Жалба спря конкурса за нова детска болница

24 часа  стр. 8


Здравното министерство спря принудително търга за изграждане на нова Национална детска болница. Причината е жалба до КЗК от Камарата на архитектите в България.

Плановете бяха строителството да започне още тази есен и болницата да е готова след около 2г.

Процедурата е за изграждане на нова болница на мястото на недовършената сграда на педиатрията в двора на Александровска болница. Новата детска болница трябва да е 45 000 кв. м с няколко корпуса и ще струва 94,5 млн. лв.

Според КАБ, чийто председател Борислав Игнатов е кандидат за кмет на София от „Демократична България“, обаче заданието не гарантира качество на изпълнението. Оттам настояват изготвянето на проекта и самото строителство да са в отделни поръчки. Имало пропуски и в техническото задание – липсвали изисквания за отоплението, пожарогасене, дублирано захранване с ток при авария и др.

300 възрастни и самотни с нова медицинска и социална помощ

В общината приемат заявки от бургазлии над 65 г. за грижи по домовете

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа  стр. 19


Община Бургас чака заявления от възрастни и самотни хора над 65 г., както и от хора с увреждания, които искат да получат най-новата комплексна здравно-социална услуга. Тя ще предоставя медицински и социални грижи по домовете за над 300 души и тръгва от Бургас.

Освен декларация, че искат да ползват новата интегрирана услуга, кандидатите трябва да представят документ за самоличност и за здравното си състояние. Обединяването на двете услуги е по идея на кмета Димитър Николов, доразвита в програма за цялата страна, след като бе подкрепена от социалното министерство и Националното сдружение на общините. Услугата надгражда социалния патронаж и включва посещение от медицински специалист или рехабилитатор, който да се срещне с потребителя и да даде насоки за лечение. Съобразно индивидуалните нужди на всеки ще бъде изготвен график, по който всички специалисти по програмата ще посещават възрастните за поставяне на инжекции, смяна на превръзки, измерване на кръвна захар, рехабилитация и др. Очакванията са услугата да повиши здравния статус на хората от третата възраст, които не могат сами да се грижат.за себе си, както и на хора с увреждания или скоро изписани от болница след заболяване или интервенция. Услугата ще е от голямо значение и за самотните, които живеят в града или в отдалечените квартали.

1000 лв. глоба за ударена медсестра

Телеграф  стр. 7


Районният съд в Горна Оряховица наложи 1000 лв. глоба на жена, ударила медицинска сестра в Спешна помощ. Случката се разиграла на 13 юли м.г. във филиала в железничарския град. По предложение на прокуратурата нападател ката С.Ю. е освободена от наказателна отговорност и понесла само административно наказание. Мотивите – не е осъждана и е причинила само лека телесна повреда на медицинската сестра.

Пострадалата била на нощно дежурство във филиала за спешна медицинска помощ, когато около 3 часа роднини докарали в несвяст възрастна жена с диабет. Дежурният екип започнал да я обгрижва, но една от придружителките настоявала да влезе в кабинета и възникнал спор с медицинската сестра. Скандалът ескалирал, защото тя отказала информация за състоянието на пациентката и казала, че дежурният лекар ще ги уведоми. После сестрата взела от дамската си чанта бутилка с чай и отпила. Роднините пред стаята започнали да викат, че Н.Р. е алкохоличка и пие на работното си място, дори я снимали с мобилен телефон. В разпрата снахата на пациентката я ударила с портмонето си в гърба. Пристигналите на място полицаи усмирили афектираната рода. Униформените дори изпробвали медицинската сестра с дрегер, но следа от алкохол нямало. Било установено и че в шишето има чай. Срещу нападателката започнало разследване. На съдебното заседание тя не се явила и отказала да дава обяснения. Освен определената глоба, тя ще трябва да заплати още 360 лв. на полицията и съда за разноски и вещи лица.

Глоба за безчовечност

Телеграф  стр. 12


РАЙОННИЯТ СЪД в Горна Оряховица наложи 1000 лв. глоба на жена, ударила медицинска сестра в Спешна помощ (виж стр. 7).

Бащата на медицината Хипократ завещава своята клетва на хората в бели престилки. Обетът е символ на моралния им дълг, на тяхното призвание да спасяват човешки животи. Знаем, че те ежедневно понасят агресията на гърба си. Пациенти нападат медици само защото отказват да задоволят някоя тяхна прищявка. Напрежението, на което са подложени лекарите, е огромно. На пациентите – също. Но у нас сякаш всеки е упълномощен да се саморазправя с другия. Заливаме се един с друг с тонове жлъч, рушим, бием или пък ни бият. Време е да спрем, да погледнем в печалната картина на общество, тотално изгубило мярката си за приличие.

Да. наказанието има дисциплинираш ейект. Но хиляпарка глоба едва ли ше ни върне човечността!

Удрят ни Канзас и Колорадо

Коктейл от четири щама грип ни разболява през зимата

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 17, 20-21


Коктейл от четири щама на грипа ще ни разболява тази зима. Имената на вирусите, които най-често ще атакуват и предизвикат епидемия, са Брисбейн, Канзас, Колорадо и Пукет, съобщиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Щамовете са от А и Б тип. Всяка година в серумите са включени щамовете, определени от Световната здравна организация. Въз основа на постоянен анализ на циркулиращите в целия свят грипни вируси, всяка година един или повече компоненти на ваксината се променят, за да може тя да осигурява протекция спрямо най-често циркулиращите към съответния момент вируси.

Опасно

Грипът може да бъде смъртоносно заболяване. Между 2000 и 3000 души всяка година в България умират от пневмония след усложнение от грип. Същевременно само 2 % от българите се имунизират срещу него. Именно грипният вирус е причина за пневмониите. Тежките белодробни усложнения се развиват много близко до грипната епидемия или малко след нея. Огромната част от починалите от пневмонията са възрастни хора над 65 г.Малко след пика на грипа пролетно време има известен връх на броя на починалите, което е косвено доказателство, че високата смъртност е свързана с вирусните инфекции и с усложнения след тях, коментират епидемиолози. При силна пандемия грипът засяга над един милион българи, а при по-слаба повалените са 500-600 хиляди. Деца Най-засегнати от сезонните инфекции са малките деца, които все още нямат напълно изградена имунна система. Симптомите на грипа са болки в мускулите и ставите, рязка отпадналост, която за часове може да остави болните на легло. Възможно е заболелите да вдигат бързо висока температура, която може да превиши 39 градуса. Ако се реагира с правилно лечение, за да не се стигне до бактериална инфекция, болестта отшумява до седмица, споделят лекарите. Силно уязвими са и възрастните хора над 65 години, които имат множество хронични заболявания. Затова пациентите, които страдат от диабет, хронично обструктивна белодробна болест, хроничен бронхит, емфизем, астма или сърдечносъдови заболявания трябва задължително да се ваксинират срещу циркулиращите вируси. Тази група е уязвима и при нея по-лесно се стига до усложнения. При бременните жени след третия триместър е препоръчително също да се направи ваксина. И малчугантие е добре да се имунизират, особено тези, които ходят на ясла и детска градина.

Имунитет

Нито една ваксина не гарантира 100% защита. Не може да очакваме, че поставянето на сезонната ваксина ще ни защити от стотиците други вируси, които междувременно циркулират около нас. Ваксината срещу грип дава защита между 60 и 90% от пандемичните вируси, но когато мутират, нивото на защита пада. Разумно е ваксината да се прави преди епидемията да е започнала, защото тя не действа моментално. Необходими са 2 седмици, за да може човек да изгради имунитет срещу грипа. Каре: Убийте вируса в първите 24 часа Грипът трябва да се атакува в първите 24 часа от началото на симптомите. Той се лекува не с антибиотици, които не действат срещу вирусите, а със специални противовирусни препарати, които могат да се дадат най-късно до 48 часа от началото на заболяването Затова ролята на джипитата е бързо и точно да го диагностицират и да назначат адекватно лечение. Ако не се предприемат веднага мерки, след това и свръх дози от противогрипните лекарства няма до подействат по същия начин. Ако след началното лечение и подобрение на симптомите, температурата отново се повиши, засили се кашлицата, влоши се общото състояние, непременно трябва да се направят кръвни изследвания, рентгенова снимка и да се прецени последващото лечение. Необходимо е да се докаже дали инфекцията не е преминала към бактериална. Тогава вече е необходимо антибиотично лечение.

СЪЗДАДОХА НОВ АНТИБИОТИК

Нов антибиотик получи разрешение за употреба от Американската администрация по храните и лекарствата. Медикаментът се казва Xenleta и е предназначен за лечение на възрастни, които са развили бактериална пневмония. „Това ново лекарство предоставя възможност за лечение на пациенти с бактериална инфекция на дробовете, което е сериозно заболяване“, каза Едуард Кокс от Американската администрация по храните и лекарствата. Междувременно лекари алармират, че в европейските болници се разпространява резистентна дори на най-новите поколения антибиотици бактерия, наречена Klebsiella pneumoniae, което е изключително тревожно. Опасната бактерия може да живее напълно естествено в червата, без да създава проблеми на здравите хора. Въпреки това, когато тялото е слабо, може да инфектира белите дробове, причинявайки пневмония, да порази кръвта и мозъка, водейки до менингит.

УБИЙТЕ ВИРУСА В ПЪРВИТЕ 24 ЧАСА

Грипът трябва да се атакува в първите 24 часа от началото на симптомите. Той се лекува не с антибиотици, които не действат срещу вирусите, а със специални противовирусни препарати, които могат да се дадат най-късно до 48 часа от началото на заболяването Затова ролята на джипитата е бързо и точно да го диагностицират и да назначат адекватно лечение. Ако не се предприемат веднага мерки, след това и свръх дози от противогрипните лекарства няма до подействат по същия начин. Ако след началното лечение и подобрение на симптомите, температурата отново се повиши, засили се кашлицата, влоши се общото състояние, непременно трябва да се направят кръвни изследвания, рентгенова снимка и да се прецени последващото лечение. Необходимо е да се докаже дали инфекцията не е преминала към бактериална. Тогава вече е необходимо антибиотично лечение.

ПРАВЯТ УНИВЕРСАЛЕН СЕРУМ

Над универсална ваксина срещу грип работят учени от БАН. „Вируси са много разнообразни и имат невероятно бърза мутация всяка година. Но всички те имат нещо непроменимо, нещо, което остава постоянно във времето. И това нещо може да бъде обект на имунния отговор. Ние атакуваме него“, обяснява доц. д-р Андрей Чорбанов, който е ръководител на департамент „Имунология“ към БАН. „Това може да бъде революция. По света много конкурентни групи работят по създаване на такъв тип ваксини и подходите им са различни“, допълни той. Така например Центърът за проучване на ваксини в Мериленд вече провежда клиничното проучване над универсална ваксина срещу грип. В него ще се включат 53-ма здрави доброволци на възраст между 18 и 70 години. Идеята й е, че тя ще стимулира защитен имунен отговор срещу много различни субтипове инфлуенца вируси. Тя действа върху частите от вируса, които са еднакви за всички субтипове. Разработването на такава ваксина е проект зароден от няколко години, а именно разработване на универсална ваксина, която ще създава имунитет срещу всички инфлуенца вируси и ще намали заболявемостта от грип. Не го бъркайте с настинка Важно е да правим разлика между грип и настинка. Характерно за грипа е, че той започва внезапно и остро. Болните могат да определят ден, дори и часа на първите си оплаквания. Те изведнъж започват да се чувстват зле и са силно отпаднали. Имат болки в мускулите и ставите. Температурата им достига до 38 – 39 градуса и е налице главоболие. Настинките също са вирусни заболявания. Те обаче протичат много по-леко от грипа развиват се по-бавно – основно с хрема, кашлица, болки в гърлото и лека температура. Като цяло не довеждат до значимо влошаване на общото състояние при болния.

Стая подготвя за присаждане на органи

Психолози и лекари успокояват пациентите

Телеграф  стр. 18


Специална стая ще подготвя пациентите, на които им предстои присаждане на органи. Такава бе представена в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания /НСБАЛХЗ. В спокойна и уединена обстановка те ще имат възможност да поговорят със специалисти за лечението, предстоящите процедури или трансплантация. „Приоритет за нас като лекари е предоставянето на своевременно и адекватно лечение на хематологичните заболявания.

Често то води след себе си много притеснения, несигурност за пациентите и техните близки. До момента клиничен психолог консултираше нуждаещите се, но преценихме, че тази дейност трябва да е по-задълбочена и всеобхватна“, обясни изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Бранимир Спасов. Целта е работата на стаята да е в унисон с добрата психоаналитична практика и цели да постигне завършен терапевтичен цикъл на пациентите. Дейностите на звеното ще са насочени към две таргетни групи. Първата са пациентите на болницата, техните семейства, близки, които ще получат услугите безплатно. Ще се работи основно чрез индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки, ще се сформират и групи за емоционална подкрепа.

В Бургас: Спасиха ръката на пациент с кост от крака

Телеграф  стр. 18


Ортопеди спасиха ръката на пациент, като присадиха кост от крака му. Операцията бе извършена за първи път в УМБАЛ Бургас, съобщиха от здравно министерство. Операцията е революционна за региона, тъй като досега в Бургас не е извършвана костна пластика. Подобни манипулации се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна Баня. Операцията е продължила близо 5 часа и е извършена от началника на Ортопедичното отделение д-р Стоян Христов, в екип с д-р Емил Стоянов и д-р Димитър Балабанов.

Пациентът е 75-годишен мъж, който преди време имал онкологично заболяване. Когато на 22 август при минимално усилие чупи дясната си ръка, лекарите предполагат, че причината е метастаза в костта. „Костта се изтънява и става крехка като черупка на яйце. Пластиката е единственият начин да се възстанови ръката и подвижността й. По време на операцията изрязахме костта до здраво. Липсващият участък заменихме със собствена кост на пациента, която взехме от крака му и го фиксирахме с импланти“, обясни лекуващия лекар д-р Димитър Балабанов.

Проф. Марио Станкев, национален консултант по съдова хирургия: Ще лекуваме разширените вени с ултрзвук

Лятото провокира отоци в краката, носете удобни обувки

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 19


Изпълнителен директор на МБАЛ Национална кардиологична болница. Специалист по обща и съдова хирургия. Специализирал е каротидна и висцерална хирургия в Милано. Член на Европейското дружество по ангиология и съдова хирургия. Председател на Национално Флебологично Общество.

– Проф. Станкев, наскоро приключи кампанията на Българското национално дружество по съдова ендоваскуларна хирургия и ангиология за превенция на хроничната венозна болест. Защо беше направена тя?

– Летните месеци провокират заболяването на венозната система. През последните 15 години провеждаме кампании в началото на този сезон, за да могат потенциалните ни пациенти да разберат дали имат симптоми на заболяването, дали са застрашени от него и да могат през горещите месеци да превентират появата на тези признаци.

– А защо точно лятото е фактор за влошаване на това заболяване?

– Заради изправения стоеж на човешкото тяло и поради хидростатичното налягане, кръвта се задържа в долните крайници. Когато е горещо, когато човек е обездвижен венозната система не изпълнява функцията си, появяват се симптомите и признаците на венозната болест.

Именно за това през лятото трябва да се провежда тази превенция. Най-основната причина е топлината и застоя на кръвта в долните крайници. Това са отоци, тежест, крампи, мускулни болки.

Най-основната причина е топлината и застоят на кръвта в долните крайници.

– Разкажете за инициативата „босата разходка’^ в която се е включила актрисата Деси Бакърджиева?

– Организирахме кампанията, за да може повече хора да се информират за рисковете при появата на венозната болест, ранните симптоми на болестта, която е хронична и прогресираща. Акцент бе необходимостта от навременна диагностика и лечение. Бяха организирани профилактични прегледи в редица големи градове на България, бяха прегледани стотици пациенти. Много от тях идваха на преглед при специалист за първи път. Това беше и основната цел на кампанията — да се изостри вниманието на хората към първите симптоми и да се обърнат към специалист, за да не се стига до влошаване на заболяването. За щастие по-голяма част от прегледите установиха начален стадии при тези пациенти.

– Каква е символиката на тази боса разходка?

– На 18 август организирахме боса разходка заедно с актрисата Деси Бакърджиева, която беше патрон на нашата инициатива. Защо се решихме на подобна стъпка? Движението на кръвта в долните крайници е особено важно, особено изтласкването й към сърцето.

Без движение мускулната помпа и тези клапи, които съществуват във вените не могат да изтласкват обратно кръвта към сърцето, тя се застоява в долните крайници и се получават отоци с всичките симптоми насетне.

С тази кампания хората да се разходят боси през лятото в Южния парк и показахме, че трябва да променят начина си на живот – да се движат. Тази разходка е като символика, но дори веднъж в седмицата човек да се разходи бос, където и да било ще акумулира движението на кръвта в долните крайници и това ще е достатъчно за профилактика на венозната болест. По време на тази боса разходка имаше лекари специалисти, които консултираха хората относно превенцията на заболяването. Имаше много сериозен интерес и през консултациите минаха стотици софиянци, които получиха информация за рисковите фактори, симптомите на заболяването и така постигнахме известна грамотност в тях за това какво представлява заболяването, как да го профилактират и как да не стигат до по-напреднал стадии при него.

– Нека да обясним по-подробно симптомите.

Хроничната венозна болест, част от която са и разширените вени засяга голяма част от населението не само в България, а и в света. При едно световно мащабно проучване се отбелязва, че над 50 % от населението страда от хронична венозна болест в някакъв стадии. Първият стадии това са тежки, уморени крака в края на деня; болка, дискомфорт; нощни крампи, които човек неглижира и го отдава на натоварения ден. Това са начални изяви без все още да имат признаци. А един от сериозните са отоците на крайниците, които се проявяват в напредналия стадии на заболяването, както промените по кожата. Всичко това може да доведе до усложнения, като тромбофлебитиране и възпаление на крайника, венозни язви. Понякога те са животозастрашаващи, както и белодробен тромб или откъсване на съсирек и миграция в белия дроб – белодробен инфаркт. Това са вече напредналите стадии на заболяването. Ние трябва да акцентираме и акцентирахме върху симптомите, т.е. когато заболяването може да бъде модерирано, повлияно. Вече възникнало е много по-трудно да се лекува отколкото ако се профилактира.

– Мъжете или жените са по-засегнати от разширени вени?

– Жените са по-засегнати от мъжете поради две причини. Първо, по време на бременността хормоналният дисбаланс, който се получава при жените уврежда венозната стена. Втората причина е, че по време на нарастването плодът притиска тазовите вени, при които оттича кръвта от долните крайници. Заболяването получава тласък. Статистиката показва, че жените страдат два пъти повече отколкото мъжете от хронична венозна болест, разширени вени или различните стадии на венозното заболяване.

– Ходенето с високи токчета, някакъв фактор ли е?

– Фактор е, да. Трябва да се движим с удобни обувки. Не бихме могли да спрем дамите да ходят на високи токчета по време на работния ден, но през останалото време е добре те да бъдат с удобни, анатомични обувки.

– Кои хора са предразположени?

– На първо място има наследственото предразположение за разширени вени. Промяната на съединителната тъкан, обмяната на колагена, довеждащи до разширени вени обикновено се предава от майка към дете. Освен наследствеността другото е професионалната обремененост, застояването. Преди време се казваше, че това е болестта на готвачите, фризьорите, хирурзите, шофьорите. Тези, които цял ден са статично прави без да се движат.

– Кога се стига до операция?

– Оперативното лечение вече не е актуално в световен мащаб, както и в България. Имам много неоперативни методи на лечение, които са развити вече повече от 15 години. При тези миниинвазивни процедури се прониква с катетър във венозната система, вените се унищожават без да се извършва операция. Няма белези, преследва се естетичен ефект. И при дамите, и при мъжете не бива да пренебрегваме новите методи. Те са над пет и се практикуват особено при нас в Националната кардиологична болница. Те водят до трайно излекуване без рецидиви.

Веднъж подлагайки се на лечение пациентите знаят, че трайно могат да бъдат излекувани и то не по оперативен начин.

Сред методите е този с лепило, имаме термални методи, както лазерни. Най-новото, което искаме да въведем в нашата болница е лекуване на разширени вени с ултразвук. Това е най-модерната техника. Ултразвукът, който дори не нарушава целостта на кожата, без пробождане и проникване във вената. Очаквам да го въведем до няколко месеца.

При другият метод се залепват без никаква упойка вените и пациентът след това се прибира вкъщи с напълно унищожени вени, от които е страдал с години.

Съвети от специалиста

– Би било добре при първите най-леки симптоми да се консултираме със специалист. Първо да отидем при общопрактикуващия лекар, който да ни насочи към ангиолог или съдов хирург.

Специалистите в област със съответните изследвания трябва да установят степента на засягане на увреждане на венозната система дали има такава или е съвсем начален стадият – Определя се лечението – дали ще е само промяната на живот или чрез други мерки, по-сериозно лечение, в зависимост от степента на засягане. – Необходимо е да се започне системно лечение, тъй като това е прогресиращо заболяване, което ако не се лекува системно води до много сериозно последици.

В здравния картон: Махат наказанията за ваксини без дози и код

Вписването им затруднява джипитата и приема в забавачките

Телеграф  стр. 21


Отсъствието на дози и серийни номера на вписаните имунизации в здравно-профилактичната карта няма до води до наказания. Това стана ясно от писма от директора на Столичната регионална здравна инспекция. Нейните служители ще приемат за редовно попълнен здравен документ. Той е нужен основно за приема на деца в детски градини и училища.

Решение

Решението е в отговор на запитване от Националния комитет за качествена и иновативна образователна система и подадената от личните лекари инсрормация. От комитета изразяват безпокойство, че условието ще затрудни приема на децата в детските градини и училища заради невъзможността да предоставят здравни карти, отговарящи на изискванията, и ще създаде конфликти между родители и лекари. Съгласно разпоредбите на Наредба №15 за имунизациите в България, поставените ваксини се вписват в имунизационните журнали с дози, серийни номера и дата на поставяне, с цел проследяване на партидите при евентуално възникнала нежелана реакция от ваксинацията, се казва още в писмото. Според сигнали, подадени от общопрактикуващите лекари, софтуерните програми, с които работят, не съдържат пълната информация.

Данни

В електронните бази данни са вписани дата на имунизация и вид ваксина, което затруднява изпълнението на това изискване. Столичната РЗИ напомня, че информацията за проведена по вид и време ваксина е от основно значение за бързи и адекватни противоепидемични мерки при възникнали заразни заболявания и взривове от ваксинопредотвратими инфекции.

В Дупница: Безплатно инвитро за 14 двойки

Отпускат пари за всички, даряват кувиози от капачки в малки болници

Северина ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 18


14 двойки пожелаха инвитро бебе в Дупница. От общината обмислят финансирането на двойки с репродуктивни проблеми. Над 26 000 лева са заложени в бюджета на града за тази помощ, която е по 2 000 лв. на двойка. Ако всички подали бъдат одобрени, отново ще бъдат осигурени необходимите допълнителни средства.

Кампания

В същото време общо бяха дарени общо 11 кувьоза в 11 малки болници в страната. Това показва равносметката за година и половина. „Кампанията „Капачки за бъдеще“ успя да събере средствата от рециклирането на 140 хиляди килограма пластмаса“, каза Лазар Радков пред БиТиВи. Кампанията за събиране на капачки от пластмасови бутилки продължава, като на 29 септември на площад „Княз Александър I“ ще бъде открит пункт за целта. Там от 9 часа сутринта до 17 часа следобед всеки ще може да предаде пластмасовите капачки, които е събрал, казват организаторите. Целта е отново да се съберат средства, за да се заменят стари или наработещите кувьози в болници от цялата страна.

Рециклиране

Според Радков се очакват още близо 6 кувьоза да пристигнат. По думите му според направените проучванията, 77 на сто от хората са съобщили, че са намалили употребата на пластмаса, а 89 на сто пък, че са започнали да рециклират повече. Пунктове за събиране капачки ще има и в много градове на страната, не само в София, съобщиха организаторите.

Предлагат промени в данъчното законодателство: Няма да декларираме наградите си в НАП

Телеграф  стр. 14


Наградите от игри и предметните печалби под 100 лева няма да бъдат вписвани в данъчните ни декларации. Това предвиждат промени в проекта за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане, който бе качен за обсъждане на страницата на Министерството на финансите. Предвижда се в справката за изплатени доходи да отпадне декларирането от страна на наградите във вид на допълнителна игра и предметните печалби с незначителна стойност – до 100 лв., които са необлагаеми. Съществуващото изискване да се подава информация за тях, когато годишният им размер превиши 5 хил. лв., е неизпълнимо и не се прилага на практика, се посочва в мотивите към предложението.

Автомобили

Друго предложение е да отпадне задължението на гражданите да уведомяват писмено общината, когато се прекрати регистрацията на автомобил. В момента собственикът е длъжен да представи в кметството документ за това от компетентен орган. Това обаче не е необходимо, тъй като данните се съдържат в регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Министерството на вътрешните работи, и проверката може да се направи автоматично.

Друга промяна предлага при ползване на данъчните облекчения за деца с увреждания и за лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране да отпадне задължението към годишната данъчна декларация да се прилага копие на валидно решение на ТЕЛК/ НЕЛК и копия от документи, удостоверяващи направените вноски. Причината е, че НАП сама може да набави данните, тъй като разполага с достъп до регистър „Единна информационна система на медицинската експертиза“.

Чужбина

Част от промените в закона целят да предотвратят избягването на данъци от страна на фирми чрез прехвърляне на активи в чужбина. Те са в унисон с директива на Европейския съюз. Предвижда се, когато данъчно задължено лице трансферира активи зад граница, то капиталовата печалба, създадена, но нереализирана на територията на страната, да бъде обложена.

Полицаи дариха апарат на болница в Кърджали

Телеграф  стр. 18


Полицаи дариха монитор за следене на жизнените показатели и реанимационна маса. Той ще служи на Неонатологично отделене в МБАЛ “ Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, съобщи Дарик. Председателят на полицейския синдикат Марин Христозов връчи дарението, което е на обща стойност 8500 лева.

По думите му тези средства са част от националната кампания на синдикалната федерация на служителите на МВР, които са събрали общо 38 000 лева. След разговор с ръководството на БЛС за нуждите на отделните болници, е била посочена кърджалийската, наред с болниците в Смолян, Разград, Видин и Благоевград. Това няма да е последното ни дарение, обеща Христозов. Д-р Тодор Черкезов благодари за съпричастността на служителите на МВР към проблемите на неонатологично отделение.

Родителите няма да носят детайлни справки за ваксини в училище

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 4


Нов документ, който затруднява личните лекари в София и може да доведе до хаос при записването в училища и детски градини, ще отпадне. За това са се разбрали представители на сдружението на общопрактикуващите лекари и здравното министерство, обяви пред БНР председателят на сдружението Любомир Киров.

Става дума за ежегодното изискване при записване на децата в ясли, градини и училища да се предоставя информация за направени ваксини. Това се удостоверяваше от личните лекари само с данни за вид направени ваксини и датата на поставянето. От тази година обаче училищата и градините в столицата – по разпореждане на регионалната здравна инспекция, изискват и данни за серийни номера на поставените ваксини, а от градините и училищата обясняват на родителите, че по-строгият контрол е заради епидемията от морбили.

Това обаче силно затруднява лекарите, тъй като в софтуерните им програми има вписани само дати на имунизации и вид ваксина, но не и серийни номера. Те трябва да присъстват в т.нар. имунизационни журнали, които обаче са само на хартиен носител, а целта на воденето на подобни журнали е бързо проследяване партиди при нежелани реакции от ваксини. Журналите пък могат да бъдат проверени от здравните власти при съмнения за отчетени, но неизвършени имунизации. „Подобни данни не са нужни на училищата и не им носят никаква информация“, съгласи се пред БНР и главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Затова се връща старият ред, по който се подава информация само за направените имунизации, но без серийни номера.

Отпада изискването за копие от ТЕЛК

Труд  стр. 3


При подаване на годишните данъчни декларации за доходите няма да се изисква прилагане на копие на решение на ТЕЛК, за да се ползват данъчните облекчения за хора с намалена работоспособност, както и за деца с увреждания. Към декларациите няма да се изисква и прилагане на копия от документи за направени лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, гласят предложени от МФ промени в Закон за данъците върху доходите на физическите лица. НАП има достъп до регистъра „Единна информационна система на медицинската експертиза“ и затова копие от ТЕЛК не е нужно. А вноските за пенсия се правят в НАП. С промените ще се облекчи подаването на годишната данъчна декларация. фирмите няма да подават в НАП справки за изплатени от тях награди до 100 лв., гласят още промените. А доходите на спортисти и треньори ще бъдат приравнени на трудови.

1000 лв. глоба за нападение над медсестра

Труд  стр. 6


Районният съд в Горна Оряховица постанови 1000 лева глоба за жена, която миналото лято нападна медицинска сестра в Спешна помощ. Нападателката С. Ю. се е разминала само с административно наказание и е била освободена от наказателна отговорност с предложение на прокуратурата, защото не е осъждана и телесна повреда на медицинската сестра е лека.

Курсанти стартираха обучението си за военни лекари във ВМА

Монитор  стр. 1, 4


Новоприетите курсанти по специалност „Военен лекар“ посетиха част от клиниките на Военномедицинска академия, в които ще се обучават през следващите години.

Това е третият випуск по проекта, стартирал през 2017 г. чрез тристранно споразумение между ВМА, ВВМУ „Н.Й. Вапцаров“ и МУ  „Пр. д-р Н. Стоянов“ – Варна, съобщиха от ВМА.

„Даваме ви възможности, а вие трябва да се докажете достойни за предизвикателствата, които следват. Паралелно обучение в две специалности – без аналог у нас, осигурена специализация и избор от над 40 акредитирани специалности, безплатни курсове след завършването, шанс за бързо академично израстване – това са само част от преимуществата, които чертаят предвидимо бъдеще и отварят широк хоризонт пред бъдещите военни лекари“, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски при срещата с младежите.

По-късно бъдещите лекари под пагон имаха възможност да минат на визитация с чл.-кор. проф. Николай Петров в най-голямата клиника по реанимация. По време на престоя си в болницата курсантите имаха още няколко открити урока – в Катедра „Инфекциозни болести“, Отделението по дерматология, Катедрата по физикална и рехабилитационна медицина, а безспорно най-голям бе интересът към работата в операционните зали.

Пращаме колата за скрап, без да информираме общината

Монитор  стр. 8-9


Гражданите да не уведомяват общините за прекратена регистрация на колите си, се предлага в публикуван за обществено обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане.

В момента собственикът е длъжен да представи на общината документ за това от компетентен орган. Министерството предлага това да отпадне, тъй като данните се съдържат в регистъра на пътните превозни средства, поддържан от МВР, и проверката може да се автоматизира. Данните за пътното превозно средство ще се предоставят автоматизирано от регистъра на пътните превозни средства, мотивира предложението си министерството, оглавявано от Владислав Горанов.

Текстът е записан в проект за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, като в него по традиция са включени предложения, които се отнасят до други нормативни актове

По-улеснена процедура за доказване на ТЕЛК с цел използване на данъчно облекчение се предлага в пакета с промени в данъчните закони. Улеснението за данъкоплатците, които имат право на облекчение заради ТЕЛК, идва от това, че отпада задължението им да включат сканирано копие на документа си, когато подават данъчна декларация. Националната агенция за приходите (НАП) разполага с достъп до регистър „Единна информационна система на медицинската експертиза“, поради което прилагането на копие от решението на ТЕЛК/НЕЛК не е необходимо. Не е необходимо да се прилагат и копия от документи за направените осигуровки, тъй като те се правят в НАП, е записано в мотивите към проекта.

Предлага се още да отпадне декларирането от страна на предприятия и на самоосигуряващи се в справката за изплатени доходи – наградите във вид на допълнителна игра и предметните печалби с незначителна стойност – до 100 лв., които са необлагаеми. Предвид малкия им размер съществуващото изискване да се подава информация за тях, когато годишният им размер превиши 5000 лв., е неизпълнимо и не се прилага на практика, се посочва в мотивите към предложението.

Във връзка със започване на реалното функциониране на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) се предлага промяна в начина на определяне на туристическия данък за календарния месец. В проекта е записано, че това ще става въз основа на данните за броя на предоставените нощувки през календарния месец съдържащи се в Единната система за туристическа информация. Обменът на данните между системата, поддържана от Министерството на туризма, и общините се предвижда да се осъществява с посредничеството на системата за обмен на информация, поддържана от Министерството на финансите.

Най-интересната част от промените са в преходните и заключителни разпоредби, чрез които се изменя Законът за данък добавена стойност (ЗДДС) и се въвеждат термини, като „еднородна дейност“ и „привидно несвързани лица“.

Промените имат за цел да прекратят практиката на регистрация на множество фирми, които осъществяват стопанска дейност до лимита за регистрация по ЗДДС (50 хил. лева оборот) и избягват регистрацията и плащането на ДДС. Практиката е често срещана, а Министерството на финансите има за цел да ограничи допълнително вратичките за избягване на плащане на ДДС от фирмите. Компаниите, които ще бъдат засегнати от промените, ще трябва да се регистрират по ЗДДС В срокот 14 дни след влизането в сила на промените в закона. Очаква се да бъде въведена от 1 януари 2020 г. така наречената „задължителна регистрация“ при достигане на оборот от 50 хил. лева в рамките на 12 месеца. Промените в Закона за данък добавена стойност ще засегнат и някои по-малки онлайн магазини, където практиката за опериране с няколко дружества не е рядкост.

БСП внася алтернативен бюджет

Акцент в него ще са преизчисляването на пенсиите, промяна в данъчните закони, семейните помощи и здравната реформа, обяви Корнелия Нинова

Юлия КУЛИНСКА

Дума  стр. 3


БСП ще изготви и внесе алтернативен Бюджет 2020 с акцент върху неравенствата, доходите и демографската криза. „Това означава преизчисляване на пенсии, промени в данъчните закони, съпътстващи бюджета, помощите за младите семейства и деца, поставяне на въпроса за здравната реформа с акцент общински и държавни болници, общинско и държавно здравеопазване“, заяви в политическия си доклад пред Националния съвет председателят Корнелия Нинова. (целият текст на duma.bg)

„Продължават да се нарушават правата на работниците. Очакваме нови протести на медицинските сестри за възнаграждения, за извънреден труд, за условия на работа. Увеличават се и неравенствата. НСИ изнесе данни за нови 90 милионери от България, а близо 2 млн. българи живеят под прага на бедност. Ще поставим тези проблеми много остро пред управляващите“, подчерта Нинова.

БСП ще настоява за промени в НК и НПК като изразител на позиция по тема престъпност, чувство за справедливост и ненаказаност. „Изборът на главен прокурор предизвиква спорове и различни мнения. Нашата позиция е да заложим принципни изменения в съдебната система, а не обсъждаме личността на кандидатите за висш пост в нея“, поясни Нинова. Социалистите внасят предложения за налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. „На дневен ред стои изключително важният и потулван въпрос за двамата български европейски прокурори. Няма правила, няма процедура, няма механизъм, по който те да бъдат избрани, и ние ще внесем нашите предложения“, отбеляза Нинова.

Освен данъчните закони и бюджета, БСП ще предложи ред и правила в харченето на държавните пари с постановления на МС без разрешение на НС. Още в началото на този сезон социалистите отново да постават въпроса за Закона за публичните финанси.

„Ще работим за реална децентрализация на местната власт и ще настояваме част от данъците, събрани от общините, да остават там и да са на разположение на жителите им.

Лидерът на БСП обяви, че БСП ще се регистрира за местния вот утре.

03.09.2019

Национални телевизии

Фалстарт на обществената поръчка за национална детска болница

БТВ, Новини в 19.00 часа


Фалстарт на обществената поръчка за национална детска болница. Антимонополната комисия я спира след жалба от камарите на архитектите и на инженерите. Какви са доводите и ще се забави ли строежът – отговорите от Кристина Налбантова.

Репортер: Строежът, който виждате зад мен, трябва да се превърне в национална педиатрия. Зад тези кофражи трябва да се поберат няколко отделения, операционни зали, апаратура, около 400 легла. Доводите за жалбата на архитектите и на инженерите е, че няма как поръчката да бъде изпълнена качествено, защото здравното министерство няма изисквания.

Според двете браншови организации търгът е опорочен по няколко причини, сред които е техническата експертиза на сградата, която е незащитена от атмосферните условия от години. От фирми, които правят такива експертизи, посочват, че корозиране има дори и при сгради в експлоатация. Дават ни пример с извършена наскоро проверка на столична болница.

Арх. Антон Гороломов: Открихме че има корозия на армировката, която е защитена – покрита е с бетон и с мазилка отгоре, при директно разкриване на армировката тя беше корозирала вътре в бетона.

Репортер: Проблем според архитектите и инженерите е и избраната процедура – инженеринг, в която изпълнителят и проектира, и строи, и извършва надзор. На аргумента, че липсват изисквания за качествено изпълнение, от Министерството на здравеопазването отговориха, че изискванията всъщност са наредби, посочени в тръжните документи.

Петкана Бакалова: Наредбите нямат за цел да гарантират високо качество. Те имат за цел да гарантират минималното качество.

Репортер: От Националната мрежа на децата пък критикуват краткия срок, който ведомството дава за изпълнение – 3 години и половина.

Георги Богданов: Обикновено само проектирането отнема 2 години и обмислянето на потоците на взаимодействие и кое отделение докъде трябва да бъде.

Репортер: Търгът вече се забави веднъж – срокът за подаване на офертите беше удължен от 20 август на 11 септември.

От Министерството на здравеопазването не очакват значително забавяне на проекта. Едномесечният срок за произнасянето на антимонополната комисия изтича в края на септември.

Доброволци подменят кувьозите в цялата страна

bTV  Новини в 12.00 часа


Доброволци подменят кувьозите в цялата страна. До два месеца се очаква 6 малки болници да получат животоспасяващата апаратура. Парите са от рециклирани пластмасови капачки от всякакви бутилки.

За Димитрина боклукът спасява живот. Затова е превърнала спа центъра си в пункт за пластмасови капачки.

Димитрина Помакова: Една капачка от опаковка на козметичен крем, шампоан при нас отива за следващия кувьоз. Случвало се е включително от кофата за боклук да извадим минералната вода на някоя клиентка и да вземем капачката.

Инспирира близки приятели.

Христина Ригато: Не е трудно когато видиш някъде хвърлена бутилка, детето, което е на 5 години, навежда се, вади капачката, събира я, знае, че са за малките бебенца.

Така от пункта са предали 6 т. Идеята е капачките да са за по-добро бъдеще дошла спонтанно.

Мартина Йорданова: За една нощ събрахме над 5 хил. последователи във Фейсбук и решихме, че хората искат това.

За почти 2 години 11 болници вече са с обновени кувьози. Други 6 също очакват новата техника. А пластмасата създава и добри навици.

Лазар Радков: Пиеш нещо в бутилка, която има пластмасова капачка, слагаш си капачката в джоба и си в играта. 89% споделят, че ще започнат да рециклират повече или изобщо.
Най-големият пункт за капачки ще отвори на 29 октомври в София.

Хаос заради здравните документи на учениците в София дни преди старта на учебната година

Нова телевизия, Новини в 22.00 часа


Хаос заради здравните документи на учениците в София дни преди старта на учебната година. Много детски и учебни заведения неправилно изискват от родителите документ с информация за приема на ваксини с дози и серийни номера.

От писмо на здравните власти преди дни става ясно, че попълване на статуса за имунизации на децата се изисква само при прием в детско или учебно заведение и не е необходимо да се вписват дозите и серийните номера на ваксините, а само вида и кога са поставени. Заради неразбирането обаче пред кабинетите на личните лекари има сериозни опашки.

Национални радиа

Разговор с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

БНР, 12+3


Водещ: За първи път тази година няма да има преразход на парите за болнична дейност в бюджета на НЗОК. Напротив – очаква се до началото на есента да бъдат спестени над 80 млн. лева. От НЗОК декларираха намерение тези средства да бъдат използвани за изплащане на извършена дейност от 2015 г., но само за болниците, които са водили и спечелили съдебни дела за това. От БЛС обаче не одобряват това и смятат, че парите трябва да бъдат разпределени между всички болници. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира темата пред Маргарита Иванова.

Репортер: Д-р Маджаров, за първи път от НЗОК имат намерение да заплатят на болниците извършена медицинска дейност от минали периоди. Това става възможно благодарение на спестените средства от парите за болнично лечение в бюджета на НЗОК. Касата обаче смята да плати само на болниците, които са водили съдебни дела за тези плащания и са ги спечелили. Какво мислите за това?

Д-р Иван Маджаров: За мен няма разлика, във всички болници са лекувани хора по спешност, това е т.нар. неразплатена дейност. Единствената разлика е, че в единия случай са платени вече разходи за адвокати, съдебни разноски, вероятно и лихви. Ние настояваме пари за здраве да не се дават за такива неща. Ако продължаваме да отлагаме плащането на тази дейност, ще се натрупат още повече съдебни разноски. И след като преди месец се взе решение да бъдат изплатени близо 400 млн. такава неразплатена стара дейност, се очаква, че в бъдеще ще бъдат разплатени и други спечелени дела, но плюс съдебните разноски. Съдебните разноски, за съжаление болниците ги правят и все повече им тежат. Означава ли това, че всички, които са по-бедни, тъй като общинските болници, които реално, за да заведат дело за 100 000 лева, трябва да намерят отнякъде таксата, която трябва да заплатят в съда, а те я нямат и не са завели дело, означава ли, че те трябва да бъдат най-ощетени и на тях не трябва да бъде платено? Означава ли, че тези, които са били съвестни и също не разполагат с много средства, като голяма част от областните болници, ще останат с неразплатена стара дейност, само защото не са завели дело и не са спечелили? За мен спечелването на тези дела беше просто пример и доказателство, че тази работа е свършена и тя трябва да бъде разплатена от НЗОК. Това е наша задача, която сме си поставили от години, повече от три години вече. И ще настояваме това да се случи. Може би това ще бъде крайъгълния камък, около който ние ще вземем решение след това как да продължат преговорите за следващата година, за следващото НРД, защото това е фундаментален въпрос.

Репортер: Имате ли статистика колко от болниците водят дела, за какви приблизителни суми става въпрос?

Д-р Иван Маджаров: Няма нито една болница, която да е завела дело за цялата си сума, по простата причина, че това струва много пари. Завеждането на дела в повечето случаи е свързано с принципно постигане на победа, ако мога така да се изразя. Съдът да се произнесе, че това нещо трябва да бъде платено на българските болници. Оттам нататък този прецедент трябва да се използва наистина в интерес на всички, защото само след една седмица ще има, всички знаем, протести. И там отново ще се говори как не достигат парите за заплати, и то точно в тези болници, отдалечени и общински. Част от тях са в много тежко положение не само за това, че имат неразплатена дейност. Но когато 4-5 години живееш с нещо, което трябва да вземеш, а за него вече си изхарчил парите, платил си заплати, платил си лекарства, платил си консумативи, да ти казва някой, че просто управляваш лошо и затова затъваш, затова не можеш да дадеш увеличение на заплатите, е цинично. Всички тези фактори продължават да натискат малките болници по общините, особено в Северна България областните болници, и при наличието на средства аз призовавам и председателя на Надзорния съвет, и целия надзорен съвет, и разбира се и министъра на здравеопазването, нека да бъдем разумни. Защо трябва тези пари, както миналата година, поради това, че не успяха да се усвоят в последния месец, просто преминаха в държавния бюджет. В същото време наблюдаваме тежко състояние по отношение на заплащането на труда и на специалистите по здравни грижи, и на лекарите в болниците.

Репортер: Увеличаването на цените на клиничните пътеки продължава ли да стои като важна задача? Постигнахте някаква победа с педиатричните.

Д-р Иван Маджаров: Това нещо за първи път се случва, по средата на годината да успеем да договорим по-високи цени. По принцип ние трябва да работим в тази насока, да постигнем някакъв баланс между цените в отделните клинични пътеки, защото имаме изключително голям дисонанс – някои са прекалено скъпо оценени, други са прекалено евтини. На мен ми се иска да се съсредоточим точно върху това. Да, всички средства, които тази година ще предвижда бюджетът за 2020 г., като увеличение на бюджета на НЗОК, трябва да отидат за увеличаване на цени. Но при повишението на цените ми се иска да спазваме някакъв принцип, да се опитваме да наложим едни коефициенти и да тръгнем по пътя на нормализацията в съотношението между отделните цени. Защото все още в момента ще продължим да работим с клинични пътеки и цени на клиничните пътеки, явно е, че няма да стане за следващата година да се въвежда кардинална реформа от рода на диагностично свързани групи, така че – да, ще работим само за повишение на цените, но на тези пътеки, които са изключително небалансирано оценени, ниско оценени, в сравнение с останалите специалности.

Репортер: Средно с какъв годишен процент би трябвало да нараснат?

Д-р Иван Маджаров: Добре, ще ви кажа така – миналата година имаше 10% увеличение на бюджета на НЗОК, около 400 млн. За дейности беше някъде около 60%, ако не се лъжа. Вероятно и тази година ще можем да разчитаме на нещо такова, около 10% завишение, надявам се поне толкова да бъде, което говори, че ако трябва на всички дейности равно да разпределим завишение, то ще е нищо. Затова, ако подходим по начина, по който ви казвам, да идентифицираме кои са най-несправедливо оценени и най-отдалечени от европейския стандарт на съотношение между заплащане на една дейност и друга и насочим там средства, бихме могли да постигнем завишение в по-голям процент, защото за дейностите, които и сега са добре оценени, не виждам смисъл да преговаряме за по-високи цени.

Водещ: Интервю на Маргарита Иванова с председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.

Разговор с Акад. Ивона Даскалова, началник на клиниката по ендокринология във ВМА

БНР, 12+3


Тема: Заболяемостта от диабет у нас

Гост: Акад. Ивона Даскалова, началник на клиниката по ендокринология във ВМА

„В световен мащаб се увеличават случаите на захарен диабет и на заболяванията, свързани с въглехидратния толеранс. Процентът на хората със затлъстяване също нараства“. Това каза пред БНР акад. Ивона Даскалова – началник на Клиниката по ендокринология във Военно-медицинската академия и консултант към НЗОК.

В предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ тя обясни, че над 50% от хората със захарен диабет тип 2 не знаят за заболяването си, а когато то се открие, вече е с много усложнения. Акад. Даскалова посочи като причина за това липсата на профилактични изследвания и добави, че е много важно да знаем, че когато се открие наличие на преддиабетни състояния, те могат да бъдат преборени със съответния режим и лекарски съвети, за да не се отключи захарният диабет.

За 2017-2018 г. 475 млн. души в света са със захарен диабет, а се очаква през 2030 година бройката им да бъде над 650 милиона.

„Когато говорим за национална програма за профилактика на диабета, бих искала да се спра на застрашените групи – хората, които са с хипертония, със затлъстяване, пациенти, при които преобладават сърдечно-съдови заболявания, при фамилна обремененост със захарен диабет – при тях трябва да се провежда златният стандарт – орален глюкозотолерансен тест, чрез който може да се постави диагнозата захарен диабет“, обясни още акад. Даскалова.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 04.09.2019