която се намира непосредствено до медицинския център. Близките разказват, че фармацевтите отказали да продадат медикаменти и го препратили към частния център.

Здравка Иванова: 10 минути правят му промивка на ушите общо взето с това се приключва.

Репортер: Пред NOVA от медицинския център обаче твърдят друго – прегледът и манипулациите били сложни и продължителни.

д-р Оксана Мокан: Това не е никак лесна манипулация, която всеки може да направи. Промивката се прави от уши, нос, гърло специалист. Има риск да се спука тъпанче..

Репортер: Версиите се разминават и по темата говорило ли е момчето български език.

Оксана Мокан: Бяха англоговорящи от ЮАР. Момчето говореше на развален български.

Здравка Иванова: Момчето е български гражданин. Говори много добре български език и разбира. С него е имало придружител, който е българин, който живее в България, тоест той не е имал проблем да разбере какво му се обяснява. Това, което възмущава мен и предполагам много други хора е нереално високата цена.

Репортер: Колкото до цената там спор няма. Равносметката е 530 лева.

Здравка Иванова: Фактурата се издава на следващия ден на обяд, когато неговите родители отиват в медицинския център да поискат обяснение, тогава е издаден и касовия бон.

Сергей Мокан: Предупреден е, че тук е частен център, не работи с НЗОК и се заплаща, вкл. още преди да започне прегледа и се подписват документи, в които на три езика е написано, че цялата тази информация я има.

Здравка Иванова: Тук не става въпрос, че е незаконно, в никакъв случай не твърдим това. По-скоро, че е неморално и нашия начин да си потърсим правата е като го споделим.

Репортер: Неморално или незаконно, прокуратурата вече търси отговор на този въпрос. Медицинският надзор също.

Росен Иванов, директор „Медицински надзор”: Екипи вече проверяват лечебни заведения на територията на цялата страна.

Репортер: може ли да се намесите в казус, при който наблюдаваме дума срещу дума. Пациентът казва не съм информиран, медицинското заведение казва информиран е.

Росен Иванов: Не може, само ако установим, че действително няма ценоразпис.

Репортер: Утре очакваме още подробности по конкретния случай.

Говори близка на младежа платил 530 лева за преглед на морето

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


За първи път пред NOVA говори близка на младежа, платил 530 лева за преглед в частен медицински център в „Златни пясъци”. Според Здравка Иванова дори и да е законно, изискването на огромната сума за извършените манипулации е неморално. От медицинския център вече коментираха пред NOVA, че работят от години на подобни цени.

Репортер: Късно вечерта с болки в ухото момчето отива до най-близката аптека, която се намира непосредствено до медицинския център. Близките разказват, че фармацевтите отказали да продадат медикаменти и го препратили към въпросния частен център

Здравка Иванова: 10 минути правят му промивка на ушите общо взето с това се приключва.

Репортер: Пред NOVA от медицинския център обаче твърдят друго – прегледът и манипулациите били сложни и продължителни.

д-р Оксана Мокан: Това не е никак лесна манипулация, която всеки може да направи. Промивката се прави от уши, нос, гърло специалист. Има риск да се спука тъпанче..

Репортер: Версиите се разминават и по темата говорило ли е момчето български език.

Оксана Мокан: Бяха англоговорящи от ЮАР. Момчето говореше на развален български.

Здравка Иванова: Момчето е български гражданин. Говори много добре български език и разбира. С него е имало придружител, който е българин, който живее в България, Тоест той не е имал проблем да разбере какво му се обяснява. Това, което възмущава мен и предполлагам много други хора е нереално високата цена.

Репортер: Колкото до цената там спор няма. Равносметката е 530 лева.

Здравка Иванова: Фактурата се издава на следващия ден на обяд, когато неговите родители отиват в медицинския център да поискат обяснение, тогава е издаден и касовия бон.

Сергей Мокан: Предупреден е, че тук е частен център и се заплаща, вкл. още преди да започне прегледа и се подписват документи, в които на три езика е написано, че цялата тази информация я има.

Здравка Иванова: Тук не става въпрос, че е незаконно, в никакъв случай не твърдим това. По-скоро, че е неморално и нашия начин да си потърсим правата е като го споделим.

Репортер: По случая с високите цени на медицинските услуги вече започна и проверка от институциите.

Национални радиа

На 28-годишна жена от Варна успешно е бил присаден бял дроб в Университетска болница във Виена в края на миналия месец

БНР


На 28-годишна жена от Варна успешно е бил присаден бял дроб в Университетска болница във Виена в края на миналия месец. Това съобщиха за „Хоризонт“ от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Илияна Христова е в стабилно състояние и вече е изведена от интензивното отделение. Екипът, дал шанса за нов живот, е ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повечето от българските пациенти, преминали през австрийската клиника.

Илияна бе официално включена в активната листа на „Евротрансплант“ на 10 май 2019 г. и реално чака два месеца за своите нови дробове.

„В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа „Евротрансплант“ два бели дроба и резултатът не закъсня. Ако успеем да увеличим броя на донорските органи, които подаваме към тази мрежа, ще възстановим загубеното доверие“, посочват още от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Илияна е първата пациентка в листата на чакащите на „Евротрансплант“ при новото споразумение, което България сключи с Виенската много профилна болница на 25-и януари тази година. То дава възможност до петима българи годишно да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплантация не стане възможна и у нас.

Медицински специалисти разпространиха декларация в подкрепа на Мая Илиева

БНР


В декларация сдружението на медицинските фелдшери и лекарски асистенти изрази подкрепа към уволнената медицинска сестра Мая Илиева, която един от организаторите на протестите на медицинските специалисти през март тази година с искане за повишаване на заплатите и подобряване условията на труд.

Медицински сестри от София и страната обявиха готовност за протест в четвъртък в защита на Илиева .

Натискът над нея – психически и финансов е от години, а институциите са сигнализирани многократно за условията на труд, каза пред „хоризонт“ Елена Тонева от болницата, в която е работила Мая Илиева.

За уволнението й Иван Кокалов от КНСБ заяви, че то е за нарушение на трудовата дисциплина.

Още по темата от репортера ни Гергана Хрисчева.

Репортер: Мая Илиева и колегите й в частна столична болница са подавали сигнали към институциите с искане за плащане на извънреден труд и труд при вредни условия и за намаляването на 8-часовата работна смяна с 1 час заради спецификата на работа в отделенията по реанимация, това поясни Елена Тонева от болницата.

Елена Тонева: Тя е лишавана от допълнителното материално стимулиране, което получаваме всички колеги. Тя получи уведомително писмо от юриста на болница “Токуда“ в 11 часа вечерта – акта за дисциплинарно уволнение тя получи в 18,30 часа по време на работа отново в събота.

Репортер: Доктор Иван Кокалов от ръководството на КНСБ посочи, че вече е защитавал от уволнение Илиева за синдикалната й дейност, но дисциплинарното й уволнение е заради нарушение на трудовата дисциплина.

Иван Кокалов: Илиева се опитва да внуши, че е жертва на нейната дейност, а всъщност тя е жертва – в кавички, на нарушенията на трудовата дисциплина

Сдружението на медицинските фелдшери и лекарски асистенти разпространи декларация, в която изразява подкрепа към уволнената медицинска сестра Мая Илиева

БНР  


Сдружението на медицинските фелдшери и лекарски асистенти разпространи декларация, в която изразява подкрепа към уволнената медицинска сестра Мая Илиева, един от организаторите на протестите на медицинските специалисти в страната през март тази година за повишаване на заплатите и подобряване на условията на труд. Медицински сестри от София и страната обявиха готовност за протест в четвъртък в подкрепа на Илиева и за искане за по-достойно заплащане на труда им. От здравното заведение, в което работи Мая Илиева, коментираха, че освобождаването й е заради пропуски в работата ?.

В коментар за уволнението на Илиева Иван Кокалов от ръководството на КНСБ поясни, че вече е защитавал от уволнение Мая Илиева за синдикалната ? дейност. В предаването „Преди всички” по Хоризонт Кокалов уточни, че дисциплинарното ? уволнение е заради нарушение в трудовата дисциплина: „Това, което аз направих, е да изпратя нарушенията, които са описани от работодателя и да кажа дали това е достатъчно основание ние да дадем съгласие. Моят изпълнителен комитет даде съгласие, а Илиева се опитва да внуши, че е жертва на нейната дейност, а всъщност тя е „жертва” на нарушенията на трудовата дисциплина, описани от работодателя. Синдикатите не уволняват, те защитават, но защитават работниците, които си изпълняват трудовите задължения, независимо дали са синдикални, или несиндикални членове.”

Мая Илиева и колегите ? в частна столична болница са подавали сигнали към институциите с искане за плащане на извънреден труд и труд при вредни условия, както и намаляване на 8-часовата работна смяна с 1 час заради спецификата на работа в отделенията по реанимация. Това каза в предаването на Хоризонт „Преди всички” Елена Тонева от болницата, където е работила Мая Илиева, и добави, че натискът над тях е от няколко години: „Натискът не е от вчера. Предишни работодатели на болница „Токуда”, в момента от работодателите на целия холдинг „Аджъбадем”. През годините натискът е психически и финансов тормоз. Тя е лишавана от допълнителното материално стимулиране, което получаваме всички колеги. Тя получи уведомително писмо от юриста на болница „Токуда” в 11 вечерта. Актът за дисциплинарно уволнение тя получи в 18.30 ч по време на работа отново в събота. Натискът е едно демонстриране на власт.”

Специалисти предупреждават за все повече случаи на вируси, които причиняват инфекции на нервната система, особено при децата

БНР, Новинарски час


Специалисти предупреждават за все повече случаи на вируси, които причиняват инфекции на нервната система, особено при децата. В сравнение с миналата година има увеличени с 30% на този тип ентеровируси, посочиха от НЦЗПБ. Как трябва да действат родителите при поява на симптоми?

Миналата седмица са доказани 4 случая на деца със засягане на централната нервна система, като за целия летен сезон са общо 99 случаите, посочи проф. Тодор Кантарджиев: „Които са причинени от ентеровируси – групата ехо-вируси 13 – вирусите, които са едни от най-честите причинители на енцефалити и асептични менингити. Това увеличаване с над 30% в момента, когато температурите са високи и наближават и надминават 30 градуса, ни кара да предупредим и лекарите, и родителите, че трябва да взимат стриктни мерки за предпазване на децата.”

Родителите трябва да поддържат чисти ръцете на децата, да се пие проверена вода и храна, защото: „Заболяването, когато засегне ЦНС, детето става или сомнолентно, спи необичайно дълго време или дава симптоми на главоболие, схващане, раздразнително и дезориентирано е, веднага трябва да се търси детска неврологична клиника. Колегите невролози, колегите педиатри имат опит с тези инфекции, които са характерни за нашия географски регион.”

Окончателната диагноза в националната референтна лаборатория е, че дете от Русе, за което имаше съмнение за Западнонилскао треска, не е носител на вируса, съобщи още проф. Кантарджиев.

Детето от Русе не е носител на западнонилска треска

БНР


Детето от Русе, за което имаше съмнения за западнонилска треска, не е носител на вируса. Това е окончателната диагноза в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести съобщи директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев:

Тодор Кантарджиев: Тъй като детето вече е прекарало острата фаза на заболяването, ще изследваме в последствие образуването на антитела. Когато се доказва антиген на причинителя или нуклеинова киселина на причинителя в кръвта, или телесните течности на пациента, материалът трябва да се изследва в острата фаза.

Репортер: С 30 на сто са се повишили случаите на вирусни инфекции със засягане на нервната система за тази година в сравнение с миналата, съобщи още проф. Кантарджиев. Миналата седмица са доказани 4 случая на деца със засягане на централната нервна система, като за целия летен сезон са общо 99 случая:

Тодор Кантарджиев: Които са причинени от ентеровируси. Групата „Еховируси 13“ – вирусите, които са едни от най-честите причинители на енцефалити и асептични менингити. В момента, когато температурите са високи, доближават и надминават 30 градуса, трябва да се взимат много стриктно хигиенни мерки.

Водещ: Проф. Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Няма бум на Западнонилска треска у нас

 Дарик радио


Няма доказан бум на западнонислка треска у нас, но има сериозни съмнения за болно дете от Русе, това каза пред БТВ проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра за заразни и паразитни болести. Той поясни, че децата преминават през заболяването без сериозни последствия. Очаква се до края на деня да има окончателни резултати.

Миналата година у нас имаше 15 случая на западнонилска треска, като в два от тях заболелите са починали. Кантарджиев посъветва да ползваме естествените репеленти като чесън, мента и лавандула, които отблъскват комарите.

Експертът посъветва майките да внимават с хигиената на децата особено със затопляне на времето, понеже ентеровирусите също са опасни.

В съседна Сърбия обаче лабораторно беше потвърден първия случай на западнонилска треска съобщава БТВ. Разболяла се 84-годишна жена от Белград. Западнонилска треска се предава на човек предимно от ухапване от комар. Повечето от хората, които се заразяват не проявяват симптоми, около 20% имат леки симптоми, а при под 1 % се засяга централната нервна система.

Дете със западнонилска треска лекуваха в Русе

 Дарик радио


6- годишно дете е било лекувано в Русе от западнонилска треска. След едноседмично лечение детето е изписано в добро състояние, очакват се резултати от пробите.

Още от Искра Георгиева.

Репортер: Детето е било прието на 26 юли в Университетска болница „Канев“ в Русе, с висока температура, повръщане и болки в корема. Настанено е в отделение „Инфекциозни болести“, където му е проведено лечение.

Били са взети две проби за западнонилска треска, които са изпратени в Националната референтна лаборатория. Резултатите от пробите все още не са готови. Заболяването се причинява след ухапване от комари- Детето е било изписано в добро състояние на 3 август, съобщават от болницата.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 07.08.2019