Регистриран е първият смъртен случай вследствие на електронна цигара в Лос Анджелис

БНТ, Новини в 12.00 часа


Регистриран е първият смъртен случай вследствие на електронна цигара в Лос Анджелис, което е четвъртият подобен инцидент с фатален край в Съединените щати в рамките на две седмици. Местният департамент по здравеопазване издаде предупреждения към всички консуматори на подобни изделия. Засега не се знае каква е точната причина за белодробното увреждане на починалия.

Според Световната здравна организация електронните цигари са по-безопасни от традиционните, но дългосрочните ефекти върху здравето все още са неясни.

Нов смъртен случай след употреба на електронни цигари в Съединените щати

БНТ, новини в 21.30 часа


Нов смъртен случай след употреба на електронни цигари в Съединените щати.

Пациентът е починал в Лос Анджелис след белодборно усложнение. За последните две седмици това е четвъртият фатален случай, който американските здравни власти свързват с използването на такъв тип цигари.

Починалият пациент е на 55 години. Пушил е електронни цигари и марихуана. Това са известните от здравното му досие.

Д-р Мънту Дейвис: Той имаше хронични здравословни проблеми. Най-вероятно употребата на електронни цигари е причинила смъртта му.

През август беше регистриран първият смъртен случай свързан с електронни цигари в Съединените щати – на 65-годишен мъж от Илинойс. Американските здравни власти вече разследват над 450 случая в страната на белодробни заболявания. При почти всички пациенти се срещат едни и същи симптоми.

Д-р Мънту Дейвис: Пациентите изпитват задух, имат силна кашлица, треска, понякога съпроводени с повръщане. Болестта се развива бързо и се налага спешно приемане в болница.

Но коя съставка в електронните цигари предизвиква здравословните проблеми – засега учените нямат категоричен отговор.

Д-р Мънту Дейвис: Отне ни толкова много години да разберем въздействието на никотина върху здравето на хората. Може би сега сме в същата ситуация. Но нашата препоръка е, ако не трябва да използвате електронни цигари, не го правете. Има толкова много неизвестни.

В сряда Мичиган стана първият американски щат, който забрани ароматизираните електронни цигари. Предвидени са и тежки санкции при подвеждащи реклами.

Стотици варненци обединиха усилия, за да помогнат едно 3-годишно момиче да започне да ходи

Нова телевизия, Новини в 12:00, 19.00 часа

Стотици варненци обединиха усилия, за да помогнат едно 3-годишно момиче да започне да ходи. Алекс от Варна е родена с рядка аномалия, заради която едното краче е по-късо. Възможност за операция има, а лечението се извършва в САЩ. Сумата, която е нужна, е близо 800 000 лева, а близки и приятели на семейството на момиченцето търсят начин да я съберат.

Репортер: Преди година е извършена една операция в клиника в САЩ. Резултатът, който е постигнат, е впечатляващ.

Александър Кръстянин: Това позволи на Алекс да започне да води пълноценен нормален живот, да върви, да играе с приятели, да се развива, което е много важно за психологическото ѝ развитие.

Репортер: Нужни са обаче още операции. Най-близката е през есента на следващата година. Затова семейството на Алекс и техни близки започват редица кампании за събиране на нужните средства. Така благотворително те почистваха и събираха кенчета от напитки, които да предадат на вторични суровини.

– Когато всеки помогне, наистина ще успеем да помогнем на Алекс. Малко по малко и… Първият път успяхме с голямата сума, вярвам, че и с втората ще се справим.

Репортер: А в кампанията за почистване се включиха и много деца със своите родители.

Александър Кръстянин: Това много ни радва. Извинете, че се вълнувам. Много ни радва, дава ни кураж, окрилява ни, защото по този начин няма да вървим на малки стъпки, а ще можем да прелетим този труден път.

Репортер: В кампанията за подкрепа на Алекс се включват и младоженци, които даряват средствата от своите букети за лечението ѝ.

– Букетите ще живеят няколко дни и техният живот ще приключи. А реално погледнато ние дори няма да им се зарадваме. Докато с тази сума, била тя и незначителна, ние искаме да помогнем за каузата на Алекс, за да може нейните усмивки да са за по-дълго време, отколкото живота на тези букети.

Репортер: От Регионалното управление на образованието във Варна е обявена инициатива – средствата от букетите за първия учебен ден да бъдат дарени в подкрепа на Алекс. А в нея ще се включат и много училища от региона.

Водещ: Как можем да помогнем на малката Алекс – виждате на сайта nova.bg

Национални радиа

Няма намерени материали

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 08.09.2019