Спасиха черния дроб на момиче на 5 години

Детето с рядка аномалия, отстраниха кисти и камъни от жлъчката му

Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа   стр. 20


Петгодишно момиченце е избавено от трансплантация на черен дроб, след като претърпя няколкочасова интервенция в университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Там са й отстранени вродени кисти на жлъчните пътища.

Според лекарите става дума за рядка аномалия. Освен образуванията е имало камъни, които са запушили отвора между общия жлъчен проток и дванадесетопръстника.

В резултат на това момиченцето е пожълтяло. Родителите му се паникьосали, тъй като се случило внезапно без някакви симптоми.

Първоначално хлапето е прието в клиника по гастроентерология, където при изследванията са открити формациите. Сложната операция е извършена в „Детска хирургия“ от екип начело с един от най-добрите чернодробни специалисти у нас доц. Николай Белев.

„Кистите се оказаха доброкачествени. Направихме сложни връзки между жлъчните пътища и тънкото черво. В момента детето се чувства добре“, обясни доц. Евгений Мошеков, който е участвал в лечението. По думите му подобни аномалии се срещат веднъж на 10 г. Причината за тях не е ясна.

Медиците са доволни, че са спасили черния дроб на детето и на този етап не се налага да му бъде присаждан друг от донор. Има всички шансове органът да се възстанови. В следващите месеци момичето ще бъде под наблюдение.

Кърлеж ухапа жена на спирка

Ани ИВАНОВА

24 часа   стр. 22


45-годишна пловдивчанка е била налазена от кърлеж, докато чакала автобус на спирката. Тя забелязала нещо черно на крака си и го махнала, мислейки, че е буболечка. Впоследствие обаче се появило зачервяване.

„Имаме съмнение, че е заразена слаймска болест. ухапа спирка

За да сме сигурни, ще извършим серологично изследване, което се прави на 14-ия ден от ухапването. Назначихме лечение и ще наблюдаваме пациентката. След две седмици я викаме на контролен преглед“, обясни началникът на инфекциозната клиника в болница „Св. Георги“ доц. Андрей Петров.

Все повече млади жени с рак на гърдата

24 часа   стр. 8


Много случаи на млади жени с рак на гърдата отчитат от КОЦ -Пловдив. Все повече от пациентките им са между 28- и 33-годишни, а заболяването в тази възраст по принцип е рядко срещано, коментира д-р Парашкев Цветков, управител на центъра.

Рекламата увеличавала риска децата да пропушат

24 часа   стр. 8


Всяка форма на реклама на тютюневи изделия, която децата и юношите разпознават, увеличава със 7% риска да пропушат.

Това бе обявено в понеделник при подписването на меморандум между СЗО, УНИЦЕФ, Коалицията без тютюнев дим и кмета на Кюстендил Петър Паунов. Документът ги ангажира „да работят за изобличаването на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи компании и да не приемат финансова или друга подкрепа от страна на индустрията“.

Всеки 4-и 16-годишен младеж у нас пуши всеки ден.

В близост до 96% от училищата в София има обекти за продажба на тютюневи изделия с видими реклами. Проучване показа, че 73% от българите не приемат децата им да виждат реклами на тютюневи изделия в търговските обекти, обявиха от Коалицията без тютюнев дим.

Световен ден за предотвратяване на самоубийствата

24 часа   стр. 11


Отбелязва се от 2003 г. по инициатива на Международната асоциация за предотвратяване на самоубийствата и СЗО. Всяка година близо 1 милион души слагат край на живота си. Броят на самоубийствата се е увеличил с 60% през последните 50 г.

Рак дебне години след атентатите от 11.09 в Ню Йорк

Заболеваемостта е нараснала между 10 и 30% сред изложените на токсичния облак над Манхатън, носил се 99 дни

24 часа   стр. 13


След повече от 3000 убити и над 6000 ранени при срутването на Световния търговски център (СТЦ), Ню Йорк продължава да брои засегнати от рак и други тежки болести, особено белодробни, свързани с токсичния облак, който се носеше в продължение на седмици над южната част на Манхатън.

Десетките хиляди пожарникари и доброволци, изпратени на мястото на СТЦ, бяха първите засегнати: изследване, публикувано в научното сп. „Лан^ сет“, показва, че те са изложени на повишен риск от рак. У 10 000 от тях е бил открит рак според федерална програма за медицински грижи за оцелелите от атентатите.

Джаклин фебрилет и Ричард фарър са част от „обикновените“ хора, работели или живеели в южната част на Манхатън след катастрофата. Джаклин е на 26 години и работи на две пресечки от Световния търговски център на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, когато отвлечените от джихадистите самолети се блъснаха в кулите близнаци. 15 години след атентатите с най-голям брой жертви в историята на САЩ, тази професионална синдикалистка, вече майка на три деца е с диагноза „рак с метастази“. Има само едно логично обяснение: облакът токсичен прах и отломки, в който се е оказала в деня на катастрофата.

Ричард фарър, днес на 37 г. е работил в района на Манхатън като геодезист от 2001 до 2003 г. Преди 18 месеца, след болки в стомаха, у младия баща е открит агресивен рак на дебелото черво.

В края на юни 2019 г. над 21 000 от обикновените хора, работели или живеели в южната част на Манхатън след атентатите, са регистрирани в медицинска програма. Броят им в сравнение с 2016 г. се е удвоил. От тези 21 000 близо 4000 са с диагноза „рак“, най-често на простатата, гърдата или кожата.

Няколко изследвания са показали, че „равнището на заболеваемостта от рак е нараснало с между 10 и 30 на сто сред изложените (на облака) хора“, обяснява Дейвид Презънт, главен лекар на нюйоркските пожарникари, започнал изследванията по този въпрос. И се очаква в бъдеще този брой да нараства.

В този контекст в края на юли Доналд Тръмп ратифицира закон, отлагащ от 2020 г. за 2090 г. крайната дата, до която може да се предявяват искове за обезщетение пред специален федерален фонд. За тази цел той ще бъде попълван редовно със средства, след като изчерпа първоначалната сума от 7,3 млрд. долара със средно обезщетение от 240 000 долара на всеки болен и 682 000 долара за всеки починал. След като на няколко пъти отлагаше крайната дата на работата на фонда, Конгресът призна, че ще трябва да се осигурява покритие за „хора, което са били бебета (по време на атентатите) до края на живота им.

Очевидно никой не е бил в състояние да предвиди ефекта от горящите 99 дни милиарди тонове строителни материали, изхвърлили във въздуха нечувани количества химически продукти, включително диоксини, азбест и други канцерогенни субстанции.

Подновяват документите за лекарства по НЗОК само веднъж годишно

Монитор  стр. 1, 6


Хронично болните българи ще подновяват само веднъж годишно, а не на всеки 6 месеца документите си, за получаване на лекарства по Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи bTV.

Освен облекчение за толкова много пациентите, ще се улесни и работата на аптеките, коментира за „Монитор“ Спас Крумов от Българския фармацевтичен съюз. Според него ще се спестят опашките от хора в аптеките и рецептите ще могат да се изпълняват по-бързо, но е важно да се уточни за кои заболявания и съответно за кои лекарства ще се отнасят промените на НЗОК.

В момента у нас около 200 хил. души вземат лекарства с протокол. „Разбира се, промяната няма да се отнася до всички диагнози, а само до някои, тепърва предстои да бъде финализирано и конкретизирано“, коментира д-р Боряна Алексиева, директор на „Договаряне на лекарствени продукти, медицински изделия и отстъпки“ в НЗОК.

Уточнява се и срокът, в който аптеките могат да изпълняват рецепти по каса на хронично болните.

Кога пациентът може да вземе следващата си доза вече ще зависи от това кога аптеката е отпуснала предходната.

Ако пациентът взема няколко лекарства, ще може да ги получи накуп и то на най-ранната възможна дата.

Тази промяна засяга страдащите от астма, диабет, ревматологични заболявания, множествена склероза и др.

Пълният списък с всички заболявания, за които ще важат промените, ще бъде готов следващата година, заявиха от здравната каса.

От догодина протоколите ще са валидни максимум година и това няма да попречи на проследяването на състоянието на болните и как действа терапията, гарантират здравните власти.

Адекватното лечение и наблюдението са ключови фактори за излекуване или подобряване на болестта. За някои хронични заболявания като диабета е възможно само поддържащо лечение, което е жизнено важно за общото състояние на пациента, припомнят медици.

Според данни на Световната здравна организация хроничните заболявания са едни от водещите причинители на смъртност в света, предизвиквайки около 60% от всички смъртни случаи.

Светлина в тунела на хронично болните

Монитор  стр. 10


Хронично болните ще подновяват документите си за лекарства по НЗОК само веднъж в годината, а не на 6 месеца, както досега (виж. стр. 6). Намеренията са така да се облекчат близо 200 000 души, които взимат лекарства с протокол, а промяната е светлина в тунела за пациенти с диабет, астма, множествена склероза, ревматологични заболявания и някои други. Новият регламент обаче няма да се отнася до всички диагнози. Предстои да се уточни за кои.

Съвсем резонно е да се запитаме по какви критерии се избират хронични заболявания, които ще влязат в облекчителния режим. Или пък какво правят болни, започнали лечението си с даден медикамент, които заради някакви търговски или други причини вече не се продава на българския пазар. Примерите са десетки, а БГ пациентите и близките им са принудени да поръчват от чужбина или сами да пътуват зад граница, за да си купуват нужните илачи. Най-активните лекарствени дестилации за нас, българите, са Сърбия, Румъния и Гърция.

При комшиите хем се намират оригиналните лекарства, хем цените им са значително по-евтини от тези у нас.

Все пак да не подценяваме факта, че поне някои хронично болни ще бъдат улеснени да си подновяват документите за лекарства веднъж годишно. А останалите да се оправят по единично.

Рак на гърдата поразява все повече млади жени до 33 г.

Нели КОЛЕВА

Монитор  стр. 6


Ракът на гърдата поразява все по-често млади жени на възраст между 28 и 33 години. Това съобщи на база своите и на колегите си наблюдения управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Парашкев Цветков.

По думите на хирурга – онколог понижаването на възрастовата граница на болните от рак на гърдата жени се наблюдава от няколко години. В предишни години ракът на гърдата при жени в тази възраст е било рядко срещано заболяване.

На жените често се поставя диагноза „мастопатия“, която впоследствие обаче се оказва карцином на млечната жлеза.

Затова онколозите отправят апел към дамите да-се обръщат към специалист в областта, за да се открие заболяването навреме. Те напомнят и да не се пренебрегва ежемесечният самоконтрол и търсене на помощ от квалифициран лекар при опипване на бучка или уплътнен участък.

Учители се отказват от букети, за да спасят живот

Северина ДИМИТРОВА

Монитор  стр. 6


Учители от две общини в Кюстендилско се отказват от букети за първия учебен ден в името на добра кауза. Първи с апел излязоха от ОУ „Христо Ботев“ в дупнишкото село Самораново , от където призовават всички родители да даряват средствата, предвидени за закупуването на букети, за 42-годишният баща Асен Гиздов. Неговите две дечица са възпитаници на учебното заведение, а мъжът се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек, за да запази живота си. В момента Асен е на хемодиализа, а за трансплантацията на бъбрек са необходими огромни средства, с които семейството му не разполага.

Дарителска кампания вече тече и в община Сапарева баня. Колективът на СУ „Христо Ботев“ – Сапарева баня, също се включи в благотворителната инициатива. „Скъпи родители, призоваваме ви по повод откриването на Новата учебна година, да дарите парите, заделени за цветя на учителя, за лечението на Асен Гиздов от село Ресилово. 42-годишният мъж се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек“, призоваха от учебното заведение.

Всеки, който има възможност може да подпомогне лечението на младия баща на банкова сметка:

IBAN:BG20RZBB91551010886958 BIC: RZBBBGSF

Част от протоколите за скъпи лекарства ще са с по-дълъг срок

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 4


Удължава се максималният срок на валидност на протоколите за скъпо струващото лечение, поето от здравната каса, съобщи bTV. Те ще важат за срок до 1 година, а не до 6 месеца, както е сега, но промяната няма да е в сила за всички медикаменти, които се отпускат с протоколи. С протоколи лекарства получават около 200 000 души с диабет, астма, множествена склероза, ревматологични заболявания и други. Те са безплатни, но за подновяване на протокола се налагат прегледи, включително и пред лекарски комисии. Все още не е готов списъкът с болестите, за които протоколите ще са с по-дълъг срок, обясниха от здравната каса. Част от диагнозите не позволяват пациентите да са на една и съща терапия цяла година, тъй като обикновено състоянието им се мени по-често. За други, като диабет например, това е възможно.

По-дългият срок на протоколите не отменя диспансерното наблюдение на пациентите, допълниха от касата. Те ще продължат да имат право на прегледи и проследяване на терапията, както и досега, включително и на смяна на протокола, ако се налага.

Уточнява се и срокът, в който аптеките могат да изпълняват рецепти по здравна каса на хронично болните. Кога пациентът може да вземе следващата си доза, вече зависи от това кога аптеката е отпуснала предходната, а не кога лекарят я е изписал. Ако болният взема няколко лекарства, ще може да ги получи накуп на най-ранната възможна дата.

Ракът на гърдата поразява все повече млади жени

Нели КОЛЕВА

Телеграф  стр. 8


Ракът на гърдата поразява все по-често млади жени на възраст между 28 и 33 години. Това съобщи на база своите и на колегите си наблюдения управителят на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив д-р Парашкев Цветков. По думите на хирурга-онколог понижаването на възрастовата граница на болните от рак на гърдата жени се наблюдава от няколко години. В предишни години ракът на гърдата при жени в тази възраст е било рядко срещано заболяване.

На жените често се поставя диагноза „мастопатия“, която впоследствие обаче се оказва карцином на млечната жлеза. Затова онколозите отправят апел към дамите да се обръщат към специалист в областта, за да се открие заболяването навреме. Те напомнят и да не се пренебрегва ежемесечният самоконтрол и търсене на помощ от квалифициран лекар при опипване на бучка или уплътнен участък.

Един човек отнема живота си на всеки 40 сек. в света

Труд  стр. 20


На всеки 40 секунди от всяка минута на всеки дени час на планетата Земя един човек отнема живота си. Това сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани в понеделник, според които повече хора на година загиват в самоубийства отколкото във войни.

Обесванията, отравянията и самозастрелването са посочени в доклада като най-популярните методи, с които хората посягат на живота си. С тазгодишния си доклад СЗО отправя глобален призив към правителствата по света да задвижат планове за превенция на самоубийствата и намаляване на достъпа до средства, които позволяват самонараняването. Според СЗО самоубийствата са на първо място по причина за смъртните случаи при момичета между 15 и 19 годишна възраст и на второ след последствията от раждане. При момчетата в същата възрастова група на първо място след самоубийството при причините за смърт се нареждат пътните произшествия. СЗО предполага, че близо 800 000 души отнемат живота си всяка година.

Полицаи подкрепят медицинските сестри

Здравните специалисти излизат на национален протест утре

Дума  стр. 2


Полицаи и фармацевти ще се включат в планирания национален протест на медицинските сестри пред Народното събрание, който е обявен за утре – 11 септември. Това е шестият протест от началото на март, в който сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна настояват за по-високи заплати, подобри условия на труд и застават срещу търговията в здравеопазването.

В своя декларация Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заявява, че подкрепя справедливите искания и че ниското допълнително заплащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки животи, е не само недостойно, но и граничещо с унижението. „Идентично е възнаграждението и на българските полицаи и пожарникари, което поставя за пореден път под съмнение доколко сектор „Сигурност“ и работещите в него са приоритет за правителството“, пише в декларацията.

Повече от година СФСМВР в партньорство с КТ „Подкрепа“ и Българския лекарски съюз работят по кампания за достойни условия и заплащане на нощния труд. Освен това от полицейския синдикат подкрепят и декларираното от медицинските специалисти желание да бъдат зачетени конституционните им права и да им се позволи да се сдружават в отделни съсловни организации, които да ги представляват и да отстояват и защитават техните професионални интереси. От федерацията са категорични, че е крайно време минималното допълнително възнаграждение за нощен труд да бъде актуализирано. УС на СФСМВР е убеден, че ако това не се случи, протестите на професионалистите от различни браншове няма да спрат, защото това е проблем, който трябва да намери своето трайно и справедливо решение. От синдиката призовават всички свои членове, които имат възможност, да се присъединят и да подкрепят протеста.

В протеста ще се включат и фармацевти, които също от пролетта протестират срещу въвеждането на няколко нови системи в работата им и са недоволни от увеличаващата се административна тежест за тях. Те излязоха с декларация за достойно заплащане на всички медицински и здравни специалисти и осигуряване на безопасни условия на труд. Освен това те настояват за финансово подпомагане от страна на държавата на аптеките в отдалечени и обезлюдени региони на страната, за да отговорят на новите изисквания.

***

Дума  стр. 2


СЗО и УНИЦЕФ, представители на пациентски и граждански организации и бизнеса подписаха Меморандум срещу рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневата индустрия. По-късно пациентски организации обявиха, че не подкрепят меморандума и настояват вместо подобни кампании, да се организират инициативи срещу незаконното пушене в обществени заведения.

09.09.2019

Национални телевизии

Разговор с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

БНТ, Още от деня


Водещ: За цената на здравето, има ли криза за млади лекари и защо пак се задават протести? Сега ще питаме председателят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров, здравейте д-р Маджаров, добре дошъл в нашето предаване.

д-р Иван Маджаров: Здравейте.

Водещ: Лекарите застаряват, 60 процента са в третата възраст, а една четвърт са пенсионери. Правилни ли са моите данни?

д-р Иван Маджаров: 63 процента са над 50-годишна възраст.

Водещ: За да се прави модерно здравеопазване какъв трябва да е подходът, къде са младите лекари и по какъв начин трябва да бъдат въвлечени в системата? Знам, че е много общ въпросът, но вероятно имате три мерки, които трябва да бъдат спешно спазени и направени.

д-р Иван Маджаров: Причините са комплексни, една от тях е, че дълго време преди около десетина години приемът държавна поръчка на студенти по медицина беше драстично съкратен в сравнение с тези, които завършваха преди повече от 30-40 години. Защото тогава бяха едни големи крусове, за да покрият нуждите на държавата, в последствие веднага след демократичните промени рязко се сви приема, сега берем плодовете на това. Като прибавим към този факт и тенденцията, че ние сме в ЕС и движението на хора и капитали и услуги е свободно…

Водещ: Условията в Германия са доста по-добри и затова младите лекари напускат.

д-р Иван Маджаров: Тази тенденция е характерна за целия свят – изтичане на мозъци от по-бедни към по-богати страни.

Водещ: Добре, в мислене днес какво може да се направи си представям, че само след по-малко от месец влизаме в една предизборна кампания и в тези предизборни кампании кандидатите и общините, и кандидатите за общински съветници много щедро обещават здравеопазването в населените места да бъде оправено. Само че, знаем какъв е проблемът на общинските болници, колко много дългове имат те, как се налага общинските съвети кризисно да спасяват дълговете на тези болници и в същото време с какво разполагат, с какъв инструмент разполагат тези местни власти, за да направят една болница печеливша, да бъде добре работеща и да има здравеопазване?

д-р Иван Маджаров: Едно е ясно, че с лозунги няма да стане. Не става с лозунги от страна на управляващите, не става с лозунги от страна на ръководствата на общините. Четири години вече имаме един факт – лекувани хора повечето от тях докарани с линейки до болниците, извършена е много работа, похарчени са средства за лекарства, за консумативи. С една дума единствените, които не са получили своето възнаграждение за това са лекарите и специалистите по здравни грижи. Става въпрос за тази дейност, която беше обявявана за незаконна. Ние продължаваме да твърдим, че това е една от причините да имаме в момента толкова тежки проблеми по отношение на заплащането, особено на специалистите по здравни грижи. Защо го казвам, защото 11 – след два дни идва 11 септември, знаем, че е обявен протест от медицинските сестри… Това е факт…

Водещ: Ще го подкрепите ли, лекарите ще подкрепят ли медицинските сестри?

д-р Иван Маджаров: Ние винаги сме подкрепяли медицинските сестри, имаме различия по мястото и начина за това, което се протестира в момента. Факт е, че няма кой на жълтите павета да реши проблема със заплатите на медицинските сестри, те се определят от приходите на лечебните заведения. Единствените, които получават директно заплата от Министерство на здравеопазването са тези, които работят на пряко подчинение – лекари и медицински сестри от спешните центрове, или тези, които се финансират в детски ясли или училища.

Водещ: Какво е решението според вас, трябва ли да се намали броя на болниците например, за да могат повече постъпления да има във всяка една останала болница и по този начин да се вдигнат възнагражденията и на сестри и на лекари?

д-р Иван Маджаров: Механично закриване на болници не е редно, но и механично задържане на болници, които не са рентабилни също е грешна политика.

Водещ: Колко са тези болници, които са механично задържани?

д-р Иван Маджаров: За съжаление това са болниците в отдалечените региони, където изкуствено се опитваме да задържим, защото все пак живее население там и то има необходимост от здравни грижи. Според мен там трябва да се насочат усилията към преструктуриране на тези лечебни заведения, за да гарантираме на населението здравна помощ, а не сграда, която е изпразнена от съдържание.

Водещ: Там е невъзможно болници да бъдат закривани, знаем какъв беше проблемът с болницата в Девин, чийто жители на града протестираха много дълго време, за да остане болницата им работеща и в крайна сметка тя остана такава. Според вас до голяма степен медицинските дейности в нашата страна не са остойностени правилно и те са недофинансирани. Какви са причините за това, да търсим начина на решение на проблема от другата страна, през касата.

д-р Иван Маджаров: Не е вярно, остойностени са. Аз твърдя, че ние имаме методика, която Лекарският съюз я е изработил, проблемът е, че показва необходимостта от двойно повече средства, отколкото в момента може да си позволи НЗОК.

Водещ: Какво е решението според вас?

д-р Иван Маджаров: Решението е, че този факт трябва да бъде признат. Или трябва да се осигурят повече средства през НЗОК или някой трябва да излезе и да каже, че не може да се плати всичко, което предлага в момента нашата здравна система. Защото не бива да си кривим душата, ние предлагаме на българските граждани изключително високо ниво по отношение на технологии, лекарства, диагностика и лечение.

Водещ: Увеличаване на парите в бюджета на НЗОК, това става през вноските на всеки един от нас…

д-р Иван Маджаров: Ние много добре знаем, че не всички внасят пълната вноска и когато подобрим събираемостта, когато всички граждани на Република България започнат да бъдат осигурявани на нормалната вноска, която техните доходи изискват, тогава можем да говорим за повишаване на вноската на останалите, които и сега плащат задължително.

Водещ: Имате ли някакви разчети, какъв е процентът на несъбрани здравни вноски и ако те се съберат, да кажем на един голям процент 90 или 95 процента, ще бъде ли финансирано до край здравеопазването у нас?

д-р Иван Маджаров: Със сигурност ще влязат допълнително средства, които ще осигурят част от този дефицит, който е налице в момента. Всички знаем, че в момента се отделя 4.3 процента от БВП за здравеопазване, а тези 8 процента, за които се говори, тези 4.3 процента се допълват от джоба на самите граждани, когато се разболеят.

Водещ: Тоест, доплащането?

д-р Иван Маджаров: Да.

Водещ: Доплащането до каква степен вие го приемате, при положение, че има несъбираемост на вноските и до каква степен смятате, че то е неприемливо?

д-р Иван Маджаров: Доплащането на първо място трябва да носи характеристика на регламентирано и законно, за да може да даде старт на доброволното застраховане от страна на гражданите. Защото, когато се разболеем сме най-уязвими, тогава се налага да плащаме, а когато предварително знаем, че не всичко ще бъде безплатно всеки от нас ще вземе информирано решение да се застрахова допълнително.

Водещ: Добре, нека така да приключим. Благодаря ви за участието в „Още от деня”.

д-р Иван Маджаров: Благодаря и аз.

Второ бебе трансплантирано успешно в Германия

БТВ, Новини в 19.00 часа


Второ бебе трансплантирано успешно в Германия, след като за рекордно кратко време с помощта на дарители се събраха над 1 млн. лв. Днес ви срещаме отново с 5-месечната Калина.

В края на месец май родителите на Калина подемат спешна кампания за набиране средства. Бебето има увреден черен дроб и е нужна животоспасяваща трансплантация. Времето е малко, а сумата – голяма, половин милион лева.

Яна Обрешкова: Да знаеш, че детето ти е толкова болно, че може да не преживее първата година е много трудно.

Но само три дни след апела на родителите, непосилната сума вече е събрана.

Яна Обрешкова: Ние мислехме, че за два месеца няма да успеем, защото сумата е голяма. А такова нещо не сме очаквали изобщо.

А три месеца по-късно в специално видео за бТВ, Яна ни съобщава добрата новина…

Яна Обрешкова: С Явор сме безкрайно щастливи, защото нашата малка Калина вече има ново черно дробче и се чувства много добре. Донор стана нейният баща Явор. Беличка е, усмихва се много и започна да се храни.

Добре се чувства и 5-месечният Александър-Робърт, който беше трансплантиран на 13 август. За него също бяха събрани половин милион лева.

Роксана Ангелова: Алекс е много добре. Лекарите казват, че са много щастливи с това как той се възстановява и как приема новия черен дроб на тати Божидар.

И равносметката след голямата борба – един милион събрани лева от добри сърца и безценните усмивки на две спасени деца.

Роксана Ангелова: Благодарение на тях нашите деца се излекуваха и ще могат да имат един нормален и щастлив живот.

Божидар Ангелов: Благодарим ви.

Роксана Ангелова: Благодарим ви много от сърце.

Тежко болни пациенти продължават да остават без лекарства

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Хроничен проблем – тежко болни пациенти продължават да остават без лекарства, въпреки многократно анонсираните мерки. Проучване на пациентска организация показва, че най-често има проблеми при социално значими заболявания, като диабет, както и ревматични и редки болести.

Репортер: На пръв поглед никога няма да кажем, че Антон е с тежко генетично заболяване. Със спорт и правилно хранене се поддържа в добро състояние. Също и с много лекарства, но липсата на някои от тях му е създавала проблеми.

Антон Алексиев: Отидох в една аптека и там ми споменаха, че не мога да ми осигурят цялото количество. Оказа се, че в цялата аптечна мрежа го има този проблем.

Репортер: Пациентите, които получават лекарства по Здравна каса, вече могат да подават сигнал в специален сайт, за да стигне информацията до здравните власти.

Ваня Добрева: По закон търговците на едро първо трябва да осигурят нуждите на българските пациенти – това е техен ангажимент, той не се спазва и не се контролира от никой.

Репортер: И търговците на дребно – аптеките – са се убедили от опит, че често пациентите търсят липсващи лекарства, които подлежат на така наречения паралелен износ.

Николай Костов: Точно определена група лекарства липсват непрекъснато. Това е точно тази група, която се изнася.

Репортер: Проблемът с липсващите лекарства се дължи и на големите отстъпки, които държавата изисква от фармацевтичните компании, както и на производствени затруднения.

Боряна Маринкова : Имаме 608 сигнала към днешна дата и 66% от тях се дължат на трайно или временно преустановен внос. Това е големият проблем – нарушенията в ритмичността на доставките.

Репортер: През 2017 година беше разбита организирана престъпна група за паралелен износ на животоспасяващи лекарства. Тогава здравните власти обещаха да заработи електронна система, която да контролира процеса по-ефективно. Към днешна дата й се правят пилотни тестове.

Национални радиа

Репортаж за забраната на тютюневата индустрия

БНР, Новинарски час


Държавата да забрани тютюневата индустрия да спонсорира обществени събития, поискаха от Коалиция за живот без тютюнев дим. Заедно с представители от СЗО в България, УНИЦЕФ, граждански организации днес подписаха меморандум за прекратяване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия.

България е страна по конвенцията за контрола, но не спазва правилата, припомня д-р Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в София.

Д-р Михаил Околийски: Всекидневно ставаме свидетели на изключително агресивната реклама и разширяване на пазара от страна на тютюневите гиганти. Необходима е политическа воля и лидерство. Обществената подкрепа я има.

Според изследване 70% от гражданите подкрепят мерките срещу рекламата на цигари. Всяка форма на реклама на тютюневи изделия увеличава със 7% шанса младежите да започнат да пушат, а около 96% от училищата в София имат обект за продажба и примамват с реклами за пушене.

Маша Гаврилова от Коалиция за живот без тютюнев дим обяснява, че опитите за промени в законодателството срещу вредния навик удрят на камък. От думите й става ясно, че МЗ не иска гражданите му да са по-здрави.

Маша Гаврилова: Започнахме натиск към МЗ. Успяхме да намерим една златна среда – забрана за места, излагането на тютюневите изделия също да го няма, да бъде в шкафове, спонсорството да бъде забранено под каквато и да е форма, промоциите също. Но за съжаление, МЗ не иска.

Статистиката по света показва – в Сан Франциско вече са забранени електронните устройства за пушене. Китай също планира да регулира устройствата.

Репортаж за прекратяване на реклами и промоции на тютюневи изделия

БНР  12+3


Резюме: Коалиция за живот без тютюнев дим настоя за забрана тютюневата индустрия да спонсорира събития. Коалицията заедно с офиса на Световната здравна организация в България, УНИЦЕФ и граждански организации подписаха Меморандум за прекратяване на рекламата и промоцията на тютюневи изделия.

Според Маша Гаврилова от „Коалиция за живот без тютюнев дим“ здравното министерство не оказва съдействие за изработване на по-строги регулации.

„Започнахме натиск към Министерство на икономиката. Успяхме да намерим една златна среда, забрана за определени места, излагането на тютюневите изделия също да го няма, да бъде в шкафове. Спонсорството да бъде забранено под каквато и да е форма, промоциите също, но за съжаление, Министерство на здравеопазването не иска“, каза тя.

България е страна по Конвенцията за контрол на тютюна, но е спазва правилата ?, припомня д-р Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в София. Дори и записаното правило в конвенция за забрана на промоцията, спонсорството и пиар кампаниите, които правят тютюневите гиганти.

„Всекидневно ставаме свидетели на изключително агресивната реклама и разширяване на пазара от страна на тютюневите гиганти“, каза той.

СЗО има готовност да предостави съдействие за преодоляване на проблемите, свързани с тютюнопушенето. А наскоро проучване посочи, че е електронните средства да пушене „без съмнение са вредни” и трябва да бъдат подложени на регулации, представляват и “рискове за здравето”. А дезинформацията, разпространявана от тютюневата индустрия относно електронните цигари, е „настояща и реална заплаха“. У нас от „Коалиция за живот без тютюнев дим“ казват, че няма изследвания за рисковете за електронните устройства за пушене.

Според проучване на американския изследователски университет „Джонс Хопкинс“ от 2017 г. около 96 процента от училищата в София има обекти за продажба на тютюневи изделия, а 25 процента от 16-годишните младежи у нас пушат всекидневно. Всяка форма на реклама на тютюневи изделия, която младежите разпознават, увеличава шанса да започнат да пушат със 7 процента, показва още проучването. Според него 70% от гражданите подкрепят мерки срещу рекламата на цигарите.

Ще можем да подаваме сигнали за липсващи лекарства в родните аптеки на нов сайт, създаден от пациентски организации

Дарик радио


Ще можем да подаваме сигнали за липсващи лекарства в родните аптеки на нов сайт, създаден от пациентски организации. Сайтът бе представен днес от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, откъдето се очаква да препращат сигналите за липса на лекарства към Изпълнителната агенция по лекарства и към медиите.

Репортер: moeto-lekarstvo.com. е новата платформа, на която всеки желаещ може да подаде сигнал за липсващо лекарство в аптека. От Сдружението за развитие на българското здравеопазване ще препращат сигнала до Изпълнителната агенция по лекарства, но съветът е преди да подадем сигнал, да изчакаме поне 24 часа, за да сме сигурни, че лекарството няма да бъде доставено. Ваня Добрева, председател на сдружението, припомни, че здравните власти са обещали информационна система за липсващи лекарства.

Ваня Добрева: Това, което ни притеснява в случая е, че първо, тази система на работи – тоест, няма как да се установи липсват или не лекарства. Второ, дори да заработи, от системата е изключена възможността да докладват аптеките и пациентите, което означава ИАЛ ще бъде тази, която единствена ще решава има ли липса на лекарства или няма. Тоест тези, които са най-заинтересовани, няма да имат право да докладват.

Репортер: По данни на Агенцията по лекарствата подадените до нея сигнали за липсващи лекарства тази година са 19.

Ваня Добрева: И така ние в желанието си да направим наистина някаква реална преценка дали има липсващи лекарства и какъв е техния размер, направихме този сайт.

Репортер: В заключение от сдружението посочват, че у нас най-често липсват лекарства за диабет, като инсулини и инкретини.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 10.09.2019