Едва 1 от 10 знае, че ракът на кръвта е лечим

Успехът е при 70% от възрастните и 85% от децата

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа, стр. 6  


Ракът на кръвта е смъртна присъда според 65% от българите, само 1 от 10 у нас знае, че тези болести са лечими. За напредък са чували под 50% от всички, като 16% смятат иновациите за съществени. Това показва представително проучване на агенция ЕСГАТ.

В същото време общата 5-годишна преживяемост при тези болести днес е над 70%. За част от заболяванията вече по-уверено се говори не за лекуване, а за излекуване. А при децата с остра лимфобластна левкемия, от която преди 60 г. оцелявали 4 от 100 деца, сега числата са „обърнати“ -трайна ремисия постигат 94%. Това обясниха водещи хематолози на дискусия за лечението на злокачествените болести на кръвта, които имат над 130 разновидности.

Към 40% от всички нови онколекарства са за хематологични заболявания, обясни директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Още 334 медикамента за левкемии, лимфоми и миеломи са в последни фази на клинични изпитания.

При пациентите с миелом от 12% в началото на 60-те години 5-годишната преживяемост вече надскача 50%, при неходжкинов лимфом се е увеличил от 31 на 73 %, при ходжкинов лимфом – от 40 на 89%, а при левкемия – от 14 на 63 %, каза проф. Жанет Грудева, главен координатор на експертния съвет по клинична хематология.

Важен фактор за успеха от лечението и проследяването във времето има точната диагноза и индивидуализирането и прецизирането на терапията. Изследванията вече са комбинация от микроскопски анализи, лабораторни, молекулярни, имунологични и др. тестове, идентифициране на потенциалните „мишени“ за лечение. Може да се постигне трайна ремисия – под 1 аномална клетка на 1 милион здрави, обясни проф. Маргарита Генова – председател на Българското медицинско сдружение по хематология.

„С иновативните терапии 5-годишната преживяемост при деца се е увеличила до 85%, обясни проф. Добрин Константинов, главен координатор на експертния съвет по детска клинична хематология и онкология. -При неходжкиновия лимфом преживяемостта от 7% стана 85%, при ходжкиновия лимфом от 50 вече е 90%“.

От 121 одобрени иновативни медикамента за 3 г. в ЕС в България се реимбурсират 23. Процедурата за ново лекарство у нас отнема 547 дни и се очаква с новите регулации да се увеличи с около 180 дни, каза Деян Денев.

Световен ден на фармацевта

24 часа, стр. 11  


Денят е обявен от Международната федерация на фармацевтите. Целта на професионалния празник е да подчертае ползата и добавената стойност на фармацевтичната професия, съществения принос в грижата за общественото здраве и високия й престиж.

Хапче, от което се слабее, затрило 2000 във Франция

24 часа, стр. 12  


9 години след избухването на грандиозен скандал, във Франция започна съдебен процес, който трябва да установи дали хапче против диабет, приписвано и за отслабване, тъй като намалява апетита, е довело до смъртта на 2000 души и увреждането на много повече, предадоха местните медии. Оказало се, че сред страничните му ефекти са тежки сърдечни проблеми. Лекарството медиатор е изтеглено от продажба през 2009 г., но дотогава е било приемано от милиони французи. Днес много от тях заявяват, че то е съсипало живота им. Според разследването хапчето е причинило смъртта на над 2000 души.

Процесът е изключително сложен и по него обвиняеми са 20 души. Над 2600 пък са гражданските ищци. Очаква се заседанията да продължат повече от половин година.

Първият случай на зловредно въздействие на медикамента бил установен през 1999 г.

Осем години по-късно, през 2007 г., френските санитарни власти забраняват предписването му. Същата година фармаколожка от Брест Ирен Фрашон започва детайлно проучване на ефекта от лекарството, като озаглавява медико-полицейската си анкета „150 мг. Колко мъртви?“ Според нея производителите съзнателно са криели риска. Те от своя страна отричат това и твърдят, че нищо не доказва вредата.

Кръводарителите вече ще знаят, ако имат хепатит

Ана АТАНАСОВА

Сега, стр. 4  


След години липса на работещ регламент за уведомяване на кръводарителите с хепатит здравното министерство най-накрая ще създаде такъв. Ако донор се окаже с положителни резултати за хепатит В или С, центърът по трансфузионна хематология ще е длъжен да го съобщи директно на кръводарителя, гласи проект за промени в наредбата за реда за диагностика и съхранение на кръвта и кръвните продукти.

В момента при установяване на положителен резултат центърът по трансфузионна хематология трябва да съобщи на регионалните здравни инспекции и на личните лекари на кръводарителите. „Липсва детайлна уредба относно ангажиментите на РЗИ и личните лекари по съобщаване на така получените резултати на дарителите. Същевременно лицата извън системата на здравното осигуряване не разполагат с определен личен лекар, както има и случаи, при които лицата са здравно осигурени, имат личен лекар, но не желаят или са пропуснали да го посочат при оформянето на документите при кръводаряване“, пише в мотивите на МЗ за промените. Заради липсата на ясен регламент има случаи, при които кръводарители с хепатит с години не подозират, че са заразени, тъй като информацията се е загубила по трасето. Наскоро дори нашумя случай, при който мъж разбра, че е заразен с хепатит С, след 4 години – когато отново отишъл да дари кръв.

Текстът касае само хепатит Б и С, тъй като за уведомяване на заразените от ХИВ кръводарители има отделен и по-ясен ред.

Ученици подариха картини на болница

Труд, стр. 6  


50 картини, изработени от ученици от бургаското ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, вече украсяват болнични отделения в УМБАЛ Бургас. Те са правени с помощта на преподавателя по изобразително изкуство Свилен Генов и психолога на училището Севил Иванова. Творбите са релефни, създадени са по специална техника – оцветен пластилин, запечатан с лак. Вчера част от авторите дойдоха в болницата, за да окачат картините в детските отделения и детския спешен кабинет.

50 бебета по програма инвитро

Кръстина МАРИНОВА

Труд, стр. 6  


50 бебета са се появили на бял свят в периода от 2015 до 2019 г. по програмата инвитро на Община Варна, за която е дадена сумата от близо 600 000 лева. Това се разбра на заседанието на ПК „Здравеопазване“, която даде съгласие за подпомагане на 11 варненски двойки с репродуктивни проблеми. Две от тях ще получат по 3500 лв. за инвитро с донорска яйцеклетка, а останалите девет – по 2000 лв., за изследвания и манипулации.

Общата сума на еднократните помощи е в размер на 25 000 лв. Средствата, отделени за 2019 г. по това направление, са 160 000 лв.

Световни топхирурзи идват у нас

Монитор, стр. 7  


За първи път в България се събират топ хирурзи от САЩ, Европа и Азия на научен форум за използване на роботите в медицината. Това съобщи ректорът на Медицинския университет в Плевен (МУ-Плевен) проф. д-р Славчо Томов. Той уточни, че София от 26 до 28 септември е домакин на XI европейски конгрес по роботизирана хирургия.

Събитието е организирано от МУ-Плевен, а домакинството е спечелено от екипа на чл .кор. проф. д-р Григор Горчев в Париж.

За първи път в историята на тези форуми, в България ще бъде извършена 3D демонстрация на робот-асистирана операция на живо и ХАЙФУ ултразвукова хирургия, също на живо, посочи проф. Томов.

Уникалното излъчване ще се реализира с обучителна цел по европейски проект, по който в Плевен бе изграден Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия.

Двете операции на живо, които ще се излъчат в 3D формат, ще се състоят в Плевен, но ще се наблюдават от участниците в София. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев. Втората операция ще бъде фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров.

Университетът в Плевен спечели домакинството на европейския конгрес по роботизирана хирургия преди четири години в Париж след сложна конкурсна процедура, припомни проф. Горчев. Конгресът ще се състои в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, като ще привлече в България цяла плеяда от най-изтъкнати хирурзи в роботиката от САЩ и Европа, както и китайските партньори на МУ-Плевен. Те ще изнесат пленарни доклади, споделяйки своя опит и визия за развитие на новите технологии и роботиката.

Текст под снимка

Дума, стр. 4  


Само 10% от хората знаят, че злокачествените заболявания на кръвта са лечими, а според 65 на сто те са смъртоносни, сочи представително проучване на агенция ЕСТАТ, представено по време на кампания на тема „Животът със злокачествени заболявания на кръвта е възможен“. Проф. Жанет Грудева предупреди, че най-честите симптоми на заболяване са изразена уморяемост, загуба на тегло, лесно кървене, обилно нощно изпотяване, поява на увеличени лимфни възли, отоци, сърбеж по кожата, костни или ставни болки.

Слагат мобилни дефибрилатори

СПАСЯВАТ НИ СЪРЦЕТО НА УЛИЦАТА

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф ,стр. 10  


Мобилни дефибрилатори ще ни позволят да спасим човешки живот на улицата. Това съобщиха пред „Телеграф“ от Българския червен кръст, който днес ще обсъди въвеждането на устройствата с представители на държавните институции.

Идеята е такива да има край училища, летища, големи халета с работници, а всеки човек, дори да не е обучен, да може да ги ползва и да спасява живот, коментираха експертите от БЧК.

Обучение

Мобилният дефибрилатор дава инструкции какво точно да направим в рамките на три минути. До него се прибягва при внезапно спиране на сърцето, най-често в случаите на инфаркт. Поставянето на мобилни дефибрилатори у нас е свързано с от декларация на ЕП. В нея страните членки се призовават за насърчаване на обучението и за използването на автоматичен външен дефибрилатор и от немедицински лица с цел значимото увеличаване на шанса за оцеляване на пострадал с внезапен сърдечен арест. Внедряването на устройствата изисква промени в здравните закони, които ще бъдат обсъдени днес. Как да стане това, ще умуват представители на здравната комисия в НС, полицията, Спешна помощ, водещи болници.

Преговори

От БЧК Вече. са започнали преговори с работодателски организации за закупуване и монтиране на устройства край големи помещения, където работят много хора.

Дефибрилатор за човечност

Телеграф, стр. 12  


МОБИЛНИ ДЕФИБРИЛАТОРИ ще ни позволят ла спасим човешки живот на улицата (виж стр. 10).

Да спасиш човек е най-голямото геройство, което някой може да извърши в живота си. Подобна постъпка осмисля битието ни, но малцина са способни на нея. Масово не знаем какво да направим, когато видим някой в безпомощно състояние на улицата. Не че не искаме, просто не можем. Сковава ни страх и безсилие. Викаме линейка и чакаме. Нормално е да се страхуваме, но ако имаме елементарни познания по първа помощ, вероятно бихме дръзнали да помогнем. Дали ще ги придобием, зависи най- вече от самите нас, но също и от хората за пример. Зависи от кампаниите на държавата, както и от доброволците на неправителствените организации. България често изостава по внедряване на най-модерните технологии. Поставянето на мобилни дефибрилатори е революционна иновация за нас.

Тя е напълно необходима, но може да се окаже безполезна без обучение по първа помощ. и голяма доза човечност!

Помагат на 11 бездетни двойки

Добромир РАДУШЕВ

Телеграф, стр. 8  


Община Варна ще отпусне средства по ин витро програма на11 двойки с репродуктивни проблеми. Това решиха общинските съветници на вчерашното заседание на постоянната комисия по здравеопазване. Две от двойките ще получат по 3500 лв. за ин витро с донорска яйцеклетка, а други девет – по 2 000 лв. за медицински изследвания и манипулации. Общата сума на еднократните помощи е в размер на 25 000 лв. Две от молбите бяха отхвърлени, тъй като не отговарят на Правилата за отпускане на финансова помощ за лечение на безплодие на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми на територията на община Варна.

1 от 10 души претърпява увреждане в болница

Жълт Труд , стр. 36  


За първи път в света тази година на 17 септември се отбеляза Световен ден за безопасност на пациента. В България по този повод се състоя дискусия между пациентски организации и здравни експерти.

„Неслучайно безопасността на пациента е приоритет на СЗО – обясни д-р Михаил Околийски от Офиса на СЗО в България. – Всяка година настъпват 134 млн. нежелани събития в болниците на държави с ниски и средни доходи на глава от населението. Това води до 2,6 млн. смъртни случаи годишно. А в страните с високи доходи на глава от населението 1 на всеки 10 пациенти претърпява увреждане по време на болнично лечение. 1 милион са смъртните случаи при операция или в следоперативен период.“

Сред причините д-р Околийски посочи неадекватните здравни системи с лошо проследяване на случаите и с липса на централизирана информационна система, както и претоварването на обществените фондове с разходи и професионалното прегаряне на медиците.

Проф. Христо КОЖУХАРОВ:

Хипоглекемията е сериозен риск за инфаркт и инсулт

Диабетиците да се пазят от падане на кръвната захар под 3,9

Феодорина ЛЯСКОВА

Жълт Труд, стр. 35  


Около 300 млн. души в света са диабетици и броят им расте. Диабетът е сладка болест, но причинява горчиви усложнения – инфаркт, инсулт, сърдечна недостатъчност, дори внезапна сърдечна смърт. Всеки 10 секунди се откриват по двама болни от диабет и един умира от проблем, свързан с болестта. Диабетът е системно заболяване, което засяга съдовете, макро- и микроциркулацията, функцията на сърдечния мускул, метаболизма.

Причините за диабета (тип 1 – инсулинозависим, и по-разпространения тип 2 – инсулинорезистентен) са неясни, но има и наследствена предразположеност. Той е рисков фактор, който увеличава 2-3 пъти вероятността за сърдечносъдово заболяване с тежки усложнения, напомня кардиологът проф. Христо Кожухаров, д.м.н.

Сладката болест уврежда микро- и макросъдовете на кръвоносната система

(при засегнати малките съдове се стига до полиневропатия, нефропатия и ретинопатия, а при увредени макросъдове може да се стигне до инфаркт на миокарда, мозъчен инсулт). Най-често пораженията са комбинирани – увреждат се едновременно микро- и макросъдовете. Затова възстановяването им и регенерацията на тъканите са трудни.

Когато става дума за възстановяване от сърдечно-съдово заболяване, трябва да се има предвид освен премахване на стенозата, и възстановяване функционалността на тъканите, подчертава кардиологът. Обикновено се говори само за възстановяване проходимостта на съдовете, което се извършва с байпас или стент, но не се казва какво става с микроциркулацията и възстановяването на тъканите, т.е. на миокарда. След като се възстанови проходимостта на съдовете, се постига и добра регенерация на увредената тъкан.

Смята се, че високата кръвна захар има отношение към ендоваскуларната функция – създава условия за промяна в ендотела (вътрешния слой на кръвоносните съдове) и за образуване на плаки по него, както и за

по-лесно образуване на тромби

Високата кръвна захар има отношение и към метаболизма в черния дроб и в бъбреците, който влияе на кръвосъсирването и образуването на тромби. От една страна тя действа локално (на базата на осмотичния ефект), а от друга страна влияе на ендоваскуларната функция, свързана с червените и белите кръвни телца и с тромбоцитите. Скоростта на кръвотока се забавя и това води до промени в меката плака по съдовете, която по-лесно се пука и може да доведе до тромбоза и запушване, или влияе на хроничната плака у по-възрастните хора. Високата кръвна захар намалява скоростта на кръвотока в съдовете и съответно във всички органи, което се отразява на метаболизма.
Диабет тип 1 засяга по-младите хора – около 20-40 г. В по-късната възраст се среща диабет тип 2, при който обикновено се наблюдават хронични стенози (плаки по съдовете, които ги стесняват), но пък по-трудно се получава тромбоза. Докато при диабет тип 1 това се случва по-лесно. Смята се, че рискът от тежки усложнения и внезапна сърдечна смърт при диабет тип 1 е почти 2 пъти по-висок, отколкото при диабет тип 2.

Ето защо диабетиците трябва да се стремят към

стойности на гликирания хемоглобин не повече от 7

Високата кръвна захар създава условия за по-тежки съдови промени, чернодробни проблеми, за по-лесно възникване на полиневропатия, нефропатия, която може да доведе до бъбречна недостатъчност и хемодиализа. Бъбреците играят роля и за високото кръвно налягане. С напредване на годините се увреждат рецепторите, които го регулират. Диабетиците трябва да поддържат стойности не по-високи от 130/ 80. Наличието на микроалбуминурия е свързано с коронарна склероза и диабетиците може да стигнат до нуждата от трансплантация на бъбрек или сърце.
Понякога е по-добре диабетици, които са ползвали хапчета, да преминат на инсулин при остър инфаркт на миокарда. Използването на инсулин при диабет тип 2, който се смята за инсулинонезависим, помага за по-добро усвояване на глюкозата и ускорява процесите на възстановяване при остър инфаркт на миокарда, твърди проф. Кожухаров. С хапчетата се цели кръвната захар да е най-много 8 ммол/л. Диабетиците обикновено приемат много лекарства – за бъбреци, за високо кръвно, за аритмия, за сърдечна недостатъчност, диуретици – и промяната на кръвната захар може да е свързана донякъде с тях. При тежкия диабет, когато се налага инжектиране на 60-80 единици инсулин на 24 часа, се получават по-лесно усложнения.
Ако диабетикът е на инсулин и успява да си регулира кръвната захар, кръвното налягане, теглото, съня, храненето, като намали общия холестерол с 30-40%,

може да живее нормално до 80-85 години

Зависи на каква възраст се е проявил диабетът и на каква възраст се е получило съдовото усложнение. Колкото по-рано се получи то, толкова по-вероятно е да съкрати живота на пациента. Млади хора получават инфаркт на 35 години.

Хората на инсулин да следят стойностите на гликирания хемоглобин, да прецизират дозите, така че да не се стига до хипогликемия, защото тя е много рисков фактор за сериозни съдови усложнения, които могат да са внезапни – инфаркт, инсулт, ритъмни нарушения, предупреждава проф. Кожухаров. Ето защо съветва пациентите си да се пазят от падане на кръвната захар под 3,9 ммол/л.

Понякога инфарктът на миокарда може да протече без симптоми при диабетиците, ако имат невропатия. Важно е също стойностите на еритроцитите и тромбоцитите да не са високи, за да няма условия за тромбоза.

И компютърът може да е лекарство

Въвеждат иновативни технологии за домашна рехабилитация на пациенти с неврологични заболявания
Невена Попова

Жълт Труд , стр. 36  


Тежко увредени и хронично болни хора могат да бъдат лекувани и обгрижвани много по-адекватно с помощта на новите технологии, при това на място в дома си. Това е и идеята на един впечатляващ проект на Програма „Европа 2019“ на Столична община, реализиран съвместно с пациентската организация „Българска Хънтингтън Асоциация“.

Той носи наименованието „Sofia Integrira“ и има за цел да предостави достъп до иновативни дигитални технологии, подобряващи здравето и улесняващи социалното вграждане на хора с това тежко заболяване, както и с други дегенеративни неврологични заболявания.

Какво представлява болестта на Хънтингтън

За онези, които не познават болестта на Хънтингтън, ще припомним, че тя е наричана още „Хорея на Хънтингтън“ (на старогръцки „хорея“ означава „танц“) и представлява наследствено мозъчно нарушение, засягащо тялото, ума и емоциите, при което се появяват неволеви движения, наподобяващи движенията при танц. Те пречат на пациента да се движи нормално, да работи и да се справя с ежедневието си. Постепенно заболяването засяга всички аспекти от живота на болния, като настъпват изменения в мозъка, които оказват влияние върху придвижването, мисленето, емоциите, поведението и цялостното функциониране на организма. Успоредно с това състоянието на болния започва да се отразява и върху семейството му.

„У нас няма точни данни за броя на засегнатите от болестта на Хънтингтън, но ако приемем средната статистика за света, която казва, че заболеваемостта е около 5-6 човека на 100 000 души население, то би трябвало да очакваме, че става въпрос за около 400 българи“, споделя Наталия Григорова, председател на Българската Хънтингтън Асоциация. Една от задачите на организацията, която обединява не само болни, но и техните близки, е да работи за подобряване качеството им на живот.

Фитнес за мускули и мозък

„Много хора се поддават на отчаянието, у тях се засилва чувството за самота, те се изолират и състояниете им бавно започва да се влошава. Повечето от тях робуват на една измамна представа, а именно, че само редовното приемане на лекарствата им е достатъчно, което всъщност не е вярно. Многобройни проучвания са доказали, че рехабилитацията е не по-малко важна за тях – подходящото раздвижване заедно с упражнения за повишаване на паметта, вниманието, координацията и концентрацията -т.нар. когнитивни упражнения, са друго съществено условие за постигането на по-добро качество на живот на пациентите, страдащи от заболяването“, допълва Наталия.

Като взели предвид тези изводи на специалистите, в Асоциацията решили да се доверят на възможностите на дигиталните технологии. Заложили на въвеждането на софтуерна програма, която на практика дава възможност на всеки желаещ с поставена диагноза да провежда рехабилатация в домашни условия само с помощта на домашния компютър.

Началото е поставено

В проекта са включени 16 пациенти. Предоставен им е софтуер, проведено е обучение. Същите знания и умения са усвоили още 80 потребители, а от Асоциацията са подготвили специален наръчник с основни дихателни и когнитивни упражнения, които могат да се изпълняват самостоятелно вкъщи. Той ще бъде предоставен на 500 пациенти, освен това ще бъде на разположение на интересуващите се в електронен вид, със свободен достъп на сайта на организацията.

Наръчникът включва дихателни упражнения -много необходими при този тип заболявания на нервната система, а така също и упражнения за гъвкавост, за увеличаване на мускулната сила, за координация на движенията и подобряване баланса на тялото. Формиране на умения за слушане на музика, за четене, игри за фитнес на мозъка, припомняне на случки, разказване на истории, променяне на начина за извършване на обичайни дейности, са намерили място в раздела за когнитивни упражнения. Особено интересни са упражненията с поредица от цифри, както и онези, които са насочени към стимулиране на вниманието.

Всички упражения могат с успех да бъдат прилагани не само от хора с болестта на Хънтингтън, но и от болни, прекарали инсулт или травматично увреждане на мозъка, пациенти с множествена склероза, болест на Паркинсон или старческа деменция.

24.09.2019

Национални телевизии

Кръвните центрове ще са длъжни да информират директно донорите, за които са установили Хепатит В или С

BTV Новини в 19.00 часа


Кръвните центрове ще са длъжни да информират директно донорите, за които са установили Хепатит В или С. Предложението идва от Министерството на здравеопазването, години след като пациентите са го поискали. В момента съществува празнота в законодателството и не е ясно, кой и как уведомява донорите. Има опция за онлайн справка, която ако решат, могат да направят. По данни на неправителствения сектор, през миналата година малко над 1000 души са лекувани от хепатит С, а от хепатит В – над 2000.

Репортер: Преди няколко месеца ви разказахме историята на Иван. През 2015 г. дарява кръв. От кръвния център установяват, че има хепатит С, но информацията не стига до него. Разбира чак през 2019 г., когато отново иска да дари.

Иван: И аз стоя и гледам, и се пуля в шок, и питам как така от 2015 г., сега сме 2019 г., аз не знам, не съм се лекувал.

Репортер: Центърът е длъжен да уведоми здравната инспекция и личния лекар. Но никъде не е разписано кой уведомява пациента. В случая на Иван дори и личният лекар не е бил информиран. Четири месеца след репортажа, здравното министерство предложи промяна – кръвните центрове да се свързват директно с донорите, на които са открили хепатит В и С. С хартиено писмо, имейл или обаждане ще ги канят в центъра, където ще им казват резултата и ще ги насочват към личния лекар.
Иван: Ако ние направим нещо и не надигнем гюрултията, просто няма как някой да се задейства.
Репортер: От години от Сдружение „Хепактив“ водят битка за промените.

Силвана Лесидренска: Този казус ние се опитваме да преборим от 2016 година насам, тогава всъщност входирахме първата жалба към Министерството на здравеопазването.
Иван Бенишев: Към настоящия момент се опитвахме част от тази нормативна празнота, да я запълним със засилване на контрола. В много случаи се случваше така, че самите РЗИ и личните лекари не изпълняваха изцяло задълженията си за информиране на пациентите.
Репортер: До дни Иван ще получи резултатите от лечението си. Очаква се да е напълно здрав.
Иван: Съмнявам се, че ще имам някакви проблеми занапред с това. Радвам се, че хората ще бъдат осведомени.

Одобриха ново лекарство за лечение на ракови тумори за употреба в Европа

BTV Новини в 19.00 часа


Одобриха ново лекарство за лечение на ракови тумори за употреба в Европа, съобщава Би Би Си. Медикаментът, тестван от лекари във Великобритания, показва добри резултати и има по-малко странични ефекти. Новият медикамент е приложен на момиче от Белфаст. Двегодишната Шарлот е с фибросарком – тумор на съединителната тъкан. През последната година е включена в клиничното проучване на лекарството в болница в Лондон. Терапията успява да ограничи растежа на тумора и да върне детето към нормален начин на живот. Засега не е ясно, кога лекарството ще бъде прилагано и в други европейски държави.

Престъпна група за нелегални осиновявания от България беше разбита от полицията в Солун

BTV Новини в 19.00 часа


Престъпна група за нелегални осиновявания от България беше разбита от полицията в Солун. Задържани са 12 души. Сред тях лекар и адвокат. Според разследването има десетки случаи на българки, които раждат по поръчка в Гърция. Новородените са продавани на бездетни двойки. Цената на нелегалното осиновяване е достигнало до 25 хил. евро. В хода на разследването е разкрита и търговия с яйцеклетки от донори-чужденци.

Разговор с доц. Ивелин Такоров, член на трансплантационния екип на ВМА

BTV Тази сутрин


Резюме: След донорска ситуация в Силистра бяха направени една чернодробна и две бъбречни трансплантации.
Случаят е от 18 септември. 43-годишен мъж от Силистра изпада в мозъчна смърт, а близките му взимат трудното решение да дарят органите му.

Така трима души получават шанс за нов живот.

За да се случи всичко в оптимални срокове екип от ВМА пътува до Варна с военнотранспортния самолет „Спартан”. Оттам медиците са били съпроводени с полицейски ескорт до дунавския град.
От началото на годината досега са направени 8 трансплантации на черен дроб и 24 бъбречни трансплантации.

Ново лекарство за онкоболни

Нова телевизия Новини в 19.00 часа


Ново лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа. Според учените терапията дава надежда за хиляди тежкоболни пациенти в напреднал стадий на онкозаболявания.

Репортер: Става дума за нов вид препарат от т.нар. „таргетна” терапия. За разлика от сега действащите медикаменти – новото при него, според Европейската агенция по лекарствата, е че ще може да се прилага при тумори от различни тъкани – стига само да е налице определена генна мутация.
2-годишната Шарлът Стивънсън от Белфаст страда от рак на костите. След като лекарите не дават големи шансове за лечение с познатите медикаменти – семейството на Шарлът се съгласява да й приложат нов вид лекарство – Ларотректиниб. Терапията се оказва успешна, а подобен ефект онколозите постигат при над 2/3 от пациентите.

Ирена Брадинова: Става дума за тумори, които са неоперабилни, много инвазивни, метастазирали или при които самата операция е много рискова. Това дава шанс за живот с добро качество за тези болни, при които сега е имало лоша прогноза.

Жанет Грудева: Би било неправилно да се каже, че иновативната терапия минимизира или отстранява страничните реакции, но се променя спектърът на тези реакции, но постигнатият отговор е много по-силен, по-впечатляващ и по-траен – измерен на молекулярно ниво.
Репортер: В случая с ларотректиниб – това, което кара учените да го нарекат „революционен медикамент” е фактът, че има по-универсално действие. Трябва само да е налице определена генна мутация – която да прави тумора лечим.

Брадинова: Новото при него е, че независимо от тъканния произход на самия тумор – счита се, че е ефектен при тумори с различен тъканен произход

Репортер: Затова лекарите смятат, че може да се прилага както при пациенти с рак на костите, така и при онкозаболявания на мозъка, на бъбреците и на щитовидната жлеза.
Жанет Грудева: Новите терапии ни дават възможност за по-голяма специфичност, когато искаме да повлияем туморния процес.

Репортер: Междувременно, надежда и за пациентите със злокачествени заболявания на кръвта. Болни от левкемия у нас вече са в ремисия без лечение. След първия подобен случай в Пловдив преди 2 години, лекарите успешно са спрели терапията и на други пациенти – заради добри показатели.
Жанет Грудева: Вече можем да говорим не само са лечение, но и за излекуване – при строг контрол.
За новините на НОВА Деница Суруджийска.

Разговор с Иво Беновски, Есил Дюран и д-р Полина Лъжанска

Нова телевизия Здравей България


Резюме: На 29 септември в Южния парк в София представители на 20 държави ще бягат в подкрепа на жените с рак на гърдата. Каузата на маратона е да обедини жените в битката им за живот с техните семейства, приятели и съмишленици. В нея ще се включат пeвиците Есил Дюран, Светла Иванова и Нели Рангелова, актрисата Диана Димитрова, музикантите от група Jeremy, Свилен Ноев, Краси Георгиев и други.

„Идеята за събитието тръгва от Далас през 1983 година. След това е пренесено в Европа и ние с нашата фондация станахме представител на това събитие в България. Всеки ден се присъединяват нови хора и към момента са над 1000 човека”, обясни организаторът на събитието Иво Беновски.

„В името на такава добра кауза съм готова да потичам, да побягам. То е за здраве. Въобще ще празнуваме живота с всички, които се включат в този маратон. На 29 септември се навършват 28 години от зловеща катастрофа, която преживях. Беше много драматично за мен и приемам това за символика”, обясни певицата Есил Дюран в предаването „Здравей, България”.

Национални радиа

Репортаж за вредата на електронните цигари

Новинарски час

БНР


Водещ: Нови притеснителни твърдения за вредността на електронните цигари. Чрез тези устройства се поемат поне 10 химични елемента, които са опасни за човешкото здраве, а най-опасно е, че не е ясно какво количество никотинова течност съдържат, каза пред Хоризонт проф. Коста Костов, национален консултант по белодробни болести. В САЩ тамошната агенция по лекарствата вече посъветва да не се купуват електронни цигари с неясен произход, заради смъртни случаи на употребяващи ги и вероятни заболявания на белия дроб.
В средата на август в САЩ се заговори за криза с електронните цигари заради стотици случаи на пациенти със симптоми на белодробни заболявания. Проф. Коста Костов изрази категорично становище за вредността от електронните цигари, които съдържат.

Проф. Коста Костов: Формалдехид, който е признат за канцероген, което създава риск за бъдещо възникване на злокачествени процеси в белия дроб. Ацеталдехид, което е едно вещество, което предизвиква едно усещане, подобно на махмурлука. Има акролеин – акролеина е използван във войните, в Първата световна война в опити да бъде създадено химическо оръжие от него. Диацетил, който е аромат. Той също предизвиква проблеми. Има и бензин. Тежки метали – калий, никол, олово и никой от лекарите не се съмнява, че те предизвикват патологични промени в белия дроб.
Още по-голяма е опасността от използването им с никотинова течност заради това, че няма законово задължение у нас да се съобщава пред Министерство на енергетиката от вносителите за количеството консуматори или за специфичните оплаквания от използването им, защото за електронните цигари не се заплаща акциз.

Проф. Коста Костов: Ние никога не знаем в една електронна цигара какво количество токсични вещества има, какво количество никотин има, който може да бъде много голямо количество, близо 20-30-40 цигари в един контейнер. Това всичко попада в ръцете на тийнейджъри и това е фатално.
В САЩ в близо 99% от електронните цигари има никотин, посочи още проф. Костов. Един контейнер на електронна цигара съдържа 40 милиграма никотин, което се равнява на 40 класически цигари.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 25.09.2019