33-годишен лекар спаси за ден шестима с инфаркт

В Монтана има супертехника и обучени специалисти

Камелия АЛЕКСАНДРОВА

24 часа  стр. 8


33-годишният д-р Любомир Досев е спасил шестима души от Монтана с инфаркт за ден, съобщиха от МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“.

Най-младият от пациентите е бил на 34 години, а най-възрастният – на 88. С иновативен инвазивен метод младият лекар и екипът му са спасили общо 14 души от Монтана с инфаркт за последните три дни.

Случаите на инфаркт при все по-млади хора се дължат на липсата на първична профилактика, наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене и тютюнопушене, обясни д-р Досев. Лекарите препоръчват движение, здравословно хранене и редовно следене на нивата на холестерола.

Времето за реакция и навременното лечение са животоспасяващи в тези случаи. Помага ни наличието на съвременно оборудване, модерна ангиографска зала, каза още д-р Досев. „Сити клиник – Свети Георги“ в Монтана е най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Клиниката е единствената в България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите от болницата са и първите наши лекари, сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

Скоро да има дефибрилатори в метрото, мола, по летища обеща шефката на здравната комисия

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 8


Подкрепа за законови промени, които да задължат на всички публични места като метро, молове, летища, съдилища и дори в таксита и големи фирми да се поставят автоматични външни дефибрилатори, обеща председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова от ГЕРБ. Тя участва в кръгла маса по темата, организирана от БЧК.

Целта е да може максимално бързо да се окаже първа помощ на хора, изпаднали в спешно състояние – като сърдечен арест, когато шансът за оцеляване намалява с 1012% с всяка минута. Дефибрилаторът може да възстанови сърдечния ритъм. Идеята е апаратите да се ползват и от немедицински лица и ще се мисли как голяма част от населението да бъде обучено. „У нас от сърдечен арест умират около 10 хил. годишно. Голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3 -5 минути от инцидента, шансът за оцеляване е над 50%“, обясни проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК.

Идеята за поставяне на дефибрилатори е повдигана многократно досега, последно през 2013 г.

Медсестри от Токуда подадоха колективна оставка

24 часа  стр. 8


Всички медицински сестри от Централната реанимация на „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ са подали колективна оставка вчера.

Новината съобщи във фейсбук Мая Илиева, медицинската сестра, организатор и инициатор на продължаващите вече няколко месеца протести на медицинските сестри. Самата тя бе част от този екип до началото на август, когато бе уволнена. Причина за това било неизпълнение на професионалните й задължения, посочиха тогава от ръководството на болницата.

Болница към родилка: Плащате или бебето остава заложник

Телеграф  стр. 4


Болница бе осъдена да плати 2000 лв. за това, че е заплашила да задържи новородено като заложник, докато раждането не бъде платено.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд по случай от 2014 г. В него родилката също е осъдена да заплати за оказаната й медицинска помощ.

На 14 януари 2014 г. бременната Р.Т. сключва договор за раждане и престой с частната акушеро-гинекологична болница „Св. Лазар“ в София. Сумата е 1940 лв., от които родилката платила 1000 лв. авансово. На 22 януари в полунощ жената получава контракции. Докато организират отпътуването си до болницата, бебето се родило около 1.45 ч.

Според родителите лекарите ги посрещнали много грубо и ги обвинили, че са планирали криминално раждане в дома си. Това обаче не се доказва от свидетели. Съдът отхвърля и подозренията за планирано раждане в дома. Според родилката в „Св. Лазар“ й били извършени няколко медицински манипулации, които не били нужни, тъй като нямало опасност за живота й. Според болницата обаче лекарите са й спасили живота, защото е пристигнала с обилен кръвоизлив. Съдът приема становището на болницата за вярно и акцентира, че е направено кръвопреливане заради голямата кръвозагуба.

При изписването родилката отказва да плати сумата по фактурата, тъй като оспорва част от извършените манипулации. Според нея след това от болницата започнали да ограничават достъпа й до бебето и ясно й било показано, че докато не плати, бебето ще остане заложник. Тогава родителите сигнализират медия, журналист от която идва в болницата. Тя потвърждава заложническата ситуация и дори добавя, че лекар от болницата й е предложил, ако е толкова загрижена за родилката и бебето, да стане официален гарант за сумата и бебето веднага ще бъде освободено. На 24 януари все пак бебето е изписано без майката да е платила.

Решение

В решението си съдът приема, че болницата наистина е държала бебето за заложник, с което е нанесла нематериални вреди на майката. Ето защо „Св. Лазар“ е осъдена да плати 2000 лв. на родилката, както и 1322 лв. разноски по делото. Същевременно съдът приема, че лекарите наистина са спасили живота й и всичко фактурирано трябва да бъде платено. Затова майката е осъдена да доплати 1106 лв. на болницата за лечението си, както и 174 лв. съдебни разноски.

ТАКСИ И ПАЗАРЛЪЦИ

И В БОЛНИЦИТЕ КАТО В КРЪЧМИТЕ

Поли ПАНТЕВА

Телеграф  стр. 12


Болница бе осъдена да плати 2000 лв. за това, че е заплашила да задържи новородено като заложник, докато раждането не бъде платено. От своя страна майката отказала да си плати, защото сметнала, че част от приложените й манипулации са ненужни (виж стр. 4).

Този случай обобщава някои от най-важните проблеми, пред които е изправено родното здравеопазване. От едната страна имаме болница, която буквално изнудва свой пациент, а от другата страна имаме пациент с претенции за лекар. Но да погледнем към фактите. Осъдената болница е частно лечебно заведение, избрано доброволно от бременната жена за нейното раждане. Впоследствие тя е решила, че тъй като не е доволна от услугите, може да не заплати пълната сума.

Претенциите за „ненужни манипулации“ обаче са адекватни само ако проявяващият ги е с медицинско образование. В случая според решението на съда тези манипулации не само са били нужни, а са спасили живота на родилката. Въпросът е, че вместо да заведе дело срещу пациентката и да получи по законен път дължимата сума, частното лечебно заведение се опитва да реши проблема по възможно най-безумния начин, като ограничава достъпа на майката до нейното бебе. Отдавна е ясно, че лечебните заведения могат да бъдат изключително изобретателни в своята наглост. В „Телеграф“ сме публикували редица материали за безумни такси, включително за счупен стол, смяна на памперс или разговор с лекар.

В този смисъл абсурдите на някои болници са достоен конкурент на кръчмите по плажовете.

Същото обаче важи и за някои пациенти. Да смяташ, че може да си тръгнеш от болницата, без да си платиш за оказаната помощ, е меко казано безотговорно. Да изнудваш майка посредством новороденото й, за да си получиш парите, е меко казано незаконно. Крайно време е лечебните заведения да престанат с незаконните търговски практики и да се придържат към установените. Не по-малко наложително обаче е българинът най-сетне да приеме, че освен права има и задължения.

В противен случай таксите и пазарлъците ще продължат, а здравеопазването ни няма да изтрезнее и ще остане там, където се намира сега – в кръчмата.

Лекар спаси шестима с инфаркт за ден

Телеграф  стр. 6


Лекар е спасил шестима души с инфаркт в Монтана за един ден. Това съобщиха от лечебното заведение в града, в което работи. Най-младият от пациентите е бил на 34 години, а най-възрастният – на 88. С иновативен инвазивен метод младият лекар и екипът му са спасили общо 14 души от Монтана с инфаркт за последните три дни, предаде БТА. Случаите на инфаркт при все по-млади хора се дължат на липсата на първична профилактика, наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене и тютюнопушене, обяви др. Досев.

Учители, деца и родители събраха пари за болно момче

Диана ВАРНИКОВА

Телеграф  стр. 6


Ученици, родители, преподаватели от различни училища в Пазарджик, както и много граждани само за няколко дни събраха 33 572 лева за лечението на 18-годишния Георги Арнаудов от града.

След като преди старта на новата учебна година негови учители от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт призоваха родители и деца да не харчат пари за букети, а да ги дарят за предстоящата терапия на младежа, почти всички училища в града и в околните села се отзоваха. Георги е със сарком на Юинг – тумор на таза, който е увредил и някои от костите. Има възможност да бъде опериран в болница в Германия. Разкрита е и банкова сметка:

Георги Йорданов Арнаудов (GEORGIYORDANOV ARNAUD0 V):BG72RZBB91551011086230, BIC RZBBBGSF, валута – BG Leva, Райфайзенбанк

 

Искат санитарен самолет за органи

Телеграф  стр. 6


Пациенти поискаха санитарен самолет за органи.

Това се случи по време на работна среща между директора на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) Росен Иванов и пациентски организации.

Според тях липсата на самолет лишава страната ни от възможността да участва активно в международния обмен и търсенето на подходящи органи за нуждаещите се. В рамките на срещата Иванов обобщи данните от донорските ситуации, възникнали в периода 1 април – 24 септември. За половин година у нас са извършени 16 транслантации на бъбрек, 6 на черен дроб и две на сърце. По линия на Евротрансплант пък в други държави са заминали дарени от българи органи, благодарение на което са извършени две чернодробни, една сърдечна и четири белодробни трансплантации. Над хиляда нашенци обаче все още са на опашката за органи. На 12 октомври страната ни ще отбележи Европейския ден на донорството с поредица от събития.

Лекари поискаха санкции и за пациентите при фалшиви болнични

Джипитата настояват който не спазва предписания режим, да плаща глоба

Сега  стр. 1, 2


В спора кой да плаща болничните и как да се спре издаването на прекалено много листове се включиха и личните лекари с предложение отговорност да носят и самите пациенти. Тези, които не спазват препоръките в болничния си лист, да бъдат санкционирани, включително с глоби и неплащане на болничните, искат от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Предложението е част от становище на сдружението по проекта за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза.

От години от нормативната уредба е отпаднала възможността и пациентите да носят отговорност при неспазване на препоръките в болничния лист.

Затова сега никой не проверява дали те наистина се лекуват, няма и санкции, ако вместо вкъщи са на морето. Така ползвателят на болничния получава „имунитет“, но се създават и условия за прехвърляне на вина и търсене на отговорност у лекарите, отбелязват общопрактикуващите. „Злоупотребата с права е забранена от конституцията, която е с пряко действие, но за да е ефективна тази забрана, трябва да има система за контрол и санкции за злоупотребяващите ползватели на болнични листове“, допълват от сдружението.

Според тях настоящата нормативна уредба допуска ползвателите на болнични да злоупотребяват безнаказано и затова трябва да има текстове, които определят неспазването на режима и неявяването на контролни прегледи като нарушение, за което нарушителят носи отговорност и търпи санкции. Те трябва да бъдат „анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ; обявяване на отсъствието за самоотлъчка; налагане на парична санкция на ползвателя“. Според лекарите контролът на това дали пациентите спазват болничните си, е лесно-осъществим, като може да бъде планов, на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни като осигурители, НОИ или трети лица.

Заради злоупотребите с болнични, които по оценка на бизнеса са между 750 хил. и 1 млн. случая, бизнесът иска промени в режима на изплащане на обезщетенията. Част от работодателите настояват да се върне старото положение и НОИ да поеме болничния от първия ден. Асоциацията на индустриалния капитал излезе с радикална идея първите три дни изобщо да не се плащат, която впоследствие бе смекчена до предложение отговорността да се носи солидарно – първите два дни да са изчаквателни и за сметка на болния, третият и четвъртият да са за сметка на работодателите, а от петия ден нататък да поема НОИ. Институтът категорично отказва да поеме отново първите три дни, въпреки че срещу тях стоят осигуровки. Според социалния министър Бисер Петков решението трябва да се търси в ограничаване на броя на болничните листове, които плаща работодателят в рамките на една година, а също и на срока на отпуска, който може да се дава от личния лекар.

„Прекратяването на практики като болнични за ходене на море или за копаене на картофи става само с контрол. Когато дойде пациент и каже, че го боли, ние няма как да знаем дали наистина го боли, защото това е субективно нещо“, коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. Пациентът може да заяви, че има температура, но не и в момента, защото е пил лекарство. До 2012 г. е съществувал регламент, според който НОИ и регионалните здравни инспекции са имали право да проверяват – по сигнал на работодател или при планова проверка, дали болните спазват предписания им режим. Ако се окаже, че болен, който трябва да лежи, изобщо не си е вкъщи, болничните са били анулирани или работниците са връщали парите и са търпели дисциплинарни санкции. „Правилото работеше добре за прекратяване на измамите“, обясни д-р Костадин Сотиров от УС на сдружението. Така например се оказало, че половината от ансамбъл на турне в чужбина е в болнични.

Сотиров призова да отпаднат и сега действащите нормативни текстове, които задължават личните лекари да издават болнични за махмурлук.

***

ЧЕЛЕН ОПИТ

Решителност в битката със злоупотреби с болнични демонстрира преди години и съдия Мими Петрова от Софийския градски съд, която лично заведе на лекар подсъдим, който предоставил болничен за мозъчен оток. Заради документа делото му се отложило за пореден път, съдията се ядосала и отишла със съдебна полиция в дома му, завела го на лекар и се оказало, че има само ангина.

Властта обещава дефибрилатори на обществени места

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


Нормативни промени, които да позволят на обществени места да има дефибрилатори, които да се ползват при спешни случаи, обеща шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Около 10 000 българи умират годишно от сърдечен арест, а голяма част от тях могат да бъдат спасени, ако на обществени места се поставят дефибрилатори, обясниха експерти на форум за повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и възможности за прилагането на своевременна дефибрилация от немедицински лица с помощта на автоматичен външен дефибрилатор. Дискусията беше организирана от БЧК.

„Заявявам ангажимент да търсим вариантите, които са необходими за промяната на нормативната уредба, така че тези устройства да бъдат достъпни и по този начин да може да се спасява човешки живот“, каза Даниела Дариткова.

В България годишно от сърдечен арест умират около 10 хиляди души, като голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3-5 минути, шансът пострадалият да оцелее е 50-80%, обясни генералният директор на БЧК Красимир Гигов. Външни дефибрилатори може да се поставят на летища, в полицейските коли, в търговски центрове и други места, на които има много хора. Такива има на много места в Европа.

Болница плаши да вземе бебе за заложник, докато майката плати

Делото се води заради екстремно раждане, започнало вкъщи

Монитор  стр. 6


Софийският градски съд осъди Акушеро-гинекологична болница „Св. Лазар“ и пациентка, които водеха дело в продължение на пет години, стана ясно от съобщение на съда. Жената е подала жалба, че от здравното заведение заплашили да задържат новороденото й бебе, тъй като тя имала да доплаща за лечение на възникнало непредвидено усложнение. Случаят е от 2014 година.

Съдът постанови лечебното заведение да плати 2000 лв. обезщетение заради превръщането на новороденото в заложник, докато родителите му не платят.

Майката пък трябва да плати 2100 лв. за оказаната й животоспасяваща помощ в болницата.

На 14 януари 2014 г. бременната Р. В. Т. сключва договор с болницата за раждане и престой за сумата 1940 лева. Авансово тя внася 1000 лв., терминът й е бил на 3 февруари.

Раждането обаче започва по-рано, още на 22 януари. На телефонно обаждане акушерка от болницата я съветва да изчака и да се обади след половин час. Раждането обаче започва към 20-ата минута след разговора

Родилката се свързва с дула, която била наета да помага при естествено раждане в болницата. Тя идва веднага в дома й, раждането става бързо. Жената избира това решение, за да не се случи нещо фатално по пътя. Бебето проплаква четвърт час след обаждането в „Св.

Лазар“. Съпругът съобщава там за раждането. Отговарят му да си намери транспорт, защото не разполагат с линейка. В обясненията си по делото двамата родители твърдят, че в болницата ги посрещнали грубо, отношението към тях било „безсърдечно и брутално“. Свидетели обаче не потвърждават твърденията им. Родителите заявяват, че от болницата ги обвинили, че са планирали домашно раждане, защото са наели дула. Съдът обявява, че това не е така. Доказателствата са, че семейството е платило за раждане в болница, а дулата са потърсили заради спешността на случая. Съдът е приел спешността от факта, че пъпната връв е прерязана с обгорена ножица и завързана с конец за зъби, а плацентата е занесена в найлонова торба, защото се изсипала пред входа при потеглянето от вкъщи. Това елиминира версията за криминално домашно раждане.

От болницата пък твърдят, че са спасили живота на жената, тъй като тя е пристигнала с обилен кръвоизлив. Зашита е, направено й е кръвопреливане. Скандалът избухва, след като от лечебното заведение заплашили, че ще задържат бебето й, ако семейството не доплати още 1094 лв., което заедно с капарото от 1000 лева прави 2094 лв. Пациентката протестирала срещу издадената фактура, както и за отказа да плати по банков път. В показанията си тя посочва, че лицето Г. К. е заявило, че ,докато не получи плащане, детето ще остане в болницата като заложник“. Тя заявява, че не са й позволявали да види детето си под различни предлози. Вместо да плати, бащата изпраща тв екип в болницата. Задължават пристигналата журналистка да стане гарант за плащането, а тя след това свидетелства в полза на майката и съдът приема твърденията й за верни.

Искаш да родиш – трябва да платиш

Мария ГЕНОВА

Монитор  стр. 10


Здравето е над всичко. Особено когато става дума за нов живот, си готов да дадеш колкото и каквото трябва, за да си спокоен за себе си и бъдещото си дете. Големият въпрос е какво получаваш срещу това „всичко“. Очакванията са големи, искаш да родиш спокойно, да има отношение към теб, да се грижат за детенцето ти, да си в сигурни ръце, планираш този ден внимателно и премисляш всичко, а се оказва, че планът се променя, когато от частната болница, в която си платил, ти казват: „Има време, докато родиш“. Въпреки че ти и тялото ти сте на друго мнение. В крайна сметка раждаш в собствения си дом, въпреки че е трябвало да бъдеш с много голям екип, в „най-добрата“ болница.

Това е шок, но нали детето е добре, някак успяваш да се добереш до „най-добрата“ болница и са приятно изненадани, че работата с раждането е свършена. Остава само едни пари да допл атиш, нищо че когато е трябвало да си в родилна зала, си била в хола си И изведнъж се оказва, че трябва да платиш такса за раждане, въпреки че си родила сама в дома си. Кой лекар, положил Хипократова клетва, разменя пари за дете? Искаш да родиш – трябва да платиш, ако не родиш – пак ще си платиш.

Да, това е системата на частната практика, това е отношението към „ВИП родилките“ във „ВИП болниците“, но основният проблем е кой има право да те раздели от детето, докато не платиш.

От опит всяка майка може да потвърди, че неприятните емоции от раждането се забравят, щом родителите останат насаме с бебето си вкъщи. А какво става, ако не можеш да се прибереш с детето, защото някой е решил, че дължиш пари, кой на кого дава право, или по-скоро има ли право да задържи човек в името на определена сума? Кога стигнахме „нивото“ да разменяме живот срещу пари? Та нали лекарят се е заклел да помага? Неадекватната държавна политика ражда и неадекватно поведение в обществото с всички следващи от него негативни последствия. За да не преживяват повторно „ужаса“ в родилното, мнозинството от жените се отказват от второ дете. Най-много обаче са тези, които считат, че спокойствието в родилното се урежда с планирано секцио, без да са наясно с всички рискове, които крие. Истината е, че една уплашена родилка, която няма дори бегла представа какво й предстои, може много лесно да бъде манипулирана дори да е наясно със законните си права като пациент. Достатъчно е да й засилят системата с окситоцин например, за да се „съгласи“ да плати за упойка. Още по-лесно пък се намират логични на пръв поглед причини за избор на екип или пък за „спешно“ секцио. Излиза така, че бременността у нас се превръща в доходоносен бизнес дори да е, ло здравна каса“. Всеки допълнителен преглед при акушер-гинеколога извън предвидените в безплатния пакет се таксува между 35 и 50 лева, а комплектът от биохимичен скрининг и цЪетална морфология, които се явяват задължителни за ранна диагностика на плода и откриване на симптоми за синдром на Даун, струва поне 200-300 лева. Ако наблюдаващият лекар прецени, изследванията се повтарят, а при нужда се правят и допълнителни платени консултации с други специалисти. Така „безплатното“ раждане излиза минимум 500 лв., без да се смятат зренията“ за избор на екип или за неонатологична помощ. Необходима е здравна реформа, която по някакъв начин да осигури гражданските права на пациентите, за да могат – с пари или не, да получат здравна помощ.

Преглеждат профилактично бременните за болно сърце

Монитор  стр. 12


Безплатни кардиологични прегледи ще се правят профилактично на бременните в „Пирогов“ на 27 септември от 9 до 13 часа, съобщиха от спешната болница.

Ще приема лично проф. Мария Миланова в сградата на Медицински център „Пирогов“ (до входа на Детското отделение). Необходимо е желаещите да си запишат час предварително на телефон 02/951 5158 и 02/915 4574, всеки работен делничен ден до четвъртък включително.

„Бременността е онзи специален период от живота на една жена, по време на който има чести оплаквания от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долните крайници, задух и лесна умора. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но понякога може да алармира за влошаване на сърдечна патология“. Така обясни необходимостта от профилактичните прегледи проф. Миланова.

Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив също ще организира безплатни кардиологични прегледи за бременни. Те ще се проведат в Клиниката по кардиология. Тя се намира на 12-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ № 66.

„Прегледите ще бъдат на 24,25 и 26 септември от 11 до 13 часа“, каза началникът на клиничното звено проф. д-р федя Николов.

И в Пловдив, и в София те се провеждат по повод 29 септември – Световния ден на сърцето, иса част от кампанията наДружеството на кардиолозите в България.

Сърцето е един от органите, които в най-голяма степен претърпяват адаптационни промени при нормално протичаща бременност. Чести са оплакванията от сърцебиене, ускорен пулс, ниско артериално налягане, отоци по долни крайници, а в по-късните месеци ~ задух и лесна умора. Обикновено това е израз на физиологична адаптация, но в някои по-редки случаи може да се касае за влошаване на сърдечна патология, съществувала преди, както и за такава, провокирана от бременността.

„Отличаването на двете състояния – норма и патология, е от полза за вземане на правилните решения през остатъка от бременността, а също и за допълнителните грижи след раждане“, казаха от Дружеството на кардиолозите в България.

Лекар спаси шестима с инфаркт за ден

Монитор   стр. 12


33-годишният д-р Любомир Досев е спасил шестима души от Монтана с инфаркт за ден, съобщиха от лечебното заведение в града, в което работи.

Най-младият от пациентите е бил на 34 години, а най-възрастният – на 88. С иновативен инвазивен метод младият лекар и екипът му са спасили общо 14 души от Монтана с инфаркт за последните три дни, предаде БТА.

Случаите на инфаркт при все по-млади хора се дължат на липсата на първична профилактика, наднормено тегло, заседнал начин на живот, нездравословно хранене и тютюнопушене, обяви д-р Досев.

Регламентират употребата на външни дефибрилатори

10 хиляди умират от сърдечен арест годишно у нас

Монитор   стр. 13


Да се търсят варианти за промяна на нормативната уредба, като така се създаде възможност за прилагане на автоматични външни дефибрилатори. Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова подкрепи идеята вчера. Тя участва в кръгла маса, на която се обсъдиха възможностите за осигуряване на външни дефибрилатори и използването им от немедицински лица в България. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК, посочи, че в Европа годишно от сърдечен арест умират 400 хиляди души, а в България – около 10 хиляди. Голям процент от случаите на сърдечен арест настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3 – 5 минути от инцидента, шансът пострадалият да оцелее е 50 – 80 процента, каза още Гигов. По думите му външни дефибрилатори може да се поставят на летища, в полицейските коли, в търговски центрове и други места, на които има много хора.

Във физическия факултет на Техническия университет -София, има поставен дефибрилатор, който е купен със средства, събрани от акция за връщане на стари акумулатори, каза Марияна Манушева от фондация „Първите три минути,,. В някои държави от Източна Европа има общо 150 хиляди автоматични външни дефибрилатори, посочи тя. От допитване, инициирано от фондацията, в което са участвали 3334-ма човека, става ясно, че 86.4 на сто оттях биха направили кардио-пулмонална ресистутация на случаен минувач, ако се наложи, каза Андриан Георгиев от фондацията. Близо 40 на сто изразяват готовност да преминават ежегодно обучение за оказване на такава помощ, а 62.6 на сто знаят какво е автоматичен външен дефибрилатор. Над 90 на сто вярват, че поставянето на дефибрилатори на обществени места е значима инвестиция, която си струва да бъде направена от държавата.

В три бази на Планинската спасителна служба има поставени дефибрилатори, като почти всички спасители са обучени да работят с тях, каза директорът на службата Емил Нешев и уточни, че апаратурата е придобита чрез дарения.

Академик Иван Миланов: Инсултът изисква спешен прием в болница

Мария ВАСИЛЕВА

Земя   стр.11


– Академик Миланов, защо инсултите вече се считат за чисто неврологично заболяване, а не както беше досега – за заболяване на кръвообращението?

– Инсултът е остро настъпило нарушение на кръвообращението в мозъка. Най-простичко казано, то е нещо подобно на инфаркта, но се случва в мозъка. Не са редки обаче случаите, в които едновременно се получава инсулт и инфаркт. Атеросклерозата като цяло е голям проблем на съвременното общество, защото бавно и постепенно уврежда кръвоносните съдове. В едни от случаите това може да завърши с инсулт, а в други – с инфаркт. И както вече казах, макар и по-рядко, двете диагнози могат да се съчетаят.

Години наред инсултът се водеше заболяване на циркулацията в кръвоносните съдове. Това даваше възможност на съдовите хирурзи и кардиолозите да лекуват тези пациенти. От около година-две вече е ясно, че това е мозъчно заболяване и то трябва да се лекува от невролози. Все пак последиците, които настъпват при хората, преживели инсулт, се свързват с неврологични усложнения.

За съжаление тук трябва да отбележа, че изостанахме много от кардиолозите, които въведоха в работата си всички нови и модерни техники за лечение на инфарктите. Ето защо сега наваксваме както с терапиите, така и с чисто организационните дейности. Истината е, че сме длъжници на хората и не бива да позволяваме те да се инвалидизират след преживян инсулт.

– Адекватно ли е лечението на тази диагноза у нас?

– България е една от държавите с много висока заболеваемост от инсулти. Затова има различни причини – начинът на хранене, на живот, застарялото население. Възможности за лечение съществуват, но информираността сред населението е ниска. Ние, лекарите, сме зависими от това пациентът да бъде докаран най-бързо в болница. Струва ми се, че населението не е достатъчно информирано по този въпрос.

Всички знаят, че при инфаркт на миокарда на сърцето той трябва бързо да бъде транспортиран до болница. Но включително и мои познати ми казват – ами нашата роднина получи инсулт, дали да я транспортираме до болницата. Този въпрос вече обезсмисля търсенето на адекватна медицинска помощ, т.е. населението трябва да разбере, че ако до 3 часа пациентът бъде транспортиран, ние можем да го лекуваме. Но след това лечение не съществува. Тогава можем единствено да поддържаме жизнените му функции или да го насочим към рехабилитация, за да се възвърнат някои функции, ако инсултът е бил лек. Като цяло обаче човек остава инвалид за цял живот.

– Какви са симптомите? Кога да се търси лекарска помощ?

– Има няколко много простички симптома – изкривяване на устата, нарушение на говора, отпадане на ръката. Те не изчерпват всички белези на един инсулт, но дават възможност на човека да се ориентира за какво става дума.

Мисля, че повечето хора разпознават инсулта, но не са наясно, че трябва много бързо да транспортират пострадалия до болница, и не са наясно, че не винаги е задължително да чакат Бърза помощ. В един голям град като София линейката няма как да хвръкне и да дойде. Затова, като гледахме статистиката, се оказа, че в някои от по-малките градове лечението е по-добро, защото има възможност за бърз транспорт. В един малък град ще закараш човека за 15-20 минути до болницата, докато в София линейка може да дойде след един час и никой не е виновен, кой да е виновен в тези задръствания.

Ето защо, когато хората се ориентират, че става дума за инсулт, трябва да качат човека в един автомобил и да го закарат в най-близката болница. По-неприятната ситуация е, когато човек е получил инсулта, докато спи. Тогава близките не могат да се ориентират кога е настъпил инцидентът и е възможно да са минали много повече от 3 часа.

– Ако този човек дойде навреме в болница, каква терапия може да получи и навсякъде ли се прилага тя?

– Лечението е с едни инжекции, в които има медикамент, целящ да разбие тромба, който запушва съответния кръвоносен съд. Процедурата се нарича венозна тромболиза. Разбира се, има показания за извършването на процедурата, но ако това се случи след третия час, вече не бива да се прилага, защото рисковете са много големи. И като казваме третия час, не трябва да се чака дотогава, защото в болницата ние имаме един час работа по него – скенер, лабораторни изследвания и т.н.

Разбира се, това лечение не се прави навсякъде, което вече е наша грешка – на лекарите. Допреди няколко години съществуваше проблемът, че лечението е скъпо, а не се заплаща от касата, но той се реши през последните 5 години. Оттам нататък обаче се намесват най-различни фактори – както казах преди малко, инсултите стават най-често нощем, защото тогава се наблюдава скок в кръвното налягане. В някоя болница вечерта няма кой да работи на скенер или в лабораторията, в друга на колегите не им се занимава. Палитрата е много пъстра и не можем да кажем, че причината е една.

– И все пак, къде да транспортираме наш близък, ако разберем, че получава инсулт?

– Софийската болница, която работи безотказно в това отношение, е бившата Окръжна, или както се казва в момента „Св. Анна“. Центърът им е много добър и имат отлично подготвени кадри. Практически той е в състояние да поеме всички инсулти в столицата. Другият център, който е на територията на спешната болница „Пирогов“, все още не е заработил, тъй като им липсват кадри. Затова пък клиниката във Варна също е на високо ниво и функционира перфектно. Очаква се скоро да заработи и центърът в Пловдив, който в момента се оборудва с нужната апаратура.

В цял свят този брой центрове би бил достатъчен, България обаче е една по-особена страна, в която проблемите с транспорта не са решени докрай. Така или иначе изграждането на един такъв център е много скъпо нещо, а пред тях седят още много големи задачи, за да заработят. Обнадеждаващ е фактът, че венозната тромболиза се прилага и в 29 отделения в различни многопрофилни болници, където колегите постигат много впечатляващи резултати. Не е малко постижение две трети от пациентите да си тръгнат на собствен ход или придружавани от близките си.

– Какви съвети може да дадете на хората, така че по-рядко да стигат до болница?

– Съвети много могат да се дадат, обаче никой не ги спазва. Най-простичкият е -мерете кръвното си налягане, обаче българинът не го спазва. Вече съм престанал да се учудвам от репликата -имах кръвно налягане, ама се излекувах. И това не е един човек от село, а е масово. Как се излекува, бе – ами пих едни лекарства, после го премерил, било нормално и спрял да пие лекарства, обаче получил инсулт.

Хората трябва да разберат, че ако получат високо кръвно налягане, трябва да го мерят всеки ден. Ако не е в норма, може да се наложи да сменят лекарствата си, лекаря си, но крайната цел е кръвното им да стане 140 на 90. Те обаче чакат да ги заболи главата, но това става само в началото на хипертонията, когато мозъкът не се е адаптирал, после директно получаваш инсулт.

Тютюнопушенето, злоупотребата с алкохола, липса на двигателна активност са другите рискови фактори. Но от един от тях инсулт не се получава, трябва да се насложат няколко, за да стане това.

***

Академик Иван Миланов е роден през 1954 г в Стара Загора. Завършва медицина в София през 1981 г Пет години по-късно получава специалност Неврология“ а през 2005 г -„Здравен мениджмънт 1 Специализирал е в САЩ и Италия. От 2015 г е академик към БАН. Има над 560 публикации, като 96 от тях са в престижни западни списания. Автор е и на много монографии, учебници и ръководства по неврология. Членува в редица български и международни организации.

 

Тежка бюрокрация оставя България без хеликоптерна медицина

Земя   стр.17


Няма човек, който поне веднъж да не е гледал филм как медици вдигат хеликоптер и за минути спасяват човешки живот. У нас обаче специализирани хеликоптери за въздушно спасяване не съществуват. Към днешна дата единствената възможност са военни хеликоптери. Докато се задвижи цялата процедура може да отнеме и час, което е твърде много и фатално за пострадалия.

Това заяви в интервю за БГНЕС директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

Последният случай е от началото на месеца. 22 спасители извършиха успешно спасяване на пострадала жена в Пирин. Акцията започва на 16 септември в 17:25 часа. Екипите достигат до пострадалата в 20:20 часа. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно, заради щадящия режим транспортиране, в 02:00 ч. сутринта на 17 септември пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ – Разлог.

Военните хеликоптери са подходящи за търсене на бедстващи хора високо в планината или да се транс. тират голям брой планински спасители. Това обаче не е официалното лице на хеликоптерното спасяване. По света се използват съвсем друг тип машини, оборудвани във вид на линейка, известни като ХЕМС. Те могат да поддържат и да реанимират пострадали с тежки травми. Хубаво е да се прави разлика между двата вида спасяване – машините и екипажите са много различни, обясни Нешев.

„Не съм на 100% наясно защо не се случват нещата в България, така както е по света. Опити за хеликоптерна медицина имаше единствено благодарение на една частна компания, която оперираше с подходящо оборудвани машини. За съжаление, обаче не срещна подкрепа от държавата, за да може да реагира на всякакъв вид пътни инциденти. Половината от дейността на фирмата беше с планински инциденти по наша заявка. Работихме страхотно, на година имахме между 6-8 успешни случая. Основно обаче става дума за пари. Когато една фирма е закупила хеликоптери, тя очаква някаква рентабилност. Ако тази дейност не носи приходи – най-нормално е да кажат „ние бяхме дотук“, обясни Нешев проблема.

Според него практиката с военните хеликоптери е много трудна. „Беше доста трудна комуникацията. За да стигнеш до хората, които решават, подписват и задействат цялата бюрократична машина отне на практика повече от един час – от постъпването на сигнала до момента, в който спряхме искането за хеликоптер поради напредналото време.

Въпреки огромното желание на хората, с които говорих в МВР, МО, един час е прекалено много. Нямаше кога да се отиде до мястото и да се върне. На практика сме далече от световната практика за златния час, за да спасим човешки живот“, заяви Нешев.

Решението според него е да се намери колаборация от всичките налични ресурси в тази област. Да се по-мисли за създаването на хеликоптерна линейка, която да се използва за пътни инциденти, бедствия и аварии.

„Дали ще бъде към Здравно министерство в частта спешна помощ, или към пожарната, не мога да кажа. В някои страни се работи на принципа на публично-частно партньорство“, каза още той.

От БГНЕС (Със съкращения)

Само в „168 часа“: Как доцент от ИСУЛ източи касата през 960 пациенти

Доц. Борислав Кючуков: Това е атака срещу мен от няколко колеги

Симона ДИМИТРОВА

в. 168 часа   стр. 3, 7


Скандално източване на здравната каса от Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Царица Йоанна -ИСУЛ“ в София разкрива становище на институцията, с което „168 часа“ разполага.

Документът е изготвен след дълго разследване, според което началникът на отделението доц. Борислав Кючуков е фалшифицирал историята на заболяванията на множество пациенти с катаракта. По този начин болницата е придобила с измама над 300 хил. лв.

Пред „168 часа“ обаче обвиненият лекар нито потвърди, нито отрече напълно вината си.

“ Това е една поредица от сигнали от година и половина от един мой колега, слава Богу, вече е пенсионер – обяснява доц. Кючуков. – Докато не приключи разследването от здравната каса, не бих искал да коментирам каквото и да било.“

Интересното е, че становището на НЗОК обаче е вече излязло официално и е установено, че има неправомерно взети пари, но на въпрос дали посоченото е истина, доцентът отговори: „Това е атака към мен от група мои колеги. Все още окончателното становище на здравната каса не е излязло и не ми се ще да коментирам, преди то да се появи.“

Въпреки че лекарят отрича да има подобен документ, именно на база на него НЗОК е наложила две глоби на УМБАЛ „Царица Йоанна“ за нарушения и неправомерно отчитане на средства по клинични пътеки. Болницата трябва да възстанови първия акт за 52 хил. лв., и втория, който е отпреди няколко дни, за 250 хил. лв., или всичко малко над 300 хил. лв.

Всъщност от разследването на НЗОК става ясно, че за оперативното отстраняване на старческото перде на окото се използва пътека №131 на стойност 360 лв.

Вместо тази обаче доц. Кючуков изписва други пътеки -№140 или №135, които са за оперативно лечение на заден очен сегмент при заболявания на ретина, стъкловидно тяло и травми. на стойност 700 лв.

Тоест лекарят отстранява катаракта с процедура за 360 лв., но вписва, че е правил операция за 700 лв. Измамата не е хваната в продължение на 4 години – от 2014 до началото на 2018 г.

Затова здравната каса назначава независимите експерти проф. Ботьо Ангелов от МВР болница и доц. Анета Мишева от Медицински център „Фокус „, които да прегледат оперираните за този период пациенти. Заедно с тях от 16 април до 13 август тази година служители на НЗОК и контрольори от

СЗОК са извършили проверка по клиничните пътеки, изпълнявани в Клиниката по очни болести в ИСУЛ.

За да бъдат напълно сигурни, че става дума за финансова измама, разследващите решават да проверят и болниците в цялата страна. Оказва се, че в около 80% от случаите се изписва евтината пътека, а в ИСУЛ се предпочита скъпата, която обаче е за съвсем различна и по-сложна манипулация.

Според статистиката на НЗОК през 2017 г. в УМБАЛ „Царица Йоана“ са оперирани 280 души с катаракта по пътека №135, а по евтината са минали само 11. В Пловдив има 22-ма пациенти с такава интервенция и само 8 за 2016 г., а в университетските очни клиники в Стара Загора, Плевен и Варна няма въобще отчетени.

Данни от здравната каса показват още, че през 2016 г. от доц. Кючуков са оперирани 205 бр. очи с катаракта, през 2015 г. -360, а година по-рано 45. Всичките неправомерно изписани по пътеката за 700 лв.

Само за периода от 15 януари до 23 февруари 2018 г. по документи са приети 44 -ма пациенти за премахване на старческото перде на очите и отново те са с фалшифицирани истории на заболяването. Тоест докладът сочи, че над 960 души са били оперирани от катаракт по скъпата клинична пътека за 4 години в ИСУЛ.

Всъщност подобна измама е лесно да се установи след прегледа на пациентите, защото двете операции са различни.

„В случая с ИСУЛ при всяко отстраняване на пердето на окото с имплантация на вътреочна леща е отчетено, че е правена процедура 14.71 „Оперативно отстраняване на стъкловидното тяло“, но на практика е невъзможно да се приложи при всичките оперирани 280 пациенти, които са за 2017 г. например – обяснява пред “ 168 часа“ отговорен фактор в разследването. – Тоест за да се изпише по-скъпата пътека, доц. Кючуков е вписал, че прави т.нар. предна витректомия, защото при операцията е станало усложнение – пукнала се е задната капсула на окото или човекът е бил с травматично увредени очи.

По време на нормално отстраняване на катаракта се отваря само предната капсула, изтегля се лещата на окото и се поставя нова, която застава на задната капсула.“ Пукването може да се установи чрез преглед с биомикроскоп, какъвто са използвали проверяващите лекари.

“ От касата ни изпратиха писмо, че аз и проф. Ангелов от МВР болница сме определени като експерти да прегледаме пациенти, оперирани в ИСУЛ в периода от 2015 до 2018 г. -споделя пред „168 часа“ доц.

Анета Мишева от Медицински център „Фокус“. – При мен се явиха около 18, а при проф. Ангелов са доста повече – над 50 души. Установихме, че пред касата е отчетена

no-скъпа процедура, а реално е направена по-евтината. Това не е в ущърб на пациента.“

Според лекарката действията на доц. Кючуков вероятно имат своето обяснение.

„В очните болести пътеките са недооценени – допълва тя. -Амбулаторната процедура е 360 лв. Операцията е 150 лв. -това е подигравка. Друг е въпросът, че нашето съсловие не взема мерки, за да може да се задържи персонала. С по-скъпата пътека ИСУЛ са получавали повече доходи. Затова смятам, че е обяснимо, но не е правилно.“

Интересното тук е, че освен чрез пациентите, на които не е извършена съответната операция, разследващите са установили измамата и чрез още един фактор.

Според проверяващите Клиниката за очни болести в ИСУЛ не е снабдена с необходимите материали за извършване на предната витректомия.

„Операционният микроскоп не позволява тази операция, защото му липсва определена приставка – споделя разследващият. – Тоест там няма и специалист и е технически невъзможно да се извърши планова операция за 700 лв. Но според документите на доц. Кючуков всички пациенти с катаракта идват с травматично увредени очи, вследствие на което катаракталната операция преминава в предна витректомия.

Освен това за тази интервенция е необходим и еднократен консуматив – витреотом. С него работят и двете витреални машини. За да ги има трябва да е преминала процедура по ЗОП за доставката на витреотома. Според проверката няма открита такава за периода 2015-2017г. в ИСУЛ. Това отново показва, че технически подобна процедура не може да бъде изпълнена.“

Въпреки това за успехите си в професията доц. Борислав Кючуков е награждаван от болницата с щедри ДМС-та.

„168 часа“ опита да се свърже с ИСУЛ, за да разбере защо до този момент началникът на клиниката не е отстранен, но до редакционното затваряне на броя не получи официален отговор.

Въпреки това разследването на НЗОК е внесено в Специализираната прокуратура, където е започнало да се води досъдебно производство. Оттам за „168 часа“ обясниха, че на този етап все още текат проверки.

В прокуратурата доц. Кючуков се проверява като организатор на престъпна група, тъй като вече е установено, че той е фалшифицирал диагнозите на пациентите и историята на заболяванията. За тази цел обаче в цялата афера участват вероятно и неговите колеги, защото една интервенция не е възможно да се извършва само от един хирург.

Какво ще се случи с доц. Борислав Кючуков и дали за него ще има някакви последици, четете в следващия брой.

Най-бруталните случаи на източване на касата

Петя МИНКОВА

в. 168 часа  стр. 4


Най-новият случай на източване на здравната каса бе разследване на Нова тв, което разкри как пазарджишкият лекар д-р Петър Лазов поставя стентове на хора със здрави сърца.

Благодарение на това от болницата му давали космическата за нашите стандарти заплата от 57 хил. лв.

И ако в ЕС съотношението между една сърдечна операция и интервенция с поставяне на стентове се движи в диапазона 1:3,8, то у нас то е три пъти и половина по-високо – 1:14, изчисли във фейсбук профила си собственикът на Нова тв Кирил Домусчиев.

„При 50 хиляди стента, поставени у нас през миналата година, с оглед на споменатото проучване означава, че нуждите от поставяне на стентове са не повече от 14 хиляди – отбелязва Домусчиев. – Тоест имаме

36 000 излишно поставени стентове

При цена от 4500 лева на стент и поставянето му, това означава годишно източване на над 160 милиона лева от здравната каса. От парите за здраве, които всеки месец си внасяме в НЗОК!“

В частните болници положението е още по-страшно – там медиците са принудени още по-брутално да жонглират с пътеките и да източват касата, като заплатите на някои стигат дори до 70 хил. лв. месечно, твърдят лекари.

В началото на годината

Специализираната прокуратура и ГДБОП проведоха серия от акции на територията на страната заради източването с решенията по ТЕЛК.

Според зам. главния прокурор Иван Гешев доказателствата за фалшивите документи в София са преки, тъй като служител на МВР под прикритие е минал през пялата верига, за да си набави необходимите решения за инвалидност

„В София са установени над 100 такива случая, извършени от тази организирана престъпна група. Реално колко са извършени и колко са минали по този канал, да го наречем престъпен, никой не може да каже. Това е още едно потвърждение на всичко това, което ви казах за десетките и стотици милиони левове, които изтичат в посоки, но не в правилните. Ние не сме съвсем бедна държава, просто се разхищава обществен ресурс“, поясни Гешев.

Това зам.-директорът на ГДБОП ст. комисар Любомир Янев увери, че мрежата тепърва ще се разплита, за да се изяснят и останалите участници в групата за фалшиви ТЕЛК-ове в София.

Освен в 3-те състава на експертните лекарски комисии в столицата задържани медици имаше и в Суворово, Вълчи дол, Генерал Тошево и Велико Търново.

Пак през тази година стоматолог от Разлог бе изправен на подсъдимата скамейка за източване на касата.

Разследването срещу Р. Д. започва, когато постъпват сигнали от здравноосигурени, че им се изписват дейности, които не са били извършвани. По конкретни поводи започват проверки, след което се прави комплексен анализ на дейността му.

В хода на разследването са открити и други пациенти, които били категорични, че са им изписвани несъществуващи манипулации. Делото вече е в съда.

Какво се промени за тези 29 години?

Защо до 1989 г. за всички здравни услуги с необходимите изследвания и болнична помощ без никакви лимити са стигали 13 млрд. лв., а днес -при по-малобройно население – се оказва непосилна задача с близо 5 млрд. лв. Но и това не е достатъчно, защото плащанията в брой, които излизат от джоба на пациентите. растат лавинообразно всяка година. Според Световната банка те са едни от най-високите в ЕС, като последно надминаха

50%. За сравнение, в развитите страни този процент е между 15 и 20%. Ако започне да се покачва, се реформира цялата здравна система, за да не се товари пациентът. За съжаление главоломното нарастване на разходите у нас не само че не води до по-добри резултати, а напротив. Според Световната банка здравните ни показатели в сравнение с тези през 80-те години са се влошили.

Ако преди 1989 г. продължителността на живота е била само с 3 години по-ниска от средната за ЕС, сега тя е над 8 г. От сърдечносъдови заболявания

РАЗСЛЕДВАНЕ у нас умират пет пъти повече хора под 64-годишна възраст в сравнение с ЕС.

Ако преди 1989 г. сме били на нивото на страните-членки на ЕС, днес сме на дъното с най-много лечебни заведения и най-лоши здравни показатели. От 322 болници държавните са 65, общинските – 143, а частните 114. Така на 100 хил. души имаме два пъти повече болници от средното ниво за Европа.

Причината според медици е в опорочения модел, при който болниците и медиците са принудени да изписват все повече дейности, които касата да плаща, за да се генерират приходи. Частните естествено преследват своята печалба, а държавните в общия случай се стремят да оцелеят.

Според медици моделът може да се смени и касата вместо за извършена дейност да започне да плаща за резултат. При това измерим или свалена диагноза, когато човек е напълно излекуван, или адекватна терапия за лечение, като тя се доказва с периодични изследвания без лимити, за да се установи реалният напредък. И ако всичко това се потвърждава писмено и от пациента.

„Трудът трябва да се плати веднага, за да няма фалирали болници и да има основен и допълнителен пакет“, обясни пред „168 часа“ Аркади Шарков от ЕКИП. Според него пациентите в момента не са равнопоставени, тъй като касата плаща и за бутикови услуги.

„Най-облагодетелствано в това отношение е сърдечносъдовото лоби“, допълва специалистът.

Д-р Емил Илиев: Има лекари с 200 000 лева доход на месец

Някои медици натрупаха по 20-30 млн. лв., въпреки че през целия преход бяха на заплата

Петя МИНКОВА

в. 168 часа   стр. 6-7


– Г-н Илиев, публикуваме скандално източване на касата от столичната болница „Царица Иоанна „, съпроводено с два акта. Тези дни Нова тв разкри как се изписват фалшиви стентове, за да се ощетява бюджетът. Преди време избухна ТЕЛК-гейт. Можем ли да върнем морала на българския лекар, или духът е изпуснат от бутилката?

– Обикновеният български лекар е като моята съпруга, която е кардиолог във ВМА с две специалности – вътрешни болести и кардиология, и със заплата от 1100-1200 лв. на месец. Тя работи, дава дежурства, за които й плащат стотинки на час. Затова медиците ни масово се отправят към терминал 2.

От друга страна, нашата медицина е завладяна от средата на 90-те години предимно от мошеници, които доведоха здравеопазването ни до този печален край. Не знам докога българският народ ще търпи тези далавераджии на власт! Всички тези хора, които управляват медицината, създавайки касата и пялата тази система, за да обслужва забогатяването на частните клиники, болници и кабинети. Всичко е конструирано така, че да се граби колкото се може повече. Такава е презумпцията в тези среди. Навремето в периода2001-2005 г. бяха измислени какви ли не вратички, за да могат мошениците да виреят и да няма никакви закони и механизми за контрол. За съжаление българинът не може да бъде оставен без контрол. Помня по време на социализма, че в Министерството на здравеопазването имаше учебен отдел, който контролираше какво и как се преподава в медицинските ни университети и какви лекари се подготвят за здравеопазването ни.

Отделът бе закрит по настояване на ректорите, за да бъдат независими и самостоятелни и благодарение на това да процъфтява търговията с купуване на изпити. Особено в Медицинския университет в София, където този бизнес вече е взел чудовищни размери

Познавам студенти, които не са взели нито един изпит нормално, при тях всичко е купено и те тепърва ще лекуват хора.

– При социализма с всичките му недостатъци сякаш целта бе пациентът да бъде излекуван -да се постави правилната диагноза. Сега като че ли моделът е обърнат и целта е да се изписват фалшиви пътеки, за да се източва касата?

– Точно така е! Едната система имаше за цел да лекува болния, а тази в момента има за цел да точи касата и ако болният не е обект на вземане на пари, не му се обръща внимание. Затова има хора без зъби, затова има толкова много болни и неизлекувани пациенти.

– Как е възможно в периода до1989 г. с бюджет, който варира от 700 млн. до 1,3 млрд. лв., да сме имали една от най-добрите здравни системи в Европа, а сега с 5,2 млрд. лв. не само че сме на дъното, а сме и с най-лоши данни като заболеваемост по всички най-разпространени болести?

– Има още една разлика. Сега имаме много богати лекари, като някои от тях се разписват на фишове от по 200 хил. лв. на месец. Освен че всичко това е незаконно и така се източва касата, по безмилостен начин се ощетява и българският пациент.

– Може ли нещо да се направи?

– Има няколко прости неща. Първо, веднага да се прекрати практиката „Избор на екип“. Сумите, които се разпределят само по това перо, са фантастични.

Варират от 300 до 1200 лв. за отделни болници и лекари.

Абсолютно ограбване на хората. Какви са тези директори на болници, които търпят подобно безобразие? Аморално е отвсякъде! Изборът на екип е тежка патология.

Второ, да се премахне доплащането. Защо не вземем пример от Швейцария, където има закон, че нямаш право да доплащаш за никаква медицинска интервенция повече от 2 минимални заплати за страната. Тоест, ако ти правят някоя много скъпа операция, можеш да доплатиш максимум около 4 хил. франка.

Така се прави в цивилизованите страни, а у нас те карат да доплащаш фантастични суми. Примерно на всеки, който е за операция на тазобедрена става, му искат от 4 хил. лв. нагоре.

– Искат по 6 хил. лв.

-Така е, минимумът е 4 хил. Цялата тази патология трябва да се изкорени. Доплащанията представляват изключителна тежест за огромен брой хора, които нямат подобни средства. Кой може да ги извади в брой? Кой? Затова доплащанията за медицински интервенции у нас трябва да се лимитират като в Швейцария – до 1120 лева, колкото са две минимални заплати.

Трето, трябва да има много строг медицински контрол на всичко, което се прави в една болница. Да има одитен екип от проверяващи, който да преглежда цялата документация, защото българинът не може да бъде оставен без контрол, особено когато става дума за пари. Трябва да се контролира не само качеството как е излекуван пациентът, а и парите, които са взети за лечението, за да няма още случаи на източване.

Четвърто, доходите на директорите на болниците да подлежат на контрол като тези на политиците. Извинявайте, но някои вземат колосални суми, стигащи до 20-30 млн. лв. за периода на целия преход. При други само от подкупи се натрупват шестцифрени суми годишно.

– Как става?

– Вижте само фирмите, които доставят храна за болниците. Преди всяка си имаше стол, сега се ползват външни фирми. Нито една болница не предлага специализирани диети и храненето е с влошено качество. Въпреки това частни фирми доставят храни, които нямат нищо общо със здравословното хранене. Целта е директорът да си вземе комисионата. Помня как в една столична болница хранеха пациентите за 12 лв. на ден, докато в “ Александровска“ за подобно меню бяха достатъчни 4,50 лв. на ден. Къде отива разликата от 7-8 хил. лв. на ден? Как тази сума се разпределя между фирмата и директора, е въпрос на гадания.

Изобщо цялата медицина е оплетена с такива хватки и хватчици, които в крайна сметка ощетяват обществото и касата.

– По тази логика догодина и 8 млрд. да дадат за здраве, пак няма да сме по-здрави или да получим по-качествено здравно обслужване?

– Така е, дори и 10 млрд. да се дадат. Все едно ще е, защото за тези, които реално се занимават със здравеопазване, пари не остават. Знаете ли, че ако ги нямаше тези доплащания, ако еди-кой си доктор не бе вземал по 57 хил. или 200 хил. на месец, касата спокойно ще може да финансира много от консумативите, които сега се поемат от пациентите.

– Вероятно ще има пари и за изследвания и направления?

– Разбира се. Просто някой трябва да отстрани лекарите, които въведоха тези пагубни за здравеопазването ни ценоразписи. Много от тези хора са за пенсия, така че управляващите, от които това зависи, нека не се колебаят. Защото именно тези медици направиха огромните бели в медицината и точно те непрекъснато са по телевизиите, за да дават препоръки и оценки, и ето докъде ни докараха. Народът стоически мълчи и търпи и за мен това е най-страшното.

Затова смятам, че у нас трябва да има одити, които да проверят лекарите, които са се домогнали до повече пари. Защо не им направят строги финансови отчети? Как някои ще имат имоти за 20 млн. лв., като през целия преход са работили само на заплата? Дори да са получавали по 50 хил. на месец, на година това пак са

500-600 хил. лв., а и не можеш всичко да спестиш, за да купуваш имоти? Затова трябва да се провери луксозният живот на тези хора, както и скъпите им пътувания и екскурзии. Без едно подобно очистване няма да има никаква справедливост в болниците.

Забележете, че заради тази отчайваща корупция вече няма кой да обучава младите лекари. Те се самообучават. Един корумпиран медик гледа да се скрие в кабинета си и да си поиска пари от пациента, той няма интерес студентите да гледат какво става.

– Помня как около вас в „Александровска“ винаги имаше един рояк от млади медици, които обучавахте и които бяха навсякъде с вас?

– Защото винаги ги учех и не ме е било страх да видят каквото и да било, защото не съм имал нерегламентирани контакти с пациенти

Докато много от днешните лекари гледат младите да не ги видят, а това много пречи на обучението, особено в хирургичните специалности.

– При лекарската мафия, изглежда, цари законът на Коза ностра – който не мълчи, трябва да изчезне. Наскоро научих за случай, когато изключително добър лекар подава сигнал за източване на касата и е пенсиониран. Чудя се дали след това някой негов колега ще посмее да се обади?

– Истината е, че лекарите ги е страх. Всеки е забъркан в нещо, всеки иска да си запази работата. Правилото е, че ако подадеш сигнал, си губиш работното място

Забележете, че здравеопазването е пълно с пенсионери, които се стремят да работят, защото не могат да живеят с пенсията си. Отделно няма достатъчно лекари. Затова всеки иска да работи и прави компромиси – не смее да каже нищо само и само да е на работа и да получава пари.

Кислородната терапия удвоява живота на хронично болни

Българските пациенти изостават с 30 години европейските, които получават лечението безплатно

Феодорина ЛЯСКОВА 

в. 168 часа   Стр. 39


Кислородотерапията е лечение с кислород на пациенти, които имат проблеми с дишането или хроничен дефицит на кислород. Тя може да е остро или хронично лечение според конкретния случай. Има широк спектър от заболявания и състояния, които налагат такава терапия.

“ В болницата идват пациенти с остри състояния, при които дишането е компрометирано от различни проблеми — обяснява пред „168 часа“ доц. Наталия Стоева, началник на клиниката по пулмология в „Аджибадем Сити Клиник“ – болница „Токуда“. – Най-често остри или изострени хронични белодробни и сърдечни заболявания, но причините могат да бъдат извън белия дроб или сърцето, като например операция и блокиране на диафрагмата или дишането не може да се осъществява ефективно поради друга причина. Тогава временно им се подава кислород. Когато състоянието на пациенти с остри белодробни заболявания (пневмония, белодробна емболия, хронична белодробна обструктивна болест (ХОББ), муковисцидоза), се влоши, белият дроб не може да обменя кислорода и той спада под нормата. Тогава се налага да им се подава кислород. Това става с назална канюлка, с маска или се обдишват със специални апарати. Във всяка болница има централна инсталация за подаване на кислород по тръби във всяка стая.“

Острите състояния са едната от групите, при които в даден момент се налага подаване на кислород. На първо място са белодробните болести, но и всякакви други- хирургични, неврологични, вътрешни болести.

При напредналите хронични белодробни, неврологични и сърдечни заболявания както и при онкозаболяванията, болните имат постоянна необходимост от подаване на кислород – не само в болница, но и у дома. Тогава става дума за хронично кислородолечение. То се осъществява с друг тип устройства.

„Домашното кислородолечение е обект на много дискусии, има амбиции да се реимбурсира у нас – казва д-р Стоева. – Българският пациент е с 20-30 години след европейския, който получава необходимия кислород вкъщи изпяло по линия на здравна каса или държавни институции, които го снабдяват.“

Най-разпространеният начин за това е чрез кислородни концентратори

– машинки с размерите на нощно шкафче, които се включват в електрическата мрежа. Те използват кислорода от атмосферата, сгъстяват го и го подават към пациента с назални канюли или с маски. Това налага болният да стои у дома, за да получава кислорода си.

При ХОББ, фиброза, някои неврологични заболявания на пациентите се препоръчва движение, но тогава им пада кислородът. Те не могат да се движат и се получава сложна ситуация болните хем трябва да се движат, хем не им достига кислород. Навсякъде по света това се реимбурсира и на пациентите се осигуряват портативни кислородни концентратори, които се носят на рамо. Те позволяват на болните да се движат, да се разхождат, да провеждат рехабилитация и да водят по-нормален живот. У нас има фирми, които внасят портативни и стационарни апарати, но проблемът е, че болният трябва сам да си ги купува. Стационарният апарат струва 2000 лв., а мобилните са от 5000 до 7000 лв. Освен пригодените да се носят на рамо има и мобилни (като малко куфарче на колела), които са на батерии и са още по-скъпи.

„Нищо от това не се реимбурсира – подчертава доц. Стоева.Миналата година такива болни и пациентската организация по дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация повдигнаха пред Парламента въпроса за реимбурсацията. Помолиха ме да направя експертна оценка кои са пациентите, подходящи за кислородна терапия и колко е приблизителният им брой в България. Хората имаха уверенията на Министерството на здравеопазването, че това ще влезе в новия бюджет, но то не се случи.

Наложи се те сами да си купуват апаратите. Това е крещяща нужда. Миналата есен бях в Англия в белодробна болница, където видях болен с портативен кислороден апарат. Колегите ми обясниха, че на всички нуждаещи се пациенти, веднага щом им бъдат предписани, им се осигуряват такива апарати, а лекарите въобще не се занимават с този проблем. Това много ме впечатли. У нас болните, които са на домашна кислородна терапия и не могат да излизат, не могат да си получат апаратите. На пациенти с рак в терминален стадий, които живеят по 4-5 месеца, с белодробни метастази, им се налага кислородно лечение. Не е необходимо те да постъпват в болница, за да им се осигури кислород. По-евтино ще е на държавата терапията им да е у дома, те да са сред близките си и да се чувстват по-комфортно. Добре е да има система, която да осигурява апаратите на болните и да ги връща.“

Болните с кислороден дефицит имат нужда и от други апарати, например за преодоляване на проблемите на дишането по време на сън. Те се реимбурсират в Европа и Америка, ако не изцяло, то поне до някакво ниво. България все още е много назад. Сега Социалното министерство е поело ангажимент да реимбурсира някои специални апарати за обдишване (CIPAP и ВГРАР) до ниво2000лв. Те са предназначени за болни, на които нощем им спира дишането поради различни заболявания.

Пациентите, на които се налага да ползват преносими кислородни апарати, са най-голямата група и най-нуждаещите се. Сред тях на първо място са тези с белодробни заболявания – най-често с ХОББ. Тя е на трето място по честота на смърт.

Дозирането на подавания кислород е сложен процес. Пациентът сам не може да определи необходимата доза. Тя се назначава от лекар и периодично се проверява и контролира. Обикновено изписването на кислород става след болничен престой. Добре е болници, които имат пулмология, да са оторизирани да изписват дозата на кислорода и тя да се проверява регулярно (това е обект на допълнителни професионални дискусии).

Предозирането на кислорода може да рефлектира в покачване на нивото на въглеродния двуокис, което всъщност е реалният риск. Ако въглеродният двуокис се повиши, това опиянява болните, те изпадат в нещо като респираторна сънливост, дори кома и това е опасно. Иначе кислородът сам по себе си няма риск да се предозира, но при някои болни подаването на необходимата доза кислород води до покачване на въглеродния двуокис. На всеки болен се дава дозата кислород, която е безопасна за него.

Кислородната терапия продължава цял живот при хронично болните, страдащи от ХОББ, белодробна хипертония, муковисцидоза. Тя удължава много живота им – при някои двойно, и намалява приема в болница.

Има пациенти с по-леки хронични белодробни заболявания, прекарали някаква тежка инфекция, при които след няколко месеца кислородна терапия състоянието им се стабилизира и те повече не се нуждаят от нея. Остават с хроничното си заболяване, но нямат нужда от кислордно лечение.

При болни със сърдечна недостатъчност, след като се стабилизират, лечението с кислород също се прекратява. Пациенти след прекаран инсулт, като се раздвижат, рехабилитират и са били на кислородна терапия 3-4 месеца, също нямат нужда от нея.

Проучвания преди повече от 20 години сочат, че когато терапията с кислородни апарати продължава над 15 часа в денонощието, допринася за удължаване на живота на пациентите, като намалява натоварването на сърцето. Ето защо, лечението трябва да трае минимум между 15 и 18 часа според този стандарт.

25.09.2019

Национални телевизии

Анулиране на болничния, ако пациентът не се лекува в дома си и не отиде на контролен преглед

БНТ, Новини в 20.00 часа


Анулиране на болничния, ако пациентът не се лекува в дома си и не отиде на контролен преглед. Идеята е на сдружението на семейните лекари. Според тях така може да се намалят злоупотребите с фалшиви болнични листове.

Репортер: С издаването на болничния лист, освен терапия лекарят може да назначи и допълнителни изследвания. Задължително определя и дата за контролен преглед на пациента. Идеята е, ако той не се яви и не представи резултатите от изследванията лекарят да може да поиска анулиране на болничния.

Гергана Николова: Да има все пак някаква санкция и да има отговорност. Отпуксите ги дава работодателя, не ги дава личния лекар или който и да било лекар.

Репортер: Пациентите да носят отговорност и, ако не спазват режима в болничния лист, предлагат лекарите.

Гергана Николова: Дали той е домашен леглови, дали той е домашен свободен, дали е с напускане или ненапускане на населеното място, там има определен режим, който трябва да се спазва. Ако този режим не се спазва това би трябвало да бъде основание за анулиране на болничния лист.

Репортер: Идеята на лекарите е работодателят да може сигнализира НОИ, ако се усъмни,че служител не спазва предписания режим.

Надя Василева: Това са интересни предложения, но аз се притеснявам да не би работодателите да трябва да се заемат с едни несвойствени за тях функции да следят хората, които са в болничен, дали наистина са болни или правят нещо друго.

Репортер: Подобен тип контрол според синдикатите може да осъществява Националният осигурителен институт.

Ваня Григорова: Мога да кажа това, което се случва в западноевроейските държави по искане на работодател може да се направи проверка в дома на лицето.

Репортер: Ако предложенията на лекарите бъдат приети, синдикатите ще настояват бизнесът да плаща 100% първите три дни от болничните.

Разговор с д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Нова телевизия, Здравей, България


Водещ: Ще продължи ли да лекува лекарят от Пазарджик, който ви показахме в разследвания на Нова, поставящ стентове на здрави пациенти, включително?

Водеща: Много стентове.

Водещ: Само и само да спечели пари. Очевидно и финансовата мотивация е силна. Ще говорим с председателя на Лекарския съюз, д-р Иван Маджаров, който е в студиото. Добро утро и добре дошли. Първо кратък откъс да си припомним историята и след това ще коментираме.

РЕПОРТАЖ

След получени сигнали проверихме дали наистина лекарят поставя стентове на здрави хора. Човек от екипът ни му занесе диск с коронарографско изследване, в което светила в тази област не откриха никакво стеснение, налагащо поставяне на стент. Д-р Лазов го погледна и реши.

Д-р Петър Лазов: Има една стеноза на дясната артерия, която би могла да е стентира съвсем просто и лесно.

Репортер: Тоест стент трябва ли или не?

Д-р Петър Лазов: Стент на дясната артерия – да. Има един съд, който трябва да се стентира. Може да направим дясната артерия съвсем лесно и безопасно. Ето тук има в началото едно стеснение, което достига може би някъде 50-60-70% някъде. Една процедура ще направим. Ще стентираме едната артерия, сега, дали ще сложа един стент или два станта, нали, не мога да ви обещая със сигурност.

Репортер: 57 хил. лв. ли взимате вие за януари месец, 43 за февруари месец?

Д-р Петър Лазов: Сега, не мога да си спомня кое колко съм взимал.

Репортер: Не може да си спомните, че взимате 50 хил. лв.

Д-р Петър Лазов: Сега, не мога да ви кажа точната сума. Вие сте рекордьор по най-много инвазивни, поставени стентове в България.

Репортер: Само последен въпрос. Момент само.

Д-р Петър Лазов: Може ли…

Така, за да вземе заплата от 57 хил. лв. този доктор източва Здравната каса. Но не това е най-лошото.

Проф. Генчо Начев: Това е лошо, това е много лошо.

Репортер: Слага стентове на здрави хора.

Проф. Генчо Начев: Ако примерно се отчита някаква дейност, която не е извършена, не е извършена, се отчита и се краде Касата, поне не се наврежда на пациента. Но когато се слага стент на здрав съд, тогава рискът е много голям и тогава директно се уврежда пациентът.

Защо директорът на държавната болница дава заплата от 57 хил. на този лекар, докато сестрите от лечебното заведение, което управлява са в София с негово съгласие, за да протестират срещу мизерните си заплати и защо допуска безобразията, които ви показахме?

Репортер: Не е ли малко цинично сестрите ви, вие им позволявате да отидат на протест, че са им ниски заплатите, а давате едни 60 хил. лв. месечно на един доктор?

Д-р Васил Вълчев: Аз не ги давам. Аз не ги давам.

Репортер: Болницата.

Д-р Васил Вълчев: Той си ги е изкарал.

Репортер: И дава 60 хил. лв. на един доктор. Не е луд, който яде баницата, а който му я дава. Дава му я Съвета на директорите на вашата болница по ваше предложение.

Д-р Васил Вълчев: Добре, и какво от това? И какво от това? Какво е станало?

Репортер: Нормално ли е?

Д-р Васил Вълчев: Напуснете.

Водещ: Д-р Маджаров, добре дошли. Разбира се, искам да кажа, че имаме огромно уважение към всички онези лекари, които нямат общо с такива ситуации, грозни ситуации, които разказваме и показваме. Е, в такъв случай, в който на здрави хора им се поставя стент, което освен източване, застрашава директно и живота на един пациент, продължава ли лекарят да упражнява после професията си? От вашата позиция, какво може да се направи от страна на Лекарския съюз?

Д-р Иван Маджаров: Аз възприемам този тип разследване и това точно разследване като начало за разследване на колегата. Защото за щастие, тези манипулации, за всички тях има архив, който може да бъде проследен назад в годините, може да бъде доказано дали това се е случило. Наистина, което, ако се е случило, аз смятам, не само смятам, вярвам, че Етичната комисия на БЛС ще бъде на висота и ще вземе своето решение.

Водещ: Какво може…

Д-р Иван Маджаров: … най-тежкото наказание – да свали от регистъра на БЛС, тоест да лиши от право да практикува този лекар.

Водеща: За да се направи тази проверка назад с изследванията на хора, които са се лекували при него, те трябва ли да дадат съгласие, трябва ли те да потърсят такава информация или това може да се случи?

Д-р Иван Маджаров: Не, не е необходимо. Доколкото знам, вече Агенцията за медицински надзор се е сезирала, има проверка на място, която работи по случая и извършва точно това – проверка…

Водеща: Чакайте, чисто пациентски да питам – ако тази проверка започне и се установи, да речем, че аз съм отишла и са ми сложили стент, без да има нужда, ще ме уведомят ли от тази комисия, че нещо не е наред?

Д-р Иван Маджаров: Целта не е да стресираме хората. Целта е да се установи дали има действително нарушение, за да се вземат мерки в случая. И аз се надявам наистина телевизията, Нова, вашата телевизия да достигне до край – когато стане ясно какво се е случило, да уведомим зрителите. Защото тук използвам случая да ви благодаря. Вие бяхте телевизията, която популяризира нашата кампания Добрата дума лекува. И тази кампания показа, че има стотици лекари, които си вършат добре работата.

Водещ: Разбира се, че има.

Водеща: Без съмнение.

Д-р Иван Маджаров: И не бива … Нашата задача е да стигнем до край в едно такова разследване, за да свалим петното от всички останали.

Водещ: Да кажем пак само, че това ми се стори доста важно, специално при стентовете, при такъв тип операции има база данни назад за всеки един пациент, на който това му е правено, има изследване преди това, коронарография, дали е имало нужда или не?

Д-р Иван Маджаров: Това е образно изследване, вижда се какво е било …

Водещ: Пазят ли се, могат ли да изчезнат, да ги няма…

Д-р Иван Маджаров: Не е възможно.

Водещ: Къде се пазят данните?

Д-р Иван Маджаров: Те се пазят и в болницата и се предават съгласно НРД и в НЗОК.

Водещ: В Касата си има. Тоест може със задна дата, вади се диска и се вижда – трябвало ли е или не е трябвало?

Д-р Иван Маджаров: Има пред и след, изследването преди манипулацията и изследване след като се постави, ако се постави в стент.

Водеща: А в НЗОК с каква цел са архивирани при положение, че там очевидно никой не е проверил, ако има случаи на пациенти, които нямат нужда от стент, а пък са го получили?

Д-р Иван Маджаров: Вижте, тук става въпрос за голям обем данни, много голям обем данни от много болници. НЗОК вероятно не съм аз човека, който трябва да отговаря, но прави проверки на случаен принцип, когато проверява лечебното заведение или когато има съмнение за свръхприлагане на такава манипулация. Но пак казвам, не съм човекът, който …

Водещ: А няма ли? Видях изчисление, че над три пъти и половина повече стентове в България се поставят, отколкото в други страни от ЕС.

Д-р Иван Маджаров: Не бих се наел да коментирам точно тази статистика. Само ще използвам случая, за да кажа, че в България единственото заболяване, в което имаме намаляване на смъртността през последните години е исхемична болест на сърцето. До голяма степен това се дължи на доброто разпространение, разбира се, и на тази съвременна методика, инвазивна кардиология.

Водещ: Въпросът е на … Здравите да не се третират като болни.

Водеща: И да не се окаже, че най-скъпите клинични пътеки са тези, по които се полагат най-големите усилия.

Водещ: Тук има ли нещо сбъркано?

Д-р Иван Маджаров: Вижте, тези пътеки не са скъпи. Евтини са другите пътеки. Тези пътеки са нормално остойностени, дори са много по-евтини, отколкото са в останалите европейски страни. Консумативите, квалификацията, която трябва да има лекар, който ги прилага, са твърде скъпи. Но евтини са останалите пътеки, за останалите специалности в България.

Водещ: Има ли нещо сбъркано в този дисонанс, който създава явно изкушения при едни специалисти и при конкретни манипулации и в същия момент хора не ги лекуват в други ситуации достатъчно и с желание и като обем от други заболявания, защото заплащането не е …

Д-р Иван Маджаров: Разбира се, че има сбъркано. Точно това трябва спешно да се поправи. Трябва максимално бързо ние да изчистим тези диспропорции. Не казвам, че трябва да намаляваме цени на пътеки. Но трябва останалите, които формират този дисбаланс и тази несправедливост да бъдат с повишени цени.

Водеща: Ако има адекватен контрол, който да се прави навреме, не знам по какъв начин, но ето, включително в НЗОК, които казвате, че на случаен принцип или сигнал евентуално ще проверят това, което има в архива, така или иначе им е на разположение да преценят, ще се получат такива икономии от финансови средства, които изтичат…

Водещ: Стотици милиони може би.

Водеща: Стотици милиони, които може би трябва да покажат, че парите не са малко.

Д-р Иван Маджаров: Аз не вярвам, че със сега съществуващата система може да се осъществява ефективен контрол до въвеждане на единната информационна система и пациентско досие. Там вероятно ще става ясно много бързо, в реално време, пациент, който не е имал досега никакви оплаквания или консултации, му се предлага или се отчита процедура на негово име, че се извършва такава тежка …

Водещ: Пет операции, ама не си разбрал. На хартия, за да се източат пари.

Д-р Иван Маджаров: Без единната информационна система, за която ние от Лекарския съюз настояваме и чак тогава има възможност да започне друга реформа в здравеопазването. Тя ще ни даде картината какво се случва.

Водещ: Кратък коментар, ако сте запознат със случая, на нас ни направи впечатление, има присъда към столична частна болница – да плати 2 000 лв. обезщетение на родилка, имали са конфликт, спор за заплащането, за раждането, за грижите, но в един момент си поставен пред избор – или бебето остава в болницата за неопределено време, или плащаш. Какво мислите? Може ли да бъде държано за заложник бебе…

Д-р Иван Маджаров: Категорично не може да бъде държано. Аз доколкото знам са спечелили и делото. Просто за мен това е недопустимо и би трябвало да носи последствия имиджови за болницата, която го прилага. Защото какво са тези такси, които си ги предвидил в ценоразпис…

Водещ: Не, защото съм се чудил – ако не платиш, какво? До 18-годишен…

Д-р Иван Маджаров: … срещу това да си позволиш на едно такова събитие като раждането на дете да го помрачиш с видите ли рекет – няма да ви дадем детето. То е абсолютно незаконно.

Водещ: Бебето остава при нас.

Д-р Иван Маджаров: Бебето остава при нас.

Водеща: И остава един друг въпрос, който може би ще коментираме следващия път – дали такива частни болници, които имат капацитет до определен лимит и след което обаче, при форсмажор ползват линейки и екипи на държавни болници, които имат по-голям капацитет да се справят с конкретна ситуация, трябва да получават …

Д-р Иван Маджаров: Всъщност всички трябва да са равни, с еднакви отговорности и еднакви права. В случая наистина има моменти, когато някои болници имат по-малко отговорности.

Водещ: Разходите за вас, печалбите за нас. Благодарим ви много.

Д-р Иван Маджаров: Благодаря ви.

БЛС може да накаже лекаря от разследването на Нова, ако се докаже, че е поставял ненужно стентове

 Нова телевизия, Новини в 12:00, 19.00 часа


БЛС може да накаже лекаря от разследването на Нова, ако се докаже, че е поставял ненужно стентове. Това заяви председателят на съюза, д-р Иван Маджаров. Слагането на стентове на здрави хора може да бъде доказано. Ако вината на кардиолога, д-р Петър Лазов от пазарджишката болница бъде потвърдена, може да му бъде отнето правото да упражнява лекарската професия.

Д-р Иван Маджаров: За щастие, тези манипулации, за всички тях има архив, който може да бъде проследен назад в годините. Може да бъде доказано дали това се е случило наистина. Което, ако се е случило, аз смятам, не само смятам, вярвам, че Етичната комисия на БЛС ще бъде на висота и ще вземе своето решение. Законовото право, най-тежкото наказание – да свали от регистъра на БЛС, тоест да лиши от право да практикува този лекар.

Повече от 10 хил. българи годишно претърпяват внезапен сърдечен арест

 Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Повече от 10 хил. българи годишно претърпяват внезапен сърдечен арест, като при по-голямата част от тях изходът е фатален. За да бъдат спасени повече българи, от БЧК настояват обществените места в страната да бъдат оборудвани с т.нар. автоматични дефибрилатори.

Около 400 хил. европейци годишно получават сърдечен арест. Това е и причината в много страни автоматичният външен дефибрилатор да се е превърнал в задължителна част от градската среда.

Марияна Манушева: Дефибрилацията, ако бъде извършена в рамките на три до пет минути след инцидента, шансът за оцеляване е от 50 до 70%. И към това се стремят всички хора в цивилизования свят.

У нас обаче тези животоспасяващи кутии все още са рядкост.

Д-р Васил Трайков: Сърдечният масаж е много важен, но няма друг начин бързо да се възстанови ритъма освен чрез електрошок, подаден чрез някое подобно устройство.

С апаратурата могат да окажат първа помощ и немедицински лица.

Марияна Манушева: Самият дефибрилатор дава инструкции, гласови, на български език, така че човек може да разбере какво трябва да прави.

Въпреки това БЧК се ангажира и с обучение за работа с дефибрилатора.

Проф. Красимир Гигов: Един човешки живот да спасим, това е огромен успех. А те няма да бъдат един човешки живот, много други.

Уверението на управляващите е, че ще се работи за нормативна промяна, която да позволи масово използване на оборудването и у нас.

Предложението е автоматичните външни дефибрилатори да бъдат поставени на оживени обществени места, каквито са метростанциите, жп и автогарите, както и летищата.

Първото място в България, което може да се похвали с животоспасяващото оборудване е Физическия факултет на СУ.

Васил Гурев: Вече имаме обучения за работа с дефибрилатора на наши преподаватели. След започване на учебната година ще направим също с нашите студенти.

От днес с автоматичен дефибрилатор вече разполага и централата на БЧК.

Национални радиа

Разговор с Гергана Кьосовска, Асоциация за персонализирана медицина

 БНР, Преди всички


Резюме: Експерти от Европа, Америка и Азия са в София за ателие, посветено на биотехнологиите и приложението им в медицината. По темата ще говорят предприемачи, представители на пациентски организации и академичните среди. Един от организаторите на събитието е Българската асоциация за персонализирана медицина. В предаването „Преди всички“ Гергана Кьосовска от организацията разказа повече:

„Фокусът на събитието са модерните терапии – генна, клетъчна, тъканна. Те представляват революция в медицината и предоставят възможност за смъртоносни допреди няколко години заболявания да бъдат излекувани. Ще говорим за изкуствения интелект и възможностите, които предоставя той в медицината за по-добро диагностициране и в някаква степен намалявайки лекарската грешка. Ще стане дума и за проекта „Мега“, чийто фокус е събирането на геномни данни от европейската популация с цел откриване на нови биомаркери и оттам за изработване на модерни нови терапии – шанс за по-добро лечение на пациентите“.

Възникват и въпроси, свързани с морални казуси, призна Кьосовска и подчерта: „Етиката не бива да спъва напредъка на науката. Разбира се, пациентът и всеки гражданин трябва да е защитен. Съществуват надеждни механизми, по които тези данни да се събират и да са мощен инструмент за нови възможности за пациентите“.

Гергана Кьосовска отбеляза, че тези нови терапии все още не се прилагат в България, но изрази надежда, че скоро това ще се случи.

Прилагането на дефибрилация при внезапен сърдечен арест в първите три до пет минути гарантира до 70% оцеляване на пострадалия

 Дарик радио


Прилагането на дефибрилация при внезапен сърдечен арест в първите три до пет минути гарантира до 70% оцеляване на пострадалия. Поставянето на автоматични външни дефибрилатори на обществени места като търговски центрове, стадиони, обществени превозни средства, институции, места, които се посещават от много хора, както и обучение на немедицински лица за прилагането на дефибрилация може да спаси 300 хил. живота годишно по света. Данните бяха оповестени на кръгла маса, организирана от БЧК. На нея представители на МВР, парламента, неправителствени организации и здравни експерти обсъждат прилагането на автоматични външни дефибрилатори за обществено ползване у нас. В Европа всяка година около 400 хил. души претърпяват извънболничен внезапен сърдечен арест, като процентът на оцеляване е под 10%. У нас външен автоматичен дефибрилатор е поставен във Физическия факултет на СУ. При необходимост и наличие на обучени лица в конкретния момент той може да бъде използван. В страните от Източна Европа поставените на обществени места дефибрилатори са стотици хиляди и всяка година биват поставяни нови.

65 милиона души по света страдат от хронични белодробни заболявания, годишно смъртните случаи са 3 милиона

 Дарик радио


65 милиона души по света страдат от хронични белодробни заболявания, годишно смъртните случаи са 3 милиона. В България заболелите са между 5 и 10 процента от населението, като голяма част от тях дори нямат поставена диагноза, изтъкнаха специалисти в областта по случай Световния ден на белия дроб, който се отбелязва днес.

Броят на сигналите към Бърза помощ се увеличава с 10 процента при по-високо ниво на замърсяване в столицата, стана ясно от доктор Александър Симитчиев председател на Сдружение „Въздух за здраве“.

Александър Симитчиев: Проблема обаче предстои. Той няма да е този месец, няма да е вероятно и до средата на следващият месец, но в момента, в който се включат печките – всяка една печка е колкото 13 автомобила, или колкото 3 тира. Всяка включена печка в София увеличава трафика с 13 автомобила. Тоест, като се включат всички 50 хиляди печки в София трафикът се увеличава с около 900 хиляди автомобила за зимния сезон и тогава замърсяването става проблем.

Всяка изпушена цигара унищожава 40 милиграма от витамините A, E и C, което води до инфекциозни заболявания в дихателната система. Какво е влиянието на електронните цигари, разказва доктор София Ангелова председател на Асоциация за профилактика на белодробни болести.

София Ангелова: След години ще говорим за хронично-обструктивна белодробна болест, предизвикана от електронна цигара. В България нямаме проучване, но аз споделих с вас, това което наблюдаваме по време на профилактичните прегледи – пушачи на електронна цигара в продължение на 2 години – 30-годишен мъж, проследени функционалните параметри. Снижава се белодробната функция.

Човечеството развива резистентност към антибиотиците, допълни доктор Ангелова, причината е в това, че не се създават нови антибиотични молекули. От Асоциация за профилактика на белодробните болести съветват да не се пият безразборно лекарства, без посещение при пулмолог.

Поставянето на дефибрилатори на публични места като стадиони и спортни зали, в метрото , моловете, театри, учебни заведения, общински администрации и други може да спаси стотици човешки животи годишно

 Дарик радио


Поставянето на дефибрилатори на публични места като стадиони и спортни зали, в метрото , моловете, театри, учебни заведения, общински администрации и други може да спаси стотици човешки животи годишно. В много страни по света, включително и в Източна Европа, практиката е позната, като дефибрилатори се използват в първите минути след инциденти, настъпване на внезапна сърдечна смърт, а с тях могат да боравят и немедицински лица, но преминали обучение. Представители на Българския червен кръст, МВР, Народното събрание, общини, неправителствени организации и здравни специалисти обсъдиха днес прилагането на бързата дефибрилация у нас. Практиката в другите страни показва, че използването на външен дефибрилатор при внезапен сърдечен арест в първите три до пет минути гарантира до 70 процента оцеляване на пострадалия.

Сърдечният арест, наричан още внезапна сърдечна смърт настъпва за минути. В Европа около 400 хиляди души претърпяват сърдечен арест, като оцелелите са пот 10 процента. В България годишно живота си по този начин губят 10 хиляди души – с десет пъти повече от жертвите, които даваме при пътнотранспортни произшествия, обясни по време на дискусията генералният директор на Българския червен кръст професор доктор Красимир Гигов. Стандарт, как да се прилага ранна дефибрилация Европейският съвет създава още през 1989 година, като той се прилага от 33 национални съвета. България все още няма такъв съвет, а бързата реакция е решаваща. Деница Бръмова от Българския червен кръст:

Деница Бръмова: Времето за реакция на спешните медицински служби може да бъде от 6 до 12 минути, или дори по-дълго. До 70 процента от случаите на внезапен сърдечен арест стават в присъствието на членове на семейството, приятели и други минувачи. По този начин потенциално смъртоносната пропаст във времето преди служителите на спешна медицинска помощ да достигнат до пациента може да бъде успешно запълнено от случайните свидетели на инцидента. Дефибрилация в рамките на от 3 до 5 минути от колапса може да доведе до шанс за оцеляване от 50 до 70 процента. Това може да бъде постигнато чрез обществен достъп и наличие на дефибрилатори на място.

У нас все пак има поставени няколко дефибрилатора, които могат да се ползват в екстрени ситуации, единият обществен дефибрилатор е поставен от Фондация „Първите три минути“ във входа на Физическия факултет на Софийски университет, където се помещава университетския аварийно-спасителен отряд. Това дава възможност при необходимост дефибрилатора да се използва максимално бързо, което увеличава шансовете на пострадалите да останат живи. Външни дефибрилатори са поставени в 3 от базите на Планинските спасителни служби в страната, а устройствата са получени като дарения. Всички планински спасители, които у нас са около 500, са обучени как да използват апарата.

Директор на Планинската спасителна служба Емил Нешев: Средно годишно оказваме помощ на над 2500 човека по българските планини, от две години разполагаме с три такива уреда, които са разпределени по основните бази в планините в България. За наша радост, на няколко пъти вече се налага да ги използваме в действителна ситуация и приветстваме цялата тази кампания, тъй като осъзнаваме много добре какво означава точно тази помощ в първите три минути.

От допитване, инициирано от Фондация „Първите три минути“ в което са участвали 3334 души е видно, че 86,4 на сто от тях биха използвали дефибрилатор на случаен минувач, ако се наложи.

Медицинските сестри от Централната реанимация на болница „Токуда“ са подали колективна оставка

 Дарик радио


Медицинските сестри от Централната реанимация на болница „Токуда“ са подали колективна оставка, научи „Дарик“. Основната причина за действията им, по техни думи, е свързана с неблагоприятните условия, при които са принудени да работят. Информацията към този момент не е потвърдена официално от лечебното заведение. Според някои от напускащите медицински сестри, повечето от работодателите не спазвали законите. Като пример посочват, че били принуждавани да изпълняват няколко длъжности на една заплата. Този месец се проведе пореден национален протест на медицинските сестри, основните им искания остават в сила и до днес: създаване на закон, който да позволи всяко съсловие да има своя организация, която да го представлява; въвеждането на стартова заплата в размер на две минимални; както и справедливо заплащане на нощния труд.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 26.09.2019