6-годишно в безсъзнание след диагноза менингоенцефалит

Монитор  стр. 5


6-годишно момченце е в безсъзнание в реанимацията на търговищката болница с работна диагноза менингоенцефалит. Към момента тя е не е била потвърдена при лабораторните тестове на местно ниво и се чакат резултати от националната рефе-рентна лаборатория.

Детето е прието по спешност на 22 август, след като получило гърч. Преди това имало червено гърло и висока температура, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Родителите, които са от Омуртаг, но живеят в Белгия, съобщили, че детето е тук за ваканцията.

Преди влошаване на състоянието не е имало травми, следи от ухапвания от кърлежи или други, които да са евентуални причини за състоянието му. Имало и пълен имунизационен статус.

За детето е викан консултант от Варна, който е потвърдил назначеното лечение и всички предприети мерки за малкия пациент в болницата.

Към момента нямало промяна в състоянието на детето.

Сред близките на детето и обкръжението му няма други със сходни симптоми или картина на заболяването.

13 заболели от хепатит А в русенски квартал

Жанета ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 5


Епидемичен взрив от вирусен хепатит А е регистриран в квартал „Средна кула“ в Русе, съобщи началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ д-р Маргарита Големанова.

Общо 13 са случаите досега в този квартал, като първият е от 10 юли. Засегнати са деца и тийнейджъри от ромски произход.

„Направихме проверка съвместно с представители на полицията и здравни медиатори в местата, където живеят децата, и установихме, че битовите условия са лоши“, поясни д-р Големанова.

Къщите на заболелите били близо една до друга, а в една от тях имало надуваем басейн със застояла вода, който децата ползвали. Регистрирани са и 10 други случая на хепатит А в различни точки на града, като заболелите нямат помежду си връзка, каза д-р Големанова.

Предприети са необходимите мерки за ограничаване на разпространението на болестта на мръсните ръце.

Д-р Александър Канчелов, психиатър-специалист в лечението на зависимости: 350 000 са алкохолно зависимите у нас

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 11


– Д- р Канче лов, прави впечатление, че доста хора злоупотребяват с алкохола през последните години. Ясно ли е колко са тези с алкохолни проблеми?

– Хората пият не напоследък, а от хилядолетия. Затова присъствието на алкохола трябва да се разглежда като част от човешката култура, цивилизация, обичай, емоционалност. Той е нещо неотменно. Човешкият мозък функционира по начин, който го прави много сензитивен, чувствителен към действието на външни химични субстанции, свързващи се с определени важни центрове, мозъчни вериги и взаимодействия. Алкохолът е едно от тези вещества, които имат директно въздействие върху емоционалността, психичното състояние и съзнанието. Затова и той е от любимите неща на човечеството и такъв ще си остане. Ето така се стига до факта, че алкохолната употреба е масова. Тя е приета култура в европейската цивилизация. В някои други е отхвърлена изцяло, наказанията са безкомпромисни, включително и смъртно, но и там не малко хора си позволяват да пият. Самата дума алкохол е от арабски произход и по смисъл означава нещо изключително фино, което е над нещата и има власт над човешкото поведение и преживяване. В малки дози освобождаването, комфортът, леката еуфоричност са онова, което прави алкохола неотменна част от контакта, от комуникацията, от приятното преживяване. Оттам нататък, след социалното пиене, започват проблемите.

– Каква е мярката, над която идва алкохолният проблем, пристрастяването?

– Алкохолната употреба присъства масово и е общоприета. Тя е най-често в социално приемащ модел, т.е. социално пиене. Следват проблемното пиене и рисковото пиене. Аз бих обърнал специално внимание на рисковата употреба, която винаги създава сериозни проблеми. Най-често те са на пътя. Изумяваща е крайната толерантност, в която няма никаква логика, да се позволява управлението на автомобил с наличие на алкохол в кръвта, който е определен количествено до някакво ниво. Шофирането след употребата на алкохол трябва да бъде забранено. Той присъства и при много от тежките криминални престъпления. Всички те попадат в категорията рискова употреба. След нея следва увреждащото ниво, което е широко застъпено. Чак тогава идва алкохолната зависимост. Повечето хора смятат, че точно алкохолната зависимост, пиянството или алкохолизмът са проблемна алкохолна употреба.

– Ясно ли е колко се пие в България и колко в Европа като пяло?

– За Европа и България е ясно, че в споменатите категории попадат между 3,5 и 5% от населението. Те са в крайно тежка категория -алкохолна зависимост, алкохолна болест или наричана популярно и стигматиращо. алкохолизъм. Освен това 30% от европейското и българското население имат увреждащо проблемно пиене. Парадоксът тук е, че това е една трета от мъжкото население, жените са по-малко. Тези хора не са критични към своята употреба на алкохол, която ще доведе до здравословни увреждания в органите и системите на организма, а в някои от случаите и до алкохолна болест.

– Правено ли е проучване колко са алкохолно зависимите в България?

– Не, има само експертни и приблизителни оценки, които до голяма степен са коректни. Предполага се, че около 350 000 са алкохолно зависимите у нас. Това са хора, които се нуждаят от специализирана терапия и лечение така, както имат необходимост от лечение и хората с хронични заболявания.

– Кои са най-уязвимите органи и системи в човешкия организъм в резултат на алкохола?

– На първо място има висок риск за увреждане на сърдечно-съдовата система, за чернодробни увреждания, панкреатит. Ако продължим нататък, ще трябва да отбележим, че на практика алкохолът има негативно действие върху всички човешки органи и системи, когато се употребява системно и прекомерно. Определящи са количеството и честотата, както и качеството на питието.

– Какво е допустимото количество, каква е нормата?

– Зависимостта и количеството са различни категории. Би трябвало да разглеждаме по следния начин. Тези 30% от населението с прекомерна употреба не са алкохолно болни, не са зависими. Просто пият повече, което поставя здравето им в риск и не си дават сметка за това. Първо трябва да уточним какво разбираме под стандартно питие. Приема се, че това са 20 мл концентрат, една малка бира или една чаша не много силно вино.

– Колко пъти седмично се приемат за нормално 20 мл концентрат, една малка бира или една чаша не много силно вино?

– Клиничните наблюдения показват, че всички мъже, които приемат повече от 21 питиета, а дамите -14 седмично, прехвърлят допустимата граница и се приближават до увреждащата употреба. Много хора се изненадват от тази мярка, но ако прекомерната употреба продължи достатъчно дълго -пет, десет, петнадесет години, ще последват тежки хронични увреждания в средата на зрялата и продуктивна възраст – 30-40-50 години. От там нататък ще започнат хроничните заболявания, които са голяма тежест и за самия човек, и за неговото семейство.

– Къде може човек да се лекува, ако е решен да откаже пиенето? Оказва се, че повечето клиники са частни и малцина мога да си позволят заплащането?

– Ако пиенето е навик, човек е запазил чувството си за преценка, за самокритичност. Ако той преразгледа поведението си и реши, може да си помогне, ограничавайки концентратите, като консумира питиета с по-малко алкохолно съдържание, тъй като уврежданията от тях са по-малки. Някои могат да се утешават, че не са пили много, но е важна и честотата на употреба. Повече от четири дни седмично вече е проблем независимо от количеството. Това е много важно, макар и да шокира мнозина, но може да помогне на някои да преразгледат модела си, защото пиенето всеки ден по малко също води до своите увреждащи ефекти.

– Дори вечер със салата у дома, с близките?

– Да, дори добро питие с добра храна, но всяка вечер, ще доведе до здравословни проблеми. Например ако приемем за еталон френското пиене с добра кулинарна атмосфера, много изискано и в добра компания с избрани хубави вина, без човекът въобще да се напие, то води до най-висок процент развитие на цироза на черния дроб, а тя води до смърт. Като излезем от този популярен модел на пиене, отиваме към алкохолната болест – 350 000 в България. Тук вече следва да се говори за лечение. Един зависим от алкохола създава проблеми на 6-8 души около себе си – хората в семейството, съседите, приятелите, колегите, случайни хора. Те могат да се изразят в автомобилни катастрофи, сбивания, инциденти. За съжаление у нас сякаш има твърде висока толерантност към това. Откакто е започнало развитието ми като психиатър в областта на лечението на зависимостите през 90-те години, до сега България няма нито една национална стратегия за този толкова съществен проблем. Независимо от инициативата на Световната здравна организация за глобалното здраве в края на миналия век, а през този бе приет Европейски алкохолен екшън план за работата, нашата страна не откликна на това. Смятам, че проблемът с алкохолната болест е една от най-последователно неглежираните здравни теми с голяма обществена значимост. От няколко години в нашата страна няма дори национален консултант по този проблем. Всичко това се отразява и в структурата на здравната система. България няма лечебна система, която да има адекватен отговор на алкохолните проблеми и зависимост.

– Какво излиза, че алкохоликът трябва да се спасява сам?

– На практика да. Има много малко възможности в малко на брой лечебни центрове, които дават адекватен отговор. Те са капка в морето. Има няколко добре работещи частни професионални клиники, няколко специализирани отделения в някои от големите психиатрични болници, но условията там са крайно неадекватни.

– Малцина могат да си позволят частните, няма клинична пътека за лечение.

– Да, така е. Останала е емблематично Държавната психиатрична болница в Суходол – единствената специализирана за лечение на алкохолни проблеми. Условията са мизерни, каквито са били преди 50 години. Дискриминативното отношение, стигмата към хората с психични и алкохолни проблеми, от една страна, толериране на употребата, а от друга, крайно отхвърлящо отношение, когато тези хора имат нужда от емоционална подкрепа. НЗОК няма клинична пътека за лечение на алкохолната болест. В цивилизования свят тежките медицински и психични проблеми са специален приоритет, защото това са най-увредените, най-ощетените, най-безпомощните членове на обществото. Те получават специални субсидии, помощи, за да бъдат лекувани, настанени, осигурени и подкрепени по един адекватен начин. При нас дори не се поставя такъв въпрос, все едно такъв проблем не съществува.

– Как си го обяснявате?

– Трудно е да се каже, но да се върнем в годините на социализма. Държавната психиатрична болница за алкохолни зависимости в Суходол е била построена през 70-те години от принудително лекувани такива хора. Смяташе се, че някогашното социалистическо общество не може да има проблеми, като алкохолнозависими, пияници, хора на наркотици. Всичко е било прикривано, завоалирано, с претенцията, че то не съществува. За онази социалнополитическа ситуация е обяснимо. За сегашната обаче не е. България е част от Европейския съюз и европейската култура и трябва и по този въпрос темите да бъдат открито и активно поставени.

***

В Роден през 1962 г. във Видин

Завършва Медицинската академия-София през 1991 г.

– Има две специализации за лечение на зависимости – от 1996 г. и от университета в Пиза -от 2002 г.

– Работил е години наред в Националния център по наркомании

– Собственик и управител е на клиника за лечение на зависимости.

– Експерт е към Световната здравна организация по проблемите на пристрастеността към алкохола

– Носител е на годишната награда на Европейската асоциация за опиева зависимост за 2004 г. и на Американската асоциация за опиева зависимост за 2007 г.

Осъдиха US компания заради лекарства

Монитор  стр. 15


Американски съд осъди компанията „Джонсън енд Джонсън“ да плати 572 милиона долара на щата Оклахома, предадоха световните агенции. Според съда компанията е допринесла за кризата с опиоидите, която доведе до смъртта от свръхдози на десетки хиляди хора.

„Кризата с опиоидите олустоши щата Оклахома“, заяви съдията, постановил решението.

Съдът мотивира решението си с аргумента, че компанията е разпространила на пазара болкоуспокояващи, които са въвеждали пациентите в заблуждение.

По този начин съдът уважи иска, предявен срещу „Джонсън енд Джонсън“ от прокуратурата на щата Оклахома. Компанията обяви, че ще обжалва съдебното решение. Кризата с опиоидите, която специалистите смятат за един от най-сериозните проблеми на американското здравеопазване, започва през 90-те години на миналия век.

Медицинското издание СТАТ (STAT) прогнозира, че ако не бъдат взети спешни мерки, то от свръхдози опиоиди в Съединените щати през следващите десет години могат да умрат около 500 000 души.

Хапчета изчезват от аптеките

Девет медикамента без разрешение за употреба

Телеграф  стр. 21


Пациенти се жалват за изчезнали хапчета от аптеките всеки ден. За последния месец сигналите, които са постъпили, са повече от 30.

Това каза за изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова пред Zdrave.net.

Проверката на асоциацията показва, че седем от илачите са дерегистрирани, девет са без разрешение за употреба у нас, а четири са налични в аптечната мрежа. Останалите продукти са с временно преустановен внос.

Запазва се статистиката в 65% от случаите причините за недостига да са свързани с временно или трайно преустановен внос на лекарства, а 22% да са поради напускане на пазара и дерегистриране на лекарствени продукти. До този момент общият брой подадени сигнали са 597, всички те са в онлайн платформата за пациенти към днешна дата.

От БАРПТЛ предлагат при сега отворения за промени Закон за лекарствените продукти в хуманната медици направят и необходимите промени, касаещи паралелния внос.

Сред тях са спешен внос на лекарства при констатиран недостиг, като се намали срокът от 45 дни на три седмици, както и дерегестрираните лекарства с доказана терапевтична ефективност също да бъдат обект на паралелен внос.

По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти и на ИАЛ в периода 2014-2017 г. дерегистрираните лекарства са 1512, а над 300 са за 2018 г. През 2017 г. от 327-те дерегистрираните нито едно не е заради проблем с лекарствената безопасност, а само заради неизгодни условия за вносителите.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев: Ваксините не сриват имунитета

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 23


Здравните власти готвят промени в имунизационния календар на България. Очаква се през 2020 година две ваксини да отпаднат и да се въведе една допълнителна. Ограничават се приемите на пневмококовата ваксина от три на два. Според изследвания при двукратен прием се постига същото ниво на защита. Затова експертите настояват да отпадне третият прием на 6-месечна възраст. Ще бъде премахната и проба манту при 11-годишните деца. Въвежда се допълнителна имунизация срещу коклюш на 12 години, заради увеличаването на случаите в световен мащаб. Какво налага тези промени и кои са най-честите митове за ваксините обяснява пред „Здравен Телеграф“ главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Ревизията на календара се налагат заради промени в заболеваемостта, появата на нови ваксинални препарати и трупането на опит в инунизационната практика.

Основната цел е да се осигури най-добрата защита на децата. В тесните професионални кръгове тези промени се обсъждат повече от 2 години, уточнява докторът. Българският имунизационен календар не е от най-натоварените. По света има такива, в които са включени 15-20 вида ваксинации. Натовареността му зависи от болестите, които върлуват в съответната държава.

От над 60 заразни заболявания, които се разпространяват по-масово в България, има възможност да предпазим хората от не повече от 11-12.

Тежки болести като детски паралич, морбили и тетану крият риск за живота. Няма логика да имаш този ефективен механизъм и да не се възползваш от него. Животът непрекъснато ни показва какво се случва като пренебрегнем възможността за защита от опасни инфекции. Например в Украйна има над 100 хиляди заразени от началото на тази година, а епидемията продължава вече трета. Десетки са почналите деца, родители и здравни работници. Според д-р Кунчев антиваксиналните движения у нас са доста по-тихи и мирни през последната една година, откакто възникна морбилната епидемия, защото се видя, че в 95 % от случаите заболелите са неимунизирани деца. Когато се допусне сериозен спад на имунизационното покритие, забравените болести се връщат и причиняват страдание и смърт.

Няма опасност имунната система на децата да се „претовари“ заради ваксини.

„Да се каже, че имунитетът ще се натовари от 10 или 12 имунизации, е смешно от научна гледна. Това е все едно да кажеш, че окото много ще се измори, ако цял ден гледа. Човек в детската възраст се среща със стотици хиляди и милиони антигени. През кожата, през лигавиците, през храносмилателния тракт малчуганите непрекъснато поглъщат различни антигени, които действат и съответно имунната система работи, за да изгражда защита срещу тях. Не е рано първите ваксини да се поставят веднага след раждането. Човек се ражда с имунна система, която да реагира още от първия ден. Детето в утробата е в една стерилна среда и след това изведнъж попада в свят, пълен с микроорганизми, бактерии и вируси и въпреки това се справя.

Така нареченият колективен имунитет е важен, за да няма епидемии.

Наличието на определен процент неимунизирани всъщност създава условия за възникване на епидемични взривове и епидемии. Ако незащитените хора са малко и разпръснати в обществото, то рискът не е голям. Когато обаче са в определени групи и формират така наречените неимунни джобове, там вече вирусът намира благоприятна среда. Примерът с морбили е перфектен защото той показа къде и в кои райони имаме занижено имунизационно покритие.

От медицинска и човешка гледна точка имунизацията не може да бъде въпрос на личен избор, а от юридическа имаме примери от почти всички страни в Европа, когато са се водили такива дела.

Съдилищата по такива казуси в Словения, Сърбия и Румъния са абсолютно единодушни, че здравето на детето седи над правото на избор на родителя. Това е абсолютно логично, защото ваксините пазят не само неговото, но и здравето на околните. Педиатрите у нас са по-внимателни. На Запад масова практика е да дори при температурата под 37,5 градуса и наличие на някаква инфекция, да се поставят ваксини. Ние сме дали право на личните лекари да отлагат имунизациите с няколко месеца, ако е необходимо, за да не се притесняват майките, уточнява д-р Кунчев.

***

Регистрират серум срещу варицела у нас

Шансът да имаме регистрирана ваксина за варицела, която да се продава на нашия пазар до година, е голям. „Дай боже това да стане, защото процесът е дълъг и тежък. Идеята е с промените в имунизационния календар тя да бъде въведена като препоръчителна, така че който желае да си я прави. Досега желаещите да ваксинират детето си я внасяха от Австрия или Гърция, но най-добре е тя да е налична в България. Възможността тя да е достъпна и безплатна смятаме да направим чрез една национална програма за варицела, но това ще стане вече, когато я имаме налична на пазара, обяснява д-р Кунчев.

Епохата на глупостта

Телеграф  стр. 12


Календарът се променя според актуалната епидемиологична обстановка в страната – например болните от туберкулоза у нас намаляват като брой, а се увеличават засегнатите от коклюш. И докато държавата се опитва да осигури адекватна ваксинопрофилактика на децата, има група хора, които не искат да се възползват от нея и не имунизират наследниците си. Да живееш в епохата на антибиотиците и ваксините, които са спасили милиони животи, и да се отричаш от тях, е безотговорно не само към собствените ти деца, но и към всички заобикалящи ги. За да може всички да сме защитени, трябва голям процент от населението да е имунизирано. В противен случай колективният имунитет, който ни пази, се срива. И така от епохата на ваксините отиваме в епохата на глупостта.

Тестват върху българи лекарства на бъдещето

Пускат илачи за грип и депресия, изпитват нова виагра

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 7


Българи тестват лекарства на бъдещето, които все още не са пуснати на пазара.

Действащите клинични изпитвания у нас, които все още набират участници, са 293. Това показват данните на онлайн платформата FindMeCure. По данни на Асоциацията на клиничните проучвания средно около 10 000 пациенти участват в тестовете, като всяка година стартират по около 200 нови. Междувременно някои приключват, други започват, а трети се удължават. Преди да започне да набира участници, всяко клинично проучване трябва да мине през одобрението на Изпълнителната агенция по лекарствата и Комисията по етика към здравното министерство.

Менингитът поникьоса майки в Търговище

Вземат проби от семейството, ако диагнозата се потвърди

Телеграф  стр. 17


Паника заради възможен първи случай на менингит скова майки в Търговище. Причината за тревогата им е детенце, което бе прието в болница със съмнения за опасната инфекция. 6-годишното момче се почувствало зле на 22 август. Прието било с висока температура, зачервено гърло, последвали припадък и гърч.

Клиничната картина насочва медиците към диагнозата менингоенцефалит. Взети са проби за допълнителни изследвания. Резултатите от Националната референтна лаборатория трябва да са ясни до дни.

Менингит паникьоса майки в Търговище

Телеграф  стр. 18


Паника заради възможен първи случай на менингит скова майки в Търговище. Причината за тревогата им е детенце, което бе прието в болница със съмнения за опасната инфекция. 6-годишното момче се почувствало зле на 22 август.

Гърч

Прието било с висока температура, зачервено гърло, последвали припадък и гърч. Клиничната картина насочва медиците към диагнозата менингоенцефалит.

Взети са проби за допълнителни изследвания.

Резултатите от Националната референтна лаборатория трябва да са ясни до дни. Ако бъде потвърдена диагнозата, семейството на детето ще бъде изследвано за положителност, каза Тодорина Филева, старши инспектор в дирекция „Надзор на заразните болести“ в здравната инспекция пред БТА.

Ако бъде потвърден, това ще е първи случай на менингоенцефалит за годината в Търговищко, допълни за БТА Тодорина Филева.

Заразяване

Заболяването е едновременно възпаление на мозъчната тъкан и мозъчната обвивка на гръбначния и главния мозък.

Зараззяването става чрез пръски, разговор, кихане, замърсени ръце. Характерни симптоми са бързо повишаване на температурата, повръщане и много силно главоболие.

За периода 12 – 18 август са отчетени също два случая на варицела, по един на вирусен хепатит А и на вирусен менингит и 18 на ентероколити. Заболелите от остри респираторни заболявания са четирима.

Безплатни прегледи в 25 града

Телеграф  стр. 18


Лекари от Александровска болница ще прегледат над 2000 пациенти с мобилна апаратура, която ще обиколи 12 общини в страната, съобщава БНР. Прегледите ще бъдат напълно безплатни. За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села се провежда поредното издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Това е програмата за социална отговорност, която има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони – Благоевград, Кърджали, Силистра и Хасково. В партньорство с фондация „Направи добро – Александровска“ през август и септември специалистите ще посетят общините Сатовча, Хаджидимово, Крумовград, Кирково, Тутракан, Ситово, Дулово, Стамболово, Харманли и Минерални бани, Венец и Каолиново. Тази година екипите от лекари се увеличават със специалист-пулмолог. Прегледите ще бъдат улеснени с мобилна диагностична апаратура. От стартирането на програмата досега в нея са се включили над 7000 души – близо 2000 деца, 5000 възрастни и над 200 местни предприемачи.

Епидемия от хепатит в русенки квартал

Жанета ЙОРДАНОВА

Телеграф  стр. 18


Епидемичен взрив от вирусен хепатит А е регистриран в квартал „Средна кула“ в Русе, съобщи началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ д-р Маргарита Големанова. Общо 13 са случаите досега в този квартал, като първият е от 10 юли. Засегнати са деца и тийнейджъри от ромски произход.

„Направихме проверка съвместно с представители на полицията и здравни медиатори в местата, където живеят децата, и установихме, че битовите условия са лоши“, поясни д-р Големанова. Къщите на заболелите били близо една до друга, а в една от тях имало надуваем басейн със застояла вода, който децата ползвали. Регистрирани са и 10 други случая на хепатит А в различни точки на града, като заболелите нямат помежду си връзка, каза д-р Големанова. Предприети са необходимите мерки за ограничаване на разпространението на болест на мръсните ръце.

Откриха Ешерихия коли във водата на две села

Телеграф  стр. 18


Откриха Ешерихия коли във водата на селата Крупен и Нейково, община Каварна.

„Тя не е годна за пиене, защото не отговаря на изискванията по микробиологични показатели за Колиформи и Ешерихия коли. Това съобщиха от общинската администрация на крайморския град, пише БНР. По думите им се препоръчва използването на бутилирана вода от търговската мрежа. При невъзможност за закупуване на такава, водата от чешмите трябва да се преварява, подчертават от общината. В средата на юли месец в десет варненски села водата също не беше годна за пиене, по данни на РЗИ. В някои от населените места имаше увеличение на нитратите, а в други бяха открити болестотворни бактерии. Веселина Божилова от РЗИ-Варна поясни тогава пред БНТ, че това е антропогенно замърсяване вероятно от интензивното земеделие, което в годините не може да се изчисти. Експертите препоръчват водата да се преварява, но предупреждават че когато става въпрос за нитрати, това не помага.

Доц. д-р Васил Каракостов, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ “ Св. Иван Рилски“: Лекуваме счупени прешлени за 3 дни

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 19


– Доц. д-р Каракостов, колко операции годишно се извършват в Клиниката по неврохирургия на болница „Иван Рилски“? Каква е разликата в интервенциите, които се извършват сега и преди 10-15 години?

– На базата на данните от НЗОК в клиниката се извършват средно около 2200 операции на година. Тя разполага с пет операционни зали, а на ден в тях се извършват от 10 до 13-14 интервенции. Неврохирургията търпи развитие всеки ден. Операциите като брой са се увеличили. Ако преди години са се извършвали около 1200-1300 операции годишно, то сега те се приблизително 50 % повече. Причина за това са технологичните нововъведения, които дават възможност да се правят за по-кратко време. Вече се използват специални микроскопи, с които по-лесно се виждат патологичните процеси. Въведоха се съвременни импланти, които правят хиругията много по-ефективна. Използват се ултразвукови аспиратори и ендоскопи, благодарение на които операциите са по-малко инвазивни, по-кратки като продължителност и съответно по-щадящи за пациентите, а в същото време се извършват с по-голяма точност.

– Вие сте специалист по гръбначна хирургия. Какви са новостите в тази сфера?

– В световен мащаб настъпи истинска революция в гръбначната хирургия отново благодарение на въвеждането на новите технологии. В по-голяма част от случаите гръбнакът е една структура, която или се чупи, или търпи някакви патологични изменения като туморно разрушаване или притискане на гръбначния мозък. Операциите на гръбначния мозък са сравними по сложност само със сърдечните, при които се спира сърцето. Затова е необходима съответната апаратура, а през последните десет години тя е осигурена. При операциите на главния и на гръбначния мозък при нас са прави диагностика, която е сравнима с тази на сърцето, т.е. записват се всички импулси от всяка зона, през която се минава, така че тази кардиограма преди и след операцията да бъде еднаква. Това гарантира, че функцията на органите, които командва мозъкът-ръце, пръсти, език, говор ще бъдат абсолютно запазени и съхранени. Това е най-важното в съвременната неврохиругия – да съхрани здравата тъкан, през която трябва да се мине, за да се стигне до болната.

– Дайте пример как новите техники повлияват лечението на пациентите?

– Ще дам пример с остеопорозата, която е социално значимо заболяване. Почти всяка втора жена в световен мащаб след 50-годишна възраст страда от нея, а това води до счупвания. Заради тях пациентите се прегърбват и започват да се снишават. Сега вече с една инжекция може да бъде подсилен увреденият прешлен, да бъде запълнен със субстанция, подобна на паста за зъби, която се втвърдява на 10-ата минута, така че той да бъде абсолютно здрав. Дори може да се повдигне, като се увеличи обемът му, така че до известна степен да се изправи тази гърбавост или тази кривина. Самата процедура трае 40 минути с подготовката. Престоят в болница е около 3 дни максимум. Ефектът се отчита веднага след интервенцията.

Процедурата не изисква пациентът да бъде откъснат от обичайния си начин на живот.

За да се постигне подобен резултат, преди години са използвани корсети, които се носеха от 6 до 9 месеца, и болните пазеха леглото дълго време, което за по-възрастен човек, над 70 години, е пагубно, защото всяко нарушаване на двигателната му активност води до нарушаване на дишането, кръвен застой и емболии.

– Има ли възрастови ограничения за този тип интервенция?

– При малките пациенти до седем годинки не е препоръчително да се прилага този метод. Причината е, че се смята, че това би нарушило естественото развитие на костите, а и самата методика изисква рентгенов контрол. Хубаво е при децата да се избягва правенето на рентгенови снимки. Но ако е необходимо и това е единственият начин, се прави.

– А има ли максимална възраст?

– Не.

Най-възрастният ни пациент беше 92-годишна жена. Тя беше паднала на стълби в апартамента си. На втория-третия ден след процедурата си отиде вкъщи.

Няколко месеца след това разбрахме, че продължава да се среща с приятелките си на кафе. Голяма част от тази минимално инвазивна гръбначна хирургия е хирургия на болката. Има съвременни апарати, с които е възможно да се уцели точно станцията, която разпределя болката, и тя да бъде приспана, т.е да бъде потисната с определен тип микроелектроди, така че човек да не усеща болка. Това се прилага и при пациенти, които имат тежки травми след катастрофи, при които гръбначният мозък е увреден до такава степен, че е невъзможно да се подобрят двигателните функции, но пък болните изпитват много силна болка и това им пречи да извършват кинезитерапия, физиотерапия и упражнения.

– Кога един човек трябва да се обърне към неврохируг и какви съвети бихте дали на пациентите?

– Ако един човек получи болка в кръста и тя обхване и единия му крак, нормално е той да започне да се лекува с медикаменти. Стандартно в рамките на 5 дни около 70% от пациентите изпитват облекчение и се връщат към своето ежедневие. 20% от тях се нуждаят от болнично лечение с определени инжекции, вливания и манипулации, за да се подобрят и отново да се върнат на работа. Между 5 и 8% обаче не получават подобрение в рамките до 20-ия ден. В такива случаи е задължително да се потърси каква е причината за болката, т.е. да се направят образни изследвания, каквито са магнитният резонанс и скенерът. Ако се открие дискова херния, която притиска нерв, т.е. проблемът е механичен, пациентът задължително трябва да се консултира с неврохирург. Дали ще вземе решение за операция или не това е негово право, но той трябва да бъде информиран и трябва да знае какъв е благоприятният изход.

Организмът е уникален датчик. Болката е вид аларма.

Тя дава основание да се сметне, че нещо не е наред и трябва да се изясни причината за нея. Тя е като алармата в една къща – или означава, че къщата е обрана, или че датчикът се е включил погрешка. В случая организмът не греши. Когато болката, като едно мастилено петно върху лист се разширява, и не се повлиява, а става все по-прогресивна, по-дълготрайна или по-силна, тогава трябва да се обърнем към специалист.

– Навреме ли търси помощ българският пациент? Има ли случаи, при които прекаленото изчакване е довело до големи усложнения?

– Сещам се за много такива случаи в практиката си. Има хора, които са с много възможности, но поради страх или поради недостатъчно коректна информация забавят извършването на операция. Така след нея се налага месеци тежка рехабилитация, за да възстанови до известна степен загубената функция. Има и такива, които, както се казва, до дупка използват всякакъв вид алтернативни методи, включително такива, които са малко ефективни, за да избегнат една операция. Самите лекари, които са в доневрохиругичната помощ, ги плашат, като казват, че тя е рискована и води до чести рецидиви, а истината е, че те са между 3 и 7% в първите 5 години. Това показва световната практика. Няма разлика в тези проценти при нас и във водещите световни клиники. Много е важно когато пациентът дойде при лекаря, да не е получил вече парализа или пареза, които са много спешни индикации да бъде опериран. И това трябва да му се каже – вие имате пареза на крака, не можете да го движите, да го вдигате, нямате чувствителност на ходилото, най-добрият вариант е да се оперирате, защото това може да доведе до трайни последици.

– Как в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ задържате младите специалисти?

– През последните 3-4 години нямаме текучество на хора. Напротив, всеки ден на рапорта има поне трима студенти или специализанти, които доброволно идват и наблюдават операциите. Имаме петима специализанти, двама от които ще правят дисертации. Основният мотив навсякъде е възможността младите специалисти да се развиват и да получават добра заплата. При толкова операции все пак възможностите да бъде мотивиран финансово човек са по-големи.

За мен по-важното е не че апаратурата е на съвременно ниво, а че хората, които работят тук, са изключително добре квалифицирани. Всеки един е имал възможност да се обучава във водещи клиники в чужбина.

За мен по-важното е не че апаратурата е на съвременно ниво, а че хората, които работят тук, са изключително добре квалифицирани. Всеки един е имал възможност да се обучава във водещи клиники в чужбина.

Няма нещо, което се прави в сферата на неврохирургията по света, което да не се прави в тази клиника.

***

Кой е той:

• Завършва медицина в МУ – Пловдив през 1982 година

• Работил е като детски лекар в Бърза помощ. През 1986 г. придобива специалност по неврохирургия. Специализира спинална микроневрохирургия през 2005-2007 г. в „Шоен клиник“ – Мюнхен – Германия, под ръководството на проф. М. Майер. Лектор и демонстратор към Европейския клон на Световната гръбначна асоциация „AOSPINE“. JOSPIN-Europ“ му присъжда през 2011 г. „Платинен статус“ за гръбначна хирургия с валидност до 2014 г.

• От три години е шеф на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Тестват върху българи лекарства на бъдещето

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 20-21


Българи тестват лекарства на бъдещето, които все още не са пуснати на пазара. Действащите клинични изпитвания у нас, които все още набират участници, са 293. Това показват данните на онлайн платформата FindMeCure. По данни на Асоциацията на клиничните проучвания средно около 10 000 пациенти участват в тестовете, като всяка година стартират по около 200 нови. Междувременно някои приключват, други започват, а трети се удължават.

Фази

Преди да започне да набира участници, всяко клинично проучване трябва да мине през одобрението на Изпълнителната агенция по лекарствата и Комисията по етика към здравното министерство. Веднъж стартирали, изпитванията преминават през четири фази. Фаза 0 е проучване в много ранен етап и цели да установи дали и как лечението влияе. Фаза 1 е проучване в ранен етап, като при него основната задача е да се определи дозата и безопасността на новото лечение. Фаза 2 пък има за цел да проучи по-подробно ефикасността и страничните ефекти на лечението. Фаза 3 е проучване на финален етап, преди да бъде пуснато на пазара. В последната фаза 4 се наблюдава дългосрочният ефект от лечението, което вече е пуснато на пазара. Докато това се случи, новите продукти изминават дълъг път, който може да продължи 7-8 години. Обикновено по-малко от половината експериментални медикаменти стигат до пазара. Дори и тогава обаче това не гарантира, че те ще бъдат достъпни за всички пациенти. Причината е, че много често те са скъпи и ако не се покриват от здравната каса, малка част от хората могат да си ги позволят. Така дори и продуктът да получи разрешение за употреба, той може да остане „на изчакване,, още 2-3 или повече години.

Разходи

Не всички клинични проучвания се отнасят до медикаменти. В някои случаи например се проучва определена терапия или комбинация от лекарства, в други се тестват продукти, в трети – медицинска техника, и т.н. Независимо от това за какво е проучването, участниците трябва се включват в него напълно доброволно и подписват договор с редица клаузи. Често в първата фаза се набират здрави доброволци. Те дори получават заплащане, което не е под формата на възнаграждение, а като компенсация за пропуснати ползи по време на изследването и за възстановяване на транспортни разходи. Едва около 10% от участниците получават средства.

Повечето от тях се включват безплатно, тъй като са пациенти, които се подлагат на експериментално лечение с цел подобряване на състоянието им или излекуване. По този начин те получават достъп до най-новите и модерни лекарства, които иначе биха им стрували хиляди левове. Освен това по време на тестовете болните са под непрекъснат лекарски контрол и за тях се осигуряват безплатни изследвания и придружаваща терапия, например ако са болни от диабет. Статистиката показва, че общите инвестиции на фармацевтичните компании в клинични изпитвания у нас надхвърлят 150 милиона лева годишно.

Критерии

Участниците в клиничните изпитвания трябва да отговарят на редица критерии. Започва се от възраст и пол, преминава се към ясна идентичност за индикациите на заболяването, след това дали има съпътстваща терапия, друг тип усложнения и т.н. Пациент, който вече участва в клинично проучване, не може да се запише за друго. Понякога са налице и навици или начин на живот, които могат да се отразят на медикамента и поради тази причина дискредитират кандидата. В много от случаите пък се налагат ограничения. Например по време на изпитването да не се яде определена храна или да не се консумира алкохол. Най-често има и изискване за контрол на бременността. Някои съвременни терапии са трудни и тежки за организма. Обикновено в тези случаи има много строги критерии, които задължават участниците да контролират репродуктивните си намерения. Така докато трае изпитването, те трябва да се откажат да имат деца.

Период

Голяма част от действащите у нас клинични изпитвания са в трета фаза, но все още са отворени за участници. Така на път към пазара постепенно се отправят нови медикаменти за грип и депресия, за анемия, астма, гъбички, диабет и др. Данните на FindMeCure показват, че в момента се изпитва и нова виагра. Лекарството за еректилна дисфункция се тества върху мъже на възраст от 18 до 70 години, които имат медицински доказан проблем. Те обаче трябва да участват с партньорките си и ще бъдат длъжни дадщавят секс в определени дни. Тестовете се правят в пет града на страната. Това е и един от примерите, в които се изисква участниците да се откажат от забременяване за период най-малко 3 месеца, преди да започне изпитването, и най-малко 1 месец след последното приложение на изследваното лекарство. Психиатрични, сърдечносъдови заболявания и мигрена са само част от противопоказания за участие. Няколко пък са клиничните проучвания, насочени към деца. Пример за това е тестване на лекарство за пневмония, в което могат да се включат участници между 3 и 17 години с вече поставена диагноза, както и друго, което набира малчугани с частични пристъпи на епилепсия. Има проучване и на болкоуспокояващ медикамент, който вече е тестван при възрастни, а сега се изследва дали е безопасен за употреба при деца и юноши с дългосрочна болка. В тестов период е и ново адаптирано мляко. Целта на изпитването е да покаже, че бебетата, хранени с него, растат еднакво с тези, които са изцяло на кърма.

***

Най-много са за дерматит и болест на Крон

Проверка в онлайн платформата FindMeCure показва, че най-много са лекарствата, които в момента се тестват, за болест на Крон. Това рядко хронично автоимунно възпалително заболяване на червата. Лечението му засега е силно ограничено. Много са и изпитванията за лечение на атопичен дерматит, което също все още е предизвикателство за съвременната медицина. Най-често пък у нас се правят клинични проучвания в областта на онкологията, онкохематологията, сърдечносъдовите заболявания и централната нервна система, което включва неверология и психиатрия.

***

Търсят терапия за едно, откриват за друго

В историята има десетки случаи на клинични изпитвания, които започват с една цел, а финишират със съвсем различно откритие. Дори такава е историята на виаграта, която също се появи при такова проучване, само че лекарството се тестваше за сърце. Неотдавна учени съобщиха, че чип в мозъка може да бори затлъстяване с ток, когато преяждаме. Първоначално обаче продуктът е разработен от компания за медицински технологии за лечение на хора с епилепсия. Веднъж имплантиран в мозъка, чипът записва мозъчната активност непрекъснато и причинява лек електрически удар, когато открие специфичен модел на дейност, сигнализиращ за началото на припадък. Този удар е предназначен да спре пристъпа, преди да започне. Учените обаче открили, че същата техника може да се използва за потискане на поведението на мишки при хранене.

***

Повечето започват на сляпо

Голяма част от проучванията започват на сляпо. Пациентите се делят на две групи – едните получават изпитваното лекарство, а другите – т.нар. плацебо, но нито един от участниците не знае в коя група попада. Впоследствие изпитването става отворено. Тогава всички знаят, че се лекуват с изпитвания медикамент. Много често обаче този период се удължава във времето. Така някои проучвания започват със срок от две години, а продължават по пет и дори повече.

Хотелиер и шефът на Пирогов с черноморски Оскари

Телеграф  стр. 7


Шефът на хотел „Анел“ Ангел Симеонов и директорът на „Пирогов“ д-р Асен Балтов ще получат черноморски оскари за „Личност на годината“.

Церемонията е на 30 август в Созопол. Титаните на родната сцена Васил Петров, Силвия Кацарова и Панайот Панайотов ще пеят на сцена върху скалите над морето и ще изпълнят песни по текстове на поета меценат Ангел Симеонов. Самият той ще получи статуетка за принос в духовното развитие на страната. В двата му хотела е събрана колекция от картини, пластики и скулптури, която няма аналог у нас.

Като директор на най-натоварената болница у нас проф. Балтов не пести време и труд. Служителите му признават, че за него няма почивка – лекува и в събота, и в неделя. Дори по време на лятната си отпуска, докато е във вилата си на Южното Черноморие, докторът помага на летовници с ортопедични травми и се отзовава на всеки, който се нуждае от лекарска помощ.

Водещият турски пластичен хирург Д-р Аслъ Датлъ: Жените искат стегнат бюст, мъжете плочки на корема

Дупето на Ким и устните на Кендал са най-предпочитани

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 22


Д-р Аслъ Датлъ е водещ специалист по пластична, реконструктивна и естетична хирургия. Специализирала в престижния Истанбулски Университет и е завършила магистратурата си в „Мюнстер,, Германия. Носител е на множеството международни награди, а към настоящия момент работи към болница „Медикал Парк,, в Истанбул. Д-р Датлъ е гостувала в страната ни, а само след няколко дни отново ще бъде у нас. С нея говорим за впечатленията й от България и последните тенденции в пластичната хирургия.

Милиони жени по света желаят да притежават устните на Анджелина Джоли и скулите на Кийра Найтли. С времето обаче разбиранията за красота се променят, а заедно с тях и избора на коя знаменитост да приличаме.

„Много често се сблъскваме с желания за корекция на дадена област като се дават примери с някоя известна личност, но старанието пациентите да приличат по всичко на някого, ни кара да се замисляме и да сме внимателни , казва водещият специалист по пластична хирургия д-р Аслъ Датлъ. По нейни впечатления през последните години предпочитани личности са семейство Кардашиян. „Жените все по-често искат да имат дупето на Ким и устните на Кендал Дженър“, казва още експертът. Според нея социалните мрежи са оказали огромно влияние върху предпочитанията на пациентите. „Много дълго време те се стремяха към към екстремни резултати, но напоследък все по-често желанието е за по-натурален вид и корекции, които се доближават до естественото“, казва д-р Датлъ.

Тенденции

„Преди няколко месеца бях в София и харесах много България и хората. Направи ми впечатление, че са много усмихнати и обръщат голямо внимание на красотата. Всички български пациенти, с които се запознах бяха във фит форма и в добро здравословно състояние. Знаете, че в много страни наднорменото тегло е голям проблем, но в България, благодарение на здравословното хранене и генната предиспозиция този проблем е рядък“, споделя впечатленията си водещият пластичен хирург и допълва „Нацията ви се състои от много красиви жени и мъже“. По време на консултациите д-р Датлъ е забелязала, че повечето българки се интересуват от естетичната хирургия на гърди и лифтинга на лице. Такива са и световните тенденции. Мъжете обаче също все по-често се обръщат към пластичен хирург. „В моята клиника съотношението мъже-жени е 4:6. Значи при 10 кандидати, четирима са мъже. Най-предпочитана корекция е ринопластиката (корекция на носа – авт.бел)“, разказва още специалистът. Българите, които д-р Датлъ е консултирала са проявявали интерес и към и скулптуриране на тялото. „В последно време стана много популярна така наречената „sixpack surgery“ (операция за плочки на корема — авт.бел). Мъжете все по-често търсят консултация за този вид операции“, казва още турският експерт.

Кандидати

По думите на д-р Аслъ Датлъ обаче, за да. си кандидат за пластична хирургия, трябва да уважаваш своето тяло. „В случаите, когато човекът не се харесва като цяло, той подлежи на психиатрична консултация. В останалите случаи обсъждаме какви са вариантите за корекции на частите от лицето и тялото, които притесняват пациента“, обяснява специалистът. По думите й друга търсена корекция е тази на краката. Процедурата е позната като Tight lift и е за изглаждане на горната част на бедрата. „По принцип пациентите идват при нас с оплаквания от търкане на отпуснатата кожа по вътрешната част на бедрата след намаляване на теглото. Много често тази процедура я комбинираме с липосукция“, казва още тя. Пластичният хирург обаче предупреждава, че след интервенциите може да има остатъчни постоперативни белези. В тези случаи се препоръчва лазерна терапия. „Разбира се, тази процедура не премахва напълно белезите. Преди операциите обстойно обяснявам на пациентите си за белезите, които могат да останат“, казва д-р Датлъ.

***

Прави безплатни консултации на морето

Д-р Аслу Датлъ ще проведе безплатни консултации на морето. На 30 август водещият пластичен хирург ще бъде в Бургас, а на 31 август във Варна. За целта е необходимо предварително записване на час на телефон 0888 688 805. Основните направления , за които може да получите консултация от Датлъ са: фейс- и боди- лифтинг, реконструктивна пластика и оперативна корекция на устните, корекция на скули, естетична ринопластика, пластична гръдна хирургия и мъжка гръдна пластика, абдоминопластика и липосукция, блефаропластика (пластика на около очна област), корекция на уши, бракиопластика (корекция на ръце), корекция на крака, кожно-ракова хирургия, покриване на дефекти в различни области на тялото, ментопластика и др.

***

Морето поне месец след операция

„Действието на слънцето върху кожата, обличането на корсети, плановете за почивки и топлия климат, са причина по-бавно да спада отока след операцията. Тези фактори са важни,,, казва специалистът по пластична хирургия. Ето защо е важно преди интервенцията да се направи точен план за периода на възстановяване. „Оперативните рани не трябва да се излагат на слънце, а почивките трябва да се предвиждат поне 1 месец след операцията. Освен това не трябва да се носят корсети,,, казва д-р Датлъ. Ако тези инструкции се спазват, оперативните интервенции са приложими във всеки сезони включително и през лятото.

$572 млн. глоба за фармацевтична компания в САЩ

Телеграф  стр. 25


Американски съд осъди компанията „Джонсън енд Джонсън“ да плати 572 милиона долара на щата Оклахома, предаде АФП.

Според съда компанията е допринесла за кризата с опиоидите, която доведе до смъртта от свръхдози на десетки хиляди хора. „Кризата с опиоидите опустоши щата Оклахома“, заяви съдията, постановил решението. Магистратът мотивира решението си с аргумента, че компанията е разпространила на пазара болкоуспокояващи, които са въвеждали пациентите в заблуждение. По този начин съдът уважи иска, предявен срещу .Джонсън енд Джонсън“ от прокуратурата на щата Оклахома.

Компанията обяви, че ще обжалва съдебното решение. Кризата с опиоидите, която специалистите смятат за един от най-сериозните проблеми на американското здравеопазване, започва през 90-те години на XX в. Медицинското издание STAT прогнозира, че ако не бъдат взети спешни мерки, от свръхдози опиоиди в САЩ през следващите десет години могат да умрат около 500 000 души.

Блъф

Деси ВЕЛЕВА

Дума   Стр. 1


Всичко у нас процъфтява. И износът, и производството, и инвестициите, имаме бюджетни излишъци и липса на безработица. Държавата буквално се къпе в банкноти. Само за заплатите на едни медицински сестри не може да се намери някой и друг скътан лев. Излезе, че времето за обещаното увеличение на заплатите им не е дошло. То се е притулило някъде във второто полугодие. Ама къде точно, не е ясно.

Месеци наред гледаме протести на мизерстващи здравни специалисти и слушаме обещания на благоденстващи управляващи. Първите искаха достойно заплащане на труда си, вторите губеха всякакво достойнство в голословни клетви.

Милиони левове уж се превеждаха, прехвърляха, пренареждаха, стояха нейде в очакване да влязат в сестринския джоб. Всичко се оказа голям блъф. Закономерен резултат от едно некадърно управление, съпътствано от лъжи.

И така днес пари за медицински сестри, акушерки, фелдшери и лаборанти няма. Има само за магистрали и самолети. Защото здравните специалисти не са достатъчно приоритетни. А и явно са свикнали с безпаричието и мизерията. Може да почакат до изборите. Пък след тях ще видим. Дали ще се намери нещо?

Отново излъгаха медицинските сестри

Увеличението на парите – евентуално след септември

Дума   Стр. 1


Медицинските сестри пак останаха излъгани за заплатите си. Все още те масово не са получили обещаното увеличение. Оказа се, че чаканият ръст бил насрочен евентуално за след септември. Това става ясно от писмо на Министерството на здравеопазването. В него обаче не се уточняват нито крайният срок, нито причините за отлагането. В момента сестрите получават между 590 и 620 лв. Само на няколко места се появиха информации за увеличение на заплащането със 100-200 лева.

Неколкократно здравният министър дава обещания за допълнителни пари за здравните специалисти, като срокът непрекъснато се удължаваше. В последните месеци здравните работници излизаха на редица протести, а за 11 септември са обявили национален протест.

Отлагат увеличението на заплатите на сестрите

Здравните специалисти щели да вземат повече след септември, те готвят национален протест и блокади

Дума   Стр. 4


Увеличението на заплатите на медицинските сестри се отлага. Това щяло да стане през втората половина на годината. Новият срок е уточнен в писмо на Министерството на здравеопазването, но не става ясно каква е причината за отлагането. „Министерството на здравеопазването ще продължи да следи и да анализира равнището на достигнатите възнаграждения в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ, като по-съществени промени се очакват след отчета за деветмесечието“, се казва в писмо на ведомството.

В подписания в края на миналата година Колективен трудов договор се предвиждат заплати от 950 лв. на медицински сестри, фелдшери, акушери, лаборанти. Въпреки протестите, обещанията, отпуснатите допълнителни пари в системата в много болници увеличение на заплатите все още няма. Сестрите масово получават заплати между 590 и 620 лв. Само на няколко места се появиха информации за увеличение на заплащането със 100-200 лева.

Това е и причината медицинските сестри да готвят за 11 септември нов национален протест и да възнамеряват да блокират площада пред Народното събрание. Очакват се и всекидневни ефективни протести.

ДУМА припомня, че здравните специалисти протестират от март. Премиерът Бойко Борисов и здравният министър Кирил Ананиев неколкократно дадоха различни срокове за увеличение на заплатите вследствие на няколко транша.

Ананиев заяви, че от 1 юни няма да има медицинска сестра в България, която да получава по-ниска заплата от 950 лв. Впоследствие срокът стана юли. Междувременно здравното министерство направи централизирана методика за формиране на заплатите и разпределение на разходите в болниците.

Засега от здравното ведомство не отговорят на въпросите имат ли данни в колко и кои болници е постигнато увеличение на заплатите за медицинските специалисти, с колко лева средно е увеличението, ако има такова, къде няма вдигане на заплатите и защо.

Обикновен цинизъм

Теофан ГЕРМАНОВ

Земя  Стр. 1


Четири милиарда е доплатил българинът в болниците! Това призна шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев, който разкри шокиращи примери за това как болничните власти си намират поводи да бръкнат в джоба на пациента. От 5 лева такса стол за придружител до 80 лева за шапка за баня, четка и паста за зъби, които са определени като ВИП – услуга. ВИП, но не по желание, а по задължение… Леглоденят (винаги е много грозно да облечеш в бюрократични термини човешката болка и неволя) е от 70 до 120 лева. Казано по друг начин – два комплекта F-16 са отишли от нашите джобове в болничните каси, а ако ти се случи нещастието да попаднеш в болница, ще трябва да плащаш цена, съпоставима с тези в хотелите на Слънчака. Дали скоро в болницата няма да ни поискат и „дишане на въздух“!? Системата наистина ни убива – на час по лъжичка, с особен цинизъм. От реална здравна реформа нямат интерес нито частните болници, нито здравните чиновници, нито държавните здравни заведения, които преходът обърна на търговски дружества. Лекарите, дали клетва да бъдат хуманисти, борещи се за здравето и живота на ближния, са превърнати в търговци, чиято цел е да сътворят нова схема за печалба. А българските лекари бяха едни от най-добрите в света – компетентни, грижовни, готови да помагат. Нима Системата ги направи търговци в Храма!? Здравето е превърнато в привилегия за малцината богати, но какво правят бедните пациенти – 800 000 работещи бедни, 2 000 000 пенсионери, семействата с деца, че даже и крехката БГ-средна класа. Оказва се, че заболяването е двойно зло – за тялото и за джоба. А не бива да е така – европейският подход е здравеопазването да е грижа, а не търговия, осигурява се достъпно здравеопазване, държавна помощ за лекарства, за престой в болница, доплащане има, но то е в поносими за пациента размери, а не е равнозначно на дългово робство. Цинизмът също трябва да има граници, не може да търсиш печалба от хорското нещастие, не можеш да подложиш цялата нация на колективен геноцид, докато правиш счетоводни сметки. Защото човещината няма цена. И тук е мястото на държавата. Ако тя не си влезе в ролята да озапти печалбарството, да наложи дисциплина, да запази държавните и общинските болници и спре потока от народни пари в частните болници, тя ще загуби най-важното – народа си.

 

Над 500 млн. глоба за кризата с опиатите в САЩ

Труд   Стр. 19


Съд в щата Оклахома постанови глоба в размер на 527 млн. долара за фармацевтичната и козметична компания „Джонсън и Джонсън“ за ролята й в създаването и задълбочаването на кризата с пристрастяването на американците към легални болкоуспокояващи опиати, предаде АП. Средствата от глобата ще бъдат насочени към лекуването на десетки милиони зависими. От компанията обявиха че ще обжалват съдебното решение. Над 400 000 души са загинали в САЩ в резултат на предозиране с легални опиати между 1999 и 2007 г., посочва агенцията.

„Джонсън енд Джонсън“ осъдена да плати глоба рекорд – $572 млн.

24 часа   Стр. 12


Компанията „Джонсън енд Джонсън“ беше осъдена да плати рекордна глоба от $ 572 млн. на щата Оклахома. Американски съд постанови, че козметичната фирма е допринесла за кризата с опиоидите, която доведе до смъртта от свръхдози на десетки хиляди хора.

Съдията се мотивира с аргумента, че „Джонсън енд Джонсън“ разпространила на пазара болкоуспокояващи, които въвеждали пациентите в заблуждение. Компанията обяви, че ще обжалва решението.

Свински органи ще ни направят по-дълголетни

Сега   Стр. 18


Възможно е модифицирани свински сърца да бъдат трансплантирани на хора само след няколко години, заяви хирургът Терънс Инглиш, извършил първата успешна трансплантация преди 40 години във Великобритания. Говорейки по повод 40-годишнината от революционната си хирургия, сър Инглиш каза, че бивш негов асистент от 1979 г. ще се опита да замени човешки със свински бъбрек по-късно тази година.

Експертите смятат, че това може да положи основите за по-сложни трансплантации на животински органи в човешкото тяло в процес, наречен ксенотрансплан-тация.

„Ако резултатът от трансплантация на бъбрек от прасе на човешко същество бъде задоволителен, много вероятно е само след няколко години да можем да направим същото със сърцето“, твърди 87-годишният англичанин пред „Сънди телеграф“, цитиран и от БГНЕС. „Ако това „сработи“ с бъбреците, ще „сработи“ и със сърцето… Това ще промени всичко, що се отнася до трансплантациите“, обясни той.

Свинското сърце има много подобна анатомия с човешкото сърце, така че се използва като модел за разработване на нови лечения. Сърдечните заболявания в момента се считат за глобален проблем, прераснал в пандемия, засягаща най-малко 26 милиона души по света. Учените се надяват, че използването на свински сърца би могло да допринесе за разработването на революционен метод за човечеството за справяне със сърдечно-съдовите заболявания.

Д-р Иван Георгиев: Диагнозата рак на гърдата отдавна не е присъда

Иновативна техника на лъчелечение намалява натоварването на сърцето с над 50%

Яна АНГЕЛОВА

Жълт Труд  Стр. 35


Д-р Иван Георгиев е водещ специалист в Клиника по лъчелечение, Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център. От няколко години в клиниката се прилага рутинно техника на лъчелечение на лява гърда с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух, която е по-щадяща и намалява лъчевото натоварване на сърцето с над 50%. Постига се намаляване на лъчевото натоварване не само на сърцето, но и на бял дроб и контралатерална млечна жлеза. Методиката е класирана на първо място в Европа в състезание за дозиметрично планиране при лъчетерапия на онкоболни пациенти и е представена по време на годишната конференция на Европейското дружество по радиационна онкология през 2018 г. Към момента в Онкологичен център с този метод са лекувани над 300 пациентки. Разходите по лечението се покриват от НЗОК.

– Д-р Георгиев, с напредването на технологиите, днес диагностиката и лечението дават много голям шанс на онкоболните пациенти. Можем ли да бъдем по-спокойни, че диагнозата рак на гърдата например вече не е присъда?

– Тази диагноза отдавна не е присъда, особено със скока в равитието на съвременните технологии в лъчелечението и фармацията. В България постигаме такива резултати по отношение на туморен контрол и преживяемост, за които преди 10 години не смеехме да мечтаем. Лечението на пациентките до голяма степен е персонализирано, това 100% се отнася за лъчелечението при пациентки с рак на млечната жлеза. Всяка от тях се лекува по индивидуален, персонализиран по нейното заболяване и анатомични особености, план.

– В какъв процент от случаите при рак на гърдата се прилага лъчелечение?

– Според някои автори следоперативно лъчелечение е показано при 95% от пациентките. Необходимостта от него зависи от стадия и вида на оперативното лечение.

– Има ли разлика при облъчване на лява и дясна гърда?

– Един от най-важните органи, които са застрашени от увреждане при лъчелечение на гърдата, е сърцето, което понякога е изложено на нежелано лъчево натоварване поради близостта до гръдната стена. Това е основен проблем в лъчелечението при рак на лявата гърда. Дозата в сърцето е право пропорционална на риска за развитие на исхемична болест на сърцето (ИБС), както и на риска за причинена от ИБС смърт. Ето защо са необходими техники за лъчелечение, които да минимизират дозите в здравите тъкани и органи, без да се прави компромис с дозата в облъчваната зона.

– Миналата година спечелихте престижното второ място в конкурс за иновации в здравеопазването за прилагането на уникална техника. Разкажете ни какво представлява тя?

– В Клиниката по лъчелечение Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център въведохме техника на лъчелечение с контролирано дишане при дълбоко поемане на въздух (voluntary deep inspiration breath hold -DIBH), която се понася добре от пациентките и намалява лъчевото натоварване на сърцето с над 50%. В резултат на демонстрираните предимства техниката е възприета като рутинна практика в лечението на пациентки с карцином на млечната жлеза в клиниката. Проведохме и първото по рода си проучване в България сред 200 пациенти, което демонстрира предимствата на тази техника. Анализът ни беше представен на няколко международни конгреса, включително на 37-ата годишна конференция на Европейското дружество по радиационна онкология (ESTRO) през 2018 г. Нещо повече, методиката е класирана на първо място в Европа и сред първите 5 най-добри центрове в света в международното състезание Radiation Knowledge Initiative Competition 2018. Този метод на лъчелечение е достъпен за всички пациенти в нашата болница и разходите по него се покриват от здравната каса. До момента повече от 300 пациентки са лекувани с тази техника.

– Колко време продължава облъчването при този метод и има ли странични реакции?

– Няма разлика в продължителността на лъчелечението при пациенти с левостранна и десностранна локализация. Като цяло престоят на пациента на апарата е около 10-12 минути. За много хора в думата „радиация“ все още има нещо плашещо, въпреки че тя днес е много по-различна от лъчетерапията преди 5 години в България и има много голяма разлика с тази -отпреди 10 години. Процедурите са значително щадящи и по-добре поносими. Лъчетерапията е много по-фокусирана в областта, която трябва да бъде лекувана. Страничните ефекти от модулираното по интензитет лъчелечение, когато то се планира и изпълнява правилно, са много по-малки.

– От колко време прилагате тази техника в клиниката и какви са резултатите?

– Прилагаме техниката от около 3 години, постигаме намаляване на лъчевото натоварване не само на сърцето, но и на белия дроб и контралатералната млечна жлеза.

– Във всички стадии на заболяването ли може да се прилага тази техника?

– Специално тази се прилага при следоперативно лъчелечение, когато няма разпространение на заболяването в тялото – т.нар. метастазирало заболяване.

– За да се диагностицира заболяването навреме, колко често трябва една жена да прави профилактични прегледи за рак на гърдата?

– Разбира се, че едно онкологично заболяване се лекува по-добе, ако бъде открито в начален стадий. В България напоследък се въведоха множество скринингови програми, такива по линия на здравната каса, както и по линия на частните центрове. Моят съвет е жените да се информират за възмож* ностите за скрининг от личните си лекари или от профилирани специалисти, за да бъдат включени в такава програма. Доста голяма част от профилактичните програми не са особено популярни и пациентките не провеждат скрининг, но това трябва да се промени.

Водещ европейски кардиохирург смени сърдечна клапа през 6 см разрез

Сложната техника се прилага за първи път у нас

Жълт Труд  Стр. 36


Водещият европейски кардиохирург проф. Виктор Косташ заедно с екип кардиохирурзи от Аджибадем Сити Клиник Сърдечно-съдов център оперира 3 пациентки между 70 и 80 г. с патология на клапния апарат на сърцето и с висок риск за живота.

Трите хирургични интервенции бяха част от уъркшоп, проведен от екип на проф. Косташ с екип на отделението по Кардиохирургия с ръководител д-р Асен Келчев. Проф. Виктор Косташ е медицински директор на Център за сърдечно-съдови заболявания в град Сибиу, Румъния, с дългогодишна практика във Франция и Канада.

За първи път у нас беше използвана щадяща хирургична техника за подмяна на аортна клапа чрез малък разрез от 6 см с достъп през второ дясно междуребрие. Приложеният метод използва възможно най-безболезнения достъп до аортната клапа, като се запазва целостта на гръдната кост. Класическата операция се извършва през разрез от 20 см с отваряне на целия гръден кош. Минимално-инвазивната техника намалява времето за операцията, като се минимизира рискът от усложнения. Степента на следоперативна болка е в пъти по-ниска, редуцирана е и кръвозагубата. Пациентите могат да се раздвижват в пълен обем във възможно най-кратък срок – до 7-10 дни. Не е необходимо спазването на специален двигателен режим, спане по гръб, въздържане от вдигане на тежести и от шофиране, докато при пълно разрязване на гръдния кош в продължение на 2 месеца след операцията пациентите трябва внимателно да спазват редица препоръки, като избягват физическо натоварване.“Техниката е изключително авангардна, колегите в Румъния я прилагат от няколко години и имат над 500 извършени операции. Това е посоката на развитие на кардиохиругргията – подмяната на всички клапи и байпас хирургията да става през минимален разрез и без отваряне на гръдния кош. Техниката е модерна и изключително сложна. Следващата стъпка е внедряване на метода рутинно“, коментира д-р Асен Келчев.

Жена със спукан апендикс роди близначета

Жълт Труд  Стр. 36


Екип от Първа САГБАЛ „Света София“ извърши спешно цезарово сечение на 30-годишна пациентка с перфориран апендикс, бременна с близнаци. При постъпването в болницата тя се оплаква от силни болки в корема и втрисане. Наличието на данни за остър хирургичен корем карат специалистите да направят спешно цезарово сечение в 28 гестационна седмица. Така на бял свят се появяват две бебета – момче с тегло 1100 грама и ръст 33 см, и момиче -1030 грама, 30 см. Децата са заченати инвитро.

Екипът, извършил операцията – д-р Антон Баев, акушер-гинеколог, д-р Красимир Недялков, началник на Първо отделение по гинекология, д-р Екатерина Гилева, анестезиолог, и специализант д-р Лина Минковска, определя случая като изключително рядък.

Легионерска болест се хваща от застояла вода

Източвайте чешмите и душовете, ако сте отсъствали 5-6 дни от къщи

Яна АНГЕЛОВА

Жълт Труд  Стр. 36


След новината в британски медии, че двама англичани са се заразили от легионерска болест в хотел на Слънчев бряг и по-късно са починали в родината си, усилено се заговори за тази инфекция. Какво представлява тя, как става заразяването, как да се предпазим?

Легионелозата, известна още като легионерска болест, е тежко инфекциозно заболяване, което се причинява от аеробните бактерии Legionella pneumophila. Тя получава името си през юли 1976 г., когато се поява огнище на пневмония сред хората, присъстващи на конгрес на Американския легион в хотел във Филаделфия, САЩ. На следващата 1977 г. е изолиран причинителят. Установено е, че той се е развил във вентилационната система на хотела.

Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са франция, Германия, Италия и Испания, обясниха от здравното министерство.

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране (вдишване) на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртност достига до 10%. При диагностициране в начална фаза инфекцията се лекува ефективно с антибиотици.

Легионелите се развъждат в естествени и изкуствени водоеми – езера, блата, реки, а в топло време и във водопроводната система, ако тя не се използва известно време -душове, батерии на чешми, също и в климатици с водна циркулация.

Предпазните мерки включват поддържане на добра хигиена на водоснабдителните инсталации чрез механично почистване, химични средства, дезинфекция с гореща вода – 70-80 градуса (т. нар. „термален“ шок). Всички тези мерки ежегодно се предписват на хотели и други сгради от органите на общественото здраве и изпълнението им се проверява от здравните инспектори на РЗИ.

В домашни условия съветът на специалистите е, ако сте били на почивка и не сте пускали чешмите и душовете 5-6 дни, да ги оставите да се източат за няколко минути, като излезете от помещението, за да не вдишате случайно бактериите чрез водните аерозоли. Ако забележите признаци на лятна пневмония, веднага потърсете лекар, за да ви назначи антибиотично лечение.

Заболяването започва 2-10 дни след заразяване с висока температура, втрисане и мускулни болки. Белодробната инфекция предизвиква болка в гърдите, постоянна кашлица и затрудняване на дишането. Кашлицата може да бъде суха или съпроводена с изхрачване на секрет. Възможно е да се наблюдават още главоболие, умора, загуба на апетит, загуба на координация, гадене и повръщане, объркване и нарушаване на мисловните процеси.

Заболяването не може да бъде предадено от болен човек на друг.

27.08.2019

Национални телевизии

Само лекари ще могат да се занимават с диетика

БТВ, Новини в 12.00 часа


Хора, които не са лекари няма да могат да се занимават с диетика и лечебно гладуване. А самите методи ще бъдат изключени от списъка с алтернативите. Това предвиждат промени на здравното министерство.

Гледните точки от Мария Ванкова.

Репортер: Дълго време Мариана опитва да отслабне, ходи на фитнес, спазва диети, но без резултат.

Марияна Грънчарова: Реших да отида на лекар и открихме, с едно много просто изследване, че всъщност проблема е здравословен.

Репортер: Затова жената е категорична, че само лекари трябва да е занимават с хранене и диетика. Специалността е медицинска и се придобива като всяка друга такава.

В законодателството обаче диетиката и лечебното гладуване са включени в неконвенционалните т.е. алтернативни методи и могат да се практикуват и от хора със средно образование, завършили поне 4 семестъра във висше медицинско училище.

Д-р Росица Попова: Опасно е. Пациент е ходил при един такъв нутриционист, предписана му е високо белтъчна диета. Да, редуцирал е тегло, но в крайна сметка пациентът дойде при мен, беше с хронична бъбречна недостатъчност, кандидат за хемодиализа.

Репортер: От сдружението на нутриционистите отричат да работят с болни и да предписват диети. Професията им не е регламентирана у нас, за което пък те настояват.

Яна Данаилова: Работим само и единствено в посока повишаване на хранителната култура, популяризиране на здравословния начин на живот и на хранене. Ние сме един вид ментори.

Репортер: Предвижда се диетичните методи да се извадят от списъка с алтернативните защото са класически, а правото да практикуват алтернативни като акопунктурата например ще има само лекарите.

За БТВ новините Мария Ванкова.

Национални радиа

Затяга се контролът над надрегламентираните доплащания за лечение

 БНР, Новинарски час


Затяга се контролът над надрегламентираните доплащания за лечение. Ясно се определя какво плаща НЗОК и какво пациентът или допълнителен здравен фонд, каза пред Хоризонт проф. Валентин Игнатов, той е председател на Асоциацията на университетските болници. Коментарът му е по повод предложението на МЗ за промени в закона.

И в момента в Закона за лечебните заведения е разписано, че пациентите, които са здрваноосигурени, не трябва да заплащат за услуги, поети от здравната каса, но и сега има болници, които под различни форми нарушават това правило, посочи проф. Валентин Игнатов: „Някои от лечебните заведения си позволяват да предлагат такива услуги, които не могат да се квалифицират като услуги, например, преданестезиологичен (…). Това ясно и точно е разписано, че влиза в цената на клиничната пътека. Ако пациентът обаче иска да бъде точно еди-кой си анестезиолог, вече има ценоразпис на съответната болница. Както и ако пациентът желае да му се смени става, здравната каса заплаща до 1500 лв. за смяна на става, но в момента персонализираната медицина предполага да има за всеки пациент индивидуална става, тя обаче не струва 1500 лв. и тогава трябва да възстанови средствата за това лечение.”

По личен избор в и разписана медицинска декларация пациентът доплаща за избор на лекуващ лекар, избор на лекуващ екип, избор на хирург. Важното е това да става само на касата на лечебното заведение, за да се спре нерегламентираното плащане: „Нерегламентирано плащане е това плащане, което не се извършва на касата на съответното лечебно заведение, за което пациентът какво е платил не се знае, дали е за медицинска услуга, дали за битови подобрения, дали за консуматив, който касата плаща до една цена, а той доплаща консуматива, който той си е избрал. Здравната каса в лицето на д-р Дечев в момента е решила точно и ясно да каже във всяка клинична пътека какво се заплаща.”

С тази регулация чрез промяната в закона ще се установи и колко е реалното доплащане в системата, смята проф. Игнатов.

В общинските болници няма как да се вземат пари под масата за лечение

БНР


В общинските болници няма как да се вземат пари под масата за лечение. Това каза в интервю за предаването „Преди всички” по Хоризонт председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев по повод изнесените данни от управителя на НЦОК д-р Дечо Дечев, че доплащаме 4 млрд. лв. на болниците: „Категорично отричам, че (…) може би има единични случаи, няма как да няма, но ако ти поискаш от пациент пари, говоря от позицията на лекар, работещ в общинска болница, ами той ще каже: след като ще давам, аз ще отида в областна, в частна или някъде другаде, където се предполага, че ще му бъде оказана на по-високо ниво медицинска помощ. Така че няма как да се случи това нещо. Нашето е по-кокошкарска история, когато някой иска нещо – било в натура или в пари.”

Д-р Неделчо Тотев добави, че хроничното недофинансиране подтиква персонала в болниците да иска пари под масата.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 28.08.2019