Карали родителите да плащат за лечението на децата си

Прокуратурата откри 4537 нарушения в болниците

Монитор  стр. 5  


Върховната административна прокуратура (ВАП) е открила 4537 нарушения на договори за медицинска помощ, сключени с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Те са регистрирани в болници в различни градове на страната, при лекари специалисти от доболничната помощ и зъболекари, съобщиха от държавното обвинение. Въпросните нарушения са установени при общо 1745 проверки, което означава, че на едно и също място са откривани повече от едно такова

Най-често са плащани или доплащани дейности, които се поемат от НЗОК

На здравноосигурени масово се искала потребителска такса в случаи, в които тя не се заплаща, каквито са прегледите и лечението на деца. Установени са и нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане, както и нарушения, свързани с предписване на лекарства. Оказва се, че често не се спазват и условията и реда по програма ^Детско здравеопазване, като такива случаи са констатирани в 12 области на страната – Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Стара Загора.

В резултат от проверката са предприети действия за санкциониране на виновниците, а в някои конкретни случаи материалите са препратени за предприемане на действия по компетентност от други органи. В хода на проверката на Районната здравноосигурителна каса във Велико Търново например е установено, че

зъболекар, който работи по договор с НЗОК, отчита дейности, които не е извършил

а те са му заплатени. В резултат на това договорът му е прекратен, а преписката е изпратена в Районната прокуратура във Велико Търново. При проверката на РЗОК-Пазарджик пък е установено неправомерно вземане на такси за избор на лекар и лекарски екип при здравноосигурени пациенти, които са приети по спешност. Преписката е предоставена на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ за предприемане на необходимите действия.

За констатираните нарушенията са наложени санкции за общо 112 879 лв., като предстоят допълнителни глоби в общ размер до 404 395 лв. В лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София-област са констатирани нарушения, за които предстои издаване на заповеди за прекратяване на договори. Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705 лв.

Протестите на медсестрите продължават

Телеграф  стр. 6  


Протестите на медицинските сестри продължават. Причината е, че нито едно от досегашните им искания не е изпълнено. Това заяви в предаването една от организаторите Димитрия Димитрова пред БНР. „Нови искания няма да има, защото нито едно от старите не е изпълнено. По колективен трудов договор минималната заплата трябва да бъде 950 лв. Това е осъществено само където има сключен колективен трудов договор (КТД). За жалост на повечето места няма такъв и няма как да се достигнат тези суми, а да не говорим, че нашето искане е за две минимални работни заплати за България, което за момента е 1120 лева,,, посочи тя. Димитрова допълни още, че според нея допълнително отпуснатите средства за заплати на много места са били изхарчени за погасяване на стари задължения и битови разходи на болниците. На 11-и септември от 11 часа медицински сестри ще протестират пред сградата на Министерския съвет.

Глобиха зъбари с 500 бона

Телеграф  стр. 6  


Глоби за над половин милион лева отнесоха стоматолози и лекари след проверки на Върховната административна прокуратура.

Проверени са общо 1745 заведения за медицинска и дентална помощ, при които са установени 4537 нарушения. Повечето от тях са свързани с далавери със Здравната каса. Освен да платят санкциите, медиците трябва да възстановят и неправомерно получените пари, които са общо над 700 000 лева.

Измами

Един от фрапантните случаи, разкрити при проверката, е със зъболекар от Търновско, който правил пломби „фантоми“. Те били отчитани на хартия и заплащани от здравната каса, но инспектори от РЗОК -Велико Търново установили, че на практика никога не са поставяни. Стоматологът е пратен на прокурор, а договорът му с касата прекратен.

В Пазарджик пък лекари неправомерно взели пари за избор на екип от здравноосигурен пациент, който бил приет за лечение по спешност. Случаят е предаден на Изпълнителна агенция „Медицински надзор,,. Голяма част от установените нарушения са свързани именно с нарушаване правата на пациентите. От хората е искано да плащат или да доплащат за дейности, които са били покрити изцяло от здравната каса. Така медиците са получавали два пъти пари за една и съща дейност. Установени са и нарушения на изискванията за налично и технически изправно медицинско оборудване и обзавеждане, както и такива, свързани с предписване на лекарства.

Санкции

На нарушителите са наложени глоби в общ размер от 112 879 лв., като предстои и допълнително налагане на санкции до 404 395.00 лв. На лечебни заведения в областите Ловеч, Плевен и София област ще бъдат прекратени договорите. Предприети са и мерки за възстановяване на неоснователно получени суми в размер на 706 705.11 лв.

Мълчанието на агнетата

Константин СЪБЧЕВ

Телеграф  стр. 12  


Стоматолог от Търновско слагал пломби фантоми (виж стр. 6).

Симпатичният мошеник Остап Бендер се хвали, че владеел 400 сравнително честни начина за печелене на пари. Ако беше истински, а не литературен герой, обаче сигурно щеше да се почувства доста засрамен от постижението на реалния си български събрат зъболекар.

Който успял да ужили НЗОК с неизвестен засега брой операции за поставяне на пломби. В които е включена, естествено, и цената на самата пломба. За двойните „надници“, които се вземат повсеместно от пациентите – веднъж от касата, веднъж в кеш, е излишно да се говори. Дори когато става въпрос за спешни случаи като в Пазарджик.

Контрол

Да се ликвидира напълно корупцията в здравеопазването, едва ли е възможно. Но все пак злоупотребите могат да се ограничат, ако се създаде един по-редовен контрол. Хванатият в крачка търновски дентист сега ще си плаща дяволъка, защото една проста проверка на здравните книжки на „пломбираните“ от него пациенти е установила, че въпросната операция не фигурира в тях.

Психология

Основният проблем обаче идва от самите потърпевши. Както се казва, не е виновна само брадвата, че сече дървото – виновно е и дървото, че го секат. Българинът е свикнал да къта бели пари за черни дни, а от болест по-„черно“ наистина няма. Когато ножът опре до кокала, даваш мило и драго, за да прескочиш трапа. Малцина са осигурените пациенти, които отказват да плащат и сигнализират своевременно за изнудванията. Както гласи един афоризъм на същия Остап Бендер, делото за спасяване на давещите се е дело на самите давещи се. Само че българинът май предпочита да си мълчи и да се оставя да го дерат като гергьовско агне.

Уролози от Плевен с уникална двойна операция

Телеграф  стр. 9  


Уникална за страната двойна робот-асистирана операция извършиха уролози в Плевен.

Урологичният екип в УМБАЛ „Света Марина“ е оперирал 57-годишен пациент с две злокачествени заболявания – карцином на простатата и тумор в левия бъбрек. Доц. д-р Николай Колев и д-р Боян Атанасов, които имат натрупан опит в прилагането на минимално инвазивната хирургия, решават да извършат необходимите две операции на един етап с роботизираната система от последно поколение за отстраняване на цялата простата и отстраняване на засегнатата от тумора част от бъбрека. Част от екипа е и урологът д-р Александър Ванов, както и анестезиолозите доц. д-р Камелия Цветанова и д-р Диана Саръиванова. Според уролозите с конвенционална хирургия това не би могло да бъде направено на един етап поради необходимост от два големи разреза, дълго оперативно време и свързания с операцията травматизъм. От януари 2019 година в Плевен се прилага роботизирана хирургия.

Нови 36 асистенти за инвалидите

Телеграф  стр. 8  


36 лични асистенти помагат на хора с увреждания в община Велико Търново. Към настоящия момент нуждаещите са 33-ма възрастни и 3 деца, съобщи Росица Димитрова, директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“. „В общината има още над 10 заявления от нуждаещи се, които ще бъдат обработени през септември, а договорите за личен асистент ще бъдат сключени от 1 октомври“, обясни тя.

13 починали от западнонилска треска в Гърция

Телеграф  стр. 15  


Тринадесет души, болни от западнонилска треска, са починали в Гърция от началото на тази година, а още 131 са заразени с вируса. Това съобщи националният център за контрол и профилактика на заболяванията, цитиран от в. „Прото тема“. По данни на центъра през последната седмица още 35 души са се заразили с пренасяния от комари вирус на западнонилската треска. Трима от тях са починали. Към момента най-много болни има в Ксанти – 28, и в Кавала -27.

Само 2 дни след намесата на Борисов касата отпусна €35 000 за лечението на Мила

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 6  


Само три дни, след като е подадено искането, и два след намесата на премиера Бойко Борисов отнеха на здравната каса, за да плати лечението от 35 хил. евро на 18-годишната Мила Зархулева, която има лимфом на Ходжкин и се лекува в Германия. В петък от НЗОК съобщиха, че са одобрили отпускането на парите.

Бързото решение дойде след намесата на премиера Бойко Борисов, който в сряда бе в Пловдив. Там съученици на Мила го спряха и го помолиха за помощ. Премиерът взе документите и ги връчи на финансовия министър Владислав Горанов.

Документите за кандидатстване за плановото лечение в чужбина са подадени по електронен път в здравната каса на 27 август- един ден преди да бъде отправена молбата към Борисов. На 29 пък комисията е прегледала оценка на приложените документи от Университетската клиника във Фрайбург. Експертите одобрили превеждането на сумата в Германия. Още в петък рано сутринта управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев е разписал документа за превеждането на 35 000 евро на болницата във Фрайбург.

Така Мила ще може да продължи 3-месечното лечение в Германия, като за това изцяло ще заплати българската държава, обясниха от НЗОК.

Един курс на лечение е на стойност 35 000 евро, като в случая с Мила препоръката на немските лекари е да бъдат проведени два курса, обясниха от здравната каса. След това отново ще бъде извършена диагностична оценка за ефекта от лечението, както и за необходимостта от продължаването му.

Преди месец Мила заминала на гости при леля си в Германия. След десетина дни се почувствала много зле и я приели по спешност в болница във Фрайбург. Лекарите й поставили диагнозата лимфом на Ходжкин. Веднага в Германия е започнало спешно лечение на Мила и вече дори е направено първото вливане от курса химиотерапия. Лечението ще бъде продължително, като според немските лекари има надежда момичето да се излекува напълно.
Мила учи в Търговско-банковата гимназия в Пловдив и през тази учебна година ще е абитуриентка. Съученициите й пък организираха няколко акции за събиране на сумата.

Проф. Андрей Йотов, дмн началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“:

Още след 2 месеца Стефан Данаилов може да живее с изкуствената става както преди счупването

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 14,15  


– Проф. Йотов, увеличаващата се продължителност на живота отразява ли се на честотата и тежестта на счупвания I а в областта на тазобедрената става, които са сред най-асоциативните примери за патологията на остаряването?

– Относително, доколкото този тип счупвания са характерни за по-напредналата възраст. С увеличаването на броя на възрастните хора и тези инциденти са безспорно по-чести, но като процент от счупванията си оставят горе-долу постоянна величина.

– Обездвижването и остеопорозата други проблеми, свързани с остаряването, инерцията и нерационалното хранене на съвременния човек, допринасят ли за по-тежки поражения на крехките кости?

– И двата фактора допринасят за фрактури, но докато намалената двигателна активност е повече свързана с начина на живот на градския човек днес, то разпространението на остеопорозата е константна величина, винаги я е имало.

Причините за нея са много, за жените в по-късна възраст най-голям принос за намаляването на костната плътност имат хормоналните промени в менопаузата.

Природата на тези счупвания обаче е една и съща и преди 200 години, и сега. Съвременните травми в областта на тазобедренета става по същество не са по-тежки и в масовия случай стават на така неречените типични места.

– Обяснението за това, че днес човекът живее по-дълго, отрежда на изкуствените стави едно от централните места за общия напредък на медицината на остаряването. Достигна ли протезирането своя връх, или има потенциал да добави още години пълноценен живот?

– Ендопротезирането – смяната на стави, подобрява значително качеството на живота във времето.

Колкото по-достъпно е това лечение, колкото по-широки са индикациите да се приложи то и колкото повече се усъвършенстват имплантите и оперативните техники, а те се развиват непрекъснато, толкова по-пълноценно живее човекът след смяната на става.

Усъвършенстват се самите импланти, стават по-щадящи и техниките за достъп до оперативното поле и за поставяне на ставите, оптимизира се рехабилитацията.

– В много области на напредналата медицина се препоръчват профилактични операции, преди „ножът да е опрял в кокала“, с цел по-нисък риск от болест или за отлагане на старостта. Вече се прави дори лифтинг на гласа за младежко звучене на остаряващите гласни струни. В ендопротезирането какви са правилата?

– Профилактично не се сменя става.

Да не говорим, че по принцип профилактика на счупванията на бедрената шийка е трудно да се прави. Те са част от гериатричната проблематика. Особено при неврологични заболявания, сред които е и болестта на Паркинсон, защото се влошават координацията и движенията, балансът е затруднен. Възможно е по-скоро да се говори за профилактика по отношение на предпоставките за счупванията – например за намаляване на риска от остеопороза, зад която стои намалената костна плътност, за противодействие на обездвижването.

Профилактика на самото падане, честно казано, не знам как може да се направи.

Генералното правило в ортопедията е: докато собствената става служи, не се мисли за операция. Трябва да има причина, за да се обсъжда ендопротезиране, да е установено износване, разрушаване на ставата, човек да е развил тежко заболяване или да е настъпило счупване.

– Болката ли е водещ симптом, който кара хората да се решават на смяна на става с изкуствена?

– При коксартрозата – дегенерацията на тазобедрената става, има и други симптоми като скъсяване на крайника, ограничени възможности за придвижване, незадоволителен обем на движенията.

При счупванията на шийката на бедрената кост, естествено, водеща е болката.

– Защо най-често на това типично място се чупи костта в напреднала възраст?

– Обусловено е от особеностите на анатомията и кръвоснабдяването в този участък. Шийката на бедрената кост и зоната малко по-ниско от нея са едни от слабите места на скелета и там са по-вероятни счупванията. Често инцидентите стават при хлъзгави повърхности, в мокри помещения.
Сравнително по-редки са фрактурите в самата тазобедрена ямка, всъщност тогава вече се класифицира като вид счупване на таза. То се причинява от по-тежки травми и по правило е по-драматично. Възможно е да настъпи във всяка възраст. Докато счупване на шийката на бедрената кост е типично за възрастни хора със или без остеопороза, но травмата често е по-ниско интензивна или съвсем минимална.

– Счупване „от нищо“?

– Не съвсем, но резултатът от травмата изглежда непропорционален на нейната тежест.

– Това важи ли за сложността на операцията? Колко тежки са тези операции в скалата на ортопедичните интервенции?

– Поставянето на изкуствена тазобедрена става е сериозна операция, но не бих казал, че е най-предизвикателната. Лично аз я смятам за средна по сложност.

– Колко често я правите в сравнение с останалите интервенции?

– Много. Това е една от най-честите операции в ортопедията. И категорично твърдя, че у нас се прави по всички критерии на европейския златен стандарт.

– Здравната каса покрива цената на определен вид изкуствени стави, а ако за случая на някой пациент е по-подходяща друга?

– За по-специалните – не като лукс някакъв, а специфични, по-специални в медицинския смисъл изкуствени тазобедрени стави, които са необходими например при тумори, наистина се налага сериозно доплащане от пациентите. Понякога това се оказва проблем, защото Националната здравноосигурителна каса поема донякъде цената, а поспециализираните стави са чувствително по-скъпи.

Ако е необходима конвенционална става за счупване на бедрената шийка, а в повечето случаи е така, тя се реимбурсира от касата в по-висок процент.

– За колко време се очаква да се възстанови човек след операцията при такова счупване?

– Зависи от човека – колкото по-активен физически е бил преди травмата и колкото по-усърден е по време на рехабилитацията след операцията, толкова по-бързо върви укрепването.

– А стандартната продължителност на адаптацията?

– Има случаи, в които за месец до два след операцията почти не личи, че човекът е с изкуствена става. При условие че се проведе качествена рехабилитация и пациентът е кооперативен. Може да сме направили съвършената операция и човекът да лежи, да гледа в тавана и да чака след определен период да стане и да тръгне, както когато е бил здрав. Няма как да се случи. Рецептата е движение.

– Достатъчни ли са ходене и обикновените битови дейности по самообслужването?

– Теоретично – да. Но е по-рисково и по-бавно.

За целта на целенасочената рехабилитация има специалните кинезитерапевтични програми, специфични за различните състояния. За темпото на възстановяване, разбира се, освен активността, значение има и възрастта, дали човекът е с наднормено тегло.
Без операцията не може, но и само с нея не може, независимо дали е била тежка, или по-лека.

– А тежка ли беше операцията, която с екип направихте на Стефан Данаилов преди дни?

– Неудобството за мен беше, че бях в отпуск, иначе нищо извънредно не е имало. В операционната всички пациенти са еднакви – спящи.

Преди операцията проведохме съвсем банален за такава ситуация разговор. Не бих казал, че е някакъв особен случай, ако изключим това, че е Стефан Данаилов.

– Е, как да го изключим? Това, че е Стефан Данаилов, вече прави случая по-различен. Виждате колко много хора се вълнуват и проявяват съпричастност. За колко време очаквате да се изправи на крака?

– В буквалния смисъл той вече е изправен, става, сяда, ходи с помощни средства, започнал е рехабилитация.
За постигането на възможно най-добрата двигателна форма е важно колко усилия ще положи. Дали ще се вмести в обичайните срокове за възстановяване след този вид счупвания, зависи главно от него. Ако потърси мнението ми, ще го поощря да направи необходимото усърдие.

– Актьорът споделя в интервютата, включително за нашия вестник, че много го е боляло, но е търпял. Като какъв пациент го видяхте вие, изненада ли ви с нещо?

– Разбира се, че го е боляло. Всяко счупване много боли, обаче нямаше време да контактуваме протяжно около самата операция.

Не бих казал, че нещо в Стефан Данаилов ме е изненадало, а и по време на самата интервенция няма как да разберем кой какъв пациент е. Аз основно присъствах на операцията, след това се чувахме по телефона, обажда се да благодари. Иначе се познаваме доста отдавна.

– Личният контакт хирург – пациент в подобни случаи прави ли операцията по-трудна?

– Има такъв момент, че се внася допълнително напрежение. Не бих го нарекъл по-трудно, работата е една и съща, малко по-напрегнато е.

– Най-високата степен на това напрежение вероятно е операция на близък и по това хирурзите сте разделени на такива, които за семейството си делегират доверие на колеги, и други, които са убедени, че лично ще постигнат най-добрия резултат. Дано не се случва да трябва да избирате, но като нагласа от коя група сте?

– Първата.

Всичко е индивидуално, зависи от хирурга, от обстоятелствата също. Но аз лично не бих си оперирал родител, дете. Много е различно и в зависимост от конкретния случай, от проблема. Както и в останалите специалности, и в нашата все повече се налага по-тясната специализация. Едни колеги се усъвършенстват повече в гериатричните заболявания, други – в лечението на травмите.

– Стават ли по-тежки травмите от катастрофи в последните години, както ни изглежда от пациентската страна?

– Определено. А и има категории участници в движението като мотористите, които по презумпция са в по-голям риск. Много фактори се намесват. Скорост, организация на движението, характерът, усещането за отговорност, случайности.

– Слага ли ви спирачки по време на шофиране това, че виждате често пострадали от катастрофи?

– Обичам да шофирам. Карам бързо, но не съм санкциониран често. Има разлика между бързо каране и безразсъдно, опасно каране.

– Лекарската професия е сред най-изпепеляващите, някои вдигат на квадрат това твърдение за хирурзите – вас какво друго ви разтоварва от стреса?

– Ако не говорим за отспиване, предпочитам да почета, да послушам музика, спорта в рамките на разумното.

– Нужно ли ви е уединение, привлича ли ви природата?

– Общителен човек съм и едно от нещата, които обичам най-много, е добрата компания, приятелите и интересните хора. Нямам нужда да се вглъбявам в природата.

– Кое от смятаните за „лекарски“ хобита ви е неприсъщо?

– Ловът.

***

CV

• Завършва медицина в София през 1983 г. Започва кариерата си с работа по разпределение като всички по това време – 3 г. е участъков лекар в здравната служба в Обзор. През 1986 г. печели място за научен сътрудник в „Пирогов“ и отдава на спешната болница 20 г. от живота си, като извървява пътя от научен сътрудник до началник на Клиника по ортопедия и травматология. През 2006 г. става началник на Катедрата по ортопедия, травматология и реконструктивна хирургия във ВМА. През 2016 г. приема предложението да поеме ръководството на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Софиямед“

• Професионалните му интереси са насочени основно в областта на фрактурната и реконструктивната хирургия на таза и ацетабулума, ендопротезирането, интрамедуларната остеосинтеза, хирургията на вътреставните фрактури, онкоортопедията

• Специализирал е в различни сфери на ортопедията и травматологията в реномирани центрове и болници в САЩ, Швейцария, Холандия, Великобритания, франция, Германия, Словения и др. Лектор и инструктор в специализирани курсове у нас и в чужбина

• Автор и съавтор е в над 240 научни труда, участва в 6 монографии, има над 120 публикации у нас и в чужбина. Членува в български и международни научни дружества и участва в ръководствата им

• Със съпругата си – Илияна Йотова, вицепрезидент на България, имат син

Уникален кортик за юбилея на ген. Николай Петров

24 часа  стр. 24  


„Малко българи могат да се похвалят, че са спестили на държавата си 200 млн. лева. Проф. Николай Петров е един от тях“, каза Росен Плевнелиев на честването на 60-ата годишнина на легендарния лекар. Плевнелиев разказа как, след като Петров приел да е министър в първото служебно правителство, малко преди края на мандата си поискал да се върне във Военна болница, която тогава била в много тежко положение – имала 200 млн. лева дългове. Петров успял да ги ликвидира, без да получи специална субсидия от бюджета и без да влоши лечебната дейност. Така според Плевнелиев той е дал на българския народ 200 млн. лева.

Шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски връчи на Николай Петров почетен кортик за принос към военномедицинското дело у нас. Той е реплика на единствения запазен отпреди 120 години кортик, който се е давал на военните лекари в младата българска армия. „Днес се навършват 141 години от основаването на военномедицинското дело у нас“, припомни ген. Мутафчийски.
Сред гостите бяха председателят на Конституционния съд Борис Велчев, директорът на „Пирогов“ Асен Балтов, бившият председател на Народното събрание Огнян Герджиков, омбудсманът Мая Манолова, Петър Манджуков, Весела Лечева, банкерката Цветелина Бориславова, Недялко Йорданов, Павел Поппандов, Димитър Рачков, Веселин Маринов, кларнетистът Нешко Нешев.

Дневен център за 1 млн. лв. строят в Якоруда

Труд  стр. 6 


На 29.08.2019 г. от 10.30 ч в гр. Якоруда се откри строителна площадка за обект „Изграждане на дневен център за деца с увреждания“. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“ от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 -2020 г., съгласно Договор за отпускане на безвъзмездна финансова помощ № 01/07/2/0/00634/15.03.2018 г.

Стойността на проекта е 1 190 332.31 лв. с ДДС. Изпълнител на строително – монтажните работи е „Билдинг Компани“ ЕООД.

Ще се реализират дейности по изграждане на Дневен център за деца с увреждания от 0 до 18 год. възраст.

С реализирането на проекта се цели подпомагане на семействата на деца с увреждания чрез осигуряване на достъп до качествени социални и медицински грижи, провеждане различни обучения на децата за създаване на навици и умения за изграждане на тяхната самостоятелност, което ще им позволи да водят пълноценен живот.

Джипката на Бойко е по-мощна от икономиката на Борисов

Лидерът на ГЕРБ мина от речи ангро към конкретика. Това не е добра предизборна стратегия
Петьо ЦЕКОВ

Сега  стр. 3,4  


Нагледал съм се на политически сблъсъци, които в конкретния исторически момент са изглеждали титанични, но след това резонно са отшумявали в графата „всяко чудо за три дни“. Затова ми е дълбоко неважно кой шеф на НСО си е подал оставката, какво казал по този повод Бойко Борисов, какво му отвърнал Румен Радев и какво написала на Радев жената. Словоблудството си остава словоблудство, дори да е политическо, ретранслирането му не му придава по-голяма стойност. Напротив, спомага за опростачването на по-големи групи от населението. Накратко – „ценна“ новина в летен период, нула принос към историята. Себичната, махленска разправия от двете страни на Ларгото бе толкова шумна, че засенчи единствения важен въпрос в случая – защо наистина си е подал оставката генерал-майор Данчо Дяков.

За цялата българска вселена бе по-важен един друг аспект от наддумването на двамата мъже. От Шипка Радев ни уведоми, че управлението на Борисов „закотви България на дъното на Европа“. Този рефрен бе подхванат долу-горе умело от Корнелия Нинова. По същото време премиерът Бойко Борисов видя в потвърдения от агенция „Фич“ кредитен рейтинг на България („BBB с положителна перспектива“) признание за реформи. Два дни по-късно Борисов уведоми нас и света, че „имаме мощна икономика, която ще ни позволи да вдигнем доходите с 10 процента от догодина и да покриваме всички плащания“.

От своя подвижен окоп – джипката си – и в условията на неофициално стартирала предизборна кампания

Борисов направи колосална грешка – започна да обяснява колко много пари има в джоба на българите

До този момент той показваше строителството на магистрални отсечки, правеше тудуф-тудуф с влакчета, откриваше вече открити заводи, посещаваше далечни села и паланки – все неща, които са безспорно добри и безспорно равноотдалечени от всички нас. Сега Борисов заговори за индивидуалния джоб на българина, нещо, което няма как да се напълни с думи. Напротив, подобно заиграване с доходите не бива да се подминава с мълчание.

През „епохата“ на Борисов България не се отлепи от дъното на европейските класации. Минималната заплата наистина скочи от 240 лв. на 560 лв., но този факт не променя статута ни на беден роднина в богатото европейско семейство и е абсолютно несъпоставим с израза „мощна икономика“. България все така крета на дъното на европейските таблици и затова обещаното 10% увеличение на доходите не носи абсолютно никаква положителна информация.
С нахалното бърборене за „българската мощна икономика“ Борисов просто предобри манджата. Неговите думи бързо могат да бъдат класифицирани като наглост от българите, които не виждат икономиката от политическите сънища, а от реалността. Това правителство и тази икономика рисуват моментното състояние на българите. А то съвсем не е такова, че да дава повод за каквато и да било гордост. Освен това Борисов очевидно повярва във вълшебните си сили дотолкова, че забрави една българска характеропатия – от комунистическо насам ние все чакаме държавата да ни оправи, положението никога не се оправя и затова въобще не вярваме, че държавата е способна на нещо друго, освен да упражнява репресивни функции. Преди да говори за успешна икономика и за растящо благосъстояние, Борисов би трябвало да си повтаря ежедневно няколко факта, които не търпят промяна от години и са известни на абсолютно всеки българин.

Тези факти са:

146 000 български пенсионери у нас работят. Ясно е защо – за да изкарат някой лев към мизерната си пенсия. Броят на българите, които избират да се трудят и след пенсионирането си, расте постоянно от 2014 г. насам. Останалите не работят, не защото не искат, а защото не могат – възрастното население у нас е с най-лош здравен статус в ЕС. В добро психично здраве пък са едва 52.6% от българите. Това едва ли е изненадващо, при положение че и пенсионерите, и тези, които се осигуряваме, доплащаме за здравна помощ по 4 млрд. на година, както ни уведоми шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев.

Дотук – болни хора работят, докато са живи. Логично се появява и следващият общоизвестен факт – България е страната с най-висока смъртност в Европейския съюз по данни на Евростат. И тъй като България е сред страните с най-нисък коефициент на раждаемост (не в Европа, а в света), то още по-логично ни удря и следващият факт – високите нива на обща смъртност и ниските нива на раждаемост ни направиха абсолютно шампиони по отрицателен прираст.

Та когато фактите ясно показват, че населението се топи, а живите работят до последно, защото не им стигат парите, не е добра идея който и да е премиер да ходи из страната и да обяснява как цъфтим и връзваме. Не просто не е добра идея – това е лоша идея. Защото хората са наясно, че не българската икономика е мощна, мощна е само тойотата на Бойко.

Предполагам, че Борисов вече не прави това, което правеше усърдно преди повече от 10 години – гледаше новините по телевизията, научаваше какво пишат вестниците. Иначе щеше да забележи, че удобният му ефир и податливите вестници са изпълнени с неоптимистични новини. Нищо такова като „мощна икономика“ няма в „добрите“ медиите. Зарази пълзят из новините, горят полета и пътища, разследват се различни тежки криминални престъпления, в периферията се прокрадва новината за взет нов 200 млн. лв. дълг.

Защо споменавам водещите новини? Защото ако Борисов бе наясно с това, нямаше да говори глупости от джипката си.

30.08.2019

Национални телевизии

Глоби за 500 000 лв. ще бъдат наложени на лекари и зъболекари

БНТ  Новини в 12.00 , 18.00 и 20.00 часа


Глоби за 500 000 лв. ще бъдат наложени на лекари и зъболекари. Над 4500 нарушения е констатирала Върховната административна прокуратура при проверка на договори за оказване на медицинска помощ, сключени със Здравната каса. Проверени са лечебни заведения в цялата страна. Сред най-честите нарушения са доплащане за медицински дейности, както и неправомерно искани потребителски такси. Установени са неоснователно получени суми в размер на над 700 000 лв. В областите София, Плевен и Ловеч има нарушения в лечебни заведения и договорите им с Касата ще бъдат прекратени.

Болници имат хиляди нарушения, повечето свързани с доплащане на различни медицински услуги

bTV  Новини в 19.00 часа


Болници имат хиляди нарушения, повечето свързани с доплащане на различни медицински услуги. Това са изводите на Върховната административна прокуратура след проверка на здравната каса. Проверени са над 1700 лечебни заведения, открити са над 4500 нарушения. Лечебниците ще трябва да възстановят неоснователно получени суми в размер на над 700 000 лв., отделно ще им бъдат наложени санкции за над 0.5 млн. лв.

Проверявани са както болници, така и зъболекари. Най-често нарушителите искали от пациентите да плащат за услуги, покрити от касата. Искана им е неправомерно и потребителска такса, установяват от прокуратурата.

Д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право: Т.е. пациенти са карани да доплащат медицински услуги или част от медицински услуги – неща, за които здравната каса така или иначе заплаща, ако те са здравноосигурени лица.

Според адвоката по медицинско право Мария Петрова липсва ефективен контрол от касата.

Д-р Мария Петрова: На първо място си го обяснявам с многото изпълнители, многото лечебни заведения, които имат договор със здравната каса и безкритичния подход на здравната каса, която сключва договори без да може да оцени реално своите договорни партньори.

Проверяващите са открили нарушения и при предписване на лекарства, както и деклариране на апаратура.

От здравната каса отказаха интервю, но обясниха, че РЗОК осъществяват непрекъснат контрол по изпълнение на договорите, както и дали се спазват правата на здравноосигурените.

След проверката е прекратен договор с фонда на зъболекар в района на Велико Търново. Причината е, че е получил пари от касата за лечение, което не е направил. В района на Пазарджик пък е взета такса за избор на лекарски екип от спешен пациент. Ощетилите здравната каса ще се наложи да върнат парите обратно.

Рекордно висок брой на заразени с морбили в Европа за последните 13 години

bTV  Новини в 19.00 часа


Рекордно висок брой на заразени с морбили в Европа за последните 13 години. За това сигнализираха от Световната здравна организация. Ако през първата половина на 2018 г. са регистрирани 45 хил. случая на заболяването, то през първите шест месеца на тази година, те са двойно повече – 90 000. В световен мащаб заболелите са 365 хил. през 2019 г., най-високата регистрирана стойност от 2006 г. насам. Четири европейски страни, за които се смяташе, че са свободни от морбили, отново са в групата на страните, които се борят с вируса.

В средата на август 29-годишен служител на летището във Варна беше приет в Инфекциозната клиника в града. Бил неимунизиран.

Проф. Маргарита Господинова, Клиника по инфекциозни болести: Има рискова професия, в смисъл, че има контакт с много хора, което в този сезон на туристи и сезонни работници предполага съответно и риск към всякакви инфекции, включително и към морбили.

Вторият пресен случай у нас е на 4-годишно момиченце, за което има съмнения, че не му е направена ваксина.

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: Няма никакъв защитен (…) срещу трите заболявания. Което ни навежда на мисълта, че може би тази ваксина не е провеждана.

От началото на 2019 г. до август у нас са регистрирани рекордните 1134 случая на заразени. Пикът беше през февруари, когато вирусът удари най-тежко София-област, София-град, Благоевград и Кюстендил.

д-р Ангел Кунчев: Повече от ясно е, че причината за възникване на тази ситуация и у нас, и в чужбина е разколебаването в имунизациите.

Кейт Обрайън, директор на отдела за васкинация към СЗО: Категорично има семейства, които получават погрешна информация не само за сериозността на заболяването, но и за ефикасността на ваксините и безопасността им. В тази дезинформация виждаме голяма заплаха.

В средата на септември здравното министерство започва имунизация на около 25 хил. деца от рискови групи в Монтана, Пазарджик, Пловдив и Сливен.

Хиляди нарушения са хванати в болници в страната

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа


Хиляди нарушения са хванати в болници в страната. Това показва проверка на здравните власти по поръчка на прокуратурата. Основните нарушения са свързани с доплащания.

Пред месеци Крум Иванов се подлага на операция на бъбреците. Разказва, че си доплатил за операцията, за престоя в болницата и дори не бил предупреден предварително за това.

Крум Иванов: Сумата, която ми беше обявена е нещо четирицифрено число. Не виждам кой пациент, болен, отивайки, знаейки, че предварително минава по клинична пътека с направление носи такава сума пари. Когато аз казах, че нямам тази сума пари, на мен веднага от самата болница ми предложиха, че тъй като работят с определена банка, може веднага да изтегля кредит.

Проверката на прокуратурата е за услуги, за които болниците са получили пари от НЗОК. Въпреки това са взели допълнително и от пациентите. Според специалист по медицинско право не е трябвало да се стига до намеса на прокуратурата.

Мария Петрова: Това е една много закъсняла проверка и тези нарушения са могли да бъдат открити, ако касата упражняваше ефективен контрол преди да изплаща публичните средства, с които разполага.

От фонда отказаха да отговорят на допълнителни въпроси. Съобщават само писмено, че осъществяват непрекъснат контрол върху договорите си с лечебните заведения и върху правата на здравноосигурените. А от прокуратурата посочват, че заради нарушенията са наложили общо 100 хил. лв. санкции.

Мария Петрова: На фона на близо 4 хил. и кусур нарушения, толкова санкции, те не са пропорционални на това, което се случва.

Прокурорите твърдят, че ще наложат санкции за още над 400 хил. лв., както и че ще се прекратят договори на болници.

Мария Петрова: Ние в България, ако толкова нямаше пари в тази Здравна каса, нямаше да имаме близо 400 болници.

Отделно от санкциите, Здравната каса щяла да си търси над 700 хил. лв., които лекуващите са получили от фонда неоснователно. Според информация на Нова, около 400 хил. лв. от тях са само от една болница.

Национални радиа

Протестите на медицинските сестри ще продължат, заяви Димитрия Димитрова

БНР  


Протестите на медицинските сестри ще продължат, защото нито едно от досегашните им искания не е изпълнено. Това заяви в предаването Преди всички Димитрия Димитрова от организаторите.

Димитрия Димитрова: Нови искания няма да има, защото нито едно от старите не е изпълнено. По колективен трудов договор минималната заплата трябва да бъде 950 лв. Това е осъществено само, където има сключен колективен трудов договор. А да не говорим, че нашето искане е за две минимални работни заплати за България, което за момента е 1 120 лв.

Димитрова допълни, че според нея допълнително отпуснатите пари за заплати на много места са били изхарчени за погасяване на стари задължения и битови разходи на болниците.

На 11 септември от 11 часа медицински сестри ще протестиват пред сградата на правителството.

Двата големи синдиката могат да организират отделен голям протест на медицински специалисти, каза за Хоризонт президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

Димитър Манолов: Системата на заплащане на техния труд го е закъсала, защото заплащането на тези кадри е опосреднено – плащат се т.нар. клинични пътеки и от там нататък не е ясно какво точно се случва и тези пари до кого и как стигат. Безпощадно ясно е, че те не стигат до средните медицински специалисти. Не изключваме възможността и ние да организираме такъв протест по тази тема.

Днес синдикатът провежда международна конференция в София, на която се обсъждат проблемите с изчисляването и заплащането на извънредния и нощния труд.

По въпроса удовлетворени ли са исканията на медицинските сестри за достойно заплащане продължава да има разминаване в оценките

БНР  Новинарски час


По въпроса удовлетворени ли са исканията на медицинските сестри за достойно заплащане продължава да има разминаване в оценките. Пред Хоризонт Димитрия Димитрова от организаторите на протестите заяви, че нито едно от досегашните искания не е изпълнено и затова колегите ? не са се отказали от планирания за 11 септември национален протест в София. В същото време от МЗ заявиха, че заплатите на специалистите по здравни грижи са били повишени чрез 3 механизма.

Според медицинската сестра Димитрия Димитрова допълнително отпуснатите пари за заплати на много места са били изхарчени за погасяване на старите задължения на болниците за битовите разходи: „Нови искания няма да има, защото нито едно от старите не е изпълнено. По колективен трудов договор МРЗ трябва да бъде 950 лв. Това е осъществено, само където има сключен колективен трудов договор. А да не говорим, че нашето искане е за 2 МРЗ за България, което за момента е 1120 лв.”

От МЗ отговориха за Хоризонт, че са въвели 3 механизма за подобряване на заплащането в болниците – чрез новата методика, което да повиши парите им с до 200 лв.; чрез допълнителни 30 млн. лв. за общинските и областните болници и чрез повишени цени на 120 от неглижираните клинични пътеки. Там, където работодателите се съобразят с това, средните брутни работни заплати в 9 от проверените областни болници би следвало да са 1200 – 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи.

На 11 септември медицинските сестри ще протестират пред сградата на правителството. Двата големи синдиката могат да организират отделен голям протест на медицинските специалисти, каза пред Хоризонт президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов: „Системата на заплащане на техния труд го е закъсала, защото заплащането на тези кадри е опосредено. Плащат се т.нар. клинични пътеки и оттам нататък не е ясно какво точно се случва и тези пари до кого и как стигат.”

5-членно семейство е било настанено в инфекциозното отделение на болницата в Хасково след консумацията на пилешко месо

БНР  


5-членно семейство е било настанено в инфекциозното отделение на болницата в Хасково след консумацията на пилешко месо. Две деца, родителите и баба им са постъпили за лечение с хранително отравяне, уточняват от болничното заведение. Месото е закупено от магазин в града. Уведомена е ОБДХ, която ще извърши проверка на търговския обект. Пациентите са лекувани в отделението 3 дни. Вече се възстановяват при домашни условия.

Промяна в реда за добавката към пенсиите на лицата с увреждания с личен асистент

БНР  


Хората с увреждания, които вече имат договори с личен асистент, ще получат добавката за чужда помощ към пенсиите си от НОИ с пенсионен запис. Те трябва да посочат дали искат това да става в пощенска станция или по банков път, посочва НОИ в съобщение. Справки и консултации за дължимите суми могат да се правят в териториалните поделения на Националния осигурителен институт. НОИ припомня, че промяната се налага заради новия Закон за личната помощ.

ВАП санкционира за над половин млн. лева болници и медици за нарушени договори със Здравната каса

БНР  


Върховната административна прокуратура наложи санкции за над 517 000 лева за нарушения на договори на болници и медици със Здравната каса. Извършени са над 4500 проверки в цялата страна и ще бъдат прекратени договорите с касата на болници в Ловеч, Плевен и София област. Най-често пациенти са карани да плащат за дейности, които се финансират от Касата, а зъболекари са отчитали работа, която не са извършили.

Заплатите на медицинските работници са повишени чрез три механизма

БНР  


Заплатите на медицинските работници са повишени чрез три механизма. Това обясниха за „Хоризонт“ от здравното министерство по повод обявения за септември нов протест на медицинските сестри с искане за увеличение на заплатите. Според министерството е прибързано и най-рано през септември може да се прави заключение за забавено увеличение на възнагражденията. Информацията допълва репортерът Гергана Хрисчева.

Репортер: Според методиката за формиране на разходите за персонал увеличението на заплатите в част от областните болници трябва да бъде между 150 и 200 лв. от 1 юли, като ръководствата преценяват как да бъде разпределено, припомнят от МЗ. Още през юни от ведомството бяха категорични, че увеличение от 2 работни заплати, каквото е искането на протестиращите, е невъзможно, тъй като възнагражденията са в пряка зависимост от извършената дейност. Средните брутни работни заплати в 9 от проверените областни болници са между 1200 и 1400 лв. за професионалистите по здравни грижи, като за лекарите е значително по-високо, посочват още от МЗ. Вторият начин за увеличаване на работните заплати е чрез наредбата за извършена дейност извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. По този ред държавните и общински болници са получили допълнително 30 млн. лв. Третият механизъм е чрез повишаване на цените на повече от 120 клинични пътеки от 1 юли.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 31.08.2019