Бъдещи лекари с договор за работа още в началото на следването

Искането е на студентите по медицина, за да са ясни условията за специализация, когато плаща държавата

в. 24 часа, стр.8


Бъдещи лекари, които се ангажират да учат някоя от дефицитните медицински специалности, да подписват договор за специализация още в началото на следването си. Така те ще знаят предварително къде и при какви условия ще работят, след като завършат образованието си. Договорът ще бъде и основание конкретна болница да бъде подпомагана от Министерството на здравеопазването.
Това предложение са отправили лекари специализанти на среща със зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева. Разговорът бе заради несъгласие на младите лекари с част от промените в наредбата за специализациите, одобрени от МЗ.

Държавата да плаща обучението на студенти и специализациите по дефицитни специалности, а срещу това младите лекари ще са длъжни 3 г. да работят в България, предвиждат промените. Първоначално МЗ трябваше да прави разпределението на бъдещите лекари по болници, но впоследствие се прие медиците сами да избират къде точно да специализират според предварителен списък на здравните заведения.

При разкриване на конкурс за специализация болниците веднага да публикуват обява в платформата на здравното министерство, а не да имат 14-дневен гратисен срок, искат още студентите. Те настояват и за унифициране на документите за кандидатстване и критериите на конкурсите.

Фандъкова с първи номинации от ГЕРБ за нов мандат

Само за 4 г. София инвестирала над 55 млн. лв. в здравеопазване

в. 24 часа, стр.4


Кметът на София Йорданка фандъкова получи първите номинации за нов мандат. Кандидатурата й бе издигната от районната организация на ГЕРБ в „Лозенец“. Издигнат за нов мандат бе и районният кмет Любомир Дреков. фандъкова ще вземе решение дали да се включи в кметската надпревара през септември. Ако го направи, то ще е с нови идеи и проекти за развитието на града и екип.

Вчера кметицата на столицата провери новото оборудване за рехабилитация в общинското ДКЦ 14.
Там я посрещна Илияна Раева заедно с гимнастички по художествена гимнастика.
„Дори и аз съм била пациент на това отделение. За нас е привилегия, че можем да ползваме този център по физиотерапия“, обърна се Раева към фандъкова. Кметът пожела успех на момичетата и им благодари за успехите. „Вие заслужавате да се прави най-доброто за вас“, каза още кметът.
Отчете, че през последните 4 г. общината е инвестирала над 55 млн. лв. в здравеопазването. 500 хил. пък през тази година са отишли във физиотерапии в общо три поликлиники и една общинска болница.
„Тук провеждат своята рехабилитация нашите златни момичета – отборът по художествена гимнастика. Видяхте колко много пациенти има“, каза кметът. И отчете, че след обновяването пациентите са се увеличили двойно „За мен здравето е най-важното за качеството на живот на хората в нашия град. Ние искаме да живеем в здрав и активен град“, каза още Фандъкова.

Глоби за лекари и родители заради морбили

в. Труд, стр.5


Глоби между 100 и 300 лв. са наложени на над 100 лекари и родители в София-област, които са пропуснали поставяне на ваксина срещу морбили на деца. Санкционираните са основно общопрактикуващи лекари като има и медицински специалисти от детски ясли и градини, в които не би трябвало да се допускат неимунизирани малчугани.

Епидемията от морбили отшумява, но все още е налице в регионите Благоевград, София-област, София-град и Кюстендил. Има над 10 области в страната, в които няма нито един случай, а общо заразените у нас са 1134 от февруари, когато тръгна заразата, до 8 август.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова:

55 млн. лв. инвестирахме в здравеопазването на София

Обновиха отделение в 14 ДКЦ, използвано за рехабилитация и от златните момичета

Таня Дачева

в. Труд, стр.2


Столичната община е инвестирала над 55 млн. лв. за 4 години в общинските поликлиники и болници, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Над 9,1 млн. лв. от общата сума са били отделени за ново оборудване и ремонти, допълни зам.-кметът Дончо Барбалов. „Поехме общинското здравеопазване в много тежко финансово състояние. Част от поликлиниките и болниците се съвзеха благодарение на доброто им управление“, каза кметът. Тази година общината инвестира около 400 хил. лв. в отделения по физиотерапия в 12,14, 29-ти ДКЦ-та и 2-ра МБАЛ, която ще бъде ремонтирана с 86 хил. лв.

В 14 ДКЦ градската управа е вложила над 163 хил. лв. за медицинска техника. Купени са апарати за пасивно раздвижване на колянна, тазобедрена, раменна и лакътна стави, електрогалванична тангенторна вана и др. От поликлиниката са вложили близо 156 хил. лв. за ремонта на покрив, дограма и др. Предстои назначаването на български лекар работещ в топ болница в Германия, който ще консултира за тежки гръбначни изкривявания.

„След обновяването на отделението пациентите са се увеличили над два пъти. Тук провеждат своята рехабилитация и нашите златни момичета – отбора по художествена гимнастика“, каза Фандъкова на посещение в ДКЦ-то. На него присъстваха и златните момичета, както и президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

НАКРАТКО

МУ-Пловдив ще има институт

в. Сега, стр.5


в който ще се обедини изследователската дейност на преподаватели, студенти и докторанти от различните звена на висшето училище, става ясно от решение на МС. В института ще се провеждат изследвания в областта на молекулярната и регенеративна медицина, транслационната невронаука, съвременните технологии в денталната медицина, иновативните нанотехнологии, детското развитие и др.

НЗОК подписа колективен трудов договор

в. Дума, стр.2


В НЗОК бе подписан осмият за системата колективен трудов договор между институцията и Националния синдикат на административните служители „Подкрепа“ и Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

В момента в системата на НЗОК В страната работят 2267 души. Договорът е двегодишен. В него са залегнали клаузи, според които е необходимо да бъде постигнато справедливо заплащане на труда на служителите, преодоляване на текучеството на кадри и привличане на млади специалисти. От осигурителната институция напомнят, че през годините НЗОК поема изпълнението на все повече дейности, голяма част от които са ангажимент на други институции, а числеността на персонала и заплащането се запазват на традиционно ниско ниво, много служители – лекари, IT специалисти и други висококвалифицирани кадри, напуснаха системата поради ниското заплащане.

Здравните власти глобили над 100 души заради морбили

в. Дума, стр.4


Над 100 акта с глоби за липса на имунизация срещу морбили сме направили само в София и София-област, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му огромната част от санкциите са на общопрактикуващи лекари, но има и на родители и медицински специалисти, които работят в детски ясли и градини, където не би трябвало да се допускат неимунизирани деца. Санкциите са между 100 и 300 лв., при следващ случай – 500 лв. Основно в регионите на Пазарджик и Монтана все още има активно предаване на вируса. По думите на доц. Кунчев тази година над 20 хил. деца са издирени и ваксинирани. В седмицата 5-11 август регистрираните случаи на морбили са 21, сочат данни на Националния център по обществено здраве и анализи. Регистрираните случаи на варицела са 185, а на скарлатина 25. Най-голям е броят на гастроентеритите и ентероколитите – 408. През седмицата са установени и 15 случая на туберкулоза.

Вузовете издирват стотици студенти

Заради незаетите места университетите пускат допълнителен прием

Деси Велева

в. Дума, стр.4


Университетите масово издирват студенти, за да заемат стотиците свободни места. За поредна година вузовете не успяват да запълнят бройките си при редовните класирания, затова са принудени да обявяват извънредни изпити и допълнителни подреждания през целия август. Някои ще продължат кампанията си дори и през септември, за да наберат нужните студенти. Повечето вузове обаче не обявяват точната бройка на свободните си места, показа проверка на ДУМА.
Техническият университет в Габрово търси учащи във всичките си факултети. Места има по държавна поръчка редовно обучение в специалности като електроенергетика, комуникационна техника и технологии, софтуерно и компютърно инженерство, компютърен дизайн.
Стопанската академия „Д.А. Ценов“ в Свищов е обявила междинно класиране за попълване на незаетите места в специалностите финанси, застраховане и социално дело, счетоводство и контрол, стопански и финансов контрол, маркетинг и др. Класирането се очаква в сряда. На 30 август ще се проведат кандидатстудентските изпити за незаетите места в Тракийския университет в Стара Загора.

Около 100 места не успя да запълни след третото си редовно класиране и Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Допълнителен прием на документи е обявил той и за филиала си в Смолян. Документи се подават до 30 август, а изпитите ще са на 2, 3 и 4 септември. Най-много места има в областта на физиката и химията. От края на юли кандидати търси и Югозападният университет в Благоевград. Шуменският пък чака студенти в 21 специалности за редовно обучение.
Най-голяма бройка на свободните места – 221, за държавна поръчка са обявени във Великотърновския университет „Свети Кирил и Методий“. Най-много са незаетите бройки за педагогическите специалности, следвани от филологическите, за които се търсят 39 кандидати. Вузът очаква 575 младежи за платено обучение. Записването е до 27 септември.
58 свободни места за студенти има и в Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново. Те са за редовна, задочна и дистанционна форма на обучение.
Места са налични и в медицинските вузове в страната. Един от тях е университетът в Плевен, който е удължил срока за прием на заявления в специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. Там вече веднъж бяха обявени свободни места, но те отново са останали незаети. Медицинският университет в София също бе принуден да насрочи допълнителен прием в специалност „Парамедик“ в Медицинския си колеж „Йорданка Филаретова“.

В София по традиция университетите по-лесно и бързо намират студенти. УНСС обяви допълнителен прием само за някои платени специалности, а Техническият университет и Софийският университет нямат извънредна приемна кампания. Лесотехническият университет запълва бройки в специалности като инженерен дизайн, ландшафтна архитектура, горско стопанство, технология на дървесината и мебелите, екология. Последният шанс за бъдещите студенти е в средата на септември, когато ще се проведат допълнителни изпити.

Животоспасяващо лекарство липсва в аптеките

Аида Паникян

в. Дума, стр.4


От началото на месеца в аптечната мрежа липсва животоспасяващото лекарство креон, алармират пациентските организации „Заедно с теб“. Медикаментът е за всекидневен прием на болните от муковисцидоза, предимно за деца. Според сигналите, получени в организацията, креон липсва в Пловдив,

Провадия, Димитровград и други градове. Очакваме спешно решение на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев за осигуряване на правилното, жизненоважно и навременно лечение на тези пациенти, които често стигат до необходимост от белодробни трансплантации, пишат от пациентските организации.

Има доставка на препарата и до края на седмицата опаковките ще бъдат разпределени в аптеките, съобщи за ДУМА Боряна Маринкова от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Тя поясни, че действително известно време препаратът не е доставян, но е въпрос на дни пациентите да го намерят в аптеките.

Стойността на креон е малко над 8 лв., но той е жизненоважен за страдащите от муковисцидоза и се поема от НЗОК.

Мнение

Тука има, тука нема…

Из „Записки по българското здравеопазване“

д-р Георги Нешев

в. Дума, стр.11


Мнозина си спомнят как преди години (а може би някъде и сега) по улици и площади цигански банди залъгваха лековерните хора с големи печалби. Е, постепенно се отървахме от това зло. Времето минава и всичко се забравя. Но не би! Тази година, за съжаление, отново се възродиха подобни престъпни каламбури дадено обществено или социално статукво или даже правителствено решение, хем е така, хем след малко не е! По този повод ДУМА Вече неколкократно изрази общественото възмущение от каламбурите на министъра на здравеопазването. За съжаление, почти безрезултатно! Ще припомним само случая с обещаната детска болница в София.

В началото на декември 2018 г. вестници и телевизии гръмко съобщиха

изненадваща новина

Ще я припомня, като цитирам самия главен счетоводител, изпълняващ длъжността здравен министър. В отговор на въпрос от парламентарен контрол той гордо обяви: „Детското здравеопазване е основен приоритет в сектор здравеопазване… България е единствената европейска държава, която няма подобна болница (браво бе, г-н министре, открихте Америка! – бел. авт.). Единствената в страната специализирана държавна детска болница е СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ в София, която е само терапевтична болница. (Интересно е, г-н министре, каква трябва да бъде според Вас една болница?)… В изпълнение на т.3 от Решение №834 на Министерския съвет ще предложа на Народното събрание промени в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) с цел преструктуриране на болница „Лозенец“ в многопрофилно лечебно заведение, осигуряващо клинично лечение на деца. Статутът на лечебното заведение ще бъде по чл.5 от ЗЛЗ като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на здравеопазването.“
Разгеле! Въпреки че това бе

поредният предизборен популизъм

а именно, че „…управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца“, обществеността прие новината със задоволство. Впрочем това бе първата част от каламбура „Тука има…“

След няколко дни обаче се пръкна и втората част: „…Тука нема“. Неочаквано след заседание на МС цитираният вече главен счетоводител от МЗ без капчица свян съобщи, че пак по решение на МС т.3 от Решение №834 СЕ ОТМЕНЯ! Впрочем миналата година това бяха редовните салтоморталета на МС и на здравния министър. „Тука има, тука нема!“

„Национална многопрофилна детска болница все пак ще има се казваше по-нататък в министерското съобщение. – Тази болница обаче няма да бъде на територията на УБ „Лозенец“, а ще бъде доизградена на базата на започналото преди години строителство на Национална педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. „Добро утро, г-н министре и г-н министър-председателю! Докога ще вземате първоначално решения поради невежество и незнание, след което ще ги отменяте? Поне в областта на здравеопазването това става вече за 5-и или 6-и път. Толкова ли нямаше кой от навъртащите се около вас измекяри да ви уведоми, че през 80-те години на миналия век лично Тодор Живков направи първата копка на тази болница, проектирана по модела на детската болница „Шнайдер“ в Израел и на германска детска болница в Дюселдорф.

Сградата бе построена до 13-ия етаж

и безотговорно зарязана след преврата от 1989 г.

Какво от това ли? Ето какво. Самият министър в телевизионно интервю, че ако бе изпълнена т.3 от Решение №834, това щеше да струва на данъкоплатците около 500 млн. лева (с предвижданото допълнително разширение и увеличаване на леглата), докато дострояването на недовършената постройка от 80-те години ще струва около 20 млн. лева.

Според министерското решение болница „Лозенец“ излиза от положението си на „второстепенен разпоредител с бюджет към МС“ и ще бъде регистрирана като търговско дружество. „С решение на правителството на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение.“ Сега пък възниква преинтересният въпрос: Къде ще се лекуват и безплатно ли богопомазаните министри, депутати, магистрати и пр. немалко правоимащи. Ще поемат ли и те по непроходимите клинични пътеки?
ДУМА писа, че когато се обсъждаше проектът на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 г., омбудсманът Мая Манолова, Българският лекарски съюз (БЛС), Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Националното сдружение на частните болници и много други единодушно отхвърлиха редица предложения за административни актове, а

БСП даде бюджета на Конституционния съд

Особен акцент в критиките и негативните оценки падна върху опита на МЗ чрез бюджетния закон в противовес с действащата нормативна уредба (чл.15 от ЗЗО и чл.23, ал.3 пак от ЗЗО), да бъдат променени някои основни закони за здравеопазването. Въпреки това обаче никой от управляващите не прие основателните несъгласия. Законът за бюджета бе приет.
И ето, че първите, вече узаконени, недомислия се появиха на бял свят. На 17.12.2018 г. бяха публикувани т.нар. Мотиви към проект на Наредба за изменение и допълнение на две наредби, касаещи здравни дейности, профилактични прегледи и диспансеризация. В допълнението към първата Наредба №3 се казва: „Причините за разработването на наредбата са свързани с приетия от Народното събрание Закон за бюджета на НЗОК, с който се извършват (както погоре се доказа абсолютно незаконно – бел. авт.) изменения и допълнения в редица други закони, сред които Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване (ЗЗО)… Сред тях е отмяната на задълженията на общопрактикуващите лекари (ОПЛ) да издават… служебни бележки, удостоверяващи извършените задължителни имунизации и реимунизации и профилактични прегледи на деца… Както и на медицински свидетелства за встъпване в брак. Документите се издават – се казва по-нататък – с оглед ползване на други права от лицата, а не с оглед извършване на медицински дейности по отношение на тях.“ Много ми е интересно, господа главни и прочее счетоводители, имунизациите, реимунизациите и профилактичните прегледи, както и изследвания за Васерман и инфекция с HIV за новобрачни какви дейности са – медицински или счетоводителски? Но ето, че и тук за N-ти път бе приложен каламбурът: „Тука има, тука нема“. Според утвърдилата се вече практика забраната за издаване на служебни бележки за деца скорострелно бе отменена!

Следващите шедьоври

са приложения към Наредба №8 от 2016 г. за профилактични прегледи и диспансеризация. С първия проект с помощта на каскада от празнословия и главоблъсканици се проектират прикрити икономии за сметка на утвърдения и широко прилаган профилактичен метод „мамография“. С Приложение №5 пък се прокарва безумната идея високоспециализираните консултации на лица със сърдечно-съдов риск (ССР) да се извършват на място от ОПЛ (?!). Известно ли е обаче на господа счетоводителите, че ОПЛ нямат нужната подготовка за това, нито необходимата апаратура. Нещо повече. Неотдавна с една от поредицата „мъдри“ решения на счетоводното тяло на ОПЛ бе разпоредено да лекуват главно с „разходоефективни лечебни продукти“, или преведено на човешки език – с евтини лекарства. Е, да, но в кардиологията, и то в XXI век, това не върви!

И като капак на всичко това в т.нар. Мотиви… накрая се мъдри Анализ на съответствията с правото на ЕС, в който анализ се казва: „…Обществените отношения, предмет на проекта на тази наредба, не са регламентирани в европейското законодателство. Уредбата е въпрос на национално решение и е от компетентност на отделните държави членки.“ Както се казва – европейското законодателство ряпа да яде!

След всичко това задължителен е въпросът: „Докога?“ Докога некомпетентни ръководни лица ще творят нелепи решения и закони, повечето от които впоследствие бързо се отменят, редактират, допълват? Това явление не е само в здравеопазването, а изобщо в живота на нещастната ни държавица.
Впрочем какво става с детската болница?

Поръчката за нея е опорочена, твърдят архитекти и инженери, заради липса при изграждането и на съществени за функциониранието на болницата системи.

Уникална интервенция в столична болница

Германски професор слага 12 стента на българин

Заедно с наш лекар оперират двама пациенти с гигантски мозъчни аневризми

в. Монитор, стр.6


Германски професор ще сложи наведнъж до 12 стента на българин. Световноизвестният германски неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и председателят на Българското дружество по интерв енционална рентгенология доц. Станимир Сираков ще оперират утре в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ двама пациенти – 54-годишен мъж и 61-годишна жена, съобщиха от болницата. Двамата пациенти са с гигантски мозъчни аневризми, които крият огромен риск за живота им – както, ако не бъдат оперирани, така и по време на самата интервенция.

Първият пациент отишъл в болницата преди малко повече от година, след като страдал дълго време от нетипично главоболие. Ядрено-магнитният резонанс показал, че има огромна фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно разширение по цялото протежение на мозъчния съд). Доц. Сираков му обяснил, че ако заболяването му не бъде третирано, има

60% опасност от фатален изход

до края на годината, а ако бъде третирано – има 30% риск мъжът да почине по време на манипулацията или веднага след това. Решено било да се чака, докато операцията стане неизбежна. В последния месец състоянието на пациента се влошило толкова, че бил с нарушена походка и имал проблем с приема на вода и храна.

61-годишната жена също стига до страшната диагноза, след като дълго била с непрестанно главоболие. Потърсила помощ обаче след епилептичен припадък. Изследванията при нея установили гигантска аневризма на средната мозъчна артерия, която е в състояние на спешност, защото има известно кръвонатичане около нея – сигурен признак, че предстои голям кръвоизлив, който за жената ще бъде фатален.

И двете аневризми са изключително редки и сложни за третиране. Те ще бъдат

обработени през артерия на крака

Чрез специални катетри, под рентгенов контрол се разширяват стесненията на съдовете и в тях се поставя стентът, който представлява миниатюрна метална тръбичка. При първия пациент методът, който ще бъде използван, е особено сложен поради огромния размер на аневризмата. Ако стандартно големите аневризми се третират с един стент, тук проф. Хенкес и доц. Сираков планират да сложат между 10 и 12 броя. Целта е да бъдат поставени така, че да се застъпват една друга и

на практика да се изгради нов съд

в центъра на фузиформената аневризма и съответно пациентът да бъде извън опасност за живота.

От УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ са поискали финансиране от НЗОК в размер на 150 000 лв., което ще покрие три от скъпите медицински изделия за първия пациент. Останалите разходи, както и хонорарът на проф. Хенкес се поемат от производителя на въпросните изделия. Сумата, която трябваше да бъде платена от здравната каса за лечението на тези пациенти в чужбина, щеше да надхвърли 500 000 лв., при това само за единия, обясниха от „Св. Иван Рилски“. От там добавиха, че двете интервенции ще се предават на живо, в реално време, в аулата на болницата.
В България годишно се откриват около 250-300 аневризми.

София дала 55 млн. лв. за болници

в. Монитор, стр.6


От бюджета на Столичната община за 4 години инвестирахме 55 млн. лв. в развитие на общинското здравеопазване. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери новото оборудване за отделението по физиотерапия в 14-и ДКЦ.

Сградата на заведението също е ремонтирана – покривът, дограмата, обновени са кабинетите, тоалетните, сменена е подовата настилка и решетките на отводни канали.

Закупени са ехокардиограф с два трансдюсера, ЕМГ апарат и два холтера, лазер за физиотерапия и принадлежности за кинезетерапия, както и апарати за офталмология.

„Поздравявам екипа на д-р Димов, който с професионализъм, отношение и с новата апаратура успя да удвои броя на пациентите за физиотерапия. На техните грижи се доверява и националният отбор по художествена гимнастика“, заяви Фандъкова. Тя изтъкна, че само за тази година кметството е инвестирало 400 хил. лева в оборудване на кабинетите по физиотерапия в три поликлиники и в една общинска болница.

Пациентска организация алармира за липсващо лекарство

Силвия Николова

в. Монитор, стр.6


От началото на август в аптеките липсва важен ензим за страдащите от муковисцидоза както деца, така и възрастни. Това алармира Пенка Георгиева – председател на пациентски организации „Заедно с теб“.

Въпросният ензим, който се приема ежедневно от хората с муковисцидоза, е приложим още и за някои панкреатитни заболявания, поясниха лекари.

Сигналите за липси са от цялата страна: Пловдив, Провадия, Димитровград и други, каза още Георгиева и допълни, че медикаментът се поема от Националната здравноосигурителна каса, но в някои аптеки той се предлагал срещу заплащане.

От пациентската организация заявяват, че очакват спешно решаване на проблема от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

В рамките на две седмици имаше неритмично доставяне на ензима, но наличности в складовете в страната има. Там, където няма, аптеките са правили заявка и са доставяли на хората след ден – два, каза изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова. Тя уточни, че причината за неритмичното снабдяване не е по вина на доставчиците в България, и увери, че от петък ще бъдат заредени складовете с по-големи количества.

От Националната здравноосигурителна каса заявиха, че ензимът се заплаща от нея и на 12 август са внесени големи количества от него, които вече са при доставчиците на едро, които ги доставят в аптеките.

Акад. Христо Григоров, председател на Българския червен кръст:

Правим евроцентър за подготовка на спасители у нас

Крайно необходим ни е закон за доброволчеството. Сега доброволци и дори планински спасители имат проблеми с работодателите

Силвия Николова

в. Монитор, стр.11


– Академик Григоров, оказва се, че БЧК е одобрен да подготвя специалисти при бедствия, аварии и катастрофи за целия Европейски съюз в специален център, който ще бъде изграден в България. Как точно се стигна до това?

– Идеята дойде от Франческо Рока – президент на Световната федерация на Червения кръст. Освен център за подготовка се предвижда и склад със запаси, които при нужда да може да обезпечат бедствие. Този склад трябва да обслужва не само България, но и другите страни от Балканския полуостров. Това означава не само храни и завивки, но и телекомуникация, радиокомуникация и превозни средства. Предвижда се и създаване на училище за парамедици. След допълнително обсъждане се стигна до виждането, че всичко това може да бъде под шапката на един европейски център. Това ще даде възможност на България да излезе пред европейската общност с друго лице. Време е да не акцентираме сами пред чужденците за негативите си, а да изтъкваме доброто, градивното, което можем да правим. То не е никак малко. След създаването на центъра в нашата страна всяка година ще идват стотици хора от цяла Европа за обучение. То ще се осъществява по европейска програма както от български, така и от чуждестранни специалисти. Завършилите ще получават европейска диплома, но издадена в България, което не е маловажно. Освен това ще бъдат създадени и нови работни места. Това е авторитет за страната ни, тъй като чужденците неизбежно ще пътуват из страната и ще рекламират индиректно българските туристически маршрути. Изграждането на центъра изискваше сериозни анализи, които бяха направени, идеята беше подкрепена от правителството. Министерството на вътрешните работи вече има готовност да предостави свой имот, който не използва и е в близост до базата на БЧК в село Лозен. Областният управител даде съгласието си за трансформирането му от публична в частна държавна собственост. На свой ред министърът на вътрешните работи направи докладна записка чрез регионалното министерство, което да внесе документацията на заседание на Министерския съвет. Очакваме окончателното решение. Нашата страна няма да бъде ангажирана финансово с проекта, всичко се финансира отвън.

– Ще правите училище за парамедици – и сега обучавате такива кадри, но никой не ги назначава по специалността. Защо?

– В Европа и САЩ почти никъде в линейките няма лекари. Лекарят е нещо голямо. Първа помощ оказват парамедиците. Не е логично бабата да я заболи корем и докторът да хуква веднага да й дава хапче. Време е и в България да се възприеме тази система. БЧК обучава парамедици, но проблемът е, че трябва да се започне една сериозна дискусия и да се реши въпросът с техния статут.
– Имате проблем и с доброволците. В какво точно се състои той?

– България е единствената страна в ЕС без закон за доброволчеството. Години наред ние от БЧК

говорим, че мястото на доброволеца трябва да бъде регулирано в структурата на една бедствена ситуация. Сега тези хора, които рискуват живота си, рискуват и да бъдат уволнени от работодателите си. Когато преди няколко години бях в Аспарухово, един човек дойде и ми се оплака, че две денонощия е спасявал хора от наводнението, изривал е калта от домовете им, а когато се върнал на работа, се оказало, че са го уволнили. Тази дейност трябва да се регламентира – както на ръководството на отделните структури, така и на доброволеца. За съжаление няма разбиране и никой не иска да се заеме с разрешаването на този проблем.

През 1995 г. беше гласуван законът за БЧК, държавата ни възложи изключително отговорни задачи. Това е бедствената готовност — 5 склада с всичко необходимо за 12 000 човека. Ние сме готови до 3 часа да се отзовем във всяка една точка на страната. Водното спасяване също е наша дейност. Планинската спасителна служба е към БЧК. Тя се състои от над 630 доброволци и 60 щатни спасители, обособени в 33 отряда, и 23 обучени кучета. Това са хора с големи сърца, които рискуват живота си, за да спасят живота на непознат в планината. Закон за дейността на тези от тях, които са доброволци, няма. Те не са защитени пред своите работодатели и някои от тях имат проблеми. Пускат си молби за отпуска, ползват компенсации, за да се отзоват на акция. Ето защо е необходимо час по-скоро приемането на такъв нормативен документ.

– Допреди шест-седем години имаше недостиг на водни спасители, каквито подготвя БЧК. Все още ли заминават в чужбина, след като си получат сертификатите?

– Не може да се говори за дефицит във Водноспасителната служба. БЧК обучава водни спасители и им дава сертификати, които са европейски признати. Самото обучение се осъществява по европейска програма. Една част от тях заминават за Испания и Португалия, където има търсене и заплащането е по-високо. Като цяло обаче тези специалисти са достатъчни в страната. Проблемът у нас в не малка част е у концесионерите, тъй като някои им възлагат странични дейности. Когато говорим за водните спасители, трябва да се обръщаме към тях с голямо уважение. Това са хора, които спасяват човешки животи.

– Как гледате на лансираната неотдавна идея общини и водни клубове да подготвят сами водни спасители?

– Даването на възможност на клубове и общини да подготвят неконтролируемо спасители е голяма опасност.
– Защо?

– Защото може да стане така, че давещият се да спасява спасяващия. За да бъдеш воден спасител по регламента на Европейския съюз, трябва да преминеш много сериозно обучение, което не се изразява само в плуване и издръжливост, но и в техники за спасяване и редица други неща. Затова е опасно обучението да се осъществява от структури, които не познават тази дейност и европейските изисквания.

Впрочем необходимо е и въвеждането на задължителни часове по плуване в училище. Българинът не умее да плува, затова и водният травматизъм у нас е толкова висок. За разлика от Германия, където над 80% от населението могат да плуват, у нас това умеят едва 20 на сто.
– БЧК издаде фототипно издание на „Български народни песни от Македония“ в съставителство на Братя Миладинови. Как и защо червенокръстката организация се зае с тази дейност?

– Преди 30 години БЧК успя да получи оригинал от книгата и правото да я издаде фототипно. В това не влагаме никакви политически нюанси. За „Български народни песни от Македония“ Братя Миладинови събират материал в Западните покрайнини, Беломорието, Пиринска Македония, Струма. Книгата е издадена през 1861 г. в Загреб, тъй като е спонсорирана от епископ Иосип Щросмайер, затова у нас има и улица на неговото име. През 1950 г., когато се създава македонската държава, властите заличават „български“ и книгата вече се нарича „Македонски народни песни“. Причината да издадем сега фототипното издание е, че трябва да знаем нашата история и да се гордеем с нея. Това е знак на уважение към Братя Миладинови и епископ Щросмайер. Издадохме още и книгата за моя дядо – горноджумайския войвода Ичко Бойчев, който през 1912 г. освобождава Горна и Долна Джумая, след това и Симитли. Това е наша, българска памет, която трябва да опазим за младото поколение.

ВИЗИТКА
Христо Григоров е завършил международни икономически отношения и Висшия медицински институт, специалност „фармация“

В периода 1992 – 2001 г. е заместник-председател на Българския червен кръст

В периода 1995 – 2002 г. е председател на Столичната червенокръстка организация

През 2001 г. става председател на Българския червен кръст. Преизбран е през 2005,2009, 2013,2017 година

Касата и синдикатите подписаха осмия за системата Колективен трудов договор

в. Земя, стр.2


Вчера в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) бе подписан осмият за системата Колективен трудов договор между институцията и двата официално представени синдиката Национален синдикат на административните служители „Подкрепа“ и Федерация на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

През годините НЗОК поема изпълнението на все по-вече дейности, ангажимент досега на други институции, а числеността на персонала и заплащането запазват традиционно ниско ниво. Много служители – лекари, IT специалисти и други висококвалифицирани кадри напуснаха системата поради ниското заплащане на техния труд. За 20-те години от съществуването на НЗОК служителите на институцията доказаха, че притежават професионална компетентност за изпълнение на специфичните задачи и функции на касата. Затова в подписания вчера Колективен трудов договор са залегнали клаузи ръководството на НЗОК и двата официално представени в системата синдиката да работят заедно за постигане на справедливо заплащане на труда на служителите, за преодоляване на текучеството на кадри, както и за привличане на млади специалисти, за да може институцията да се справи с отговорността и увеличаващата се по вид и обем дейност, както и да отговори на очакванията на здравноосигурените.

Социалното партньорство, което има дълбоки традиции в НЗОК, обединява усилията на ръководството и на синдикатите за подобряване на условията на труд на служителите и постигане на справедливо възнаграждение на служителите.

Столична поликлиника с апаратура за 140 бона

в. Телеграф, стр.18


Столична поликлиника разполага с нова и модерна апаратура за над 140 000 лева. Средствата са инвестирани от общината за оборудване на отделението по „физикална и рехабилитационна медицина,, в 14 ДКЦ София. Създадените добри условия и модерно оборудване дават възможност на пациентите за редица процедури за лечение и рехабилитация на опорно-двигателния апарат, като раздвижване на глезенна, раменна, лакътна и колянна става, както и за лечение на гръбначни заболявания. Специалистите в отделението под ръководството на д-р Милен Димов се грижат за възстановяването и на златните ни момичета от ансамбъла по художествена гимнастика. Амбициите на Столична община са за създаването на модерен възстановителен център. „След обновяването на физиотерапията има повече от два пъти увеличение на броя на пациентите, които се лекуват и възстановяват тук,,, отчете кметът на София Йорданка Фандъкова. По думите й през последните 4 г. Столична община е финансирала общинските лечебни заведения с близо 55 млн. лв. От тях над 9,1 млн. лв. са били за ново оборудване и ремонти.

За да сме готови за трансплантация през 20121 г.

Тренират върху трупове присаждане на бял дроб

Райна Харалампиева

в. Телеграф, стр.17,18


Наши лекари вече правят трансплантации на бял дроб, но на трупове.

Това съобщи проф. Генчо Начев, шеф на болница „Света Екатерина“. Именно там се очаква да бъдат извършени първите присаждания на бял дроб в България. Предстои в началото на следващата година 15 български лекари и медицински сестри от УМБАЛ „Света Екатерина“ и ВМА да заминат на обучение във Виена. Проф. Начев уточни, че преди три години е изпращал лекари да специализират в Сан Диего. После в Академията за белодробна трансплантация са заминали още трима души. Тази година там са били изпратени още толкова.

Планове
Плановете на здравно министерство са трансплантациите на бял дроб да бъдат възможни в България до 2021 г. Според проф. Начев имаме необходимата апаратура и капацитет. Освен хирурзите и анестезиолозите много важни при една трансплантация са пулмолозите.
„Това е и основното звено, което трябва да бъде подготвено“, смята един от най-добрите кардиохирурзи у нас. Именно пулмолозите преценяват дали грансплантацията ще помогне на пациента или не. Те са и експертите, които трябва да наблюдават пациентите след операцията.
Мярка
В момента 18 българи чакат нов бял дроб. Все още нито една болница в Европа не е заявила готовност да ги трансплантира при наличието на подходящ донор. Преговори се водят с Германия, Испания и други европейски страни. До тук се стигна след първата трансплантация на български пациент от две години насам. Илияна Христова получи нов бял дроб във Виена и в момента се възстановява. След новината за операцията й обаче стана ясно, че Австрия няма да поема повече чужденци за лечение. Причината е липсата на капацитет. Въпреки това от Университетската болница във Виена увериха, че тази мярка няма да окаже влияние върху споразумението с родното здравно министерство за провеждане на дългосрочно обучение на български специалисти.

Д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на БЛС:

Сирене и вода пазят в жегата

Поли Пантева

в. Телеграф, стр.23


Опасни горещини превземат цялата страна. На места живакът може да достигне до 40°. Такова предупреждение има за Благоевград, където вече втори ден е обявен оранжев код. В други 18 области пък в сила остава предупредителният жълт код. Подобни климатични условия могат да бъдат опасни за здравето. В най-голям риск са бебетата и малките деца, възрастните хора и пациентите с хронични заболявания. Как да се предпазим от жегите, какво трябва и какво не трябва да правим в топлото време – отговор на тези въпроси дава д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар и зам.-председател на Български лекарски съюз (БЛС).

Не излизайте навън в горещините.

Най-важното, особено за възрастните хора, пациентите с инфаркт, стенокардия, мозъчносъдови инциденти, както и за бебетата, е да не излизат навън. Пикът на горещините е между 14 и 16 часа, но моят съвет към хората, които са в по-голям риск е да стоят у дома между 11 и 17 ч. Освен това в горещините, те трябва да следят кръвното си налягане и да си почиват.

Хидратирайте се.

Много често в горещото време може да чуете препоръка да пиете повече течности. Правилният съвет, който всеки човек трябва да следва, е да пие повече вода. Защото в течностите се включват кафе, газирани напитки и т.н., но водата е тази, която помага на тялото и организма да се хидратират. В противен случай, ако пиете кафе и безалкохолно, вкарвате в тялото си концентрирани разтвори, които от своя страна концентрират и урината. Това създава предпоставка за бъбречни проблеми. В моята практика в момента наблюдавам пик на бъбречните кризи, особено при дамите, които не пият достатъчно вода. Урината се сгъстява, а това създава условия за редица инфекции. Така че, ако изпитвате дискомфорт по време на уриниране – парене, смъдене, потърсете лекарска помощ, за да не се стигне до усложнения.

Избягвайте мазното.

Понякога, когато човек пие вода в наистина големи количества и се изпотява обилно, може да се наруши нормалния електролитен баланс. Това от своя страна е предпоставка за хипонатремия или дефицит на натрий в организма. Всеки човек отделя натрий с урината и потта. Ето защо, хората които пият много вода, е добре да хапват и по малко сирене, за да може този баланс да се възстанови. По отношение на храненето в горещините, най-важното е да избягвате мазното. От месата можете да оставите в менюто риба и пиле, но свинското, беконът, сланината, не са препоръчителни. Избягвайте и яйцата. На пазара има огромно изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които са най-удачният избор на продукти. Те са богати на витамини, не натоварват организма и се усвояват лесно.

Носете шапки и широки дрехи.

Не излизайте навън без шапка на главата, за препоръчване в бял цвят. Важни са и дрехите, които носите. Хубаво е те да са леки – ленени или памучни и по-широки. Изкуствените материи запарват тялото, а тесните дрехи го „задушават,, и организмът губи възможността да се охлажда. Обличайте се в светли цветове.

Внимавайте с климатиците.

Температурата в помещението, в което се намираме, трябва да е най-много 5 до 7 градуса по-ниска от тази навън.

В противен случай, рязкото излизане от сравнително хладно помещение, в горещото време, причинява голям стрес за организма. Ако допреди малко сте били у дома на 20 градуса температура, а след това излезете навън, където е 35 градуса, това увеличава риска от сърдечно-съдови инциденти.

Мокрите компреси помагат.

Мокрите компреси помагат, защото при изпаряване на водата, организмът се охлажда. При наличие на слънчев удар например, може да се намокри лицето и главата, защото това ще помогне и на мозъка да се охлади.

При прегряване, висока телесна температура дори и при бебета и малки деца, компресите са препоръчителни, дори задължителни.

Микробиологът доц. Сашка Михайлова:

Западнонилската треска идва като грип

Елена Анастасова

в. Телеграф, стр.22


Първият случай на западнонилска треска у нас вече е факт.

За разлика от България в съседните страни инфектираните са повече. По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 8 август има 34-ма заразени в Гърция, 4-ма в Румъния, един човек се е разболял в Сърбия. В Италия случаите са 3, по 2 са в Кипър и Унгария и 1 във Франция.

Според епидемиолизите пикът на заболяването е през август и септември. Опасно ли е то и как да се пазим, разказа пред „Здравен Телеграф“ микробиологът доц. Сашка Михайлова.
При 80% от хората, заразени с вируса на западнонилската треска, не се установяват никакви симптоми, казва доц. Сашка Михайлова. Двадесет процента от заразените имат висока температура, отпадналост, главоболие, болки в мускулите, болки в ставите, повръщане, диария или обрив.

Повечето хора с тази форма на вирусното заболяване се възстановяват напълно. При единични случаи на инфекцията се развиват сериозни симптоми. Около 1 на 160 души, които са заразени, развива тежко заболяване, засягащо централната нервна система, като енцефалит (възпаление на мозъка) или менингит (възпаление на мозъчните обвивки).

Симптоми
Симптомите при тежката форма на болестта са висока температура, главоболие, скованост на врата, ступор, дезориентация, кома, тремор, гърчове, мускулна слабост, загуба на зрение, изтръпване и парализа.

Тежката форма на заболяването може да се появи при хора на всяка възраст, но тези над 60 години са изложени на по-голям риск. Доц. Михайлова обясни, че пациентите със злокачествени процеси, диабет, хипертония, бъбречни заболявания и трансплантираните също са с по-висок риск. Възстановяването може да отнеме няколко седмици или месеци. Западнонилската треска обаче може да доведе до усложнения, някои от които могат да останат за цял живот. Около 1 от 10 души, които развият енцефалит или менингит, умира.

Заразяване
Доц. Сашка Михайлова обясни, че причинителят на инфекцията е вирус, който най-често се разпространява сред хората чрез ухапване от заразен комар. Комарите се инфектират, когато смучат кръв от заразени птици. След това комарите разпространяват вируса на западнонилската треска на хора и други животни. В много малък брой случаи вирусът на западнонилската треска се е разпространявал чрез преливане на кръв и донорство на органи; от майка на дете по време на бременност, раждане или кърмене. Микробиологът каза, че вирусът на западнонилската треска не се разпространява чрез кашлица, кихане или кожен контакт със заразен човек, както и при докосване на живи или мъртви заразени птици и животни.

Диагноза
Насочващи за диагнозата са описаните симптоми в съчетание с информацията за предшестващо ухапване от комар. Потвърждаването се базира на лабораторни тестове за доказване на вируса на западнонилската треска или на специфични антитела срещу причинителя.

Проби от пациенти се изследват в референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести.

Лечение
Доц. Михайлова обясни, че липсва специфично противовирусно лечение на западнонилската треска. Провежда се симптоматична терапия. В тежките случаи пациентите трябва да бъдат хоспитализирани. До момента няма разработена ваксина, каза още микробиологът.
Според нея най-ефективният начин за предотвратяване на инфекцията е избягване на ухапвания от комари. За целта трябва да се използват средства против насекоми (репеленти), да се носи облекло с дълги ръкави и дълги панталони, да се предприемат мерки за контрол на комарите на закрито и открито.

***
Вирусът напада 9 области

В рамките на проучване, финансирано от Фонда за научни изследвания, са тествани 1451 серума на здрави хора от всички области на страната. Специфични антитела срещу вируса от Западния Нил учените открили в 1,5% от пробите. Според тях обаче този процент всъщност е висок. Най-високи нива на заразяване сред хората са установени в София област и районите по река Дунав. Според направената от експертите карта, рискът от заразяване с нилска треска е по-висок също във Видин, Русе и Силистра. Антитела в кръвта на хора са открити и във Враца, Плевен, Добрич, Ямбол и Смолян. За пръв път в България вирусът се доказва и чрез изследване на комари. Миналата година 15 българи са били заразени с болестта.

Всички те са развили тежък вирусен енцефалит, а двама са починали в резултат на усложненията. Засегнатите са предимно мъже над 45-годишна възраст, а областите, от които произхождат, са София-град, Бургас, Пловдив, Шумен, Ямбол и Пазарджик.

Ракът на гърдата отнема съня

в. Телеграф, стр.18


За първи път в България бе направено проучване за качеството на живот при жените с рак на гърдата.
Екип онколози от МБАЛ „Надежда“ изследва пациентките преди и след химиотерапия чрез методология, използвана във водещи лечебни заведения в целия свят. Резултатите показват, че диагнозата отнема съня на жените. Над 30% от анкетираните споделят, че и преди, и след лечението не могат да спят добре, а над 50% се чувстват сексуално непривлекателни. Всяка пета жена с карцином на млечната жлеза пък не може да приеме болестта си, а всяка втора се безпокои от влиянието на стреса върху заболяването. Въпреки отчетеното подобрение на редица показатели след приключването на химиотерапията, емоционалните притеснения на болните остават на тревожно високи нива с години. Сред тях са страх от смъртта и притеснение от влошаване на състоянието им. Позитивната тенденция, която специалистите отчитат е, че след химиотерапия 80-90% от пациентките са в състояние да работят, а над 95% от тях не губят надежда в борбата с болестта.

Д-р Азизе Сароглу, лекар ординатор в хирургичното отделение на болница „Тракия“:

Алкохолът може да увреди панкреаса

Поли Пантева

в. Телеграф, стр.19


– Д-р Сароглу, какво представлява панкреатитът и каква е разликата между острото и хроничното протичане на това заболяване?

– Патологията е коренно различна и няма как да бъдат сравнявани. Острият панкреатит е спешно и животозастрашаващо състояние, което изисква незабавно лечение. Докато при хроничният панкреатит пациентите често страдат с години преди да достигнат до лечение.
– Каква е причината за това?

– През 2017 г. Европейската асоциация на гастроентеролозите призна, че това заболяване е хирургично.
В България пациентите са много малко запознати с тази патология и това често води до късна консултация със специалист.

Минават години преди те да бъдат диагностицирани и насочени към конкретно лечение. Междувременно те се лекуват консервативно и симптоматично, което обаче не води до подобряване на състоянието им и много от пациентите разбират, че имат хроничен панкреатит и се насочват към хирургично лечение в късен стадий на заболяването.

– А какво всъщност представлява хроничният панкреатит и какви са причините за появата на това заболяване?

– Хроничният панкреат е хронично възпаление на панкреаса, което възниква в резултат на различни етиологични причини — автоимунно заболяване, тютюнопушене, консумация на алкохол, наследственост, камъни в жлъчния мехур.

– Това означава ли, че премахването на някои вредни навици може да ни предпази?
– Да. Задължително при снемане на анамнеза на пациентите ние ги питаме дали пушат, дали консумират алкохол и препоръчваме преустановяването на тези навици, защото това само може да усложни състоянието.

– Какви са симптомите?

– Болка в горната част на корема, ирадиираща към лявото подребрие и към гърба. Освен това се наблюдава тежка редукция на теглото. Някои пациенти отслабват с 30-40 килограма за няколко години. Нарушено е храносмилането, организмът не успява да преработи храната, което често се забелязва и в изхожданията. Част от клиничната картина се препокрива със симптомите при онкологично заболяване като рак на панкреаса например.

– Как се поставя диагнозата?

– Най-често първо пациентът се консултира с гастроентеролог или хирург. След това има различни диагностични процедури – ехография, скенер или ядрено-магнитен резонанс на корема, е достатъчно за поставяне на диагнозата. След това пациентът се насочва директно за оперативно лечение. Аз вече няколко години проучвам при това заболяване какъв тип интервенция е най-подходяща за лечението на конкретен пациент. Защото има няколко вида оперативно лечение и подходът трябва да е строго индивидуален спрямо диагностичните и интраоперативните процедури.
– Споменахте, че пациентите късно стигат до хирургично лечение. До какви усложнения може да доведе това забавяне?

– Понякога пациентите идват, когато вече е късно дори за операция. Имат панкреасна недостатъчност, ендокринна недостатъчност на панкреаса, в резултат на която развиват и диабет.
В подобен момент и хирургията не е в състояние да възвърне функцията на панкреаса.
Това, което пациентите трябва да знаят, е, че хроничният панкреатит е предраково състояние. Голяма част от хората, които дълго време не се лекуват, развиват карцином на панкреаса.
– Повече мъже или жени лекувате с хроничен панкреатит и на каква възраст са обичайно?
– Не бих могла да конкретизирам, защото както вече споменахме причините за това състояние са различни. В моята практика като брой интервенции имат превес мъжете. Що се отнася до възрастта на пациентите, повечето от тях са около и над 50 години.

– Има ли други състояния, при които хората търсят помощ по-късно от необходимото?

– За съжаление, да. В нашата практика наблюдаваме подобна тенденция и при пациентите с жлъчнокаменна болест. Камъните в жлъчния мехур са много честа патология, но пациентите опитват различни методи на лечение и търпят дълго, преди да се насочат към хирургия. Често влизат в болница по спешност, но тук е моментът да кажем, че когато има камъни в жлъчния мехур, това неизменно засяга и панкреаса. Така пациентите с жлъчнокаменна болест, които остават нелекувани, често идват с вторично засягане на панкреаса. Затова ние препоръчваме, когато се установи, че пациентът има камъни в жлъчния мехур, дори и когато не се е появила симптоматика, веднага да се насочат към оперативно лечение, преди да са настъпили усложнения, като карцином на жлъчния мехур. – Какви други са най-честите случаи в коремна хирургия? – Ние имаме много широк спектър от патология, голяма част от нашите пациенти са с онкологични заболявания.
– Как стои въпросът с диагностиката при тях?

– Отново е много различно. Ракът на панкреаса например дълго време може да протича без симптоми и пациентът по нищо не може да разбере. При карцином на дебелото черво пък има симптоми, но някои пациенти се подвеждат, смятайки, че става въпрос за хемороиди и не обръщат внимание на проявленията.

Въпреки това все порядко имаме пациенти в много напреднал стадий на онкологични заболявания.
Много важна роля в профилактиката на тези заболявания имат общопрактикуващите лекари и гастроентеролозите, защото често те са първите специалисти, с които пациентът се консултира.


Коя е тя:

* Родена е на 1 октомври 1989 г.

* Завършва медицина в Тракийски университет – Стара Загора

* Специализант е при проф. Александър Юлианов в „Тракия Парк“

* Докторант в Катедра хирургия към Тракийския университет

* Специализира в Белгия, Германия, Франция и Холандия

Уникален апарат поставя диагнози и лекува в Урологията на „Пирогов“

Яна Ангелова

в. Жълт Труд, стр.36


С уникален за България урорентгенологичен апарат от най-ново поколение се сдоби Клиниката по урология на „Пирогов“ благодарение на програма JESSICA.

„С модерната апаратура извършваме както диагностични, така и лечебни дейности при пациенти с урологични заболявания. Тя се явява своеобразен скок в ерата на лечението на пациентите. Апаратът дава множество предимства в диагностиката на бъбречно-каменната болест, на вродени аномалии на отделителната система и разстройства в уринирането както при възрастни, така и при деца“, казва началникът на клиниката д-р Емил Доросиев.

Ултрамодерният високотехнологичен урорентгенологичен апарат е първият от този вид у нас, при който освен подобрени показатели на рентгеновия образ, натоварването от рентгеновото лъчение е сведено до минимум и за пациентите, и за персонала.

Чрез него за пръв път у нас вече е възможно извършване на видеоуродинамика с микционна цистография (изследване на разстройства в уринирането с изобразяване на долните пикочни пътища) в най-физиологичното положение за това – седнало.

Освен диагностика, новата апаратура позволява да се извършват и терапевтични процедури. С нейна помощ се реализират най-съвременните и минимално инвазивни урорентгенологични интервенции отстраняване на бъбречни конкременти от пикочопроводите и от бъбречното легенче и чашки. Това става през естествените отвори на тялото или с перкутанен достъп (през кожата).
Модерната технология позволява и извършването на спешно отпушване на пикочните пътища при пациенти със застрашаващи живота състояния, дължащи се на камъни, онклогични заболявания и други. Рентгеновият апарат дава възможност и за селективно изобразяване на бъбречните съдове (вена и артерия) при специфични индикации като травми на бъбрека например, както и за минимално инвазивни интервенции като спиране на остро кървене.

Топ специалист от Германия ще оперира в „Св. Иван Рилски“

в. Жълт Труд, стр.36


Проф. Ханс Хенкес от Щутгарт, който е в топ три на най-добрите неврорентгенолози в света, ще гостува в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ на 15 август. Заедно с доц. Станимир Сираков, единствения сертифициран български неврорентгенолог, той ще се опита да помогне на двама български пациенти с гигантски мозъчни аневризми. Случаите са толкова сложни, че тези болни трябваше да бъдат изпратени за лечение в чужбина.

Първият пациент е с гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно разширение по цялото протежение на мозъчния съд), която крие огромен риск от усложнения по време на интервенцията. Според проф. Хенкес, който на няколко пъти е консултирал пациента, рискът той да загине по време на операцията се изчислява на 30%. Ако не бъдат предприети действия обаче, вероятност болният да умре до 1 година е 60%.
„30% е адски висок риск. За сравнение, при по-обикновените случаи операцията крие около 1% риск от фатални усложнения“, коментира доц. Сираков. Затова и лекарите в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, след консултация с европейските им колеги, са решили да отлагат операцията, докато това е възможно. От около месец обаче пациентът е започнал прогресивно да се влошава и всеки момент може да получи фатален кръвоизлив или исхемичен мозъчен инфаркт.

Случаят на втория пациент, който ще бъде третиран на 15 август, също е изключително сложен, макар и не толкова рисков (тук рискът се оценява на 6-8%). Става въпрос за жена, която вече веднъж е претърпяла животоспасяваща манипулация на кървяла гигантска мозъчна аневризма, която обаче само частично е решила проблема й в острия период. Лекарите се надяват да излекуват аневризмата окончателно.за да продължи пациентката да живее пълноценно.
Интервенциите ще се предават на живо, в реално време, в аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Двете аневризми ще бъдат третирани ендоваскуларно, през артерия на крака. Чрез специални катетри, под рентгенов контрол, се разширяват стесненията на съдовете и в тях се поставя стент. Методът, който ще бъде използван, е особено сложен поради гигантския размер на аневризмата. Ако стандартно големите аневризми се третират с един стент, тук проф. Хенкес и доц. Сираков планират да сложат между 10 и 12 броя. Целта е да бъдат поставени така, че да се застъпват един друг и на практика да се изгради нов съд в центъра на фузиформената аневризма.
Мозъчните аневризми могат да възникнат при хора от всички възрасти, но най-често се откриват между 30 и 60 години. При жените рискът е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че ако не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

Проф. Марио СТАНКЕВ:

Разширените вени мъчат повече жените

Тежест, зачервяване и подути глезени са някои от симптомите

Слава Радославова

в. Жълт Труд, стр.35


Разширените вени са хронично прогресиращо, инвалидизиращо заболяване, при което се наблюдава прекомерно удължаване, разширение и нагъване на венозната стена. Постепенно вените загубват своята еластичност и се деформират. Забавя се скоростта на кръвния ток в тях и настъпва повишение на вътревенозното налягане, обяснява проф. д-р Марио Станкев, изпълнителен директор на Национална кардиологична болница и член на УС на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.

В началото на лятото Дружеството даде старт на национална кампания „Вземи краката си в ръце“, която ще приключи с боса разходка в Южния парк на 18 август от 11 до 15 ч. Там посланикът на кампанията, актрисата Деси Бакърджиева, и наши специалисти ще отговарят на въпроси на дошлите участници.

Един от основните проблеми е липсата на ранна диагностика на разширените вени, подчертава проф. Станкев, макар през последните години да се забелязва тенденция пациентите да търсят лекарска помощ все по-рано, преди да са стигнали до късните стадии на заболяването.
В началните му стадии все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на

първите признаци

Те могат да бъдат лесна уморяемост, тежест, болка, зачервяване, чувство на затопляне, мравучкане, схващане през нощта (крампи), подути глезени в края на деня. Следващият стадий е появата на паякообразни вени, най-често около глезените, които все още могат да се лекуват медикаментозно. Трябва да се вземат мерки именно в тези начални стадии, за да се предотврати напредването на заболяването и получаването на усложнения, каквито са варикозните рани например.
Следващ, по-напреднал стадий са варикозните вени, които са видими поради това, че са нагънати. Те много често се усложняват с възпаление. Съвсем не са невинни, защото в тях може да се образува съсирек, който да се откъсне и да попадне в белия дроб (тромбемболия), което е смъртоносно. В крайните стадии може да се стигне до некроза на крайника. „Слава богу, през последните години не сме срещали такива усложнения благодарение на превенцията и положените усилия от специалисти, общопрактикуващи лекари, медии, които информират за болестта“, казва проф. Станкев.

Като

рискови фактори

за развитие на разширени вени се приемат наследствеността (липса на синтез на колаген в съдовете, което води до загуба на тяхната еластичност), обездвиженият начин на живот, наддаването на тегло, бременността (поради хормоналния дисбаланс, от една страна, и притискането на тазовите вени, което повишава налягането в подбедриците и въобще в долните крайници, от друга), приемът на контрацептиви и хормонозаместителна терапия, напредналата възраст, храната, бедна на фибри, злоупотребата с алкохол.

За да предотвратим появата на разширени вени, трябва да променим начина си на живот, апелира професорът. Можем да се движим повече, да спортуваме, като

ходенето е по-добро от бягането

Ходенето във вода също помага срещу разширени вени. По време на работа можем да пристъпваме от един крак на друг – за тези, които стоят по цял ден на крак, а хората със седящи професии просто трябва да стават и да сядат от време на време. Трябва да се избягва топлината, доколкото е възможно, както и всичко, което би повишило налягането в долните крайници, като прекалено прилепнали, стегнати дрехи.

Медикаментозното лечение в началните стадии дава добър ефект. Има средства за мазане (флеботоници), които не лекуват сами по себе си, но облекчават състоянието. Същото правят и ластичните чорапи и чорапогащници с различна степен на компресия, които вече не са така груби като някогашните. Мит е, че те правят вените лениви. Не, те подпомагат движението на кръвта в крайника и по този начин задържат стадия на заболяването, предпазват от оток и поява на разширени вени и капиляри. Има и съвременни миниинвазивни методи на базата на лазер, топлина, елиминиране на вената чрез запълването й с пяна и др. До оперативно лечение се прибягва в по-напредналите стадии.

Всеки метод е добър, когато е в ръцете на добър специалист, казва проф. Станкев. Важното е да се приложи интензивно и ранно лечение с цел предотвратяване на прогресията към тежките стадии, когато като усложнения могат да се появят тромбофлебити и язви на долните крайници.
***
Всеки пеши пациент е в напреднал стадий

Хроничната венозна болест засяга над 50% от населението в България, като честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. Тревожната статистика показва, че 62% от пациентите у нас не са били лекувани изобщо, казва проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ „Св. Марина“, Варна, и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. 20% от пациентите у нас са в напреднал стадий на заболяването.

Хроничната венозна болест на долните крайници е едно от най-разпространените заболявания в развитите страни на Европа и Северна Америка. Това е може би най-разпространеното заболяване сред човечеството, смята проф. Петров. Учени от Харвардския университет го наричат „сериозно бреме“, защото влошава качеството на живот и може да доведе до инвалидизация. В момента 2% от всички случаи на инвалидност са именно в резултат на тази болест. За Стария континент данните сочат, че от лека форма на хронична венозна болест страдат 80-85% от населението, а варикозни вени имат 60% от жените и 40% от мъжете.

Приумици

АПТЕЧКИТЕ КАСИЧКИ И ВОЛНИТЕ МЕДИЦИ

Славяна Манолова

в. Жълт Труд, стр.2


Август. Жега. Пътувате в колата, здраво закопчани с коланите, защото така трябва – заради собствената ви безопасност. И защото помните оня виц за катаджиите от зората на монтирането на колани в автомобилите, които глобявали всичко живо наред с по 5 лв., защото никой не слагал колана. Накрая попаднали на прилежен водач и реагирали: „Тоя па, за 5 лева ще се обеси!“
Сега номерът с коланите вече не минава, защото всички свикнаха с тях, но пък има друг. Казва се аптечка-касичка. Всяко возило задължително трябва да има аптечка, в която се съдържат точно определени с инструкция на министъра на здравеопазването от 2008 г. неща – турникет, бинтове, стерилни превръзки и пластири за рани, памук, триъгълни кърпи, ръкавици, ножица, безопасни игли, разтвор за дезинфекция на ръце и рани (кислородна вода). Всички медицински изделия трябва да са в срок на годност, а на някои от тях годността е една година и трябва да се подменят. Е, не всеки шофьор се сеща да преглежда редовно аптечката, да не кажем, че изобщо я е забравил някъде из багажника. Така той автоматично се превръща в нарушител. И хоп – глоба! Може да е 20 лв., съгласно чл. 185 от Закона за движение по пътищата, но може и да е 50 лв., по чл. 179, ал.6, т. 1 (в сила от 20.05.2018 г.) от същия закон – при констатирани незначителни неизправности. За такива неизправности може да се сметнат непълната или липсващата аптечка, както и пожарогасителят с изтекъл срок. Въпрос на виждане. И на желание за заяждане…
От началото на годината за непълни аптечки са глобени 21 000 водачи, съобщиха медиите. В същия момент за безумни цени в частни медицински центрове без договор с НЗОК по морето – никой. Няма и как да бъдат глобени. Очевидно бизнесът със здраве се толерира от закона, защото според него медиците без договор с касата могат да си слагат каквито искат цени, стига да са ги обявили. Така се стигна до оня прословут случай преди седмица в Златни пясъци, когато за преглед и промивка на уши заради влязла вода в ухото пациент, по-точно клиент, платил 530 лева! Да, такива са ни цените, казаха тогава от медицинския център. И от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ потвърдиха, че щом центърът не работи със здравната каса, може да си формира каквито иска цени – нали е търговско дружество… Да, така е. Всичко е по закон. Друг е въпросът къде остава моралът.

От години се знае, че на море не се боледува. Не случайно в курортите е пълно с частни кабинети, сега вече и с медицински центрове, които нямат и не искат да имат договор с НЗОК. Българите, ако се разболеят, пътуват до държавните и общинските болници или се връщат по родните си места, зарязвайки почивката, а чужденците плащат и после си взимат парите от застраховките, ако имат такива, а повечето имат. Механизмът отдавна е разработен. И медиците са хора, и те хляб ядат, и те деца хранят, както се казва. Друг е въпросът, че свободното предприемачество в медицината, което няма граници, забива още един пирон в ковчега на линеещия ни туризъм. Ако някой въобще го интересува. Важното е да напълним касичките.

13.08.2019

Национални телевизии

Близо 160 000 лева инвестира Столичният общински съвет в ново оборудване на

физиотерапията в 14-то ДКЦ в София

БНТ, Новини в 18.00 часа


Близо 160 000 лева инвестира Столичният общински съвет в ново оборудване на физиотерапията в 14-то ДКЦ в София. Именно там се извършва рехабилитацията на гимнастичките от националните ни отбори по художествена гимнастика.

Репортер: На едни от най-редовните посетители в 14-то ДКЦ беше зададен един от най-редовните въпроси за лятото.

Йорданка Фандъкова: Почивка ще има ли?

Илияна Раева: Няма.

Репортер: Очевидно лятната ваканция ще подмине златните ни надежди. Надеждата на треньора им обаче е след обновяването на физиотерапията в центъра, който посещават, състоянието им да е още по-добро.

Илияна Раева: Знаете колко травми има в нашия спорт и се изисква много добра рехабилитация, много добро възстановяване.

Репортер: Най-новата медицинска техника вече е тук. Тук са и резултатите от нея.

Йорданка Фандъкова: След обновяването на физиотерапията има повече от два пъти увеличение на броя на пациентите, които се лекуват или просто възстановяват тук.

Репортер: Очакват се и още допълнителни подобрения.

Милен Димов: Предстои по-нататък включването на колега, който да консултира за тежки гръбначни изкривявания.

Репортер: Така че надеждата да не подминава никого.

Огромна крачка към създаването на напълно ефективно лекарство срещу смъртоносната треска ебола

БНТ, Новини в 18.00 и 20.00 часа


Огромна крачка към създаването на напълно ефективно лекарство срещу смъртоносната треска ебола. Така от Световната здравна организация окачествиха обещаващите резултати, постигнати с два експериментални медикамента в Конго.

Репортер: Това са първите медикаменти, с които се постига драстично намаляване на смъртността – до едва 10%, ако вирусното заболяване започне да се третира през първите 3 дни след заразяването. Едното лекарство е продукт на частна американска биотехнологична компания и представлява коктейл от 3 антитела, а второто е моноклонално антитяло, разработено от Националния институт за алергични и инфекциозни болести на Съединените щати.

Кристиан Линдмайер: Това е много добра новина. Това ще спаси живота на хиляди и ни приближава към намирането на напълно ефикасно лечение на ебола.

Двете лекарства са тествани върху 681 души. Резултати има засега за 499 заразени в напреднал стадий – смъртността сред тях е паднала съответно до 29 и 34 процента. Настоящата епидемия в Демократична република Конго е отнела живота на над 1800 души за една година. А в периода 2014-2016-а в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне загинаха повече от 11 300. Вирусът на ебола се предава на хора от диви животни, а след това се разпространява чрез директен контакт с кръв и телесни секрети, дори с остатъци от такива върху различни предмети. Ваксина за превенция на ебола вече е разработена, но още не е лицензирана.

Обществената поръчка за строежа на Национална детска болница е атакувана в КЗК

BTV, Новини в 19.00 часа


Обществената поръчка за строежа на Национална детска болница е атакувана в антимонополната комисия от камарите на архитектите и на инженерите. Министерството на здравеопазването е категорично, че законът и спазен, и сега чака какво ще реши Комисията за защита на конкуренцията. Кристина Налбантова с подробностите.

Репортер: Първата копка на тази сграда, предвидена за детска болница, е още през 1978 г. От тогава до днес продължават опитите този строеж да се превърне в педиатрия. И сега от гилдията на инженерите и архитектите настояват обществената поръчка да се спре. Причината – няма единна експертиза за състоянието на тези стени зад мен. Тази информация не е била налична и за евентуалните изпълнители на поръчката. Ето още.

Търсенето на подходяща болница за малките пациенти е трудно – детските отделения са разпръснати из всички краища на София.

Доц. Димитър Калайков: Трябва да се консултира с онкохематологията, тя е в Царица Йоанна. Трябва да се консултира със сърдечно заболяване – отива в Националната кардиологична болница. Трябва да се консултира с хирург – пращаме го в Пирогов. Трябва да се консултира с инфекционист – отива в Инфекциозна. Трябва да се консултира с ортопед – отива в ортопедията. Детска психиатрия е в Александровска.

Репортер: Гилдията на архитектите и на инженерите смятат прекъсването на обществената поръчка за наложително. Един от доводите – избраната процедура инженеринг. Тя нито отговаряла на сложността на подобна сграда, нито осигурява прозрачност при изпълнение на поръчката.

Арх. Борислав Игнатов: Според нас има конфликт на интереси, когато тези три дейности се пакетират в една поръчка.

Репортер: От експертизата на изоставената конструкция е публикувана само една страница. Здравното министерство обясни, че пълната документация е в огромен обем. По сградата имало забележки, но е използваема, ако те бъдат отстранени. Експертиза от 2014 г. твърди обратното, твърди бившият здравен министър Таня Андреева.

Таня Андреева: Най-смущаващ е фактът, че тази сграда стои години наред и е под въздействието на атмосферни условия.

Инж. Иван Каралеев: В заданието не са посочени основни елементи, свързани с електрически инсталации, оповестяване, осигуряване на микроклимат, климатизация, пожарната безопасност

Репортер: На тези обвинения от министерството на здравеопазването отговарят, че изисквания има. Изброени са под формата на конкретни наредби и закони.

Арх. Борислав Игнатов: Имахме разговори с увещания да си оттеглим жалбата. Самият екип в министерството, включително и министър Ананиев, бяха съгласни с нашите доводи, че по този начин поръчката е непълна и компромисна.

Репортер: От ведомството отговориха, че политиката им е за диалог при разрешаване на проблемите още с възникването им.

Предстои решението на антимонополната комисия да се спре или да продължи обществената поръчка за национална детска болница.

Национални радиа

Медицински сестри и граждани подкрепиха Мая Илиева в  Стара Загора

БНР


Около 30-ина медицински сестри и граждани се събраха пред сградата на община Стара Загора, за да изразят подкрепата си към Мая Илиева – лице и организатор на националните протести на медицинските специалисти по здравни грижи.

Репортер: С плакати „Не на страха“ и тениски „Аз съм Мая Илиева“ точно в 17 часа протестиращите се събраха в центъра на Стара Загора. Те разкритикуваха синдикалните организации и призоваха работодателите да не оказват натиск върху своите подчинени медицински сестри, които участват в няколкомесечните протести. Няма да се откажем, на 11 септември ще организираме нов протест в София, а стартирахме и регистрация на синдикат на българските медицински специалисти, обяви в Стара Загора Мая Илиева.

Мая Илиева: Сега ще регистрираме вече синдикат на българските медицински специалисти, в който ще можем да съберем всички медицински специалисти, за да можем по този начин сами да контролираме работодателите си. Готвим голям протест, който буквално ще обградим Народното събрание – на 11 септември ще бъде. И няма да си тръгнем оттам, докато не решат нашите проблеми.

55 млн. е инвестирала Столичната община в общинските болници и поликлиники през последните 4 години

БНР


55 млн. е инвестирала Столичната община в общинските болници и поликлиники през последните 4 години, съобщи кметът Йорданка Фандъкова при представяне на обновеното отделение по физиотерапия на 14 ДКЦ в София.

Йорданка Фандъкова: Инвестирахме около 400 000 лв. във физиотерапии в общо три поликлиники и една общинска болница, но тук наистина е моделът, който видяхме за качествена физиотерапия. Изключително важен е мениджмънтът, доброто управление на тези поликлиники, защото освен нашите над 160 000 лева, които сме инвестирали, тук, в 14-о ДКЦ, в физиотерапията те са инвестирали още толкова собствени средства.

Реновирани са битовите части и е закупена техника – 12 нови апарата за прецизно раздвижване на стави и лечение на остра и хронична болка. Два пъти се е увеличил броят на пациентите в отделението, а сред тях е и националният отбор по художествена гимнастика.

Пожар е избухнал в здравната служба в благоевградското село Селище

БНР


Пожар е избухнал в здравната служба в благоевградското село Селище. Огънят е тръгнал от покривната конструкция, която се е срутила и така пожарът е обхванал цялата сграда. Два екипа на служба Пожарна безопасност и защита на населението са пристигнали минути след подаване на сигнала към 17:30. Засега огънят е овладян, но пожарът не е загасен. Според кмета на селото Благой Панайотов няма опасност за съседните сгради и къщи, сред които е и кметството.

Медикаментът Креон липсва в аптеките в няколко града

Дарик радио


Медикаментът креон, който е жизненоважен са пациентите с муковисцидоза, липсва в аптеките в Пловдив, Варна, Плевен Стара Загора, Хасково, Димитровград и Провадия. Затова сигнализират от пациентската организация „Заедно с теб“, след оплаквания на хора, че от началото на месеца не могат да и купят лекарството в тези градове. От организацията поискаха здравното министерство да провери откога не е внасяно лекарството и има ли го по складовете и правен ли е паралелен износ. В късния следобед от министерството съобщиха, че фирмата притежател на разрешението за употреба е уведомила Агенцията по лекарствата за временно спиране на продажбите още в началото на тази година, но от началото на април продажбите му са били възобновени. Според декларираните от фирмата доставки на 20 юли у нас трябва да са внесени близо 11 хил. опаковки от продукта, а през август ще бъдат доставени над 14 хил.

Репортер: Креонът е нужен на хората с муковисцидоза при всяко хранене, за да бъдат смлени и усвоени хранителните вещества в организма. По данни на пациентската организация „Заедно с теб“ лекарството не може да се намери от началото на август в Пловдив, Варна, Плевен Стара Загора и още няколко града, но в София е налично. Председателят на организацията Пенка Георгиева обясни какво споделят пациентите, които не са успели да си купят медикамента.

Пенка Георгиева: Това, което съобщават от аптеките в тези градове, в които липсва, че те правят проверки го нямало в складовете.

Репортер: Информация за дълго отсъствие на доставки от това лекарство са получили от българската Асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства, след като се приели сигнала и са проверили наличностите от този медикамент. Изпълнителният директор Боряна Маринкова обясни, че вероятно останалите малки количества не са разпределени равномерно в страната.

Боряна Маринкова: Към момента доставките са възобновени. До края на седмицата цялата територия на страната ще бъде покрита. А към момента има наличност в аптечната мрежа, но най-вероятно тези пациенти не са потърсили лекарства там, където ги има, за което те не са виновни. Просто неравномерно са останали разпределени количествата, които са били налични във времето, в което не са осъществявани доставки.

Репортер: От „Заедно с теб“ настояват здравното министерство да провери откога не е внасян този медикамент и как се е появил в някои складове след сигнала на пациентската организация. Пенка Георгиева допълни.

Пенка Георгиева: Правен ли е паралелен износ на това лекарство, ако е имало паралелен внос? Тоест, ние считаме, че тук, за да се успокои обществото и да се осигури жизнено важното лечение на пациентите с това рядко заболяване, трябва да има намеса на разследващите органи.

Репортер: От здравното министерство обясниха, че фирмата, която внася лекарството е подала информация към Агенцията по лекарствата за временно спиране на доставките от началото на годината заради ограничен производствен капацитет на производителя. В началото на април продажбите са възобновени. Проверка на агенцията след края на март е установила, че количествата от лекарството са били разпределяни равномерно към търговците на едро, с изключение на месец март. Сигнал за липсата на медикамента е подал само един човек, отново през март. Настоящият сигнал на пациентската организация е изпратен до Агенцията по лекарствата и вече се проверява.

12 нови апарат са закупени за 14 столично ДКЦ

Дарик радио  


12 нови апарата за прецизно раздвижване на стави и лечение на остра и хронична болка са закупени в столичното 14-то ДКЦ.

След обновяването на техниката и битовите части броят на пациентите нараства двойно. Яна Владимирова информира.

Репортер: Повече от 2 пъти се е увеличил броят на пациентите след обновяването на отделението по физиотерапия в столичния 14-ти ДКЦ. Над 160 000 лева са инвестираните средства от общината, още толкова са парите, които самото ДКЦ влага във физикалната и рехабилитирана медицина. Повече разбираме от управителя на лечебното заведение д-р Милен Димов.

Милен Димов: Всичко това е един проект, който започва от реновирането на битовата част и впоследствие изграждане на едно отделение, което да бъде съвременно, адекватно, да поема всички необходими нужди на населението.

За целта трябваше да бъде направено това, да се изгради добра база и да се закупи техника. Към целия проект предстои включването на колега, който да консултира за тежки гръбначни изкривявания. Това е един проект, който ще започне от есента, става въпрос за българин, работещ в Германия, в топ болница, така че от тук нататък предстои това като развитие.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 14.08.2019