Касата против, но разрешиха частна болница в Габрово

Виктор ИВАНОВ

24 часа  стр. 7


Отварянето на нова болница в Габрово разреши в сряда Министерският съвет. МБАЛ „Свети Иван Рилски“-Габрово, ще е частно здравно заведение и е първото, което получава разрешение за работа по новите разпоредби за откриване на болници. Те предвиждат одобрение от правителството, и то само ако има нужда от нови болници според националната здравна карта. Тези условия бяха въведени, за да се прекрати прахосването на ресурс от здравноосигурителната каса.

Новата частна болница ще разполага със 107 легла и ще лекува в областите вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, гастроентерология, нефрология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика. Причината е, че според националната здравна карта за останалите болести в област Габрово има достатъчно лечебни заведения и няма никаква нужда от нови легла по гастроентерология, ендокринология и нервни болести, а за всички останали болести възможността за нови болнични легла е ограничена.

НЗОК е дала отрицателно становище за новата болница и е определила като нецелесъобразно касата да плаща за нови легла, от които област Габрово няма нужда.

В месеца за ваксина лекар или медиатор ще подсеща родителите

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 7


Редица промени в наредбата за ваксините, целящи подобряване на имунизационния обхват в страната, предлагат джипитата. Те са част от становище на съсловната им организация, изпратено до Министерството на здравеопазването, което преди две седмици пусна проект с промени в календара за имунизациите.

От есента стартира националната програма за безплатна антигрип ваксина за хора над 65 г. Освен че я разписват, промените регламентират и задължения на личните лекари да уведомяват подлежащите на ваксина с есемес, имейл, по пощата и др.

Според джипитата обаче не може само на тях да се прехвърлят задълженията за обхват на подлежащите на ваксини. Искат се усилията едновременно на всички участници в процеса, включително министерството, регионалните здравни инспекции, държавната и общинските администрации, посочват те. И предлагат мярка: всеки месец след среща с джипи, заявило пред РЗИ, че има пациенти за ваксиниране, здравни медиатори да правят посещения по домовете и да напомнят за предстоящите имунизации, най-вече на родителите на малки деца. Срещу това ще се иска подпис на уведомения.

За пореден път се обявяват и за глоби, ако се откаже ваксина. Това и сега е записано в Закона за здравето, но не е посочено кой орган може да ги налага и събира, затова не се и прилага. Съсловната организация предлага това да са РЗИ.

На всеки 3 месеца джипитата да изпращат по електронен път отчет за неявили се на имунизация деца до 2 г., а веднъж годишно – за по-големите, тъй като сега за това няма разписан ред, предлагат още лекарите. Отказите ще се удостоверяват с амбулаторен лист и подпис на отказалия.

Британец починал от легионерска болест след Слънчев бряг

24 часа  стр. 10


Британец починал от легионерска болест, след като се върнал от ваканция в България, съобщи Би Би Си. 43-годишният Джон Коуън се разболял в хотел „Калофер“ в Слънчев бряг и умрял на 19 юни седмица по-късно.

Семейството му смята, че той се е заразил с бактерия в 3-звездния хотел, и заплашва да съди туроператора, които е организирал почивката в България. Състоянието на Коуън се влошило, когато се е прибрал у дома. Лекарите го диагностицирали с легионерска болест и се наложила операция, която се оказала фатална.

Туроператорът обаче твърди, че две независими изследвания не са открили доказателства за зараза в хотела. Jet2 потвърдил, че двама негови клиенти са починали във Великобритания малко след като се върнали от ваканция в България.

„Няма какво да коментираме, пълни глупости“, заявиха от управата на хотел „Калофер“ в Слънчев бряг пред „24 часа“ по повод статията в британските медии. Според жена, представяща се за управител на 3-звездния хотел, статията не отговаряла на истината и тя отказа да я обсъжда. Туроператорът Jet2 няма представителство в Слънчев бряг. Междувременно „24 часа“ научи, че регионалната здравна инспекция е взела проби от водата от кранове и душове, които са пратени за изследване в София, но още няма резултат.

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари

Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

Труд  стр. 4


Всички дейности, свързани с имунизациите и реимунизациите да се водят и отчитат електронно. За това настояват от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в официално писмо до институциите и медиите.

Повод за документа са предложените промени в имунизационния календар на България, които в момента подлежат на обществено обсъждане.

Част от тях предвиждат максимално доближаване до европейските календари, което означава ограничаване на приемите на основната имунизация за пневмококи от три на два, както и свеждане приемите на БЦЖ до три. Според родните специалисти обаче, в стремежа да се доближим до западните имунизационни практики, ще трябва да снижим собствените си стандарти и това крие рискове. Затова личните лекари изказват несъгласие с отпадането на някои ваксини от календара ни, като тази срещу туберкулоза на 11 -годишна възраст.

Друго искане на джипитата е подобряване на събирането, обмена и обработката на информация, свързана с ваксинопрофилактиката у нас като решение на проблема може да бъде именно въвеждането на „Единен електронен Национален регистър на имунизациите“ в съответствие с „Препоръки на съвета на Европа от 7 декември 2018 година за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация (2018/С 466/01)“.

Крайният срок за общественото обсъждане на промените приключва на 23 август.

Дариха скъпа медицинска техника срещу предадени капачки

Монитор  стр. 12


Доброволците от Сдружение „Аз Вярвам и Помагам“ дариха скъпа медицинска техника на АГ-болницата „Проф. Д-р Димитър Стаматов“ – Варна, купени със средствата от предадени пластмасови капачки, съобщи управителят на лечебното заведение проф. Емил Ковачев. Те са доставили ново поколение конфигуриран пациентен монитор, предназначен за операционни зали, реанимации и интензивни отделения, подходящ както за новородени, така и за възрастни пациенти. Апаратурата е със софтуер, който позволява да се правят електрокардиограма, инпендансно дишане, пулсова оксиметрия с антиинтерферентен алгоритъм, неинвазивно кръвно налягане и редица други манипулации. Предоставено е и родилно легло с три мотора за електрическа настройка на функция височина и секция гръб. Сегашните легла в болницата са на по 20-30 години. Сдружение „Аз Вярвам и Помагам“ е първото, което започна благотворителни кампании за събиране на пластмасови капачки, със средствата от които оборудва родилни отделения и отделения по неонатология. Към момента направените дарения са седем, а общото количество капачки са над 91 тона. Следващото мащабно събиране на капачки ще бъде на 28 август, събота, от 9 до 16 часа на площада пред „Св. Успение богородично“ във Варна.

Премахването на Манту прави човек уязвим към туберкулозата

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12-13


– Доц. Киров, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари не приема предлаганите промени в имунизационния календар. Срещу какво възразявате?

– Притеснени сме от намаляване приема на някои ваксини, както и от отпадането на Манту. В предложението няма посочени данни, че то работи в полза, а не във вреда за здравето на българските деца. Предлага се ваксината срещу менингит от три приема да се намали на два. Това означава, че се намалява и индивидуалният имунитет на всяко едно дете срещу това заболяване. Както е известно, то създава тежки проблеми и може да доведе до много големи усложнения. Ние искаме да се каже и обясни, както на нас, лекарите, така и на обществото, на какво основание се предлага такова нещо. През 2018-та беше премахната пробата Манту, с която се проверява защитата срещу туберкулоза за 17-годишните. Сега се предлага да се премахне и за 11-годишните. 10% от децата от 7 до 17 години, на които се е правела и пробата, и имунизация при необходимост, са били с хиперергична реакция. При нея вариантите са два.

– Кои са те?

– Когато имаме хиперергична реакция, не на 100%, но вероятността детето да има туберкулоза е голяма. Ако се докаже, започва лечение. Ако не се докаже, следват допълнителни изследвания, за да се види дали има, или няма активно заболяване. Обикновено става въпрос за около 10 на сто. В този случай, след пробата Манту, не се прави ваксина. Когато тя е отрицателна, около 25 %, означава, че човек няма създаден имунитет. Тогава се налага да се постави ваксината БЦЖ. Като се сумират процентите се оказва, че 30 на сто има вероятност да се разболеят. От това става ясно, че пробата Манту има своя смисъл. Тя не бива да се пренебрегва с лека ръка. Като общопрактикуващи лекари, искаме да знаем, какво ще се случи с тези деца, ако тя бъде премахната от имунизационния календар. Не си се дават основания за премахването му.

– Какво може да се случи, ако се стигне до премахване на пробата Манту?

– Не е ясно, но няма да е добро, защото ще е необходимо да минат няколко години, може и повече. Когато човек няма изграден имунитет и защита, това означава, че може да се разболее от туберкулоза във всеки един момент, когато се срещне с причинителя. Добра мярка в предлаганите промени на Имунизационния календар е допълнителната доза ваксина срещу коклюш.

– Въпреки очакванията не беше включена ваксината срещу варицела.

– Не беше включена, макар и да я обещават от две години. Ние даваме мнение, молим, увещаваме, но не взимаме решенията и не разпределяме парите. Тази ваксина също е много важна за българските деца.

Нашият ангажимент не е да събираме данни, за да се упражнява някой в статистика. Основната ни работа е да осигурим условията да се проведе една или друга ваксина. Колкото до уведомителния режим, това не е наша работа, а на Министерството на здравеопазването и на Националната здравноосигурителна каса.

Модерен апарат в Майчин дом изследва безкръвно за жълтеница

Монитор  стр. 13


Новородените в Майчин дом вече ще бъдат изследвани с най-ново поколение апаратура за безкръвни тестове за жълтеницау съобщиха оттам. Клиниката по неонатлогия в най-голямата АГ болница у нас получи дарение апарат билирубинометър, който позволява неинвазивно изследване на кожата на бебетата и спестява болката от убождане за кръвна проба. Дарението е направено от електрооператор и е предназначено за бебетата в кувьоз. Изследването с новата техника трае секунди и е напълно безболезнено. Апаратът работи само с допир до кожата и освен че е щадящ, той значително намалява риска от последващи инфекции, които е възможно да възникнат след убождането. Коженият билирубинометър е техника, която измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата. Билирубинът е багрило, което се образува при разпадането на червените кръвни телца и е една от причините за жълтеница. При новородените тя е физиологично състояние и не протича като заболяването при възрастните. Обикновено тя се проявява в първите 2-3 дни след раждането, когато се правят проби за билирубин.

Разград с най-малко лекари

Телеграф  стр. 6


Разград остава областта с най-ниска осигуреност от лекари в страната. Това сочи анализът на Регионалната здравна инспекция за 2018-а година. Данните показват, че на 10 000 души в региона се падат по четирима лекари. Това означава, че един медик обслужва средно по 2305 души, но в много случаи се наблюдава дисбаланс -едни общопрактикуващи лекари имат по 9000 пациенти, а други обслужват по 800. В някои села, където липсва лекар, гражданите си избират джипи от по-отдалечено място.

.

ПЕЧАТНА ГРЕШКА

АЛТЕРНАТИВАТА Е ЗДРАВИЯ РАЗУМ

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 12


Мними лечители церят болни с разредена белина. Те продават илачите си в интернет под формата на чудотворен минерален разтвор и твърдят, че лекуват от херпес до рак и СПИН (виж стр. 7).

Някои хора смятат, че самолети ни пръскат с отрова от небето. Други са на мнение, че отдавна е измислено лечение на рака, но фармацевтичната мафия изтребва всеки, който знае формулата. Трети са убедени, че ваксините причиняват аутизъм. В този ред на мисли няма нищо изненадващо във факта, че има и четвърти, които на свой ред вярват, че могат да се излекуват от всичко, стига да пият разредена белина по осем пъти на ден.

Отчаяние

В такива случаи аз, като човек дълбоко вярващ в медицината и признателен на Луи Пастьор, изпадам в крайности и ставам цинична. Но, както с ирония пише един от съвременните автори на бестселъри, „цинизмът е просто химическа реакция, предизвикана от достатъчно много разочарование“. А човешката глупост може да бъде крайно разочароваща. С времето научих, че в капана й понякога попадат и интелигентни хора. Особено ако са изправени на ръба на отчаянието. Тогава думата „алтернатива“ става най-могъщата разменна монета. И за съжаление тук науката не може да се намеси. Към днешна дата все още няма ваксина срещу конспирации, нито антибиотик, който да лекува разума. Така преди да станем резистентни, единственото, което ни остава, е да приемем, че независимо от всичко, което се случва с нас или около нас, Земята е кръгла, глобалното затопляне е факт, смъртта на Майкъл Джексън -също. А щом Краля на попа е смъртен, значи всички сме. И пиенето на разредена белина само може да ускори този неизбежен край. Просто е – там където медицината не може да помогне, дори чесънът е безсилен.

Жертви

Марк Твен е казал „Не се лекувайте по книга! Може да умрете от печатна грешка!“. Същото важи и за интернет. Като здравен журналист ми се е налагало да се срещам и общувам с хора, които са ставали жертва на „печатни грешки“, допуснати умишлено от шарлатани и мними лечители. Една млада жена загуби баща си, след като в продължение на месеци си мислела, че той ходи на химиотерапия, докато възрастният мъж се лекувал с „противоракова“ отвара от сода, глухарчета и алое. Друга жена загуби битката с рака, след като замина за Бразилия при известен медиум. По-късно стана ясно, че същият е изнасилил 10 жени, принуждавайки ги да правят секс с него, за да им прехвърли от чистата си енергия. Разбира се, в интернет можете да прочетете невероятни коментари за лечението на рак със сода, както и за бразилския медиум и неговите чудодейни сили. Същите можете да намерите и за чудотворния минерален разтвор. Въпросът е какво търсим, какво искаме да открием и на какво се доверяваме.

Алтернативата на печатните грешки е здравият разум.

Мъж умря след ухапване от плъх

Телеграф  стр. 7


57-годишен мъж от Своге почина след ухапване от плъх.

Причината за смъртта му е болестта лептоспироза. Диагнозата е потвърдена в лаборатория. Човекът бил приет в интензивно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ в София в тежко състояние. Първите му симптоми се появили около 2 седмици преди хоспитализацията. Мъжът се оплаквал от задух, имал тахикардия, а кожата му пожълтяла. Двукратно е обслужван от филиал на Спешна медицинска помощ, но е отказал прием в болница срещу подпис. Пред медиците човекът е разказал, че бил ухапан от плъх. Въпреки проведените реанимационни действия той е починал. Това са потвърдили и от здравното министерство, цитирани от Trafficnews.bg. За случая е информирана Областната дирекция по безопасност на храните. Информиран е и кметът на Своге. По данни на МЗ от началото на годината в страната са регистрирани 3 случая на лептоспироза.

Ромски студенти убеждават други младежи да учат

Силвия ГЕОРГИЕВА

Сега  стр. 5


25 ромски студенти по медицина ще станат доброволци за един ден, за да убеждават други младежи да продължат образованието си. Това ще стане днес от 10.30 ч. в кв. „Надежда“ в Сливен по време на последната от поредицата им доброволчески инициативи в рамките на проект „Менторска подкрепа за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“.

По въпросния проект, който се реализира с европейско финансиране по линия на фонд „Активни граждани“, 25 ромски младежи, изучаващи различни медицински специалности, ще бъдат подпомогнати в обучението си със стипендии в рамките на 6 г. (до 2024 г.). Те се включват в различни доброволчески инициативи – в Бяла Слатина например са участвали този месец в дискусия за наркотиците, в Лом – за здравословното хранене, а днес в Сливен темата е значението на профилактиката при превенцията на хипертония и диабет.

„Младежите се срещат с ученици и се опитват да ги мотивират да продължат обучението си. Целта е те да им служат като ролеви модел, за да не се отказват и да видят, че и те могат да продължат да учат, дори и медицина“, казват от фондация „Тръст за социална алтернатива“

АГ отделението във Враца ще чака още за ремонт

Дума  стр. 2


Ще бъде прекратена процедурата по обществената поръчка за основна рехабилитация на акушеро-гинекологично отделение в МБАЛ „Христо Ботев“, съобщи изпълнителният директор д-р Петър Керемедчиев. По думите му ще бъде прекратена процедурата и ще бъде обявена нова обществена поръчка, като предложението предстои да бъде внесено пред съвета на директорите.

Ръководителят на врачанската болница смята, че и трите фирми, подали предложения, са направили „смехотворни оферти, които не отговарят на заданието“.

Д-р Керемедчиев каза, че колегата му Евгени Любенов, заемал поста преди него, няма вина за ситуацията. Дейностите, описани от фирмите, не отговарят на заданието и това е причината ремонтът да бъде спрян за пореден път. Той припомни, че МЗ е отпуснало около 240 хил. лв. за този ремонт.

Припомняме, че още през 2017 г. болницата във Враца беше пред затваряне. После лекари бяха обвинени в източване на над 30 000 лв., а медицинските сестри блокираха пътища неколкократно заради неизплатени възнаграждения и ниски заплати. Миналата година спря работа детското отделение на болницата.

Възпалени сливици

Тонзилитът не бива да се подценява, тъй като усложненията могат да бъдат опасни

Земя  стр. 11


Възпалението на сливиците, тези естествени прегради, които спират или задържат проникването на инфекциите до трахеята и белите дробове, се нарича-ангина, или остър тонзилит. Състоянието е характерно за зимния период, в който много деца и млади хора се оплакват от силна болка в гърлото и невъзможност за преглъщане.

Думата „ангина“ произхожда от латинското-„апдо“, което означава „стискам“ или „душа“. И макар все още никой, боледувал от ангина, да не е предал Богу дух, задушавайки се, наименованието се е утвърдило в медицинските среди и днес всички наричат възпалението на сливиците по този начин. Поточното наименование на болестта обаче е тонзилит.

Болестта засяга всички хора на всички възрасти, но най-често нейни жертви стават малките деца и хората под 30 години. В разгара на болестта лекарите отговарят на най-често задаваните въпроси, които получихме в редакцията на „Енциклопедия Здраве“.

Какво представлява тонзипитьт?

Сливиците (тонзилите) са чифтен орган, разположен от двете страни в задната част на гърлото. Взимат участие в защитните процеси на организма. Както всички останали органи на имунната система, така и те произвеждат клетки – моноцити, които имат фагоцитарна функция и поглъщат попаднали от външната среда болестотворни патогени (бактерии и вируси).

Тонзилитът е нарушение, включващо възпалителни промени по повърхността на сливиците. Когато инфекцията се установи в тонзилите, протичат реакции, при които те стават твърди, уплътнени, придобиват червен цвят и имат бели налепи по повърхността си.

Острото възпаление на сливиците е състояние, което може да премине без медикаментозна намеса. След преминаване на възпалителния процес фагоцитите унищожават попадналите бактерии и настъпва период на възстановяване.

Как се разпространява инфекцията?

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път, при допир на ръцете до устата или чрез целувка. Реално бактериите и вирусите, които могат да причинят тонзилит, са много.

Бактерии, които се изявяват с възпалителна активност по сливиците, са стрептококите от група А. Инкубационният период от внасянето на инфекциозния патоген в устната кухина до развитието на симптоматика на заболяването е от 2 до 4 дни, а понякога и по-бързо.

Тонзилитът обаче може да има и вирусен генезис. Развива се след простудно заболяване. Най-висока активност на болестта се регистрира през есенно-зимния период, когато има забележителна промяна в температурния диапазон. Преминаването ОТ ВИСОКИ 4СЪМ НИСКИ температури е предпоставка за отслабване на имунната система на организма и проникване на вируси.

Ебщайн-Бар вирусът, който е причина за развитието на инфекциозна мононуклеоза, е основен причинител и за тонзилита. Среща се при млади хора, най-често в обществени затворени сгради, болници, университети, където много хора се събират на едно място и е възможно разпространение по въздушно-капков път.

Какви могат да бъдат симптомите?

Симптомите са много характерни. Болка в гърлото, съпроводена с трудно и болезнено преглъщане, са основни през периода на заболяването. Понякога болката може да се разпространи назад към ухото.

Лигавицата на гърлото е зачервена, а сливиците са уплътнени, с бели налепи по повърхността им. Състоянието протича с добре изразен фебрилитет – температура в по-високи стойности. Главоболието, загубата на глас и подутите лимфни възли са придружаващи симптоми.

Ако причинителят на възпалението е вирусна инфекция, то болестта протича с по-леки симптоми, наподобяващи тези на простудно заболяване. Коксаки вирусът предизвиква поява на израстъкоподобни образувания по сливиците, които могат да се разкъсат и да предизвикат усещане за кървене в устната кухина.

Стрептококовата инфекция на сливиците пък се придружава с висока температура, лош дъх и силна болезненост, поради образуването на гной.

Какви усложнения може да има?

Усложненията са специфични спрямо възпалителния процес, който протича в областта на сливиците. Вторичната инфекция може да обхване средното ухо или синусите. Тя е доста често срещана при децата с послаб имунитет и липса на адекватно лечение на тонзилита.

Друго често усложнение, причиняващо стягане в челюстите, е образуването на перитонзиларен абсцес (гнойна кухина около сливиците). Тя ограничава движението на долната челюст и предизвиква силна болка. Съпровожда се от висока телесна температура.

За неговото лечение се предприема т.нар. евакуация чрез инцизия – разрез за изтичането на гнойта. Ако това не е възможно, се назначават аналгетици и антибиотици, с които да се овладеят гнойното възпаление и болковият синдром. Цели се отпускане на долната челюст, след което се поставя местна упойка (лидокаинов разтвор 1%) и се прави инцизия, при която се поставя дренаж в абсцесната кухина. Друг тип усложнения при хроничен тонзилит са ревматизъм, сърдечни проблеми и дори тежко бъбречно заболяване. В отделни случаи може да се стигне и до заразяване на кръвта (сепсис). Ето защо възпалението на сливиците не бива да се подценява.

Кое е най-доброто лечение?

При лечението на тонзилита се прилага комбинация от медикаменти. Терапията обикновено включва несте-роидни противовъзпалител ни средства (парацетамол, аспирин и други подобни), както и антибиотици (пеницилини и цефалоспорини, еритромицин и т.н.). Също така лекарят може да назначи вливане на електролитни разтвори и хиперосмоларни течности.

След инцизията и поставянето на дренаж в областта на абсцеса трябва да се правят ежедневни промивки, които да предпазят от задържане на инфекцията и повторно образуване на гной в устната кухина.

При неовладяеми състояния на хроничен тонзилит, съпроводени с активно възпаление и гноеобразуване, се пристъпва към тонзилектомия – премахване на сливиците. Показанията за това са строги. Необходими са епизоди на тонзилит поне три пъти месечно в продължение на половин година, за да се пристъпи към оперативно отстраняване на сливиците.

Диагностика

За правилното и качественото поставяне на диагнозата е необходимо да се съберат данните от анамнезата и статуса на пациента. Те са най-добрият ориентир. Допълнително се взимат гърлен секрет и кръвни проби, с които се доказва наличието на инфекциозен причинител.

Опасни съставки в слънцезащитни продукти

Бела ЧОЛАКОВА

168 часа  стр. 39


Защитата от слънцето е задължителна и то не само през летните месеци. Някои от продуктите за тази цел обаче съдържат опасни съставки, които могат да доведат до метаболитни проблеми, рязко напълняване, алергии и бъбречни кризи. Освен за здравето на хората кремовете против слънце крият риск и за околната среда, защото се разтварят във водата. Според специалисти именно тези продукти са една от причините за унищожаването на кораловите рифове.

Слънцезащитните продукти, съдържащи оксибензон и октиноксат, вече са забранени за употреба на Хавайските острови. Причината е, че вредят на околната среда. Заради многото туристи, ползващи такива продукти, опасните съставки попадат във водата и причиняват необратими щети. Проблемът е засегнат в документалния филм на пътешественика и активиста Амир Зейкъри „50 Minutes to Save the World“, който може да бъде гледан свободно в You Tube. B лентата се обяснява, че рисковите съставки са една от причината за унищожаването на кораловите рифове. Според изследователи близо 14 тона слънцезащитни продукти достигат до океаните всяка година и оказват негативно влияние върху флората и фауната

Някои теории обвиняват именно тези съставки за смъртта на различни морски видове.

Всъщност забраната официално влиза в сила в Хавай през 2021 г., но всички туристи са насърчавани да спазват ограниченията още от сега и да използват продукти, които не съдържат оксибензон и октиноксат. Подобни мерки се взимат и на други места по света, за да бъдат запазени океаните.

Остава въпросът обаче ако тези вещества са толкова вредни дори след като се разтворят във водата, как действат на хората, които ги поставят директно върху кожата си.

Оксибензонът е една от най-рисковите съставки в слънцезащитните продукти. Той създава силен филтър срещу вредните лъчи и се използва в множество марки. Специалистите алармират, че прониква в човешкия организъм и може да доведе до хормонален дисбаланс, метаболитни проблеми и алергични реакции. Съставката се добавя също в лакове за нокти, кремове за тяло и продукти за коса.

Октиноксатът пък официално е признат за токсичен продукт, който е забранен за употреба в някои от страните членки на ЕС точно заради вредата, която оказва върху околната среда. Все още се използва в някои продукти за защита от слънцето обаче. Добре е те да се заменят с по-безопасни, тъй като октиноксатът може да провокира алергии, бъбречни и чернодробни проблеми.

В кремовете против слънце има и други рискови съставки, например титаниев диоксид.

Той провокира алергични реакции, дразни очите, уврежда кожния слой, пречи на отделянето на токсините от тялото, затруднява работата на бъбреците. Опасен е, защото се съдържа в над 80% от продуктите против слънце, а именно под влиянието на топлината по-лесно прониква в кожата и вреди. А когато се съдържа в продукти, които се пръскат, лесно се вдишва и така уврежда и белите дробове

Рисков е и пропилей гликолът. Той е петролен дериват, който води до потискане на централната нервна система, контактен дерматит, проблеми с бъбреците и черния дроб. Съдържа се също в продукти за коса, дезодоранти и дори в лекарства.

Широкоизползвани в продуктите срещу слънце са и парабените, които по принцип са една от най-често срещаните вредни съставки в козметиката изобщо. Добавят се във всякакви спреиове за тяло, дезодоранти и продукти против изпотяване. Силни консерванти са и се използват също в кремове, лакове и продукти за коса. Освен това се съдържат в почти всички препарати за почистване. Те са истински удар върху ендокринната система. Силни алергени са и се смята, че могат да предизвикат рак.

Друга вредна съставка, често използвана в слънцезащитните кремове, но и в много други козметични продукти са фталатите. Според най-новите изследвания те могат да окажат вредно действие дори върху структурата на ДНК, да доведат до безплодие, както и да увредят плода при бременност. Фталати има в дезодоранти, спреиове за коса, лакове за нокти, но също така в пластмаси, кожи, фолиа, покрития, кожени дрехи и аксесоари, дори в детски играчки.

Специалистите са категорични обаче, че решението не е да не се използват продукти против слънце, а да се избират натурални варианти без рисковите съставки

От асоциация „Активни потребители“ съветват да се избира козметика със защитен фактор над SPF15: „SPF е измерителна единица за предпазване на кожата от вредата на ултравиолетовите лъчи. Обикновено SPF15 е достатъчен да ви предпази от градското слънце. Начинът на функциониране е следният: смята се, че преди кожата да започне да изгаря, минават около 15-20 минути от излагането на слънце и теоретично слънцезащитният фактор с индекс 15 би трябвало да предпазва 15 пъти по-дълго т.е. около 5 часа.

Ако SPF15 предпазва от 93% от UV лъчите, при индекс 30 се счита, че се покрива 97% от ултравиолетовият спектър, а при индекс 50 и 50+ – 98 %. За хора с чувствителна и светла кожа и такива, които имат предразположеност към рак на кожата, използването на най-високия фактор е задължително.“

Специалистите напомнят, че оптималният период за нанасяне на продукт е половин час преди излагане на слънце, за да може кремът да попие добре в кожата и реално да има предпазващ резултат

Както и че е добре да се нанася повторно слънцезащитен продукт на всеки два часа, както и след плуване.

Съветите на специалистите включват също да не се забравя за продуктите дори при облачно време, тъй като 40% от ултравиолетовите лъчи проникват през облаците.

21.08.2019

Национални телевизии

Падна част от тавана на Клиниката по алергология в столичната Александровска болница

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Падна част от тавана на Клиниката по алергология в столичната Александровска болница. При инцидента няма пострадали. Според директора на болницата причината за срутването е възрастта на сградата. Тя е построена преди повече от 100 години.

Репортер: Причината за срутването на тавана в Клиниката по алергология вероятно е спукана греда. Това довело до отлепване на мазилката. Въпреки че покривът е ремонтиран, вследствие на валежи, върху тавана на лекарския кабинет има и мокро петно. Инцидентът е станал в събота, като в момента на срутването на тавана в лекарския кабинет не е имало хора. Към момента преминаването е забранено. Лекарите вече са преместени в друг кабинет. Опасност за живота и здравето на пациентите няма, категоричен е директорът на болницата. В момента се правят огледи от инженери, които да оценят актуалното състояние на сградата.

Костадин Ангелов: Ние сме предприели необходимите действия от доста време назад. Направени са укрепителни ремонти на сградата, в размер на около 230 000 лв., от които около 130 000 лв. са отпуснати като целеви средства от министерство на здравеопазването за укрепване на сградата.

Репортер: До три месеца се предвижда преместване на Клиниката по алергология на територията на друга клиника с необходимия капацитет от лекарски кабинети и стаи за пациенти. Тя е една от трите сгради в най-лошо състояние на територията на Александровска болница.

Лекари и здравни власти в спор за новия имунизационен календар

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Лекари и здравни власти в спор за новия имунизационен календар. От министерството поискаха промени, с които да се намали приемът на някои от задължителните ваксини, например за туберкулоза и за пневмококови инфекции.

Ваксините със сигурност не са най-приятният спомен от детството, но пък спасяват животи.

Десислава Ганева: Дифтерия, тетанус, коклюш и за пневмококи правихме днес. Просто всичките имунизации.

Ето защо всяка промяна в имунизационния календар трябва да е внимателно премислена, смятат медиците.

Д-р Галин Ганев: Колко заболели съответно спрямо населението, има ли някакво движение както морбили нямаше много години, а се появи взривоопасно, бих казал. Има области, в които туберкулозата си се завръща агресивно. По-скоро е важно да се засили обхватът, отколкото да се променя имунизационният календар.

Въпреки стотиците болни от туберкулоза всяка година, общият им брой намалява, отчитат здравните власти. Затова предлагат да отпадне реимунизацията на 11-годишните. Идеите си обясниха с еволюцията в болестите и в медицината. Затова искат бебетата до 6-месечна възраст да се ваксинират срещу пневмококови инфекции два, вместо както е сега три пъти.

Д-р Ангел Кунчев: Това осигурява достатъчно напрегнат имунитет, за да не се прави допълнителна реимунизация.

Когато говорим за коклюш, сега последната ваксина се поставя, когато детето навърши 6 г. Но властите предлагат да има и още една, на 12 г.

Д-р Ангел Кунчев: Тъй като животът показа, че има изместване на възрастовата граница и боледуват вече по, деца в тийнейджърска и в младежка възраст.

Общопрактикуващите лекари обаче поискаха от министерство да ги убеди с документи за медицинските ползи от промените.

Репортер: Има ли гаранции, че здравето на децата ни ще бъде достатъчно защитено при намаления прием на някои ваксини?

Д-р Ангел Кунчев: Разбира се. Ако имаме и най-малки съмнения, че това няма да стане, не бихме го предложили.

Съмнения обаче имат родителите.

Гражданин: Ваксините е добре да ги има. Но това, че от първия ден на раждането това дете започва да бъде блъскано с тези ваксини, за мен е престъпление. Значи, трябва да бъдат разредени, но не и да отпадат.

Компромис здравните власти и Сдружението на общопрактикуващите лекари са постигнали по въпросите на коклюшната ваксина. И двете страни са съгласни, че скоро у нас трябва да бъде въведена и имунизация срещу варицела.

Национални радиа

Предлаганите от МЗ промени в имунизационния календар предизвикаха реакции от страна на личните лекари

БНР, Новинарски час 


Предлаганите от МЗ промени в имунизационния календар предизвикаха реакции от страна на личните лекари. Тяхното национално сдружение заяви, че промените не трябва да крият риск за здравето на децата в дългосрочен план. От своя страна главният държавен здравен инспектор обеща опасенията на личните лекари да бъдат взети под внимание.

Предлага се намаляване приемите на пневмококова ваксина от 3 на 2 при децата до 6-месечна възраст и отпадане на проба Манту и реимунизация срещу туберкулоза при деца на 11 години. ефектът от тези промени ще се види в дългосрочен план и ние държим да има медицински аргументи за това, посочи доц. Любомир Киров: „Няма посочени мотиви, които да са основани на медицина, базирана на доказателства. Данни, че една такава промяна по никакъв начин в дългосрочен план няма да изложи на риск здравето на децата. От това, което сме написали, става ясно, че е добре да остане старото положение. Защото „ама така е в другите страни”, това не е аргумент.

Има достатъчно доказателства, че двата приема на пневмококовата ваксина създават достатъчно защита и трети прием не е нужен, каза Ангел Кунчев, здравен инспектор. Ваксината пази от остър отит на средното ухо, бактериална пневмония, менингити и сепсис: „Единствено две страни към момента са останали на схемата 3+1, това са САЩ и Гърция. Почти всички останали са минали към 2+1.”

Предложението за премахване на пробата Манту и реимунизацията при 11-годишните е заради това, че сме от малкото страни, които до миналата година имахме 5 приема на Бе Це Же.

Ангел Кунчев: С премахването на извършването на Манту на 17 години, евентуално повторно бецежиране станаха 4, но в европейския регион има 31 страни, от които 10 изобщо не правят имунизация срещу туберкулоза. С премахването на приема на 17-годишните не само че не се стига до някакво увеличаване на туберкулозата в сравнение с миналата година, а продължи тенденцията на спад.

От Сдружението на личните лекари обаче посочват, че при 10% от пробите Манту при децата от 7 до 17 години има реакция, която насочва към заболяване, а при 20% има отрицателна реакция и трябва да се постави БЛе Це Же ваксина.

Любомир Киров: Има 1(…) проба, тогава не се прави ваксина, а се преминава към лечение. При тези, които са с отрицателен резултат, това са 20%, там вече се прави ваксина, т.е. те нямат имунитет. 30 хил., при които би могло да има проблем.

Предложението да бъде разрешено т.нар. кръстосано донорство е още една възможност, заяви проф. д-р Вилян Платиканов

БНР


Предложението на Министерство на здравеопазването да бъде разрешено т.нар. кръстосано донорство е още една възможност успешно да се реализират бъбречни трансплантации. Това каза в интервю за Хоризонт проф. д-р Вилян Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение във варненската болница Св. Марина, който е и координатор по донорство и трансплантации към тази болница. Д-р Платиканов обясни, че става дума за донорство от жив донор, който не е роднина на нуждаещия се пациент.

Д-р Вилян Платиканов: Има нужда от изследвания, има нужда от организация, има нужда от търсене. Настоящото законодателство не регулира тази дейност за кръстосаното донорство. Тоест това, което трябва да се направи е да се промени законодателството, в което тя да бъде регулирана, разбира се, по начина, по който това ще се случва най-добре, най-бързо, най-без пречки и разбира се, най-спокойно за всички.

НАЦИОНАЛНИ ВЕСТНИЦИ 22.08.2019