Шефът на касата: В държавните болници се доплаща под масата

А в частните – за измислени услуги. 4 млрд. лв. отгоре за здраве вади българинът, пресметна д-р Дечо Дечев

24 часа  стр. 7


В държавните и общинските болници се плаща под масата, а в частните – организирано, като се измислят различни допълнителни услуги. Така българинът доплаща годишно 4 млрд. лв. за здраве.

Това обяви шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев. Според него има дългогодишна съпротива срещу повече яснота в наредбата, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека.

Шапка за баня, паста за зъби, пластмасова четка изреди той пред bTV сред примерите какви основания за доплащане в размер на десетки левове определят в частните клиники.

„Не че това не се прави в държавни, главно университетски болници, но там тези плащания невинаги стават през касата на болницата“, разказа още той. По думите му това се случва заради лош мениджмънт и „затварянето на очите“ за тези практики.

С новите законодателни промени, предлагани от Министерството на здравеопазването, в алгоритъма на всяка пътека за първи път ще бъде ясно записано какво се покрива и какво не и това става по инициатива на НЗОК, каза Дечев. И всичко, което не се покрива от клиничната пътека, трябва да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване, смята той.

С пакета промени, предлаган от МЗ, на лечебните заведения се забранява да вземат пари за дейности, които се покриват от касата.

Има още неща в наредбите, които трябва да се коригират, настоя Дечев. Разписано е, че ако някой причини увреда -например при шофиране под въздействието на алкохол или дрога, трябва да заплати разходите за лечението си. Но не е добавен механизъм, по който НЗОК да се известява за влезли в сила присъди по такива дела и така тя не може да си търси парите.

Шефът на касата изрази резерви по предложения модел за нейната демонополизация. Според Дечев той предполага бедните и болните да останат контингент на НЗОК, а богатите и здравите да отидат в бъдещите частни фондове

Най-вече не се внасят повече пари в сектора, което намалява сегашните средства на касата, тъй като за разлика от частниците тя няма право да печели, обясни той.

„Ако сега от получени 100 лв. здравната каса връща близо 98,5 лв. за плащания, един частен фонд от 100 ще върне 55 лв., за да може да печели“, обясни той. В Европа при преразход на обществените фондове той се покривал от бюджета на държавата. А у нас положението е „приемаме ви един бюджет и се оправяйте вътре в него“, допълни д-р Дечев.

Няма легионерска болест в хотела на британците в Слънчев бряг

24 часа  стр. 7


Инспектори от Министерството на туризма, здравната инспекция в Бургас и представители на община Несебър извършиха щателна проверка на хотел „Калофер“ в комплекс Слънчев бряг след публикации в английските медии, че британски турист в началото на юни се е заразил там с така наречената легионерска болест. По-късно се появи информация и за втори британец, починал от заболяването след почивка в същия хотел в нашия курорт.

Проверяващите констатирали, че документите и лицензите за туристическа дейност на хотела са изрядни, условията за настаняване съответстват на неговата категория, а здравните инспектори не открили нередности в басейните, баните и кухните на заведенията на хотела. Взетите в началото на юли проби също са били отрицателни за наличието на бактерията легионела.

От 11 хил. регистрирани заболели в Европа само 6-има са българи, заразата може да се хване навсякъде, коментира ден по-рано държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

От туристическия бранш пък напомнят, че от години предявяването на различни претенции след почивката на англичани се е превърнало в начин да печелят от парични компенсации.

 

Детската хирургия в болница „Св. Анна“ получи нова апаратура

Лиляна ТРЪНКОВА

24 часа  стр. 21


Отделението по детска хирургия на МБАЛ „Света Анна“ получи нови дарения от варненското сдружение „Аз вярвам и помагам“, което от години организира благотворителни събирания на пластмасови капачки за рециклиране.

Д-р Антон Станев – зам.- директор на болницата, и д-р Румен Христов – началник на отделението по детска хирургия, приеха 3 помпи за инфузионна терапия от най-висок клас и пациентен монитор.

Инфузионните помпи са от последно поколение на водещ германски производител. Тази специфична медицинска апаратура дава възможност за коректно дозиране на обема и скоростта на вливане при различни медикаменти в големи и малки обеми.

Пациентният монитор е предназначен за операционни зали, реанимации и интензивни отделения. Подходящ е както за новородени, така и за възрастни пациенти.

До този момент общото количество пластмасови капачки, които са събрани и предадени за рециклиране, са над 91 000 кг. С парите са дарени 11 медицински апарата. Следващото голямо благотворително събиране на капачки в помощ на децата ще бъде на 28 септември от 9 до 16 ч на площада пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“.

Вписват в наредба какво включват клиничните пътеки

Монитор  стр. 2


„Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване.“ Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев пред бТВ. В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не , припомни тои. По думите му проблемът с наредбата за доплащане е, че тя е давала възможност за нееднозначно тълкувание за какво могат да се искат допълнително пари от болните.

„В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредба, която предстои да бъде приета, ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно“, каза д-р Дечо Дечев. Той заяви, че половината от средствата за здравеопазване са кешови плащания. „Около 50% от средствата, които инвестираме всички, се плащат на ръка и около 50 на сто се покриват чрез сумите, които отделяме – чрез 8 процента вноска за здраве“, поясни шефът на касата.

По думите му е пределно ясно, че не всички разходи могат да бъдат вписани в закон, но пък могат да бъдат описани в наредба.

Проверката показа: Без легионерска болест в Слънчев бряг

Пробите от водата, взети в началото на сезона, също са били чисти

Монитор  стр. 2


Лабораторните изследвания показаха, че няма наличие на бактерии на легионела, която причинява Легионерската болест в хотела в Слънчев бряг, в който летуваха двама британски граждани, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Бургас. В инспекцията участваха още от Агенцията по храните, Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите.

Според чуждестранни медии двамата са се заразили в България.

„Подобни бактерии могат да се открият на всяко място със застояла вода – включително неизползвани няколко дни чешми и душове. Легионелозата

ОБИКНОВЕНО СЕ ПРОЯВЯВА КАТО ТЕЖКА ПНЕВМОНИЯ

„През 2018 г. в ЕС са заболели 11 343-ма души, от тях 700 са починали. Случаите у нас са били по-малко от 10“, каза проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. От МЗ поясниха, че пробите от водата, взети от хотела в началото на сезона, са били чисти.

„Легионерската болест се предава чрез климатици, охладителни системи с вода или дори застоявала вода в хотелите“, обясни пулмологът д-р София Ангелова. Тя посъветва, където и по света да ходим на хотел, първо да източим водата в банята.

„Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е достатъчно студена и топлата не е достатъчно гореща, при температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими. Това става, когато инсталацията не е използвана 5 – 6 дни“, каза още проф. Кантарджиев. Той посъветва хората, които са отсъствали от вкъщи, да източват водата преди употреба.

„Всичко, което касае *

ЛЕГИОНЕРСКАТА БОЛЕСТ, ПРЕДСТАВЛЯВА КЛАСИФИЦИРАНА

ИНФОРМАЦИЯ и ние нямаме право да я коментираме по никакъв начин. Оторизация за предоставяне на данни по въпроси, свързани с това заболяване, има само Министерството на здравеопазването“, заяви шефът на РЗИ – Бургас, д-р Георги Паздеров.

От няколко дни телефоните на хотел „Калофер“ в Слънчев бряг са изключени. Свободен сигнал дава единствено обявеният за резервации мобилен номер, но никой не го вдига.

„Има проверяващи, но на нас нищо не ни казват. Не знаем даже какво проверяват“, каза служител от хотела.

69 000 са заразени с хепатит С и не знаят

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 3


69 000 болни от хепатит С в България не знаят, че са заразени, и сеят инфекцията. По официални данни диагностицираните са 8000 души. Това съобщиха хепатолози от Университетската болница „Свети Иван Рилски“ в София, които предприеха кампания за издирване на инфектираните, които не знаят и не се лекуват. Целта е те да започнат терапия колкото е възможно по-рано, тъй като в напреднала фаза хепатит С докарва цироза.

Кампанията е фокусирана върху хората между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. Дотогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.

От изследваните 1810 проби от пациенти в болницата от средата на юли до момента 44 са се оказали положителни, като 14 от заразените са жени, а 30 – мъже. 26 от диагностицираните са преминали през Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лечение на вирусни хепатити в България, за допълнителни изследвания и назначаване на терапия. При 23-ма от пациентите е установена активна инфекция. При трима от тях такава не е била открита и те са били пренасочени за повторно изследване след 6 месеца. 18 от хората с положителен резултат на теста не са отишли за повторно изследване и консултация в клиниката. Според лекарите причината е в стигмата, която все още съществува около хепатит С. Според тях има и пациенти, които в момента нямат оплаквания, чувстват се здрави и не могат да повярват, че всъщност имат нужда от лечение. Съществува и една малка част, при която хепатитът не е основното им заболяване и те се лекуват на други места. По-подробните изследвания са показали, че 4-ма от приетите за лечение в Клиниката по гастроентерология пациенти са с напреднало чернодробно заболяване -чернодробна цироза. При двама от пациентите има данни за първичен чернодробен рак.

„Интересното е, че при снемането на анамнеза установихме, че част от тези хора от повече от 10 години знаят, че са инфектирани с хепатит C, но досега не са се лекували.“, обясни проф. Красимир Антонов, специалист в областта на вирусните хепатити.

Тестват живи „фабрики“ за лекарства

Монитор  стр. 12


Учени от Датския технологичен институт идентифицираха неизследван механизъм на епигенетичната регулация, при който метилни групи се присъединяват към веригата на ДНК. Това позволява да се създадат живи „фабрики“ за производство на различни вещества.

Специалистите установили кои ензими, известни като метилтрансфераза, отговарят за метилирането у микроорганизмите. В бъдеще това ще позволи да бъдат създадени организми с определени метиломи – съвкупност от метилни групи, свързани с ДНК. След като се знае кой ензим води до вкючването или изключването на даден ген, ще може в клетка на микроорганизъм да се вкарат нови гени и да се гарантира функционирането им.

Вкараните с помощта на методи на генното инженерство фрагменти ДНК ще се разпознават от организма като чужди, тъй като не са метилирани правилно. Това е проблем при създаването на клетъчни „фабрики“ за производство на лекарства, биохимични съединения и хранителни съставки. Изследователите конструирали различни плазмиди – съдържащи генетична информация пръстеновидни молекули ДНК у бактериите. Плазмидите съдържали гени метилтрансфераза и определени фрагменти ДНК, които служат за мишена за метилиращи ензими. След като фрагментите ДНК били метилирани, учените ги секвенирали, изяснявайки кои от тях са били подвластни на въздействието на ензими.

По този начин били определени особеностите на метилирането у два микроорганизма – бактериите Moorela thermoacetica и Acetobacterium woodii. Те притежават 23 гена метилтрансфераза и едва 12 различни фрагмента ДНК. Метилирането на 11 фрагмента ДНК било свързано с функционирането на конкретен ензим.

Здравната каса ще опише по-ясно какво плаща за лечение

Доплащанията в сектора са за над 4 милиарда лева, като част от тях са под масата, обяви шефът й Дечо Дечев

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 2


„За първи път тази година в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива“, обяви пред Би Ти Ви управителят на здравната каса Дечо Дечев по повод фрапиращите доплащания в болниците и опита на здравното министерство да детайлизира в закон за какво може да се искат пари на пациентите. Целта на промените в пътеките ще е да се въведе яснота и да се позволи на всички лечебни заведения да формират ценоразписи за дейности и услуги, които не са включени в основния пакет, обясни Дечев. Така няма да може да се искат пари и за включените.

В момента болниците не могат да искат доплащане за лечението от основния пакет, т.е. покритото от НЗОК. Затова и масово доплащанията са за битови условия, избор на екип и т.н. Дечев припомни, че общо в здравния сектор доплащането от гражданите е за около 4 милиарда лева, т.е. почти колкото поетото с публични средства. Голяма част от парите са за лекарства, но пари се дават и за болнично лечение. В частните болници това става организирано, с такси за леглоден, шапка за баня, четка и паста за зъби, а в държавните – понякога и под масата, обясни Дечев.

Според него настоящата нормативна уредба дава „възможност за нееднозначно тълкувание какво може и какво не може да се доплаща“. „Затова е абсолютно навреме и абсолютно правилно да се изясни, че популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно, се сблъскват с реалността“ коментира Дечев. Затова и ще бъдат описани по-детайлно включените в клиничните пътеки услуги.

„И в момента всеки един пациент има право да избере друг метод за лечение на неговия проблем и си доплаща. Но си доплаща по неясни правила. Идеята е следната – трябва да е пределно ясно какво влиза в пътеката. Оттам нататък трябва да се даде право на лечебните заведения да формират свои цени, които са публично известни, и оттам нататък правим лек намек към тези, които трябва да се грижат за промяната на здравноосигурителния модел, че според нас това е пътят – всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на дейност на това допълнително осигуряване“, уточни Дечев. Той даде пример с роботизираната хирургия, която няма как да се плаща от НЗОК с 8% здравна вноска, но касата осигурява по-старата алтернатива, която също „абсолютно гарантира успешен резултат“.

***

СПОР

Дечев смята, че предлаганата от МЗ демонополизация на касата не е особено удачен вариант. „Големият риск в предложения от министър Ананиев модел е, че е възможно да стане подбор на осигурени лица на база на тяхното финансово положение и на база тежестта, с която влизат като здраве в частния фонд. Опасността е бедните и болните да останат като контингент на НЗОК, а богатите и здравите да отидат в бъдещите частни осигурители. Вторият момент е, че на практика не се решава един от основните проблеми на сектора, а именно, че в него трябва да влязат допълнителни средства. Моделът, който предлага Ананиев, не само че запазва средствата, които са в момента, а даже ги намалява, защото позволява на допълнителните фондове да имат печалба“, каза Дечев. Ако НЗОК от получени 100 лв. от вноски връща за лечение близо 98.5 лв., то един частен фонд от 100 лв. ще върне 55 лв. в системата, а остатъкът е за печалба и администрация, обоснова се шефът на касата.

Шефът на касата призна: Доплащаме 4 млрд. лв. за здраве

Вадим си от джоба половината от сумата за лечение

Телеграф  стр. 4


Доплащаме 4 млрд. лева допълнително за здравеопазване. Това каза управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред бТВ.

Оказва се, че половината от средствата за здравеопазване са плащания в брой, които идват от джоба на пациента. „Около 50% от средствата, които инвестираме всички, са кешови плащания и около 50% се покриват чрез сумите, които отделяме – чрез 8% вноска за здраве“, поясни д-р Дечев.

Закон

Шефът на здравната каса коментира и промените в наредба, която регламентира и допълнителните плащания в здравните заведения. „Ив момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не“, каза Дечев. По думите му проблемът с нея е, че тя дава възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща. Той даде пример с частни болници, които често си измислят различни ВИП услуги, за които болният трябва да доплаща. „Виждал съм например хигиенен сет, състоящ се от четка за зъби, паста за зъби и еднократнa шапка за баня, който струва 80 лв.“, разказа шефът на НЗОК. „В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредба ще бъде регламентирано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно“, заяви д-р Дечо Дечев.

Той добави, че за пръв път по инициатива на НЗОК в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно щяло бъде записано какво точно се покрива и какво не.

Проблем

Според него предложеният нов здравно-осигурителен модел, според който освен здравната каса частни фондове могат да събират парите ни за здраве, крие рискове. ..Има опасност да се направи така, че бедните и болните да останат в НЗОК, а богатите и здравите – в частните фондове“, заяви Дечев. По думите му обаче предлаганият нов – модел не решава основния проблем – в здравната система не влизат допълнително пари. а всичко се разполага в рамките на онези 8% от заплатата вноска за здраве.

Доплащането неизбежно

Телеграф  стр. 12


ДОПЛАЩАМЕ 4 млрд. лева допълнително за здравеопазване (виж стр. 4).

За здраве се доплаща. Вадим допълнително пари за избор на екип, за изследвания, както и за всякакви интервенции, които по принцип би трябвало да се покриват от държавата. Например нощувката на родилка в лечебно заведение понякога струва повече от легло в хотелска стая.

И в този момент повечето от нас започват да се чудят защо се получава така. Нали си плащаме 16 лв. за здравни осигуровки? Факт. Това не може да се отрече, но се оказва, че именно тези 16 лв. са крайно недостатъчни. Често дори не успяват да покрият и половината от сумата за едно обикновено лечение. И тогава всеки, който иска да е здрав, започва да вади от джоба си. Въпреки нищожната сума, която всеки дава за собственото си здраве, контрол върху парите ни продължава да няма.

Дори и вноската да стане два пъти по-висока, резултат едва ли ще има, щом органът, който следи за изпълнението, не си върши работата.

Тригодишно с изгаряне на ръката след превръзка в спешното

Телеграф  стр. 7


Тригодишно момиченце от Червен бряг е с тежко изгаряне на ръката, след като му е направена превръзка в спешния център в града. Родителите обвиняват медиците в некомпетентност.

До изгарянето по ръката на Евелин се стига след ухапване от комар, предава Нова тв.

„Направиха й превръзка, биха й тетанус, защото имаше силен сърбеж“, обяснява майката Анелия.

Лекарят изписал на детето антибиотик и на следващия ден майката отново отишла в спешното, за да сменят превръзката. Приема ги доктор Ваня Кирилова.

Следват часове плач и пищене от болка след поставянето на лекарство директно върху раната. На другия ден детето е прегледано от хирург и вдига температура. Тогава след консултация с личния лекар на момиченцето е установена огромна рана на ръката й.

По препоръка на друг лекар момиченцето е закарано по спешност в „Пирогов“. „Там направиха всички изследвания и се установи, че раната не е от комара. Приеха ни с висока степен на изгаряне“, разказва Анелия Бухалова.

Проверяват хотела с легионерска болест

Елена АНАСТАСОВА

Телеграф  стр. 7


Проверяват хотела, в който бяха настанени двамата британци, починали от легионерска болест.

Министерството на туризма ще проведе инспекция заедно с Агенцията по храните, здравната инспекция и Комисията за защита на потребителите.

Според чужди медийни публикации двамата британци са се заразили именно в България. В началото на миналата седмица два от най-популярните британски таблоиди – The Sun и The Mirror, обявиха, че почивката на нашето Черноморие е причина за смъртта на 43-годишния Джон Коуън и на 75-годишния Брайън Тейлър. От Министерството на здравеопазването вече обявиха, че пробите, взети от конкретния хотел в Слънчев бряг преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни. „Всичко, което касае легионерската болест, представлява класифицирана информация и ние нямаме право да я коментираме по никакъв начин. Оторизация за предоставяне на данни по въпроси, свързани с това заболяване, има само Министерството на здравеопазването“, заяви шефът на РЗИ Бургас, д-р Георги Паздеров.

От няколко дни телефоните на хотела „Калофер“ в Слънчев бряг са изключени. Свободен сигнал дава единствено обявеният за резервации мобилен номер, но никой не го вдига. „Има проверяващи, но на нас нищо не ни казват. Не знаем даже какво проверяват“, каза служител от хотела.

Показват недоносени бебета в изложби

Телеграф  стр. 11


Изложба под надслов „Родени герои – животът, който предстои“ цели да ангажира обществеността с проблемите на недоносените деца, съобщиха организаторите от фондация „Нашите недоносени деца“.

Фотографският проект с истории на недоносени бебета и тяхната всекидневна борба за оцеляване и пълноценен живот ще може да се види от 28 август до 10 септември в София на Моста на влюбените до НДК. Снимките на Калина Арсова, разположени върху 60 табла, представят недоносени деца от самото им раждане и първите грижи за тях в неонатологичните отделения, от периодите след изписването им и в последващите етапи от живота им.

Годишно в света едно на 10 бебета се ражда недоносено, в България статистиката не е по-различна – над 6000 са преждевременно родените бебета у нас на година, посочват от фондацията. Отново според статистиката 30 на сто от недоносените деца получават трайни увреждания, а всяко второ дете се сблъсква с различни форми на обучителни затруднения, емоционални и поведенчески проблеми, както и проблеми в социалната интеграция. Това налага прилагането на продължителна и своевременна грижа за тези деца.

69 хил. носят хепатит без да знаят

Труд  стр. 4


Около 77 000 са болните от хепатит С в България. 90% от тях не подозират, че са заразени. Това означава, че около 69 000 души трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно. Това съобщиха от столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по повод кампанията „Да открием липсващите 69 000“, която започна в средата на юли. В нея специален фокус беше поставен върху хората между 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава продуктите за кръвопреливане не са били изследвани за хепатит.

1810 човека са се изследвали безплатно в хода на кампанията за хепатит В и С като 44 са били положителни. От тях 23-ма са били с активна инфекция, 4 с чернодробна цироза, а двама – с първичен чернодробен рак.

Алма матер търси близо 1300 студенти

Празни са 800 места държавна поръчка, сред които в специалностите „Право“, „Медицина“ и „Европеистика“

в. Труд  Стр. 5


Близо 1300 места в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ остават незапълнени след трите класирания в кандидатстудентската кампания. Затова от най-стария университет у нас обявиха допълнителен прием за 800 студенти държавна поръчка, както и за 480 платено обучение.

За тази учебна година СУ има възможност да приеме 5925 първокурсници, което с 9.2% по-малко спрямо предишната (приети 5714 при възможност за 6526 души). Сега 4578 новоприети са се записали след приключване на трите класирания, а общо кандидатите, подали документи за прием, са 7148, уточняват от университета.

Оказва се, че в края на август сред специалностите, за които все още няма достатъчен брой студенти са дори „Медицина“ (30 места), „Публична администрация“ (4 места), „Политология“ (5 места), задочно „Право“ (27 места), незапълнени остават и много от филологиите.

Запълнените, субсидирани от държавата, специалностите са: „Психология“, „Английска филология“, „Китаистика“, „Японистика“, „Южна, Източна и Югоизточна Азия“, „Компютърни науки“, „Софтуерно инженерство“, „Информационни системи“, „Туризъм“, „Право“ (редовна форма), „Международни отношения“, „Комуникационен мениджмънт“, „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, „Графичен дизайн“, „Физическо възпитание и спорт“, „Икономика и финанси“, „Стопанско управление“, „Счетоводство, финанси и дигитални приложения“ (на английски език), „Журналистика“, „Връзки с обществеността“, „Книгоиздаване“.

От 9 до 13 септември 2019 г. е срокът за подаване на документи за участие в допълнителния прием за всичките 1280 свободни места. Класирането ще бъде обявено на 17 септември, а записването ще бъде на 18,19 и 20 септември.

Пловдив осигурява доходност от 10%

Труд  стр. 18


Не само селата в северната част на България отново започват да привличат интереса на чуждестранни купувачи. Селата около Пловдив също са на радара на купувачите, пише британският сайт Aplaceinthesun. Пловдив, древен град, разположен на седем хълма, гордо пое ролята си на Европейска столица на културата през 2019 г. Важен римски град, той все още пази много исторически елементи сред които Стария град с калдъръмените му улици и един от най-добрите амфитеатри в света, пише британският сайт.

Известният Медицински университет в града създава търсене на имоти от страна на студенти (цените на едностайните апартаменти започват от 60 хил. евро и от 80 хил. евро за двустайно жилище) и купувачите могат да очакват 10% доходност от отдаване под наем.

Извън града, в плодородната земеделска област, цените на имотите са по-ниски, тъй като възможностите за отдаване под наем са по-малки. Традиционни къщи в села като Мътеница са функционални, но не толкова привлекателни на външен вид. Но ако търсите изгодна сделка или къща за ремонт, изборът е голям. Цените на къщите започват от 10 хил. евро за сграда, която се нуждае от пълен ремонт, а тези, които изискват само осъвременяване, се продават за около 30 хил. евро за двустайните имоти, пише сайтът.

Българите доплащат 4 млрд. лв. на болниците

Шефът на НЗОК призна, че пари се вземат невинаги основателно

Дума  стр. 2


Доплащанията на пациентите в болниците възлизат на около 4 млрд. лв. годишно и невинаги са основателни, призна управителят на Националната здравноосигурителна каса Дечо Дечев в тв интервю. В държавните и общинските болници се плащало под масата, а в частните -организирано, като се измислят различни допълнителни услуги, които да ги оправдаят. Той коментира законовите промени, обявени за обществено обсъждане, които предвиждат част от доплащанията в болниците да бъдат забранени. В същото време се оставя вратичка за вземане на пари под масата.

Дечев обясни проблема с доплащанията с неясната наредба, която определя какво трябва да покрива една клинична пътека. Той даде за пример частни болници, в които за всеки леглоден се заплаща такса между 70 лв. и 120 лв. в зависимост от стаята. „Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби и – 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува“, разказа шефът на касата. Това се правело и в държавни, главно университетски болници, но там тези плащания невинаги ставали през касата на болницата. Според Дечев това е лош мениджмънт и затваряне на очите при тези практики. В алгоритъма на всяка пътека да бъде пределно ясно записано какво се покрива и какво не, предлага той. Правилен подход е всичко, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на допълнителното здравно осигуряване.

Дечев влезе в задочен спор с министъра на здравеопазването, който предлага паралелно съществуване на здравна каса и частни фондове, които да я конкурират, но с право да формират печалба. Концепцията на Кирил Ананиев съдържа риска от подбор на осигурени на база на тяхното финансово положение и степента на тяхното здраве. Така бедните и болните щели да останат контингент на касата, а богатите и здравите да отидат при частните нови осигурители, предупреди експертът.

По-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира думите на Дечев. Според нея при десетгодишното управление на ГЕРБ партията е закотвила България на дъното на Европа и по отношение на здравния статус и смъртността. „Здравната реформа е наложителна и трябва да започне с премахване статута на търговски дружества на болниците“, каза Нинова.

ВИП пациенти ли?

Ева КОСТОВА

Дума  стр. 1, 5


Четири милиарда лева доплащаме за здравеопазване (стр. 2). На този фон и Ф-16 ще ни се видят евтини. Управляващите сигурно са полудели или за пореден път показват, че нямат капацитет да променят уродливи практики. А налагат нови – също толкова уродливи, под благовидния предлог за по-добро лечение и по-добър контрол. Подкрепяни всъщност от дългото мълчаливо съгласие на самите болни, които всеки притиска, както му се иска, в менгемето на парите за оздравяването им. Човек винаги ще избере живота пред смъртта, но цената му у нас от ден на ден става по-висока, дори недостижима за бедните, които се нуждаят от лечение.

Смешно е, че в Закона за здравното осигуряване изрично щяло да се впише, че болниците са длъжни да не искат пари за поето от касата лечение. Освен ако… болният поиска нещо повече и по-качествено извън поетото от НЗОК. За това „нещо“ и сега се искат пари – отделна стая, „избор“ на екип, по-съвременни лекарства, нормално обслужване. А новото е плащане за… точния час на раждане. Но ако си мислите, че всички ще се превърнем във ВИП пациенти с новото доплащане, много се лъжете. Пак ще си е същото. Болниците ще изпишат ценоразписи като слънце – за всякакви такси и услуги.

Министърът и хората му ще спретнат една наредба и тя като слънце, и всичко ще е официално. А на практика грижата в болничната помощ пак ще е недостатъчна, цените на клиничните пътеки ще варират от добри до плачевни. Пак ще има недофинансирани здравни заведения и направления, пак ще се роят частните болници и договорите им с касата. Бюджетът й тази година е за над 2 млрд. за болнична помощ, но ще остане вариантът „плаща този, на когото ножът е до кокала“ – въпреки десетките разписани от закона форми, контрола на медицинските дейности, достъпност до медицинска помощ, един билюк мега агенции, дирекции, съсловни организации, сдружения и т.н. Основният въпрос не е как ще се лекува болният, а колко ще струва и кой ще плаща. Ясно е какво ни чака, щом и сега, при 50% доплащане за здраве, капацитети в кавички по върховете ни каканижат лафове от рода на: „Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно, се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно.“ Не знам за популизма, но у нас здравеопазването е безплатно по Конституция! Оправдание за некадърността, бездействието и ламтежа винаги ще се намерят. А през това време пациентите, за радост на здравните корифеи, ще продължават да намаляват. Пък те ще отчитат, че задачата е изпълнена. Защото нямаме бъдещ Закон за защита на изчезващата българска нация.

4 000 000 000 доплащаме в болниците

Абсурди като лелглоден за 120 лева и шапка за баня с четка за зъби за 80 лева посочи шефът на Касата

Земя  стр. 1


Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев в интервю за бТВ. По думите му проблемът с наредбата за доплащане е, че тя* е давала възможност за нееднозначно тълкувание какво можеше да се доплаща. В новата наредбата ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно“, заяви д-р Дечо Дечев. Той каза, че на места в болниците дори не се обяснява какво заплащат хората. „Има лечебни частни заведения, в които се заплаща за всеки леглоден. Таксата започва от 70 лева и стига до 120 лева“, добави той. „Шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби – 80 лв. Дадено е правото всеки да ценообразува“, каза управителят на НЗОК.

Шефът на НЗОК: 4 000 000 000 лева са доплащанията 6 болниците

В частни болници за всеки леглоден се заплаща такса – между 70 лв. и 120 лв., шапка за баня, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби – 80 лв., съобщи д-р Дечо Дечев

Земя  стр. 2


Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев в интервю за предаването ‘Тази сутрин“ по бТВ, цитиран от Агенция „Фокус“. „В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не“, каза Дечев. По думите му проблемът с наредбата за доплащане е, че тя е давала възможност за нееднозначно тълкувание какво можеше да се доплаща. „В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредбата ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно“, заяви д-р Дечо Дечев. Той заяви, че половината от средствата за здравеопазване са кешови плащания. „Около 50% от средствата, които инвестираме всички, са кешови плащания и около 50% се покриват чрез сумите, които отделяме -чрез 8% вноска за здраве“, поясни д-р Дечев.

За първи път тази година в алгоритъма на всяка една клинична пътека ще бъде записано точно какво се покрива и какво не се покрива. Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев. Той каза, че на места в болниците дори не се обяснява какво заплащат хората. „Има лечебни частни заведения, в които се заплаща за всеки леглоден. Таксата започва от 70 лева и стига до 120 лева“, добави той. По думите му Здравната каса поема тези разходи, но настоящата наредба дава двупосочни тълкувания на това какво влиза и какво не. „Новата наредба трябва да укаже какво означава VIР стаята в болниците, за да няма недоразумения. До момента това го няма в наредбата“, заяви той. Дечев заяви, че целта на новите промени, свързани със Здравната каса, е всичко да стане ясно за пациенти и за лекари.

В момента опасността е бедните и болните да не останат като контингент на Здравната каса, а богатите и здравите да отидат в бъдещите частни осигурители, допълни д-р Дечо Дечев по 6ТВ. „Вторият основен риск е, че не се решава един от основните проблеми на сектора, а именно, че в него трябва да влязат допълнителни средства“, каза Дечев. Той добави, че предлаганият нов модел намалява средствата, които има Здравната каса до момента, тъй като позволява на допълнителните фондове да имат печалба. „Касата няма право да печели, за разлика от допълните фондове“, заяви той. По думите му разликата между Българската здравна каса и тези в Европа, е че в Европа обществените фондове, ако правят преразход, той се покрива от бюджета на държавата. „Параметрите на нашата Здравна каса са следните: Приемаме ви един бюджет и се оправяйте вътре в него“, поясни Дечо Дечев. Той обясни и как фондовете ще печелят. „Ако в момента Здравната каса близо 98,5 лв. връща за плащания от получени 100, един частен фонд от 100 ще върне 55 лв.“, поясни Дечев.

Експерт: Икономическата свръхрегулация при лекарствата може да се промени

Земя  стр. 5


Свръхрегулацията на лекарствата от икономическа гледна точка би могла да бъде преразгледана, за да се реши поне част от проблема с дефицита им у нас, поради отпадането на определени медикаменти от пазарни съображения, коментира изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринова, съобщи Инвестор.бг. Свръхрегулацията от гледна точка на безопасността е задължителна. От гледна точка на икономически условия би могла да бъде преразгледана така, че българският пазар да стане малко по-атрактивен, както за международните компании, така и за локалните бизнес субекти, посочи Маринкова. Страната ни страда от липсата на ритмични регулярни предвидими доставки, какъвто е проблемът на целия ЕС, предупреди още тя. Превръщайки се Великобритания в трета страна на доставки за Евросъюза, 108 лекарства могат да се окажат в дефицит, поради невъзможност да бъдат внасяни по досегашните процедури. Това важи колкото за България, толкова и за всички останали страни от ЕС, допълни тя.

За изминалата година БАРПТЛ е получила 588 сигнала за липсващи лекарства от пациенти, 35% от които са били налични в аптечната мрежа, отбелязва гостът.

Болница отваря врати за ученици с интереси към медицинските специалности

Земя  стр. 5


Според последни данни от националната статистика по-малко от 20 на сто от лекарите са до 35 години. Все повече професионалисти по здравни грижи нямат стимул да останат в професията. Медицински сестри не достигат в лечебните заведения на България, за последните 3 години тези кадри са с около 30% по-малко. Инициатива в посока към промяна на тези нерадостни факти са предприели от фондация „Майки за донорството“ заедно с МБАЛ „Надежда“ -„Ден на професиите в медицината“. Идеята и целта е да отворим вратите на болницата за учениците, за да видят как работят здравните специалисти -обясни в сутрешния блок на Радио София Мариела Куртева -председател на фондация „Майки за донорството“. Ще бъдат представени по-отблизо професиите на хирург, акушергинеколог, анестезиолог, ембриолог, лаборант и други специалисти.

Намеренията на организаторите са били да има 1-2 посещения на месец, но има вече заявен интерес от страна на класове, родители и училища – най-вече от природо-математически гимназии, дори не само от столицата, и най-вероятно групите и дните ще бъдат повече.

26.08.2019

Национални телевизии

В България няма данни за заразени с легионерска болест

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


В България няма данни за заразени с легионерска болест.Това заяви за „По света и у нас“ главният държавен здравен инспектор доктор Ангел Кунчев. Повишен риск от заболяване има при хора в по-напреднала възраст, бивши и настоящи пушачи, хора с хронични заболявания и засегната имунна система. Мъжете боледуват 4-5 пъти по-често в сравнение с жените.

Репортер: Легионела пневмофила. Причинителят на сравнително новата легионерска болест. Живее във водата и ако водните съоръжения, като например душове, охладителни системи, фонтани не са почистени добре, то в тях много лесно може да се развие легионелата. Рискът се увеличава, когато има спиране на водата за дълъг период от време.

Ангел Кунчев: Ако отворите, да кажем, душа вкъщи и видите отвътре един фин слой, който леко стои като мазен, това е био филмът, който се отлага по повърхностите. Тя живее точно в тях. Тези малки капчици воден аерозол, в който те се съдържат, попадат в ниските етажи на дихателната система, в алвеолите и там се развиват и предизвикват заболяването.

Репортер: Заболяването не винаги протича тежко. Симптомите са нехарактерни и трудно човек може да разбере, че болестта живее в него. Първоначалните симптоми са отпадналост, главоболие, болки в мускулите, дразнене по горните дихателни пътища.

Ангел Кунчев: Важно е да се знае, че легионелите са чувствителни на антибиотици и хваната на време могат да бъдат лекувани, но за съжаление, поради това, че е малко познато заболяването, обикновено късно се стига до диагнозата и затова и смъртността варира между 8 и 10 процента от засегнатите.

Репортер: В Европа броят на случаите на заболели за миналата година е близо 11 000, като водещи страни са Италия и Испания, има случаи и във Франция и Германия. На този фон заболeваемостта у нас е доста по-ниска – под 1 на 100 000, докато в страните с масово разпространение достига до 3 – 4 на 100 000.

Щателна проверка на хотел в Слънчев бряг извършиха инспектори от Министерството на туризма, Здравната инспекция в Бургас и представители на Община Несебър. Тя е заради публикации в медии на Острова, че английски турист се е заразил в началото на юни у нас с т.нар легионерска болест, след което починал във Великобритания. Някои издания твърдят за двама починали. Проверката установи, че няма бактерия на легионерска болест в хотела.

Проверка на хотел в Слънчев бряг заради легионерска болест

БНТ, Новини в 20.00 часа


Инспектори от Министерството на туризма, Здравната инспекция в Бургас и представители на Община Несебър извършиха щателна проверка на хотел в Слънчев бряг. Проверката е заради публикации в медии на Острова, че английски турист се е заразил в началото на юни у нас с т.нар легионерска болест, след което починал във Великобритания. Някои издания твърдят за двама починали. Проверката установи, че няма бактерия на легионерската болест в хотела.

Репортер: Проверяващите констатираха, че документите и лицензите за туристическа дейност на хотела са изрядни, условията за настаняване съответстват на неговата категория, а здравните инспектори не откриха нередности в басейните, баните и кухните на заведенията на хотела. Взетите в началото на юли проби също са били отрицателни за наличието на бактерията легионела.

Галя Кирова: От началото на летния сезон до настоящия момент от хотела са взети и изследвани общо над 50 проби от стаи, кухни, бойлери, общи помещения, басейни, поливни системи и др. Последните проби са с резултат от 25 август 2019 и всички те са отрицателни за наличието на бактерията легионела.

Репортер: След проверката доктор Величка Григорова от Регионалната здравна инспекция в Бургас поясни, че температурата на топлата вода е над 65 градуса, а на студената е под 10 градуса, което изключва възможността за наличие на бактерията.

Величка Григорова: Всички проби са отрицателни за легионели, изследвани са в Националния център по заразни и паразитни болести и в акредитирана лаборатория „Микробиолаб“.

Репортер: Извънредната проверка на инспектори от МТ и РЗИ са по повод публикации на английската преса, че в хотел „Калофер“ в „Слънчев бряг“ има т.нар. бацили за легионерска болест. Управителката на хотел „Калофер“ Галя Кирова каза, че роднините на починалия турист са започнали веднага преговори с туроператорската фирма, която от своя страна е поискала двуседмичен одит от акредитирани международни агенции и лаборатории. Според управителката най-вероятно преговорите са приключили без съгласие за финансово обезщетение, а два месеца по-късно е започнала медийната атака срещу хотела. След първото огласяване на проблема в медиите, здравословните оплаквания на туристите изведнъж рязко са се увеличили.

Галя Кирова: Същата вечер осем туристи почувстваха симптоми и поискаха бърза помощ да дойде. Дойдоха. Те заявиха, че искат спешно да им бъдат направени рентгенови снимки. Резултатите бяха, че на никой нищо му няма.

Репортер: От туристическия бранш твърдят, че предявяванията на различни претенции след почивката на англичани от години се е превърнало в начин за търсене и печелене

Разговор с д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК

bTV  Тази сутрин 


Водещ: Има ли риск пациентите да доплащат за много повече услуги в болници, ако промените в няколко закона, предложени от Министерството на здравеопазването, станат факт? В Закона за здравното осигуряване се предлага да има изричен текст, според който болниците трябва да осигуряват лечението по Здравна каса без да искат да приемат от пациентите плащане и доплащане. Предлага се и текст обаче, който допуска изключение, ако пациентът например иска да може да плати или да доплати за лекарство, изделие или метод за лечение различни или по-скъпи от предвидените от клиничната пътека. Адвокати и пациентски организации обаче предупреждават, че това може да създаде проблем. Дали това може да наруши правата на пациентите и за другите теми, свързани със здравеопазването ще разговаряме заедно с управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Добро утро.

Д-р Дечо Дечев: Добро утро. Здравейте.

Водещ: След тези предложени промени в закона, възможно ли е, ако той се окаже например кух, да стане така, че доплащането да се узакони в лечебните заведения – един проблем, за който говорим вече от години?

Д-р Дечо Дечев: Честно казано, не знам защо трябва да се променя закона при положение, че в момента съществува наредба, която е създадена именно с тази цел, за да укаже какво може да бъде допълнително доплащано и какво не. Така са преценили да променят закона – окей. Проблемът е в това, че тази наредба даваше възможност за нееднозначно тълкувание какво може да се доплаща и какво не може да се доплаща.

Водещ: Съществуващата сега?

Д-р Дечо Дечев: Съществуващата сега. И затова е абсолютно навреме и абсолютно правилно да се изясни един път завинаги да е ясно, че между популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно, тоест, тези популистки приказки се сблъскват с реалността, където виждаме, че не всичко е безплатно, а именно около 50% от средствата, които инвестираме всички, се оказва, че са на практика кешови плащания, и около 50% се покриват чрез сумите, които отделяме, чрез тази 8-процентова вноска за здраве.

Водещ: Какво прави това автоматично – ако сега са отделени 5 млрд. лева за здравеопазване, буквално 10 млрд. лева ли плащаме за здравеопазване?

Д-р Дечо Дечев: Около 8 по преценки, като над 4.2 млрд. лева по линия на тези 8-те проценти и около 4 млрд. лева кешови.

Водещ: 4 млрд. лева плащаме допълнително за здравеопазване? Като например престой в болница или допълнителна услуга, или по-скъпо лечение, ако не сме доволни от това?

Д-р Дечо Дечев: Всичко. В тези 4 млрд. лева се включва и болнична и извънболнична помощ. Става въпрос това са суми, които се доплащат и сериозна част от тях именно заради тази неяснота в наредбата, която сега би трябвало да уреди какво трябва да покрива една клинична пътека и какво може да се доплаща по нея.

Водещ: Добре. Хубаво казвате обаче „би трябвало“ – тя ще уреди точно по прецизен начин какво точно ще се плаща и какво ще си е по Касата и никой няма право да иска допълнително пари по заобиколен път чрез доплащане за легло или някакъв друг вид услуга, който се надписва над финалната цена, която например е за престой в болница?

Д-р Дечо Дечев: Сега, това е идеята. Пределно ясно е, че не можете да запишете всичко в детайли в да кажем в един закон. Това е пределно ясно. Наредбата е тази, която всичко трябва това да укаже. И затова започнах с думите, че не ми е ясно защо се отива в посока на това да се променя закон, но както и да е. Това от една страна по линия на министерството. От друга страна, по линия на Касата, ние провеждаме самостоятелни действия в тази посока, а именно за първи път тази година в алгоритъма на всяка една клинична пътека, тоест, в това какво включва тя, пределно ясно ще бъде записано точно какво се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива, за да може тези действия, които в момента се прилагат основно от частни лечебни заведения, още като отидете на вратата веднага ви хващат и на Касата, и се започва с едни измислени…

Водещ: Ами кажете го.

Д-р Дечо Дечев: Обяснения защо трябва да доплати, даже някъде не ви обясняват изобщо – направо ви връщат да кажем листчето и ви казват: „Плащаш за това толкова, за това толкова, за това толкова.“ Сега, не искам да влизам в детайли творчеството докъде достига, до какви измислици буквално.

Водещ: Ами кажете ни, кажете ни какви случаи сте чували?

Д-р Дечо Дечев: Няма смисъл сега да даваме… Ами, значи съм чувал, те са факт нещата.

Водещ: Те са факт, да. Добре, кажете нещо интересно.

Д-р Дечо Дечев: Има лечебни заведения, повтарям частни, ще ви кажа после защо казвам частни, за всеки леглоден се заплаща. Такса „Леглоден“, независимо така, като тя започва примерно от 70 лева и завършва на 120 лева в зависимост от това в каква стая попаднете, но за всеки леглоден говорим. Тоест, ако клиничната пътека ви е 5 дни – 5 х 100.

Водещ: Добре. А Касата като пътека не го ли поема това нещо?

Д-р Дечо Дечев: Поема го разбира се, но това ви казвам, че наредбата, която е до момента, дава основания за двупосочно тълкувание на това какво влиза и какво не влиза.

Водещ: Ясно. Но винаги може да се приеме така, че някой е спал в стая „Лукс“, защото явно не говорим за болници, а за хотели, така че може ли оправданието от страна на лечебните заведения да е следното: „Касата дава конкретни пари за конкретна пътека и за престой в болница, нашата болница е по-луксозна и ние ще искаме повече пари.“ Може ли, трябва ли в тази наредба да пише как ще изглежда стаята и какво предлага тя като услуги, за да изключително ясно точно и прецизно всичко, което е кое се плаща и кое не се плаща?

Д-р Дечо Дечев: И в момента е пределно ясно какъв е минимумът от квадратни метри, които се полагат на едно легло в болница.

Водещ: Има критерии?

Д-р Дечо Дечев: Има критерии за минимум. Така. Оттук натам тази наредба пределно ясно трябва да укаже какво значи т.нар. „ВИП стоя“. До момента това го няма и всеки си го тълкуваше. Примерно плащате за ВИП стая в една стая, в която има 5 легла.

Водещ: И тя пак се води ВИП стая, така ли?

Д-р Дечо Дечев: Те са си я писали ВИП стая. Примерно се плаща ВИП пакет, който включва, забележете, малка паста за зъби, пластмасова четка за зъби, и да кажем една шапка за баня – знаете ги, тези еднократните – 80 лева.

Водещ: И това се води ВИП пакет или услуга?

Д-р Дечо Дечев: И това се води ВИП пакет – някой така си го е кръстил. Тоест, творчеството е безгранично. Всеки един си записва каквито искате дейности и т.н.

Водещ: То в хотелите и за 20 лева има такива приспособления, така че едва това е проблемът.

Д-р Дечо Дечев: Това ви казвам, че дадено е правото всеки да ценообразува. Сега, защо ви казах частни – не като упрек, не че това не се прави в другия тъп болници: държавни, главно университетски болници – големият проблем там е, че тези разплащания между пациент и лекар не винаги стават през касата на болницата.

Водещ: А директно като плащане към самия лекар.

Д-р Дечо Дечев: Директно като плащане към самия лекар. Сега, целта на всичките тези промени е именно и в тази част да се въведе яснота, да се позволи на всички лечебни заведения да формират такива ценоразписи платени за дейности и услуги, които не са включени в основния пакет, и както се казва, да поставим картите на масата и да бъде всичко ясно.

Водещ: Това обаче няма ли да създаде допълнителен смут в системата? Защото уж Касата плаща нещо, но на нас накрая пак ни искат пари, защото сме ползвали чисто нови чаршафи например, ако говорим отново за тази болнична дейност.

Д-р Дечо Дечев: Точно обратното. Ще има абсолютна яснота какво влиза в цената на клиничната пътека за разлика от сега.

Водещ: Тъй като направихте разделение между частните болници и държавните, може би общинските включително…

Д-р Дечо Дечев: Като подход за този вид услуга.

Водещ: … като подход към този вид услуга, нека да си припомним думите на шефа на „Пирогов“ Асен Балтов от миналата седмица, когато той също даде примери, фрапиращи, звучащи наистина много стресиращо за част от /…/, защото ставаше въпрос за хиляди левове отново за плащане за престой в болница. Нека да го чуем.

Проф. д-р Асен Балтов: Частни болници се опитват да направят допълнителни пакети, които да компенсират недофинансирането на клиничните пътеки. В момента, в който вие сте приет в болницата, първо минават през т.нар. „Мениджърски екип“, „Маркетингов екип“, който ви казва: „Вижте сега, вие трябва да поемете тук да платите един пакет, в който влиза в него обслужване, влиза допълнително леглова база, влиза допълнително избор на екип, избор на лекар.“ И това всичко се начислява. И в момента, в който пациентът каже: „Добре, благодаря“, разписва се, плаща си парите и влиза. Аз съм свидетел на мои близки, които са дали аванс на авансовото плащане в една болница.

Водещ: Колко?

Проф. д-р Асен Балтов: 4 хиляди лева.

Водещ: В медиите се поразвъртяха разни суми, че нощувката примерно за една стая може да стигне и стига до почти 900 лева. Чували ли сте за такива суми?

Проф. д-р Асен Балтов: Точно за такива не, но на половината на тази сума даже съм свидетел на един мой колега, който е платил такава сума в частна болница – 550 лева.

Водещ: Вие казахте 100-120, 550 и такива примери има.

Д-р Дечо Дечев: 120 в една болница, която ви казва, иначе има и други.

Водещ: Има и по-скъпи, така ли?

Д-р Дечо Дечев: Разбира се, дадено е правото всеки да ценообразува.

Водещ: Ще има обаче текст. И това е притеснението на експерти, на адвокати и на хора, които се занимават с материята, затова, че могат да бъдат нарушени накрая правата на пациентите – в текст, в който ще се казва, че ако пациентът желае например друг вид лечение или този, който е малко по-скъп, и който не се покрива от Касата, да се доплаща от него единствено и само изрично по негово желание.

Д-р Дечо Дечев: Да.

Водещ: Може ли той да бъде убеден от самия лекар да предпочете плащането или това по-скъпо лечение, и по този начин заобикаля ли се изцяло пътеката и парите, които ще получи болницата от Здравната каса?

Д-р Дечо Дечев: Значи, тези притесните адвокати не знам защо не се притесняват сега в момента, защото точно в момента е за притеснение, защото изобщо не е ясно и всичко това, от което се притесняват, в момента е факт. В момента всеки един пациент също има право да избере друг метод за лечение на неговия проблем. И също си доплаща, но си доплаща по неясни правила. Или в първия случай, който дадохме за частните болници, които образуват по всякакъв начин някаква дейност, или другият начин, който е често практикуван – директно с лекар.

Водещ: Е, д-р Дечев, ще бъдат ли по-ясни тези правила наистина оттук нататък?

Д-р Дечо Дечев: Това е желанието – да бъдат по-ясни.

Водещ: А ще бъдат ли уеднаквени като цени или наистина всяка болница за това допълнително лечение, което пациентът сам може да си избере единствено по негово желание, вече ще има различни цени: от 120 до 500 за стая, или пък ако говорим за медицинска услуга – за много повече?

Д-р Дечо Дечев: Сега, идеята е следната: да е пределно ясно какво влиза в пътеката, какво включва пътеката. Оттам нататък да се даде право на лечебните заведения да формират свои цени, които са публично известни. И по този начин правим един лек намек към тези, които трябва да се грижат за промяната на здравноосигурителния модел, че според нас, това е пътят. Тоест, всичкото това, което не се покрива от клиничната пътека, да остане предмет на дейност на това допълнително осигуряване. Защото това е по белия свят. Тоест, базовият пакет ти гарантира определен достъп, определени медицински изделия…

Водещ: И услуги.

Д-р Дечо Дечев: … определено качество и услуги, допълнителният пакет гарантира другите неща. И първият ход е ясно разграничаване какво влиза в клиничната пътека. Всичко това, което не влиза като вид медицинско изделие, вид услуга, вид оперативен начин да кажем реши, то остава в допълнително доплащане.

Водещ: Добре. Можем ли така да обобщим: нямаш пари – ползваш базовия продукт, имаш пари – получаваш по-добър продукт и по-добро лечение?

Д-р Дечо Дечев: Сега, нека да изясня какво означава базов – базов означава, че това е метод, който абсолютно гарантира успешен резултат от прилагането му. Но тъй като постоянно излизат нови методи, иновативни, вече говорим за роботизирана хирургия, което няма как да се заплаща с тази вноска…

Водещ: Говорим за пари, които се дават за успешно или поне опит за успешно лечение?

Д-р Дечо Дечев: Точно така. Има класически методи на лечение, които се включват категорично в цената на тази пътека.

Водещ: Казахте, но до обобщим отново, в началото на разговора споменахте 4 млрд. лева, които ние плащаме чрез тази вноска за здраве, и 4 млрд. лева, които плащаме допълнително за здравеопазване.

Д-р Дечо Дечев: Приблизително.

Водещ: Към тези 4 млрд. лева влизат ли парите, за които споменахте преди малко, които се дават под масата на лекарите?

Д-р Дечо Дечев: Не. Това са преценки, че влизат в тези 4 млрд. лева.

Водещ: И колко са тези пари, според вас, тези, които минават под масата като директно плащане към лекар било то заради благодарност или заради директно поискани пари?

Д-р Дечо Дечев: Вижте, каквато цифра да ви кажа, ще ви подведа. Сега, факт е, че съществува като практика. Съществува, отново повтарям, основно в държавни и общински лечебни завадения, като цяло най-вече в университетски болници, там, където има търсене на лекари с по-добра квалификация. И съществува основно поради лош мениджмънт на тези лечебни заведения, които позволяват да се случва това нещо.

Водещ: А самите лечебни заведения и шефовете на тези лечебни заведения ли позволяват тази практика, толерират или пък покровителстват?

Д-р Дечо Дечев: Ами най-често си затварят очите да го кажа определено, защото съм бил на такава позиция и знам какво и колко е трудно да се пребори един човек, който е на тази позиция с тези практики.

Водещ: Вие, като шеф на болница, затваряли ли сте си очите за пари, които се дават под масата?

Д-р Дечо Дечев: Напротив, мисля, че и при вас във времето съм бил в друга позиция, тогава, когато имаше протести срещу опита да бъдат приложени такива практики, в които всички плащания да преминават през касата на болницата.

Водещ: Но защото лекарят получава по-малко пари като плащане на болницата, казвате заради лош мениджмънт, се толерира и плащане под масата, така ли?

Д-р Дечо Дечев: По-скоро като протест срещу всяка една промяна това, което съществува.

Водещ: Добре. Тъй като стана въпрос в разговора с Асен Балтов и за това, че тази практика може би е и част от стратегията за демонополизиране на Касата, вие привърженик ли сте на това да се появят тези частни фондове, за които говори Кирил Ананиев в реформата, която предлага, да се разбие монополът на НЗОК?

Д-р Дечо Дечев: Аз съм привърженик на този модел, за който ви казах преди това, тоест, да има основен базов пакет, който да се покрива с тези 8-те процента, и да има допълнителен пакет, в който да влязат именно тези действия, които сега искаме да се извадят от пътеката като цена. Аз съм привърженик на този модел. Г-н Ананиев към момента е привърженик явно на друг модел. Негово право е да определи какъв да бъде той.

Водещ: Добре. А притеснява ли ви това, че Касата може да е в неизгодна позиция, например ако тези хора, които са по-платежоспособни, избират частните фондове? Ще има ли разлика между тези, които могат да си плащат за здраве и изберат частния фонд, и хората, които да кажем не са толкова граждански ангажирани и останат в Касата по презумпция?

Д-р Дечо Дечев: Големият риск на този модел, който предлага г-н Ананиев, е именно в това, че е възможно да стане подбор на осигурени лица на база на тяхното финансово положение и на база на тежестта, с която ще влязат като здраве в този фонд да речем. Тоест, опасността преведено е бедните и болните да не останат като контингент на Националната каса в момента, а богатите и здравите да отидат в бъдещите частни осигурители.

Водещ: Това ли е основният риск? И какъв ще бъде той – ще бъде ли допълнителен камък към врата на Касата?

Д-р Дечо Дечев: Това е основният риск. И вторият момент е, че на практика не се решава един от основните проблеми на сектора, а именно, че в него трябва да влязат допълнителни средства. Тоест, моделът, който предлага Ананиев, не само, че запазва средствата, които са в момента, а даже ги намалява, защото позволява на допълнителните фондове да имат печалба.

Водещ: Да, ние говорим за едни и същи пари, които ще се разпределят и между Касата, и между фондовете.

Д-р Дечо Дечев: Точно така.

Водещ: Това са 8-те процента. Колегите, ако могат да ги покажат сега. И фондовете, които трябва да натрупат половин милион души, за да могат да функционират и като здравна каза, ако така можем да си го обясним.

Д-р Дечо Дечев: Минимум, да.

Водещ: Само че нещо важно, което споменахте сега във финала на предишното си изречение – фондове ще искат да печелят. Касата има ли право да печели?

Д-р Дечо Дечев: Не. Касата не печели.

Водещ: Това не е ли неравностойно положение от самото начало?

Д-р Дечо Дечев: Е, неравностойно, но то не е единственото нещо, в което Касата се поставя в това положение, защото някои хора така си мислят, че нали Касата е мястото, където ако има някъде проблем, той трябва да се прехвърли там, за да не им нали да бъде на тях в проблем и тежест. Така че поредното нещо, в което Касата е поставена в неравностойно положение.

Водещ: Да, но пък фондовете казват, че Касата може да е в по-изгодно положение, защото държавата е плътно зад нея, че те са в неизгодно положение спрямо Касата, защото пък държавата е зад Касата и може във всеки един момент да даде пари.

Д-р Дечо Дечев: Не, вижте, точно това е голямата разлика между българската Здравна каса и други здравни каси в Европа: че в Европа обществените фондове ако направят преразход, той се покрива от бюджета на държавата. Параметрите на нашата Здравна каса са следните: приемаме един бюджет и се оправяйте вътре, независимо колко нови болни ще ви дойдат, какво ще се случи и т.н.

Водещ: Добре. Ако частните фондове искат да печелят, сега Касата няма право да печели също по презумпция…

Д-р Дечо Дечев: Касата няма право да, да. Касата няма право, да.

Водещ: Да, това е по закон. А фондовете откъде ще печелят тогава, при условие, че те ще оперират с почти същите пари, или поне такава е логиката на предложенията на здравния министър?

Д-р Дечо Дечев: Структурата на приходите и разходите на един фонд е следната: ако в момента Националната каса близо 98.5 лева връща за плащания от получени 100, един частен фонд от 100 ще ви върне 55 лева. Другите 45 са за печалба, за администрация и т.н.

Водещ: Тъй като казахте, че постоянно се прехвърля, ако има проблем, той се прехвърля на Касата и се очаква да бъде решен – такъв ли е проблемът с, тъй като казахте, че в началото на август нямате капацитет да организирате процедурата по покупка и плащане на помощните средства за хора с увреждания, те също ви бяхте вменени на вас, това означава ли, че сега не може да се справите и заради липса на пари или по-скоро заради организационни проблеми? Това същото ли е?

Д-р Дечо Дечев: Не, не е заради пари. Има си трансфер, който би трябвало да дойде в Касата. Това, което искаме да кажем на политиците, е следното: че проблемът на тази група хора, която е огромна между другото, става въпрос за няколко стотин хиляди души – стотин хиляди – проблемът е не това кой ще им плаща, което им плащат в момента – дали ще заплаща Агенцията за хората с увреждания или ще го плаща Националната каса, проблемът е, че Националната каса не може да извърши една комплексна оценка на казуса на всеки един от тях, който включва медицинска част и социална част. Защото целта на тази целева помощ, която те получават в момента, е не да лекува човека, а да го адаптира спрямо неговия бит, който е в момента, който е строго индивидуален, към живота в селото, в града, в обществото и т.н.

Водещ: Затова питам дали ви е вменено нещо, което е чрезвичайно, което не е ваша работа.

Д-р Дечо Дечев: И тогава, когато ни се вменяват едни такива дейности, които между другото това го казвам и го подчертавам, не съществуват никъде в нито една от 28-те членки на Европейския съюз.

Водещ: Подобен тип дейност, която ви се вменява?

Д-р Дечо Дечев: Никъде общественият фонд „Здраве“ не поема социални функции, такива, каквито се предлагат да се поемат от Касата.

Водещ: Накратко, в преразход ли сте в момента?

Д-р Дечо Дечев: Не. За първи път мога гордо да кажа, че на полугодието Касата е напълно в рамките на предвидените средства от бюджета по всички пера.

Водещ: Един скандален случай от преди седмица и половина, става въпрос за убийството в Сотиря, запознат сте с него, искам като лекар да ви попитам – нарушен ли е медицинският стандарт при условие, че лекарят си призна – той не се е возил отзад при пациента, а отпред при шофьора, независимо какви са били обстоятелствата?

Д-р Дечо Дечев: Не искам да навлизам в теми, в които първото нещо не ги познавам. Сега, единият казал, другият казал. Защото чух и друго твърдение от хора компетентни, че състоянието, в което е било детето, е несъвместимо с живота. Така че…

Водещ: Въпреки това, лекарят не е ли негово задължение да бъде при пациента, а не отпред при шофьора, независимо от всичко?

Д-р Дечо Дечев: Нека се изкажат хората, които ще направят проверката. Аз по тази тема не искам да говоря. Но нещо друго бих споменал тук в тази връзка – така едни също действия на Касата, които във времето са останали: повече от 20 години Касата е задължена да предявява искове към лица с влязла присъда, които са причинили увреда на трети лица, и тези трети лица са постъпвали в болница, извършено е лечение за тях, правени са разходи и т.н.

Водещ: Значи, ако някой е пребил някого и е осъден за това, този осъденият трябва да плати престоя в болницата, така ли?

Д-р Дечо Дечев: Точно така. Дело, съд, осъждат го, потърпевшият е бил в болница, правени са му някакви действия, за които Касата е плащала, този, който е причинил увредата, трябва да ги върне на Касата. Това е по закон.

Водещ: Някой връщал ли ви е някога пари?

Д-р Дечо Дечев: Никога до момента не са връщани и причината е една-единствена, че не е имало ред указан в закона кой да информира Касата за влезли в сила решения на съда.

Водещ: Няма такъв установен ред?

Д-р Дечо Дечев: Няма такъв установен ред. И сега на практика…

Водещ: С наредба ли пак трябва да е?

Д-р Дечо Дечев: И сега на практика пак предлагаме да се промени законът, да се укаже точно този ред, и вече също понеже постоянно говорим за превенции против насилието и т.н., това също ще бъде промени, правилен ход.

Водещ: Може ли да се изведе това като, например, ако някой е причинил пътно-транспортно произшествие, има пострадали, които са се лекували, след Касата да си поиска парите заради вината?

Д-р Дечо Дечев: Може, при положение, че е под давление на алкохол и наркотични средства.

Водещ: Добре. Колко пари е загубила Касата по тази линия на непредявените искания от ваша страна?

Д-р Дечо Дечев: На мой въпрос за какъв брой дела става въпрос, за влезли в сила решения, твърдението беше, че става въпрос за няколко хиляди на година, за дела говоря. Като средства, имайте предвид, че средната цена на една клинична пътека е 850 лева, става въпрос за десетки милиони на година.

Водещ: Десетки милиони на година, които вие бихте могли да си възстановените от хората, които са причинили щета на някой друг?

Д-р Дечо Дечев: Които ние като общество заплащаме заради това, че някой си е позволил да извърши такива действия.

Водещ: Дано да се промени законът във ваша полза, или поне да има врата, която да води по-лесно на това вие да предявите искане за вземане на тези пари от виновниците.

Д-р Дечо Дечев: Надяваме се.

Водещ: Благодарим на д-р Дечо Дечев за това участие.

Д-р Дечо Дечев: Благодаря и аз.

За 20 г. нито лев не е постъпил в НЗОК от осъдени, които умишлени или под въздействието на алкохол и наркотици са наранили човек

БТВ, Новини в 19.00 часа


За 20 г. нито лев не е постъпил в НЗОК от осъдени, които умишлени или под въздействието на алкохол и наркотици са наранили човек. Законът предвижда извършителите да възстановят на Касата разходите за лечение на пострадалите.

Точно преди 4 г. Милен Метев става жертва на пиян и дрогиран шофьор, докато се прибира от разходка с мотора си.

Милен Метев: Видях малко по-нагоре, той се вижда, има един знак за ограничение на скоростта, който е 60 км/ч. Аз намалих на 50 км. Чух изключително силен взрив пред мен, трясък, който не разбрах от какво е. И преди да разбера изобщо какво се случва, се озовах на земята.

Техническата експертиза показва, че колата се е движела с близо 200 км/ч.

Милен Метев: Автомобилът идва от юг и излязъл извън пътното платно, блъска се в един от бетонните блокове, след което се блъска след това веднага с мен.

Неврохирургът д-р Светослав Тодоров, който дава дежурства и в Спешното отделение на бургаската болница е убеден, че е наложително виновните да си плащат.

Д-р Светослав Тодоров: Няма дежурство в Спешно отделение, където да не бъдат доведени поне един или двама злоупотребили с алкохол, които се водят тук за освидетелстване и за вземане на кръвните проби.

От НЗОК казват, че не са търсили пари от осъдените, защото е липсвала процедура за това. Министерството предлага съдът да информира институцията за осъдените в едномесечен срок, а данните да се вписват в регистър. Никой не знае колко са пропуснатите ползи.

Д-р Дечо Дечев: Средната цена на една клинична пътека е 850 лв. Става въпрос за десетки милиони на година.

Милен Метев: Като потърпевш и като гражданин на обществото смятам, че всеки един човек трябва да носи отговорност за своите действия.

Възстановяването на Милен след инцидента продължава.

Плащаме допълнително 4 милиарда за здравеопазване

БТВ, Новини в 12.00 часа


Плащаме допълнително 4 милиарда лева за здравеопазване, това заяви тази сутрин по БТВ управителят на НЗОК Дечо Дечев, по повод обсъжданите промени в закона за здравното осигуряване. По думите му ще бъде подготвен нов изричен текст, в който ще бъде описано какво се покрива от Здравната каса.

Дечо Дечев: За първи път тази година в алгоритъма на всяка една клинична пътека, тоест в това какво включва тя, пределно ясно ще бъде записано точно какво се покрива, както и пределно ясни какво не се покрива.

Всичко това, което не влиза като вид медицинско изделие, вид услуга, вид оперативен начин да се реши то остава в допълнително от там нататък да се даде право на лечебните заведения да формират свои цени.

Майка обвинява медици в немарливост

Нова телевизия, Новини в 12.00, 19.00 часа


Проблем с дете. 3-годишно момиченце от Червен бряг е с тежко изгаряне на ръката, след манипулация в спешния център в града. Родителите обвиняват лекарите в некомпетентност. Биляна Борисова провери този случай.

Анелия Бухалова: Като махнахме превръзката се уплашихме. Ето това, изгаряне голямо.

Репортер: До голямото изгаряне на ръчичката на 3-годишната Евелин се стига след ухапване от комар. Детето си било разчесало пъпка и леко се подуло мястото на ухапването. Затова родителите решили да отидат в спешния център в Червен Бряг.

Анелия Бухалова: Там й направиха превръзка, биха й тетанус, защото имаше силен сърбеж.

Репортер: Лекарят изписал на детето антибиотик и на следващия ден майката отново отишла в Спешното, за да сменят превръзката. Приема ги доктор Ваня Кирилова.

Анелия Бухалова: С кислородна вода прочисти и на една марля сложи йода с лед и директно върху ръката където имаше раничка.

Репортер: Следват часове плач и пищене от болка. На другия ден детето е прегледано от хирург, а след това вдига температура. Тогава майката вика личния лекар, който сваля превръзката и виждат огромна рана на ръката на малката Евелин.

Анелия Бухалова: Беше станала на плюски.

Репортер: Следва консултация с кожен лекар, който изписал мехлеми, които също не помагат. Ден по-късно по препоръка на друг лекар момиченцето е закарано по спешност в „Пирогов”

Анелия Бухалова: Там направиха всички изследвания, не е от комара, просто си е изгаряне. С висока степен на изгаряне ни приеха там.

Репортер: Следват дълги и мъчителни дни за детенцето. Лекарите там обяснили, че ако са се забавили и един ден повече детето е можело да почине от отравяне на кръвта.

Анелия Бухалова: Постоянно само пищене нон стоп. Болка голяма, страшна работа.

Репортер: От Спешния център в Червен бряг тепърва се запознават със случая. Лекарката обаче твърди, че не е допуснала грешка.

Д-р Ваня Кирилова: Смених само превръзката сложих му суха марля и го насочих към хирург. Учудвам се защо точно моето име е намесено, при условието, че в лечението са взели участие доста хора.

Репортер: Кой е виновен от всички лекари, прегледали малката Евелин ще реши съдът.

За новините на НОВА Биляна Борисова.

Няма нарушения в хотела в Слънчев бряг, в който са били настанени туристите, починали от легионерска болест

Нова телевизия, Новини в 22.00 часа


Няма нарушения в хотела в Слънчев бряг, в който са били настанени туристите, починали от легионерска болест. Това показва проверката на две министерства – на здравното и на туризма.

Преди дни британски медии съобщиха за няколко британци, заразени с легионела след почивка в България.

Проверката потвърди, че туристите действително са отседнали в стаи в този хотел. Инспекторите провериха баните, кухните, климатичната инсталация и басейна на почивната станция. За първи път пред камера застана управителката на хотела, която призна, че е знаела за смъртните случаи. И затова лично е настоявала за многократни тестове на водата.

Галя Кирова: От началото на летния сезон до настоящия момент от хотела са взети и изследвани общо над 50 проби.

Последните взети са от 15 август.

Д-р Величка Григорова: Всички проби са отрицателни за легионели. Няма абсолютно никакъв риск в момента за разпространение на легионерска болест.

Независим одит в международна лаборатория е направил и туроператорът, организирал почивките на британските туристи Jet2holidays. Резултатите също са отрицателни. Обвиненията към хотела от страна на семейството на един от починалите мъже били с цел парично обезщетение.

Галя Кирова: Преговори между роднините на починалото лице и туроператора се водят от момента, в който той е починал. Приключиха от страна на Jet2holidays без съгласие за предоставяне на финансово обезщетение. По тази причина едва два месеца след това близките на починалото лице започнаха тази медийна кампания.

Случаят бил честа практика по Черноморието ни.

– Постоянно има оплакване и търсене на пари от страна на англичани. Това във всеки един хотел го наблюдавам, понеже обикалям всичките хотели.

От хотела настояват за опровержение на публикациите, затова ще изпратят писмо до редакциите на всички британски сайтове, разпространили информацията.

Национални радиа

44 нови случая на хепатит С са открити по време на кампанията за профилактика

БНР


44 нови случая на хепатит С са открити по време на кампанията за профилактика на това заболяване в столичната университетска болница „Св. Иван Рилски“.

Репортерът Маргарита Иванова с подробности.

Репортер: От началото на кампанията в средата на юли до сега безплатни изследвания за хепатит С в болница „Иван Рилски“ са направили над 1800 души. 2/3 от положителните проби са на мъже. 23-ма са с активна инфекция. При четири от случаите лекарите са установили напреднал стадий на чернодробна цироза, а двама са с чернодробен рак.

От болницата информират, че 18 от пациентите с положителен резултат от теста не са отишли за повторно изследване и консултация в клиниката.

Според лекарите има пациенти, които нямат оплаквания и мислят, че са здрави, но всъщност имат нужда от лечение.

Безплатни изследвания се правят всеки работен ден от 8 до 14 часа в централната лаборатория на болницата. Кампанията продължава до края на месеца.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 27.08.2019