Здравеопазването на България излиза в пенсия

У нас има свръхконцентрация на специалисти в големите области за сметка на малките

Труд  стр. 1


Търсят се над 400 педиатри и над 450 общопрактикуващи медици Над 60% от българските лекари наближават т.нар. трета възраст, а една четвърт вече са пенсионери, показват тревожните данни на Българския лекарски съюз. Според прогнози на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари пък 98% от джипитата ще надхвърлят 50-годишна възраст през следващите 5 години.

Здравеопазването на България излиза в пенсия

Труд  стр. 3


Над 60% от българските лекари наближават т.нар. трета възраст, а една четвърт от медиците ни са вече пенсионери. Тревожните данни са на Българския лекарски съюз, а проблемите, свързани с тях, бяха обсъдени по време на Десетия юбилеен международен медицински конгрес, който се проведе в София на 7 и 8 септември. Основни акценти по време на събитието бяха теми като трансплантациите на органи, застаряването на населението, проблеми с репродуктивното здраве, недостигът на медицински специалисти.

Според прогнозите на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, 98% от джипитата през следващите 5 години ще надхвърлят 50-годишна възраст.

Освен криза за млади лекари у нас, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти.

Има нужда от над 400 педиатри и още от около 450 лични лекари, например.

„Необходимо е качество и достъпност за населението до здравна помощ от всички региони на страната. Проблемът е в неравномерното разпределение на специалисти у нас, а в момента има свръхконцентрация на специалисти, но в големите области на България за сметка на по-малките“. Това заяви след срещата пред

„Труд“ доц. Андрей Кехайов, председател на Югоизточноевропейския Медицински Форум (ЮЕМФ).

По думите му за решаване на проблема с кадрите е нужно ангажиране на всички власти с условията, които трябва да бъдат създадени за младите лекари, за да останат в България и да бъде инвестирано в тяхното развитие, така че да могат те да обезпечат потребностите от на здравната система.

„С това трябва да се ангажират и общините, нужна е цялостна държавна политика в тази насока; трябва да помислим как да стимулираме младите лекари достатъчно добре, че да поискат да работят в труднодостъпни региони

– там където има нужда от тях

– това е в регионален план. В национален план лечебните заведения трябва да преоценят финансовата си политика с цел по-добро заплащане“, каза още доц. Кехайов.

Той е категоричен, че е необходима промяна на здравната система, тъй като „няма никакво време за отлагане; институциите, които имат отношение към формирането на здравната политика трябва да реагират незабавно за набелязване на мери и за решаване на проблемите на всички нива – иначе ни очакват много сериозни проблеми“.

Данъците се увеличават 3,2 пъти

Труд  стр. 4


Разходите на българите за данъци и социални осигуровки са нараснали 3,2 пъти за последните 10 години – от 229 лв. на човек през 2009 г. на 738 лв. през 2018 г. В резултат делът на налозите в общите разходи на домакинствата нараства от 6,9% на 12,8%. През 10-годишния период разходите за храна и безалкохолни напитки средно на човек от домакинството се увеличават с 40%, което е доста по-малко от ръста на доходите. Затова делът на тези разходи в семейния бюджет намалява от 36,5% на 29,7%.

Разходите за жилища (сметки за вода, ток, отопление, обзавеждане и поддръжка) обаче се увеличават по-бързо от доходите на хората – с 67,5% за 10-годишния период. Тези разходи имат дял от 17,6% в бюджета на домакинствата.

За периода от 10 години разходите за транспорт се увеличават над два пъти и имат 7,3% дял от семейния бюджет. Много бързо нарастват и разходите за здравеопазване – със 76,8% за периода. Като те формират 5,4% от всички разходи на домакинствата.

Мъж в нирвана гониха медици по магистрала „Струма“

Труд  стр. 5


Мъж, наметнат с чаршаф, гониха по магистрала „Струма“ медици от Спешна помощ в Благоевград. Сигналът за вървящ по магистралата мъж е подаден от преминаващи автомобили малко преди 6 ч. в неделния ден. Мъжът излязъл на магистралата в района на базата на „Биострой“, намираща се до моста над река Логодашка. Там, на оградата има вратичка, която е полуотворена. Екипът на ЦСМП открива мъжа, на около 30-годишна възраст, да върви по платното в посока ГКПП-Кулата. Той се държал нормално, обяснявайки, че до състояние на нирвана се достига след като се отворят всичките седем чакри. Докато спешният екип очаквал пристигането на полицията, достигналият до нирвана мъж се шмугнал в тъмното и по канавката се спуснал към моста под автомагистралата и изчезнал.

500 лекари се изнасят на година от България

24 часа  стр. 7


500 лекари всяка година напускат България и търсят реализация в чужбина. В същото време расте недостигът на специалисти, като в момента се търсят над 400 педиатри и около 450 джипита. Всеки втори медик пък е над 51-годишен, показват данните на лекарския съюз.

Изтичането на медицински кадри обаче е проблем не само на България, а и на много страни в Европа, коментира доц. Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейския медицински форум – организация, обединяваща лекарски сдружения от 25 страни в региона, по Нова телевизия.

Между 45 и 60% от калориите да са от въглехидрати, за да работи добре мозъкът

Това е с 15% по-малко от „старите“ препоръки, но се увеличават белтъците и мазнините

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 16


От пълноценното хранене в ученическа възраст зависи не само правилното физическо развитие, а и пълноценното разгръщане на възможностите на мозъка. Затова и наскоро променените съвети за здравословно хранене имат специални уточнения за видовете и количествата хранителни вещества, които са съобразени с изискванията на детския организъм в различните възрасти.

Кои са новите препоръки според физиологичните норми, обясни проф. Стефка Петрова, дмн, специалист по хранене и диететика и ръководител на експертната група, разработила правилата. Най-съществената разлика в сравнение със „старите“ препоръки е намаляването на калориите и на захарите, защото всички днес – от деца до възрастни, изразходват по-малко енергия. За всяка възраст е изчислено колко калории дневно са нужни за добро здраве. Например за 10-годишните момичета са 1824, а за момчетата – 1919. Докато за 18-годишните са съответно 2202 и 2923. В предишните препоръки въглехидратите бяха 55-75% от въпросните оптимални калории, сега съветът е да бъдат 45-60%. Тази промяна се базира на многогодишни проучвания, които доказват, че когато въглехидратите съставляват повече от 60%, се увеличава рискът от наднормено тегло и затлъстяване, диабет, сърдечни и съдови заболявания

Но енергията от въглехидрати не трябва да пада и под 45% – ако е по-малко, ще страдат мозъчната дейност и работата на мускулите. Въглехидратите са източникът на глюкоза -„горивото“, с което работят мозъкът и мускулите.

В проценти, разбира се, човек не може да се ориентира практически. Единственият начин е да се гледат етикетите на храните и да се има предвид, че всеки 1 грам въглехидрати е равен на 7 калории

Препоръчва се намалението на приема на въглехидрати да бъде основно за сметка на добавената захар в сладкиши от всякакъв вид, а не на плодовете и пълнозърнестите храни, които съдържат въглехидрати. Честият прием на добавени захари значително увеличава риска от зъбен кариес, а големите количества допринасят за увеличаване на теглото и затлъстяване.

Препоръките на Световната здравна организация са добавените захари да са поне под 10% от всички калории за деня, най-добре -под 5%. Това означава, че ако при умерена физическа активност за момиче на 10 г. се препоръчват 1824 калории за деня, лимитът на добавена захар ще е 23 грама общо във всички храни и напитки

За да се ориентирате колко малко е това всъщност: в една супена лъжица се събират 20 грама захар. Толкова захар може да се съдържа например в 200 мл безалкохолна напитка. За разлика от въглехидратите препоръчителният дял на мазнините е увеличен с новите физиологични стойности.

За децата на 7-18 г. е увеличена горната граница и сега препоръчаният интервал е 25-35% от оптималните за възрастта калории. Новите проучвания доказват, че когато приемът на мазнини е нисък, има риск от недостиг на незаменими мастни киселини и мастноразтворими витамини.

Променят се съветите и за белтъчините -оказва се, че в бебешка възраст не е нужно да са така много, както доскоро се смяташе. Има нови категорични доказателства, че високият белтъчен прием при бебетата увеличава риска от затлъстяване в детска възраст и след това в по-късните етапи на живота. За възрастта от 3 до 65 г. обаче тенденцията е обратна. Новите препоръки вдигат с 1/3 горната граница на препоръчителния интервал за белтъчен прием – от 10-15 на 10-20%.

БЛС: След 5 г. 98% от лекарите ще са над 50-годишна възраст

Монитор  стр. 6


Над 60% от лекарите скоро влизат в графата „трета възраст“ и в България ще липсват млади медицински кадри. Това сочат данни на Българския лекарски съюз. Според статистиката всеки втори лекар е на възраст над 51 г. Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст. Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след пет години 98 на сто от джипитата ще са над 50-годишни. Освен криза за млади лекари вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. По последни данни у нас са необходими 400 педиатри, а незаетите места за семейни лекари в страната са около 450.

Според доц. Станимир Сираков от УМБАЛ „Свети Иван Рилски“ условията на работа за младите специалисти не са добри.

„Повечето от тях търсят реализация навън. Работиш срещу една административна машина, която не помага, а пречи. Много колеги се обезверяват“, коментира той пред Нова телевизия. По думите му мярката на държавата да плаща три години специализация на лекарите не помага.

„Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук“, смята доцент Сираков.

Проф. Генчо Начев, директор на болница „Св. Екатерина“: Необходим е контрол върху хоспитализациите

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 11


– Проф. Начев, бяхте избран за президент на Световната асоциация но гръдна и сърдечносъдова хирургия на 29-ия Конгрес на Световното дружество на кардиохирурзите и гръдните хирурзи, който беше проведен у нас преди броени дни. Как оценявате тези два факта?

– Това означава само едно- че се ползваме с доверието на световната общност по гръдна и сърдечносъдова хирургия. В тези три специалности не се различаваме по качество на лечение и подготовка на лекарите, макар и винаги да има какво да се работи, за да се подобряват резултатите. В тези високотехнологични области всяко задържане на нивото означава безвъзвратно изоставане, защото новите технологии и методи се развиват постоянно. Тук не става дума за „one man- one show“, това е „teamwork“. Винаги трябва да има стремеж към въвеждане на новото и съответно на подобряване на резултатите на лечението.

– За здравеопазване се отделят малко над 8% от БВП. Средствата за сърдечно-съдова и гръдна хирургия достатъчни ли са?

– Не мога да отговоря.

-Защо?

– Защото в България няма реални цени на медицинските услуги, няма реално остойностяване. Първото, което трябва да се направи, е точно това.

– От кога не са пипани цените на клиничните пътеки в тези сектори?

– О, бяха променяни, но бяха намалени. Никой не може да каже дали са надценени, докато не се направи реално остойностяване. По тази причина не е сигурно дори, че има хроничен дефицит във финансирането. След като някой ден се направи остойностяване, трябва да се прецени какъв брой услуги са необходими. Само за сведение- през 2002 г. хоспитализациите бяха 800 хил., след това бяха над 1 млн., а сега са над 3 милиона. Става дума за фалшиви приемания в болниците, за да се вземат повече пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Вкарват се на легло хора, които нямат нужда от болнично лечение, и могат да провеждат терапия у дома, но чрез тях се взимат средства, за да се издържат лечебните заведения. По друг начин те не биха могли да се издържат. Първо, трябва да се остойностят клиничните пътеки, да се намали броят на хоспитализациите, като същевременно се развие извънболничната помощ със съответните отговорности както на общопрактикуващите лекари, така и на специалистите точно в доболничната помощ. Всичко това най-накрая трябва да бъде подплатено от един жесток контрол.

– Какво трябва да се контролира?

– Трябва да се контролира не само това дали човек е влизал в болница или само са го вписали на книга. Много добре известно е, че с химикалката могат да се изкарат много повече пари, отколкото със скалпел и слушалка. Това трябва да се прекрати! Крайно необходимо е да се въведе именно контрол върху необходимостта на хоспитализациите и дали е било необходимо или не на всеки един пациент да се прави дадена интервенция, трябва ли да се слага стенд или не, да се оперира ли или не. И ако в първия случай може да се случи чрез въвеждането на електронните здравни карти, то за втория съществуват експерти, които трябва да се заемат с тази работа. Така е по света, така трябва да стане и у нас. Не е нужно да откриваме непрекъснато топлата вода.

– Следи ли се сега ефектът от лечението на пациентите?

– Не, нито една институция не го следи. Нещо повече, не се плаща за качеството на лечението, а за преминал болен. Не е ясно обаче, дали това е било лечението, което трябва да му се приложи или не. Никой не следи за смъртността, за усложненията, за рехоспитализациите. Това са неща, които не са трудни. В пял свят, в Европа се осъществява ежегоден контрол по определени критерии, мезкду 12 и 15. Той е обективен, не е приумица и нечий каприз. Време е да се направи това и у нас, да се разчупи статуквото. Стане ли това, ще лъсне истината, че някои, които се правят на много велики, не са такива.

– Това ли е причината да не се въведе този контрол и в България?

– Да, разбира се. Затова и не се случва години наред, а е нещо просто и лесно.

– Ако се премине към модела на министър Ананиев за раздържавяване на НЗОК и на пазара излязат и други здравноосигурителни фондове, няма ли да се стигне по-скоро до въвеждането на такъв контрол?

– Когато има повече фондове и то частни, ще има и контрол дали отчетените пациенти от болниците действително са били хоспитализирани или не. По отношение на качеството и показанията обаче никакъв фонд не може да ги следи, ако не се наемат съответните експерти в областта, защото от работата на сърдечните хирурзи не разбират счетоводители или лекари от други специалности. Те могат да кажат дали определени атрибути са налични или не, но не мога да кажа дали това е показано или не. Ето защо трябва да бъдат привлечени експерти от съответните специалности и да извършват този контрол. Ако има повече 4юндове, може би, до известна степен контролът ще се засили. Възможно е до тогава да се въведе и електронната здравна карта, която ще улесни този процес. Същевременно обаче, това носи риска от фалити на фондовете, от необходимостта от администрация, тъй като те трябва да имат офиси в цялата страна, да се харчат пари за заплати. Има и още нещо много важно.

– Кое е това важно нещо?

– В системата ще влязат допълнителни пари от доплащането на пациентите, което е и редно. Най-доброто на този проект е, че е свързан с реалното остойностяване на медицинските услуги. Без него той е нула, нищо няма да излезе от него. Очаква се да се подобри и контрола на преминаването на пациенти през болниците. На втория етап се предвижда да се въведе и контролът върху показанията. Това е и доброто на проекта на министър Ананиев.

– Как ще коментирате изказаните опасения, че при него НЗОК ще се превърне във фонда на бедните, тъй като останалите ще записват пациенти с по-високи доходи, без скъполечими хронични и други заболявания?

– Има такъв риск, но моделът не е замислен да се случи точно това. В проектодокументите изрично се казва, че фондовете нямат право да отказват записването на клиенти заради техните заболявания или защото са стари и бедни. Ако това се спазва, няма опасност касата да поема само такива хора. Но тъй като ние сме богове в надхитрянето на дявола, нищо чуждо да има и такъв риск. Това пак е въпрос на контрол.

– Мнозина се страхуват от доплащането, което се предвижда.

– Трябва да се знае, че от 8 млрд. лв., които се дават за здравеопазването, половината са от НЗОК и фондовете, останалото е от доплащане. На практика, те са 50%, но са нерегламентирани – за изследвания, за лекарства, за избор на екип и т.н. Тоест, броят се едни пари под масата. Тази практика трябва да се премахне. Не може в болница да ти искат 2 лева на час, за да си оставиш багажа, а какви още неща има!

– Как стои въпросът със сърдечно-съдоните заболявания в България и какво не достига на профилактиката?

– На практика профилактика няма. Много пари се хвърлят за болнично лечение, а не се отделят повече средства за превенция. Ето още един голям проблем на българското здравеопазване. Профилактиката не е обект на лекарите, а на държавата, а те могат да помогнат със знанията си в пропагандирането й.

■ Роден е на 9 ноември 1951 г. в Казанлък

■ През 1975 г. завършва Медицинския университет в София, а от 1978 г. става асистент в Медицинската академия с конкурс, където по-късно получава званието „професор“

■ Национален консултант по кардиохирургия

■ Директор на Университетската болница по кардиохирургия „Света Екатерина“

Всеки втори лекар пред пенсия

Телеграф  стр. 7


Всеки втори лекар у нас е пред пенсия, съобщиха от Българския лекарски съюз.

Над 60% от хората в бели престилки бързо и сигурно напредват към графата „трета възраст“.

Една четвърт от лекарите вече са в пенсионна възраст, информира Нова. Прогнозата на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари е, че само след 5 години 98% от семейните лекари ще са над 50-годишни. Освен криза за млади лекари, вече има и сериозен недостиг за конкретни специалисти. Търсят се над 400 педиатри, незаетите места за семейни лекари пък са около 450. „Условията за работа на младите специалисти не са добри. Повечето от тях търсят реализация навън. Много колеги се обезверяват“, каза доц. Сираков от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. По думите му мярката на държавата да плаща 3 години специализация на лекарите не помага. „Това не е достатъчно, защото ако им се даде шанс за по-голяма реализация, тогава те и ще видят причина да останат тук“, каза още доц. Сираков.

Идеалисти в пенсия

Телеграф  стр. 12


През последните години личните лекари се превърнаха в изтривалка. Те са удобното оправдание за всички несполуки на здравната система. Липсата на направления, потребителските такси, чакането на опашки пред кабинетите… Какъвто и да е проблемът, джипито го отнася. Така изглежда монетата от едната страна. Другата обаче не се вижда. Защото е зарината с бумащина. Личните лекари подобно на учителите бавно се превръщат в чиновници зад бюро. А това не е същината на работата им. Рядко някой, който иска да забогатява, си избира някоя от тези професии. Обикновено това правят идеалисти. Хора, които приемат работата си за кауза. Но когато тя им бъде отнета, когато неуредиците са право пропорционални на изискванията, няма какво друго да очакваме.

Медици гониха гол мъж на АМ „Струма“

До състояние на нирвана се достига, след като се отворят всичките седем чакри, казал нудистът

Румен ЖЕРЕВ

Телеграф  стр. 4


Чисто гол мъж се разходи вчера рано сутринта по автомагистрала „Струма“. Мъжът бил наметнат само с един бял чаршаф.

Наложило се да го гони екипът на Спешна помощ, който бил алармиран през тел. 112 за странната ситуация. Екшънът се разиграл около 6 часа призори на аутобана в близост до Благоевград.

Ранобудният нудист се промъкнал на АМ „Струма“ през полуотворена вратичка на оградата до моста над река Логодашка. Не е ясно дали е знаел за нея преди това или просто я е видял на мига. Водачи на преминаващи автомобили сигнализирали на тел.112 и екип на Спешен център, че гол се пречка между возилата, и екипите бързо пристигнали на място.

Започнала гонитба по магистралата в посока Кулата между медиците и голия мъж, загърнат с чаршафа. Настигнали го и започнали диалог с около 30-годишния странен нудист. Той започнал да им обяснява, че „до състояние на нирвана се достига, след като се отворят всичките седем чакри“, но отказал да влезе в линейката.

Малко преди да дойдат полицаите, мъжът с чаршафа на раменете си се озърнал и внезапно се шмугнал и изчезнал в тъмното, като по канавката се спуснал към. моста под автомагистралата.

ДОКАРАХА ВАКСИНИТЕ ЗА ГРИП

Ивона ВЛАДИМИРОВА

Телеграф  стр. 7


Аптеките вече заредиха първите ваксини против грип. Това показа проверка на „Телеграф“.

В състава на новите инжекции са включени четирите щама, които се очаква да ни мъчат през тази зима. Според прогнозите на Световната здравна организация това са „Бризбейн“ (Н1 N1) и „Канзас“ (H3N2) от тип А, както и „Колорадо“ и „Пукет“ от тип В. Тази година цената на серумите е отново около 20 лв., но за пръв път ваксините ще бъдат напълно безплатни за бабите и дядовците. Причината е, че възрастните хора с придружаващи заболявания са най-уязвими и за тях грипът може да бъде фатален.

Според данните на Националния център по заразни и паразитни болести близо 70% от починалите от пневмония са над 60 г. Всяка година между 2000 и 3000 българи умират именно от това усложнение на грипа. Ето защо в началото на годината правителството одобри програма, според която здравната каса ще покрива имунизациите на хората над 65- годишна възраст.

Целта е през настоящият сезон да бъдат обхванати 130-140 хиляди души. Все още обаче не е ясен редът, по който това ще се случва.

Както „Телеграф“ писа, през изминалия грипен сезон за пръв път се наложи допълнителен внос на серуми. В страната ни бяха внесени 140 000 инжекции, които обаче бързо се изчерпаха и затова се наложи да се търсят допълнителни количества. Въпреки това България все още е с най-ниския обхват на ваксинирани срещу грип. Според лекарите най-подходящият период за имунизации е до края на октомври. Това се определя от циркулацията на грипа и времето, в което ще бъдат регистрирани първите случаи. По правило обаче организмът се нуждае от 2-4 седмици след имунизацията, за да достигне максимален брой на антителата и да получи защита.

 

27 000 се набодоха против тетанус

Телеграф  стр. 7


Над 27 000 българи са си поставили ваксина против тетанус за първите шест месеца на годината.

Това показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Всички инжекции са поставени след нараняване. Други 1361 нашенци пък са се наболи срещу бяс след ухапване. Направените препоръчителни имунизации за хепатит А и В пък са общо около хиляда. В същото време от задължителните ваксинации най-нисък е обхватът при хемуфилус инфлуенце тип Б, където инжекция са получили 83,1% от подлежащите на ваксина. Със съвсем малко по-висок е процентът на поставените инжекции срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. От новородените бебета пък 95,2% са били ваксинирани против туберкулоза. Имунизация срещу морбили, паротит и рубеола са получили 92,4 процента от децата на 13 месеца. В същото време случаите на дребна шарка у нас вече са 1155, като през последната седмица на август са регистрирани нови три. От началото на годината са доказани и 38 заразени с паротит, което е с 21 повече от предходната. Засега няма регистриран болен от рубеола.

Поне 5 години работа за лекари, които обучават медици

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 2


Лекарите, които ще обучават студенти и специализанти, трябва да имат 5-годишен стаж по медицинската специалност, по която преподават. Лекар, който ръководи практика по „Обща медицина“, трябва да има регистрирани не по-малко от 1300 пациенти, включително и под диспансерно наблюдение. Това пише в проекта на Наредба за изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти.

За болниците има и изискване не по-малко от 30% от преминалите болни да са със заболявания, лечението на които изисква второ и по-високо ниво на компетентност. За стационарите се въвежда изискване използваемостта на леглата да не е по-малка от 70% през последните 12 месеца.

В проекта има изискване медицинската апаратура да е купена през последните 5 г. Така лечебното заведение ще се задължи да обновява медицинската техника и оборудване и ще се гарантира на обучаващите се работа със съвременна апаратура, пише в мотивите към наредбата.

Експертна комисия, определена от министъра на здравеопазването, ще проверява дали са изпълнени изискванията на наредбата. В комисията ще бъдат включени експерти, които са преминали обучение и притежават сертификат за оценяване на възможностите на лечебните заведения за обучение.

В МЗ се води регистър на лечебните заведения, получили одобрение за клинично и следдипломно обучение на медици.

08.09.2019

Национални телевизии

Облекчение за хиляди хронично болни българи

БТВ, Новини в 19.00 часа


Облекчение за хиляди хронично болни българи. Удължава се максималният срок на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение по Здравна каса. Подробностите от Мария Ванкова.

Мария Ванкова: Протоколите за лекарства по каса ще важат за срок до 1 година, а не до 6 месеца, както е сега. Промяната ще облекчи хиляди пациенти, като намали събирането на документи и ходенето по лекарски комисии. Говорим например за болни от диабет, астма, множествена склероза и ревматологични заболявания.

Боряна е на скъпоструващо лечение по каса и два пъти в годината подновя протоколите за терапията си.

Гражданин: На хората се налага на всеки шест месеца да пътуват, за да се явят на комисия, тези, които не са от градовете, в които има комисии, а хора като мен, които живеем в град, в който има комисия, налага ни се да вземем отпуск, за да може да се явим на комисия, и то се налага поне два дни да се вземат.

От догодина протоколите ще са валидни максимум година и това няма да попречи на проследяването на състоянието на болните и как действа терапията, гарантират здравните власти.

В момента около 200 хил. души вземат лекарства с протокол.

Д-р Боряна Алексиева: Разбира се, няма да се отнася до всички диагнози, ще се отнася само до няколко. Ето, тепърва предстои да бъде финализирано и конкретизирано.

Уточнява се срокът, в който аптеките могат да изпълняват рецепти по каса на хронично болните. Кога пациентът може да вземе следващата си доза, вече зависи от това кога аптеката е отпуснала предходната, а не, когато лекарят я е изписал. Ако болният взема няколко лекарства, ще може да ги получи на куп – на най-ранната възможна дата.

Маргарита Грозданова: Ако е за 25 дни едната опаковка, другата е за 30, той ще си получи на 25-ия ден и едното, и другото лекарство.

Болкоуспокояващите, които съдържат „Трамадол” в комбинация с друг продукт, минават на зелена рецепта, т.е. на по-строг режим на предписване. Трамадолът е упойващо вещество, което уврежда бъбреците и не трябва да се пие безразборно, обясняват фармацевтите.

Мария Ванкова: Аптеките, които нямат лиценз за упойващи и психотропни лекарства, няма да могат да отпускат и конкретните болкоуспокояващи.

Водещ: Мария Ванкова за лечението на хиляди хронично болни българи.

Специализирано звено за деца с аутизъм отвори врати в София

БТВ, Новини в 12.00 часа


Специализирано звено за деца с аутизъм отвори врати в София. Същевременно специалисти алармират за недостиг на подготвени преподаватели. Николета Хаджийска по темата.

Николета Хаджийска: Здравейте. Занимания до обяд, а след това занималня, спорт, музикотерапия и рисуване. Това предвиждат учителите за своите над 10 малки ученици тук. Целта – развиване на социални умения на децата, както и по-лесното им интегрирани в масовите училища.

Диагнозата аутизъм не спира мечтите на Рая. За осъществяването им е нужна малко помощ. И я намира в този център.

Елица Томова: Всяко дете има индивидуален специалист, който работи с него. Работи се в малък клас, само девет дечица, което позволява да се обърне внимание на всяко дете. В държавното училище липсва модел за работа с тези деца и подходяща среда.

Тук преподавателите стават приятели.

Петя Стойчева: И пишем, и рисуваме, и говорим, и учим качества, учим и числа, учим и как да пишат – общо взето всичко, което в училищната среда ние го правим, само че го правим под формата на игра.

Предвижда се специализирано обучение на учителите, които ще обучават децата. Защото квалифицираните недостигат.

Илонка Александрова: Независимо от това, че излизат с диплома от университета магистър или бакалавър като психолог, логопед, учител – те не са готови изцяло, без да са минали специализирана професионална квалификация по определена програма.

Сега проектът се финансира предимно от родителите. Но търси съдействие от институции и дарители. Нужни са подходящи съоръжения и ограда, заради безопасността на децата.

Илонка Александрова: Децата ще бъдат в училище целодневно. Което освобождава родителите, които в момента са лични асистенти на децата си, не могат да работят, от тук икономическото състояние на семейството е също под риск. Така че ние им даваме възможност да бъдат спокойни, че децата им са обгрижени в училището.

Статистиката показва, че приблизително едно на всеки 160 деца в света се ражда с аутизъм.

Николета Хаджийска: На проекта ще са нужни поне три години, за да докаже своята ефективност, смятат от екипа.

Водещ: Николета Хаджийска за българчетата с аутизъм.

Национални радиа

Спешни медици от Благоевград гонили полугол млад мъж по АМ „Струма”

Дарик радио


Спешни медици от Благоевград гонили полугол млад мъж по АМ „Струма”. Сигналът за увит в чаршаф вървящ по аутобана мъж е подаден от водачите на преминаващите автомобили малко преди 6 часа тази сутрин. Мъжът е излязъл на магистралата в района на базата на „Биострой”, намираща се до моста над река Логодашка край Благоевград. Екипът на центъра за спешна помощ открива мъж видимо около 30, наметнат само с чаршаф да върви по платното в посока „Кулата”. Обяснил на спешните медици, че до състояние на нирвана се достига, след като се отворят всичките 7 чакри. Докато спешният екип е очаквал пристигането на полиция видимо достигналия до нирвана мъж се е шмугнал в тъмното и по канавката се спуснал към моста под магистралата и изчезнал.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 09.09.2019