Здравното министерство ще си купува сграда на „Цариградско шосе“

24 часа  стр. 4


Министерството на здравеопазването ще си купи сграда в комплекс от административни сгради на столичния булевард „Цариградско шосе“, за да се премести от центъра на София. Това реши в сряда правителството.

Новата сграда на здравното министерство трябва да се намира около „София Тех парк“.

Строителството на новото седалище на министерството ще бъде финансирано от Държавната консолидационна компания и трябва да бъде завършено до 21 месеца след сделката.

Освободените от здравното министерство сгради на площад „Света Неделя“ и бул. „Стамболийски“ в центъра на столицата пък ще бъдат дадени на Висшия съдебен съвет. Те ще се ползват занапред от Върховния административен съд и Административен съд-София, реши правителството. Съдилищата обаче няма да получат сградите в центъра на града, докато не е готова новата за МЗ.

Това не е първи опит двете сгради на министерството да бъдат взети за съдебни. Предишният вариант бе министерството да отиде в Центъра по хигиена до Военна болница в столицата.

Болниците във Велинград и Русе пък получиха разрешение от правителството да продадат свои имоти, които вече не ползват. С парите ще могат да разплатят дългове и да закупят нова техника.

Жена е фаворит за поста ректор на Медицинския университет в Пловдив

24 часа  стр. 8


В годината, в която жена оглави Европейската комисия – германката Урсула фон дер Лайен, а начело на Международния валутен борд се очаква да застане българката Кристалина Георгиева, Медицинският университет в Пловдив за първи път има шанса ректор да стане жена. За поста се кандидатира досегашният зам.-ректор проф. д-р Мариана Мурджева. Коя е тя и какво да очакваме от нея, ако поеме ръководството на един от най-престижните университети у нас?

Проф. д-р Мариана Мурджева е завършила гимназията с преподаване на английски език в Пловдив, а после и МУ-Пловдив, специалност медицина. Има две специалности – по микробиология и клинична имунология. Специализирала е в Лондон, Тюбинген, Будапеща, Наймиген. Зам.-ректор е по международно сътрудничество и проектна дейност в Университета два мандата. Ръководител на Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив, и началник на Лабораторията по микробиология при УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив. Преподава на български и англоезични студенти в МУ – Пловдив.

Обучава специализанти и докторанти. Участва в държавни изпитни комисии за специалност по микробиология и клинична имунология. Зам.-председател е на Българската асоциация по клинична микробиология и председател на Експертния съвет по клинична имунология при Министерството на здреопазването. Има над 200 научни публикации, над 400 цитирания, 2 патента, съавторство в 15 учебни помагала, учебници и монографии, както и участия като ръководител, координатор и изпълнител на повече от 40 научни проекта с национално и международно финансиране. Номинирана от БЛС за лекар на годината (2013).

Настоящият ректор проф. Костянев подкрепя проф. Мурджева за поста

24 часа  стр. 8


Настоящият ректор чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев ще се оттегли след два мандата на поста. Той е един от хората, които най-добре знаят какви качества трябва да притежава новият ректор.

– Кой е човекът, който притежава нужните качества за нов ректор?

– Трябва да бъде човек от екипа. В моя екип има такъв човек. Това е проф. д-р Мариана Мурджева – великолепен специалист, много добър мениджър. Тя е човекът, който е разпознаваем в научните и в образователните среди, както и в министерствата, защото отговаря за едно от най-важните управления – проектната дейност. Тя има и великолепна езикова подготовка.

– С какво ще спечели доверието на хората?

– Проф. Мурджева е самостоятелна личност. Тя има характер, огромен опит и подготвеност. Аз може би бях прекалено толерантен и ме обвиняваха за това, но аз го приемах като комплимент. Но се изисква и твърда ръка в управлението и аз мисля, че тя я има. На тази позиция не може да се сложи някои случаен тук, взет отнякъде. Той трябва да е минал през академията на академичния мениджмънт. Това е съвършено различно от една болница.

– Какъв е призивът ви към тези, които имат право на глас за нов ректор?

– За разумен, информиран избор. Това е, което искам да призова. Моите финални думи са: „Не свиквай с праха, дръзвай с вятъра“. Ректорът трябва да има кауза, каузата да е университетът, а не личните банкови сметки. Защото в противен случай този огромен ресурс, няма да бъде използван ефективно.

Проф. Мурджева: Ще надградя постигнатото, така че МУ – Пловдив, да бъде разпознаван като модерен и европейски университет

24 часа  стр. 8


– Проф. Мурджева, сочена сте за първата жена, която има реален шанс да стане ректор в над 70-годишната история на Медицински университет – Пловдив. Защо решихте да се кандидатирате за поста?

– Имам 16-годишен опит в академичното управление, от които 8 години като зам.-ректор по възлов ресор в МУ – Пловдив – международно сътрудничество и проектна дейност. Била съм зам.-председател на Общо събрание и зам.-декан на факултет. Познавам детайлно основните дейности в университета и тяхното управление, включително учебната и научно-изследователската работа. Убедена съм, че постиженията, които имаме в университета, трябва да бъдат съхранени и доразвити в името на академичността.

– Какво бихте променили, ако бъдете избрана за ректор?

– Бих искала да запазя придобивките през годините, а те са значителни в образователен, научен и дори финансов аспект. Сегашното ръководство на МУ – Пловдив, в продължение на два мандата постигна осезаем напредък в развитието на вуза, който се признава и от външни оценители. Бих искала да надградя качеството на обучението и научите постижения, да привлечем повече студенти в социалния живот на университета, така че МУ – Пловдив, да бъде разпознат още по-убедително като модерен европейски университет.

– На кого разчитате за подкрепа?

– На хората – учени, преподаватели и студенти, които искат развитието на университета да продължи, да има устойчивост на постиженията. На тези, за които доброто в живота и на работното място е кауза. Вярвам, че те съставляват основното академично ядро, което ще милее за МУ – Пловдив, и през следващия мандат.

Джипитата подготвят списъци за ваксините срещу грип

Труд  стр. 3


Принципът, на който ще се поставят противогрипните ваксини, полагащи се безплатно от тази есен на пенсионерите над 65 години, ще бъде описан в специално Указание. След влизането му в сила личните лекари ще могат да заявяват количества от прпарата за лица от пациентската си листа, отговарящи на критериите. Именно джипитата се явяват изпълнители на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката. Имунизациите трябва да бъдат извършени в периода от 1 октомври до 31 декември т. г., информираха от Министерството на здравеопазването. От там допълниха, че недостиг няма да има.

Всяка ваксина ще се поставя след преценка на здравословното състояние на лицето и при липсата на противопоказания.

Имунизацията срещу грип е включена като препоръчителна сред имунизациите в

България.

Обхватът на грипните ваксини е твърде нисък у нас, като за периода 2013-2017 г. средно той е едва 2,4 на 100 души (2,17 – 2,61%). Изчисленията обаче са на базата извършени продажби, а не на реално приложени дози.

Стопили сме се с 50 000 души през 2018 г

Труд  стр. 5


В сравнение с 2017 г. населението на България се намаляло с 49 995 души, тоест с 0,7%. Това сочи докладът за състоянието на националната сигурност през 2018г., който вчера прие парламентът. В края на м.г. у нас са живели 7 000 039 души, което е 1,4% от населението на ЕС.

Докладът отчита и друга мрачна статистика – застаряването на нацията. Констатира се, че това е траен процес без признаци, поне засега, той да се обърне в положителна посока. В края на 2018 г. лицата на 65 и повече години са1 493119, или 21.3% от населението. В сравнение с 2017 г. делът на хората в тази възрастова група нараства с 0.3 пункта. Относителният дял на жените на възраст над 65 г. е 24.8%, а на мъжете – 17.7%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и по-ниската им средна продължителност на живот.

Извънредна имунизация за морбили

Труд  стр. 6


Извънредна имунизационна кампания за морбили е разпоредена от здравния министър Кирил Ананиев в Сливен и областта, въпреки че към момента там няма регистриран случай на инфекцията. „Това се налага, тъй като е направена преценка, че сме област с рискови групи от населението“, каза д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ.

Кампанията ще бъде осъществена до 4 октомври и ще обхване всички деца на възраст между 1 г. и 1 месец и 8 години. Личните лекари са ангажирани да издирят малките си пациенти, за да бъдат имунизирани. Екипи от РЗИ ще имунизират децата, които са без общопрактикуващ лекар.

Медсестрите на шествие с Будилник

Анжелина КУЗДОВА

Телеграф  стр. 5


Първият информационен бюлетин на борбените медицински сестри „Будилник“ беше представен по време на националния протест на сестрите вчера пред Народното събрание. Техните искания са за по-високо заплащане от две минимални заплати или 1200 лв., по-добри условия на труд, спиране на търговията в здравеопазването, пълна реорганизация и връщане на медицинските стандарти, изхвърлянето на частните дружества и спиране на търговията с човешко здраве. В тяхна подкрепа се включиха още фармацевти, акушерки и полицаи.

Прокуратурата погва насилниците на медици

Телеграф  стр. 10


Българският лекарски съюз и прокуратурата обсъдиха нови мерки срещу насилниците над медици.

Ръководството на съсловната организация се срещна вчера със заместниците на главния прокурор – Иван Гешев и Мария Шишкова. Основна тема на разговорите е била агресията над лекарите. Поредният случай е от преди броени дни, когато във Велико Търново бяха нападнати лекари и медицински сестри. По време на срещата е обсъдено създаването на съгласуван работещ механизъм и начините за прилагане на законите с цел защита на лекарите на работното им място. Освен това е засегнат въпросът с констатираните от Върховната административна прокуратура над 4000 нарушения в договори, сключвани със здравната каса. Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров призова да се изнесе информация за това колко са наказаните, на колко хора е отнето правото да практикуват и колко от обвиненията са паднали след обжалване.

Лекари извадиха миома с размерите на новородено

Телеграф  стр. 10


Лекари оперираха жена и извадиха миома с размерите на новородено бебе.

Сложната интервенция е извършена от екип на столичната МБАЛ „Надежда,,. В продължение на две години пациентката не е търсила лекарска помощ, тъй като единственият симптом бил напълняване в областта на корема. Жената обаче припаднала на работното си място и потърсила лекарска помощ заради голяма кръвозагуба. Едва тогава се установило, че тя има огромен доброкачествен тумор. Веднага след постъпването в болницата са направени две спешни кръвопреливания заради наличен анемичен синдром, които много често съпътства миомната болест. След двучасова операция лекарите от „Надежда,, отстранили близо 4-килограмовото образувание. Пациентката е настанена в реанимацията на болницата и е в стабилно състояние.

Бодат извънредно срещу морбили

Диана ВАРНИКОВА

Телеграф  стр. 10


Започват извънредни имунизации срещу морбили в няколко града от страната.

Ваксини ще бъдат поставени на деца между 13 месеца и 9 години, предимно от ромските махали. Мерките ще се приложат в Пловдив, Сливен, Монтана и Бургас. В ромския квартал „Изток,, в Пазарджик също издирват деца без имунизация срещу дребна шарка или такива, на които е поставена само 1 доза от комбинираната ваксина.

Тодор Кантарджиев, шеф на Центъра по заразни и паразитни болести: Септември е идеален за ваксина срещу грип

Циганското лято може да забави епидемията

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 13


Това е той:

Национален консултант по микробиология

Завършва Медицинска академия – София през 1981 г.

През 1982 г. става научен сътрудник в Катедра „Военна епидемиология и хигиена“ на ВМА

От тридесет години работи в НЦЗПВ

– Проф. Кантарджиев, ваксините срещу грип вече са в аптечната мрежа. Миналата година се оказа, че има недостиг. Какви са вашите очаквания за тази?

През последните няколко години има по-голям интерес на българските граждани към ваксини срещу сезонен грип. Те обикновено свършват в началото на ноември месец. Така беше миналата година, така беше поминалата. Какви количества ще внесат сега е въпрос на търговска политика и интерес. Обикновено . нещата са скачени. При голям интерес и голяма консумация снабдяването с ваксини е презадоволително. България още е далеч от ваксинационното покритие на държави като Холандия например. Там имат ваксинационно покритие 70% от цялото население. Полезен пример са САЩ, където ваксинирани са 80% от сестрите и над 60% от лекарите, които имат пряк контакт с пациентите. В нашата страна ваксинационното покритие за държавата е около 3%. Все още е много малко.

– Как може да се промени тази тенденция?

– Полагат се усилия за разширяване на имунизационния обхват. Тази година е предвидено ваксините за желаещите над 65-годишна възраст да са безплатни. Това е много хубаво, но в нашата страна се наблюдава много интересно явление. Когато сме добре снабдени с ваксините и те са задължителни, срещу тях се надига брожение. Казват: защо ще си ваксинираме децата? Ако няма ваксини, се надига друго брожение: защо няма ваксини? Ако се намалят ваксините в задължителния календар: защо се намаляват? Ако се увеличат: защо се увеличават? Това са едни нездрави настроения и интереси. При тях не прозира желанието да се помогне и да се успокоят хората, а личи чисто икономическият интерес, който е грозен, когато става въпрос за здравеопазване.

– Колко хора ще се възползват от безплатни ваксини?

– Програмата предвижда постепенно увеличаване на имунизационния обхват, така че хора на възраст, заинтересовани за своето здраве през зимния сезон, да потърсят такава ваксина. Обикновено, когато по програми се предлагат безплатни незадължителни ваксини, обхватът е не висок. Така беше в началото и с тази срещу папилома вирус. В момента виждам, че сред колегите джипита има недоволство за малкото хора, които ще се ваксинират. Така е. Започва се с малко -10%, 20%.’

– Как да се подготвят пенсионерите, които пожелаят да се имунизират?

– Трябва да бъдат здрави, да нямат температура, прояви на инфекции. Възрастните, които желаят, трябва да се обърнат към личния си лекар. Според мен ще има за всички желаещи, но не трябва да мислим, че ако ваксинираме определен процент от възрастните хора, грипът ще изчезне като заболяване. Грипната ваксина е такава, че тя не предпазва 100% от грип, но ако есента се ваксинираш, вероятността да посетиш лекар е два пъти по-малка.

– Какво означава това?

Вероятността да се разболееш е по-малка, но по-важното е, че и да се разболееш ще го прекараш леко. Сега е периодът, в който човек трябва да се обърне към личния си лекар за няколко неща. Първо, да се информира кога да се ваксинира за грип. Сега е много подходящо време. Даже по-добре е това да стане през септември, отколкото октомври. Тогава други вируси, не грипни, ще са започнали своята циркулация и човек може да получи хрема, възпаление на гърлото или слаба кашлица. Тогава не е много удачно да се ваксинира и за грип. Второ, трябва да говори с лекаря си и той да посъветва пациента какво да прави, ако има някакво съпътстващо заболяване. Хората с хронично белодробно или хронично сърдечно е хубаво да се ваксинират за грип. Трето, ако човек има икономическата възможност от около 30 лева, нека да си купи опаковка от едно от двете лекарства срещу грип. Възпитаният човек в големия град е добре да има лекарството вкъщи. То предпазва него и е в състояние да предпази и цялото семейство. Ако в първите 24 часа при първите симптоми на грипа вземеш това лекарство, на следващия ден вече си добре, а на третия можеш да ходиш на работа и не си заразен за семейството си и околните. А за възрастните хора, особено тези над 60-годишна възраст, е важна не само ваксината за грип. Зимата ги предпазва и тази срещу пневмококи. Това са бактериите, които правят най-честите инфекции и убиват над 50 млн. души на година. Една такава ваксина е не по-малко важна от ваксината за грип.

– Тя обаче не е безплатна.

– Нищо не е безплатно. Даже и ваксината, която могат да получат възрастните хора по линия на здравната каса, я плащат хората, които плащат данъци.

– Какви грипни щамове да очакваме този зимен сезон?

– Слушах спекулации по въпроса за грипните щамове. Като се говори за имена, трябва да се знае, че става дума за названия на ваксиналните щамове. Няма такова нещо като „четири грипа“. Това са имената на ваксиналните щамове, които СЗО е препоръчала на производителите да ги сложат във ваксините. Тази година четиривалентните ваксини съдържат четири щама – два от група А и два от група Б. Единият е H1N1 с ваксинален щам „Бризбейн“, другият е „Канзас“ за H3N2. „Колорадо“ е от линията на „Виктория“, а „Пукет“ по линията на „Ямагата“. Последните са от група Б. Миналата година доминираше грип А, по-миналата грип Б.

– Миналата година нямаше случаи на грип Б.

– Обикновено на 4-5 години група Б взима превес. Преди 40 години 95% от гриповете се причиняваха от грип А, само 5% от грип Б. В последните години наблюдаваме промяна и на около 5 години доминира грип Б. Много странно, преди 40 години нямаше да го повярвам. Сега очакванията са да доминира грип А, но нищо не може със сигурност да се каже. Прогнозите на СЗО са на база имунитета в населението на Европа и това какви грипове са се въртели.

– Щом грип А е по-често доминиращ, означава ли, че имаме повече имунитет към него?

– Да, но на 40 години вирусите мутират и положението се променя.

– Кога да очакваме първия случай на грип?

– Първият случай може да е през ноември, сериозното разпространение декември, пикът януари. Ако се задържи времето хубаво по-дълго, настъпването на грипа може да се отложи.

– У нас вече е регистрирана и ваксина за варицела. Кога да я очакваме на пазара?

– Ваксината е регистрирана, на пазара се очаква март-април месец. По наши данни тази година има регистрирани около 5000 случая повече, на всеки четири години се наблюдава завишение.

Съдът ще вземе сградата на здравното министерство

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 4


Министерството на здравеопазването ще се премести на „Цариградско шосе“, а в двете му сгради в центъра на София ще се нанесат Върховният административен съд и Административният съд на София-област. Това реши правителството, предоставяйки за управление имоти – публична държавна собственост, на Висшия съдебен съвет за нуждите на двете съдилища.

Те ще получат централната сграда на МЗ на пл. „Света Неделя“ № 5 – административна сграда на един подземен и 6 надземни етажа, и сградата на бул. „Стамболийски“ № 39 – дворно място заедно с построената в него 5-етажна масивна сграда и сутерен. „Досега имотите са стопанисвани от Министерството на здравеопазването, но вече са с отпаднала за ведомството необходимост“, поясняват от Министерския съвет.

„Решението за новото управление на имотите ще влезе в сила след придобиване от държавата и предоставяне за управление на Министерството на здравеопазването на нова административна сграда, част от комплекс административни сгради, на бул. „Цариградско шосе“ в столицата. Предвижда се новото здание да бъде изградено в срок от 21 месеца от страна на „Държавна консолидационна компания“ ЕАД“, допълват от правителството. Адрес не е посочен, но вероятно става дума за терен в София Тех парк.

МИНЧО КОРАЛСКИ, директор на Агенцията за хората с увреждания: Човек с увреждане не означава неработоспособен човек

Той е сериозен работен потенциал, който в другите страни отдавна се използва

Мария ГЕНОВА

Монитор  стр. 11


– Г-н Коралски, след изтичане на срока за кандидатстване и проекти по Националната програма за заетост, какво показват резултатите? Усвоени ли са парите, отпуснати по програмата?

– Националната програма стартира много късно – през август, поради което успяха да кандидатстват 24 предприятия и всички те бяха финансирани с около 450 хиляди лева. Това е нова програма и хората нямаха време да реагират, особено като се има предвид, че август е почивен за бизнеса и хората не са толкова активни. Истинския интерес ще успеем да видим следващата година, когато ще стартираме от началото и ще можем да проследим интереса и нагласите на хората, и тогава ще могат да се правят изводи доколко тази програма е полезна и ефективна и интересна за работодателите. Но е факт, че за това кратко време тази програма направи толкова искания, само за месец са кандидатствали 24 и съм сигурен, че през следващата година броят ще нарасне изключително много.

– Има ли неподходящи сектори за работа за хората с увреждания?

– Според мен не би трябвало да има никакви ограничения за хората с увреждания, тъй като уврежданията са толкова, колкото и професиите. Така че на практика всеки човек с увреждане може да се реализира в почти всички отрасли на икономиката.

– Кой следи дали фирмите, получили финансиране, спазват задълженията си към хората с увреждания?

– Когато става въпрос за отпускане на средства по Националната програма, ние осъществяваме контрол, защото е необходимо работодателите да поддържат 3 години тези работни места.

– Какво следва, ако не спазят изискванията?

– Трябва да върнат всички отпуснати пари.

– А ако нает по програмата работник напусне?

– На негово място трябва да бъде нает друг човек с увреждане. Тук става дума за хоризонтална политика, не за политика на една агенция и всяка една структура трябва да носи отговорност.

– Достатъчни ли са промените в Закона за хора с увреждания, има ли какво да се желае?

– Самият закон влезе доста късно в сила, той стартира към средата на годината и това не ми позволява да направя цялостна оценка. На мисля, че има доста положителни тенденции, свързани със заетостта на хората с увреждания, както и Националната програма за мобилност, която ще осигури достъп на нуждаещите се и дано да успеят да ги извадят от изолацията.

– Това означава ли, че хората с увреждания се социализират трудно и как оценявате тяхната трудоспособност?

– Човек с увреждане не означава неработоспособен човек. Това, че е записано, че е с определен процент на увреждане, не означава, че е неработоспособен. Както аз мога да работя по 8 часа със 100% уж неработоспособност, така и други хора с увреждания могат да работят без проблем. Не бива да поставяме знак за равенство между процент увреждане и неработоспособност. Човекът с увреждане би могъл да е точно толкова работоспособен, колкото и останалите хора. Но и работодатели, и хора с увреждания трябва да използват в пълна степен потенциала си.

– Има ли още какво да се желае по отношение на достъпността?

– Винаги съм защитавал тезата, че достъпната среда не е само за хората с увреждания, има възрастни хора, майки с деца, хора със счупен крак, оперирани и много други, за които е много важно да има такъв тип достъпност на услугите. Това е тяхната социална комуникация, която е и въпрос на оцеляване, така че достъпната среда се изгражда за всички, които имат нужда, макар пък дори и временно. Тя не е само за хората с увреждания.

– Кои проблеми в сектора трябва да се решат спешно?

– Това, което се опитваме да направим, е да променим общественото съзнание. Много се надявам, че догодина, когато станем държавна агенция и започнем да се занимаваме с политиката на правата на хората с увреждане, ще имаме по-широка възможност да алармираме обществото какво е състоянието на ресора. Още в края на годината ще изготвим доклад за оценка на политиките във всички области, които касаят правата на хората. Но е важно обществото да разбере, че човекът с увреждане не е неработоспособен и не е обект на благотворителност и подпомагане. Той е сериозен работен потенциал, който в другите страни отдавна се използва максимално.

-Това означава ли, че ще настоявате за равнопоставеност?

– Точно така, защото никой не е застрахован. Една катастрофа може да преобърне живота ти. Затова е нужно да се осигури постоянна ангажираност, независимо от обстоятелствата. Затова, когато се прави такава политика, тя засяга всички хора пряко или косвено. И не бива да оставяш насаме със себе си и своите проблеми, защото по този начин се изолираш. Затова трябва да се разкрие потенциалът на всеки и да се използва максимално.

– В какъв аспект ще се развива политиката за хората с увреждане и какво предстои най-скоро?

– Надявам се скоро да се появят желаещи за конкурса за създаване на центрове за защитена заетост. Размерът на субсидията е до 300 000 лева. Тя е равно разделена – 50% са за трудови възнаграждения, а останалите са за открити и приспособени места за труд за центрове за заетост на хора с увреждания. За да реализираме тази нова форма на социална подкрепа за хората с множество увреждания, по програмата ще се отпускат средства и за преквалификация, както и за обучение за професионално и служебно развитие. Затова удължихме срока с месец и половина за подаване на предложения, така че очаквам да получим такива в най-скоро време. Предстои през 2020 година Агенцията за хората с увреждания да се превърне в Държавна агенция, така че ни очаква сериозна работа.

– Кое ще е положителното от това преструктуриране?

– Това би ни позволило по същество да концентрираме на едно място голяма част от информацията за провежданите политики и да информираме както правителството, така и обществото къде сме постигнали успехи и къде е необходимо да положим допълнителни усилия. Има области, в които не е свършено нищо. Предстои да променим това и да се опитаме да помогнем на хората с увреждане да получат всичко необходимо, за да са равнопоставени в обществото.

ВИЗИТКА

■ Роден в София през 1951 г.

■ Магистър по право от СУ „Св. Климент Охридски“

■ През 1990-1992 г. е зам.-министър на труда и социалната политика

■ През 1994-1995 е депутат в 37-ото народно събрание

■ През 1995-1997 г. е министър на труда и социалните грижи

■ През 1997-1998 г. е главен директор в Националния осигурителен институт

■ От януари 2006 г. е председател на Агенцията за хора с увреждания

Раните от гръмнали буркани най-опасни

Лед и възглавница спират подуването след контузия от падане

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 12-13


Не по-малко от 30 души преминават през спешните отделения на месец с изгаряния и травми след печене на чушки с горелки, и изгърмели буркани със зимнина, показва проверка на „Монитор“, направена в няколко големи болници.

„Оказва се, че само в Клиниката по изгаряния и пластична хирургия на „Пирогов“ за последните два месеца са лекувани тежки изгаряния от кипнало джибри за ракия. Други 15 пациенти са от групата на т. нар. „компотаджий“, но те са се изгорили и наранили най-вече от пръснали буркани с лютеница“. Това съобщи за „Монитор“ завеждащият клиниката доц. Мая Аргирова.

Като най-опасни тя посочи травмите от изгаряния – общо 50% от всички постъпили в „Пирогов“. От тях 30 на сто са от газ.

През есента не малко хора ползват газови горелки за печене на чушки, патладжани и друга зимнина. Други пък палят синорите и стърнищата с тях без да гледат накъде духа вятърът и стават жертва на пламъка, поясни лекарката и уточни, че бумът обикновено е през месеците юли и август, когато хората си чистят нивите си.

Доц. Аргирова обясни, че изгарянията от огъня на газова бутилка винаги са тежки, тъй като пламъкът обхваща голяма част от тялото. В резултат раните са обширни и дълбоки. Реанимацията на клиниката е пълна с пострадали при такива инциденти.

80% от всички случаи са на пациенти, обгорели от газови бутилки.

Лекарите прогнозират, че до края на ноември, когато приключва варенето на ракията, броят на поразените от казаните ще пълнят не само клиниките и отделението по изгаряния, но и токсикологиите.

Доц. Мая Аргирова прогнозира, че инцидентите от кипнали джибри и лютеница и гръмнали компоти със зимнина тепърва ще се увеличават.

Лекарската практика сочи, че от инцидентите при приготвяне на зимнина най-тежки са тези от доматени пюрета, защото раните дори да са на малък периметър, са дълбоки.

Затова при такова изгаряне, трябва да се търси помощ и в никакъв случай човек да не опитва да се лекува сам. Първата помощ, която могат да окажат близките на пострадалия, преди той да бъде закаран на лекар, е да направят превръзка с охлаждащ гел, какъвто се продава и в аптеките. Препоръчва се хората, които имат намерение да варят ракия или да правят зимнина, да се снабдят с този медикамент. Ако няма гел, изгореното място се слага под струята на чешмата, като водата не бива да е студена, а хладка с температура между 8 и 23 градуса, подчерта доц. Мая Аргирова.

През есента мнозина започват голямото чистете на килери и гаражи, мазета, тавани и у дома. Това е времето на друг вид контузии, сътресенията, счупванията, изкълчванията и натъртванията на крайници.

При падане, макар и леко, се случва след часове да се появи оток. Дори да нямате счупвания и спуквания, можете да направите няколко неща, които да го намалят. Препоръчва се най-напред контузената част да бъде вдигната на високо, например на възглавничка. В никакъв случай не облепвайте и не притискайте с нищо мястото на удара, за да ограничите подуването. То така или иначе ще се получи, но вместо да избие навън ще притисне контузената зона, така ще намали и притока на кръв и ще ви докара други проблеми. Сложете лед върху пострадалото място. От ниската температура кръвоносните съдове в охладената зона се свиват. Ледът обаче трябва да е увит в тънка кърпа. Никога не го поставяйте направо върху кожата, за да не се получи, макар и леко, локално измръзване. То ще провокира нов оток със зачервяване. Възможно е първоначално ледът да изостри болката, но за няколко минути. След това контузената зона губи чувствителността си и болката намалява. Ледът и повдигането трябва да се приложат през първите 24 до 36 часа след удара.

След този период може да се използва затопляне. Има и няколко важни правила за използването на топлината, за които много от хората не знаят. Ако не внимавате за тях, тя може да ви докара повече травми, отколкото добър ефект. Хубаво е да се знае, че топлината не винаги помага при контузия, макар че при прилагането и създава приятно усещане. Когато прилагате затопляне на дадено място, кръвоносните съдове се разширяват. Така в организма се вкарва повече кислород, който подпомага заздравителния процес. От друга страна топлината може да навреди. Причината е, че когато съдовете се разширят дупчиците в порестата им материя се уголемяват дори до размер, през който могат да изтекат малко бели и червени кръвни телца. След известен период от време тези тела се разграждат до субстанция, която предизвиква раздразнение, подуване и повече болка. Затова при счупвания, навяхвания и удари компресът трябва да бъде студен.

Д-р Биляна Михайлова, специалист очни болести: Всяко второ дете с алергичен конюнктивит

Мария ГЕНОВА

Монитор  стр. 12-13


– Д-р Михайлова, кога трябва да се направи първи очен детски преглед?

– С мои колеги сме на мнение, че първият очен преглед трябва да е на 6-месечна възраст. В чужбина проследяване на очното дъно се прави още в родилния дом, преди детето да бъде изписано. Това е скрининг метод, които в България не е разпространен, а е много важен. След първия преглед е на 6-месечна възраст, следващият трябва да бъде между 3-4 годишна възраст, когато детето може да ни каже какво вижда. След това в предучилищна възраст, когато за последно могат да се хванат отклонения като „мързеливо“ око и ние можем да коригираме чрез подходящо лечение. След тези задължителни прегледи аз препоръчвам всяка година един контролен профилактичен.

– Как протича един детски офталмологичен преглед?

– В началото на прегледа винаги питам родителите, дали имат в рода очни проблеми, запознаваме се със всичко, свързано със зрението на детето. Изследваме зрителна острота за далече с дигитален монитор, като за най-малките показваме картинки, за да можем да разберем от самите тях, какво и колко виждат. След това проверяваме зрителните нива за близко виждане, преглеждаме очните оси – прави ли са, подвижността на очната ябълка и запазена ли е във всички посоки, изследваме и конвергенцията, правим и стереозрение, за да видим до каква степен е развита стерео-остротата при децата. Накрая на прегледа изследвам и предната част на окото, включително клепачите и очното дъно назад. Прегледът е обстоен и обхваща всичко необходимо за ясна и категорична диагноза.

– Защо е важно всяка година да има профилактичен преглед?

– Важно е, защото не всеки очен проблем е виден отлични лекари, педиатри и родители. Има много неща които остават скрити. Децата рядко се оплакват и затова тези проблеми могат да бъдат пропуснати. Децата с високи плюсови диоптри, могат да преодоляват тези диоптри и да виждат добре, ако проблемът се следи от офталмолог. Ако не се изписват очила, не се коригира проблемът, който би могъл да бъде в едното око леко изразен, то той ще се задълбочи и усложни и зрението ще остане увредено за цял живот, а точно това целим да предотвратим.

– Кои са най-често срещаните проблеми при децата, какви са оплакванията им?

– Най-чести са рефлукционните грешки, късогледство, далекогледство и астигматизъм. В летните месеци, когато слънцето е по-силно, тогава преобладават алергичните оплаквания. Очите се зачервяват, детето се оплаква от дискомфорт, сълзене на очите, сърбеж, често премигване. Всяко второ дете е с такива оплаквания от силното слънце, развиват алергичен конюнктивит.

– Важно ли е децата да носят слънчеви очила? Какви трябва да бъдат те?

– Препоръчвам да се носят слънчеви очила, но да са закупени от оптика. Родителите нямат навик да приучават децата си да носят слънчеви очила. Съветът ми е това да се случва от ранна детска възраст.

Важно е очилата да са качествени, със 100% защита. Ако нямат UV защита, тогава е още по-опасно за детското око. Тази година алергичен конюнктивит има при деца дори под 1 годинка, което означава че слънцето е доста силно и опасно за малките.

– Какво е важно да се прави за правилна профилактика на детското зрение?

– Напоследък дигиталните устройства са навсякъде около нас и децата прекарват часове наред с тях и взирайки се. Дори да е интересно и приятно за тях, работата с тях изключително много напряга конотацията на децата. Затова бих препоръчала на родителите да има режим за работа с устройствата, да не играят на тях повече от 30 минути два пъти дневно.

– Оказва ли влияние хранителният режим на децата върхутяхното зрение?

– Храненето винаги има значение за доброто здраве. Като цяло не ядем качествени храни, затова бих препоръчала повече плодове, зеленчуци и разнообразно по вид хранене.

Хората над 65 г с безплатна ваксина срещу грип

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 13


Хората над 65 – годишна възраст от тази година имат право на безплатна ваксина срещу грип. Тя е по желание, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

За момента се предвижда тя да бъде поставена на 10 % от пенсионерите, като това ще става по преценка на личния лекар предвид общото здравословно състояние на човека и съпътстващите хронични заболявания.

Препоръчва се ежегодно на всички лица, навършили 65 години, както и на други възрастните и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, на живеещите в старчески домове, хосписи и други колективи като военни поделения, например, транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и всички, които имат контакт с много хора да се имунизират срещу грип, посочиха от здравното ведомство.

Оттам припомниха, че у нас твърде малко хора се ваксинират срещу зимната зараза. За периода 2013-2017 г., например, средниятобхват в страната е едва 2,4 на 100 души (2,17 -2,61 %). Експерти на МЗ уточниха, че изчисленията са на базата извършени продажби, а не на реално приложени дози, което означава, че ваксинираните е твърде възможно да са и по-малко.

Имунизацията срещу сезонен грип е особено важна за хората в напреднала възраст, при които тежкото протичане и усложнения намаляват до 60%, а смъртните случаи с 80 на сто, посочиха от там. Целта за първата година от влизане в действие на въпросната програмата е да се постигне 10 % имунизационен обхват, който да се повишава плавно всяка следваща година, като през 2022 г. той трябва да бъде 25 на сто. Ето защо, при имунизационен обхват през 2017 г. от 2,4% за всички рискови групи, Министерството на здравеопазването счита, че притесненията за недостиг на ваксини против грип през 2019 г. са неоснователни.

В полза на ваксините се изказа проф. Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология. „Два пъти е по-малка вероятността да се разболеем от грип, ако ги използваме“, каза той.

Този сезон се очакват 4 грипни щама с екзотични имена от Австралия -„Бризбейн“, Америка -„Канзас“ и „Колорадо“, и Азия -„Пукет“.

По думите на проф. Кантарджиев е възможен пик на случаите на западнонилска треска. Засега има потвърдени 5 случая, но продължаващото топло време предразполага повишение на заболеваемостта.

Медицински сестри пак протестираха пред НС

Подкрепиха ги само депутати от левицата

Аида ПАНИКЯН

Дума   стр. 1, 4


Около 500 души участваха в поредния протест, организиран от медицински сестри и специалисти по здравни грижи, подкрепен от фармацевти и полицаи. Недоволството си от системата на здравеопазване сестрите изразиха този път пред Народното събрание. За кратко те спряха движението по бул. „Цар Освободител“, а после направиха жива верига около сградата на парламента. Да подкрепят исканията им дойдоха депутатките от БСП Кристина Сидорова и Дора Янкова.

Исканията на протестиращите не са променени от първите им протести през пролетта -лечебните заведения да не са търговски дружества, началните възнаграждения на специалистите по здравни грижи да са равни на две минимални заплати, независимо в кой град и в какво болница работи специалистът, по-добри условия на труд, да се намери начин частните болници да не са финансирани от обществени фондове, да бъдат върнати медицинските стандарти, да се промени категорията на труд на практикуващите тази професия.

Да изразят недоволството си пред сградата на парламента бяха професионалисти по здравни грижи, лекари и специализанти от София, Плевен, Бургас, Троян, Видин, Хасково, Пещера, Сливен, Казанлък и други градове, които протестираха с плакати „Не на страха“, „Здравеопазването не е търговия“, „Пациентите не са банкомати“.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР, които подкрепиха протеста на сестрите, настояваха за увеличаване на допълнителното плащане за нощен труд на хора, които спасяват човешки живот.

Организаторката на протестите на медицинските сестри Мая Илиева заяви, че протестите ще се провеждат в дните на парламентарни заседания – от сряда до петък, и ще им раздават информационни листовки за състоянието на българското здравеопазване, а в останалите дни протестиращите ще информират преминаващите през площадите „Св. Неделя“ и „Славейков“ граждани за проблемите в системата и ще ги питат дали знаят колко са частните болници в страната, дали са им поискали допълнителни пари за лечение или при раждане.

Немалко от протестиращите прогнозираха, че може да им бъдат наложени наказания или да бъдат заплашени с уволнение заради участието им в протеста.

БСП внася исканията на здравните специалисти

Юлия КУЛИНСКА

Дума   стр. 4


Припознаваме и внасяме промените в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти, зъботехниците и помощник-фармацевтите на Мая Манолова, обяви Корнелия Нинова в НС. Лидерът на БСП припомни, че по процедура предложенията на омбудсмана не може да станат факт, ако някой от депутатите и групите не ги припознае.

С измененията се слага равнопоставеност между различните съсловни организации, дава се възможност чрез свои представители те да участват в изготвянето на нормативни документи, да отстояват правата на тези, които работят в неправителствени и съсловни структури, подчерта Нинова. Подкрепяме справедливите протести на медицинските сестри, които настояват за справедливо заплащане, категорична бе тя. Затова БСП ще предложи аргументирано в Закона за бюджета и на НЗОК да бъде включено искането на съсловните организации началната заплата да е равна на 2 минимални.

Болницата в Ямбол пак няма да се достроява

Дума   стр. 4


МБАЛ „Св. Пантелеймон“ в Ямбол e прекратила обществената поръчка за доизграждане на започната преди 40 години сграда заради отстраняване на единствения участник. Сдружението от фирми, подало оферта за довършване на сградата, предложило 36,8 млн. лв. при обявена прогнозна цена 26,7 млн. лв., с което не отговаря на предварителните условия. ДУМА припомня, че през май Бойко Борисов заедно със здравния и финансовия министър посети мястото и обяви, че ще даде 27 млн. лв. за доизграждането й. По-късно МС отпусна 8 млн. лв. за дострояване на сградата, за догодина бяха предвидени 13,5 млн. лв., а през 2021 г. – 5,4 млн лв.

Ямболската болница обслужва над 60 хил. души. Тя е на павилионен принцип и всичките 29 отделения се помещават в 17 отделни сгради, строени между 1912 и 1980 г. През 70-те години на ХХ век започва строителството на нова сграда, която и до момента не е завършена. През 2013 г. ремонтът е възобновен, но сумата за довършването й постоянно набъбва. През август 2015 г. здравният министър Петър Москов обеща новата болница „да е готова до година и половина“.

През ноември м.г. БСП поиска допълнителни 12 млн. лв. за доизграждане на новия болничен комплекс и припомни, че този ангажимент е поет от правителството през 2012 г., но тогава управляващите отхвърлиха предложението на левицата.

БСП винаги е подкрепяла инициативите за подобряване на българското здравеопазване и инвестициите в него, коментира за ДУМА депутатът от левицата и зам.-председател на здравната комисия доц. Георги Йорданов. Все пак той направи уговорката: „Ситуацията да не стане като при магистралите – извънредно увеличаване на средствата за изграждане на обекта, но лошо качество“. Той припомни, че населението на района намалява, а парите за довършване на болницата непрекъснато се увеличават.

Корнелия Нинова: Внасяме исканията на медицинските работници като проектозакон в НС

Земя  стр. 3


Вчера лидерката на БСП Корнелия Нинова заяви в парламента: „Днес справедливо протестират медицинските сестри за възнагражденията си. Подкрепяме исканията им с бившият омбудсман заедно изработиха промени в закона и унесоха Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти, зъботехниците и помощник-фармацевтите. По процедурата на Народното събрание този закон не може да бъде факт, ако някой от депутатите не го припознае. Ние в ПГ на „БСП за България“ го разгледахме, приемаме го и го внасяме като група. Смятаме, че с този закон се слага равнопоставеност между различните съсловни организации, дава се възможност чрез свои представители те да участват в изготвянето на нормативни документи, в професионалната им квалификация, в развитието им, да отстояват правата на работещите в тези неправителствени и съсловни организации. Заедно с това ще подготвим и ще внесем в бюджетната процедура аргументирано и обосновано увеличение на заплатите да бъде записано в закона за бюджета и на НЗОК и на големия бюджет тяхното искане за 2 минимални работни заплати“.

11.09.2019

Национални телевизии

Професионалистите по здравни грижи отново излязоха на протест

БНТ, Новини в 20.00 часа


Професионалистите по здравни грижи отново излязоха на протест. Събраха се пред Народното събрание. Те продължават да настояват за по-високи заплати и за по-добри условия на труд.

Репортер: Тук започна протестът на медицинските сестри. За кратко те блокираха бул. Цар Освободител, и направиха жива верига около парламента. След това се отправиха към министерство на здравеопазването и сградата на КНСБ. Исканията им остават непроменени за 7 месеца – заплащане от поне две минимални заплати и реформа, която да реши натрупаните в годините проблеми в болничната система. Нека видим все пак репортажа.

Репортер: Божидар Дойчинов е най-младият лекар в отделението, в което работи. И въпреки това вече трудно намира мотивация да остане. Налага му се да работи на няколко места.

Божидар Дойчинов: Агонията продължава вече, може би година ще стане. Пари няма. Тежки смени, нощен труд, който знаем, хич не се заплаща така, както би трябвало да се заплаща.

Репортер: Промяна на този порочен кръг поискаха за пореден път медиците. И този път получиха подкрепата на рехабилитатори, фелдшери и лаборанти. Зад тях застанаха и от Синдиката на служителите на МВР.

Снежана Анчева: Искаме промяна в системата на здравеопазването. Искаме истинска реформа. Такава, която да удовлетворява работещите в нея и пациентите.

Репортер: В отговор на недоволството на сестрите през април правителството отпусна 50 милиона лева, с които да бъдат повишени заплатите им. Повишението обаче на много места се оказа символично или напълно липсваше.

– Вашата заплата беше ли повишена?

Снежана Анчева: Да, с 25 лева сега от 1 юли, 25 лева към основната заплата.

Радослава Симеонова: В ДКЦ Плевен работя. Там положението е още по-плачевно. Там дори нямаме и тези 25 лева.

Даниела Христова, Бургас: Останаха едни лъжи, които се надяваме този път да ни чуят и да има резултат от протеста.

Репортер: Министерство на здравеопазването изпрати позиция до медиите, в която напомня, че разпределението на средствата на ниво лечебно заведение се извършва по правила, утвърдени от директора му. Тоест всяка болница сама решава как да разпредели парите за заплати.

Медицинските сестри са категорични, че протестите ще продължат. Още утре сутринта ще раздават листовки на депутатите.

Специалистите по здравни грижи отново излязоха на протест

БНТ, Новини в 23:00 часа


Специалистите по здравни грижи отново излязоха на протест с искане за реформи и възнаграждения, равни на поне две минимални заплати. Медицинските сестри блокираха за кратко бул. Цар Освободител и направиха жива верига около парламента. След това се отправиха към МЗ и сградата на КНСБ. Протестите беше подкрепен от рехабилитатори, фелдшери, лаборанти и Синдиката на служителите на МВР. През април правителството отпусна 50 млн. лв. за по-добри заплати. Повишението обаче на много места се оказа символично или напълно липсваше. По темата МЗ изпрати позиция до медиите, в която напомня, че всяка болница сама решава как да разпредели парите за заплати. Медицинските сестри са категорични, че протестите ще продължат. Още утре сутринта ще раздават листовки на депутатите.

Медицинските специалисти излизат на национален протест

БНТ, Новини в 12.00 часа


Медицинските специалисти излизат на национален протест пред Народното събрание. Това е шестият протест от началото на март, в който сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те ще бъдат подкрепени от полицаи и фармацевти.

Милка Василева, председател на Асоциацията на специалистите по здравни грижи, каза, че исканията на бранша са от много години. Това, че имаме различен подход към проблемите, не означава, че сме от различна страна на барикадите. Ние като асоциация подкрепяме протеста.

Медицинската сестра Веселина Ганчева допълни, че протестът им продължава седми месец, а подходът им е по-активен, тъй като с диалог не са успели да постигнат исканията си. Тя коментира, че от Асоциацията на специалистите по здравни грижи имат необходимия ресурс да организират протест, в който да изкарат на площада всички медицински специалисти.

В момента в голяма част от болниците едвам връзват графиците, коментира Ганчева. Ние сме жени с достойнство, ние не се оплакваме. И хората, и системата, ще ни оценят, когато изчезнем.

Милка Василева каза още, че в момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.

В своя декларация Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви, че ниското заплащане за нощен труд на медицинските специалисти, полицаите и пожарникарите е унизително и затова служителите в сектор “ Сигурност“ подкрепят протеста. На свой ред фармацевтите настояват за финансово подпомагане от страна на държавата на аптеките в отдалечени и обезлюдени региони на страната, за да отговорят на новите изисквания.

Разговор с Милка Василева и Василена Ганчева

БНТ  Денят започва


Резюме: Медицинските специалисти излизат на национален протест пред Народното събрание. Това е шестият протест от началото на март, в който сестри, лаборанти, рехабилитатори и фелдшери от цялата страна настояват за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Те ще бъдат подкрепени от полицаи и фармацевти.

Милка Василева, председател на Асоциацията на специалистите по здравни грижи, каза, че исканията на бранша са от много години. Това, че имаме различен подход към проблемите, не означава, че сме от различна страна на барикадите. Ние като асоциация подкрепяме протеста.

Медицинската сестра Веселина Ганчева допълни, че протестът им продължава седми месец, а подходът им е по-активен, тъй като с диалог не са успели да постигнат исканията си. Тя коментира, че от Асоциацията на специалистите по здравни грижи имат необходимия ресурс да организират протест, в който да изкарат на площада всички медицински специалисти.

В момента в голяма част от болниците едвам връзват графиците, коментира Ганчева. Ние сме жени с достойнство, ние не се оплакваме. И хората, и системата, ще ни оценят, когато изчезнем.

Милка Василева каза още, че в момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.

В своя декларация Синдикалната федерация на служителите в МВР заяви, че ниското заплащане за нощен труд на медицинските специалисти, полицаите и пожарникарите е унизително и затова служителите в сектор “ Сигурност“ подкрепят протеста. На свой ред фармацевтите настояват за финансово подпомагане от страна на държавата на аптеките в отдалечени и обезлюдени региони на страната, за да отговорят на новите изисквания.

4 вирусни щама се очаква да ни атакуват зимата

БНТ, Новини в 12.00 часа


4 вирусни щама се очаква да ни атакуват зимата това каза пред БНТ директорът НЦЗПБ професор Тодор Кантарджиев. Грипните вируси тази година се казва Бризбейн, Канзас, Сингапур и Пукет. Вчера стана ясно, че здравното министерство ще осигури безплатни противогрипни ваксини за хората над 65 години. Програмата ще обхване около 10% от възрастните. По думите на професор Кантарджиев тази цифра не бива да притеснява никого, защото идеята е програмата поетапно да обхване повече хора.

Тодор Кантарджиев: целта на министерството е такава: постепенно да започне увеличаване с годините на броя на ваксинираните, така че след 3 години да се достигне всеки 4 –ти възрастен да има възможност да се ваксинира. Хубаво е, който има средства да си купи една опаковка от двата единствени антивирусни препарата, ако се употреби през първите 24 часа от симптомите на другия ден си здрав.

Разговор с проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести

БНТ  Денят започва


Резюме: Очаква се пик на случаите на западнонилска треска. Това предупреди в Сутрешния блок на БНТ проф. д-р Тодор Кантарджиев. Засега има 5 случая, но продължаващото топло време предразполага повишение на заболеваемостта.

Два пъти е по-малка вероятността да се разболеем от грип, ако използваме ваксина. Това каза още Кантарджиев.

Хубаво е, който има средства – да си купи някой от двата антивирусни препарата, които се продават, за 24 часа си здрав, коментира Кантарджиев.

По думите му в следващите години възрастни хора над 65 г. ще бъдат ваксинирани безплатно, при тяхно желание. Целта е след 2022 г. да има възможност всеки четвърти възрастен да се ваксинира.

В България обикновено лекарите и сестрите не са за пример в имунизационно отношение – процентът на ваксинираните медицински специалисти е много малък, отчете Тодор Кантарджиев.

За ситуацията с циркулацията на морбили в страната – през последните седмици има регистрирани три болни деца. Началото на учебната година ще покаже дали сме се справили с разпространението на морбили в страната, коментира Кантарджиев.

Шести национален протест на медицинските сестри

БТВ, Новини в 19.00 часа


Шести национален протест на медицинските сестри. Подкрепиха ги и други медицински специалисти, специализанти и родители. Недоволството в бяло следи Кристин Налбантова.

Репортер: Протестът вече приключи. Започна от НС, чрез шествие стигна до здравното министерство и до сградата на КНСБ, а след това се върна обратно пред НС. Какво поискаха медиците – по-високи възнаграждения с размер на 2 минимални работни заплати за страната, по-добри условия на труд, както и болниците да не са със статут на търговски дружества.

Светла Кирилова: Нищо не сме получили в нашите фишове със заплати. Къде са отишли парите – в здравната каса за увеличаването на клиничните пътеки. До момента в нашите заплати не са постъпили тези увеличения, за които казаха, че ще бъдат 950 във всеки фиш на всяка мед. сестра.

Мариета Шарапчиева: Нашата работа е много тежка. Ние сме всички сестри, които сме сами в училищата. Имаме по над 1000 ученици, ние вземаме сами решения за всичко. Какъвто и случай да имаме, ние нямаме лекари. Ние сме сестри.

Репортер: Здравното министерство припомни в отговор на протеста, че здравните заведения са подпомогнати чрез три механизма, специално насочени за увеличаването на възнагражденията на сестрите. Първия е чрез методиката за формиране на заплатите, изготвена от министерството. Вторият е чрез финансиране извън обхвата на задължителното здравно осигуряване и още чрез увеличението на цените на около 120 клинични пътеки. Все още не е ясно дали и с колко са увеличени заплатите, допълниха още. Това ще стане ясно в края на септември. От ведомството допълниха, че разпределянето на средствата зависи от ръководството на отделните лечебни заведения.

Шести национален протест на медицинските сестри за по-високи заплати и достойни условия на труд

бТВ, новини в 23.00 часа


Шести национален протест на медицинските сестри за по-високи заплати и достойни условия на труд. Недоволството им беше подкрепено и от други медициснки специалисти, специализанти и родители.

Протестът започна пред НС, стигна до сградите на МС, МЗ и КНСБ и завърши отново пред парламента. Медиците поискаха по-високи заплати – поне две минимални за страната, законодателни промени, както и болниците да спрат да бъдат със статут на търговски дружества.

Дима Димитрова: Искаме подобрение на условията на труд и на заплатата – да бъде еквивалентна на това, което се полага.

Светла Кирилова: В нашия сектор – в училищно здравеопазване са най-ниските заплати в цяла София. Колегите изнемогват. Може ли със 700 лв., това е подигравка.

На протеста от МЗ отговориха, че от началото на годината лечебните заведения са подпомогнати с три механизми за увеличаване на възнагражденията. Дали са по-високи и с колко, ще стане ясно най-рано в края на септември.

Нова длъжност в здравеопазването

БТВ, Новини в 19.00 часа


Нова длъжност в здравеопазването – стажант-медицинска сестра трябва да реши проблема с кадрите в системата. Здравният министър предлага студентите по здравни грижи да бъдат наемани на работа още след 2-ри курс, срещу заплащане.Още от Кристина Газиева.

Репортер: Здравейте от Първа градска болница в столицата. На фона на кризата в цялата страна тук работят около 270 медицински сестри. Болницата отдавна е взела нещата в свои ръце и заплаща обучението на бъдещите мед. сестри като в замяна те остават да работят тук. Ето още.

Елена Иванова работи в Първа градска болница в София от 2 месеца. Уговорката е да остане поне 4 години, тъй като болницата финансирала следването й – 700 лева на година.

Елена Иванова: Това беше едно облекчение за мен. Те да поемат плащането на семестрите, пък от мен се искаше само да уча.

Репортер: Това, обаче, не променя сегашната ситуация нито за нея, нито за колежките й – проблемът с ниското заплащане. Десислава Евтимова е медицинска сестра вече четвърт век. Участвала е в последните протести за справедливо възнаграждение. Но и сега едва изкарва месеца.

Десислава Евтимова: На моменти се чувстваш недооценен. Има едно такова чувство като….ощетяване.

Репортер: С проблема се бори и Столичната община – от миналата година предлагат стипендии от 300 лева на бъдещи медицински сестри. После те са длъжни да останат в общинска болница. В противен случай – връщат парите. В Първа градска вече очакват първите стипендианти. Според директора на болницата, идеята за новата длъжност „стажант-медицинска сестра“ не е нищо ново.

Цветомир Димитров: Ние приветстваме идеята естествено, защото имаме нужда от тези кадри. Но под една или друга форма всички болници досега го правеха! Просто сега ще стане по-официално..

Репортер: От асоциацията на професионалистите по здравни грижи пък смятат идеята за неприложима.

Милка Василева: Ние категорично ще бъдем против, защото не може след 2-годишно обучение, без изпълнен целия курс на обучение, да бъдат създадени работни места за медицински сестри.

Репортер: До края на септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев трябва да представи план как да задържи здравните специалисти.

По данни на здравния министър са ни нужни около 1200 места за бъдещи медицински сестри годишно, за да наваксаме с дефицита.

Разговор с Елена Донева и Павлинка Герина

bTV  Тази сутрин


Резюме: Полицаи и фармацевти се очаква да се включат в планирания за днес национален протест на медицинските сестри пред Народното събрание.

Това е шести пореден протест с искане за по-високо заплащане, по-добри условия на труд и спиране на търговията в здравеопазването.

Медицинските сестри настояват за основно възнаграждение от две минимални работни заплати – или 1120 лв.

След поредица от протести през месец април правителството отпусна 50 млн. лв., които да бъдат използвани за повишаване на заплатите в сектора, но недоволството на медицинските сестри не стихна.

Според здравните работници увеличението на възнагражденията им е било символично.

„Започнахме нашите протести още от февруари. Те продължават с пълна сила, цяла България е мобилизирана. Нашите искания са за достойно заплащане на труда ни. Засега не ни чуват”, каза медицинската сестра Елена Тонева.

Тя допълни, че искат промяна в здравеопазването и пациентите да разберат, че не са стока.

Акушерките, които също ще ги подкрепят, настояват и за акушерски медицински стандарт, който е различен от лекарския.

Протест на медицински специалисти

БТВ, Новини в 12.00 часа


Полицаи и фармацевти се очаква да се включат в планирания за днес национален протест на медицинските сестри пред Народното събрание. Това е шести пореден протест с искане за по-високо заплащане, по-добри условия на труд и спиране на търговията в здравеопазването.

Елена Тонева: Ние още от февруари сме заложили 2 минимални работни заплати, които са 1120 лева, това да бъде стартовата ни заплата на всички медицински специалисти в цяла България. Засега не ни чуват, говори се за 50 милиона от премиера, които се завъртяха в пространството, но тези пари потънаха някъде отново в нашето здравеопазване. И това е другото ни искане, ние искаме промяна в здравеопазването.

Започва лечението на още 5 деца със спинална мускулна атрофия

БТВ, Новини в 19.00 часа


Започва лечението на още 5 деца със спинална мускулна атрофия. Битката за живот започна още през 2017 г., когато Европейската агенция по лекарствата одобри единствената терапия за лечение на болестта. Тя започна да се прилага в повечето страни в Европейския съюз, но не и в България. През 2018 г. родителите на дете със спинална мускулна атрофия емигрираха в знак на протест срещу липсата на достъп до лекарството у нас. В началото на тази година ви разказахме и за 9- годишния Стефан, който се пребори за лечение в Румъния. След поредица от писма, срещи и медийни изяви на родителите, през юни тази година за първи път у нас беше поставено лекарството – на 17-годишния Александър. А през юли, 9-годишният Стефан официалнo продължи лечението си у нас.

Репортер: 7-годишната Мила е едно от децата, които днес получиха своята първа доза живот. Мила Кунева: Искам краченцата да ми станат по-силни. Да ходя като другите деца.

Репортер: Срещаме и 11-годишният Явор. Детето казва, че никога няма да забрави новината, че и той е одобрен за лечение.

Явор Коцев: Много се зарадвах! Просто толкова се зарадвах, че най-накрая ще успея поне малко от малко да се преборя с тая болест.

Диана Коцева: Ние чакахме повече от 4 месеца да бъдем одобрени. Доста трудно се случиха нещата. И още не можем да повярваме, че това нещо се случва.

Репортер: И двете манипулации са извършени от екипа на професор Иван Литвиненко.

Иван Литвиненко: Бяхме притеснени, защото е нещо ново, защото процедурата е инвазивна, защото ако щете единия флакон струва хиляди евра. И беше важно да знаем, че можем да продължим.

Репортер: Сега усилията ще бъдат насочени към това и пълнолетните пациенти да имат достъп до лечението, тъй като сега одобрени могат да бъдат само болните под 18.

Иван Литвиненко: Трябва в по-дългосрочен план да се мисли за всички пациенти, защото как да кажеш „Ти си на 18 и не става“.

Репортер: До края на месеца още 3 деца ще получат лечение в детската болница.

Явор Коцев: Това е единствената ми цел в живота, да проходя и след това всичко ще ми бъде много по-лесно.

Медицински сестри на протест

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Протест на жълтите павета. Медицински сестри, лаборанти, акушерки и фелдшери за 6-ти път се събраха да поискат от властиоте по-високи заплати, както и промяна в начина на работа. Те са пдкрепени от синдиката на полицаите.

Ивета Шилигарова проследи събитието.

Репортер: Преди минути приключи протестът, който прерасна в шествие и приключи под прозорците на МС, Министерството на здравеопазването и сградата на КНСБ.

А медицинските сестри искат стартово възнаграждение от 2 МРЗ, по-добри условия на труд и цялостна реформа в здравеопазването. Сред промените, които сестрите искат е и по-добра стартова възможност за млади мед. сестри защото по техни данни в момента липсват близо 30 000 души в системата, така че тя да може да работи нормално. Те казаха че отпуснатите в началото налято 50 милона лева за увеличаване на техните заплати все още не са се отразили във фишовете им.

Сестри, лаборанти и фелдшери подкрепени от фармацевти и други съсловия поискаха спешни промени. Те прегърнаха символично НС хванати ръка за ръка. И поискаха достойно заплащане

– Основната ми заплата е около 700 след последното увеличение с класа прослужени години с дежурства ако има.

Репортер: Според сестрите в момента бранша има нужда от 30000 души за да работи нормално.

– Един човек извършва обем от дейност която преди 10-15 години са правили двама или трима имам чувството, че държавата не ни забелязва.

Репортер: В началото на лятото държавата отпусна 50 милиона лева и обеща да няма сестра със заплата под 950 лв.

– Това обещание на министър-председателя че няма да има сестра под 950 лв, дефакто го няма още сме в стачна готовност, масово колежките казват, че не участват в протестите заради натиск.

– Здравната система освен, че не е банкомат е просто една загиваща в момента система. Всички се лекуват в чужбина, а другите измират цените на лекарствата скачат

Репортер: Сестрите определиха здравната ни система като хаос, а себе си като секретари в бели престилки.

-Това е професията, която идеално ми пасна. Повече ми харесва да обслужа пациента, да г обърна в леглото, да му опъна чаршафа, да го попитам как е, отколкото да седя с часове в кабинета и да пиша безумните изисквания на Здравната каса.

Репортер: Според промените, които сестрите искат а болниците да не са търговски дружества, за да няма „търговия със здраве“.

ОТ МЗ реагираха на протеста като припомниха, че вече има изготвена методика за изчисляване на заплатите в здравния сектор. Припомниха, че отпуснати допълнителни средства, както и че са увеличени цените на над 120 клинични пътеки, което ще се отрази на заплащането на медицинските сестри, но считано от август. А медицинските сестри остават в готовност за протести, които ще продължат и в следващите дни.

Протест в бяло на жълтите павета

Нова телевизия, Новини в 23.00 часа


Протест в бяло на жълтите павета. Медицинските работници настояват за стартово възнаграждение от две минимални заплати и по-добри условия на труд. Протестът беше подкрепен и от Синдиката на полицаите, а сестрите настояха още болниците да не са търговски дружества, за да няма търговия със здраве. Протестите ще продължат, докато исканията на здравните работници не бъдат изпълнени.

Сестри, лаборанти и фелдшери подкрепени от фармацевти и други съсловия поискаха спешни промени. Те прегърнаха символично НС хванати ръка за ръка. И поискаха достойно заплащане

– Основната ми заплата е около 700 след последното увеличение с класа прослужени години с дежурства ако има.

Според сестрите в момента бранша има нужда от 30000 души за да работи нормално.

– Един човек извършва обем от дейност която преди 10-15 години са правили двама или трима имам чувството, че държавата не ни забелязва.

В началото на лятото държавата отпусна 50 милиона лева и обеща да няма сестра със заплата под 950 лв.

– Това обещание на министър-председателя че няма да има сестра под 950 лв, де факто го няма още сме в стачна готовност, масово колежките казват, че не участват в протестите заради натиск.

– Здравната система освен, че не е банкомат е просто една загиваща в момента система. Всички се лекуват в чужбина, а другите измират цените на лекарствата скачат

Сестрите определиха здравната ни система като хаос, а себе си като секретари в бели престилки.

– Това е професията, която идеално ми пасна. Повече ми харесва да обслужа пациента, да г обърна в леглото, да му опъна чаршафа, да го попитам как е, отколкото да седя с часове в кабинета и да пиша безумните изисквания на Здравната каса.

Според промените, които сестрите искат а болниците да не са търговски дружества, за да няма „търговия със здраве“.

Разговор с Иво Илиев и д-р Николай Брънзалов

Нова телевизия  Здравей, България


Водещ: Понеже епидемията от морбили се върна на много места по света, и то основно заради фалшива информация и в интернет, и в социалните мрежи, много хора не си ваксинират децата, има такива движения на много места.

Водеща: Има ги в последните години.

Водещ: Оказа се, че има и някакво техническо решение обаче.

Водеща: Ами, в последните години има много такива хора и това е причина да се върнат не само тази, но и други болести, за които бяхме забравили в Европа. И сега какво е техническото предложение – социалните мрежи, където най-много се дискутират тези теми, излизат статии, свързани за или против ваксинацията, да могат да се отсяват тези, които са против.

Водещ: Вярно – невярно. Така си мечтая това да важи за всички новини. Ама скоро няма да го бъде. Да ви представя гостите. Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС, Иво Илиев, специалист по дигитален маркетинг. Здравейте. От кое да започнем, от медицинския проблем или от техническото решение. Хайде от Фейсбук и Инстаграм, понеже много хора ги ползват.

Водеща: Аз това се питах – как ще се разбира и как ще се отсява тази информация, за да се спира тази, която е опасна… На ключова дума – ваксина, пада текстът изобщо, или какво става?

Иво Илиев: Да. Всъщност два ще са вариантите, два ще са факторите, по които ще могат социалните мрежи да разпознават. Единият е благодарение на изкуствен интелект, който ще търси ключови думи и фрази. Но това нещо все пак може да бъде манипулирано, тъй като начинът на изписване е важен. Другият фактор, който е по-важният, е благодарение на човешкото присъствие. Тоест докладването на самата новина от потребителите на социалните мрежи.

Водещ: Ще се разчита все пак на активни потребители, които да казват – това е невярно и този сайт няма да се появява като го търсиш за информация в кое?

Иво Илиев: Ами, и тук са две решенията. Едното е сайтът да не се появява толкова често. За тези, които се появява и те кликнат, да има съобщение, че тази информация най-вероятно е подвеждаща и препратка към съответния орган. Само правя една вметка, че за момента това в САЩ е вече валидно, активно…

Водещ: Случва се това отсяване?

Иво Илиев: Да, случва се. Но само в САЩ, за съжаление. Очаква се и в ЕС да се случи.

Водеща: Сега, въпросът е, докторе, това ще заработи ли така, че повече хора да си ваксинират децата или пробваме?

Д-р Николай Брънзалов: Надявам се, разбира се. Аз съм много приятно изненадан от тази инициатива, която е подета. Явно антиваксърските движения търсят всякакви канали за изява и си търсят техните 5 мин. слава. Нали, аз като практикуващ лекар по никакъв начин няма да се съглася с каквито и да е антиваксърски прояви, а след като има добронамерени хора, които решават по някакъв начин да се реши този проблем, аз естествено приветствам идеята.

Водещ: Толкова ли я голяма обаче заплахата в световен мащаб? Знаем, че тук имахме проблем с това заболяване конкретно, в Румъния, в САЩ също е проблем, за да го въведат това нещо. И точно за това заболяване ли трябва да е фокусът?

Д-р Николай Брънзалов: Аз не мисля, че за това заболяване. Човечеството е оцеляло благодарение на ваксините до голяма степен. 1750 и не знам коя година Дженер открива ваксината. Едно заболяване като едрата шарка, вариолата изчезва. А тя е била бич. И много други останали. Сега, естествено ваксиналният спектър ще бъде, ние сме за това, да бъде разширяван, защото ние сме за превенцията. Не е въпросът, когато стане тази епидемия, тогава да се търсят мерки. Въпросът е никога повече да не става от този момент нататък и тези хора прекрасно, нека да помагат…

Водеща: Въпросът е, че е много устойчива това движение и тази убеденост от страна на някои хора, че ваксините пречат. Не е същото, когато се поставя друг тип инжекция или се взима кръв или се прави някакво изследване, съм чувала. Специално за ваксините, защо са по-убедителни тези, които пишат в социалните групи от докторите, които обясняват на гражданите кое им е полезно.

Д-р Николай Брънзалов: Ами, аз не мисля, че е точно така. Тези хора търсят разични канали, за да получат, както казах, техните 5 мин. слава. Пикантно е, интересно е, децата плачат като ги боцкат, ето виждате ли колко са лоши и т.н. Лекарите си вършат работата. Трябва да ви кажа, че за да се обхване населението, да се направи добро ваксинално покритие като процент е действително много тежък труд.

Водещ: Да, беше казано, че…

Д-р Николай Брънзалов: И това е една подигравка с нашия труд въобще, когато такива хора намират какъвто и да е вариант за изява. Защото действително е трудно. Трябва да се справяме. Не знам тези, които пишат по въпросната тема, че не трябва ваксина, ако тяхното дете се разболее от не дай си Боже някоя заразна болест, как биха реагирала.

Водещ: То има такива случаи.

Водеща: Какъв процент от хората формират мнение и стават убедени в една или друга кауза благодарение на социалните мрежи?

Водещ: Като трябва да ти се появи нещо, изписано ей така и да си промениш мнението.

Иво Илиев: Всъщност, ако аз в момента вляза в по-големите социални мрежи, дори в по-малките и взема на мои по-възрастни роднини 10 снимки, купя си 10 сим карти, аз създавам 10 фалшиви профила по правилата на тези социални мрежи и мога да правя всякаква пропаганда, буквално. Защото мога да направя още два-три сайта много бързо, за дни и там да кача същите неща, които през фалшивите профили казвам. Точно това се случва – става дума за малки групи от хора. Не само при ваксините. При различните сега стратегии, конвенции и т.н. Малка група хора, които се възползва да създава паника от страховете на хората.

Водещ: Такова ли е обяснението? Ние говорехме преди малко за Норвего, махни си ръцете, лапите от нашите деца. Такъв ли е начинът на създаване на страх?

Иво Илиев: Всъщност много е удобен, защото тази среда го позволява. Ние ставаме част от фалшивата информация само с един бутон, с едно споделяне.

Водещ: Много, много съм изкушен, след като чувам, че има такова сито за вярно и невярно по отношение на ваксините, далеч ли е времето, когато приказките по принцип за фалшивите новини, такова скучно клише стана това, защото не действа, кога е възможно реално наистина да се приложи и във всякаква информация, свързана и с политически характер дори – подмяната и лъжат.

Иво Илиев: Да, да. Сега предстоят избори, също ще има подобни манипулации. Всъщност, когато потребителят спре да ги подценява, когато заедно с тези 10 фалшиви профила, да речем, влязат 10 лекаря и те са също толкова активни. Защото всъщност профилите не са много.

Водеща: Ама те трябва да лекуват хората, тези лекари, няма да се занимават…

Иво Илиев: Именно. Абсолютно.

Водещ: Срещу всеки трол да има …

Д-р Николай Брънзалов: Аз бих казал, ако влязат 10 нормално разсъждаващи граждани, не е задължително да бъдат лекари.

Водещ: Нали за всичко, за всекидневието от всички важи този разговор.

Д-р Николай Брънзалов: Ами, за всичко важи. Всяка реклама, дори лошата реклама все пак е реклама. Но това е темата на този разговор. Аз бих желал да продължа. Социалните мрежи са силно оръжие за разпространяване на всякакъв тип новини, в това число и на фалшиви новини, за съжаление. И дори в нашите социални мрежи, които общуваме с колеги, с другите, виждаме как двама-трима човека пишат, но много четат. Тук-таме се появяват, нали, харесвания, нехаресвания, но много четат. И в крайна сметка всичко зависи, това, което е в съзнанието на човека, дали той е мотивиран да го направи. В моята практика аз срещам все по-малко антиваксъри сред родителите и съм много доволен от това нещо. Ще бъда радостен, ако и аз съм допринесъл за това. За съжаление, наистина нямаме много време да работим по различни други методи за упоменаване и изказване на мнения. Но реалният живот показва какво се случва. Защото в реалния живот се показва, че тези хора, които се ваксинират, просто по-малко боледуват. Който иска – нека да си чете каквито иска медии, социални медии, вестници, списания. Пикантното се запомня, то блесва. Това се използва, това са различни трикове, които аз не съм специалист, не мога да ги коментирам. Но в крайна сметка нека всеки човек да си мисли с главата, особено за децата си.

Водеща: Само да припомним още нещо, защото то май също тръгна от фалшива новина и наскоро говорихме за него в предаването. Появили са се съобщения, че всеки, който записва детето си в детска, не за първи път, а всяка година, в детска градина, ясла и училище – трябва да носи номера на ваксината, която му е поставена и бележка от лекаря, че това е станало. Не е така, нали така?

Д-р Николай Брънзалов: Да, появиха се, в София – град малко се попрестараха и изпратиха и такива имейли на колегите, което, този, който го е написал, надявам се, че е написал какво пише. Това е невъзможно да се случи. Защото тези деца, те са при нас от много години. Естествено, на нашите софтуери се съхранява тази информация. Но тя, за да се издаде във вид като документ, тя на всичкото отгоре е и безсмислена.

Водеща: Кому е нужно, да.

Д-р Николай Брънзалов: Защото всички тези ваксини са получени точно от това място, с тези срокове на годност, с тези дози от този, който е написал заповедта.

Водещ: … гръдната обиколка на медицинската сестра…

Д-р Николай Брънзалов: Абсолютно неразбираемо. Ще използвам възможността, нали, чрез вашите камери да съобщя, че това не е вече необходимо. Документите се издават по реда, по който са се издавали догодина. И всички други изисквания са просто художествена самодейност. Нека да се следват наредбите и да се улеснява административната тежест на лекаря.

Водеща: Да, която и без друго не е малка.

Д-р Николай Брънзалов: Да. Благодаря.

Водеща: Много ви благодарим за тези пояснения. В очакване сме да видим какво ще стане.

Съмнения за злоупотреба със Здравната каса

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Съмнения за злоупотреби със Здравната каса. Мъж от град Лясковец твърди, че е опериран и то само по документи във великотърновската болница. От лечебното заведение и отговорните институции запазват мълчание по темата

Мартин Георгиев сега разказва повече.

Орлин Ангелов: Би трябвало да е в тази област, но както виждате няма абсолютно нищо

Репортер: На това място от тялото на Орлин Ангелов трябва да има белег от операция на шийни прешлени. Поне така пише в епикризата на мъжа, който е постъпил на 18 август по спешност във великотърновската болница. Получил е схващане на крайниците.

Орлин Ангелов: Там ме лекуваха 3 нощувки с инжекции. Схващане на шийни прешлени и някакъв вирус, който парира стара травма като ревамтоиден артрит.

Репортер: На 4-ти ден 59-годишният мъж е изписан от неврология.

Орлин Ангелов: И след няколко дни получих пак усложнения, наново схващания и моя близка позната прегледа епикризата и вика : „Абе, приятелю ти имаш извършена операция‘. Викам глупости, няма такова нещо, никой не ми е правил операция. Прочете ми епикризата, пише извършена операция от д-р Молинов.

Репортер: Орлин Ангелов избира да се долекува в Плевен. Показва експертизата от великотърновската болница на местните лекари.

Орлин Ангелов: Погледнаха и те и установиха, че наистина няма никаква операция и ме приеха в отделението.

Репортер: Сега мъжът е вече по-добре и решава да даде гласност на своя случай, но не е подал жалба. Това е и причината посочена от великотърновската болница, за да откажат коментар по случая. ИА Медицински надзор, обаче се самосезира и започва проверка на място в лечебното заведение.

И така историята, която започна тук преди около месец във великотърновската болница не е ясно кога ще приключи, тъй като не е ясен срокът на проверките, които са назначени. Едно е ясно обаче: пътеката и средствата, които е трябвало да постъпят във великотърновската болница за лечението на този мъж са в размер на около 800 лева. Дали ще бъдат изплатени в края на месеца или ще има глоби предстои да разберем.

Разговор с Орлин Ангелов, пациент

Нова телевизия  Здравей, България


Резюме: Съмнения за злоупотреби със Здравната каса. Как и защо пациент след кратък престой в болница се оказа с операция на шийни прешлени, без въобще да е опериран?

На 18 август Орлин Ангелов получил схващане на врата, което се прехвърлило в ставите на коленете и глезените. Приели го спешност в неврохирургията на великотърновската окръжна болница. Там той прекарал три дни. Лекували го с инжекции.

„След като бях изписан, получих отново усложнения. Моя близка прегледа епикризата и ми каза, че имам извършена операция. Всъщност няма такова нещо. Наложи се да отида в Университетската болница в Плевен. Показах им документите. Те бяха доста изненадани. След лечение там, състоянието ми се подобри”, разказа Орлин Ангелов в ефира на „Здравей, България”.

От болницата във Велико Търново отказаха коментар и заявиха, че ще бъде назначена вътрешна проверка, ако бъде подадена жалба срещу тях.

Случаите на насилие над медици ще се разследват с приоритет

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Случаите на насилие над медици ще се разследват с приоритет. За това са се разбрали прокуратурата и лекарският съюз.

По възможност щяло да се работи по реда на бързото производство. Последният известен случай е от белодробна болница във Велико Търново. Там близки на пациент са нападнали вербално двама лекари и четири медицински сестри. Една от тях, дори е била блъскана.

Според данни от прокуратурата през 2018 година е имало 26 посегателства срещу медици. Наказанията при такива престъпления през миналата година: едва в два от случаите виновните са осъдени на затвор. при другите последствията са били глоби, пробация и условни присъди.

Национални радиа

Репортаж за протеста на медицинските специалисти

БНР, Новинарски час


Водещ: Пореден национален протест на медицинските специалисти събра в София медицински сестри, фелдшери, лаборанти, акушерки и физиотерапевти от цялата страна. Те настояват за повишаване на работните заплати и подобряване на условията на труда, както и за реформи в здравеопазването. Подкрепа протестиращите получиха и от магистър-фармацевтите, както и от синдиката на МВР.

Медицинските специалисти настояваха за пореден път за стартова заплата от две минимални работни заплати или по 1 120 лв., независимо в каква болница се работи, за премахване на търговските дружества, за реформа в здравеопазването, която според тях в момента не се прави.

– Ако не се увеличат заплатите, ако не се промени …, ще се затварят болници.

– Ако не се направят реформи, здравеопазването ще изпадне тотално в колапс. Трябва да се вземат сериозно мерки, защото сме останали толкова малко. Че за да се обслужват хората, ние не сме в състояние да ги обслужваме.

Подписват се национални рамкови договори, които също не се спазват. Подписват се или не се подписват колективни трудови договори, които се точат с години и накрая няма никакъв резултат.

За кратко протестиращите блокираха булеварда пред НС, а след това тръгнаха към МС и сградата на КНСБ. Утре ще бъде разпъната палатка в знак на продължаващите протести, докато не се изпълнят исканията, посочи главната организаторка на протеста Мая Илиева.

Мая Илиева: От утре сутринта започваме да информираме депутатите за проблемите в здравеопазването. Ще раздаваме едни листовки с въпроси.

Синдикалната организация на МВР също ги подкрепи.

Илия Кузманов: Част от темите, по които ние в момента се борим с МС са залегнали в исканията на медицинските специалисти, а именно увеличаване на заплащането на нощния труд. За никой не е тайна, че в МВР той е 25 ст. на час.

Медиците са категорични, че протестите ще продължат.

Медицински сестри, фелдшери, лаборанти, акушерки и физиотерапевти от цялата страна протестираха за шести път

БНР


Медицински сестри, фелдшери, лаборанти, акушерки и физиотерапевти от цялата страна протестираха за шести път с искания за повишаване на работните заплати и по-добри условия на труд. Протестът днес беше подкрепен и от Синдиката на МВР.

Репортер: Медицинските специалисти настояваха за пореден път за стартова заплата от две минимални работни заплати по 1120 лв., независимо в каква болница се работи; за премахване на търговските дружества; за реформа в здравеопазването.

Ако не се увеличат заплатите, ако не се промени статуквото в здравеопазването, ще се затварят болници.

Ако не се направят реформите, здравеопазването ще изпадне тотално в колапс.

Трябва да се вземат сериозни мерки, защото сме останали толкова малко, че за да се обслужват хората, ние не сме в състояние да ги обслужваме.

Репортер: За кратко протестиращите блокираха булеварда пред Народното събрание, а след това тръгнаха към Министерския съвет и сградата на КНСБ. Утре ще бъде разпъната палатка в знак на продължаващите протести, докато не се изпълнят исканията, посочи главната организаторка на протеста Мая Илиева.

Мая Илиева: А от утре сутринта започваме да информираме депутатите за проблемите в здравеопазването. Ще раздаваме едни листовки с въпроси. 8 и половина ще ги чакаме тук, на вратата.

Репортер: Синдикалната организация на МВР също ги подкрепи. Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР, посочи.

Илия Кузманов: Част от темите, по които ние в момента се борим с Министерски съвет, са залегнали в исканията на медицинските специалисти, а именно увеличаване заплащането на нощния труд. За никой не е тайна, че в МВР той е 25 ст. на час.

Медицинските сестри излизат на протест

БНР


Следобед медицинските сестри излизат на протест пред Народното събрание. Здравните специалисти продължават да настояват за подобряване на възнагражденията и условията им на труд, както и за цялостна реформа в здравеопазването. За „Хоризонт“ протестиращата медицинска сестра Елена Тонева заяви, че до момента нито едно искане на протестиращите не е изпълнено.

Елена Тонева: В един момент премиерът Бойко Борисов се намеси и каза, че ще ни даде щедро едни 50 млн. Реално колегите не ги усетиха. На парче по болниците се пуснаха по 20, по 50 лв. на колегите, като бяха заплашвани, че пък ако им се увеличи основната заплата, няма да получават материално допълнително стимулиране. Реално тези пари за заплати при сестрите не отидоха. В провинцията са цинично ниски заплатите. Те са на ниво минимална работна заплата.

Протестът на медицинските сестри ще бъде подкрепен и от фармацевти, недоволни от регулациите, които държавата се опитва да наложи в дейността на аптеките.

Репортаж за съмнения за фалшива операция във Велико Търново

БНР, 12+3


Резюме: 59-годишен мъж от Лясковец има съмнения, че в областната болница във Велико Търново му е направена фалшива операция на шийните прешлени. В епикризата, която получил пациентът, се посочва, че при изписването му неговата оперативна рана зараства, а той няма никакви белези на врата си, където би трябвало да е направена хирургичната интервенция. От Великотърновската болница отказват коментар по случая.

Орлин Ангелов от Лясковец има операция на врата по документи, но не и физически белег от хирургична интервенция, която би трябвало да е претърпял на 20 август тази година в отделението по неврохирургия в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

„Започнах да получавам схващане на врата и по бабешки с мазила да ме облекчи, обаче положението се влоши. В един момент от врата блокираха коленни стави, глезени, всичко се възпали и се наду. Наложи се в неделя на 18-ти да вляза по спешност, защото бях блокирал от всякъде.

На въпрос дали в неврохирургията на Великотърновската болница е влизал в операционна и правена ли му е операция той отговори:

„Не, нищо такова“.

Разговор с Веселин Радойчев, председател на Сдружението на пациентите със спинална мускулна атрофия

БНР  Преди всички


Резюме: Днес две деца със спинална мускулна атрофия ще получат инжекции с изключително важното лекарство „Спинраза“ в Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София. До края на месеца още 3 деца ще започнат лечението си там.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ Веселин Радойчев – председател на Сдружението на пациентите със спинална мускулна атрофия, посочи:

„Годишно под 10 деца са диагностицирани в България с това заболяване. Това са основно бебета. За тях обикновено продължителността на живот е максимум 2-3 години. Лекарството, което се инжектира, е животоспасяващо. Това засега е единственото лекарство, което е одобрено в ЕС за пациенти със спинална мускулна атрофия. Лекарството забавя естествения ход на болестта и някой път и подобрява състоянието на пациента“.

Радойчев съобщи, че вчера са били уведомени от здравното министерство, че лекарството ще бъде реимбурсирано от началото на 2020 г., но:

„Не е ясно – и това е в правомощията на НЗОК да реши за кои пациенти, дали за абсолютно всички или за пациентите, които са с определени критерии за включване. Критерият може да бъде това да са под 18 години. Тук е нашето най-голямо притеснение, тъй като информацията, която имаме, е, че се подготвя точно такъв тип реимбурсация – единствено и само за деца“.

Разговор с Елена Тонева, Антон Вълев и Валентин Попов

БНР  Преди всички


Резюме: Продължаваме с ефективни протести, заяви пред БНР медицинската сестра Елена Тонева.

„Надяваме се страхът да не е набрал голяма сила, защото през всички тези месеци, успоредно с „анализите“ на министерството, започна натиск върху колегите, че няма да работят, че ще бъдат уволнени. Всички колеги трябва да разберат, че ако всички излезем пред болниците, много бързо нещата ще се променят“, апелира тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Протестираме от февруари. В един момент премиерът Борисов каза, че ще ни даде щедро едни 50 млн. Реално колегите не ги усетиха – по болниците се пуснаха по 20, по 50 лв. на колегите, като бяха заплашвани, че ако им се увеличи основната заплата, няма да получават допълнително материално стимулиране, т.нар. клинични пътеки. Реално от тези пари нищо не се видя“.

Здравеопазването ни е с търговски статут, припомни Тонева и добави, че е възможно отпуснатите пари да са отишли за заплащане на ток и други консумативи. Тези пари за заплати при сестрите не отидоха, категорична е тя.

Тонева посочи разликата в заплащането на сестрите в страната:

„Разликата е в рамките от 500 до 1000 лв. В провинцията заплатите са цинично ниски, те са на ниво минимална работна заплата“.

Днешният национален протест на медицинските сестри не е подкрепен от лекарите, но зад тях категорично застават фармацевтите.

Антон Вълев – председател на Националната аптечна камара, коментира: „Министерството на здравеопазването години наред продължават да се заиграват с цялостната система. Истината е тази, че у нас нямаме система по здравеопазване, а имаме един държавен регулиран сектор на здравни услуги – всичко е частно. Това категорично не трябва да е така“.

Вълев отбеляза, че исканите срещи с министъра така и не са се състояли. Той нарече последните изменения на здравното министерство в няколко закона „тюрлюгювеч“.

„В него някой се е постарал да вкара абсолютно всевъзможни теми с ясната идея, че той не е развил нито една идея в цялост“.

Полицаите днес също ще протестират заедно с медицински сестри и фармацевти. Председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов посочи техните искания:

„Чакаме някой най-сетне да ни чуе и да разбере, че 25 ст. за час нощен труд е позор за България. Тази сума не е променяна от години“.

Репортаж за Контактен център за дейността на личните лекари

БНР, Новинарски час


Водещ: Контактен център ще информира пациентите по административни въпроси, свързани с дейността на личните лекари, като работно време, бележки за постъпване в детска градина или училище и други документи, издавани от личните лекари. Центърът ще заработи до края на септември и ще обхване първоначално няколко столични практики, които по желание са решили да участват, съобщи за Хоризонт д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на БЛС.

Д-р Николай Брънзалов: Когато лекарят не е в състояние по различни причини да вдигне телефона си, когато го търси пациент, да се вдигне от служител на въпросния център и да се прецени информацията, която пациентът се нуждае, дали е чисто административна и техническа и да може да му даде съответния съвет, или е свързана с лечебен процес, което изисква лекарска грижа и мнение. При това положение центърът ще връща обаждане на колегата и той ще се свърже с пациента и ще му даде напътствия за чисто клинична работа.

В бъдеще центърът ще уведомява и за имунизациите, профилактичните и диспансерните прегледи, каза д-р Гергана Николова, личен лекар и член на УС на Лекарския съюз.

Д-р Гергана Николова: Добре е да има такъв център, който да поеме тази чисто административна функция и да може да бъде изпълнявана. За пациентите това няма да струва никакви пари. Ние ще си заплащаме за това, че има такъв контактен център, който след определено позвъняване, след 5-тото или след 15-тото, ще пренасочва пациента към кол центъра. Това колко ще заплати, ще бъде все едно е говорил с личния си лекар.

Четири часа продължава националният протест на медицинските сестри в столицата

Дарик радио


Четири часа продължава националният протест на медицинските сестри в столицата. Въпреки че проявата бе планирана да се проведе пред Народното събрание, тя прерасна в шествие по централните софийски улици и булеварди. Исканията на сестрите са за достойно заплащане и по-добри условия на труд. Димитър Панев следи шествието. Той е на телефона с още информация. Добър вечер!

Репортер: Добър вечер! С шествие продължи протестът на медицинските сестри, които в продължение на два часа скандираха исканията си пред Народното събрание. По бул. „Цар Освободител“ те преминаха пред Министерския съвет, за да поискат оставката на здравния министър Кирил Ананиев пред сградата на здравното министерство. Следващата дестинация бе КНСБ, като по този начин сестрите изразиха недоволство от липсата на подкрепа от страна на Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Шумно, но мирно протича недоволството. В момента сестрите се връщат обратно в посока паметник „Цар Освободител“, откъдето всъщност тръгна шествието. То получава подкрепата на Синдиката на полицаите, на Съюза на артистите, на помощник-фармацевти и на редица пациентски организации. Медицинските сестри искат по-добри условия на труд, стартова заплата в размер на две минимални работни заплати, достойно заплащане на нощен труд, както и закон, който да позволи на всяко съсловие да има своя организация, която да защитава неговите интереси. По последна информация, днес от БСП са внесли подобен законопроект. Разрешението за протест тази вечер е до 22 ч., а от утре пред Народното събрание ще има палатков лагер, който да напомня на депутатите за исканията на сестрите. Представители на протестиращите ще има и на площадите „Св. Неделя“ и „Славейков“, като те ще информират гражданите за своите искания.

Шести пореден национален протест на медицинските сестри в София

Дарик радио


Проявата ще бъде подкрепена от Синдиката на полицаите, помощник-фармацевтите, специализанти, както и пациентски организации, информира Дарик Мая Илиева, която е сред организаторите на недоволството.

То ще започне в 15,00 ч. пред Народното събрание и ще продължи няколко часа. Предвижда се след това медицински сестри да организират палаткови лагери пред Парламента, за да напомнят за исканията си.

Сред тях са промяна на Закона за съсловните организации, по-добри условия на труд, както и стартова заплата за медицинска сестра, в размер на 2 минимални работни заплати.

С Мая Илиева разговаря Димитър Панев.

Мая Илиева: Първото ни искане е за промяна на закона за съсловните организации, така че да може всяка професия да бъде отделена в своя организация. След това идват условията на труд, 2 МРЗ, като стартова за професията на медицинските специалисти. От тук нататък да започнат надбавките според натовареността. Да няма значение къде ще работиш, дали в София или в провинцията, просто това да бъде базата, от която да е тръгва, за да можем да задържим младите хора.

Също така нощният труд. Крайно мизерно на нощния труд, да не говорим за тежките отделения се изисква допълнително заплащане. Най-накрая искам да обърна внимание на това, че се обявяваме против това болниците да са търговски дружества.

Милиарди се наливат в здравеопазването и в крайна сметка се оказва, че нито ние сме доволни, нито пациентите, призоваваме управляващите да не абдикират от задълженията си, а да решават тези проблеми.

Водещ: Недоволството на гилдията този път мобилизира и други съсловия, които ще подкрепят недоволните в исканията за достойно заплащане и спиране на злоупотребите с парите за здраве, съобщи пазарджишката медицинска сестра Димитрия Димитрова, категорична, че митингите няма да спрат докато не бъдат постигнати всички 8 искания. Още от Ина Соколова.

Репортер: Към митинга се очаква да се присъединят служители на МВР, профсъюзите на надзирателите, фармацевти, лекари специализанти, артисти, пациентски организации и граждани.

– Това значи, че протестът става все по-масов, явно на хората им омръзна да слушат лъжите в национален ефир, от 1 юни няма да има сестра със заплата под 950 лева, което категорично го каза господин Борисов, ето вече сме средата на септември и няма такова нещо. Единствено това е постигнато в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения, където са на 100% държавна издръжка.

Репортер: Димитрова допълва, че исканията остават същите без да е отпаднала нито една от 8 точки формулирани още през пролетта на тази година в протестната декларация на медицинските специалисти, защото нито едно от тях не е изпълнено.

Недоволните продължават да твърдят, че пари за здравеопазване има, но те не стигат до тях заради злоупотреби.

– Не вярвам, че нещо коренно е променено, в смисъл да престанат да надписват пътеки, мисля, че това още съществува.

Репортер: Въпреки, че с много демонстрации засега постига малко, протестиращите нямат намерение да се отказват. Никога не сме се надявали, че с един протест или два нещата ще се решат. Това са проблеми наболявали повече от 20 години, не сме се надявали, но не сме обезсърчени, напротив мотивирани сме, като гледаме, че навсякъде се говори за промяна на здравното финансиране, че заслужаваме достойно заплащане.

Репортер: На въпроса какво следва от тук насетне Димитрова отговаря

– Протести, протести и пак протести. От тук нататък пак протести. Разговори със здравни комисии, със Здравната каса, с министерството и отстояване на правата ни, докато не видим някакъв съществен резултат и започне да се работи.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 12.09.2019