Ананиев се среща с директори на болници заради колективни оставки на медсестри

24 часа  стр. 8


„Имам намерение утре (днес -б.р.) или в понеделник да поканя ръководството на болница „Токуда“, за да разбера какви са истинските причини за подадената оставка. Притеснително е, защото това е една от големите болници в София и България и там преминават хиляди български граждани.“ Това заяви здравният министър Кирил Ананиев, след като в сряда медесетрите от централната реанимация на „Токуда“ подадоха колективна оставка.

Иска да се срещне и с директора на болницата в Карлово, където медсестрите от детското отделение последваха примера на колегите си от София. „Тя е общинска болница, но е част от здравната система. Има проблем там, но искам да го чуя от директора“, каза Ананиев. В края на месеца той очаква отчет от всички болници, който да покаже с колко са нараснали заплатите на лекари и сестри и как са били разпределени средствата, отпуснати приоритетно с тази цел от правителството. По повод предстоящия на 7 октомври протест на здравни работници, подкрепен от синдикати и лекарския съюз, здравният министър каза, че догодина парите за здравеопазване със сигурност ще са повече.

Касата отчете ръст на дълговете в чужбина

24 часа  стр. 8


Със 7 млн. лв. са нараснали задълженията на здравната каса за лечение на български граждани в чужбина, при това само до края на юни тази година. При 264 млн. лв. дългове за 2018 г. за първото полугодие на 2019 г. те са 271 млн. лв. Просрочията пък са в размер 135 млн. лв.

Това съобщи в четвъртък шефът на касата д-р Дечо Дечев. Той представи годишните отчети за бюджета и дейността й за 2018 г. пред парламентарната здравна комисия и определи нарастването на дълговете като тревожна тенденция. Скокът според него се дължал на това, че все повече българи искат да се лекуват в чужбина, а в същото време лечението им там било в пъти по-скъпо от това на други европейски граждани. Затова шефът на касата поиска депутатите да повдигнат темата на европейско ниво.

Средства за просрочените задължения обаче имало и те ще бъдат изплатени, увери Жени Начева, председател на надзора на касата.

През миналата година са издадени 608 формуляра за планово лечение в чужбина, основно за онкологични, хематологичнии очни заболявани. От тях 256 са за деца, добави Начева.

С над 144 млн. лв. са се увеличили разходите за лекарства през 2018 г., а на тези за болници – със 186 млн., посочи още тя. Иначе общите приходи на касата били със 78 млн. лв. повече от планираните. 67 млн. лв. от тях дошли от здравни вноски и глоби, които били разпределени основно за плащания за лекарства за домашно лечение и за лечение на онкологични заболявания в болниците.

Над 1200 нови болни от рак годишно

24 часа  стр. 8


Между 1200 и 1600 души годишно се разболяват от рак. Това съобщи директорът на СБАЛОЗ в София д-р Борислав Димитров.

45 хил. пациенти са диспансеризирани в лечебното заведение. А 120-те лекари там правят по 35 хил. прегледа годишно.

В бившия онкодиспансер беше направен ремонт и беше купена апаратура за 1,1 млн. лв., каза зам.-кметът на София по здравеопазване Дончо Барбалов.

Доставено е и специализирано оборудване в болничната аптека, което позволява лекарствата за вливанията на пациентите да се дозират с абсолютна точност.

Заразата с хепатит при кръвопреливане става невъзможна

У нас вече има апаратура, конто открива вируси като ХИВ в донорска кръв преди всички други методи

24 часа  стр. 1, 26


Най-после у нас има апаратура, която може да открива вируси в донорската кръв, преди да се образуват антитела. България е последната държава в ЕС, която се оборудва с такава апаратура, ще бъде обявена и обществена поръчка за консумативи, с което тази техника ще заработи масово.

Една от мръсните тайни на българското здравеопазване бе заразяването с хепатит С при кръвопреливане. По същия механизъм, по който бяха заразени либийските деца, у нас хора можеше да се разболяват от хепатит С, защото им се налага преливане на кръв. В България е задължително изследването на донорите, но кръвните тестове, които работят с антитела, не откриват вирусите, преди да се образува имунен отговор към тях. А е напълно възможно даден донор да е носител на вируси, още да няма антитела и да зарази стотици хора.

За въвеждането на тази апаратура от години се борят близки на пострадали и пациентски организации.

HAT технологията е много чувствителен метод за откриване на молекули на ДНК и РНК на вируси като ХИВ и хепатит В и С в ранен стадий на инфекцията.

По данни на пациентската организация „Хепактив“ преди 1992 г. много хора са били заразени с хепатит С чрез кръв, кръвопреливания и трансплантация на органи. Вирусът е открит през 1989 г. и преди изобщо не е търсен, дарители не са били наясно, че са заразени.

В годините след това контролът се засилва и случаите на заразяване чрез преливане на кръв стават един на 2 млн. преливани единици кръв. Старите серологични скринингови методи „изпускат“ случаите в „прозоречния“ период. Те откриват антигени и антитела, които имунната система на човек създава в отговор на вирусна инфекция.

Технологията е по-добра при откриване на по-късни етапи на инфекциите.

С напредването на биотехнологичните открития и свързаните с тях методи се въвежда по-нов тип високочувствително тестване, наречено NAT (Nucleic acid Testing).

To открива генетичния материал на самия вирус, а не се ориентира по имунния отговор на организма към инфекция, за който е необходимо повече време.

Държавата отказва да поеме първите 3 дни болнични, бизнесът също. Решението – никой да не ги плаща?

Да се глобяват пациентите, ако не спазват предписания режим, предлагат пък лекари

Цветелина СТЕФАНОВА

24 часа  стр. 1, 2-3


Държавата категорично отказва да плаща първите 3 дни болнични, но иска реформа, за да се спрат злоупотребите.

Бизнесът също не иска да продължават да са за негова сметка и оказва натиск за промяна още с бюджет 2020

Идеята, сложена на масата за преговори, е да се въведе период на изчакване от 1 до 3 дни, в които никой да не плаща болничните. Това обаче да не важи при тежки заболявания – онкологични, тежки хронични, при операция и пр.

Този вариант за реформа предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал в България, която се превърна във флагман на бизнеса по този спор. (Виж долу.)

От АИКБ сочат практиката в ЕС – в близо половината страни членки първите 1 до 3 дни от болничните не се плащат от никого, за да се избегнат злоупотреби. (Карта как е в 28-те страни членки – на 3-а стр.)

През последните шест години болничните са скочили двойно, като според работодателите всеки 4-и е на здрав човек. С 30% нараствали пък около официални почивни дни.

Първото предложение от законодателя дойде от парламентарната група на „Воля“. Според проекта й първите три дни трябва да се плащат от НОИ, а не от работодателя, както е сега. То обаче бе отхвърлено от комисията по социална политика на НС, а вчера не срещна подкрепа и на тристранката. На заседанието на социалните партньори всяка страна остана на своята позиция – работодателите подкрепиха предложението, но искат кардинална реформа. Синдикатите скочиха, че това не може да е за сметка на работника.

Основната колизия е какво означава изчаквателен период. Според бизнеса – никой да не плаща. Напротив, след тези 1 до 3 дни шефът плаща пълното възнаграждение за период до 33 дни в различните държави, опонира Ася Тонева от КНСБ. Тази позиция се подкрепя и от КТ “ Подкрепа“ (виж интервюто вдясно).

Социалният министър Бисер Петков обясни, че това предложение ще натовари допълнително бюджета на ДОО с 200 млн. лв.

Същата позиция застъпиха и експертите от финансовото министерство. Тази мярка е крайна, тя не връща към съществуващото преди положение, тъй като в българското законодателство винаги е било регламентирано, че работодателите плащат определен период от отпуска за временна неработоспособност – три или един ден, обясни Бисер Петков защо е против. От думите му стана ясно, че не може да се ангажира дали ще има промяна през следващата година и ако да – в каква посока.

Българската стопанска камара пък иска пълна картина, каквато ще даде въвеждането на електронната здравна карта.

Компромисен вариант според АИКБ бил да не се плащат първите два, следващите два да се поемат от работодателите, а

НОИ да почне да плаща от 5-ия ден, което ще разтовари бюджета му

Имало и идеи бизнесът да плаща общо 15 дни годишно, а джипитата да изписват болнични за до 7 вместо 14 дни.

На масата са и други предложения – да се договорят различни проценти за обезщетение през първите 3 дни или шефът да дава разрешение за всеки един болничен.

Сред новите идеи е да се анулира болничният, ако пациентът не се лекува у дома или не спазва препоръките на лекаря. „Предлагаме включване на текстове, които определят неспазването на режима и неявяването на контролни прегледи като нарушение, за което пациентът носи отговорност и търпи санкции“, пишат в становището си от Националнато сдружение на общопрактикуващите лекари. Посочените от тях санкции са анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ, обявяване на отсъствието за самоотлъчка, налагане на глоба и пр.

Контролът може да е планов, на случаен прин: цип или по сигнал на заинтересованите страни, предлагат медиците.

През юли лично премиерът Бойко Борисов предупреди лекарите да внимават, „за да не се стига до арести“. Разпореди и проверка на МВР и прокуратурата за реда на издаването на болничните и спешни мерки, за да спре изтичането на държавни пари.

Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България:

Фалшивият болничен е изгодна кражба, период на изчакване ще я спре

Отменят 3300 на година, а едва 7 са наказаните лекари

24 часа  стр. 2-3


– Г-н Велев, изнесохте статистика, че болничните са се увеличили двойно през последните 6 г. Какво е вашето предложение за реформа?

– Бедствието е наистина огромно.. Добре е да се сравним с другите страни в ЕС, където работниците боледуват под 6 дни, в САЩ под 5, а в Турция – по-малко от 3. При нас стигат до 10. Не можем да приемем, че сме три пъти по-болни от Турция и два пъти повече от средното в ЕС. Причината за големия брой болнични е, че това е една безнаказана кражба. Дори при оспорване и отменяне на болнични няма наказание. Средно на година се отменят 3300 болнични в резултат на оспорване, а годишно се наказват средно около 7 доктори. Това при близо 1 млн. съмнителни листа. Виждате, че вероятността да издадеш болничен на здрав човек, да те хванат и накажат е по-малка от това да загинеш в автомобилна катастрофа.

Това е една изгодна кражба, защото почти няма разлика във възнаграждението, ако си бил болен. Всъщност заплатата на „болния“ се изработва от неговите колеги, които през това време съвестно си вършат работата, докато той е на плажа или бере череши в градината, или пък гроздето на лозето.

Причината е, че процентът на компенсация у нас е много висок и не се облага с данъци. За разлика от повечето страни в ЕС тук няма период на изчакване – време, в което болничните не се плащат. Очевидно е, че решението трябва да се търси в тази посока.

Това, което предлагаме, е първите 3 дни да не се заплащат, но дали ще са толкова, е въпрос на преценка. Но непременно трябва да има такъв период на, изчакване, защото иначе ще си остане привлекателна кражба.

Сега, за да не загубят лекарите пациентите си, издават щедро болнични листа, но на чужда сметка.

Разбира се, съществуват и други решения – ограничение на дните в годината, които се заплащат от предприятията. Трябва да има изключения за заболявания, които няма как да бъдат фалшифицирани – операция, туберкулоза, хоспитализация.

– Има предложение личните лекари да имат право да дават до 7 вместо 14 дни. Това ще помогне ли?

– Анализирахме това предложение, но то няма да работи, защото малка част от болничните се издават от джипитата, повечето се издават от ДКЦ-ата и болници. Освен това винаги може да се смени един лекар с друг.

– Не трябва ли обаче наистина първо да се затегнат мерките за издаване на болнични, вместо да настоявате за неплащане на част от дните? Има случаи, когато някой отсъства последователно 40 дни, защото първо е болен от грип, после заради изкълчен крак, следват още 10 за друго заболяване…

– Това е много трудно наказуемо нарушение. Лекарят може да констатира, че пациентът не бил добре по време на прегледа. При проверка след ден пациентът може да се е възстановил. Постоянно говорим затова, че болничните растат главоломно, постоянно говорим как ще се засили контролът и няма нищо като резултат

12 хил. болнични се оспорват годишно, 3300 се отменят, а 7 лекаря се наказват. Когато национален празник се падне в четвъртък, само за петък болничните нарастват с 30%. Крадците растат, а системата насърчава кражбите.

Почтеното решение е да се вземе един ден платен или неплатен отпуск, а не да се вземат три дни болнични от здрави хора. Ако този ден, който осигурява дълъг уикенд по празниците, е за изчакване, тогава няма да има такъв мощен стимул за тази кражба.

– Социалният министър Бисер Петков припомни старо предложение – работодателите да плащат общо 15 дни в годината. Как гледате на този вариант?

– Абсолютно неработещо е. Това значи, че всеки може да открадне 15 дни в годината. То би работило, ако тези дни не са 15, а 3 или 5.

– Синдикатите веднага скочиха и са категорично против, обвиняват ви в нехуманно отношение. Къде ще се търси компромисът?

– Трябва да се търси компромисен вариант в по-комплексно решение на основата на световните практики.

Вече е осветен този проблем и сме наясно, че е бедствие, което задържа икономическия растеж, спира инвестиции – не стига, че няма кой да работи, защото са малко хората по демографски причини, а и на всичкото отгоре отсъстват, когато решат, защото искат да си удължат отпуска или да си приберат реколтата.

Решение по конкретния въпрос може да се намери с привличане и на Министерството на здравеопазването, Асоциацията на личните лекари, социалното министерство и НОИ, ние бихме участвали. Но това трябва да се направи бързо, защото бюджетът вече е почти готов

И ако искаме да имаме решение за следващата година, то трябва да се обмисли и договори сега.

– Искате реформата да е факт още от 2020 г.?

– Абсолютно е необходимо това да се случи. Иначе какво – да се увеличат три пъти кражбате ли?

Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“: При съмнение да се праща човек, който да провери дали болният си е вкъщи, или на плаж

Предложението никой да не плаща 3 дни е нехуманно – тогава хората имат нужда от лекарства и изследвания

24 часа  стр. 3


– Г-жо Григорова, ще реши ли проблема с болничните предложението на бизнеса да се въведе период на изчакване до 3 дни, в който никой да не ги плаща?

– Това е антисоциално и нехуманно предложение. Не може точно в периода, когато хората имат нужда от повече подпомагане поради нарасналите разходи за лекарства, изследвания и прегледи, да ги оставим без всякакви средства. Те се позовават на европейска практика, но тя е далеч от това, което описват. В някои страни в ЕС има период на изчакване, но в голямата част от случаите през това време работодателят продължава да изплаща^аплатата на 100%. Периодът на изчакване не означава през това време човек да не получи някакви средства, а кога ще се включи осигурителният фонд в изплащането на болничните. Ние започваме разговора с едни фалшиви новини, които няма да ни позволят да проведем разумен и ползотворен диалог.

– А идеята НОИ да поеме и първите 3 дни?

– От една страна, това е по-приемливо за работника. Но плащане от НОИ означава или увеличаване на осигурителната вноска на всички ни, или допълване от държавния бюджет, защото парите и сега не достигат. Ако това стане през данъците, пак ние ще плащаме. Значи въпросът, който поставят работодателите, е: „Ще ни освободите ли, така че да поемете всички вие това, което ние плащаме сега?“

– Вие как си представяте реформата?

– Безспорно има сериозно нарастване на взетите болнични през последните години, вероятно част от тях са неистински. Със сигурност има случаи, когато работодателите карат работниците да си вземат болнични, и то месеци наред, за да получават заплатите си от НОИ. Има и такива, които вземат листове, за да могат да работят на нивата, но причината е, че при ниските заплати работникът се опитва да си допълни бюджета, за да оцелее. В този случай отново работодателят е проблемът. Не приемам прехвърлянето на вината върху работника или лекаря. Какво да се направи – да има засилен контрол, както е в Европа, където трудно ще си позволиш да излезеш от вкъщи, ако ти е предписано домашно лечение.

– Какъв може да е този контрол?

– В Австрия и Германия например осигурителният фонд е длъжен да направи проверка при искане от работодателя – да изпрати на място човек, който да види дали болният си е вкъщи, или на строежи, плаж и където и да било, вместо да се лекува. Другият механизъм е осигурителният фонд да има право да поиска второ мнение от лекар, с когото има договор.

Няма защо да откриваме топлата вода, но при тези варианти трябва да назначат още хора в администрацията -значи повече средства за заплати, което работодателите отхвърлят по презумпция. Няма как контролът да се затегне, без да се направят разходи за това. Но бизнесът се бои от увеличаване на данъците върху печалбите му, за да се осигурят тези средства, гледа само кое е в интерес на собствената му банкова сметка, не на обществото.

– А ако джипито дава само до 7 дни, а работодателят поема максимум 15 годишно?

– Това са недомислици. Какво от това, че личният лекар ще дава до 7 дни -нали вътре са пак тези 3, които плащат работодателите. Единственото, което ще се случи, е, че след 7-ия ден човек ще трябва да отиде и на комисия.

А ограничаването на броя дни, които се плащат от работодателите, е вид пазарене. Това не е градивен подход, не сме на Женския пазар. Трябва да има принцип, който да се спазва.

Или решаваме, че продължават да плащат от работодателя първите 3 дни с ощетяващите за работника 70% обезщетение (защото, ако се плащат от НОИ, трябва да са 80%), или пристъпваме към изграждане на сериозна мрежа за контрол, каквато има по света. Няма причина да си измисляме половинчати мерки. Неработещи реформи има от 30 г., време е да спрем брауновите движения.

 

Над 70 милиона германци ще могат да се лекуват у нас

24 часа  стр. 8


Над 70 млн. германци вече ще могат да идват за балнеолечение и физиотерапия в България на разноски на здравните си каси. Това стана ясно на пресконференция в четвъртък, организирана от Германо-българската индустриална и търговска камара.

Договорът за включването на България в списъка със страни, в които германските здравни каси възстановяват разходите за балнеолечение и физиотерапия на своите членове клиенти, е сключен на 19 септември.

В Германия има 109 задължителни здравни каси. Към тях се осигуряват малко над 73 млн. души. Засега България ще работи само с тях. През следващите месеци започват преговори и с около 90 частни здравни каси.

Общо 26 са българските хотели, които отговарят на европейските стандарти за балнеолечение, които важат за германските здравни каси. Засега лечението на германците у нас ще се поема само от 109-те здравни каси и ще става чрез система от договори между касите и отделните туроператори, които се занимават с балнеолечебен туризъм.

В момента се поема лечение на германците в 14 държави, сред които Полша, Италия, Швейцария и франция. България ще трябва да се конкурира с тях, за да привлече повече германци на лечебен туризъм. По линия на договора се очаква още през следващата година около 5000 германци да пристигнат у нас.

1:2: безкрайност е най-добрата формула за болнични

24 часа  стр. 16


Очевидно, че проблем с фалшивите болнични има. (Виж 2-а и 3-a стр.) Предвид изборния цикъл, в който сме влезли, едва ли някой ще има смелост за кардинални решения, но те са необходими. Без да сме някакви задълбочени актюери, ни се струва, че формула, при която първият ден от болничните не се плаща – той е неплатен отпуск, следващите два са за сметка на работодателя, а продължителните отпуски, когато се налага, да са за сметка на осигуряването, е проста схема, която би намалила фалшивите болнични. Само с репресия над лекарите няма да стане, защото доказването на фалшива диагноза е скъпо и сложно, а понякога напълно невъзможно.

Но фактът, че болничните преди национални празници нарастват с 30%, сочи, че нещо в системата не е наред. Когато краткосрочният болничен стане неплатен, много хора ще се замислят дали наистина им трябва да ходят на село с фалшива инфекция или хипертонична криза. Натоварването на работодателите ще ги накара и те да следят за работници, които злоупотребяват. Твърди се, че някои чорбаджии принуждавали работници да си вземат болнични, тоест да крадат осигуряването, а всъщност да ходят на работа. А иначе сериозно болните трябва да продължат да са защитени.

Най-добрата технология за бързо тестване на донорска кръв и у нас

24 часа  стр. 21


От няколко седмици у нас вече работи най-успешната технология, която позволява бързо и прецизно тестване на донорска кръв за едни от най-тежките вируси, предавани по кръвен път – хепатит Б и С, както и ХИВ.

Това е HAT технологията (Nucleic Acid Testing), за която се говори от години и с която работят всички държави от ЕС. България бе последната държава от съюза, която не разполагаше с нужната система. Основна цел на HAT тестването е повишаване качеството и безопасността на кръвта и кръвните съставки, както и скъсяване на времето за получаване на резултати от направените изследвания.

Пилотното въвеждане на системата у нас е по програма на Министерството на образованието и науката, утвърдена с решение на Министерския съвет, а финансирането от 5 млн. лв. е изцяло от МОН.

Доставката на 6 апарата, консумативи и обучението на хората, които работят с тях, е осигурено от „Булмар“ – един от водещите доставчици на медицински изделия в България, след проведена обществена поръчка.

Пионерите на роботизираната хирургия у нас оперират на живо пред 350 най-добри в специалността

С 3D технология конгресът „влиза“ от София при екипите в Плевен

24 часа  стр. 21


Отвъд границите – под това мото тече започналият в София XI европейски конгрес по роботизирана хирургия. Домакинството на форума е заслуга на авторитета на пионерите на роботизираната хирургия под ръковоството на проф. Георги Горчев. Участват 350 от най-добрите хирурзи в Европа и Америка. Те ще презентират в Аулата на Софийския университет новости от навлизането на иновативните технологии и ще споделят опит от практиката си.

С най-голям интерес се очакват операциите, които ще бъдат излъчването на живо в 3D формат от Плевен. Сложна робот-асистирана операция ще покаже проф. Горчев с екипа си. Втората е под ръководството на доц. Добромир Димитров чрез прилагане на т.нар. ХАЙФУ технология, при която чрез неинвазивното термично въздействие на фокусиран ултразвук без разрези, без кръвозагуба и с минимален риск от инфекции ще бъде „стопен“ миомен възел.

Аудиторията ще има постоянна връзка с екипите.

Председател на научния комитет на конгреса е проф. Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в Плевен, и член на Съвета на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия SERGS. Проф. Григор Горчев, почетен ректор на МУ-Плевен, е президент на конгреса в България. Те заслужиха домакинството на конгреса след сложна конкурсна процедура преди 4 г.

Нефрологични и кардиопрегледи без таксуване

24 часа  стр. 21


и без направление организира университетската болница „Свети Иван Рилски“, съобщиха от лечебното заведение.

Между сърцето и бъбреците съществува специална обвързаност. При здрави това помага да се поддържа хармонията в организма, но при заболяване на единия орган може да се повлияе неблагоприятно и другият. Кардиореналният синдром представлява състояние, при което сърцето и бъбреците влизат в порочен кръг на взаимно увреждане с рязко влошаване на прогнозата, обясниха лекарите от двете клиники.

От 30 септември до 4 октомври между 14 и 16 ч ще са консултациите в Клиниката по нефрология, ет. 4. Необходимо е предварително записване на телефон 02/952 38 33.

Безплатните кардиологични прегледи ще са от 7 до 11 октомври между 14 и 16 ч в кабинет N27, ет. 2. Записванията за тях ще стават на тел. 0887 412 629.

3 дни безплатни прегледи в 10 специалности

24 часа  стр. 21


В Княжеската градина в София днес започва 3-дневен форум „Мисия здраве“. Той е традиционен формат за безплатни прегледи и изследвания, информационни срещи за профилактиката на социлнозначими заболявания и консултации във връзка с храненето и добавките. Провежда се с подкрепата на Столичната община, болници, лаборатории и Националната пациентска организация.

Предвидена е спортна програма – бягане в парка; уроци по ролери; групови фитнес упражнения; танци, дене аероика, йога, игри за най-малките.

Днес и утре се организират безплатни консултации по сърдечносъдови проблеми, ЕКГ изследване, измерване на кръвно и кръвна захар, определяне на риска от развитие на диабет; изследване на дишането при активни и пасивни пушачи; измерване на нивото на кислород в артериалната кръв; платнографско изследване на ходилата, тест за хепатит С. Прегледите на щитовидната жлеза ще са само в неделния ден.

В събота от 10,30 до 15,30 ч ще се проведе кръводарителска акция.

Доц. Десислава Лефтерова-Костова: Радиацията е най-контролираната медицинска област днес, а в началото влагали радий в паста за зъби и шоколад

Смятали са я за лечебна панацея – произвеждали се дори одеяла с уран за болните от артрит

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 22-23


– Доц. Лефтерова, визионерите в областта на медицината фаворизират образните методи на изследване и интервенциите под рентгенов контрол, това не увеличава ли прекалено дозите радиация, на които се подлага пациентът днес?

– Оценките за риска от прилагането на йонизиращи лъчения в медицината трябва винаги да се разглеждат едновременно с оценката на ползата от прилагането на метода. Рентгеновата диагностика е мощен диагностичен метод, осигуряващ незаменима диагностична информация, при отсъствието на която най-често рискът за здравето и живота на пациента е голям. Чрез образната диагностика се избира най-подходящият метод на лечение, като в много случаи спестява допълнителни изследвания или хирургически намеси и подобрява изхода от лечението. Повечето пациенти не са запознати със специфичната терминология и величини, с които се оценява дозата на облъчване, и това е нормално. Затова най-често сравняваме облъчването от рентгеновото изследване например с това от природния радиационен фон.

– Например?

– Рентгенографията на бял дроб е еквивалентна на облъчване, което човек получава естествено за 3-10 дни от природния радиационен фон. Компютърната томография е свързана с относително по-голямо облъчване. Например

КТ на глава се равнява на едногодишно облъчване от природния Фон

Подобно сравнение понякога се интерпретира погрешно от пациентите, че ако им е направено КТ изследване на главата, то повече не трябва да им бъдат провеждани каквито и да е ренттенови изследвания за годината, защото вече са получили едногодишно облъчване.

Но това е сравнение, а не нормиране на брой „безопасни“ рентгенови изследвания за година. В зависимост от здравословното си състояние някои пациенти се нуждаят от повече изследвания, които са жизненоважни за тях. По-смислено е да се ограничат необоснованите и клинично безполезни изследвания. Тук отговорността е на лекуващия лекар и на рентгенолога. В световен план е показано чрез проучвания, че до 20-30% от изследванията биха могли да се избегнат или заменят с друг метод.

Когато едно изследване е обосновано и необходимо, следващата стъпка е то да се направи по най-щадящия за пациента начин.

– На фона на страха от радиация днес е трудно да си представим първоначалните очаквания тя да е терапевтична и подмладяваща процедура, каква е цената на тази заблуда?

– В началото на 50-те години на миналия век възторгът от откритието на йонизиращите лъчения е бил толкова голям, че е довел до най-разнообразни и немислими в днешни дни терапии. Лъчелечение се е прилагало не само при тумори, но и при разширени вени, епилепсия, акне и др. Радиоактивността масово се възприемала като положителен феномен. Широко разпространено е било влагането на различни радиоактивни елементи в потребителски стоки. Хората са купували козметика, храни и напитки съдържащи радий и торий. Радиоактивните сувенири също са били много търсени и продавани. Кремовете са рекламирани под мотото за разкрита революционна тайна за красотата

– радий, който възстановява, придава жизненост и енергичност, истинско съкровище за кожата и лицето. Очакванията били за чиста и здрава кожа, с изгладени бръчки и без дребни дефекти.

Радият, открит от Мария Кюри, отначало е използван дори при пасти за зъби и бонбони. Радиоактивни изотопи са се добавяли в бонбони, противозачатъчни и медицински свещички

Смятало се, че употребата на тези продукти води до подобряване на здравословното състояние. Радиоактивната вода също е била приемана за последен писък на модата. Считало се е, че тя може да лекува психични заболявания и да забавя стареенето, понеже имала способността да стимулира растежа на клетките. Приемала се за обичайно средство за лекуване на разстройство и малария. Рекламирали се продукти, водещи до облекчаване на състоянието при артрит и ревматизъм, като одеяла с уран. Създавали се балнеолечебни центрове с радиева баня.

Особено популярни били „атомни“ играчки като например минилаборатории – имало комплекти с малки количества плутоний и уран.

Цифри и стрелки на часовници били боядисвани с радиева боя, за да фосфоресцират на тъмно. Големи количества радиева боя са нанасяни върху циферблатите на авиационните уреди.

Все още не били добре изучени биологичните ефекти на йонизиращите лъчения върху човека. С времето в резултат на изучаването на действието им са въведени законови регулации и продажбата на подобни продукти е спряна.

– Трагедията не подминава и учените?

– До 1950 г. са докладвани над

300 смъртни случая от йонизиращи лъчения, основно лекари и учени

В края на XIX век в рамките на 3 г. няколко фундаментални открития разкриват нови хоризонти пред медицинската диагностика и терапия. През 1895 г. Вилхелм Рьонтген открива рентгеновите лъчи, през 1886 г. Хенри Бекерел описва радиоактивността на урана, а през 1898 г. Мария и Пиер Кюри откриват два нови химични елемента – радий и полоний, и изучават свойствата им.

Откриването на рентгеновите лъчи е повратна точка за диагностиката в медицината. Дава възможност да се „надникне“ в тялото, което до този момент е било невъзможно. По време на Първата световна война Мария Кюри и 17-годишната й дъщеря Ирен създават полеви медицински центрове до бойните полета, в които се провеждат рентгенови изследвания на ранените войници.

Мария неслучайно получава световно признание като велик учен. Тя първа осъзнава, че лъчите от радиоактивните елементи могат да се използват за лечението на тумори и активно проучва възможностите за използването им в медицината. Подобно на Рьонтген Мария и Пиер също решават да не патентоват медицинското приложение на радия и подаряват откритието си в полза на човечеството. Приносът на Мария Кюри е безспо-рен и високо оценен. Тя получава две Нобелови награди – по физика и химия, за своите открития, ставайки първата жена, носител на престижното научно отличие. Но плаща висока лична цена.

Мария Кюри умира от апластична анемия – заболяване, което засяга костния мозък, и най-вероятно е следствие от продължително излагането на радиация.

И други учени са пострадали от непознатите дотогава радиационни ефекти.

Бекерел държи стъкленица с радий в джоба си, което води до поражения по кожата му. Рьонтген умира от рак на дебелото черво няколко десетилетия след откритието си.

Болезненият опит на всички пионери, занимаващи се с йонизиращи лъчения, води до развитие на съвременните принципи за радиациона защита и безопасното и разумно използване на йонизиращите лъчения. Сега това е една от най-строго регулираните и контролирани области.

***

Отириването на рентгеновите лъчи носи на Мария Кюри две Нобелови награди, но и апластична анемия, назва доц. Десислава Костова-Лефтерова – медицински физик, специалист в областта на образната диагностика и радиационната защита при прилагане на йонизиращи лъчения в медицината. Работи в Националната кардиологична болница и Александровска болница.

Автор е на над 40 научни публикации, голяма част от тях посветени на работата и по оптимизация на рентгеновите изследвания на деца и проучвания в областта на радиационно индуцирани ефекти вследствие на медицинско облъчване. Преподавател е към МУ – Плевен, и МУ – София. Лектор в курсове за студенти и специализанти и на научни форуми. Участва в национални и международни проекти.

Специализирала е във франция, Италия и Англия. Член на управителния съвет на Българското дружество ло биомедицинска физика и инженерство. Има над 10 г. клиничен опит в оптимизацията на диагностични рентгенови изследвания и процедури.

Цяло лято социална кампания на изворна вода „Бачково“ и болниците от групата на „Булфарма“

Инициативата напомня, че редовното пиене на вода е от изключително значение за здравето

24 часа  стр. 23


Водата е живот. В България имаме изключително разнообразие на извори, всички с различно съдържание на соли, обща минерализация и рН. Водата, която приемаме, е от първостепенно значение за организма, затова тя трябва да бъде подбирана с внимание. Много хора все още продължават да пият вода, без да знаят какви елементи съдържа и как е третирана. В състава на предлаганите на пазара води има разлики и не всички са годни за продължителна употреба. Това не само не благоприятства правилното функциониране на организма, но и го затруднява допълнително. Добре е, когато избирате, да отделяте поне минута, за да прочетете етикета на бутилката и да се уверите, че купувате най-подходящия продукт за вас и вашите близки.

Идеалният избор е изворната вода. Често наричана „еликсир за тялото“, тя комбинира две предимства – алкално-киселинен баланс и пренасяне на енергия от планински извор. Експертите я препоръчват за всички възрасти. а причината е в ниските стойности на минерализация, натрий и флуор.

Всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Хилядолетия преди да започне бутилирането на изворната вода „Бачково“, на мястото на завода има естествен извор, който е добре познат на местните. Водата извира от каптиран естествен извор „Баджова вода“ в с. Бачково от екологично чист район до резерват „Червената стена“, отличен от ЮНЕСКО със сертификат. От изключително значение са съхранените в резервата растителни и животински видове, както и живописните скални феномени.

Изворна вода „Бачково“ не води до натрупвания, има постоянен състав, който не зависи от сезоните или внезапните промени в климата. Това се предопределя от произхода й – от дълбоки земни пластове, върху които наземните условия не могат да оказват влияние. Водещото предимство в състава й е нейният показател рН 7.23, позволяващ ежедневна употреба, без да натоварва човешкия организъм.

Вода „Бачково“ не подлежи на химична обработка при бутилиране. Сред положителните й характеристики са определеният и постоянен източник на добив, ниската минерализация и чистота на произход, които я превръщат в предпочитан продукт за’ ежедневна употреба.

Заводът за бутилиране на изворна вода „Бачково“ непрекъснато подобрява действащите си технологични процеси и внедрява нови, екосъобразни иновации с цел намаляване на неблагоприятните въздействия върху околната среда, запазвайки високото качество на произвежданата продукция. Бутилирана до извора, в супермодерен завод, оборудван с високотехнологична система, водата остава недокосната от човешка ръка през целия процес, гарантирайки естествен и неповторим вкус.

Избирайки, уверете се, че правите правилен избор. Вашето тяло е 75% вода и хидрата ци ята е най-добрият му приятел. Затова е важно всеки ден да даваме на организма си само качествени продукти, а той ще се отплати със здраве, красота и дълголетие.

Следвайки традицията да развиват активно социално-ангажирана дейност, насочена към популяризиране и информиране на обществото за начините и ползите от правилния прием на вода, за трета поредна година здравните заведения от групата на „Булфарма“ и изворна вода „Бачково“ провеждат съвместната инициатива „Водата е здраве“. В социалната кампания се включват УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ „Бургасмед“, Медицински център „Здраве“ – Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ – Велинград и МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ – Пещера.

През юли, август и септември всички болници получиха като дарение 31 хиляди бутилки изворна вода „Бачково“ от 1.5 литра за своите пациенти.

Инициативата има за цел да напомни, че редовната консумация на вода е от изключително важно значение за здравословното функциониране на човешкия организъм и за правилното протичане на жизнените процеси в него.

Д-р Константин Рашков от великотърновската болница: Здравословният начин на живот е превенция срещу грипа

Ненавременното приемане на имуностимуланти може да е вредно

Дима МАКСИМОВА

24 часа  стр. 25


Рязката промяна на времето и спадането на температурите водят до редица простудни заболявания, като в момента най-голям е броят на пациентите с ангини и пневмонии, казват от инфекциозното отделение на великотърновската болница.

„Едно дете, като дойде с температура, шансът да има ангина е 90%. Съветваме да им се гледат гърлата и при възникване на гнойни ангини да се лекуват с антибиотици, а не схомеопатични средства, защото те забавят лечението и понякога само усложняват терапията“, коментира шефът на инфекциозното отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ д-р Константин Рашков.

В навечерието на есенно-зимния сезон една от основните превенции срещу грип и вирусни заболявания е здравословният начин на живот.

„Това значи чист въздух, чиста вода, чиста храна и по-малко социални взаимоотношения в големи колективи. По отношение на имунната система много майки злоупотребяват с имунологични средства. Не трябва още от лятото да дават лекарства, с които повишават имунитета на децата си, което първо не е необходимо, второ – в някои случаи дори е вредно“, предупреждава той.

Все пак с наближаване на грипния сезон е добре да започнем с мероприятията за повишаване на имунитета, тъй като обикновено всяка година епидемия се предизвиква от различни вируси и няма как преди това да се предпишат точните медикаменти, които да повлияят, коментира още медикът.

„Всички рекламират да се поставят ваксини за грип, аз не съм на това мнение, защото, след като не знаем какви ще са щамовете, е безсмислено да правим ваксини. По-скоро трябва да се търсят лекарства, които покачват имунитета, непосредствено преди грипния сезон. Ако настъпят усложнения на грипа, хората трябва бързо да търсят лекарска помощ, а не да изчакват да изпаднат в тежко състояние“, съветва д-р Рашков.

През последните години се наблюдават два полюса пациенти по време на грипна епидемия, разказва още началникът на инфекциозното отделение. На единия попадат пациенти, които се страхуват да посетят лекарски кабинет заради опасността да се заразят от други болни, докато чакат. На другия полюс са такива, които търсят лекарска помощ без основание.

„Лекарска помощ трябва да се търси рано, но не веднага. Не при първите часове, едно дете, като вдигне температура, и да се тръгва веднага на лекар, а спокойно да се изчакат 24 часа да се види какво е състоянието му“, казва д-р Рашков, който посвещава повече от 30 г. на работата си в инфекциозното отделение на най-голямата болница в областта.

Преди 30 г. през отделението са преминавали по 2000 пациенти за една година, сега са около700. Дължи се, от една страна, на намаляващото население, а от друга – от 1996 г. насам не е имало голяма епидемия, каквито са дизентерия, салмонела, вирусен хепатит, анализира специалистът. Доста пациенти особено хора от селата и социално слаби обаче постъпват в тежко състояние поради недостатъчната медицинска помощ на „предния фронт“, сочат наблюденията му.

В навечерието на Деня на българския лекар колегията във Велико Търново номинира д-р Константин Рашков за лекар на годината.

„Изненадан съм, защото тази номинация се прави от хората, с които ти работиш. Фактът, че ме номинират, ми дава едно вътрешно удовлетворение“, казва лекарят. Той е категоричен, че един медик без болница зад гърба си не струва нищо.

„Ако нещо съм постигнал, това е благодарение на болницата, която винаги е била зад гърба ми със своите технически, икономически, материални, морални, психологически и най-важното -професионални знания и възможности“, споделя той за номинацията си.

Наградите, Лекар на годината 2019″ ще бъдат връчени в навечерието на 19 октомври на официална церемония в София.

Сонер Еркан, управител на болница „Чорлу Ватан“: Човекът и човешкият живот са в центъра на дейността ни

Стараем се да оборудваме болницата с всичко най-ново като техника и познания, да предлагаме първокласни услуги на достъпни цени близо до границата с България, за да спечелим доверието на българските пациенти

Ивета МИХАЙЛОВА

24 часа  стр. 25


– Г-н Еркан, как си обяснявате тенденцията много българи в последно време да търсят решение на здравословните си проблеми в турски болници?

– Отношенията на добри съседи между България и Турция имат дълга традиция. В последните години нашата страна стана предпочитан избор не само за българите, но и за гражданите на много други държави заради факта, че болниците ни разполагат с модерни технологии, талантливи лекари, отлично подготвени физиотерапевти и сестри. Хоспитализацията и медицинските услуги са на много високо ниво.

Познаването на тенденциите мотивира нас, ръководството на болница „Чорлу Ватан“, да правим непрекъснати усилия, за да предлагаме по-удобно и по-достъпно здравеопазване за чуждестранните ни пациенти.

– Какво е най-важното за пациентите, за да се доверят на определен лекар или на дадена болница?

– Доверието. Болницата „Чорлу Ватан“ е първата частна болница в турската част на Тракия. Нашата болница започва да предлага здравни услуги далеч преди повечето частни болници в Турция. Днес ние се грижим за трето, дори четвърто поколение в едно семейство, което разчита на нашите специалисти повече от 40 години. Всички тези хора ни вярват.

– За кои медицински проблеми болница „Чорлу Ватан“ е най-верният избор?

– Болницата има 120 легла, разположени на покрита площ от 12 000 кв.м „Чорлу Ватан“ е многопрофилна болница.

Гордеем се с нивото на хирургията по лапароскопския метод. Болницата ни е позната и със специалистите си в онкологичната хирургия. Това е здравна институция, която използва модерни медицински техники и се стреми да развива специалистите си във всички области: пластичната и реконструктивната хирургия, ортопедията и травматологията, неврохирургията, очните болести, лапароскопската онкологична хирургия и рехабилитацията след операция. Но, ако трябва да бъда по-конкретен, бих казал, че нашата болница е специализирана в хирургията.

– Защо българските пациенти да изберат болница „Чорлу Ватан“?

– Ние обслужваме населението в турската част на Тракия от 40 години. Тракия е важен регион за Балканите, както знаете. Убедени сме, че гражданите на Бургас, Варна, Пловдив, Хасково, Шумен заслужават да имат достъп до висококачествени здравни услуги както гражданите на Чорлу или Одрин, например.

Знам, разбира се, че и в България има отлични здравни заведения. В Турция също има много качествени болници. Стараем се да се конкурираме със здравните заведения в България така, както го правим и с конкурентите си в Турция. Разчитаме на висококачествените здравни услуги и на квалифицираните кадри, на които пациентите ни се доверяват.

– Изборът да се лекуваш в болница зад граница е свързан с редица неудобства – езикът е различен, разстоянията са проблем, настаняването на близките е допълнителен разход. Как решавате тези проблеми?

– Ние говорим български. Ние обещаваме на българските си пациенти, че при нас няма да се чувствау в чужбина. Транспортът може да бъде сериозен проблем, разбира се. Но болница „Чорлу Ватан“ е на 160 км от ГКПП „Капитан Андреево“, на 160 км от ГКПП „Малко Търново“, на 115 км от международното летище в Истанбул. Българските ни пациенти идват или с кола, или със самолет. Ние предлагаме безплатен транспорт от границата или от летището за пациенти, които идват за операция или с други здравни проблеми. Няма особена разлика дали пациентът ще дойде до Чорлу от Одрин или от Бургас.

Болница „Чорлу Ватан“ предлага разумни цени на пациентите, които искат да получат медицинско обслужване в Турция. Според пациентите ни едно от най-важните ни конкурентни предимства пред останалите болници в Турция са достъпните цени.

При пациенти, които се нуждаят от придружител, предлагаме настаняване в болницата. Ако настаняване се налага за повече придружители или след изписването от болницата, ние помагаме, тъй като имаме договори за отстъпки с много хотели наоколо, в различни ценови класове.

Съветвам ви да прочетете мненията на нашите български пациенти на сайта ни bg.cor1uvatan.com. Те говорят много повече от всичко, което мога да кажа аз.

***

Сонер Еркан е управител на болница „Чорлу Ватан“ в град Чорлу, Турция. Роден е в годината, когато е създадена болницата. Той има бакалавьрска степен по бизнес администрация. През 2001 г. неговата професионална кариера започва в частна болница в Истанбул.

Преди да стане управител на болница „Чорлу Ватан“, е работил като мениджър в други болници. Женен е и има дъщеря на 4 години.

HAT тестовете на донорска кръв откриват хепатит и ХИВ 3 до 5 дни след заразата

Вече са достъпни в кръвните центрове в цялата страна. Досегашните методи улавяха вирусите само ако дарителят е носител от поне 3 седмици

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 26


Въвеждането на дългоочакваната у нас HAT технология, която бързо и гарантирано диагностицира донорската кръв за инфекции, предавани от човек на човек, вече е факт. Тя бе официално представена в четвъртък от директора на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов в присъствието на здравния министър Кирил Ананиев, шефката на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова и зам.-министъра на образованието и науката Деница Сачева.

HAT тестът е най-добрата технология в света, която успява да улови в най-ранен етап наличието на вируси като хепатити В и С, както и ХИВ. За въвеждането й в България от години настоява сестрата на премиера Бойко Борисов – д-р Красимира Иванова. Баща им Методи си отива именно след преливане на кръв, при което се разболява от хепатит С, разказа тя пред „24 часа“ преди време.

Със съществуващата до момента технология за диагностика на кръв от дарители вирусите можеше да се уловят, ако даряващият е носител на дадено заболяване от минимум 3 седмици, а понякога и 7. Сега това може да се установи от третия до петия ден на попадане в организма.

Това означава, че се съкращава т. нар. прозоречен период (времето от заразяването на донора до момента на установяване на тази инфекция в донорската кръв – б.а.)

С необходимата апаратура, реактиви и софтуер разполагат всички кръвни центрове в страната. Два има в националния център в София и по един в регионалните в Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен.

„Предвидени са консумативи за 5-те кръвни центъра в страната, които са разпределени поравно. Кръвта, която се взима в отделенията по трансфузионна хематология към многопрофилните болници в областните градове, ще се изпраща към съответния център, в чийто териториален обхват те попадат, и също ще се изследват по този начин“, обясни шефът на националния кръвен център д-р Николов.

Въвеждането на HAT технологията стана възможно благодарение на националната научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система в Република България“ на Министерството на образованието и науката, която стартира през 2018 г. Тя бе утвърдена с решение на Министерския съвет, а финансирането от 5 млн. лв. за пилотното въвеждане на тестовете е осигурено от бюджета на МОН.

Един от най-големите приноси на работата с HAT технологията е, че така се намалява до минимум броят на пациентите, заразени след преливане на кръв и кръвни съставки. Реализирането на проекта има и икономически измерения -намаляват разходите за скъпоструващото лечение на хора, заразени от инфекции,

За кръвта, която се взима в отделенията по трансфузионна хематология в болниците на областните градове, има разпределение към националния и регионалните центрове. Така реално в България ще се прави изследване на всяка единица кръв и на практика изследването става и регулярно.

По програмата на МОН е подсигурено извършването на почти 11 000 изследвания

До момента вече са направени 300 в София.

Министерството на здравеопазването гарантира, че финансови проблем в поддържането на системата няма да има. Водени са разговори с финансовото министерство. Освен това осигуряването на средства е и сред приоритетните пера, за които настоява министър Ананиев в подготовката на проектобюджета за следващата година. Предвижда се и да бъде обявена обществена поръчка за изпълнител, който да осигури консумативи и поддръжка след изтичане на програмата на МОН. Тя е до края на 2020 г.

Наред с това здравното министерство подготвя и нормативна промяна, която предвижда центровете по трансфузионна хематология да съобщават незабавно за наличието на положителни резултати за трансмисивни инфекции лично на донорите. на личните лекари и на съответната регионална здравна инспекция. Това е част от системата за ранно оповестяване на инфекцията, за провеждане на ранни изследвания и консултации със съответни специалисти, обясни министър Ананиев.

„За мен е от изключително значение, че въвеждаме HAT технологията за диагностика на донорската кръв и вдигаме качеството на трансфузионната система на България на световно ниво. По този начин ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните компоненти и ще създадем възможност за предотвратяване случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции поради ранното им откриване“, допълни той.

„Щастлива съм, че обединените ни усилия се увенчаха с успех, защото виждаме на практика как в България науката помага кръвта и кръвните продукти, които се ползват, да бъдат с гарантирано качество. От гледна точка на законодател аз ще съм щастлива, че в следващия отчет за ситуацията на националната сигурност ще отчетем решителна стъпка напред, защото системата на трансфузионната хематология като елемент на здравната система е една от най-важните предпоставки за гаранция на здравната национална сигурност“, каза пък д-р Даниела Дариткова. „Това е придобивка, която имаме благодарение на научния проект на МОН, но с нашите усилия на законодатели ще гарантираме устойчивост в следващите бюджетни процедури, защото е наистина важно този проект да работи в интерес на хората“, пое ангажимент тя.

„До момента по проекта са инвестирани 3 млн. лв. Предстои да бъдат инвестирани още 2 млн. лв. В програмата има и научноизследователски компонент, свързан с изследвания, които ще бъдат правени от български учени от медицинските университети и факултети в страната. Заложено е и обучение на хората, които да работят с апаратурата“, допълни зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

 

Модерен скенер е новата придобивка в Поморие

Димчо РАЙКОВ

24 часа  стр. 27


Модерна томографска система е най-новата придобивка на УМБАЛ-Поморие, която ще замени стария рециклиран скенер в рентгеновото отделение. Апаратурата е на стойност 455 433 лв. и бе закупена със средства от общината.

Компютърно-томографската апаратура дава възможност за високоспециализирано рентгеново изследване чрез получаване на детайлни образи. Методът е минимално инвазивен и ще спомогне за откриването и предприемането на мерки срещу редица заболявания на мозъка, крайниците, белите дробове, корема, малкия таз, сърцето и др.

„Новата апаратура има изключително много достойнства. Тя може да се самонастройва, като фокусира и представя образа не в една равнина, както беше досега, а в различни пластове. Това дава по-обстойна информация и намалява дозата на облъчване“, коментираха специалисти.

Колективни оставки в две болници

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е поканил на среща директорите на двете болници, където медицински сестри подадоха колективни оставки. Това стана ясно от негово изявление по време на откриване на нова NAT технология за изследване на кръвта в Националния кръвен център.

Оставки подадоха медсестри от болниците „Токуда“ и Многопрофилната „Д-р Киро Попов“ в Карлово.

„Все още няма информация колко са подали оставка и каква точно е ситуацията в двете болници“, каза Ананиев. Той допълни, че в МЗ все още не са дадени отчетите за изпълнението на бюджета за септември, за да се знае какви пари са заделени за заплати на медсестрите.

„Колективна оставка при нас няма, тъй като нямаме колективен трудов договор. Има подадени индивидуални молби за напускане на медицински сестри и санитари от Централната реанимация“. Това казаха от „Екип комуникации“ в болница „Токуда“, като не дадоха бройката на подадените молби. Те са подадени с едномесечно предизвестие. „Броят им се променя. Водят се разговори с хората, някои ги оттеглят“, допълниха от лечебното заведение и уточниха, че става въпрос за дългогодишни служители.

Целият състав на педиатричното отделение в карловската болница е подало молби за напускане, стана ясно вчера. Това са 6 медсестри и 4-ма лекари, каза главната му сестра Даниела Екимова. Тя е категорична, че след месец, ако не бъдат изпълнени исканията за увеличаване на заплатите, няма да има кой да работи там. По думите й управителят д-р Христо Пелев още не е подписал колективния трудов договор за тази година, според който стартовата заплата на медсестрите трябва да е 950 лева. Към момента те получават 730 лв.

„Не ни се плащат надработените часове. Беше ни казано да ги няма повече, защото няма пари да ни ги плащат“, каза още Екимова. Тя поясни, че ако те отпаднат, за 20 деца в отделението трябва да се грижи една медсестра.

Немски пациенти ще се възстановяват в България почти безплатно

Венцислав ГЕНКОВ

Монитор  стр. 6


Немските пациенти ще се възстановяват в България за сметка на здравните каси на Германия от следващата пролет. В периода март -септември 2020 г. се очакват над 10 000 да се възползват от новата възможност, обяви президентът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) Сийка Кацарова.

Страната ни вече е част от списъка на Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси с държавите, в които признава предоставянето на медицински амбулаторни услуги. В Германия в момента има 109 задължителни здравни каси плюс фондове „Социални грижи“, в които са осигурени 73 млн. души. Повече от 20 милиона годишно използват извънболнична профилактика в Германия и чужбина. При предписание на лекуващия лекар здравната каса покрива разходите за процедурите и около 90 на сто от средствата за лечение. За останалите разходи, като настаняване, пътни или туристически такси, се отпуска обикновено еднократна субсидия.

Български балнео- и спа хотели ще може да настаняват немски пациенти за профилактика от 2 до 3 месеца. Здравноосигурените може да се възстановяват веднъж на три години или по-често при необходимост, коментира Кармен Щрук, заместник-управител на Германо-българската търговска камара.

Сред предизвикателствата пред бранша са намаляващият брой на доктори и незнанието на чужди езици. Освен това тепърва немските туристи ще трябва да научат за България и възможностите за рехабилитация. Сред предимствата на страната ни пред конкуренцията (Словения, Полша и Чехия) е по-добрата база, подходящите климатични условия и 600 термални извора, смятат от Съюза по балнеология и СПА туризъм.

Д-р Гергана Николова: Само 17% от всички болнични са издадени от джипита

Много хора бъркат временната нетрудоспособност с отпуската

Мария ГЕНОВА

Монитор  стр. 1,  6


„Личните лекари са издали само 17% от всички болнични, останалите са от различни медицински заведения. Проблемът е там, че болничните за 30,60 или 90 дни плащаме всички ние като данъкоплатци. Това е сериозният проблем“, заяви пред „Монитор“ доктор Гергана Николова, член да сдружението на общопрактикуващите лекари. Повод за реакцията й бе дебатът около големия брой болнични, които се издават у нас.

Отговорностите за спазване на законовите рамки трябва да са равно разпределени и работодателят да установява контрол чрез проверка по телефона на своя служител, а лекарите от своя страна да следят и поемат медицинската част относно предписанията и назначенията по лечението, казва джипито.

Д-р Николова смята, че трябва да имат право да анулират болничния лист в случай че пациент не си направи назначените изследвания или не си закупи необходимите медикаменти.

„На болничния слагаме и дата кога човекът да се яви на контролен преглед. Ако не го направи, искаме да имаме право да го анулираме , уточнява още тя. Това обаче не е прието. Ако стане факт, много ще намалеят злоупотребите с болнични“, смята още лекарката.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари предлагат да се включат текстове в закона, които да третират неспазването на болничния режим, неявяването на контролен преглед, забавянето или неправенето на назначени изследвания като нарушение и да могат да се търпят санкции за това.

„Наскоро имах подобен случай с пациент, на когото назначих кръвни изследвания, които да направи в рамките на работния ден. Той обаче се явява след 3 дни без тях, аз тогава защо съм му дала 3 дни болничен?’, пита риторично тя.

Много хора бъркат временната нетрудоспособност с отпуската, а тези неща не се покриват.

Болничният не е почивка, а лечение категорична е д-р Николова.

Според нея е необходимо да се въведе единна информационна система, която да може да запазва информация за това кога и къде си регистрирал личната си карта. Това би позволило да се установяват по-лесно тези, които вземат болничен и отиват на море или планина.

Лекарката разказа и за порочна практика, предлагана от работодатели: „Често имам случаи на работници, които идват и ми казват – шефовете казаха, че имам право на 40 дни болничен, а не съм ползвал – идвам да ми дадете?!“ Друг проблем според д-р Николова е невъзможността на консултиращите лекари да издават болничен, а да определят и искат това от личните лекари:

„Имала съм пациенти отишли на преглед и идват с едно листче, докторът каза да ми дадете 14 дни, ама аз виждам, че не си за 14 дни, и стават страхотни проблеми, трябва да се промени тази наредба. Щом консултиращият лекар е казал 14 дни болничен, да има право да му ги даде, за да си носи отговорността си“, смята д-р Николова. Според нея пациентите трябва да имат права, но трябва да разбират и преценяват правилно кога и за какво се ползват болничните листове.

Социалният министърът вчера заяви, че не може да се ангажира дали ще има промяна в режима на изплащане на болничните и каква ще бъде промяната, ако има такава. Той каза това в отговор на журналистическо питане дали в рамките на бюджетната процедура ще има промяна в режима. Националният съвет за тристранно сътрудничество не одобри законопроекта на „Воля“, който предлага обезщетението за първите три дни от болничния лист да се изплаща за сметка на Националния осигурителен институт, съобщи БТА.

Сега първите три дни от болничния лист се плащат от работодателя, като обезщетението е 70% от заплатата. След това обезщетението се поема от фондовете на НОИ и покрива 80% от заплатата.

ШЕФЪТ НА НЗОК: Разходите за лечение на българите в чужбина ще нарастват

Монитор  стр. 6


Средствата, които НЗОК плаща за лечение на българи в чужбина, ще нарастват, тъй като все повече граждани искат да се лекуват там и да имат достъп до иновативни терапии, липсващи в страната ни. Това каза управителят на НЗОК Дечо Дечев пред членовете на парламентарната комисия по здравеопазване. Той посочи, че към 30 юни НЗОК дължи на чуждестранни здравноосигурителни фондове 271 млн. лв., и окачестви нарастването на разходите като тревожна тенденция. Просрочените задължения са 135 млн. лева, предаде БТА.

Цените, на които се лекуват българи в ЕС, не са същите, по които се лекуват другите граждани, каза още Дечев. По думите му цените за българи са в пъти по-високи. По тази причина български пациент в чужда болница се превръща в „златна кокошка“ и някои посредници имат интерес тази практика да продължава да съществува, каза още той. Този въпрос трябва да бъде обсъден на друго ниво и лично за мен не е ясно защо в рамките на един съюз трябва да има различни цени за едно и също заболяване и дейност, допълни Дечев.

„За трансплантациите, които по заповед на г-н Ананиев ще плащаме извън ЕС, не знам какво ще се случи“, каза Дечо Дечев.

Голямото надцакване

Монитор  стр. 10


Лекари и работодатели не от вчера се опитват да се надцакат за сметка на болния. Едните твърдят, че няма фалшифицирани болнични, другите настояват първите три дни да не се заплащат или въобще да се плащат, но с продължителен изчаквателен период (виж стр. 6). За радост на истинските болни първите три дни боледуване все още се заплащат, а това е времето, когато човек най-много харчи за лечението си – лекарства, консумативи, да не се случва доплащане за операция.

От Сдружението на общопрактикуващите лекари твърдят, че само 17% от всички болнични се издават от джипитата. Проблемът бил в тези за по 30,60 или 90 дни, които били издавани от болниците. Тези доктори явно не са наясно, че дори след лалароскопска операция е необходим близо едномесечен възстановителен период.

Какво остава за конвенционалните хирургични интервенции. Освен това българите сме нация застаряваща, а старостта не носи здраве и бодрост, а болести. Изказват се и още по-екзотични идеи, като тази да се анулира болният, ако човек не си купи лекарствата и не си направи изследвания. Джипитата наясно ли са, че точно те не дават талони за изследвания, наясно ли са, че мнозина нямат пари за медикаменти и купуват на блистер или пият остатъци от предишно боледуване. Време им е да слязат на земята, защото мнозина от тях нито уведомяват хората за профилактични прегледи, нито си дават труда да ги извикат на контролен преглед!

Омбудсманът защити 3-те дни болнични

Телеграф  стр. 5


Първите три дни от болничните не трябва да бъдат за сметка на работещите.

Това става ясно от официална позиция на омбудсмана Диана Ковачева. Тя идва, след като преди дни бизнесът поиска първите три дни от отпуска поради неработоспособност да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ.

Според Ковачева ключов въпрос при решаването на проблема със злоупотрбата с болнични е упражняването на по-ефективен контрол както при издаването им, така и по отношение спазване на режима, определен от здравните органи за работник в състояние на временна неработоспособност, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Предложението първите три дни да бъдат за сметка на работещите граждани ги поставя в положение да плащат осигуровки, а да не получават обезщетение при загубена работоспособност, което общественият защитник оценява като неприемлива възможност. Според омбудсмана искането на бизнеса практически няма да реши проблема със злоупотребите, защото така ще се утежни допълнително положението на болния, когато има нужда от големи разходи за лечение.

Строг контрол трябва да има в случаите, при които болничните листове са издадени при формално спазване на предвидения в закона ред, но без реално работниците или служителите да са с влошено здравословно състояние и да се нуждаят действително от ползване на отпуск за временна неработоспособност.

Тестват дарената кръв с нова технология

Телеграф  стр. 9


Дарената кръв ще бъде изследвана с нова технология.

Това ще позволи по-бързо и точно установяване на евентуални инфекции. За целта са купени шест апарата. „За мен е от изключително значение, че въвеждаме HAT технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции и вдигаме качеството на трансфузионната система на България на световно ниво. По този начин ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните компоненти и ще създадем възможност за предотвратяване на случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции поради ранното им откриване“, заяви здравният министър Кирил Ананиев вчера по време на представяне на технологията. Финансирането за пилотно въвеждане на HAT технологията е осигурено от Министерството на образованието и науката и е в размер на 5 000 000 лв.

Ремонтираха онкоболница с над 1 млн. лв.

Труд  стр. 5


Ремонт за над 1,1 млн. лв. е направен миналата година със собствени средства в общинската Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания в София, съобщи столичният зам.кмет Дончо Барбалов. Сменена е дограмата, поставени са антибактериални настилки и др. Ново оборудване в болничната аптека позволява лекарствата да се дозират с абсолютна точност. С нов мобилен ултразвук лекари от болницата ще преглеждат за рак на млечната жлеза тази неделя в Южния парк. Купена е високотехнологична апаратура за лъчелечение, компютърен томограф, дигитален апарат за рентгеномамография и др., на обща стойност над 5,6 млн. лв., отпуснати по ОП „Регионално развитие“.

Държавата отказа да плаща болничните

Труд  стр. 2


Тристранният съвет за сътрудничество между правителство, работодатели и синдикати отхвърли идеята на депутати за прехвърляне на първите три дни болнични от работодатели към държавата. Срещу проекта се обявиха от правителството и синдикатите. Работодателите подкрепиха текстовете със забележка.

Според изчисленията на Министерството на финансите новата мярка ще отвори дупка в бюджета от 200 млн. лева, която не отговаря за бюджетните прогнози за следващите три години. Срещу мярката се обяви и Министерството на труда и социалната политика.

Работодателите настояват болничните да се плащат изцяло от държавата, защото не разполагат с инструмент за контрол, което води до злоупотреби, сигнализира бизнесът.

През миналата година изплатените болнични възлизат на близо 800 млн. лева. Отменените болнични са 10 000.

Лекуват 300 малчугани с проблемен растеж

Труд  стр. 5


300 деца в страната се лекуват заради здравословен проблем, свързан със синдроми на растежа. Но трябва да са двойно повече, съобщи началникът на Първа детска клиника в УМБАЛ „Св.Марина“ във Варна проф. д-р Виолета Йотова. Тя отчете последните изследвания на деца с проблемен растеж. 237 деца средно на възраст 6.7 г. са прегледани в Клиниката на колела в страната. 67 са получили лечение, 27 са лекивани с хормона на растежа.

Кампанията на „Бачково“ и „Булфарма“ продължи цяло лято

Труд  стр. 20


Следвайки традицията да развиват активно социално-ангажирана дейност, насочена към популяризиране и информиране на обществото за начините и ползите от правилния прием на вода, за трета поредна година здравните заведения от групата на „Булфарма“ и изворна вода „Бачково“ проведоха съвместната инициатива „Водата е здраве“. В социалната кампания се включват УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ „Бургасмед“, Медицински център „Здраве“ – гр. Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ – гр. Велинград и МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ – гр. Пещера. През месеците юли, август и септември всички болници получиха като дарение общо 31 хиляди бутилки изворна вода „Бачково“ от 1.5 литра за своите пациенти. Инициативата има за цел да напомни, че редовната консумация на вода е от изключително важно значение за здравословното функциониране на човешкия организъм и за правилното протичане на жизнените процеси в него.

Експертите препоръчват да се пие изворна вода, тя е подходяща за всички възрасти заради ниските стойности на минерализация, натрий и флуор. Всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Хилядолетия преди да започне бутилирането на изворната вода „Бачково“, на мястото на завода има естествен извор, който е добре познат на местните. Водата извира от каптиран естествен извор „Баджова вода“ в Бачково от екологично чист район до резерват „Червената стена“, отличен от ЮНЕСКО със сертификат. Изворна вода „Бачково“ не води до натрупвания, има постоянен състав, който не зависи от сезоните или внезапните промени в климата. Водещото предимство в състава й е нейният показател рН 7.23, позволяващ ежедневна употреба, без да натоварва човешкия организъм. Вода „Бачково“ не подлежи на химична обработка. Бутилирана до извора, в супермодерен завод, оборудван с високотехнологична система, водата остава недокосната от човешка ръка през целия процес, гарантирайки естествен и неповторим вкус.

Протестите на медицинските сестри се разрастват

Ана АТАНАСОВА

Сега  стр. 5


Протестът на медицинските сестри се разраства. След като медицински сестри от две болници – „Токуда“ в София и общинската в Карлово, подадоха колективни оставки в сряда, дори официалната съсловна организация на специалистите по здравни грижи заплаши с ефективни протести. Здравният министър Кирил Ананиев пък реагира дежурно – че догодина се очакват повече пари в бюджета за здравния сектор.

21 сестри от централната реанимация в „Токуда“ подадоха оставка заради пренатоварване и неудовлетворителни условия на труд. В същото отделение работеше и един от организаторите на националния протест на специалистите по здравни грижи Мая Илиева, която беше уволнена преди месец и половина. В Карлово пък основният проблем са ниските заплати в детското отделение, като заедно със сестрите обявиха, че напускат и тримата лекари в отделението. Едва след това директорът на болницата в Карлово реагира моментално и обяви, че заплатите на специалистите по здравни грижи ще бъдат увеличени със 100 лв. Не е ясно обаче дали сестрите ще оттеглят оставките си. Лекарите са обещали да изчакат до декември.

Протестите на сестрите в цяла България почти не са спирали от пролетта, а от 11 септември те са безсрочни. Специалистите по здравни грижи настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати, по-добри условия за труд и отмяна на статута на болниците като търговски дружества. Още през пролетта кабинетът отпусна пари на два пъти – общо 86 млн. лв., за които беше обявено, че ще са и за ръст на заплатите на сестрите, но това не се случи.

Въпреки това здравният министър Кирил Ананиев, който беше нахокан от премиера Бойко Борисов при последния протест заради липсващия ръст на заплатите, реагира по обичайния начин. Той окачестви като притеснителна информацията за подадените колективни оставки в Карлово и „Токуда“ и обяви, че смята в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения. „До края на месеца ще получим информация за увеличението на възнагражденията в болниците, тъй като увеличението е от 1 юли, отчетите се правят август и информацията идва през септември“, каза още министърът. Той обеща и повече пари за здравеопазване догодина, макар и неясно още колко.

***

ПРОГРЕС

Въпреки че досега официалната съсловна организация на сестрите – Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, не участваше в протестите, оттам вече също заплашват с ефективни протести. „Унищожава се цяло едно съсловие, без което здравеопазването не може да функционира. Затова предупреждаваме, че ако в разумен срок не се очертаят конкретни стъпки за спасяване на професионалистите по здравни грижи, изразени в цифри, с конкретни срокове и отговорници, ще организираме ефективни протести или други действия, позволени от закона, като последна мярка за професионалното ни оцеляване, от което зависи здравето на цялата нация“, обявиха в четвъртък от БАПЗГ.

Тристранката отхвърли искането НОИ да поеме целия болничен

Искра ЦЕНКОВА

Сега  стр. 2


Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли категорично идеята на депутатите от „Воля“ НОИ да плаща болничните от първия ден, както беше преди кризата. От национално представителните организации на работодателите подкрепиха, макар и със забележки, предложението на „Воля“ за промяна в режима на изплащане на болничните. Синдикатите и социалният министър Бисер Петков обаче го отхвърлиха категорично, като Петков отново не се ангажира с позиция какво ще се прави по въпроса. Ясно е, че кабинетът не приема НОИ да се натовари с 200-те млн. лв., които сега плаща бизнесът за първите три дни от болничния. Това щяло да увеличи дефицита на държавното обществено осигуряване, въпреки че срещу тези обезщетения стоят платени осигуровки. Сега НОИ поема плащането от четвъртия ден нататък в размер 80 на сто от заплатата на осигурения работник или служител.

Министър Петков подчерта, че има и редица други предложения в тази насока, които трябва внимателно да се огледат и преценят. Включително и това на общопрактикуващите лекари за анулиране на болничния лист, в случай че болният не се лекува и не изпълнява предписания му режим. Според Петков едно от възможните решения е съкращаване на периода, в който личните лекари могат да издават болнични в рамките на една година от 40 дни сега до седем или до 15 дни. Според АИКБ ограничаването на злоупотребите може да стане, като се въведе период на изчакване през първите три дни, в които обезщетението за временна неработоспособност се поема от предприятието в размер на 70 на сто.

Болен тарикат носи

Когато държавата не може или не иска да улови и накаже нарушителите, удря онези, които спазват правилата. Защото е най-лесно

Гроздан КАРАДЖОВ

Сега  стр. 9, 10


Традиция у нас е отговорността и последиците за хаоса, корупцията и некадърността в дадена област да се прехвърлят върху всички данъкоплатци. И това да се прави в момент, когато те са най-уязвими и имат най-голяма нужда от подкрепа. При това подкрепа не като подаяние от държавата, а като заслужено облекчение от собствените пари, които гражданите години наред съвестно са спестявали за черни дни. Обикновено мотивите за подобни промени са благородни, но мерките са направо цинични.

Последният пример е удивителната обществена дискусия за болничните листове, на която сме свидетели. Няма спор, че и в тази сфера има измами и те трябва да бъдат преустановени – за да не се източва НОИ и да не сме ощетени всички ние, коректните осигуряващи се. Как обаче се предлага това да стане? Традиция у нас е:

„Като се накажат всички онези, които НЕ лъжат“.

Защото само от парите на изрядните платци могат да се платят гафовете на управляващите. И защото, колкото и да са много измамниците, съвестните са повече и точно те ще платят цената.

Големият проблем е кой да плаща първите три дни от болничните. Предложенията варират от те изобщо да не се плащат до „компромиса“ първите два дни да се поемат от работещия, следващите два – от работодателя, а оттам нататък – от НОИ. Т.е. при всички варианти болният е прецакан, и то точно когато е най-зле – в първите дни на болестта. Защото само той няма никакви лостове за влияние върху вземането на решения. От него се очаква само да плаща сметката. Даже два пъти – веднъж като се осигурява чинно във фондовете „Общо заболяване и майчинство“ и „Трудова злополука и професионална болест“, докато работи, и втори път – като се лиши от обезщетение в първите дни, когато се разболее. За сизифовското ходене по мъките по линия на здравните осигуровки изобщо няма да отваряме дума.

Останалите участници в дебата си гонят своите интереси и имат шанс да ги защитят. Работодателите логично искат да се отърват от задължението да плащат първите три дни болнични, което се съгласиха да поемат като жест в момента на кризата през 2008 – 2009 г. срещу обещанието договорката с НОИ и правителството да трае три години. Трите години станаха десет и краят им не се вижда. Болничните, вместо да намалеят, се увеличиха, и то при сравнително константни числа на легално наетите. Изчислява се, че измамите са за около 50 млн. лв. годишно. И няма сила, която да спре измамите! Къде по-лесно е да се накажат съвестните платци на социални осигуровки, които са имали „наглостта“ да се разболеят.

Лекарите също не желаят да поемат отговорност за фалшивите болнични и контрола върху тях. Въпреки че точно те са призвани по закон да установяват кой е болен и кой не. Напротив, медиците настояват да се наказват болните, които лъжат, че са зле, с впечатляващия аргумент, че джипитата нямало как да знаят кой симулира и кой – не. Много интересно, ако лекарят не може да установи това, тогава кой може? И защо изобщо е лекар?

Но най-големият циник, както винаги, е НОИ

Институцията, която с удоволствие прибира парите от нашите осигуровки за болест, когато дойде време да плаща, започва да жонглира с бюджети, макрорамки и дефицити само и само да откаже да изпълни ангажимента, който е поела. Според НОИ около 200 млн. ще са нужни, ако първите дни се върнат към НОИ, а те нямало откъде да ги вземат. Звучи умилително като оправдание, но всъщност е чиста лъжа, която разчита на късата ни памет за обещанията на НОИ и държавата, дадени преди 10 години към работодателите и поети по закон към данъкоплатците. Очевидно трябва вече да сме свикнали с това! Спомнете си само колко пъти промениха правилата за пенсиониране, все в наша вреда. Заради няколко десетки измамници, имащи право на високи пенсии срещу неадекватни осигуровки (пак заради недоглеждане или некадърност на онези, които са приемали законите), падането на тавана за стотици хиляди, чинно плащали си каквото и когато трябва, все се отлага. А заради няколко милиона повече в джоба на НОИ в началото на годината се опитаха да ощетят близо 40% от новите пенсионери.

За всеки, който е боравил с пари на микрониво – с домашния бюджет или като шеф на фирма, решението на подобни проблеми е просто – този, който дава парите, трябва да контролира как те се харчат, да насърчава коректните и да наказва нарушителите. На макрониво обаче такава логика не съществува. Там контролът не се осъществява от този, който дава парите – НОИ, а от „Медицински одит“, който е към здравното министерство. По официални данни на здравното министерство на 1000 заловени лекари с нарушения при издаването на болничен лист се наказват само двама. За последните три години има 10 000 отменени болнични листа, а наказаните лекари са 20! И като не могат или не искат да уловят и накажат нарушителите, удрят онези, които спазват правилата. Защото е най-лесно.

Резултатът от всичко това е пореден удар върху доверието в осигурителната система, което и без това не е особено високо. В случая с болничните се преминава още една граница – коректните платци не само ще бъдат наказани да платят два пъти, но и официално ги обявяват за измамници, които априори злоупотребяват с правата си! Без доказателства!

Така на клетия болен не му остава нищо друго, освен да се напие. Защото, както се оказа, личните лекари нямали право да отказват болничен за махмурлук?!!! И да седне да препрочете Вазов за „Пиянството на един народ“! Там идеи какво да се прави има.

Вдигнаха заплатите на сестрите в Карлово, за да не напуснат

Дума  стр. 2


Средно по 100 лв. увеличение на заплатите ще получат медицинските сестри в Карлово, обяви директорът на местната болница д-р Христо Пелев. Промяната ще е от1 октомври, оттогава сестрите ще получават и ДМС при интензивна работа. Увеличението идва след медийния отзвук, провокиран от заплахата детското отделение в Карлово да бъде закрито. На 13 септември шестте медицински сестри и тримата лекари подадоха едномесечни предизвестия за напускане. „Веднага събрах на спешна среща всички медицински сестри, лекарите, кмета и председателя на ОбС, за да решим проблема. Обещах, че от 1 октомври ще увелича заплатите на сестрите. Лекарите се съгласиха да изчакат до декември, когато ще бъде подписан новият Национален рамков договор“, допълни директорът на карловската болница.

21 сестри от реанимационно отделение на „Токуда“ също са подали оставки, обяви една от организаторките на масовите протести на медицински специалисти Мая Илиева. По неофициална информация в късния следобед предизвестията са оттеглени.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев окачестви като притеснителна информацията за колективни оставки на медицински сестри. Той обяви, че в близките дни ще се срещне с ръководствата на лечебните заведения. До края на месеца ще получим информация за увеличението на възнагражденията в болниците, тъй като увеличението е от 1 юли, отчетите се правят август и данните идват през септември, заяви той. Припомняме, че властта обеща ръст на възнагражденията на медицинските сестри след поредица от протести.

Д-р Мими Виткова: Предлага ни се абсолютна катастрофа в здравеопазването

Новият модел на министър Ананиев ще увеличи още повече частните плащания, твърди бившият здравен министър

Ева КОСТОВА

Дума  стр. 7


Мими ВИТКОВА е родена във видинското село Макреш. Възпитаничка е на Медицинската академия в София. Специализирала е вътрешни болести – ревмокардиология, както и ехокардиография в гр. Делфт, медицинска статистика в Москва и здравна икономика в Йорк. От 1982 до 1985 г. завежда кардиологичното отделение в Окръжната болница във Видин. Народен представител (1990-1995 г.). През 1995-1997 г. е министър на здравеопазването. Изпълнителен директор е на Обединения здравноосигурителен фонд „Доверие“.

– Г-жо Виткова, Националната здравноосигурителна каса ще бъде регистрирана не само като фонд, но и като застрахователно дружество. Това предлага министърът на здравеопазването Кирил Ананиев – нов здравен модел, който щял да премахне монопола на здравната каса. Какво е вашето мнение като професионалист?

– Това, което предлага министърът на здравеопазването, всъщност е предложение от края на миналата година, по повод което бяха създадени няколко работни групи. Те работиха повече от два месеца и почти всички приключиха със становище, че промяната на модела на финансиране първо, няма да реши проблемите на здравеопазването. И второ, ако се реши да се преминава към каквато и да е промяна, е необходимо да се направи остойностяване на медицинските дейности, на клиничните пътеки към момента, заедно с цялата извънболнична помощ, за да се добие представа все пак колко ще са необходимите средства за здравеопазване, тъй като предложението е да се запази 8-процентната вноска.

– Тоест приходите са същите, но никой не знае какви са реалните разходи, още повече, че 50% от общите разходи за здравеопазване са от джоба на болния. Такъв процент няма в нито една страна на ЕС.

– Още през 90-те години СЗО излезе с препоръка този процент да бъде под 20, редица западни страни, не само западноевропейски, но и източноевропейски, са някъде около 15%. Ние сме с 50% и виждаме как непрекъснато този дял расте, може би вече ще бъде и над 50. Ние смятаме, че това, което се предлага, без да ги има финансовите анализи, ще доведе до доста сериозни сътресения в системата, по-сериозни отколкото в момента виждаме. На следващо място идеята беше, че това ще го извършват застрахователните компании. Сега идеята е, че ще се пререгистрират тези, които желаят да влязат в системата на задължителното осигуряване, хем да бъдат осигурителни фондове, хем да правят и доброволно осигуряване, което означава, че ще са застрахователи. Изобщо, неяснотите са доста повече, отколкото очакваните резултати. След което се каза, че няма да има национално рамково договаряне, всеки осигурителен фонд ще си договаря с всяко джипи, с всички лекари от извънболничната помощ, с всички болници, т.е. свободен пазар. Такова нещо в Европа също няма. Какво означава свободен пазар? Все едно лимитирана премия. Значи на този, който ще е застраховател, премията му е лимитирана, обаче отсреща седи абсолютно свободно ценообразуване!

– И ако и касата се влее в това сиво поточе на неизяснени цени?

– Тя и сега се намира в това поточе…

– Добре, но тя ще влиза в конкуренция с останалите фондове, а нямало да допуснат в НЗОК да отидат болните, старите, нуждаещите се с тежко заболяване, което струва скъпо, казва министър Ананиев. Къде тогава ще отидат тези болни и бедни българи?

– Ситуацията е толкова патова, че за основния проблем не си дават сметка и тези, които предлагат въпросните решения. Основният проблем е в недостига на публични средства. Първо, неяснота горе-долу колко средства ни трябват. Второ, каквито и модели да измисляме, трябва да увеличим публичните средства за здравеопазване. Два са вариантите. Единият е, като държавата се откаже да плаща за лица, които имат доходи, за да могат те да влеят пари в системата, и обратното – тя да поеме онези 700 или 800 хиляди, които нямат здравни осигуровки, нямат доходи, за да може наистина да имаме една солидарна система, защото в момента тя не е такава. Другият вариант е да качим вноската. Няма други варианти извън тези двата да се увеличат публичните разходи. А ние напротив, правим обратното – предлагат ни модел, в който ще увеличим частните разходи. Хем нямало да има доплащане, обаче всеки ще си прави и доброволно осигуряване, и застраховка „заболяване“ допълнително. Без да сме наясно – и към момента няма яснота, нито пък се предвижда такава, за какво могат лечебните заведения да изискват допълнително заплащане. Какво покрива прословутият основен пакет – императивно, ясно, така че пациентът да знае какво му покрива задължителното осигуряване, и съответно и застрахователят да знае какво да предложи извън това осигуряване.

– Тези фондове ще изискват отделен лиценз, ще боравят с много повече пари, ще работят по Закона за застраховането, а касата – по Закона за здравното осигуряване, при положение че вършат една и съща услуга. А касата щяла и да се конкурира с тях. Неяснотите около промяната отново са твърде много и явно ще стават още повече. За сметка на пациентите.

– Проблемът е дали ще се ликвидира цялата система. Това, което се предлага, е катастрофа, повярвайте. Това е абсолютна катастрофа. Как така, без да знаеш кое колко струва, без да знаеш какво влиза в този основен пакет, ще влязат едни нови играчи, а премията е фиксирана, разходите всеки доктор и всяко лечебно заведение ще си ги образува сам като цени… Къде ще му излезе сметката на това?

– Аз като пациент онемявам, нищо не мога да кажа.

– Всички сме пациенти, независимо от това, че сме лекари, всички сме потенциални пациенти.

Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ: Обичайте се, за да сте здрави

Извращението в светая светих на медицината е заради алчните за бързи печалби „реформатори“, в чиито ръце не е умирал нито един пациент, казва най-известният сред писателите доктор и най-известният писател сред докторите

Ева КОСТОВА

Дума  стр. 9-10


Д-Р ТОТКО НАЙДЕНОВ, родом от Ямбол, е главен редактор на в. „Български лекар“. Сигурно е единственият лекар, който има и журналистическо образование, удостоен с Почетен знак -златен, както от МЗ, така и от БЛС. Работил е 6 години като лекар в Ямбол, няколко месеца е селски доктор в с. Ръжена, след което е поканен за редактор във в. „Здравен фронт“. След публикуване на статията „Унижение през целия ден“, в която настоява за повишаване заплатите на лекарите и отменяне на забраната върху частната им практика, е уволнен по настояване от акад. Атанас Малеев. Специалист по социална медицина. Автор е на над 45 документално-публицистични книги. Баща на 4 деца (от един брак), дядо на 6 внучета.

■ Разбрах, че по повод 80-годишнината от началото на Втората световна война усилено подготвяте нова книга – „Тежко болни водиха войната“. Как върви работата по текста?

– За съжаление, отсъствах известно време от Родината и не можах да сколасам да я пусна за 1 септември. Но, ако е казал Господ, до ноември ще я видим. Няма да разказвам нищо от нея, но съм безкрайно учуден – и възмутен! – че президентът на Русия, която изнесе основната и най-огромна тежест за Победата, не бе поканен на отбелязването на началото на тази страшна касапница. Иначе, и в заглавието го казвам ясно: лидерите на съюзниците и на Германия са били тежко болни хора. Това го доказвам и в „Болестите и сексът на държавниците“, която претърпя 2 издания от по 1000 бройки и много бързо бе изчерпена. Тъжно е, че много от държавниците по света са болни хора, затова неведнъж съм повдигал въпроса (ще го задам пак, във връзка с предстоящите избори): кандидат-кметовете и депутатите нека бъдат така добри и честни предварително да съобщават на избирателите боледуват ли от нещо и сексуалната си ориентация. Нека хората да преценят могат ли да им се доверяват.

■ А много ли са болни нашите политици, д-р Найденов? Бойко Борисов дали е напълно здрав?

– Знам за няколко видни личности, болни и оперирани от рак, но не е етично да им изнасям диагнозите. Като ги наблюдавам, обаче, как влизат слабички в парламента или МС, а повечето скоро пускат гуши, ще кажа очевидното: че не устояват на кулинарните съблазни. А кой не знае, че затлъстяването е вредно за здравето, предразполага към атеросклероза, диабет и хипертония? Ако алчността е болест, то почти всички са болни. По-скоро тя е някаква форма на психопатия; също – и нарцисизмът, надменността, липсата на съчувствие към проблемите на хората. Нашите, Божем, държавници, явно не познават 7-те смъртни гряха. А те са обособени от папа Григорий Велики през 590 г.: гордост, завист, гняв, леност, алчност, лакомия, похот. Немалко от политиците ни пък се отдадоха на похот; залюбиха се със секретарки, „сътруднички“, та дори се и разведоха; това едва ли издава почтеност и отговорност. Щом не си отговорен към семейството си, как ще си отговорен към Родината? Не приемам и стари моми и ергени да влизат в политиката. В древна Елада не са допускали ергените до Форума (Народното събрание); претекстът е ясен: ти не си си уредил семейство, та ще уреждаш държавата. А дали казаното дотук се отнася до министър-председателя, преценете сами…

■ В книгата си „222 любовни лекарски истории“ откровено разказвате за любов на работното място. Тя помага ли в упражняването на професията?

– Помага на здравето. Твърдя го съвсем сериозно. Човек, който редовно прави секс (за „редовно“ се приема поне 2 пъти седмично) боледува по-рядко, оздравява по-бързо, ако се разболее, изглежда по-младолик, има спокоен сън, не е избухлив и, в края на краищата, живее 6-8 години повече от сексуалните „въздържатели“. На всеки 24 часа по цялата планета 100 млн. двойки правят секс (имам предвид хетеросексуален, разбира се). От това приятно и полезно занимание обаче 1 млн. души се заразяват от някоя от 20-те СПИ (сексуално-предавани инфекции), а 900 000 жени забременяват. Така че – с любовта: внимателно! Иначе, недейте обвинява в „нерегламентирани контакти“ само лекарите и сестрите; подобни искри припламват и във всички други професии.

■ Само че трябва някой като вас да ги опише… Ще ви попитам и за стреса.

В книгите си на сексуална тематика твърдите, че той „сваля самолета“.

– „Гладен се вдига, кахърлия – не“, гласи нашенска поговорка. По принцип стресът е признат от СЗО като основния патогенен фактор; следват тютюнопушенето, затлъстяването и нерационалното хранене. Стресът, уви, е навсякъде около нас: в ниските доходи, във високите цени на парното, тока, водата, в безизходността. Въпреки безпочвените хвалби на премиера България загива пред очите ни. Ежегодно намаляваме само биологически с 50 000 души. Вече се раждат годишно под 58 000 деца, но поне половината от тях са на родители с небългарско самосъзнание, а в небитието се преселват около 114 000 сънародници. Ежегодно биват новодиагностицирани към 35 000 с някое злокачествено заболяване; първенството държи ракът на дебелите черва (5000), а когато бях студент, почти не го виждахме. Причината е повече от ясна: некачествените храни и консервантите. Следват ракът на млечната жлеза (наследствената компонента, затлъстяването, тютюнопушенето!) и на белия дроб (по 4000; над 45% от българите пушат!). 17-18 000 българи умират годишно от ракови заболявания. Но от сърдечносъдови са 4 пъти повече! Няколко пъти предлагах на МОН да въведат задължително обучение в училищата по здравна култура, да учим нашите деца как да живеят здравословно. А имаме прекрасни климатични условия; ядяхме най-вкусната и витаминозна храна. Унищожихме си и селското стопанство и сега внасяме боклуците от т. нар. партньори.

На свои разноски издадох и учебно помагало по темата („Здравна азбука“, сертифицирана от министър Даниел Вълчев/2008); т. г. написах и друга монография – „Мила Родино“ (здравно-духовна, историческа и религиозна култура). От МОН – нито звук, дори да ме напсуват. Те се мъчат пред очите на всички ни да въведат не здравно-духовно, а джендър-обучение. Изхвърлиха и най-родолюбивите текстове от учебниците на децата ни, вкл. „Родна реч“ на кроткия Ран Босилек: защото тя е „на мама и на татка“, а не на „родител-1 и родител-2“, както искат да ни наложат чрез „евроатлантическите ценности“ господарите от Брюксел чрез Истанбулската конвенция, така в пряка реч ни се закани новата баш-комисарка от Германия Урсула Еди-коя-си. Чакайте, фрау, нали принудата е в разрез с демокрацията? На нейното мнение е и МОН, което целенасочено иска да отроди и дебългаризира децата ни. Чиновниците в това антибългарско МОН са отровните плевели на национал-предателството. Писах до Борисов да уволни ръководството му, призовах го и да спомогне за приемането на Закона за българския език, който прашясва в чекмеджетата на НС вече 20 години. Отговор нямам и до ден днешен. Да добавя ли също пушенето и все по-масовата употреба на алкохол и наркотици (марихуана, хапчета екстази, дори хероин) сред учениците ни, за увеличените аборти и венерози; вече има и СПИН сред тях! Говори ли се за всичко това в училищата?

■ Състраданието към човешките болки и страдания в медицинските среди очевидно намалява. Защо допуснахме търговията в Храма на медицината?

– Емпатията (състраданието) е задължителен елемент в медицината. В миналото медицинските сестри се наричаха милосърдни. Разбира се, лекарят не бива да изпитва болките на пациента си, защото трябва да бъде здрав и спокоен, за да го диагностицира и лекува успешно. Но това е чувство, което трябва да го имаш унаследено от родителите си. Да, „реформаторите“ на Костов вкараха търговията в най-висшата професия -Медицината. А там, където Търговията влезе, Медицината излиза. Не ние сме допуснали извращението Търговия в Светая светих на Медицината, а алчните за бързи печалби „реформатори“, в чиито ръце не е умирал нито един пациент. Да, говоря за изключително високите цени при закупуването, ремонтирането и оборудването на 28-те Регионални здравни каси в страната, за неадекватните „клинични пътеки“, несрещани никъде другаде по света, които убиха лечебното изкуство и го превърнаха в квартална Бакалия и Тефтер от сметки. Медицината се нарича „хуманна“, а не -„бакалска“. Вече не е важно дали си поставил точната диагноза и си излекувал болния, а колко пари си изцоцал от него и касата, защото иначе болницата ще потъне в дългове и персоналът ще остане без заплати. Да се печели от страданието и живота на човека е недопустимо и гнусно. Всичко можеше да се реши далеч по-просто и безболезнено, но алчността победи.

И още: къде е профилактиката, предпазването от болести – което е много по-важно и евтино от лечението? А профилактиката започва именно от здравната просвета (култура).

■ Писали сте книги и за самоубийствата. Защо те зачестяват у нас?

– Не, не зачестяват. Те продължават да са около 900 годишно. Половината от причините са любовни (несподелена любов в млада възраст; узната изневяра – в зряла); семейни дрязги, изпадане в отчаяние и безизходица, психични болести; алкохолизъм; тежко и безнадеждно здравословно състояние. „Човек се самоубива, когато изгуби Бога в себе си“, казва Достоевски. Единствено разбирам раковоболните: те не искат да са повече в тежест на близките си, а и болките са нетърпими. Но да прекратиш дните си заради любовно разочарование?! Животът ни не е само наш; той е и на близките ни, и на Отечеството, затова нямаме право да си го прекъсваме собственоръчно.

■ Какво представлява този Обществен съвет „Дядо и внуче“, който основахте заедно със Съюза на офицерите от запаса?

– Той има за цел да възпитава поколението, което идва след нас и би трябвало да бъде нашето упование и надежда за възраждането на изчезващата ни България, в дух на родолюбие, родова и историческа памет, вярност към изконните ни християнски ценности. Защото, както е казал Антим I: „Има ли православие – има България. Няма ли православие – няма България.“ Ето защо принципите на Обществения съвет „Дядо и внуче“ са: „Бог, Семейство, Отечество!“ Нищо, нищо добро не ни чака без уповаването в тези ценности. Ако сте атеисти, заменете „Бог“ с „Вяра“, пак ще е от полза. Но МОН изхвърли и „Вяра“ на Вапцаров от учебниците на децата ни: явно целта е да живеят без нея, да оформят поколение робско, безлично, безволево, апатично; така най-лесно се управлява народ.

■ Какво ще посъветвате хората, за да бъдат поздрави и дълголетни?

– На първо място – да се обичат, на второ – да се обичат и на трето – пак да се обичат. Любовта е най-доброто профилактично средство и лекарство против убиеца стрес. Девизът на моя Клуб „Родопско здраве“ е ясен: „Любов, Движение, Радост!“ Мечтая да основа в Родопите център за възстановяване след химиои лъчетерапия на онкоболните. По принцип тази планина е най-здравословната, с нейния отрицателно йонизиран боров въздух, който прогонва канцерогенните свободни радикали. Ще добавя и невероятно слънчевите и общителни родопчани, срещите с които прогонват всякакви грижи и умора.

ДОЦ. Д-Р ДОБРИН ВАСИЛЕВ: Българинът не се грижи за сърцето си

На кардиолозите и кардиохирурзите се налага да адаптират диагностично-терапевтичния процес към финансовата рамка, а не финансите към медицинските нужди, казва началникът на Клиниката по кардиология в Александровска болница

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 14


■ Доц. Василев, по данни на НЦОЗА през първото тримесечие на 2019 г. инфарктите са 3013, докато година по-рано са били с около 100 по-малко. На какво се дължи това увеличение?

– Тази разлика не е значима. За да говорим за увеличение на случаите на инфаркт, трябва да има поне 5% ръст. А и с емиграцията на младите, и увеличаването на възрастното население, неминуемо и броят на инфарктите ще се увеличава. Във възрастта над 60-65 г. компенсаторните механизми на човека започват да се изчерпват и сърдечносъдовите заболявания се изявяват. Атеросклерозата – като плаки по съдовете, започва да се развива след седмата година на човека. С времето те се натрупват и една от изявите на стеснението на съдовете е инфарктът на миокарда.

■ Това лято температурните колебания бяха доста резки. Това повлиява ли сърдечносъдовите заболявания?

– Колебливото време и вариациите в температурата може да доведат до много по-сериозни увреждания на сърдечносъдовата система, отколкото трайно топлото и трайно студеното, защото тялото няма време да се адаптира. Всичко това натоварва компенсаторните и ендокринни възможности на организма.

■ Зад какви маски се крие инфарктът?

– Колкото по-млад и колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-трудно се поставя диагнозата инфаркт. В тези възрастови групи инфарктът се проявява атипично. Типичната гръдна болка – стягаща, притискаща, с недостиг на въздух, излъчване на болката към лявото рамо и към челюстта – както е по филмите и картините от плакатите, се проявява обикновено при 50-60 или 70-годишните. Но при младите и по-възрастните проявите често са нетипични и инфарктът се бърка с пневмония, дори с общо неразположение. Субективното усещане за болка и задух при различните хора е различно. При хората с диабет, заради вегетативно-съдовата дистония, има недооценяване на специфичните прояви. Затова и хората с диабет, както и по-възрастните, губят ценно време и не търсят лекарска помощ, а поставянето на диагнозата се забавя. Затова и медицината е създала диагностично-терапевтични алгоритми, които да се спазват. Понякога те отнемат голяма част от творчеството в работата на лекаря, но ускоряват процеса на диагностициране. И тук идва на помощ терапевтичната интуиция, която е резултат от опита – човек не може да вербализира това, което сетивата му долавят, когато види болен. Затова смятам, че лекарят не може да бъде изместен напълно от апаратурата. В отделни моменти компютрите и изкуственият интелект ни помагат, но решенията взема лекарят.

■ Имате един от най-модерните ангиографски апарати.

– Да, в ангиографската зала се извършват интервенционалните кардиологични (и не само) процедури. На този апарат се правят всички коронарни диагностични и терапевтични процедури, както и периферните интервенционални процедури (по краката, по съдовете на вътрешните органи, по сънните и мозъчните артерии). Колегите от отделението по кардиостимулация имплантират различните устройства в пейсмейкъри, кардиовертер дефибрилатори и др.

■ По-често ли се налага при сърдечни заболявания да се ползва апаратура?

– Машините дават много възможности. Имам предвид модерните типове кардиостимулатори, кардиовертер дефибрилаторите, ресинхронизиращите терапии. Това са устройства, които се имплантират в сърцето и с поставянето им се решават поне електрическите проблеми, които възникват във възбудно-проводната система на сърцето. С поставянето на такова устройство и подмяната на батерията през около 10 г. човек може да е „вечен“, ако няма друго заболяване. На някои възрастни пациенти – на 80-90 г., като сложим модерни пейсмейкъри с ресинхронизиращи свойства, при здрави съдове на сърцето, те нямат проблем в следващите 10 г., т.е. до смяната на батерията. Имам пациент, когото лекувам от близо десет години, когато беше на 81 г. Има пейсмейкър и два стента, но това не му пречи да живее нормално – сам се обслужва, няма проблеми с паметта, стриктно изпълнява препоръките ми и е в добро здраве.

■ Българинът дисциплиниран пациент ли е?

– Не.

■ А грижи ли се за сърцето си?

– Не бива да се абсолютизира за всички българи, но като цяло нямаме създадена култура за грижа за здравето си и конкретно за сърцето. За това трябва да се работи от ранна детска възраст в семейството и в училище. Неслучайно в християнската религия самоубийството е толкова тежък грях, колкото и убийството. У децата трябва да се възпитава отговорност към себе си – човек, който не е отговорен към себе си, към собственото поведение и здраве, не може да е отговорен към околните, към обществото. Имам испански колеги кардиолози, които лекуват българи, живеещи в Испания. Когато се срещаме по международни конгреси, споделят, че са потресени от отношението на сънародниците ни. Испанците са една от нациите, които живеят най-дълго. Не може да отделим социума на човек от здравната му култура, от поведението към себе си, т.е. както караш колата си, каквото поведение имаш на пътя, такъв си спрямо себе си, близките си, спрямо живота си. 85% от колите на българите не влизат в никакви статистики – очукани са, но ги карат, защото са беемве или мерцедес, вместо да купят нова кола, макар и друга марка, но по-сигурна. Щом човек има такава нагласа към колата или къщата, такава ще е нагласата му и към здравето.

■ Какво пречи в работата на българските кардиолози и кардиохирурзи?

– Трябва да се адаптираме към непрекъснато променящите се административни условия. Налага ни се да приспособяваме диагностично-терапевтичния процес към финансовата рамка, която ни се подава, а не финансите да се адаптират към медицинските нужди. Не смятам, че парите за здравеопазване са малко. В момента цената на лечение на сърдечно болни в България е идентична на тази в Испания, Германия или Франция. Но у нас за тежка коронарна рекнализация на пациент със запушени коронарни артерии касата плаща 1600 евро, а една германска каса – 15 хил. евро.

■ Но там и здравната вноска не е 8%.

– Зависи от осемте процента – едно е 8% на 560 лв., друга е на 1500 евро.

■ Напоследък все по-често се говори за внезапна сърдечна смърт. Увеличават ли се случаите?

– Внезапната сърдечна смърт е най-тежката форма на протичане на исхемичната болест на сърцето, макар че тя може да бъде причинена от различни сърдечни и не сърдечносъдови заболявания. Тя е доста разнородно състояние. В 80-85% от случаите причина за внезапна сърдечна смърт са сърдечни заболявания, резултат от ритъмни нарушения. Трудно е да се каже дали се увеличават случаите на внезапна сърдечна смърт, тъй като статистиката не е съвсем коректна. Например диагнозата инфаркт на пациент, лекуван в болница или в сърдечносъдова лаборатория каквато е нашата, е точна, защото има резултати от изследвания, има диагноза, има лечение. Но, ако човек внезапно е починал вкъщи или на улицата, често се приема за сърдечносъдов инцидент – инфаркт или инсулт.

■ Имате статистика на клиниката, която ръководите. Какво е обезпокоителното в нея?

– Доброто е, че няма влошаване на тенденцията. Например честотата на диабета при болните с т.нар. комплексна коронарна анатомия е над 30%, докато в скандинавските страни е 12-15%. Освен това честотата на тютюнопушене при пациентите с исхемичен мозъчен инсулт, които са третирани ендоваскуларно, е 15 до 17%, а специално българските са 40%, според данни на международна статистика. Неофициално вероятно са 60%.

■ Българите и гърците са „първенци“ по тютюнопушене в ЕС.

– Да, но гърците компенсират със средиземноморския режим на хранене – повече зеленчуци, риба, морски дарове, докато българите консумират повече месо, мазни храни и пр. Маниерът на хранене също се възпитава в семейството и е част от културата.

***

Доц. д-р ДОБРИН ВАСИЛЕВ е възпитаник на Медицинския университет в Плевен. Защитава докторска степен по инвазивна кардиология във Варшавската медицинска академия през 2008 г., а през 2011 г. придобива специалност по кардиология в Медицинската академия в София. Новатор е в областта на интервенционалното лечение на бифуркационните коронарни стенози. От 2014 г. е началник на една от най-големите в страната клиники по кардиология – в УМБАЛ „Александровска“. Под негово ръководство клиниката получи награди за две клинични проучвания от Американската сърдечна асоциация (American Heart Association).

Още умуват кой да плаща първите 3 дни болнични

Аида ПАНИКЯН

Дума  стр. 2


Дебатът кой да плаща първите 3 дни болнични продължава, но поне засега НОИ няма да ги плаща. Това стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бе разгледано и предложението на „Воля“ работодателите да не плащат първите 3 дни болнични, а отговорността да бъде прехвърлена на НОИ. Ако това стане, дефицитът на фонд „Общо заболяване и майчинство“, който и в момента не е малък, ще се увеличи с 200 млн. лв. годишно, аргументират се от Министерството на финансите. По данни на НОИ в момента дефицитът на този фонд е 159 млн. лв., каза Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“. Според нея увеличаването на този дефицит ще рефлектира върху хората, защото ще трябва да се компенсира с трансфери от държавния бюджет, което ще означава увеличение или на данъците, или на осигуровките.

За по-добър контрол настояват от КНСБ. Представителката на синдиката Асия Гонева бе категорична, че увеличаването на броя на болничните не означава непременно, че има ръст на фалшивите. От КРИБ подкрепят предложението на вносителите, от АИКБ отново предлагат да се въведе период на изчакване за плащането от 1 до 3 дни, а от БСК искат по-прецизна информация за заболяванията, за които са издадени болничните листове. Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите 3 дни да бъдат за сметка на работещите.

Тристранният съвет разгледа и предложението на БСП за промени в Закона за данъците на физическите лица, според което работещите родители на деца да получават данъчни облекчения – 600 лв. за едно дете, 1200 лв. – за две и 1800 лв. за три. Аргументът на МФ против предложението е, че за осъществяването му ще са необходими 382 млн. лв. от бюджета. Депутатът от БСП Валентин Ламбев обясни защо са необходими по-големи данъчни облекчения на работещите родители с деца.

Кирил Ананиев иска повече пари за здравеопазване догодина

Земя  стр. 4


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще поиска от финансовото министерство повече пари за здравеопазване за следващата бюджетна година. Част от тях ще бъдат приоритетно за трансплантационна дейност, коментира здравният министър, цитиран от БНР. Трансплантациите – необходимите допълнителни средства за предтрансплантационния период, за следтрансплантационния период, защото те са най-големи, за стимулиране на координатори по места – трябва да се вдигне на по-високо равнище тази дейност. По повод подадените колективни оставки на 21 медицински сестри в Централната реанимация на болница „Токуда“ и на сестри от детското отделение в Карловската болница министър Ананиев обяви, че ще търси среща с ръководствата им. Притеснителен е фактът, че наистина са подали колективна оставка. Въпросът е дали всички сестри са подали оставки или част от тях – информацията е малко разнопосочна, уточни министърът. Колкото и да са, е притеснително от гледна точка на това, че това е една от големите болници в София и в България и от там преминават хиляди български граждани. Имам намерението да поканя ръководството на болницата, за да разбера какви са истинските причини. С директора на Карловската болница също съм дал заявка да се видим, макар че тя е общинска болница, но така или иначе е част от здравната система. Има проблем там, но искам да го чуя лично от него, заяви Ананиев. Той коментира също, че до края на месеца ще има анализ за това дали медицинските сестри в страната са получили увеличение на работните си заплати, за което министерството преди месеци осигури допълнителни средства. Междувременно от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи подкрепиха колегите си, подали колективни оставки, и в открито писмо до министъра на здравеопазването изразиха възмущение от случващото се вече месеци наред в сектора и нестихващите протести в страната.

НОВА ТЕХНОЛОГИЯ, КОЯТО СЕ ВЪВЕЖДА В БЪЛГАРИЯ, ПОЗВОЛЯВА ПРЕЦИЗНО И БЪРЗО ДА БЪДЕ ИЗСЛЕДВАНА ДАРЕНАТА КРЪВ

Политика  стр. 2


за хепатити и ХИВ. Технологията е най-съвременният метод за повишаване на качеството и безопасността на кръвта и кръвните съставки, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който присъства на представянето на технологията в Националния център по трансфузионна хематология. Предвидени са 6 апарата, с които ще се работи, като два от тях ще останат в столицата, а останалите ще бъдат в регионалните центрове по трансфузионна технология в страната. Финансирането за апаратурата е от Министерството на образованието и науката и е на стойност 5 млн. лв.

Престъпник ли е българският болен?

Вместо да се погрижат за здравето на служителите си, работодателите умуват как да се разтоварят финансово

Силвия НИКОЛОВА

Политика  стр. 6


Българският болен е най-окаяният в Европейския съюз. Фактите – той боледува най-често, като е във водещата петица по сърдечносъдови заболявания и най-късното диагностициране на онкологичните. Към класацията в последната година и половина се прибави и това, че вече сме шести по морбили в Европа

Същевременно здравноосигурителната ни система, представяна само от един единствен фонд – Националната здравноосигурителна каса, няма ресурса нито на германската, макар че е взаимствана от т. нар. Бисмарков модел. Сега действащите дружества са застрахователни и по същество заплащат екстри, но това не е по джоба на масовия българин. Скъпите и иновативни лечения все още остават недостъпни за по-голямата част от пациентите, защото не могат да си доплатят, но не могат да си позволят и здравна застраховка. Единственото сигурно нещо за масовия българин е това, което заплаща за лечението му НЗОК.

Факт е и това, че той е най-нископлатеният сред останалите граждани на Европейския съюз. Той няма осигурени достатъчно профилактични прегледи срещу задължителната си здравна застраховка, няма и средства, за да си осигури почивки и рехабилитации така, както това може да си позволи един европеец. Спомнете си само как и до сега мнозина цъкат с лека завист, виждайки западняци на достолепна възраст в българските курорти.

Фактите за здравното неблагополучие на нашия сънародник са твърде много, за да бъдат изброявани. Затова и напълно резонно е той да боледува. Не е резонно обаче да бъде лишаван от заплащането на болничните, каквито щения изразяват някои в последно време. Например, първите три дни по болест да не се поемат от работодателя, като за тях не се дават пари за определено време. Уж така щели да намалеят фалшивите болнични. Едно популярно експертно лице дори си позволи да поиска криминализиране на злоупотребата с болничните. Кой обаче може да каже дали един болничен лист е истински или не?

Проверки и сега се осъществяват от НЗОК, от ИА „Медицински надзор“ и от РЗИ. Те обаче се правят по документация, която винаги излиза изрядна Доводът на експертите, лансиращи промените е, че първите дни при боледуване в много държави от ЕС не се плащат от работодателя, а имало изчаквателен период. Те обаче не посочват нито осигурителния процент за здраве на работещите там, нито споменават факта, че чужденците имат и здравни застраховки, които поемат загубите.

У нас хората са бедни и да им вземеш надницата за три дни само защото са болни, е пълно безобразие. А да поискаш и криминализиране, без да имаш база за проверка, не подлежи на коментар.

Вместо някои работодатели, представляващи едрия бизнес и обслужващите ги експерти да помислят как да осигурят и здравно застраховане на работниците си, умуват как съвсем да се разтоварят финансово. Дали това е правилно, читателите ще кажат.

Лекарски дуели по места

Стандарт  стр. 5


Една от най-интересните битки ще е в Разград, където срещу настоящия кмет, ветеринаря д-р Валентин Василев, ДПС вдигна един от най-добрите анестезиолози у нас – д-р Левент Апти.

Д-р Апти е лекар в МБАЛ „Св. Иван Рилски“, лидер на движението в общината и ръководител на групата общински съветници.

Най-много лекари за кметски позиции и в общинските листи предлага ГЕРБ. За Перник и Силистра управляващите издигат невролозите Вяра Церовска и Юлиян Найденов. За нов мандат в Благоевград предлагат Атанас Камбитов, който е специалист по кожни заболявания. За Търговище отново играе акушер-гинекологът Дарин Димитров, за Смолян ветеринарният лекар Николай Мелемов.

Две силни имена в медицината подсилват докторския тим на ГЕРБ за местните избори.

За Лом Борисов не даде подкрепата си на досегашната кметица Пенка Пенкова, а издигна един от най-добрите уролози у нас д-р Георги Гаврилов. Той лекува в Лом и в Плевен, където завежда отделението по „Урология“. Има две специалности – „Урология“ и „Андрагогика“, специализира ендоскопска и лапароскопска урология в Университетската болница в гр. Аахен, Германия. Сертифициран член е на Европейското урологично дружество.

Две светила в медицината влизат в листата на ГЕРБ в София. Това са кардиолог проф. Иво Петров и проф. д-р Асен Николов, началник на Родилна клиника в АТ „Майчин дом“ в София. Те са били поканени лично от Йорданка Фандъкова, която се кандидатира за четвърти мандат.

Втори в листата на ГЕРБ във Враца пък е един от най-известните офталмолози в Северозападна България д-р Иво Ралчовски. Той бе и кандидат за евродепутат на ГЕРБ.

Двама лекари и една акушерка са в листите на ГЕРБ в Бургас. За общинския съвет ще играе известният специалист по детски болести д-р Борис Ангелов, завеждащ Първо отделение по педиатрия на УМБАЛ – Бургас. А също така и д-р Антонио Душепеев, завеждащ родилно отделение в УМБАЛ – Бургас и дългогодишен председател на Комисията по здравеопазване в местния парламент.

За първи път в политическата надпревара влиза и Светлина Николова – два пъти носител на приза „Акушерка на годината за България“ и национален консултант по кърмене.

БСП също включи много лекари в листите си по места. Сред най-знаковите имена е кандидатът за кмет на пловдивския Район Северен д-р Атанас Баташки. Той е главен асистент в Катедра „Специална хирургия“ и ръководител на операционен екип в УМБАЛ „Св. Георги“, син е на проф. Илия Баташки, бивш депутат от БСП и бивш шеф на МВР болница.

Цяло лято продължи съвместната социална кампания на изворна вода „Бачково“ и болниците от групата на „Булфарма“

Стандарт  стр. 32


За никого не е тайна, че водата е живот. В България имаме изключително разнообразие на извори, всички с различно съдържание на соли, обща минерализация и рН. Водата, която приемаме, е от първостепенно значение за организма, затова тя трябва да бъде подбирана с внимание. Много хора все още продължават да пият вода, без да знаят какви елементи съдържа и как е третирана. В състава на предлаганите на пазара води има разлики и не всички са годни за продължителна употреба. Това не само че не благоприятства правилното функциониране на организма, но и го затруднява допълнително. Добре е, когато избирате, да отделяте поне минута, за да прочетете етикета на бутилката и да се уверите, че купувате най-подходящия продукт за Вас и вашите близки.

Идеалният избор е изворната вода. Често наричана „еликсир за тялото“,тя комбинира две предимства -алкално-киселинен баланс и пренасяне на енергия от планински извор. Експертите я препоръчват за всички възрасти, а причината е в ниските стойности на минерализация, натрий и флуор. Всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Хилядолетия преди да започнебутилирането на изворната вода „Бачково“, на мястото на завода има естествен извор, който е добре познат на местните. Водата извира от каптиран естествен извор „Баджова вода“ в с.Бачково от екологично чист район до резерват „Червената стена“, отличен от ЮНЕСКО със сертификат. От изключително значение са съхранените в резервата растителни и животински видове, както и живописните скални феномени. Изворна вода „Бачково“ не води до натрупвания, има постоянен състав, който не зависи от сезоните или внезапните промени в климата. Това се предопределя от произхода й -от дълбоки земни пластове, върху които наземните условия не могат да оказват влияние. Водещото предимство в състава й е нейният показател рН

7.23, позволяващ ежедневна употреба, без да натоварва човешкия организъм. Вода „Бачково“ не подлежи на химична обработка при бутилиране. Сред положителните й характеристики са определеният и постоянен източник на добив, ниската минерализация и чистота на произход, които я превръщат в предпочитан продукт за ежедневна употреба. Заводът за бутилиране на изворна вода „Бачково“ непрекъснато подобрява действащите си технологични процеси и внедрява нови, екосъобразни иновации, с цел намаляване на неблагоприятните въздействия върху околната среда, запазвайки високото качество на произвежданата продукция. Бутилирана до извора, в супермодерен завод, оборудван с високотехнологична система, водата остава недокосната от човешка ръка през целия процес, гарантирайки естествен и неповторим вкус.

Избирайки,уверете се, че правите правилен избор.Вашето тяло е 75% вода и хидратацията е най-добрият му приятел. Затова е важно всеки ден да даваме на организма си само качествени продукти, а той ще се отплати със здраве, красота и дълголетие.

Следвайки традицията да развиват активно социално-ангажирана дейност, насочена към популяризиране и информиране на обществото за начините и ползите от правилния прием на вода, за трета поредна година здравните заведения от групата на „Булфарма“ и изворна вода „Бачково“ провеждат съвместната инициатива „Водата е здраве“. В социалната кампания се включват УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ „Бургасмед“, Медицински център „Здраве“ – гр. Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ – гр. Велинград и МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ – гр. Пещера. През месеците юли, август и септември всички болници получиха като дарение общо 31 хиляди бутилки изворна вода „Бачково“ от 1.5 литра за своите пациенти. Инициативата има за цел да напомни, че редовната консумация на вода е от изключително важно значение за здравословното функциониране на човешкия организъм и за правилното протичане на жизнените процеси в него.

26.09.2019

Национални телевизии

Лекари и медицински сестри от детското отделение на Карловската болница са подали колективна оставка

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Лекари и медицински сестри от детското отделение на Карловската болница са подали колективна оставка. Предизвестия за напускане са депозирали и сестрите от централната реанимация на столичната болница „Токуда“. Причините за недоволството в бели престилки са ниските заплати и условията на труд.

Репортер: Лекари и сестри от детското отделение на Карловската болница решили да подадат колективни оставки, след като разбрали,че допълнително материално стимулиране са получили само две отделения в лечебното заведение.

Нася Димитрова: Ако тези момичета напуснат няма възможност за едно адекватно обслужване на пациентите. Трудно се живее вече с една заплата от 700 лева особено, когато става въпрос за толкова сериозен труд.

Даниела Икимова: Чувстваме се принудени, притиснати да приемем нещо, което не е част от нашите искания. Нашите искания бяха за 950 лв. според КТД, което не е подписано.

Репортер: Директорът на болницата обеща, че ще увеличи заплатите на всички медицински сестри със сто лева от първи октомври.

Христо Пелев: Което значи старши сестра с основна заплата 900 лв., другите сестри се движат в границата между 800-850.

Репортер: Пелев обещал и допълнително материално стимулиране. Така заплатите на сестрите щели да достигнат 950 лева. Здравният министър каза, че още няма информация с колко са се повишили заплатите на сестрите в държавните и общинските болници след увеличението на цените на част от клиничните пътеки и отпуснатите от кабинета 50 млн. лв.

Кирил Ананиев: Трябва до края на месеца да ни предадат информацията за увеличението на заплатите. Увеличението стана от първи юли за дейността, всъщност това се отчита през август и идват с отчетите за септември.

Репортер: Ананиев обеща повече пари за здраве догодина.

Кирил Ананиев: Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве за догодина това мога да ви го обещая от сега.

Репортер: Министърът каза, че ще иска среща и с ръководството на болница „Токуда“, след като стана ясно, че сестрите от централната реанимация са подали колективна оставка. От болницата отказаха да обяснят причините. От Асоциацията на професионалистите по здравни грижи съобщиха, че подкрепят колегите си и заплашиха с ефективни протести, ако проблемите на съсловието не бъдат решени в разумни срокове.

Медицинските сестри и лекарите в детското отделение на болницата в Карлово са подали колективна оставка на 13 септември

БНТ, Новини в 12.00 часа


Медицинските сестри и лекарите в детското отделение на болницата в Карлово са подали колективна оставка на 13 септември. Причината е, че все още нямат желаното увеличение на трудовите възнаграждения, въпреки че са поставили исканията си пред управителя на болницата и кмета на общината за сключването на нов колективен договор.

– Чувстваме се принудени, притиснати да приемем нещо, което не е част от нашите искания. Нашите искания бяха за 950, според КТД, което не е подписано.

– Разчитаме безкрайно много на тях. И в един момент, ако тези момичета напуснат, няма възможност за едно адекватно обслужване на пациентите. Трудно се живее вече с една заплата от 700 лв., особено когато става въпрос за толкова сериозен труд.

Здравният министър Кирил Ананиев е поискал среща с ръководството на карловската болница. Той обясни, че иска да чуе от директора – какви са проблемите на общинското лечебно заведение. Ананиев определи като притеснителна информацията, че 21 медицински сестри от централната реанимация на голяма столична болница също са подали колективна оставка.

Кирил Ананиев: Това е една от големите болници в София и в България и там преминават изключителни много хиляди български граждани. Така че имам намерението да поканя или утре, или в понеделник ръководството на болницата, за да разбера истинските причини.

Репортер: Имате ли вече яснота как точно са изразходвани средствата, които са дадени за увеличение на заплатите?

Кирил Ананиев: Информацията, с която разполагате вие, разполагам и аз, защото източникът ни е един и същи.

Репортер: Предстои голям протест. Лекарският съюз ще го подкрепи със синдикати и медицинските сестри. Искат повече пари в бюджета за здраве за догодина?

Кирил Ананиев: Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве за догодина. Това мога да ви го обещая още сега.

Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли идеята на партия „Воля“ за цялостно прехвърляне на болничните към НОИ

БНТ, Новини в 20.00 часа


Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли идеята на партия „Воля“ за цялостно прехвърляне на болничните към НОИ. Срещу това се обявиха правителството и синдикатите. Единствено работодателите приеха идеята, но също със забележки. Така се очаква през следващата година да остане досегашната схема първите три дни да се плащат от работодателя.

Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли идеята на партия „Воля“ за цялостно прехвърляне на болничните към НОИ

 БНТ, Новини в 23:00 часа


Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли идеята на партия „Воля“ за цялостно прехвърляне на болничните към НОИ. Срещу това се обявиха правителството и синдикатите. Единствено работодателите приеха идеята, но също със забележки. Така се очаква през следващата година да остане досегашната схема първите три дни да се плащат от работодателя.

Цялостното прехвърляне на болничните от работодателите към НОИ ще отвори дупка от 200 млн. лева в бюджета и ще наруши бюджетните прогнози за следващите три години. Това показват изчисленията на Министерството на финансите. Срещу прехвърлянето се обявиха и от социалното министерство.

Бисер Петков: В българското законодателство винаги е било заложено, че работодателят, тоест осигурителите, плащат определен период от временната нетрудоспособност три или един ден.

Предложението за прехвърляне на болничните към НОИ е дългогодишна идея на работодателите. Аргументът им е, че няма как да контролират дали болничните не са фалшиви и затова не искат да ги плащат.

Димитър Бранков: Следва да бъде разгледан въпросът и с увеличаващите се осигурителни измами, когато осигурител и осигурено лице действат в сговор.

Само за година хванатите фалшиви болнични са 10 000.

Според синдикатите има други инструменти за спиране на измамите и не бива това да е за сметка на работниците.

Ася Гонева: Тук призоваваме институциите и предприятията, да бъдат така добри като плащат на служби по трудова медицина да бъдат достатъчно взискателни към тях, те имат редица ангажименти, с които да подпомагат работодателите.

До момента няма данни, че идеята за прехвърлянето на болничните изцяло към НОИ ще бъде възприета от правителството.

В Института по роботика изграждат Център за компетентност

БНТ, Новини в 20.00 часа


БАН ще може да предсказва земетресения и терористични атаки, ще допринася в борбата срещу рака и ще изследва възможностите за телепортация. От академията работят отдавна по тези проблеми, но сега вече ще разполагат и с ултрамодерна техника. В Института по роботика пристигнаха първите машини за изграждане на център за компетентност, наречен „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“. Той се изгражда с над 13 милиона лева европейски пари по оперативна програма „Наука и образование“.

Репортер: Тази машина ще се използва за предсказване на срутища, свлачища и земетресения. Ще се изпитват образци, ще се регистрира потока от наночастици, които те генерират, а спектърът им ще показва кога ще настъпи разрушение. При друго изследване ще се разиграват високотехнологични ситуационни игри и с помощта на най-новите постижения на сензориката и металознанието, ще се предвижда кога и как ще действат евентуалните терористи.

Чавдар Руменин: Затова тук именно ще се направят такива изследвания, с такъв тип техника, за да сме десет гърди преди тях.

Репортер: Институтът ще помага и на медицината за борба с пандемията на нашето време – рака. Изследването не е фантастика и вече се прави в Италия, САЩ, Франция. Пускат се наночастици в кръвта на човека.

Чавдар Руменин: Те имат това свойство, че на базата на изкуствения интелект да се групират в клъстери вътре в кръвта на човека и да атакуват малформациите. След това те ще ги унищожат и ще бъдат изведени от организма.

Репортер: И от приложната наука към върховете на знанието – ще се постави началото на изследването на телепортацията. Според идеите на Стивън Хокинг два фотона, независимо дали единият е на Земята, а другият на края на Вселената, са абсолютно идентични и могат да комуникират през пространството и времето.

Чавдар Руменин: А това не е нищо друго освен началото на пренасянето на информация от една точка на Вселената в друга.

Репортер: В Центъра ще работят 75 учени. Първите машини вече пристигнаха, а да нагледа проекта дойде Виториа Вилафранка, която отговаря и за европейските програми в Хърватска, Румъния и Унгария.

Витория Алиата ди Вилафранка: Европейската комисия е извънредно доволна от прогреса по проектите, а работата на българските учени може да служи за пример на другите европейски страни.

Репортер: Още два Центъра посетиха днес Виториа Вилафранка и заместник-министър Карина Ангелиева – в единия се запознаха със Суперкомпютър, а в другия с проект за чисти технологии.

Изложба пред НДК представя последните швейцарски иновации в медицинските технологии

 БНТ, Новини в 23:00 часа


Изложба пред Националния дворец на културата в столицата представя последните швейцарски иновации в медицинските технологии. С нея започва Швейцарската седмица за здраве в София, чиято цел е да помогне за развитие на българското здравеопазване.

Фотосите представят по достъпен начин най-новото в областта на медицината, лекарствата и храните, постигнато от швейцарските учени. Проследява се и напредъка на медицината от първите опити за лечение на рак до най-новите методи днес.

Н. Пр. Мюриел Берсе Коен: Вече сме в състояние да излекуваме заболявания, които доскоро бяха нелечими. Неслучайно за девета поредна година Швейцария е определена като най-иновативната държава в света. Сега дори и след тежки увреждания хората прохождат лесно, възстановяват слуха си. В момента се извършва една цифрова революция и се надявам колкото може повече хора да участват в нея.

Някои от новите швейцарски технологии вече се прилагат у нас. Сред тях са биотехнологичните медикаменти за лечение на рак и автоимунните заболявания, други тепърва ще навлизат – например тези за геномното профилиране.

Тодор Чобанов: Винаги сме си задавали въпроса защо Швейцария е обявена от ООН за държава на иновациите. Отговорът е ясен – прагматично мислене, отвореност към новите технологии и активно действие. Това са и качествата на всички големи швейцарски компании, които са в София.

Изложбата ще остане пред НДК до 9 октомври.

Медицински сестри продължават масово да напускат болници у нас

 бТВ, новини в 23.00 часа


Медицински сестри продължават масово да напускат болници у нас. В две лечебни заведения вече има риск да се оголят цели звена. От съсловната организация плашат с протести, ако не се подобрят заплащането и условията им на труд.

През април правителството отпусна допълнителни средства за болниците и обеща, че от юни няма да има медицинска сестра със заплата под 950 лв. Впоследствие здравният министър уточни, че от него не зависи увеличението, а създаването на правила за разпределение на парите. В общинската болница в Карлово ръст на заплатите няма. Сестри и лекари от детското отделение са подали предизвестие за напускане.

Даниела Икимова: Просто това е смешно, унизително за труда, който полагаме – 700 лв.

Директорът на болницата казва, че единствено е получил 17 хил. лв. отгоре, но от НЗОК заради увеличените цени на клиничните пътеки.

Д-р Христо Пелев: Основните им заплати ще станат от 800 до 900 лв. Това нещо ще бъде подписано веднага като официален документ от 1 октомври с новите трудови договори.

В болница Токуда в София сестрите от централната реанимация също подадоха предизвестия. Работодателят им води преговори с тях и двете страни запазиха мълчание пред медиите.

Кирил Ананиев: Имам намерението или утре, или в понеделник да поканя ръководството на болницата, за да разбера какви са истинските причини.

А до края на месеца ще е готов анализът за това увеличени ли са и къде заплатите след допълнително отпуснатите средства.

Над половината от смъртните случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания

БТВ, Новини в 19.00 часа


Над половината от смъртните случаи у нас се дължат на сърдечносъдови заболявания. Затова алармираха водещи кардиолози у нас в навечерието на световния ден на сърцето – 29 септември. Подробностите от Кристина Газиева.

Репортер: Здравейте от клиниката по кардиология към УБАЛ „Света Анна“ в столицата. Тук лекарите ежедневно се борят за живота на десетки пациенти с тежки сърдечни заболявания. Тази година кардиолозите у нас стартират кампания „Бъди герой на сърцето си“. Ето защо.

Срещнахме ви с Цвети преди година. Тогава тя научи, че за да живее се нуждае от ново сърце.

Цветелина Стоянова: Разбрах, че трябва да ми се направи трансплантация. Не можах да повярвам.

Репортер: Днес Цвети ни посреща у дома.

Цветелина Стоянова: Това е изкуственото ми сърце. Тук има две батерии, ето ги, които ми поддържат сърцето.

Репортер: Докато се намери донор младата жена ще живее с този апарат.

Цветелина Стоянова: Аз съм сигурна, че заслужавам да имам сърце и така и ще се случи.

Репортер: Все по-често проф. Постаджиян лекува млади пациенти като Цвети.

Арман Постаджиян: Имаме хора, които са на 40-43 години , които са с миокарден инфаркт. Това вече е доста рано. Това показва проблем.

Репортер: Като един от посланиците на кампанията „Бъди герой за сърцето си“ кардиологът ни съветва.

Арман Постаджиян: Да сме физически активни, да следим артериалното си налягане, да не пушим.

Репортер: Защото, оказва се сърцето не е само орган в очите и на лекари, и на пациенти.

-Човек и думата сърце, какво си мислите?

Арман Постаджиян: Първото нещо са емоциите, които ни владеят. Сърцето обединява в себе си както хубавите, така и лошите моменти от живота и мисля, че е най-точният събирателен орган, който владее нашия живот.

Цветелина Стоянова: Първоначално си мисля за моето сърце – любов и така, защото съм сигурна, че ще се случи и ще се оправя. Така че не губя надежда изобщо. Аз го заслужавам това сърце и така.

Репортер: Затова от днес в цялата страна започна скринингова кампания – за здравето на сърцето. А утре в болница „Пирогов“ ще бъдат проведени безплатни кардиологични прегледи на бременни жени

Пациенти с тежки диагнози остават без важни препарати и консумативи, въпреки влязло в сила съдебно решение

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Пациенти с тежки диагнози остават без важни препарати и консумативи, въпреки влязло в сила съдебно решение. Става дума за болни от рядко автоимунно заболяване – глутенова непоносимост. В същото време вече втора година се бави решението за финансиране и на стотици деца с вродени гръбначни увреждания.

11-годишната дъщеря на Славея Костадинова има гръбначно увреждане спина бифида. Детето непрекъснато се нуждае от поддържащи консумативи за пречистване на организма.

Славея Костадинова: Всеки месец трябва да отделяме суми между 200 и 500 лв., за да осигурим здравето на децата си. В цяла Европа тези консумативи се реимбурсират. Става въпрос за деца, които са, в смисъл с множество увреждания. Това е просто една капка в морето и в нашия бюджет, но то доста сериозна.

От 2013 г. родители и пациентски организации се борят НЗОК да финансира консумативите.

Славея Костадинова: Става въпрос за консуматив, от който се нуждаят пациенти със спина бифида, с множествена склероза, с екстрофия на пикочен мехур.

Анели Чобанова: Реалната опасност при тях да се получават вече съпътстващи и много по-утежняващи заболявания, водещи до хемодиализа и дори до смърт.

След исканията на пациентите Касата започва да заплаща консумативите, но само за пациенти с по-леки форми на заболяването. Междувременно семействата на тежкоболните се обръщат за помощ и към Комисията за защита от дискриминация. Година и два месеца по-късно резултат няма, твърдят пациентите.

Анели Чобанова: Това е показател, че има абсолютно неглижиране на правата на хората с увреждания у нас.

Юристите се сблъскват и с друг казус – при болните от автоимунна глутенова непоносимост. В този случай Комисията за защита от дискриминация се произнася, че Касата трябва да им осигурява безплатно животоподдържащи диетични храни. Година и половина след решението обаче болните продължават да си плащат сами.

Анели Чобанова: Неизпълнението на съдебно решение по нашите закони и по НК е престъпление.

А междувременно Надзора на Касата дори издава нови указания за пациентите с глутеновата непоносимост, която е доживотна диагноза. Независимо в коя част на страната се намират, те трябва всяка година да пътуват до болница ИСУЛ и да се подлагат на тежки изследвания, за да доказват, че са болни.

Анели Чобанова: Автоматично с това указание, с този начин ги поставя в абсолютна невъзможност да получат това лечение.

И от КЗД и от НЗОК обявиха за Нова, че проверяват двата случая и ще излязат с позиции до утре.

Няколко институции работят по разкритията на Нова за кардиолога от Пазарджик

Нова телевизия, Новини в 19.00, 23.00 часа


Няколко институции работят по разкритията на Нова за кардиолога от Пазарджик, който слага стентове на напълно здрави хора. Казусът коментира днес и здравният министър Кирил Ананиев.

Кирил Ананиев: В момента всички органи са се самосезирали, в това число и ИА Медицински надзор. Тя в момента е на проверка. И след като приключи проверката, веднага ще ми се докладва и ще взема съответните решения. Но все ми се иска да не вярвам, че това наистина се е случило. Това е просто нечовешко – в чисто човешки план.

Здравният министър коментира и недоволството сред медицинските сестри

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Здравният министър коментира и недоволството сред медицинските сестри. Ананиев го окачестви като тревожно и обеща разговори, за да не се стига до затваряне на отделения. Сестрите от централната реанимация на болница Токуда са подали колективна оставка. От лечебното заведение нито потвърдиха, нито отрекоха тази информация. Междувременно колективна оставка подадоха и медицинските сестри и лекарите в общинската болница в Карлово. Засега предизвестия са депозирали само медиците от детското отделение. Причината е, че все още нямат желаното увеличение на своите заплати. Медицинските сестри настояват за 950 лв. основна заплата, а лекарите за 1 300 лв.

Даниела Икемова: 750 лв. заплата вземам за 28 г. трудов стаж. Мислите ли, че тази заплата е достатъчна, за да съществува моето семейство и моите деца. Което е унизително за мен и за целия колектив, с който работя и спасяваме детски живот, подчертавам детски живот.

– Подадохме молбите си и лекари за напускане. Категорично не може – нито те без нас, нито ние без тях. Това е една екипна работа. Няма празник, няма събота, няма неделя.

Д-р Христо Пелев: От 1 октомври ще увелича заплатите със 100 лв., което значи, че старшите сестри ще станат със заплати 900 лв., а другите ще се движат между 820 и 850 лв. като основна работна заплата, плюс допълнително материално стимулиране, което да достигне 952 лв.

Тревожни нарече министър Кирил Ананиев масовите оставки на медицински сестри

 Нова телевизия, Новини в 23.00 часа


Тревожни нарече здравният министър масовите оставки на медицински сестри. Ананиев обеща разговори с протестиращите, за да не се стигне до затваряне на отделения. Знаете, сестрите от централната реанимация на болница Токуда подадоха колективна оставка. Междувременно сестрите и лекарите от общинската болница в Карлово също обявиха, че ще напуснат. Засега предизвестия са депозирали само медиците от детското отделение. Причината е, че все още нямат желаното увеличение на заплатите. Медицинските сестри настояват за 950 лв. основна заплата, а лекарите – за 1 300 лв.

Даниела Икемова: 750 лв. заплата вземам за 28 г. трудов стаж. Мислите ли, че тази заплата е достатъчна, за да съществува моето семейство и моите деца. Което е унизително за мен и за целия колектив, с който работя и спасяваме детски живот, подчертавам детски живот.

– Подадохме молбите си и лекари за напускане. Категорично не може – нито те без нас, нито ние без тях. Това е една екипна работа. Няма празник, няма събота, няма неделя.

Д-р Христо Пелев: От 1 октомври ще увелича заплатите със 100 лв., което значи, че старшите сестри ще станат със заплати 900 лв., а другите ще се движат между 820 и 850 лв. като основна работна заплата, плюс допълнително материално стимулиране, което да достигне 952 лв.

Не е ясно дали ще има промени в изплащането на болничните догодина

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Не е ясно дали ще има промени в изплащането на болничните догодина. Това обясни социалният министър Бисер Петков след заседание на тристранния съвет. Засега обаче социалните партньори не приеха предложението на партия Воля първите три дни да се поемат изцяло от НОИ. В момента НОИ изплаща болничните от четвъртия ден, а първите три дни са за сметка на бизнеса. Работодателите подкрепиха идеята държавата да плаща всичко. Синдикатите и държавата обаче предупредиха пък, че това би означавало още 200 млн. лв. дефицит в осигурителната система.

Добрин Иванов: Даваме си сметка, че така формулирано предложението ще даде отражение и ще натовари бюджета. Затова ние направихме и алтернативно предложение – първите три дни да не се изплаща обезщетение нито от осигурителя, нито от осигурителния институт.

Ася Гонева: Заедно да направим така, че да подобрим контрола. А иначе публична тайна е, че много често именно работодателят стимулира работещите в определени трудни, разбира се, за предприятието моменти да се ползват болнични.

Бисер Петков: Съществуват редица други предложения. Смятам, че ще бъдат обсъдени в бюджетната процедура. Но не мога да се ангажирам дали ще има промяна и каква ще бъде тя.

Национални радиа

Кирил Ананиев: През следващата година се очакват повече средства за здравния сектор

БНР, Новинарски час


Преди обявения за 7 октомври голям протест на медицински сестри министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че през следващата година се очакват повече средства за здравния сектор.

Кирил Ананиев: В края на октомври правителството ще добри проекта на закон за държавния бюджет, в това число и бюджета на НЗОК, и ще имаме конкретна информация. Водим разговори с МФ, извадили сме най-важните приоритети, които държим да защитим за следващата година.

Работещите карловската болница получиха уверение, че от 1 октомври заплатите им ще бъдат увеличени с по 100 лв., за да бъде спряно напускането на медици. Директорът на здравното заведение д-р Христо Пелев е решил това, след като медицински сестри и лекари са подали предизвестия.

Д-р Христо Пелев поясни, че след като е организирал среща с всички медицински сестри, лекарите и участието на кмета и председателя на ОбС е поел ангажимент от 1 октомври да увеличи заплатите на сестрите със 100 лв. от сегашното ниво: „Което значи, че старшите сестри ще станат със заплата 900 лв., другите с 850 и 830, не на всички поравно, и ще ги стимулирам с ДМС всеки месец да преминат границата от 952 лв. Две минимални заплати е невъзможно с тези бюджети на болниците, защото ще се получи дисонанс между някои лекари и сестри.”

Въпреки обещанията на ръководството, на този етап предизвестията за напускане, които са с едномесечен срок, не са оттеглени, каза Петя Шеева, която е председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи в карловската болница: „Няма гаранция, че сумата 950 лв. ще бъде изпълнена. С това, което се дава от 1 октомври се доближава, но другото е под въпрос.” Петя Шеева обясни как се е стигнало до колективната заявка за напускане: „На всички е известно, че от доста време ни заблуждават, обясняват, че са преведени пари, но в крайна сметка нашият управител, според него парите не са достигнали до нас, те минават през здравна каса и т.н. С две думи едно от исканията ни е увеличаване на заплатите, които бяха обещани.”

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще търси среща с ръководствата на болница Токуда и на карловската болница

 БНР


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще търси среща с ръководствата на болница Токуда и на карловската болница. Причината са подадените колективни оставки на 21 медицински сестри в централна реанимация на болница Токуда и на сестри от детското отделение в болницата в Карлово.

Кирил Ананиев: Притеснително е фактът, че наистина са подали колективна оставка. Въпросът е дали всичките сестри са подали колективни оставки или част от тях. Но колкото и да са, е притеснително от гледна точка на това, че това е една от големите болници. Имам намерението или утре, или в понеделник да поканя ръководството на болницата, за да разбера какви са истинските причини. С директора на карловската болница също съм дал заявка да се видим.

До края на месеца ще има анализ дали медицинските сестри в страната са получили увеличение на работните заплати, за което министерството преди месеци е осигурило допълнителни средства.

Междувременно от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи подкрепиха колегите си подали колективни оставки и в открито писмо до здравния министър изразиха възмущение от случващото се вече месеци наред в сектора и нестихващите протести в страната.

7 хил. български семейства чакат отговор на въпроса какво се случва с генетичния материал, взет от децата им от представители на тъканната банка „Крио център” в България

БНР, Новинарски час


7 хил. български семейства чакат отговор на въпроса какво се случва с генетичния материал, взет от децата им от представители на тъканната банка „Крио център” в България. След като фирмата прекрати дейността си, единствената информация е, че пробите на стволовите клетки от лабораторията в Швейцария са прехвърлени в Полша. Инвестиционният фонд, който е купил лиценза на „Крио сейф”, не се афишира. В същото време от Българската изпълнителна агенция „Медицински надзор” не виждат проблем.

Една то засегнатите е 30-годишната Ани Николаева. След сключен договор представител на фирмата е взел проба веднага след раждането на детето ѝ през месец юни тази година. Семейството е платило първата вноска, но оттогава няма никакъв отговор затова родители, попаднали в същата ситуация, подготвят колективен иск до прокуратурата: „Около 200 родители се обединихме в една Фейсбук група. Всеки изплаща сумата в различна сметка. Някои изплащат към замразените сметки на фирмата, на други е дадена сметка към счетоводна фирма, където те си плащат. Общо взето никой не знае къде отиват парите му. Д-р Асен Пачеджиев е човекът, неговият подпис е на договорите. Нямаме никакъв отговор от него.”

Отговорът на д-р Асен Пачеджиев, директор на българския клон на банка „Крио център”: „Тъй като в момента вероятно е буквално залята от запитвания от клиенти на „Крио сейф” по целия свят, е направила социална Интернет страница за клиентите на „Крио сейф”, където с един уникалелн 10-цифрен код всеки клиент на „Крио сейф” би могъл да помоли за потвърждение полската банка за стволови клетки, че пробите се намират там и се съхраняват.”

Репортер: Можете ли да гарантирате на семействата, които ви са се доверили, че всичко с техните проби е наред?

Д-р Асен Пачеджиев: Абсолютно, с едно малко изключение. Има няколко семейства, които са родили през месец юни, но просто нямаме никаква информация за тях и в момента работим по въпроса.

Част от родителите вече са направили необходимите запитвания във Варшава, но и оттам няма отговор.

7 хил. български семейства чакат отговор какво се случва с генетичния материал, взет от децата им от представители на тъканната банка „Крио център”

БНР, 12+3


Резюме: Какво се случва с тъканните проби на повече от 7500 български семейства, къде се съхраняват те и има ли опасност генетичният материал да бъде изгубен, или с него да бъде злоупотребено.

Тъканната банка „Крио сейв“ не е фалирала, а само временно е преустановила приемането на генетичен материал на нови клиенти, категоричен е д-р Асен Пачеджиев, директор на българския клон на банката „Крио център – България“. До ситуацията се стига след обявяване фалита на едно от дружествата на „Крио сейв“ в Швейцария и закриването на лабораторията в Женева.

Пробите на българските клиенти на „Крио сейв“ се съхраняват в полската банка за стволови клетки. В това уверяват и от Агенцията за медицински надзор. Семействата ще трябва да решат дали полската банка да продължи да съхранява пробите им, или ще изберат друга. На сайта на полската тъканна банка има подробни разяснения по темата на български език.

„Крио център – България“ е в процедура по закриване, която не е приключила. В страната ни работят още 10 тъканни банки, от които шест съхраняват генетичния материал в нашата страна, а останалите – в други европейски държави.

Клиентите на „Крио център – България“ се питат къде отиват парите, които продължават да превеждат по договори за разсрочено плащане. Пачеджиев заяви, че актуална е банковата сметка, посочена в договора.

България вече разполага с технология за бързо изследване на кръвта в центровете по кръводаряване

БНР, Новинарски час


България вече разполага с технология за бързо изследване на кръвта в центровете по кръводаряване. Нат-технологията ще позволи прецизност на пробите за хепатит и СПИН, стана ясно при представянето на апаратурата в Националния център по трансфузионна хематология.

МЗ предлага и нормативна промяна, която предвижда кръвните центрове да съобщават незабавно за инфекции лично на кръводарителите, на личните лекари и на съответната РЗИ, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев: „Доста често се случва кръвта да бъде заразена и донорът, предоставяйки тази кръв, да зарази други български граждани, за които има опасност за живота поради появяването на определени инфекции”.

Предвидени са 6 апарата, с които ще се работи, като два от тях ще останат в столицата, а останалите ще бъдат в регионалните центрове, каза директорът на кръвния център в столицата д-р Николай Николов: „По програмата бяха закупени 2000 теста, които са за реално изследване на дарители. В програмата е заложено да бъде изследван на следващия етап абсолютно всеки дарител, дарил кръв, независимо в коя точка на страната.”

Нат-технологията скъсява изключително много времето, до 3-4 дни, в което излизат резултатите на изследваната кръв. Финансирането на апаратурата е в размер на 5 млн. лв. от МОН по съвместна научна двугодишна програма с МЗ и Националния кръвен център.

България е домакин на Европейския конгрес по роботизирана гинекологична хирургия, който започва от днес. Репортаж.

БНР, Преди всички


Резюме: За първи път България е домакин на Европейския годишен конгрес по роботизирана гинекологична хирургия, който се открива днес в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Във форума под мотото „Отвъд границите“ участват световни имена от САЩ, Европа и Азия. Над 300 са специалистите от цял свят, както и много български лекари и студенти по медицина.

Събитието се организира под егидата на Медицинския университет – Плевен и Българската асоциация по минимално инвазивна гинекологична хирургия. Посланието на 11-ия конгрес е „Заедно да прескочим границите на стандартното мислене на класическата медицина и конвенционалната хирургия“, казват организаторите.

На конгреса плевенските хирурзи ще представят резултатите от 11-годишен опит от над 1000 операции с робот. Проф. д-р Григор Горчев, пионер в тази област в Източна Европа, президент на конгреса, обясни: “За първи път ще има хирургия на живо. Наш екип ще оперира в Плевен в самата хирургия, която ще предава в реално време в Софийския университет в Аулата“.

Постиженията, новостите и бъдещите тенденции ще се дискутират на конгреса. Проф. Славчо Томов, ректор на Медицинския университет в Плевен и председател на научния комитет, каза: „Ние ще привлечем вниманието на модерния свят към България“.

Държавата и синдикатите категорично възразиха първите три дни от болничните да се плащат от НОИ

БНР


Държавата и синдикатите категорично възразиха първите три дни от болничните да се плащат от НОИ. Тристранен съвет обсъди предложението оформено в законопроект на партия „Воля” подкрепен от бизнес организациите. Обобщение на репортера Цветелина Стоянова:

Министър Бисер Петков припомни, че и до 2011 година бизнесът е поемал плащането на първия ден от боледуването. Сегашното предложение НОИ да поеме първите три, които са ангажимент на работодателя, ще доведе до голям дефицит:

„По оценки на НОИ, около 200 милиона годишно, което ще задълбочи дефицита“.

Петков не се ангажира дали в бюджетната процедура за следващата година ще се направи промяна в режима на плащане. От синдикатите също възразиха срещу предложението на партия „Воля“. Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“:

„Увеличение на дефицита означава още повече средства или под формата на осигуровки, или под формата на данъци отново от нашия джоб.”

Бизнесът подкрепи предложението на депутатите, а от БТПП поискаха възможност за контрол:

„Не може работодателят да оспорва, когато има налични доказателства, че лицето не е с влошено здравословно състояние.”

Като притеснителен определи здравният министър Кирил Ананиев факта, че медицински сестри подават колективни оставки в наши болници

Дарик радио


Като притеснителен определи здравният министър Кирил Ананиев факта, че медицински сестри подават колективни оставки в наши болници. Предстои Ананиев да проведе среща с ръководството на болница „Токуда”, за да разбере какви са истинските причини медицинските сестри от централната реанимация да заявят, че напускат. Междувременно от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи излязоха с отворено писмо, в което заявиха, че здравната ни система има сериозен проблем, и той е, че се унищожава цяло едно съсловие, без което здравеопазването ни не може да функционира.

Все още няма официална информация колко сестри от болница „Токуда” и общинската болница в Карлово са подали оставки и каква точно е ситуацията в двете лечебни заведения, подчерта Ананиев и допълни, че в МЗ не са постъпили финансовите отчети за септември, от които да стане ясно какви заплати са взели напускащите сестри.

Кирил Ананиев: С информацията, с която разполагате вие, разполагам и аз, защото източникът ни е един и същи. Безспорно, притеснителен е фактът, че наистина са подали колективна оставка. Въпросът е дали всички сестри са подали колективни оставки, или част от тях. Информацията е малко разнопосочна. Но колкото и да са, е притеснително от гл.т. на това, че това е една от големите болници в София и в България и там преминават изключително много, хиляди български граждани. Така че имам намерение или утре, или в понеделник да поканя ръководството на болницата, за да разбера какви са истинските причини. Със сигурност ще бъдат повече парите за здраве за догодина, това мога да ви го обещая още сега. Ще претендирам за повече средства по отношение на нат-технологиите, разбира се, трансплантациите.

По-рано министърът представи нова нат-технология в Националния кръвен център в столицата. Иновацията се очаква да подобри процеса по поверяване на дарената кръв за редица сериозни заболявания.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 27.09.2019