1300 аптеки още не работят с новите кодове за лекарствата

Ана Атанасова

в. Сега, стр.5


2300 аптеки са свързани вече към т.нар. система за верификация, като това са почти 100% от аптеките, които работят със здравната каса, и около 65% от общия брой на аптеките, които трябва да се свържат със системата. Те са общо 3600, т.е. 1300 аптеки още не са готови да продават лекарства с рецепта с новите специални кодове, които трябва да се сканират. Това сочат данните на здравното министерство в края на гратисния период за въвеждане на новата система, който изтече в края на миналата седмица – на 9 август.

Системата беше въведена с европейска директива в целия ЕС на 9 февруари 2019 г. Целта й е да се ограничи разпространението на фалшиви медикаменти. Производителите поставят индивидуален идентификационен код на всяка опаковка, който се сканира от търговците и аптеките и данните се пращат в обща система. Ако не се сканира кодът, лекарствата не могат да се продават. Тъй като това изисква инвестиции в софтуер и четци, част от аптеките у нас поискаха гратисен период и го получиха. Подобни е имало и в повечето европейски държави, обявиха от МЗ.
Европейският регламент предвижда санкциите за аптеките, които не са се включили в системата, да бъдат определени в националното законодателство на всяка държава членка. „По тази причина в момента Министерството на здравеопазването подготвя промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които предстои да бъдат публикувани за обществено обсъждане и да бъдат внесени в Народното събрание в началото на новия парламентарен сезон. След приемането и влизането им в сила ще е налице основание за налагане от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата на съответните санкции. Чрез тях ще бъдат уредени и задълженията и действията на участниците в законната верига на доставка на лекарствени продукти при съмнение за фалшифициран лекарствен продукт“, обявиха от МЗ. Това на практика означава, че гратисният период се удължава – до приемане на поправките, тъй като дотогава няма да има законови основания за санкции.

„До влизане в сила на промените Изпълнителната агенция по лекарствата при осъществяване на текущия контрол напомня и прави предписания на обектите, които все още не са се включили към системата“, допълват от МЗ.

***

в. Сега, стр.3


У нас има епидемия от морбили, обяви бившият национален консултант по епидемиология Мира Кожухарова пред Би Ти Ви. От февруари до 8 август има потвърдени 1134 случая. Болестта се разпространява и през лятото, което е нетипично за морбили, а всяка седмица се регистрират по около 20 нови случая на заразени, допълни тя. Междувременно стана ясно, че е регистриран пръв случай на болестта и във Варна – при неимунизиран млад мъж, който е работил на летището.

Средната заплата в София е 1729 лв., в Благоевград – 809 лв.

в. Сега, стр.3


София остава различна България от останалите области на страната и пропастта между нея и най-бедните се разширява. Средната заплата през второто тримесечие в столицата е 1729 лв. и това тегли нагоре средната заплата за цялата страна, въпреки че всички останали области са под средното равнище. Две области – Видин и Благоевград, не успяват да постигнат дори наполовина софийското ниво. Картината допълнително изкривява и ИТ индустрията, в която средното възнаграждение вече надхвърля 3000 лв., докато във витрината на страната – хотелиерството, заплатата е докретала едва до 782 лв. Това показват данни на НСИ за наетите лица и средната заплата.
Средната заплата за страната за второто тримесечие е 1260 лв., но в 17 области няма даже и 1000 лв. Благодарение на шепа големи предприятия няколко области се доближават до средното ниво. На второ място след София по доходи е Софийска област – 1197 лв., следвана благодарение на АЕЦ от Враца с 1183 лв. В Стара Загора енергийният комплекс „Марица-изток“ тегли заплатите нагоре до 1164 лв. В горната граница по доходи е и Варна със средно възнаграждение от 1156 лв. В Пловдив средната заплата е 1093 лв.

Областта с най-ниска средна заплата у нас е Благоевград, която в последната година трайно измести Видин от дъното на статистиката. В Благоевград средното възнаграждение през второто тримесечие е 809 лв., докато във Видин е 819 лв. Още гонят средна заплата 900 лв. и в Хасково (884 лв.), Кюстендил (878 лв.) и Смолян (894 лв.). В ниския диапазон на доходите са още Силистра (914 лв.), Монтана (916 лв.), Кърджали и Сливен (934 лв.). По-близо до 1000 лв. са Ловеч (973 лв.), Велико Търново (989 лв.), Шумен (997 лв.), Пазарджик (995 лв.). С малко успяват да прехвърлят 1000 лв. възнагражденията в Перник (1007 лв.), Бургас (1029 лв.), Разград (1033 лв.) и Русе (1032 лв.).
В статистиката по икономически дейности първенците са добре известни. „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“, където влизат и ИТ фирмите, е безспорен лидер с 3053 лв. средна заплата за второто тримесечие на тази година. Над 2000 лв. средно получават заетите в още два сектора – финансови и застрахователни дейности (2174 лв.) и производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива (2048 лв.). В добивната промишленост средното възнаграждение е 1815 лв., в професионална дейност и научни изследвания – 1760 лв.

Над средната заплата получават в още три сектора. В сектор „Образование“ доходите достигат 1272 лв., а в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – 1286 лв. И двете обаче не могат да се мерят със заетите в държавното управление, където средната заплата вече е 1400 лв. На другия полюс, както обикновено, е хотелиерството, където заплатите допълнително се задържат ниски благодарение на вноса на работна ръка – 782 лв. В селското стопанство възнагражденията са средно 985 лв., а в строителството – 974 лв.

***
НОЖИЦА
Вместо различията между бедни и богати да намаляват, те се увеличават. Миналата година през същия период – второто тримесечие, заплатата в Благоевград е била 48.94% от софийската, а сега е 46.79%. Заплатата в София расте и с по-бърз темп – 13.89% годишно, докато в Благоевград за същото време ръстът е 8.88%.

Без глоби поне до есента за аптеките, които не се вържат към системата срещу фалшивите лекарства

в. 24 часа ,стр.4


Аптеките, които не са свързани към европейската система за верификация на лекарствата, ще получават предписания и напомняне от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата да изпълнят задължението. Вероятно още от есента обаче ще може и да ги глобяват. Това предвиждат промени в

Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които здравното министерство готви. Те ще бъдат внесени за обсъждане в парламента наесен и след влизането им в сила ще могат да се налагат санкции.

Системата за верификация, която следи за фалшиви лекарства, беше въведена с европейска директива през 2011 г., а крайният срок за закупуване на необходимия четец на кодове и включване в нея беше 9 август. Дотогава задължението са изпълнили 2300 аптеки у нас, което е близо 100% от тези, които имат договор с НЗОК и 65% от общия брой. Още 1300 аптеки са извън системата.

Болничните за дълги уикенди на морето повече от тези в грипна епидемия

Българите боледували 4 млн. дни през първите три месеца на годината

Цветелина СТЕФАНОВА

в. 24 часа , стр.5


Болничните за дълги уикенди на морето удариха нов рекорд. Само през април, май и юни са издадени около 1 милион листа.

През първите три месеца на годината, когато бе и пикът на грипа, има издадени около 678 хил. болнични.

Още през май от Националния осигурителен институт се усъмниха в нарастването на болните работници и служители около празниците. Тъй като между Великден и Гергьовден се получиха общо 8 почивни дни с разпръснати между тях 3 работни, така някои си събраха с помощта на болничен 11 дни ваканция накуп.

Само през първите 6 месеца на тази година болничните са стигнали 1,7 млн., а прогнозата сочи, че до края на 2019-а ще станат 3,5 милиона. Това бе причината премиерът Бойко Борисов да предупреди в началото на юли лекарите да внимават, за да „не се стига до арести на медици“. „Това е страхотен бич и за работодателите, някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са още 1,5 млн. повече заболели, което няма как да е истина“, обясни тогава Борисов. Зачестявали случаите хора да вземат болнични без причина с ясното съзнание, че работодателят и бюджетът ще им плащат. „А те отиват да берат гъби, ягоди, през това време си им текат заплатите, не могат да бъдат заместени“, разгневи се премиерът. И поиска мерки за ограничаването на фалшивите листове.

Наблюденията на бизнеса показват, че винаги около празници болничните се увеличават с 30%. Те поискаха първите три дни да са неплатени, вместо да се плащат от работодателя. Депутатите от „Воля“ пък предложиха първите 3 дни да се плащат от държавата.

Българите са ползвали болнични за 3 957 403 дни през първите три месеца на годината, за тях държавата е изплатила близо 130 млн. лв. Средно болните са взели 189,76 лв. обезщетение, или по 32,99 лв. на ден. Болничните през първите три месеца са с 20 хил. повече спрямо същия период на миналата година.

Продължава тенденцията жените да боледуват повече. В болничен те са били над 2 270 022 дни, докато мъжете са били на легло 1 687 381 дни. Жените обаче вземат с 3,65 лв. по-малко на ден от силния пол, освен това обикновено те гледат децата, когато се разболеят.

Най-болнави са хората над 65 години, които са ползвали над 45 хил. обезщетения за общо заболяване. Хората под 35 г. пък не минават границата от 20 хил.

Най-много болнични -249 253, са издадени на софиянци, докато в Пловдив те са почти три пъти по-малко. Топ 3 на най-болнавите се запълва от Варна с 48 617 обезщетения. Най-малко болнични са ползвани във Видин, където са едва 4614. Около 9000 са в Добрич, Търговище, Разград и Кърджали.

1110 чужденци също са излезли в болничен през първите три месеца на годината. За тях държавата е платила 226 хил. лв. за над 5000 дни. Средно на ден те са вземали 44, 91 лв.

Статистиката показва, че по-често в болничен са били работниците от малките предприятия. Така във фирми до 9 души средно един човек е ползвал по 14 дни, а в тези с над 500 души – 9 дни. (Виж таблицата горе.)

308 хил. са болничните от първична извънболнична медицинска практика. За зъболекар пък са изплатени 115 обезщетения за 13 хил. лв.

383 819 са общо първичните болнични листа, което означава, че всеки втори е бил продължен. 50 хил. са обезщетенията за хора, които гледат болен член от семейството. Като едва 5402 от тях са били мъже.

Жената със западнонилска треска се оправя

Камелия АЛЕКСАНДРОВА

в. 24 часа , стр.19


Състоянието на 60-годишната жена от Берковица, при която беше установен случай на западнонилска треска, се подобрява. Пациентката вече е стабилна и е приведена от неврологично в инфекциозно отделение. Диляна Богданова страда от диабет. Преди около две седмици усетила образувания като топчета зад ухото и по врата. Влошила се и не можела да стане на крак. Предполага, че е ухапана в село Ягодово.

В болницата постъпила в безпомощно състояние – отпаднала, дезориентирана, с висока температура и силно главоболие. Лекуващите я д-р Събчева и д-р Господинова първоначално сметнали, че е инсулт, но треската била установена и е приложено адекватно лечение.

Западнонилската треска е вирусна инфекция с природноогнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари, напомнят експертите от РЗИ – Монтана.

Разграничават се 2 генетично различни подгрупи щамове на вируса

Вирусите от първа подгрупа са по-разпространени и се срещат в Африка, Близкия изток, Европа и Северна Америка и са причинители на големи епидемии. Тези от втората подгрупа, циркулиращи в Африка, са внесени напоследък в Европа (Унгария, Румъния, Гърция).

Резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. Хората се заразяват основно при ухапване от комар (предимно комари Culex), но е възможно възникване на инфекция и при органна трансплантация и чрез преливане на кръв.

Инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни.

Западнонилската треска обикновено протича леко или умерено тежко, с грипоподобни симптоми -температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно и практиката показва, че това са около 80%. По-тежки неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са редки, предимно при хора в напреднала възраст. Лечението не е специфично, провежда се симптоматична терапия. Няма ваксина срещу вируса на западнонилската треска, казва директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.

Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на

разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност.

Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много от тях са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото навън (дълги ръкави и крачоли). Замрежването на врати и прозорци и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра мярка. Важно е да се намалят местата със застояла вода навън, тъй като тя е среда за размножаване на комарите -да не се оставят непокрити съдове с вода през летния сезон; вода, която не е покрита, да се подменя (басейни, шадравани); да не се разхвърлят безразборно съдове, в които може да се задържа дъждовна вода – в нея се развиват ларви на комари; малки водоеми като разливи край чешми да се премахват, ако нямат стопанско значение.

На 11 общини в област Монтана е издадено предписание за провеждане задължителни хигиенни и противоепидемични мерки.

4480 лв. обезщетение за наранена глава, 323 337 лв. при смърт след катастрофа

Най-високи суми ще се изплащат на децата на загинал – до 60 хил. лв.

Румяна ДЕНЧЕВА

в. 24 часа ,стр.9


4480 лв. обезщетение ще се дават при леки контузии на глава и гръден кош след катастрофа. Това предвижда проект за методика за изчисляване на обезщетенията. Сега за такава травма се плащали 2000 лв.

323 337 лв. общо ще се полагат за 3-ма преки наследници на загинал при пътен инцидент. Сметката е за мъж на 49 г. с 24 хил. лв. годишен доход, а парите са за съпругата и две непълнолетни деца. Без методика застраховател платил 340 хил. лв.

С подобни примери председателят на Асоциацията на застрахователите Константин Велев, членът на УС Светла Несторова и шефът на Гаранционния фонд Борислав Михайлов представиха в понеделник методиката, по която ще се смятат имуществените и неимуществени вреди.

Вариантът за методика е разработен от консултанта „HLB България“, избран от Гаранционния фонд след конкурс.

Проектът е внесен в Комисията за финансов надзор. Регулаторът трябва да подготви наредба, с която методиката да бъде въведена.

200 травматични точки да определят размера на компенсациите, изплащани от застрахователите, предвижда проектът. Всяка точка носи сума, равна на минималната заплата в момента на изплащане на обезщетението. За 2020 г., когато се планира методиката да е в сила ще е 610 лв. Според Велев това е добър вариант, защото автоматично ще се актуализира.

Методиката въвежда лимити за всеки роднина и максимален брой точки, по които да се пресмята обезщетението. За по-далечните родственици максималният размер е 5000 лв., колкото е записан и сега в Кодекса за застраховането.

Лимитите може да бъдат надхвърляни при особени случаи, се предлага с проекта – например, ако дете е било свидетел на смъртта на пътя на родителите си. За подобни казуси има коефициент, който ще коригира обичайната сума нагоре.

За да влязат в листата на имащи право на компенсации, близките на пострадалия или загиналия ще доказват, че са били в едно домакинство, т.е. са имали общ бюджет.

Изплащаните суми ще включват разходи за лечение и възстановяване, загуба на доход, ако има процент инвалидност, и разходи за преустройство на дома и грижи, а също така и за компенсация за неимуществени вреди. Броят точки и при двата вида зависи от възрастта на пострадалия и от неговия доход.

Наследниците на починали при катастрофи имат право на компенсация за пропуснати ползи, размерът на които зависи от нетните приходи на загиналия, както и от техния статут спрямо него и тяхната възраст – непълнолетни, пенсионери или работещи.

Право на обезщетение, според методиката, имат съпруг, или такъв, с който починалият е живял на семейни начала, както и деца, включително осиновени.

Лимитите за неимуществени вреди за съпруг са от 40 до 60 хил. лв. в зависимост от продължителността на съвместния живот. Дете до 18 г. може да очаква 50-60 хил. лв., а ако е пълнолетно – 30-50 хил. лв. Родител може да очаква обезщетение от 40 до 60 хил. лв., а всички останали роднини и близки – до 5000 лв.

Обезщетенията могат да се плащат и разсрочено например на всеки три години.

Доходът, който се компенсира от застрахователите, ще се гледа за

3 години назад, ще се доказва с документи и ще се взема най-високата сума. Обезщетенията ще се изчисляват, като се отчита колко още години е имал загиналият до пенсионирането си и с колко биха се увеличили доходите му заради инфлацията.

Според застрахователите действието на методиката ще затвори ножицата между размера на обезщетенията, присъждани от различни съдилища в момента.

Юристи обаче твърдят, че методика, разписана в наредба, не може да има задължителна сила за съдилищата. Според Велев няма как да си знае дали съдиите ще се съобразяват с нея, но тя била обективна база, на която да стъпят за решенията.

„Целта ни бе да намерим баланс, това е само предложение, от нея могат да отпадат текстове, а други да бъдат променени“, каза една от авторките на проекта Розалина Градинарова. Юристи от Асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче твърдят, че сумите ще намалеят. В момента съдът при смърт на пътя давал 120 хил., а  с методиката таванът ставал 80 хил.

Проф. Иван Поромански, началник на Клиника по гнойно-септична хирургия УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, пред „Труд“:

Късните усложнения на диабета обхващат всички органи

Ирен Делчева

в. Труд, стр.10,11


При 25% от всички хора с диабет, се развиват проблеми със стъпалата, свързани с болестта, като голямата опасност е развитието на инфекция и в крайна сметка ампутация на някой от крайниците. Световната здравна организация признава, че има епидемия от диабет. Инвалидизацията в резултат на болестта е често явление, у нас болните са се увеличили в пъти през последните години и тази тенденция продължава. С най-тежките резултати от диабета, както и на други тежки инфекции се занимава единствената у нас и на Балканите Клиника по гнойно-септична хирургия към „Пирогов“.

– Проф. Поромански, колко пациенти годишно минават през клиниката ви?

– През последните 2 години средно минават между 2500 и 2800. Докато през 2002 г., ако минеха 800 пациенти, смятахме, че е много. Постепенно с течение на времето нещата станаха в този обем, който е в момента. Може би през тази година ще бъдат 3000 пациенти.

– Защо има такова увеличение?

– Всичко е в резултат на късните усложнение на диабета. Той вече приема характер на епидемия, защото обхваща все повече хора. Има значение начинът на живот, стреса, как си почиваме. В световен мащаб болните от диабет се увеличават. Навремето те са умирали поради липсата на инсулин. След откриването му се смята, че диабетът е излекуван. Не се е знаело обаче, че основният проблем е, че хората не умират от диабетна кома или хиперглекимия, а късните усложнения на диабета, които обхващат почти всички органи и системи кръвоносни съдове, бъбреци, сърце, крайници. Абсолютно всички органи и системи се засягат след един определен период от т.нар. давност на диабета. И поради тази причина в един момент започва бум именно на тези късни усложнения.

– Диабетното стъпало ли е най-страшното усложнение, заради което човек губи крайниците си?

– Ние говорим не за диабетно стъпало, а за инфектирано диабетно стъпало и за другите инфекции, които настъпват при диабетно болни, или при други хора. С една дума, ние сме една инфектна хирургия, която се занимава с възпалителните хирургични процеси в човешкото тяло, като ние не влизаме в коремна кухина, в гръдна кухина, в черепната кухина, но всички възпалителни процеси, които изискват хирургична намеса, или ги консултираме, или ги оперираме или назначаваме съответното антибиотично лечение.

– Човек с диабетно стъпало може ли да избегне ампутацията на крайник?

– В интерес на истината основното, което трябва да се прави, това е профилактиката. Мерките, които трябва да се вземат, за да не се стигне до ампутация, са наблюдение на стъпалото, грижи за него – удобните обувки, удобните чорапи, да не се ходи бос, вечер краката да се мият с хладка вода. Това са грижите за диабетното стъпало. Когато се открие диабетът, първо се определя каква ще бъде терапията – хапчета, инсулин или инсулинова помпа. Започва от лечението, преминава се през диетата, през наблюдението на този диабетик със съответните периодични профилактични прегледи, с проблемите, които има – да има с кого да сподели за проблемите си, да има къде да бъде изпратен. За съжаление в това отношение сме доста назад.

– А може ли човек да не знае, че е диабетик и изведнъж да получи тази фатална инфекция, от която може да остане без крака?

– Да, може. Случвало се е тука пациенти, които идват за ампутация, да са с новооткрит диабет, или ние им откриваме диабета, когато влизат в болница при нас.

– Толкова ли е безсимптомен диабетът?

– Не говорим за безсимптомен, а за това, че човекът не е ходил на профилактични прегледи. Има хора с намален глюкозен толеранс или в преддиабетно състояние, но това са неща, които се хващат със съответните изследвания, със съответната профилактика. Когато повече хора са обхванати, тогава и успехите ще бъдат подобри, защото всичко се хваща навреме. А когато човек дълго не се е лекувал, в един момент започнат усложненията. В нашата здравеопазна система е заложена профилактиката, но не само лекарите, но и пациентите, не обръщаме толкова внимание. Едно нещо, което се хване навреме, е винаги по-лесно и за самия пациент, и за здравната система.
– Защо българинът е толкова немарлив към здравето си?

– Не съм си задавал този въпрос. Съществуващата здравна система у нас не мисля, че е лоша. В България достъпът на пациента до лекаря е изключително скъсен и бързо можеш да се срещнеш с лекар, който да ти свърши работа, в чужбина това го няма, там се чака. Като че ли българският пациент го е страх да отиде на лекар и лекарите в нашето общество, едва ли не, са черните овце. А след това непрекъснато се говори, че били некомпетентни и не знам още какви. Компетентен е този, който ти свърши работа. Но ти не можеш на 100% да излекуваш никого. Има болести, които нямат лечение. Например диабетът е болест, която е хронична. Късните усложнения зависят от състоянието, от давността на диабета, от състоянието на съдовете, на нервните окончания. Тази болест я има в цял свят и навсякъде лечението е едно и също. Но в чужбина има профилактика. А на българина ти му казваш какво да прави, той го игнорира. Той чете интернет, някакви книги, слуша кой какво казал. Няма нищо лошо, но просто не става така. Тук идват хора, които са си поставили диагноза – аз имам еди какво си. Да, ама нямаш. И като започнат пациентите с раните – тази рани еди-кои си я излекувал с еди какво си и аз така направих. Аз му казвам – абе, човек, зад раната седи някаква причина. Ако ти не лекуваш причината, няма да имаш успех, няма как.
– Вашата клиника достатъчна ли е за този обем от пациенти?

– Не е, но никой не иска да направи друга. Всеки иска леки пациенти. А нашата клиника е тежка, патологията е тежка и никой не ги иска тези пациенти. Ако мислим за бъдещето, може би е разумно да се направи един център, който да се занимава с късните усложнения на диабета. Това, което се прави в чужбина, не сме го измислили ние. Обхваща се всичко – там са и съдова хирургия, инвазивни кардиолози, невролози, терапевти, ендокринолози, ордопеди травматолози, там са диабетни сестри. Може да се направи такъв център, в който да има не само хирургия. Ние в момента гасим пожари. А трябва предварително да се обхване всичко, да има не само лечебна дейност, но и просветителска, информационна. Да знае пациентът, че ако той не прави това и това, шансът му да попадне в хирургично отделение или това за диализа, е голям. С две думи – да се удължи животът на пациента и качеството на живота му.

– Вие как се насочихте към тази толкова тежка специалност?

– Случайно. Нямаше място в „Пирогов“ за лекари и аз дойдох тука. През 1988 г. останах безработен няколко месеца. През 80-е години да си намериш място в болница, беше страшно трудно. А сега ако има кандидати, веднага ги взимаме. Та тогава останах без работа, а имах две деца. Бях военен лекар 3 години и в един момент реших, че не ставам за военен. Имах късмета, че по Варшавския договор имаше през 88-а година някакво съкращение и съкратиха цялото поделение. Предложиха ми по-висока длъжност в Станке Димитров, с жилище, парите бяха доста добри, но не пожелах. Търсих работа и по поликлиники, и в болници, никъде нямаше, само това място тука намерих. Мене от студент ме влечеше хирургията. Още през 81-а година бях в кръжок по спешна хирургия в „Пирогов//, помагахме на лекарите и се запалихме. Така че случайно попаднах в гнойно-септичната хирургия, аз въобще не знаех, че има такава, но само тук имаше място. Дойдох за малко и останах. През 91-а се отвориха места в коремната хирургия и бях решил да отида там. Един колега от нашата клиника тогава ми каза – Поромански, стой си тука, винаги си в първата десятка – ние сме 10 човека в цяла България. Приех го на майтап, но останах. Бях ординатор, след това научен сътрудник, дисертация защитих, доцент, след това професор.

– Знам, че вие оперирате непрекъснато, не са толкова много клиниките, в които началникът постоянно е в операционната, защо?

– Така съм свикнал, на мен в операционната ми е най-спокойно и най-добре. Ако няма нещо спешно административно, всеки ден гледам да оперирам.

– Какво ви разстройва в работата?

– Понякога отношението на пациентите и отношението на близките им. Те тръгват към тебе много пъти с някаква арогантност и предубеждение. И в нашите среди има черни овце, но не всички са такива. В края на краищата ние никога не сме искали лошото на пациента. Гледаме да направим максималното за него. Аз през 2002 г. станах началник на клиниката и оттогава тя се развива. Имахме един интернист и един анестезиолог, в момента имаме трима анастезиолога, двама интернисти, сестрите са ни повече. На базата на този пациентопоток, който непрекъснато се увеличава, ние донякъде сме увеличили персонала, но и болните са се увеличили три пъти. Справяме се, но е трудно.

– Клиниката е единствена на Балканите и поема пациенти от цяла България. В други болници няма ли подобни отделения?

– Има. В Плевен направиха отделение по септична хирургия, в Пловдив също, има и във Военна болница, но не са в този аспект. Ние това го работим от много време, клиниката е създадена през 1965 г.

– Освен диабетно болни, какви са вашите пациенти?

– Хора с най-различни инфекции, които могат да се появят по човека. Например исхемични гангрени, влажни гангрени на базата на нарушения в съдовете, така наречената хронична артериална недостатъчност, диализирани болни, ревматоиден артрит, подагра, сърдечно болни с отоци, които се инфектират. Нашата хирургия е доста гранична с много други специалности – с неврология, кардиология, съдова хирургия.

– Имате ли професионална мечта?

– Никога човек не трябва да се задоволява с това, което е постигнал, а трябва да върви напред. Мечтата ми е в това да се направи център, който да обхване пациента и да може да му се помага във времето и да бъде лекуван както трябва.

– Има ли млади лекари, които искат да работят в клиниката?

– Те гледат да завършат и малко са тези, които остават. И проблемът не е в парите. Като че ли нашето здравеопазване е непредвидимо. Не знаете какво ще стане след година-две. Трябва да има една насока. За здравеопазването и образованието трябва да има дългосрочна политика, за да може всеки който дойде на власт, независимо от коя партия е, да я следва. Това, което е направено, ние го срутваме и започваме да го градим наново. След това идват следващите, срутват това и започваме пак. Това е безмислено, излишни усилия. Трябва да има една политика – говорим за основните насоки, за основния път. Наистина има неща, които ще се променят, но трябва да работим за основната цел, а това е пациентът. Всеки е потенциален пациент, независимо какъв е – политик, държавен глава, лекар, локомотивен машинист. И всеки има сметка здравеопазната система да бъде такава, че той да може да бъде обхванат от нея и да я ползва така, че да има добро качество на живот. Не може в Европа средната възраст на живот да е 80 г., а при нас 72. Едно нещо, за да стане, вие трябва да го заложите. Немците казват – през 60-е години сме заложили на младото поколение и сега берем плодовете. А ние правим нещата ден за ден. Лошото е, че това залегна и в мисленето на българина.

***
Нашият гост

ПРОФ. Д-Р ИВАН ПОРОМАНСКИ ръководи от 2002 г. единствената у нас Клиника по гнойно-септична хирургия в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, която поема най-тежките случаи с инфектни хирургични усложнения. Той има специалност по обща хирургия, ортопедия и травматология и спешна медицина. Има над 100 публикации в списания и участия във форуми на тема инфектни усложнения в хирургията, антибактериална терапия, хирургична лечение, диагностика и др. Дисертацията му е на тема: „Инфектирано диабетно ходило – диагностично-лечебно поведение“. Има защитена магистратура по „Здравен мениджмънт“ към Медицински университет София, както и сертификат по „Болнично управление“ на швейцарското правителство по Българо-швейцарска програма.

Намаляват ваксините на бебетата, отпада пробата за туберкулоза

Силвия НИКОЛОВА

в. Монитор, стр.6


Пневмококовата конюгирана ваксина при деца до 6-месечна възраст вместо три ще им се слага два пъти. Пробата манту, която се прави за установяване на наличието на туберкулозния бацил, и реимунизацията на 11 -годишна възраст отпадат. Същевременно се въвежда реимунизация срещу коклюш при деца на 12-годишна възраст. Това предвиждат промени в имунизационния календар, които са залегнали с проектонаредба на Министерството на здравеопазването, която е публикувана за обществено обсъждане.

От здравното министерство твърдят, че промените са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната имунизационна политика в съответствие с препоръки на Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми. Промените в наредбата нямало да доведат до нужда от допълнителни средства. Очаква се промяната на имунизационния календар с въвеждането на реимунизация срещу коклюш на 12-годишна възраст да не окаже влияние върху бюджетите на Министерството на здравеопазването и на НЗОК.

Варненец, работещ на летището, се зарази с морбили

Силвия НИКОЛОВА

в. Монитор , стр.6


29-годишен варненец се е разболял от морбили. Мъжът се е опитвал продължително време да се лекува сам с антибиотици. Сега той е настанен в Инфекциозната клиника на Многопрофилната болница за активно лечение във Варна. Това съобщи директорката на Регионалната здравна инспекция д-р Дочка Михайлова. Тя уточни, че това е първият случай за града, а пациентът не е бил имунизиран.

Към момента здравни инспектори проучват контактите му, за да предупредят хората да се изследват, в случай че не им е поставена ваксина срещу заразата.

От болницата уточниха, че състоянието му вече се подобрява и предстои до дни да бъде изписан от болницата. Според д-р Драганова спрямо установените хора, с които пациентът е общувал преди поставянето на диагнозата, се предприемат съответните противоепидемични мерки. Проверява се техният имунизационен статус и върху тази основа се установяват мерките.

Мъжът работи на летището в морската столица. По-трудната част от задачата е установяването на контактни лица именно по месторабота, коментира още д-р Драганова. Според нея е трудно да се провери целият пътникопоток.

До момента няма заболели от хората, които доказано са общували с мъжа. Според нея вероятността той да е заразил малки деца е много малка, тъй като живее само с възрастни хора.

Инкубационният период на морбили е 21 дни. От РЗИ – Варна, увериха, че засега няма предпоставки за епидемична обстановка във Варна и областта.

От февруари, когато бяха установени първите случаи на инфекцията у нас, към момента в България потвърдените случаи са 1134.

Разпространението на болестта не е типично за лятото но има бум. Всяка седмица се регистрират по около 20 нови заразени. Това каза пред 6ТВ проф. Мира Кожухарова – епидемиолог и бивш национален консултант по епидемиология.

Най-засегнати от болестта са София-град и Софийска област, където случаите на заболели от морбили са над 700.

Боледуват предимно 9-годишни деца, което значи, че те не са били ваксинирани. Това е жалко, защото България беше сертифицирана за това, че напълно е унищожила заболяването. Тази епидемия можеше да бъде избегната, каза още проф. Кожухарова.

Как 5G ще промени ежедневието ни

в. Монитор , стр.13


От началото на юли на територията на страната ни започнаха да се провеждат тестове за внедряване на 5G мрежа, като ,А1 Българи,, постави първата 5G базова станция и проведе първия тест в страната с нея. Месеци преди това из обществените среди вече се разпространяваше противоречива, а на някои места и напълно невярна информация за това как сигналите от новата мрежа са опасни за здравето не само на хората, но и при животните.

Темата даде поле за труд на редица „специалисти“, но реални научни доказателства, че 5G влияе негативно върху хората или животните, няма. Радиовълните, които се излъчват за поддръжка на мрежата (до 3,5 GHz), са ДАЛЕЧ ПО-БЕЗОПАСНИ от тези, които биха застрашили живота и здравето ни (над 100 GHz). Всъщност облъчването от радиопредавателите може да се сравни с това от всеки домашен рутер или честотен радиопредавател в близост до нас.

За сметка на това обаче ползите от изграждането на 5G мрежата са много. Всеки потребител ще изпита удобството на скоростта на мрежата – тя ще бъде 10 пъти по-висока от тази на 4G. Развлекателната индустрия ще има огромна полза от 5G мобилните мрежи. От една страна, много компании инвестират в разработване на филмово съдържание, от друга -новата мрежа ще даде възможност за предаване на високоскоростното предаване на 4К и 8К видеоклипове с картина, която се доближава до реалността, и с кристален звук. Мрежата от пето поколение ще направи възможно технологии като VR и AR да бъдат визуализирани с още по-висока разделителна способност и с по-висока скорост. Ще можем да гледаме събития на живо с безупречно качество, a HD телевизионните канали ще бъдат достъпни на мобилни устройства без прекъсвания.

Ниската латентност – една от най-важните характеристики на 5G технологията, е изключително важна за автономното шофиране, където е ценна всяка милисекунда, за да се избегнат инциденти и да се гарантира безопасността на пътниците.

Интернет на нещата (loT) е друга широка област, която ще се възползва от внедряването на 5G мрежа. loT ще свързва още по-бързо всички обекти, уреди, сензори, устройства и приложения, които имат достъп до интернет. От друга страна, всички loT приложения, които, за да работят, генерират огромен поток от данни, ще могат да ги транссерират с много по-бърза скорост, и то от множество устройства или сензори.

5G изцяло ще промени и здравеопазването, и по-конкретно развитието на телемедицината. Хората с хронични заболявания ще могат да се възползват от интелигентни устройства и мониторинг в реално време от всяка точка на света. Лекарите ще имат възможност да се свързват с пациенти от всяко място по всяко време и да извършват прегледи дистанционно. Интелигентните медицински устройства непрекъснато ще могат да следят състоянието на пациента през интернет, а болниците и линейките ще могат да получават сигнали по време на критична ситуация, което ще позволи да се предприемат необходимите стъпки за ускоряване на диагностиката и лечението. Дистанционно ще могат да се извършват сложни интервенции и няма да се налага нито на пациентите, нито на лекарите да губят ценно време и средства за придвижване на големи разстояния.

Логистичната индустрия също може да използва интелигентната 5G технология. Проследяване на стоки, управление на автопарка, централизирано управление на бази данни, планиране на персонала и проследяване и отчитане на доставките в реално време са някои от дейностите, които ще изпитат възможностите на мрежата.

Много от процесите в т.нар. умни градове като управление на трафика, незабавно актуализиране на състоянието на въздуха, интелигентно сметосъбиране, интелигентно улично осветление, управление на водните ресурси и много други също ще бъдат облагодетелствани от 5G мрежата, защото тя ще ги оптимизира и ще даде възможност за развитие на нови услуги в полза на всеки потребител.

ВЪПРЕКИ ЧЕ 5G МРЕЖАТА ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ КАПАЦИТЕТ

особеното при нея е, че ще бъде с по-малко покритие. Това означава, че всички подобрения в комуникацията ще бъдат по-осезаеми в гъсто населени райони или такива с по-висока концентрация на мобилен и интернет трафик.

За да може обаче 5G мрежата да се развие до своя максимум, е необходимо да има не само изградена инфраструктура. Необходими са достатъчно много потребителски устройства, които да поддържат новата мрежа.

Всички изброени предимства на 5G мрежата като скорост, качество на връзката, изпълнението на операции и увеличеното количество обменена информация ще дадат нов импулс на развитието на индустрии и бизнеси и ще бъдат тласък на едно ново поколение комуникации. Възможността да управляваме дистанционно чрез телефоните си различни категории устройства – от автономни автомобили, през преносими компютри, до техниката вкъщи, ще е не само възможно и по-лесно, но и неусетно ще революционизира ежедневието на всеки модерен човек.

Създадоха средство срещу преносителя на вируса зика

в. Монитор ,стр.12,13


Бразилски учени създадоха препарат за борба с личинките на комарите Aedes aegypti, които са преносители на вируса зика, а също така и на треската денге и чикунгуня.

Средството е произведено въз основа на царевично нишесте и на масло от мащерка във Факултета по хранително инженерство към университета на щата Сао Пауло в град Кампинас. Получените от учените гранули могат да бъдат използвани за профилактиката на размножаването на комарите в бита. Те са подходящи за използване върху малки водни площи със застояла вода. При контакт с водата гранулите започват да отделят маслото от мащерка, което

ПРЕПЯТСТВА РАЗВИТИЕТО

на личинките на комарите. По думите на разработчиците реагентът при контакт с водата дълго време запазва своите полезни свойства и не се налага всекидневна употреба за защита от личинките.

Себестойността на новия продукт е около 10 долара за килограм.

Неотдавна стана известно за нови технологии, които дават много добри резултати в борбата с пренасящите опасни болести комари.

Тестове в два града в Южен Китай практически премахнали комарите. Цел на новите методи били комарите Aedes albopictus, познати още като азиатски тигров комар. Те са основен вектор за зарази като вируса зика и вируса денга.

Първият метод представлявал употребата на радиация, която правела комарите стерилни и неспособни да се размножават.

Вторият метод бил употребата на бактерия, наречена уолбахия, която нанасяла поражения върху яйцата, снесени от комарите.

Учените провели 2-годишно изследване в речните острови край град Гуанджоу, където на тигровите комари се приписват високите нива на заразяване с вируса денга.

„Резултатите са забележителни. Процентът на излюпили се яйца на комари спадна с 94%, като в някои случаи не беше засечено здраво яйце в продължение на 13 поредни седмици“, твърдят специалистите.

Броят на заловените от капани женски комари, които при ужилване пренасят болестите върху хората, също спаднал между 83 и 94 процента, което е знак, че насекомите са изчезнали.

Ухапванията от комари в района спаднали с цели 97 процента, което променило мнението на местните хора, които били скептични в началото на тестовете.

Според Жиюнг Си, професор по микробиология и молекулярна генетика в Мичиганския щатски университет, методите могат да се прилагат и срещу комарите, пренасящи малария.

„Следващото предизвикателство ще бъде да разработим ефективен метод за практическото освобождаване на заразените комари в градска среда, за да могат да се чифтосат с другите и да разпространят бактерията“, казва Си.

В същото време учени от град Томск установиха, че комарите са привличани различно според кръвната група на хората и за тях е най-вкусна нулевата, съобщава сайтът Лайф.

Изследователи от Сибирския държавен медицински университет констатирали, че тези кръвопиещи насекоми кацат на кожата на хората с кръвна група от първа група (нулева) два пъти по-често в сравнение с тези от група А (втора група).

Съществуват и други фактори, благодарение на които комарите се насочват безпогрешно към „най-вкусния“ за тях човек в тълпата. Тези насекоми са привличани от високите нива на метаболизъм, от повишената температура и от човешкия мирис.

Колкото по-високо е нивото на метаболизма на даден индивид, толкова повече въглероден двуокис той изпуска в околната среда. А това го прави привлекателен за комара, тъй като този газ ориентира

РЕЦЕПТОРИТЕ НА НАСЕКОМОТО

при откриване на източници на храна.

Поради тази причина комар е по-вероятно да ухапе възрастен човек, а не дете, бременни жени, хора с висок индекс на телесна маса, а също така и хората на физическия труд.

Изследователите установили, че тези досадни за човека инсекти бързо се адаптират и стават устойчиви на най-разпространените средства за защита, които използваме срещу тях.

Поради тази причина много от аерозолните репеленти вече не са ефективни. Най-непробиваема засега е ултразвуковата защита срещу тях.

12.08.2019

Национални телевизии

Обществената поръчка за новата детска болница може да доведе до некачествено строителство

BTV, Новини в 19.00 часа


Обществената поръчка за новата детска болница може да доведе до некачествено строителство. Това предупреждават архитекти и инженери. Те внесоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията. Според Камарата на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране обществената поръчка допуска болницата да бъде построена без предварително изготвен идеен проект. От Министерството на здравеопазването казаха, че ще коментират, след като Комисията излезе с решение.

Намерението на държавата е тази сграда да бъде превърната в Национална детска болница за близо 100 млн. лв. Поръчката е за инженеринг, което означава, че фирмата, която я спечели, едновременно ще проектира и строи.

Инж. Иван Каралеев: По наша преценка това е огромен проблем, защото ако ние заложим некачествено проектиране, то оттам ще последва некачествено строителство, в резултат на което ще се компрометира тази прекрасна идея, която е поставена.

Шофьорът на линейката, която в събота беше ударена с първи разказ за инцидента

BTV, Новини в 12.00 и 19.00 часа


Шофьорът на линейката, която в събота беше ударена от джип в Ямбол, с първи разказ за инцидента.

На косъм от голяма трагедия – така изглежда инцидентът през погледа на шофьора Иван Илчев. Разказва, че линейката влиза в кръстовището с пълна сигнализация и с ниска скорост, но джипът буквално ги помита.

Иван Илчев: Той изобщо нямаше спирачен път. Той зад автобуса успоредно изскочи, нито аз го видях, нито той ме видя. Аз видях вече, когато ще ме удря. Ако карах по-бързо, той пак щеше да ме обърне обаче линейката от скоростта щеше да отиде в пешеходците и тогава щеше да стане страшно.

От удара линейката се обръща на метри от пешеходната пътека.

Иван Илчев: Първата ми мисъл беше за пациента и за екипа как са зад мен. И аз преди да изляза даже ги питах как са, що са, викат: всички сме добре. Джобова, сестрата се обади.

Целият реанимационен екип остава в болница.

Д-р Димитър Рунков: Двамата са с лека телесна повреда. Докторката е със средна телесна повреда, с една контузия на мозък, която, за щастие, не оказва никакво вредно въздействие.

Въпреки инцидента всички пострадали ще се върнат на работа. От полицията отказаха коментар по случая заради досъдебното производство.

Десетки сигнали за припаднали хора в столицата

BTV, Новини в 19.00 часа


Десетки сигнали за припаднали хора в столицата.

Репортер: До този момент медиците са реагирали на над 20 сигнала за припаднали хора в София, а на терен работят 18 екипа. Причината за всичко това с високите температури, които на слънце стават дори опасни за живота ни. Най-често медицинска помощ търсят възрастните хора с хронични заболявания и децата.

Заедно с екипа на д-р Тодоров се озоваваме на сигнал за припаднал възрастен човек в кв. Белите брези. Стигнахме до адреса. Да дойдем дотук, ни отне точно 10 мин. Сега всичко е в ръцете на медиците.

Припадналият е 80-годишен мъж от Великобритания.

Греъм: Седяхме в ресторанта, обядвахме и той просто припадна. Преди няколко години е имал инсулт, така че не е в чудесно здраве.

Негови приятели споделиха, че преди няколко години е имал инсулт.

Слави Тодоров, лекар в ЦСПМ-София: Беше адекватен, контактен, нямаше нужда от абсолютно никаква медицинска интервенция или намеса, беше прегледан обстойно и се отправи към вкъщи.

Също като него – 90% от потърсилите помощ не искат още един преглед в болница.

И въпреки че сме в сезона на отпуските, на шофьорите на линейките не им е лесно.

Анани Ковачев, шофьор в СЦМП-София: Адекватни шофьори правят път, неадекватни стоят и вдигат ръце и се панират, но в основни линии се справяме. Всичко е трудно, в интерес на истината, все пак отиваш да спасяваш човешки живот.

Следващите сигнал е за припаднала в офис 36-годишна жена.

Слави Тодоров: Беше изключително задушно и топло и това е допринесло за състоянието, в което тя се е озовала.

По наблюдение на лекарите за момента броят на припадналите е по-малък в сравнение с миналото лято.

Репортер: Отново припомням съветите на лекарите са: избягвайте дългия престой на слънце, пийте повече вода, носете светли дрехи и потърсете сянка, особено в обедните часове.

Интервю с Мая Манолова, национален омбудсман

bTV  Тази сутрин


Водещ: Сега казвам добро утро на националния омбудсман Мая Манолова, която вече е при нас. Добро утро.

Мая Манолова: Добро утро.

Водещ: Изгледахме заедно това живо включване. При екстремни условия понякога работят медицинските работници. Може би затова и настояват за повече пари, за по-добри заплати, по-добри условия.

Мая Манолова: Така е. Заплащането на труда на медицинските специалисти е обидно ниско. Издава пренебрежение към тази толкова важна професия. Става дума за висококвалифицирани хора, които полагат високо отговорен труд, в чийто ръце ние проверяваме здравето си, живота си, живота и здравето на най-близките си хора. В същото време те работят при изключително тежки условия на труд, с обидно ниско възнаграждение и техните искания, които бяха публично заявени през месец март, абсолютно справедливи – по това има консенсус в цялото общество, призна го и властта. Признаха, че те са прави да искат по-добри условия на труд, по-добри възнаграждения, реформи в здравната система. Поеха конкретни ангажименти и министърът на здравеопазването, и премиерът Борисов поеха ангажименти, че от 1 юни стартовата заплата ще бъде 950 лева, както е обещано в колективния трудов договор, и излъгаха протестиращите, не спазиха своето обещание. И сега, тъй като протестите продължиха, хората са прави да стоят зад исканията за реформа и за по-добри условия…

Водещ: Стигна се до уволнението на медицинската сестра Мая Илиева. Как ще го коментирате?

Мая Манолова: Точно така. Тъй като властта излъга протестиращите и не изпълни своите публично поети ангажименти, хората, които продължават протестите трябваше да бъдат смачкани, трябваше да бъдат показно репресирани, така че останалите да се уплашат и протестите да спрат. Това е единственото обяснение за уволнението на вдъхновителката и организаторката на протестите Мая Илиева.

Водещ: В ефира на бТВ вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов категорично отрече да е имало заплахи към Мая Илиева, а според работодателят – болница „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, нейното уволнение няма нищо общо със синдикалната й дейност.

Мая Манолова: Това ще кажат.

Водещ: Ще цитирам: „поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени, за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни“, казва работодателят.

Мая Манолова: Мая Илиева е доказан специалист с 25-годишен професионален опит като медицинска сестра, работила 12 години в болница „Токуда“ и никой до момента не си е позволил да се усъмни в нейния професионализъм. Затова е толкова нагло това отношение на работодателите и на властта. Всъщност, те искат да угодят на властта, поставяйки под съмнение безупречния професионален стаж и поведение на Мая Илиева. Това са съшити с бели конци аргументи. Аз съм се запознала с тази заповед. Не са спазени процедурите. Това са смешни…

Водещ: Имало ли е превишаване на права от страна на Мая Илиева или непрофесионално поведение?

Мая Манолова: Разбира се, че не. Това е съшито с бели конци с цел да се всее страх, с цел да бъдат притиснати тези, които протестират. Опитът да се управлява чрез репресии не е демократично управление. А управлението чрез всяване на страх, чрез натискане на тези, които изразяват собствено мнение, които имат гражданска позиция, да накажеш хора за това, че отстояват гражданските си права, това не е демократично поведение. Това не е единственият случай – това е система за съжаление в поведението на властимащите.

Водещ: Моля ви, само за секунда. Стана ясно, че е снимала Мая Илиева с телефона си клипче как колегите й реанимират пациент, в същото време тя не се включва в работата на екипа, не им помага. Как ви се струва това действие?

Мая Манолова: Вижте, това не е вярно.

Водещ: Не е вярно? Тя потвърди при нас, че действително е снимала този клип.

Мая Манолова: Да, но не е човек, който е реанимиран. И доколкото знам от нея, тъй като спорът в тази болница е бил за това дали в отделението по реанимация, в Интензивното отделение се извършват операции, което е в нарушение на правилата. Това, което тя е искала да документира, е, че да, извършват се операции. Но тя не е била животоспасяваща, спешна. Това са обясненията на Мая Илиева. Но тя би могла да ги обясни, ако има достатъчно телевизионно време, подробно.

Водещ: Ако пациентът беше ваш близък, пак ли щяхте да имате същото мнение?

Мая Манолова: Факт е, че… Всъщност, пациентът и неговите близки също могат да бъдат попитани, предполагам. Аз не съм присъствала на място, не искам да адвокатствам нито на Мая, още по-малко на екипа на ръководството на болница „Токуда“, но фактът, опитът тя да бъде накарана да замълчи, да бъде притисната, той не е от вчера. Има цяла поредица от действия от страна на ръководството на „Токуда“ срещу Мая Илиева.

Водещ: Ще ли продължат ли тези протести? Имало ли е други заплахи към други медицински работници или сестри?

Мая Манолова: Да, имало е други. Опитът да се организира от ръководството на болница „Токуда“ подписка срещу Мая Илиева…

Водещ: Аз говоря за други медицински сестри или работници.

Мая Манолова: Аз да продължа, тъй като внушението, че това е един случай, в резултат на който ръководството е реагирало – не, има последователно поведение от страна на ръководството да натиска и да смачка Мая Илиева, което се изразява и в подписка, която е организирана срещу нея и в други конкретни действия. Така че аз ще стоя зад нея, както и зад другите медицински сестри. В Стара Загора по същия начин ръководството на УМБАЛ се опита да се разправи с водачката на протестите, която беше след протеста незабавно преместена в друго, по-тежко отделение. Сега е направен опит да бъде провокиран справедливият протест на медицинските специалисти, като ръководството на болница е изготвило една декларация, и са принудили старши сестри да я подпишат, с която реално медицинските специалисти от тази болница се разграничават от исканията на протестиращите медицински специалисти в страната. Утре в Стара Загора ще има протест пред общината от 17.00 часа, в който хората ще защитят Мая Илиева, ще кажат: „Не на страха“ и ще се противопоставят срещу опитите да бъдат притискани тези, които защитават гражданските си права.

Водещ: Добре, ще проследим. Ще следим тази тема, ще следим тези протести, както и досега бТВ Новините го е правило.

Мая Манолова: Това е притеснителното – разправата с такива хора, разправата с хора, които се борят срещу презастрояването в София, уволненията…

Водещ: Към една друга теми ми се иска да ви водя, тъй като наистина тя е важна също за зрителите. В студиото на „Тази сутрин“ IT специалисти говориха, че действително има някакъв риск, даже имахме пример за вече човек с откраднати лични данни и изтеглен кредит, с ползване на чужди лични данни, след хакерската атака и изтичането на данни от НАП, според вас, има ли наистина реален риск за злоупотреба с лични данни? Вие имате ли такива сигнали при вас?

Мая Манолова: Да, десетки жалби има през последните седмици от разтревожени граждани. Още повече, че НАП така и не ги информира за това какви точно данни са станали жертва и са били похитени по време на хакерската атака. Има едно съобщение в сайта на НАП, че в момента се прави съпоставка между изтеклите данни и между тези, които се съдържат в базата данни на НАП, и в момента, в който се установи дали не са дописвани, манипулирани, хората ще бъдат информирани. Изготвила съм препоръка и съм я изправила до ръководството на НАП да действа максимално бързо и да информира гражданите за обема на данните, които са изтекли и с които може да бъде злоупотребено, както и да се дадат конкретни препоръки какво точно трябва да направят хората, за да се защитят.

Водещ: Трябва ли да бъдат затегнати обаче условията за теглене на бързи кредити, въобще начинът, по който се дават те, както препоръча между другото, и вицепремиерът Томислав Дончев?

Мая Манолова: Безспорно хората трябва да бъдат много внимателни, за да се предпазят от възможни злоупотреби, посегателства върху тях и тяхното имущество. И тук ще задам същия въпрос, както и в случая с медицинските специалисти, а както и при бедствието, свързано с чумата при свинете – къде са властите? Къде е тяхната отговорност? При НАП-лийск е ясно не просто, че някой злоупотреби и тежко удари системата, компютърната, електронната информационна система на НАП, стана ясно, че висши държавни служители, ръководството на НАП е оставило врата не просто открехната, а широко отворена за набези. Същият опит да се прехвърли отговорността за бедствието с африканската чума върху най-бедните, върху собствениците на ферми тип „заден двор“, хората, които отглеждат прасета, за да оцелеят, за своето препитание, а не се търси отговорност от тези, които допуснаха разпространението на чумата, наистина е абсолютно некоректен…

Водещ: Сега, държавата очевидно взима мерки. Днес имахме добри новини в студиото, че заразата започва да се овладява?

Мая Манолова: Кои са добрите новини? Това, че се опитват, след като…

Водещ: Заразата започва да се ограничава и локализира. Поне това каза зам.-министърът на земеделието.

Мая Манолова: Нека да е ясно. Аз не виждам опит да се поеме отговорност за състоянието, в което се намира свиневъдството в момента в страната. напротив, всява се страх – първо, сред собствениците на прасета: „Ако не ги унищожите, ще бъдете санкционирани, ще бъдете наказани“, сега, опитът да бъдат заплашени е по отношение на кметовете. Питаме ние, питат гражданите: Къде бяха висшите държавни служители от Министерство на земеделието, които допуснаха това състояние? И аз задавам следващ въпрос, тъй като буквално съм засипана от обаждания в последните дни, освен от притеснени и разтревожени хора, от това, че ще има посегателство върху тяхното имущество и ще им бъдат избити животните, а опасността от екобомби със закъснител, които се залагат от същото това министерство.

Водещ: Всеки ден питаме за това. Много сте емоционална, г-жо Манолова.

Мая Манолова: Ами защото и тази сутрин…

Водещ: А вбесена ли сте да ви питам?

Мая Манолова: Нека да завърша. И тази сутрин преди да вляза в студиото ми се обадиха хора от Първомай, които са слушали зам.-министъра. Те задават въпроса…

Водещ: Сериозно ви питам.

Мая Манолова: Те задават въпроса чел ли е този зам.-министър законодателството в сектора? Хората имат право да отглеждат за лични нужди 4 прасета.

Водещ: Нека да водим диалог.

Мая Манолова: Отговорността те да бъдат регистрирани е на кметовете и на Агенцията по храните (БАБХ). Тези, които не са си свършили работата, са висшите служители и чиновници от Министерството на земеделието. И опитът цената да бъде платена от най-бедните и най-беззащитните е некоректен.

Водещ: Така, пак да ви попитам – емоционална сте, но вбесена ли сте?

Мая Манолова: Хората са вбесени.

Водещ: Веднага обяснявам защо задавам този въпрос. Цитирам ви, само преди месец: „Ще се кандидатирам за кмет на София – в студиото на „Тази неделя“ преди месец, – ако ме вбесят до края“. Достатъчно вбесена ли сте вече?

Мая Манолова: По-притеснителното е, че хората се вбесяват от опита да е прехвърли цялата безотговорност за безхаберието на държавата върху тях.

Водещ: Така, вече се появиха публикации, че ще обявите кандидатурата си в началото на септември месец като кандидат за кмет на София.

Мая Манолова: Не съм решила дали да се кандидатирам.

Водещ: Все още?

Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще стана кмет. И това е причината за страха, за агресията, за атаките, на които подложена. Впрегната е цялата пропагандна машина около властта: медии, говорители на властта. Това издава паника. Опитът да бъда атакувана, ударена, дискредитирана показва страх. Показва страх.

Водещ: Само преди дни вие казахте, че сте готова да приемате всякаква подкрепа с изключение ксенофобски, антихуманни и расистки идеи, тоест, хора, които споделят такива идеи.

Мая Манолова: Аз и в момента приемам всякаква подкрепа от българските граждани без да ги деля по цвят, по партийни убеждения. И също така указвам моята подкрепа на всички български граждани, обикновено на най-беззащитните и на тези, които имат нужда от подкрепа.

Водещ: Ще разчитате ли нови политически играчи?

Мая Манолова: Вижте, какво ще работи Мая Манолова след октомври може би е любопитно за няколко души, за хората около властта, за които очевидно залогът е много голям, но това, което е важно за десетки хиляди български граждани са другите теми: медицинските сестри, чумата по свенете, презастрояването в София, изтичането на данни.

Водещ: Нека да се върнем отново на това. Ще разчитате ли нови политически играчи за подкрепа?

Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще бъда достатъчно ясна, конкретна, ще го обявя публично и тогава подобни въпроси ще бъдат излишни.

Водещ: Близка ли сте със Слави Трифонов?

Мая Манолова: А вие близка ли сте със Слави Трифонов?

Водещ: Не.

Мая Манолова: Слави Трифонов обяви свой политически проект и мисля, че всички въпроси, които са свързани с този проект, трябва да бъдат отправени към него.

Водещ: Водите ли разговори с него?

Мая Манолова: Не, не водя. Аз не водя разговори с никоя политическа сила, с никой политически проект, независимо дали е реализиран или е обявен в аванс. Очаквам и винаги съм очаквала подкрепа от гражданите. И така ще бъде, ако реша да се кандидатирам. Ще очаквам подкрепа от гражданите независимо от техните политически симпатии, социално положение.

Водещ: Ще очаквате ли подкрепа от БСП?

Мая Манолова: Не очаквам подкрепа от партийни централи. Винаги съм разчитала и ще разчитам на подкрепата на гражданите.

Водещ: Как оценявате мандата на сегашния кмет Йорданка Фандъкова?

Мая Манолова: Ако реша да се кандидатирам, ще дам оценка на мандата на Фандъкова. В момента нямам такова решение и ви предлагам да се върнем на темите, които наистина интересуват гражданите.

Водещ: Добре, кажете тогава как се развива София според вас? В каква посока вървя?

Мая Манолова: Според вас, как се развива София?

Водещ: Ние задаваме въпросите.

Мая Манолова: Чиста ли е, зелена ли е, има ли презастрояване, почтено ли се управлява? Това са въпроси, на които хората ще дадат отговори буквално след няколко месеца. Имайте търпение. Имайте търпение – те ще бъдат задавани, ще има отговори.

Водещ: След големия скандал с „Апартаментгейт“ само преди няколко дни в медийното пространство се появиха снимки на имоти, свързани с вашето име. Имате ли имоти в провинцията?

Мая Манолова: Имам декларирана къща от 120 квадрата с двор повече от декар близо до София.

Водещ: Къде се намира тази къща?

Мая Манолова: Намира се в Рударци. Тя е публично декларирана. Даже бих могла да ви поканя, ако проявявате интерес, елата да я видите. Аз за разлика от другите лица от властта, нямам какво да крия. Нямам проблем да ви поканя на кафе и в жилището си в „Хладилника“, което…

Водещ: Щях да ви попитам – къде живеете в София?

Мая Манолова: Да, предположих. В „Хладилника“ имам апартамент от 94 квадрата.

Водещ: Очаквате ли да бъдете атакувана в тази посока – с какво разполага Мая Манолова, къде живее, как живее?

Мая Манолова: Вижте, аз под прожекторите от повече от 15 години. Всичко, което е могло да бъде проверено, е проверявано. Моето имущество е публично, моята собственост е публични, моите доходи са ясни, тези и на моето семейство. Така че аз нямам от какво да се притеснявам. Това, което винаги съм смятала, е, че един политик не трябва да има притеснения да покани медиите на кафе, да покаже къде живее, как живее, да обясни своите доходи. Нямам абсолютно нищо притеснително. Но това, което в момента се опитват да направят медиите, близки до властта, е да впрегнат цялата си пропаганда върху мен, да ме дискредитират, да ме атакуват, защото е ясно – боят се, че ще се кандидатирам за кмет, и очевидно са сметнали моите шансове за много високи, очевидно са сметнали, че ако го направя, ще стана кмет. Затова сега усилията са положени към това да ме спрат просто да не участвам.

Водещ: София има ли нужда от промяна?

Мая Манолова: Аз ще взема своето решение след преценка на интересите и ползите за гражданите.

Водещ: Кога да го очакваме това решение и може ли да ни обещаете, че ще го обявите тук, при нас?

Мая Манолова: Добре, аз не съм забелязала такава активност към останали потенциални кандидати. Извинявайте, не аз се бавя в своето решение, вие много бързате.

Водещ: Така ли?

Мая Манолова: Аз не виждам подобна активност по отношение на настоящия кмет, изобщо по отношение на кандидати на ГЕРБ, по отношение на кандидатите на другите политически сили.

Водещ: Питаме всички.

Мая Манолова: Като че ли всичко е фокусирано върху моята особа.

Водещ: Вие сте ни на гости, затова вас ви питаме.

Мая Манолова: Не, не съм забелязала да сте толкова активни по отношение на други потенциални кандидати.

Водещ: бТВ Новините отразява абсолютно всички и възможни, реални кандидати. Така че ще следим и възможността за вашата кандидатура.

Мая Манолова: В крайна сметка по този начин с този днешен разговор, по начина, по който го организирахме ощетихме хората, които очакваха да кажа какво ще се случи и на които да изразя своята подкрепа, тъй като днес, 11-ти изтича срокът на заповедта, която Министерството на земеделието издаде по отношение на стопаните на животни, при това без да ги обезщети, при това без да посочи места, където те да изхвърлят остатъците от убитите животни. И по този начин предупреждавам министерството, властта създават предпоставки за екологична катастрофа като не вземат мерки и контрол върху изпълнението на тяхната заповед. Освен, че тя е изключително несправедлива, тъй като не е предвидено обезщетение за хората, които ще трябва да унищожат своите животни. Това не е честно положение.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Вие приемате сигналите на гражданите…

Мая Манолова: Всъщност, това е, което ще правя аз, независимо дали съм омбудсман или кмет – ще заставам зад гражданите, ще стоя зад тях, ще се боря за решаване на техните проблеми и за техните права. Това е, което в момента не прави властта, централна или местна – не стои зад хората и не решава техните проблеми.

Водещ: Добре. Това е вашата кауза. Благодаря ви за това така откровено участие в ефира на „Тази сутрин“. Омбудсманът Мая Манолова – специален гост в нашето предаване.

Национални радиа

Миналата седмица в България беше регистриран първи случай на ЗНТ

БНР, Новинарски час


Миналата седмица в България беше регистриран първи случай на ЗНТ. Тя се пренася чрез ухапване от комари и повечето хора преболедуват без симптоми. Диагностицираната 60-годишна пациентка от Берковица се лекува в инфекциозното отделение на болницата в Монтана и се чувства добре. Най-често заболяването протича като летен грип и отшумява за няколко дни. В редки случаи ЗНТ може да доведе до сериозни усложнения, обясни епидемиологът проф. Мира Кожухарова: „Най-тежко може да протече тази инфекция при възрастните хора над 60, години, над 70 – още по-тежко и при по-млади хора, ако има някакви съпътстващи хронични заболявания.

В центровете по Спешна помощ в Благоевград има достатъчно дежурни екипи и линейки

БНР


32 градуса стигна температурата в Благоевград по обед. Стойностите бяха измерени в метеорологичната станция към НИМХ. За цялата Благоевградска област е обявен оранжев код за опасно горещо време. В центровете по Спешна помощ има достатъчно дежурни екипи и линейки, които да реагират при топлинен удар или други усложнения при хронично болни хора, заяви областният директор на центъра в Благоевград д-р Красимир Михайлов.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 13.08.2019