С нова наредба на здравното министерство

Информират кръводарителите, ако са с хепатит

Сега никой не ги уведомява, РЗИ-та събират данните на хартия

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 3  


Хематолозите и лаборантите в кръвните центрове ще уведомяват директно кръводарителите, ако се окаже, че те са инфектирани с хепатит В и С. Те ще ги уведомяват и ако страдат от лека форма на анемията таласемия, както и на всички останали трансмисивни инфекции. Това предвижда проект за изменение на Наредбата за условията и реда за извършване на диагностика, преработка и съхранение на кръв и кръвни съставки и качеството на кръвта от внос, който е публикуван за обществено обсъждане.

Основна цел е да се попълни празнота в действащото законодателство относно съобщаването на кръводарителите на някои лабораторни резултати, получени при изследването на донорската кръв, казва в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев.

Според регламента, сега центровете за трансфузионна хематология съобщават на регионалните здравни инспекции, ако са установили инфектирана дарена кръв. Те би трябвало да уведомят за това личния лекар на лицето.

Оказва се обаче, че липсва детайлна уредба относно ангажиментите на РЗИ и личните лекари да съобщават резултатите на дарителите. В същото време хората, които не са здравноосигурени и дарят кръв, нямат личен лекар, за да бъде уведомен той за евентуалната им инфекция, ако се установи такава. Други пък, дори да имат джипи, не го посочват в картоните, които попълват, преди да им вземат кръв.

Така, когато се установи инфекция, материалът се унищожава, а информацията се изпраща в РЗИ, но не всякога оттам тя стига до личния лекар и лицето, разказаха хематолози. Към момента има строго разписан ред за уведомяване само за хората, които са инфектирани с ХИ В вируса.

Очакваните резултати от прилагането на изменението са свързани със свеждане до минимум на риска лица с положителни маркери за трансмисивни инфекции да останат неинформирани за своя здравен статус, се казва още в мотивите на министър Ананиев.

Идеята, от една страна, е те да бъдат насочени колкото е възможно по-рано за започване на лечение, а, от друга, ще се спестят средства на Националната здравноосигурителна каса, тъй като терапията на напредналите заболявания излиза по-скъпо.

Да дочакаш писмо от… чиновник

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 10  


Да дочакаш писмо от …. чиновник. Точно така може да се нарече сега „съществуващият“ ред за уведомяване на открита инфекция при кръводаряване. Според него хематолозите от кръвните центрове трябва да съобщят на съответната регионална здравна инспекция, която на свой ред да каже на личния лекар на заразения, той пък да потърси човека от пациентската си листа, за да го уведоми, че е носител на хепатит В или С. Не всички от инфектираните обаче имат джипи, тъй като не са здравно осигурени. Някои дори да не са с прекъснати здравноосигурителни права, не вписват името на доктора си, защото съвсем не са доброволни кръводарители. За кръвта им плащат дилърите, които са ги осигурили на нуждаещите се.

Да си представим обаче, че регионалната здравна инспекция е получила данни за заразено лице – кръводарител. Дори някой нейн служител да си даде труда да издири личния му лекар, последният дали ще тръгне да търси заразения? Като се има предвид, че джипитата нямат система да уведомяват хората дори за реимунизации, представете си как биха издирвали един или друг, та било то и за твърде сериозно нещо, каквото е да речем хепатит В или С.

Така получената кръв от инфектиран се унищожава, но носителят на вируса не е наясно със здравословния си статус и заразява наред.

За този проблем от години алармират пациентските организации. Той е твърде сериозен, но този факт от години не го прави решим приоритетно.

Радостното е, че макар и късно, предстои да се създаде ред за уведомяване така, както се процедира във всяка друга европейска държава.

Защото за информация, докато система за информиране на ХИВ-позитивните има и тя работи много добре, то за хората с хепатит В и С такава към днешна дата няма.

Само за информация – в България носители на вируса причинител са над 450 000, което представлява близо 5% от населението. Вирусът му е много по-опасен. Той е от 50 до 100 пъти по-инфекциозен от причинителя на СПИН.

Не по-малко опасен е и хепатит С. Нещо повече, наричат го „тих убиец“, тъй като години наред след инфектирането той не дава никаква симптоматика. По данни на Световната здравна организация 71 млн. души в света носят вируса му, в резултат заразените развиват рак на черния дроб. В България се предполага, че носителите са около 94 000 души, но годишно до лечение стигат едва около 1000 човека.

Като се има предвид това, ясна е необходимостта от стройна система за уведомяване на заразените. Въпросът е към нея да бъдат разписани и санкции за тези, които не я спазват. Защото практиката показва, че няма ли глоби, няма и ефективност. Така е у нас. Засега.

Болницата в Поморие с животоспасяваща апаратура за бебета

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 22  


МБАЛ в Поморие вече разполага със специална животоспасяваща реанимационна маса за новородени в АГ отделението. Апаратурата струва 20 665 лв., като от тях 12 000 лв. е осигурила общината. Останалите средства били събрани от даренията в параклиса „Св. Николай Чудотворец“ и от продажбата на пластмасовите капачки в кампанията „Сърцето на Поморие“.

„Кампанията започна в началото на годината по инициатива на кмета Иван Алексиев, като преди това обсъдихме за какво ще бъде най-полезно да се разходват събраните пари. Масата ще помогне при грижата за деца с проблеми в основните жизнени функции и при първичните грижи за здравите новородени“, каза завеждащият отделението д-р Матей Попов.

„Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да реализираме това добро дело“, добави кметът Алексиев. Общинският съвет гласува и откриването на болнична аптека към болницата.

Кмет рожденик събра 48 000 лв. за болна жена

Христо ХРИСТОВ

Телеграф  стр. 4  


48 282 лв.и120 евро се събраха за лечението на страдащата от остра Т-лимфообластна левкемия 32-годишна старозагорка Камелия Добрева по време на рождения ден на кмета на Града на липите Живко Тодоров. Изкаралият два мандата градоначалник призова гостите за 38-ия му рожден ден да заместят букетите и подаръците с парични дарения за предстоящата операция на младата дама, която вече е в Германия, а за всички процедури са необходими 328 000 евро.

22.09.2019

Национални телевизии

Кръводарителска акция във Варна

БНТ  Денят започва


Резюме: Всички ученици, навършили 18 години от Варна ще имат възможност да се включат в кампанията за доброволно кръводаряване, организирана от Районния център по трансфузионна хематология (РЦТХ). Те ще могат да дарят кръв на място, в училището, в което учат. За целта медиците от Кръвния център ще посетят, по график, през октомври и ноември средните училища в града.  

Д-р Петър Лазов, когото наш екип уличи, че слага стентове на здрави хора, действително е взимал 57 000 лева заплата

Нова телевизия  Новини в 19.00 часа


Пазарджишкият лекар Петър Лазов, когото наш екип уличи, че слага стентове на здрави хора, действително е взимал 57 000 лева заплата. Това заяви директорът на държавната болница Васил Вълчев. Той добави, че не вижда никакъв проблем във високата сума. Преди минути във втората част на разследването Васил Иванов показа скандалните афери в пазарджишкото здравно заведение.

Репортер: Преди седмица в разследването ви показахме как в държавната болница в Пазарджик сестрите протестират заради мизерните си заплати, а един лекар получава месечна заплата от 57 000 лева. Огромното възнаграждение д-р Петър Лазов си докарва с големия брой стентове, които поставя дори на здрави пациенти.

Директорът на болницата Васил Вълчев призна, че по негово предложение Съветът на директорите е направил договора на кардиолога такъв, че да взима много пари.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев призна, че това е нагледен пример за източване на институцията и злоупотреба със здравето на пациентите.

Дечо Дечев: За пореден път доказва, че в основата на проблема на една болница стои начина, по който тя се управлява.

Репортер: Директорът на болницата носи ли отговорност? Дали споредф вас не знае за тия неща?

Дечо Дечев: Той носи отговорност за всичко, което става на територията на болницата.

Репортер: Горе-долу правите ли сметка колко пари се източват от касата средно годишно?

Проф. Генчо Начев: Ако вземем средно цената на един стент – 1000 лева, а всяка една процедура е по 3500 лева…

Дечо Дечев: Като имате предвид, че се поставят около 50 000 стента годишно. Информацията е публично известна. Публично известно е, че включително се организират транспорт на такива болни хора, по села и паланки да ги събират с микробуси, за да си извозват.

Репортер: И ние имаме информацията – тези бусове като закарат, после се оказва, че почти на 100% всички са за стентове.

Дечо Дечев: Ръстът на поставянето на стентове беше огромен спрямо предишни периоди.

Репортер: Проверка на НЗОК само за първите два месеца на годината установи нарушение при 10 пациенти. Специализираната прокуратура вече назначи комплексна проверка.

След излъчването на разследването десетки пациенти на д-р Петър Лазов обявиха, че също са им поставени стентове без нужда, което е установено в други лечебни заведения. Един от тях е бил на косъм от смъртта, при това лекарят не го е предупредил, че ще му постави стент, а само, че му прави изследване.

Разговор с един от пациентите със стент, поставен без знанието му

Нова телевизия  Здравей, България


Резюме: Вчера в предаването „Неделята на NOVA“ ви показахме втората част на разследването на Васил Иванов за лекаря от държавната болница в Пазарджик, който получава 57 хиляди лева заплата и слага стентове на напълно здрави хора. Това освен източване на Здравната каса е и изключително опасно за здравето им. С нас се свързаха десетки пациенти, пострадали по същия начин от пазарджишкия кардиолог. Един от тях е бил на косъм от смъртта. Освен, че не се е нуждаел от поставяне на стент, лекарят му е поставил такъв без да му каже, заблуждавайки го, че просто му прави коронарографско изследване.Той проговори пред камерата на Васил Иванов.

„През април 2017 година имах високо кръвно налягане и реших да потърся кардиолог, за да направи изследвания. Попаднах на д-р Лазов. Той ме попита дали имам болки в гърдите, аз му отговорих, че нямам болки. Пита ме дали се изпотявам, аз му казах, че не се изпотявам. Тогава ми каза, че трябва да се направи коронарография. На следващия ден ми направи такава и без да ме пита ми е сложил накриво стент. Докато го слагаше 7-8 пъти се опита.

Той направи още 1-2 проби, а след това каза, че не могат да станат нещата, защото кръвоносните съдове били много широки. Аз бях в стресово положение. След това ми каза, че ще ме пратят на байпас в София, в частна болница”, разказа възрастен мъж, потърпевш от действията на пазарджишкия хирург.

След посещението си при д-р Лазов той се обадил на дъщеря му и с частна линейка е транспортиран до Правителствена болница. Там отново му е направена коронарография, а след това са му наместили стента. По-късно лекуващият лекар му казал, че въобще не е било необходимо да му бъде поставен такъв. Впоследствие станало ясно, че животът му е бил на косъм при транспортирането от Пазарджик до София.
„Възмутен съм безкрайно много. Ако има правосъдие, този човек трябва да бъде осъден”, заяви пациентът.

Разкрития за злоупотреби на лекар от пазарджишката болница

Нова телевизия  Неделята на Нова


Резюме: Кардиологът д-р Петър Лазов, който екип на NOVA уличи, че слага стентове на здрави хора, действително е взимал 57 000 лева заплата. Това призна директорът на болницата в Пазарджик Васил Вълчев, като добави, че не вижда никакъв проблем във високата сума.

Във втората част на разследването на Васил Иванов, екипът на NOVA разкрива още от скандалните афери в пазарджишкото здравно заведение.

Преди седмица в разследването екипът показа как в държавната болница в Пазарджик сестрите протестират заради мизерните си заплати, а един лекар получава месечна заплата от 57 000 лева. Огромното възнаграждение доктор Петър Лазов си докарва с големия брой стентове, които поставя дори на здрави пациенти. Директорът на болницата Васил Вълчев обясни, че по негово предложение Съветът на директорите е направил договора на кардиолога такъв, че да взима големи пари.

„Аз не ги давам. Той си ги е изкарал”, заяви пред NOVA Васил Вълчев.

Управителят на НЗОК Дечо Дечев призна, че това е нагледен пример за източване на Касата и злоупотреба със здравето на пациентите.

„За пореден път доказва, че в основата на проблема на една болница стои начинът, по който тя се управлява. Той носи отговорност за всичко, което става на територията на болницата”, заяви д-р Дечо Дечев.

Във връзка с въпрос колко пари се източват на година от НЗОК, директорът на Кардиологичната болница „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев поясни, че средната цена на един стент е 1000 лева и всяка процедура по поставянето на такъв излиза около 3500 лева.

„Като имате предвид, че се поставят около 50 000 стента годишно. Информацията е публично известна, че включително се организира транспорт на такива болни, ходят по села и паланки, събират ги с микробуси, за да ги извозват. Ръстът на поставянето на стентове беше огромен и в пъти по-голям спрямо предишни периоди”, обясни д-р Дечев.

Проверка на Здравната каса само за първите 2 месеца на годината установи нарушения при 10 пациенти. Специализираната прокуратура вече назначи комплексна проверка по случая Пазарджик, по която конкретни задачи са възложени на четири различни държавни органи.

След излъчване на разследването в NOVA позвъниха десетки пациенти, пострадали по същия начин от пазарджишкия кардиолог. Един от тях е бил на косъм от смъртта. Освен че не се е нуждаел от поставяне на стент, скандалният лекар му е поставил такъв без да му каже, заблуждавайки го, че просто му прави коронарографско изследване.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 23.09.2019