Проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина“:

Предлаганият здравен модел е стъпка в правилната посока, но ако се въведе изведнъж, има риск да фалира цялата система

Без остойностяване на медицинските услуги, въвеждане на критерии за качество и жесток контрол всеки допълнителен лев за здраве само ще потъне

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 1, 14-15


– Проф. Начев, представеният от здравния министър Кирил Ананиев модел за промяна на здравното осигуряване получи различни оценки. По него още се работи, но се върви към премахване на монопола на здравната каса. Какво е вашето мнение?

– Демонополизацията на здравната каса има и положителни, и отрицателни страни. Положителните са, че се създава конкуренция и че на фона на тази конкуренция частните здравни (застрахователни) фондове се очаква да оказват по-сериозен контрол върху изпълнителите на медицинска дейност. Негативът е, че парите, които ще бъдат за здравеопазване, ще са по-малко, защото освен администрацията на Националната здравноосигурителна каса ще трябва да се издържа и администрацията на тези фондове, без значение дали са 3, 4 или 5, защото трябва да имат готовност за разкриване на офиси в цялата страна. Второто неблагоприятно нещо при тази демонополизация, особено ако се направи изведнъж и рязко, е, че може да доведе до фалит на някои фондове и въобще на цялата здравноосигурителна или здравнозастрахователна система независимо от създаването на гаранционен фонд, както се предвижда.Този сценарий вече беше разигран през 90-те години на миналия век в Чехия и Унгария. Там касите фалираха. Затова е много по-добре постепенно да се стига до демонополизация на касата, като първо се подберат тези фондове, които наистина отговарят на съответните условия и най-напред поемат първичната доболнична помощ, т.е. общопрактикуващите лекари. След това, като се види колко от тях работят наистина добре и как се развиват, да им прехвърлят и специализираната доболнична помощ. На четвъртата година например, когато се види, че нещата вървят, тогава да се дава и болничната помощ. Това, което се предприема, е положителна стъпка, защото се върви напред и в правилната посока. Друг въпрос са средствата и дали времето до крайната цел е най-добре подбрано. Тези, които са против всичко това, не искат да се промени статуквото. Те нямат интерес да има контрол на качеството, на финансирането за какво и как се харчат парите, защото няма да могат да продължат да отчитат дейности, които не са извършили.

– Но според вас е „по-безопасна“ поетапната промяна.

– Постепенното въвеждане би довело до много по-меко демонополизиране на касата, но това наистина е мое предложение. Всеки ход напред, като това да се предложи нов модел, за мен е много добре. Единственото, което не е добре в този модел, е, че не се очаква в здравеопазването да влязат допълнителни средства, а според статистиката повече от 45 % от разходите в системата се плащат от хората. И най-важното е, че не се знае за какво отиват над половината от тези пари. Освен това има и много здравнонеосигурени – над 700 000 са, като голяма част от тях не са социално слаби. Затова би било добре да има финансова полиция и неплащането на осигуровките да се инкриминира – това е изискване по закон, а законът е задължителен за всички. Трябва да има санкции.

– Нека видим нагледно евентуалното приложение на предлагания бъдещ модел. Съвсем скоро извършихте сложна и рядка операция на мъж с аневризма и рак на коремната аорта, като оперирахте едновременно с проф. Никола Владов. В такава ситуация кой и как би трябвало да поеме разходите за всичко това и колко струва една такава операция?

– Не мисля, че ще има някакви сътресения. Разходите ще се поемат пак или от здравната каса, или от избрания от пациента фонд. Важното е да не се допуска това, което касата правеше

– при комбинирани операции да плаща само едната пътека само защото са извършени в един и същи ден. Не може да има такова нещо, трябва да се-заплащат всички интервенции. Имал съм случай на пациент със сърдечно заболяване, при който се оказа, че артериите, които снабдяват мозъка му, са стеснени и ако не се изчисти и този проблем, рискът да получи инсулт, след като се сложи байпас, е много голям. Това ли трябва да направя? Не е ли по-важен човекът? Ако интервенциите се направят през един месец, касата плащаше без проблем. Освен това при комбинираните операции се спестява не само на пациента една допълнителна анестезия, но и още един разход на касата, която иначе ще трябва да плати две анестезии. Добре, че този проблем се реши и вече се заплаща всичко, но това пак стана след много ходене, обяснение и настояване.

– Кой е най-големият проблем на сегашната система, който ще бъде проблем и в бъдеще, ако не се реши?

– Сегашната система на задължително здравно осигуряване е „инвалидна“ още в началото си, защото няма реално остойностяване на медицинските услуги. Има едни пари, които НЗОК разпределя от името и в полза на задължително здравноосигурените лица, но това разпределение е неефективно, защото има различни пътища да се източва касата – плаща се за отчетена, но неизвършена дейност или за дейност, която не е трябвало да се извърши, без да има възможност за извършване на контрол на това все още. Има инициатива от страна на касата експерти от всяка област да извършват контрол на свършеното и дали е имало показания от него. Започнато е, но още няма сериозни резултати, за да може да се отчете ефектът. Затова първата стъпка преди каквито и да било промени в здравноосигурителната-застрахователна система е реалното остойностяване на медицинските услуги, в което влизат трудът и режийните разходи, а не само тези за консумативи и лекарства.

– Колко време би отнело това?

– Според изказване на министър Кирил Ананиев, остойностяването вече е започнало. Според мен за 6 месеца то може да се извърши. Самото остойностяване на всяка услуга не е трудно да се направи, трудно е да се планира колко пари реално са нужни на здравеопазването, за да се покрие всичко това.

– Защо?

– В момента в резултат на отчитане на дейности, които не са извършени, както и на такива, които не е трябвало да бъдат извършени, има кардинална промяна в статистиката за здравната заболеваемост в страната, защото в нея влизат и тези хора, които са отчетени само с химикал, а изобщо не са влизали в болница, както и тези, на които е направена някаква процедура само за да се вземат пари от касата. Всичко това изкривява статистиката страшно много. По тази причина дори да се знае цената на една услуга, трудно може да се каже какъв бюджет общо ще е необходим, защото данните са лъжливи. До 2002 г. хоспитализациите бяха 1,2 млн., а сега са над 2,5 млн., като в това време населението намаля. Как да си обясним това, освен с начини за източване на касата, които въпреки всичко донякъде са оправдани, защото парите, които пък касата дава, не са реални и болниците не могат да се издържат. След остойностяването пък трябва да се въведат и критерии за качество, които да се проследяват и когато извършената дейност не ги покрива, тогава да не се заплаща и дори да има санкции. Това е контрол. Защото в момента в медицинските услуги съществува свободия, каквато няма в нито един друг бизнес по света, която се изразява в това, че още преди да започнете бизнеса си, знаете, че каквото и да произведете, ще ви се заплати. Трябва да се вкара ред – да се плаща за определено качество. В Белгия например можеш да сложиш колкото искаш стента. Но ако разберат, че един не е сложен по показание, 3 г. губиш право да упражняваш професията си. И лекарите там не смеят да го правят. Реална цена, качество и жесток контрол са най-важните неща в една система. Едва след въвеждането им можем да разчитаме, че ще има промяна в начина на финансиране. Да не говорим че още 2005 г. имахме възможност да въведем диагностично свързаните групи като начин за финансиране вместо клиничните пътеки. Не навсякъде, а в 38 болници, защото е свързано с подготовка на кодировчици. Дори бяхме обучили необходимата бройка по програма на Световната банка. Идеята беше, като се въведе в тях, те да започнат да обучават за останалите болници и постепенно да се въведе изцяло. Изчисленията тогава показаха, че разходът за здравеопазване ще се качи с 50% и тази стъпка не се предприе. Оттогава разходът се качи с 300%. Минаха 14 години, щяхме вече да сме забравили, но това е история.

– Кое е по-добре – no-висока здравна вноска за цялостно подобрение на системата или допълнително здравно осигуряване?

– Грешно е да се качи процентът на здравната вноска, преди да са направени промените, защото така парите просто потъват. И 12% да стане вноската, е нерентабилно, защото парите се използват неефективно. За 5 г. те се увеличиха с над 1 млрд. лв. и също толкова не стигат, колкото и преди. Отчетността става все по-обширна – с химикал се изкарват много повече пари, отколкото със скалпела и слушалката. Това трябва да спре и когато всичко се вкара в ред, може да се каже, че парите от вноски покриват 70 или 65% от необходимото. След това може да се направи обществено обсъждане какво предпочитат хората да се качи вноската и да покрива 80% или да си остане така и 30% да се покриват отделно Но тогава решението ще е на база на обективни факти. Така ще може да се определи и какво ще се съдържа в основния пакет, с който ще се покриват тези 70%.

– Основателни ли са притесненията, че новият модел ще доведе до самозакриване на болници, ако никой осигурител не сключи договор с тях?

– Вероятно да, но болниците са твърде много за 7 млн. население. Пример за подобни действия, при това целенасочени, е Швейцария, която преди 5 г. имаше бюджет за здравеопазване равен на БВП на България и беше с население малко над 8 млн. Там съкратиха 20% от болниците си. Разбира се, не трябва да забравяме, че там има добре организирана спешна помощ, включително с въздушен транспорт. Следващ пример е курортът Кицбюел в Западна Австрия – закриха си болниците, а там има над половин милион туристи сезонно. Останаха само кабинети, казаха, че Инсбрук е на 120 км. Така голяма част от болните се лекуват в амбулаторни и домашни условия, а в България се приемат всички в болница, за да може тя да се издържа.

– Друг важен проблем са белодробните трансплантации. Споменахте, че отказът на Австрия да приема пациенти не само български, а въобще чужденци е заради затягане на контрола на органния туризъм.

– Официално такава информация не се дава. Това е мое лично мнение. Проблемът се появи изведнъж, както и че условието е въобще за чужденци. Това ме кара да мисля, че реакцията им е свързана с една конференция в Истанбул за затягане на мерките за преустановяване на трансплантационния туризъм и търговията с органи. Австрия иска да се предпази от такова нещо.

– А как върви обучението на наши специалисти?

– Обществото се разтревожи много в последно време и е много чувствително на тази тема. Чисто оперативно няма проблем да почнат да се правят белодробни трансплантации у нас, но трябва да се стикова протичането на процеса. Голяма част от това е свършено. Знае се, че операциите и проследяването на пациента до изписването му ще се правят в „Света Екатерина“, а подготовката и продължителното проследяване ще се прави от пулмолозите на ВМА. Имаме и готови протоколи за работа както на болницата във Виена, така от Сан Диего. Остава само специалистите да преминат обучения. Достатъчно е 2 пъти за по 3 месеца два екипа да изкарат специализация в център с много трансплантации. В Хановер например се правят по 260-270 трансплантации на бял дроб годишно, а във Виена – 250-260. Това значи, че средно на 2 дни се прави трансплантация. За 3 месеца лекарите ще могат да видят 45 трансплантации, което е напълно достатъчно. Въпросът е да се проследи стилът на работа и координацията, защото трансплантацията, която и да било, в огромната си част е логистика – как ще направиш последователността и как ще комбинираш уменията и познанията на различни специалисти, за да работят като едно. Смятам, че в средата на 2020 г. ще може да се направи първата трансплантация на бял дроб у нас, ако се изпълнява тази програма. Добре е за първите две от тях да дойде специалист от чужбина, както беше при въвеждането на чернодробните трансплантации.

– През септември предстои голям конгрес, разкажете за него.

– От 6 до 8 септември в София ще се проведе годишният конгрес на Световната, организация на гръдните и сърдечносдови хирурзи. Аз съм председател на организационния комитет и поемам президентството на тази асоциация за 1 година. Ще дойдат светила и едни от водещите хирурзи в тези области от над 40 държави, включително Япония, Корея, Китай, Казахстан, Русия, Украйна, Беларус, цяла Европа, Австралия, Бразилия, Аржентина, САЩ, Канада и много други. Това е голям успех за България не само заради ранга на конгреса, но и защото е невероятна възможност за обмяна на опит във всички нови тенденции в лечението на тези заболявания.

***

CV

Носител е на орден „Стара планина първа степен“ за изключителни заслуги в науката и развитието на кардиохирургията в България

Главен координатор на експертния съвет по кардиохирургия към министъра на здравеопазването

Има специалности по хирургия и по кардиохирургия в Медицинския университет в София и специалност по сърдечносъдова хирургия към Европейския борд по гръдна и сърдечносъдова хирургия. Има и специалност по здравен мениджмънт

Специализирал е в САЩ, Германия, Англия. Автор е на 7 дисертации и над 230 научни публикации

Отпада служебното разпределение на младите лекари

Труд  стр. 4


Отпадат част от изискванията от новата Наредба за придобиване на специалност за лекарите специализанти. Това съобщиха от Българския лекарски съюз (БЛС) след среща между представители на страните, имащи отношение по въпроса.

Ръководството на БЛС и младите лекари се обявиха против промените в Наредбата, предвиждащи специализиращите на държавна издръжка млади лекари да бъдат служебно разпределяни по болници в страна и в случай, че не изпълнят задължението си, да връщат получените заплати. Така лекарите ще продължат да имат избор къде да специализират, а финансираните от държавата специализации ще бъдат обявени предварително.

Ще има и типови договори, които специализантът ще сключва с болницата, която сам е избрал.

140 хиляди българи имат аутизъм

Труд  стр. 4


Около 140 000 българи имат аутизъм, а по света – 60 милиона души. От тях 3,5 милиона са в САЩ, където честотата на аутизма е най-висока -едно на 58 деца; за сравнение средно по света от 160 деца едно се ражда аутист. Данните за България са индикативни, тъй като родители и здравни работници срещат големи затруднения при определянето на аутизма, а причината е, че за него все още няма ясни научни доказателства.

По данни на Световната здравна организация аутистичният спектър, който компрометира развитието на мозъка с различна степен на увреждане или по друг начин, се е увеличил през последните десетилетия, особено в западните страни.

У нас от 11 до 13 ноември ще се проведе първата международна конференция „Аутизмът не е присъда!“.

Събитието ще е в София и се организира от „Сдружение Аутизъм Днес“, което е учредено от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, общественици и родители на деца в аутистичния спектър.

Мисията на организацията е създаване на професионално общество в България за работа с деца с аутизъм, което използва научно доказани методи и се придържа към световните и европейските професионални стандарти.

Джипита скочиха срещу отпадането на две ваксини

Въвеждат нова инжекция срещу коклюш

Монитор  стр. 3


Общопрактикуващите лекари се обявиха против част от промените в имунизационния календар. Те поискаха от здравното министерство да им изяснят каква е медицинската аргументация за отпадането на част от ваксините. Според проект за изменение на имунизационния календар на България се предвижда намаляване на приемите на основната имунизация на пневмококовата ваксина за децата до 6-годишна възраст, отпадане на пробата манту, реимунизация срещу туберколоза при деца на 11-годишна възраст и се въвежда още една реимунизация срещу коклюш при деца на 12 години.

Тези промени са публикувани за обществено обсъждане, чийто срок изтича на 23 август.

В публикуваните мотиви на проекта за промяна на Имунизационния календар МЗ твърди, че промените са свързани с необходимостта от осъвременяване на националната политика в съответствие с препоръки на

Световната здравна организация и европейските имунизационни схеми.

От министерството уверяват, че промените в наредбата няма да доведат до нужда от допълнителни финансови средства. Очаква се промяната на Имунизационния календар, с въвеждането на реимунизация срещу коклюш на 12-годишна възраст, да не окаже влияние върху бюджета на Министерството на здравеопазването, както и на бюджета на НЗОК. Финансовите средства ще са за сметка на намаляването на приемите на основната имунизация с пневмококова конюгирана ваксина от три на два приема и отпадането на проба манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст. Междувременно глобално проучване на нагласите към науката разкри мащаба на кризата на доверието във ваксините в Европа, като показва, че само 59% от хората в Западна Европа и 50% в Източна Европа смятат, че те са безопасни, в сравнение със 79% по света.

В целия свят 84% от хората признават, че ваксините са ефективни, а 92% казват, че детето им е било ваксинирано. Но въпреки добрите здравни и образователни системи, в някои части на Европа има ниско доверие във ваксините. Франция има най-високи нива на недоверие – 33 процента.

МЗ даде заден за разпределението на младите лекари

Монитор  стр. 3


Младите лекари няма да бъдат разпределяни служебно, ако са минали през държавна специализация, стана ясно вчера. Наредбата за придобиване на специалност ще бъде коригирана, съобщиха от Българския лекарски съюз след среща в Министерството на здравеопазването.

Миналата седмица ръководството на БЛС и младите лекари се обявиха против промените в наредбата, предвиждащи специализиращите на държавна издръжка млади лекари да бъдат служебно разпределяни след приключването на специализацията в посочени от здравното министерство лечебни заведения. Съгласно предложените промени, в случай че специализантът не изпълни задължението си, той ще трябва да върне заплатите, получени по време на специализацията.

Според предложенията за промени в наредбата младите лекари ще имат право на свободен избор къде да специализират. Финансираните от здравното министерство специализации ще бъдат обявени предварително – къде в страната и за кои специалности има недостиг на кадри и всеки специализант да може да избира дали и с коя болница да сключи договор.

На срещата беше решено, че специализантите, кандидатстващи за финансираните от здравното министерство специалности, трябва да знаят предварително къде и при какви условия ще работят, след като завършат. Ще бъдат изготвени типови договори, които специализантът ще сключва с болницата, която сам е избрал.

Запазва се съществуващият механизъм за специализация: разкриване наместа за специализанти от лечебните заведения. Всяка болница да има възможност да обяви конкурс за специализанти и да наеме на трудов договор необходимата бройка млади лекари по съответните специалности.

Конкурсите за финансираните от държавата специализации ще се провеждат до два пъти в годината, а за избралите да специализират по стария ред – целогодишно. Информация за обявените места ще се публикува на специално създадена платформа на сайта на Министерството на здравеопазването.

На срещата бяха обсъдени и въпроси, свързани със затруднения на специализантите по педиатрия и обща медицина. Дадени бяха и идеи за подпомагане на разкриването на практики на специализиращи „Обща медицина“.

Псориазисът се маскира като алергия

Телеграф  стр. 22


Делът на автоимунните заболявания в последните години нараства. Най-честите сред тях са псориазис по кожата и вътрешното му проявление като псориатичен артрит, болестта на Бехтерев, ювенилният идиопатичен артрит, улцерозният колит и болестта на Крон.

Независимо, че при тях факторът наследственост е определящ, е напълно възможност човек да носи гени, предразполагащи към едно или друго забляване, но да не го развие. То обаче може да бъде отключено дори през няколко поколения не само при възрастните, но и при децата. В последните години възрастовата граница на пациентите пада застраително, сред тях има и 3-годишни. Медицинската наука няма обяснение на този феномен. И, докато при възрастните пациенти симптоматиката е по-ясна, защото те могат да обяснят какво им се случва, при децата поставянето на диагнозата е много по-трудно, тъй като те не само трудно могат да кажат какво точно изпитват, но и някои от проявите при тях протичат по-различно, отколкото при голям човек.

ПСОРИАЗИСЪТ СЕ ОТКРИВА ПО-ЛЕСНО ПРИ ДЕЦА, отколкото при възраснтни. То е едно от автоимунните заболявания, които най-лесно се диагностицират. Освен външен, кожен обаче, той може бъде и вътрешен. Тогава се нарича псориатичен артрит – възпаление, засягащо различни мускулно-скелетни структури, периферните стави, сухожилията и обвивката им, както и ставните капкули към костите. Псориазисът пък се изразява като силно лющене на кожата със зачервяване в някои случаи със сърбеж. Заболяването не е заразно. Често пъти педиатрите смятат, че става въпрос за алергичен дерматит или дерматит с неустановен произход и третират участъците с лющеща се кожа с препарати, които не действат. Диагнозата се поставя от дерматолог. Затова, ако родителят забележи лющене на кожата с едва забележими червени участъци, които не намаляват и не преминават след мазане с препарати срещу дерматити в рамките на 5- 7 дни, следва да потърсят кожен лекар. Предположението псориазис или се установява или отвърля с биопсия на взет материал, което е безболезнено за детето и не го стресира.

Псориализът, както и всички останали автоимунни заболявания не се лекуват, тъй като е хроничен. С подходящо лечение обаче може да бъде постигната много добра ремисия, участъците да не се разрастват и за определени периоди да намаляват до съвсем малка забележимост.

Първоначалното лечение е конвенционално с определени препарати, предписани от дерматолога. По негова преценка може да бъде приложена фототерапия – също безболезнена за детето. Едва, когато те не помогнат, се прибягва към биологичните препарати, които са скъпи, но се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса.

БЪРЗ РАСТЕЖ НА КОЖНИТЕ КЛЕТКИ представлява заболяването. То достига до най-горния слой на кожата, вследствие на което се получава нейното удебеляване и еритемо-папуло-сквамозни изменения по повърхността й. Проявява се за първи път предимно в млада възраст, около 28 години, но началото може да бъде и преди 10. Около 1,5% от населението страда от псориазис, като това заболяване е типично за европеидната.

Симптомите на псориазис могат да варират. Когато изявата му е по-слаба, кожните изменения наподобяват обрив. При умерените му и остри форми се образуват силни зачервявания, които са покрити с бяло-сивкава груба лющеща се кожа. Размерите на тези плаки също са различни – от големината на едри монети до мащабни участъци по кожата. Най-често се образуват в областта на коленете, лактите, скалпа, дланите, долната част на краката и кръста, като сърбят и са силно чувствителни на външни дразнители. Понякога отделните плаки се сливат и така обхващат още по-голяма част от кожата.

При засягане на ставите, оплакванията включват отичане, затопляне и болка. Така, всъщност се проявава псориатричен артрит. Възможни са и нокътни промени – наблюдават се загрубяване и удебеляване на ноктите, цветът им става бяло-жълт, измененията обхващат и нокътната плочка и могат да доведат до падане на нокътя.

В повето случаи диагноза псориазис се поставя само от преглед. Възможно е да се включи тест за гъбична инфекция за категоричното й разграничаване при наподобяване, рентгенография при ставни прояви и други.

Заболяването се отличава със спонтанни епизоди на изява и ремисия, независимо от прилагането на терапия. Счита се, че се проявява при наличен проблем на имунна система, свръхреакция от нейна страна, водеща до възпалителен процес и лющене на кожата. Има и наследствен фактор, тъй като се проследяват случаи на изявата му при поколения в един род.

Псориазисът може да се влоши при застудяване на климата, при сух въздух и вятър, стрес и тревожност. По-голяма вероятност за изявата му има при наличие на суха кожа по принцип, както и при някаква инфекция и прием на някои медикаменти, като нестероидни противовъзпалителни средства, литиеви соли, бета блокери, АС Е инхибитори, тетрациклин, антималарици.

Има данни, че тютюнопушенето при жените не само влошава псориазиса, но и го отключва. Същото се отнася и за употребата на алкохол при двата пола. Изявата му може да е и в резултат на хормонален дисбаланс и промени, което обяснява зачестяването на симптомите през периода на пубертета и менопаузата.

Възможно е при лечението да помогне ултравиолетовото лъчение. Биологичната терапия дава много добър ефект при тази диагноза. Но тук има една строга специфика, която трябва да се спазва. Докато краткото излагане на слънце и ултравиолетова светлина влияе благоприятно на симптомите на псориазис, по-продължителното има негативен ефект. Хората с псориазис трябва да се пазят от изгаряне.

Бум на цистити през лятото

Телеграф  стр. 23


Топлото време предразполага към инспекции на пикочните пътища. Те са характерни много повече за жените. Това се дължи на анатомичните особености на уринарния тракт при тях и най-вече на дължината на пикочния канал, който е по-къс. Това е и причината по-лесно да навлизат бактерии в пикочния мехур. В повечето случаи става дума за цистит. Той не се смята за сериозно заболяване, но е неприятно и симптомите ни карат да се чувстваме дискомфортно. Ако лечението започне навреме, може да бъде излекувано. Ако обаче се стигне до усложнения, инфекцията може да се пренесе към бъбреците. Това може да доведе до сериозното им увреждане.

От инфекции на уринарния тракт страдат най-вече бременните жени, жените в менопауза, възрастните над 65 г., хората с диабет. При някои циститьт става хроничен.

Най-честата причина е простудата, но пък пикът е през лятото и в ранна есен. Фактори за това са високите температури и обичайното време за годишен отпуск и отдих, което понякога съчетава неблагоприятни обстоятелства за поддържане на добра лична хигиена. Причина може да е водата в обществени басейни потапянето на загрятото тяло в десетина-петнадесет градуса по-хладна вода. Не на последно място лятото е време на по-активен сексуален живот, понякога и смяна на партньори, което допълнително допринася за срещата с патогенни микроорганизми и предизвикателства към имунитета.

Навлизането на неспецифични за уринарния тракт микроорганизми става чрез пренасянето на нормално обитаващите червата микроорганизми чрез екскрементите от ануса към уретрата и преминаването им към уретрата след заразяване при полов контакт от вагината при жените. Практики като анален секс носят риск от инфекции на уринарния тракт както при жените, така и при мъжете при пренебрегване на необходимите средства за защита.

Един от първите признаци на инфекция е паренето при уриниране. Характерно е често уриниране, нос отделянето на малко количество урина. Усеща се тежест в областта на пикочния мехур.

При инфекция се мени цветът на урината. За неблагоприятната промяна показател е и неприятната й, нетипична миризма.

Ако се стигне до усложнение на състоянието, пациентите започват да чувстват болка в областта на бъбреците, от едната или от двете страни под ребрата, наличието на температура, треска, гадене и повръщане.

Тези инфекции се установяват лесно и бързо – чрез изследване на урина

Може да се наложи антибиотично лечение. Препоръчително е приемането на повече течности. Съвет към жените е да правят възможно най-скоро тоалет след посещение по голяма нужда, особено през лятото, и да уринират веднага след секс. При жените в постменопауза от полза може да бъде прилагането на вагинален препарат с естроген.

Изборът на средства за лична хигиена също не е без значение. Прилагането на агресивни такива за измиване на деликатната кожа на гениталиите при жената води до изсушаване на лигавицата и унищожаване на локалния имунитет, което предразполага към по-лесно инфектиране. На киселинността на вагиналната флора вредят и душ теловете. Подходящи за поддържане на личната хигиена са специално разработените за жените интимни продукти, които едновременно помагат за отстраняването на вредните микроорганизми и секрети, поддържат естествената киселинност на вагината и създават желаното чувство за чистота и комфорт.

Гъбичните инфекции също са често срещан проблем при жените през лятото. Гъбичките са микроорганизми, които нормално обитават влагалището. Количеството им обаче е незначително. При растежа им обаче се развива инспекция. Въпреки че създават неприятни усещания и дискомфорт, обикновено не са сериозни. Най-често се дължат на Candida albicans. Обикновено растежът на гъбичките се потиска от друг микроорганизъм на естествената микрофлора на влагалището Lactobacillus acidophilus. Под естествена микрофлора се разбира наборът от намиращите се във влагалището микроорганизми, чийто баланс осигурява здравословна среда и киселинност. Тези условия са и бариера за навлизането на патологични микроорганизми. При отслабване на защитните сили възниква дисбаланс в съотношението им, което води до нарастване на някои от тях и става причина за инфекция.

Тя води до зачервяване на лигавицата и сърбеж във вагината. Възможно е да причини парене и болка при уриниране или при полов контакт. Някои жени получават бяло течение, което е с плътна бяла консистенция с вид на извара или пресечено мляко. За лечението се използват антимикотични средства, орални или локални. При положение че симптомите са слабо изразени, може да се изчака известен период от време. Понякога организмът успява да възстанови баланса на микрофлората и състоянието преминава от само себе си.

***

Избягвайте секса във вода

Дори и да ви се иска, сексът във водата въобще не е добра идея. По време на секс във вода шансът да си лепнете някоя полова болест нараства значително. Водата измива естествения лубрикант, което води до голямо триене, чрез което може да си навлечете дори драскотини и рани. Чрез тях бактериите лесно могат да влязат в тялото ви. Освен това сексът във вода увеличава и шансовете за развитие на пикочни инфекции. И докато презервативът в този случай може да помогне за предотвратяване на полови болести, той не може да помогне срещу пикочна инфекция.

Отново уж забраняват доплащане в болниците

Пари ще се вземат само със съгласието на пациентите, предвиждат законови промени

Дума  стр. 1, 2


Пореден опит за забрана на доплащането в болниците прави Министерството на здравеопазването с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Всъщност преустановяването на практиката за искане на пари под масата е в много тесни граници, сочат новите текстове.

На лечебните заведения се забранява да изискват или приемат доплащане за оказваната от тях медицинска помощ, извън гарантираната от бюджета на НЗОК, само от онкоболни при животозастрашаващи кръвоизливи, спешни операции и при пациенти с вродени коагулопатии. Също така няма да се налага плащане при продължаване на лечението над минималния болничен престой.

В същото време обаче се дава цял списък със ситуации, при които доплащането в болницата ще е допустимо. Това обаче щяло да става само по инициатива и с изричното съгласие на пациента. Той можел да поиска конкретни допълнителни услуги по време на болничния си престой, както и осигуряване на медицинската помощ с лекарствени продукти, различни от даваните в болницата и при надхвърляне на стойността, предвидена в бюджета на НЗОК. Пари ще се дават и за подобрени битови условия, допълнително обслужване, свързано с престоя на пациента в лечебното заведение, извън осигурените здравни и общи грижи и избор на лекар или екип от медицински специалисти.

Лекарите ще бъдат глобявани от 300 до 1000 лв., ако откажат да предоставят документация, фактури или резултати от изследвания на пациентите.

Лекари против промени в имунизационния календар

Дума  стр. 2


Лични лекари се обявиха против някои от промените в имунизационния календар. В тях се предвижда намаляване на приемите на основната имунизация на пневмококовата ваксина за децата до 6-годишна възраст, отпадане на пробата Манту, както и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст. Освен това се въвежда още една реимунизация срещу коклюш при 12-годишните.

Управителният съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари вече е изготвило свое становище по проекта. Бихме желали да видим медицинската аргументация за отпадането на ваксините за пневмококи и промяната в мантуто, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Лекарите одобряват въведената ваксина срещу коклюш при деца на 12 години.

Лекари против част от промените в имунизационния календар

Земя  стр. 2


Общопрактикуващите лекари се обявиха против част от промените в имунизационния календар. Те поискаха от Здравното министерство да им изяснят каква е медицинската аргументация за отпадането на част от ваксините. Според проект за изменение на имунизационния календар на България се предвижда намаляване на приемите на основната имунизация на пневмококовата ваксина за децата до 6-годишна възраст, отпадане на пробата Манту, реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11-годишна възраст и се въвежда още една реимунизация срещу коклюш при деца на 12 години. Според общопрактикуващия лекар д-р Гергана Николова предвидените промени не са приложими у нас. УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е изготвило свое становище по проекта.

Бихме желали да видим медицинската аргументация за отпадането на ваксините за пневмококи и промяната в мантуто. Не ни удовлетворява изказването, че така е в други европейски страни. Искаме да знаем каква ще бъде дългосрочната прогноза“, обясни тя.

Лекарите обаче одобряват въведената ваксина срещу коклюш при деца на12 години. „Нещата трябва да се погледнат в цялостната им картина. Не искаме да гледаме на парче“, добави д-р Николова. Срокът за обществено обсъждане на предложения проект изтича на 23 август.

Доц. Лилия Демиревска, кардиолог: В жегата хората не трябва да излизат навън

До инфаркт горещината трудно може да доведе, защото при нея се разширяват съдовете.

Опасността тук е от ритъмни нарушения

Земя  стр. 17


– Доц. Демиревска, времето през летния сезон тази година е непредвидимо. Последните дни стана доста горещо. Как влияе това на хората със сърдечни проблеми?

– При пациентите, които са с високо кръвно налягане, обикновено види до понижение на кръвното. Те получават по-често хипертонии и се налага да се намалява тяхната терапия. Ако не се намали терапията им за кръвното, започва да им прилошава и започват да не се чувстват добре и комфортно. Това е най-големият проблем при повишаване на температурите. Това е специално при хипертониците.

– Може ли горещината да доведе до инфаркт или смърт?

– До инфаркт трудно може да доведе, защото при горещина се разширяват съдовете. В студено време по-често се получават инфарктите. Студеното време води до спазъм на коронарните съдове. Но до смърт могат да доведат, защото горещините предизвикват редица ритъмни нарушения, които да доведат до застрашаващо живота състояние. Както и хипотониите между другото – ниските стойности на кръвното могат да доведат до припадъци, до загуба на съзнание, до травми, така че по този механизъм биха могли да доведат и до смърт на пациента.

– В сравнение с миналата година, по-висок ли е броят на хората, които се оплакват от проблеми със сърцето през летния сезон?

– Да. Най-вече заради по-ниските стойности на кръвното налягане хората се чувстват по-нестабилни, имат световъртеж, имат прилошавания.

– Как влияят горещините на хората от различните възрасти?

– Възрастните, много възрастните винаги са много чувствителни на разликата в температурата. Тъй като те са склонни да правят така наречената ортостатична хипотония – това е, когато артериалното налягане се понижава силно в право положение, така че и те са доста по-застрашени. Те по-лесно се дехидратират. Трябва да се знае, че възрастните трябва да пият и повече течности по време на тези епизоди. Възрастните са си по-чувствителни на високите температури.

– Какво могат да направят, за да се предпазят от топлината?

– Да не излизат в най-горещото време навън, да не се излагат директно на слънчева светлина. Ако трябва да се разхождат, да бъде в по-прохладно време, в по-късните часове на деня. Да пият достатъчно течности и да си контролират артериалното налягане, за да може при нужда да се намали терапията за кръвното налягане, която те получават.

– Какви опасности крие топлото време за малките деца?

– За малките деца отново е опасна дехидратацията. Потят се повече и не се сещат да пият чак толкова много течности. Това е основното при тях дехидратацията.

– Как могат да бъдат предпазени те?

– Могат да бъдат предпазени като възрастните – да не излизат на пряка слънчева светлина в най-горещите часове на денонощието и да приемат повече течности. Много е важно да се пазят хората и да не излизат в горещото време навън, особено тези, които са сърдечно болни, както и тези, които са по-уязвими, а точно възрастните са такива – уязвими.

От Агенция „Фокус“

***

Първа ПОМОЩ при топлинен удар

Предразположеността на всеки човек към прегряване (особено в горещото време) зависи най-вече от два фактора: продължителността на прекараното на слънце време и общото му здравословно състояние, информира zdrave.bg.

Извън тях, най-лесно податливи на това състояние са децата и възрастните хора, както и (независимо от възрастта) страдащите от хронични сърдечносъдови, белодробни и бъбречни заболявания.

Какво представлява топлинният/ слънчевият удар

На практика това е последната и най-тежка форма на хипертермия (прегряване на тялото), водеща до увеличаване на телесната температура и съпроводена от различни физиологични и неврологични симптоми.

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което може да се окаже фатално, ако не бъде правилно лекувано.

Човешкото тяло в нормално състояние генерира топлина, която е резултат от метаболизма. Организмът е способен да се освобождава от излишната топлина – през кожата и чрез процеса на изпотяване. Ако обаче са налице анормални фактори като много висока температура и/или влажност, продължително излагане на силно слънце, тялото не успява да се справи с натрупващата се топлина чрез естествените си защитни механизми.

Друга причина за топлинния/слънчевия удар може да бъде дехидратирането (липсата на достатъчно влага в клетките).

Кои са симптомите_

Най-често срещаните симптоми на прегряването в резултат на топлинен/слънчев удар са:

– висока температура;

– намалено или напълно липсващо изпотяване, съпроводено със зачервяване и/или изсъхване на кожата;

– ускорен пулс;

– повръщане;

– затруднено дишане;

– нетипично поведение;

– халюцинации;

– състояние на тревожност, превъзбуда;

– липса на ориентация;

– припадъци;

– кома.

За сериозността на състоянието не бива да се съди по броя налични симптоми!

Как да окажем първа помощ_

На първо място – пострадалият трябва да бъде охладен. За тази цел го поставете на сенчесто, прохладно и проветриво място. Махнете дрехите и се опитайте да го охладите незабавно, като го напръскате или обтриете с хладна вода и поставите лед под мишниците и на челото и слабините (не и върху главата!).

Следете температурата му и ако тя не спада достатъчно (под 38,5-39 градуса), незабавно потърсете бърза помощ. Дори тя да не пристигне незабавно, специалистите могат да ви дадат указания какво да направите междувременно в зависимост от състоянието на пострадалия.

Какво можем да направим у дома_

При до средна степен на прегряване:

– починете си на хладно, сенчесто и проветриво място;

– приемайте повече течности (в такова състояние са препоръчителни и различните спортни напитки като Gatorate и Isostar, защото освен вода те възстановяват и недостигащото количество соли);

– съблечете се;

– не приемайте никакви течности, съдържащи кофеин и алкохол (включително и бира);

При силно прегряване (слънчев/топлинен удар):

– преместете пострадалия на хладно и проветриво място и незабавно се обадете на бърза помощ;

– овлажнете кожата на пострадалия или го поставете под хладен душ;

– давайте му течности (ако състоянието му позволява да ги приема).

Кога задължително да потърсим бърза помощ

Обадете се на лекар, ако: пострадалият не е в състояние да приема течности, както и да ги задържа; ако е налице дезориентираност; ако има затруднено дишане; ако пострадалият има някакво хронично заболяване.

При леки и средни форми на прегряване също трябва да потърсите бърза помощ, ако:

– има загуба на съзнание или намалена ориентация; – налице е болка във или под гърдите; – пострадалият не може да приема сам течности; – повръщането не спира; – температурата е над 39 градуса и не спада, а при някои хора дори се повишава; – пострадалият има някакво хронично заболяване, което може да доведе до непредвидими усложнения.

Доц. Гриша МАТЕЕВ: Всеки четвърти страда от гъбички по ноктите

При диабет и съдови болести проблемът може да е сериозен

Феодорина ЛЯСКОВА

Жълт Труд  стр. 35


Около 3% от по-възрастното население в Западна Европа страда от гъбични заболявания по ноктите (оникомикози). У нас са не по-малко от 25%, но хората смятат, че с възрастта е естествено ноктите да погрозняват, да се удебеляват и да стареят заедно с тях. Всъщност ноктите запазват своята гладкост и прозрачност до дълбока старост, стига да не са заразени от гъбично заболяване, обяснява доц. Гриша Матеев, д.м. от Клиниката по кожни болести на МБАЛ „Александровска“, секретар на Българското дерматологично дружество.

Проблемът е по-скоро естетичен и притеснява особено жените, когато носят сандали, които излагат на показ пожълтели и загрубели нокти, а лакът трудно ги прикрива. При по-възрастните, които имат и други заболявания -диабет или съдова патология на крайниците, проблемът може да е наистина сериозен.

Ноктите с нарушена морфология са входна врата за тежки бактериални инфекции

При минимални травми на тези задебелени нокти от обувка или ежедневна дейност може да се стигне до сериозни проблеми, дори ампутация на фаланги или части от крайник.

Гъбичните заболявания по ноктите зачестяват. Причините са подобрените условия за живот – хората имат повече възможности за спорт и удоволствия зимни спортове, футбол, тенис, спа туризъм (плуване, сауна,.джакузи). Всички те създават условия за травма и размекване на ноктите – благоприятна среда за гъбички.

Гъбичките се развиват при пациенти, при които има условия за това – влага и топлина. Достатъчно е да се обуят чорапи и обувки от синтетика, която предизвиква изпотяване. Гъбичките живеят по стъпалата и са естествени обитатели там, но когато им се предоставят условия или „тропически микроклимат“, те „избуяват“.

Топлината и влагата размекват нокътя и гъбичките проникват още по-лесно. Други фактори също влияят – най-важните са острата и хроничната травма на нокътя. Острата травма се помни – паднало чекмеджето върху крака например, докато на хроничната не се обръща внимание. Става при носене на неудобни обувки. При някои хора това се случва поради по-широко стъпало или по-дълъг палец. По тази причина всички обувки са им неудобни, тесни и кракът им се набива. При жените, които носят токчета по 7-10 см; травмата е постоянна, защото кракът е повдигнат, плъзга се и ноктите опират в обувката. Това причинява този хроничен микротравматизъм.

Най-застрашени от такива заболявания са спортистите, които практикуват водни спортове и ноктите им остават постоянно меки. В риск са и тези, при които има набиване на краката, рязко тръгване и спиране трениращите тенис, футбол, ски.

Три големи групи гъбички поразяват ноктите. Над 95% от оникомикозите се причиняват от дерматофи-ти. Малък процент се предизвиква от кандида и най-малък от плесени.

Проблемите с ноктите обикновено започват след 18-годишна възраст

Оникомикозата се подмладява – забелязва се вече при тийнейджърите вместо около 18, тя се появява още на 14-15 г. заради маратонките, които носят и зиме (краката им се мокрят), и лете (кожата се поти и запарва).

Когато мъжете носят едни и същи обувки зиме и лете, когато краката са потни и мокри по цял ден, се създават благоприятни условия за развитие на гъбички.

Оникомикозата по пръстите на ръцете е по-рядка, свързана е с микоза на дланите, която се прехвърля и върху ноктите. Среща се при пациенти, които мокрят продължително време ръцете си. Може да се случи на домакини, маниачки чистофайници, на работещи в сладкарската индустрия, на берачи на сладки плодове и особено на бармани.

Знае се, че сладките храни могат да предразположат към развитие на гъбички от рода Кандида и по-малко на дерматофитите, които причиняват оникомикозите. Има един подвариант на веганството който се прилага два пъти годишно по 30 дни, като се изключва от менюто всичко, което съдържа дрожди – хляб, сирене, кашкавал, вино, бира и продукти, които се получават чрез ферментация. Това е добър и модерен режим, който действа добре на общото здраве, не толкова за гъбичките по ноктите, уточнява доц. Матеев.

Добре е пациентите да обръщат внимание на ноктите си и когато забележат, че нещо става с тях, да се обърнат към дерматолог. В Кожната клиника на „Александровска“ има специализирана лаборатория за диагностика на гъбични инфекции по гладката кожа, лигавиците и кожните придатъци, като ноктите.

Лечението може да е локално, с хапчета или екстракция на нокът, както и комбинация от различни методи. При тежка оникомикоза със 100% засягане, особено при възрастни хора, ваденето на нокът трябва да предшества останалото лечение. При тях нокътният растеж е силно забавен и хапчетата не са особено ефикасни, а локалните средства трудно проникват през нокътната плочка. При по-младите лечението е по-лесно, защото локалното лекарство прониква лесно, ноктите им растат по-бързо и избутват гъбичката към края.

При леките форми се засяга само крайната част на нокътя – те могат да се лекуват локално с мазане и с изпилване на нокътя. Средните форми се лекуват и с хапчета, при тежките случаи се вади нокътят, прилага се орално и системно лечение. При мнозина има противопоказания за вадене на нокът. Тогава остават палиативните грижи – да ходят на педикюр и редовно да поддържат ноктите си, които обикновено са удебелени и закривени дотолкова, че възрастните понякога не могат да си обуят обувките, трудно ходят.

„Преди време проведохме проучване, за да се определи честотата на оникомикозите и да се провери дали хората знаят, че имат това заболяване – споделя доц. Матеев. – Оказа се, че огромна част от пациентите имат оникомикоза, без да подозират. Смятали, че ноктите им просто стареят.“

Оперираха успешно две гигантски аневризми

Жълт Труд  стр. 36


Две интервенции на гигантски аневризми, осъществени от германския топ неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес и доц. Станимир Сираков в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, приключиха успешно.

Първият пациент беше 54-годишен мъж с гигантска фузиформена аневризма на базиларната артерия в мозъка (вретеновидно разширение по цялото протежение на мозъчния съд), която крие огромен риск от усложнения по време на интервенцията. Според проф. Хенкес, който на няколко пъти е консултирал пациента, рискът той да загине по време на операцията се е изчислявал на 30%. Ако не бяха предприети действия обаче, вероятността болният да умре до края на годината е била 60%. За сравнение, при по-обикновените случаи операцията крие около 1,5-2% риск от фатални усложнения. За да го спасят, проф. Хенкес и доц. Сираков поставиха 11 стента в центъра на аневризмата, като по този начин изградиха нов съд. Интервенцията е нещо, което рядко може да се наблюдава – не само в България, но и в световната практика, и беше предавана на живо в Аулата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Десетки специалисти от различни наши болници проследиха какво правят проф. Хенкес, който е един от тримата най-добри неврорентгенолози в света, и доц. Сираков, който ръководи Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Вторият случай също беше силно комплициран, макар и не толкова рисков. Пациентката беше 61 -годишна жена, която вече веднъж е била третирана от екипа на доц. Сираков, тъй като аневризмата й е била пред спукване.

„Тогава я третирахме в състояние на спешност с койлове, което реши проблема за момента, но не и за в бъдеще. Затова сега, заедно с проф. Хенкес, поставихме 1 стент, който ще покрие входа на аневризмата и ще я изолира. Тази операция също е много рискована, макар и не колкото първата (рискът пациентката да не издържи операцията или да почине след това е 10%), затова предпочетохме в този момент до нас да е проф. Хенкес“, обяснява единственият сертифициран български неврорентгенолог – доц. Станимир Сираков.

Към момента и двамата пациенти са будни и в добър тонус. Около месец е критичният период за първия от тях. А иначе самото възстановяване трае между 3 и 6 месеца. В този период, във всеки момент състоянието на пациентите може да се влоши. Затова, дори да нямат конкретни оплаквания, се правят контролни прегледи на третия и на шестия месец. Чак половин година след интервенцията може да се каже със сигурност, че опасността е преминала.

Проф. Ханкес беше в България по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Идването му у нас спести на НЗОК над 300 000 лева, които иначе трябваше да бъдат дадени за лечение в чужбина, при това само на единия пациент. Съвместната интервенция беше и ценен опит за десетките специалисти от други болници.

Събират номинации за „Лекар на годината 2019“

Жълт Труд  стр. 36


За девета година Българският лекарски съюз ще почете Деня на българския лекар, който се отбелязва на 19 октомври, с официална церемония в навечерието на празника, на която ще бъдат връчени наградите на съюза за принос в медицината.

Категориите, в които се номинират заслужилите признание медици, са: „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2019“.

Дружествата по специалности, лечебни заведения и всички, които желаят да номинират свои колеги от цялата страна, могат да го направят до 30 септември на специално създаден за целта електронен адрес -Iekarnagodinata2019@blsbg.com.

20.08.2019

Национални телевизии

Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални практики, предлага здравното министерство

БНТ, Новини в 18.00, 20.00, 23.00 часа


Медицински сестри, акушерки и фелдшери да могат да имат индивидуални практики, предлага здравното министерство. Така те ще могат да извършват манипулации и консултации без присъствие на лекар.

Репортер: Мая Лилова е медицинска сестра в болницата в Мездра. Много пациенти са я викали у дома за превръзка, измерване на кръвно или поставяне на инжекция. Доволна е от предложението сестрите да имат право да разкриват самостоятелни практики.

Мая Лилова: Хубаво би било това нещо да се осъществи, за допълнителни доходи на всички колежки – акушерки, медицински сестри и фелдшери. Пациентите ще бъдат най-облагодетелствани от това нещо, тъй като ще имат на разположение 24 часа медицински услуги.

Милка Василева: Ще имат право на информация. Ще могат да разговарят за състоянието си, за начина, по който да приемат лекарствата си. Акушерките ще се грижат за здрави бременни и здрави родилки.

Репортер: Пациентски организации обаче са притеснени от предлаганата промяна.

Пенка Георгиева: Това носи голям риск. Риск, тъй като е възможно да надвишат своите компетенции. Нямат достатъчно компетентност медицинските сестри да преценят ако има някакъв проблем. Особено притеснително е акушерките, когато ще проследяват бременност.

Репортер: От съсловната организация заявиха, че правомощията на акушерки, медицински сестри и фелдшери са регламентирани в наредба. От предложените промени не става ясно колко ще струват услугите в индивидуалните практики и кой ще плаща за тях.

Милка Василева: Ние настояваме финансирането да е осигурено дали през МЗ или през договори с НЗОК.

Репортер: Болниците няма да останат без медицински сестри, ако те получат право да разкрият собствени практики, обясни Милка Василева. Срокът за обществено обсъждане на промените е до 18 септември.

Предлагат разредена белина като лекарство-чудо

БТВ, Новини в 19.00, 23.30 часа


Разследване на БТВ. Предлагат разредена белина като лекарство-чудо. Опасните химикали се разпространяват като средство за лечение на рак, аутизъм, проблеми с бъбреците и още куп заболявания.

Репортер: Светослав Стаматов от Бургас забърква чудни разтвори в дома си. И ги продава. Клиентите му са хора, които търсят лечение на рак, аутизъм, хепатит Ц, кожни заболявания, ставни проблеми, болни бъбреци, черен дроб. Трудно е да се сетите за заболяване, за което не се препоръчват продуктите. Шишенцата се поръчват по телефона.

– Става дума за едно лекарство, което разпространявате. ММС ли, как се казва?

– Да.

– Какви болести може да лекува това лекарство?

– Вируси, бактерии, гъбички, паразити и възпаления.

– Пречиства кръвта?

– Да, по кръвен път и органите също. Пиете ги осем пъти на ден и впръсквате два-три пъти на ден.

Откриваме г-н Стаматов пред апартамента му в Бургас. Той отрича да продава лекарства.

Светослав Стаматов: Това не е лекарство.

Репортер: А какво е?

Светослав Стаматов: Това е нещо, с което се пречиства вода.

Водещ: Лекарство-чудо или белина? Позицията на химици и експерти от Министерството на здравеопазването за веществото и колко опасно за здравето може да бъде очаквайте утре в предаването Тази сутрин.

Акушерките и медицинските сестри да могат да отварят частни практики

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Акушерките и медицинските сестри да могат да отварят частни практики. Това е записано в проектозакон на здравното министерство. Медицинските специалисти обаче алармират, че в новите правила е заложено, че не могат да работят със Здравна каса, а това ограничава достъпа на пациенти до услугите им.

Синът на Вилиана е едва на две седмици. Жената разказва, че е изключително благодарна на акушерките, които са били до нея по време на бременността и раждането.

Вилиана Георгиева: Тя ме напътстваше, помагаше ми през цялото време с дишането, успокояваше ме, разсейваше ме.

Новото предложение на здравните власти ще даде възможност при неусложнени бременности самостоятелно да ги наблюдават и да проследяват акушерките. Казват, че такава възможност има в много европейски страни, както и в САЩ.

Надежда Стаменова: Това ще даде възможност за по-добра здравна грижа за бременните жени.

Има едно голямо но. Законодателят ограничава акушерките и медицинските сестри да не могат да сключат договори със Здравна каса. С други думи, пациентите ще трябва да плащат по ценоразпис, макар и да са здравноосигурени.

Надежда Стаменова: Малко като врата, която е уж широко отворена, но там всъщност има една дебела стъклена преграда. Ще се окаже, че жените имат нужда, акушерките могат да предоставят грижа, законът дава възможност за такъв кабинет, но не разрешава финансиране.

От здравното министерство засега не коментират темата. Защото тече период, в който се приемат предложения. В мотивите към проектозакона е записано, че с промяната се цели пациентите да имат повече избор, а като резултат да се привлекат млади хора към тези професии. Но и юристи са скептични към ограниченията от законодателя за акушерките и медицинските сестри.

Мария Шаркова: Не им дава възможност само на тях, единствено да работят със Здравната каса. Това може да доведе и до отлив, до липса на желание медицинските сестри да създават такива лечебни заведения. А в момента сме в ситуация, в която ние се опитваме да стимулираме медицинските сестри и акушерките да останат в България.

Лекари се обявиха против промените на имунизациите

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Лекари се обявиха против промените на имунизациите. Те искат здравното министерство да разясни какво налага да отпаднат част от ваксините. Проектът предвижда намаляване на приемите на пневмококовата ваксина за деца до 6-годишна възраст, отпадане на пробата манту, реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11 г. и още една римунизация срещу коклюш при деца на 12 г.

Д-р Гергана Николова: Нас лично като лекари не ни удовлетворява изказването, че така е в други европейски страни. Бихме желали да знаем кое медицинско налага да се промени по този начин имунизационният статус, как в дългосрочен план отпадането на тези две ваксини би се отразило на здравния статус на децата, за които ние се грижим. Задавам си въпроса какво налага промяната на провеждането на пневмококовата ваксина, която пази нашите деца от минингити, от тежки пневмонии, от отити.

Национални радиа

Днес е последният ден за приемане на документи за участие в обществената поръчка за проектиране, строителство и надзор на Националната детска болница

БНР


Днес е последният ден за приемане на документи за участие в обществената поръчка за проектиране, строителство и надзор на Националната детска болница. Подадените оферти ще бъдат отворени утре. Срокът за изпълнение на обществената поръчка е до 42 календарни месеца от подписване на договора с избрания кандидат.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 21.08.2019