На д-р Стела Денчева

Специалист по пневмология и фтизиатрия, специалист по вътрешни болести,

Управител на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД, В. Търново

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Обръщам се към вас в търсене на съпричастност поради поредната изява на агресия към медицински специалисти в България!Обръщам се към всички вас с призив за нормалност и човечност в обществото ни!

Повод за настоящата ми реакция е издевателство на пациент и група близки над персонала на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД.

„Заповядвам ти веднага да излекуваш майка ми, `щото си длъжна“ … Действието се развива в ранния следобяд на 04.09.2019г. в лечебното заведение, а с такива крясъци ме посреща истеризирала близка на пациентка, пребиваваща повече от 10 дни в стационара. Извикана съм при леглото на болната не заради здравословното й състояние, а защото целият дежурен персонал: лекар и 4 медицински сестри, са скандализирани от обидите, поведението и дори физическата агресия на близките. А след това – още по-агресивно, самата пациентка и други 4-ма нейни близки се нахвърлят върху наличния персонал на лечебното заведение.

Предисторията: пациентка, приета в клиниката с пневмония, самоволно напуснала стационара, за да … присъства на сватба (или да придружи близък да летището – според различни нейни версии), поради което е изписана от дежурния лекар, а недовършеното лечение е за сметка на персонала на лечебното заведение. Дни по-късно пристига възмутена от факта, че не се чувства здрава. И понеже сме медицински работници, и понеже няма нужда някой да ни нарежда да си вършим работата, и понеже има едни такива неща, наречени „човечност, съпричастност“ и други подобни – сред медицинското съсловие, пациентката е приета отново за лечение на вече влошеното й състояние поради недовършване на предходната терапия. Десетина дни по-късно близките – възмутени, че лечението продължава все още, („въпреки изтеклата пътека“), агресивно очакват близката им да бъде излекувана едва ли не с магия.

В тази ситуация е безспорно, че пациентката е болна и има нужда от медицинска помощ. Също така е нормално близките да са загрижени за своята роднина. Обаче е безспорно, че персоналът на СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ професионално и всеотдайно си е вършил работата, като е осигурил качествено медицинско лечение, пренебрегнато от болната и незаплатено от никого, освен от лечебното заведение. Факт е и връщането й в стационара и качественото обслужване и обгрижване от същите онези хора, които са били ощетени от безотговорното й поведение седмица по-рано.

Няма обяснение обаче агресията на нискоинтелигентни, неквалифицирани и абсолютно невъзпитани хора върху 4 медицински сестри и 2 лекари, които се опитват да помогнат на тяхната близка.Защото в момента на скандала тя е завишила Т до 37.1оС! Няма обяснение агресията, изискваща криворазбрани задължения от медиците, само защото са положили Хипократова клетва! Няма обяснение и професионализма на нагрубените медицински специалисти и физически наранената медицинска сестра, които – стискайки зъби, залагат на дълга си, и продължават да обгрижват агресорката, продължаваща лечението си в болницата. Защото лечебното заведение не може да откаже медицинска помощ!

Затова се обръщам към всички медицински специалисти да изразят съпричастност и да осъдят поведението на поредните самозабравили се хора (а може би: не точно хора), очакващи толерантност и професионализъм, с които да се реагира на тяхното безочие и арогантност!

Надявам се, че обществото ще си даде сметка, че не може да се крие зад положената Хипократова клетва от оредяващото българско медицинско съсловие и не може да очаква тя да е завеса, зад която агресията и безочието ще трябва да бъдат посрещани с толерантност и професионализъм!

05.09.2019г.

В. Търново

СБАЛПФЗ „Д-р Трейман“ ЕООД                          Управител: д-р С. Денчева

АПЕЛ