Няма нова медицинска техника по света, която да не сме купили, обясни Борисов на кардиолози

24 часа  стр. 6


„Няма нещо ново в медицинската техника, което да е излязло по света, и в България да го няма. За радост има и кой да я управлява в лицето на много добре подготвени български хирурзи и техните екипи в сферата на гръдната, сърдечната и съдовата хирургия. Благодарение на професионализма ви, хората не само оцеляват от този страшен бич, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа.“

Така премиерът Бойко Борисов откри в София конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия, в който участват водещи хирурзи от над 40 държави. Това събитие е голямо признание за страната ни, а фактът, че президент на асоциацията до есента на 2020 Т. пък ще бъде директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, го допълва, посочи премиерът.

Правителството има немалък принос за развитието на медицината, защото „години наред отделя милиарди за здравеопазване – над 8% от БВП“, каза още Борисов.

Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в света, а преодоляването им е съвкупност от фактори, затова на национално ниво Министерството на здравеопазването непрестанно работи да усъвършенства възможностите за превенцията, профилактиката и лечението им, каза пък здравният министър Кирил Ананиев. За първи път се въвеждат правила за добра медицинска практика на нормативно ниво, а първите промени ще са именно в кардиохирургията, посочи той.

Важни за успеха на новите правила за добра медицинска практика били подкрепата на водещите специалисти и организации по кардиология в България и примерът на световните светила и утвърдените от тях успешни практики в тази сфера, обясни министърът. Споделянето на най-новите достижения в кардиологията по време на конгреса ще даде огромен тласък за прогреса на тази област на медицината, допълни Ананиев.

20% от алкохолиците спират с метод от 12 стъпки

От септември лекуват в психиатрията в „Суходол“; Ще се прилага и за други зависимости

Митьо МАРИНОВ

24 часа  стр. 1


Най-успешният метод за лечение на зависимости от началото на септември се използва и у нас. Специалистите в Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм въведоха програмата „Минесота“, която е от 12 стъпки.

Статистиката я посочва като най-ефективния метод за лечение на алкохолизъм, защото 20% от зависимите се отказват от пиенето. Клиниката в „Суходол“ е първата у нас, която започва да използва програмата.

Между 30 юни и 4 юли полски социални терапевти идват у нас, за да проведат 5-дневно обучение сред лекарите и медицинските сестри в Държавната психиатрична болница. В обучението участват също и специалистите от превантивно-информационните центрове от различни градове в България.

С метода „Минесота“ лекуват алкохолизъм в „Суходол“ – 20 на сто е ефективен

Въвежда се от началото на септември – полски специалисти показали на българските си колеги как да го прилагат

Митьо МАРИНОВ

24 часа  стр. 2-3


От началото на септември в България навлиза най-успешният модел за лечение на зависимости – „Минесота“. Той се въвежда от специалистите на Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм (ДПБЛНА).

Между 30 юни и 4 юли полските социални терапевти Анна Швед и Анджей Майгер бяха у нас, за да проведат 5-дневно обучение на лекарите и медицинските сестри в Държавната психиатрична болница. В стационарния блок „Суходол“ в някои групи за алкохолно зависими новият за България метод за лечение се тества още от началото на август. Това обяснява директорът на ДПБЛНА д-р Владимир Николов. През обучението преминават и специалистите от Превантивно-информационните центрове от различни градове в България.

Статистиката показва 20% успеваемост при лечението с програмата „Минесота“. При нея се работи в групови сеанси, но се използва и индивидуален подход към пациента. Всеки лекуващ се има свой терапевтичен план, който е съобразен с целите и възможностите му. Това води до по-добро себеопознаване и според специалисти именно на това се дължи високият процент ефективност.

В „Минесота“ се изпълняват различни задачи, които трябва да се представят пред групата. Най-често са в писмен вид като домашно. В тях пациентите трябва да опишат дневните си преживявания подобно на дневник и да направят наблюдения върху реакциите си.

Особеност е, че сред лекуващия екип има член, който е възстановяващ се зависим с дълга ремисия – поне 2 години.

Той е обучен допълнително за консултант.

Програмата „Минесота“ е създадена през 1946 г. в болница в щата

Минесота. Идеята за нея е на двама специалисти -единият психолог, а другият психиатър, които навярно са били алкохолици в процес на лечение. Те комбинират похватите на групите на анонимните алкохолици и знанията, които са натрупали в практиката си.

Включват в терапията индивидулния подход към всеки пациент и участието на семейството. Постепенно програмата започва да се разпространява из цяла Северна Америка, а по-късно и в Европа.

Днес тя се използва в цял свят, като е най-силно застъпена в САЩ. Много е популярна и в Полша, където навлиза през 80-те години. Интензивното лечение с „Минесота“ в клиника протича в рамките на 28 Дни.

Холивуд дори прави филм със Сандра Бълок „28 дни“, в който показва методите на популярната програма за лечение. В него героинята на актрисата е алкохолно зависима, която попада в клиника, след като разваля сватбата на сестра си и катастрофира със сватбената лимузина.

Въпреки че е създаден като програма за справяне с алкохолизма, моделът „Минесота“ се прилага при всякакъв вид зависимости. Не само към пристрастяващи вещества като наркотици, но и поведенчески пороци като хазарт, шопинг, работохолизъм и секс. Програмата няма твърди правила и търпи леки изменения през годините.

Възприема се дори като философия, която разглежда зависимостите като болестно състояние и се позовава на т.нар. Програма на 12-те стъпки на Анонимните алкохолици. В нея зависимите трябва да „извървят“ пътя от 12 стъпки, като започнат с признанието, че са безпомощни пред алкохола. Преминава се през смирение, търсене на помощ от семейството, извиняване на наранените заради порока хора и достигане до пълно излекуване и опит да се помага на други зависими.

Директорът на Държавната психиатрична болница д-р Владимир Николов: В цял свят расте броят на зависимите заради стреса и отчуждението

24 часа  стр. 2-3


– Д-р Николов, каква терапия ползвахте преди „Минесота“?

– Преди терапията ни беше подобна, но „Минесота“ се отличава с това, че се работи в групи и се предлагат алтернативи за решаване на емоционалните проблеми. Има много елементи около когнитивно-поведенческата психотерапия. Всеки ден се правят срещи от сутрин до вечер в клиниката „Суходол“. Понякога се събират по 20 души и продължава по час и половина.

– Този метод е нов за България. Как решихте да го въведете?

– Миналата година бях във Варшава в център за обучение, който двама поляци водят. Запознах се с тях. Програмата е американска, но във Варшава е центърът за обучение за Югоизточна Европа. Предложих им да дойдат в България и да обучат нашия екип. Съгласиха се веднага.

– Още от август сте започнали да прилагате частично програмата. Какви са резултатите до момента?

– По-добри са, отколкото преди. От 100 души 20 се отказват да пият. Другите рецидивират, но ако пак влязат в програмата, 20% от тях трайно спират да пият. И така за 10 години например всичките 100, минавали през програмата, ще спрат да пият. Преди успеваемостта ни беше под 20%.

– Какво правят пациентите в програмата „Минесота“?

– Освен че обсъждат проблема си, пишат домашни, условно казано. Пишат какви са били преживяванията им през деня и как са се справили с емоциите си например.

– В интернет могат да се открият препарати под формата на капки, които предлагат пълно излекуване от алкохолизъм, фалшиви лекарства ли са това?

– Това са глупости. Абсолютни лъжи. Не е възможно да се излекува с капки и други такива. Това е харчене на пари на вятъра. Има медикаменти, които намаляват влечението към алкохола, но те трябва да се комбинират с терапия.

– Каква е причината много артистични личности като актьори, певци, музиканти да прибягват към чашката?

– Не само към чашката. Най-много наркотици и алкохол се употребяват точно в тези среди, а причината е големият стрес.

– Във всяка профсия има стрес. По-малко стресово ли е да си шофьор на автобус например?

– Шофьорите на автобус няма как да пият, защото ги следят много строго. Ако иска един шофьор да си загуби работата, нека пие. Всяка сутрин той минава на дрегера. Докато хората на изкуството никой не ги контролира, а работата им е доста стресираща. Животът им минава и в бохемски компании.

– Знаем за вредите, а има ли ползи от алкохола?

– Да, алкохолът няма само лоша страна. Има и положителна. Намалява стреса, повдига настроението, човек се чувства по-самоуверен. По-свити, стресирани хора употребяват точно за това алкохол, за да разчупят малко социалната си рамка за по-добро социално общуване.

– Каква най-често е причината за пристрастяване към алкохола?

– Има хора, които генетично са предразположени към тази зависимост. Дори да спрат и да не са пили от 5 години, и най-малкото изпито количество алкохол може отново да ги накара да влязат в порочния кръг. Мечтата на всеки зависим е да може да пие с мярка, но просто не може да се спре.

– Колко време е нужно, за да се появи алкохолната зависимост?

– Развива се постепенно. Процесът може да отнеме около 10 години редовно пиене. Влияят също увеличаващият се стрес, отчужденост от близките. Това води до повишаването на консумацията на алкохол в световен мащаб. В цял свят зависимите от алкохол са между 5-7%. Лошото е, че с времето се развива толеранс. Увеличава се консумацията.  Има хора, които достигат до над литър концентрат за 24 часа.

– Защо избягвате думата „алкохолик“?

– Защото алкохолната болест до 50-те години на миналия век се е възприемала като морална оценка: „Остави го този алкохолик!“. Едва през 50-те години официално алкохолният проблем влиза в международната класификация като болест, диагноза. Много малко време е минало оттогава и хората още не са се отърсили от тази негативна конотация към злоупотребата с алкохол.

– Нужно ли е да се наложат някакви ограничения на алкохола?

– Не, имало е сух режим в САЩ и какво? Алкохолът ни е съпровождал от зората на човешката цивилизация.

В Армения има археологически находки на винарна с бъчви на 4000 г. пр.Хр. Цялата християнска култура например се позовава на обичаи, свързани с алкохола.

Христос на една сватба превръща водата не в масло или мляко, а във вино. Неслучайно, когато Ной намерил суша и водата започнала да спада, първото нещо, което направил, било да посади лозе.

– Колко време може да продължи лечението от алкохолизъм?

– Цял живот продължава. Това, което е много важно за лечението на зависимостта към алкохол, е, че първо самият индивид трябва да го признае. След това да признае, че не може сам да се справи, и“, трето, да заяви, че му е необходима външна помощ. Така човекът тръгва към пътя на възстановяването. Той не трябва нито за момент в живота си да забравя, че е зависим. В момента, когато го забрави, се връща обратно.

– За какво време от лечението се преминава през физическата зависимост?

– Минава се за 5-6 до максимум 10 дни, но физическата зависимост изобщо не е проблем. Проблемът е психическата зависимост, защото тези хора не могат да се справят с емоциите си.

Това, което се прави в рехабилитационната програма, е тези хора да се научат да се справят със своите емоции. Много е важно да намерят някакъв друг начин за справяне със стреса и напрежението. Може да е някакъв спорт или хоби.

Статистика! Българите пият по 12 литра годишно, първи сме на Балканите

Домакинствата харчат по 400 лв. на година за спиртни напитки -най-евтини са у нас от целия ЕС

24 часа  стр. 3


Българите изпиват средно по 12,3 л алкохол годишно, показва международно проучване. Това ни нарежда на шесто място в света по изпит алкохол на глава от населението, а средното количеството на изпития твърд алкохол в България е 5,3 л. Според проучването естонците пият най-много – 14,3 л, а след тях с половин литър по-малко са чехите. След това застават германците и австрийците с 13 л годишно.

Алкохолът в България е бил най-евтиният в Европейския съюз през 2018 г., показват данни на Евростат, разпространени в петък. В тях са включени спиртните напитки, виното и бирата. Равнището на цените в Румъния е същото като у нас, а след това Унгария и Чехия. Ако средното равнище на цените на алкохола в ЕС е 100, у нас цената е 74 единици. На другия край в тази класация е Финландия, където индексът на алкохолните цени е 182, следвана от Ирландия, където е 177.

Според данните на Евростат българите харчат 1,7% от общите си разходи за пиене. Това са приблизително 1,2 млрд. лв., или близо 400 лв. на домакинство. Харчим с 0,1% повече от средното за Европейския съюз.

Най-много средства за алкохол заделят в Естония, Латвия и Литва.

Най-малко пък харчат испанците -под 1% от разходите.

Според Националния статистически институт близо 15% от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите веднъж в месеца са 30%. Всеки трети българин пък посочва, че не употребява алкохол.

Статистика на Световната здравна организация показва, че българите пият най-много на Балканите. След нас са румънците със средно 10 л на човек, сърбите и македонците с 9 л, гърците – със 7 л, а турците пият най-малко – едва 2 л.

Наблюдава се тенденция при намаляване на възрастта при децата, които употребяват алкохол. Често подрастващите опитват спиртни напитки още на 13 години, но предпочитано питие за тях е бирата. Това се отнася за младежите не само в България, но и в цял свят.

Употребата на лек алкохол нараства у нас през последните години. За изминалото десетилетие българинът е увеличил консумацията на бира със 7,5 л. През 2008 г. сме изпивали по 16,1 л годишно, а през 2018 г. те нарастват до 23,6 л. Въпреки това производството на пиво от малц за страната ни е намаляло през последните 10 години от 553 000 литра на 499 000 литра.

Кога „наздраве“ не е на здраве

24 часа   стр. 14


Алкохолът в България е най-евтин в Европейския съюз, показва статистиката. (Виж 3-а стр.) Това обаче не е изненадващо – цените са според доходите. В същата статистика може да се прочете, че процентът от общите разходи, които българинът харчи за алкохол, е приблизително колкото средния за Европа.

Така че нищо лошо няма в сравнително евтиния алкохол, въпросът е как се употребява. Различните нации имат различни култури на пиене.

Проблемът идва с важните въпроси при „консумацията“. Колко? Кога? Къде? Как? И с хора, които уж са възрастни и зрели, а не си знаят мярката, не си дават сметка, че не всяко време и не всяко място място е добро за почерпка, или най-лошото – не са убедени, че е абсолютно недопустимо да сядат на градус зад волана.

И дават лош пример и на децата си.

 

„Хювефарма“ – фокусирани в бъдещето!

Мисията на компанията е да повиши ефективността на глобалното интензивно животновъдство чрез качествени продукти

в. 24 часа | 07.09.2019 | 00:01

„Хювефарма“ продължава своето бурно развитие като млада и бързо развиваща се компания.

В плана за развитие са залегнали няколко основни направления, които ще дадат силен тласък, осигуряващ позицията на глобален лидер във ферментацията и ветеринарномедицинските продукти, с напълно затворен цикъл на производство.

Стратегическият план

В дейността на фирмата приоритетно са залегнали усвояване на нови инвестиции с цел увеличване на производствените мощности, разширяване на гамата продукти и укрепване на връзките с клиентите.

Основните инвестиционни планове, гарантиращи стабилно бъдещо развитие, са инвестиция в нови мощности, включваща изграждането на нови ферментационни мощности с капацитет от 3000 м3 в Пещера, строеж на нов, изграден по последна дума на техниката логистичен център със складова база, парова централа и многофункционален завод за производство на ваксини в Разград и разширяване на капацитета на ензимното производство на площадката в Ботевград.

Ще се увеличи и капацитетът за производство на антикокцидийни ваксини в САЩ.

Фокус върху разширяване гамата от продукти и тяхното приложение е друг приоритет в инвестиционната програма. Успоредно с тези процеси върви и развитие и внедряване на нови и усъвършенстване на съществуващите ензими и ваксини, антибиотици и техните алтернативи (пробиотици и фуражни добавки). Друго важно направление в развитието е засилване лидерската позиция на „Хювефарма“ като глобален производител на антикокцидийни средства с регистрация на нови продукти в Европа и света.

Маркетингът

В развитието на маркетинга е заложено да съдейства да изгради имиджа на „Хювефарма“ като фактор, който животновъдите по света трябва да познават.

Отскоро, пред клиенти се представя и проекта (AVIAPP®), информационна платформа за постоянен мониторинг на здравния статус на животните във фермите.

Усилията и в бъдеще ще са насочени върху водещите в света интегратори и експерти.

Успешна маркетингова стратегия се оказа провеждането на високоспециализирани образователни семинари за ветеринарни лекари, фермери и фуражопроизводители, локализирани в различни държави на 6 континента.

На тези профилирани по различни въдства международни ветеринарномедицински семинари в страната и чужбина се създава подходяща обстановка, в която ветеринарните лекари от десетки държави се запознават с актуални и специфични за дадения вид животни заболявания, нови медикаментозни решения. Те обсъждат и споделят своя опит. Като лектори се канят изтъкнати и общопризнати учени от университети и научни звена от цял свят, за да споделят своите знания и опит. Вече е традиция в България също да се провеждат международни семинари, които предизвикват голям интерес от страна на участниците.

Активността на фирмата в международен план е изключително широка и разнообразна. Ежегодно „Хювефарма“ участва и в международни специалзирани селскостопански изложения, панаири и научни конгреси за лечение и хранене на продуктивни животни. Организират се уоркшопове в различни точки по света, посветени на различни заболявания и средства за лечение при различните видове животни. Всички тези активности са с основен акцент към клиента. „Хювефарма“ се стреми да бъде по-близо до клиентите, да отчита техните потребности. Като оказва своята подкрепа и разбиране както на глобалните, така и за местните клиенти, „Хювефарма“ изгражда здрави и стабилни взаимоотношения.

В подкрепа на науката и обществото в България

Като отговорен пред обществото член, фирмата подкрепя науката, спонсорира издаване на книги, учебни помагала за студенти, провежадне на научни конгреси, подпомага университети за организиране на изложения, участва в залесяване и облагородяване на паркове, изгражда спортни площадки за децата, и много други регионални активности.

Мисията на компанията е да повиши производителността и ефективността на глобалното интензивно животновъдство чрез качествени продукти, произведени в ЕС (основно в „Биовет“). По този начин „Хювефарма“ ще продължи да се изкачва в класацията на световните фармацевтични компании за ветеринарни продукти.

Започнахте ли летните буркани със свинско? И преди да го ядете – пак да мине през готвене

Това е съветът на проф. Тодор Кантарджиев за свеждане до минимум на риска от ботулизъм

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 59


Хиляди буркани с месо от принудително закланите заради чумата прасета са складирани по домовете. След предупрежденията, че консервирането през лятото увеличава риска от ботулизъм, много хора смятат, че дори след спазеното правило на двукратно продължително варене на бурканите през 2 дни е по-добре месото да не чака дълго. Реално „летните“ буркани вече са в употреба.

Независимо от спазването на всички препоръки за безопасност, независимо че месото от буркана е много вкусно и студено, задължително трябва да се подложи на пълноценна термична обработка с готвене – варене, печене, преди да се яде. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология на здравното министерство.

Ботулизмът е смъртоносно заболяване, а причинителят – устойчива и коварна бактерия. Впрочем същата, която се използва за козметичните инжекции срещу бръчки и при някои медицински употреби. Не се предава от човек на човек. Ботулиновите бактерии обаче са широко разпространени. Образуват се и в безкислородни условия, което прави консервите идеално място за размножаването им и образуване на спори. Човек не може да види и помирише ботулиновия токсин, нито да усети някакъв различен вкус. Това не пречи да е една от най-смъртоносните отрови. Удря нервната система и може да доведе до парализа и спиране на дишането.

Най-честите случаи на ботулизъм са свързани с домашно консервиране. Бактерията не се развива в киселинна среда (рН по-малко от 4,6) и токсинът няма да се образува в кисели храни. Има обаче риск при повечето зеленчуци, гъби, някои плодове, всички меса, риба и морски дарове. Ако се съмнявате дали са спазени указанията за безопасно консервиране, не яжте храната. Но дори и когато сте убедени, че сте изпълнили всички предписания, за последна застраховка преди консумация сварете или изпечете месото.

Ботулизмът е заболяване, което изисква моментално постъпване в болница. Всички форми могат да бъдат фатални. Симптомите обикновено се появяват след 4 часа до 8 дни, най-често в рамките на 12-36 часа. Веднага трябва да се търси лекар при двойно виждане или замъглено зрение, световъртеж затруднено преглъщане, мускулна слабост, неясна реч.

Шанс дава незабавното започване на лечение. Разчита се на ранно прилагане на антитоксин и обдишване. Заболяването може да бъде фатално в до 10% от случаите.

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ЗА ЦЕЛИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО: ОТДЕЛЯМЕ МИЛИАРДИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Телеграф  стр. 2


Години наред българското правителство отделя милиарди за здравеопазване. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на откриването на 29-ия конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

Борисов уточни, че правителството отделя над 8 процента от БВП за здравеопазване. Той изтъкна, че са направени редица инвестиции в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света.

Борисов със задоволство посочи, че страната ни разполага с медицинска техника на световно ниво и подчерта, че „машините има и кой да ги управлява“. „Благодарение на вашия професионализъм, не само че оцеляват хората в този страшен бич, тези заболявания, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България“, обърна се още премиерът към медиците.

На форума присъства и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. „Сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори. Ето защо на национално ниво Министерството на здравеопазването непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести в България. За първи път въвеждаме правила за добра медицинска практика на нормативно ниво“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Министърът на здравеопазването подчерта, че участието на водещи хирурзи от повече от 40 държави е гаранция за високото професионално ниво и престижа на събитието. По думите му представянето и споделянето на най-новите достижения в кардиологията ще даде огромен тласък за прогреса на тази област на медицината. Кирил Ананиев поздрави и изпълнителния директор на УМБАЛ „Света Екатерина“ проф. д-р Генчо Начев, който встъпва в едногодишен мандат като президент на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

„Този избор е символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите и кардиохирурзите към вас, както и за значителния ви принос за развитието на тези специалности в международен мащаб. За нас като българи е гордост, че едно от светилата в тази област е наш сънародник“, заяви министър Ананиев.

ШЕФЪТ НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО СЪДОВА ХИРУРГИЯ ДОЦ. Д-Р ДИМИТЪР МАРКОВ ОТ БОЛНИЦА „СОФИЯМЕД“: СПАСЯВАМЕ КРАЙНИЦИ ОТ АМПУТАЦИЯ

УНИКАЛЕН БАЙПАС ИЗПРАВИ НА КРАКА 10 ДУШИ, ПО СВЕТА ИМА САМО 5 ТАКИВА ОПЕРАЦИИ. ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ СЪННИТЕ АРТЕРИИ СЛЕД ПРЕМАХНАТИ ТУМОРИ

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф, Уикенд  стр. 11


Доц. д-р Димитър Марнов, д.м. Началник отделение Съдова хирургия

Д-р Марнов завършва медицина през 1992 г. в МУ-София. След конкурс е назначен за асистентхирург в „Св. Екатерина“, където работи 14-години. 1 година е бил част от кардиохирургичния екип на болницата, а следващите 13 работи в клиниката по съдова хирургия в екипа на проф. Чирков. Придобил е две специалности по обща и съдова хирургия. През ноември 2012 г. защитава дисертация на тема „Анализ на усложненията при тромбендартеректомия на каротидните артерии. Мултимодален подход.“ Присъдена му е научна степен Доктор по обща и сърдечносъдова хирургия. От 2006 до 2014 г. работи в отделението по съдова хирургия и ангиология на „Токуда болница София“. Участва активно в екипа за бъбречни трансплантации към УБ „Аленсандровсна“ и към момента.

– Доц. Марков, разкажете ни за метода, чрез който в отделението по съдова хирургия в болница „Софиямед“ успявате да спасите крайници от ампутация. При какви пациенти може да се прилага? Нещо уникално ли е за България?

– Методите за спасяване на крайниците от ампутация са два. Единият е ендоваскуларния. Това е така нареченият неоперативен метод или безкръвна операция, както много хора го наричат. Той дава много широки възможности, защото с катетър ние можем да проникнем почти до всички артерии и ако има възможност да ги отпушим и да им направим ангиопластика. Другият метод е оперативният -това е така наречената операция байпас. Той се прилага тогава, когато не успяваме да помогнем на пациента чрез едоваскуларния метод и чрез него не могат да се коригират тромбозите. Тогава ние правим така наречените ултрадистални байпаси, които се правят на много малко места в България. Ние постигаме големи успехи при тях. Някои от ултрадисталните байпаси, които правим към клонове на стъпалната дъга са уникални. По света има съобщение само за 4 или 5 такива операции.

За радост, интервенции, направени от нас, бяха наистина успешни и спасиха от ампутация крайниците на пациенти. И в момента пациентите са в добро общо състояние със съхранени крайници.

– На колко хора успяхте да помогнете?

На повече от 10 пациента. Те все още са със съхранени крайници благодарение на тези уникални байпаси, като ние ги правим към клончета на стъпалната дъга. Такъв тип операция никой друг не извършва в България, а както казах, по цял свят има само няколко съобщение за такива операции.

– Какво е уникалното на този метод?

– Обикновено един байпас се прави от здрава артерия към друга здрава артерия. Байпаси се правят или над коляното, а ако и там има тромбоза се правят под коляното. В краен случай се правят към подбедрени артерии. Когато и те не са годни, обикновено на много места казват, че тези пациенти не подлежат на съдова реконструкция и им се предлага ампутация. Това, което ние правим, е байпас към клончета на стъпалната дъга и по този начин ги спасяваме от ампутация. Този метод се прилага при пациенти, които нямат друга алтернатива, освен ампутация. На всичките над 10 пациента им е било предложено отстраняване на крайник и то в няколко съдово-хирургични клиники в София. Този метод прилагаме от повече от 3 години. В отделението лекуваме абсолютно цялата съдова патология. Правим съдово-хирургични и ендоваскуларни интервенции като се започне от сънните артерии и се стигне до пръстите на долните крайници. И то с най-новите модерни методи, които се използват по цял свят.

При операциите на сънните артерии също имаме много големи постижения.

– Разкажете ни за тях?

– Тук също имаме уникални операции. В много случи, когато сънната артерия е обхваната от туморни формации на много места лекарите не се наемат да ги оперират и тези пациенти идват тук. До момента всичките реконструкции, които сме направили на сънните артерии са успешни. Дори от Института по Онкология избирателно ни изпращат пациенти, които да оперираме в нашата клиника. Резултатите ни са много добри и от друга гледна точка. В световен мащаб смъртността и инсултите след такива операции достигат до 3, 2 %, а при нас те са 0 % .

– Водите ли статистика колко такива пациенти сте оперирали?

– Над 15 болни с тумори, ангажиращи сънните артерии. Иначе интервенции върху сънните артерии ние правим почти всеки ден. Те са рутинни. Коригираме и патологични аномалии по тях като Кинкинг и Койлинг. При тези пациенти се получават прегъвания и завихряне на кръвотока, които в определени моменти могат да бъдат много опасни. Лошото , че на много места, дори колеги съдови хирурзи не познават добре тази патология и по тази причина не и се обръща внимание, а тя е сериозна. Понякога е застрашаваща живота на пациента и води до инсулт, затова трябва да бъде коригирана.

– Венозните заболявания се обострят през лятото. Защо не бива да ги подценяваме?

– Оказва се, че 1/3 от населението на земята страда от венозни заболявания поради анатомично несъвършенство на венозната система на човешкия организъм. И обратно- нито един бозайник, който ходи на четири крака не е засегнат от такива болести. Това анатомично несъвършенство на венозната система е във връзка с изправения стоеж на човека. Тези заболявания дават най-голям брой рецидиви през лятото в горещините. Понякога те също могат да бъдат много опасни, тъй като са свързани с образуване на тромби в дълбоките вени, които от своя страна предизвикват емболииоткъсват се, преминават през сърцето и попадат в белия дроб, което води до внезапна смърт на болния.

– Може ли нещо да бъде направено като превенция?

– Точно за това са профилактичните прегледи. Периодично организираме безплатни такива, най-често за венозни заболявания. При тях извършваме диагностика на дълбоките вени на пациентите, за да видим дали ги застрашава такъв проблем. Това нещо се прави на много места. Прави се във всички съдови хирургии. Периодът сега е важен заради горещините. Поради високите температури хората се обезводняват и стават хемоконцентрирани (най-грубо казано кръвта им се сгъстява) и имат повишена склонност към тромбообразуване, особено в съчетание със заболяване на венозната система и се получават такива емболии.

– Какви съвети бихте дали на хората?

– Много да внимават да не се обезводнят през горещите месеци. Например в Англия, когато има жеги се раздава безплатно вода на хората, за да не се дехидратират. В болница „Софиямед“ започна кампания всеки хоспитализиран да получава по литър и половина вода, за да не се обезводни в горещината. Осъмнят ли се в някакъв проблем, незабавно да потърсят лекарска помощ и то от специалист съдов хирург. Това бих ги посъветвал по отношение на венозните заболявания. При артериалните заболявания доста хора изчакват твърде много. Лошото при съдовите заболявания е, че първо те са системни и второ – прогресират. Когато човек получи оплакване от крайник, обикновено смята, че ще му мине. Обикновено обаче оплакванията не преминават, а се задълбочават. Понякога те идват твърде късно, когато е започнала да се развива гангрена, а тогава вече нищо не може да се направи. Пациентите трябва да следят състоянието на съдовете си периодично и появят ли се оплаквания, да не очакват, че ще им мине, а да търсят консултация със специалист. Навреме поставената диагноза е много важна.

***

СЪВЕТИ ОТ СПЕЦИАЛИСТА:

• Приемайте достатъчно течности и внимавайте да не се обезводните през горещите месеци

• Не подценявайте венозните заболявания, тъй като те са свързани с тромбообразуване в дълбоките вени. Тези тромби от своя страна предизвикват емболии.

• Ако ви получите оплакване от крайник, не очаквайте, че ще ви мине, а отидете на съдов хирург. Обикновено съдовите оплаквания, не отминават, а се задълбочават.

• Не изчаквайте, защото понякога хората идват твърде късно, когато е започнала да се развива гангрена, а тогава вече нищо не може да се направи.

• Следете състоянието на съдовете си периодично.

Мият 3 лечебни отделения със запаси в бидони

Телеграф  стр. 6


В бившата Военна болница са използвали запаси от вода в бидони за почистване на подовата настилка в три отделения в сградата, сред които и родилно.

До това се стигнало, след като авария на водопровода оставила на сухо центъра на Дупница. Служителите на Ви К не успели да отреагират бързо и се наложило няколко часа да работят по проблема. За съжаление подобни случаи не били изненада за местните, това е причина от години лечебното заведение да пълни бидони за всеки случай. Чести аварии на водопровода оставят без вода отделенията, които се намират там детско, двете вътрешни, неврологично и инфекциозно. И там се пълнят бидони с питейна вода, която се използва при безводие в чешмите.

Борисов: България има всичко ново в света на медицинската техника

Монитор   стр. 4


„Няма нещо излязло в света на медицинската техника и България да го няма“. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на 29-ият конгрес на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия.

Премиерът посочи, че за радост машините имало и кой да ги управлява. „Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване. Над 8% от БВП“, допълни той. По думите му сме инвестирали много в образование, квалификации, стипендии на млади учени, както и в ограден фонд и оборудване, които можели да се съревновават с най-добрите в света.

Борисов похвали медиците ни, като заяви, че благодарение на техния професионализъм не само че оцеляват хора в този страшен бич, но и максимално бързо ги връщат в тяхната семейна среда и на работа. По думите му е изключително важно да продължим да държим високия ръст на БВП, който произвежда България.

Форумът се откри в петък и ще продължи до 8 септември. Проф. Генчо Начев е президент на настоящото издание. Над 400 участници ще се включат в обсъждане на новостите в областите на сърдечната, съдовата и гръдната хирургия. Лектори ще са водещи специалисти от над 40 страни по цял свят. Като поздрави участниците, министър-председателят подчерта, че само преди месеци в залата, в която се провежда конгресът е приключило българското председателство на ЕС. Борисов отбеляза и присъствието на проф. Джеймисън, като не забрави да подчертае за светлия празник.

„Символ на заслуженото доверие на световната гилдия на кардиолозите към нас е изборът на проф. Генчо Начев за президент на Световната им асоциация“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той добави, че присъствието на проф. Джеймисън и провеждането на форума в България са оценка за работата на българските кардиохирурзи. Ананиев поздрави проф. Начев за честта да бъде президент на световната асоциация на гръдна и сърдечносъдова хирургия от тази есен до есента на 2020 г.

„Благодаря на правителството и на премиера Борисов за добрия тон и дух, в който те подкрепиха идеята за 29-ия конгрес на световното дружество на кардиохи-рурзите“, каза проф. Начев. Той благодари на проф. Джеймисън за това, че са избрали него и София и за домакини на конгреса.

„За мен е истинско удоволствие, че сред нас днес са толкова много отличени хирурзи от цял свят“, добави проф. Начев.

Той изрази увереност, че след като се запознаят с програмата, ще се проведе конгрес с ползотворни за всички срещи и дискусии. По думите му ще имат възможност да обменят знание и опит.

06.09.2019

Национални телевизии

Проф. Генчо Начев встъпва в едногодишен мандат като президент на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия

 БНТ, Новини в 20.00 часа


Изпълнителният директор на болница Св. Екатерина проф. Генчо Начев встъпва в едногодишен мандат като президент на Световната асоциация по гръдна и сърдечно-съдова хирургия. Това стана ясно на открития днес 29-ти конгрес на асоциацията.

Премиерът Бойко Борисов поздрави делегатите на конгреса, като подчерта, че правителството отделя милиарди за сектор Здравеопазване, повече от 8% от БВП. Борисов изтъкна, че правителството отпуска изключително много средства за образование, квалификация, стипендии за млади учени, за обновяване на сградния фонд и медицинското оборудване.

Бойко Борисов: Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма. Благодарение на вашия професионализъм, не само, че оцеляват хората в този страшен бич, тези заболявания, но и максимално бързо ги връщате в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно, за да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България.

Конгрес на Световната асоциация на кардиохирурзите и гръдните хирурзи.

 БНТ, Новини в 12.00 часа


Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване, над 8% от БВП. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на 29-ия Конгрес на Световната асоциация на кардиохирурзите и гръдните хирурзи.

Борисов подчерта, че е инвестирано много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света.

Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и в България да го няма, каза още министър-председателят.

Родителите настояват за национална програма за проследяване на преждевременно родените деца

 бТВ, новини в 23.00 часа


Със специална изложба на Моста на влюбените родителите настояват за национална програма за проследяване на преждевременно родените деца. Сега всяка болница предписва индивидуален план за грижи, защото липсват разписани стандарти.

Когато Станимира вижда тази снимка на редовен преглед, остава безмълвна. Очаквала не едно, не две, а цели три бебета. Заченати по естествен път.

Станимира Славчева: Моят мъж като разбра, че са три момичета, тогава беше шокиращото.

Момичетата се появяват на бял свят преждевременно.

Станимира Славчева: Александра беше 1,060 кг, Габриела беше 1,230 кг и Даная беше 1,160 кг. Сърцето ни се късаше, като ги видяхме в кувьоз толкова мънички.

Тризначките остават два месеца и половина в неонатологията.

Д-р Радка Масларска: И при трите деца се наложи да се проведе комплексна интензивна терапия, да се подпомогне дишането, да се направи медикамент за подпомагане функцията на белия дроб.

11 месеца по-късно тризначките са добре и растат здрави.

Репортер: Ти като баща за какво си мечтаеш за твоите три дъщери?

Александър Вуков: Да ги видя пораснали. Други не ми трябва. Това ми трябва.

Но защото са недоносени продължават да посещават лекари.

А целта на родителите на недоносени бебета да бъдат създадени ясни правила за проследяване на тяхното здраве. В следващите два дни тук на Моста на влюбените доброволци ще събират подписи в името на тази кауза.

От здравното министерство обясниха, че правят анализ на предложението за създаването на подобна програма и до два месеца ще излязат с конкретни резултати.

Борисов: Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Премиерът Бойко Борисов днес поздрави всички българи за деня на Съединението. Тази сутрин той и здравният министър бяха гости на Конгреса на кардиолозите.

Бойко Борисов: Да поздравя българския народ с този прекрасен празник – Съединението на България, защото на тази дата ние сме доказали на Великите сили, че българският народ може да се обедини и сам да решава своята съдба. Така че да ни е честито на всички българи. Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване, над 8% от БВП. Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и в оборудване, което мисля, че може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника, и в България да го няма.

Национални радиа

Над 8% от БВП са предназначени за здравеопазването, каза Бойко Борисов.

БНР


Съединението на Княжество България с Източна Румелия е една голяма и справедлива победа за нас, написа в профила си във „Фейсбук“ премиерът Бойко Борисов като поздрави всички българи по повод 134-тата годишнина от Съединението. Той честити и на пловдивчани за празника на техния древен, вечен, развиващ се и модерен град.

В София Борисов присъства на откриването на Конгреса на Световното дружество на кардио- и гръдните хирурзи. Пред лекари от 40 държави министър-председателят открои професионализма на българските медици. Репортерът Румяна Василева допълва.

Репортер: Над 8% от БВП са предназначени за здравеопазването, каза Бойко Борисов.

Бойко Борисов: Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и в оборудване, което мисля, че може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника, и в България да го няма.

Репортер: За радост машините има и кой да ги управлява в лицето на прекрасните и много добре подготвени български хирурзи, техните екипи, сестри, лекари, санитари, каза премиерът.

Бойко Борисов: Благодарение на нашия професионализъм не само, че оцеляват хората, но и максимално бързо ги връщат в тяхната семейна среда, а и на работа, което е изключително важно, за да продължаваме да държим високия ръст на БВП, който произвежда България.

Репортер: Според Бойко Борисов фактът, че проф. Генчо Начев ще оглави от следващата година Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия, е огромно признание за българската медицина.

В София започна 29-ия конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи

Дарик радио


В София започна 29-ия конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи. Конгресът ще е до 8 септември в НДК. Близо 1 500 гости от цял свят участват във форума. Сред тях са видни хирурзи от три специалности – гръдна, съдова и кардиохирургия. Регистрираните участници са от повече от 40 държави. Сред лекторите са и 25 от най-изтъкнатите световни хирурзи от трите специалности. Сред широкия кръг теми, които ще разгледат участниците в световния конгрес са новите технологии и иновациите в областта на кардиохирургията, спешната коронарна хирургия, гръдната и торакоскопската хирургии, неонаталната кардиохирургия, съдовата хирургия и други. Щадящата смяна на сърдечна клапа и роботизираната хирургия в областта на сърдечните операции са сред методите, които образно казано ще бъдат валидирани на конгреса в София от гилдията с мнението на топ специалисти. Домакинството е поверено на кардиохирурга проф. Генчо Начев, директор на Университетската болница Св. Екатерина и очакван нов лидер в хирургичното сдружение. Сред гостите е световноизвестното светило в областта на трансплантациите, американският професор Стюарт Джеймисън.

Българското правителство години наред милиарди отделя за здравеопазване, заяви премиерът Борисов при откриването на форума. Българското правителство години наред отделя милиарди за здравеопазване, над 8% от БВП. Инвестирахме много в образование, квалификация, стипендии на млади учени, в сграден фонд и оборудване, което може да се съревновава с най-добрите в света. Няма нещо, което да е излязло в света в медицинската техника и България да го няма, подчерта министър-председателят. На форума министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отбеляза, че сърдечносъдовите заболявания са сред водещите причини за заболеваемост в световен мащаб, а преодоляването им е съвкупност от много фактори. Затова на национално ниво здравното министерство непрекъснато работи, за да усъвършенства възможностите за превенция, профилактика и лечение на тези болести. За първи път се въвеждат правила за медицинска практика на нормативно ниво, като първите промени, които ще се въведат, ще бъдат в областта на кардиохирургията. Не бихме могли да постигнем успех в това отношение без подкрепата на водещите специалисти и организации по кардиология у нас, както и без примера на световните светила и утвърдените от тях успешни практики в тази сфера, изтъкна здравният министър.

За пети път в различни части на страната ще се проведе инициативата Капачки за бъдеще

 Дарик радио


За пети път в различни части на страната ще се проведе инициативата Капачки за бъдеще, чрез която се събират средства за кувьози в отдалечени болници у нас. Това обяви в следобедния блок на Дарик един от организаторите на кампанията Лазар Радков. За първата година и половина на кампанията са събрани и рециклирани 140 хил. кг пластмаса. Със събраните средства са закупени и дарени 11 кувьоза в 11 малки болници в страната. Чакаме шест кувьоза да пристигнат, обясни Радков. Той допълни, че се събират капачки, защото е най-лесно и може да се ангажират най-много хора.

Лазар Радков: На 29 септември между 9 сутринта и 5 следобед ще бъдем на площад Александър I Батенберг, което е на паркинга на жълтите павета, което се пада пред Националната галерия, или за хората, които не са толкова по изкуството, пред мястото на бившия Мазволей, където сега има една гола площадка. Там ще бъдем осем часа. Това е петата ни поредна кампания, която се случва за по-малко от две години от началото на цялата кампания, петото ни поредно голямо събиране. И до тук последния път в София събрахме 52 тона. Тук за година и половина сме събрали и рециклирали 140 тона или 140 хил. кг пластмаса. И сега се надяваме, очакваме този път да съберем още повече. Това, разбира се, зависи и от вас. И между другото до тук сме дарили 11 кувьоза. В момента чакаме, следващата седмица някъде около 14 да пристигнат още пет, този път транспортни кувьози. И ако тази кампания направи много, много силна, до края на зимата ще успеем да подменим абсолютно всички стари, амортизирани кувьози в малките, в малките общински болници.

Тоест ще решим този проблем, който всъщност ние открихме, преди две години никой не знаеше, че съществува.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 07.09.2019