Здравната каса отпуска пари за изделие, не за химиотерапия на Мила, за която съученици поискаха помощ и от Бойко Борисов

24 часа  стр. 8


До дни здравната каса ще отпусне медицинско изделие за 18-годишната Мила Зархулева, която има лимфом на Ходжкин и се лекува в Германия. Това съобщиха от НЗОК за „24 часа“, след като в сряда съученици на момичето спряха Бойко Борисов в Пловдив и го помолиха за пари. Но за химиотерапия в Германия, а не за медицинско изделие.

Още на 5 август е била готова заповед за отпускането на помощта, но се чака документ от УМБАЛ „Свети Георги“, който в момента се подготвя, обясниха пред „24 часа“ от НЗОК. И уточниха, че момичето не е кандидатствало за друга помощ. Преди около месец Мила заминала в Германия при леля си. Дни след пристигането й е приета в болница във Франкфурт, където й поставят диагнозата лимфом на Ходжкин. Немските лекари започват спешно лечение, правят й първа вливка от курса по химиотерапия. Според тях има надежда момичето да се излекува напълно. Само за химиотерапията са нужни 35 хил. евро, ще трябват пари и за престоя и изследванията.

Съучениците й от Търговско банковата гимназия вече дариха 2000 лева от благотворителен концерт.

Можете да подкрепите Мила в нейната дарителска сметка в: UniCredit Bulbank IBAN: BG04U NCR70001523670372 BIC: UNCRBGSF Титуляр: Виолета Илиева Христева-Зархулева

Зорница Русинова, заместник-министър на труда и социалната политика: Не вземаме деца от родителите, а им помагаме да не ги изоставят

13 000 души ще имат болногледач или медсестра до 2 часа на ден в домовете си

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 1, 14-15


– Г-жо Русинова, вече няколко месеца продължават протестите на родители срещу Националната стратегия за детето. Премиерът Бойко Борисов пък каза, че мрази лъжите, и нареди сутрин, обед и вечер да се разяснява, че няма такава. Има ли от какво да се притесняват родителите?

– Категорично мога да успокоя всички български родители, че няма каквато и да е причина да се съмняват, че някой може да си позволи да извежда деца от семействата. За нас е необясним този страх, независимо че многократно и категорично бе заявено от министерството, правителството и премиера, че такава стратегия не се предвижда. Ние не работим по такава стратегия в момента, нито копираме норвежки, шведски или какъвто и да е било модел. Законодателството, което влиза в сила от 1 януари 2020 г., е изцяло насочено към хората, които имат нужда от подкрепа, към реформиране на системата от социални услуги, така че всички специалисти от различните дневни центрове и домове да работят по-качествено, а средствата, които се отпускат от бюджета, да стигат по-лесно до хората и да има покритие в цялата страна.

– Едно от големите им притеснения е, че държавата иска да даде повече права на социалните работници, за да отнемат по-лесно деца от родителите им. Можете ли да ги успокоите?

– Социалните работници и сега не могат просто ей така да извеждат дете от семейството, а трябва да има причини. Това става със съдебно решение. Освен това всяка една мярка на закрила, когато едно дете е изведено от семейството и настанено в приемно семейство или в центъра за настаняване от семеен тип, подлежи на съдебен контрол. Тоест съдебната система е тази, която контролира системата на „Закрила на детето“. Абсолютно безпочвени са притесненията на семействата, че социалните работници могат да правят каквото си поискат. За нас е важно съществуващата система да бъде подкрепена и, ако е необходимо, да бъде реформирана, но това е професионален диалог, който водим с останалите колеги от ведомствата, с НПО-та и местните власти.

– Дайте пример как държавата помага на майки да не изоставят децата си и в какви случаи децата се извеждат от семейства?

– Най-честите причини за настаняването на дете в приемно семейство или център от семеен тип е, защото е загубило родителите си или е изоставено. За нас развитието на приемната грижа е много важно, защото 60% от децата, които трябва да бъдат настанени в такъв тип центрове, могат да бъдат настанени в приемни семейства. Много по-добре е, когато семейство се грижи за дете. Приемните семейства подлежат на обучения, на контрол от страна на нашите служби. Във всеки един момент, в който забележим, че едно приемно семейство не предоставя качествена услуга, нашите служби се намесват. Родители искаха да изоставят детенце почти на година, което е родено недоносено. След намеса на социалните работници то е настанено в приемно семейство, а отделите по закрила започват да работят и с родителите, които са насочени към специална услуга. Отпусната им е социална помощ, за да има електричество в жилището, да може да се направи малък ремонт. В рамките на по-малко от половин година детето отново е върнато в семейството. Другият случай, който бе изключително труден за нас, бе по сигнал на кмет. Оказа се, че 5 деца на възраст между 1 и 12 г. живеят почти без надзор от родителите си и на практика са изоставени. Едното е с увреждане, а семейството дори не се е обърнало към лекарска комисия, която да му издаде ТЕЛК. Така че след намеса на социалната закрила и кмета децата са настанени в приемна грижа, издирени са родителите, започна работа с майката, а детето с увреждане първо мина през ТЕЛК, а после бе записано в дневен център за деца с увреждания. Бяха взети мерки останалите деца да бъдат записани в училище. Бяха отпуснати помощи, за да се направи малък ремонт и след седем месеца децата бяха върнати. През последните 2 г. работим доста активно и по една инициатива за единно обслужване. Така, ако родителите имат нужда от работа, колегите от Агенцията по заетостта им помагат на място. За мен е необяснимо защо някой подклажда тези протести и защо продължава всяването на паника у хората. Искам да уверя родителите, че нашата цел като министерство е да подкрепяме семействата, да осигуряваме грижа на най-нуждаещите се. Законът за закрила на детето цели да предотврати изоставянето, насилието и трафика над децата. Ако има пропуск в системата, ние трябва да бъдем алармирани, за да предприемем съответните действия.

– Приемната грижа у нас е по програма, как ще се развива и занапред?

– Тя стартира през 2015 г. Не трябва да гледаме на приемната грижа като алтернатива на семейството, а като на алтернатива на настаняване на детето в дом или в център. Приемната грижа е един изключително успешен модел, който през последните години дава възможност средно на около 2000 деца годишно да са известно време в приемно семейство. С новия Закон за со8циалните услуги се намалява и периодът за настаняване в социална услуга до 2 г. Трябва да подчертаем, че приемната грижа е временна мярка. Наскоро имахме изоставено дете във Великобритания и с помощта на посолството и нашите служби то бе върнато в България и се настани в приемно семейство. Това е една услуга, която заедно с общините ще продължим да развиваме през Закона за социалните услуги. Приемната грижа не е само работа. Тя трябва да се върши от хора, които са подготвени, които имат желание да се занимават с деца. Наблюденията ни са, че децата се развиват много по-добре, ако са настанени в приемни семейства, а не в центрове. Независимо къде е настанено едно дете, то се подкрепя и подготвя дори за най-дребните предизвикателства, с които ще се сблъска – как да си пусне пералня, да си приготви храна.

– От 1 септември личната помощ вече ще се предоставя по нов ред. Омбудсманът Мая Манолова предупреди, че Законът за личната помощ не се познава и не се разяснява достатъчно от социалните работници. Има ли риск хората да останат без личен асистент?

– Законът за личната помощ влиза в сила от 1 септември. Бих искала да успокоя хората, които ползват лични асистенти, че държавата е дала възможност да бъдат обезпечавани с комбинация от мерки. В последните няколко месеца колегите от АСП активно започнаха кампания за информиране на хората, които могат да ползват личната помощ. До края на годината продължихме споразуменията с общините, които и досега ползват лични асистенти, но не могат да се възползват от Закона за лична помощ, защото не са с увреждания. Лични асистенти се ползват от много възрастни хора, от самотно живеещи, така че те ще продължават да имат подкрепа. Хората с увреждания, които са минали през индивидуална оценка, ще имат лична помощ Разбра се, като при всеки един закон трябва да мине определен период от прилагането му, за да правим оценки. Не бих искала да алармираме за проблеми, преди те да са се случили, когато на практика законът не е влязъл в сила.

– Започна подготовката за третия програмен период по ОП „Развитие на човешките ресурси“. Какъв ще е фокусът на програмата през 2021-2027 г.?

– В момента имаме сериозни постъпки в преговорния процес. Очакванията са, че ресурсът ще бъде увеличен със 70%, или малко над 4 млрд. лв. Няколко са важните приоритети, които сме си поставили. На първо място – да продължим с Европейския социален фонд да подкрепяме младежите, като 10% от тези средства ще бъдат за тях. Първо, тези, които са отпаднали, трябва да бъдат върнати в образователната система. А завършилите образование бързо да бъдат интегрирани на пазара на труда. Имаме опит с Младежката гаранция, но трябва да продължим да работим с най-тежката част – младежите, които са изпаднали от образователната система и не са мотивирани. Ще продължим и темата за социалното включване, а 25% от средствата ще са за подкрепа. Двойно повече пари ще има и за програмата за подкрепа на най-нуждаещите се – социалните трапезарии, пакетите с храни, които в момента се предоставят на близо 230 хил. човека всяка година. Имаме намерение да ги преформулираме, така че по-лесно и по-бързо да стигат до хората, но и подкрепата да не е само хранителни продукти, а и други стоки от първа необходимост. Основният акцент или 50% от инвестициите ще бъде заделен за знанията и уменията на хората. В момента почти няма работодател, които да не се оплаква от липсата на хора и подготвени кадри.

– Проучване на Агенцията по заетостта нък показа, че само през следващата година ще са нужни 370 хил. човека. Къде може да се търси резерв?

– Това е проблем не само у нас, а в цяла Европа. Дългият път са инвестициите в образованието, а правителството е поело ангажимент за тях. За нас е важно да осигуряваме възможност за обучение и квалификация на младите хора, след като завършат образованието си. Надявам се бързо да стартира мащабната програма за цифрови умения. Около 70 млн. европейци все още не разполагат с адекватни умения за писане и четене, в България този процент, разбира се, е доста по-нисък, но въпреки това ние имаме намерение да стартираме мащабни обучения по цифрови умения. За нас те имат няколко измерения -първо почти всеки работещ човек има нужда от дигитална компетенция, дори ниско квалифицираните работници, които работят в магазин, склад или логиетична фирма, се налага да работят с някаква техника. Може би 80% от длъжностите ще изискват още по-високо ниво на цифрови умения. Наблюдаваме и необходимостта от дигитални и цифрови умения в хора, които много скоро могат да се окажат социално изключени заради това, че нямат цифрови умения. Това са възрастните хора, голяма част от хората, които получават подкрепа, децата, които са настанени в центрове, самотни хора и тези в предпенсионна възраст. Трябва да планираме мащабни обучения, така че те да могат в ежедневието си да ползват интернет или различните услуги, които държавата предоставя. Почти убедена съм, че данъчна декларация ще се подава само по електронен път, а нашата задача е да подготвим хората да могат да се справят с това. Предстои да бъде направен допълнителен анализ как ще продължим да развиваме темата за микрокредитирането и предприемаческите умения. Правим и кариерни форуми в чужбина, следващият е на 5 октомври в Хага. Така младите хора могат да добият реална представа за икономическото развитие на страната, да се срещнат с работодатели и да получат от първа ръка информация за професионална реализация.

– Кога стартира новата услугата за самотните възрастни хора – „Патронажна грижа“?

– Това е много важна и иновативна програма, която надгражда домашните асистенти. Голяма част от хората с увреждания, особено възрастните, които не могат сами да се обслужват в малките населени места, имат нужда от комбинирана подкрепа, не само от социални помощници и личен асистент, а и от това медицинско лице или болногледач да ги посещава редовно. Защото често в малките населени места дори няма транспорт до големите градове и възрастните не могат да стигнат до джипито си. Програмата стартира в началото на тази година и вече можем да се похвалим, че 126 са сключените договори с общините. Над 13 хил. човека ще получат ежедневно до 2 часа на ден медицинска подкрепа. Надявам се програмата да бъде успешна и да продължим да я надграждаме и да я развиваме през следващите години, защото България е страна със застаряващо население. За нас грижата за възрастните хора не е свързана само с паричната подкрепа. Тя много често е недостатъчна. По-важно е да осигурим много услуги в дома, за да избегнем настаняването в домове на възрастните хора. След като минат местните избори, ще отправим отново покана към общините за кандидатстване за недоговорения ресурс. С този проект ще видим първото прилагане на новия Закон за социалните услуги.

– До 2035 г. е планирано да се закрият всички психиатрии, но какво ще стане с хората и каква ще бъде грижата за тях?

– За нас изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа също е приоритет. До 2035 г. ще затворим всички домове за хора с психични разстройства. Започнахме работа с първите 10, които са в най-тежко състояние, защото целта ни е не само битово да реформираме всички тези услуги, но и да създадем изцяло нова услуга. Тази тема ще бъде приоритетна и в следващия програмен период, защото министерството започва работа и по подготовката и по следващия пакет с мерки на Европейския социален фонд. Надявам се да договорим 25% от средствата, които ще отиват в изпълнение на ангажиментите ни към дългосрочната грижа за възрастните хора. Една от болезнените теми за нас е, че домовете за възрастните хора не са достатъчни. Надявам се да разработим добри планове, които да включват не само обучение и издръжка на персонала, но и модернизиране и изграждане на центрове и домове.

***

CV

Заместник-министър на труда и социалната политика

Министър на труда и социалната политика от май 2016 г. до януари 2017 г.

Заема поста заместник-министър на труда и социалната политика в периодите март 2012 – март 2013 г. и ноември 2014-януари 2016 г.

Заемала е ръководни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Магистър по международни икономически отношения от УНСС

Притежава магистърска степен по „Българска филология“ и „Английска филология“ от СУ „Св. Климент Охридски“

В Хематологията заработи екип за психологична грижа

24 часа  стр. 21


Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания представи новосформиран екип за психологична и немедицинска грижа за пациентите и лекарите в лечебното заведение.

„Приоритет за нас като лекари е предоставянето на своевременно и адекватно лечение на хематологичните заболявания. Често то води след себе си много притеснения, несигурност за пациентите и техните близки. До момента клиничен психолог консултираше нуждаещите се, но преценихме, че тази дейност трябва да е по-задълбочена и всеобхватна“ обясни директорът на болницата доц. Бранимир Спасов.

Ще се работи основно чрез индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки, ще се сформират и групи за емоционална подкрепа.

Създадена е специална стая за пациенти, в която те ще се срещат освен с психолога и със своя лекар. Идеята е в спокойна и уединена обстановка да могат да поговорят със специалисти за лечението, предстоящите процедури или трансплантация.

Аутизъм ли е? Границата става все по-размита

Психиатър, сравнявал над 23 000 случая Нови са не разстройствата от спектър, а диагностичните практики

24 часа  стр. 21


Броят на хората с диагноза аутизъм нараства според данни от различни проучвания по света.

Д-р Лоран Мотрон, професор в катедрата по психиатрия на Университета в Монреал и действащ клиничен психиатър, има сериозни резерви относно твърденията. Според него изследванията за аутизъм включват твърде много участници, които не са достатъчно различни от хората без аутизъм, и това променя резултата. След проучване на метаанализи на данните за над23000души с разстройства от аутистичния спектър екипът установява, че разликата между хората с диагнозата и останалата част от населението всъщност намалява, съобщи „Сайънс дейли“. Очаква се хората с аутизъм да проявяват значителни различия в седем области. Това са разпознаването на емоциите, способността да осъзнаеш, че другите хора може да имат свои желания и намерения, когнитивната гъвкавост (способност за преминаване от една задача към друга), планирането на активността, пренебрегването, повтарящите се двигателни реакции и специфичното отношение към речта. Заедно тези характеристики обхващат основните психологически и неврологични компоненти на аутизма.

Екипът на Мотрон разглежда изявеността на разликите по тези критерии между хора от спектъра и извън него и сравнява прогресията им през годините. Те откриват, че във всяка от оценените области измеримата разлика между хората от двете групи е намаляла през последните 50 г. Двете единствени измервания, които не показват отклонение в сравнение с преди, са пренебрегването и липсата на когнитивна гъвкавост. Д-р Мотрон вярва, че това, което се е променило, не е аутизмът, а диагностичните практики. Например преди 50 г. за водещ признак на аутизъм се приема липса на явен интерес към другите, а днес просто хората имат по-малко приятели.

Морбили отне статута на отличници на 4 държави в ЕС

У нас са съобщени 1152 случая срещу 8 миналата година

24 часа  стр. 23


Увеличават се случаите на морбили и четири европейски държави загубиха статута си от Световната здравна организация (СЗО) на страни, свободни от морбили, съобщи Би Би Си.

Болестта се е завърнала в Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, като това е само върхът на айсберга.

Връщаме се назад, поемаме по грешен път, казва д-р Кейт О’Брайън от имунизационния отдел на СЗО.

Държавите се обявяват като свободни от морбили, когато в рамките на 12 месеца в конкретна географска област няма ендемично предаване.

Морбили е силно заразна и потенциално фатална болест, която се манифестира с кашлица, обриви и треска. Средно 1 от 1000 боледуващи деца развиват смъртоносни у сложения.

Заболяването може да бъде предотвратено чрез ваксина, която е достъпна безплатно за всички малки деца, а в част от държавите на Стария континент, включително у нас, тя е в задължителния имунизационен календар.

Странното е, че четирите европейски държави, които са загубили статута си на отличници, имат изключително високо покритие на ваксинацията. „Това е алармата, която звъни по целия свят: не е достатъчно да постигнеш високо общо покритие, трябва профилактиката да се постигне във всяка общност и във всяко семейство за всяко дете“, обяснява д-р ОЪрайън.

Здравните експерти предупреждават, че разпространяваните лъжи за ваксината срещу морбили са позволили заболяването да се масовизира. Д-р ОЪрайън призова социалните медии и лидерите на мнения да предоставят точна и научно достоверна информация. Близо 365 000 случая са регистрирани в световен мащаб през тази година по данни на СЗО. Това е почти три пъти повече, отколкото през първата половина на 2018 година. Най-големите огнища са в Конго, Мадагаскар и Украйна. САЩ отчитат най-големия брой болни за последните 25 г.

У нас през последната публично достъпна седмична справка от началото на годината в страната са съобщени 1152 случая. За същия период на предходната година са само 8. Почти толкова – 7 души, са заболели само през последната седмица на август 2019 г.

1/3 от всички българи с рядката генетична болест на Фабри са от село Борино

Повечето са роднини, лекуват ги с над 3 млн. лв. на година

Валентин ХАДЖИЕВ

24 часа  стр. 24


12 души, страдащи от много рядката болест на Фабри, са от родопското село Борино. Те са около 1/3 от всички българи с тази диагноза. Допреди няколко години са били половината от хората с това заболяване у нас.

Болестта на Фабри се среща при по-малко от 1 човек на 100 000 души население. Големият им брой в Борино е феномен, тъй като населението на селото е около 2000 души. В цяла Сърбия например няма нито един човек с тази диагноза.

Заболяването се дължи на генетичен дефект, мутация на Х-хромозомата, което води до невъзможност да се произвежда един определен ензим. Според изследванията наследствената болест се е появила в района на Борино заради затворения живот в общността и близки родствени връзки.

Четирима установени болни вече са починали, всички до възраст 50 години. Не всички обаче са роднини.

Болестта на Фабри поради недостига на ензима води до натрупване на специфични протеини в клеткит, което причинява увреждане на бъбреците, сърцето, кожата, стомаха. Реално страда целият организъм. Болестта засяга и двата пола, но обикновено мъжете са по-силно засегнати.

„Тъй като жената има две Х-хромозоми и няма прецеденти и двете да са засегнати, пълноценната хромозома до някаква степен компенсира дефекта. Затова при жените клиничните изяви се наблюдават доста по-късно, отколкото при мъжете, които имат само една X-хромозома. При жените заболяването протича много по-леко и симптомите се появяват към 60-годишна възраст. При мъжете обаче, ако болестта не бъде открита и лекувана, те умират до 50-годишна възраст -обяснява личният лекар на всички 12 пациенти д-р Митко Хаджиев. -Симптомите при мъжете се появяват още в първите 10 години от живота им.“

Още в младостта мъжете развиват хипертония, а към 30-годишна възраст често получават инсулт.

Д-р Хаджиев е обучен как да лекува хората с рядкото заболяване от проф. Емил Паскалев, ръководител на Клиниката по нефрология и трансплантация на УМБАЛ „Александровска“ и председател на Българското нефрологично дружество.

Преди няколко години екип от нефролози начело с проф. Паскалев изследвали родословните дървета на хората и изпратили кръв в Германия за точен анализ, който е условие за диференциална диагноза.

„През комунизма тези хора не са били лекувани.

Заболяването трудно се диагностицира, тъй като е рядко срещано, а симптомите не са специфични и могат да се дължат на голям брой други състояния. Това налага последователното им отхвърляне, преди да се заподозре болест на Фабри. Иначе тя не е открита сега, описана е преди повече от 100 години от немския дерматолог Йоханес Фабри, който практикувал в Дортмунд. Болестта се проявява по различни начини, като повечето пациенти казват, че имат болки, главозамайване, бързо се изморяват, имат проблеми със сърцето, бъбреците, често ги сполетяват ранни инсулти.

Лечението сега се покрива от здравната каса, въпреки че е много скъпо. Ако държавата не плащаше, тези хора да са си отишли вече, това са 300 хиляди лв. на човек на година. Сумата е непосилна“, казва докторът.

На болните се влива медикамент, от който опаковката струва 5972 лв. Имало е години, когато цената му е стигала до 7000. Всеки флакон има защитен стикер, който се се отваря с подпис на пациента и се залепва в досието му. За едно вливане са нужни две опаковки, прави се през 2 седмици

С въвеждането на лекарството тялото получава липсващото количество а-галактозидазализозомна хидралаза. Това вещество катализира хидролизата на гликосфинголипидите.

„Става по-сложно при съпътстваща болест. Един пациент направи усложнения заради алергична реакция. Имаше 40 градуса температура. Сега преди вливките му се дава урбазон по указание на проф. Паскалев, непрекъснато се консултирам с него“, вметва докторът.

Той има случай в практиката си, в който и мъжът и жената са носители на заболяването и детето им от 20-годишна възраст прави инсулти. В света е описан един-един подобен случай.. И детето им от 20-годишна възраст пра.

С диагноза болест на Фабри пациентите ги освидетелстват в ТЕЛК, най-често с втора група, някои – с трета. Има младо момче с над 70%. Приосвидетелстването им се взема предвид дали имат още заболявания, както е изискването, отбелязва д-р Хаджиев.

В САЩ се правят опити за вземане на медикамента през устата вместо чрез 4-часово вливание, но все още това не е клинична практика.

В Борино болните получават на място терапията в кабинета на лекаря. За един от пациентите обаче докторът пътува до Пловдив. Човекът, който е най-възрастният със заболяването – на 60 г., се преместил при близките си. Сестрите му са само носители на гена, но той е с клинична изява.

„В продължение на 2 години направихме генетични карти на целия му род, проверили сме свързани около 50 – 60 човека с него. Проучихме родословното дърво, взехме кръв на всички, за да се види дали има носители“, спомня си джипито.

Д-р Хаджиев е личен лекар в Борино от 1992г., вече 27 години. От 2000 г. е участъков лекар. Има 1290 пациенти в пялата община.

Търсят медсестри и санитари, които да ходят по домовете

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 26


Община Бургас търси медицински сестри и санитари, които да се грижат за възрастни и болни по домовете.

Ще бъдат назначени 10 медицински сестри, психолог, 2-ма рехабилитатори и 15 домашни санитари. Те ще бъдат включени в мобилни екипи, които ще посещават домовете на възрастните хора и ще извършват медицинска грижа, ще осъществяват връзка с общопрактикуващия лекар, ще придружават хората до болнично заведение, ще правят рехабилитация и психологически консултации.

Интегрираната услуга надгражда познатия социален патронаж. Кандидатите за всички длъжности може да бъдат както безработни, така и работещи или пенсионирани лица. Документи за кандидатстване се приемат до 13 септември в Центъра за административно обслужване на граждани в община Бургас.

От програмата може да се възползват 300 жители на Бургас, които са с увреждания, и възрастни хора над 65 г., които нямат възможност да се обслужват сами.

Обединяването на двете услуги в една е по идея на кмета Димитър Николов и бе подкрепено от Министерството на труда и социалната политика и Националното сдружение на общините. Интегрираната услуга ще започне да се предлага първо в Бургас.

Психолози се включват в терапията на онкоболни

Труд  стр. 20


Звено за психологична грижа започва да функционира в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София от септември. Работата му ще е в унисон с добрата психоаналитична практика и цели да постигне завършен терапевтичен цикъл на пациентите.

Дейностите на звеното ще са насочени към пациентите, техните семейства и близки, които ще получат услугите безплатно. Ще се работи основно чрез индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки, ще се сформират и групи за емоционална подкрепа. Създадена е специална стая за пациенти, в която хората ще се срещат освен с психолога и със своя лекар.

„Приоритет за нас като лекари е предоставянето на своевременно и адекватно лечение на хематологичните заболявания. Често то води след себе си много притеснения, несигурност за пациентите и техните близки. До момента клиничен психолог консултираше нуждаещите се, но преценихме, че тази дейност трябва да е по-задълбочена и всеобхватна“, обясни изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Бранимир Спасов.

Специално внимание ще бъде отделено и на консултирането на медицинските екипи в комуникацията им с пациентите, както и превенция на бърн аут синдрома. За първи път у нас ще бъде разкрит и Травма център, в който лекарите и сестрите могат да получат психологическа подкрепа в трудни моменти, свързани със загуба на пациент, проявена към тях агресия или други драматични събития.

Хирурзи се бориха 5 часа за живота на дете

Стъкло прерязало бедрена артерия и вена, операцията продължила пет часа

Мария КЕХАЙОВА

Труд  стр. 20


Бургаски съдови хирурзи спасиха живота на 11 -годишно момиче. Операцията продължила пет часа. Родителите на детето – Пламен и Галя Люцканови изразиха публично своята дълбока благодарност към всички служители на УМБАЛ-Бургас и спешните звена, които в нощта на 9 срещу 10 август са дали всичко от себе си, за да живее дъщеря им.

„Ние сме изключително доволни и благодарим на всички екипи за точността, бързината и професионализма при спасяването на нашата дъщеря Наталия. Абсолютно всички – от линейката, до всички служители на УМБАЛ-Бургас, действаха точно и професионално“, каза бащата.

Момичето се наранило при битов инцидент – върху крака му паднало голямо стъкло и прерязало вена и основната бедрена артерия. Детето изгубило много кръв и изпаднало в безсъзнание. Линейката пристигнала бързо, екипът информирал „Спешно отделение“ и пред вратата на болницата вече чакали реаниматорите. По спешност е бил извикан съдовият хирург д-р Борислав Тръпчев, който заедно с колегата си д-р Христо Стефанов и анестезиолога д-р Милена Минева оперирали Наталия повече от 5 часа през нощта. Борбата е била не само за живота, но и за запазването на крака й.

„Спасяването на живота й беше въпрос на няколко минути. Още малко забавяне щеше да е фатално. Кръвозагубата беше много голяма – около 3 литра, което е половината от кръвта в човешкото тяло. При подобна кръвозагуба в организма могат да настъпят необратими промени, затова трябва да се действа бързо.(…) Успяхме да зашием артерията, да възстановим кръвотока“, обясни д-р Тръпчев.

Наталия вече си е вкъщи, където лечението и рехабилитацията й продължават.

Болницата в Шумен получи дарение

Цветелина ГЕОРГИЕВА

Труд  стр. 20


Болницата в Шумен получи като дарение автоклав за обезвреждане на опасни отпадъци. Жестът е от Ротари клуб-София. Инсталацията е австрийска и предстои да бъде лицензирана, каза изпълнителният директор д-р Димитър Костов. До скоро лечебницата плащаше на външна фирма за обезвреждане на отпадъците си и това е струвало над 60 000 лв. годишно. Една от мерките в оздравителната програма на ръководството беше въвеждането на автоклав, с който да се спестят средства. Новата инсталация е втора за МБАЛ-Шумен. С общински средства е бил закупен един автоклав и на същата площадка сега ще заработи вторият, с което нуждите на здравното заведение напълно ще се покрият.

Търсят сестри за патронажна грижа

Труд  стр. 21


В Бургас търсят медицински сестри и домашни санитари за патронажна грижа. Те ще се грижат за 300 възрастни по проект на общината „Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“, финансиран със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Общината ще наеме 10 медицински сестри, 1 психолог, 2 рехабилитатори и 15 домашни санитари за новата комплексна здравно-социална услуга. Тя надгражда познатия социален патронаж и включва посещение от компетентно медицинско лице – медицински специалист или рехабилитатор, което да се срещне с потребителя на социалната услуга и да даде насоки за лечение или превенция на заболяванията, домашен санитар, психолог, социален работник.

Специалистите ще бъдат включени в мобилни екипи, които ще посещават домовете на възрастните хора и ще извършват медицинска грижа – измерване на кръвното и кръвната захар, ще осъществяват връзката на пациента с общопрактикуващия му лекар, ще придружават до болнично заведение. Кандидатите за всички длъжности могат да са безработни, работещи или пенсионери.

Бум на чревни и вирусни инфекции

Даниела ФАРХИ

Труд  стр. 21


Необичайните за края на август жеги край морето доведоха до скок на чревните и на вирусните инфекции. Във Варна по данни на Регионалната здравна инспекция само за седмица от стомашни зарази са пострадали 80 души – с 27 повече от предходните 7 дни. 65 са заболелите от ентероколити – главно след консумация на готови храни от улични павилиони в жегите. Хапването на дюнери и други бързи закуски, предлагани на открити щандове в горещините, крие риск от стомашни инфекции, предупреждават епидемиолозите.

Шестима души са били диагностицирани с колиентерит, петима – с ротавирусен ентерит, двама – с дизентерия. Има един случай на салмонела и един на вирусен хепатит. Тройно се е увеличил за седмица и броят на пациентите с остри респираторни заболявания. Вируси са повалили на легло 101 варненци, а петима са заболели от грип. В болница се е наложило да бъдат хоспитализирани 21 души с усложнения като бронхити и пневмонии. Засегнатите са еднакъв брой деца и хора в активна възраст, докато заболелите пенсионери са само петима, сочат още данните на Регионалната здравна инфекция.

Задържаха индийска и турска „виагра“, пътуваща към Холандия

Труд  стр. 6


Контрабандни медикаменти за полова мощ бяха открити от митничари в района на Дунав мост 2 – Видин. В товарен микробус с турски регистрационен номер, пътуващ от Турция през България за Холандия били намерени 3830 опаковки сексуални стимуланти. Каросерията е била запечатана с турска митническа пломба и по документи микробусът превозвал мебели и текстил за Западна Европа.

Под пакетите с обявената стока обаче пътували и шест кашона, съдържащи хапчета от марките KAMAGRA и CIALIS, произведени в Турция и Индия, част от които предназначени за жени. Тъй като „стоката“ не фигурира в търговските документи, медикаментите са задържани, а на шофьора – български гражданин, е съставен акт за административно нарушение.

СЗО: Дезинформацията възроди морбили в Европа

Албания, Чехия, Гърция и Великобритания са изгубили статута си на „изкоренили дребната шарка“

Сега  стр. 8


Световната здравна организация (СЗО) отчита „драматично възраждане“ на болестта морбили (дребна шарка) в Европа, отчасти подхранвано от отказа от ваксинация, съобщиха световните агенции. „Дезинформацията относно ваксините е също толкова заразна и опасна, колкото болестите, чието разпространение подпомага“ казва генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според организацията разпространението на болестта се дължи на лошите здравни системи и заблуждаваща информация за ваксините. „Категорично има семейства, общности, хора, които получават погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им. Така че подвеждащата информация е все поголяма заплаха“, се казва в документа.

В доклад на СЗО се посочва, че през първата половина на т.г. са регистрирани около 90 000 случая на заболяването – двойно повече, отколкото за същия период на 2018 г. Докладваните случаи на заболяването пък са скочили близо три пъти за последната една година. Въпреки въвеждането на по-строга политика в редица европейски страни противопоставянето на определени групи хора на ваксинацията подхранва епидемията на континента.

Най-много случаи на дребна шарка – 84 000, са регистрирани в Украйна, където през февруари беше съобщено, че от болестта са починали десетки хора. Следват Казахстан и Грузия. От СЗО съобщават още, че четири страни – Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, са изгубили статута си на „изкоренили дребната шарка“.

В някои развити страни процентите на ваксинация спадат рязко след публикуването на изследване в края на 90-те години на миналия век, свързващо комбинирана ваксина срещу морбили, заушка и рубеола с аутизъм. Оттогава здравните власти се борят да опровергаят погрешното схващане за безопасността на ваксината.

ОПАСНОСТ

„Имаме притеснителна тенденция във всички региони на света към увеличение на случаите на морбили, с изключение на Америките, но намаляването там е съвсем малко. Така че имаме държави, където ваксинирането е недостатъчно, но имаме и страни, където ваксините покриват почти цялото население и въпреки това се намират малки неваксинирани общности, които водят до епидемия“, заяви директорът на отдела за ваксинация към СЗО Кейт ОБрайън.

Честата причина за безплодие, която рядко се диагностицира

Сега  стр. 15


Преди 3 години Пол, който сега е на 31 години, отива на лекар заради болки в стомаха. Кръвните изследвания обаче показват ниско ниво на тестостерон. „След това отидохме при уролог и той беше категоричен, че не може да имаме деца при подобна спермограма – трябва да ползваме донорска сперма или да осиновим дете“ разказва той.

„Жена ми избухна в плач, а аз се чувствах ужасно, защото не можех да й дам това, което тя толкова отчаяно искаше“, допълва Пол. Двойката е опитвала да има дете вече година, когато научават новината.

Пол е диагаостициран със синдрома на Клайнфелтер. Той засяга един на 500-1000 мъже, което го прави едно от найчестите генетични заболявания. Но малко хора са чували за болестта, включително много от тези, които я имат. Симптомите й – висок ръст, постоянна умора, липса или малко окосмяване на тялото и малки тестиси, често остават незабелязани от пациентите или личните им лекари. Ако не се лекува, синдромът води до намалени нива на тестостерон и безплодие и дори увеличава риска от рак на тестисите.

Синдромът не е наследствен и не се предава от родителите, а е плод на генетична случайност

Открит е за пръв път през 1942 г. и се причинява от допълнителна X хромозома у мъжете, т.е. вместо техните полови хромозоми да са обичайните XY, при засегнатите са XXY. И Въпреки че симптомите се появяват още в пубертета, се смята, че само един на 6 мъже с болестта е диагностициран. И това може да се окаже неизследвана напълно причина за безплодие.

„Когато пациентите с Клайнфелтер се озоват при нас, те вече са доста отчаяни, тъй като средно отнема две години, докато се стигне до тази диагноза“, обяснява д-р Тет Яп, уролог от болница Гай в Лондон, където е единствената клиника във Великобритания, специализирана в лечение на синдрома. Обикновено мъжете получават диагноза едва след като се окаже, че двойката не може да зачене, а това често става, когато те са прехвърлиш 30-те години. И В този момент редовно им се казва, че са напълно безплодни, което невинаги е вярно, обяснява Яп.

След съкрушителната новина Пол и съпругата му отишли в частна клиника за лечение на безплодие, а оттам са ги насочили към д-р Яп. И той им казва, че имат шанс да създадат дете. Пол е трябвало да започне да приема тестостерон, а след това да се подложи и на сравнително нова хирургична процедура – микроТЕС, при която с микрохуриргия спермата се извлича от тестисите. Късната диагноза, обикалянето по специалисти и чакането на процедури в клиниките за инвитро отнемат години и затова Пол смята, че трябва да се говори повече за това заболяване и то да е по-познато както на лекарите, така и на мъжете, защото, колкото по-рано се постави диагнозата, толкова по-добре.

Съпругата на Пол го подкрепя, но други нямат този късмет. Рай Бакси, на 46 години, е открил, че има Клайнфелтер преди десетилетие, когато със съпругата му започват да се опитват да имат дете. След неуспешна операция за микроТЕС Връзката им се разпада. „Безплодието може да промени всичко в живота ти“, казва Бакси. Оттогава той е администратор на групи за подкрепа на засегнати от синдрома във Фейсбук. „Има стигма около това заболяване – има хора, чиито семейства не ги подкрепят, приятелите им се чувстват неловко и дори има работодатели, които гледат на тях по различен начин. Малко хора биха си признали, че имат синдрома, което значи, че не получават подкрепата, от която се нуждаят“, казва Бакси.

Това е и една от причините болестта често да остава недиагностицирана, смята Алисън Бридж, председател на Асоциацията за синдрома на Клайнфелтер. „Личните лекари смятат, че той е порядък, отколкото реално е, но той не е рядък – просто рядко се диагностицира“, казва тя. И Бридж смята, че е нужно хората да са по-добре информирани и наясно със синдрома. Самите мъже с Клайнфелтер се чувстват изолирани и самотни, защото освен всичко друго сред симптомите на болестта е и трудността за изразяване на емоциите.

МЪЖЕТЕ C ТАЗИ ДИАГНОЗА И ПАРТНЬОРКИТЕ ИМ ТРЯБВА ДА СА ПОДГОТВЕНИ ЗА НАЙ-ЛОШОТО – БЕЗПЛОДИЕ, дори след лечението, казва генетикът Шарлот Томлинсън. „Диагнозата е голямо предизвикателство за мъжката идентичност, особено ако се опитвате да имате дете в този момент“, казва тя. „Голяма част от работата ми е да подготвя човека как да се справи, ако лечението не проработи“, допълва тя. Успеваемостта за подобрение на спермограмата при тези пациенти е едва 10%, затова е важно мъжете да бъдат подготвени за неуспех. Лекарите подчертават, че ранното откриване и лечение са ключови за намаляване на симптомите и подобрение на шансовете за деца. Затова и Яп смята, че скринингът и обучението на младите мъже са от особена важност.

 

Войната на капките за нос

Продажбите на този пазар достигат 42.5 млн. лв. годишно, като за периода юни 2018 г. – юни 2019 г. той расте с 12%.

В борбата с хремата в България се конкурират 197 продукта.

Polpharma, която продава най-много опаковки капки, обвини Walmark зa заблуждаваща реклама на нов продукт

Десислава НИКОЛОВА

Капитал  стр. 46,47


Течащият нос е масов и целогодишен проблем, с който милиони българи се борят с помощта на всички възможни продукти на фармацевтичната индустрия. Това показват данните за пазара на капки и спрейове за нос на световната маркетингова компания IQVIA. За периода от юни 2018 до юни тази година аптеките са продали 6.2 млн. опаковки от 197 различни вида продукти срещу хрема. Така пазарът само на капки и спрейове за нос достига 42.5 млн. лв. (12% годишно увеличение), което прави сегмента на борба с хремата един от малкото с двуцифрен ръст във фармацевтичния сектор.

Зад увеличените продажби се крият не особено приятни фактори като мръсния въздух и алергиите, които превръщат ринита в целогодишно изживяване. Има и много малък сегмент клиенти на аптеките, които ползват продуктите за всекидневна хигиена и за предпазване от вирусите и бактериите. Състезанието за клиенти доведе и до жалба срещу реклама на конкурентен продукт в Комисията за защита на конкуренцията. Полската Polpharma, която продава най-много опаковки капки, обвини чешката Walmark за заблуждаваща реклама на нов продукт. Тази практика не е често срещана във фармацевтичния сектор. И тъй като антимонопол-ният орган разглежда подробно съдържанието на медикаментите и рекламата, а на този пазар се продават изцяло продукти без рецепта, които имат право да се рекламират свободно, целият бранш проследи с интерес първото дело по казуса (виж втория текст).

Битка срещу хремата

Продажбите само на лекарства срещу хрема без рецепта са на обща стойност 33.1 млн. лв. за периода юни 2018 – юни 2019 г. За вниманието на клиентите се конкурират 54 вида капки за нос, които са регистрирани като лекарства без рецепта, като най-популярните 10 продукта (виж Топ 10) акумулират 87% от продажбите в стойност и 88% като брой продадени опаковки. Лидер на пазара са капките и геловете за хрема на Polpharma – над 1.7 млн. опаковки за 3.7 млн. лв. На първо място по продажби в стойност е „Муконазал плюс“ на Sanofi c продажби за 6.2 млн. лв. и 634 хил. опаковки, което е второ място по продажби в бройки. Продуктите срещу хрема най-често са на цени между 2 и 8 лв., но има и много капки и спрейове над този ценови коридор.

От първите 10 най-продавани лекарства срещу хрема шест съдържат съставката ксилометазолинов хидрохлорид. Останалите три лекарства имат подобен ефект. Капките за нос

– лекарства, действат веднага след прилагането им и най-общо свиват кръвоносните съдове и „пресушават“ носа.

Тъй като част от капките за нос нямат бебешки и детски формули, се е развил цял един сегмент на солеви разтвори за нос. Те действат по два начина

– ако разтворът е по-слаб, той само втечнява носния секрет и чисти носа, ако е по-силен – пресушава хремата и убива вредните микроорганизми. „Силните“ солени разтвори са предназначени само за възрастни. През миналата година от тези продукти са продадени близо 1 млн. опаковки за над 10 млн. лв., като такива продукти имат и световни фармацевтични концерни като Sanofi, Pfizer и Bayer. През последните години в този сегмент, доминиран от морската вода, се появиха множество спрейове и капки, в които са добавени билкови продукти, които образуват филм и допълнително предпазват носа от алергени и вируси. Екстракти от билки вече има и в част от класическите капки за нос – лекарства, с цел да омекотя

ват и предпазват от разраняване. Има и още един сегмент -капки, спрейове и таблетки на растителна основа, които не са достигнали един милион лева като продажби.

Какво искат потребителите

„Течащият нос е подобен на болката – клиентът иска моментално решение на проблема и продуктът да бъде бърз, ефективен и безопасен. Ако става въпрос за антбиотик или кардиологичен продукт, потребителите биха се замислили за безопасността, но при капките за нос се търси моментално облекчение и съотношението е силно изтеглено в полза на ефективността“, коментира Валентина Белчева, маркетинг директор „Лекарства без рецепта“ в „Санофи – България“, които са лидер в сегмента. Тя отбелязва, че компаниите дълги години ограмотяват пациентите, че активните съставки в капките за нос изискват приложение не повече отбдни, но според наблюденията им хората често подценяват нежеланите лекарствени реакции, които могат да се появят. Белчева посочи, че компаниите производители не търсят аналогия между капките за нос и разтворите с морска вода, тъй като действат по различен начин.

„При всички назални продукти, съдържащи фенилефрин или ксилометазолин, има привикване към действието на активното вещество. Приложението на лекарствени продукти от тази група не трябва да надвишава седмица без прекъсване поради опасност от поява на медикаментозен ринит“, коментира Петър Велчев, бранд мениджър „Респираторно здраве“ в GlaxoSmithKline, която има два бранда, включително и за деца, в топ 10 на най-продаваните капки – Vibrocil и Otrivin.

Деница Петкова, маркетинг мениджър на „Софарма трейдинг“, които са вносители на продуктите на италианската Аbоса, отбелязва, че на пазара на капки и спрейове за нос са се появили множество конкуренти на формулите ветерани на капките за нос. „Ксилометазолиновият хидрохлорид, който най-често се използва в класическите продукти, е изключително пристрастяващ – в един момент клиентите просто капят, за да дишат“, казва тя и допълва, че стремежът на производителите през последните години е продуктите срещу хрема да включват натурални съставки, които едновременно предпазват от вируси, бактерии, дим, смог, полени, не дразнят лигавицата и не водят до пристрастяване.

„Пациентите не са пристрастени към ксилометазолина, а към дишането и отпушването на носа. Капките трябва да се използват пет дни и ако не помагат, да се търси друго решение, концентрация или комбинация“, допълва и Сава Огнянов, изпълнителен директор на „Полфарма“.

***

Как да се откажа

„Препоръката ми е капки за нос да не се използват повече от 5-7 дни. Според клинично проучване, ако се ползват 30 дни, един час след прилагането им отокът на лигавицата се връща в състояние все едно не са използвани“ коментира д-р Александър Гацов, специалист по отоларингология в „Аджибадем Сити клиник болница Токуда“. Той съветва пациентите, които са ползвали дълго време капки за нос, да потърсят веднага лекарска помощ и да спрат употребата им.

„Първоначално трябва да започнат с промивки със солени разтвори. Повечето пациенти трудно се съгласяват, защото тази консервативна терапия не дава мигновени резултати и носът им остава частично запушен“, казва д-р Гацов. Ако има оток. лекарите препоръчват и локални кортикостероидни капки, продукти за отбъбване, антиалергични продукти и др. Крайният вариант за справяне с разрастването на носната лигавица, предизвикано от капките за нос, са операциите, в единия случай се «обгарят“ раковините на носа под обща упойка, в другия се намалява лигавицата с местна упойка. И двете операции са много болезнени. През миналата година НЗОК е платила 32.1 млн. лв. за операции в тази област на над 31 хил. души. като почти половината от тях имат проблеми, предизвикани от злоупотреба с капки за нос.

***

Вредно или натурално

Най-голямата компания в капките за нос като брой продадени опаковки – Polpharma, видя в рекламата на най-големия Вносител на хранителни добавки Walmark опит за дискредитиране на продукта й, който съдържа най-често ползваното вещество в капките за нос – ксилометазолинов хидрохлорид, и заведе дело в КЗК за заблуждаваща реклама и недобросъвестна търговска практика.

През миналата година Walmark започва да налага продукта си „Синулан експрес Форте“ чрез телевизионна реклама. В нея се посочва, че той съдържа натурални съставки. В края на рекламата в печат, оцветен в червено и с червени букви, е изписано „натурални съставки“, а в средата – „Не съдържа ксилометазолинов хидрохлорид“. Според Polpharma това въвежда потребителите в заблуда, че активната съставка ксилометазолинов хидрохлорид, която се съдържа в произвежданите от нея лекарства, е вредна и липсата й е предимство за потребителя.

От Walmark посочват, че само са искали да изтъкнат естествения произход на „Синулан“, който не попада в една категория с лекарствата, защото е медицинско изделие и действието му е различно. Освен това двата бранда не могат да бъдат преки конкуренти, тъй като цената на „Ксилометазолин“ е средно 2.30 лв., а „Синулан“ струва 13.74 лв. КЗК разглежда подробно пазара, решава, че няма нарушение, и изтъква, че лекарствата с ксилометазолинов хидрохлорид са разрешени за употреба от лекарствената агенция и не могат да се считат за вредни.

Двете сблъскали се компании остават на мнението си отпреди процеса.

„През годините сме излъчвали ясни послания към клиентите с цел да им обясним ползите от нашите продукти. В конкретния случай рекламата не само не е заблуждаваща, а дава допълнителни разяснения, които да позволят хората да вземат информирано решение“, казва Десислава Райчинова-Митева, управител на „Валмарк България“.

Сава Огнянов, изпълнителен директор на „Полфарма“, съобщи, че е обжалвал решението на КЗК. Това не е битка между компании, а как да бъде поднесена рекламата. За мен е опасно да се сравняват продукти, които са лекарства, и такива, които не са. Пазарът ще расте, хората имат нужда от продукти на достъпна цена и с доказан ефект. Ксилометазолинът се използва по цял свят от възрастни и деца. той не е опасен и затова искахме тази реклама да бъде разгледана от КЗК“. казва Огнянов. Той допълва, че рекламата не е повлияла върху продажбите на неговите продукти.

В хематологичната болница предлагат психологична грижа

Дума  стр. 2


Ново специализирано звено за психологична и немедицинска грижа ще оказва подкрепа на пациенти и техните семейства. До момента клиничен психолог консултираше нуждаещите се, но преценихме, че тази дейност трябва да е позадълбочена и всеобхватна, обясни изпълнителният директор на Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ) доц. Бранимир Спасов.

„От близо година в НСБАЛХЗ се въвеждат под различна форма програми за психологична и психотерапевтична подкрепа за пациенти. Една част от тях прекарват дълъг период в специални стаи, поради намален имунитет и това ги повлиява и емоционално. Друга част се сблъскват с тежката диагноза и за пръв път – един труден момент на дезорганизация, ранимост и обърканост. Семействата и близките им също са поставени пред редица емоционални изпитания, които трябва да превъзмогнат“, обясни д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и ръководител на звеното.

През септември т.г., когато се отбелязва Месецът за борба със злокачествените заболявания на кръвта, в болницата ще започне проект за психосоциална подкрепа на пациенти, диагностицирани със злокачествени заболявания на кръвта.

Митничари задържаха нелегални лекарства за полова мощ

Дума  стр. 4


3830 опаковки сексуални стимуланти задържаха митнически служители в района на Дунав мост 2. Екип на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ е направил проверка на товарен микробус, пътуващ от Турция през България за Холандия.

Микробусът с турски регистрационен номер и пломбиран с турска митническа пломба превозва по документи мебели и текстил за Западна Европа. При проверка под пакетите с обявената стока са открити 6 кашона лекарства за полова мощ, част от които предназначени и за жени. На опаковките им е отбелязано, че са произведени в Турция и Индия. Тъй като не фигурират в търговските документи, медикаментите са задържани, на шофьора, български гражданин, е съставен акт за административно нарушение.

Дарение за Алекс, вместо цветя за учителките

Добромир РАДУШЕВ

Телеграф  стр. 8


Дарение в помощ на малката Алекс, вместо цветя за първия учебен ден.

Това е призивът на Регионалното управление на образованието във Варна към всички, които искат и могат да помогнат за лечението на детето.

„По този начин много от букетите с цветя няма да бъдат изхвърлени след 3-4 дена, а ще бъдат използвани за предстоящия втори етап от лечението на Алекс, която е родена с рядката диагноза „фибуларна хемимелия“ (пълна липса на малък пищял и скъсен десен крак с деформирани глезен и стъпало). Необходимата сума за завършване на лечението е 787 788 лв., като до момента са събрани 196 000 лв.“, се посочва в разпространеното послание.

Родителите на детето молят всеки, който има желание и възможност да помогне за събирането на необходимата сума за подпомагането на Алекс, тъй като от Фонда за лечение на деца им е отказано няколко пъти.

3830 опаковки сексуални стимуланти задържаха на Дунав мост 2

Монитор  стр. 7


3830 опаковки сексуални стимуланти задържаха митнически служители в района на Дунав мост 2, съобщават от Агенция „Митници“.

Екип на ГД „Митническо разузнаване и разследване“ извършва проверка в района на ГКПП Дунав мост – Видин, на товарен микробус, пътуващ от Турция през България за Холандия. Микробусът с турски регистрационен номер и пломбиран с турска митническа пломба превозва по документи мебели и текстил за Западна Европа.

В хода на проверката под пакетите с обявената стока са открити шест кашона, съдържащи лекарства за полова мощ. На опаковките им е отбелязано, че са произведени в Турция и Индия. Тъй като не фигурират в търговските документи, медикаментите са задържани, на шофьора – български гражданин, е съставен акт за установяване на административно нарушение.

Внимание! Бактериите живеят в климатика

Той премахва влажността от въздуха, а сухият води до появата на симптоми като астма, алергии, белодробни и респираторни заболявания

Д-р Петър КЪТЕВ

Стандарт  стр. 33


Явленията на живота убеждават там, където думите са безсилни“, е казал Агни Йога. С тези думи се опитваме да разгадаем безбройните случки в ежедневието, за които липсва логика. Няма спор, че всеки от нас е преживявал много моменти, без да може да си даде обяснение, защо са му се случили. Така се оказва, че не за всичко на този свят съществува логично обяснение. А ние, хората, сме свикнали винаги да го търсим, просто защото отсъствието му поражда необясними страхове.

Преди много години се сблъсках с един от най-нелогичните за мен случаи в лекарската практика. За помощ като човек и специалист ме потърси моя пациентка, тогава бременна в петия месец. Тя беше човек, който винаги е искал да има дете и за нея това бе сбъдната мечта. Но тя не ме потърси, за да сподели обичайното съпътстващо вълнение около предстоящия най-важен ден в живота й. Обърна се към мен с молба да абортирам плода. Добрите специалисти знаят, че подобно действие, особено в толкова напреднала бременност, се предприема единствено поради строго специфични медицински причини, застрашващи на 100% живота на родилката и плода. Но тук случаят не беше такъв. Генетичният баща, който бе акушер-гинеколог, твърдеше, че развитието му може да бъде различно, след като се появи на бял свят. Предположение, използвано като предтекст, който трябваше по някакъв начин да оправдае отказа да бъде родител. За жалост, в медицината обаче не съществуват изследвания, които да посочат как човек изживява дълбоко в себе си нанесена обида. Защото ситуацията беше точно такава – решението за прекъсването на бременността повече се дължеше на дълбоко огорчение, отколкото на, подчертавам, предполагаем риск за детето.

Въпреки че съм лекар, но преди всичко човек, отказах да направя това, за което бях потърсен. На първо място решението дойде заради опасността, криеща една такава манипулация. А на второ – заради факта, че всичко е поправимо, стига да разбереш навреме за него

След дълъг разговор, в който обясних всички опасности, както и споделих от чисто човешка гледна точка, че не бива да се допуска някой да убие мечтата, която се е превърнала в реалност, предложих да бъде проведено лечение. То имаше за цел да атакува здравословни проблеми при майката, които са в състояние да предизвикат постравматични състояния при бебето след раждането му. Тук искам да подчертая, че преди предприемането на подобна крачка, винаги се изхожда на база резултати от проведени изследвания. Запомнете, че всяко едно болестно състояние, дори и да не се е проявило, няма как да не засегне развиващият се в утробата организъм.

Обидата също спада към групата на болестите но, за съжаление, за нея все още никой не е измислил таблетка. Ако го направи, със сигурност ще вземе Нобел. Заедно с моята пациентка поехме по пътя на лечението, което тя стриктно спазваше. Времето мина неусетно и един ден, на бял свят се появи малкото бленувано човече в цялата си прелест.

След няколко години отново бях потърсен от своята довереница. Този път се касаеше за вече поотрасналото прекрасно дете, създало свой собствен свят, който медицината нарича аутизъм. Въпреки, че след раждането бяха изминали не малко години и виждах детето за първи път, аз разбрах, че неговото поведение се дължи на просмукалата се в утробата токсичност на обидата и на някои медицински състояния. Затова, много важно е всяка бъдеща майка да знае, че емоционлните състояния се пренасят върху плода чрез клъстера на околоплодните води, които помнят всичко преживяно по време бременността, независимо дали е добро или лошо.

Та, започнах да се занимавам с това, от което разбирах – търсене на причина и лечение на заболявания. За другото знаех, че ще е нужно вероятно много дълъг „терапевтичен“ период. В процеса на установяване на първоизточника на диагнозата, натъкнах се на проблем с белите дробове. Естествено, към онзи момент, никой не си е и помислял, че едното би могло да има общо с другото. Но е така. Към днешна дата редица проучвания доказват, че аутизмът е свързан с функционирането на дихателните органи. То може да бъде нарушено по ред причини, основно инфекциозни, на които рядко обръщаме внимание.

Белите дробове са основният източник на кислород. Когато той е ограничен, тъканите не се „хранят“, в това число и мозъкът – мястото, което дирижира така нареченото логично поведение на индивида.

Проблемите с дишането могат да бъдат достатъчни, за да причинят мозъчно увреждане което пък на свой ред да предизвика състояние, за което често се казва, че трябва да се примирим с него. Лечението трая няколко месеца, през които започна да се наблюдава възвръщане на комуникационните способности, характерни за възрастта, концентрация при изпълнение на задачи и т.н. Резултат, несъмнено даващ надежда, че верният път е намерен.

Уви, в нашата държава все още на тези деца се гледа по един друг начин, което мотивира майката да вземе решението, което днес мнозина от нас избират – Терминал 2.

Така двамата се озоваха в истинската Европа, където моят малък пациент започна да посещава училище като всяко друго дете и да води социален живот. А днес, за неговото премеждие знаем аз, майката и близките, поради простата причинна, че поведението му по никакъв начин не подсказва, дори и не навежда на мисълта за онази диагноза.

Естествено, това е просто един светъл пример, който показва, че никоя война не е загубена, дори да си паднал в първата битка

Но всичко зависи, от това в кой момент от развитието на организма разбираме за наличния проблем и как избираме да се борим с него. Като преди всичко не трябва и да забравяме момента на отчаянието, който следва мига на поставянето на каквато и да е диагноза. Между другото той е много решаващ, тъй като влияе на психическо ниво и често пъти стои в основата на загубеното време, през което сме си скубали косите, обляни в сълзи.

До това състояние може да ни докара и диагнозата, наречена хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/

Същата попада в челните позиции на СЗО като причина за смърт. А за появата й виновни са инфекциите, които освен, че я провокират, допринасят и за острите й обостряния. Основните симптоми първоначално се изразяват в задъхване, кашлица и отхрачване. Смята се, че предшественик на диагнозата е хроничният бронхит, тъй като повечето, страдащи от него разиват и ХОББ на неопределен по-късен етап. Сред най-често срещаните инфекциозни причинители при тази диагноза се забелязват Haemophilus influenzae, Chlamydophila pneumoniae и Mycoplasma pneumoniae.

Смесените инфекции също се наблюдават, но за щастие са рядко явление. Принципът на заразяване с горе изброените патогени е добре известният въздушно капков. Това означава, че те се разпространяват чрез дишане, говорене, кашляне, кихане, прах или всякакви дейности, които генерират аерозолни частици или капчици. Но същите могат да попаднат в организма ни и посредством едно модерно устройство, което използваме особено много през горещите летни дни. Става дума за климатика (в това число включваме и тези на старите коли, които закупуваме). Той може да причини опасни инфекции и респективно заболявания. Постоянното излагане е в състояние да предизвика респираторни инфекции, особено ако климатичните системи не се поддържат правилно. Всъщност те могат да бъдат опрелени като най-големия инкубатор на бактерии, гъбички, паразити и вируси.

Сравняваме го с това поради простата причина, че климатикът улавя всяка болестотворна частица посредством филтъра си след което при всяко включване я разпръсква във въздушното пространство. Същото, от което въздух черпим и ние. Освен това той премахва влажността от въздуха, а сухият студен такъв води до появата на симптоми като астма, алергии, кашлица, хрема, белодробни и респираторни заболявания. Да не говорим, че хората, които никога не са имали някое от горепосочените, ги развиват, просто като обитават предимно среда, в която климатикът е задължителна част от бита.

Поради тази причина, колкото и да ни се иска да се разхладим в летните непоносими жеги, трябва да съобразим последиците, които разбира се можем да избегнем, когато не прекаляваме. И помнете: „няма последствия без причини и причини без последствия!“ – Жозе Сарамагу.

Плащаме 4 млрд. лева допълнително за здраве

Целта на промените е болниците да въведат ясни ценоразписи, които са публично известни

Политика  стр. 21


Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване. Това каза в понеделник управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред бТВ. В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не, припомни той. По думите му проблемът с наредбата за доплащане е, че тя е давала възможност за нееднозначно тълкувание за какво могат да се искат допълнително пари от болните. „В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредбата, която предстои да бъде приета, ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно“, каза д-р Дечо Дечев. Той заяви, че половината от средствата за здравеопазване са кешови плащания.

„Около 50% от средствата, които инвестираме всички, се плащат на ръка и около 50 на сто се покриват чрез сумите, които отделяме – чрез 8 процента вноска за здраве“, поясни шефът на касата. По думите му е пределно ясно, че не всички разходи могат да бъдат вписани в закон, но пък могат да бъдат описани в наредба.

„За първи път тази година в алгоритъма на всяка клинична пътека пределно ясно ще бъде записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива“, каза д-р Дечев. Той подчерта, че целта на предложените промени е да се въведе яснота и да се позволи на всички лечебни заведения да формират ценоразписи за дейности и услуги, които не са включени в основния пакет.

„И в момента всеки един пациент има право да избере друг метод за лечение на неговия проблем и си доплаща. Но си доплаща по неясни правила Идеята е следната -трябва да е пределно ясно какво влиза в пътеката. Оттам нататък трябва да се даде право на лечебните заведения да формират свои цени, които са публично известни“, каза още д-р Дечев.

Според него министърът на здравеопазването Кирил Ананиев към момента е привърженик на друг модел. Той запазва средствата, които са в момента и даже ги намалява, защото позволява на допълнителните фондове да имат печалба, посочи д-р Дечо Дечев.

350 000 са алкохолно зависимите у нас

И пиенето „по малко, но редовно“ вреди на здравето

Д-р Александър КАНЧЕЛОВ

Политика  стр. 12


Хората пият не напоследък, а от хилядолетия. Затова присъствието на алкохола трябва да се разглежда като част от човешката култура, цивилизация, обичай, емоционалност. Той е нещо неотменно. Човешкият мозък функционира по начин, който го прави много сензитивен, чувствителен към действието на външни химични субстанции, свързващи се с определени важни центрове, мозъчни вериги и взаимодействия. Алкохолът е едно от тези вещества, които имат директно въздействие върху емоционалността, психичното състояние и съзнанието. Затова и той е от любимите неща на човечеството и такъв ще си остане. Ето така се стига до факта, че алкохолната употреба е масова. Тя е приета култура в европейската цивилизация. В някои други е отхвърлена изцяло, наказанията са безкомпромисни, включително и смъртно, но и там не малко хора си позволяват да пият. Самата дума алкохол е от арабски произход и по смисъл означава нещо изключително фино, което е над нещата и има власт над човешкото поведение и преживяване

В малки дози освобождаването, комфортът, леката еуфоричност са онова, което прави алкохола неотменна част от контакта, от комуникацията, от приятното преживяване. Оттам нататък, след социалното пиене, започват проблемите.

Алкохолната употреба присъства масово и е общоприета. Тя е най-често в социално приемащ модел, т.е. социално пиене. Следват проблемното пиене и рисковото пиене. Аз бих обърнал специално внимание на рисковата употреба, която винаги създава сериозни проблеми. Най-често те са на пътя. Изумяваща е крайната толерантност, в която няма никаква логика, да се позволява управлението на автомобил с наличие на алкохол в кръвта, който е определен количествено до някакво ниво. Шофирането след употребата на алкохол трябва да бъде забранено. Той присъства и при много от тежките криминални престъпления. Всички те попадат в категорията рискова употреба. След нея следва увреждащото ниво, което е широко застъпено. Чак тогава идва алкохолната зависимост. Повечето хора смятат, че точно алкохолната зависимост, пиянството или алкохолизмът са проблемна алкохолна употреба.

За Европа и България е ясно, че в споменатите категории попадат между 3,5 и 5% от населението. Те са в крайно тежка категория – алкохолна зависимост, алкохолна болест или наричана популярно и стигматиращо алкохолизъм. Освен това 30% от европейското и българското население имат увреждащо проблемно пиене. Парадоксът тук е, че това е една трета от мъжкото население, жените са по-малко. Тези хора не са критични към своята употреба на алкохол, която ще доведе до здравословни увреждания в органите и системите на организма, а в някои от случаите и до алкохолна болест.

В България не е правено проучване колко са алкохолно зависимите в България. Има само експертни и приблизителни оценки, които до голяма степен са коректни. Предполага се, че около 350 000 са алкохолно зависимите у нас. Това са хора, които се нуждаят от специализирана терапия и лечение така, както имат необходимост от лечение и хората с хронични заболявания.

На първо място има висок риск за увреждане на сърдечно-съдовата система, за чернодробни увреждания, панкреатит. Ако продължим нататък, ще трябва да отбележим, че на практика алкохолът има негативно действие върху всички човешки органи и системи, когато се употребява системно и прекомерно. Определящи са количеството и честотата, както и качеството на питието.

Зависимостта и количеството са различни категории. Би трябвало да разглеждаме по следния начин. Тези 30% от населението с прекомерна употреба не са алкохолно болни, не са зависими. Просто пият повече, което поставя здравето им в риск и не си дават сметка за това. Първо трябва да уточним какво разбираме под стандартно питие. Приема се, че това са 20 мл концентрат, една малка бира или една чаша не много силно вино.

Клиничните наблюдения показват, че всички мъже, които приемат повече от 21 питиета, а дамите -14 седмично, прехвърлят допустимата граница и се приближават до увреждащата употреба. Много хора се изненадват от тази мярка, но ако прекомерната употреба продължи достатъчно дълго – пет, десет, петнадесет години, ще последват тежки хронични увреждания в средата на зрялата и продуктивна възраст – 30-40-50 години. От там нататък ще започнат хроничните заболявания, които са голяма тежест u за самия човек, и за неговото семейство

Ако пиенето е навик, човек е запазил чувството си за преценка, за самокритичност. Ако той преразгледа поведението си и реши, може да си помогне, ограничавайки концентратите, като консумира питиета с по-малко алкохолно съдържание, тъй като уврежданията от тях са по-малки. Някои могат да се утешават, че не са пили много, но е важна и честотата на употреба. Повече от четири дни седмично вече е проблем, независимо от количеството. Това е много важно, макар и да шокира мнозина, но може да помогне на някои да преразгледат модела си, защото пиенето всеки ден по малко също води до своите увреждащи ефекти. Дори добро питие с добра храна, но всяка вечер, ще доведе до здравословни проблеми. Например ако приемем за еталон френското пиене с добра кулинарна атмосфера, много изискано и в добра компания с избрани хубави вина, без човекът въобще да се напие, то юди до най-висок процент развитие на цироза на черния дроб, а тя юди до смърт. Като излезем от този популярен модел на пиене, отиваме към алкохолната болест – 350 000 в България. Тук вече следва да се говори за лечение. Един зависим от алкохола създава проблеми на 6-8 души около себе си – хората в семейството, съседите, приятелите, колегите, случайни хора. Те могат да се изразят в автомобилни катастрофи, сбивания, инциденти. За съжаление у нас сякаш има твърде висока толерантност към това Откакто е започнало развитието ми като психиатър в областта на лечението на зависимостите през 90-те години, до сега България няма нито една национална стратегия за този толкова съществен проблем. Независимо от инициативата на Световната здравна организация за глобалното здраве в края на миналия век, а през този бе приет Европейски алкохолен екшън план за работата, нашата страна не откликна на това. Смятам, че проблемът с алкохолната болест е една от най-последователно неглежираните здравни теми с голяма обществена значимост. От няколко години в нашата страна няма дори национален консултант по този проблем

Всичко това се отразява и в структурата на здравната система. България няма лечебна система, която да има адекватен отговор на алкохолните проблеми и зависимост.

Има много малко възможности в малко на брой лечебни центрове, които дават адекватен отговор за алкохолика, оставен да се справя с проблема си сам. Те са капка в морето. Има няколко добре работещи частни професионални клиники, няколко специализирани отделения в някои от големите психиатрични болници, но условията там са крайно неадекватни.

Малцина могат да си позволят частните, няма клинична пътека за лечение. Останала е Държавната психиатрична болница в Суходол -единствената специализирана за лечение на алкохолни проблеми. Условията са мизерни, каквито са били преди 50 години. Дискриминативното отношение, стигмата към хората с психични и алкохолни проблеми, от една страна, толериране на употребата, а от друга, крайно отхвърлящо отношение, когато тези хора имат нужда от емоционална подкрепа. НЗОК няма клинична пътека за лечение на алкохолната болест. В цивилизования свят тежките медицински и психични проблеми са специален приоритет, защото това са най-увредените, най-ощетените, най-безпомощните членове на обществото. Те получават специални субсидии, помощи, за да бъдат лекувани, настанени, осигурени и подкрепени по един адекватен начин. При нас дори не се поставя такъв въпрос, все едно такъв проблем не съществува.

Трудно е да се каже защо е така, но да се върнем в годините на социализма. Държавната психиатрична болница за алкохолни зависимости в Суходол е била построена през 70-те години от принудително лекувани такива хора. Смяташе се, че някогашното социалистическо общество не може да има проблеми, като алкохолнозависими, пияници, хора на наркотици. Всичко е било прикривано, завоалирано, с претенцията, че то не съществува. За онази социалнополитическа ситуация е обяснимо. За сегашната обаче не е. България е част от Европейския съюз и европейската култура и трябва и по този въпрос темите да бъдат открито и активно поставени.

29.09.2019

Национални телевизии

В Бургас възрастна пациентка беше оперирана по спешност от разкъсване на аортата чрез т.нар. инвазивна интервенция

БНТ, Новини в 20.00 часа


На здравна тема сега. В Бургас възрастна пациентка беше оперирана по спешност от разкъсване на аортата чрез т.нар. инвазивна интервенция. Това стана за първи път в многопрофилната кардиоболница за активно лечение в града.

Репортер: Аортата на 74-годишната пациентка е била разкъсана на две места и инвазивната интервенция е извършена по спешност. Този метод няма алтернатива и с него е спасен животът на Ирина Максакова. Само два часа след манипулацията пациентката диша сама и е в пълно съзнание.

Ирина Максакова: Кога ще ходя на дискотека? Ами след ден-два съм вече готова, заминавам.

Репортер: Началникът на клиниката по кардиохирургия поясни, че разкъсаната част от аортата се покрива с вътрешни стентове, а интервенцията се извършва само чрез един малък разрез в областта на бедрото.

Владимир Данов: Този метод вече навлиза в нашата редовна клинична практика. С това завършваме цялостния спектър както на кардиохирургичните операции, така и на минимално инвазивните кардиологични интервенции, които по цял свят се правят и в момента са стандартни за всички клиники в Европа и света.

Николай Димитров: Тук идват с направлението, с което идват всички хора, без значение колко получава и на какви години е.

Репортер: Бургаската кардиоболница прилага успешно световната добра медицинска практика, а кардиохирурзи, инвазивни кардиолози и анестезиолози са готови да реагират при спешни случаи на пациенти със сърдечно съдови проблеми.

Безплатна психотерапевтична грижа ще получават пациенти с тежки диагнози в Специализираната болница по хематология в София

БНТ, Новини в 20.00 часа


Безплатна психотерапевтична грижа ще получават пациенти с тежки диагнози в Специализираната болница по хематология в София. Подкрепа ще има и за техните семейства. Ще се работи и с лекарите, които ще бъдат консултирани как да подобрят комуникацията с пациентите.

Камелия Милчева: лед като му спадне температурата, ще му прелеем биопродуктите.

Репортер: Д-р Милчева е хематолог от 4 години. Животът на много хора е в нейните ръце, а това е огромна отговорност.

Камелия Милчева: Най-трудно е да кажеш на едни пациент, че не се повлиява от терапията и че заболяването му прогресира или заболяването му се е завърнало. Понякога си казваш защо да работя, когато пациентите ми умират.

Репортер: Психолозите казват, че когато битката със смъртта е ежедневие, лекарите страдат не по-малко от пациентите. А това има последици.

Велислава Донкива: Ние прегаряме на работа, но започваме да страдаме като хора в отношенията си, в личния си живот.

Репортер: Лекар, подложен на толкова силен стрес може да премине през поредица от кризи. Като защитна реакция, може да стане по-груб, дори бездушен в отношението си към пациентите.

Велислава Донкива: Това много пъти е така, но то има своето обяснение. Колко от нас са се замисляли всъщност какво преживяване е, какво представлява, ти всеки ден от живота си да виждаш тези ужасяващи неща.

Репортер: Именно за да съхрани доверието между лекар и пациент ще работи екипът от психолози в болницата. Няма магичен начин как да се съобщи тежката диагноза, нито е лесно тя да бъде приета. Но трябва да се говори за нещата, които са страшни, казват психолозите. За да осъзнаеш с какво точно трябва да се пребориш и да започнеш да го правиш като лекар или пациент.

Взрив на хепатит в русенски квартал

БНТ, Новини в 12.00 часа


Зачестили случаи на остър вирусен хепатит „А“ в русенски квартал. От началото на юли са констатирани 23 случая, като заболелите са предимно деца.

Как се предава болестта на мръсните ръце и какви мерки са предприели от здравната инспекция вижте в репортажа на Андрей Кючуков и оператор Тихомир Стоичков

Репортер: След единичните случаи на различни видове вирусни хепатити в област Русе, Здравната инспекция регистрира епидемичен взрив на т.нар. „болест на мръсните ръце“ през последните два месеца. 13 от случаите са при деца и младежи в русенския квартал „Средна кула“.

-То всички с болни тук. Миналата седмица моят внук излезе от болницата. От заразата става, от варелите. Много мръсотия тука.

-Как няма да се разболяват тези деца? Голяма мизерия, голямо нещо бе човек.

-Сметище, мизерия, водите по цял ден вървят тука по улицата защото няма канализация.

Репортер: Веднага след откриването на заразата служители на Здравната инспекция са посетили мястото, за да запознаят близки на болните с механизма на предаването й и мерките за предпазване от нея.

Маргарита Големанова, отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ – Русе: „Атакува черния дроб, но може да протече със жълтеница, може да протече и без жълтеница с общи прояви на обща отпадналост, безапетитие, болки в корема, гадене, повръщане, диария или запек.“

Репортер: От Здравната инспекция продължават да следят и състоянието на всички хора, с които младежите са контактували в рамките 45-дневния инкубационен период на болестта.

Национални радиа

Дребната шарка се завръща по света

БНР, Новинарски час


Дребната шарка се завръща по света. СЗО алармира, че само за първите 7 месеца на годината случаите на морбили са се утроили в сравнение със същия период на 2018 г. Сериозна опасност представлява нарастващата обществена съпротива срещу ваксината.

Близо 365 хил. случаи на морбили са регистрирани през 2019 г., което е най-високата стойност от 2006 г. насам. Цифрите са особено тревожни, тъй като според СЗО се съобщава само за един от 10 реални случая и в действителност заразените са милиони. Най-много случаи са регистрирани в ДРК, Мадагаскар и Украйна. Директорът на отдела за ваксинация към СЗО Кейт О’Брайън отбеляза: „Имаме притеснителна тенденция във всички региони на света към увеличаване на случаите на морбили с изключение на Америките, но намаляването там е съвсем малко. Така че имаме държави, където ваксинирането е недостатъчно, но имаме и страни, където ваксините покриват почти цялото население и въпреки това се намират малки неваксинирани общности, които водят до епидемия.”

Морбили е силно заразна, често дори смъртоносна болест, но може да бъде напълно предотвратена чрез ваксина с две дози. Според организацията разпространението се дължи на лошите здравни системи и заблуждаващите информации за ваксините. Д-р О’Брайън призова социалните медии и местните здравни власти да осигурят достоверна и научнообоснована информация: „Категорично има семейства и цели общности, които получават погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им.”

В Европа случаите на морбили също са рекордно високи, близо 90 хил., а 4 държави, в които заболяването се смяташе за изчезнало – Великобритания, Гърция, Чехия и Албания – изгубиха този си статут.

Три пъти са се увеличили случаите на морбили в световен мащаб за последната година, алармират от СЗО

 БНР


Три пъти са се увеличили случаите на морбили в световен мащаб за последната година, алармират от СЗО. Според експертите притеснителната тенденция се дължи на заблуждаваща информация относно ваксините за заболяването, което може да е смъртоносно или да причини сериозни увреждания на децата.

Общият брой заболели от морбили през 2019 г. е 365 хил., което е най-високата стойност от 2006 година насам. Това са само регистрираните официално случаи, но специалистите подозират, че в действителност заразените са милиони. Според директора на отдела за ваксинация към СЗО Кейт Обрайън разпространението на болестта се дължи на лошите здравни системи и заблуждаваща информация за ваксините: „Категорично има семейства, общности, хора, които получава погрешна информация не само за сериозността на заболяването и рисковете, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им. Така че подвеждащата информация е все по-голяма заплаха“.

В Европа случаите на морбили също са рекордно високи, а четири държави, в които заболяването се смяташе за изчезнало, изгубиха този си статут. Това са Великобритания, Гърция, Чехия и Албания.

Хората, които се лекуват в Националната болница за лечение на хематологични заболявания, вече ще могат да ползват най-съвременна психологическа помощ

БНР, Новинарски час


Хората, които се лекуват в Националната болница за лечение на хематологични заболявания, вече ще могат да ползват най-съвременна психологическа помощ. в лечебното заведение заработи звено, което ще помага както на пациенти и техните близки, така и на лекари. Услугата е безплатна и е от най-високия стандарт по психотерапия и психоанализа.

В трудния път на отричане и гняв пациентите с рак на кръвта се нуждаят от хора, с които да споделят, а това са психолозите, с каквито вече разполага НБХЗ. Пиринка Петрова от сдружение „лимфом”, Иван Иванов от „Таласемия” и Виктор Паскалев от „Хемофилиците”:

-Минава се през шока, през гнева, защо на мен, през отчаянието, паниката.

-Ролята на психолога, и то именно там, където ти отиваш да си провеждаш терапията и да ти бъде назначено лечение, е съизмерима с тази на лекуващия лекар.

-Важното е не да се опитваш да го приемеш, важното е да се научиш да живееш с нея. Ако я няма тази психологична подкрепа, много от пациентите попадат на разни шарлатани.

1200 пациенти преминават с най-тежките видове рак на кръвта през НБХЗ, посочи директорът доц. Бранимир Спасов: „Мечтаех да имаме квалифицирана психологическа помощ. Радвам се, че тази моя мечта на лекуващ лекар придобива вече форма.”

Екипът от клинични психолози ще се среща с пациенти, близки и лекари в новата Стая за пациента, посочи д-р Велислава Донкина, клиничен психолог: „Грижата, която се предоставя, всъщност има най-високото ниво по стандарта в нашата професия, това е изключително и не се е случвало никъде досега.”

Високата смъртност при това лечение и физическото натоварване отключват т.нар. бърнаут синдром при лекарите и затова също ще ползват услугата.

В Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания ще бъде представено звено за психологическа грижа за пациентите, техните близки и лекарите

 БНР


В Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания ще бъде представено звено за психологическа грижа за пациентите, техните близки и лекарите.

Подкрепата за онкоболните и семействата им ще е безплатна под формата на индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението при трансплантацията на стволови клетки. Ще се сформират и групи за емоционална подкрепа.

Втората група дейности е свързана с консултирането на медицинските специалисти в комуникацията им с пациентите, както и превенция на бърнаут синдрома.

Ще бъдат провеждани т.нар. Балинт групи, в които се работи с емоционалните реакции на лекарите при практикуването на тяхната професия.

Онкоболни хора ще могат да се посъветват със специалисти в Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания

БНР


Онкоболни хора ще могат да се посъветват със специалисти в Националната специализирана болница за лечение на хематологични заболявания. Там през септември ще бъдат организирани 12 лекционни модула, по време на които болните ще могат да получат информация как да се справят с различни проблеми при лечението си. Директорът доц. Бранимир Спасов съобщи още, че в болницата вече работи звено за безплатна психологическа помощ.

Бранимир Спасов: Това звено ще има ангажимент да консултира както нашите болни, така и персонала на нашата болница.

В община Тунджа ще работи Център за патронажни услуги за възрастни хора и лица с увреждания

БНР   


В община Тунджа ще работи Център за патронажни услуги за възрастни хора и лица с увреждания. Проектът е на стойност 252 хил. лева и се финансира по Програмата за развитие на човешките ресурси.

Над 90 лица с увреждания и възрастни хора с хронични здравословни проблеми, живеещи в 44 -те села на общината, ще се възползват от новите патронажни услуги в домашна среда за период от 12 месеца, посочи ръководителят на центъра Мария Славова: “Обхваща лица над 65 години, лица с трайни увреждания, с хронични увреждания, такива, които са били хоспитализирани и се нуждаят от медицинска грижа. Има много хора, на които в действителност няма кой да им отвори вратата“.

По проекта ще бъде осигурена заетост за 20 лица – медицински сестри, социални асистенти, психолози и рехабилитатор.

Психолози ще работят с пациенти и лекари в Националната хематологична болница

Дарик радио


Психолози ще работят с пациенти и лекари в Националната хематологична болница. Дейностите на звеното са насочени към две таргетни групи. Първата са пациентите на болницата, техните семейства, близки, които ще получат услугите безплатно.

Ще се работи основно чрез индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки, ще се сформират и групи за емоционална подкрепа.

Чуйте още от Севдалина Илиева.

Репортер: Открива ново звено за безплатна психологична помощ в нациоанлната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Това ще помогне на пациенти, лекари и роднини на пациенти да се справят оп лесно с болката и множеството въпроси, които съпътстват диагнозите.

Ръководителят на болницата д-р Бранимир Спасов в продължение на 12 години е лекуващ лекар. Докато практикува в него се заражда мечтата да помага на пациентите си не само медицински, но и емоционално. Така се стига до срещата му с доктор Велислава Донкина – клиничен психолог, който реализира тази мечта.

Велислава Донкина: Човек когато влезе за лечение преживява нещо наистина много специфично. Около месец човек остава напълно изолиран в една стерилна стая. Когато си представите да останете на едно такова място и да виждате само през стъкло своите близки и единствените хора, които виждате са лекарите, сестрите и вече психолозите, това е едно доста особено преживяване и това изисква много специфична подкрепа от гледна точка на психоанализата каквато ние, за щастие, вече можем да предложим.

Репортер: Доктор Камелия Милчева като активно практикуващ лекар споделя, че пътят към оздравяването е много труден за двете страни. Както за болните така и з алекарите.

Репортер: Трансплантационната програма преминава през 3 ключови етапа за нас лекарите. Първият етап това е подготовката за трансплантацията, в който те се сблъскват с 2 много съществени въпроса: какво ми предстои и какъв ще бъде изхода? И следващият етап е попадането в трансплантационното отделение, този етап продължава около месец, понякога два, в най-тежките случаи и три месеца. Налага е пациентите да бъдат изолирани и тук вече дойде нуждата от клиничния психолог. Ние лекарите сме ограничени, чисто физически, от време да контактуваме с пациентите, но също така, лично за мен и предполагам всеки лекар смята, че осъществяването на емоционалния контакт с болния вреди както на лекаря, така и на пациента. И е недопостимо ние да допускаме емоционална връзка, тъй като ние сме първите, които взимат рационални решения.

Репортер: В края на месец септември болницата стартира проект наречен училище за пациенти. Екип от специалисти от различни области ще помага на болните да си отговорят на всички въпроси, които ги вълнуват. От това как да се хранят преди и след химиотерапия до това каква физическа активност им е позволена.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 30.08.2019