Хематологията отваря терапия за пациенти и близките им, ще лекуват и доктори с бърнаут

24 часа  стр. 8


В Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания се открива звено за психологична и немедицинска грижа, съобщават от лечебното заведение.

Психологичната подкрепа ще бъде насочена към пациентите на болницата, техните семейства и близки.

Предвидено е да се работи основно индивидуално – хората да посещават консултации, болният да се проследява и психотерапевтично по време на лечението или трансплантацията на стволови клетки. Освен това ще се предлага и включване в групи за емоционална подкрепа.

Тази помощ ще е безплатна за пациентите и техните близки.

Немедицинската грижа ще бъде за екипите от специалисти, обясняват от болницата, цитирани от БТА. Те ще бъдат обучавани и консултирани в комуникация с пациентите. Ще бъде осигурявана и превенция на бърнаут синдрома. Предвижда се създаване на Балинттови групи, в които ще се работи с емоционалните реакции на медицинските специалисти при практикуването на професията им.

Линейки хвърчат за ухапан от комар и болки в коляното

Всеки ден по 15-20 души в Пловдив припадат от жегата

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 28


Екипи на „Бърза помощ“ са затрупани с обаждания за припаднали в жегата. В същото време на тел. 112 валят и сигнали за безобидни здравни проблеми.

„Разкарват ни за ухапвания от комар и болки в коляното. По закон нямаме право да откажем посещение, оплакаха се диспечери от службата. По думите им такива пациенти често заплашвали, че ако медиците не ги обслужат, ще пишат жалби и ще алармират медиите.

Често се налагало обаче да изчакат, докато линейките окажат помощ на хора, чийто живот е застрашен или изпаднали в безсъзнание.

Всеки ден има по 15-20 души, на които им е призляло по улиците от високите температури. Повечето са възрастни диабетици и хипертоници, както и такива, прекарали инсулти и инфаркти. Лекарите изнемогват, тъй като през светлата част дежурят едва 7 екипа за целия град, а обажданията са над 50. Вечер сигналите са около трийсетина, линейките – 6. „Въпреки съветите хоpa с хронични заболявания да не излизат в интервала от 11 до 16, 30 ч, те продължават да го правят. Не носят шапки, не приемат достатъчно течности. Навън им прилошава от жегата и припадат“, обясняват от „Бърза помощ“.

Според диспечерите много пловдивчани предпочитат за по-лесно да наберат тел. 112 за проблем, за който трябва да потърсят джипитата си. Някои звънели за зъбобол и разстройство.

„С наличния ресурс трудно се справяме с вълната от сигнали. .“Ако навън е 37 градуса, в реанимобилите е 50“, твърдят медици.

18-годишен изпадна в кома заради опасна бактерия

Телеграф  стр. 8


18-годишен младеж от Благоевград изпада в кома, след като се заразява с листериоза на бригада в САЩ. Момчето прекарва десет дни в безсъзнание, но за щастие се възстановява. От началото на тази година са регистрирани 8 случая на опасната инфекция у нас, каза пред бТВ специалистът по инфекциозни болести д-р Атанас Мангъров. В момента в Испания 150 души се заболели от листериоза, а един е починал.

„Листериозата е микроб, който е много широко разпространен. Причинява едно грипоподобно заболяване с температура, болки по мускулите и не много силна диария. Може обаче да доведе и до тежки състояния. Бактерията е опасна най-вече за бременните жени, защото може да зарази плода и да доведе до мъртво раждане“, обясни д-р Мангъров. Смъртността при листериозния менингоенцефалит достига до 70%. Предразположени към заболяването са възрастните хора с по-слаб имунитет, но не е изключено и млади хора да се заразят. „Заразяването става, когато се консумират храни, които не са минали през термична обработка – всичко от студения бюфет на даден ресторант“, допълни специалистът.

След като се почупва при падане в банята: Стягат безплатно дома на жена на хемодиализа

См 140 лв. пенсия Цвети не моли за пари, а само за помощ с ремонта

Добромир РАДУШЕВ

Телеграф  стр. 26


Бригада майстори ще стегне безплатно дома на 35-годишната Цветелина Петрова от Варна, която е на хемодиализа от 13 години, а за капак преди време чупи и двата си крака в банята и е на легло. Жестът идва, след като потребители във Фейсбук, трогнати от трагедията й, създадоха групи за помощ.

Мизерия

Цвети живее в ужасна мизерия. Преди два месеца счупила двата си крака при падане в банята. Така остава абсолютно неподвижна и на легло. Младата жена живее с вуйчо си, който се грижи за нея, а когато е на работа, помощ получава от съседите си. Цвети е родена в Балчик. Учи за администратор и документалист до 10-и клас. След това работи 3-4 години във Варна, докато се разболява. „Имам само един телевизор и един телефон. Друго нямам!“, споделя Цветелина. Няма и алтернатива. Без хемодиализа не може да оцелее.

Превоз

Досега ползвала осигурен транспорт, но след като счупила краката си и не може да стои изправена, се наложило да плаща по 70 лева три пъти в седмицата на частна линейка. „От болницата ми предлагат превоз, но няма кой да ме качва и кой да ме сваля от линейката“, обяснява тя. За да отиде на хемодиализа, процедурата е качване на ръце на носилката, след което пак на ръце я вадят през прозореца. Научили за ситуацията, от общината позвънили и се осведомили за проблемите. „След това обещаха да направят каквото трябва, за да помогнат. Очаквам някакво развитие, но засега не мога да кажа нищо“, обяснява младата жена. Тя не се надява и на донорска операция, защото й казали, че организмът й няма да издържи на пълната упойка.

Борба

Но не се е примирила, че ще е така до края на живота й. Не може да се примири и с мизерната обстановка в жилището си, защото преди 2 години заради влагата с вуйчо си започнали ремонт в сутерена на ул. „Острава“ 14. Набавили повечето материали, но закъсали с парите. А след това дошло нещастието с падането и чупенето на краката. Така ремонтът останал на заден план и до днес стои незавършен. В помещенията се виждат блокчетата итонг, някои от тях иззидани донякъде, като по стените се виждат разпределителните кутии за електричеството. Стари мебели, домакински уреди, вентилатор за летните горещини и единственият телевизор допълват обстановката. Банята пък е истинска дупка.

Работа

Затова сега с помощта на приятели решили да потърсят хора майстори, които могат да помогнат и да създадат прилични условия за живота на един болен човек. С работа. „За пари никога не съм се молила и няма да се моля. Доколкото можем с нашите средства се справяме“, казва Цветелина. Тя взима 140 лева пенсия точно колкото струва транспортът й за две хемодиализи. Разликата покрива вуйчо й, който работи в строителството. Но няма време за майстори у дома, защото парите са нужни за оцеляването им. „Може и да нямаме пари, но съм щастлива. Надявам се дори да се оправя и пак да мога да ходя. Надявам се да се изправя, може и с бастуна да съм, но поне да съм права. Искам да мога поне да седна“, казва още Цвети.

Общество

Информацията за 35-годишната Цветелина Петрова от Варна бе пусната първо в групата „Варненски мамчета“. „Пишем този пост с молба да помогнем на едно момиче, което е в тежко състояние! Не молим за пари, а само за помощ от всеки, който може да помогне с работа (като имам предвид хора, които могат да боядисват стени, да оправят електричеството, мебелите и каквото има). Момичето е на хемодиализа и със счупени два крака, като през ден я изкарват през прозореца с носилка и одеяло, за да я заведат в болницата за процедури и вечер този кошмар се повтаря обратно. В жилището няма баня и се поливат с вода. Домът й прилича на строителна площадка! Цвети е трудно подвижна! Нека, който желае, да помогне, да се свърже с мен и да направим бригада. Нека направим домът що-годе приличен за живеене! Момичето се намира във варненския квартал „Левски“, написаха в мрежата мамчетата. По-късно в помощ на Цвети бе създадена и групата „Заедно в подкрепа на Цвети“, където всеки, който желае, може да заяви своята подкрепа в ремонтирането и обзавеждането на сутерена от 32 кв.м, обитаван от бедстващата млада жена. Вчера при разговор с Цвети и вуйчо й Ангел стана ясно, че строителна бригада вече е изявила желание да помогне, като извърши безвъзмездно ремонта на малкото жилище. „Обади се шефката им и каза, че ще дойде да види на място какво е нужно да се направи. След това може да кажем какво ще стане“, коментира вуйчото Ангел.

5% от ужилените от пчели с тежък алергичен шок

Хората с непоносимост да пият антихистамини от пролетта до есента, съветват експерти

Яна ЙОРДАНОВА

Монитор  стр. 12, 13


Около 5% от ужилените от пчели получават тежък алергичен шок, което е животозастрашаващо. Това обясни пред „Монитор“ д-р Теодора Вълчева-Ушева от Клиниката по алергология в Александровска болница. Според нея най-опасни са реакциите след ужилване от т.нар.хипокрили насекоми, към които спадат осите, пчелите и стършелите.

„Това е състояние, което изисква бърза намеса, защото понякога завършва фатално. Хората, които веднъж са преживяли подобен инцидент, рязко понижават качеството си на живот. Причината е страхът, че това може да се случи отново. Трябва да предупредя всички с алергии към такива насекоми, че те жилят целенасочено такива хора. Това става заради миризмата от самата пот, която излъчват“, коментира д-р Вълчева. Заради това експертите препоръчват да се проведе лечениес алергенна ваксина тогава тези пациенти могат да бъдат различавани. У нас особено опасни са инцидентите в периода от пролетта до есента, защото в голяма част от селските къщи да се отглеждат пчели.

„По европейските стандарти именно заради опасността да пострадат хората, има изисквания пчеларството да се развива в райони, които са на определена дистанция от населените места. При нас много често има пчели дори до битови заведения в планината. Това е предпочитан доход за част от селските стопани, от друга е хоби“, обясни още д-р Вълчева. Затова е необходимо хората да са осведомени. Добре е да са наясно, че с кожен пробив и кръвни тестове може да се установи дали имат алергии. Ако пък се открие такава, има и ваксина. Единственото, което трябва да направят, е да посетят кабинет на алерголог. Има си обаче и правила, които е добре да се спазват.

„При алергичен шок трябва много бързо да се действа и пострадалият да се заведе до спешна помощ. Може да се приемат кортикостероиди или антихистамини. Ако пък има алергия, пациентът трябва да приема 1тротивоалергични таблетки през целия период от пролетта до есента. Трябва да избягват парфюми, да не консумират открити плодове, да не отпиват от чаша, която е била на открито. Много често ужилванията са по устната кухина

Пациентът не поглежда и често в чашата има насекоми и може да бъде ужилен“, добави алергологът.

Най-често ужилванията са по лицето, очите и врата. Също така е препоръчително при пътуване да не отваряте прозорците. Мотористите пък не бива да имат открити части по кожата, ако са алергични. Това се отнася и за велосипедисти.

Ужилванията от насекоми са от години, но няма увеличаване на случаите, категорични са експертите. Просто трябва да бъдем по-внимателни. Когато пчелата ужили, тя оставя в кожата ви от себе си остро, бодливо жило. То може да освобождава отрова до една минута след ужилване. Пчелната отрова съдържа протеини, които засягат клетките на кожата и имунната система, което води до болка и подуване на мястото на ужилваш, дори и ако човек не е алергичен към отровата. При тези, които са алергични към ужилвания от пчели, отровата предизвиква по-тежка реакция на имунната система.

Доц. Борислав Дъбов, завеждащ очната клиника в УМБАЛ „Св. Анна“ – София:

Прекомерната употреба на смартфони уврежда зрението

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12, 13


– Доцент Дъбов, вярно ли е, че здравето на очите се е влошило в последните години с неизменната употреба на компютрите, а напоследък и смартфоните?

– Зрението действително се влошава, тъй като хората стават все по-натоварени, прекарват не само по 8, но и по 10-12 часа в работа пред монитора, а това няма как да не се отрази на очите.

– Как точно се отразява тази натовареност?

– Над 80% от информацията, която получаваме от външния свят си набавяме чрез очите. Когато ние работим на компютър, смартфон, гледаме телевизия или четем, непрекъснато фокусираме и концентрираме светлината, която влиза в окото точно в центъра на макулата. Тя се намира в средата на ретината и е отговорна за зрителната острота. Всичко друго е периферно зрение. За да можем да прочетем нещо, трябва да се фокусираме. Окото обаче природно не е създадено за такова голямо натоварване. От 30-40 години, с телевизията и компютрите, ние сме продължително време пред екрана. Тогава светлината е фокусирана само в една точка на макулата. Получава се страхотно натоварване на организма. Хората на село, например един овчар, той не фокусира, не я натоварва така, както тези пред компютрите. На практика имаме светлина, която се преработва биохимично, след това отива като електрически импулс към мозъка, за да имаме образ. Всичко това създава условия за много голямо повишаване на обмяната на веществата. Когато един орган работи повече, има и повече отпадни продукти. При макулата те се наричат друзи на мембрана Брухи. Това е отпадъкът, получаван при нейното прекомерно натоварване.

– Какво причиняват тези отпадни продукти в мембраната на окото?

– В резултат се получава т. нар. суха форма на дегенерация на макулата. Тя определено може да намали зрението и е 90% от всички дегенерации. Сухата форма обаче е малко по-благоприятна от другите форми. Получава се малко намаление на зрението, появява се петно в центъра. Следва леко изкривяване на образите. Например, човек с такова състояние може да види електрическия стълб леко изкривен. Това е начален симптом. Тя е сравнително лека форма – човек все още може да чете, но за съжаление, все още няма лечение за нея. Ние не можем да премахнем отпадните продукти.

– Какво може да се направи?

– Лечение няма, но от друга страна положението е благоприятно, тъй като увреждането на зрението е все още слабо.

Единственото средство, което се препоръчва са хранителни добавки с лутеин – жълтият пигмент в макулата. Не случайно тя се наричаме макула лутеа. Ако човек със суха форма продължи да натоварва зрението си, отлаганията стават по-големи. Те започват да създават бариера за храненето на ретината. Като компенсаторна реакция, тя започва да си произвежда собствени кръвоносни съдове, за да може да се храни. Вече се говори за влажна форма. Тези съдове могат да се разширят и да се получи огромен кръвоизлив. Централното зрение спада доста.

– Медицинската наука и при тази форма ли не е открила лечение?

– Независимо, че това е прогресирало увреждане, предметите се виждат изкривени или от тях отсъстват цели участъци. Това състояние се наблюдава предимно в по-възрастни, образовани хора – учители, инженери, хора, работещи с операционен микроскоп. Те са в пенсионна възраст, биха искали да четат, да се занимават с някакъв обществено-полезен труд, но не могат да си прочетат вестника, дори да си преброят стотинките в магазина. Най-честата причина за увредено зрение при възрастните хора в развитите страни е точно дегенерацията на макулата. Тя е свързана с претоварване на този орган. В този случай са възможни медикаменти под формата на инжекции в окото.

– Среща ли се бързо протичаща мокра форма при младите хора?

– Не, но дегенерация на макулата в България се среща все по-често при по-млади хора -40-50-годишни. Сега предз компютъра и със смартфона играят деца на 3-5-годишна възраст. Никой не може да каже какво ще се случи с очите им след 15-20 години.

– Какви възможности имате за диагностициране на заболяванията на макулата в Очната клиника на „Св. Анна“?

– Разполагаме със специален апарат, наречен оптична кохерентна томография. Посредством лазерен лъч той осъществява диагностиката, правейки срез на макулата. Това позволява да се определи дали дегенерацията й е още в суха или е преминава във влажна форма. Ако вече е във влажна форма, взимаме мерки. Те са инжектиране на медикаменти в окото, които потискат образуваните кръвоносни съдове. В по-слабата степен на мократа форма може да се постигне известен ефект.

– Диагностиката с модерния апарат поема ли се от НЗОК?

– Не се поема, но това не бива да тревожи пациентите. Апаратът е дарение на болницата и ние можем да си позволим да правим диагностиката безплатно.

– Има ли оптимална възраст, в която родителите могат да дадат смартфон на детето си и да го пуснат пред компютъра?

– Това трябва да става колкото се може по-късно. Важно е да се знае, че смартфонът уврежда не само зрението, но и намалява креативността, както и възможността за взимане на самостоятелни решения от детето дори в екстремни ситуации.

СПИРАТ МЕТАСТАЗИ НА РАКА

Монитор  стр. 13


Учени от института „Пол Шерер“ в Швейцария откриха нов метод за борба с метастазите на рака, съобщи сайтът MedicalXpress. Била дешифрирана структурата на рецептор, който играе решаваща роля за миграцията на ракови клетки в други тъкани и органи. Важна роля за разпространението им има лимфната система. През нея минават също белите кръвни телца, които защитават организма от патогени. На белите кръвни телца помага мембранен протеин, известен като хемокинов рецептор CCR7. Той приема външните сигнали и ги предава във вътрешността на клетката. Известно е, че в клетките на гръбначните има 20 вида хемокинови рецептори, които могат да взаимодействат с над 40 хемокина – сигнални молекули, които въздействат върху поведението на клетките. Хемокиновият рецептор CCR7 се свързва с тях и контролира движението им в организма, като ги заставя да се насочат към високата концентрация на съответните хемокини. Рецепторът CCR7 е също на повърхността на ракови клетки, допринасяйки за проникването им от тумори в лимфната система. Но за да се открие инхибитор на рецептора, трябва да се опознае структурата му. След като получили информация за мембранния протеин, учените подбрали 5 подходящи кандидат-молекуми, които се свързват с рецептора и пречат на клетката да получи химичен сипнал.

Осем случая на листериоза у нас

Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо

Монитор  стр. 13


Осем случая на листериоза са регистрирани от началото на годината у нас. За цялата минала година те са 8, а за 2017-а – 12, каза по bTV д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести.

Епидемия от листериоза беше установена в Испания. Бактерията се развива в непастьоризирано мляко, неузряло сирене или в месо. В Испания има 150 заболели, а един човек е починал.

От началото на годината повече от 100 000 българи са посетили страната, което доведе до опасенията, че епидемията може да достигне и до нашата страна.

Последният случай е в Стара Загора, където 56-годишен мъж се лекува вече повече от три месеца. При друг случай 18-годишен младеж от Благоевград се е заразил с бактерията в САЩ, където е бил на бригада. Близо 10 дни е бил в кома, но за щастие се е възстановил.

„Листериозата е микроб, който е много широко разпространен. Причинява едно грипоподобно заболяване с температура, болки по мускулите и не много силна диария. Може обаче да доведе и до тежки състояния. Бактерията е опасна най-вече за бременните жени, защото може да зарази плода и да доведе до мъртво раждане“, обясни д-р Мангъров. Смъртността при листериозния менингоенцефалит достига до 70%. Предразположени към заболяването са възрастните хора с по-слаб имунитет, но не е изключено и млади хора да се заразят.

Епидемичен взрив се получава, когато има продукти, които са замърсени, дълго време са преседели някъде и не са били обработени термично, преди да се консумират.

„Заразяването става, когато се консумират храни, които не са минали през термична обработка – всичко от студения бюфет на даден ресторант“, допълни специалистът. Проучване на Американския център за контрол на заболяванията е установило, че при взети проби от хладилници в 10% от случаите има листерии. До заболяване обаче се стига, когато инфектиращата доза е голяма.

Британски медии гнусно клеветят България

Отрицателни са всичките над 50 проби за легионерска болест, взети от набедения хотел

Мария КЕХАЙОВА

Труд  стр. 6


Клеветническа кампания срещу България организираха британски медии. В ВВС, в. „Дейли Мирър“ и др., излязоха редица материали, основани на невярна информация, хвърляща кал по имиджа на родния туризъм и хотелиерския бранш у нас. Става въпрос за обвиненията срещу хотел „Калофер“ в „Слънчев бряг“, според които той е котило на зараза с легионеркса болест и в резултат двама британски туристи са се разболели и починали. Отрицателни излязоха обаче резултатите от всички над 50 проби, взети от хотела и анализирани от: Регионалната здравна инспекция в Бургас, Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, две независими акредитирани лаборатории, едната от които – международна, Министерството на туризма, Агенцията по храните, Община Несебър. Отрицателни са и пробите, взимани от хотела от началото на сезона като се оказа, че в Слънчев бряг легионерска болест няма (инфекциозно заболяване, което основно се предава чрез вдишване на легионелите чрез водни капчици от душове, охладителни кули, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.; най-често предизвиква пневмонии, като смъртността достига до 10%). Последните проверки са направени на 26 август. През последните два месеца сме правили поне седем проби, всички са отрицателни, коментира д-р Величка Григорова от РЗИ Бургас.

Близките на единия от починалите британци, на база предположения, са поискали обезщетение от туристическата агенция „Джет ту Холидейс“, която довела двамата пострадали в България. След получен отказ от британския туроператор, започва и медийната атака срещу страната ни, която отразиха и други европейски медии, включително българските.

Всичко това е в нарушение на правилата на работа на Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet), в която България членува, и според която цялата информация по отношение на заболелите лица, както и резултатите от проведените изследвания на хора и среда, са конфиденциални. Това посочиха в официална позиция от здравното министерство.

Предполагаемият случай за страната ни беше разнесен из чуждите медии,-включително от CNN, без доказателства, а в същото време само за миналата година по данни от експерти в Европейския съюз са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест, около 700 от тях са починали, но всички тези случаи не са популяризирани и не са публикувани нито лицата, нито местата за настаняване, където те са отседнали. Това се посочва в писмо изпратено до британските медии от хотел „Калофер“, заяви пред „Труд“ управителката Галя Кирова.

Какви ли не попари сме яли през годините, нарочват ни за всевъзможни грехове, скъсват ни от проверки, а накрая се оказва, че проблемът не е при нас, коментираха пред вестника и местни хотелиери от комплекса „Слънчев бряг“ във връзка обвиненията за легионерска болест.

„Калофер“ с писмо до чужди редакции

„Бяхме инспектирани от РЗИ, което се изрази в цялостна проверка на съществуващата и водена от нас превантивна програма за борба с легионерска болест. Проби за наличие на легионела са взети и изследвани в две акредитирани български лаборатории. По настояване на туроператора беше извършен независим одит от международна акредитирана агенция. Бяха взети от тази агенция и българска акредитирана лаборатория едновременно множество проби от помещенията в хотела. Всички проби и на българските и на чуждестранните лаборатории са отрицателни за наличието на летионела. Водената от хотела Програма за установяване на риска, контрол и превенция на болестта „легионела“ на територията на хотела и предприеманите химически и физически мерки за превенция и борба с легионелата, са оценени от независимия одитор и от българския експерт към Европейската система за надзор на Легионерската болест (ELDSnet) като правилни, адекватни и в необходимия обем. Като допълнителна и изключително превантивна мярка от 2018 г. В хотела е инсталирана модерна немска система за допълнително обезаразяване на топлата и студената вода с хлорен диоксид. От началото на летния сезон от хотела са взети и изследвани общо над 50 проби от български и международни лаборатории от стаи, бойлери, общи помещения, кухни, басейни, поливни системи и др., а последните проби са от 15.08.2019 и всички те са отрицателни.(…) Изказваме огромна благодарност на Националния център по заразни и паразитни болести, Министерство на здравеопазването и Министерството на туризма за извършените от тяхна страна констатации, предписания и оказана подкрепа“.

23 случая на вирусен хепатит А

в. Сега  стр. 5


Са регистрирани в Регионалната здравна инспекция в Русе от 10 юли досега. Повечето от заболелите са млади хора и деца от квартал „Средна кула“, предаде БГНЕС. По това време миналата година не е имало нито един случай на вирусен хепатит тип А В Русенско, съобщи д-р Маргарита Големанова началник-отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Русе. Епидемиолозите съветват да се спазва добра лична хитена за предпазване от болестта.

7 трудни начина да се разболеем от легионерска болест

Шансът е само ако вдишаме аерозоли или течност с бактерията, казва доц. Мангъров

Петя ТОДОРОВА

168 часа  стр. 8


Да се заразите от легионерската болест не е никак лесна работа, устароверка на „168 часа“. „Бактерията Легионела (Legionella) съществува откакто свят светува, но за да се зарази човек, е необходимо да вдиша аерозоли или течност, наситена с тези бактерии“, коментира пред „168 часа“ доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника на Инфекциозна болница и ръководител на катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет.

Според него никои не може да се зарази, ако пие замърсена вода с Legionella. Опасност има само ако в този момент човек се закашля и вдиша тази вода. В съвременността това може да стане най-често ако се вдишат водни аерозоли от душовете, които разпрашават водата.

“ Може да се стигне до заразяване само ако душът дълго време не е ползван“, казва Мангъров. Затова съветът на специалистите е в такива случаи крановете да се пуснат, за да се източи водата и в този момент човек да не стои в помещението, за да няма опасност от евентуално вдишване.

Останалите варианти за заразяване могат да се случат изключително рядко

Един от тях е ако примерно се копае заразена с бактерията почва, при което се вдига прах и човек го вдишва.

Другите варианти също трудно се срещат, въпреки че бактерията Legionella съществува в почти всички водоеми у нас и по света.

„Тя е част от екосистемата, но за да стане заразяване някой трябва примерно да гребе, да се получи пръскане и всичко това да се вдиша – казва доктор Мангъров. – Друг вариант човек да заболее е, ако реши да пере на брега на реката и докато удря с бухалки, да вдиша тези аерозоли. Нещо, което се случва изключително рядко в днешно време.“

Всъщност най-лесният начин да се заразите с легионерска болест е, ако си напълните разпрашителя за инхалации вкъщи със застояла вода от някое блато.

“ Разбира се, това никой не го прави“, усмихва се докторът.

Другият доста труден начин за заразяване е, ако човек стои до разпръсквателите за вода, с които се поливат зелените площи. Те разпрашават водата и ако тя е застояла, има шанс за вдишване на бактерията.

Въпреки това е малко вероятно, защото обикновено тези съоръжения се натоварват максимално през лятото и при тях трудно може да се стигне до етап на силно застояла вода.

Сравнително рядък е и шансът да се заразите с болестта от човек, казва д-р Мангъров.

„Възможно е само ако седите срещу някого и вдишвате слюнките му. в които се съдържа бактерията“, твърди специалистът.

От тази гледна точка шансът за заразяване не е кой знае колко голям.

Затова в България годишно има между 0 и 10-ина случая, казва д-р Мангъров.

Болестта става известна като легионерска след един случай през 1976 г., когато настъпва наистина масово заразяване с бактерията.

Тогава Американският легион – щатската организация на офицерите от запаса, се събират на някакво събрание във Филаделфия.

„Част от делегатите са настанени в хотел, чиито централен климатик е бил с водна кула

– обяснява лекарят. -Съоръжението е от този тип, при който водата се стича и се охлажда.“

Това е много стар тип климатици, в които се прави водна кула, като отвън по тръбите тя се охлажда, разпрашава се и по този начин охлажда помещението.

“ Правели са ги дори преди Втората световна война -казва доц. Мангъров. – В някои хотели днес може и да има такива, но поне аз не съм срещал чак толкова стари. Съвременните нямат нищо общо с тези, тъй като работят на съвсем друг принцип.“ Сегашните са инверторни и не разпрашават вода, а са създадени на принципа на хладилниците.

Тези стари климатици обаче се оказват фатални за американските легионери.

„Всички офицери в хотела са заразени и развиват белодробна инфекция. разболяват се близо 200 души – разказва д-р Мангъров. -29 умират. Според една от теориите на конспирациите някой е искал да ги убие. Така тръгва и наименованието на заболяването, което няма нищо общо с Римския легион или с Чуждестранния легион.“ (По-подробно за тази трагедия четете на 10-а стр.)

По-леката форма на тази болест е „Понтиак“.

„Това е грипоподобно заболяване, кръстено на град в американския щат Мичиган, когато се разболяват няколко десетки души – обяснява докторът.

– Изследват ги и се оказва, че карат нещо подобно на легионерската болест, но в много лека форма и „Понтиак“ минава за 5-6 дни.

25 легионери са първите жертви

Докато офицерите честват 200 години от Декларацията за независимост, 182-ма са хоспитализирани

Калинка ПЕНЧЕВА

168 часа  стр. 10-11


Първите жертви на легионерската болест са участници във военен конгрес по повод 200 г. от подписването на Декларацията за независимост на САЩ. Форумът се провежда в края на лятото в Пенсилвания, Калифорния, през 1976 г. Починалите внезапно участници в конгреса стават повод за мащабно разследване и установяването на бактерията Legionella pneumophila.

Постфактум се доказва, че болестта е имала и предишни огнища с болни и починали.

На 21 юли 1976 г. Американският легион открива своя годишен тридневен кангрес в хотел Bellevue-Stratford във Филаделфия, Пенсилвания. Повече от 2000 легионери, предимно мъже, присъстват на него. Датата и градът са избрани да съвпадат с честването в Америка на 200-годишнината от подписването на Декларацията за независимост на САЩ във Филаделфия през 1776 г.

На 27 юли, три дни след приключването на конгреса, легионерът Рей Бренан, 61-годишен пенсиониран капитан на ВВС на САЩ и книжарник на Американския легион, почива в дома си от очевиден сърдечен удар. Бренан се връща вкъщи вечерта на 24 юли, като се оплаква, че се чувства умогрен.

На 30 юли друг легионер, Франк Авени, на 60 години, също почива от очевиден сърдечен удар, както и трима други легионери.

Всички те са били участници във форума.

Двадесет и четири часа по-късно, на 1 август, почиват още шестима легионери

Те са на възраст от 39 до 82 години и подобно на Рей Бренан, Франк Авени и тримата други легионери всички се оплакват от умора, болки в гърдите, задръствания на белите дробове и треска.

Трима от легионерите са пациенти на Ърнест Кембъл, лекар в Блумсбург, Пенсилвания, който забеляза, че и всички са били на конгреса във Филаделфия. Той се свързва с Министерството на здравеопазването в Пенсилвания. Служителите на Американския легион също започват да получават известия за внезапната смърт на няколко членове, всички едновременно. В рамките на седмица повече от 130 души, предимно мъже, са хоспитализирани, а 25 – починали.

Само през първата седмица имаше 149 легионери и други 33 души – работещи в хотела, които се разболяват. От тези общо 182 случая почиват 29 души.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяването провеждат безпрецедентно разследване и до септември фокусът се концентрира към самата хотелска среда като източник на заразата.

През януари 1977 г. бактерията легионела най-накрая е идентифицирана и изолирана. Установено е, че тя се размножава в охладителната кула на климатичната система на хотела, която след това я разпространява през сградата. Тази констатация предизвика нови световни разпоредби за системите за контрол на климатичните системи.

Бактериите Legionella виреят във вода между 25 и 45 градуса

По-високите температури ги ликвидират

168 часа  стр. 10-11


Болестта на легионерите, известна още като легионелоза, е форма на атипична пневмония, причинена от бактериите Legionella. Признаците и симптомите включват кашлица, задух, висока температура, мускулни болки и главоболие. Гадене, повръщане и диария също могат да се появят. Това често започва 2-10 дни след заразяването.

Бактерията вирее в прясна вода. Тя може да замърси резервоари за гореща вода, горещи вани и охладителни кули на големи климатици. Обикновено се разпространява чрез вдишване на аерозоли, съдържащи бактериите.

Рисковите фактори за инфекция включват по-напреднала възраст, анамнеза за тютюнопушене, хронични белодробни заболявания и лоша имунна функция. Няма налична ваксина.

Превенцията зависи от доброто поддържане на водните системи. Лечението на болестта на ле гионерите е с антибиотици. Често се изисква хоспитализация. Около 7% от заразените умират.

Приблизително 8000 до 18 000 случая годишно в Съединените щати изискват хоспитализация

Въпреки че може да се случи по всяко време на годината, заразата се разпространява по-често през лятото и есента.

Болестта се развива в рамките на 2-10 дни.

Хората с легионерска болест обикновено вдигат температура, започва втрисане, придружено с кашлица, която може да е суха или с храчки.

Някои също имат мускулни болки, главоболие, умора, загуба на апетит и координация (атаксия), болки в гърдите или диария и повръщане. Половината от заболелите имат стомашно-чревни симптоми, а част от тях имат и неврологични проблеми, включително объркване.

Лабораторните изследвания могат да покажат, че бъбречните и чернодробните функции, както и нивата на електролити са извън нормата.

Разграничаването на болестта на легионерите от други видове пневмония само по симптоми или радиологични находки е трудно и са необходими до пъ л н ите л н и тестове

Над 90% от случаите на болестта на легионерите се причиняват от Legionella pneumophila.

Други видове включват L. longbeachae, L. feeleii, L. micdadei и L. anisa.

През 2014 г. е регистриран един случай, в който болен е заразил болногледача си -най-вероятно заради вдишване на пръски от слюнката.

Самите бактерии се развиват най-добре при температури на водата между 25 и 45 градуса.

По-високите температури ги убиват.

В хотела и след почивка: Първо източете душа и чешмите

„Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е достатъчно студена и топлата не е достатъчно гореща, при една температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими – обясни директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. – Получава се при застояла водата, когато инсталацията не е ползвана 5-6 дни. Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и през това време да не присъстват в помещението.“ Според него заболяването най-често се разпространява в хотелите, където има случаи, когато водата не е пускана 5-6 дни.

Причината е, че заразяването става чрез вдишване на водните частици и аерозоли.

Според него е мит, че заболяването се разпространява чрез съвременните климатични системи.

„Климатиците ни вкъщи и в хотелите са безопасни по отношение на легионелата“, категоричен е националният консултант.

Това се потвърждава и от факта, че у нас всички случаи на легионела са резултат от водопроводната вода в хотели, жилища и офиси.

Историята на Георги, изкачил Мусала с трансплантирано сърце и бъбрек

Стига до върха за 3 часа и слиза за над 2 ч.

Симона ДИМИТРОВА

168 часа  стр. 42-43


Да живееш с трансплантирано сърце и бъбрек, вероятно изобщо не е лесно.

43-годишният Георги Пеев е единственият такъв медицински случай в Европа и въпреки това миналата седмица успя да изкачи Мусала без проблем. Направи го с кауза – донорството в България да се развива.

“ Бяхме тх върнали от море и имахме още няколко дни отпуск – обяснява пред “ 168 часа“ Георги Пеев. – Предложих на жена ми да изкачим Мусала и тя се съгласи. Изобщо не сме го планували. Взехме и един приятел. Отидохме сутринта и даже се изненадах от себе си. Качих се за 3 часа и за 2 часа и 15 минути се върнах. Почти 18 км ходене. Ако кажа, че е леко, ще излъжа. Зле не съм се почувствал.

Бях много уморен, нямаше част от тялото, която да не ме боли

Не ми се отрази зле изобщо. Но каквото и да правя, гледам да се шуми, и затова си взех плакат, на който написах:“ В подкрепа на донорството за повече трансплантации в България“.

Мъжът започва да се занимава с този проблем у нас, след като се разболява и това пряко го засяга.

„През 2001 г. ми установиха бъбречно заболяване, с което съм живял винаги, но не е било нещо страшно – разказва Пеев. -Никога през живота си не бях боледувал дори от грип, но през 2011 г. лятото прекарах вирусна инфекция, която беше придружена с 40 градуса температура. 3 дни не можеха да ми я свалят, но както дойде, така и отмина.“

Георги забравя, че се е разболявал, до октомври същата година, когато изведнъж здравословното му състояние се влошава.

“ Целият се подух, имах отоци и задух – спомня си 43-годишният мъж. – Първоначално ме диагностицираха с пневмония в Хасково, но след това се оказва, че съм се напълнил с вода, защото бъбреците ми са отказали.“

Включват го спешно на хемодиализа, а единствената надежда за живот е трансплантапия.

„Бяхме направили изследвания и донор можеше да бъде майка ми – разказва Георги. – Няма да забравя датата 9 октомври 2012 г. Влязох в Александровска болница за планираната бъбречна трансплантапия. Всичко беше наред, докато не стигнах до кардиолог. Той ми каза, че имам сериозен проблем със сърцето и няма как операцията на бъбреците да бъде направена.“

Оказва се, че настинката през лятото на 2011 г. е засегнала сериозно сърцето.

„Получил съм вирусна дилатативна миокардия и единственият изход е сърдечна трансплантация – обяснява Георги. – Всъщност сърцето става голямо, сърдечният мускул се отпуска и не помпа кръв.“

Вместо да се подложи на бъбречна трансплантапия, той трябва първо да премине такава на сърце.

„В болница „Св. Екатерина“ ме типизираха и включиха в листата на чакащите – допълва Пеев. – Има редица показатели, но ако няма съвместимост, няма операция. Аз съм и с кръвна група АВ положителна, която изобщо не е добра.“

Чакането на донор в България обаче обрича на бавна и сигурна смърт в 99% от случаите.

„Обмислях да замина някъде в чужбина и да стана здравен емигрант, за да се излекувам – споделя 43-годишният мъж. У нас положението е много зле

За последните 20 г. има над

100 тотомилионери и 50 сърдечни трансплантации. Тоест шансът да уцелиш милиона от тотото е по-голям, отколкото да ти се случи такава операция.

Междувременно ходех и на диализа, която е ужасна. Затова бях решил да замина.“

През лятото на 2013 г. обаче късметът на Георги се усмихва.

“ Бях на море в Гърция, защото там има диализни центрове, а тук не – спомня си Пеев. – На 23 август ми се обадиха, че има донор за сърцето и веднага трябваше да отида в болницата. На следващия ден в 7 ч. започна трансплантацията с проф. Димитър Петков, изключителен хирург.

Цялата операция е траела 3 ч. и 15 мин., което е своеобразен рекорд. Случи се точно на петия рожден ден на сина ми.“

Интервенцията минава успешно, но следва тежък възстановителен период.

“ Над 20 дни бях в реанимация и повече от 2 месеца лежах в болницата – разказва Георги. -Разбрах, че сърцето ми е на 37-годишен мъж, който получава аневризма в мозъка и семейството му решава да дари органите. Успях да се запозная с тях.“

Заедно с рехабилитацията се пият и лекарства за т.нар. имуноимпресия.

„Те намаляват дейстивието на имунната система, за да не може организмът да отхвърли органа – обяснява Пеев. – Правят се изследвания на кръвта през няколко месеца и се коригират дозите, защото, ако пиеш повече от лекарството, можеш да си навредиш. То е токсично.“

Новият начин на живот на Георги не му пречи и за миг да вярва, че следващата трансплантация на бъбрек, която се случва 2 г. по-късно, отново ще премине успешно.

Въпреки че подобни медицински случаи в света има, в Европа той е единственият, който с чуждо сърце получава и нов бъбрек.

„Д-р Чилингирова, която ми е кардиоложката в „Св. Екатерина“ и д-р Марияна Симеонова, по това време шеф на Агенцията по трансплантапии, подписаха „с две ръце“, че сърцето ще издържи – спомня си Георги. – Изключително съм им благодарен. Майка ми ми стана донор и в Александровска болница на 19 февруари ме оперира проф. Петьо Симеонов.

Изключителен специалист с над 30-годишен стаж в областта. Беше сложно чисто от медицинска гледна точка. Доста рисково и непрактикувано до този момент в България.“

Семейството на Пеев и всички лекари се притеснявали, тъй като имало опасност 43-годишният мъж да издъхне на операционната маса. За щастие обаче всичко минава по план.

„Доста време се възстановявах, може би 6 месеца – допълва медицинското чудо. – Свалих 23 кг, бях станал 43 кг. Два месеца след трансхшантадията се върнах на работа, тогава бях главен редактор на в. „Марица“ в Хасково.“

Всъщност Георги Пеев се занимава с журналистика от 1998 до 2015 г., но малко след втората трансплантапия напуска и става общински съветник, а заедно с това работи и в транспортна фирма.

Интригуващото е, че той нито за миг не се отказва от живота и не дава вид на страдащ човек.

“ Никога не съм се възприемал като болен – категоричен е Георги. – Смятах, че имам някакъв период на трудности, който трябва да премина. През ума не ми е минавало, че ще умра. Работил съм, живял съм, съобразявайки се със здравословното си състояние, физически съм активен. Не съм изпадал в ситуации да се откажа или да се чудя какво ще стане с мен.“

Когато открива света на трансплантациите, разбира, че се организират спортни състезания в различни дисциплини на световно и европейско ниво за пациентите.

Тъй като е тренирал плуване като дете, решава отново да се пробва.

„Първото ми състезание за трансплантирани беше европейско във Финландия през 2016 г., година след операцията на бъбреците – споделя 43-годишният мъж – Взех златен медал на 100 м бруст и се доказах пред себе си.“

На следващата година се явява на състезание в Италия и става два пъти европейски и три пъти вицеевропейски шампион.

“ За послетпште 3 години съм 3 пъти европейски и 6 пъти вицеевропейски шампион – допълва Пеев. – Плувам 50 м крос за 37 секунди, което и здрав човек на моито години трудно би го направил. За 42 сек. минавам 50 м бруст. На тези състезания се срещам с много хора в моето положение и обменяме опит, но точно като моя случай няма.“

Георги забелязва, че в останалите страни от ЕС трансплантациите на различни органи се случват постоянно, докато тук се правят едва по 5-6 на година от жив донор на сърце.

„Когато се сблъсках с този проблем, разбрах колко е зле положението тук – обяснява Георги. – Реших да се присъединя към каузата тази част от медицината у нас да се развива. – Внасяме законопроекти и постоянно говорим с институциите, но от 6 години нищо не се е променило

В момента за трансплантации на сърце чакат над 50 души, за бял дроб – около 14, за бъбреци са над 1000, за черен дроб -около 50. В цяла Европа листата на чакащите е преходен период, както и диализата. Докато тук е до живот. Това не трябва да се допуска. Проблемът е липсата на пари. На мен сърдечната ми струваше 120 хил., а бъбречната – около 30 хил. лв.“

Странното е, че дори пациентите да минат успешно трансплантацията на сърце, в повечето случаи умират.

„През 2017 г. има 5 такива операции, но всички пациенти са починали след това – категоричен е 43-годишният мъж. -Един австриец в Италия ми сподели, че проблемът идва от лекарствата, които пием след операциите. Каза, че у нас са фалшиви, защото в останалите страни не била такава статистиката. Не знам дали това е така, но е логично.“

Всъщност колкото и добре да се чувства Георги Пеев, в ТЕЛК решението му пише 100% инвалидност, а рискът утре да не се събуди е изключително голям.

„Обичам да се шегувам и да казвам, че съм съвършен, защото съм сглобен от трима, но реално не е така – разказва Георги. – Съобразявам се със състоянието си постоянно, защото може да се получи реакция на отхвърляне на органите във всеки един момент. И докато при бъбрека има заместител – диализата, колкото и отвратително да е това и да си половин човек там, то при сърцето няма.“

Затова трансплантираните пациенти трябва да се съобразяват как да се хранят и също да се пазят от простудни заболявания.

Вероятно начинът на живот на Георги Пеев изглежда оптимистичен, но борбата е безмилосно жестока.

“ Можех да оставя всичко и сега дори да не съм жив – споделя 43-годишният мъж. – Но затова казвам на всички, че този живот е за живеене, а не за доизживяване. Тези, които чакат трансплантапия, трябва да направят всичко възможно, за да я получат, и то в чужбина. Аз живея по този начин. Семейството и приятелите ми не са ми позволили за миг да се почувствам болен. Искам да изкажа сърдечни благодарности именно на тях, на лекарите и на майка ми, че два пъти ми даде живот. И се надявам да се видя на световно по плуване на 70-годишна възраст със златен медал.“

28.08.2019

Национални телевизии

4-годишно дете с вроден дефицит на бедрената кост се нуждае от нова операция

БТВ, Новини в 12.00 часа


Зов за помощ от Бургас 4-годишно дете с вроден дефицит на бедрената кост се нуждае от нова операция. Преди година семейството му призова училищата и родителите в града вместо цвете за първия учебен ден да дарят парите за лечението.

Преди година Никола имаше 5 см разлика в крачето и стъпваше така. След операция в САЩ крачето е удължено с 54 мм.

Репортер: Ама ти не можеш да клякаш.

Никола: Мога.

Валентина Христова: Две еднакви крачета имаме вече. На много хора не им се вярваше, на нас също. Просто ние всеки ден удължавахме, всеки ден сравнявахме крачетата.

На детето е поставен вътрешен фиксатор с хардуер.

Валентина Христова: Тук има поставени пирони, тук също горе и тук отпред на още едно място.

Налага се да остане в инвалидна количка за дълго.

Валентина Христова: Аз го изправих и той веднага тръгна да бяга. Което беше много странно за дете, което е изкарало четири месеца в инвалидна количка.

Сега лекарите са насрочили нова операция. 20 757 долара са нужни за премахване на фиксатора, непосилно за семейството.

Валентина Христова: Писали сме до много места. Надявам се отново да ни подкрепят.

Организират се благотворителни базари и йога часове с призова Шанс за Никола.

Водещ: Още за кампанията и как да се включите, ако желаете, ще научите на сайта btvnovinite.bg

Национални радиа

Страната ни не е на завидно място по трансплантации и донорство

БНР, Новинарски час


Страната ни не е на завидно място по трансплантации и донорство. По официална статистика 1139 души чакат за трансплантация у нас, но реално нуждаещите са повече, коментират медици. За да разреши съществуващите проблеми, МЗ предлага национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите и отпадане на забраната за кръстосаното донорство. Като стъпка в правилната посока определя тези мерки проф. Емил Паскалев от Александровска болница, а според Георги Пеев, който е преживял трансплантация, ако не бъде финансово обезпечена, програмата за донорство няма да донесе никаква положителна програма за пациентите.

Националната програма за насърчаване на донорството е сериозен опит да се видят съществените проблеми, категоричен е проф. Емил Паскалев: „Ако една трета от това нещо се изпълни, тя наистина ще получи голям резултат. Обръща се внимание както на професионални моменти, в същото време се обръща много внимание на финансирането на допълнителните неща, които се предлагат да бъдат занапред.”

Програмата е само пожелателен текст без финансова обосновка, заяви бъбречно-сърдечно трансплантираният Георги Пеев: „Това нещо може да се случи само и единствено с осигурено финансиране от държавата. В момента тази национална програма, която е качена на сайта на МЗ, това са 10 стр. пожелателен текст. Това няма да реши нито един проблем.”

С новата програма се предвижда преодоляване на липсата на финансиране, обясни обаче проф. Паскалев: „Клиниката по нефрология и трансплантация наблюдава около 650 български трансплантирани пациенти. Това е най-висшия (…) работа на специалист нефролог да оценява проблемите и статуса на бъбречнотрансплантиран пациент. Това е абсолютно безплатно. Това аз очаквам с новата програма да бъде променено.”

Листата на чакащи за трансплантации ще се раздвижи в положителна посока с идеята да се разреши и кръстосаното донорство: „Една кръстосана оперативна интервенция ще направи две двойки щастливи. Една да се направи за една година в България е голямо постижение.”

Георги Пеев е категоричен, че ако не се разширят базите за трансплантации и не се осигурят повече специалисти, промяната ще остане само на хартия: „Трансплантология в Александровска болница се задъхва по отношение на трансплантации. В други болници, които могат да се правят трансплантации, отбягват, защото не останаха в България достатъчно на брой специалисти, които да правят (…) след трансплантацията. То не е номерът да се трансплантира един пациент и след това да умре.”

Националната програма за насърчаване на донорството ще раздвижат в положителна посока пациентските листи на чакащите за трансплантации

 БНР


Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията, публикувана за обществено обсъждане от МЗ, ще раздвижат в положителна посока пациентските листи на чакащите за трансплантации. Това каза пред Хоризонт проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в Александровска болница. Той определи като положителни промените в Закона за трансплантациите, с които у нас отпада забраната за кръстосано донорство: „Има около 4 хил. пациенти на диализно лечение. Те би трябвало да се мислят да бъдат трансплантирани. От тези 4 хил. най-малко 3 трябва да бъдат в листата на чакащите. Тези хора трябва да бъдат подготвени за това нещо по-рано. Такива в България според мене са някъде от порядъка на 7 до 10 хил. души. Или в листата на чакащите трябва да чакат 10 хил. Те в момента са 1000. И ако с тази програма се постигне, а аз съм сигурен, че така ще бъде, едно раздвижване на трансплантациите, това ще се получи раздвижване по от на чакащите.”

Изложба, посветена на бебета родени преждевременно, ще бъде открита в центъра на столицата

 БНР


Изложба, посветена на бебета родени преждевременно, ще бъде открита в центъра на столицата. Инициативата е на фондация „Нашите недоносени деца” и има за цел да насочи вниманието към нуждата от дългосрочно проследяване на здравословното състояние на децата, родени рано и с ниско тегло.

Изложбата под надслов „Родени герои – животът, който предстои” се състои от 60 фотографии, които запечатват всекидневната борба на недоносените деца за оцеляване и пълноценен живот. Инициативата има за цел да привлече вниманието към необходимостта от национална програма за проследяване здравето на недоносените деца, обясни Маргарита Габровска, организатор на изложбата: „Във вяска друга страна в света почти има програма, която обхваща развитието им от раждането, от 0 до 7 години и ги проследява по различни показатели, така че да сме сигурни, че те се развиват максимално пълноценно. У нас това липсва. В момента това се случва единствено през първата година.”

При липсата на подобна подкрепа родителите изпитват следните затруднения: „Не успяват нито финансово, нито като достъп до специалисти, нито като достъп до информация навреме”.

Фотографският проект може да бъде разгледан от 28 август до 10 септември в София на Моста на влюбените до НДК.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 29.08.2019