Наистина ли искаме още здравни каси?

Държавата трудно ще забрани безумните цени на болниците. Може поне да не допусне те да стигнат и до застрахователите

Янина ЗДРАВКОВА

Сега   стр. 9


Отне доста време, години, но най-накрая знаем на колко точно определят недофинансирането си болниците. Министерството на здравеопазването публикува регистър с ценоразписите на лечебните заведения за услугите и таксите извън поетите от здравното осигуряване. Очаквано – от него става ясно, че големите и частните болници в големите градове имат по-високи цени на частно, а малките – по-ниски. В „Токуда“ прегледът струва 140 лв., в Карнобат – 20 лв. Големите вериги частни болници са изобретили какви ли не такси и таксички и шокиращи цени, обществените лечебни заведения са по-сдържани.

Това, което продължаваме да гадаем, е кое точно се определя за недофинансиране, т.е. колко още средства извън плащаното от здравната каса са необходими на болниците, за да функционират нормално и безопасно и да плащат достойни възнаграждения на персонала. Общинската болница в Карнобат е определила цена, каквато биха могли да платят хората от града, ако им се наложи. „Токуда“ обаче се простира на друга черга -плаща по-високи заплати, поддържа по-голяма и скъпа структура и далеч не на последно място – формира печалба, която също трябва да е подобаваща като за столица. Доколкото в здравеопазването може да се говори за пазар, тук конкуренцията не се базира на цени, а на качество на услугата. Тоест частните болници се стараят да привличат известни лекари, които да им водят и повече пациенти, а за целта трябва и да им плащат, за да ги задържат. Което решават да правят с помощта на платените услуги. Отделен е въпросът с нормата на печалба, но в крайна сметка никой не е длъжен да ходи в частна болница – държавните още кретат и лекуват не по-зле от частните.

Честно ли е това?

Не. Под лозунга „не се плаща за лечение по здравна каса хиляди пациенти се озовават с фактури за всякакви избори на екипи, самостоятелни стаи, такси шкафче и „хоспитализационен преглед“ и какви ли не консумативи (услуги, непоети от касата) и си задават въпроса: А аз защо плащам здравни вноски и къде отиват те? От десетилетия, още от времето на стотачката в джобчето за лекаря, „за да се почерпи“, у нас сме свикнали и очакваме, че за лечение ще се плати нещо. Проблемът на пациента е, че рядко знае колко точно и често остава доста неприятно изненадан. И то в ситуация, в която нищо не е под контрола му, уязвим е и трудно може да се говори за същински избор. Хората се виждат изнудени да платят, често стотици левове, без да знаят за какво точно. И то при положение че познават някого, който е лежал за същото, но другаде – в държавна или общинска болница, например, и който е платил само потребителска такса. И реално не получават нищо повече и нямат никаква гаранция, че са лекувани по-адекватно.

Трябва ли да се намеси държавата?

Естествено. Колкото и примамливо да звучи обаче това, няма как да е под формата на забрани. След като вече е допусната подобна ситуация, тя трудно може да се премахне – няма как да се забранят частните болници, няма как да им се забрани и да предлагат допълнителни платени услуги, а решение от типа НЗОК да работи само с публични лечебни заведения ще бъде отменяно от съда всеки път, когато някой подаде иск – по закон болниците са равнопоставени независимо от собствеността си. Да не говорим за натиска и скандалите, до които ще доведе – собствениците на големите частни болници не са случайни хора – например бивши депутати или едри бизнесмени, и влиянието им е огромно.

Единственото смислено нещо, което държавата може да направи, е да се грижи за собствените си болници, така че те да са привлекателни както за пациентите, така и за работещите в тях. Частните лечебни заведения възникнаха и процъфтяха основно на принципа на паразитирането върху държавните – източват им кадрите с по-добро заплащане (осигурено кеш от пациентите), по-добро отношение и нов теракот (пак платен от пациентите). В същото време обаче държавата продължава да гледа на собствените си болници като на хранилки за калинки и партийни каси и ако и да не участва активно, то поне безучастно наблюдава разграбването и разрухата им. Процесът се задълбочава и ако все още пациентите имат избор и могат да идат в държавно лечебно заведение, където да не плащат, или да платят по-малко, то след няколко години вече няма да е така. Тогава здравеопазването официално ще е платено.

Управляващите не просто разграбват държавните болници – сега искат да прехвърлят контрола върху неуправляемата система на частните фондове по простата причина, че здравната каса и здравното министерство не могат да се справят – резултатът е видим и от безумните ценоразписи. Последното предложение на МЗ е за пълна демонополизация на НЗОК – тя да се конкурира с частните фондове за 8% вноска на всеки гражданин. Може и да се обещават някакви правила – забрана за селекция на клиенти, така че децата, хронично болните и пенсионерите да не бъдат отхвърлени от абсолютно всички фондове; нормативно зададени ниски тавани на печалба и административни разходи, така че все пак да остават и някакви пари за плащане на лечение. Но да си спомним, че по закон и в момента не може да се искат пари за лечение, поето от НЗОК, а частните болници правят именно това, макар и нормативно изрядно – с ВИП стаи и безумни такси. Няма особени съмнения какво би станало, ако частни застрахователи бъдат допуснати до задължителното здравно осигуряване с подобни на настоящите правила, закони и регулации. Тогава вече наистина ще обявим края на достъпното здравеопазване и ще се лекува само този, който може да си го позволи.

След една белодробна трансплантация на българка Австрия спря приема

19 пациенти отново са в ситуация да чакат дълго за операция

Янина ЗДРАВКОВА

Сега   стр. 2


Първият от доста време български пациент получи бял дроб във Виена, а часове след тази новина стана ясно, че ще е последният, тъй като Австрия спира трансплантациите на чужденци. На 28-годишната Илияна Христова от Варна успешно е бил присаден бял дроб в Университетска болница във Виена в края на миналия месец, съобщиха от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Малко след това обаче от агенция „Медицински надзор“, част от която е и бившата агенция по трансплантации, потвърдиха, че в Австрия повече няма да присаждат органи на чужди граждани за неопределено време.

Илияна Христова е в стабилно състояние и е изведена от интензивното отделение. Тя бе официално включена в активната листа на „Евротрансплант“ на 10 май 2019 г. „В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа „Евротрансплант“ два бели дроба и резултатът не закъсня. Ако успеем да увеличим броя на донорските органи, които подаваме към тази мрежа, ще възстановим загубеното доверие“, посочват още от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, цитирани от БНР.

Илияна е първата пациентка в листата на чакащите на „Евротрансплант“ при новото споразумение, което България сключи с виенската болница на 25 януари тази година. То даваше възможност до петима българи годишно да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплантация не стане възможна и у нас. Споразумението беше подписано близо 2 години след като изтече предишният договор с клиниката. През това време хората, които имат нужда от белодробна трансплантация у нас, трябваше да чакат, стигна се и до протести. Според последните данни на агенция „Медицински надзор“ у нас от нов бял дроб се нуждаят 19 души.

Договорът с клиниката във Виена обаче не е прекъснат. Той включва обучение на български специалисти за белодробни трансплантации, което ще продължи. Очакванията са у нас подобни операции да се правят от 2020-2021 г.

ПРЕГОВОРИ

По неофициална информация

Австрия спира приема на чужденци за трансплантации, тъй като листата на чакащите граждани на страната е станала прекалено голяма. Не е ясно и дали той изобщо ще бъде възобновен. От 2014 г. до сега там бял дроб са получили 8 българи. В момента здравното министерство преговаря с клиники в Германия, Холандия и Белгия, но едва ли резултат може да се чака в близките месеци.

Очаквано: 530 лв. за промивка на ухо не е незаконно

Ана АТАНАСОВА

Сега   стр. 2


Макар проверките на агенция „Медицински надзор“ на цените на лечението по Черноморието още да текат, оттам дадоха да се разбере, че няма нищо незаконно в искането на 530 лв. за промивка на ухо, стига лечебното заведение да има официално обявен ценоразпис.

„Наши екипи вече проверяват частни лечебни заведения на територията на цялата страна. Ние можем да се намесим, ако установим, че в лечебното заведение няма ценоразпис“, каза пред Нова телевизия Росен Иванов, директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. В медицински център „Рефлекс“ в „Златни пясъци“, който се прочу с фактурата за 530 лв. за промивка на ухо, твърдят, че имат такъв и че ясно е обявено на три езика, че пациентите трябва да плащат.

„От една страна, в лечебното заведение трябва да има задължително ценоразпис, той да бъде поставен на видно място. Като е в България центърът, ценоразписът ще е на български език. Ако обслужват чужденци, е редно да бъде на чужд език. Частните лечебни заведения сами формират цените си, когато нямат договор с НЗОК, и трябва да ги обявят на видно място. Тук въпросът е по-скоро морален и търговски“, обясни и проф. Владимир Пилософ, който в момента е част от екипа на агенцията.

Според Пилософ няма прекалено високи цени, след като на лечебното заведение е дадено правото да формира цени. „В крайна сметка за това има различни типове лечебни заведения, има и такива, които работят с НЗОК и хората трябва да се обръщат към тях. Що се отнася до спешната помощ, тя априорно не се заплаща. Единственото изискване към лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК, е цените им да са публично обявени“, добави той.

Проверките още текат и докато няма констативен протокол за резултата от тях, не би било редно да се споделя каквото и да било по конкретни казуси, допълни още Пилософ.

Над 16 000 чужди студенти учат в наши вузове

Силвия ГЕОРГИЕВА

Сега   стр. 5


16 016 студенти от други държави са учили висше образование в наши университети през академичната 2018/2019 г, показва статистика на НСИ. Сред чуждите студенти най-голям е делът на гърците – 3885 души. На фона на хиляди български деца, които учат в университети във Великобритания, англичаните са втората най-голяма група сред чужденците в нашите вузове – 2414 души са избрали да учат тук. България е търсена образователна дестинация от турците, но те отстъпват на четвърто място пред студентите от Германия. От Германия идват 1363 студенти, а от Турция – 1290.

Всяка година броят на чуждите студенти се увеличава – за сравнение през предходната академична година те са били около 14 000, което на свой ред е увеличение с 10% спрямо 2016/2017 г. У нас идват студенти и от екзотични дестинации като Сейшелските острови, Мексико, Куба, Ангола, Кения, Еритрея и Таджикистан.

Студентите от ЕС плащат същите такси като българските си колеги. Таксите за студентите от трети държави варират – в СУ например годишно са 3300 евро за бакалавърска степен за повечето специалности. Медицината обаче – един от най-популярните профили сред чуждестранните студенти, струва 7700 евро. В този диапазон е и обучението в МУ-София – 8000 евро на година за програма на английски език по медицина и дентална медицина и 7000 евро за същото, но на български език.

Присадиха успешно бял дроб на българка във Виена

Тя е първата в листата на чакащите на „Евротрансплант“

Монитор  стр. 13


Бял дроб е бил присаден успешно на 28-годишна жена от Варна в университетска болница във Виена. Това е станало на 30 юли, съобщиха от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация. Новината съобщиха и от „Дари живот“, които я разпространиха в социалните мрежи. Екипът, дал шанса за нов живот, е ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повечето от българските пациенти, преминали през австрийската клиника. Илияна Христова е в стабилно състояние и вече е изведена от интензивното отделение. Илияна беше официално включена в активната листа на „Евротрансплант“ на 10 май тази година и реално чака два месеца, за да получи бял дроб.

„В рамките на няколко дни през юли България предостави на донорската мрежа „Евротрансплант“ два бели дроба и резултатът не закъсня. Ако успеем да увеличим броя на донорските органи, които подаваме към тази мрежа, ще възстановим загубеното доверие“, казват от Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация.

Илияна е първата пациентка в листата на чакащите на

„Евротрансплант“ при новото споразумение, което България сключи с Виенската многопрофил-на болница на 25 януари тази година. То дава възможност до петима българи годишно да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплантация не стане възможна и у нас.

През следващите три месеца на Илияна й предстоят рехабилитация и възстановяване. След което всеки месец тя ще трябва да се явява на контролни прегледи във виенската многопрофилна болница. Паралелно с това ще бъде проследявана и в Юшниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия.

Споразумението, което беше подписано от българското Министерство на здравеопазването и Университетската болница в австрийската столица предвижда всяка година там да бъдат оперирани петима наши съграждани. Преди то да стане факт, нуждаещите се от нов орган наши сънародници чакаха години наред, от тях неколцина починаха.

Часове след като беше съобщено за трансплантирането на бял дроб на българката Илияна Христова директорът на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ Росен Иванов обяви пред Би Ти Ви, че Австрия спира трансплантациите на чужденци. Той поясни, че България преговаря с клиники в Германия и в други европейски държави за присаждането на органи на българи. Към момента обаче няма конкретен резултат.

ПРАВЯТ КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ НА МЛАДИТЕ ДОКТОРИ КЪМ БЛС

Монитор  стр. 12


Консултативен съвет на младите лекари ще бъде създаден към Българския лекарски съюз, съобщиха от съсловната организация. Идеята за него е на нейния председател д-р Иван Маджаров и е била представена по време на среща с млади лекари. Те са били поканени и да станат част от контактната група на БЛС за преговори по Националния рамков договор 2020. „Даваме ви възможност да участвате активно в живота на лекарския съюз. Това е едно откриване на съсловната организация към своите членове“, е казал д-р Иван Маджаров. Обсъдени са били и конкретни предложения за промени в Наредбата за специализациите, които следващата седмица ще бъдат представени на среща в Министерството на здравеопазването. Проектът предвижда заплатите на лекарите специализанти вече да се поемат от държавата, а не от болниците. По новите правила тези, които специализират на държавна издръжка, ще трябва да работят три години в посочени от МЗ лечебни заведения. В случай че специализантът не изпълни задължението си, той ще трябва да връща заплатите, получените по време на специализацията.

ПАЦИЕНТИ С ЛИМФОМА СИ НАПРАВИХА ОРГАНИЗАЦИЯ

Монитор  стр. 12


Пациенти от цялата страна, които страдат от лимфедем, създадоха своя организация, за да популяризират заболяването и да търсят подкрепа от държавата за овладяването на това състояние. Лимфедемът е хронично заболяване, проявяващо се с блед неболезнен оток на краката или ръцете, който се дължи на дисбаланс в транспорта на междуклетъчната течност и лимфата. Вроденият лимфедем се среща рядко, но вторичният, които се развива след премахване на лимфни възли, основно след онкологични заболявания, се наблюдава изключително често. Нарастването на честотата на заболяването се дължи на ръста на онкологичните заболявания.

Проф. Руска Христова, офталмолог, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ: Медузи докарват тежки алергии на очите

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12-13


– Проф. Христова, какви опасности крие лятото за очите?

– На първо място е опасността от алергични заболявания на очите. Те са към все още цъфтящи растения и треви. Не по-малко опасни за отключване на алергии са водораслите в морето и на плажа. Ако по време на плуване медуза се залепи на лицето, се получават твърде неприятни състояния, които се лекуват медикаментозно.

Клиничната картина е зачервяване на очите и клепачите и силен сърбеж.

– Ако човек си носи борова вода или си купи капки от аптеката, може ли да се справи сам?

– Не. Тези състояния се лекуват от лекар специалист. Самолечението е изключено. Пациентът трябва да отиде веднага на офталмолог, който ще му предпиша възможно най-подходящите капки или мехлем за състоянието му към момента. За щастие има антиалергични медикаменти, които са много ефикасни и помагат в такива случаи. Типични за този период са ухапванията от комари и кърлежи.

– Нима комар и кърлеж може да окаже, макар и временно, поражение на очите?

– Да, може. При ужилване на дете от комар по лицето в областта на очите се получава силен оток със зачервяване и подуване на клепачите и дори залепването им. При възрастни те хора зачервяването и хиперемията са локални, рядко засягат целия клепач.

Ако се установи забит кърлеж в клепача, пострадалите на бива да се опитват сами да го вадят. Добре е да отидат в очен кабинет, за да бъде той отстранен, а човекът изследван по нататък за зарази, които се раз насят от тези членестоноги Има още редица насекоми които предизвикват подобни клинични картини.

– Как стои въпросът с конюнктивитите през лято то?

– Те са сравнително по-често срещани през лятото, делят се на вирусни и бактериални. 3а вирусните няма специфични лечение, но все пак могат да бъдат предписани капки и мехлеми. Клиничната картина и типична: пациентът се събужда сутрин и установява, че клепа чите му са подути и залепнали Това е типично за бактериалните конюнктивите, но важи и за вирусните.

Характерни за лятото си нараняванията на очите в резултат на ремонти. Средно годишно в Очната клиника на Университетската болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“ се лекуват около 1000. Една трета от тях търсят помощ заради различни наранявания на очите.

– Напоследък в оптичните магазини се правят очни прегледи, може ли пациентите да им се доверяват на сто процента, когато си правят очила, или трябва да посещават и очен лекар в болницата?

– Зависи дали това е лекар с придобита специалност и дали има достатъчно апаратура за извършване на един пълен преглед, еквивалентен на този в специализиран кабинет доболничната помощ. Оптиките не са медицински структури, изискванията за обема на медицински дейности и оборудване с апаратура е въпрос на приоритет на управителя на оптиката.

– Препоръчайте рецепта за всекидневна профилактика, която работещите с компютри е добре да спазват?

– Рецептата е: на всеки 50 минути работа с компютър -10 минути почивка и монитора да е на или под нивото на очите. Когато той е по-нагоре или по-надолу, може да се развие т. нар. сух синдром.

Очите изсъхват поради липсата на често мигане и това може да доведе много сериозни симптоми след себе си. Затова се препоръчва работата с компютър да бъде с прекъсване, с почивка, мониторът да е поставен на нивото на очите или под нивото на очите. Понякога се налага допълнително да бъдат поставени изкуствени сълзи след работа. Може и по време на работа. Има различни видове сълзи в нашите аптеки вече, така че те трябва да бъдат един постоянен спътник на всеки, който работи с компютър. Затова е добре да бъдат извършвани профилактични прегледи, да бъде изследвано не само зрението – вътреочното налягане, изследване на сълзите, които се отделят – дали са в достатъчно количество и евентуално да се започне заместителното лечение с изкуствените сълзи.

Първа българка с трансплантиран бял дроб във Виена след 2-годишно прекъсване

24 часа  стр. 8


Болницата обаче отново спира да приема наши пациенти въпреки подновеното през януари споразумение между България и Австрия

28-годишната Илияна Христова от Варна е била успешно трансплантирана на 30 юли във виенската Университетска болница и вече се възстановява. За това съобщи късно вечерта във вторник майка й – Галина Христова, в профила си във фейсбук. Момичето страдаше от муковисцидоза и повече от година чакаше за нов бял дроб.

Това е първата трансплантация на български пациент във Виена по линия на Евротрансплант след двугодишно прекъсване на споразумението между двете страни. То бе възобновено на 25 януари т.г. и предвиждаше годишно виенската болница да приема до 5-има български пациенти.

Скоро обаче нова трансплантация няма да бъде извършена, тъй като в края на юни Австрия е спряла да приема чужди граждани – болницата нямала капацитет да ги обслужва; тъй като не можела да се справи с тяхната листа на чакащите. Това се отнася не само за българските, но и за всички други пациенти, които не са австрийци.

Белодорбни трансплантации у нас не се извършват. Все още нямаме’ достатъчно подготвени кадри и необходимата организация, за да започнат да се правят, въпреки че обучението на наши лекари в чужбина продължава. Така българските пациенти за момента остават без никаква възможност за трансплантация.

Частта от споразумението, предоставяща възможност за обучение на български лекари обаче оставала, съобщиха от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за „24 часа“. Още през януари за Виена ще заминат първите специалисти, като общо обучение ще минат 15 души – от хирузи, трансплантолози и други специалисти до медициенки сестри.

Екипът, дал шанса за нов живот на Илияна, е ръководен от д-р Хосе Матила, трансплантирал повечето от българските пациенти, преминали успешно белодробна трансплантация, казаха от Националната пациентска организация у нас.

Илияна бе офицално включена в активната листа на Евротрансплант на 10 май и чака два месеца за своите нови дробове. В рамките на месец юли България също предостави два бели дроба по линия на донорската мрежа и резултатът не закъсня.

През следващите 3 месеца на Илияна й предстои рехабилитация и възстановяване, след което всеки месец ще трябва да се явява на контролни прегледи във Виенската многопрофилна болница. Паралелно с това ще бъде проследявана и в Клиниката по пневмология и фтизиатрия във ВМА.

„Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо благодарение на тях. Както и на моя донор и неговото семейство за благородния жест. За тях това означава загуба на близък човек, но за други хора това е шанс за нов живот. Много благодаря!“, сподели във видеоклип в личния си профил във фейсбук самата Илияна след операцията.

Д-р Стефан Панайотов, лекар и създател на фондация „Здравето на ромите“:

Синдромът на заучената безпомощност – когато всички ти казват, че не ставаш за нищо, е най-голямото зло за ромските квартали

С Тончо Токмакчиев правим форум театър – постановки със социални проблеми, които засега са неразрешими

Паола ХЮСЕИН

24 часа  стр. 14-15


– Д-р Панайотов, какво представлява форум театърът, който организирате в Сливен и който засега представяте основно пред ромската общност там?

– Преди години бях в Сърбия, където гледах представление на форум театър. Изведнъж по средата направиха нещо като антракт, седнаха на стъпалца и започнаха да разговарят със зрителите как се чувстват, какво са видели. После разбрах, че това е форум театър, след като се запознах с хората от театър „Цвете“, с които се срещнахме преди време на годишна среща на Националната мрежа за децата. И те, и нашата фондация „Здравето на ромите“ сме неправителствени организации. Споделихме идеи, тъй като те правят това, което ние отдавна искаме. Форум театърът е социален театър, театърът на потиснатите. В него може да задаваш всякакви въпроси, публиката задължително трябва да е по-активна. Хрумна ми, че е много подходящо по този начин да адресираме проблемите, свързани с ромската общност или с всякакви малцинствени групи, по-сегрегирани и изолирани квартали, които са компактни и имат по-специфични характеристики. Тези хора в тези общности не разгръщат потенциала си. Те са като зипнат файл, който трябва да разшириш, да екстрахираш и да видиш какво всъщност става.

– С какви проблеми се занимава вашият форум театър и пред каква публика?

– Миналата година направихме представление, свързано с образованието.

Освен активността на публиката и факта, че тя дава решения по време на дискусиите, характерното за форум театъра е, че има модератор. Той пита публиката как се чувства, какво е разбрала, кой пречи, как може да се промени ситуацията към по-добро.

Нашето представление го показахме в една църква в сливенския квартал „Надежда“ в по-защитена среда. Сюжетът разказва за един ученик Иван от ромски произход, написал най-доброто есе в класа на тема „Аз обичам България“. Учителката настоява то да бъде представено на национален конкурс във Велико Търново, но директорът не е съгласен, тъй като семейството е рисково. От друга страна, родителите също разчитат на конкурса, тъй като има и 500 лв. парична награда. Като разбира, че детето няма да бъде допуснато, бащата му казва: „Тогава няма да ходиш на училище. От утре идваш на дървата.“

Така свършва представлението, след което започва дискусия с публиката, по време на която се разработват няколко финала – дали да се обърнат към Комисията по дискриминацията, дали учителката да подходи по-твърдо. На практика зрителите са част от решението, което е много добре, защото за първи път някой им дава такава възможност. Второ, тези сцени оставят трайна следа у тях, биват разказвани и на други хора и така въздействат много повече от някакъв документ, на който просто е написано, че не е добре децата да не ходят на училище.

– Вярно ли е, че след това броят на учениците, тръгнали отново на училище, се повишава?

– Това не е само за ромските ученици, макар че наистина най-много са от квартал „Надежда“. Миналата година забелязахме, че тези, които бяха на нужната възраст, завършиха. Винаги съществува този риск да не завършат. Второ, което е и по-важно, те претърпяха личностна трансформация.

Сега подготвяме нов форум театър. Първо го изиграхме в защитена среда – ще рече – едната група пред другата. През юли имахме репетиции, които ще продължат на 6 и 7 септември. Може би на 8 септември ще имаме премиера в Сливен. Тончо Токмакчиев е съучастник, помага ни и ни е нещо като патрон за това представление.

– Защо вашата фондация организира тези театри?

– Аз работя като общопрактикуващ лекар от 2000 г. в Сливен. От 5000 души, от които 3000 са здравно неосигурени, повече от половината са от квартал „Надежда“. Направи ми впечатление, че давам 120% от моите възможности, обаче здравното състояние не се подобрява. Напротив, става по-зле. После прогледнахме, че не може да повишаваш здравното благополучие на хората, ако правиш само здраве. Звучи като афоризъм. Ако не подобриш инфраструктурата, начина на живот, хигиената и хората не работят, няма да ти купят лекарствата. Ако нямаш образованието пък, е възможно нищо от тези неща да не се случи. Защото си като сляп човек, не знаеш, не си информиран.

Другото е, че в здравната просвета има пълно фиаско. Произвеждат се 200000гланцирани брошури, обаче никой не ги чете. Първо, защото са написани по много досаден начин. Второ, една немалка част от хората дори не могат да четат.

Стигнахме до извода, че те са много аудио-визуални личности. Почнах под формата на скечове и клипчета да правя малки послания. Едно от тях се казваше „Момичета, и ние сме като вас“. Пет момичета излязоха пред църквите и разказаха: „Вижте ме, аз съм оттук, много хора ми попречиха, някои ми помагаха, но сега съм 3-и курс медицинска сестра и ви казвам, че няма страшно.“ Тези миниатюрки действат страхотно.

След като видяхме форум театъра, решихме и ние да правим постановки със социални проблеми, които засега са неразрешими. Предстои да направим театър за ранните бракове и отпадането от училище.

– Защо избрахте тези теми?

– В един момент се оказа, че точно тези проблеми имат най-сериозни социално-икономически последици. Сливенският регион например е най-младият в Европа. Гордеем се, но след това помръкваме, защото там има най-голямата безработица, най-много отпаднали от училище. Това са хора, които няма да почнат работа, а ще бъдат в сивата икономика. Докато нашата цел е да станат мощни данъкоплатци, защото са многобройни. От това Сливенската община и областта трябва да станат като Несебър най-малкото.

– Имате 5000 души пациенти, как ги лекувате, труден ли е достъпът до тях, дават ли да им правите ваксини?

– Не е трудно, това корелира с доверието. Аз съм там от години и мога да ви кажа, че в кв. „Надежда“ няма антиваксинални течения. Тука всичко корелира с това дали аз ти вярвам и дали ти би сложил на твоето дете тази ваксина. Ако ти би го направил, и аз ще го направя.

– Защо ви вярват?

– По няколко причини. Първо, аз съм от тази област. Не съм точно от кв. „Надежда“, но съм ром. Колкото и те да смятат, че не съм точно като тях. Защото и това го има, казват: „Той е малко от другите, учил е, а ние – не, как така се е измъкнал“, не приемат, че те са виновни. Навсякъде е така, гетото по принцип дърпа много с едни странни ластици

Най-рискова и почти световноизвестна е „Каракольовата улица“ в кв. „Надежда“.

– Защо е толкова рискова?

– Там са много хора, това е една гигантска детска градина, някакви деца бягат постоянно, някакви хора продават непрекъснато нещо на съседа си, единият взема парите, купува от другия, кокошки прибягват, тук-таме из къщите прасенца, хигиената е доста занижена. Това са възможностите на хората, които живеят там, защото са претъпкани. В тази част има най-малко 1500-2000 деца.

– На каква площ?

– Един хектар и нещо. Някои ги броят, че са 25 000-30 000, но това са предполагаеми цифри. Общо взето, се падат по 1-2 квадрата на човек.

– Ходят ли на училище, на работа?

– Ходят. Сега открихме чисто нова детска градина по българо-швейцарската програма за 150 деца. Много е готина, със здравен център, обаче по мои сметки децата, които трябва да бъдат обхванати, са най-малко 700.

Замисляме интересен проект с едни белгийци за мобилно училище. Това е другата ни мечта. Подобно е на млекаря, който ходи, вика и спира на едно място и хората се стичат към него. Ние ще обикаляме с нещо като каравана или палатка, в която ще има дваматрима обучителни аниматори – да занимават децата. Спират за малко, децата идват отвсякъде, за да прекарат там един час например – там ще има играчки, броим, смятаме. Децата носят много рискове, когато са многобройни, и така майката ще може да ги пусне за 40 минути, докато й стане мусаката. Така детето може да е в сравнително защитена среда и едновременно с това да му е забавно. После след 200 м пак спираме за един час. По същия начин ще е и в селата. Така ще се опитаме да компенсираме тази празнина – хората имат голяма нужда от обучение, но реално погледнато, не могат да бъдат обхванати.

– Няколко пъти споменахте църкви. Какви църкви има в кв. „Надежда“?

– Аз самият ходя от време на време в нашата църква, какви госпъл изпълнения има там!

В квартал „Надежда“ има над 20 църкви, но 2-3 са супер. Ходя в едната, която е досущ като американските – с песни, хората се люлеят в ритъма им, страхотно въздействат. В стандартната църква също искам да отида и когато митрополитът пее, аз да му пригласям, но там всички викат „Шшт“. Затова ходят в другата църква, защото имат свобода. Може да извадят китара и да се обърне на джемсешън. Във всички църкви в квартала е така. Накрая е частта, наречена „Нужди“. Свещеникът пита кой от какво се нуждае и се молят за него – кой ще пътува, кой ще бъде опериран.

Като отида, обикновено го правя с някакво послание -говорил съм за имунизациите например, защо да учат, за ранното отпадане от училище.

– Вие самият как започнахте да учите? Защо се измъкнахте?

– Бил съм късметлия, защото съм от другата махала – „Никола Кочев“, която е разположена диаметрално на квартал „Надежда“. Сега вече в нея има елементи на гетоизация, но тогава изобщо нямаше. Пак се знаеше, че там е ромската махала, но е като инкубатор на висшисти

Във времето от нея са излезли над 180 висшисти. Има юристи, адвокати. Сега това малко позападна, защото от 1989 г. поколението сред ромите попадна във вакуум. От една система в друга, докато смелят за какво става дума…

Родителите ми, дедите ми са били текстилни работници. Първата текстилна фабрика е от 1834 г. в Сливен и те са сред първите работници, които са били роми. Полека-лека това възпитава, защото ходиш на работа. Колкото и да неглижираме трудовата дисциплина – сутрин ставаш, отиваш, връщаш се, сега виждам, че е важна.

Възпитанието в самите семейства също помогна. В тях се знаеше, че трябва да се учи. Баща ми не беше доволен, ако имам четворка например. Сестра ми е по-голяма, завърши френска гимназия, после учи културология.

Училището, в което бях, не беше сегрегирано, напротив, доста смесено беше. Завърших с пълно отличие до 8-и клас, гимназията – с 5,87. Отначало исках да уча география. Зет ми обаче ме посъветва да е медицина. Кандидатствах, приеха ме. Голямата заблуда беше, че отивам в страхотен интелектуален кръг, но се оказа, че не е вярно. Един наш преподавател по философия често казваше: „Животът ще ви срещне с много образовани простаци“.

– Защо не е същото и в кв. „Надежда“?

– Там е по-различно, по-трудно е. Момчетата и момичетата, които участват във форум театъра например, могат всичко да правят най-вече заради това, че са си повярвали. Дори и Тончо Токмакчиев се чудеше откъде съм ги намерил.

Проблемът е, че отиваш някъде, но си мислиш, че това не е за теб. Има един синдром на заучената безпомощност. Това е най-голямото зло за такива квартали. Всички около теб, ти самият, майка ти, баща ти, медиите ти казват, че не ставаш за нищо. И ти, освен да го превърнеш в реалност, нямаш друга опция. Затова всички бягат. Това на практика е зоната на комфорт, която всъщност те утрепва. Най-много учиш извън тази зона. Когато си от другата група, като бели врани, е трудно, обаче пък е много полезно за теб и за другите. Форум театърът е едно средство за това. Голямата цел обаче е другите хора да разберат за какво става дума и тези момчета и момичета да си повярват, че могат да правят всичко.

***

CV

– Роден е през 1962 г. в Сливен

– Завършва медицина и от 2000 г. е общопрактикуващ лекар в Сливен с 5000 пациенти

– Преди 19 г. създава фондация „Здравето на ромите“ и до днес е сред основните й двигатели

– Отскоро вече не работи със здравната каса по финансови причини

– Има дъщеря и син – Паула и Йоан. Тя е завършила английска и руска филология. Работи като счетоводител спедитор в американска фирма. Синът му свири на китара и е 5-и курс медицина във Варна. Съпругата му е медицинска сестра в частната болница „Тракия парк“

СПАСИХА БЪЛГАРКА С БЯЛ ДРОБ ВЪВ ВИЕНА

Илияна вече диша сама, предстоят й три месеца рехабилитация

Телеграф  стр. 6


Лекари спасиха българка във Виена. След двугодишно прекъсване 28-годишната Илияна стана първият пациент от страната ни, който получи нов бял дроб.

В края на януари беше сключено ново споразумение между България и Виенската многопрофилна болница. Така няколко спешно нуждаещи се пациенти трябваше да бъдат оперирани там, тъй като у нас все още не се правят белодробни трансплантации. Оказва се обаче, че младата жена от Варна ще е последният пациент от друга държава. Причината е, че Австрия реже достъпа на чужденци. Така други 18 българи, които се нуждаят от органа и чакат своя шанс за живот, остават без алтернатива.

Още като бебе Илияна е диагностицирана с муковисцидоза. През последните години обаче състоянието й се влошило. Надеждата се появява в началото на май 2019 г., когато младата жена беше включена в активната листа на Евротрансплант. Междувременно страната ни на два пъти изпрати органи по линия на организацията. Така малко повече от два месеца по-късно Илияна получи нов бял дроб. „Скъпи мои приятели, искам да споделя с вас, че на 30 юли беше направена трансплантация на дъщеря ми! Благодаря на всички за подкрепата! Илияна се възстановява, вече е изведена от реанимация и диша самостоятелно! Чудеса се случват“, написа във Фейсбук майка й Галина Христова. На свой ред младата жена благодари на донора си и неговото семейство, както и на всички дарители. През следващите три месеца тя ще премине през рехабилитация, а след това ежемесечно ще трябва да се явява на контролни прегледи във Виена.

Малко след добрата новина за трансплантацията на Илияна обаче стана ясно, че Австрия реже достъпа на чужденци. Така 18 българи отново ще бъдат оставени без алтернатива.

Сред тях е 30-годишната Магдалена, която е майка на две деца и също страда от муковисцидоза. Тя има нужда от нов бял дроб, но преди месец получава отказ от Виена да бъде прегледана заради липсва на капацитет в болницата. Сключеният договор със страната ни обаче не е отменен, което ще позволи български лекари да продължат обучението си там. Целта е в края на следващата година белодробни трансплантации да се правят и у нас. До тогава обаче съдбата на пациентите остава под въпрос. От края на 2018 г. до сега петима българи, нуждаещи се от бял дроб не дочакаха своя ред. Сред тях са 29-годишният Адриан, 17-годишният Красимир и 18-годишният Иван, който издъхна в началото на юли. За да се справи с кризата, страната ни и в момента води преговори с Германия, Белгия и други европейски държави, които да поемат трансплантациите на български пациенти.

Въпрос на живот

Телеграф  стр. 12


Да чакаш някой да си отиде от този свят, за да получиш шанс за живот. В такова ежедневие са потопени 1138 наши сънародници. Те се надяват близките на пациенти, изпаднали в мозъчна смърт, въпреки мъката да се съгласят да дарят органите им. Някои от тях не успяват да дочакат. Осемнадесет пък са онези, които дори не знаят на какво точно да се надяват. Защото ако в този момент се появи орган, подходящ за тях, нито една европейска клиника не се ангажира да ги оперира. Сред тези хора има деца, майки и бащи. И ако искаме да им помогнем, трябва да осъзнаем, че донорството е мисия, висша форма на човечност и състрадателност. Когато разберем това, страната ни ще започне да показва напредък, ще осъществяваме повече донорски ситуации, ще изпращаме повече органи по линия на Евротрансплант. Тогава преговорите с други държави ще бъдат по-лесни. Приемете го както искате – въпрос на бартер, на бизнес, на статистика.

Жалби спъват поръчката за детска болница

Телеграф  стр. 6


Две жалби спъват обществената поръчка за Национална детска болница.

Те са постъпили този вторник в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Първата е от фирма, която обжалва решение на здравния министър Кирил Ананиев, свързано с процедурата за избор на изпълнител за извършване на инженеринг. Втората жалба обаче е от Камарата на архитектите в България и към нея има искане за временна мярка за спиране на процедурата. Това обаче няма да се случи преди произнасянето на КЗК. Както „Телеграф“ писа, от здравното министерство предварително изпратиха подготвените документи за обществената поръчка на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Мотивът беше значимостта и мащабът на проекта. Така още в началото на юни бе осъществен предварителен контрол. При стартиране на процедурата за „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг на Национална многопрофилна детска болница“, министър Ананиев заяви, че ако няма обжалване, реалното строителство трябва да започне през есента. Обществената поръчка е на стойност 95 442 000 лв., а срокът за изпълнение – до 42 календарни месеца от подписване на договора с избрания кандидат.

Таксата от 530 лв. за промивка на ухо е законна

Телеграф  стр. 6


Таксата от 530 лева за промивка на ухо е законна. Това обяви проф. Владимир Пилософ, който е част от екипа на изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Причината е, че въпросният медицински център в курорта Златни пясъци, няма сключен договор със здравната каса и така сам може да определя тарифите си. „Няма прекалено високи цени. След като на лечебното заведение е дадено правото да формира цени, какво означава прекалено висока и прекалено ниска? В крайна сметка затова има различни типове лечебни заведения. Единственото изискване към лечебни заведения, които нямат договор с НЗОК, е цените им да са публично обявени“, заяви пред Нова проф. Пилософ. Както „Телеграф“ вече писа, агенция „Медицински надзор“ се е самосезирала и извършва проверки на лечебните заведения по Черноморието. До момента не е отчетен ръст на нарушенията спрямо миналата година.

Ново дарение за Пирогов

Телеграф  стр. 6


Ново дарение получи най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“. Този път то е за отделението по нервни болести. Средствата са събрани по време на конференция, организирана от компания за онлайн маркетинг. С общата сума са закупени два вакуум аспиратора и холтер ЕКГ апарат. Благодарение на общите усилия на дарителите, пациентите на „Пирогов“ ще получават необходимата грижа. От болницата заявиха, че новите вакуум аспиратори ще бъдат особено полезни за тежко болните пациенти за поддържане на хигиена на трахеобронхиалното дърво с добра аспирация на секрети от горните дихателни пътища. Холтер ЕКГ апаратът пък ще бъде в употреба за пациенти с неясна причина за исхемичен инсулт, когато се подозира кардиогенен произход, както и при пациенти с Обструктивна сънна апнея за допълнителна оценка.

Купуват ваксини срещу хепатит А

Телеграф  стр. 6


Столична община ще закупи ваксини срещу вирусен хепатит А. За целта ще бъдат отделени 15 000 лева. Решението е взето по време на последното заседание на общинския съвет. Ваксините пък ще бъдат използвани за своевременна имунизация на рисковите групи в кв. „Модерно предградие“, съобщи zdrave.net. Имунизацията се налага заради регистрирания през юни епидемичен взрив, който разболя 12 лица, живеещи при лоши битови условия. Всички те са хоспитализирани. Междувременно епидемичен взрив от вирусен хепатит А бе регистриран и в детско заведение в столицата. За периода 13-24 юли са заболели три деца и един възрастен. През миналия месец бум имаше и на територията на община Бяла Слатина.

Ваксини срещу хепатит А купува Столична община

Труд  стр. 3


Ваксини срещу вирусен хепатит А ще бъдат закупени своевременно от страна на Столична община за имунизация на рискови групи от населението, каквито има в кв. „Модерно предградие“. Средствата за препаратите ще са в размер до 15 хил. лв. Това е решил общинският съвет на последното си заседание. Ваксинациите срещу заразата са необходими заради епидемичния взрив, който беше регистриран през юни тази година.

След като бяха установени и хоспитализирани 12 заболели тогава, от Министерството на здравеопазването излязоха с предписания. Бяха проведени профилактични и противоепидемични мерки с цел ограничаване разпространението на вирусния хепатит.

Действия бяха предприети и от страна на кмета на район „Връбница“ за подобряване на хигиенно-битовите условия: почистване на улици, доизграждане на централна канализация, контрол на септичните ями, ежедневно сметоизвозване, дезинфекция, дезинсекция и др.

Присадиха бял дроб на българка във Виена

Австрийската клиника обаче връща наши пациенти, защото нямала капацитет

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 2


На 28-годишната Илияна Христова от Варна е присаден бял дроб в Университетската болница във Виена преди дни, научи ДУМА от председателя на „Асоциация пулмонална хипертония“ Тодор Мангъров. Това е първата белодробна трансплантация на България след двегодишно прекъсване, междувременно починаха петима пациенти, които от години чакаха операцията. Припомняме, че Илияна беше официално включена в активната листа на „Евротрансплант“ в началото на май. Новото споразумение с болницата бе сключено през януари тази година и според него до петима български граждани можеха да бъдат трансплантирани във Виена. Но споразумението на практика е прекратено едностранно, коментира Мангъров. Както ДУМА писа, в началото на юли клиниката не прие за преглед 30-годишната Магдалена. Междувременно България подаде към „Евротрансплант“ 4 органа, два от които бяха бял дроб.

Мангъров е категоричен, че МЗ трябва да търси други възможности за извършване на белодробни трансплантации в чужбина, а не само да се стреми към споразумения с „Евротрансплант“. „В момента нито един български пациент няма възможност да бъде включен в европейска листа на чакащите и сме в същото положение, в което бяхме в края на 2017 г. Отново шанс за оцеляване имат само тези, които емигрират“, коментира Мангъров. Според него продължава дискриминацията срещу пациентите, които чакат белодробна трансплантация. Отговор на отвореното си писмо, което и ДУМА публикува, Мангъров е получил засега единствено от омбудсмана Мая Манолова.

Мангъров смята, че в момента действията и на държавата, и на медиците са хаотични, тъй като страната не разполага с програма за донорството и за трансплантациите. Според председателя на асоциацията МЗ може да търси възможности за белодробни трансплантации в Индия и САЩ. От изказване на директора на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ Росен Иванов става ясно, че страната води преговори за сключване на договор с други клиники за трансплантации на българи. По думите на Иванов България активно търси контакти и се водят преговори с Германия, Франция, Белгия, но в „изключително голяма степен решението се взема не от нашата страна“. Пред БНР той заяви, че от агенцията са подготвили програма за обучение на координаторите по донорство, работело се по европейски проекти за оборудване на донорските бази и за купуване на медицински самолет.

Обвързват помощите с посещението на забавачка и училище

Дума  стр. 2


Получаването на месечни социални помощи ще се обвърже с редовното посещение на детска градина или училище, предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, одобрени от правителството.

С тези изменения институциите ще получават информация и ще правят проверка на фактите и обстоятелствата за отпускане на помощта по служебен ред. Това ще облекчи административната тежест за гражданите, които кандидатстват за социално подпомагане, коментират от правителствената пресслужба.

Във връзка с преустановяването на дейността на МЗ по издаването на разрешения за лечение в чужбина, закриването на „Фонд за лечение на деца“ и преминаването на съответните дейности към НЗОК от 1 април 2019 г. се актуализира и механизмът за подпомагане на правоимащите за покриване на съответните дневни и квартирни разходи. С промяната се продължава установената дългогодишна практика тези хора да получават съответната финансова помощ от държавата, свързана с разрешаването на здравословен проблем – в случая вече от НЗОК и от МТСП.

Превърнаха здравето в стока

Статистиката показва много ли се краде в здравеопазването

Анко ИВАНОВ д-р по философия

Дума  стр. 12


Публична тайна е, че нашето здравеопазване е оставено без сили и всъщност не подпомага значимо болните. По всички статистики на Евростат, на ООН, на ЦРУ, на Световната банка и т.н. България заема „най-почетните“ и „най-престижните“ последни места в Европа. Всяка година, обикновено след първото полугодие, настава паника в здравеопазването. Не стигат парите, затварят се поредните отделения в болниците, затварят се общински и дори областни болници. И в същото време се откриват нови частни болници и клиники. За едните има пари, а за другите няма! Ех, тези вечно недостигащи пари за здраве!

А дали причината за неблагополучията в здравеопазването е недостигът на пари? За да сме обективни, нека си служим само с официални статистически данни, но не фалшивите данни от МЗ и здравната каса. Да започнем с отделяните средства за здравеопазване като дял от БВП на страната. По данните от ЦРУ (cia.gov/library/publications/theworld-factbook/) за 2018 г. в България отделените средства за здравеопазване са 8.40%. Много ли са, или малко? Истината се познава в сравнението. В Европа и ЕС има огромно разнообразие в дела от БВП за здравеопазване. Само най-развитите европейски страни имат дял от БВП за здраве над 11%. В тази група попадат Швеция (11.90%), Швейцария (11.70%), Франция (11.50%), Германия (11.30%) и Австрия (11.20%). С между 10.0 и 11.0% са повечето от останалите високоразвити страни като Нидерландия, Дания и Белгия. Но тук попадат и страни от „нашата черга“ като Сърбия (10.40%) и Молдова (10.30%). И правим първи извод: за да има по-високо равнище на здравеопазването, следва да има и по-висок дял на отделяните средства от БВП на страната, а не парите да отиват за американски самолети, които не решават проблема за националната сигурност, а решават само геополитическата зависимост на България т.нар.

„цивилизационен избор“

Недостигът на пари като дял от БВП обаче не е основният проблем на българското здравеопазване. Страни със сходен на нашето икономическо положение и дял от БВП имат по-добро здравеопазване. Да вземем данните от същия източник. С по-висок дял са някои наши съседи – Босна и Херцеговина (9.60%), Словения (9.20%). В групата, в която е България (между 8.0 и 9.0%), са Гърция (8.10%), Словакия (8.10%), Албания (8.20%). Но в тези страни при сходен дял от БВП здравеопазването е на по-високо равнище от българското. Но да продължим с европейски страни, които имат по-нисък дял от БВП за здравеопазване от 8.0%. Тук са Хърватска (7.80%), Унгария (7.40%), Чехия (7.40%), Кипър (7.40%), Литва (6.60%), Полша (6.40%), Черна гора

(6.40%), Естония (6.40%), Латвия (5.90%) и Румъния (5.60%). И пак здравеопазването им е по-добро!

Някои здравни специалисти може би веднага ще изтъкнат аргумента, че, видите ли, в България населението е по-възрастно и поради това за него се харчат повече пари, и това води до недостиг. През 2018 г. в ЕС при среден дял на населението на 65 и повече години 20% в България, Гърция, Германия и Финландия той е 21%. На средното европейско равнище са Франция, Естония, Латвия и Швеция. Близо до това равнище с 19% са Литва, Чехия, Унгария, Хърватска. Следователно този проблем го има и в другите европейски страни, но по-големият дял на възрастното население не е пречка за по-високо равнище на здравеопазването.

Повечето от страните от бившата социалистическа система (по данни от Световната банка и МВФ за 2017 г.) са със сравнително по-нисък дял от БВП на едно лице по покупателна способност – под 30 000 долара са Унгария (26 779), Полша (27 387), Гърция (26 779), Латвия (26 587), Хърватска (23

422), Румъния (23 027), България (19 243). С подобно равнище на БВП „на глава“ са и страни като Турция (25 247), Черна гора (17 433) и Сърбия (14 515). Така че и страни със сходна на българската производителност на труда са с по-добро здравеопазване.

По какво може да се определи, че здравеопазването в България е най-лошо в страните от ЕС

Има много показатели, но главните са продължителността на живота и смъртността. В България средната продължителност на живота е най-ниска. По данни на НСИ, в периода 2016-2018 г., тя е 71.4 г. при мъжете и 78.4 г. при жените. По средната продължителност на живота (по ЦРУ, 2018 г.) България е на последните места не само в Европейския съюз, но и спрямо своите съседи. Средната продължителност на живота в Словения е 81.20 г., Гърция 80.8, Чехия – 78.8, Албания 78.6, Словакия – 77.4, Босна и Херцеговина – 77.1, Унгария 76.3, Хърватска – 76.3, Турция -75.3 г., и др.

Очакваната продължителност на живота (по данните на Световната здравна организация за 2016 г.) показва, че България (при 71.4 г. за мъжете и 78.4 за жените) е не само на последното място в ЕС, но общо в света се намира на 80-о място, изпреварена от своите съседи -Гърция (81.2 г.), Словения (80.9),

Кипър (80.7), Хърватия (78.3),

Черна гора (76.6), Турция (76.4),

Албания (76.4), Сърбия (76.3),

Унгария (76.0), Сев. Македония (75.9), Румъния (75.2). А това са страни, сходни по начин на живот с този на българите! В България е най-високото равнище на смъртност не само в страните от ЕС, но и сред всички европейски и бивши социалистически страни. Тя през 2018 г. (по данните на НСИ) е 15.4 починали на 1000 души население. По данните на Евростат за 2017 г. по смъртност 15.5 на хиляда България е рекордьор. Като цяло смъртността в ЕС е висока. Но в сходните по икономика, минало и начин на живот страни тя е по-ниска от тази в България. В Унгария смъртността е 13.5 на 1000, в Румъния – 13.3, в Хърватска – 12.9, в Гърция – 11.6, в Полша – 10.6, в Словакия – 9.9, в Словения – 9.9, в Кипър – 7.0. По други данни (ЦРУ) през същата година смъртността в Сърбия е 13.60, Молдова -12.60, Босна и Херцеговина 10.10, Черна гора – 10.40. От тези примери целево са изключени страните с по-голям дял на мюсюлманското население като Турция, Албания и Косово. По данните на Евростат за

2015 г. в ЕС на 100 000 души население умират средно по 1049 души. Най-много са те в България – 1660 души. Най-малко са във Франция – 859 души. Тоест в България спрямо Франция смъртността е почти два пъти по-висока (1.9). Около средната обща смъртност (1019) са Германия, Дания, Словения и Кипър. Във възрастово отношение в групата на починалите под 65-годишна възраст България е заедно с Литва, Румъния и Унгария с над 350 умирания на 100 000 население. Големият брой починали във възрастта до 65 г. е пряк показател за неефективността на нашата здравна система. Най-значим е делът на смъртността от болести на кръвообращението. На 100 000 жители за същата година

България е на първо място с 1660 умирания при най-малко във Франция -205, т.е. 5.5 пъти по-малко от нашата България. При средна стойност на смърт от болести на кръвообращението от всички умирания за страните от ЕС 37%, в България те имат дял 62.2%, или 1.7 пъти повече. В същото време по данни от интернет знаем, че в България са най-високи доплащанията от пациентите за сърдечносъдовите болести – над 50.0%. А за някои от сърдечносъдовите заболявания размерът на доплащането достига до 87%. И това в страна с над 80% бедно население!

Главният извод от множеството посочени данни е, че нашата здравна система, успешно въведена от Костов и Семерджиев, и твърдо отстоявана от Борисов през последните 10 години, е безкрайно неефективна. Хората умират преждевременно. В страната има все още достатъчно кадърни медицински специалисти и способни лекари. Главното, което в България липсва, са способни политици и ръководители, които да променят тази пагубна здравна система. Проблемът е не толкова в размера на парите. При средноевропейско равнище на средствата, отделяни за здравеопазване, да заемаш последните места си е престъпление спрямо българския народ, откъдето и да го погледнеш. Проблемът е не толкова в размера на парите, а в тяхното разпределение и използване. А то е предимно за… частен търговски интерес. Проблемът не е и в липсата на конкуренция на здравната каса. Проблемът е в източването за лични и егоистични интереси чрез частните болници и клиники на обществени пари за здраве, както и в измамите в търговията с лекарствата и снабдяването на болниците.

Нашето здравеопазване през последните 20 години окончателно се превърна в еталон за здравен провал

Въведен бе антихуманен търговски модел на здравеопазване, при който здравето стана стока, от която се печелят огромни пари. Това е финансовата истина. Най-престижни болници станаха турска собственост; масово бягат зад граница най-висококвалифицирани лекари и повечето медицински сестри. В същото време цели географски райони като Северозападна България, Югоизточна България, Краището, крайграничните планини със Северна Македония, големи части от Родопите остават дори без елементарна медицинска помощ. Здравеопазването започна да се грижи предимно за по-високоплатените български граждани, които отделят значителни суми за лечение в луксозни частни клиники. То все повече става недостъпно за бедните.

Краде се от парите за здраве на българите, ама много яко се краде. Краде се най-вече чрез частния сектор (частни болници, клиники), чрез вносителите и търговците на лекарства, на медицинска техника и консумативи. Краде се и от пациентите: чрез дублиране на медицински плащания за една и съща дейност, за избор на специалист и т.н. Крайно необходима е напълно нова социално ориентирана обществена здравна система и твърдо разграничаване на държавното и общинското здравеопазване от частното.

Спират помощите на деца, които не ходят на училище и детска градина

Земя  стр. 2


Получаването на месечни социални помощи ще се обвърже с редовното посещение на детска градина или училище, предвиждат промени в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които бяха одобрени от правителството. Новите разпоредби са във връзка с приетите изменения в законодателството, съобщиха от правителствената информационна служба.

С приетите промени институциите ще получават информация и ще правят необходимата проверка на фактите и обстоятелствата за отпускане на помощта по служебен ред.

Това ще облекчи административната тежест за гражданите, които кандидатстват за социално подпомагане. Във връзка с преустановяването на дейността на Министерството на здравеопазването по издаването на разрешения за лечение в чужбина, закриването на „Фонд за лечение на деца“ и преминаването на съответните дейности към Националната здравноосигурителна каса считано от 1 април 2019 г. се актуализира механизмът за подпомагане на правоимащите лица за покриване на съответните дневни и квартирни разходи.

С промяната се продължава установената дългогодишна практика тези хора да получават съответната финансова помощ от държавата, свързана с разрешаването на здравословен проблем – в случая вече от НЗОК и от Министерството на труда и социалната политика.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: Ако хората искат, ще участвам на кметските избори

Властта се опитва да прехвърли цялата отговорност за африканската чума върху най-беззащитните

Земя  стр. 8, 17


– Стопани от района на Първомай и снощи се събраха на протест срещу заповедта за масово унищожаване на домашните прасета. Там беше и омбудсманът Мая Манолова. В крайна сметка до блокиране на главния път за Истанбул така и не се стигна. Общественият защитник е вече гост в студиото ни. Добро утро. Добре дошли. Какво си казахте вчера с недоволните?

– Добро утро. Хората са притеснени, те са и гневни, защото властта се опитва да прехвърли цялата отговорност за бедствието африканска чума върху тях, върху най-беззащитните. Опитът е хората, които отглеждат прасета, за да оцеляват, да се препитават, да платят цялата цена за безхаберието на държавните институции. За повече от една година реално мерките, които властта е предприела, са довели до 27 огнища на чума в населени места и още толкова сред дивите прасета. Тоест, някой определено не си е свършил работата, някой е проспал нахлуването на това опасно заболяване по животните, а сега се опитва освен да не понесе отговорност, да изкара, че виновни за това са хората, които имат прасета в задния двор.

– Кой някой? Тук говорим за Министерството на земеделието и Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ).

– То е ясно, че това са Министерството на земеделието, съответните институции, които е трябвало своевременно да реагират. Вчера бях свидетел на абсурдната ситуация, в която представители на властта обясняват на стопаните, че видите ли те са виновни, те са отговорни, те е трябвало да прочетат п на брой научни статии, предупреждение по някакви сайтове и да се държат адекватно на ситуацията. Всъщност, тези, които са били неадекватни, са били представителите на институциите, тези, които сега при това ги няма да застанат очи в очи с хората. Ако отидат на място, ще разберат колко абсурдна е тяхната позиция, че видите ли причината и опасността идвала от хората, които нелегално отглеждат прасета, това били нерегистрирани прасета, съответно незаконни, нелегални, и Министерството на земеделието, агенцията едва сега са разбрали за тяхното съществуване. Има ли някой български гражданин, който да не знае, че хората си отглеждат прасета, за да се изхранват, за да си осигурят препитанието, за да оцелеят? Това новина ли е за отговорните институции? – Между другото, тази битка излиза и на европейско ниво, защото и еврокомисарят Андрюкайтис каза преди малко в интервю за нас, че пари за нерегистрираните животни няма да бъдат давани.

-Добре…

– И тук се отваря въпросът – пак не е ли министерството виновно за това, че има толкова много нерегистрирани стопани?

– Ясно е, че сложната, тежка процедура по регистрация е практически невъзможно да бъде извървяна от хората, които отглеждат прасета. Тези, които е трябвало да отидат на място и да регистрират животните, са представителите на агенцията и на Земеделското министерство. Какво правят чиновниците? Не можеш да управляваш кризата от кабинета си в София, трябва да отидеш на място. Те са тези, които е трябвало да отидат във всички тези райони, където хората се препитават по този начин, да обяснят проблема и да регистрират тези прасета образно казано в задния двор. Освен това, не е вярно и е лъжа, че хората нямат право да отглеждат прасета за лични нужди. Това е регламентирано в закона и в Наредба № 44. Тоест, те не извършват нарушения за това, че си отглеждат прасета за лични нужди. И ако Европа не може да плати, питам аз защо съществува българската държава? Защо плащаме данъци, защо са тези институции, ако не можем да подкрепим съгражданите си, сънародниците си когато са в беда? Извинявайте. Самият опит да бъдат разделени хората, които отглеждат животни, на едри собственици и на дребни собственици, на такива, които имат ферми и на такива, които го правят в задния двор, на регистрирани и на нерегистрирани е непочтено отношение от страна на представителите на властта. Трябва да бъдат обезщетени всички, защото нерегистрирането на прасетата е отговорност на институциите, които не са си свършили работата. И допускането на това ниво на разпространение на африканската чума е също отговорност на институциите. Не са виновни тези хора, тези хиляди, десетки хиляди българи не са виновни те, и държавата трябва да ги подкрепи и да им плати.

– Следва въпросът какво ще направи институцията на омбудсмана оттук нататък в подкрепа на тези протестиращи хора?

-Опитвам се да посреднича между тях и между властта.

– Която в момента е в лятна ваканция и е малко трудно.

– Проведох разговори с зам.-министъра на земеделието, чух се и с г-жа Танева, с която вчера не сме разговаряли, защото беше в Брюксел. Опитвам се да им обясня, че постановката: „Ние ви задължаваме да си заколите прасетата. Ако не го направите, ще има санкции и ще го направим насила, защото вие сте отговорни за това, че не сте си регистрирали прасетата и ги отглеждате незаконно и нелегално“ – тази постановка не издържа. И за да разберат колко е абсурдно тяхното поведение, трябва да отидат на място. Ще се опитам да ги убедя да отидат на място, да разговарят с хората от Първомай.

– Да, и не само. Проблемът не е само там.

– И не само.

– Добре. Толкова по тази тема. Другата важна от седмицата – уволнението на Мая Илиева.

– И разбира се, писмено ще отправя моите препоръки до всички отговорни институции, в които ще настоявам за справедливо обезщетение по пазарни цени за всяко убито животно. За това държавата да си свърши работата, а не да я оставя на самотек. Да не възлага отговорности на хората, а тя да отиде на място и да си свърши работата. Защото сега хората са оставени да се оправят сами: „Унищожете си прасетата“.

– Има някаква светлина за това, защото от министерството дават такива знаци. Да видим докъде ще стигне. Сега, за Мая Илиева – вдъхновител, организатор на протестите на медицинските специалисти, уволнена беше дисциплинарно. Застанахте до нея. Първо може би да кажем с какъв аргумент беше прекратен договорът й, какво пише в официалните документи?

– Ясно е защо беше ударена по този начин вдъхновителката и организаторката на протестите на медицинските специалисти. Ясно е за всеки – да бъде сплашена, да бъде наказана, да бъдат предупредени всички, които биха дръзнали да излязат на улицата и да защитават своите права. Това е опит да бъде притиснато гражданското общество, да бъдат мачкани тези, които си отстояват правата. И като омбудсман не мога да толерирам подобни опити, не мога да не застана и да не се противопоставя с целия си ресурс. И като приятел, защото Мая Илиева вече е приятел – ние сме рамо до рамо от мисля, че от месец февруари, месец март, когато започнаха протестите. Институциите отново направиха това, което сега правят с гражданите, собственици на животни, които трябва да се унищожават. Опитаха се да разделят хората, да ги настроят едни срещу други: лекари срешу медицински сестри, пациенти срещу медицински сестри, опитаха се да разделят частни срещу общински, държавни болници, дадоха обещания, които не изпълниха, излъгаха ги министърът на здравеопазването, премиерът, обещавайки им, че от 1 юли те ще получат исканите увлечения на стартовата заплата. На практика това не се случи. И когато протестите им не спряха, действието на силните на деня е да бъдат смачкани, наказани, уволнени хората, които организират протестите.

– Това са знаците, които виждаме. Въпросът ми беше за документите, защото следва логичното – ще издържи ли в съда това уволнение?

– Определено няма да издържи, казвам го като юрист. Но нали всички си даваме сметка, че съдебната процедура ще се точи минимум една година, а вероятно и повече. Страхът, опитът хората да бъдат притеснени, да бъдат сплашени – това е един много подъл и долен метод на силните на деня да накарат хората да си мълчат, да не говорят, да не се защитават, да не протестират, да се примиряват. А съшият страх, опитът да се насади такъв страх забелязах вчера и сред собствениците на животни. Защото там предупреждението е: „Ние ти препоръчваме да си унищожиш твоите прасета. Но ако не го направиш, ние ще го направим насилствено, след това ние ще ти наложим санкции от 1000 до не знам колко лева.“ Тоест, опитът да ги притесняваш, да ги сплашваш, да ги респектираш наистина е изключително некоректен. Не по този начин трябва да се разговаря с гражданите. Всъщност, те са важните, те са главните, не чиновниците.

– Гледам тук, зад вас, една много хубава картина от София. Ясно е накъде тръгваме на финала на разговора.

– Само да завърша за Мая Илиева -ще стоя зад нея, ще я подкрепям в справедливата й кауза, и нея, и всички медицински специалисти. Респект към тях, респект към Мая. Утре (днес – бел. ред.) в 10.00 часа пред болница „Токуда“ ще има протест в нейна защита. Аз също ще бъда там и моето очакване е освен нейните колеги и медицински специалисти, и граждани да подкрепят Мая и да се противопоставят срещу този опит да се мачка гражданското общество.

– В 10.00 часа пред болница „Токуда“. -Той при това, това не е прецедент.

Един от участниците в протеста в „Обеля“ срещу презастрояването беше освободен от работа. И проучвам този случай. Отказано му е да му бъдат платени заработени суми. По същия начин имаше опит да се сплашат участниците на протеста срещу небостъргача „Златен век“, като им се заведоха искове за десетки хиляди лева. Имаше същата ситуация с младите хора от „Спаси София“. Този опит да се натискат граждани, които защитават правата си, няма как да не бъдат осъден.

– Влязохме в софийските теми. Малко повече от месец остава до момента, в който трябва да стане ясно Мая Манолова влиза ли в кметската надпревара. Какво би наклонило везните в едната или другата посока?

– Като омбудсман аз имам ангажимент да защитавам гражданите и да бъда посредник между гражданите и власите.

– Социолозите обаче вече броят гласовете.

– Когато едната страна я няма, когато няма с кого да преговарям, очевидно, че моята посредническа роля няма как да бъде свършена. Все по-трудно ми е и да защитавам правата на гражданите. Виждате, хората биват мачкани, уволнявани, техните справедливи искания не се изпълняват, властта продължава да ги лъже. Има опити да бъде блокирана моята дейност като омбудсман, да ми се пречи да си върша работата.

– Тоест, да ви разбирам, че засега по-скоро влизате в битката за кметския стол?

– От друга страна, спрягането на цялата пропагандна машина на властта, на всички приближени на властта медии срещу това, което правя, показва страх, показва огромно притеснение, показва паника. Някой много е притеснен от това дали аз няма да се кандидатирам за кмет на София. Опитът да ме вкарат във всякакви некадърни сценарии, да говорят от мое име, да разпространяват fake новини, медии и хора близки до властта, това няма как да ме сплаши, няма как да ме притесни. Показала съм, че решенията ги вземат аз, не под натиск, и ги вземам в интерес на гражданите. Така че моето решение ще бъде продиктувано единствено и само от интереса на гражданите. Срещам се с тях всеки ден, чувам ги какво мислят, и решението ми ще бъде оформено в резултат на техните очаквания.

– Тоест, засега по-скоро да.

– Но след като в една държава омбудсманът, който да защитава, който трябва да защитава гражданите и да се бори за техните права, е препятствай да си върши работата, след като е атакуван, след като има опити да бъде сплашен, да бъде дискредитиран, какво остава за останалите граждани.

– Финално: Мая Манолова и Слави Трифонов – възможна ли е тази комбинация? И имали ли сте изобщо разговори с бившия шоумен?

– Политически партии не коментирам. Намерения…

– То няма такава още.

– Няма как да коментирам политически проект, който и да е бил той, нито политическа партия. От друга страна, напоследък сме свидетели как много правещи телевизия хора, участващи в телевизионни програми хора правят проекти. Така че по-скоро вие сте по-осведоменото лица, стойки от другата страна, как да изглежда този проект. Може би хора като вас трябва да го коментират, не омбудсманът.

– Добре. Благодаря ви. Чакаме – до 16 септември имате срок да обявите дали влизате в битката. Тогава е финалният ден. Така че чакаме първите новини от вас.

– Очевидно притесненията са огромни, но опитът да ме накарат да не участвам също не е за подценяване. Но съм доказала, че съм смел човек, и че решенията ги взимам в интерес на хората и аз, а не други вместо мен.

Интервюто е на „Сутрешен блок“ на БНТ (Заглавието е на ЗЕМЯ)

07.08.2019

Национални телевизии

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни има договор

БНТ, Новини в 20.00 часа


Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни има договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Австрия вече няма да приема чужденци. С повече подробности включваме сега Татяна Йорданова.

Репортер: Илияна чакаше тази трансплантация на бял дроб от месеци. Тя беше първа в списъка с чакащите. Междувременно е важно да припомним, че още в началото на годината България сключи с виенска болница споразумение, което задължаваше болницата да извършва трансплантации на българи, които се нуждаят от такава и да обучава наши специалисти. Междувременно точно в тази болница се извърши успешно трансплантацията на Илияна. С нейната майка в „Тази сутрин“ Боряна Каменова имаше възможност да разговаря. Вижте повече в следващия репортаж.

Тази история даде надежда за щастливо начало за Илияна, която чакаше бял дроб отдавна. Засега трансплантацията му е невъзможна у нас. Две години беше невъзможна и чрез донорската мрежа „Евротрансплант“, защото страната ни не изпълняваше едно от изискванията – да има достатъчно донори. Това на практика блокираше шанса българи да бъдат спасени. Само че съдбата обича да показва, че няма нищо невъзможно. Тази година два бели дроба от български донори са били предоставени на „Евротрансплант“. България сключи споразумение с болница във Виена и щастливата новина за Илияна вече е факт.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това се случва благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството, защото за тях това може да е смърт, но спасяват по този начин други хора.

Репортер: От Виена се включи и майката на Илияна.

Галина Христова: Започва рехабилитация, лечение. Правят се всевъзможни изследвания за да се следи състоянието на пациента. Призива ми към министерството е да търсят и други възможности, не само във Виена трансплантират. Германия също е вариант. Франция, Англия…

Репортер: Вече ще се наложи да се търсят други варианти, защото Австрия официално спира да изпълнява трансплантации на чужденци. В списъка с чакащи бял дроб остават 18 човека. На всички тях майката на Илияна напомня истината, в която тя и дъщеря ѝ силно са вярвали.

Галина Христова: Искам да им кажа, че шанс винаги има.

Репортер: Днес по-рано се срещнахме и с директорът на изпълнителната агенция „Медицински надзор“ Росен Иванов и той каза, че в отказът на Австрия да изпълни трансплантациите не е лично отношение към България. Чуйте още какво каза той.

Росен Иванов: Австрия е взела решение, че известно време няма да извършва трансплантации на чужденци. Съвършено ясно ни беше казано, че това не е отношение към България. Най-общо казват, че имат прекалено голям брой чакащи австрийци и не могат с тях да се справят. Вероятно това е. Министерството провежда преговори с различни клиники от различни държави, водещи в тази област в Европа. Към момента обаче нямаме подписано споразумение.

Репортер: Така 18 души от списъка с чакащите в списъка ще продължат да чакат нова надежда. Австрия не се отказва от ангажимента да обучи наши специалисти, но това ще се случи от догодина и чак след това можем да разчитаме на надеждата, че в България ще може да се правят трансплантации на бели дробове.

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във виенската болница

БНТ, Новини в 23:00 часа


Водещ: Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във виенската болница, с която страната ни има договор. Малко след като ви съобщихме добрата новина, че е извършена успешна трансплантация на бял дроб на българка, стана ясно, че Австрия вече няма да приема чужденци.

Репортер: Тази история даде надежда за щастливо начало за Илияна, която чакаше бял дроб отдавна. Засега трансплантацията му е невъзможна у нас. Две години беше невъзможна и чрез донорската мрежа Евротрансплант, защото страната ни не изпълняваше едно от изискванията – да има достатъчно донори. Това на практика блокираше шанса българи да бъдат спасени. Само че съдбата обича да показва, че няма нищо невъзможно. Тази година два бели дроба от български донори са били предоставени на Евротрансплант. България сключи споразумение с болница във Виена и щастливата новина за Илияна вече е факт.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това се случва благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството, защото за тях това може да е смърт, но спасяват по този начин други хора.

Репортер: От Виена се включи и майката на Илияна.

Галина Христова: Започва рехабилитация, лечение. Правят се всевъзможни изследвания за да се следи състоянието на пациента. Призива ми към министерството е да търсят и други възможности, не само във Виена трансплантират. Германия също е вариант. Франция, Англия…

Репортер: Вече ще се наложи да се търсят други варианти, защото Австрия официално спира да изпълнява трансплантации на чужденци. В списъка с чакащи бял дроб остават 18 човека. На всички тях майката на Илияна напомня истината, в която тя и дъщеря ѝ силно са вярвали.

Галина Христова: Искам да им кажа, че шанс винаги има.

Водещ: Директорът на Изпълнителна агенция Медицински надзор Росен Иванов коментира, че отказът на Австрия да изпълни трансплантациите не е лично отношение към България. Вижте коментара му.

Росен Иванов: Австрия е взела решение, че известно време няма да извършва трансплантации на чужденци. Съвършено ясно ни беше казано, че това не е отношение към България. Най-общо казват, че имат прекалено голям брой чакащи австрийци и не могат с тях да се справят. Вероятно това е. Министерството провежда преговори с различни клиники от различни държави, водещи в тази област в Европа. Към момента обаче нямаме подписано споразумение.

Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор

БНТ, новини в 18.00 часа


Българите, които чакат за трансплантация на бял дроб, няма да могат да я получат във Виенската болница, с която страната ни имаше договор. Малко след добрата новина, че е успешна трансплантацията на бял дроб на българка, стана ясно, че Виена вече няма да приема чужденци.

Репортер: 28-годишната Илияна беше първата от списъка с чакащи бял дроб, която сбъдна мечтата си.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това се случва благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството, защото за тях това може да е смърт, но спасяват по този начин други хора.

Репортер: Добрата новина обаче беше помрачена. Първата от 2 години насам трансплантация на бял дроб на българин се оказва последна засега. Поне докато се намери нова болница, която да се съгласи да сключи споразумение с България. Австрия, за съжаление, отказва да продължи с трансплантациите на чужденци.

Росен Иванов: Съвършено ясно ни беше казано, че това не е отношение към България. Най-общо казват, че имат прекалено голям брой чакащи австрийци и не могат с тях да се справят. Вероятно това са проблемите.

Репортер: А щастието на майката на Илияна се превърна в призив към министерството.

Галина Христова: Призивът ми към Министерството е да търсят и други възможности, не само във Виена трансплантират. Германия също е вариант, Англия, Франция.

Репортер: Такъв път към други европейски болници вече се търси. Засега без резултат. 18 души остават в списъка, за да чакат нова надежда.

Галина Христова: Искам да им кажа, че шанс винаги има.

Първа белодробна трансплантация за български пациент

БНТ, Новини в 12.00 часа


Първа белодробна трансплантация на български пациент след близо 2 години прекъсване беше извършена във Университетската болница във Виена. 28-годишната Илияна Христова успя да дочака спасението. Трансплантацията е извършена миналата седмица, а Илияна от вчера е извън реанимация. Първо за БНТ пред Боряна Каменова добрата новина съобщи майката на момичето Галина Христова.

Репортер: Това не история с щастлив край. Щастливо начало е. Илияна и майка й чакат тази операция отдавна, но засега тя е невъзможна у нас. Две години е невъзможна и чрез донорската мрежа „Евротрансплант“, защото страната ни не изпълняваше едно от изискванията – да има достатъчно донори. Това на практика блокираше шанса българи да бъдат спасени. Само че съдбата обича да показва, че няма нищо невъзможно. Тази година два бели дроба от български донори са били предоставени на „Евротрансплант“. България сключи споразумение с болница във Виена. Първа в списъка беше Илияна. И щастливата новина вече е факт.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това се случва благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството, защото за тях това може да е смърт, но спасяват по този начин други хора.

Репортер: А може би още по-щастлива е майката на Илияна.

Галина Христова, майка на Илияна: Почва рехабилитация, лечение, правят се всевъзможни изследвания, за да се следи състоянието на пациента. Призивът ми към Министерството е да търсят и други възможности, не само във Виена трансплантират. Германия също е вариант, Англия, Франция.

Репортер: Тя има още един призив – към всички, които някога са си позволили думата „невъзможно“.

Галина Христова, майка на Илияна: Искам да им кажа, че шанс винаги има.

Репортер: Изглежда най-често употребяваната дума в този репортаж е щастие. И както и да се опитваме да го опишем, то най-просто и истински се изразява с две думи.

Държавата ще продължи да отпуска финансова помощ за дневни и квартирни разходи за лечение на деца в чужбина

БНТ, Новини в 20.00 часа  


Държавата ще продължи да отпуска финансова помощ за дневни и квартирни разходи за лечение на деца в чужбина. След закриването на Фонда за лечение на деца в чужбина и поемането на тези функции от Здравната каса, кабинетът актуализира механизма за подпомагане на деца, одобрени за лечение в чужбина и родителите им.

Няма западно нилска треска в България

БНТ, Новини в 12.00 часа


В момента в България няма Западнонилска треска. Това съобщи за Сутрешния блок на БНТ д-р Магдалена Баймакова от Военно-медицинска академия.

По данни на Европейския център за контрол на заразните болести в ЕС в момента има 33-ма души, заболели от Западнонилска треска. Те са в Гърция, Франция, Унгария и Италия.

Край на белодробните трансплантации за българи във Виена

БТВ, Новини в 19.00 часа


Край на белодробните трансплантации за българи във Виена – това се случва на фона на добрата новина, че след 2-годишно прекъсване българка е получила шанс за живот в Австрия.

Вчера се разбра, че 28-годишната Илияна Христова от Варна е трансплантирана успешно. Днес обаче Агенция „Медицински надзор“ обяви, че Австрия спира операциите за чужденци.

Репортер: Болница „Света Екатерина“ ще извърши първата белодробна трансплантация у нас, но едва когато медиците са подготвени от техните австрийски колеги. Очаква се това да се случи най-рано през 2021 г.

Първият български пациент, трансплантиран по линия на Евротрансплант, е през 2014 година. До 2017 г. 8 наши сънародници са оперирани там. И така до този момент, когато споразумението на България изтича, държавата не предприема стъпки да го поднови, а пациентите изпадат в задънена улица. Случаят на Илияна е първият след кризата.

Илияна получава най-чаканото обаждане на 29 юли – клиниката във Виена е намерила подходящ донор. Само за няколко часа пристига в Австрия.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо, благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството му, защото за тях това може да е смърт, но спасява по този начин 6-7 други човека. Много благодаря!

Тя се възстановява добре, прави първи стъпки, храни се и диша сама.

Галина Христова: От сърце пожелавам на всички нуждаещи се да изпитат това, което изпитваме в момента.

Наталия Маева: Тя може би преживя и е резултат на това, което направихме през последните 2 години. Знаете, този тъмен, черен период, с който все пак се преборихме донякъде, но сега се оказва, че отново сме в задънена улица.

Трансплантацията идва след прекъсване от 2 години и протести на пациенти. Част от тях не доживяха новото споразумение. Според него за Виена трябва да заминат 5-ма спешни българи. Изненадващо обаче агенция медицински надзор съобщи, че Австрия спира да трансплантира чужденци.

Росен Иванов: Това е категорично решение на австрийската страна и няма отношение към България.

Вече преговаряме с Германия и други европейски клиники, но засега без резултат. В списъка на чакащите за белодробна трансплантация са 19 души. В момента за тях алтернатива няма.

Репортер: Потърсихме за коментар и клиниката във Виена и очакваме техния отговор. Днес стана ясно и за пореден благороден жест на близки на човек, изпаднал в мозъчна смърт в Бургас. Донорската ситуация ще даде втори шанс на пациенти, за които трансплантацията е последна надежда.

Край на белодробните трансплантации за българи във Виена

бТВ, новини в 23.30 часа


Край на белодробните трансплантации за българи във Виена. Това се случва на фона на добрата новина, че след 2-годишно прекъсване българка е получила шанс за живот в Австрия. Вчера се разбра, че 28-годишната Илияна Христова от Варна е трансплантирана успешно. Днес обаче Агенция Медицински надзор обяви, че Австрия спира операциите за чужденци.

Репортер: Илияна получава най-чаканото обаждане на 29 юли – клиниката във Виена е намерила подходящ донор. Само за няколко часа пристига в Австрия.

Илияна Христова: Искам да благодаря на всички дарители, защото това е чудо, благодарение на тях. Както и на моя донор и семейството му, защото за тях това може да е смърт, но спасява по този начин 6-7 други човека. Много благодаря!

Репортер: Тя се възстановява добре, прави първи стъпки, храни се и диша сама.

Галина Христова: От сърце пожелавам на всички нуждаещи се да изпитат това, което изпитваме в момента.

Наталия Маева: Тя може би преживя и е резултат на това, което направихме през последните 2 години. Знаете, този тъмен, черен период, с който все пак се преборихме донякъде, но сега се оказва, че отново сме в задънена улица.

Репортер: Трансплантацията идва след прекъсване от 2 години и протести на пациенти. Част от тях не доживяха новото споразумение. Според него във Виена трябва да заминат 5-ма спешни българи. Изненадващо обаче Агенция Медицински надзор съобщи, че Австрия спира да трансплантира чужденци.

Росен Иванов: Това е категорично решение на австрийската страна и няма отношение към България.

Репортер: Вече преговаряме с Германия и други европейски клиники, но засега без резултат. В списъка на чакащите за белодробна трансплантация са 19 души. В момента за тях алтернатива няма.

Нови оплаквания от свръхскъпи лекарски услуги по морето

БТВ, Новини в 19.00 часа


Нови оплаквания от свръхскъпи лекарски услуги по морето. Надзорът вече проверява медицинските центрове след помивката на уши, струвала 500 лв. в курорта Златни пясъци. Какви са цените в Слънчев бряг?

Репортер: Общо 13 са регистрираните медицински центрове в Слънчев бряг и Несебър. Заедно с практиките на личните лекари и индивидуалните лекарски практики цифрата нараства на 60. Много малка част от тях имат сключен договор със Здравната каса. Дори и той обаче не прави услугите по-евтини. Ако се разболеете и нямате направление от личен лекар, цените са поне 4-5 пъти по-високи, отколкото в частни медицински центрове в Бургас, например. Така един преглед струва 160 лева, а рентгенова снимка – 120.

Преди дни 4-годишният син на Свилен вдига 40 градуса температура с разстройство и повръщане. От Спешния център в Несебър ги изпращат в медицински център в „Слънчев бряг”.

Свилен Стоянов: Казаха, че не работят с българи, понеже се оказа, че само за спането трябваше да дадем 350 лв., само за спане. Отделно за лекуване още 350 ни вземаха, 353 лв. за две банки глюкоза и сега другите лекарства вече не знам.

Двамата родители отказват престоя и си тръгват с детето в полунощ. Медиците обясняват, че цените по каса са само за пациенти с направление от личен лекар. Тези, които нямат, плащат по ценоразпис.

Д-р Станко Чобанов – управител на МСЦ в Слънчев бряг: В ресторанта зависи какво ще си поръчате. Не че клиниката е ресторант, ама в крайна сметка принципът е един и същ – ползват се определени неща, те струват толкова. Примерно, една травма на крак, ако се направи рентгенова снимка, цената ще е една, ако не се направи рентгенова снимка, цената ще е друга.

В Златни пясъци цените са идентични за целия курорт. В центъра, в който работи д-р Чакоян, прегледът струва 160 лева. Пациентите са предимно чужденци с медицинска застраховка.

Д-р Марио Чакоян: Това са цени, които са европейски и те просто не подлежат на коментар спрямо Европа. Дори цените са ни по-ниски от някои от по-популярните курорти в ЕС.

От Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ обясниха, че няма как да се месят в ценообразуването на услугите в частните медицински центрове, но могат да упражняват контрол.

Д-р Константин Гърневски от медицинския надзор: Ние контролираме обаче нещо много важно, това е дали тези хора надлежно са уведомени за тези свръхцени. И пациентът може да избере дали ще се лекува срещу 500 лева да му промият ухото, или ще отиде там, където цените са значително по-поносими за същата работа и същото качество.

Експертите проверяват и дали в кабинетите работят хора с нужната квалификация.

Репортер: Проверките започнаха от Северното черномомрие и се извършват при пълна секретност.

Успешна белодробна трансплантация на българка във Виена

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


След дълго чакане българска пациентка получи бял дроб във виенска клиника след дълго чакане. Други близо 20 души продължават да чакат животоспасяващата трансплантация, която не може да се направи в България.

Въпреки обещанията на здравните власти и споразуменията с австрийската болница, оттам вече отказват да приемат други наши пациенти.

Илияна Христова: Искам да живея още 2 пъти по 27 години, искам да създам семейство с приятеля ми.

Репортер: Преди година и половина Илияна се нарежда в листата. Едва през януари от министерство възстановяват договора с виенска клиника, който беше прекратен по неясни причини през 2017 г. След около 2-годишно прекъсване Илияна става първата българка, включена в европейската листа на чакащите. В края юли получи дългоочаквания бял дроб.

Илияна Христова: Много благодаря.

Репортер: Въпреки обещанията, че до края на годината във Виена ще бъдат приети още четирима българи, следващата пациентка, която подлежи на трансплантация е върната от там.

Магдалена Стоянова: Наш сътрудник от болницата във Виена съобщи, че ми е отказан преглед и не се знае дали ще се осъществи отново.

Тодор Мангъров: След Илияна, няма нито един, който да е включен в европейската листа на чакащите”,

Росен Иванов: Чакащите просто чакат, това е ситуацията. Австрийската страна прекрати, надявам се за кратко, трансплантацията на чужденци въобще.

Репортер: Здравните власти обещават, че януари ще започнат шестмесечни обучения във Виена на наши лекари, така че от 2021 г. и у нас да се осъществяват белодробни трансплантации. Било сключено и споразумение с европейска платформа за обмен на органи между 11 държави. Междувременно…

Росен Иванов: Алтернативата е трансплантация в чужбина разбира се.

Репортер: Кога? Трета година няма решение на този казус, с изключение на случая с Илияна.

Росен Иванов: Когато се сключи споразумение тогава.

Магдалена Стоянова: В момента съм годна за трансплантация, но не се знае след време какво ще се случи.

Репортер: За част от чакащите единственият вариант е да станат здравни емигранти.

Тодор Мангъров: Четирима са емигрирали. Един се лекува с иновативна терапия, която не е достъпна за българи, трима са трансплантирани успешно и още трима вървят по стъпките на емиграцията..

Репортер: А от чакащите у нас за година са починали повече от 10 души.

Частните медицински центрове сами определят цените си

Нова телевизия  Новини в 12.00, 19.00 часа


Частните лечебни заведения сами формират цените си. Тяхно задължение е обаче да ги обявяват, това заяви в ефира на НОВА проф. Владимир Пилософ от Изпълнителната агенция „Медицински надзор”. Контролният орган прави масови проверки в цялата страна и по Черноморието след като пациент плати сметка от 530 лева за промиване на уха в „Златни пясъци“.

Експертите от „Медицински надзор” проверяват доколко лечебните заведения отговарят на закона, какъв статут имат, какво разрешение за лечебна дейност и какви специалисти работят там, По думите на Пилософ цените трябва да са обект на проверка от страна на други институции. Резулатите ще бъдат обявени през следващите дни.

Владимир Пилософ: Текстът на закона е кратък и много ясен: частното заведение, което няма договор с касата по някакъв начин трябва да формира цени, както намери за добре. Трябва да има задължително ценоразпис, той трябва да бъде на видно място поставян. Ако е в България ще е на български, ако обслужват чужденци е редно да бъде и на чужд език.

След като на лечебното заведение е дадено правото да формира цени какво значи прекалено висока и прекалено ниска?

Репортер: Тоест може този преглед да е 5 300 лева?

Владимир Пилософ: Така излиза. В крайна сметка затова има различни видове лечебни заведения.

Национални радиа

Първа белодробна трансплантация на български пациент за последните две години е била успешно извършена в края на миналия месец

БНР, Новинарски час


Първа белодробна трансплантация на български пациент за последните две години е била успешно извършена в края на миналия месец. В университетската болница във Виена нов бял дроб е получила 28-годишната Илияна Христова от Варна, научи Хоризонт. Илияна е първата пациентка в листата на чакащи на „Евротрансплант” при новото споразумение, което страната ни сключи с клиниката във Виена на 25 януари. Скоро обаче други българи няма да бъдат трансплантирани там, тъй като Австрия обяви, че спира тези операции за чужденци. Това съобщи Росен Иванов, директор на Агенция „Медицински надзор”.

Новината за донор за бял дроб за Илияна родителите получават на 29 юли следобед от виенската болница и в полунощ операцията е вече в ход, разказва майка ѝ Елена Христова: „Аз все още съм много развълнувана и ми е трудно да повярвам, че чудото се е случило. Илияна се възстановява доста бързо според лекарите.”

На Илияна беше присъден бял дроб, след като страната ни подаде към „Евротрансплант” 4 органа, от които два бели дроба. Австрия обаче спира трансплантациите на бял дроб за чужденци, посочи Росен Иванов, директор на агенцията за медицински надзор: „Ние получихме съобщение за това, че Австрия спира изобщо временно трансплантациите на чужденци. Във всеки случай изрично ни беше казано, че това не е отношение към България.”

Затова страната ни води преговори за сключване на договор за трансплантации с клиники във Франция, Германия и Белгия: „Надявам се в близко време да се сключи договорът. До голяма степен решението се взима не от нашата страна.”

Необходими са промени в законодателството, за да се увеличат донорските ситуации и за да станем отново активен член на „Евротрансплант”, посочи зам.-председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Наталия Маева. Затова Австрия ни отказва да приема нови наши пациенти: „Още от 2016 г. в края на август имаше решение на тяхното министерство на здравеопазването броят на приеманите чуждестранни пациенти да бъде ограничен на 50%, но явно сега вече са решили, че тези страни, в които сме и ние, в това число Гърция, Румъния, просто не отговаряме на техните стандарти.”

18 пациенти чакат за трансплантация на бял дроб у нас.

Австрия е обявила, че спира трансплантациите за чужденци

БНР


Австрия, която досега беше единствената възможност за трансплантациите на бял дроб за нашите пациенти, е обявила, че спира трансплантациите за чужденци. Това съобщи за „Хоризонт“ Росен Иванов, директор на Агенция „Медицински надзор“. Отказ са получили Румъния, Гърция и други държави. Това става в момент, в който дойде добрата новина, че на 28-годишна жена от Варна успешно е бил присаден бял дроб в университетска болница във Виена в края на миналия месец. Още информация от репортера Гергана Хрисчева.

Репортер: България преговаря за сключване на договори за белодробни трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия, съобщи през „Хоризонт“ Росен Иванов, директор на Агенция „Медицински надзор“. Още повече, че от австрийска страна са спрели трансплантациите за чужденци, посочи той.

Росен Иванов: Ние получихме съобщение за това, че Австрия спира изобщо временно трансплантацията на чужденци. Във всеки случай изрично ни беше казано, че това не е отношение към България, някакво лошо отношение. Това е политиката на държавата за момента.

Репортер: Елена Христова, майка на трансплантираната успешно преди седмица във Виена 28-годишна Илияна Христова от Варна настоя да има и други клиники в Европа, където да се трансплантират българи.

Елена Христова: Илияна се възстановява доста бързо, според лекарите. Още на седмия ден тя беше изведена от реанимация.

Репортер: 18 българи чакат за трансплантация на бял дроб и пациентските организации настояват за промени в законодателството, за да се увеличат донорските ситуации у нас и страната ни да стане отново активен член на „Евротрансплант“.

Водят се преговори за сключване на договор за трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия

БНР  


Водят се преговори за сключване на договор за трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия, съобщи пред Хоризонт Росен Иванов, директор на агенция „Медицински надзор”.

Майката на трансплантираната успешно преди седмица 28-годишна Илияна Христова от Варна настоя да има и други клиники в Европа, където да се трансплантират белодробно българи. Тя обясни, че във виенската болница нямат капацитет да поемат всички чакащи.

Дългоочакваната новина за донор на бял дроб за Илияна родителите получават на 29 април следобед от виенската болница и в полунощ операцията е вече в ход, разказва майка ? Елена Христова: „Аз все още съм много развълнувана и ми е трудно да повярвам, че чудото се е случило. Илияна се възстановява доста бързо според лекарите. Още на седмия ден тя беше изведена от реанимация. Диша без кислород.”

На Илияна беше присаден бял дроб, след като страната ни подаде към „Евротрансплант” 4 органа, от които два бели дроба.

Водим преговори за сключване на договори с други клиники за трансплантация на българи, но това е процес, който зависи от двете страни, посочи Росен Иванов, директор на агенция „Медицински надзор”: „Германия, Франция, Белгия – активно се търсят контакти, и не само контакти, а и преговори се водят. Надявам се в близко време да се сключи договор. До голяма степен решението се взима не от нашата страна.”

От агенцията са подготвили програма за обучение на координаторите по донорство. Работи се по европейски проекти за оборудване на донорските бази и за закупуване на медицински самолет.

Присадиха успешно бял дроб на българка във Виена

БНР  


България преговаря за сключване на договори за белодробни трансплантации с клиники в Германия, Франция и Белгия, това съобщи пред „Хоризонт“ Росен Иванов, директор на дирекция „Медицински надзор“. Майката на трансплантираната успешно във Виена 28 –годишна Илияна Христова от Варна, настоя да има и други клиники в Европа, където да се трансплантират българи. Тя обясни, че във виенската болница няма капацитет да се поемат всички чакащи.

Още информация от репортера Гергана Хрисчева.

Репортер: На Илияна беше присаден бял дроб, след като страната ни подаде към Евротрансплант 4 органа, от които 2 бели дроба.

„Водим преговори за сключване на договори с други клиники за трансплантации на българи, но това е процес, който зависи и от двете страни“, посочи Росен Иванов.

Росен Иванов: Германия, Франция, Белгия. Активно се търсят контакти, не само контакти, но и преговори се водят, надявам се в близко време. В изключително голяма степен решението се взима не от нашата страна.

Репортер: От Агенцията са подготвили програма за обучение на координаторите по донорство, работи се по европейски проекти за оборудване на донорските бази и за закупуване на медицински самолет.

Австрия спира белодробните трансплантации на чужденци

Дарик радио


Австрия спира белодробните трансплантации на чужденци, а във Виена е единствената болница, с която България има споразумение за животоспосяващите операции – до пет подобни процедури на година. Това поставя пациентите у нас пред ново изпитатание. Страната ни води преговори с други държави, но към момента няма конкретен резултат, съобщи директорът на Изпълнителна агенция Медицински надзор Росен Иванов пред „Дарик“. Продължава и планът обучение на български екипи зад граница.

Репортер: Българските пациенти, които очакват белодробна трансплантация, са поставени пред ново изпитание. Клиниката във Виена е единствената, с която България има споразумение за до 5 такива процедури на година – спира да приема чужденци. Новината беше потвърдена пред Дарик от директора на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Росен Иванов.

Росен Иванов: Ситуацията е такава: към момента австрийската страна е взела решение, което е суверенно и ние не можем да повлияем върху него. Ние правим опити да намерим алтернативи. Имаме споразумение с австрийската болница и с други нямаме, защото нямаме право. В рамките на „Евротрансплант“ е допустимо само с една клиника.

Репортер: Иванов определи решението на Австрия като „внезапно“. Страната ни води преговори с други клиники за трансплантиране на български пациенти, но за момента няма конкретен резултат. Продължава и обучението на българските специалисти, но у нас все още такава процедура не се извършва.

Росен Иванов: Едното е да изчакат ситуацията, в която може да се продължат трансплантациите. Това могат да направят. Друго какво бих могъл да кажа? Вие задавате някакви реторични въпроси.

Репортер: Не е реторичен, мисля, че е човешката страна.

Росен Иванов: Човешката страна, всички чакащи имат нашата подкрепа.

Репортер: Според Тодор Мангъров, председател на „Асоциация пулмонална хипертония“ страната ни трябва да търси варианти и извън организацията „Евротрансплант“, с която работи в момента.

Тодор Мангъров: В настоящия момент ние сме в същата ситуация, в която бяхме в края на 2018 година – тоест няма нито пациент, включен в европейска листа на чакащите, няма никаква ясна визия как би могъл този пациент би могъл да бъде включен в листата на чакащите. Единствената болница, която обслужваше български пациенти, в момента отказва да ги обслужва. Отново имаме само обещания и говорене в бъдеще време от страна на Министерство на здравеопазването.

Репортер: Новината идва на фона на трансплантацията на 28-годишната Илияна Христова преди дни. Момичето вече е с нов бял дроб и се възстановява. За момента обаче тя ще остане единственият български пациент, преминал през процедурата.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 08.08.2019