BG ваксина срещу варицела вече е пред регистрация

Имунизацията срещу шарката влиза като препоръчителна в новия календар

24 часа  стр. 4


Българска фирма вече е започнала процедура по регистрация на ваксина срещу варицела.

Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

В новия имунизационен календар, чието обществено обсъждане приключи в края на миналата седмица, ваксината срещу този вид шарка влиза като препоръчителна. Досега такъв препарат се купуваше от чужбина и се поставяше изключително рядко.

Няма никакви мотиви, свързани с икономии, при промените в календара, увери д-р Кунчев пред Нова тв вчера. Лични лекари настояват да не се намаляват някои от дозите срещу пневмококови инфекции и туберкулоза. „Направени са доста дълги дискусии между експертите, преди да бъдат предложени тези проблеми. Здравната картина у нас търпи промени. Заразните заболявания се променят, на пазара за ваксини се появяват нови продукти. Опитваме се нашите деца да получат максимално висока защита.

Например при пневмококовите инфекции първоначално почти всички страни въведоха схемата 3 плюс едно, а впоследствие се установи, че при прием 2 плюс едно имунитетът е достатъчен, т.е. последната доза е излишна. Затова повечето страни минаха на втората схема“, обясни главният здравен инспектор. Заболеваемостта от туберкулоза пък е намаляла за 10 г.

11000 случая на легионерска болест са регистрирани тази година в Европа, от тях 6-има са българи – не може да говорим, че България е развъдник на заболяването“, коментира д-р Кунчев смъртта на двамата британци след почивка в Слънчев бряг. Заразяването може да се случи навсякъде, поосочи той.

Дете получи гангрена на белия дроб след пневмония

Извадиха тумор колкото яйце от 3-месечно бебе

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 20


Животът на момченце от Куклен с гангрена на белия дроб вече е вън от опасност, след като му беше извършена сложна операция в пловдивската университетска болница „Св. Георги“. Там 7-годишният Асен постъпил в тежко състояние.

„Пациентът е боледувал от тежка пневмония. Терапията с антибиотици през устата не е дала резултат и се е стигнало до гангрена на белия дроб. Изрязахме засегнатата част от него“, обясни доц. Евгений Мошеков от клиниката по детска хирургия.

Интервенцията е продължила няколко часа.

Асен е бил 4 дни на изкуствена белодробна вентилация, но сега диша сам и е изведен от реанимация. Състоянието му се подобрява. Той е деветата рожба в семейството.

„Искам по-бързо да ме изпишат, за да видя братчетата и сестричетата си и да играя с приятелите си“, каза пред „24 часа“ момченцето. Наесен му предстои да тръгне в първи клас.

Според доц. Мошеков белият дроб постепенно ще компенсира липсата на изрязаната част и

Асен ще се възстанови.

В болничната стая до него е 3-месечната Ани от Смолян. При нея лекарите са отстранили ембрионален тумор в областта на таза между опашната кост и задната стена на ректума.

Операцията е била рискова заради възрастта на момиченцето и плътно прилепналото образувание, което е било колкото малко кокоше яйце.

„Ани ми е седмото дете. Имам още 4 момиченца и 3 момченца. Когато тя се роди, не забелязах подутината. Докторите ми я показаха. Много се страхувах да не е рак, но се оказа доброкачествен тумор“, обясни майката на пеленачето.

До дни детето ще бъде изписано и двете ще се върнат в дома си.

Падат ограничения за трансплантации в чужбина

Труд  стр. 4


Осигуряване на повече възможности за трансплантации в чужбина за българските пациенти и особено за цецата. Това предвиждат промени в Закона за здравето, по които тече обществено обсъждане. Предложенията за промяна се правят заради съществуващи пречки, които сега затрудняват и бавят оказването на навременно лечение в редица случаи. Един от проблемите е ограничен достъп до присаждане на органи и клетки зад граница. Досега това можеше да стане в държави от ЕС или от европейското икономическо пространство и в Швейцария. Промените предвиждат отпадане на този текст и замяна с възможността български граждани да се лекуват в най-подходящото лечебно заведение изобщо в чужбина.

Ще отпаднат някои изисквания към родителите на болни деца за заявления и декларации, тъй като те утежняват процедурата по кандидатстване за лечение; упълномощено лице ще може вместо родителите да се занимава с документацията. Облекчава се и режимът за одобряване на заплащането на лекарства. За да се оптимизира работата на комисията за одобрение на неразрешени медикаменти, в състава й ще се включат фармацевт и юрист, предвиждат още промените.

Втори случай на морбили във Варна

Кръстина МАРИНОВА

Труд  стр. 4


Дете от Варна е заболяло от морбили. Случаят е потвърден от Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола“ в София. Малчуганът посещава детско заведение и са предприети противоепидемични мерки за ограничаване разпространението на заболяването, съобщават от РЗИ В морския град.

Това е вторият случай на морбили, след като в средата на август 29-годишен мъж беше приет в болница с коварната диагноза. Пациентът се е лекувал с антибиотик и не е бил имунизиран, съобщиха тогава от здравната инспекция.

През изминалата седмица от РЗИ отчитат почти тройно завишение на респираторните заболявания -101 и 5 случая на грип. Регистриран е и случай на марсилска треска.

Спрете рекламите на лъжливи лекарства

Акад. Проф. Д-р Петър ЧЕРВЕНЯКОВ

Труд  стр. 8


Читател съм на „Труд“ отдавна, той е вестник завоювал авторитет и популярност, е голям принос за развитие на нашето демократично общество, отразяващ най-задълбочено и пълно проблемите и недостатъците в растежа на демокрацията.

Във вашия вестник преди време беше отпечатана голяма рекламна публикация със следното много убедително заглавие: „Вече 267 000 души се избавиха от ставни болки в рамките на 36 дни“. Ако приемем, че в България имаме 300 000 и повече болни със ставни болки и те за 36 дни оздравеят, то безработицата ще намалее и благоденствието им ще бъде осигурено. Подобно заглавие не може да се приеме по друг начин освен с възторг и облекчение. Цитирам друг пасаж: „Открит е безоперативен метод за възстановяването на увредените стави“. По-нататък в рекламата е записано: „Революционното откритие е на учени от Чикагския университет по ревматология. Хората, страдащи от дегенеративни изменения на ставите и силна разкъсваща болка, могат най-сетне да се върнат към нормален живот“.

Рекламира се медикамента „FLEXA-PLUS“. Цитирам: „Трайна постоянна болка и невъзможност да се движите“, казва професор Джеймс Д. Рейнолдс от университета в Чикаго и продължава: „Няма значение дали ви болят коленете, китките или гръбнака. Няма значение дали заболяването е на генетична основа или в резултат на претоварване на ставите, или затлъстяване. Болката и деформациите на ставите могат да се преодолеят“.

Разбира се, публикуваната реклама, не може да не впечатли, да събуди особено голям интерес и вяра в хилядите болни в нашата страна от такова терапевтично и консервативно, а не оперативно лечение. Аз лично, като професор и доктор по медицина, прочитайки тази публикация, силно се впечатлих и се зарадвах, тъй като имам силни ставни болки, най-вероятно от износване, и ми бе отказано оперативно лечение.

От досега проведеното консервативно медикаментозно балнеосанаторно лечение не е получен никакъв ефект и реших да се доверя и да използвам описания медикамент „FLEXA-PLUS“ след тази убедителна реклама. След използването му стриктно спрямо указанията, след 45-дневно прилагане и до момента, ефектът от лечението напълно липсва. Болките в коленните стави са с досегашната интензивност и ограниченията в подвижността ми продължават да са налице, както и досега.

Месец след като закупих медикамента, ми позвъниха от фирмата пласьор и пожелаха да се информират за ефекта от лечението, както и бих ли желал да поръчам нов флакон от опаковката. Отговорих им съвсем точно и ясно, че от приложението на медикамента няма никакво подобрение. Заявих, че качествата на медикамента не отговарят на написаното в рекламата. Предложих им в качеството ми на лекар и давайки точния адрес на болницата, в която работя, да ми представят един или двама болни, лекувани с гореспоменатия медикамент, на които да се извършат изследвания (пълни клинично лабораторни и образно рентгенови – КАТ или магнитен резонанс на ставите). Господата не приеха това предложение.

Дотук изложението е само история. Смятам, че за запазване на авторитета на медиите, е необходимо отпечатаната и разпространена информация за медикамента да бъде потвърдена от научни работници – фармацевти и лекари в научни институти в България. А с такива реклами е пълно навсякъде. По този начин считам, че фактите около медикамента ще станат напълно ясни и ще бъде доказан или опроверган ефекта от него. Това би било от полза за медиите – ще имат по-голямо влияние. Обратната теза е, че информацията е само медийна и няма никаква практическа или научна стойност.

Моето лично наблюдение е, че ефекта от лечението с медикамента „FLEXA-PLUS“ за лечение на болки в ставите (широко рекламиран) не отговаря на рекламата. Особено впечатление прави факта, че съгласно рекламата, след втория ден от лечението, болките намаляват, а всъщност това не се получава. Не се получава и рекламираното възстановяване и подхранване на хрущялните клетки. Дълбоко уважавам дейността на професорите Д. Джеймс и Д. Рейнолдс, както и на техния колектив от университета в Чикаго, но моите наблюдения като лекар с дългогодишен стаж в областта, не съвпадат с рекламираното във вестника.

Дълбоко се убедих, че рекламните публикации в българските медии в областта на здравеопазването следва да бъдат рецензирани от научни институти в България, като бъде потвърждавана и удостоверявана лечебната стойност и достоверност на резултатите от прилагането на даден медикамент. Буди недоумение и факта, че такъв полезен, според рекламата, медикамент не се продава и предлага в аптечната мрежа в България. Странно е също и това, че медикаментът се предлага почти „нелегално“ чрез доставка само по частен път от специални куриери по домовете. Странен е и начинът му на ценообразуване – струва 156 лева, като първите 100 обадили се до 15 юли 2017 г., го получават само за 47 лева, т.е. 3-4 пъти по-евтин. Разбира се, ценовата политика на фирмата е нейно право, но драстичните разлики будят сериозни съмнения.

Чия е отговорността?

Предлагам най-добронамерено подобни „обяви“ или „реклами“, особено на медикаменти, касаещи чувствителния въпрос за човешкото здраве, да бъдат публикувани само след становище на български висши институти или от Държавната инспекция по лекарствата. Все още обмислям при наличие на достатъчно данни, дали да сезирам СРП или същата да се самосезира по глава IV от НК, за да се изяснят фактите и да понесат отговорност лицата, разпространяващи недоказани и неодобрени медикаменти от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Цунами от реклами за фалшиви лекарства

Труд  стр. 1


Всеки ден ни залива цунами от реклами на всякакви препарати за лечение. Те помагат за всичко, каквото се сетите – стави, простата, цистит… Става все по-страшно, защото хората изсипват купища пари, а ефектът е нулев.

“ Труд“ застава зад позицията на уважавания лекар проф. Петър Червеняков (виж стр. 8), който алармира за проблема. Здравните власти трябва да намерят начин да контролират не само търговията с лекарства в аптеките, но и хапчетата и тинктурите, които се рекламират като панацея в интернет.

Показателен е и случаят, разпространен неотдавна, за мъж от Бургас, който търгувал онлайнразредена белина, „лекуваща всичко“. Ако утре някой умре, след като е повярвал на една такава реклама, кой ще бъде виновен?

Държавата ще плаща трансплантации и в страни извън ЕС

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3


Държавата ще поеме финансирането на трансплантации на органи и стволови клетки в „най-подходящото за пациента лечебно заведение в чужбина“, гласят нормативни промени, предложени от здравното министерство. В момента с публични средства се финансират трансплантации само в държави от ЕС, европейското икономическо пространство, Швейцария или в държави, с които България има сключен договор, което ограничава възможностите при част от пациентите и се налага те сами да намират средства за лечението си.

Затова МЗ предлага в случаите, когато трансплантация не може да бъде извършена в България, такава да бъде финансирана в най-подходящата болница в чужбина. Промяната ще важи както за деца, така и за възрастни.

В промените ще се премахне и изискването родителите на деца, които кандидатстват за подпомагане в бившия вече фонд за лечение на деца, който сега е част от здравната каса, да декларират дали имат дарителски сметки. Премахва се и изискването за деклариране, че парите от дарителските сметки ще бъдат използвани за заплащане на съответните процедури по линия на касата. От МЗ обещаха промяната след скандал с болно от левкемия дете. Касата дълго отказваше да преведе парите за лечението на ИСУЛ, а родителите отказаха средства от дарителската сметка да бъдат ползвани за покриване на лечението. Като част от обещаното от МЗ тепърва ще се облекчи и подаването на документи от родителите за деца, които се лекуват у нас, но лекарствата или медицинските им изделия се поемат по линия на фонда, е не на здравното осигуряване. Вече не родителите, а болниците ще подават заявленията за финансиране в НЗОК и ще се занимават с документацията.

„Предвижда се и облекчаване на режима и съкращаване на сроковете както за разглеждане и одобрение от НЗОК на заявленията, така и за издаване на съответния административен акт. По този начин ще бъде осигурен по-добър достъп на децата до необходимите за лечението им лекарствени продукти и медицински изделия“, обещават още от МЗ.

Само медици ще практикуват нетрадиционно лечение

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 3


Хора със средно образование вече няма да могат легално да практикуват неконвенционални методи за лечение, гласят промени в Закона за здравето, подготвени от здравното министерство. Правото на подобни практики ще е само на хора с медицинско образование – лекари, зъболекари, фармацевти и специалисти по здравни грижи. От над 10 години законът позволява на лечители да се регистрират в местната здравна инспекция и да практикуват някои от разрешените от закона неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху здравето – използване на нелекарствени продукти от органичен или минерален произход, нетрадиционни физикални методи, акупунктура или ирисова диагностика.

За да се гарантира, че подобно лечение няма да е опасно за пациентите, от лечителите се изискваше освен диплома за средно образование да имат успешно изкарани поне 4 семестъра във висше медицинско училище с обучение по анатомия, патология и физиология. Тъй като изискването е на практика неизпълнимо, от МЗ решават да го отменят. Например в столичната здравна инспекция са регистрирани 152 практикуващи неконвенционални методи, огромната част от тях са лекари и физиотерапевти, но не е ясно има ли учили анатомия хора със средно образование.

„Предвиденото в закона 4-семестриално обучение обаче не е в състояние да осигури гарантиран обем медико-биологични теоретични знания и практически умения, необходими за практикуване на неконвенционални методи“, мотивират се от министерството.

Спасението на болните е дело на самите болни

Здравните институции не са в състояние да променят уродливия модел и са на път напълно да капитулират

Янина ЗДРАВКОВА

Сега  стр. 9, 10


Министерството на здравеопазването обяви поредната капитулация – под благовидния предлог да регулира и контролира доплащанията при лечение МЗ предложи законови поправки, които легализират вече създадени безкрайно уродливи практики. С промени в Закона за здравното осигуряване – най-поправяния закон в България, МЗ предлага изрично да се запише, че болниците са длъжни да не искат пари от пациентите за поето от здравната каса лечение, но с някои изключения – ако пациентът иска по-скъпо лекарство или медицинско изделие извън поетото от НЗОК, или ако настоява за подобрени битови условия, допълнително обслужване извън осигурените здравни и общи грижи, избор на лекар или екип от медицински специалисти, те. за нещата, за които и сега се искат пари. Тепърва в наредба ще се уточнява какво е допълнително обслужване и подобрени битови условия, но следвайки общата логика в действията и най-вече бездействията на здравните власти от поне 10 години насам, най-вероятно МЗ ще вземе най-безумния ценоразпис на най-изобретателната в създаването на такси и услуги болница и ще го публикува под формата на наредба. Заедно с цените. И вместо да ограничи доплащането, ще го официализира.

Извън факта, че от година на година пациентите доплащат за лечението си все повече и повече и сме съвсем близо до момента, когато основният процент граждани просто няма да са в състояние да си позволят лечение, подобна „политика“ говори за нещо още по-тревожно: тя не е активна, а пасивна. Не Министерството на здравеопазването, Министерският съвет и парламентът създават регламенти и рамки на развитие на здравния сектор, а обратното – здравният сектор, най-вече болниците, се развиват по техен си път, формиран доста общо от стари закони, квазипазар, изкривено финансиране и нулев контрол, а държавата ги следва. Откакто здравната каса пое болничната помощ преди над 15 години, се говори, че парите, които се плащат за нея, са недостатъчни, а цените на клиничните пътеки по различните специалности са лобистки – за инвазивна кардиология например са много добри, за педиатрия – плачевни. И това продължава 15 години, в които нито един министър не успя да остойности лечението, за да видим колко е в крайна сметка това недофинансиране; нито да промени нещо особено по пътеките – и като форма на плащане, и по самите тях; нито да ограничи свръхраздуването на комерсиалната част от болничната мрежа. В същото това време обаче колкото по-недофинансирана ставаше системата, толкова повече частни болници се появяваха и сключваха договори със здравната каса. Бюджетът на касата за болнична помощ растеше също толкова главоломно през годините – през 2019 г. той е за над 2 милиарда лева. И болниците не спират да хленчат колко недофинансирани са и затова се налага да искат пари от пациентите за wi fi, специално хранене, битови условия, избор на екип и точен час на раждане. Поради липсата на каквато и да било регулация (извън лимитите на НЗОК, които са свещени, защото са единственият лесен от чиновническа гледна точка начин за опазване от дефицити в бюджета) болниците просто намериха пътя сами, а той, естествено, е на минималното съпротивление дофинансира този, който е най на зор – болният

Просто това е най-лесното и удобно за всички извън болните.

И ужасяващото в сега предлаганите от МЗ промени е именно това – че държавата следва зададения от болниците модел, официализира уродлива практика, вместо да е точно обратното – когато става дума за сфера като здравната и финансиране с обществени средства – да създаде и утвърди приемлив модел. Гражданите се оказват длъжни да плащат здравни вноски, които се разпределят не от назначен от тях посредник – МЗ, НЗОК или дори неправителствен регулатор, а от този, който ги харчи. Има сфери, в които частният интерес следва и обслужва обществения, включително и в здравеопазването, но при лечението в болница горчивият опит е очевиден – интересите на болниците се разминават с тези на пациентите. По-лошото е, че проблемът се разпростира отвъд финансирането – въпреки десетките разписани в законите форми на контрол на качеството, ефективността и достъпността на медицинската помощ въпреки всички дирекции, агенции, центрове, съсловни организации и какво ли още не, спазването на стандарти и протоколи за лечение е основно въпрос на добра воля от страна на лекуващите. И тя невинаги е факт, особено когато ангажиментът за осигуряване на финансирането е оставен на същите лекуващи – акцентът не е как да се лекува, а колко ще струва и кой ще го плати. А пациентът ще намери пари, за да си плати медицинската помощ, проблемът е, че никой не му гарантира, че ще получи това, от което се нуждае

Напъните на министър Кирил Ананиев да пусне в задължителното здравно осигуряване частните фондове са част от същата пасивна политика. Министерството и държавата не могат да се справят с безумията по болниците, затова нека заповядат частните дружества, които да контролират вместо нас. Но тъй като те ще наследят отгледана под благия поглед на държавата джунгла, в която и да искат, трудно тепърва ще въведат правила, далеч по-логично е да направят същото – да установят, че парите при така съществуваща система, в която всеки слага каквито цени му хрумне, не стигат. И да поискат увеличение на здравната вноска, за да не фалират. И в крайна сметка да го получат, защото така е най-лесно.

Болниците – и държавни, и частни, вече официално поискаха от управляващите да освободят доплащането, те. да паднат нормативните пречки да искат допълнително пари за всяко едно лечение, ако решат, че са недофинансирани. И това ще стане. Защото управляващи и администрация просто не са в състояние да направят нещо друго.

6200 болнични спрени за проверка за половин година

Над 130 милиона е изплатил НОИ за първите три месеца на годината

Монитор  стр. 1, 2-3


6168 са спрените и обжалваните болнични листове за периода януари – юли за тази година. Отменените 1987 броя, това съобщиха от НОИ за „Монитор“.

Ръстът на обжалваните болнични за общо заболяване е два пъти по-голям спрямо тези за 2018 година. За същия период на миналата година са обжалвани 3311 и отменени 1304 болнични, а за цялата 2018 г. общият брой на обжалваните е 6710, на отменените – 2419.

Основанието за обжалване

е неспазване на нормативните разпоредби, свързани с експертизата на временната неработоспособност, коментират от НОИ.

За първите три месеца на тази година НОИ е изплатил 130 159 820 лв., за същия период през миналата година сумата е с 10 милиона по-малко, тогава са платени 119 227 271 лв., заявиха от института.

Почти половин милиард са изплатените болнични за 2018 г., като точната сума е 456 278 489 лв.

Увеличение на издаване на болнични листи се забелязва и през летния сезон, и около празнични дни, което само по себе си говори за доста съмнителна практика на издаване.

За шестте месеца на 2018, както и за полугодието на 2019 г. данните са сходни за двата периода – около 1,6 милиона са издадените болнични за общо заболяване

Общият брой болнични листове за 2018 г. е 3 229 650.

Около 3,5 млн. е очакваният брой на болничните листове за цялата 2019 г.

според данните на Националния осигурителен институт.

В момента работодателят плаща от 1-вия до 3-тия ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата дава 80% от възнаграждението на служителя.

Ето защо от бизнеса предлагат първите три дни от болничния да се считат за нулеви и да не се плащат.

Това обаче са само болничните от четвъртия ден нататък, които се плащат от института.

Ползването на болничен се отразява отрицателно на заплатата ни за месеца. Излизането ни в болничен обикновено води до намаляване на паричната сума, която получаваме за месеца, респективно и до намаляване на дължимите осигуровки и въпреки това има двоен ръст в издаването и обжалването на болнични.

В наредбата за медицинската експертиза е ясно обяснено кога се издава и в кои случай се отказва болничен.

Лекуващите лекари могат да издават еднолично болнични до 14 дни непрекъснато, но не повече от 40 дни в рамките на една календарна година. След изтичането на този болничен болният се насочва към Лекарска консултативна комисия (ЛКК). Когато става дума за болнично лечение, болничен лист за цялото време на болничното лечение се издава еднолично от лекуващия лекар/зъболекар, а ако след това е необходимо и домашно лечение – при изписването се издава един болничен лист от ЛКК, но не повече от 30 дни за домашно лечение.

Болният, работодателят, НОИ или органите на медицинската експертиза на работоспособността

могат да обжалват вече издадени болнични листи

Националният осигурителен институт обявява, че размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юни 2019 г. е 968,71 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1.07.2018 г. до 30.06.2019 г. е 936,91 лв. Националният осигурителен институт вече изпраща съобщения за изплатени парични обезщетения за временна неработоспособност, майчинство или при осиновяване на дете по електронен път само след заявка през сайта на институцията.

В омагьосания кръг на бюрокрацията

Мария ГЕНОВА

Монитор  стр. 10


Източва ли се хазната от подозрителни болни и кое доведе до ситуации, в които потърпевш понякога се оказва наистина болният човек? Пет месеца се бави обезщетението за временна нетрудоспособност на жена с тежка форма на дискова херния. За това разказа самата тя пред Монитор“. С тежко заболяване и сериозна криза, жената има издадени два болнични листа по 20 работни дни, получава писмо от НОИ, в което институцията я уведомява, че парите по изплащане са временно спрени, до изясняване на обстоятелствата. След като жената озадачена се свързва с Националния осигурителен институт, оттам й заявяват, че процедурата е по обжалване на болничен лист, като основанието е, че се съмняват в необходимостта от ползване на 40 дни по определената диагноза. След около две седмици потърпевшата получава ново писмо, че трябва да се яви на ТЕЛК комисия и да й бъде направено допълнително изследване —скенер, за което ако личният лекар не издаде направление, жената трябва да плати около 600 лева!!! Само че в случая никой не пита или по-скоро не го е грижа откъде болен човек може да набави такива средства и кой ще му ги възстанови след това. Все едно си попаднал в един омагьосан кръг, от който няма излизане. Чудиш се къде е изходът от тази ситуация.

Факт е, че у нас има хора, които злоупотребяват с взимането на болнични и това е порочна практика от години. Но защо заради някои хора да страдат наистина нуждаещи се? Нали би трябвало да има контрол. Всъщност в повечето случаи не дългите болнични, а тези от по няколко дни се оказват неправомерни, защото уж болните се връщат с тен. Дали обаче някой се пита как една болна, във временна нетрудоспособност жена, ще си купува лекарства, как ще издържа себе си и малкото си 3-годишно дете, защото някой някъде е решил, че болничният е издаден неправомерно? А в същото това време някой с „остра вирусна инфекция“ преминава границата и отива на плаж в Гърция?

Истината е, че отделните институции не комуникират по между си и заради това нишката някъде се къса. Ако все пак имаше единна система, можеше да се провери дали човекът, който е в болничен, въобще е на територията на страната. Друг голям проблем е тромавата система, защото едно писмо-решение от ТЕЛК до НОИ пътува повече от месец. Казвам го от личния си опит. Затова ако отделните структури, агенции или просто лекарските комисии изпращат по електронен път документи и становища, може би няма да е необходимо да чакаме месеци за нещо, което би отнело не повече от ден. Защото какво се получава в момента – излиза, че ако се разболееш и решат да ти обжалват болничния лист, трябва да изтеглиш кредит, за да се издържаш, докато не можеш да работиш. Да, сигурно и на НОИ им е омръзнало да са в бюджетен дефицит, защото някой хитрее, но това трябва да се реши чрез законови промени и по-високи санкции от страна на институциите. Истината е, че когато бръкнеш в джоба на българина и то дълбоко, следващия път ще се замисли дали да погази правилата.

Две деца се натровиха с хапчета за високо кръвно

Иван ПЪРВАНОВ

Монитор  стр. 2


Две деца се натровиха с лекарства за високо кръвно налягане. В единия от случаите тригодишно момче погълнало таблетка нифедипин, които прабаба му държала в стаята си. Във втори случаи пък четиригодишно хлапе глътнало таблетка хлофазолин. Малко след като е прието в Спешна помощ, кръвното му рязко паднало и то било на границата между живота и смъртта. И в двата случая благодарение на своевременната намеса на лекарите хлапетата са спасени и вече са при родителите си.

Хил Клиник: Не сме единствените в лазерната урология, но сме със сигурност с най-много опит

Монитор  стр. 7


Уролозите на Хил клиник са сплотен и обучен екип от професионалисти, които вече над 10 години развиват лазерното лечение на увеличена простатна жлеза. През клиниката ежедневно преминават десетки мъже с уринарни проблеми, затова потокът пациенти през кабинетите не спира. Болничното заведение е известно с отличната техника за диагностика на всички смущения в уринирането. Разполагат с ехографи на ВК Ultrasound, урофлоуметричен апарат, 4D ултразвукова диагностика с Philips, извършват уродинамика, както и иновативната Fusion биопсия.

Хил клиник определено е място, където могат да направят възможно най-обстоен и качествен профилактичен преглед. В същото време при подозрения от рак на простатата, които не могат да се докажат с традиционна биопсия, именно тук е мястото, където се извършва хибридната високотехнологична Fusion биопсия.

Много българи страдат от увеличена простата и първичното лечение са медикаменти или препарати на билкова основа. За съжаление с времето проблемите се задълбочават и в един момент мъжът с увеличена простата се изправя пред избора къде да се оперира. Премахването на уголемената жлеза е единственият начин да възвърне нормалното си уриниране и да запази здравето на пикочния мехур и бъбреците. Най-добрата препоръка за хирургията е опитът на екипа, който извършва манипулацията и техническата обезпеченост на лечебното заведение. В това отношение столичната Хил клиник е известна както с мащабите на своята практика (хиляди успешно преминали лазерна процедура пациента) така и с наличието на всички най-модерни лазери в урологията (Зелен лазер, Тулиум и

Холмиум лазери).

Лазерът има редица преимущества пред класическия хирургичен подход-той осигурява повече прецизност, намалява риска от инфекции, инконтиненция, импотентност, болничен престой и период на следоперативно възстановяване. Още на следващия ден оперираният може да се прибере вкъщи, тъй като практически операцията се прави БЕЗ РАЗРЕЗ и скалпел, т.е. няма зашиване и зарастване.

В Хил клиник всеки пациент получава пълен профилактичен пакет на простатата, който включва преглед, лабораторно изследване – ПСА туморен маркер, ехографско изследване с измерване обема на жлезата и остатъчната урина, както и пълен оглед на органите в малък таз (изследването се предава на пациента на CD). През м. Август цената е намалена наполовина и е едва 25 лв.

За повече информация: 02 439 3131 или nillclinic.com

3 бона заплата, ако завършим математика в СУ

Адела КОЦЕВА

Телеграф  стр. 4, 5


3000 лева е средната брутна заплата, която получават завършилите математика в Софийския университет. Това показа справка на „Телеграф“ в рейтинговата система на висшите училища у нас.

Алма матер е вузът с най-много лидерски позиции в професионалните направления, в които обучава студенти. Университетът е на първо място в 21 от общо 24 специалности. Очаквано, най-много пари получават дипломиралите се с информатика и математика. Месечният им доход варира между 3 и 4 бона. Причината за това е засиленото търсене на кадри в областта на информационните науки, както и навлизането на чуждестранни компании на пазара на труда.

Висок рейтинг имат и някои от университетите в други градове. Напред в класацията е Медицинският университет във Варна. Аграрният в Пловдив и Тракийският в Стара Загора също предлагат добра реализация на завършилите студенти. Справката показва и любопитни тенденции. Така например най-добре платените архитекти се обучават в Шуменския университет „Епископ К. Преславски“. След завършването си възпитаниците получават средна заплата от 1400 лв. С около двеста лева по-малко взимат дипломиралите се по специалността в УАСГ. Поради тази причина университетът е на 4-то място в класацията. Банкерите и финансистите пък стартират със среден месечен доход от два бона. Друга изненада обаче е, че възпитаниците на СУ в икономическите направления успяват да си намерят по-успешна и добре платена работа в сравнение с тези от УНСС. На второ място в класацията за високо осигурени икономисти се нарежда Американският университет в Благоевград. Той е на първо място и в категория администрация и управление с месечен доход на завършилите 3200 лв.

Сред най-ниско платените специалности са тези в сферата на изкуството. Противно на очакванията актьорите, които завършват Националната академия по театрално и филмово изкуство, са на трето място по заплати. Изпреварват ги колегите им от НБУ, които получават близо 1200 лв. на месец. В Югозападния университет пък актьорите взимат 940 лв. За сравнение в НАТФИЗ средното възнаграждение на завършилите е 928 лв. В Пловдивския брутната заплата на артистите е най-ниска – 623 лева. Танцьорите декларират сходни доходи от 690 до 990 лв. Художниците се оказват по-добре платени. Дипломиралите се в НБУ взимат по 1300 лв., а тези от Националната художествена академия по 1000 лв. Това е повече от средното месечно възнаграждение на педагозите.

Тенденцията за ниски заплати в този сектор се запазва, като току-що дипломиралите се учители взимат най-много 990, а най-малко 750 лв. Според данните ниски са и доходите в животновъдството. Дипломираните бакалаври и магистри започват със средна брутна заплата от 850 лв.

Заедно с тях в класацията са и горските служители, които се осигуряват на по-малко от 1000 лв. Със същата сума стартират и свещениците. Завършилите в Богословския факултет към СУ печелят по-малко от две минимални заплати. Подобни са и заплатите на медицинските сестри и акушерките. Възпитаниците по здравни грижи в Алма матер могат да се уредят със среден месечен доход от 1066 лв., докато тези, които са завършили специалността в Медицинския университет, получават средно 950 лв.

Археолозите трудно си намират работа

Телеграф  стр. 5


Дипломиралите се медицина, фармация, стоматология и военно дело са най-добре реализирани на пазара на труда. Безработицата сред тях е най-ниска. В същото време най-често без работа остават завършилите добив и обработка на полезни изкопаеми, история и археология. Според рейтинговата система всеки, който е специализирал в тези специалности, може да изкарва средно от 1000 до 1800 лева, като най-високи са заплатите в металургията.

Данъчни запечатаха зъболекарски кабинет

Телеграф  стр. 14


Данъчни инспектори запечатаха няколко обекта в Дупница при направени проверки.

Проверките били във връзка с издаване на касови бележки и правилно отчитане на оборотите, както и във връзка с изрядността на касовите апарати. На нередности се натъкнали в ресторант „Езерото“ в градския парк „Рила“, както и в зъболекарския кабинет на д-р Елисавета

Коларова и магазин Xzona.

Всички те ще бъдат санкционирани и затворени за срок до 30 дни, съобщи „Струма“. Проверки се извършват навсякъде и никой не е застрахован. Най-често данъчните правят контролна покупка или наблюдават обекта пряко за констатиране спазването на задължението за издаване на фискален бон за всяка продажба на стока или услуга.

Не се търси икономия в предлаганата от МЗ ревизия на ваксините

Земя  стр. 2


Изследванията показват, че третата ваксина срещу пневмококи се оказва излишна, коментира пред „Нова телевизия“ вчера доктор Ангел Кунчев, главен здравен инспектор. Други заболявания пък стават типични за юношеската възраст, не за детската. Затова се налагало преразглеждане на имунизационния си календар, обясни той.

Идеята за новия имунизационен календар идва след обсъждане със здравните експерти. За десет години у нас е намаляла заболеваемостта от туберкулоза. Ефектът от такъв тип промени е дългосрочен, увери Кунчев. Приемите трябва да са толкова, колкото са нужни, смята той. Не трябва непрекъснато да се увеличава приемът на ваксини. В промените няма търсен икономически ефект. Ваксината срещу варицела ще влезе в препоръчителния календар. Една фирма вече е започнала процедура по регистрация на тази ваксина, съобщи още д-р Кунчев. Доц. Любомир Киров, представител на общопрактикуващите лекари, обясни, че допълнителният прием на ваксина срещу коклюш е позитивен. Той иска да остане пробата манту, която се предвижда да отпадне от календара, защото тя е ориентир за лекарите. Медиците смятат, че спадът на заболеваемостта от някои болести е заради мерките, които се вземат. Общопрактикуващите лекари обаче не са участвали в обсъжданията, оплака се доц. Киров.

25.08.2019

Национални телевизии

Отделението по неонатология в Университетската болница „Канев“ в Русе вече има семейна стая за недоносени бебета

БНТ, Новини в 12.00 часа


Отделението по неонатология в Университетската болница „Канев“ в Русе вече има семейна стая за недоносени бебета. В нея майките ще могат да се грижат за децата си, да ги кърмят и да осъществяват т.нар. „кенгуру-грижа“. Това е възможност за плавен преход в отглеждането на бебето от болнична към близка до семейната среда.

Русе е петият град, в който фондация „Нашите недоносени деца“ прави дарение, за да се открие стая, в която майките могат да полагат грижи, след като бебета им са изведени от кувьозите. Заради малките им размери – понякога недоносените бебета се раждат с тегло под 1 000 грама, родителите се страхуват да пипнат, да ги прегърнат. А майчината ласка е много важна за тяхното развитие.

Д-р Лиляна Ташкова: Предразполагаме майката към контакт с бебенцето си. Постепенно, но сигурно, тя свиква със своето детенце. Вече не се страхува.

Мартина е родена на 11 юли с тегло един килограм. За месец и половина тя е наддала със 750 грама и вече е поставена в термолегло. За майка й Ралица Никифорова това е първият ден, в който може сама да се грижи за детето.

Ралица Никифорова: Невероятно е, че има възможност това да стане в такава приятна обстановка, и винаги мога да разчитам на подкрепата на лекарите и на сестрите. Да съм спокойна, когато наближи моментът за изписване на детенцето.

За първите 6 месеца на годината в Университетската болница „Канев“ са се родили 61 недоносени бебета, което е 10% от общия брой новородени.

Епидемия от листериоза. Бактерията в свинското месо е установена в Испания

БТВ, Новини в 12.00 часа


Епидемия от листериоза. Бактерията в свинското месо е установена в Испания. Заради силния поток от туристи местното здравно министерство е сезирало европейските органи. От началото на годината над 104 хил. българи са посетили страната.

Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 заболели, един човек е починал. Последиците са за нервната система и се изразяват в тикове. А крайните форми са животозастрашаващ минингитен енцефалит. Проблемът в Испания вече е толкова сериозен, че се наложи властите да признаят провал в контрола върху месото и млечните продукти. Източникът на заразата е производител на свинско месо от Севиля.

Мария Луиза Карседо: Тук имаше провал и сега трябва да извършим инспекции и разследвания, които съответните държавни служители трябва да правят в цяла Андалусия.

Първоначалните симптоми на заболяването са температура, отпадналост, треска и главоболие.

Доц. д-р Ангел Кунчев: Тя е най-опасна обаче за бременните жени, тъй като има свойството да уврежда тежко плода и за хора в по-висока възраст, хора с различни хронични заболявания, хора с някакви проблеми с имунитета.

Бременната съпруга на Алехандро попада в болница след консумация на месо.

Алехандро Херера: Това беше подарък от моя свекър. Той е от Херес и го е купил от голям супермаркет. Взел го е във вторник и го изядохме в сряда вечерта. В петък вече имахме ужасни болки в стомаха и треска. Гледахме новините по канал Сур и дойдохме направо в болницата.

Здравното министерство там заяви, че проверява още 523 заподозрени случая. Годишно Испания посещават 80 млн. туристи.

Ваксина срещу варицела вече е в процес на регистрация у нас, обявиха здравните власти

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Ваксина срещу варицела вече е в процес на регистрация у нас, обявиха здравните власти. Досега такъв препарат се купуваше само от чужбина. В последните дни обаче стана ясно, че ваксината за варицела ще влезе в препоръчителния имунизационен календар. Междувременно продължават споровете между лекари и здравни експерти за планираните промени в задължителния календар, които предвиждат намаляване на някои от дозите срещу пневмококови инфекции и срещу туберкулоза. От здравното министерство обещават, че отново ще обсъдят проекта с джипитата.

Доц. Любомир Киров: Който взима тези решения, той трябва да носи и отговорността. Изказваме притеснение. Дали пък у нас нещата, включително и с туберкулозата, защото ако погледнем статистиката, на мен ми се струва, че у нас темпа на спад на заболяемостта от туберкулоза е по-голям, дори отколкото в други страни, което е добре, не се дължи точно на начина, по който са се правили до момента нещата.

Д-р Ангел Кунчев: Когато преди две години махнахме манту пробата и БЦЖ на 17 г., продължи да спада заболяемостта от туберкулоза в тази възраст, вече втора година. Там, където имаме проблем с туберкулозата, тя не е в тези възрасти. И всички решения се базират или на научни доказателства, или на достатъчно натрупан опит.

Национални радиа

Все повече млади хора се диагностицират с дискови хернии на гръбначния стълб заради заседналия начин на живот

 БНР


Все повече млади хора се диагностицират с дискови хернии на гръбначния стълб заради заседналия начин на живот, каза пред БНР доц. д-р Христина Миланова, началник на Втора клиника по физикална и рехабилитационна медицина към ВМА.

Физиотерапията е задължителна в тези случаи и като превенция за бъдещи дегенеративни заболявания.

Продължителната работа на компютър, стресът и ниската двигателна активност увеличават броя на младите хора с дискови хернии и гръбначни проблеми, казва доц. Миланова от ВМА. След консултация с невролог и ортопед тя препоръчва физиотерапия.

Доц. д-р Христина Миланова: Физикалната и рехабилитационна медицина има много добро влияние при тези заболявания. Въпросът е да се избере подходящият момент за провеждането й. Най-острият стадий на заболяването с много изразена силна болка, не винаги пациентите са подходящи за провеждане на физиотерапия. Но след това, според нас, е задължително да се провежда физиотерапевтичен курс.

Катедрата по Физикална и рехабилитацинна медицина разполага с всички възможни методи и сектори на лечение, както и с най-съвременна апаратура.

Доц. д-р Христина Миланова: Процедурите, които провеждаме, са регламентирани по Здравна каса, с определени клинични пътеки работим. Основно работим с неврологични заболявания, ортопедично-травматологичните заболявания, както и пътека за централна нервна система, нарушения в мозъчно кръвообращение, инсулт или хеморагични инциденти.

Катедрата разполага и със стационар за пациентите в тежко състояние.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 26.08.2019