Отстраниха кардиолога, разследван за стентове на здрави хора

 Диана ВАРНИКОВА

Монитор   стр. 8


Кардиологът от болницата в Пазарджик Петър Лазов е отстранен до приключване на проверките, които провеждат ГДБОП, НАП, АДФИ и Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Д-р Лазов е разследван за източване на пари от здравната каса, като поставял стентове на пациенти, които нямат нужда от такова лечение. Проверките са наредени от зам. главния прокурор Иван Гешев. При доказване на вина и нарушения ще бъдат предприети най-строги мерки и уволнение, съобщават от лечебното заведение.

Според д-р Лазов обаче той е бил манипулиран, като му е показан видеозапис на сърце на болен пациент, а на колегата му проф. Генчо Начев – диск на коронарография на здрав пациент.

Във Фейсбук се появи група, която събира почитатели на лекаря и там се записаха предимно хора, които са използвали неговите услуги. В фупата има и гневни коментари на хора, чиито близки са били пациенти на доктора.

Всяка операция на д-р Лазов е била записвана и при назначената проверка ще стане ясно дали е имало нужда от поставянето на стентове, смятат лекари. В негова защита се изказаха както неговите колеги, така и началникът на болницата д-р Васил Вълчев. Според него здравната каса е извършила проверка и тя е завършила с мнение, че няма нарушения от страна на болницата. Сега от НЗОК са изискали дисковете със записи от поставяне на стент, над 60 на брой. Десет от случаите на оперирани от д-р Лазов са съмнителни.

Извадиха огромна киста от яйчниците на 15-годишно момиче

Монитор   стр. 8


Огромна киста от яйчника на 15-годишно момиче извадиха лекарите в Монтана, съобщиха от многопрофилната болница в града. Според медиците, такова образувание е прецедент при децата в ученическа възраст.

Девойчето е било прието със затруднено дишане, силни болки и корем, голям, колкото осеммесечна бременност.

Майката разказала на докторите, че не е знаела за проблема на дъщеря й. Виждала, че тя наедрява в талията, но я завела на лекар, едва когато се появили силните болки.

Изваденият тумор е с над 40 сантиметра в диаметър и достигал черния дроб на момичето. Образуванието било унищожило напълно десния яйчник. И левият бил с туморна формация, която също била отстранена.

Лекуващият акушер-гинелоког в болницата д-р Захари Николов определи случая като крайно запуснат. Медикът апелира майките да наблюдават дъщерите си и да ги водят отрано на детско-юношески акушер-гинеколог, ако забележат някакви промени или момичетата се оплакват от дискомфорт.

Отстраниха от работа доктора, оперирал здрави хора

Проверяват болницата в Пазарджик

Диана ВАРНИКОВА

в. Телеграф  Стр. 6


По нареждане на зам. главния прокурор Иван Гешев в Многопрофилна болница за активно лечение в Пазарджик текат проверки заради журналистическо разследване на Нова тв, че от кардиолога д-р Петър Лазов са поставени стентове на здрави хора. В държавното заведение документацията ще проверяват екипи на ГДБОП, НАП, АДФИ и Изпълнителна агенция „Медицински одит“. От здравното заведение съобщиха, че със заповед на изпълнителния директор на „МБАЛ Пазарджик“ АД д-р Васил Вълчев е отстранен д-р Петър Лазов, инвазивен кардиолог в Кардиологично отделение -Катетеризационна Ангиографска/ лаборатория до приключването на проверките на всички контролни органи. При доказване на вина и нарушения ще бъдат предприети най-строги мерки и уволнение.

Топхирурзи обучават студенти в Плевен

в. Телеграф  Стр. 6


Популярни хирурзи от Световната асоциация по лапароендоскопска хирургия ще обучават студенти и млади лекари в Плевен, съобщава БТА. Ректорът на Медицинския университет в града проф. д-р Славчо Томов сподели, че подобен обучителен курс се прави за пръв път в България. „Университетският телекомуникационен ендоскопски център ще предостави иновативната си база и апаратура за подготовка на над 100 медици от страната и чужбина утре и в сряда“, уточнява Томов.

 

„НОВ ИГРАЧ“ РАЗБИВА ДОСЕГАШНИТЕ МЕТОДИ ЗА ДИАГНОСТИКА НА РАКА

в. Телеграф  Стр. 7


Най-прилаганото и познато изследване за откриване на рак на простатата е PSA туморният маркер. Следващата стъпка е извършването на биопсия при наличие на съмнителни показатели. За съжаление обаче традиционната биопсия не може да гарантира 100% откриваемост на тумора поради спецификата на органа. Случва се пациенти да имат поредица от фалшиво негативни биопсии, а междувременно злокачественият процес да напредва.

Безспорно медицинската практика има нужда от по-точен и по-достоверен инструмент за диагностика на рака на простатата. Това в особена сила важи за агресивните карциноми, които застрашават живота на пациента. Днес в Хил клиник разполагат с апаратура, която дава възможност да се изследва простатния карцином чрез Fusion биопсия.

BiopSee® е най-ново поколение апаратура на Medcom (Германия) за стереотектична таргетирана простатна биопсия. Тя комбинира изображението от ЯМР с това от ехография и дава 3D реална престава за органа, както и за суспектни за лезии участъци в него.

Мултидисциплинарното изследване MR-TRUS Fusion открива рака на простатата с безпрецедентна до този момент точност. В софийската клиника са извършени близо 200 такива биопсии и резултатите са отлични. Буквално е спасен живота на стотици мъже с рак на простатата.

Урологът получава много ценна информация, въз основа на която да вземе решение относно последващата терапия на онкоболния.

За повече информация: 02 439 3131, Хил клиник

***

Сега   стр. 4


Отстранен от работа е кардиологът от пазарджишката болница Петър Лазов. Срещу него се води разследване по сигнал, че е извършвал манипулации на пациенти, без те да са имали нужда от това и така е била източвана здравната каса. Д-р Петър Лазов е отстранен до приключване на назначената комплексна прокурорска проверка. Заповедта е на директора на пазарджишката многопрофилна болница д-р Васил Вълчев. Според сигналите кардиологът е поставял стентове на пациенти с напълно здрави артерии, като по този начин си е докарвал месечна заплата от 57 хиляди лева, предаде БНР. За дейността му е назначена и вътрешна проверка. При доказване на вина той ще бъде уволнен, а законът предвижда и забрана да упражнява дейността си. Срокът на прокурорската проверка е два месеца.

Лекари алармират за липсващо лекарство за онкозаболявания

Дума  стр. 2


От два месеца в аптеките липсва медикамент, който се използва за поддържаща ежедневна терапия при автоимунни и онкологични заболявания, алармира общопрактикуващият лекар д-р Зорица Папазян. От Министерството на здравеопазването са съобщили, че медикаментът ще е наличен през октомври. Липсващото лекарство има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли за временно преустановяване на продажбите до октомври по производствени причини.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства заявяват, че лекарството е налично в съседните на България страни. Изпълнителният директор Боряна Маринкова смята, че е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти. „Да може всеки търговец на едро, който има разрешение за паралелен внос, да ги внесе максимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме заради тази извънредна ситуация да ни се разреши да бъде внесено лекарството“, поясни Маринкова.

Припомняме, че по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани, през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014-2017 г. – 1300.

Настинка или грип? как да ги различим

Земя  стр. 19


Повечето от нас познават това ужасно чувство: боледувате с дни, цялото тяло ви боли, имате температура, кашляте и кихате, но не сте сигурни дали е настинка, или грип. Д-р Синди Уестън, наред с множество други медици, посочва, че макар настинката и грипът да имат сходни симптоми, има някои специфични характеристики, които да ги различават.

Грипът и неговите симптоми Грипът е вирусна инфекция, разпространявана чрез кашляне и кихане, която се среща през цялата година, но най-често през зимата. Противогрипните ваксини намаляват риска от заболяване с 50%.

„Грипът обикновено ни удря внезапно и силно, за разлика от натрапчивата настинка. – казва д-р Уестън. – Може да се чувствате добре сутринта, а следобед изведнъж да се почувствате ужасно, с болки и висока температура.

Грипът често е придружен от дълбоки мускулни болки – за разлика от настинката. Освен обичайните болки в област на главата и гърлото, може да ви болят също и краката или гърба.

Симптомите на грипа включват:

• Висока температура – температура, по-висока от 37,7 градуса означава, че със сигурност трябва да потърсите лекар. Възможни са усложнения, предизвикани от острата респираторна инфекция.

• Силни мускулни болки.

• Болка в синусите и ушите.

• Тежест в гърдите.

• Кашлица.

• Хрема.

• Възпалено гърло.

• Диария, гадене и повръщане.

• Извънредна умора и изтощение.

В случай на грип е добре да се потърси медицинска помощ възможно най-бързо.

Лечението с антивирусни лекарства в рамките на 24-48 часа може да намали интензивност на симптомите и да намали вероятност от допълнителни проблеми.

„И грипът, и настинката могат да доведат до допълнителни проблеми като пневмония, бронхит или синузит – казва Уестън. – При грипа това е по-вероятно, но най-добре е да се лекуват симптомите и да сте добре отпочинали, за да намалите риска от по-нататъшни проблеми.

Настинката и нейните симптоми

Настинките са вирусни инфекции и са по-често срещани през зимата, когато повече хора се събират на закрито и вирусите лесно се предават от един на друг.

Трудно е да се отървем от настинката, а антибиотиците са излишни, тъй като нямат ефект срещу вирусните инфекции, които причиняват това неприятно заболяване.

Най-добрият начин да се справите с настинката е да си почивате, да пиете много течности, да лекувате симптомите традиционните лекарства, да приемате повече витамин С и/или таблетки цинков ацетат.

„Обикновената простуда не може да бъде излекувана с лекарства, но почивката и правилното хранене са най-добрият подход. Можете да приемате лекарства за лечение на симптомите, за да се почувствате по-комфортно, докато премине.

Симптомите на настинката включват:

• Кашлица.

• Възпалено гърло.

• Хрема и кихане.

• Лека умора.

• Студени тръпки.

• Воднисти очи.

• Загуба на апетит.

• Главоболие.

По принцип настинката отминава сама в рамките на седмица или две, но ако заболяването продължава и симптомите се влошат, трябва да се потърси медицинска помощ.

От Обекти

23.09.2019

Национални телевизии

Близо 10 дни болнични на година използват работещите в България

 БНТ, Новини в 20.00 часа


Близо 10 дни болнични на година използват работещите в България, а през последните шест години броят на издадените болнични листове се е увеличил два пъти. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Синдикати и работодатели спориха в сутрешния блок на БНТ дали да се плащат първите три дни от болничния. Предложението на работодателите е заради злоупотреби, синдикатите са против.

Поредица от почивни дни, гроздобер и други кампании за събиране на реколта са сред случаите, когато броят на болните рязко се увеличава според работодателите. На всеки три болнични листа обаче единият се оказва фалшив, показва тяхно изследване. И отново по техни данни безпричинните отсъствия водят до 1 млрд. лв. загуби годишно при създаването на БВП.

Васил Велев: Плащат останалите работници. Те изработват на този, който се прави на болен, възнаграждението за този ден.

Димитър Манолов: Виновник е този, който издава болничния лист, а не този, който го получава.

Заради злоупотребите с болнични листове работодателите настояват първите три дена да не се заплащат от никого. Синдикатите смятат, че това ще ощети хората, които наистина са болни.

Васил Велев: След този период на изчакване да има период, в който се заплащат от предприятията, от работодателите, както е сега, само че не от първия ден, а примерно от третия и чак тогава да влиза в НОИ. Само при тази ситуация кражбите ще се ограничат значително.

Димитър Манолов: Ако ще коментираме това предложение, трябва заедно с него да коментирам едно друго предложения – болничните да се изплащат в двоен размер дотолкова, доколкото точно в първите три дни, когато човек е болен, той много повече разходи по болници, където за съжаление всичко се плаща, за лекарства, които са скъпи.

Социалните партньори са на едно мнение, че трябва да има по-строг контрол и наказания за лекарите, които издават фалшиви болнични.

Разговор с Васил Велев и Димитър Манолов

 БНТ, Денят започва


Резюме: Първите три дни от болничния да не се изплаща. За това настояха работодатели и това всъщност не е нещо ново като предложение, но пък е стъпка към борбата с фалшивите болнични, казват от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Темата коментираха председателят на асоциацията Васил Велев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Васил Велев, предс. на Асоциацията на индустриалния капитал в България: От 2012 до 2018 г. болничните са нарастнали два пъти. Това са болнични листа и болнични дни. Изплатените суми са нараснали три пъти при един и същ брой наети в икономиката. Над 10 дни годишно отсъстват по болнични причини у нас в икономиката наетите. В ЕС средно е под шест. Десет при нас, под шест в ЕС, под пет в Америка, под три в Турция. Има области, в които отсъстват два пъти повече, например в Ямбол, Кюстендил отсъстват два пъти повече на 100 души отколкото е в Добрич и Видин. Около национални празници, ако празникът например е в четвъртък, в петък има с 30% повече болнични, отколкото в другите петъци, когато няма национален празник в четвъртък.

Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“: Всичко, което каза г-н Велев, нищо чудно и да е вярно в огромната си част, но решението, което те предлагат, съдържа в себе си допускането, че всички болнични са фалшиви и това е слабата страна на това предложение.

Позоваването на сравнението с някакви други страни е нелегитимно и невярно. Тогава трябва да сравняваме и други неща с тези други страни. А какви данъци се плащат, там какви са доходите и ред други такива неща, т.е. позоваването на някакви други външни практики няма да ни доведе до някакво вярно решение, продължи Манолов.

Димитър Манолов: Разбира се, ако ще коментираме това предложение, трябва заедно с него да коментираме едно друго предложение. Болничните се изплащат в двоен размер. Дотолкова, доколкото точно в първите три дни, когато човек е болен, има много повече разходи по болници, където за съжаление всичко се плаща за лекарства, които са скъпи, т.е. единственото ценно нещо, което съзирам в това, което вършат работодателите, е, че темата се поставя на дневен ред.

ЕК и СЗО обединяват сили, за да се борят с антиваксиналните послания и да постигнат по-голям обхват по света

БТВ, Новини в 19.00 часа


ЕК и СЗО обединяват сили, за да се борят с антиваксиналните послания и да постигнат по-голям обхват по света. Разколебаването в ползата от ваксините беше определено от организацията като една от десетте най-опасни заплахи за здравето през 2019 г. Проучване сред европейците показва, че 48% вярват, че ваксините може да предизвикат сериозни странични ефекти. 38 на сто мислят, че ваксините може да разболеят човек от болестта, от която предпазват. Все пак 85% от анкетираните европейци вярват, че ваксините са ефективни.

През последните години в Европа се възобновиха инфекциозни заболявания, за които има ваксини. От миналото лято до края на 2019 г. са регистрирани 483 случая на рубеола. Повечето са в Румъния, Полша, Германия, Италия и Испания. Епидемията от морбили пък засегна 90 хил. европейци само в първата половина на тази година.

Репортер: Отец Евгений от Сливен е баща на 9 деца. По-малките не са имунизирани, тъй като не вярва в безопасността на ваксините.

Отец Евгений: Случаите са толкова много, че не мога да си играя с моето дете на руска рулетка.

Репортер: Заради отказ да приемат сина му в детска градина отец Евгений води дело за дискриминация срещу РЗИ-Сливен. Детето е на 6 години и не го приемат в задължителната предучилищна група.

Отец Евгений: Защото няма ваксинациите. Директорът пък го е страх да го приеме, защото има една глоба от РЗИ.

Репортер: Изследване показва, че в богатите държави доверието във ваксините е разколебано. 59% от европейците вярват, че ваксините са безопасни. На същото мнение са над 90% от анкетираните в Южна Азия и Източна Африка.

В опит да се увеличат имунизациите над 400 политици, специалисти и общественици се събраха на световна среща на върха в ЕК в Брюксел.

Тя започна в присъствието на кралицата на Белгия Матилда.

Социалните мрежи изразяват готовност да осигурят достъп до научно доказана информация, например с изскачащи съобщения.

Отстраниха от длъжност лекаря, уличен в поставянето на стентове на здрави пациенти

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Отстраниха от длъжност лекаря, уличен в поставянето на стентове на здрави пациенти. Решението на ръководството на пазарджишката болница, където работи д-р Петър Лазов. Той е отстранен до приключването на проверките на всички контролни органи. Това е случва след разследване на Нова, в което Васил Иванов показа как лекарят от държавната болница в Пазарджик получава 57 хил. лв. на месец, а в същото време поставя стентове на напълно здрави хора. След излъчването на разследването реагираха десетки пациенти. Един от тях се съгласи да разкаже пред камера как е бил опериран без да има нужда.

Пациент: Аз не знам, че имам стент.

Репортер: Знаете само, че ви е правена коронарография.

Пациент: После го разбрах, да, после го разбрах.

Репортер: И отидохте в Правителствена болница. Там … Погледнаха ли, това е дискът всъщност, операция коронарография с неуспешен опит за стент.

Пациент: Там беше и доктор, това, проф. Спасов. И оставиха ме в стаята там, където трябваше да ми направят процедурата.

Репортер: Прегледаха ли този диск?

Пациент: Вероятно са гледали този диск.

Репортер: Това е дискът от процедурата на д-р Лазов.

Пациент: От процедурата на д-р Лазов. Вероятно са я гледали. И отново каза д-р Радков, ще ти направим коронарография, през крака ми направи коронарография и само за секунди го намеси, защото каза – айде всичко е готово.

Репортер: Тоест наместили са стента?

Пациент: Намести стента там, където трябва да бъде. След като наместиха този стент, ми каза лекуващият лекар, че не е имало нужда от стент.

Репортер: Че не е имало нужда от стент?

Пациент: Не е имало нужда от стент. Кръвосносните съдове са били изправни, в добро състояние и просто усетих как и те се възмущават от постъпката на този човек. На мен въобще не ми е казвал, че ще сложи стент. Възмутен съм страшно много от този човек. Ако има правосъдие, трябва да бъде осъден.

Махнаха от длъжност лекаря, поставял стентове на здрави пациенти

 Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Махнаха от длъжност лекаря, поставял стентове на здрави пациенти. Д-р Петър Лазов е отстранен до приключване на проверката на абсолютно всички контролни органи. Развръзката идва след разследване на Нова, в което Васил Иванов показа как лекарят от държавната болница в Пазарджик получава 57 хил. лв. заплата, като поставя стентове на напълно здрави хора. След излъчването на разследването реагираха десетки пациенти, пострадали от пазарджишкия кардиолог.

Пациент: Аз не знам, че имам стент.

Репортер: Знаете само, че ви е правена коронарография.

Пациент: После го разбрах, да, после го разбрах.

Репортер: И отидохте в Правителствена болница. Там … Погледнаха ли, това е дискът всъщност, операция коронарография с неуспешен опит за стент.

Пациент: Там беше и доктор, това, проф. Спасов. И оставиха ме в стаята там, където трябваше да ми направят процедурата.

Репортер: Прегледаха ли този диск?

Пациент: Вероятно са гледали този диск.

Репортер: Това е дискът от процедурата на д-р Лазов.

Пациент: От процедурата на д-р Лазов. Вероятно са я гледали. И отново каза д-р Радков, ще ти направим коронарография, през крака ми направи коронарография и само за секунди го намеси, защото каза – айде всичко е готово.

Репортер: Тоест наместили са стента?

Пациент: Намести стента там, където трябва да бъде. След като наместиха този стент, ми каза лекуващият лекар, че не е имало нужда от стент.

Репортер: Че не е имало нужда от стент?

Пациент: Не е имало нужда от стент. Кръвосносните съдове са били изправни, в добро състояние и просто усетих как и те се възмущават от постъпката на този човек. На мен въобще не ми е казвал, че ще сложи стент. Възмутен съм страшно много от този човек. Ако има правосъдие, трябва да бъде осъден.

Разследването продължава.

На косъм от смъртта; Разговор с един от пациентите със стент, поставен без знанието му

 Нова телевизия, Здравей България


Резюме: Вчера в предаването „Неделята на NOVA“ ви показахме втората част на разследването на Васил Иванов за лекаря от държавната болница в Пазарджик, който получава 57 хиляди лева заплата и слага стентове на напълно здрави хора. Това освен източване на Здравната каса е и изключително опасно за здравето им. С нас се свързаха десетки пациенти, пострадали по същия начин от пазарджишкия кардиолог. Един от тях е бил на косъм от смъртта. Освен, че не се е нуждаел от поставяне на стент, лекарят му е поставил такъв без да му каже, заблуждавайки го, че просто му прави коронарографско изследване.Той проговори пред камерата на Васил Иванов.

„През април 2017 година имах високо кръвно налягане и реших да потърся кардиолог, за да направи изследвания. Попаднах на д-р Лазов. Той ме попита дали имам болки в гърдите, аз му отговорих, че нямам болки. Пита ме дали се изпотявам, аз му казах, че не се изпотявам. Тогава ми каза, че трябва да се направи коронарография. На следващия ден ми направи такава и без да ме пита ми е сложил накриво стент. Докато го слагаше 7-8 пъти се опита. Той направи още 1-2 проби, а след това каза, че не могат да станат нещата, защото кръвоносните съдове били много широки. Аз бях в стресово положение. След това ми каза, че ще ме пратят на байпас в София, в частна болница”, разказа възрастен мъж, потърпевш от действията на пазарджишкия хирург.

След посещението си при д-р Лазов той се обадил на дъщеря му и с частна линейка е транспортиран до Правителствена болница. Там отново му е направена коронарография, а след това са му наместили стента. По-късно лекуващият лекар му казал, че въобще не е било необходимо да му бъде поставен такъв. Впоследствие станало ясно, че животът му е бил на косъм при транспортирането от Пазарджик до София.

„Възмутен съм безкрайно много. Ако има правосъдие, този човек трябва да бъде осъден”, заяви пациентът.

Огромна киста, образувала се на яйчника на 15-годишно момиче извадиха лекарите от Монтана

 Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Огромна киста, образувала се на яйчника на 15-годишно момиче извадиха лекарите от Монтана. Според медиците огромното образование е абсолютен прецедент при деца в ученическа възраст. А профилактичните прегледи биха могли да предотвратят усложнения.

15-годишното момиче е прието в монтанската болница със затруднено дишане, силни болки и корем, голям колкото 8-месечна бременност.

– С много гадна болка те тука.

Репортер: В корема?

– Като се смеем, нещо като много се смеем, тука. Чак съм ревала.

Майка й не подозирала за сериозния проблем. Виждала, че коремът на дъщеря й расте, но я завела на лекар, след като започнали силните болки.

Марияна Стефанова: Тя казваше – мамо, започвам да пазим диета. Дебелеела съм и не можем да се понасям.

Туморът бил голям над 40 см, достигащ до черния й дроб.

Лекар: И се наложи една тежка оперативна интервенция за премахване на яйников тумор, двустранен, тератом, с големи размери, запуснат случай. Туморът беше унищожил десния яйчник, ликвидиран.

И другият яйчник бил с туморно образование, което също било отстранено. Лекарите успели да запазят детеродните функции на момичето.

Лекар: Значи, моят апел е майките да си водят момичетата и в училищна възраст редовно на прегледи, за да може да се откриват навреме нещата и да се излекуват сравнително в ранен период и да няма последствия.

Национални радиа

Липсващ медикамент на пазара у нас

 БНР, Преди всички


Резюме: От два месеца на аптечния пазар в България липсва медикамент, който се използва за поддържаща терапия при автоимунни и онкологични заболявания. За това сигнализира пред „Хоризонт“ общопрактикуващият лекар д-р Зорица Папазян.

Лекарството имуран се използва ежедневно от пациенти с автоимунни и ракови заболявания, обясни д-р Папазян.

„Много хора го ползват и никога не е имало нужда да се запасяваме или презапасяваме с него, както е в случая. Оказа се, че това лекарство го няма вече от два месеца и няма никакъв внос. Не се знае дали ще има или няма да има“, каза тя.

От Министерство на здравеопазването съобщиха за „Хоризонт“, че медикаментът ще е наличен през октомври. Липсващото лекарство има безсрочно разрешение за употреба, но за него е постъпило уведомление през юли месец за временно преустановяване на продажбите до месец октомври по производствени причини.

От Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства заявиха, че медикаментът е наличен в съседните на България страни. Изпълнителният директор Боряна Маринкова заяви, че е крайно време да има възможност за бърз внос на липсващи медикаменти.

„Да може всеки търговец на едро, който има разрешение за паралелен внос да ги внесе максимално бързо и да покрие потребностите на пациентите. Предложихме заради тази извънредна ситуация да ни се разреши да бъде внесено лекарството“, каза тя.

По данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти за миналата година 158 лекарства са дерегистрирани, през 2017 г. те са били 327, а за периода от 2014-2017 г. – 1300.

Благотворителното събитие „Race for the cure”

 БНР, Преди всички


Резюме: „Страхът от смъртта е първото чувство, което изпитват жените, когато чуят диагнозата рак на гърдата. Това е естествено, но не е оправдано, тъй като това заболяване се води лечимо, ако е хванато на време, а дори и при метастази. Въпреки че у нас се говори много по темата, реално извършените профилактични прегледи не са много“. Това каза в предаването „Преди всички“ д-р Полина Лъжанска, един от инициаторите на сайта CancerCare.bg и на благотворителния маратон Race for the Cure.

Зад благотворителното спортно събитие „Бягам за теб“, посветено на борбата с рака на гърдата, стои фондация „Победи рака“. Всяка година в последната неделя на септември над 1 млн. души се събират в над 140 града в света, за да отпразнуват живота. На 29 септември София ще бъде един от 20-те европейски града, в които ще бъде отбелязана инициативата, която обединява жените с най-често срещания вид рак. Маратонът Race for the Cure – 5 км бягане и 2 км ходене, ще се проведе в Южния парк.

„Всяко едно събитие, насочено към информиране на хората за превенция и профилактика, може да промени обществото. Обединяването на хората ни сплотява като психология. Когато една позитивна кауза ни обединява, е много полезно за нас като общество“, допълни д-р Лъжанска.

По думите ѝ в България нещата са много усложнени, докато се стигне до посещението при онколог, още като се почне от профилактиката.

„Има някакъв хаос. Нямаме държавна политика по отношение на профилактиката и превенцията. Но онкологичното лечение у нас е на световно ниво“.

Сред популярните имена, които ще се включат в благотворителния маратон Race for the Cure, са Нели Петкова, Jeremy?, Нели Рангелова, Светла Иванова, Стефан Илчев.

Нели Петкова сподели пред „Хоризонт“, че когато се запознавала с кампанията, прочела, че 4000 българки годишно са диагностицирани с рак на гърдата:

„Това ме изплаши като жена и като майка и ме накара да реша, че трябва нещо да се направи. Искам да бъдем позитивни и да обединим сили, за да помогнем на болните жени да разберат, че не са сами в борбата“.

Малко над 33 500 лв. е сумата събрана с призива на пазарджишки училища да се дарят пари за тежкоболния Георги Арнаудов

Дарик радио


Малко над 33 500 лв. е сумата събрана с призива на пазарджишки училища да се дарят пари за тежкоболния Георги Арнаудов, вместо да се купуват букети за първия учебен ден. Това съобщиха организаторите на кампанията – учители от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, където младежът е завършил през пролетта на тази година. 18-годишният младеж има голям тумор в таза, който е започнал да руши и костите. Нуждае се от скъпоструващо лечение в чужбина – 300 000 лева са необходими за спасяването на живота му, съобщават още инициаторите на кампанията.

Репортер: Тази есен Георги Арнаудов е трябвало да постъпи в УНСС, където е приет без изпит, на базата на високите си резултати от национални състезания. Вместо това го връхлита лошата новина, която вероятно ще провали първата му година като студент. Откриват му 12-сантиметров тумор в таза, засегнати са и костите. Бившите му вече преподаватели то гимназията по икономика първи подават ръка за помощ на семейството. Обявяват в социалните мрежи, че не желаят цветя, а искат всички родители и ученици да дарят парите за букети за лечението на момчето. За кратко време призивът се разпространява и от други училища в града и региона. Така се стига до един първи учебен ден почти без цветя, но с първата голяма подкрепа за Георги. С общи усилия в банковата му сметка постъпват 33 572 лева. Кампанията продължава, тъй като за операция и лечение в Германия младежът се нуждае от 300 000 лева. В почивните дни бяха играни благотворителни мачове, средствата от които ще бъдат преведени за Георги. В повечето магазини и обществени сгради и в Пазарджик, и в по-малки селища от региона, както и в Пловдив, Ямбол и други градове от страната, са поставени дарителски кутии. А местни фирми предлагат услуги, чиято цена да бъде дарена също за предстоящата терапия на младежа. Средства за лечението му се събират и в разкритата за това банкова сметка, която може да видите на сайта на Дарик радио.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 24.09.2019