Включват вещество от наргилета и е-цигари е списъка с наркотици

24 часа  стр. 2   


Веществото 5F-MDMB-PICA да се постави под контрол и да бъде включено в списъка с растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, предлагат от Министерството на здравеопазването.

Промяната е отразена в проекта за постановление за допълнение на наредбата за реда и класифициране на растенията и веществата с висока степен на риск за общественото здраве.

Веществото е от групата на синтетичните канабиноиди и се поставя под контрол по предложение на ВМА, където е установен клиничен случай с пациент, хоспитализиран по спешност след употреба на цигара, съдържаща синтетичния канабиноид 5F-MDMB-PICA, пише в доклада здравният министър Кирил Ананиев. В САЩ то е под контрол заради случаи на интоксикации.

Трима се самоубили за 1 година зад решетките

24 часа  стр. 4  Стоян НЕШЕВ 


Трима затворници и арестанти са сложили край на живота си в местата за лишаване от свобода за 1 г., става ясно от отговори до „24 часа“ от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН).

През 2018 г. зад решетките от естествена смърт са починали 29 души. От началото на годината до края на юли умрелите са 22.

През м.г. в Софийския затвор били открити 2-ма нови болни от СПИН. Колко е общият брой на заразените, от ГДИН не казват. Оттам обясняват още, че лечението на болните от СПИН е за сметка на държавата.

Пратиха за зелен хайвер 2 линейки и 4 патрулки

Поли ПАНТЕВА 

Телеграф  стр. 8  


Екипи на Спешна помощ и полицията бяха изпратени за зелен хайвер.

Случката се разиграла в четвъртък, след като на телефон 112 е получено обаждане за тежка катастрофа. Диспечерите на ЦСМП-София поели сигнала за самокатастрофирал автомобил, обърнат по таван преди табелата за Пасарел. Съобщено е, че в него имало две деца и двама възрастни.

„В координационната централа адресът постъпва в 15,31 ч. В рамките на час за същото пътнотранспортно произшествие получаваме общо осем сигнала. В единия от тях се казва, че обаждащият се наблюдава от разстояние и предполага, че в колата са 3-4 души. Съобщава, че има и починал. При следващо позвъняване се твърди „има пострадали още хора“, разказа пред „Телеграф“ говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска. Любопитното е, че номерът, от който са постъпили сигналите, не е на български оператор, а е от чужбина. Още в първата минута от централата на Спешна помощ тръгва линейка. Междувременно диспечерите отклоняват втори екип, който е реанимационен. „Той се пренасочва към катастрофата, въпреки че е бил изпратен при пациент, за когото се предполага, че е с белодробна тромбемболия, което е животозастрашаващо състояние“, обяснява още Сунгарска.

Според данните от джипиесите спешните коли са вдигнали до 140 км/ч на „Цариградско шосе“. Когато екипите стигат до Панчарево виждат, че полицейски автомобили са отцепили движението, за да осигурят коридор. Така освен двете линейки и няколко патрулки били ангажирани с катастрофата. Екипите стигнали чак до стената на язовира, но нямало и следа от инцидент. Докато линейките обикаляли, диспечерите опитали да се свържат с телефония номер, от който били постъпили обажданията. Той обаче вече бил изключен. За този фалшив сигнал спешните медици изгубили повече от час и половина. „През това време имахме обаждания за инфаркти, инсулти, пострадали деца, истински пътнотранспортни произшествия. Невероятно безотговорно е, защото някой можеше да изгуби живота си“, категорична е Катя Сунгарска. Всяка година над 2000 сигнала изпращат линейките за зелен хайвер. Някои пък откровено се гаврят с екипите. Само преди дни 65-годишен мъж се обадил за линейка, след като бил наплют и одраскан от съседката си, била му счупила и очилата.

Морбили разболя дете

Телеграф  стр. 8   


Дете се разболя от морбили във Варненско.

Това е вторият случай в областта, след като преди малко повече от седмица шарката бе доказана при 29-годишен мъж. Това вдигна на крак здравните власти, тъй като мъжът работи на летището и е бил в контакт с хиляди туристи. До момента обаче не са установени заболели контактни лица. Новият случай е потвърден от Националната референтна лаборатория. Оказало се, че детето е посещавало забавачка и това налага строги противоепидемични мерки. Експертите ще изследват и наблюдават всички хора, които са имали контакт с детето. Инкубационният период на морбили обаче е дълъг – 21 дни. През миналата седмица в страната са регистрирани общо 11 нови случая на морбили, а от началото на годината заразените са 1146.

Хлапета се натровиха с лекарства за кръвно

Телеграф  стр. 8   


Хлапета от Велико Търново се натровиха с медикаменти за понижаване на кръвното.

Две последователни седмици в Спешното отделение на „Д-р Стефан Черкезов“ са постъпили деца на 3 и 4 години. Те са погълнали хаповете, докато са били оставени без надзор. Тригодишното било намерено от родителите си в стаята му да играе с лекарствата на прабаба си. Малко по-късно то станало унесено и неадекватно, разказва „Борба“. За щастие лекарите овладели ситуацията навреме и детето вече е изписано. Броени дни по-късно обаче лекарите поемат втори случай с четиригодишно, което намерило торба с медикаменти, докато играело с връстници. Погълнало само една таблетка, но скоро след това станало отпуснато и получило забавени реакции. Детето постъпило в детското отделение в адекватно състояние, но малко по-късно показателите му рязко спаднали заради действието на лекарството, което води до понижаване на кръвното налягане, забавяне на сърдечната честота и разширяване на кръвоносните съдове. Медиците приложили неутрализираща терапия и успели да го стабилизират. В четвъртък детето било изписано. Лекарите обаче са категорични, че в подобни случаи изходът може да бъде фатален.

Фаталното безразличие

Телеграф  стр. 12   


Фалшив сигнал за катастрофа изпрати две линейки за зелен хайвер (виж стр. 8).

Крайно време е да се вземат адекватни мерки за проследяването и наказанието на подобни индивиди. Гаврите със Спешна помощ са най-явният пример за дупки и потъпкване на закона. От една страна (на хартия), санкции за фалшиви сигнали има. От друга обаче, те не се прилагат, защото никъде не е посочен редът за това. Кой и при какви обстоятелства провежда разследването, кой и по какъв начин събира глобите? Тези въпроси трябва да получат своя отговор и законът трябва да бъде изменен, подобрен и ясно разписан. Защото на карта са заложени човешки животи. Над 2000 малоумници годишно си правят майтап със спешните екипи, а всеки ден линейките обикалят стотици адреси. Половината от тях не се отнасят до наистина спешни случаи. В другата половина обаче се касае за хора, които са на косъм от смъртта. И при тях всяка минута е от значение. А точно в тази минута лекарите, които трябва да ги спасят, може би обикалят улиците в търсене на несъществуващ пътен инцидент.

Едно е сигурно – безразличието към тези огромен проблем рано или късно ше се окаже фатално.

24.08.2019

Национални телевизии

Първи смъртен случай в САЩ, свързан с използването на електронни цигари

БНТ  Новини в 20.00 часа 


Първи смъртен случай в САЩ, свързан с използването на електронни цигари. Пациентът е починал след развитие на тежко респираторно заболяване. Американските здравни власти предупреждават за нарастване на случаите с усложнения от пушенето на електронни цигари през последните месеци.

Данните за починалия пациент са оскъдни. След използване на електронна цигара, мъжът бил приет в болница в Илинойс с белодробно заболяване, което здравните власти нарекоха „необяснимо“.

В щата се проверяват още 21 случая. Пациентите са предимно мъже на възраст между 17 и 38 години. Засегнатите имат сходни симптоми – кашлица, задух, умора. При някои заболяването е съпроводено с повръщане и диария.

През последните два месеца в САЩ са регистрирани 193 случая на белодробни заболявания, за които се предполага, че са причинени от „пушенето“ на електронни цигари.

Д-р Емили Чапман: Това, което можем да кажем е, че наблюдаваме увреждания на белите дробове, които не сме виждали досега.

Все още не е ясно коя съставка причинява усложненията. В електронните цигари няма катран и въглероден оксид, които са канцерогенни.

Още преди година от Американската академия на науките предупредиха, че частиците, които се отделят от парата може да са „потенциално токсични“.

Според Асоциацията на производителите на електронни цигари белодробните усложнения най-вероятно са причинени от използването на синтетични наркотици.

Поредно дарение от предадени за рециклиране пластмасови капачки

БНТ  Новини в 12.00 часа 


Сдружение „Аз вярвам и помагам“ направи поредното си дарение от предадени за рециклиране пластмасови капачки. С парите от кампанията за АГ болницата във Варна бяха купени родилно легло и ново поколение пациентски монитор.

Варненската АГ болница лекува пациенти от цяла Североизточна България, а неонатолозите спасяват живота на недоносени бебета с екстремно ниско легло. Затова дарението е важно и за медиците, и за пациентите.

Проф. Емил Ковачев: Тази инициатива показва, че съпричастността и хуманността сред българския народ не е загубена.

В кампанията Аз вярвам и помагам са участвали над половин милион души, а изборът на варненската АГ болница не е случаен.

Владимислав Николов: Избрахме да бъде за тези, които са най-беззащитните, а именно недоносените бебета.

Медицинска апаратура ще получи и отделението по детска хирургия във варненската болница Св. Анна. Следващата кампания на сдружението за събиране на пластмасови капачки ще се проведе на 28 септември пред катедралния храм във Варна.

Вещество от течностите за електронни цигари може да попадне в списъка със забранените наркотични вещества

bTV  Новини в 19.00 часа 


Вещество от течностите за електронни цигари и нагрилета може да попадне в списъка със забранените наркотични вещества. Това предвижда Министерство на здравеопазването. Какво налага тази промяна, Кристина Газиева с подробностите.

Кристина Газиева: Здравейте. Предложението за включване на това вещество в списъка с наркотичните вещества е на ВМА. Те приемат пациент в спешно състояние, употребявал електронна цигара с течност с неясен произход.

Освен че е търговец на електронни цигари, Валентина пуши такава от 7 г. Твърди, че никога не е имала здравословни оплаквания, а и е сигурна в състава на течността, която употребява.

Репортер: Знаете ли какво съдържа тази течност?

Валентина Бръшнарова: Разбира се, че знам. Съдържа четири съставки основни – пропилен гликол е едната, растителен глицерол, никотин и аромати.

По думите й на пазара има течности с неясни съставки и от нелегални дистрибутори, които пък подбиват с по-ниска цена бизнеса на лицензираните.

Валентина Бръшнарова: Потребителите трябва да се предпазват от стоки, които се предлагат на места, на които няма сертификат за тях, нямат етикети на български език.

Търговците на наргилета внимават за същото.

Косай ал Хусеин: Може би държавата, нямаше го този контрол и имаше различни отвъд си идваха – от Турция, от Гърция, от Дубай имаше.

В електронната цигара на пациента от ВМА е открито вещество от групата на синтетичните канабиноиди или изкуствен аналог на канабиса.

Д-р Юлиян Караджов: Играта е следната. Канабисът е забранен, ние пускаме аналог, който не е забранен. Докато го забранят. Когато го забранят, пускаме следващия аналог, докато и него го забранят и т.н. И тази игра се играе може да се каже вече почти десетина години по цял свят. Рисковете с всички тези синтетики са огромни.

Д-р Гергана Гешанова: Вижте, тези произведения, новите електронни цигари, нагреваеми, те нямат толкова за цел от страна на производителя да защитят вече потребяващите, а да хванат нови хора, които по някакъв начин да се присъединят към тази гвардия на пушещите хора по света.

Дали веществото окончателно ще влезе в списъка с наркотиците ще стане ясно след края на общественото обсъждане, което тече до 21 септември.

Кристина Газиева: И още информация по темата, в Щатите е регистриран първи смъртен случай на пациент, развил остро белодробно заболяване след употребата на електронни цигари.

Водещ: Кристина Газиева за новата проектонаредба на Министерство на здравеопазването.

Инфаркт и инсулт вместо отслабване – последиците от приема на опасна хранителна добавка

bTV  Новини в 19.00 часа 


Инфаркт и инсулт вместо отслабване. Това могат да бъдат последиците от приема на опасна хранителна добавка. Продуктът се разпространява онлайн и обещава сваляне на килограми в сравнително кратки срокове. Фитнес инструктор известен в социалните мрежи и лайфстайл средите търгува с добавката без да дава информация, че тя съдържа опасно за здравето вещество. Как се извършва търговията и кой стои зад нея, Ирена Рашева по темата.

Ирена Рашева: Това е хранителната добавка, поръчана от личния сайта на фитнес инструктора Ричард Величков, който твърди, че е официален вносител на продукта в България. След проявения интерес от страна на екипа ни, вчера личният му сайт за здравословен начин на живот беше деактивиран. Както виждате, на това шишенце пише единствено, че е производител Липовон, Мексико. Няма абсолютно никаква друга информация за вносител или дистрибутор в България. Това, разбира се, е незаконно и само заради него продуктът не може да се продава на българския пазар.

Ричард Величков: Освен с фитнес се занимавам и с една добавка за отслабване. Аз съм официален вносител на добавката Липовон за България. Като това е една световна добавка, която се произвежда в Мексико.

В Търговския регистър няма фирма, свързана с името на Ричард Величков. Търговия с продукта върви във Фейсбук и Инстаграм страницата му, както и в много онлайн магазини без никакъв контакт за обратна връзка.

„Април месец ще направя промоция на Липовон-а. Две опаковки за 90 лв.”

Архивът на интернет показва, че уеб адресите на мексиканския и българския Липовон са създадени на една и съща дата преди 10 г.

Дойдохме на адреса на фирмата, която се представя за вносител в българския сайт на Липовон. Вместо нея обаче, на адрес намерихме фирма за хидроизолация.

Влогърът Любомир Жечев се усъмнява в произхода на продукта. И поръчва от пет различни сайта.

Любомир Жечев: Ето тази опаковка, това е от друг сайт, който пак твърди, че внася, те всички внасят оригинален Липовон. И тук за първи път имаме посочен и разпространител в България и това е фирмата Виджони комерс ЕООД. Ако направите бърза справка в Търговския регистър, всъщност ще видите, че Виджони комерс ЕООД, не съществува такава фирма.

Според официалната българска страница на добавката – тя е смесица от две билки. Истината обаче е, че в нея се съдържа вещество, забранено за употреба от Европейската агенция по лекарствата.

Д-р Румяна Йорданова: При анализа на хранителната добавка Липовон е установено, че се съдържа лекарствено вещество симутрамин, което вещество крие риск за здравето на хората. Предизвиква мозъчни инсулти, сърдечни инфаркти и т.н.

Ричард Величков: Успях да открия тази добавка и взех правата, за което много се радвам и успявам до ден-днешен да помагам на стотици хора всеки месец.

Въздействията от лекарствата понякога идват и непосредствено след прием.

Д-р Румяна Йорданова: Не е необходимо години. В някои случаи в рамките на една-две седмици.

Репортер: От къде според вас може да се сдобие с него, имате ли представа?

Д-р Румяна Йорданова: Предполагам, че от трети страни.

Миро поръчва вълшебното хапче от Ричард Величков. Страничните ефекти не закъсняват.

– Постоянно ми ставаше лошо. Пада ми кръвното някой път и нямах сила. Много се изпотявах. Прилошава ми, все едно потъвам в земята.

Освен в България хранителната добавка се разпространява и в съседните ни държави Гърция и Турция.

Ирена Рашева: Не можахме да се свържем по абсолютно никакъв начин с Мистър София 2018 Ричард Величков. Не отговори на поканите ни за интервю нито по телефона, нито онлайн. Но изтри Ютуб канала си, Инстаграм страницата си, както са изтрити и мексиканският и българският сайт на продукта.

Водещ: Ирена Рашева с разследването за опасната хранителна добавка.

Национални радиа

Потвърдиха първия случай на смърт вследствие на употреба на електронни цигари

Дарик радио   


Потвърдиха първия случай на смърт вследствие на употреба на електронни цигари. Здравните власти в американския щат Илинойс съобщиха за пациент, починал от остро респираторно заболяване след употреба на електронна цигара. Самоличността на пациента не се съобщава, а в съобщението на здравната агенция на Илинойс се посочва, че той е във възрастовата група от 17 до 38 г.

Пациент е починал след развитие на непознато досега тежко респираторно заболяване, дължащо се на употреба на електронна цигара, съобщава Би Би Си. Това е първата подобна смърт в САЩ, твърдят местните здравни власти и допълват, че има още 193 души в риск, след като са развили заболяването. Случаите са докладвани в рамките на последните два месеца между 28 юни и 20 август. Директорът на здравния център в Илинойс Робърт Редфилд заявил, че пушенето на електронни цигари излага потребителите на ефекта на различни субстанции, за чийто рискове има недостатъчно информация, в това число били ароматизаторът, никотинът, канабиноидите и разтворителите. Редфилд добавя, че тези продукти не са безопасни за деца, младежи, бременни и дори за възрастни, които не са привикнали към пушене. Симптомите на заболелите, за които алармират властите са кашлица, задух, умора, в някои случаи повръщане и диария.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 25.08.2019