На кръстовище в Ямбол: Джип блъсна линейка болен на носилка излетя

Христо ХРИСТОВ

Телеграф  стр. 7


Шофьор на джип се вряза жестоко в линейка на кръстовище в Ямбол, а при удара вратата се отворила и пациент на носилка излетял на шосето. При жестокия инцидент са ранени лекарката и водачът на спешната кола. Катастрофата станала вчера в 9,10 ч. на червен светофар. По информация на полицията джипът не се е съобразил с включения светлинен и звуков сигнал на линейката и директно се е забил в нея.

Помощ

Линейката се движела с болен пациент, когато стигнала до кръстовище в центъра на града. Там движението се регулирало от светофар. За спешната кола светело червено, а за джипа зелено, споделиха очевидци. Линейката обаче карала с включена лампа и сирена, което й дава предимство при преминаване. Водачът на джипа обаче въобще не се съобразил с това и директно се врязал странично в автомобила на Спешна помощ. При удара се отворила задната врата и болният изхвърчал навън с все носилката, но не е пострадал тежко, разказаха още очевидци на ужасяващата ситуация.

Травми

Лекарката от Спешна помощ – Ямбол е пострадала сериозно при сблъсъка и има открита рана на главата. Шофьорът е с по-леки травми. Те незабавно били закарани в болницата за преглед и лечение. Пациентът също е бил откаран за лечение, както и водачът на джипа. Няма опасност за живота на никого, уточниха от лечебницата. Виновният шофьор ще бъде санкциониран, но е назначена проверка по случая.

10.08.2019

Национални телевизии

Изтече срокът търговците на лекарства у нас да се включат в Европейската система срещу фалшивите медикаменти

 БТВ, Новини в 19.00 часа


Изтече срокът търговците на лекарства у нас да се включат в Европейската система срещу фалшивите медикаменти. Всяка трета аптека още не го е сторила. Какви ще са последиците за търговците и за пациентите? – Мария Ванкова по темата:

Репортер: Намирам се в аптека, на която и предстои да се присъедини към така наречената „Система за верификация на лекарствата”, тоест за проверка на автентичността им. До момента към тази система са се присъединили 2300 аптеки, 65 процента от аптеките у нас. Тепърва обаче предстои в законодателството да се въведат санкции за тези, които не са се присъединили.

Невена е собственик на малка аптека в София, не е срещу системата, а срещу начина, по който тя се въвежда в България. Аптеките сами си осигуряват компютър, ако нямат софтуер и четец, за да проверяват новите индивидуални кодове за всяка опаковка. За Невена това е 1000 лева разход.

Невена Цанева: Нещо, което ни вменяват като задължение да вършим чужда работа, като за това не само че не ни се заплаща, а ние трябва да инвестираме, ние да плащаме.

Нели Георгиева: За сигурност на пациентите мисля, че трябва да има такива устройства по аптеките.

Саад Алуани: Маркираме кода на четеца и излиза съобщението дали лекарството е фалшиво или не. Когато е оцветено в зелено, в случая, опаковката е на разположение да бъде отпусната, тоест тя си е истинска и няма никакви съмнения, че е фалшифицирана.

В БТВ „Репортерите” разказахме за случай, в който системата лови 4 фалшифицирани опаковки с онколекарства изнесени от България за Холандия. Разследването все още тече. Почти всички търговци на едро у нас са се включили в системата, една трета от аптеките обаче – не.

Богдан Кирилов: При осъществяване на текущия контрол колегите проверяват за свързаността на търговците към системата, като на обектите, които все още не са се свързали се прави предписание.

Невена Цанева: До последнво изчаквах, но така или иначе подадох молба за включване на верификации, защото глобите са чудовищни.

Здравното министерство обаче тепърва ще публикува за обсъждане глобите. За аптеките се предвижда да стигат до 3000 лева при първо нарушение и до 10 000 при повторно. Докато не станат факт търговците няма как да бъдат санкционирани, нищо че срокът за включване в системата изтече.

Репортер: Очаква се през новия парламентарен сезон депутатите да гласуват санкциите.

Национални радиа

Нови апарати и оборудване получи Отделението по хемодиализа към Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян

 БНР


Нови апарати и оборудване получи Отделението по хемодиализа към Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян.

В края на 2018 г. болницата в областния град получи от Министерството на здравеопазването целева субсидия от 271 000 лв. Със средствата са закупени 6 апарата за хемодиализа на стойност близо 144 000 лв., система за предварителна обработка на водата за хемодиализа за около 60 000 лв., 7 електрически хемодиализни легла, извършени са и освежаващи ремонти.

С получените от МЗ средства дейността на отделението за хемодиализа е обезпечена за 10 години. На досега действащите апарати ще бъде направена профилактика. Част от тях ще останат като резерви. В момента на диализа в отделението са 33 пациента от цялата Смолянска област.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 11.08.2019