Кирил Ананиев: Възможно е да се закриват болници, но не стихийно

24 часа  стр. 8


„В момента работим върху здравноосигурителния модел не с идеята да закриваме, а да оптимизираме, за да дават болниците най-доброто лечение на гражданите. Възможно е да се стигне и до закриване на болници, но не и стихийно, а на база реалните потребности на хората от медицинска помощ“. Това коментира здравният министър Кирил Ананиев във връзка с предложение на болнични асоциации да се закриват болници с цел оптимизиране на средства и предвид гъстотата на населението.

***

24 часа  стр. 8


Здравният министър Кирил Ананиев и проф. Леонид Айделман, президент на Световната медицинска асоциация откриха в четвъртък Десетия юбилеен международен медицински конгрес на Югоизточноевропейския медицински форум, който тази година се провежда у нас. Преди това двамата се срещнаха и с министър-председателя Бойко Борисов.

20 компании от България в топ 500 на европейска класация

Девора НЕДЯЛКОВА

24 часа  стр. 9


20 български компании с общ оборот 21,585 млрд. евро са сред най-големите в Централна и Източна Европа. Оценката е дадена чрез класацията топ 500 за Централна и Източна Европа на „Кофас“. Тя се прави според оборота и други показатели като броя на заетите лица, сферата на дейност, пазари. Тази година българските компании са с 3 повече от предходната, като страната ни се нарежда на 7-о място по брой фирми. Нетната печалба на тези компании достига 195 милиона евро.

Според класацията най-напред е БЕХ (31), след това са „Лукойл Нефтохим Бургас“, .Дурубис България“, „Лукойл България“, НЕК, „Сакса“, „Адванс пропъртис“, „Кауфланд България“, „Булгаргаз“, „Експрес Логистик и Дистрибюшън“, „Астра Биоплант“, „Софарма“, „Дафна груп“, „АЕЦ Козлодуй“, „София Мед“, „Хювепроджект“, Българска независима енергийна борса, БТК „Литекс“ и „Лидл България“.

Посочва се, че българските фирми осигуряват работа на 25 981 човека. Уточнява се, че в България живеят 7,1 млн. души с БВП на глава от населението 7800 евро, което е с 3,1% повече на годишна база при инфлация от 2,5 на сто.

От „Кофас“ посочват, че през 2018 г. икономическата активност в Централна и Източна Европа продължава солидната си експанзия, която започна през 2017 г. Това се отнася особено за Полша, Унгария и Латвия, които имат ръст на БВП от близо 5%. Въпреки разликите между страните общият икономически растеж в региона остава стабилен -4,3% през 2018 г. след 4,6% през 2017 г. „Основните двигатели на растежа бяха частното потребление, увеличаването на инвестициите в основни активи, както и износът, който беше по-малко динамичен“ отпреди, но все пак се разширява въпреки забавянето на еврозоната“, коментира Еуджен Аническу, управител на „Кофас“ за България и Румъния.

6-годишно момченце почина в Търговище, съмняват се за менингит

Болницата чака резултати от изследвания, в София няма получени проби от детето

Ваньо СТОИЛОВ

24 часа  стр. 8


Момченце на 6 години почина в болницата на Търговище въпреки усилията на лекарите, които са продължили две седмици. Това съобщи пред „24 часа“ вчера директорът на болницата д-р Иван Светулков.

Съмненията са, че детето е умряло от менингоенцефалит, но до момента не са пристигнали резултатите от пробите, изпратени за изследване в Националната референтна лаборатория, каза още директорът на болницата.

Детето е от Омуртаг. То е прието за лечение на 22 август по спешност. Било е с висока температура и зачервено гърло, последвани от припадък и гърчове. Изпаднало е в безсъзнание.

Тази клинична картина насочила медиците към диагноза менингит.

6-годишното момченце живеело със семейството си в Белгия, където работели родителите му. В България си дошло за лятото, за да се види с баба си и дядо си. При приемането му в болницата станало ясно, че детето не е ухапано от кърлеж или друго насекомо, за да има висока температура, нито пък било получило някаква травма по тялото. Имало и всички задължителни имунизации.

Ако диагнозата менингоенцефалит бъде потвърдена официално, това ще бъде първият случай на болен от тази болест за годината в област Търговище.

По информация на „24 часа“ в Националната референтна лаборатория на центъра по заразни и паразитни болести в София до 17 часа на 5 септември от област Търговище не са получавани материали за изследване за бактериален менингит. За последната седмица от Търговище са получени две проби със съмнение за енцефалит, причинен от западнонилска треска, но те са отрицателни.

Световен конгрес в. София „валидира“ успеха на щадяща смяна на сърдечна клапа

24 часа  стр. 39


Прилагането на новостите в медицината е цел на всеки лекар, но са нужни 10 години да се оцени ефектът от тях и едва тогава могат да влязат в ръководствата за лечение. Две от тях – щадящата смяна на сърдечна клапа и роботизираната хирургия в областта на сърдечните операции, са сред методите, които ще бъдат „валидирани“ в София с мнението на топспециалисти в сърдечната, съдовата и гръдната хирургия от цял свят. Те участват във форум на Световната асоциация по кардиоваскуларна и торакална хирургия. Домакинството на форума е поверено на кардиохирурга проф. Генчо Начев, директор на университетската болница „Света Екатерина“ и очакван нов лидер в сдржението. частиците в световния конгрес в рамките на 3 дни ще обменят опита си в иновациите в спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургия, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия, предизвикателствата пред гръдната и сърдечната трансплантация 50 г. след тяхното начало.

Транскатетърното имплантиране на аортна клапа (TAVI) е най-щадящият метод за лечение на тежката аортна стеноза (стесняване) в резултат на калциране на най-голямата артерия. Той замества класическата операция и е наричан безкръвен. През последното десетилетие развитието на транскатетърни технологии бързо напредва и променя хирургията

За последното десетилетие ТАVI методът се превръща в стандарт за грижа при неподходящи за операция пациенти с тежки аортни стенози и придружаващи заболявания, обикновено в напреднала възраст. Щадящата смяна на клапа през катетър се прилага все по-широко, включително в България. Последните проучвания се съсредоточават върху разширяването на приложението на техниката и за пациенти в по-млада възраст. В нашата болница сме лекували така над 350 пациенти, каза проф. Начев. Той се надява подобно на трансплантацията на сърце в рутинната практика на екипа му скоро да влезе и роботизираната хирургия.

Световноизвестният проф. Стюард Джеймисън от САЩ разказа, че най-голямото вълнение и вдъхновение в кариерата си изпитва от трансплантацията на сърце и бял дроб.

Започнах през 1979 г. и след първата трансплантация на сърце мислех, че съм покорил върха в медицината, но, разбира се, развитието на науката показва, че никога не си стигнал най-високото. Днес вече се гордеем с комбинирани трансплантации на сърце и на бял дроб, които по онова време смятахме за невъзможни, разказа хирургът.

Трансплантациите вече не са фойерверк, извънредно събитие, те са рутинен метод на лечение, допълни проф. Начев. Той очаква български екип да направи през 2021 г. и първото присаждане на бял дроб. В момента за това се обучават специалисти хирурзи, но не по-малко важно е да има подготвени пулмолози, които да проследяват пациентите след трансплантацията.

Най-„старото“ сърце, което проф. Джеймисън е трансплантирал, работи безотказно вече 30 г. Най-възрастният му пациент с трансплантиран бял дроб е на 60 г., а операцията му е била направена, когато е само 20-годишен.

Нуждаещите се от здраво сърце в цял свят са повече от възможностите да го получат. Затова медицината влага много усилия в създаването на изкуствено сърце.

Засега тази роля за известно време може да се изпълнява от машини, които поддържат живота в очакване на донорско сърце. Вече се работи по създаване на „истински“ орган, но медицината трябва да реши няколко проблема преди това.

Технологично темата за изкуствено сърце има няколко посоки. Едната е да се намери тъкан, която да не предизвиква съсирвания на кръвта, друг вариант е отглеждане на животни, чийто орган няма да бъде отхвърлен от човека, трета посока е конструиране на функциониращ орган чрез генно инженерство, но предстои да видим кой път ще ни отведе най-бързо и успешно до целта, каза проф. Начев.

Проф. Тодор Кантарджиев, дмн, директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

Учебната година и астудяването тестват епидемията от морбили

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 40-41


– Проф. Кантарджиев, ще излезем ли скоро от списъка на държави с морбили?

– За разлика от предишната епидемия от морбили, когато 24 000 се разболяха и шарката уби 24 деца, до последната седмица са се разболели 1158 души и, за щастие, няма смъртен случай, какъвто се очаква на 1000 болни

Оценявам го като успех на педиатрите и инфекционистите – взеха се мерки срещу разпространението, а болните деца се лекуват болнично, за да се сведе до минимум рискът от усложнения. От пламването на огнищата след толкова години без случаи на вътрешно разпространение на морбили обаче може да се направят 3 извода.

Има много деца до 8 г., за които е отчетено, че са ваксинирани, а не са, както още в началото на епидемията се доказа в НЦЗПБ при изследване за антитела. Това е недопустимо – лъжата е лъжа, независимо дали са медицински бележки или електронна справка към здравната каса.

Вторият извод е, че се подценяват правилата за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили. В болницата в Разлог така бяха заразени деца, постъпили за лечение по други причини, в столично лечебно заведение болни от персонала заразиха свои колеги и деца. РЗИ в доста области в страната не успяха да организират мерките за неразпространение на инфекцията в болниците, на първо място проверката на имунния статус на работещите в приемни, детски и инфекциозни отделения. При пламнали огнища от морбили не може да се допуска персоналът да няма имунитет.

Като друг пропуск по отношение на РЗИ отчитам отказа от доказаната в годините практика да се прави ежегодно на случаен принцип изследване на около 300деца, за да се види дали имат антитела към заболяванията, за които би трябвало да са защитени. Не само за морбили, рубеола, заушка, особено важно е да се знае статусът и по отношение на дифтерия. Антитела за дифтерия са гаранция, че са ваксинирани и срещу детски паралич, тетанус и хепатит В. Най-опасните ваксинопредотвратими заболявания за децата несъмнено са дифтерията и детският паралич – болести с висока смъртност и тежко инвалидизиране.

На трето място – хората не се вслушват в предупрежденията, че най-малките деца в доимунизационните 12 месеца са особено уязвими – нямат имунитет срещу тази най-заразна от заразните детски болести. Последните 3 случая – от текущата седмица, отново са на съвсем малки деца. Те безусловно са били в контакт с болен. За пореден път напомням, че децата в доимунизационна възраст не трябва да контактуват с много хора по време на епидемиологични вздривове и особено с болни, както и да не ги водят в държави, в които има широко разпространение на морбили. А родителите да не се поддават на. ненаучни твърдения за ефекта от ваксините. (Как социалните мрежи обединяват усилия със СЗО срещу дезинформацията – на 42-а стр.) Често се спекулира не може ли първата имунизация за морбили, заушка и рубеола да се изтегли по-рано, на 10 месеца. Имунната система на тази възраст обаче е незряла и не може да изгради качествена защита.

Част от ангажимента на РЗИ в политиката срещу заразните и особено опасни болести е да поддържат квалифицирани кадри и възможности за диагностициране. Вярно, че сме намалели докъм 7 милиона, но не може цяла България да разчита на референтната лаборатория на НЦЗПБ. Вече има тежък недостиг на лекари, млади специалисти изобщо невлизат в системата заради особено ниското заплащане в областта на епидемиологията.

– Започването на учебната година вероятно ще е една от проверките дали епидемията затихва?

– Със сигурност. Но фактът, че случаите са само 1150,  говори запреминаващата епидемия, че се работи за спирането й. В област Монтана, където от известно време има по 3 случая на седмица, трябва да се усилят мерките. Ликвидирана е епидемията в област Благоевград, откъдето тръгнаха случаите, така е и в област Кюстендил, пред ликвидиране са в област Пазарджик. В София област има само единични болни. Ако обаче не се поддържа работеща система за общесствено здраве, която гарантира осъществяването и контрол на имунизационната политика, може да имаме големи проблеми. И не само с това заболяване. Надявам се, че по предложение на експертния съвет по морбили ще бъде проведена имунизация на застрашените контингенти още в ранната есен. Не само преди започването на учебната година, а и преди развалянето на времето, защото със застудяването и по-дългия престой в затворени помещения расте рискът от заразяване – морбили е въздушно-капкова инфекция.

– Вирусните менингити и енцефалити са повече от миналата година, ясно ли е каквае причината?

– До момента са 132 случая срещу 85 миналата година – около 40% повече, главно неуточнени. В референтната лаборатория по ентеровируси обаче  доказахме при деца вариант на ентеровирусна инфекция – ехо-13

Тя е с подчертана склонност да засяга мозъка с енцефалит. Слава богу, след преболедуването не остават трайни последици.

С инфекции на централната нервна система протичат и други летни заболявания. Още от ранната пролет предупреждавам за възможен проблем със западнонилската треска. Започна се. До август миналата година имаше 1 регистриран случай, сега са вече 5, като само 1 от болните е зарезен извън България – в Кипър. В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец.

При всички изпратени материали – ликвор, кръв, на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока.

– Жегата и сушата спряха ли кърлежовите инфекции?

– Въпреки че влажното начало на лятото увеличи 4 пъти популациите на кърлежи и ухапаните бяха 3 пъти повече от миналата година, по-малко хора се разболяха от кърлежовопреносими инфекции. Отдавам го на повишената информираност на лекарите и на самите граждани да се предписва еднократно 2 таблетки доксациклин за възрастните и също за един прием макролиден антибиотик за дете след ухапване. От няколко години се смята за ефективна профилактика – инфекционистите в САЩ доказаха, че намалява 10,2 пъти риска от заболяване. Блазня се да смятам, че с широкото разгласяване на възможността за намаляване на опасността НЦЗПБ има принос за 40% по-малко случаи на марсилска треска и лаймска болест това лято.

Затлъстяването, диабет тип 2 и високото кръвно са риск за цироза и без алкохол

24 часа  стр. 42


Алкохолът е популярният виновник за най-тежките заболявания на черния дроб – фиброза, цироза, рак.

В последните 30 години расте броят на хората, които не прекаляват с алкохола или пият повече от умерено, не са инфекирани с вирусни хепатити, но стигат до подобни диагнози. В част от случаите причината остава неуточнена. Увеличава се обаче групата на хора с т.нар. омазнен черен дроб като последица от „модерните“ болести на цивилизацията.

Данни от 18 милиона здравни досиета на хора от Великобритания, Холандия, Италия и Испания показват, че при хората с неалкохолно увреждане на чернодробните клетки често се повтаря съпътстващо затлъстяване, диабет от тип 2 и хипертония. Друго често срещано съвпадение е, че такива пациенти имат наднормен лош холестерол.

Един по-свободен прочит на данните формулира възможна връзка на метаболитния синдром, зад който стоят изброените заболявания, с неалкохолно увреждане на черния дроб и свързаните с това фиброза, цироза и чернодробен рак – хепатоцелуларен карцином. Сравнение на тежестта на факторите показала, че диабетът е независим прогнозен маркер за чернодробно заболяване. Международният екип изследователи е съпоставил данните на пациенти с тези на контролни групи и е установил, че неалкохолното чернодробно заболяване е често срещано състояние, което при някои пациенти прогресира до стеатохепатит, цироза и карцином. Тревожното е, че тежките форми – некомпенсираната цироза и хепатоцелуларният карцином, стават по-чести. Според екипа това подчертава необходимостта от идентифициране на конкретните групи пациенти с най-висок риск.

Изследването установява неочаквано кратък срок за прогресиране на заболяването до застрашаващо живота – средно 3,3 г.

Според хепатолозите е малко вероятно тези данни да отразяват истинските темпове на прогресиране на заболяването. Те са изчислени като 7 г. за един стадий на фиброза. Интерпретацията на учените е, че пациентите в Европа се диагностицират на по-късните етапи на заболяването, които са свързани с по-голям риск от смърт.

В глобален аспект неалкохолната чернодробна болест от лекостепенно омазняване на черния дроб до фаталните стадии, е проблем за всеки четвърти човек в богатите държави – 25,24%. Логично най-малко е разпространението в Африка.

Фейсбук и инстаграм стопират агитации срещу ваксините против морбили

24 часа  стр. 1


Социалните мрежи фейсбук и инстаграм се включват в опитите да се ограничи пандемията от морбили, като слагат своеобразни филтри за антиваксърска пропаганда.

Ако някой чете или публикува нещо за ваксините, ще му се отваря прозорец, който ще го насочва към сайта на СЗО с достоверна информация по темата.

Епидемии сред неваксинирани групи има в целия свят, в резултат, на което още четири европейски държави изгубиха статута си на „свободни“ от този. вид дребна шарка. Болестта се е завърнала в Албания, Чехия, Гърция и Великобритания.

Дезинформацията за ваксините беше обявена от СЗО за основна заплаха за здравето в световен мащаб.

Фейсбук и инстаграм с нова функция срещу дезинформацията за ваксините

24 часа  стр. 42


Фейсбук и инстаграм въвеждат нова функция за борба с разпространението на анти ваксиналната дезинформация. фейсбук, която е собственик на инстаграм, обяви, че изскачащи прозорци ще се появят в платформите на социалните медии, когато потребител търси съдържание, свързано с ваксина, посещава групи и страници, свързани с ваксина, съобщи Си Ен Ен.

Ако потребителят използва мрежите от Съединените щати, изскачащият прозорец ще го свързва с центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) за достоверна информация за ваксините. Ако потребителят е извън САЩ, ще ги насочва към информацията на сайта на Световната здравна организация.

CDC похвали последния ход на фейсбук за спиране на разпространението на невярна информация, разпространнявана чрез нейната платформа.

„Знаем, че родителите често се обръщат към социалните медии за намиране на здравна информация и за връзка с други родители. Може да бъде обаче трудно да се ориентират какви са истинските факти и кои са достоверните източници на информация – заявява говорителят на CDC Кристен Нордлунд. – Борбата с митовете за ваксините и дезинформацията е споделена отговорност и ние аплодираме тези усилия.“

Новата функция стартира на фона на подем на епидемията от морбили, която засегна и Съединените щати, достигайки до 1200 потвърдени случая в 31 щата. Епидемии сред неваксинирани групи има в целия свят, в резултат на което още четири европейски държави изгубиха статута си на „свободни“ от този вид дребна шарка. Болестта се е завърнала в Албания, Чехия, Гърция и Великобритания, като това е само върхът на айсберга. Държавите се обявяват като свободни от морбили, когато в рамките на 12 месеца в конкретна географска област няма ендемично предаване.

Експертите по обществено здраве посочиха антиваксиналното съдържание онлайн като основен фактор за недоверие към имунопрофилактиката и откази от поставяне на ваксини срещу предотвратими с тях заболявания като морбили.

Дезинформацията за ваксините беше обявена от СЗО за основна заплаха за здравето в световен мащаб, която може да ликвидира постигнатия за десетилетия напредък в борбата с предотвратимите болести. Много инвалидизиращи и смъртоносни заболявания могат да бъдат ефективно предотвратени чрез ваксини. А начинът, по който можете да кажете убедително, че нещо е невярно, е да можете да посочите истинските факти и данни. И ние искаме този дебат да се случи – така, че хората да се образоват и да разберат, че зад ваксинопрофилактиката стоят научни доказателства, коментира директорът от фейсбук Шерил Сандберг.

***

Октомври 2018 г. Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев се ваксинира публично срещу грип, а ръководителят на офиса на СЗО в България д-р Скендер Сила е запретнал ръкав и чака реда си. Те са част от все по-разширяващата се фупа на лидери на мнение по здравни теми у нас, за които е и лична кауза разпространяването на надеждна информация за ваксините. Доказват го с активността си в публичното пространство, в медийни интервюта, позиция в социалните мрежи и личен пример.

Работим за осигуряване на качествени грижи за българските пациенти

Труд  стр. 4


„Усъвършенстването и непрекъснатото надграждане на знанията и уменията на нашите лекари и специалисти означават още по-качествени и съвременни грижи за българските пациенти“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си с президента на Световната медицинска организация проф. Леонид Айделман и президента на Югоизточноевропейския медицински форум доц. Андрей Кехайов. Проф. Айделман е в София, за да участва в Десетия международен медицински конгрес, организиран от Югоизточноевропейския медицински форум. Премиерът подчерта, че правителството подкрепя необходимостта от реформиране и оптимизиране на здравеопазването у нас с цел осигуряване на лечение на европейско ниво.

Бизнесът губи от болни работници

Труд  стр. 14


Бизнесът у нас търпи сериозни загуби от болни работници и тези загуби ще растат през следващите 5 години. Това заяви Анелия Горгорова, член на Българската асоциация за управление на хора. Тя посочи, че в следващите пет години делът на болните ще расте и на бизнеса ще му се налага да заделя повече средства в бюджета си, за да си осигури здрави служители. „Стресът няма да намалява, той ще се увеличава“, категорична беше Горгорова.

Едва 8 на сто от българите са диагностицирани, че страдат от депресия, на реалните данни сочат, че засегнати от това заболяване са поне 1 млн. души у нас, допълни тя.

Причините за депресиите и професионалното прегряване на работното място, по думите на Горгорова, са работно претоварване, неудовлетвореност, стрес, проблеми в работната среда с конфликти, недооценяване и непредсказуемост на средата.

Няма статистика колко хора излизат от сферата на трудовата си ангажираност заради депресии и професионално прегряване. По думите на Горгорва обаче, ако процентът хора на годишна база е сериозен, може да се каже, че дори да остават на работното си място, то те не са достатъчно работоспособни.

Менингит уби момче на 6 г.

Детето живеело в Белгия, дошло си в Омуртаг за ваканцията

Красимир КРУМОВ

Телеграф  стр. 5


Момченце, на 6 години, е починало от менингит в МБАЛ – Търговище.

Новината потвърди директорът на болницата д-р Иван Светулков. Аутопсията трябва да установи вида на заболяването и ще се прецени дали има опасност за лицата от обкръжението на детето, тъй като при някои видове менингит заболяването може да е опасно и за контактните.

Гурбет

От РЗИ в Търговище съобщиха за вероятен случай на менингит при дете още на 27 август т. г. Момченцето било от Омуртаг, но живеело със семейството си в Белгия, където работят родителите му, и през летните месеци се връщало в България. На 22 август т. г. детето се почувствало зле. Откарали го в болница с висока температура, зачервено гърло, настъпили припадък и гърч, след което малкият пациент изпаднал в безсъзнание.

Диагноза

След снемане на анамнеза от близките и уточняване, че момчето не е ухапано от кърлеж или някакво друго насекомо, което би могло да доведе до подобна симптоматика, тежката клинична картина насочила лекарите към диагнозата менингоенцефалит. Взети били всички проби за допълнителни изследвания.

Въпреки започналото лечение на 5 септември състоянието на пациента се влошило. „Детето е починало в ранните часове. Предстои да се направи аутопсия, за да се установи със сигурност какъв е видът на заболяването“, коментира д-р Иван Светулков. Това е първият случай на пациент с менингоенцефалит в Търговищка област за тази година.

Премиерът хвали лекарите ни пред светило в медицината

Телеграф  стр. 6


Усъвършенстването и непрекъснатото надграждане на знанията и уменията на нашите лекари и медицински специалисти означава още по-качествени и съвременни грижи за българските пациенти. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с президента на Световната медицинска организация проф. Леонид Айделман и президента на Югоизточноевропейския медицински форум доц. Андрей Кехайов. Борисов подчерта, че българското правителство подкрепя нуждата от реформиране и оптимизиране на здравеопазването у нас с цел осигуряване на лечение на високо европейско ниво. Световната медицинска организация представлява близо 9 милиона лекари по света в повече от 100 държави.

Правят музей на 140-годишна варненска болница

Добромир РАДУШЕВ

Телеграф  стр. 8


Сградата на старата „Патоанатомия“ във варненската МБАЛ „Света Анна“ ще бъде превърната в „Музей за историята“ на най-старото лечебно заведение в региона. „Морският Пирогов“, както често наричат болницата, тази година навършва 140 години от създаването си, а от около 2 години е в процес на интензивно модернизиране и преобразяване. „Стартирахме с ремонти на всички отделения и клиники – както на тези, които работят, така и на тези, които не работят директно с пациенти. Сега на дневен ред вече са общите части – асансьори, площадки, градинки и кътове за отдих“, коментира изпълнителният директор на МБАЛ „Света Анна“, д-р Красимир Петров.

Борят паркинсон с йога на смеха

Добромир РАДУШЕВ

Телеграф  стр. 8


Един час йога на смеха в подкрепа на болните от паркинсон подготвят във Варна. „Йога на смеха е един много приятен и физически ненатоварващ метод, който съчетава йога дишане, отпускане, леки упражнения за разтягане и много смях. Целта на събитието е да се предостави възможност хората, засегнати от болестта, да се посмеят и разтоварят в приятна атмосфера“, казва ръководителят на събитието Добринка Тотева. Болестта на Паркинсон е прогресивно неврологично заболяване, което засяга около 15 000 души в България.

Ръстът на БВП достигна 3,5%

Монитор  стр. 5


БВП достигна 29 107 млн. лв. по текущи цени през второто тримесечие на годината, показват предварителни данни на НСИ. Преизчислен в евро, БВП е съответно 14 882 млн., като на човек от населението се падат 2 128 евро. Така сезонните данни показват растеж от 3.5 на сто на БВП в сравнение със съответното тримесечие на предходната година и 0.8 на сто спрямо първото тримесечие на 2019 година.

„Имаме растеж от 3,5 % на БВП. Призовавам и другите политици да не бъдат толкова черногледи, а да се опитат да допринесат за растежа на българската икономика“, коментира във Фейсбук новината премиерът Бойко Борисов. И написа още: „Ние, като управляващи, непрекъснато полагаме усилия животът на хората в

България да става по-добър.“.

Междувременно Борисов се срещна с президента на Световната медицинска организация проф. Леонид Айделмане, който пристигна у нас, за да участва в Десетия международен медицински конгрес, организиран от Югоизточноевропейския медицински форум. „Усъвършенстването и непрекъснатото надграждане на знанията и уменията на нашите лекари и медицински специалисти означават още по-качествени и съвременни грижи за българските пациенти“, заяви по време на разговора премиерът. И подчерта, че българското правителство подкрепя необходимостта от реформиране и оптимизиране на здравеопазването у нас с цел осигуряване на лечение на високо европейско ниво.

Менингит уби момче на 6 години в Търговище

Красимир КРУМОВ

Монитор  стр. 6


Момченце, на 6 години, е починало от менингит в МБАЛ – Търговище. Новината потвърди директорът на болницата д-р Иван Светулков.

Аутопсията трябва да установи вида на заболяването и ще се прецени дали има опасност за лицата, която са контактували с детето, тъй като при някои видове менингит заболяването може да е опасно и за контактните. От РЗИ в Търговище съобщиха за вероятен случай на менингит при дете още на 27 август т. г. Момченцето било от Омуртаг, но живеело със семейството си в Белгия, където работят родителите му, и през летните месеци се връщало в България. На 22 август т. г. детето се почувствало зле.

Откарали го в болница с висока температура зачервено гърло, настъпили припадък и гърч, след което малкият пациент изпаднал в безсъзнание. След снемане на анамнеза от близките и уточняване, че момчето не е ухапано от кърлеж или някакво друго насекомо, което би могло да доведе до подобна симптоматика, тежката клинична картина насочила лекарите към диагнозата менингоенцефалит

Взети били всички проби за допълнителни изследвания. Въпреки започналото лечение на 5 септември състоянието на пациента се влошило.

„Детето е починало в ранните часове. Предстои да се направи аутопсия, за да се установи със сигурност какъв е видът на заболяването“ – коментира д-р Иван Светулков. Това е първият случай на пациент с менингоенцефалит в Търговищка област за тази година.

95 са случаите на вирусните менингити от началото на годината в нашата страна, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Броят на случаите е с 35 повече в сравнение с миналата година

Това са възпаления на централния мозък, причинени от вируси, тежки състояния със загуба на съзнание, силно главоболие и схващане на врата.

Нашенският комар пренася западнонилската треска. Другият вид са папатаците, които пренасят треска, наречена „Тоскана“.

В случай на установени симптоми да се потърси незабавна медицинска помощ в неврологично отделение, съветват медици. През тази година у нас няма доказан случай на западнонилска треска, но пикът на болестта се очаква в края на август и началото на септември, прогнозира неотдавна шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Над 65% от смъртните случаи на възрастни у нас били предотвратими

Монитор  стр. 6


В България 65,1 на сто от смъртните случаи при хора на възраст до 75 години са предотвратими. Това показват данни, представени днес от Европейската комисия, цитирани от БТА. Уточнява се, че 35,4 на сто от смъртните случаи у нас може да бъдат избегнати, а в 29,7 е имало възможно лечение. Най-лоши са показателите за Румъния, където 80 на сто от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени. Данните от 2016 г. показват, че в ЕС 1,2 милиона души са подлежали на лечение, но са изгубили живота си.

Всеки трети смъртен случай в ЕС не е бил неизбежен, като най-често спасение е имало за страдащите от сърдечни и дихателни заболявания, както и някои видове рак. Данните сочат, че най-голяма вероятност болните да преборят страданието с лекарска грижа има във Франция, Белгия, Дания и Холандия, а най-рядко това се случва в Румъния, Словакия, Литва, Малта, България и Латвия.

Разходите за здравеопазване у нас са около средното за ЕС

8 на сто от БВП отиват за сектора, но само половината са публични пари

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


България е на 16о място в ЕС по разходи за здравеопазване, сочат последните данни на Евростат – за 2016 г. С 8.2 на сто от брутния вътрешен продукт, заделяни за сектора, страната е сред първенците сред източните държави в съюза. Проблемът обаче е, че официалните данни сочат, че през 2016 г. публичните разходи за здравеопазване у нас са били около 4.5% от БВП, т.е. останалите почти толкова средства са били плащани лично от джоба на гражданите.

Най-много за здравеопазване като процент от БВП отделя Франция 11.5%. Следващите найвисоки коефициенти са в Германия (11.1%) и Швеция (11%). Процентът в България – 8.2, е съпоставим с Гърция – 8.3%, и Словения (8.5%), които са и единствените страни от Източна Европа пред нас по този показател. След нас са Ирландия 7.4%, и още 11 държави членки, като Румъния е с най-ниското съотношение (5%). Въпреки че Люксембург има второто най-ниско съотношение на разходите за здравеопазване спрямо БВП (6.2%), това е отражение на високия БВП В държавата, отбелязват от Евростат.

В целия ЕС като цяло се изчислява, че разходите за здравеопазване през 2016 г. възлизат на 9.9% от БВП.

Като отделяна сума на човек от населението обаче България е на опашката. Страната ни е на предпоследно място с 556 евро на човек, като по-ниски са били само в Румъния – 432 евро на човек, сочат данни на Евростат, цитирани от Инвестор.бг. все пак между 2011 и 2016 г. разходите за здравеопазване у нас са се увеличили с 34.4% и през 2016 г. са възлизали на почти 4 млрд. евро, отбелязват от статистическата служба. Това обаче значи, че става дума само за публични разходи, т.е. плащаното от здравната каса.

Разходите за здравеопазване са били най-високи в Люксембург с 5600 евро на човек от населението, Швеция с 5100 евро на човек и Дания с 5000 евро на човек. Сред 19-те страни, за които са налични данни, само Гърция и Кипър са регистрирали спад на разходите за здраве между 2011 и 2016 г., сочат данните. Най-голям ръст е отчетен в Естония с 45.3%, а още пет страни членки – Румъния, България, Литва, Люксембург и Германия, са отбелязали повишение с над 20%.

България продължава да е начело на класацията за разходи за здравеопазване от джоба на гражданите. Процентът, който те поемат за лечението си у нас, е 46.5 на сто от всички разходи за сектора. Данните са за 2017 г. и сочат лек спад спрямо рекордните 47.9% от 2016 г. След нас е Кипър с 44 на сто лични разходи, близо до южната страна е и Латвия с подобни данни. Лидер е Франция с 9 на сто лични разходи.

СМЪРТНОСТ

В България 65.1 на сто от починалите хора на възраст до 75 години са можели да живеят още, тъй като смъртта е била предотврати ма, показват данни на Евростат, отново за 2016 г. Това е под средното за

ЕС – в съюза е можело да бъдат избегнати 68% от смъртните случаи. Най-лоши са показателите за Румъния, където 80 на сто от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени. Данните сочат, че най-голяма вероятност болните да оцелеят от лечими болести има във Франция, Белгия, Дания и Холандия, а най-рядко това се случва в Румъния, Словакия, Литва, Малта, България и Латвия.

Безплатни прегледи за бременни в УМБАЛ „Софиямед“ през септември

Стандарт  стр. 32


На 18 и 25 септември екипът на отделението по Акушерство и гинекология на УМБАЛ „Софиямед“ ще провежда безплатни прегледи за бременни.

Бременните жени ще могат да се възползват от ултразвуковпреглед и диагностика на начална бременност в приемен кабинет в отделението от 16:00 до 19:00 часа.

Кампанията дава старт на новия сезон на безплатното Училище за родители, чиято първа лекция на тема „Нормалното раждане , водена от д-р Денислава Иванова ще се проведе на 18 септември от 13:00 до 15:00 часа в учебната зала в сектор Г на лечебното заведение.

Всички бременни жени, желаещи да запишат час за преглед, трябва да се обадят на телефоните на регистратурата 02/46500 00 и+359 895 555 444.

Предварително записване за лекциите на Училище за родители не е необходимо.

Болница „Вижън“ прегледа очите на деца с нова техника

Стандарт  стр. 32


„Добър успех с добро зрение“ е мотото, под което премина тазгодишната инициатива на очна болница „Вижьн“, по повод новата учебна година. Благородната инициатива бе организирана от очните лекари в клиниката с цел популяризирането на редовните профилактични прегледи на детското зрение.

Благодарение на съвременната апаратура и професионализма на екипа от лекари, детският очен преглед се провежда по нов, съвременен стандарт, без да е необходимо децата и техните родители да се сблъскват с дискомфорта от разширяване на зениците и поставянето на неприятни и „щипещи“ капки. Децата преминават през кабинетите за преглед и диагностика, придружени от самите лекари и родителите си.

05.09.2019

Национални телевизии

Близо 1 млн. българи страдат от депресии или така нареченото професионално прегаряне.

БНТ, Новини в 20.00 часа


Близо 1 млн. българи страдат от депресии или така нареченото професионално прегаряне. Данните са на Асоциацията за управление на хора. В това от Стопанската камара виждат сериозен проблем и ще търсят решение.

Репортер: Апатия на работното място, умора, която не изчезва дори след продължителен сън, изблици на гняв към колеги, неефктивност, страх от провал, са част от признаците на професионалното прегаряне или т.н. бърнаут. Според Асоциацията за управление на хора 8% от българи страдат от депресии или професионално прегаряне. Причината за това съвременно заболяване се дължи на работната среда, твърдят експерти по човешки ресурси.

Анелия Горгорова: На първо място работно претоварване, на второ – когато има конфликти, токсичност и т.н., промяна в средата, непредсказуемост – т.е. всеки ден се сменят приоритетите и ние търсим как да ги компенсираме.

Репортер: Според специалистите по човешки ресурси промяна в мениджмънта е първата стъпка за справяне с професионалното прегаряне, а на 18 и 19 септември в Българската стопанска камара, заедно с работодателски организации, ще търсят трайни решения на проблема.

Разговор с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Нова телевизия, Плюс-минус


Водещ: Плюс-минус продължава на полето на здравната тема. Тема, която касае абсолютно всички български граждани, а именно как се развива здравеопазването. Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС, ни гостува. Добре дошли, г-н Маджаров.

Д-р Иван Маджаров: Добре заварили.

Водещ: Ако искате от по щекотливата част да почнем нашия разговор. Тази проверка на Върховната административна прокуратура, която оповести и констатира 4500 нарушения в договорите със Здравната каса. Притеснения, че по този начин се точи тя, притеснения, че се злоупотребява и с пациентите. Вие поискахте среща с прокуратурата. Малко да ни осветлите докъде стигнаха нещата.

Д-р Иван Маджаров: Да, точно така. По наша инициатива, на ръководството на БЛС, ще се проведе среща с главния прокурор в следващата седмица. Темата е точно тази – многократно се извеждат в публичното пространство данни за нарушения, многократно имаме случаи на насилие върху лекари.

Водещ: Това е вследствие на негативизма.

Д-р Иван Маджаров: Има изграден механизъм, по който да се реагира в тези случаи. Но това, което на нас ни прави впечатление, че не стига до обществото след това информация какво се е случило след това. 4000 нарушения. Важното е да знаем след това колко има наказани, на колко е отнето правото да практикуват, прекратените договори с касата, колко от тези обвинения са паднали след обжалване, защото все пак в нашата държава всеки може да обжалва една констатация. Защото в противен случай се насажда негативизъм към цялото съсловие.

Водещ: Вие в БЛС, и в други интервюта сте казвали, че със сигурност има подобни нарушения. По какъв начин трябва и може да се преборим с тези неправомерни доплащания, с искането на допълнителни средства от лекари, за да може наистина тази част, която злоупотребява, да не води до една цялостна негативна картина върху всички лекари.

Д-р Иван Маджаров: Разбира се, че има такива доплащания. И ако трябва да погледнем от другата страна, причина за тези доплащания са не само желанието на някой да злоупотреби с пациента, който в момента е в ръцете му. Причината е, че до голяма степен медицинските дейности в нашето здравеопазване не са остойностени правилно. Те са недофинансирани. И когато са недофинансирани, изпълнителят винаги ще търси някакъв начин. А в случая това е най-некоректният начин. Идва болен човек, на него му е известно от това, което знае от публичното пространство, че всичко трябва да е безплатно, а там го атакуват с предложение да плати нелепи, меко казано, неща, от рода на лукс, по-добри хигиенни условия, което според мен априори е задължение на лечебното заведение да бъде комфортно, хигиенно издържано и т.н.

Водещ: Добре, значи има някакъв философски проблем, който е заложен в концепцията в самото начало. Сега при преговорите за Националния рамков договор могат ли да се изчистят тези остойностявания? И всъщност как може да се оправи проблемът, за да не плащат пациентите?

Д-р Иван Маджаров: Аз вярвам, че е възможно. Въпросът е да спрем да си завираме главата в пясъка и да твърдим, че всичко е безплатно, само защото сме го нарекли безплатно за пациентите. По-скоро трябва да видим наистина колко струва. И колко струва, така че да задържим и лекарите, и специалистите по здравни грижи в България. Да не чувстват те необходимостта да напуснат, за да могат да практикуват така, че да издържат своите семейства. Само тогава ще бъдем коректни към обществото и към пациентите, защото в противен случай е ясно, че някой трябва да плати тази разлика. Не можем да твърдим, че лекар или медицинска сестра ще продължат да живеят – защото има места, в които живеят със заплати, които са под средната за страната.

Водещ: А кой и защо си заравя главата в пясъка за проблеми, които са от първостепенна важност за всички граждани?

Д-р Иван Маджаров: В България имаме голям проблем с нежеланието да кажем истинските неща, да говорим по-скоро популистки. Защото е по-добре да чуят отсреща, че, видите ли, ние сме осигурили всичко за вас и то е безплатно. Това е добре, когато го кажеш в момента. Лошо е, когато индивидуалният човек отиде и се сблъска с проблема. Затова ние като организация смятаме, че нашата роля е да казваме – ние не сме обвързани политически и не е нужно да говорим политически коректно. Нашата роля е да казваме точно това, че наистина не е дофинансирано, че парите, които се – да, всяка година се повишават средствата, които се заделят за здравеопазване, но все още те са най-ниските в Европа на глава от населението.

Водещ: Просто казвате, че нещата трябва да минат, може би дори през повече пари или решаването на проблема с т.нар. надлимитна дейност, за това как болници лекуват хора, предоставят някаква услуга, минава се определеният договорен лимит и в следващия момент се натрупват задължения. Ще бъдат ли изплатени те от страна на държавата?

Д-р Иван Маджаров: Това е другият парадокс – в система, в която на всички е ясно, че заплатите са най-ниски в Европа – на специалистите по здравни грижи, на голяма част от лекарите, защото не мога да твърдя, че няма и лекари, които получават достойни високи възнаграждения – да си позволим в продължение на 3-4 години неща, които са направени за здравето на пациенти, лекувани са пациенти, оперирани са, повечето от тях по спешност, транспортирани са с линейки до болниците, да не бъдат заплатени с твърдението, че това нещо е незаконно. Само преди месец съдът каза, че не е незаконно и трябва да започне изплащането на тази дейност.

Водещ: Тази година ще има ли преразход за болничната помощ?

Д-р Иван Маджаров: За щастие за първи път тази година не се очертава преразход в нито едно перо. Дори нещо повече – в болнична помощ очакваме да има и неусвоени средства, затова ние използваме този момент, тези пари, които е гласувал парламентът миналата година за болнична помощ, а и за другите дейности, и не са усвоени, трябва да отидат за заплащане на тази незаплатена в миналото дейност. Няма никакъв проблем да се случи, защото в противен случай ще имаме момент, в който ще трябва да платим и съдебни разноски, и лихви, а тези пари са отново от здравноосигурителни вноски.

Водещ: Защото видяхме, че определени болници водят дела и те реално ще си вземат парите. Но другите, които не водят дела, може да не си ги вземат. И вие казахте от там, от останалото като излишък, да се плати на всички.

Д-р Иван Маджаров: Да. Ние не искаме нови пари, не искаме актуализация на бюджета. Ние искаме парите, които не са усвоени, да отидат за заплащане на тази дейност, защото за нея вече са похарчени пари.

Водещ: То се натрупват като задължения. Добре, за да останат тези добри специалисти, пък и сестрите, които извършват една много тежка действително, дори физически понякога… Те протестират на 11 септември, нали така? Как да се увеличат тези пари? Един път правителството даде, ако не ме лъже паметта, 30 милиона. Сега какво е разковничето?

Д-р Иван Маджаров: Знаете ли, това е достойно поведение. Всеки има право да протестира за достойно и справедливо заплащане. Различията ни в нашата позиция с позицията, изразена от организаторите на протеста, са тези, че вече от доста време, повече от 20 години, в България няма връзка между това да вземе министерството решение какви да бъдат заплатите на медицинските сестри и на лекарите и съответно да ги осигури с бюджет. Ние работим в съвсем други условия за финансиране на здравната система. И затова настояваме, че тези протести, този обществен и съсловен натиск трябва да бъде насочен към формирането на бюджета, който се отделя за здравеопазване. Защото само през него ще дойдат средства, с които да се осигури по-високо заплащане. В противен случай на какво ще станем свидетели? Да речем, двойно се вдигат заплащанията на всички работещи в системата. Лечебните заведения нямат необходимите средства като приходи, съответно трупат дългове или фалират.

Водещ: А от гледна точка на колективните трудови договори, където виждаме, че само част от лекарите и медицинските сестри, най-вече, успяват да го направят фактически, а други не.

Д-р Иван Маджаров: На места това е невъзможно поради ниските приходи на самото лечебно заведение. То ще доведе буквално до ликвидация на болниците в Северозападна България. А когато тази болница изчезне, тогава не само, че няма високи заплати, а няма заплати изобщо.

Водещ: Въртим се в омагьосан кръг, но важното е, че има светлина в тунела. Има и решения, почва да има и диалог. Да се надяваме, че ще го постигнете.

Д-р Иван Маджаров: Ако трябва да кажа с няколко думи, основното е това – да се запушат всички дупки, всички заедно трябва да участваме в това чрез единна информационна система, чрез контрол върху всички, които си позволяват да злоупотребяват. И да си признаем, че наистина трябва да се заделят повече средства, защото нашата страна на глава от населението заделя най-малко.

Водещ: Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Момче на 6 г. почина в болницата в Търговище въпреки започналото лечение

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Момче на 6 г. почина в болницата в Търговище въпреки започналото лечение. Съмненията са за мениногоенцефалит, но до момента не са пристигнали резултатите от пробите в националната референтна лаборатория. Ако диагнозата бъде потвърдена, това ще бъде първият случай за годината в област Търговище.

Национални радиа

Кирил Ананиев: Работим върху оптимизиране на здравноосигурителния модел

БНР


Министерството на здравеопазването работи върху здравноосигурителния модел с идеята да се оптимизира така, че да осигури най-доброто лечение на гражданите. Това каза здравният министър Кирил Ананиев:

„Министърът на здравеопазването не закрива болници. Той е длъжен да осигури модел на функциониране и структуриране на здравния сектор, който да е ефективен и да работи за своите граждани. Затова в момента ние работим върху здравноосигурителния модел, но не с идеята да закриваме, а с идеята да оптимизираме тази мрежа, която да дава най-доброто лечение на гражданите. Възможно е да се стигне и до такова нещо, но не стихийно, а на базата на реалните потребности на хората от медицинска помощ“.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 06.09.2019