Борисов: Ананиев да обясни къде са 86 млн. за заплати на медсестрите

24 часа  стр. 8  


Здравният министър Кирил Ананиев да обясни къде са парите, които правителството отпусна от април досега приоритетно за по-високи заплати на медицински сестри и акушерки.

Това поиска вчера премиерът Бойко Борисов, след като в сряда медицинските сестри отново излязоха на протести. В четвъртък те разпънаха и палатка пред Народното събрание.

„И аз искам двойно, кой не иска? Влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона лева, които дадохме. А те не са и 50, те са 86. Да се оправдава той къде са“, каза Борисов.

През април министър Ананиев обясни, че няма механизъм, по който МЗ и той самият да повлияят директно на заплащането. Това зависи от ръководството на всяка болница, а основна част от заплатите се определя от приходите по клинични пътеки. Средствата от правителството пък се отпускат като субсидия за болници в отдалечени райони, спешна помощ и други дейности извън обхвата на НЗОК. По закон министерството можело само така да финансира общинските и областните болници, където проблемът със заплащането е най-голям. Заради това Ананиев не можел да гарантира, че дадените милиони ще отидат за заплати, а не за покриване на други разходи и дългове, например.

Разкриха схема за трансплантация на бъбреци. Донор и нуждаещ се от орган заловени на път за Турция

С двамата мъже пътували и организаторите. Криминалистите имали информация, че те и друг път са правили подобен трафик. Социално слаб ром трябвало да получи 10 хил. евро за „услугата“

Ана МИХОВА

24 часа  стр. 16  


Двама мъже – донор на бъбрек и болен човек, който се нуждае от нов орган, бяха спрени на ГКПП Капитан Андреево на път за клиника в Турция във вторник вечерта. С тях пътували и двамата организатори на схемата за трансплантация на орган, които уреждали документите. Те

свързали болния мъж със социално слабия ром, който щял да даде органа си

Сумата, която реципиентът трябвало да плати, била 10 хил. евро. Засега обаче не е ясно дали организаторите са щели да получат и други пари. Според неофициална информация цената за бъбрек може да стигне и до 60 хил. евро, като обаче голяма част от сумата получават именно организаторите, а за донора остава малка част от нея.

Четиримата били заловени при съвместна акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, стана ясно в четвъртък.

Антимафиотите стигнали до тях по оперативна информация. Още преди време им направило впечатление, че четиримата няколко пъти пътували заедно до Турция. В южната ни съседка донорът и реципиентът били изследвани за съвместимост, както и подложени на други прегледи.

Прокурорите и антимафиотите решили да действат, когато четиримата за пореден път се отправили към клиниката в Турция, където вече трябвало да се извърши трансплантацията.

Донорът и реципиентът носели в себе си документи за роднинска връзка,

каквато те нямали. Човекът, който щял да даде органа си, бил социално слаб ром от София, а реципиентът от друг български град.

Ролята на организаторите била освен да уреждат документите и да се занимават с престоя на двамата в Турция. Те също така „обгрижвали“ донора, който след даването на органа щял да остане още известно време под лекарско наблюдение в Турция.

Антимафиотите имали информация, че за двамата организатори това не е първият случай, а и друг път извеждали през граница нуждаещ се от бъбрек и донора му.

„Това е

търговия с човешката болка и страдание“,

категоричен е криминалист, разследвал и друг път подобни случаи.

Обикновено ролята на организаторите при подобни схеми била да обикалят най-вече ромските гета и да набират кандидати, които са готови да дадат единия си бъбрек срещу заплащане.

Те откривали и хората, които се нуждаели от трансплантация.

Често се навъртали и край клиники по хемодиализа.

Очаква се днес спецпрокуратурата и ГДБОП да дадат повече подробности, както и да съобщят какви ще са обвиненията за организаторите на схемата и каква мярка за неотклонение ще им бъде поискана.

В България бъбреци се трансплантират от половин век, като не е имало година, през която операциите да са спирали.

Проблемът обаче е, че докато преди време се правили по 90 годишно, сега

25-30 на година от трупен и жив донор

От началото на тази година са извършени 22 трансплантации на бъбрек, през 2018 са били 25, през 2017 – 40, а през 2016 – 37.4 екипа са постоянно в готовност при появата на донорска ситуация, казват медици.

В момента у нас от нов бъбрек се нуждаят 1028 души

1146 пък са всички българи, които чакат за трансплантация на орган, като в тази бройка влизат и хората, които се нуждаят от нови черен дроб, сърце, бял дроб и панкреас.

В същото време в Турция годишно се правят около 3500 бъбречни трансплантации, като и там има огромен списък на чакащите. По данни на турските медии хората, нуждаещи се от нов орган в южната ни съседка, са 26 хил., като 23 хил. от тях от бъбрек, за да продължат да живеят.

Турски медии твърдят, че в страната има ръст на нелегалната търговия с органи заради икономическата криза и обедняването на населението.

Преди време в една от европейските общини в Истанбул „Султангази“ се появила обява от задлъжнял човек, който продавал бъбрека си за 20 хиляди лири заради непогасени дългове. За тамошните медии това стана водеща новина.

Шести случай на мозъчно възпаление от западнонилска треска

24 часа  стр. 23  


Жената е на 56 г., лекарите в пазаржишката болница бързо са хванали болестта

В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на 56 години от Пазарджик. Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Жената е с възпаление на мозъка. Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория. Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и „местните“ видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи.

До август миналата година имаше един регистриран случай.

От болните таза година само един е заразен извън България – в Кипър. В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас, 40-годишен софиянец и жената от Пазарджик.

При всички изпратени материали за изследване на хора с мозъчни възпаления търсим вируса. Обръщам внимание и на лекарите да мислят в тази посока, обясни проф. Кантарджиев.

Заболяването допреди няколко десетилетия се среща само в Африка и Азия. За първи път е съобщено в Европа през 1958 г. и се появява отново през 1996 г. с епидемията в Румъния. От няколко години упорито се разпространява на целия континент.

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилската треска безсимптомно. В масовия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни оплаквания. Тежките неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в напреднала възраст или със силно понижен имунитет.

Там, където има добри инфекционисти и добри невролози при съответната симптоматика мислят и за западнонилска треска и бързо се ориентират да изпратят материал за изследване. Когато се докажат антитела, както е и при последния случай от пазарджишката болница, няма съмнение за причината за заболяването, обясни проф. Кантарджиев.

Първа АГ болница „Света София“ организира безплатни прегледи от 17. IX.

24 часа  стр. 23  


Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ ще отбележи 17 септември -Ден на София и на светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов, с едномесечна кампания за безплатни прегледи на жени, диагностицирани с ендометриоза и поликистозен овариален синдром.

Специалистите се спряха на тези две заболявания поради увеличаването на тази патология и прякото им влияние върху репродуктивните възможности на съвременната жена.

Инициативата се провежда под егидата на Столичната община и лично на кмета Йорданка Фандъкова.

От 17 септември до 17 октомври 2019 г. жените ще могат да се възползват от безплатен гинекологичен преглед, ултразвуково изследване и консултация при специалисти акушер-гинеколози от столичното лечебното заведение на ул. „Михалаки Ташев“ №2.

Желаещите могат да се запишат всеки делничен ден от 8 до 13 часа на телефон 02/4470283.
Подробен график на безплатните прегледи болницата е публикувала на уебстраницата на Първа САГБАЛ „Света София“.

86 млн. лв. не отидоха за заплати на сестрите

Труд  стр. 2  


Милиарди влагаме в сектор здравеопазване – 50-те млн. лв., отпуснати за увеличение на възнагражденията на медицинските сестри, всъщност са 86 млн. лв. Ананиев да се оправдава къде са парите. Така коментира премиерът Бойко Борисов протестите на специалистите по здравни грижи. Той заяви, че е провеждал разговори с ресорния министър Кирил Ананиев и не знае защо повишение на заплатите все още няма. Протестиращите искат достойни условия на труд и заплащане и настояват за среща с премиера.

„Софиямед“ постигна Златен статут в борбата с инсулта

Труд  стр. 20  


„Изключително горди сме, че нашата болница и екипи постигнаха Златен статут в наградите Angels на Европейската организация по инсулт за 2019 година“, сподели доц. д-р Велина Гергелчева, Началник Клиника по Нервни болести към УМБАЛ „Софиямед“. „Това е признание за нашите непрестанни грижи към пациентите, но това е и задължение да поддържаме високото ниво на квалификация на екипа и да сме в крак с последните тенденции в превенцията и лечението на инсултите“, добави още доц. Гергелчева. УМБАЛ „Софиямед“ е една от трите болници в София с признание в тази област.

Инициативата Angels е международен световен проект, целящ подобряване на лечението при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт. Той е иницииран от ES0-EAST през 2015 г. и три години и половина по-късно вече включва повече от 3100 регистрирани болници и данни за повече от 1 300 000 пациенти.

Част от усилията на проекта включват създаване на регистър (RES-Q) чрез събиране и управление на данни за пациенти с исхемичен инсулт от болници по целия свят. Тази информация се използва за подобряване на лечението на пациенти с инсулт, на всеки етап, чрез разработване на точни препоръки, провеждане на курсове за обучение на здравните служители и симулации в реално време.

„Софиямед“ участва в инициативата от 2018 г. „Успяхме да подобрим сътрудничеството между звената, участващи в лечението на пациенти с исхемичен инсулт – невролози, спешни медици, образни специалисти, реаниматори, кардиолози, неврохирурзи, клинична лаборатория, медицински сестри и др. В резултат на това времето ни от вратата на Спешно отделение до лечение с венозна тромболиза спадна на 36 минути“, споделя доц. Гергелчева.

Интравенозната тромболиза и все повече навлизащата в практиката механична тромбектомия, проведени възможно най-скоро след настъпването на инсулта значително увеличават шансовете за излекуване или намалена инвалидизация на пациентите. Инициативата Angels и RES-Q регистъра биха могли да се ползват от болниците в България на национално ниво с оглед уеднаквяване на стандартите за диагностика и лечение и ефективно взаимодействие на болнично и междуболнично ниво за провеждане на съвременно спешно лечение. Също така регистърът би могъл да послужи като модел за създаване на карта на болниците, предлагащи съвременно лечение в полза на пациента независимо от местоположението му в страната.

Безплатни гинекологични прегледи предоставя столична болница

Труд  стр. 20  


Първа САГБАЛ „Света София“ ще отбележи 17-и септември – Ден на София и на Светите великомъченици София, Вяра, Надежда и Любов с едномесечна кампания за безплатни прегледи на жени с диагноза с ендометриоза и поликистозен овариален синдром. Това съобщават от болницата, като допълват, че специалистите се спират на тези две заболявания поради увеличаването на пациентките с такива патологии – те имат и пряко влияние върху репродуктивните възможности на съвременната жена. Инициативата се провежда под егидата на Столична община и лично на кмета г-жа Йорданка Фандъкова.

Желаещите могат да се запишат на тел. 02/4470283, всеки делничен ден от 8.00 до 13.00 ч.

Проф. д-р Снежа Златева, началник на клиниката по токсикология във Военноморска болница – Варна, пред „Труд“:

Обществото ни страда от деструктивно мислене и липса на обща цел

Даниела ФАРХИ

Труд  стр. 10,11  


В Световния ден за превенция на самоубийствата – 10 септември, СЗО призова всички държави по света не само да работят за предотвратяването им, но и да полагат последващи грижи за хората, които са направили опит да сложат край на живота си. Единствената община у нас, която от 10 г. работи ефективно за това, е Варна. С подкрепата на местната власт екип от лекари, психолози, психиатри, социални работници, обединени в сдружение „Суицидопревенция“, са помогнали на стотици спасени пациенти и близките им да преодолеят кризата след опит за самоотравяне. Какво кара хората да прибегнат до крайното решение и каква е ролята на обществото, разговаряме с проф. д-р Снежа Златева, председател на сдружението и началник на клиниката по токсикология във Военноморска болница.

– Проф. Златева, ръководеното от Вас сдружение за превенция за самоубийствата навърши 10 години. Какво наложи създаването му и какво свърши тази неправителствена организация за десетилетие?

– През 2009 г. създадохме сдружение „Суицидопревенция“, защото в клиниката по токсикология ежегодно попадат голям брой хора, посегнали на живота си.

Само човек, който е видял ужаса в очите на близките им, може да разбере каква помощ трябва да получат, за да преодолеят шока от факта, че тяхното дете, съпруг или съпруга, майка или баща е направил опит за самоубийство. Те чувстват вина, че нещо не са направили както трябва, за да стигне близкият им до крайното решение. Изключително напрегнати са, съзнанието им се помрачава. Освен чисто физическото спасяване на пациента в първия момент, трябва да разговаряме с него и близките му, да разберем какъв е проблема и да помогнем за разрешаването му. За Юг. постигнахме много и благодарение на община Варна, която подкрепя нашите проекти. От 1098 пациенти на клиниката, направили опит за самоотравяне, сме помогнали на 813. Създадохме мрежа от НПО, църквата, местната власт, както и групи за взаимопомощ. Наскоро например отец Михаил потърси помощ от сдружението за семейство, загубило 27-годишния си син, което ще включим в такава група.

– А на пациентите как помагате?

– Направилите опит за самоубийство остават под силен стрес в продължение на месец. Това е най-опасният момент, в който могат да повторят и около 1 % го правят. По принцип всеки посегнал на живота си е под риск в това отношение. Затова отделяме специално внимание на тези хора – консултираме ги по няколко пъти, докато преодолеят кризата. Само малка част от тази програма за превенция се осъществява в болницата. С нас работят двама психолози, социален работник, психиатри. На база на натрупания опит издадохме и ръководства за педагози, медиатори, социални работници, психолози, служители в старчески домове, за да ги обучим да откриват рисковите белези при хората, с които работят. Защото 80% от опитите за самоубийство могат да бъдат предотвратени.

– Кои са белезите, по които можем да разпознаем човек в риск?

– Най-явният и най-масов е депресията. Преди тя да настъпи, човек е подложен на голям стрес. В този период може да има и хиперактивност, след която идва изолацията. Депресията е едно от най-честите заболявания в цяла Европа – показва го и потреблението на антидепресанти, изписани от психиатър. У нас страдат около 15% от населението, според последни проучвания.

– Млади или възрастни, мъже или жени правят по-често опити за самоубийство?

– Около 17% от всички наши пациенти са младежи, 10% са възрастните над 70 г., а всички останали са в активна възраст. Там е най-големият пик. Мъжете са доста по-малко от жените, но те много по-често успяват да сложат край на живота си, защото избират по-тежки и сигурни методи – хвърлят се отвисоко, обесват се, застрелват се, докато жените предпочитат хапчетата. И тези опити са 10 пъти повече от реализираните самоубийства – и у нас, и по света.

Нашата статистика сочи, че 73% от преминалите през клиниката пациенти със самоотравяне са жени, а средната възраст е 41 г. За щастие, фаталните случаи са сведени до 2% при честота на опитите от близо 3 на 100 000 души.

– Колко от пациентите, които сте върнали към живота, са с психически проблеми?

– Около 15% от направилите опит за самоубийство страдат от шизофрения, биполярни и личностни разстройства. Други близо 20% са злоупотребяващи с алкохол и наркотици. Добрата новина е, че през последните 3 г. намалява броят на хората, които са постъпили в клиниката след направен опит да сложат край на живота си. Докато през периода 2010-2016 г. годишно регистрирахме по около 200 случая, сега те са 120-130 и са далеч от пиковите 2000-2009 г, когато бяха близо 400 годишно. Една от причините бе, че тогава тежките психотропни медикаменти се продаваха свободно по аптеките.

– Лекарствата ли са най-предпочитаната отрова, към която посягат самоубийците?

– Да. В миналото имаше чести случаи на тежки корозивни отравяния със сода каустик и белина. Днес те са актуални в Македония например, но не и у нас.

Лекуваме мъже, погълнали селскостопански отрови или метилов алкохол. Наскоро спасихме пациент, погълнал живак, за да се самоубие. Жените, които са по-голям контингент, предпочитат медикаментите. Преди дни приехме в реанимацията пенсионерка, погълнала 793 различни таблетки, които чинно беше описала в писмо. За съжаление, не успяхме да я спасим. Зад всеки такъв случай се крие остра криза и ние сме призвани да помогнем на оцелелия и семейството му да е преодолеят. Другата част от работата ни е превенцията.

– Имате ли обратна връзка с обучените от сдружението педагози, социални работници, медиатори? Търсят ли те помощ за хора в риск?

– Да, обаждат ни се. Нашите психолози дори ходят по къщите на хора, които са се затворили у дома с тежка депресия. И често успяват да предотвратят най-лошото. Това е начинът, по който работим с активната подкрепа на общинската дирекция „Превенции“. Варненският модел бе представен и награден на Национална конференция по обществено здравеопазване. Но засега той няма аналог.

– Защо се получава така?

– Трудът на психолозите и психиатрите в сдружението е деликатен, къртовски и за не много пари. Никой не иска да се занимава с екипна работа. Далеч по-лесно е на парче – специалистът да стои в кабинета си и да чака пациентът с проблем да почука и да си плати за консултацията. А моделът може да се ползва както от отделни общини, така и в национален план, защото за десетилетие е доказал ефективността си.

– През годините сте правили и редовни проучвания за причините, които водят хората до крайното решение. Какви са те?

– На първо място е ценностната система, а в нея, въпреки неглижирането на брака, семейството си остава на първо място. Раздялата с партньор е водеща причина за опитите за самоубийство. По честота следват конфликтите между родители и деца. Когато първите са възрастни и се чувстват безполезни или в тежест заради многото си заболявания, те прибягват до крайното решение. Има и родители, които го правят, за да провокират децата си да спрат да приемат наркотици. Трета голяма група са пациентите с т.нар. амбивалентно отношение към смъртта. Въпреки че очевидно са направили опит за самоубийство, те отричат. Реално тези хора са се самоотровили не за да умрат, а за да привлекат вниманието на околните към проблема си.

– А финансовите проблеми фактор ли са?

– Има и такива случаи, но са малко. А загубата на работа е последна по честота причина за опит за самоубийство.

– Има ли истина в твърдението, че съществува генетична предразположеност към самоубийство?

– Науката суицидология се занимава и с генетичната предразположеност. Доказано е, че е възможно човек да е генетично по-уязвим към депресия. Стресовата система може да се увреди още в утробата или в ранните години, ако детето е малтретирано, или се чувства изоставено. Тогава в пубертета настъпват нетипични поведенчески реакции – свръхактивност или затвореност. Това са белезите на бъдеща депресия. Има много други системи в нашия мозък, които отговарят за това да се чувстваме щастливи или подтиснати. При жените например серотонинът и допаминът са в по-малки количества, което ги прави по-склонни към депресия. Особено видна е генетичната предразположеност при хората с психични разстройства, които правят опити за самоубийство.

– В миналото битуваше мнението, че който е посегнал на живота си, има психичен проблем. Скъса ли обществото ни с тази стигма?

– Тя все още е валидна у нас и в цял свят, но са налице положителни тенденции. Все повече хора, които усещат, че влизат в „дупка“, не се притесняват да потърсят квалифицирана помощ от психолог и психиатър. Работата с тези хора е много деликатна, трябва да е анонимна, като при зависимите, за да има ефект. Доволна съм, че през последните години и медиите ни помагат. Мина времето, когато самоубийствата бяха сочна сензация. Подробното описание на такива случаи подтикваше други хора в нестабилно състояние да направят опит „по картинка“ Самоубийствата не бива да са табу, но за тях трябва да се говори със специалисти и целта е да се ограничи проблема.

– Доколко обществото може да влияе в тази насока?

– Обществото има огромно влияние. Това показват всички теории. Още през XIX век Емил Дюркхайм е създал основата им след щателно проучване на самоубийствата в цяла Европа. Достигнал е до четири основни причини, валидни и до днес. Първата е липсата на интеграция. Втората е алтруизмът в общности като комуните, в които хората слагат край на живота си в името на някаква висша цел. В днешни дни такива са терористите камикадзе. Третата причина, ясно видима у нас през последните десетилетия, е липсата на регулации, на ред и правила. Четвъртата пък е свръхрегулацията, която не дава шанс за творчество и себеизява. Редица изследователи след това са добавяли други фактори, чрез които обществото влияе положително или негативно върху склонността към самоубийство.

– Какви са съвременните теории в суицидологията?

– Част от тях касаят директния натиск на обществото. Той може да е политически, от работодатели, може да се изразява в дискриминация и изолация на определени групи. Човек може да загуби опора и от индиректно влияние, ако усеща, че държавата и обществото нехаят за него. Типичен пример са голяма част от българските пенсионери, които оцеляват с мизерни средства. Съвременните изследователи се фокусират и върху отрицателната роля на средата с негативни емоционални комуникации. България е ярък пример – ние трябва и държим да покажем неодобрението и гнева си на публично място. Както и да мислим деструктивно. Показателен е фактът, че се ражда политическо движение с мото „Няма такава държава“. Нашето общество страда и от екстремален индивидуализъм. Почти никога не сме склонни да дадем нещо, ако други ще го ползват. Най-лошото е, че в продължение на години обществото ни не успява да се обедини около обща цел. Липсата на такава също се сочи като негатив в съвременните теории по суицидология, както и трудните и бързи промени в социалните норми. Непрекъснатите корекции в законите и изискванията у нас създават хаос, в който по-слабите се давят. Това са голяма част от факторите, чрез които обществото може да отслаби защитата на отделния индивид.

– Картината не изглежда розова.

– Така е, но все пак България не е на водещо място по брой опити за самоубийства нито в Европа, нито в света. У нас такива правят средно 2,7 на 100 000 души, което ни поставя в средата, защото има страни с показатели от 8 на 100 000. Свръхмодерните общества по-често предразполагат към депресии, но има и бедни държави, в които самоубийствата са много.

***

Нашият гост

ПРОФ. Д-Р СНЕЖА ЗЛАТЕВА от 12 г. ръководи клиниката по токсикология във Военноморска болница. Преподавател е в Медицинския университет-Варна и е републикански консултант по клинична токсикология за Североизточна България. Ръководи сдруженията „Суицидопревенция“ и „Живот без алкохол“, член е на общинския и областен съвет по наркотични вещества във Варна. През 2013-2014 г. е участник в мисията на НАТО в Афганистан. Автор е на 247 научни публикации.

Премиерът пита здравния министър къде са 86 млн. лв. за медсестрите

Монитор  стр. 6  


„Вчера съм се карал на здравния министър Ананиев – къде са 50-те милиона лева, които дадохме за медицинските сестри. Те дори не са 50, а 86 милиона. Нека той да се обяснява“. Така премиерът Бойко Борисов коментира кратко протестите на медицинските сестри, които в четвъртък сутринта разпънаха палатка пред Народното събрание.

Медицинските сестри смятат, че исканията им не са чути от месец. Според тях обещаните 950 лв. заплата в сектора не са факт. В момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.

От сутринта те раздаваха листовки на депутатите с въпроси, като например защо депутатските заплати са обвързани с минималната работна заплата, а на медицинските специалисти не са мръднали с години. Питаха и защо не се спазват препоръките на Световната здравна организация и на Еврокомисията.

„С решения на Министерския съвет 36 млн. лв. достигнаха до лечебните заведения по реда на Наредба № 3 за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия са подпомогнати държавни и общински лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ“. Това отговориха от Министерството на здравеопазването на питане на „Монитор“ за парите на медсестрите. „Отделно от това с 50 млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК, считано от 1 юли са увеличени цените на повече от 120 клинични пътеки“, казаха още от здравното ведомство.

„Министърът на здравеопазването може единствено да създаде рамката и правилата за справедливо разпределение на финансовия ресурс, в това число и на ресурса, предвиден за възнаграждения. Тази своя отговорност здравният министър изпълни с утвърждаването на Методика за формирането на разходите за персонал“, посочиха още от МЗ.

Разбиха канал за трафик на бъбреци

Нуждаещите се от органи трябвало да платят 60 000 евро

Силвия НИКОЛОВА, Борислава АЛЕКСОВА

Монитор  стр. 6  


Спецпрокуратурата и антимафиотите заловиха четирима за участие в схема за набиране на донори на бъбреци. Двама от арестуваните са сочени за организатори, а останалите е трябвало да станат донори.

Органите били продавани на тежко болни наши сънародници срещу 60 000 евро.

Трансплантациите се извършвали в Турция,

където били представяни фалшиви документи за роднинска връзка между донора и реципиента.

Данни на „Интернешънъл аналист нетуърк“ сочат, че търговията с човешки органи в Източна Европа процъфтява. За първи път още през 2007 г. тя съобщи, че най-много операции за вземане на органи с цел продажбата им се правят в Турция, Чешката република и Грузия, като това става с подправени документи. Според оценка на Американската медицинска асоциация най-ниската цена на бъбрек е от Ирак, откъдето може да бъде купен за 1000 долара.

По-късно на платежоспособни клиенти го купуват на многократно завишена цена, която може да достигне дори 150 000 долара, показва информация на „Интернешънъл аналист нетуърк“. По данни на организацията най-честите пациенти за експлантации са турски, молдовски или беларуски граждани, но така също и руснаци, румънци, босненци, косовари, македонци и албанци. Като най-търсени от там посочват бъбреци, бял и черен дроб, роговица, а също и някои кости.

Разследване на „Вашингтон поуст“ преди време разказа за толкова бедно село в Молдова, в което от общо 40 живеещи мъже, 14 са били започнали да продават органите си, за да преживяват.

Най-много органи се вземат в Русия, Китай и Ирак, които междувременно са се превърнали в най-големите центрове за търговия с човешки органи, показват още данните.

1146 български граждани се нуждаят от трансплантация на нов орган.

От тях 1028 чакат за бъбрек. Това показват данните към 10 септември от регистъра на Изпълнителната агенция Медицински надзор“, която от 1 април т.г. пое функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации. От черен дроб се нуждаят 47, от сърце 43, от бял дроб 18, а от панкреас 10 човека.

Първи случай на западнонилска треска в Пазарджик

Монитор  стр. 6  


„В специализираната референтна лаборатория потвърдихме западнонилска треска при жена на 56 години от Пазарджик Доказаха се антитела към вируса, който причинява инфекцията. Това е шести случай за лятото“, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, предаде „Канал 3“.

Жената е с възпаление на мозъка. Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория.

Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари. Това може да са екзотичните тигрови, както и „местните“ видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи. До август миналата година имаше 1 регистриран случай. От болните таза година само 1 е заразен извън България – в Кипър. В страната са се заразили мъж и жена от Монтана, дете от Бургас и 40-годишен софиянец и жената от Пазарджик.

Медсестрите опънаха палатка

Телеграф  стр. 7  


Медицинските сестри продължават с протестите си, а вчера сутринта опънаха и палатка в градинката до парламента.
Те се заканиха да стоят там, докато не бъдат изпълнени исканията им. Освен по-високи заплати сестрите настояват за по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването. Първите протести започнаха още през март. Впоследствие правителството на два пъти отпусна допълнителни средства с общ размер от 86 милиона лева. Това обаче не доведе до желаното увеличение. Междувременно медици и синдикати също обявиха, че излизат на протест. Шествието ще се проведе през октомври, а повод за него са натрупаните в системата проблеми. Едно от основните искания е заплатите по Колективния трудов договор да се спазват навсякъде. Сумите, заложени в него, са минимум 950 лв. за сестра и 1150 лв. за лекар. В много болници обаче те все още не са достигнати.

РАЗБИХА КАНАЛ ЗА ТЪРГОВИЯ С БЪБРЕЦИ

Телеграф  стр. 10  


Канал за търговия с бъбреци е бил разкрит при акция на ГДБОП и спецпрокуратурата.

Двама мъже заедно с двама донори са били задържани на границата с Турция. Ролята на първите била да намират хора в изпаднало положение, които са склонни да продадат бъбреците си на нуждаещи се от лечение. Операциите се правели в турски клиники. Донор и нуждаещ се от трансплантация представяли фалшиви документи за роднински връзки и лекарите правели манипулациите. Според публикации услугата по намирането на бъбрек на черно струвала €60 000.

Разследващи обаче поясниха пред „Телеграф“, че донорът едва ли взима повече от 5-10 хиляди евро в най-добрия случай. Част от сумата остава за посредника и за отговорниците по логистиката и изготвянето на фалшивите документи.

През 2008 г. у нас имаше разследване за нелегална трансплантация на бъбреци. Известен наш лекар дори беше осъден, но поради изтичане на давностния срок присъдата му не влезе в сила.

Медицински сестри разпънаха палатка пред парламента

Премиерът накисна Ананиев за липсващите увеличения

Дума  стр. 4


Протестиращи медицински сестри вече ще посрещат сутрин депутатите с палатка, разпъната пред Народното събрание. Те са подготвили и листовки, които представят проблемите в сферата на здравеопазването. По този начин те е продължат акцията срещу натрупаните в здравната система проблеми.

Ново протестно шествие ще има и през октомври. Организатори са КНСБ, КТ „Подкрепа“ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Българският лекарски съюз също ще обсъди евентуалното си участие. Недоволстващите ще внесат исканията си в Министерския съвет и в Народното събрание. Основното искане на синдикати и медици е да се спазва Колективният трудов договор и заложените в него заплати -поне 950 лв. за сестра и 1150 лв. за лекар, както и увеличение на бюджета за здравеопазване и на клиничните пътеки.

Междувременно Бойко Борисов поиска обяснение от здравния министър Кирил Ананиев къде са парите за увеличението на заплатите на медицинските сестри. „Ние сме ги пратили тези пари. И аз искам двойно, кой не иска двойно? Ние влагаме милиарди в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев къде са 50-те милиона, които дадохме. Те не са 50 милиона, а са 86. Той да се оправдава“, прехвърли топката Борисов.

Сестрите коментираха, че ефект от отпуснатите пари не са усетили – по места заплатите били увеличени с 20-100 лв., но това станало за сметка на отнети допълнителни плащания по клинични пътеки. Масово основните заплати остават под минимума от 950 лв., заложен в Колективния трудов договор.

Междувременно Сдружението на общинските болници изпрати декларация до Надзорния съвет на НЗОК, в която настоява за изплащане на надлимитната дейност за 2015, 2016, 2017 г., съобщи председателят му д-р Неделчо Тотев. „Ако декларацията не доведе до резултат, може би всички биха тръгнали да завеждат дела или да си депозират оставки – така системата ще се деструктира“, обясни той.

БСП определи доклада за сигурността като безсмислен

В документа липсват констатации и мерки за социалните баланси и сигурността, смятат от опозицията

Юлия КУЛИНСКА

Дума  стр. 3


Докладът за националната сигурност за 2018 г. е най-общо отчетничество и до голяма степен е безсмислен, заяви зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин при обсъждането на документа. По думите му в него липсва ключовият проблем за задълбочаващото се социално разделение. „Пропастта между бедни и богати нараства и е най-голяма в сравнение с другите страни в ЕС. Продължават да растат и регионалните различия и дисбаланси. В доклада няма и дума за функционирането на институциите и за електронното управление, за епидемиите сред животните, която е свързана със земеделието, демографията и нуждата от специфична подкрепа за пограничните райони“, подчерта Вигенин. Той припомни, че за БСП демографията е ключова и тя трябва да бъде център на вниманието на кабинета и на НС.

Липсват констатации и политики за социалните баланси и социалната политика, добави Георги Гьоков от БСП. Той се възмути от сериозната тенденция за нарастване на броя на социално изключените. „Защо избягвате дебати по теми, свързани с бедност, неравенства, обедняване, междуетническо противопоставяне, маргинализиране? Тези болезнени за обществото въпроси няма да се решат от само себе си. Добре е поне по тези теми да се вслушвате в решенията, които БСП предлага“, призова зам.-председателят на социалната комисия в НС.

Замазали сте темите за неблагоприятното развитие на образованието, здравеопазването, цифровизацията, икономиката, туризъма, селското стопанство, обърна се към мнозинството социалистът Таско Ерменков. Докладът признава, че има огромна корупция в държавните и общинските институции, но не предлага никакви мерки за справяне с нея, обясни зам.-шефът на антикорупционната комисия в НС Кристина Сидорова. „Това е знак, че управляващите или нямат желание, или не знаят как да се справят с нея. Неглижирането на този проблем ще доведе до задълбочаването му и руши националната сигурност“, категорична бе тя.

Въпреки критиките на опозицията докладът беше приет с 97 гласа „за“, против бяха 47, а 10се въздържаха. В него се възхваляват постиженията от българско председателство на Съвета на ЕС. Отбелязано е, че МВР активно работи по противодействие на контрабандата с проведени 31 специализирани операции. Според управляващите криминалният пазар на незаконно отнети МПС е свит значително. Направени са изводи, че общата престъпност е намаляла с около 9,8%, а нивото на разкриваемост се е увеличило с 2,3% до 46%. Отчетен е спад на грабежите с 19% и на измамите с 16,2%.

Д-Р АСЕН КЕЛЧЕВ: Тормозим аортната си клапа с високо кръвно, цигари и обездвижване

Иновативна за България операция дава шанс за качествен живот и по-бързо възстановяване на 70-80-годишни пациенти

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 14


■ Д-р Келчев, кога се налага операция на сърдечна клапа?

– Сърцето има 4 клапи, 3 от които най-често са обект на кардиохирургията, четвъртата клапа е обект предимно на детската кардиохирургия.

■ Коя клапа на сърцето се уврежда най-често?

– Най-често от увреда, налагаща кардохирургична интервенция, страда аортната. Тя е разположена на изхода на сърцето, между лявата камера и аортата (най-големият кръвоносен съд в човешкото тяло).

■ Какво налага смяната на аортната клапа, какви типове увреждания претърпява тя с годините?

– Типът на увреда на аортната клапа бива най-общо два вида: недостатъчно отваряне на клапата (аортна стеноза) и недостатъчно затваряне на клапата (аортна инсуфициенция), увредата също може да е комбинирана.

■ По какво да разберем, че имаме проблем с аортната си клапа?

– Оплакванията, свързани със заболяване на аортната клапа, са най-често лесна умора, загуба на съзнание и/или болка в сърдечната област (стенокардия). Именно те водят пациентите при лекаря. Много рядко обаче аортната стеноза се демонстрира за пръв път с внезапна сърдечна смърт. Въпреки че това усложнение не е толкова често, в последните години се възприе високостепенната аортна стеноза да се оперира и при безсимптомни пациенти, защото рискът от процедурата е по-нисък от риска за внезапна сърдечна смърт.

■ Кое изследване е подходящо за откриване на проблеми с клапите на сърцето?

– Ехокардиографията е методът, с който се оценява функцията на клапния апарат на сърцето и необходимостта от интервенция. Такова изследване е добре да се извършва веднъж годишно при пациенти над 50 г. заедно с другите профилактични прегледи за онкологични заболявания.

■ Има ли пациенти, при които аортната клапа е по-податлива на увреда?

– Бикуспидната аортна клапа е най-честото вродено сърдечно състояние, което компрометира работата й и предразполага нейната увреда в по-млада възраст. При това състояние (не казвам заболяване), аортната клапа вместо 3 платна има 2. Това създава условие за по-лесната й увреда, както по типа стеноза, така и по типа инсуфициенция. Освен това пациентите с бикуспидна аортна клапа имат склонност към образуване на аневризми (резширения) на аортата. При тези пациенти е добре да се избягват екстремни физически натоварвания, особено свързани с вдигане на тежести.

■ Аортната стеноза има ли връзка с възрастта?

– Естествено, с възрастта честотата на аортната стеноза се увеличава, най-голяма част от пациентите ни са в края на 60-те и 70-те години от живота си. С напредването на медицината и удължаването на живота се срещат вече и доста пациенти в осмата както и някои в деветата си декада.

■ Как се лекуват заболяванията на аортната клапа?

– Характерното за нашата болница е, че всеки пациент с аортна клапна болест се разглежда на мултидисциплинарен медицински колегиум, включващ кардиохирург, инвазивен кардиолог, клиничен кардиолог и анестезиолог и в съответствие на неговия рисков профил от интервенцията се взема решение за поведението – хирургия или поставяне на транскатетърна клапа (TAVR). При пациентите с висок хирургичен риск, както и при тези с умерен риск и повече придружаващи заболявания, се предлага транскатетърна интервенция, т.е. поставяне на клапа през артерия на крака. При пациентите с нисък риск и по-голямата част от пациентите с умерен риск се прилага хирургична смяна на аортната клапа.

■ Хирургична смяна на клапата означава голям разрез по средата на гърдите и бавно възстановяване, нали?

– Съвременните тенденции в хирургията въобще са намаляване на хирургичната травма с използване на по-щадящи оперативни достъпи. На това залагаме и ние, като се стремим хирургичният разрез да не е по-голям от 6-10 см, като не се разделя цялата гръдна кост. Това намалява следоперативното кървене, ускорява възстановяването и има позитивен психологически ефект върху пациентите. Да, пациентите ни са доволни от малкия разрез и са някак по-щастливи. Все пак заради малкия разрез не може да си позволим да рискуваме резултата от операцията, така че подбираме внимателно пациентите. Вече разполагаме с нови устройства и инструменти, с които през малък разрез може да се извършват сложни фини манипулации.

Следващата стъпка в минимално инвазивната аортна клапна хирургия е рутинното въвеждане в практиката ни на аортното-клапно протезиране през второ дясно междуребрие. Разрезът е хоризонтален (6-8 см) малко по-голям от разреза при поставяне на пейсмейкър, отстрани на гръдната кост, без да се нарушава целостта й. При пациенти с противопоказания за минимално инвазивна процедура използваме класическата операция, при която разрезът е 20 см с отваряне на целия гръден кош. При класическата операция обаче следоперативнато възстановяване е около 2 месеца, в които пациентът трябва да избягва физическо натоварване, да спи по гръб, да не шофира и пр. При новите техники рискът от усложнения е минимален, много ниска е загубата на кръв, а възстановителният период е около 10 дни.

■ Прилага ли се вече у нас смяна на аортна клапа, без да се разрязва гръдната кост?

– Преди дни водещият европейски кардиохирург проф. Виктор Косташ, който е медицински директор на Центъра за сърдечносъдови заболявания в румънския град Сибиу бе в нашата болница с целия си екип – операционна сестра, анестезиолог, кардиолог и перфузионист (медицински специалист, който управлява машината „сърце-бял дроб“) и заедно с нашия екип оперирахме трима пациенти между 70 и 80 г. Идеята беше те да ни предадат изцяло опита си, така че всеки по веригата да бъде запознат с всички детайли при процедурата, за да бъдат пациентите в максимална безопасност. В Румъния например тази техника се прилага от няколко години и вече имат над 500 такива операции. Операцията е сложна, използват се специални микро инструменти и други нови устройства -титаниеви клипси за автоматично завързване на конците, които намаляват времето на извършването й. Ще се стремим да я превърнем в рутинна.

■ Има ли нещо интересно и модерно в лечението на аортната инсуфициенция?

– От една година започнахме програма за извършване на операции при млади хора с увредено затваряне на аортаната клапа. Най-често това са пациенти с бикуспидна аортна клапа, при които е възможно извършване на пластика на клапата, без да има нужда от смяната й. Така се намалява рискът от задължителните при поставянето на механична клапа медикаменти за разреждане на кръвта. За тези оперативни интервенции в нашата болница гостува президентът на Европейската асоциация по кардиоторакална хирургия проф. Руджеро Де Паулис. Той идва не само, за да извършва аортни пластики при пациенти с бикуспидна аортна клапа, но и ни помага да въведем рутинно в практиката си аортно-клапно-съхраняващи операции при аневризми на аортата, при които целта е аортната клапа на пациента да бъде запазена и да се смени увредената от аневризма стена на аортата. Очакваме го отново в края на октомври.

■ Какъв е ключът към успех за лечението на заболяванията на аортната клапа?

– Навременното поставяне на диагнозата и предприемане на интервенция най-подходяща за конкретния пациент е ключът към успеха. Благодарен съм на целият екип за ентусиазъма, търпението и целеустремеността при въвеждането на новите процедури, имащи за цел подобряването на качеството на предлаганите от нас услуги.

***

Д-р АСЕН КЕЛЧЕВ завежда отделението по кардиохирургия към „Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ“. Завършва медицина с отличие в Медицинския университет в София през 2004 г. Има две специалности по кардиохирургия и по съдова хирургия, както и магистърска степен по „Здравен мениджмънт“. Той е един от иноваторите в кардиохирургията у нас.

Премахват прегледа за манту

Стела СТОЯНОВА

Стандарт  стр. 33  


От следващата година държавата променя календара на имунизациите. За първи път децата, няма да бъдат подлагани на втора проба на манту за деца над 11 години, тоест да бъдат тествани за туберкулоза. Причината е, че според държавата броят на заболелите от това заболяване малчугани нараства. Съществуваше спор между джипитата и епидемиологичния център за това как е най-правилно да се постъпи. Нараства и възрастта, при която децата трябва да бъдат имунизирани против коклюш.

Част от промените предизвикаха възражения от страната на личните лекари. В същото време обаче главният епидемиолог на републиката доктор Ангел Кунчев свали картите на масата, за да обсъди с медиците дали има нужда от допълнителни промени.

„Лекарите поискаха и ние им дадохме допълнителна информация, на каква база са взети решенията за промените в имунизационния календар. Джипитата нямат нищо против добавянето на имунизацията срещу коклюш в по-високите възрастови групи, защото са наясно, че това заболяване се измести по-нагоре. По отношение на намаляването на ваксините, искаха да разберат защо се премахва пробата манту за 11-годишните деца и ние им дадохме няколко основни довода. Като се започне от препоръки на Световната здравна организация, Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, Американския център в Атланта – всички експерти са на мнение, че това не е необходимо. Също така и ситуацията в България показва, че да се прави манту е излишно.

уберкулозата за 10 години е намаляла наполовина, като достига до 18 на 100 000 души, а специално за взрастите, за които говорим, заболеваемостта е изключително ниска. За миналата година за целия набор от деца до 17 години, а това са повече от 1.2 млн. души, имаме открити само 80 нови случая. Освен това е много важно да се знае, че отпадането на манту от имунизационния календар не отменя по никакъв начин правото както на джипитата, така и на който и да е специалист от извънболничната помощ, да направи такава проба, ако има нужда като диагностика, и да я отчете. Това е във възможностите на всеки лекар. Една от съществените части е свързана с това, как се отчитат имунизациите. За съжаление все още няма изградена електронна система, за да може да се улесни отчитането. Имаме уверение на дирекциите за електронно здравеопазване в министерството, че този модул за имунизациите, който е част от цялостната електронна система, трябва да се разработи до края на следващата година. Надявам се това да стане. В действителност лекарите са прави, че имат твърде много писане, и то на различни места, което отнема време, а освен това не е достатъчно надеждно, защото е на хартия. Тук нямаме разминаване и ние работим в тази посока. Надявам се, че догодина ще имаме пълна система, така че да не се налага да подават информация и към касата, и към РЗИ, а това да става максимално бързо и лесно“, казва доктор Кунчев. „Имаше определени спорове и по отношение на оповестяването. Тук не съм напълно съгласен с колегите. Те считат, че това не е тяхна работа, но аз не виждам кой друг може да го прави, при положение, че тези пациенти са избрали активно личния си лекар. Те са негови пациенти и е нормално, когато предстои имунизация, джипито да намери някакъв начин да ги оповести. Знаем, че това невинаги е лесно, така че ще се включваме и ние с национални кампании, с ползване на местните власти, на здравните медиатори, където е необходимо, за да подпомагаме тяхната дейност. По принцип, за оповестяването има много начини. Дали ще е със съобщение на видно място пред кабинета, дали ще е с писмо, с sms, с телефонно обаждане, с изпращане на съобщение чрез други хора и служби, които имат достъп до роднини и т. н. Действително зависи от контингента, не е лесна работата, разбирам ги, но това е част от задълженията им“.

 

Клиниката по нервни болести към УМБАЛ „Софиямед“ получи златен статут в борбата с инсулта

Стандарт  стр. 33  


Отличието се присъжда от инициативата Angels на Европейската организация по инсулт ESO – EAST и отличава клиники, които полагат непрекъснати и неизменно високи критерии в грижите за пациентите с мозъчен инсулт.

„Изключително горди сме, че нашата болница и екипи постигнаха Златен статут в наградите Angels на Европейската организация по инсулт за 2019 година“, сподели доц. д-р Велина Гергелчева, началник Клиника по нервни болести към УМБАЛ „Софиямед“. „Това е признание за нашите непрестанни грижи към пациентите, но това е и задължение да поддържаме високи нива на квалификация на екипа и да сме в крак с последните тенденции в превенцията и лечението на инсултите“, добави още доц. Гергелчева. УМБАЛ „Софиямед“ е една от трите болници в София с признание в тази област.

Инициативата Angels е международен световен проект, целящ подобряване на лечението при пациенти с исхемичен мозъчен инсулт. Той е иницииран от ESO-EAST през 2015 г. и три години и половина по-късно вече включва повече от 3100 регистрирани болници и данни, събрани за повече от 1 300 000 пациенти.

Част от усилията на проекта включват създаване на регистър (RES-Q) чрез събиране и управление на данни за пациенти с исхемичен инсулт от болници по целия свят. Тази информация се използва за подобряване на лечението на пациенти с инсулт, на всеки етап, чрез разработване на точни препоръки, провеждане на курсове за обучение на здравните служители и симулации в реално време.

„Университетската болница „Софиямед“ участва в инициативата от 2018 г. „Успяхме да подобрим сътрудничеството между звената, участващи в лечението на пациенти с исхемичен инсулт – невролози, спешни медици, образни специалисти, реаниматори, кардиолози, неврохирурзи, клинична лаборатория, медицински сестри и др. В резултат на това времето ни от вратата на Спешно отделение до лечение с венозна тромболиза спадна на 36 минути“, споделя доц. Гергелчева.

Интравенозната тромболиза и все повече навлизащата в практиката механична тромбектомия, проведени възможно най-скоро след настъпването на инсулта, значително увеличават шансовете за излекуване или намалена инвалидизация на пациентите. Инициативата Angels и RES-Q регистърът биха могли да се ползват от болниците в България на национално ниво с оглед уеднаквяване на стандартите за диагностика и лечение и ефективно взаимодействие на болнично и междуболнично ниво за провеждане на съвременно спешно лечение. Също така регистърът би могло да послужи като модел за създаване на карта на болниците, предлагащисъвременно лечение в полза на пациента независимо от местоположението му в страната.

Главоболието може да има неочакван произход

Мария Трифонова

Сега  стр. 15  


Главоболието е най-честата болежка, за щастие обикновено и най-безобидната, колкото и неприятна и дискомфортна да е тя Смята се, че само в 5 от 100 случая главоболието е признак за някакво заболяване. А около 80% от хората страдат от тнар. тензионно главоболие, те. причинено от напрежение, или с други думи – от стрес. Обичайно тензионното главоболие се причинява от умора, емоционални конфликти, депресия, гняв, недоспиване, нередовно хранене, неправилна стойка на тялото, преумора на очите. Главоболието обаче може да се дължи и на някои по-рядко подозирани причини. Кои са те?

МЕДИКАМЕНТИ

За съжаление приемът на различни лекарства може да причини дори хронично главоболие. Ако установите връзка между приеманото лекарство и главоболието, информирайте своя лекар, който ще промени дозата или ще смени медикамента с друг. Обикновено вещества, които предизвикват главоболие, са алкалоидите на моравото рогче, алкохол, антимикробни средства, Н2-блокери: ранитидин, циметидин, вазодилататори – например нитрати, никотин, нитразепам, нестероидни противовъзпалителни средства, перорални контрацептиви, симпатомиметици, теофилин.

ХРАНАТА

Много хора реагират с пулсиращо главоболие на т.нар. биогенни амини, които се съдържат в оцета, горчицата, майонезата, пушеното свинско месо, целината, соята, сливите. Склонните към хранителни алергии страдат от главоболие, когато консумират колбаси. Варените салами и кренвиршите съдържат нитрит, който им придава приятния розов цвят, но може да предизвика силна пулсираща болка в слепоочието.

НЕРВИТЕ

Понякога главоболието може да бъде резултат от психоемоционален срив. Тогава болките се наричат психогенни. Като правило това „нервно“ главоболие се усеща ту в тила, ту в слепоочието, ту някъде вътре в главата. Повишават се раздразнителността и умората.

НЕУДОБНИТЕ ОБУВКИ

На пръв поглед не звучи да има връзка, но тя е в кръвообращението. Неудобните обувки (твърде тесни, с неустойчив ток, некачествена платформа) способстват за нарушаване оттичането на венозната кръв. Тя застоява в стъпалата и прасците и води до нарушение в достъпа на кислород в мозъчните тъкани.

ТВЪРДЕ ГОЛЯМА СЕРИОЗНОСТ

Сериозните хора, които приемат всичко твърде лично, са засегнати по-често от главоболие. Ако се осъзнавате като твърде сериозен човек, намирайте поводи да отпускате от време на време и си позволявайте развлечения, които могат да ви разведрят и разсмеят: гледане на комедии и развлекателни предавания, курсове по йога на смеха, среща с весели приятелски компании или дори просто четене на вицове.

ГЛАВОБОЛИЕ ОТ ПОЧИВКА

Може да изглежда странно, но при някои хора промяната на рутината през уикенда може да доведе до главоболие. За да го избегнете, опитайте се да запазите часовете за лягане и ставане от сън същите, както в работните дни, и не се излежавайте в леглото до обяд.

Предозиране

Главата може да боли и заради лекарствата срещу главоболие. То е наречено абузусно главоболие (т.е. болка, която се появява в резултат на неправилно използване на медикамент срещу нея) и е резултат от привикване към аналгетици. След тензионното и мигренозното главоболие това се смята вече за третото най-често срещано.

Проявата на главоболието, предизвикано от обратния ефект на аналгетиците, е следната: то се появява всеки ден, болният го усеща в момента на събуждането си, при това болката, която като правило се запазва през деня, понякога променя своята сила (слаба, умерена, тъпа, двустранна) и ако не се вземе лекарство, тя значително се засилва. След хапчето обаче главоболието не изчезва напълно или за дълго време.

Като правило аналгетици се предписват само на хората, които страдат от мигрена. Абузусните болки обикновено се появяват 3 или повече месеца след постоянното приемане на високи дози медикаменти.
Абузусните болки могат да възникнат и при смесването на аналгетици с барбитурати или с кофеин, а също така при приемането на седативни препарати (например диазепам). Единственото ефективно лечение на вредния навик е да спрете аналгетиците.

Минчо Коралски, директор на Агенцията за хората с увреждания:

Инвалидът не е обект на благотворителност

Не бива да поставяме знак за равенство между процент увреждане и неработоспособност.
Мария ГЕНОВА

Политика  стр. 12  


– Г-н Коралски, след изтичане на срока за кандидатстване и проекти по Националната програма за заетост, какво показват резултатите?Усвоени ли са парите, отпуснати по програмата?

– Националната програма стартира много късно – през август, поради което успяха да кандидатстват 24 предприятия и всички те бяха финансирани с около 450 хиляди лева. Това е нова програма и хората нямаха време да реагират, особено като се има предвид, че август е почивен за бизнеса и хората не са толкова активни. Истинския интерес ще успеем да видим следващата година, когато ще стартираме от началото и ще можем да проследим интереса и нагласите на хората, и тогава ще могат да се правят изводи доколко тази програма е полезна и ефективна и интересна за работодателите. Но е факт, че за това кратко време тази програма направи толкова искания, само за месец са кандидатствали 24 и съм сигурен, че през следващата година броят ще нарасне изключително много.

– Има ли неподходящи сектори за работа за хората с увреждания?

– Според мен не би трябвало да има никакви ограничения за хората с увреждания, тъй като уврежданията са толкова, колкото и професиите. Така че на практика всеки човек с увреждане може да се реализира в почти всички отрасли на икономиката.

– Кой следи дали фирмите, получили финансиране, спазват задълженията си към хората с увреждания?

– Когато става въпрос за отпускане на средства по Националната програма, ние осъществяваме контрол, защото е необходимо работодателите да поддържат 3 години тези работни места.

– Какво следва, ако не спазят изискванията?

– Трябва да върнат всички отпуснати пари.

– А ако нает по програмата работник напусне?

– На негово място трябва да бъде нает друг човек с увреждане. Тук става дума за хоризонтална политика, не за политика на една агенция и всяка една структура трябва да носи отговорност.

– Достатъчно ли са промените в Закона за хора с увреждания, има ли какво да се желае?

– Самият закон влезе доста късно в сила, той стартира към средата на годината и това не ми позволява да направя цялостна оценка. Но мисля, че има доста положителни тенденции, свързани със заетостта на хората с увреждания, както и Националната програма за мобилност, която ще осигури достъп на нуждаещите се и дано да успеят да ги извадят от изолацията.

– Това означава ли, че хората с увреждания се социализират трудно и как оценявате тяхната трудоспособност?

– Човек с увреждане не означава неработоспособен човек. Това, че е записано, че е с определен процент на увреждане, не означава, че е неработоспособен. Както аз мога да работя по 8 часа със 100% уж неработоспособност, така и други хора с увреждания могат да работят без проблем. Не бива да поставяме знак за равенство между процент увреждане и неработоспособност. Човекът с увреждане би могъл да е точно толкова работоспособен, колкото и останалите хора. Но и работодатели, и хора с увреждания трябва да използват в пълна степен потенциала си.

– Има ли още какво да се желае по отношение на достъпността?

– Винаги съм защитавал тезата, че достъпната среда не е само за хората с увреждания, има възрастни хора, майки с деца, хора със счупен крак, оперирани и много други, за които е много важно да има такъв тип достъпност на услугите. Това е тяхната социална комуникация, която е и въпрос на оцеляване, така че достъпната среда се изгражда за всички, които имат нужда, макар пък дори и временно. Тя не е само за хората с увреждания.

– Кои проблеми в сектора трябва да се решат спешно?

– Това, което се опитваме да направим, е да променим общественото съзнание. Много се надявам, че догодина, когато станем държавна агенция и започнем да се занимаваме с политиката на правата на хората с увреждане, ще имаме по-широка възможност да алармираме обществото какво е състоянието на ресора. Още в края на годината ще изготвим доклад за оценка на политиките във всички области, които касаят правата на хората. Но е важно обществото да разбере, че човекът с увреждане не е неработоспособен и не е обект на благотворителност и подпомагане. Той е сериозен работен потенциал, който в другите страни отдавна се използва максимално.

-Това означава ли, че ще настоявате за равнопоставеност?

– Точно така, защото никой не е застрахован. Една катастрофа може да преобърне живота ти. Затова е нужно да се осигури постоянна ангажираност, независимо от обстоятелствата. Затова, когато се прави такава политика, тя засяга всички хора пряко или косвено. И не бива да оставяш насаме със себе си и своите проблеми, защото по този начин се изолираш. Затова трябва да се разкрие потенциалът на всеки и да се използва максимално.

– В какъв аспект ще се развива политиката за хората с увреждане и какво предстои най-скоро?

– Надявам се скоро да се появят желаещи за конкурса за създаване на центрове за защитена заетост. Размерът на субсидията е до 300 000 лева. Тя е равно разделена – 50% са за трудови възнаграждения, а останалите са за открити и приспособени места за труд за центрове за заетост на хора с увреждания. За да реализираме тази нова форма на социална подкрепа за хората с множество увреждания, по програмата ще се отпускат средства и за преквалификация, както и за обучение за професионално и служебно развитие. Затова удължихме срока с месец и половина за подаване на предложения, така че очаквам да получим такива в най-скоро време. Предстои през 2020 година Агенцията за хората с увреждания да се превърне в Държавна агенция, така че ни очаква сериозна работа.

– Кое ще е положителното от това преструктуриране?

– Това би ни позволило по същество да концентрираме на едно място голяма част от информацията за провежданите политики и да информираме както правителството, така и обществото къде сме постигнали успехи и къде е необходимо да положим допълнителни усилия. Има области, в които не е свършено нищо. Предстои да променим това и да се опитаме да помогнем на хората с увреждане да получат всичко необходимо, за да са равнопоставени в обществото.

12.09.2019

Национални телевизии

Четирима души са задържани за търговия с органи

БНТ, Новини в 23:00 часа


Четирима души са задържани за търговия с органи, научи „По света и у нас“. Те са арестувани на граничен пункт „Капитан Андрево“ на път към Турция. Там е трябвало да продадат бъбрек за донорство. Антимафиотите от ГДБОП и Специализираната прокуратура разследват организирана престъпна група за трафик на хора с цел продажба на органи. В студиото е Иво Никодимов, от когото ще разберем повече подробности за разбитата схема. Добър вечер.

Иво Никодимов: Добър вечер.

Водещ: Как точно е ставала търговията, Иво, с човешки органи?

Иво Никодимов: Двама от задържаните са организатори на групата – мъж и жена. Те всъщност са намирали както донорите, предимно социалнослаби от ромските махали, така и реципиентите, като са обикаляли пък центровете за хемодиализа. И в този случай са намерили донор от ромска махала в София, който са го уговорили да дари бъбрека си на реципиент, който се нуждае от този орган, който е бил пък от друг град на страната. Пътували са с тази двойка няколко пъти до Турция, където са им направени необходимите изследвания и това е било пътуването им, в което е трябвало да бъде извършена самата транспланация.

Водещ: А защо точно Турция?

Иво Никодимов: Защото в Турция могат лесно да заблудят органите, че те имат роднинска връзка, пътували са с фалшиви документи, което е доказвала тази роднинска връзка. В Турция това може да бъде по-широк кръг роднини, докато в България могат само братя, сестри, родители и деца да даряват този орган. И второто, защото в Турция, ако няма съвместимост, може да се ползва и т.нар. кръстосано донорство, а пък в България ще се направи проверка и ще се разбере, че нямат роднинска връзка и че документите са фалшиви. В Турция такава проверка няма да се направи. Така че по тази причина Турция е дестинация, в която чрез този вид фалшифицирани документи е възможно това донорство да се случи.

Водещ: Иво, от информацията, която си събрал до тук, колко струва на един болен да получи бъбрек по тази схема?

Иво Никодимов: На болния това му струва около 60 хил. евро. Неофициално знаем, че и в случая става въпрос за тази сума. Забележи обаче, Филипа, едва 10 хил. евро отиват в човека, който си продава бъбрека. Около 25 хил. евро струва самата операция в клиниката и грижите както за донора, така и за реципиента, следоперативните грижи, около 5 хил. евро са другите непредвидени разходи, 20 хил. евро взимат организатгорите на тази схема. Това е наистина една търговия с мъката и нуждите на хората, която за съжаление е недопустима. За съжалени обаче, в България 1 028 са чакащите за трансплантации. Много малък брой трансплантации – едва 22 са направени през тази година и само осем от тях са от живи донори, другите 14 са трупни донори. Така че очевидно това е и една ниша, която търси своето решение.

Водещ: Да, и очакваме утре компетентните органи да дадат повече информация.

Иво Никодимов: Да дадат повече информация по темата. И ГДБОП, и прокуратурата, специализираната.

Водещ: Благодаря ти, Иво. Благодаря.

Четирима души са задържани за търговия с органи

БНТ, Новини в 20.00 часа


Четирима души са задържани за търговия с органи, научи „По света и у нас“. Те са арестувани на граничен пункт „Капитан Андрево“ на път към Турция. Там е трябвало да продадат бъбрек за донорство. Антимафиотите от ГДБОП и Специализираната прокуратура разследват организирана престъпна група за трафик на хора с цел продажба на органи. С повече подробности по темата включваме Иво Никодимов, който е пред Вътрешното министерство. Каква е схемата за търговия с човешки органи?

Репортер: Задържаните са донор, реципиент, който е трябвало да получи бъбрек, и двама души организатори на схемата – мъж и жена. Всичките медицински документи на реципиента и донора са били така фалшифицирани, че да се докаже роднинство от широк кръг между двамата. Причината – в Турция живи донори на бъбрек могат да бъдат широк кръг роднини на нуждаещите се, докато у нас живи донори на бъбрек мога да бъдат само преки роднини – брат, сестра, син, дъщеря, майка и баща. Другата разлика е, че в Турция е разрешено и т.н. кръстосано донорство, т.е. ако няма съвместимост между донора и рецепиента – роднини е възможно бъбрекът на съгласния да дари орган да бъде даден на друг нуждаещ се, с когото има съвместимост, съответно близкият реципиент да получи бъбрек от друг съвместим донор. Разследващите установяват дали двамата задържани на граничния пункт „Капитан Андреево“ донор и реципиент са имали съвместимост или са целели да се възползват от възможността за кръстосано донорство. С фалшифицираните документи със сигурност са доказвали пред турската клиника роднинство, за да имат право за даряването на бъбрек от жив донор. Към момента сигурното е, че няма да бъде повдигнато обвинение на мъжа, който е трябвало да получи бъбрека. Той се счита за жертва на трафика.

Водещ: Каква е цената на един бъбрек по тази схема?

Репортер: Според информацията, която имаме цената на бъбрек на черно по разследваната схема е 60 хиляди евро. 25 хиляди евро от тези пари са отивали за самата операция. У нас в момента нуждащите се от бъбречна трасплантация са 1028. През тази година са направени едва 22 бъбречни трансплантации, като само 8 са от жив донор, а останалите 14 са от трупни донори.

Протестът на медицинските сестри става безсрочен

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Протестът на медицинските сестри става безсрочен. Тази сутрин те разпънаха палатка в градинката до парламента и се заканиха да стоят там докато не бъдат изпълнени исканията им за достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването.

Репортер: Тази сутрин протестиращите медицинските сестри се погрижиха да информират депутатите пред Народното събрание. Посрещаха ги с листовки, на които бяха посочени проблемите на здравеопазването.

Медицинска сестра: Имате ли представа, че ние сме дискриминирани и че нашият нощен труд е 0,25 лв. на час?

Тома Биков: Знам, че не е достатъчно добре платен.

Филип Попов: Подкрепяме справедливите ви искания.

Репортер: Протестиращите отново настояха за достойно заплащане, по-добри условия на работа и реформи в здравеопазването. Според тях средствата, които бяха отпуснати за увеличение на заплатите при предишния протест, не са отишли по предназначение.

Мая Илиева: Според нас това трябва да бъде законово регламентирано, да е приоритет на държавата, а не да ни връщат обратно при работодателите и ние да зависим от тяхното благоволение.

Репортер: Следобед медицинските сестри бяха поканени на среща с председателя на Комисията за взаимодействие с неправителствените организации.

Протестът на медицинските сестри стана безсрочен

 БНТ, Новини в 12.00 часа


Протестът на медицинските сестри стана безсрочен. Тази сутрин те разпънаха палатка в градинката до парламента и се заканиха да стоят там, докато не бъдат изпълнени исканията им за достойно заплащане, по-добри условия на труд и реформи в здравеопазването.

Вместо да се погрижат за болните, тази сутрин протестиращите медицински сестри се погрижиха да информират депутатите пред Народното събрание. Посрещаха ги с листовки, на които бяха посочени проблемите на здравеопазването.

– Имате ли представа, че ние сме дискриминирани и че нашият нощен труд е 0,25 лв. на час, нощен труд?

Тома Биков: Знам, че не е достатъчно добре платен.

Филип Попов: Подкрепяме справедливите ви искания.

Протестиращите отново настояха за достойно заплащане, по-добри условия на работа и реформи в здравеопазването. Според тях средствата, които бяха отпуснати за увеличение на заплатите при предишния протест, не са отишли по предназначение.

Мая Илиева: Трябва, според нас, това да бъде законово регламентирано, да е приоритет на държавата, а не да ни връщат обратно при работодателите и ние да зависим от тяхното благоволение.

Палатката на медицинските сестри ще остане и през следващите дни пред Народното събрание, а в днешния следобед те са поканени на среща с председателя на Комисията за взаимодействие с неправителствените организации.

Бойко Борисов: Вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50-те милиона, които дадохме

 БНТ, Новини в 12.00, 20.00, 23.00 часа


 За протеста на медицинските сестри премиерът заяви, че са преведени не малко средства за здравеопазване и тази година, включително и за медицинските сестри.

Бойко Борисов: И аз искам двойно, кой не иска двойно, всеки иска двойно.

Репортер: Тези хора се грижат за здравето на хората.

Бойко Борисов: Да. И затова ние милиарди влагаме в инвестиции. И вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86.

Репортер: Той какво ви каза, къде са?

Бойко Борисов: Ами, да се оправдава той къде са.

Разговор с д-р Иван Тонев, хематолог в Отделение за трансплантация на стволови клетки

БНТ  Денят започва


Резюме: Какви са възможностите за лечение със стволови клетки у нас и крие ли рискове подобна сложна медицинска процедура – темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментира д-р Иван Тонев, хематолог в Отделение за трансплантация на стволови клетки.

Трансплантацията на стволови клетки е утвърден начин на лечение, който се извършва в цял свят. Над 1 милион души са претърпяли трансплантация на стволови клетки, обясни д-р Тонев.

Д-р Иван Тонев, хематолог: Всеки, който има нужда от такова лечение, е потенциален кандидат, за него се търсят донори, защото намирането на съвместим такъв понякога е проблем. Много често могат да се ползват здрави дарители доброволци, които могат да дарят стволови клетки от костния си мозък или периферна кръв.

Лечението със стволови клетки е безплатно, то се финансира се от министерство на здравеопазването. В Александровска болница има обществена банка, в която са регистрирани около 1900 донора. Това обаче е малко на фона на други страни като Полша, например, отбеляза д-р Тонев.

Няма установени съществени рискове при процедурата, допълни медикът.

Почти половината от гражданите на ЕС смятат, че ваксините често водят до сериозни странични ефекти

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Почти половината от гражданите на ЕС смятат, че ваксините често водят до сериозни странични ефекти. Това показва изследване на Евробарометър, оповестено днес в Брюксел по време на първата по рода си среща на високо равнище по въпросите на имунизацията, организирана от Европейската комисия и Световната здравна организацията. В срещата участва и кралицата на Белгия Матилде. Десислава Апостолова по темата.

Репортер: През последните години се забелязва засилено разпространение на фалшиви новини за ваксините, най-вече в социалните медии. С това от Еврокомисията си обясняват нарастващото недоверие към имунизациите. 38 на сто от европейците смятат, че ваксините причиняват заболяванията, от които трябва да предпазват, а 31 процента са на мнение, че те отслабват имунната система.

Жан-Клод Юнкер: Няма извинение за това в развит свят като нашия деца все още да умират от болести, които отдавна трябваше да бъдат изкоренени. По-лошото е, че решението е в ръцете ни, но не го използваме на сто процента. Благодарение на имунизациите годишно се избягват 2 до 3 млн. смъртни случая.

Репортер: Според Световната здравна организация намаляващото доверие във ваксините е една от десетте заплахи пред здравето в световен мащаб през 2019 г. Според експертите ваксините са безвредни и ефикасни и хората не трябва да се съмняват в това.

Тедрос Адханом Гебрейесус: Морбили се завръща с голяма скорост по целия свят. През миналата година случаите се увеличиха двойно в сравнение с 2017, а за изтеклите месеци на тази година докладваните случаи на морбили в света са достигнали най-високия си брой от 2006 г. насам.

Репортер: Европейската комисия и Световната здравна организация призоваха социалните медии и интернет платформите да предприемат действия срещу разпространяването на фалшиви новини, свързани с ваксинирането. Като тази, че ваксините могат да причинят аутизъм.

Гневът на медицинските сестри за достойни заплати и условия на труд се пренесе пред парламента

БТВ, Новини в 19.00 часа


Гневът на медицинските сестри за достойни заплати и условия на труд се пренесе пред парламента. Там те разпънаха протестна палатка. Протестиращите се заканиха, че това ще се случва всеки ден под прозорците на депутатите, за да ги попитат лично знаят ли какъв точно е трудът на сестрите? И напомниха, че въпреки обещаното увеличение заплатите им все още не са достигнали 950 лв.

Надежда Маргинова: Единствените колеги, които получават тази сума, са работещите в Центъра за спешна медицинска помощ. Моята болница от юли месец ми е на 810 лв. Със 100 лв. имаме увеличение на заплатите.

Бойко Борисов: И аз искам двойно, кой не иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции, вчера съм се карал с Ананиев – къде са 50-те млн. лв., които дадохме? А те не са 50 млн. лв., те са 86 млн. лв. повече – да се оправдава той къде са.

Водещ: 50 млн. от отпуснатите пари са разпределени за увеличение на цените на клиничните пътеки. С останалите 36 са подпомогнати държавните, общинските, белодробните, психиатричните болници и спешните центрове, обясниха от здравното министерство. И уточниха, че увеличението на заплатите е ангажимент на болничните шефове.

Недоволството в бяла продължава и днес

 БТВ, Новини в 12.00 часа


Недоволството в бяла продължава и днес. Медицински сестри се събраха на входа на НС. До стъпката се стигна, защото по думите им от месец март от исканията им за по-добри условия на труд не са изпълнени. Днес медиците искат да зададат въпросите си лично на депутатите. Кристина Налбантова ще ни разкаже повече. Здравей, Криси.

Кристина Налбантова: Добър ден. След вчерашния протест, медицинските сестри изпълниха обещанието си да посрещат минувачите с въпроси – знаят ли какво е да си медицинска сестра. Освен минувачите, от сутринта те посрещат и депутатите с ето такива листовки, на които питат до кога частните болници ще се финансират с публични средства от НЗОК и до кога нощният труд ще бъде платен с жълти стотинки. И днес те подчертаха, че на малко места заплатите са достигнали обещаните 950 лв.

Надежда Маргинова: Опитваме се да усведомяваме гражданите, да им раздаваме листовки с кратки въпросчета дали знаят за нашите проблеми, които ние поставяме, съответно и на депутатите, които идваха сутринта на работа, ги спирахме. Някои се отзоваваха и ни отговаряха, някои бързаха да се скриват.

Димитрия Димитрова: В последните 20 г. България изгуби около 20 хил. медицински специалисти, говоря, нали, не само сестри. Сега вече това се чувства. Острата липса на тези кадри се чувства. На много места трябва да се вържат графиците с две или три сестри. Пак ви казвам, това довежда да се работи по 24 часа или 36 часа.

Бойко Борисов: И аз искам двойно, кой не иска двойно, всеки иска двойно.

Репортер: Тези хора се грижат за здравето ни.

Бойко Борисов: Да. И за това ние милиарди влагаме в инвестиции. И вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50-те млн. лв., които дадохме? А те не са 50 млн. лв., те са 86 млн. лв. повече.

Репортер: Той какво ви казва?

Бойко Борисов: Ами, да се оправдава той къде са.

Кристина Налбантова: Протестиращите медицински сестри обещаха, че тук на НС всяка сутрин ще има палатка, докато промените не станат факт.

Водещ: Кристина Налбантова за продължаващото недоволство на медицинските сестри.

Състоянието на двете деца със спинална мускулна атрофия, чието лечение започна вчера се подобрява

 БТВ, Новини в 12.00 часа


Състоянието на двете деца със спинална мускулна атрофия, чието лечение започна вчера се подобрява. 11-годишният Явор и 7-годишната Мила получиха първата си инжекция. До края на месеца ще бъдат лекувани още три деца.

Явор Коцев: Много хубаво се чувствам, особено след това лекарство. Наистина много ми помага. Аз наистина много го исках, за да може поне мъничко да проходя и да се чувствам като другите деца.

Проф. Иван Литвиненко: Преди човек да се сблъска с нещо винаги е притеснен. И ние бяхме като екип доста притеснени. За него повечко се притеснявахме, защото той има особеност, че има и изкривяване на гръбначния стълб, което дава допълнителни трудности при поставянето и очаквахме такива. Но слава Богу, манипулацията мина успешно.

Започна лечението на деца със спинална мускулна атрофия

bTV  Тази сутрин


Резюме: Две деца със спинална мускулна атрофия вече се лекуват у нас. Още три са одобрени да започнат лечение. Само преди месец беше поставена и първата инжекция на малък пациент у нас.

Това се случва, след като множество проблеми в системата пречеха животоспасяващата терапия да се въведе в България. След серия от премеждия, сега лечението се покрива от Здравната каса.

Лекарството дава шанс на малките пациенти за по-дълъг и пълноценен живот. След като получи първата си доза, малкият Явор сподели, че се чувства добре.

„Аз много го исках, за да проходя поне малко и да се чувствам като другите деца. Преди няколко месеца научих, че съм одобрен и много се зарадвах. Помислих си: „Еха, най-накрая ще мога да водя нормален живот”, каза малкият пациент.

Той сподели, че си мечтае да стане историк като порасне, защото много харесва българската история. Явор допълни, че не се притеснява за предстоящата учебна година, защото вече е голям.

Майката на момчето заяви, че чакат от четири месеца да започне терапията. „Диалогът с държавата беше труден, постоянно ни връщаха, защото нещо с документите не беше наред – при положение, че правилата са ясно разписани”, посочи Диана Коцева.

Д-р Иван Летвиненко каза, че много са се притеснявали за Явор, защото детето има изкривяване на гръбначния стълб, което допълнително затруднява поставянето на инжекцията.

„Всичко мина успешно и сме много по-спокойни за следващите. Чакаме с интерес какво ще се получи при нашите пациенти. Първите резултати са окуражителни. Надявам се, че екипът и децата ще бъдат все по-спокойни, защото придобиваме рутина”, заяви медикът.

Удар на ГДБОП и спецпрокуратурата срещу трафика на органи

Нова телевизия, Новини в 19.00, 23.00 часа


Удар на ГДБОП и спецпрокуратурата срещу трафика на органи. При акция във вторник вечерта на българо-турската граница са задържани четирима души. Двама от тях са заподозрени в организиране на канала. Как е действала схемата и срещу каква сума е обещаван втори живот на тежкоболните?

Репортер: Четиримата са арестувани на граничен пункт Капитан Андреево. Пътували в посока Турция. Данните на прокуратурата срещу двама от тях – жена и мъж, са за организиране на канал за органи.

Иван Гешев: Другите две деца са бивши донори, да ги наречем по този начин, които са използвани с цел набиране на нови лица, които са съгласни срещу заплащане да предоставят телесни органи.

Репортер: По информация на Нова мъжът търсил кандидат-донори на бъбреци в района на Видин и Белоградчик, а жената – в ромски махали на София. На място във Филиповци хората твърдят, че не са чували за такава схема.

Донорите получавали близо 10 000 евро за бъбрек, сочат данните на разследващите. А тежкоболните плащали около 60 000 евро, за да получат шанс за втори живот. 25 000 от тях били за самата операция в Турция.

Иван Гешев: За да се извърши такава манипулация в Турция, е необходимо използването на истински документи, които да удостоверяват, че реципиентът и донорът са в роднински отношения.

Репортер: Досега са документирани 11 случая. Болните, които са купували органите, няма да получат обвинения, защото също са жертва, категорични са разследващите. Пред Нова националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов коментира, че трафикантите са най-големият проблем на медиците, защото обещават бързо и сигурно възстановяване. По данни на Изпълнителна агенция Медицински надзор до 10 септември у нас са извършени 8 бъбречни трансплантации от жив донор. В последните 3 години броят им е почти постоянен.

Протестите на медицинските сестри продължават

Нова телевизия, Новини в 23.00 часа


Протестите на медицинските сестри продължават, Медиците днес разпънаха палатка пред входа на НС. Съсловието раздаваше листовки на гражданите и на депутатите. Попитаха ги – знаят ли какво представлява работата в интензивно отделение и до кога нощният труд ще е ниско платен.

Димитрия Димитрова: Знаят, но не искат да кажат и не искат да променят нищо. С това ниско заплащане сме принудени да работим на повече от едно работно място. Няма нормално човешко същество, което да работи 24 часа и да бъде адекватно.

Бойко Борисов: И аз искам двойно, кой не иска двойно, всеки иска двойно.

Репортер: Тези хора се грижат за здравето.

Бойко Борисов: Да, и затова ние милиарди влагаме в инвестиции. И вчера съм се карал с Ананиев – къде са 50-те млн. лв., които дадохме? А те не са 50 млн. лв., те са 86 млн. лв. повече.

Репортер: Той какво ви каза? Къде са?

Бойко Борисов: Ами, да се оправдава той къде са.

От министерството напомниха, че пари са дадени на болниците, а заплатите са в компетенциите на директорите им. Сестрите отговориха, че обещаните 950 лв. засега са факт само в центровете за спешна помощ, а увеличенията на заплатите са били символично.

Медицински работници разпънаха палатки пред парламента

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Медицински работници разпънаха палатки пред парламента. Така здравните работници направиха чакалня за депутати. След като с протест поискаха по-добри условия на труд, по-високи заплати и реформа в системата, сега сестрите се обърнаха директно към народните представители и премиера.

Медицинските сестри поискаха от депутатите да работят по-активно по техните искания, защото секторът обезлюдява.

Веселина Ганчева: Купихте ли бастун и очила на работещите медицински специалисти пенсионери?

– Съвсем скоро се докоснах до вас. Браво, бе. Наложи се преди две седмици.

Някои от депутатите ги чуха и обещаха действия.

– Вие знаете ли за проблемите в здравеопазването?

– Знам, да.

– Да. Защото … по 24, 36 часа…

А представители на управляващите изразиха надежда, че протестът не е политически оцветен.

Тома Биков: Надявам се да не участвате в предизборната кампания все пак?

– Не.

Тома Биков: Да седнем спокойно и нормално.

– Точно това искаме.

Тома Биков: Аз за съжаление нямам експертиза във вашата сфера и трудно ще мога да ви бъда полезен, просто защото не разбирам от това.

Сестрите попитаха и опозицията дали не е забравила исканията им от март тази година.

– Ние оставаме все по-малко и по-малко. Аз другия месец не знам как ще вържим графиците в нашата болница, разбирате ли. Вече не става въпрос…

– … уговорка за увеличение на възнагражденията, за индексиране…

– Това увеличение категорично не стигна до нас.

И поискаха лична среща с премиера.

Димитрия Димитрова: Защо г-н Бойко Борисов не иска да се срещна с нас? Толкова ли сме страшни? Какво му пречи да отдели половин час, за да му кажем ние истината от първо лице в очите и да го попитаме – защо обещаните за месец юни заплати от 950 лв. не стигнаха?

Бойко Борисов: Ние сме ги пратили тези 50 млн. И аз искам двойно, кой не иска двойно, всеки иска двойно.

Репортер: Тези хора се грижат за здравето на хората.

Бойко Борисов: Да. И за това ние милиарди влагаме в инвестиции. И вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50-те млн. лв., които дадохме? А те не са 50 млн. лв., те са 86 млн. лв. повече.

Репортер: Той какво ви казва? Къде са?

Бойко Борисов: Ами, да се оправдава той къде са.

Медицинските сестри очакват среща с управляващите и остават в стачна готовност.

В отговор до Нова от здравното министерство обясниха, че с 50 млн. лв. разблокирани средства от резерва на НЗОК от 1 юли са увеличени цените на повече от 120 клинични пътеки. Което индиректно би се отразило и на заплатите на сестрите.

Медицински работници разпънаха палатка пред парламента

 Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Медицински работници разпънаха палатка пред парламента. Няма да правят лагер, а чакалня за депутати. След шестия протест, на който те поискаха по-добри условия на труд, по-високи заплати и реформа в системата, сега сестрите се обръщат директно към народните представители. Те питат какво правят депутатите за решаване на проблемите им и искат среща лично с премиера. Правителството отпусна 50 млн. лв., които да бъдат използвани за повишаване на заплатите в сектора, но сестрите все още не са видели увеличението във фишовете си.

Веселина Ганчева: Тук сме пред НС, за да зададем много въпроси към народните представители – купихте ли бастун и очила на работещите медицински специалисти пенсионери, защо не могат да се запълнят местата за първокурсници медицински сестри и акушери?

Димитрия Димитрова: Защо г-н Бойко Борисов не иска да се срещна с нас? Толкова ли сме страшни? Какво му пречи да отдели половин час, за да му кажем ние истината от първо лице в очите и да го попитаме – защо обещаните за месец юни заплати от 950 лв. не стигнаха?

Реакцията на премиера по темата. Държавата е превела парите за обещаното увеличение на заплатите на медицинските сестри, увери Борисов.

Бойко Борисов: И аз искам двойно, кой не иска двойно, всеки иска двойно.

Репортер: Тези хора се грижат за здравето на хората.

Бойко Борисов: Да. И за това ние милиарди влагаме в инвестиции. И вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50-те млн. лв., които дадохме? А те не са 50 млн. лв., те са 86 млн. лв. повече.

Репортер: Той какво ви казва? Къде са?

Бойко Борисов: Ами, да се оправдава той къде са.

Протест на медицинските сестри

Нова телевизия  Здравей, България


Резюме: Продължават протестите на медицинските работници. Сестри, лаборанти, акушерки и фелдшери искат стартово възнаграждение от две минимални работни заплати и по-добри условия на труд.

Този път те разпъват палатка пред Народното събрание, за да говорят с депутатите лично, след като исканията им не са чути от март месец. Според тях обещаните 950 лв. заплата в сектора не са факт. А в момента липсват 30 000 медицински сестри в болничната сфера.

Палатките ще се превърнат в своеобразна чакалня за депутати. Медицинските сестри искат директно да отправят своите въпроси към тях.

Медиците са категорични, че исканията им не опират само до заплатите. „Настояваме за промяна на цялата система на здравеопазването, защото самото финансиране на болниците според нас е неправилно. Принуждават ни да зависим от работодатели и от преминал брой пациенти по клинична пътека. Това за нас не е нормално”, коментира Мая Илиева, организатор на протеста. Тя е категорична, че отпуснатите допълнителни 50 млн. лева за здравеопазване не са отишли за заплати на медицинските специалисти.

Медицинска сестра от Пазарджик пък обясни, че в областта заплати над 950 лева получават само специалистите в спешните центрове.

Болницата в Асеновград трупа хиляди левове дългове, за да спаси човешки живот

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Болницата в Асеновград трупа хиляди левове дългове, за да спаси човешки живот. Клиничната пътека на пациент е била за 10 дни, но заради неприключило лечение той остава в болницата вече 100 дни.

67-годишният мъж е приет в болницата на 1 юни. От тогава той лежи в интензивното отделение на командно дишане. Дори и няколко часа без апарат могат да бъдат фатални за пациента, казват лекарите.

Д-р Красимира Караманова: Този пациент би могъл да може без този апарат за командно дишане, когато стабилизира собственото си състояние.

Д-р Иван Червенков: Правили сме опити ден, два, 10 часа, до два дена не е стигал, сега вчера и днес е горе-долу без апарат. Но когато се умори дихателната мускулатура се налага отново да бъде включен на апаратна вентилация.

Казусът с над тримесечния престой на пациента е безпрецедентен за болницата в Асеновград. До момента тя е предприела действия по случая и е потърсила съдействие от други здравни заведения, но без резултат.

Д-р Иван Червенков: Преди години в София съществуваше дихателен център и всички тежки случаи, пациенти, които удължаваха този период и бяха на апаратна вентилация бяха насочвани натам. Този център към момент … към Александровска болница преди беше.

В домашни условия лечението е много скъпо и сложно. Фрапираща е сумата, която е изразходвана до момента за лечението на болния – 100 хил. лв.

Д-р Иван Червенков: Касата плаща за тази клинична пътека 1 540 лв. Тя е с 10-дневен престой.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че ще направят проверка по случая и пациентът няма да бъде оставен без необходимото лечение.

Пациент не може да бъде изписан 100 дни от болницата в Асеновград

Нова телевизия  Здравей, България


Резюме: Безпрецедентен случай – болницата в Aсеновград не може да изпише пациент вече 100 дни. 67-годишен мъж лежи близо 4 месеца в интензивното отделение на болницата. Заради тежкото му заболяване не може да бъде изписан. Но продължителният му престой трупа на здравното заведение загуби.

„Пациентът е при нас от 2 юни 2019 година. Той постъпва с клинична картина на болестта ХОББ (химична обструктивна белодробна болест) във вътрешно отделение. Болният страда от заболяването дълги години, провеждал е домашно лечение. Пациентът е постъпил с екзасербация на 1 юни. На 2 юни е приведен в интензивно отделение за лечение”, обясни пред NOVA началникът на отделението д-р Красимира Караманова.

Тя допълни, че от няколко дни мъжът диша свободно, но има моменти, в които се налага да му бъде подаван кислород през кислороден катетър – около 1-2 литра за минута. Има надежда той да бъде изписан скоро и да се лекува вкъщи.

Директорът на лечебното заведение д-р Иван Червенков заяви пред NOVA, че болницата може да се справи с такива ситуации. „Ние сме в една безизходица. Пациентът трябва да си остане тук и да бъде изписан като бъде излекуван”, каза д-р Червенков.

Национални радиа

Премиерът Бойко Борисов коментира искането на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията

БНР


Премиерът Бойко Борисов коментира искането на медицинските сестри за увеличаване на възнагражденията и подобряване на условията за труд.

Бойко Борисов: И аз искам двойно. Кой не иска двойно? Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. И вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50 млн., които дадохме. А те не са 50, те са 86. Ами, да се оправдава той къде са.

Протестиращи медицински сестри раздаваха тази сутрин на депутатите листовки с въпроси и описание на проблемите в здравеопазването.

Репортер: Тома Биков от ГЕРБ изрази надежда, че сестрите не участват в предизборната кампания, а Валери Симеонов от НФСБ поиска писмени предложения.

Валери Симеонов: Тия работи не стават с гюрултия и с медиите, а стават с бачкане и с предложения.

Гражданка: Ама ние искаме да дойдем при Вас, предлагаме, ама Вие не ни допускате.

Гражданка: Ама ние се опитваме, ние се опитваме.

Репортер: Сестрите настояват за работна среща с народните представители за обсъждане на натрупаните проблеми в здравеопазването. Искат и среща с премиера Борисов, до когото са изпратили повече от десет покани, но без резултат.

Протестът на медицинските специалисти продължава

 БНР


Протестът на медицинските специалисти продължава. Тази сутрин те раздаваха на депутатите листовки с актуални въпроси и проблеми в здравеопазването, но не получиха покана да влязат в парламента и да разговарят с народните представители.

Денят на протестиращите медицински сестри започна с опит с диалог с народните избраници. Някои спираха, други- не. Тома Биков от ГЕРБ изрази надежда, че сестрите не участват в предизборната кампания, а Валери Симеонов от НФСБ поиска писмени предложения.

Валери Симеонов: Къде са вашите предложения? Писмено имате ли? Нали знаете, че ми беше ресор. Много съм наясно.

– А ще подкрепите ли промените на Закона за съсловните организации?

Валери Симеонов: Трябва да го видя първо. Но тези работи не стават с гюрюлтия и с медиите, а стават с бачкане и с предложения.

– Ние се опитваме.

– Вие не ни допускате.

Сестрите настояват за работна среща с народните представители за обсъждане на натрупаните проблеми в здравеопазването. Искат и среща с премиера Борисов, до когото са изпратили повече от 10 покани, но без резултат.

В коментар за настояването на медицинските сестри за по-високи заплати, премиерът Бойко Борисов заяви, че са отпуснати повече от обещаните им 50 млн. лв.

Бойко Борисов: И аз искам двойно. Кой не иска двойно. Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев – къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Ами, да се оправдава той къде са.

Разговор с д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници

БНР  Преди всички


Резюме: Целта ни не е да деструктираме и да създаваме проблем на държавата, заяви пред БНР д-р Неделчо Тотев – председател на Сдружението на общинските болници, което настоя в декларация до Надзорния съвет на НЗОК да им бъде изплатена надлимитната дейност за лечението на пациенти за 2015 г., 2016 г. и 2017 г.

Тези средства могат да бъдат потърсени чрез тази декларация по доброволен начин или чрез съда, което една част от болниците вече са направили, посочи д-р Тотев в интервю за предаването „Преди всички“.

„Нашата цел не е да деструктираме и да създаваме проблем на държавата, защото и без това парите са малко. Нашата цел е да спестим точно тези лихви от просрочия, да спестим адвокатски хонорари, които не са никак малки. Ако декларацията не доведе до резултат, може би всички биха тръгнали да завеждат дела или да си депозират оставки – така системата ще се деструктира“, обясни той.

Според него тези пари биха решили проблема донякъде. За цялостно решение на проблема обаче не може да се говори.

Медицинските сестри са получили увеличение на заплатите от допълнителните средства, отпуснати от правителството, но не в очаквания обем, обясни д-р Тотев и добави:
„Заплатите бяха основното нещо, което трябваше да пипнем, но пипайки ги, винаги се съобразяваме с това, което ти виси като просрочие. Имаме изпълнителни листове, при някои болници има подписани споразумения за разсрочка. Всичко това, освен че трупа лихви, в един момент има и откази на фирми да доставят договореното, а оттам насетне се блокира работата на болницата“.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 13.09.2019