Изграждането на Национална детска болница в България трябва да е сред най-приоритетните дейности в държавата

Аргументите се измерват в хиляди… пациенти

24 часа  стр. 13


Внесената преди дни жалба в Комисията за защита на конкуренцията от Камарата на архитектите в България принуди здравния министър Кирил Ананиев да спре търга за проектиране и строителство на Национална детска болница.

Възмутителното е, че жалбата е формирана на базата на манипулативни и включително неверни твърдения, че техническото задание е непълно, а т.нар. инженеринг е „изключително порочна практика“.

Каквито и да са мотивите за внасянето на подобна жалба, а те впрочем са доста прозрачни, каквито и да са политическите и финансовите амбиции на председателя на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов, те не може и не бива да бъдат за сметка на здравето на българските деца.

Болни амбиции – срещу болни деца?! Или най-обикновена алчност?!

Годишно у нас живота си губят над 750 деца, колко години ще трябва да четем подобни статистики! Любител политик с диплома за архитект е на път да забави и без това вече достатъчно забавения проект и да лиши България от специализирана детска болница?

На пръв поглед безобидната пиар активност на Камарата на архитектите в България при старта на политическите кампании за кмет на София всъщност е изключително порочната практика да се използват браншови организации и НПО-та за чисто партийна пропаганда и търсене на политически дивиденти.

Аргументите защо изграждането на Национална детска болница в България трябва да е сред най-приоритетните дейности в държавата се измерват в хиляди… пациенти. В България само от епилепсия страдат над 30 000 деца.

Над 20 000 по данни на различни организации са с диагноза детска церебрална парализа, хиляди са на хемодиализа или с друга тежка диагноза, стотици чакат трансплантация и т.н. Отлагането на този проект на практика застрашава живота и здравето на най-малките, а това е тежко престъпление.

Още по-тежко става, когато се прави с умисъл и се маскира чрез защита на обществения интерес. Само че обществото добре разбира, че за децата докторите са по-важни от архитектите.

1000 лв. ще плати циганка, ударила медсестра

24 часа  стр. 8


от Спешна помощ в Горна Оряховица, реши районният съд. По предложение на прокуратурата нападателката е освободена от наказателна отговорност. Пострадалата жена била на нощно дежурство във Филиала за спешна медицинска помощ, когато е нападната от роднини на възрастна жена, докарана в несвяст. Циганите обиждали сестрата, че е алкохоличка, била и ударена от една от жените.

България дава повече за здраве от Ирландия, но по-малко от Гърция

24 часа  стр. 8


С 8,8% от брутния вътрешен продукт, които се дават за здравеопазване, България е в средата в ЕС по отношение на тези разходи, показват данни на Евростат, разпространени в сряда. Средно държавите в ЕС дават 9,9% от БВП за здравеопазване.

България заема 17-о място от 28 държави на ЕС. Повече пари се дават в Гърция, но по-малко в Ирландия, които заемат съответно 16-о и 18-о място в класацията.

Държавата, която прави най-голям брутен разход за здравеопазване, е франция – 11,5% от БВП, който от своя страна е един от най-големите в Евросъюза. На второ място е друга богата страна членка – Германия, която има още по-голям БВП от този на франция и харчи за здравеопазване малко над 11 % от него. В другия край на подреждането е Румъния с 5% от БВП за здравеопазване. Най-висок дял пари за здраве на континента обаче прави Швейцария -12,1% от БВП.

Ракът става убиец №1, надминава сърдечните болести

Отговорен е за 26% от смъртните случаи през 2017 г.

24 часа  стр. 12


Ракът може да стане убиец номер 1 в света, след като измести сърдечносъдовите заболявания като водеща причина за смъртните случаи в развитите страни, съобщи медицинското издание „Лансет“.

Засега сърдечните болести остават водеща причина за смъртност сред хората на средна възраст в глобален мащаб с дял от над 40%, показват данните. Смята се, че те са отговорни за над 17,7 млн. смъртни случая през 2017 г. Но в по-богатите страни ракът убива повече хора от сърдечните заболявания, се казва в две паралелни изследвания.

„Светът е свидетел на нов епидемиологичен преход сред различните категории от незаразни болести, като сърдечносъдовите вече не са водеща причина за смърт в страните с високи доходи“, казва проф. Жил Дегане от университета „Лавал“ в Квебек.

Той уточнява, че проучването на екипа му е показало, че ракът е втората най-честа причина за смърт на глобално равнище през 2017 г. и на него се падат 26% от смъртните случаи. Ракът може да се превърне във водеща причина за смърт в света само след няколко десетилетия.

Изследването, обхванало над 160 000 възрастни в страни с високи, средни и ниски доходи, е разкрило, че вероятността хората в по-бедните нации да развият рак е средно 2,5 пъти по-ниска в сравнение с жителите на по-богатите държави. Незаразните болести като рак и пневмония са по-рядко срещани в страните с по-ниски доходи, показват данните.

Второ проучване, също на канадски учени, разглежда данни за пациенти от 21 държави и разкрива рискови фактори, които стоят зад 70% от сърдечносъдовите заболявания в света. Те са диета, поведение и социално-икономически фактори.

В страните с високи доходи през последните десетилетия е намален делът на сърдечносъдовите заболявания заради терапии за намаляване на лошия холестерол и лекарства за кръвното налягане. Високият процент на смърт от сърдечни заболявания в развиващите се страни вероятно се дължи най-вече на ниското качество на медицинските услуги. В тези държави е доста по-ниско равнището на първо настаняване в болница и достъп до подходящи медикаменти в сравнение дори със страните със средни доходи.

От Австрия изпратиха легла и проходилки за три болници

Радка МИНЧЕВА

24 часа  стр. 26


Медицинско оборудване пристигна в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград, съобщиха от лечебното заведение. То е осигурено по съвместен благотворителен проект, осъществяван със съдействието на ротарианските клубове от Австрия и от София.

В рамките на благотворителната акция се даряват легла, медицинска апаратура, проходилки, постелъчен инвентар, работно облекло, което да се използва за целите на многопрофилните болници за активно лечение в Разград, Търговище и Шумен.

Пратката бе транспортирана в Разград със съдействието на спедиторска фирма и частни лица, откъдето ще бъде поделена между трите болнични заведения в региона. Дарението е резултат на добрите контакти на ръководството на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Ротари клуб – София, уточняват от лечебното заведение.

Приемат документи за фонд „Инвитро“ в Търговище

Ваньо СТОИЛОВ

24 часа  стр. 26


До 30 септември е срокът, в който семейства, двойки и лица с репродуктивни проблеми, жители на община Търговище, могат да подадат заявления за финансово подпомагане от общинския фонд „Инвитро“, съобщиха от общината.

Документите се приемат в Центъра за административно обслужване на общината. Според правилника на фонда всяка от одобрените двойки ще получи до 2500 лв. за изследвания и процедури. Ако кандидатите се окажат повече от предвидените средства, с предимство ще се ползват тези, които досега не са ползвали държавно подпомагане или финансиране от общината. Комисията за разглеждане и одобряване на кандидатурите ще излезе с решение в началото на месец октомври 2019 г.

Този е вторият прием на документи за 2019-а за помощ от фонда. По време на първия етап през март за финансиране бяха одобрени 9 семейства или лица, живеещи на семейни начала. 10 пък са вече родените деца благодарение на съдействието на общинския фонд „Инвитро“ от създаването му през 2012 г. досега. Общо годишният бюджет на фонда за подпомагане на лица с репродуктивни проблеми през тази година е 35 хил. лева. Те са с 5000 лв. повече в сравнение с парите през миналата година, когато помощ получиха 15 двойки.

Спешният център във Върбица се мести в обновена сграда

Зоя ПЕЕВА

24 часа  стр. 27


За нуждите на медицинския център е преустроена старата сграда на общината.

Двуетажната постройка с две крила е реконструирана. В нея до дни ще заработи Центърът за спешна медицинска помощ.

Във Върбица градят и болница. Тя е необходима, защото общината се намира на доста километри от областния център.

Зимата пътищата се затварят и достъпът до медицинска помощ е затруднен. Амбициозният проект се реализира със средства на общината и с нисколихвен кредит.

Сградата, която от години тъне в разруха, ще се превърне в модерно лечебно заведение със стационар за тежко болни и възрастни хора.

Ще има операционна за малки интервенции и рентгеново отделение. Лечебницата ще бъде оборудвана със съвременна техника за диагностика.

БЪЛГАРИЯ

Капитал  стр. 4


Министерството на здравеопазването за втори път спира търга за изграждане на национална детска болница, става ясно от обявлението в Агенцията за обществени поръчки. Причината е жалба от Камарата на архитектите в България срещу процедурата, придружена с искане за спирането като временна мярка, докато КЗК се произнесе – по временната мярка или с окончателно решение. Търгът за строителство на стойност 95.4 млн. лв. вече веднъж беше удължен с приемане на оферти до 11 септември.

Кой плаща за „безплатното“ здравеопазване

Здравното министерство се опитва да ограничи доплащанията за лечение, но текстът, с който го прави, отваря още по-широко вратата за тях;

В проектозакона е записано, че пациентите ще доплащат за по-нови методи, лекарства и медицински изделия;

За да влязат в рамките на клиничните пътеки, болниците режат разходи, като ощетяват лекарите и сестрите

Десислава НИКОЛОВА

Капитал  стр. 26-27


Доплащането за преглед при лекар или в болница е тема на новините от началото на лятото, когато Върховната административна прокуратура възложи на здравната каса двумесечна проверка дали пациентите доплащат неоснователно. Според сегашния Национален рамков договор между здравната каса и Българския лекарски съюз и наредбата за достъп до медицинска помощ болните също не трябва да доплащат за лечение, което е покрито от НЗОК.

Междувременно здравният министър реши да изкорени доплащането веднъж завинаги и предложи задължителен законов текст със забрана за доплащане на медицинска помощ, покрита от здравната каса. Става въпрос за промяна в Закона за здравното осигуряване, която в момента е в процес на обществено обсъждане. В текста й обаче освен за доплащане за избор на екип и по-добри битови условия се дава право на болниците да искат доплащане за избор на екип, подобрени битови условия и непокрити от здравната каса методи на лечение, лекарства и медицински изделия. Вместо да спре доплащанията, този текст ще отвори поле за ново творчество на лечебните заведения. И то ще продължи дотогава, докато здравните институции не остойностят медицинските услуги, не стане кристално ясно какво точно покрива здравната каса и медицинските екипи започнат да получават справедливо възнаграждение.

Колко се доплаща сега

Според изчисленията на Световната банка, които датират отпреди четири години, българите доплащат най-много за здравни услуги в ЕС. Сумата е 47% от разходите за лечение, докато здравната каса покрива 40% (останалата част идва от частни здравни фондове, здравното министерство и болниците). В числа в момента това означава доплащане на стойност над 4.5 млрд. лв. През миналата година Световната здравна организация постави на България цел да намали доплащането от 44.2% на 15%.

Пациентите доплащат на практика за всичко. Само според последните данни болните от най-масовите заболявания, които са около 2 млн. души, са доплатили за лекарствата, уж покрити от НЗОК, 300 млн. лв. Ако пациент попадне при личния си лекар в края на месеца, когато той е свършил направленията, и иска спешно да бъде диагностициран, той си плаща изследванията и прегледите при специалист. В част от болниците по традиция се плаща избор на екип, но това е само в хирургичните специалности. Пациентът не може да избере кой да разчете образното му изследване или да го лекува във вътрешно отделение. Веднъж попаднал в болница, пациентът може да плати най-различни услуги – лично меню, 24-часов сестрински пост, подобрени битови условия, каквото и да значи това, допълнителни консултации с лекар. Най-често се доплаща за качествени медицински импланти, които касата не покрива.

Всичко това има една цел -средствата по клинични пътеки, отпуснати от здравната каса,

не покриват напълно разходите по лечение на тежките заболявания и болниците се опитват да компенсират липсващото с доплащане. Понякога неправомерно, но и в момента законодателството не е запълнило този луфт с ограничения.

Така се оказва, че по време на проверката, направена от здравната каса по поръчка на прокуратурата, са били наложени санкции за 112 хил. лв., като предстои да бъдат връчени актове за над 404 хил. лв. Отделно от това НЗОК е поискала да й възстановят неоснователно получени 706 хил. лв. Проблемът е, че тези актове обикновено са за неправилно попълнена документация, а не за неправомерно доплащане или лошо лечение. За тези суми ще бъдат водени продължителни съдебни процеси.

„Има дисбаланс в цените на клиничните пътеки и с доплащанията болниците се опитват да компенсират отнякъде изкривеното ценообразуване в системата и не можем да кажем, че го правят, защото са лоши. В момента, тъй като няма реално остойностяване на клиничните пътеки, ние не знаем в коя хипотеза сме – дали системата е крайно недофинансирана, или пък е добре финансирана, но разпределението е неадекватно – има щедри и много рестриктивни цени на медицинските услуги“, коментира Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика.

Според него няма смисъл да се забранява или разрешава доплащането, докато не бъдат остойностени реално всички медицински дейности и тогава да се търси решение.

Какво ще прави държавата

Здравната каса планира да направи ясна разбивка какво точно покрива във всяка клинична пътека и какво – не.

„Популистките приказвания на някои политици, че в България всичко е безплатно и трябва да бъде безплатно, се сблъскват с реалността. В момента доплащанията в здравеопазването са около 4 млрд. лв. Затова за първи път през следващата година в алгоритъма на всяка клинична пътека ще бъде пределно ясно записано какво точно се покрива, както и пределно ясно какво не се покрива. Така лечебните заведения ще формират ценоразписи за дейности и услуги, които не са включени в основния пакет“, коментира управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев пред bTV

Освен това здравният министър обеща до края на годината да приключи с остойностяването на всяка медицинска услуга, като целта е да се промени моделът на финансиране на системата и за задължителната здравна вноска да се конкурират частните застрахователи и здравната каса. Проблемът обаче е, че до момента министърът нито веднъж не е допуснал възможността парите наистина да не стигат и да трябва да се увеличат. В стремежа си да намали доплащанията той ги забранява, без да си дава сметка, че по този начин те няма да намалеят, а просто ще преминат в сивата зона.

Заповядайте на доплащането

Широката врата, отворена пред творенето на доплащания, е отново в проектозакона, където е записано, че ако пациентите предпочитат различни лекарства, медицински изделия или методи на лечение от тези, покрити от НЗОК, те трябва да доплащат за това. Според адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право и основател на адвокатска кантора „Шаркова и партньори“, има неяснота какво включват тези нови методи, тъй като невинаги в клинични пътеки са записани точните методи на лечение. Така се отваря широка врата за доплащане, пациентът се превръща в частен, а там няма регулация на доплащането, всяка болница може да направи своя тарифа.

„Ако лекарят каже, че този метод е много по-добър, ефективен и безболезнен, естествено, че пациентът ще иска да доплати за него. Министерството на здравеопазването в стремежа си да защити правата на пациентите прави точно обратното“, коментира адвокат Шаркова. Според нея, докато няма реално остойностяване на медицинските услуги, болниците ще търсят начини да компенсират разходите, които правят и които не са адекватно покрити от НЗОК.

Българският лекарски съюз (БЛС) вече е направил такова остойностяване на база на услугите в английската здравна система с коефициент за намаление на цените за България.

„Изчисленията ни показват защо институциите не искат да остойностят медицинските услуги и плащат колкото пари има в здравната каса. Оказва се, че само за болнична помощ са необходими 5-6 млрд. лв., а в момента около 5 млрд. лв. е целият бюджет на НЗОК. В същото време министерството упорито иска да си затвори очите пред това, че парите не достигат, и да не увеличава здравната вноска, и да не увеличава доплащанията“, коментира д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. Според него истината е, че здравеопазването не е безплатно и понеже има пазарни цени на тока, водата, консумативите, единствената възможност да се спести е от унизителното заплащане на медицинските екипи.

„Не мисля, че трябва да се увеличава здравната вноска, преди да са изчерпани всички резерви за увеличаване на събираемостта. Не твърдя и че трябва да се увеличават доплащанията. По-голямата част от населението не може да доплаща, но иска да бъде информирана и да избере болница според възможностите си или да сключи допълнителна застраховка“, казва Маджаров.

Според него изборът на екип не би трябвало да съществува, ако медицинските услуги са реално остойностени и всеки лекар получава според труда и знанията си.

„НЗОК няма пари за всичко, ресурсът й е ограничен, но трябва да нрави всяка година оценка на здравните технологии и на различните методи на лечение, както го прави за лекарствата. И ако операцията е безболезнена, а пациентът се стабилизира и тръгва на работа след седмица, а не след месец, трябва да бъде преценено дали да не се покрива този метод, който го връща на пазара на труда“, казва Калоян Стайков. Той допълва още, че според него институциите се колебаят да официализират напълно доплащанията, защото по този начин ще се окаже, че по-богатите пациенти могат да се лекуват където поискат, а за бедните няма избор и достъп, което е дискриминация.

Всички срещу Johnson & Johnson

В края на август съдът в Оклахома постанови, че Johnson&Johnson носи отговорност за участието си в подхранването на опиоидна криза в САЩ.

Американската компания беше осъдена да плати 572 млн. долара обезщетение на щата Оклахома – решение, което ще обжалва

Пламена КАЦАРОВА

Капитал  стр. 42-43


През 2015 г. Ричард Саклър от милиардерската фамилия, стояща зад фармацевтичния гигант Purdue Pharma, беше отстранен по дело, свързано с предполагаемото участие на неговата компания с агресивна маркетингова кампания, която подценява пристрастяващия ефект на мощното болкоуспокояващо OxyContin, в опиоидната криза в САЩ. Записът от неговото свидетелстване се появи в публичното пространство на 27 август, като предизвика възмущение заради ролята на фармацевтичната компания в нарастващата епидемия в страната. Общественият гняв обаче беше насочен към събития от предходния ден в Оклахома. Щатският съд там постанови, че Johnson&Johnson носи отговорност за значителното си участие в подхранването на опиоидната криза в САЩ. Фармацевтичният гигант беше осъден да плати обезщетение в размер на 572 млн. долара на щата Оклахома – решение, което ще обжалва. Размерът на компенсацията е разочароващ за щата, чиито прокурори бяха поискали такова в размер на 17 млрд. долара. Съдебното решение е първото от хилядите заведени дела срещу производители на лекарства, водещи до пристрастяване, и техни дистрибутори. Същевременно Purdue Pharma се стреми към извънсъдебни споразумения – компанията е предложила между 10 и 12 млрд. долара за уреждане на случая.

Обвинението

В съдебния иск щатът Оклахома настоява, че години наред Johnson&Johnson е провеждала агресивна рекламна кампания, с която е преувеличила ефективността от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване. Според съдия Тад Балкман щатът е доказал, че подвеждащият маркетинг на компанията е направил употребата на две болкоуспокояващи лекарства обществен проблем. Той е бил още по-критичен към компанията поради факта, че в продължение на десетилетия тя е градила репутацията си като отговорен и family-friendly производител на сапун, бебешка пудра и други медикаменти.

За момента обаче инвеститорите изглеждат спокойни. Цената на акциите на Johnson&Johnson леко се повиши след новините за значително по-малката присъдена глоба. Компанията може да плати неустойката в размер на 572 млн. долара близо девет пъти само от последната си тримесечна печалба. Същевременно адвокатите на фармацевтичния гигант „обещаха да обжалват решението, ако трябва дори и пред Върховния съд“.

Кризата с опиатите, която специалистите смятат за един от най-сериозните проблеми на американското здравеопазване, започва през 90-те години на миналия век. Експерти прогнозират, че ако не бъдат взети спешни мерки, от свръхдози опиати в САЩ през следващите 10 години могат да умрат около 500 хил. души. От 1999 до 2017 г. жертви на опиоидната криза са станали 400 хил. души, показват данните на Центъра за контрол и превенция на болестите. Главният прокурор на Оклахома Майк Хънтър заяви, че над 6000 жители на щата са починали след свръхдоза с опиоиди от 2000 г. насам, както и че хиляди страдат от пристрастяване. Съществуващият от години улеснен достъп до опиати се сочи като причина за възникването на национална епидемия от зависимости.

„Ние показахме, че J&J е в основата на тази опиоидна криза – тя е направила милиарди долари от опиоиди в над 20-годишен период. Компанията винаги е бягала от отговорност, като в същото време е твърдяла, че иска да допринесе за решаването на този проблем“, коментира водещият адвокат на държавата по делото Брад Бекуърт.

Johnson & Johnson доставя близо 60% от опиатните съставки, които лекарствените компании използват за производството на опиоиди като оксикодон, твърди държавното обвинение, и агресивно стимулира с опиати лекари и пациенти, като ги рекламира като безопасни и ефективни. От 2000 до 2011 г. членовете на търговския отдел на компанията са направили около 150 хил. посещения при лекари в Оклахома, като фокусът е бил върху тези, които предписват лекарства в по-големи обеми. Това създава съмнения и че редица доктори са участвали в неправомерното и прекомерно изписване на опиоиди, което ги прави съучастници в разрастването на опиоидната криза. Същевременно фармацевтичният гигант подчерта, че държавата не е идентифицирала нито един лекар, който е бил подведен от J&J за опасностите от опиоидите.

В изявление за случая с Оклахома главният юрист и изпълнителен вицепрезидент на Johnson&Johnson Майкъл Улман, позовавайки се на фармацевтичното дъщерно дружество на компанията, заяви, че “ Janssen не е причинил кризата с опиоиди в Оклахома и нито фактите, нито законът подкрепят този резултат“. „Признаваме, че опиоидната криза е изключително сложен проблем за общественото здравеопазване и изпитваме дълбока съпричастност към всички засегнати“, каза той.

Невинни до доказване на противното

Въпреки неопровержимите огромни мащаби на опиоидната криза съдебното решение в делото с Johnson&Johnson е първото от такъв тип. Още през 2004 г. Purdue се споразумя с регулаторите в Западна Вирджиния относно случай с подвеждащия маркетинг на OxyContin за 10 млн. долара, без да признава вина. Оттогава почти всички подобни случаи са уреждани извънсъдебно и подробностите остават тайна.

Местни власти са завели около 2500 дела срещу фармацевтични компании с надеждата те да понесат отговорност за злоупотребата. Делото в Оклахома, започнало през май, беше първото и се очаква то да покаже как ще се развиват и други съдебни спорове. То дойде, след като щатът се споразумя с Purdue Pharma за 270 млн. долара и с Teva за 85 млн. Миналата седмица Endo International и Allergan се съгласиха да платят 15 млн., за да избегнат иск, заведен от два окръга, който щеше да бъде разгледан през октомври.

Победата на съда в Оклахома може да отвори вратите за значителни правни действия и потенциално големи финансови санкции срещу редица фармацевтични компании, които досега са ги избягвали. А последствията от тях може да се разпространят от производителите на лекарствата и суровините за тях до дистрибутори и търговци на дребно. Съмнителното в случая е, че J&J държи малък дял от крайните продажби на опиоиди в САЩ. Това е и причината присъдата на Балкман да е изненада. По време на процеса Johnson & Johnson заяви, че вината за епидемията не може справедливо да бъде възложена на „една компания с толкова скромни продажби, чиито лекарства са одобрени и стриктно регулирани от държавните и федералните агенции“.

По-високи заплати в МБАЛ-Горна Оряховица

Труд  стр. 20


По-високи заплати с 10 процента на лекарите, медицинските сестри и кинезитерапевтите в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Ръстът във възнагражденията е станал възможен след повишаване цените на някои клинични пътеки и положителния финансов резултат на лечебното заведение. Това е трето поред увеличение на доходите на работещите в болницата.

Изграждат център за хора с деменция

Труд  стр. 20


Дневен център за помощ на хора с различни форми на деменция и техните семейства ще бъде изграден в Кюстендил. Той е част от проектите за социална инфраструктура, по които работи общината. Това каза Любомира Велинова, управител на информационния център в Кюстендил. Освен това ще има и три центъра за грижа на лица с умствена изостаналост.

Световни лекари пристигат в София

Труд  стр. 20


Близо 1500 лекари от целия свят пристигат в София за 29-ия Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, който ще се проведе от 5 до 8 септември 2019 г. в НДК.

Председател на Организационния комитет на конгреса е проф. д-р Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. От утре той ще бъде новият президент на световното дружество. Регистрираните участници са от повече от 40 страни от целия свят. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите специалности. Сред темите, предвидени за обсъждане, са иновациите в кардиохирургията.

Безплатни прегледи за бременни в УМБАЛ „Софиямед“ през септември

Труд  стр. 20


На 18 и 25 септември екипът на отделението по Акушерство и гинекология на УМБАЛ „Софиямед“ ще провежда безплатни прегледи за бременни. Бременните жени ще могат да се възползват от ултразвуков преглед и диагностика на начална бременност в приемен кабинет в отделението от 16:00 до 19:00 часа.

Кампанията дава старт на новия сезон на безплатното Училище за родители, чиято първа лекция на тема „Нормалното раждане“, водена от д-р Денислава Иванова ще се проведе на 18 септември от 13:00 до 15:00 часа в учебната зала в сектор Г на лечебното заведение.

Всички бременни жени, желаещи да запишат час за преглед, трябва да се обадят на телефоните на регистратурата 02/46500 00 и +359 895 555 444. Предварително записване за лекциите на Училище за родители не е необходимо.

Започва записване за „Авиационна медицина“

Труд  стр. 20


МУ-Варна започна записването за свободноизбираемата дисциплина „Морска медицина“ за учебната 2019/20 година. Обучението е за студенти по медицина от 4-ти и от 5-и курс. За първи път университет организира обучение и по специфичната медицинска дисциплина „Авиационна медицина“. То е за студенти по медицина от 4-ти курс.

Медици: Без придружители в линейките

Монитор  стр. 6


Да не се позволява на близки да придружават пациенти в линейките. За това настояват от Асоциацията на спешните медици в България.

Повод за искането е обвинението към лекар от Сливен, че не е бил до 7-годишната Кристин, която беше изнасилена и пребита до смърт при транспортирането й до болницата. Докторът пък се оплака, че бабата на момичето му е попречила да си свърши работата и че това наложило да се вози до шофьора.

„Направихме две анкети между наши колеги. Внесохме следното предложение – при извършване на спешен медицински транспорт да не се позволява качването на придружители в санитарния отсег на линейките. Това не е място, на което трябва да има близки“, обяви д-р Десислава Кателиева от Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че има случаи, в които шофьорите са пресирани да карат по-бързо и са заплашвани.

„Колегите ми имат сериозен негативен опит и това не е продиктувано от един-единствен случай“, допълни

Кателиева. Тя е категорична, че в цял свят няма практика близки на пациента да се качват при парамедиците.

По думите й роднините често пречат с тревогата и повишеното си емоционално състояние. „Често проявяват вербална и физическа агресия, а освен това и няма място за тях“, допълни д-р Кателиева.

Блага дума железни врати отваря

Монитор  стр. 10


Спешни медици поискаха пациенти в линейките да не бъдат придружавани от свои близки (виж стр. 6). Причината е, че понякога това дори затруднява работата на лекарите. Имало дори случаи, в които шофьорът на линейката е бил заплашван да кара по-бързо. Да не говорим, че ежедневно сме свидетели на агресия към медици от страна на роднини на болни. Дори когато пристигнат на адрес. Често, притеснени, в подобни ситуации действаме емоционално и проявяваме грубост към лекарите, които всъщност са се притекли да ни помогнат. Затова е добре да разсъждаваме трезво и да им имаме повече доверие. И без това останаха малко. Проблемът с дефицита на кадри е от години и ни е до болка познат. Затова, ако не искаме да се задълбочи, е по-добре да проявим и малко човещина и уважение. Понякога това струва много повече, отколкото високото заплащане. Както се казва, блага дума железни врати отваря.

Д-р Анелия Здравкова, дерматолог: Най-важното за кожата е да е добре хидратирана

Слънцето провокира появата на бенки, както и риск от развитие на рак

Монитор  стр. 12-13


– Д-р Здравкова, много от дамите вече се върнаха от море, как обаче да запазят тена си по-дълго?

– Има някои начини, с които можем да запазим слънчевия тен максимално дълго. За това е важно кожата да бъде добре хидратирана, за което спомага взимането на хладки душове. Топлата вода по-бързо дехидратира кожата, а това от своя страна ускорява излющването на повърхностния епителен слой, който пигментира от слънцето. Хидратацията е важна не само за поддържане на летния загар, но и за възстановяване на мекотата и хидробаланса на кожата, вследствие продължителното излагане на слънце. Най-добре е да използвате интензивно хидратиращ продукт за тяло, с по-плътна формула или обогатена с естествени подхранващи и овлажняващи съставки както бадемово масло, какао, алое вера, кафе нар.

Ексфолирането на кожата на всеки 2 седмици също спомага за по-дълготраен тен. По този начин ще подпомогнете излющването на мъртвия кожен слой, който се образува периодично и покрива произведения под въздействието на слънцето меланин, а по този начин замаскирва и тена.

Приемът на повече вода също е полезен. През лятото организмът изхвърля много течност чрез потта. А когато кожата се дехидратира, започва да се лющи, което води до по-бързо изсветляване на тена.

Необходимо е също така да се увеличи приемът на витамин А. Той е от съществено значение за развитието на кожните клетки и за предпазването им от свободните радикали, подхранвайки здравето и блясъка на кожата в дълбочина. Може да се консумира под формата на добавки, на червено-оранжеви плодове и зеленчуци, черен дроб, яйца, мляко, рибено масло, спанак или просто чрез козметични продукти за лице и тяло, обогатени с витамин А, които да нанасяте след баня и преди лягане.

– Колко пъти на ден и как да хидратираме кожата си?

– Много важно е хигиенните и козметичните продукти да са щадящи към кожата: измиващи средства без детергенти, съобразени с типа кожа, хидратиращи (според зоната и степента на сухота под формата на млека, кремове, балсами, помади, масла). Чрез правилната хигиена и грижа целта е да се намали изпаряването на водата и да се поддържа необходимото количество вода в епидермиса, както и да се възстанови увредената кожна бариера. Както за тялото, така и за лицето използвайте продукти, с подходящо рН, които не са агресивни за кожата и са без сапун и които иматхидратиращи и овлажняващи съставки.

Два пъти дневно след измиване не забравяйте да нанесете деликатен хидратиращ и омекотяващ крем за грижа за поддържане на кожната бариера и намаляване усещането за опънатост на кожата.

– Кои са най-честите кожни проблеми, които се появяват през лятото?

– Силното слънце може да предизвика слънчево изгаряне. В зависимост от степента на увреда кожата е само зачервена или има и мехури, дори рани при общо неразположение, главоболие, повишена температура. Най-податливи на изгаряния са хората със светла кожа. Слънчев дерматит може да бъде породен и от комбинираното въздействие на различни субстанции, положени върху кожата, и едновременното слънчево греене. Така се развиват фототоксични и фотоалергични дерматити. Такива субстанции могат да бъдат: медикаменти (повечето антибиотици, приети вътрешно или за мазане); сулфатиацол; обезболяващи средства – лидокаин, диклофенак; цитостатици; някои лекарства за лечение на сърдечни заболявания; козметични средства-парфюми, телове, гримове, дезодоранти, треви, цветя, химични препарати от бита или професията. Дерматит отухапванеот комари, мухи, гъсеници, кърлежи.

Слънчевите лъчи активират кожния пигмент меланин. Наред с желания летен тен слънцето предизвиква и трайно потъмняване на отделни кожни участъци по лице, чело, ръце, които се превръщат в козметичен проблем. Слънцето провокира появата на бенки, както и риск от развитие на кожен рак в далечен план.

Гъбичните инфекции са много характерни за летния сезон поради топлината, която благоприятства развитието им. Гъбичните прояви могат да ангажират различни участъци от тялото: микоза находилата, често значително проявена и възпалена в летния сезон; подсичания в гънките, особено при наднормено тегло. Тогава в слабинните гънки, аксилите или под гърдите се оформят зачервени, разранени и сърбящи обриви. Често лятото е сезон на проява на гъбична болест по тялото, протичаща на вид като множество малки петна и която се развива след басейни и общи къпални. Всяка проява на гъбична инфекция може да бъде излекувана от специалист дерматолог.

Искам да обърна внимание и на топлинните обриви. Най-предразположени към него са малките деца и хората с много бяла кожа.

– А как се повлияват сериозните кожни заболявания?

– Лятото е сезон, който влияе разнопосочно на протичането на редица кожни заболявания. Например псориазисът в по-големия си процент от случаите се повлиява изключително благоприятно, особено от комбинацията на слънце и морска вода. Морелечението е български патент за лечение на тази хронична болест. Добре се влияе от слънцето и акнето, макар и за кратко. Повече са обаче дерматозите, които се влошават през лятото, като например розацея, себорея, кожен лупус еритематодес. Повечето пигментации се засилват, влошава се хлоазмата по лицето. Лятото е сезон, в който се активират честите прояви на херпес симплекс, особено при слънчево изгаряне. Силното слънце може да причини хейлити, предрак и рак на кожата, както и да провокира развитие на катаракта на очите. Ваканционното настроение понякога е причина за заразяване с венерически заболявания -сифилис, гонококция или друга инфекция.

– Коя разкрасителна процедура е най-желана през този сезон?

– Кожата се нуждае от хидратация. Много търсени са процедурите мезотерапия, богата на хиалуронова киселина и комплекс от витамини, които хидратират кожата и намаляват увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи, а така забавят и преждевременното стареене.

През този сезон и устните се дехидратират, напукват и губят обем. Това може да бъде възстановено с поставяне на филър хиалуронова киселина, устните стават по-сочни и оформени.

Неприятните бръчици около очите, между веждите и по челото могат да бъдат загладени чрез инжектиране на ботокс. Много коментирана процедура за намаляване на изпотяването в подмишниците е инжектирането на ботокс.

Безплатни очни прегледи за първолаци

Диагностицират се ученическо късогледство, намалено зрение, мързеливо око

Мария ГЕНОВА

Монитор  стр. 13


„Добър успех с добро зрение“. Това е мотото на очна клиника „Вижън“, в която се провеждат безплатни офталмологични прегледи за първокласници. Доброто зрение е изключително важно за адекватното физическо развитие на децата, успехите в училището и тяхното добро общо развитие. При бебетата и малките деца зрителната система не е напълно развита. Ако някое от очите на детето не успява да изпраща адекватни зрителни сигнали към мозъка, неговото зрение може да се увреди и ако не се вземат мерки навреме, тези увреди ще останат за цял живот, заявиха за „Монитор“ от клиниката.

Модерна апаратура и изключително отговорни специалисти се грижат за провеждане на обстоен преглед на детското зрение. Има няколко етапа на изследване на детското око, с което се проверяват различни функции на очите, може бързо и навреме да се диагностицират проблеми като ученическо късогледство, намалено зрение надалеч, мързеливо око. Клиниката разполага с апаратура, подходяща за изследване и преглед както на бебета, така и на възрастни.

С очите си получаваме 80% от информацията за заобикалящата ни среда. Те са най-ценният ни сетивен орган. И едновременно с това най-натоварения. Очите са вторият най-сложен орган в човешкото тяло след мозъка.

Според детските офталмолози в днешното дигитализирано общество от изключително значение са профилактичните прегледи и навременните мерки.

Най-често срещаният зрителен проблем в училищна възраст сред децата е късогледството, което обикновено се коригира с поставянето на очила. Дете, което не вижда добре, може да стане лесно раздразнително и да понижи успеха си в училище. Някои проблеми като мързеливо око например е най-добре да бъдат третирани още в ранна детска възраст, когато зрителната система на детето все още не е напълно оформена.

От ръководството на болницата съобщават, че прегледите ще продължат, докато има желаещи. Необходимо е единствено да се запише предварително час по телефона.

500 ШКОЛА ВИСЯТ НА КОСЪМ БЕЗ ДОКТОР

Студенти на стаж в забавачките на Варна, пенсионерки преглеждат в Добрич

Телеграф  стр. 1, 4-5


490 училища в страната са без лекар. Това показа проверка на „Телеграф“ по школата в малките населени места.

От МОН съобщиха, че медицинските специалисти, които се грижат за здравето на учениците, са 1860. Те се назначават от кмета или от директорите при финансова възможност. Общо 2350 са школата у нас, като 1874 разполагат с медицински кабинети. 92 от тях са открити през последната учебна година.

Минимум

От ведомството на Красимир Вълчев казаха пред „Телеграф“, че минималният брой ученици, обслужвани от един медицински специалист, е 800. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко деца, той поема повече от едно училище. Дейността на здравните кабинети в училищата в селата се осигурява от лекарите, медицинските сестри или фелдшерите от амбулаториите за първична медицинска помощ в съответното населено място. От МОН припомниха, че преди две години беше приет пакет от 22 мерки за засилване на сигурността в училищата. Една от тях предвижда в местата, където няма медицинско лице, обслужването да става чрез спешната помощ или чрез близки до училищата лечебни заведения. Варна е първият град у нас, в който от години има медици във всички училища. Те се грижат за периодичните прегледи на децата и за профилактиката на определени видове заболявания в ранна детска възраст. Общо 170 души са ангажирани в училищното здравеопазване в морската столица. 32-ма от тях са лекари. Здравните кабинети на територията на Варна са 112. От тях 63 са в детски градини и 49 в училищата на града. Подготвя се и програма, благодарение на която студенти от Медицинския университет в града да стажуват в детски ясли и здравни училищни кабинети. Школата в Добрич също са с медицинско лице. Заради пенсионирането на няколко медсестри през юни и юли, общината обяви конкурси и от 9 септември новоназначените встъпват в длъжност. Сред медицинските сестри има и пенсионерки заради дефицит на кадри. Има 3 медсестри, които обслужват по 2 училища. Два дни в седмицата са в по-малкото учебно заведение, 3 дни – в училището с по-голям брой ученици. Почти всички училища в община Бургас са обезпечени с медицинско обслужване на пълен щат. Изключение правят само школата в кварталите Долно езерово, Българово и Черно море, където медицинска сестра ходи 2-3 дни в седмицата. Там са осигурени по половин щатни бройки, тъй като училищата са с по около стотина деца. Подобна практика има и в други населени места. Случва се една медсестра да обгрижва три школа, признаха директори.

Криза

В община Айтос школата в четири села нямат никакво медицинско обслужване. Без медицински персонал са учениците в Пирне, Мъглен, Карагеоргиево и Тополица, където няма дори и селска амбулатория. Същата е ситуацията и в двете руенски села Скалак и Снягово, които са най-отдалечени от общинския център. Още няколко села в Руенско са с медицинска сестра на половин щат, но повечето имат медицинско лица на пълен работен ден. Без медицинско обслужване в Поморийско са общо пет села – Бата, Горица, Дъбник, Порой и Гълъбец. В община Несебър с медицински сестри на половин щат са училищата в Оризаре и Гильовца. Ниското заплащане пък доведе до напускането медицински сестри, работещи към учебните заведения в Кюстендилско. Средно те взимат малко над минималната заплата, тъй като са на подчинение към общинските администрации. За сравнение ангажираните в отделенията на болниците в региона взимат поне с 250 лв. отгоре, обявиха работещи в системата. Въпреки това обаче всички училища в Кюстендилско ще започнат новата учебна година с назначени медицински специалисти, които ще преглеждат децата при необходимост.

Директори канят и зъболекари

Във варненските училища няма зъболекарски кабинети, защото се реализира безплатна профилактична програма „Детско дентално здраве“, в която са включени повече от 1000 деца. В някои училища има лекари по дентална медицина, но те са там по инициатива на директорите, обясниха от общинската дирекция „Здравеопазване“. В 95% от случаите работното време на медиците покрива учебния процес, като общината продължава да развива мрежата от здравни кабинети в морския град.

Сестра: Първи викаме линейка, ако някой се нарани

„Не можем да кажем, че не е ефективно да има сестри по училищата. Най-малкото, ако детето ти вдигне температура, ще му дадат лекарства и ще ни уведомят моментално“. Това коментира млада майка от Кюстендил пред ..Телеграф“. При по-сериозни наранявания пък те са първите, които подават сигнал до Спешен център. ..Това важи за сериозни открити рани. счупвания и др.. при които ние няма как да окажем необходимата медицинска помощ“, обясни медицинска сестра, работеща в едно от елитната учебни заведения в региона.

ПО ТЕМАТА РАБОТИХА: РАЙНА ХАРАЛАМПИЕВА ДОБРОМИР РАДУШЕВ ИВЕЛИНА КОСТАДИНОВА СЕВЕРИНА ДИМИТРОВА ЕЛЕНА АНАСТАСОВА

УЧИТЕЛЯТ КАТО ЛЕЧИТЕЛ

Константин СЪБЧЕВ

Телеграф  стр. 12


Три школа с една медсестра, 490 училища без лекар (виж стр. 4)

Децата са бъдещето на нацията, гласи баналната мъдрост. Но така или иначе, стане ли въпрос за бъдещото поколение, се установява рядко срещан за нашите географски ширини и исторически дълбочини консенсус.

Грижи

Децата изискват специални грижи, най-вече за здравето си. Пропуските в образованието могат да се наваксат, но дори една дребна травма, неизлекувана овреме, може да създаде проблеми за цял живот. Да не говорим, ако става дума за по-сериозно нараняване или внезапна апендиксна криза, които при отсъствие на бърза медицинска намеса могат да доведат до най-лошото.

Криза

Не може да се каже, че в това отношение българските деца са оставени на произвола на съдбата. Почти 1900 медицински специалисти са в готовност да превързват спукани глави и да наместват счупени кости. Проблемът е в тяхното географско разпределение. Миграционните процеси и демографската криза не просто драстично редуцираха населението на по-малките селища, но оставиха много от тях почти без деца. А нормативът на МОН предполага един лекар, фелдшер или сестра да се грижат за 800 ученици. Само че такива училища има само в най-големите градове. И един медик трябва да се разкъсва между две или дори три школа. А съгласно закона на Мърфи, теоретичната вероятност едновременно да има нужда от него и на двете, че дори трите места никак не е за подценяване. Същото важи и за участъковия лечител, който в нужния момент може да се окаже в съседното село.

Варианти

Проблемът няма да се реши, дори и да се свие нормативът. Дори и тогава ще остане рискът пострадалото или внезапно разболялото се дете да остане без първа помощ. Студентите по медицина все пак са съсредоточени в 5-6 града, а далеч не във всяко село има пенсионер, работил в болница. Но могат да се направят две неща. Едното е някои от учителите – най-добре физкултурникът или биологът, да изкара някакви курсове за първа помощ. А за да може да бъде оказана тя, да се осигури във всяко школо медицински кабинет, снабден с най-масовите лекарства и други медицински консумативи.

Няма как – някои от педагозите трябва да бъдат подготвени да влязат в ролята на лечителя Ескулап.

Светила в хирургията на конгрес у нас

Телеграф  стр. 8


Светила в хирургията ще участват в Европейски конгрес по роботизирана хирургия, който ще се проведе от 26 до 28 септември. Събитието се организира в София под егидата на лидера в роботизираната хирургия в България – Медицинския университет в Плевен. Медицинският университет ще реализира специална демонстрация на 3D обучение чрез излъчване на 3D хирургия на живо. От цял свят ще дойдат топхирурзи – световноизвестни учени не само в роботизираната хирургия, но и въобще в гинекологията, каза проф. Славчо Томов – ректор на учебното заведение.

Е-търгът за лекарствата в болниците стартира с 3 г. закъснение

МЗ обяви поръчка за 1.6 млрд. лв. за медикамент до 2021 г.

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


Почти 3 години след първоначално обявения старт на електронната система за купуване на лекарства здравното министерство пак прави опит тя да започне да функционира. МЗ изпрати на агенцията за обществени поръчки първия търг за закупуване на медикаменти чрез електронната система, обявиха от ведомството. Тя е за лекарства за 1.6 млрд. лв. с ДДС.

Поръчката е по заявките на 203 болници и съдържа 775 лекарства за нуждите на лечебните заведения за 2020 и 2021 година. Те ще бъдат разделени в 6 отделни търга, като МЗ е стартирало най-големия – за медикаменти за онколечение за близо 1.3 млрд. лв. Доставчикът, който даде най-ниска цена на дадена позиция, ще сключва рамкови споразумения с всяка болница за доставките на нужните й количества. В тях, при желание, може да бъде постигната и по-ниска цена, но не и по-висока от общо постигнатата в търга. Търговците ще подават офертите си на онлайн платформата, в която са обявени и позициите лекарства, като би трябвало всеки от тях да може да вижда в реално време какви цени предлагат и другите фирми.

В момента всяка болница купува сама, отново с търгове, нужните й количества медикаменти. Идеята на общия електронен търг, организиран от МЗ, е да се постигнат по-ниски цени. Проучвания преди няколко години показаха, че разликите в цените на дадени медикаменти в различните лечебни заведения стигаха до 2-3 пъти за един и същ препарат. Очакванията са с търга да се свалят цените на лекарствата с до 20 на сто. До 2011 г. пък отново МЗ осигуряваше част от медикаментите в болниците, включително и противотуморните, с обикновени търгове за обществени поръчки. Това водеше до постоянни дефицити и скандали с лечебните заведения и пациентските организации. След това здравната каса пое плащането на самите препарати, а за доставките се грижат болниците.

Първоначално електронният търг беше обявен в края на 2016 г., последваха критики и жалби в Комисията за защита на конкуренцията. След това пък от МЗ обявиха, че има проблем с техническото изпълнение на заданието на платформата, а след като той беше отстранен, имаше ново обжалване. Ако и сега постъпят жалби в КЗК, болниците ще продължат да си осигуряват лекарства по сегашния ред -по договорите, които в момента имат с търговците.

ЗАЩИТА

„С цел осигуряване на ефективна защита от онлайн хакерски атаки на Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения на 13.08.2019 г. бяха финализирани всички необходими настройки и беше стартирано предоставянето на услугата защита от Distributed Denial of Service (DDoS) атаки“, уверяват от МЗ.

Не са ли твърде много лекарствата ми?

Или как Америка се опитва да се справи с епидемията от полипрагмазия

Дума  стр. 14


Лекарствата поддържат в добро здраве възрастните хора, удължават живота им и добавят качество в него. Но понякога те могат и да им създадат допълнителни здравни проблеми. Понякога майка ми казваше: „Не ми стига 8-часов работен ден, за да взема всички лекарства, които докторът ми предписа!“ Тогава се замислях колко ли български възрастни хора с едно-две или повече хронични заболявания имат този проблем? В интерес на истината тя бе много критична към лекарствата, които й предписваха и се съобразяваше със страничните им действия…

За жалост няма „магично хапче“, което единствено да решава здравните проблеми на хората с хронични заболявания. Но със сигурност има начин лекарите да преодоляват полипрагмазията (предписване на много лекарства наведнъж). Проблемът не е само с български адрес.

„Съединените щати са в хватката на невиждана епидемия от вреда от прекомерното предписване на лекарства. Ако не се предприеме нещо за промяна на съвременните практики, претоварването с лекарства ще допринесе за преждевременната смърт на 150 000 възрастни американци през следващото десетилетие и ще намали качеството на живот за милиони повече.“ Това пише в доклад на Lown Institute – нестопански мозъчен тръст в Бруклин, Масачузетс. Според експертите фокусирането върху намаляването на неподходящи или ненужни лекарства може да спести до 62 млрд. долара на САЩ през следващото десетилетие само от ненужна хоспитализация на възрастни. Данните от доклада сочат, че всеки ден 750 американци на 65 и повече години са хоспитализирани поради сериозни странични ефекти от едно или повече лекарства

През последното десетилетие възрастните американци са търсили медицинско лечение повече от 35 млн. пъти за нежелани лекарствени реакции, регистрирани са и повече от 2 млн. болнични приема.

Предписването на множество лекарства на отделни пациенти (наречени полифармация/полипрагмазия в научната литература) е достигнало епидемични размери. Повече от 4 на 10 възрастни приемат пет или повече лекарства, отпускани по рецепта на ден, утроявайки се през последните две десетилетия. Близо 20% приемат 10 или повече лекарства, става ясно от доклада.

Само от 2006 до 2014 г. се е удвоил броят на приетите в спешните отделения възрастни пациенти заради нежелани лекарствени реакции. Претоварването с медикаменти е невиждана епидемия, която може да доведе до 74 млн. амбулаторни посещения, 4,6 млн. хоспитализации и 150 000 преждевременни смъртни случаи сред възрастните американци, коствайки на здравната ни система 62 млрд. долара, твърди авторът на доклада Шанън Браунли, старши вицепрезидент на Lown Institute. Според нея проблемът е системен. Тя е категорична, че досега никаква професионална здравна група, обществена организация или държавна агенция официално не е поела отговорност за справяне с този национален проблем.

Често е много по-лесно да се предписват лекарства, отколкото да се намалят дозите или да се отпишат предписанията, казват експертите.

Според доклада три класа лекарства допринасят за 60% от посещенията в спешните кабинети за нежелани лекарствени реакции сред възрастни. На първо място това са медикаментите за разреждане на кръвта, които може да доведат до силно кървене. Следват лекарства за диабет като инсулин или гликлазид, които може да доведат до хипогликемия (ниска кръвна захар), което да доведе до увеличаване на риска от падане или объркване. На трето място са опиоидите, които могат да причинят седация, падане или когнитивно увреждане. Проблеми може да създадат на възрастните и седативни хипнотици като бензодиазепини и лекарства за сън, както и лекарства за кръвно налягане. Експертите предлагат на пациентите или близките от семейството, които се грижат за възрастен човек, да се консултират с лекаря му, като предоставят цялата информация за наличните лекарства, за да провери дали всички те са наистина необходими. Разбира се, към всички проблеми се добавят и разходите от джоба на пациента за лекарства.

Със същия проблем се сблъсква и Европа. Преди няколко години проучване показа, че българинът взема най-много хапчета спрямо останалите европейци и е безкритичен към всички медикаменти и най-вече хранителни добавки, което му предлага пазарът или рекламата. Проучването показа, че над 1/3 от изгълтаните таблетки от пенсионерите и над 2/3 от тези, които пият по-младите, се продават без рецепта.

Възпалени сливици

Тонзилинът не бива да се подценява, тъй като усложненията могат да бъдат опасни

Земя  стр. 11


Възпалението на сливиците, тези естествени прегради, които спират или задържат проникването на инфекциите до трахеята и белите дробове, се нарича ангина, или остър тонзилит. Състоянието е характерно за зимния период, в който много деца и млади хора се оплакват от силна болка в гърлото и невъзможност за преглъщане.

Думата „ангина“ произхожда от латинското „апдо“, което означава „стискам“ или „душа“. И макар все още никой, боледувал от ангина, да не е предал Богу дух, задушавайки се, наименованието се е утвърдило в медицинските среди и днес всички наричат възпалението на сливиците по този начин. Поточното наименование на болестта обаче и тонзилит.

Болестта засяга всички хора на всички възрасти, но най-често нейни жертви стават малките деца и хората под 30 години. В разгара на болестта лекарите отговарят на най-често задаваните въпроси, които получихме в редакцията на „Енциклопедия Здраве“.

Какво представлява тонзилитьт?

Сливиците (тонзилите) са чифтен орган, разположен от двете страни в задната част на гърлото. Взимат участие в защитните процеси на организма. Както всички останали органи на имунната система, така и те произвеждат клетки – моноцити, които имат фагоцитарна функция и поглъщат попаднали от външната среда болестотворни патогени (бактерии и вируси).

Тонзилитът е нарушение, включващо възпалителни промени по повърхността на сливиците. Когато инфекцията се установи в тонзилите, протичат реакции, при които те стават твърди, уплътнени, придобиват червен цвят и имат бели налепи по повърхността си.

Острото възпаление на сливиците е състояние, което може да премине без медикаментозна намеса. След преминаване на възпалителния процес фагоцитите унищожават попадналите бактерии и настъпва период на възстановяване.

Как се разпространява инфекцията?

Инфекцията се разпространява по въздушно-капков път, при допир на ръцете до устата или чрез целувка. Реално бактериите и вирусите, които могат да причинят тонзилит, са много.

Бактерии, които се изявяват с възпалителна активност по сливиците, са стрептококите от група А. Инкубационният период от внасянето на инфекциозния патоген в устната кухина до развитието на симптоматика на заболяването е от 2 до 4 дни, а понякога и по-бързо.

Тонзилитът обаче може да има и вирусен генезис. Развива се след простудно заболяване. Най-висока активност на болестта се регистрира през есенно-зимния период, когато има забележителна промяна в температурния диапазон. Преминаването от високи към ниски температури е предпоставка за отслабване на имунната система на организма и проникване на вируси.

Ебщайн-Бар вирусът, който е причина за развитието на инфекциозна мононуклеоза, е основен причинител и за тонзилита. Среща се при млади хора, най-често в обществени затворени сгради, болници, университети, където много хора се събират на едно място и е възможно разпространение по въздушно-капков път.

Какви могат да бъдат симптомите?

Симптомите са много характерни. Болка в гърлото, съпроводена с трудно и болезнено преглъщане, са основни през периода на заболяването. Понякога болката може да се разпространи назад към ухото.

Лигавицата на гърлото е зачервена, а сливиците са уплътнени, с бели налепи по повърхността им. Състоянието протича с добре изразен фебрилитет – температура в по-високи стойности. Главоболието, загубата на глас и подутите лимфни възли са придружаващи симптоми.

Ако причинителят на възпалението е вирусна инфекция, то болестта протича с по-леки симптоми, наподобяващи тези на простудно заболяване. Коксаки вирусът предизвиква поява на израстъкоподобни образувания по сливиците, които могат да се разкъсат и да предизвикат усещане за кървене в устната кухина.

Стрептококовата инфекция на сливиците пък се придружава с висока температура, лош дъх и силна болезненост, поради образуването на гной.

Какви усложнения може да има?

Усложненията са специфични спрямо възпалителния процес, който протича в областта на сливиците. Вторичната инфекция може да обхване средното ухо или синусите. Тя е доста често срещана при децата с по-слаб имунитет и липса на адекватно лечение на тонзилита.

Друго често усложнение, причиняващо стягане в челюстите, е образуването на перитонзиларен абсцес (гнойна кухина около сливиците). Тя ограничава движението на долната челюст и предизвиква силна болка. Съпровожда се от висока телесна температура.

За неговото лечение се предприема т.нар. евакуация чрез инцизия – разрез за изтичането на гнойта. Ако това не е възможно, се назначават аналгетици и антибиотици, с които да се овладеят гнойното възпаление и болковият синдром. Цели се отпускане на долната челюст, след което се поставя местна упойка (лидокаинов разтвор 1%) и се прави инцизия, при която се поставя дренаж в абсцесната кухина.

Друг тип усложнения при хроничен тонзилит са ревматизъм, сърдечни проблеми и дори тежко бъбречно заболяване. В отделни случаи може да се стигне и до заразяване на кръвта (сепсис). Ето защо възпалението на сливиците не бива да се подценява.

Кое е най-доброто лечение?

При лечението на тонзилита се прилага комбинация от медикаменти. Терапията обикновено включва нестероидни противовъзпалителни средства (парацетамол, аспирин и други подобни), както и антибиотици (пеницилини и цефалоспорини, еритромицин и т.н.). Също така лекарят може да назначи вливане на електролитни разтвори и хиперосмоларни течности.

След инцизията и поставянето на дренаж в областта на абсцеса трябва да се правят ежедневни промивки, които да предпазят от задържане на инфекцията и повторно образуване на гной в устната кухина.

При неовладяеми състояния на хроничен тонзилит, съпроводени с активно възпаление и гноеобразуване, се пристъпва към тонзилектомия – премахване на сливиците. Показанията за това са строги. Необходими са епизоди на тонзилит поне три пъти месечно в продължение на половин година, за да се пристъпи към оперативно отстраняване на сливиците.

ДИАГНОСТИКА

За правилно и качественото поставяне на диагнозата е необходимо да се съберат данните от анамнезата и статуса на пациента. Те са най-добрият ориентир. Допълнително се взимат гърлен секрет и кръвни проби, с които се доказва наличието на инфекциозен причинител.

СТОМАШНО-ЧРЕВЕН ТРАКТ

Как да разпознаем проблемите?

Земя  стр. 12-13


Болестите на храносмилателната система предизвикват у нас сериозен дискомфорт и често влошават ежедневието ни (особено през зимата, когато храната е по-тежка, мазна и солена). Те са причинени от различни фактори и обхващащи редица органи, обясняват гастроентеролозите.

Храносмилателната система включва в себе си голяма група от органи, които са свързани помежду си както морфологично, така и функционално. Тя се простира по цялата дължина на тялото, като стартира от устата и приключва с ануса. Извършва множество дейности, благодарение на които тялото ни получава нужните хранителни вещества. Всичко това се случва благодарение на придвижване на различните продукти през храносмилателния канал, механичното им раздробяване, финото им химическо смилане и разграждане, преминаването им в кръвоносната система и освобождаването на неупотребените количества под формата на изпражнения.

Най-общо казано, тази удивителна система в човешкото тяло се състои от храносмилателен канал и допълнителни жлези (слюнчени жлези, черен дроб, задстомашна жлеза). Храносмилателният канал започва от устата и завършва с ануса. По своето протежение той се разширява, стеснява и образува множество извивки.

Болестите на храносмилателната система се изучават от гастроентерологията, която заедно с хепатологията принадлежи към най-големия раздел на вътрешните болести. От една страна, в нея участват много орга1 ни, които са свързани функционално помежду си, а от друга – има различни болести, които могат да ги засегнат. Това прави системата сложна, а заболяванията трудни за диагностициране от хора, които не са тесни специалисти. Проблемът идва от това, че симптомите често са сходни, а болката в корема е твърде обща.

Болести на устната кухина, слюнчените жлези и челюстите могат да бъдат вродени или придобити, както и възпалителни, травматични или дегенеративни. Тук се включват различни нарушения в никненето и развитието на зъбите (хипердонтия, анодонтия, петнисти зъби и т.н.). Често срещано заболяване на устната кухина е и кариесът. Той представлява прогресивно, дистрофично заболяване на твърдите зъбни тъкани. Кариесът може да бъде на дентина, емайла и цимента и завършва с дефект в архитектониката на зъба. Сред другите болести на твърдите зъбни тъкани са ерозия, абразия, хиперциментоза, анкилоза, отлагания върху зъбите и други.

В устната кухина могат да бъдат регистрирани и заболявания на пулпата и периапикалните тъкани (пулпит, некроза, дегенерация, периапикален абсцес, радикуларна киста и т.н.). Острият и хроничен гингивит, острият перидонтит и пародонтозата са едни от най-често срещаните проблеми в тази част на храносмилателната система.

Проблеми могат да се появят и при слюнчените жлези. Характерни за тях са заболявания като атрофия, хипертрофия, сиаладенит, абсцес, фистула, мукоцеле и други. А когато говорим за езика – при него най-често се срещат глоситът, атрофията или хипертрофията на папилите.

Изброените дотук диагнози са в полезрението на стоматолозите и лицево-челюстните хирурзи. Работата на гастроентеролозите започва от хранопровода, минава през стомаха и завършва с дванадесетопръстника. Тук има други групи болести, които често са трудни за диагностициране. Двете най-често срещани заболявания в горната част на тази система засягат хранопровода това са гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) и езофагит. Езофагитът е остро или хронично възпаление на хранопровода, докато ГЕРБ представлява връщане на киселини от стомаха към хранопровода. Сред другите заболявания, които могат да се срещнат в тази част на тялото, са дивертикул на хранопровода, перфорация, язва, дискинезия, непроходимост и други. Увреждане на хранопровода може да настъпи и при туберкулоза.

Язвата на стомаха и на дванадесетопръстника се среща сравнително често. Найобщо казано, това е остра или хронична форма на лезия на лигавицата. Обикновено състоянието протича със силна болка, гадене и повръщане, подуване на корема, загуба на апетит и т.н. Добре е да се знае също така, че язвата на стомаха е заболяване, което може да се превърне в злокачествено, т.е. не бива да се подценява. При някои пациенти могат да се срещнат и язви по тънките черва, макар това да е много рядка диагноза, уточняват гастроентеролозите.

Гастритът пък е възпаление на лигавицата, което засяга по-често дванадесетопръстника, отколкото стомаха. За разлика от язвата, при гастрита лигавицата не е толкова увредена. Освен това причините за болестта са други – като се започне от ежедневен стрес и се стигне до преяждане с люти, мазни или силно подправени храни. Острата форма протича с болка в слънчевия сплит, лош дъх в устата, леко втрисане, гадене и повръщане, докато симптомите при хроничната са чести оригвания, киселини и засилване на апетита.

Хората често имат проблеми и с апендикса, който се възпалява и създава сериозен дискомфорт. Среща се както остра форма на болестта, така и хронична. Острото възпаление на апендикса може да протече без усложнения или да прерасне в дифузен перитонит с перфорация или с абсцес. При дълготрайно поддържане на възпалителен процес е възможно да се развие хроничен апендицит, при който се наблюдават възпалително-дест руктивни промени. Други болести, които могат да се развият, са хиперплазия или увеличаване размерите на апендикса, отлагане на камъни или конкременти, дивертикули и фистули на апендикса.

Херниите са друга група заболявания на храносмилателната система. Те представляват вродено или придобито разтваряне на коремната стена, през което излизат части от тънките черва или други коремни органи. Това са по-честият вид външните хернии. При вътрешните обаче коремните органи навлизат в т.нар. перитонеални рецесуси.

Хернията е изградена от херниален пръстен, сак и съдържимо. Причините, които могат да доведат до образуване на херниите, са анатомични особености, слабост на коремната стена и съединителната тъкан, физическо напрежение, повишено вътрекоремно налягане и т.н. Според локализацията им те се разделят на ингвинална, феморална, пъпна, вентрална, диафрагмална и други абдоминални хернии. Обикновено не дават клинична изява, но може да се появи болка и дискомфорт в областта на херниалния сак. При инкарцерациа (заклещване) на хернията се налага оперативна намеса.

Неинфекциозни ентерити и колити могат да бъдат групирани в друг голям раздел от болести на храносмилателната система. Най-общо казано, те представляват възпалителни заболявания на храносмилателната система с неизяснена етиология. Болестта на Крон е невъзпалително, неспецифично, хронично възпаление на дебелото и тънкото черво, но може да засегне и всяка друга част от стомашно-чревния тракт. Клинично протича с болка в корема, диария, гадене, повръщане, задръжка на газове.

Улцерозният колит, който се среща сравнително често, е гнойно възпаление с множество ерозии и язвени лезии, които лесно кървят. Клинично се изявява с воднисти изпражнения, в които има кръв, гной и слуз. Други неинфекциозни колити и ентерити могат да бъдат и радиационни, алергични, токсични, алиментарни и други. Диагнозата се поставя от специалист, тъй като се налага провеждането на изследвания.

Другите болести на червата, включени в този голям раздел, са острите и хроничните съдови заболявания на червата. Те водят до нарушен кръвоток към чревната стена, причинен от тромбоза или емболия. Клиничната картина варира много в зависимост от обширността на засегнатите зони и от продължителността на исхемията. Коремната болка е остра и се среща при всички пациенти с такава диагноза. Човек може внезапно да започне да повръща и дори да изпадне в колапс при острата форма на болестта. В началото симптомите могат да бъдат сбъркани с тези при тънко-чревен илеус или перитонит.

Чревната непроходимост (известна още и като илеус) е състояние, при което е нарушен тонусът на чревната гладка мускулатура и моторната им дейност. Обикновено се получава при преплитане на червата. Тъй като състоянието е тежко, обикновено се изисква спешна оперативна намеса. Болката е коликообразна и има известни периоди на затишие, което кара хората да си мислят, че нямат нужда от лекар. Подобно отлагане обаче може да доведе до усложнения.

Други чревни заболявания са фистулите и фисурите на червата, фисурите са разкъсвания на аналната и ректалната лигавица, а фистулите са вид абсцеси, които се характеризират с гнойни натрупвания в областта на ректума. Други болести на ануса и ректума са кръвоизливите, полипите и т.н.

Към болести на храносмилателната система се включват и болести на перитонеума. Естествено, най-честите диагнози в тази група са перитонитите. Те са възпалителни заболявания с прогресиращ ход, водещи до тежки нарушение в хомеостазата и интоксикация на организма. Най-чести причини за перитонитите са перфориралите язви, травмите, наличието на възпален апендицит, дивертикулит, заболявания на жлъчния мехур и много други.

***

Функционалното разстройство на червата, без видими морфологични промени, е известно като синдром на раздразненото черво. Характеризира се с коремен дискомфорт, запек или диария, болка в корема и т.н.

***

Черният дроб страда най-много

Болестите на черния дроб са едни от най-честите и тежки състояния на храносмилателната система. Като най-голям вътрешен орган черният дроб се засяга от най-различни причинители и има най-различни клинични изяви.

Най-честото заболяване се свързва със злоупотребата с алкохол. Промените, които могат да настъпят при алкохолиците, са стеатоза, мастна дегенерация, хепатит, склероза, фиброза, цироза и чернодробна недостатъчност. Лекарствата и токсините, които минават през човешкия организъм, също увреждат този деликатен орган.

Чернодробната фиброза обикновено е първият етап от развитието на цироза. Но ако се отстрани етиологичният причинител, водещ до фиброзата, тя може да претърпи обратно развитие, без да се развие цироза. Цирозата представлява разрастване на съединителна тъкан на мястото на нормалната чернодробна тъкан.

В черния дроб могат да се развият и други по-рядко срещани възпалителни процеси като реактивен, автоимунен или грануломатозен хепатит, абсцес и дори флебит на вена порте. Други невъзпалиелни заболявания на черния дроб са мастна дегенерация, хронична пасивна конгестия, хеморагична некроза, инфаркт на черен дроб, портална хипертония, венооклузивна болест, хепаторенален синдром и т.н.

04.09.2019

Национални телевизии

Тийнейджър във Великобритания е загубил зрението си, след като години наред се е хранил само с чипс и пържени картофки

БТВ, Новини в 19.00 часа


Тийнейджър във Великобритания е загубил зрението си, след като години наред се е хранил само с чипс и пържени картофки. Диетата му е довела до дефицит на витамин В12 и непоправими увреждания на очите.

Репортер: Ябълка или чипс – не е тайна, че често изборът на тийнейджърите е в полза на чипса. Широко разпространени са рисковете от злоупотребата със солена и пържена храна, като например затлъстяване или диабет. Но може ли и как да се стигне до увреждане на зрението.

Близо десетилетие тийнейджърът в Бристъл приемал само чипс, пържени картофи, бял хляб, наденички и шунка. Развива дефицит на витамин В12, витамин D и селен. Губи зрението си.

Д-р Дениз Атан: Когато ни разказа за начина си на хранене и това, че е страдал от дефицит на витамин В12, се досетихме, че проблемите със зрението са свързани с бедната му диета.

Проф. Силвия Чернинкова от Александровска болница обяснява, че начинът на хранене може да доведе до недостиг на витамин В12, развитие на оптична невропатия и увреждане на зрението. Но случаите са рядкост.

Проф. Силвия Чернинков: Витамин В12 се съдържа в храни от животински произход – риба, ракообразни, яйца и яйчни продукти, мляко. Ако има недостиг, години наред обаче трябва да се трупа на такава храна, която е богата на витамин В, всъщност няма внос на В12. Той се внася изцяло с храната.

В опит да се намали употребата на вредни храни Министерството на здравеопазването у нас забрани продажбата им в училищните лавки. В магазините наблизо обаче ограничения няма.

Александра Бонжолова: Въпреки че имаме доста биопродукти, те сякаш просто ги подминават и дори не им обръщат внимание.

Децата често реагират така на плодове и зеленчуци, но с упоритост Мария Апостолакис, която живее в САЩ, е научила дъщеря си да ги обича.

Мария Апостолакис: В детските градини не готвят всичко, а приготвена храна, повечето са снаксове, имат само един плод на ден.

И още съвети към родителите – да не се отказват и да предлагат на децата си здравословна храна.

Репортер: Специалистите по хранене припомнят, че пълноценната и разнообразна диета е особено важна за правилното развитие на децата и младежите.

Младеж от Великобритания загуби слуха и зрението си, след като години наред се е хранел само с чипс и бял хляб

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Младеж от Великобритания загуби слуха и зрението си, след като години наред се е хранел само с чипс и бял хляб. Причината за нещастната развръзка била липсата на витамини и минерали на 17-годишното момче. Въпреки препоръките на лекарите за по-здравословен начин на живот, младежът продължил да консумира вредната храна, което още повече се отразило на здравето му. Казусът коментира и българският диетолог Огнян Симеонов в контекста на храненето на българските деца.

Огнян Симеонов: А човек, който се храни непрекъснато с пържени храни и полуфабрикати може много тежко да увреди здравето си в случая да се стигне дори до фатален изход. Обикновено тийнейджърите всеки ден взимат нездравословни храни и по този начин страдат, започват да натрупват излишни телесни мазнини и това води до различни заболявания.

Национални радиа

България – домакин на Международен конгрес по роботизирана хирургия

БНР


„Отвъд границите“ е мотото на 11-ият Европейски конгрес по роботизирана хирургия, който ще се проведе от 26 до 28 септември.

Събитието се организира в София от 26 до 28 септември 2019 г. под егидата на лидера в роботизираната хирургия в България – Медицинския университет в Плевен

Медицинският университет ще реализира специална демонстрация на 3D обучение чрез излъчване на 3D хирургия на живо

Професор Славчо Томов – ректор на учебното заведение и председател на научния комитет на форума, сподели:

„България за първи път е домакин на форум от такова високо естество. Роботизираната хирургия е от новите, модерни направления, но тя вече е стандарт за много заболявания – гинекологични и негинекологични. От цял свят ще дойдат топхирурзи – световноизвестни учени не само в роботизираната хирургия, но и въобще в гинекологията“.

На форума присъстват и студенти от четирите медицински ВУЗ-а у нас.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 05.09.2019