МЗ: Няма да има недостиг на ваксини против грип

24 часа  стр. 4


Няма да има недостиг на ваксини против грип за хората над 65-годишна възраст, които от тази есен ще бъдат обхванати в Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонни грип у нас, уверяват от Министерството на здравеопазването.

Ваксината е по желание и ще бъде безплатна. Целта е още през първата година от програмата обхватът на имунизираните да се повиши от 2,4 на 10 ваксинирани на 100 души. През 2022 г., когато приключва първият етап на програмата, целта е да се постигне 25% обхват.

Ваксини ще се поставят от 1 октомври до 31 декември след преценка на личния лекар.

Още 5 деца със спинална мускулна атрофия започват лечение

24 часа  стр. 8


Пет деца, страдащи от рядкото генетично заболяване спинална мускулна атрофия (СМА), ще започнат лечение в специализираната детска болница „Проф. Иван Митев“ до края на месеца.

Още днес на две от тях ще бъде поставена инжекция нусинерсен -единственото доскоро признато лекарство срещу болестта, съобщиха от Сдружението на пациентите със СМА. Това ще направят проф. Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология, и екипът му. На останалите три деца инжекция ще бъде поставена до края на месеца.

Лечението стана възможно у нас след настояване на пациенти, родители и лекари. Въпреки че то се прилага от 2016 г. в САЩ и много страни в Европа, у нас здравната каса започна да го реимбурсира преди няколко месеца, а първата инжекция бе поставена на 12 юни в Александровска болница от проф. Ивайло Търнев и екипа му.

Въпреки постигнатите успехи трябва да извървим още нелек път до крайната цел – пълна реимбурсация за всички пациенти, посочват от сдружението. На среща с тях в края на миналата седмица зам.-здравният министър Бойко Пенков увери, че тази процедура е задвижена. На нея е обсъдена и нуждата лечението да се реимбурсира и за пациенти над 18 години.

Търговията втори месец с ръст, промишлеността обаче със спад

Христо НИКОЛОВ

24 часа  стр. 9


Втори пореден месец оборотите в търговията на дребно у нас през юли отбелязват ръстове – и на месечна, и на годишна база, след като от началото на годината насам има предимно спадове. Това показват разпространените във вторник данни на НСИ.

Търговията се е съживила през юли с 1% на месечна база, също колкото и през предходния месец. На годишна база ръстът е 3,7%, докато месец по-рано годишното увеличение на оборотите в търговията бе едва 0,1 на сто.

Ръстът на годишна база се дължи предимно на продажбите на автомобилни горива, които са нараснали с 6,9%, и на нехранителните стоки, най-вече на онлайн търговията, която нараства с 27,8%, са изчислили подчинените на председателя на НСИ Сергей Цветарски. Има обаче годишен спад на продажбите на лекарства и медицински стоки с 6,7%

Индексът на промишленото производство през юли нараства с 0,8% в сравнение с юни, но на годишна база има спад от 0,9%.

Той се дължи най-вече на спад в производството на енергийни продукти и на облекла, текстил и метали.

Строителството не прави изключение от традиционните за този сезон на годината ръстове.

На месечна база има ръст от 1,7%, а на годишна – ръст от 4,3%. Той се дължи обаче повече на строителството на сгради, което нараства с 8,3% спрямо година по-рано, докато при инженерното строителство има спад от 0,8%.

ДИРЕКТОРЪТ НА „ПИРОГОВ“ СЪВЕТВА: Нужно е сливане на болници

Монитор  стр. 6


Не се очаква закриване на болници, по-правилно е да има сливане на лечебни заведения, за да се запази финансовият ресурсът. Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ, имайки предвид парите по клинични пътеки, които Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) им плаща.

Очаква се тази година средствата за болничната помощ, около 2 млрд. лв., да стигнат. Следващата стъпка е да искаме увеличаване на клиничните пътеки и повече пари за здравеопазване в здравната система. Нещо, което министър Ананиев се опитва да прави вече една година чрез поставянето на публична дискусия на няколко модела, заяви проф. Балтов.

Той каза още, че предстоят сериозни преговори между Българския лекарски съюз и НЗОК, при които да се помисли за увеличение на парите за здравеопазване.

Според него не може да се говори за увеличаване на размера на здравните вноски, тъй като в момента е голям броят на неосигурените – между 500 000 и 700 000 души.

По думите му раздържавяването на касата ще позволи да се засили конкуренцията и да има по-качествено здравеопазване.

Сега то малко липсва, тъй като се набляга на количествено здравеопазване, за да имаме по-голям фонд, с който да разполагаме, каза проф. Балтов.

Директорът на „Пирогов“ заяви, че няма притеснения от новите болници, тъй като тези, които предлагат комплексна услуга, ще бъдат търсени и ще бъдат задължителен партньор на новите здравни фондове. Проблем ще имат малките частни лечебни заведения, които се опитват да надграждат в нещо, което липсва в големите болници.

Пет деца със спинална мускулна атрофия започват лечение у нас

Монитор  стр. 6


От днес започва лечението на пет деца със спинална мускулна атрофия (СМА) в „Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев“ в гр. София, съобщават от Сдружението на пациентите със спинална мускулна атрофия.

След големия пробив българските деца да могат да се лекуват в България и първата инжекция, която беше поставена преди няколко месеца в Александровска болница от екипа на проф. д-р Ивайло Търнев на 15-годишно момче, в сряда своите дози от лекарството „Спинраза“ ще получат още две деца. Инжекциите ще бъдат поставени от екипа на проф. д-р Иван Литвиненко в Клиниката по детска неврология. До края на септември се очаква там да започнат лечението си още три деца.

В края на миналата седмица родители на деца със спинална мускулна атрофия се срещнаха със зам.-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков и получиха личното му уверение, че процедурата за реимбурсация на животоспасяващия медикамент е задвижена. В най-скоро време очакваме официален отговор на какъв етап се намира тя. От страна на родителите бяха изразени надежди, че няма да има забавяне, за да не се губи още една цяла година.

Били са обсъдени и нередности и несъответствия с европейските стандарти и критерии за прилагане на терапията в България, което изключва голям брой пациенти, и то най-нуждаещите се. Беше обсъдена и нуждата от лечение и на пациенти над 18-годишна възраст, което е изключително важно и се прилага в голям брой държави.

Четири грипни щама ни разболяват тази зима

Българите най-рядко си слагат ваксини

Монитор  стр. 1,  6


Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и зима. Те са с екзотичните имена от Австралия – „Бризбейн“, от Америка – „Канзас“ и „Колорадо“, и от Азия -„Пукет“. Това съобщи пред bTV д-р Гергана Николова от Управителния съюз на Българския лекарски съюз. Тя подчерта, че противогрипните ваксини срещу тях вече са доставени и могат да бъдат купени от аптеките в страната.

Всеки трябва да се замисли че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е моментът за поставяне на ваксините защото на организма му трябва време, за да изгради имунна защита, каза д-р Николова, като добави, че в нейната практика няма пациенти, които да са заболели тежко от грип след като са се ваксинирали.

За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката. Тя заяви, че децата също могат да бъдат ваксинирани, като се спази имунизационния календар. Д-р Николова смята, че за хората над 65 години трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит от здравната каса да се имунизират 10% от това население, но не са посочени критериите, по които лекарите да ги изберат.

Епидемиолозите обаче са категорични, че независимо от имената на грипните щамове клиничната картина протича по един и същи начин – остро начало, което ни поваля на легло, внезапна отпадналост, болка в мускулите, висока температура, понякога кашлица и хрема, непоносимост към светлина.

По думите на специалистите най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините.

Нашата държава изостава в превенцията срещу инфекцията и тежките усложнения от нея, показва европейско проучване. Ние се намираме на последно място на континента брой имунизирани. На 100 души противогрипни ваксини си поставят едва 2,4 процента от хората в България.

Пациенти ще подават сигнали за липсващи лекарства в нов сайт

Монитор  стр. 6


Сигнали за липсващи лекарства в българските аптеки вече могат да подават пациенти на новия сайт в интернет -moeto-lekarstvo.com, съобщи Ваня Добрева – председател на сдружението „Хипофиза“, и председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване.

Сайтът е създаден от Сдружението за развитие на българското здравеопазване, което ще изпраща получените сигнали за липсващите лекарства до Изпълнителната агенция по лекарствата.

Сигналите за липсващите лекарства може да се подават и анонимно от пациентите. При липса на дадено лекарство е добре да се изчака 24 часа, тъй като е нормално в дадената аптека да я няма цялата наличност от лекарства и е необходимо определено време, за да се достави лекарството, обясни Добрева.

Тя уточни, че лекарствата, за които пациентите може да подават сигнали на новия сайт, са само тези от позитивния лекарствен списък. Това са лекарствата за домашно лечение и пациентите може да ги купят от аптеките, обясни Добрева. Тя каза, че като пациентска организация ежедневно получават сигнали от пациенти, че в аптеките липсват определени лекарства.

Междувременна от НСИ съобщиха, че през юли в сравнение със сьщия месец на предходната година търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки се свива с 6.7%. Все пак този спад се свива – през юни той бе 9.8% спрямо година по-рано.

Продажбите на лекарства са се свили

Монитор  стр. 8


През юли в сравнение със същия месец на предходната година търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки се свива с 6.7%, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт. Все пак този спад се свива – през юни той бе 9.8% спрямо година по-рано.

В останалите сектори се отчита ръст. По традиция той е най-висок при покупката на стоки по интернет, като през месеца расте с 27.8% спрямо същия месец на предходната година. Оборотът нараства и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 6.9%), с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 4.6%), и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1.3%).

В сравнение с юни оборотът в сектора нараства с 1 %. При нехранителните стоки ръстът е с 1.5%, при търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 1 %, а при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 0.9%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значителен ръст се наблюдава в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – съответно с 8.2% и 7%.

Налични са противогрипни ваксини

Труд  стр. 2


Първите количества противогрипни ваксини за настоящия есенно-зимен сезон вече са налични у нас. Специалистите очакват пикът на заразата да настъпи през декември и началото на януари, а щамовете, които ще циркулират, да са „Пукет“, „Колорадо“, „Бризбейн“ и „Канзас“. Съставът на ваксините с съобразен с тях. От тази зима държавата ще ваксинира безплатно около 150 хил. пенсионери, а през 2022 г. – близо 400 хил.

Наградиха заслужили европейски лекари

Труд  стр. 6


На официална церемония Югоизточно-европейският медицински форум (ЮЕМФ), основан и регистриран през 2005 г. у нас за поредна 10-а година връчи своите традиционни годишни награди на най-заслужилите и достойни лекари от Югоизточна Европа. Събитието се проведе на в Деня на Съединението на България – 06.09.2019 г. ЮЕМФ удостои с най-високото отличие „Заслужил лекар на Югоизточна Европа“ за изключителен принос в развитието на иновативната медицина проф. Иво Петров, проф. Григор Горчев, проф. Валентин Джонов, който от 10 години работи в Университетската болница в Берн, Швейцария, проф. Гоце Спасовски – Северна Македония, един от най-добрите специалисти в областта на бъбречни трансплантации, проф. Свиатослау Шнитко – Военно-медицинска академия, Беларус. С приза „Заслужил лекар в областта на общественото здраве в Югоизточна Европа беше удостоен Проф. Тодор Черкезов -България.

ЮЕМФ връчи и награди заслужил млад лекар на доц. Александрина Воденичарова, доц. Станимир Сираков и Видин Кирков – студент.

Онлайн продажбите се увеличиха с 27%

Труд  стр. 16


Търговията на дребно чрез поръчки по интернет през юли нарасна с 27,8% спрямо същия месец на миналата година, обявиха от Националния статистически институт. Общият оборот в продажбите на дребно през месеца се увеличава с 3,7% на годишна база, като най-голям ръст има именно в онлайн търговията.

По отношение на отделните групи стоки най-голямо увеличение от 11,6% има при търговията на дребно с компютри и мобилни телефони. На следващо място по ръст са продажбите на битова техника, мебели и други стоки за дома, където ръстът е с 8,4%. Много сериозен ръст от 6,9% на годишна база има и при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, сочат данните на националната статистика.

Продажбите на текстил, дрехи, обувки и кожени изделия се увеличават с 4,4%, а при търговията на дребно с храни, напитки и цигари има ръст от 1,3%. Спад на годишна база е отчетен само при продажбите на лекарства и козметика – с 6,7%.

Пускат ваксина срещу варицела

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 17


Регистрираха серума у нас, броим от 100 до 200 лв. за инжекция

Ваксина за варицела ще бъде достъпна в аптеките у нас от следващата година.

Серумът вече е получил разрешение за употреба в България от Изпълнителна агенция по лекарствата, научи „Здравен Телеграф“. Регистрирането й е първата стъпка към създаването на Национална програма за варицела, чиято цел е да осигури безплатна ваксина за децата, чиито родители желаят да ги имунизират. Тя няма да бъде задължителна, но ще е достъпна за желаещите да я приложат, уточни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Все още не е ясно колко ще трябва да броим за ваксината, защото във всяка страна тя е с различна цена, тъй като обикновено не е включена в националния имунизационен календар на съответните държави. Например в Италия се продават за над 90 евро, а в Чехия се търгуват за над 100 лева, отбелязват експерти.

Пускат ваксина срещу варицела в аптеките

Регистрираха серума в България, броим от 100 до 200 лева за инжекция

Милена ДИМИТРОВА

Телеграф  стр. 18


Ваксина за варицела ще бъде достъпна в аптеките у нас от следващата година.

Серумът вече е получил разрешение за употреба в България от Изпълнителна агенция по лекарствата, научи „Здравен Телеграф“.

Регистрирането й е първата стъпка към създаването на Национална програма за варицела, чиято цел е да осигури безплатна ваксина за децата, чиито родители желаят да ги имунизират. Тя няма да бъде задължителна, но ще е достъпна за желаещите да я приложат, уточни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Все още не е ясно колко ще трябва да броим за ваксината, защото във всяка страна тя е с различна цена, тъй като обикновено не е включена в националния имунизационен календар на съответните държави. Например в Италия се продават за над 90 евро, а в Чехия се търгуват за над 100 лева, отбелязват експерти.

Регистрираната у нас ваксина се казва Варивакс и се прилага при деца над годинка, като се слагат две дози в интервал не по-малък от два месеца. Поставя се мускулно и на практика осигурява доживотен имунитет, обясни началникът на Детска клиника на Инфекциозна болница д-р Атанас Мангъров.

Най-сериозните усложнения, до които може да доведе шарката, са от страна на нервната система. Понякога болните правят варицелен енцефалит. Доста по-често усложнение е от страна на белия дроб. 10 дни продължава карантината при варицела. Заболяването протича обикновено на три вълни, като всяка една от тях носи нови пъпки, температура, влошаване на състоянието и общо неразположение. Времето, през което болните са заразни, е не по-малко от 9 дни. На практика болният е заразен докато всички обриви не преминат в корички.

Рекордът за най-много болни е от 2013 г., когато варицелата у нас е натръшкала над 37 000. Обикновено всяка година в България има между 25 и 35 хиляди случая. Към момента от началото на година са регистрирани 23407 болни, което е в рамките на обичайното при положение, че в България няма профилактика.

Лекуват 5 деца с мускулна атрофия

Телеграф  стр. 18


Започва лечението на пет деца със Спинална мускулна атрофия.

То ще се осъществява в „Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. д-р Иван Митев“, съобщиха от сдружението на пациентите със СМА. Първата инжекция у нас бе поставена на 12 юни в Александровска болница от екипа на проф. д-р Ивайло Търнев, а месец по-късно терапията бе приложена и в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Днес своите дози „Спинраза“ ще получат още две деца. Инжекциите ще бъдат поставени от екипа на проф. д-р Иван Литвиненко в Клиниката по детска неврология.

До края на септември се очаква там да започне лечението на още три деца. Въпреки постиганите дотук успехи, трябва да извървим още нелек път до постигането на крайната цел – пълна реимбурсация за всички пациенти, казват още от Сдружението.

Детският ортопед д-р Явор Пукалски от „Пирогов“: Подвижен чин пази гръбнака на ученика

Телеграф  стр. 19


– Д-р Пукалски, кога да заведем детето на ортопед за пръв път?

– Първото посещение при ортопед, противно на традициите в България, трябва да се извърши до 40-тия ден. Тогава се прави общ ортопедичен преглед на детето, както и специализирано ултразвуково изследване (ехография) на тазобедрените стави. В краен случай, този преглед може да бъде отложен до края на втория месец, но при наличие на евентуален проблем, колкото по-рано бъде започнато едно лечение, толкова по леко и по-успешно е то.

– Какви са най-често срещаните проблеми в детска възраст?

– Обикновено родителите водят детето по повод проблеми в походката, „изкривяване“ на краката или стойката на малчугана. Опорно-двигателният апарат в детска възраст не е константа, а постоянно променяща се спрямо нуждите на съзряващия организъм структура. Примери за такива самокоригиращи се състояния са физиологичното плоскостъпие, изкривяването на крачетата под формата на буквата X след прохождане и др.

/От друга страна неглижирането на проблеми като симптоматичното плоскостъпие и изкривявания на гръбнака например, могат да доведат до необратими промени да затруднят или сериозно да намалят възможността на пациента за пълно възстановяване.

– В началото на учебната година основна тема са тежките раници. От медицинска гледна точка, определящо ли е това за стойката на детето?

– Макар и не основен фактор, ученическата раница определено има своето значение във формирането на стойката. Проучванията в това отношение сочат, че нейната маса не бива да надминава 10-15% от тази на детето. Колкото по-малко е то, толкова по-крехка е неговата мускулатура и раницата следва да е максимално отбременена от излишна тежест. Все по-популярни на запад са чантите на колелца, като техните плюсове и минуси тепърва предстои да се подложат на качествен научен анализ.

– Чувала съм, че носенето на едно рамо е вредно. Вярно ли е?

– Детската мускулатура, подобно на костите, е динамична система и носенето на раницата на една страна натоварва тялото несиметрично. Няма проучвания които да свързват пряко този навик с гръбначните изкривявания, но неправилно подбраната или носена раница може да доведе до болки във врата, кръста и гърба.

– Как да научим децата си да седят правилно на чиновете и у дома?

– Детето трябва да е седнало, с крака на земята, колена да са свити до 90 градуса и с гръб добре подпрян на седалката. Всяка друга поза води до неправилно натоварване и излишно напрежение в раменете и врата. Проблемът е, че правилната позиция е трудно постижима, ако детето не може да нагласи седалката според своята физиология. За целта са нужни регулируеми чинове, каквито обаче в българските училища рядко се срещат. А това важи с пълна сила и за домашните бюра.

– За какво трябва да следят родителите по отношение на гръбначните изкривявания?

– Класическите белези за които всеки родител може да следи са различията в нивото на рамената и лопатките, големина на пространството затворено между свободно отпуснатата покрай тялото ръка и съответния хълбок, нивото на двете тазови половини, нивото и/или формата на гърдите. Ако първият признак който родителите забележат е гърбица и/или ясна кривина на гръбчето, то нещата вече са доста напреднали

– А по отношение на стъпалата и походката на децата?

– Особено под 4-годишна възраст, децата тепърва се „учат“ да ходят и минават през множество най-различни фази ходене на пръсти, ходене навътре и др. Макар че в болшинството случаи това са доброкачествени етапи през които минават, понякога неправилната походка е белег за подлежащ по-сериозен проблем.

В тази ситуация посещението при ортопед ще изясни причините.

– Има ли упражнения, които се препоръчват за учениците?

– Заниманията с цел профилактика на гръбначните изкривявания обикновено се фокусират върху мускулите около гръбнака, таза и горната част на бедрата. Падането на „мост“, ходенето на ръце тип „количка“, търкалянето на топка са упражнения които повечето родители най-вероятно си спомнят от ученическите години и които лесно могат да бъдат превърнати в игра.

– А подходящи спортове?

– Любимият ми отговор на този въпрос си остава един и същ – плуване. Може да е клише, но плуването е прекрасен спорт който развива симетрично тялото и укрепва целият организъм. За да има ефект обаче, е необходимо да се практикува поне 3 пъти седмично за не по-малко от 60 мин.

– Какви са най-важните съвети от ортопеда към децата преди първия учебен ден?

– В първия учебен ден, съм убеден че емоциите ще надделеят над всичко. Все пак ако трябва да дам един единствен съвет, той ще бъде „Играйте разумно“.

Офталмологът д-р Лариса Пенева: 2 часа на компютъра след последния звънец

Тинейджърките да внимават с грима, търкането на очите е вреден навик

Поли ПАНТЕВА Адела КОЦЕВА

Телеграф  стр. 22


Очите са най-нежният човешки орган. Поради тази причина тяхното развитие трябва да се следи от най-ранна детска възраст. Кога за пръв път да заведем детето на преглед, за какво да внимаваме и какво да следим, как да предпазим зрението на ученика и кой са вредните навици, които могат да създадат проблеми в бъдеще. За да отговори на тези и други важни въпроси, потърсихме офталмологът от „Пирогов“ д-р Лариса Пенева.

Очните лекари препоръчват първият преглед на детето да се осъществи още около 6-ия месец след раждането.

„Когато няма външни признаци, че детето има вродени проблеми с очите, не е необходимо да се води на лекар преди да е навършило половин година“, обясни д-р Пенева. По думите й ако хлапето няма проблеми с очите, следващото посещение в кабинета на офталмолога може да бъде на 3-годишна възраст. „Тогата прегледът се провежда с картинки, тъй като децата не разпознават числа и букви“, казва още специалистът. Д-р Лариса Пенева е категорична, че задължителна проверка на зрението трябва да се направи и преди първи клас, а след това регулярно преди началото на учебната година. По думите й друг важен момент е периодът на пубертета. Причината е, че тогава децата израстват много бързо и трябва да се следи, дали няма да възникнат изменения. „Тогава и диоптрите се покачват, за това ние специалистите винаги съветваме да се засили профилактиката“, казва още д-р Пенева. Според нея и при децата е много важно прегледът да се извършва с разширяване на зениците.

Диагнози

Най-честите диагнози в ученическа възраст са късогледство, далекогледство и астигматизъм. Фактор за развитието им може да бъде и наследственост, ако някой родителите има такъв проблем, това увеличава риска за детето. Някои вредни навици обаче, също могат да са причина за появата на зрителни нарушения, категорична е д-р Лариса Пенева.

„Изключително важно е родителите да научат техните деца да спазват хигиена на зрението. Това включва ограничаване на времето прекарано пред лаптопа, таблета, телефона и телевизора. Съвеменните ученици използват тези устройства прекалено много, което неминуемо се отразява зле на очите“, казва офталмологът. По думите на д-р Пенева, децата на 5-6 години могат да прекарват до час пред компютъра. По-големите ученици пък могат да си позволят до два часа на ден, но с почивки. „Освен това при продължително взиране в екрана, е добре да се правят паузи, например гледане през прозореца, кратка разходка или просто изместване на погледа от екрана за няколко минути“, съветва д-р Пенева. Друг вреден навик е постоянното търкане на очите с ръце. „Това е сигнал, че окото е уморено, но триенето допълнително го травмира“, обяснява експертът.

Условия

Гримирането на очите в ранна възраст особено с некачествена също може да бъде опасно и да доведе до раздразнения, възпаления или алергия, казва още офталмологът. От изключително значение е и условията, в които децата четат и се подготвят за училище. „Светлината е много важна. Хубаво е да се избягва смесеното осветление, т.е докато навън е светло да не включваме лампите у дома. Те от своя страна не трябва да са прекалено силни, нито пък приглушени. Синята светлина не е препоръчителна“, казва д-р Лариса Пенева. Според нея бюрото на ученика трябва да е поставено в близост до прозореца, но детето не трябва да бъде с гръб към светлината. При използване на настолни лампи пък, добре е те да бъдат поставени от дясно. Д-р Пенева е категорична, че не трябва да се пренебрегва и разстоянието между учебниците и детето. ^Дистанцията трябва да бъде поне 30-35 сантиметра. Когато се чете от близко разстояние очите се уморяват по-лесно“, обяснява очният лекар. Относно светлината, най-добре е тя да бъде естествена, Също така е добре докато навън е светло, да бъде избягвано светването на лампите. Трябва да се избягват също така ултравиолетовите светлини, както и тези в други цветове, тъй като те дразнят окото.

***

За какво да следим

Бебетата и малките деца не могат да говорят. Често това пречи да разберем какво им е, което пък от своя страна може да забави посещението при специалист. За щастие има различни неща, които може да са белег или признак за проблем. Ето защо е важно родителите внимателно да следят за тях.

✓ Големите очи при бебетата могат да издадат заболявания като катаракта и глаукома. За това е добре детето да премине през преглед няколко месеца след раждането.

✓ Важно е родителите да следят за кривогледство и активно да наблюдават бебето.

Ако хлапето държи играчките и книжките си близо до лицето, ако сяда все по-близо до телевизора, това също са категорични сигнали, че трябва да го заведете на офталмолог

✓ Ако детето затвори едното си око и стане раздразнително или започне да плаче, това може да означава, че то не вижда с другото си око и вероятно става въпрос за т.нар. мързеливо око. Това е обратимо състояние, ако консултацията с офталмолог се направи веднага и мерките се вземат навреме.

РОМИ БИХА ДВАМА ЛЕКАРИ И 4 СЕСТРИ

Искали да излекуват веднага тяхна близка, тръгнала си заради сватба

Иван ПЪРВАНОВ

Телеграф  стр. 40


Роми нападнаха и биха двама лекари и четири медицински сестри в Белодробната болница във Велико Търново.

Причината за нападението е пациентка, която вместо да лежи и да се лекува в здравното заведение, предпочела да отиде да се забавлява.

Тя била приета и диагностицирана с тежка пневмония, но отказала да остане да се лекува, тъй като била канена на сватба. Когато няколко дни след сватбата се върнала, състоянието й вече било силно влошено и здравето й било в опасност. Въпреки че медиците направили всичко възможно да приемат обратно пациентката и да я лекуват, близките й били недоволни, защото смятали, че лекарите нарочно са бавят и не правят всичко възможно, за да възстановят здравето на тяхната роднина.

Конкретният повод за нападението било, че докато лежи в болницата, пациентката вдигната температура до 37 градуса. Според близките й това бил сигнал, че лекарите не правят нищо, за да й помогнат. Роднините се нахвърлили върху дежурните на смяна лекари и медсестри и започнали да ги обиждат, ругаят, блъскат и удрят. След пристигането и намесата на полицията ситуацията била овладяна. По случая се води разследване.

За случая вече са информирани Регионалната асоциация на професионалистите по здравни грижи и Районната лекарска колегия във Велико Търново. Управителният съвет на колегията излезе с декларация в подкрепа на колегите си. „Призоваваме да прекратим войната срещу тези, които ни лекуват, защото това е война срещу самите нас. Да нападаш лечителите си, е като да режеш клона, на който седиш. Нека всички ние като общество проявим мъдрост и търпение. Лекарите и медицинските специалисти не са всесилни, но често са единствената преграда между живота и смъртта. Нека не я премахваме!“.

Това далеч не е първото нападение на болница от цигани във Велико Търново. През януари трима роми нападнаха медицински екип в Центъра по хемодиализа във МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Докато лекарите реанимирали възрастна жена с тежък диабет, близките й внезапно нахлули в помещението и започнали да отправят закани и заплахи към медиците: „Няма да излезете живи оттук, ако роднината ни умре! Вие сте убийци“, крещели те. За нещастие състоянието на жената се влошило и тя починала, което нажежило още повече обстановката и накарало буйстващите цигани да употребят и физическо насилие.

Няколко съсловия излизат на протест

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 4


Няколко съсловия – на медицинските сестри, на полицаите, артистите и част от фармацевтите, ще излязат на протест в сряда пред Народното събрание.

Първоначално за тази дата беше планиран шестият протест на сестрите, които от пролетта настояват за по-високи възнаграждения и гарантирани поне две минимални работни заплати, а също и за отмяна на статута на болниците като търговски дружества. Въпреки че бюджетът отпусна средства, за които беше обявено, че са предназначени за ръст на заплатите, сестрите твърдят, че ако изобщо има такова, то е минимално. Към протеста ще се присъединят и полицаи, съобщиха от синдикалната Федерация на служителите в МВР. Те обявиха, че подкрепят сестрите, и от своя страна ще настояват отново за по-високо заплащане на нощния си труд.

В подкрепа на протеста ще присъстват и част от фармацевтите – те пък са против въвеждането на нови регулации в аптеките, които изискват сериозна инвестиции и увеличават административната тежест. Участие са заявили и пациентски организации, пекари специализанти, Съюзът на артистите в България.

Хаосът който остава след края на една тъканна банка

Хиляди родители са в неведение за стволовите клетки на децата си, след като „Крио сейв“ спря работа в България

Доротея ДАЧКОВА

Сега  стр. 14-15


Тъканна банка „Крио център България“ (ТБКЦБ) -българският клон на швейцарската „Крио сейв“ една от големите тъканни банки у нас, спира да работи. Какво ще стане с хилядите проби, взети през годините в България? Ще имат ли проблем родителите, които не са получили сертификата си за съхранение, или тези, които още изплащат услугата? Има ли световен проблем с „Крио сейв“, които наскоро решиха да прехвърлят всички проби за съхранение в Полша? В световен мащаб банката съхранява над 320 000 проби.

В такава ситуация последното, за което мислиш, е за немалката сума, вложена за съхранението на стволови клетки – между 4000 и 6000 лв. на дете за срок от 20 или 25 години. Идеята на родителите зад това вложеше е някаква сигурност за бъдещето, тъй като те се използват при лечението на онкохематологични и някои други заболявания. Когато обаче стройната наглед система за съхранение изведнъж се окаже не особено стабилна, човек започва да се чуди в пирамида ли е инвестирал и по-важно – какво се случва с генетичния материал на децата му. Има ли опасност той да бъде унищожен или използван нерегламентирано от някой друг?

Всеки засегнат може да се свърже с банката в Полша, за да получи информация за пробите си. Но от там предупреждават, че тъй като са затрупани със запитвания, за отговор ще трябват поне 6 седмици.

Ключов въпрос е и дали изобщо „Крио сейв“имат право да местят пробите без съгласието на родителите, след като договорите им са за съхранението им на определено място. „Сега“опита да намери отговорите.

В края на юни над 7000 български семейства, които са избрали да запазят стволови клетки на децата си чрез тъканна банка „Крио център България“ (ТБКЦБ), получават имейл. В него се казва, че между холандската компания „Есперайт Н.В.“ (Esperite N.V.), от която е част „Крио сейв“ и полската банка за стволови клетки РВКМ (Polski Bank Кош rek Macierzystych) текат преговори за придобиване от РВКМ на операциите по банкиране на стволови клетки и бранда „Крио сейв“. РВКМ е част от Famicord Group – петата най-голяма клетъчна биобанка в света.

„Независимо от тези преговори, на 21 февруари 2019 г., между двете компании беше сключено споразумение за съхранение на биологични материали (т.е. на проби със стволови клетки) в акредитираната и ултрамодерна лаборатория на РВКМ във Варшава, Полша. Споразумението е в сила за първоначален срок от 5 години, като се очаква да то бъде удължено. В рамките на споразумението всички проби на клиенти на CRYO SAVE, в това число и пробите на клиентите от България, ще бъдат преместени за дългосрочно съхранение във Варшава“, са казва още в съобщението от ТБКЦБ. Досега те се съхраняваха в Швейцария и Белгия.

По-малко и 2 месеца след това вече е ясно, че ТБКЦБ ЕАД е поискало да бъде заличено от регистъра на медицинските заведения и спира да работи. Едноличен собственик на капитала на ТБКЦБ ЕАД/Крио сейв България е „Есперайт“. В съвета на директорите са Асен Пачеджиев, Ели Божилова и Константин Хаджиатанасов. От 2010 г. до 2018 г. от тъканната банка са взети общо 4533 проби от кръв от пъпна връв и 3836 проби от тъкан от пъпна връв. Донорите са 4538, сочат данните на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Няма информация колко проби са взети в началото на 2019 г., преди фирмата да спре да функционира.

Проблеми с банката има много преди родителите, които са й се доверили, да получат бодрия имейл. От отговорите на д-р Пачеджиев до „Сега“ излиза, че пробите, взети през 2018 г. и 2019 г., са поставени под карантина

Защо родителите, които са сключвали договори с банката през това време, не се били предупредени за проблема, остава неясно. Д-р Пачеджиев не коментира доколко това е в унисон с добрите търговски и медицински практики. Нито факта, че според някои договори за съхранение на стволови клетки сертификатът е един от документите, които се предоставят при нужда пробата да бъде отпусната за ползване. В договор от 2015 г., с който „Сега“ разполага, например, е разписано задължение на „Крио сейв“ чрез ТБКЦБ да предостави сертификат. Такава клауза липсва от аналогичен договор от 2019 г.

На 8 август ТБКЦБ е поискало да бъде заличено от регистъра, считано от 15 август. Банката няма разрешение за дългосрочно съхранение на стволовите клетки и тъкани. Тя има право само да ги вземе и да ги изследва. Процедурата по отнемането на лиценза обаче още не е приключила заради празноти в документацията й, обясниха пред „Сега“ от медицинския надзор. Заявлението на дружеството не отговоря на изискванията на закона за лечебните заведения. Затова и към 27 август, откогато е отговорът на шефа на медицинския надзор Росен Иванов, банката е с действащо разрешение.

Ог агенцията е отправено запитване към компетентните институции в Полша. Засега е получен отговор от Националния център за съхранение на тъкани и клетки, в който се уверява, че транспортирането и съхранението са извършени съгласно изискванията за безопасност. Изрично се споменава, че пробите остават собственост на клиентите. Въпроси са пратени и на Министерството на здравеопазването на Полша, Швейцарската компетентна организация за тъкани и клетки, компаниите „Крио Сейв СА“ (Женева) и „Есперайт“. Според единната платформа за кодиране на ЕК, полската банка има валидно разрешение за съхранение на стволови клетки и тъкан от пъпна връв.

Европейските директиви за тъкани и клетки задължават всички лечебни заведения, в това число и тъканните банки, да сключват договори/споразумения при форсмажорни обстоятелства -природни бедствия, пожари, фалити и пр., за прехвърляне на съхраняваните биологични проби. В изпълнение на това задължение и тъканна банка „Крио сейв“ СА -Швейцария е сключила договор за съхранение с полската тъканна банка.

Д-р Пачеджиев не отговори конкретно на въпроса на „Сега“ защо е задействано споразумението за форсмажорни обстоятелства и какво точно налага пробите, съхранявани от „Крио сейв“, да бъдат преместени в Полша. По думите му това е решение на „Есперайт Н.В.“. Пачеджиев освен ръководител на местните операции на „Есперайт“ в България, е бил и Главен медицински директор на „Крио сейв“, както и Отговорно лице на тъканна банка „Крио сейв СА“ (Женева). Твърди обаче, че нито той, нито останалите висши мениджъри в компанията са участвали в преговорите с РВКМ.

„Силно вероятно е зад това решение да стоят финансови причини, ю досега никой не го е декларирал официално, нито пък е обявен фалит на „Крио сейв“ или та друго дружество от групата“ твърди докторът. Той допълва, чe тъй като „главният изпълнителен директор на групата г-н Фредерик Албер Амар напоследък взимаше непопулярни решения изключително еднолично и имаше пълна липса на комуникация както със стотиците хиляди клиенти по света, така и с нас, мениджърите, на 1 юли т. г. подадох оставка от международните си позиции в „Крио сейв“, а ръководството на българския клон реши самостоятелно и (вероятно) против волята на г-н Амар да прекрати дейността в България, да се дерегистрира като лечебно заведение и да оттегли разрешението си за дейност по трансплантация“.

Пачеджиев отрича, че българският клон на фирмата е фалирал. Той твърди, че за искането им за дерегистрация има две причини. „Формално, не можем повече да изпълняваме ангажиментите си към нови български клиенти, защото въпреки поканата от наша страна, ТБКЦБ ЕАД/CryoSave България няма подписано задължителното в този случай споразумение за осигуряване на качеството/техническо споразумение (QA-XA) с РВКМ. Другата причина е, че подобно на другите офиси на „Крио сейв“ по света, в началото на юли г-н Амар ни лиши от достъп до корпоративната база данни. Без този достъп ние не можем да идентифицираме и да обслужваме клиентите в България“.

На въпрос как са гарантирани пробите, за които от ТБКЦБ все още не са предоставили сертификат на семействата, или тези, за които плащането е разсрочено, Пачеджиев пише, че „сертификатът не е регулаторно изискуем документ. Няма сертификати (практически за почти всички проби от всички държави), взети през 2018 г. и през 2019 г. Това е дълга тема и също е част от проблемите на централно ниво в „Есперайт/Крио сейв“ както и косвена причина за моята оставка“. И обяснява, че казано с прости думи, „сертификати няма, защото за тези десетки хиляди проби липсват резултати от серологичното изследване на майчината кръв. Резултати липсват, защото г-н Амар не е платил на външната лаборатория, която правеше тези изследвания. С изключение на това, че тези проби се намират под режим на „карантина“, те са били обработени и се съхраняват по същия начин, по който това е станало и става за всички останали проби със сертификат. Единствената разлика в практически аспект е, че ако се наложи освобождаване на проба без резултат от майчина серология (т.е. без сертификат), то ще трябва тепърва да се докаже безопасността на умбиликалната кръв (липсата на вирусна контаминация с вирусите на HIV, HBV, HCV и с причинителя на сифилис). Общо взето, това не е проблем. Разбира се, що се отнася до българските проби, то ние сме уведомили компетентния орган за проблемите със сертификатите“. Няма отговор след като майчината кръв не се е изследвала, то защо тогава е вземана от всяка родилка преди всяко извличане на стволови клетки и тъкан.

Пачеджиев твърди още, че клиентите на разсрочено плащане трябва да продължат да правят вноските си към ТБКЦБ/ CryoSave.

Колкото до това защо българските клиенти не са били адекватно информирани за случващото се, Пачеджиев отново хвърля вината върху Амар. Докторът обяснява, че „Крио сейв“ може да мести пробите по свое усмотрение. „Разбира се, презумпцията за добросъвестност и етичната практика изискват клиентите да бъдат уведомени по адекватен начин. Също така за международна компания като „Крио сейв“ би било нормално във всички държави да има кохерент-на комуникационна стратегия и да информира клиентите си по един и същи стандартен начин и в един и същи момент. За наше огромно съжаление и въпреки многократните покани от моя страна, нашият работодател мълчеше. През юни, когато по ред обстоятелства ходът на събитията започна да „прозира“ ние в България на свой риск и против волята на едноличния собственик и работодател решихме да информираме българските клиенти“ казва Пачеджиев.

„Сега“ изпрати въпроси и до „Есперайт“, но до приключването на този текст отговори не дойдоха.

Родителите се тревожат с основание

Без сертификат за пробата трудно може да се получи информация за нея, обяснява адвокат Мария Шаркова, специалист в областта на медицинското право

Сега  стр. 15


– Адвокат Шаркова, каква може да е защитата на семействата, които не са получили сертификата за съхранение на стволовите клетки на децата си от ТБКЦБ?

– Сертификатът е документ, чрез който родителите получават информация, чрез която впоследствие взетата проба може да бъде идентифицирана, включително с цел удостоверяване на нейното съхранение в даден момент от срока на договора или когато е необходимо, да бъде използвана за целите, посочени в договора (например трансплантация). В момента родителите, които нямат сертификат и възможност за идентификация на пробата, много по-трудно биха могли да получат информация дали и кога тя е транспортирана до новата лаборатория, съответно да се уверят, че пробата им продължава да се съхранява по съответните начини. „Крио сейв“ няма право да създава пречки и да не предоставя информация, позволяваща идентифицира – нето на пробата, защото по този начин семействата не мога да упражнят част от правата си по договора. Съветвам всяко семейство да отправи покана до „Крио сейв“ (България), в която да даде срок за предоставяне на необходимата информация, а ако това не стане доброволно, да информира Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, Комисията за защита на потребителя, или да заведе съдебно дело за реално изпълнение на договора.

Подчертавам, че страна по договорите са родителите и ,Крио сейв“ (България). „Крио сейв“ е възложил съхранението на трето по ‘ договора лице и като възложител отговаря за неговите действия, включително за имуществените и неимуществените вреди, които родителите търпят от незаконосъобразни действия на това трето лице.

– Трябва ли да се сключват нови договори с полската банка? Има ли вероятност да се наложи доплащане? За мен отговорите на сайта на полската банка не са ясни.

– Проблемът е, че ние не сме запознати с уговорките между „Есперайт“ и „Фамикорд“. Разполагаме само с уверения, че няма да се наложи доплащане за уговорения срок на съхранение. Тези уговорки са между трети по договора страни и по принцип „Крио сейв“ (България) следва да се увери, че поетите от него задължения в договорите с родителите ще бъдат изпълнени. В случай че се наложи доплащане, „Крио сейв“ като възложител ще отговарят за имуществените вреди, които родителите търпят. Самото българско дружество не разполага с удостоверение от ИАТ за съхранение на тези стволови клетки и затова възлага съхранението им на друго лице, но това не го освобождава от отговорност.

– Поведението на ТБКЦБ вписва ли се в разбиранията за добрите практики?

– Липсата на информация и препращането към „Есперайт“ без ясен ангажимент от страна на ТБКЦБ с основание създава тревога за родителите. Както вече отбелязах, страна по договора е ТБКЦБ, което, макар и дъщерно дружество на „Есперайт“, е самостоятелно юридическо лице, което отговаря за изпълнението на сключените договори. Ето защо то трябва да се погрижи са правилното съхранение на взетите клетки и възможността за идентификация от страна на клиентите си. Нещо повече, родителите никъде в договора не са се съгласявали пробите им да бъдат премествани, след като веднъж са уведомени за успешното транспортиране и годността на материала за съхранение.

Безплатните ваксини за хора над 65 г. ще стигнат за 10%

Дума  стр. 1, 4


Безплатните ваксини против грип ще стигнат само за 10% от хората над 65 г., сигнализира пред БТВ д-р Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз. „По какъв критерий ще изберем кой ще бъде имунизиран, билетчета ли ще търкат пенсионерите, ще награждаваме като „Топлофикация“ заслужилите ли – това е в рамките на шегата, но тези 10% са реални и останалите 90% с право ще кажат: ама защо сложихте на г-жа Иванова, а на мен не? Нека да има ясни медицински стандарти и критерии“, призова тя МЗ и Здравната каса.

ДУМА припомня, че неотдавна правителството прие промени в Националния имунизационен календар, според които от тази есен възрастните имат право на безплатна сезонна ваксина. От нея обаче са осигурени по-малко от 150 хил. дози, а хората над 65 г. са 1 481 908 души. Предвиденият бюджет е 1,5 млн. лв. Парите за сезонните ваксини през 2022 г. са 2,5 млн. лв., които биха стигнали за 370 477 дози. Това е около 25%, ако пенсионерите продължат да са над 1,48 млн. души.

Промишленото производство се свива

Дума  стр. 6


Промишленото производство през юли се свива с 0,9% спрямо година по-рано, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт. Спрямо юни се отчита ръст от 0,8%.

На годишна база спад има в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 2,4%, и в преработващата промишленост – с 1,1%, а ръст -в добивната промишленост – с 4,4%.

По-значително намаление в преработващата промишленост има при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 19,2%, производството на облекло -с 8,4%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 6,9%, производството на основни метали – с 5,1%.

Увеличение е отчетено при производството, некласифицирано другаде – с 29,5%, производството на превозни средства, без автомобили – с 25,8%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 18,3%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 13,4%.

Ортопеди взеха кост от крака на пациент, за да спасят ръката ту

Яна АНГЕЛОВА

Жълт Труд  стр. 36


За първи път в Бургас бе извършена костна пластика – за да спасят ръката на пациент, ортопедите от УМБАЛ Бургас взеха кост от крака му и я присадиха на мястото на увредената кост на ръката.

Досега в Бургас не беше извършвана костна пластика. Такива операции се правят единствено в столицата и в Клиниката по костни тумори в Горна баня. Това е най-високото ниво в травматологията, което изисква специални познания и умения.

Екипът, ръководен от началника на Ортопедичното отделение д-р Стоян Христов, е в състав: д-р Емил Стоянов и д-р Димитър Балабанов. Операцията е продължила над 5 часа. Пациентът е 75-годишен мъж от Айтос, който преди време имал онкологично заболяване. Когато на 22 август при минимално усилие чупи дясната си ръка, лекарите предполагат, че причината е метастаза в костта.

„Костта се изтънява и става крекха, като черупка на яйце. Пластиката е единственият начин да се възстанови ръката и подвижността й. По време на операцията изрязахме костта до здраво. Липсващия участък заменихме със собствена кост на пациента, която взехме от крака му, и го фиксирахме с импланти“, обясни лекуващият лекар д-р Димитър Балабанов.

„Много съм благодарен на всички лекари в отделението, на сестрите, на целия екип. Те са млади и много способни. Още като ме приеха, началникът д-р Христов ми обясни всичко – какво се е случило с ръката и какво се налага да се прави. Без колебание приех, защото им вярвам и искам всички да разберат, че са отлични професионалисти, които работят на световно ниво“, каза пациентът Горан Чавдаров.

Психолози разговарят с онкоболни

Жълт Труд  стр. 36


Звено за психологична и немедицинска грижа ще функционира в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания (НСБАЛХЗ), съобщиха от лечебното заведение.

Дейностите на звеното ще са насочени към две таргетни групи. Първата са пациентите на болницата, техните семейства, близки, които ще получат услугите безплатно. Ще се работи основно чрез индивидуални консултативни срещи, психотерапевтично проследяване по време на лечението или трансплантация на стволови клетки, ще се сформират и групи за емоционална подкрепа. Създадена е специална стая за пациенти, в която те ще се срещат освен с психолога, и със своя лекар. В спокойна и уединена обстановка ще имат възможност да поговорят със специалисти за лечението, предстоящите процедури или трансплантация.

„До момента клиничен психолог консултираше нуждаещите се, но преценихме, че тази дейност трябва да е по-задълбочена и всеобхватна“, обясни изпълнителният директор на лечебното заведение доц. Бранимир Спасов.

„От близо година в НБАЛХЗ се въвеждат под различна форма програми за психологична и психотерапевтична подкрепа за пациенти. Една част от тях прекарват дълъг период в специални стаи поради намален имунитет и това ги повлиява и емоционално. Семействата и близките им също са поставени пред редица емоционални изпитания, които трябва да превъзмогнат“, обясни д-р Велислава Донкина, клиничен психолог и ръководител на звеното.

Специално внимание ще бъде отделено и на консултирането на медицинските екипи в комуникацията им с пациентите, както и превенция на бърн аут синдрома. За първи път у нас ще бъде разкрит и Травма център, в който лекарите и сестрите могат да получат психологическа подкрепа в трудни моменти, свързани със загуба на пациент, проявена към тях агресия или други драматични събития.

През септември, когато се отбелязва Месецът за борба със злокачествените заболявания на кръвта, в болницата стартира проект за психосоциална подкрепа на пациенти, диагностицирани със злокачествени заболявания на кръвта. Освен психологична работа, той включва поредица от срещи с различни специалисти – хематолози, дерматолози, нутриционисти, социални работници, юристи.

Вместо цветя и бонбони – дарения за Локомат

Д-р Анелия Хохвартер призовава приятели и познати да подкрепят кампанията й

Ана ИВАНОВА

Жълт Труд  стр. 10


От години личните празници на известната очна лекарка д-р Анелия Хохвартер от Виена се превъртат в елегнатен начин да се подкрепи кампанията „Локомат за България“, на която тя е инициатор и организатор. Д-р Хохвартер призова отново своите близки и многобройните си приятели и познати от близо и далече за идващия й рожден ден вместо цветя, бонбони и други подаръци да направят своята лепта в полза на медицинския робот. Уредът подпомага хора с двигателни проблеми да проходят. Лечението и рехабилитацията с него се използва при пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, при множествена склероза, детска церебрална парализа, при пациенти, претърпели инсулт или мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон.

На 18 септември чаровната очна лекарка ще отпразнува своя рожден ден във Виена в тесен семеен кръг. Любопитен факт е, че той е и рожден ден на кампанията.

Досега четири новобрачни двойки се отказаха от булчински цветя и подкрепиха прекрасната инициатива. Сем. Ангелови от Бургас /Ана и Иван/ са новите мили младоженци, които направиха своя жест в полза на кампанията.

В навечерието на рождения ден на д-р Хохвартер организаторите на музикалния фестивал Локум Фест в Бургас дариха 2500 лв., които бяха събрани само за две вечери, и трогнаха до сълзи милата лекарка.

Музикалното събитие обедини любителите на китарения звук и различната музика. Отделно бургазлии в лицето на Цанко Кунчев и компания се зарекоха през цялата година да подкрепят „Локомат за България“ като поставиха на ключови места специални касички.

Дарители са и деца. Тези дни по дарителската сметка за кампанията постъпиха още 390 лв. от децата от 4 „в“ клас от 2-ро основно училище „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. Средствата бяха събрани през изминалата учебна година с помощта на тяхната класна ръководителка Данка Тодорова, която пося в тях семенцето на добротворчеството. По този повод д-р Анелия Хохвартер е подготвила специален сертификат, който ще бъде връчен на старозагорските ученици в първия учебен ден.

Кампанията „Локомат за България“ продължава. Всеки, който иска, може да направи дарение с цел закупуване на медицинския робот за рехабилитация на възрастни в България. Дарителските сметки могат да бъдат намерени в интернет, като изпишете името на д-р Анелия Хохвартер или „Локомат за България“.

10.09.2019

Национални телевизии

Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години

БНТ, Новини в 20.00 часа


Здравното министерство осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години. Тази година програмата ще обхване около 10% от възрастните. Предвижда се постепенно до 2022-ра година да бъдат обхванати 25%. Лични лекари обаче споделят, че са затруднени, защото все още няма ясни критерии на кои хора да поставят безплатни ваксини.

Репортер: Според статистиката около 2% от населението у нас се имунизира срещу грип. 63-годишната Добринка Добрева боледува всяка година Не се имунизира, защото няма пари за ваксина.

Добринка Добрева: Бронхопневмонии даже правя. Майка ми също не се ваксинира. Тя е на 1 мижава пенсия, която не стига.

Репортер: В последните години майката на Добринка получавала тежки усложнения след грипа. Те могат да се избегнат ако се имунизира. За първи път здравното министерство осигурява безплатни ваксини за 10% от хората над 65 години.

Гергана Николова : При 500 пациенти мои аз не мога да имунизирам 50.

Добринка Добрева: Не е справедливо. Защо на едни ще се ваксинират други не.

Репортер: Личните лекари се надяват, че ще има ясни медицински критерии кой подлежи на безплатна имунизация.

Гергана Николова: Нека МЗ и НЗОК изработят критерии, за да няма скандали, няма разправии и най-малкото етични норми да бъдат нарушени в кабинета.

Репортер: От здравното министерство съобщиха, че личните лекари ще получат указания за принципа, по който ще се поставят безплатните ваксини. Имунизациите започват през октомври. Жертвите на грипа в ЕС са около 40-хиляди годишно. У нас в периода 2007-ма 2017-та след пневмонии са починали над 16 хиляди души. Повечето от тях са над 60-годишна възраст. Противогрипната ваксина намалява с 80% смъртните случаи при хора в напреднала възраст.

Медицинските сестри трябва да бъдат по-добре заплатени, заяви проф. Асен Балтов

БНТ, Новини в 12.00 часа


Медицинските сестри трябва да бъдат по-добре заплатени, но не подкрепям формата на протест, която са избрали. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на болница Пирогов проф. Асен Балтов. Той коментира още здравната реформа, която определи като добра идея, но с много неясноти. Според него за последните шест месеца средната заплата на медицинските сестри у нас е достигнала 1 000 лв.

Проф. Асен Балтов: Няма директор на болница, който да не е съгласен, че трябва да получават по-големи доходи, да имат сестрите и всички, които работят в болницата. За съжаление, невинаги това е възможно. Принципно подкрепям, че те трябва да имат по-високи доходи, но тази форма, която са избрали, лично аз не я подкрепям.

Сериозен проблем с анонсираните от правителството тази година за първи път безплатни противогрипни ваксини за пенсионерите

БТВ, Новини в 19.00 часа


Сериозен проблем с анонсираните от правителството тази година за първи път безплатни противогрипни ваксини за пенсионерите. Те ще стигнат само за 10% от възрастните хора у нас, сигнализират от БЛС. Право на безплатната ваксина имат хората над 65 години, които са около 1,5 млн. 1,5 млн. лева е и предвиденият бюджет за ваксини. Само един то всеки 10 обаче ще може да се възползва от правото си да се имунизира срещу грип. Програмата предвижда през 2022 г. броят на хората, които могат да се имунизират, да се увеличи, но да достигне до 25%, ако се запази сегашният брой пенсионери. Бюджетът за ваксини е увеличен на 2,5 млн., но отново не се посочва кой и по какви критерии ще се възползва от програмата.

Репортер: И лекарите, и пациентите приветстват идеята за безплатните ваксини за пенсионерите. В 14-а поликлиника срещаме Йордан Атанасов. Той е на 70 и му се полага ваксина.

Йордан Атанасов: Според мен е добра, няма странични ефекти. Не чувствам неудобство след ваксинирането и не съм боледувал.

Репортер: Ваксинирал се е и преди. Ще го направи и тази година.

Йордан Атанасов: Не са чак много скъпи, но все пак това ще ги направи по-достъпни.

Репортер: Отпуснатите бройки обаче няма да стигнат за всички хора, казват лекари.

Д-р Гергана Николова: Задаваме въпроса – билетчета ли ще търкат пенсионерите, нещо ще правим томбола пред кабинетите, ще награждаваме, както ВиК, Топлофикация, най-съвестните? На какъв принцип ще бъде?

Репортер: Друг фактор, освен възрастта, не е посочен нито в програмата, нито в наредбата за имунизациите. Оказания за реда на отпускането на ваксините се подготвят съвместно с НЗОК, казват от Министерството на здравеопазването. И допълват – опитът през миналите години показва, че се ваксинират малко над 2% от рисковите групи и притесненията са неоснователни.

Д-р Киряков е съгласен и с БЛС, и с институциите. С това, че стават безплатни обаче, очаква обхватът им да се увеличи.

Д-р Георги Киряков: На 1 октомври избухва някаква грипоподобна епидемия. И затова е хубаво ваксината да започне, ако не в началото, поне на 10 септември.

Репортер: Ваксини при личните лекари обаче и до днес няма. От НЗОК все още преговарят за цената им. От ресорното министерство твърдят, че ваксините не закъсняват. Според проекта на указанието за реда на отпускане срокът за поставянето им е от 1 октомври до 31 декември.

Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите ще стигнат само за 10% от възрастните хора

БТВ, Новини в 12.00 часа


Безплатните противогрипни ваксини за пенсионерите ще стигнат само за 10% от възрастните хора. За това сигнализира Българският лекарски съюз. Тази зима за първи път правителството е предвидило бюджет, но той ще стигне за 150 000 пенсионери. Право на безплатната ваксина имат хората над 65 години. От националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на грип става ясно, че те са близо милион и половина. Предвижда се бюджет от милион и половина, но той ще стигне за 10% от възрастните хора. В края на програмата през 2022 г. броят на хората, които може да се възползват е същият. Бюджетът е увеличен на 2 милиона и половина, а обхватът е 25%.

Д-р Гергана Николова: Задаваме въпроса, билетчета ли ще търкат пенсионерите, нещо ще правим томбола пред кабинетите, ще награждаваме както ВиК и Топлофикация най-съвестните. На какъв принцип ще бъде?

Потърсихме за коментар Министерство на здравеопазването. До този момент не сме получили тяхната позиция.

Национални радиа

Шести пореден национален протест организират медицинските сестри в София

Дарик радио


Шести пореден национален протест организират медицинските сестри в София. Проявата ще бъде подкрепена от синдиката на полицаите, помощник фармацевтите, специализанти, както и пациентски организации, информира Дарик Мая Илиева, която е сред организаторите на недоволството. То ще започне утре в 3 следобед пред НС и ще продължи няколко часа. Предвижда се след това медицински сестри да организират палаткови лагери пред парламента за да напомнят за исканията си. Сред тях са промяна на закона за съсловните организации, по-добри условия на труд, както и начална заплата за медицинска сестра в размер на две минимални работни заплати.

Мая Илиева: Първото ни искане е за промяна в закона за съсловните организации, така че да може всяка една професия да бъде отделена в една своя организация, която да защитава своите интереси, строго специфични за всяка професия. Условията на труд, тоест заплащането – две минимални работни заплати като стартова за професията на мед. специалисти. Оттук нататък да започнат надбавките според натовареността. Да няма значение къде ще работиш, дали в София или провинцията, просто това да бъде базата, от която да се тръгва. За да можем да задържим младите хора, да останат нашите колеги да упражняват тази професия, защото 80% от мед. специалисти вече са в пенсионна възраст. Също така нощният труд – крайно мизерно заплащане, да не говорим, че за тежките отделения също се изисква допълнително заплащане. Обявяваме се против болниците да бъдат търговски дружества и да се търгува със здраве. Тук едва ли ще стане толкова бързо промяната, ако въобще някой иска да направи такава промяна, тъй като се засягат прекалено много интереси. Частните болници също се финансират от държавата, което ние сме против. Много милиарди се наливат в здравеопазване, в крайна сметка се оказва, че нито ние сме доволни, нито пациентите и призоваваме управляващите да не абдикират от задълженията си, а да решават тези проблеми.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 11.09.2019