Подновиха търга за строеж на детската болница

24 часа  стр. 9


Министерството на здравеопазването поднови обществената поръчка за проектиране и строеж на Национална детска болница.

Това стана възможно, след като Комисията за защита на конкуренцията отхвърли искането от Камарата на архитектите за временно спиране на процедурата. Те обжалваха търга през август с мотива, че заложените параметри са порочни и не гарантират качествения строеж на сградата.

Според КЗК спирането ще рефлектира негативно върху обществените интереси.

Документи ще се приемат до 15 октомври, а постъпилите оферти ще бъдат отворени на публично заседание в сградата на здравното министерство още на следващия ден.

Проф. д-р Жанет Грудева: Българите имат безплатен достъп до иновативните терапии срещу онкохематологични заболявания

Важно е пациентите да получат консултация от специалист най-скоро след появата на симптоми, за да започне лечение. Тогава диагнозата може да бъде просто етап от живота, без фатален край

24 часа  стр. 63


– Проф. Грудева, месец септември е посветен на борбата със злокачествени заболявания на кръвта. Знаем, че хематологията е една от най-динамично развиващите се области в медицината. Можем ли в настоящия момент да говорим за нерешени терапевтични проблеми или с гордост можем да се похвалим с постиженията на науката през последните години?

– Наистина трябва да отбележим напредъка на науката през последното десетилетие. Много иновативни терапии достигнаха до пациентите със злокачествени заболявания на кръвта. Постигнаха се значителни терапевтични резултати, които промениха изхода от заболяванията и превърнаха някои от тях в хронични, добре контролирани състояния. Днес спокойно можем да споделим, че основната цел при някои от тях е излекуване, факт е, че българските пациенти имат бърз достъп както до специалисти хематолози и специализирани лечебни заведения, така и до най-новите терапии в областта.

– Хематологията е доста разнородна специалност, в месец септември се отбелязва и специално Световния ден посветен на лимфомите -15 септември. Какви са предизвикателствата пред пациентите с лимфом и има ли напредък в лечението при тях?

– Хематологията е изключително богата на подспециалности област. Най-напред правя уточнението, че хематологията включва 2 основни групи заболявания: доброкачествени (бенигнени) и злокачествени (т.н. онкохематология). Обект на нашия разговор са главно онкохематологичните заболявания.

Лимфомът е най-разпространеният вид злокачествено заболяване на кръвта. От своя страна той има два основни типа- Ходжкинови и Неходжкинови лимфоми (с над 60 подтипа). Като терапевтични предизвикателства за нас и пациентите мога да посоча неходжкиновите лимфоми. Последните се срещат предимно при възрастни хора и често имат общи симптоми, характерни и за други заболявания. Понастоящем се изминава дълъг период преди пациента да бъде насочен към хематолог. Симптомите, който правят впечатление обикновено са увеличените лимфни възли, загуба на тегло, повишена температура, нощните изпотявания и др. Препоръката на специалистите е хората да бъдат бдителни към всичко необичайно или различно в тялото им, да си правят редовни (годишни) прегледи и изследвания, факт е, че някои състояния се диагностицират при профилактични прегледи или случайно.

Напредъкът в лечението на неходжкиновите лимфоми е осезаем. Преди повече от 20 години първото моноклонално антитяло тип I започна да навлиза в клиничната практика, а сега имунохимиотерапията е съвременният стандарт в лечението на немалко неходжкинови лимфоми. През последните години имаме възможност да използваме и подкожната форма на моноклоналното антитяло, което създаде удобство за пациентите и улесни дейността на специалистите по здравни грижи.

Независимо от постигнатите успехи в лечението, някои пациенти могат да прогресират. И тук отново ни помагат иновациите, които дават нова възможност да променим хода на заболяването. Като пример при лечението на фоликуларния лимфом (най-честия от индолентните) и хроничната лимфоцитна левкемия е навлизането в клиничната практика на ново гликоинженерно, тип II, хуманизирано моноклонално антитяло. То има потенциала да подобри постигнатите резултати с досегашния стандарт в лечението.

Изключително съм щастлива, че българските пациенти са с осигурен безплатен достъп до тези иновации, като лечението се реимбурсира напълно от здравната каса. Така нашите пациенти могат да получат лечение на световно ниво в България.

– Има ли определена възраст в която хората трябва да са по-бдителни за симптоми, които да водят до диагнозата лимфом и трудно ли се поставя? И какъв е Вашия съвет за действие, ако някой има симптоми, които не преминават?

– За да се постави диагнозата „лимфом“ са необходими редица изследвания (рутинни и високоспециализирани): кръвни, образни, биопсия на лимфен възел, изследване на костен мозък, молекулярногенетични. Най-важно е след личния лекар да се посети специалистхематолог, който да определи правилния диагностичен подход.

Средната възраст на повечето пациенти с онкохематологични заболявания е различна в зависимост от вида на лимфома, но честотата на заболяванията се увеличава с напредване на възрастта.

– Къде пациентите и техните близки могат да намерят хематолог за консултация и лечение?

– Във всяка университетска болница има специализирани клиники за диагностициране, лечение и цялостна грижа на болните с онкохематологични заболявания. Добре е пациентите да получат консултация с хематолог възможно най-скоро след появата на симптоми, за да може терапията да се започне в най-ранен етап от стадия на заболяването. Това, което трябва да отбележим, е че в България иновативните терапии, одобрени от американската и европейската агенции достигат бързо до клиничната практика. Това дава увереност на нашите хематолози, че могат да помагат на болните с най-съвременните терапии.

– Как се проследява състоянието на пациенти с онкохематологично заболяване след приключване на лечението и колко време продължава наблюдението?

– След изписването всеки пациент получава препоръка от клиниката, в която е проведено лечението. Онкохематологичните заболявания са включени в Наредбата за диспансеризация. Тя определя честотата на контролните прегледи, обема на изследвания и продължителността на наблюдение. Алгоритъмът е съобразен с международните стандарти за мониториране на тези заболявания.

– Бихте ли дали препоръки относно хранителния режим и начина на живот за периода в който се провежда лечението?

– Здравословното хранене е важно независимо дали се отнася за болен или здрав.

Балансираното хранене ще помогне на пациента да се почувства по-добре, да поддържа теглото си, да намали риска от инфекции и да се справи по-добре със страничните ефекти от лечението. Здравословното хранене се характеризира с прясно приготвена храна (без консерванти), достатъчен прием на зеленчуци (фибри) и плодове. Уместно е да се избягват въглехидратни храни с бързоусвоими захари и прекаления прием на месо. Всеки пациент може да потърси съвет от лекуващия го екип или да направи специализирана консултация с диетолог.

– Смятате ли, че освен терапевтичните възможности, психологическата подкрепа от страна на специалисти психолози или близки е важна за пациентите с онкохематологични заболявания? Какво бихте посъветвали тези, които за първи път чуват за диагнозата?

– Подкрепата за пациентите е изключително важна, както от близки и приятели, така и от страна на психолози. Моят съвет към всички, които чуят диагнозата за първи път е да не се отчайват и затварят в себе си. Те трябва да поговорят със своя лекар, за да се намери правилното/ индивидуализирано лечение. Иновативните терапии предлагат изключително много възможности и едно онкохематологично заболяване може да бъде просто етап от живота на един човек, без фатален край.

***

Жанет Грудева-Попова е професор, доктор по медицина, заместник-директор по диагностично-лечебната дейност на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив и началник на Клиниката по клинична хематология. Тя е завършила

Медицинския университет в Пловдив, където в момента преподава. Има специализации по клинична хематология, онкология, вътрешни болести, икономика и здравен мениджмънт.

Авторът на библията за аспергер: Може да е следващият етап на еволюцията

Д-р Атууд е много търсен специалист, но 30 г. е сляп за истината за сина си

Любомира НИКОЛАЕВА

24 часа  стр. 62, 64


От моя клиничен опит се убедих, че хората със синдром на Аспергер имат различен, а не дефектен начин на мислене. Проявяват по-голяма от очакваната настойчивост в неща, които не са приоритети при повечето хора. Различават се и в сетивните преживявания. За тях може да е по-важно решаването на определен проблем, а не задоволяването на социалните или емоционалните нужди на другите хора. Определящо за характеристиката им не би следвало да е затрудненото общуване, а това, че са креативни. Човек със синдром на Аспергер може да вижда грешки, които не са очевидни за другите, да обръща огромно внимание на детайлите, без да вижда цялата картина. Той е директен, казва точно това, което мисли, и има силно чувство за справедливост. Може настойчиво да търси и да се наслаждава на усамотението. Да е верен приятел. Но човекът със синдром на Аспергер има проблеми с контрола и изразяването на емоциите. Може да проявява висока тревожност, тъга или гняв, които показват вторично разстройство на настроението. Възможно е да не проявява очакваната от близките и от други хора обич или да демонстрира абсурдно чувство за хумор.

Ще повярвате ли, че този експерт с име в областта на аспергер открива с 30 г. закъснение, че синът му е един от тях?

Клиничният психолог д-р Тони Атууд изследва аутизма от близо 4 десетилетия и е смятан за автора на модерната библия за синдрома на Аспергер, известен в обществото като високофункциониращ аутизъм. За консултация в клиниката му в Бризбейн, Австралия, има дълга листа на чакащите. А в науката е известен като първия психолог, който вижда синдрома на Аспергер като предимство, а не като нещо, което трябва да бъде поправено.

Звучи ви познато? Наскоро със свои думи така се определи активистката за спасяване на климата Грета Тунберг.

16-годишната активистка не ходи на училище, както се очаква, а държи пламенни речи навсякъде, където се озове. Слушат я политици, държавници, дори папата, vwa хиляди последователи. И по-успешно от всички психиатри и психолози събуди интереса към синдрома на Аспергер, за който семейството й открито говори, и като цяло за разстройствата от аутистичния спектър. Това е коректното съвременно название на аутизма и сродните му състояния. (Вижте мненията на водещи български психиатри по-долу и на 64-а стр.) Включва под общия знаменател различни видове разстройства на общуването – от пълно усамотение и безсловесност в собствен неразбираем свят до едва забележима липса на чувствителност към чуждите емоции и преживявания или фанатично преследване на цел.

Известният специалист по синдрома на Аспергер, диагностицирал безброй деца, го открива изненадващо късно при своето собствено, чак когато от трудно дете се привръща в още по-труден млад мъж и попада в затвора. Просветлението идва буквално с връщанет на лентата. В стар видеозапис усилията на бащата да привлече с игра вниманието на момчето остават напразни. Показвах му горещо желание за взаимодействие и се опитвах да си играя с него, а той оставаше в свой собствен свят. Не беше срамежливост, защото ме познаваше, случваше се нещо повече. Между нас имаше бариера. В този момент сякаш нещо ми просветна. Разбрах, че не мога сам да поставя диагнозата аспергер, защото съм негов баща и не мога да бъда обективен – обичта е сляпа, разказва за първи път личната си история във филм на Ей Би Си. В крайна сметка диагнозата слагат негови колеги.

А д-р Тони Атууд се пита дали аспергер може да е следващият етап на еволюцията. Той вярва, че човечеството се нуждае от нестандартни мислители, за да реши големите проблеми в света

Други техни силни страни, като последователността в преследването на цел, задълбочеността и склонността към педантична точност, ги правят много подходящи за работни места, които изискват прецизна експертиза по някакви въпроси или са фокусирани върху спазването на дисциплина или управлението на риска.

Много компании през последните години също признаха „свръхсипата“ на хората от високофункционалния сегмент на спектъра.

Софтуерният гигант SAP още преди 5 г. съобщи, че има над 160 такива служители в 13 държави и продължава да увеличава броя им. Големи счетоводни фирми в САЩ също имат програми за наемане на хора с високофункционален аутизъм.

JPMorgan Chase стартира такъв проект през 2015 г. с четирима души и само за няколко години броят на наетите в 8 държави служители надскача 140, предимно на технически позиции. Участниците в пилотната програма при това били по-бързи и по-продуктивни от своите връстници благодарение на вниманието към детайла и способността за устойчива концентрация. Особено ценни може да бъдат хората с разновидност от спектъра, наричана севантизъм.

Савант, или знаещ човек, произлиза от френската дума savoir-да знам. Не е ясно защо някои хора с аутизъм развиват савантски умения, а други – не.

Савантите имат изключителни дарби в определена област – изкуство, действия с числа, запаметяване. Мнозина са привлечени от науката, изобретенията, сложните машини и особено от компютрите. Савантизмът е една от мистериите в невронауките. Благодарение на добрата памет и „ровенето“ в интересните им теми натрупват още като деца завиден обем от данни и словесни конструкции. Това им печели прозвището малък професор, а състоянието евфемистично благосклонно се нарича синдром на малкия професор

Проклятие или подарък от съдбата? Гений или неудачник? Според мащабно британско проучване около 35% от високофункционалните аутисти проявяват савантизъм, други изследвания вдигат процента над 50.

Всъщност най-известният аутистичен савант е измислен – Реймънд Бабит, изигран от Дъстин Хофман във филма от 1988 г. В основата все пак стоят истински човек и неговата необикновена съдба. Наизустил от раз над 6000 книги и демонстрирал енциклопедични познания по география, музика, литература, история, спорт и още 9 други области на експертиза. От изключителен научен интерес е способността на Ким Пик, починал на 59 г. през 2009 г., да чете изключително бързо, като сканира едновременно едната страница с лявото око, а другата -с дясното

Ядрено-магнитният му резонанс показва липса на нормална течност и други аномалии на централната нервна система. Само половината от. савантите са с нарушения от аутистичния спектър, останалите са с други засягания на мозъка. Най-често савантските умения се появяват в детството, наслагвайки се върху основни промени в развитието, с които човекът е роден. Но има и „придобити“ савантски умения – най-често след мозъчна травма или болест в младежка и активна възраст.

В живота все пак преобладават „баналните“ случаи на прикриван аспергер.

Ленар съм и дълги години ми казваха, че проблемът ми е хронична депресия.Това обаче не ми помагаше, нито лекарствата за депресия Единственото, което ми даде контрол над собствения ми живот, беше заключението, че съм високофункционален аутист.

Аспергер поляризира силните и слабите страни по начин, надхвърлящ нормата, но може да е много удобен за изява в медицината -разказва в секцията за кариерно развитие на „Бритиш медикъл джърнъл“ специалист, пожелал името му да не се публикува. – Повечето хора със синдрома имат висок коефициент на интелигентност. Това улеснява влизането в медицинско училище и създава предпоставки да си много добър лекар.

Дългосрочната памет при аспергер често е отлична, а силно развитата способност за проучване е много полезна за добрата анамнеза. Перфекционизмът също е идеално качество за света на медицината. А много високото ниво на уважение към себе си (и към човечеството) често се превръща в силна и непреодолима страст в грижите за пациентите. Състоянието ми беше открито чак на 30 г.

Важни „улики“ се оказаха трудностите ми в работата в екип с други хора. Самотното детство също беше ключово, както и сравнително изолираният ми живот като възрастен. Имам и фини аномалии в речта и писането. В допълнение възприемам света и постъпките само като добри или лоши, без нюанси.

През последните години синдромът на Аспергер се превръща във фетиш на попкултурата. Представата от книгите и филмите обаче е твърде романтична и идеализирана.

По-често това са хора, които се борят с вътрешните си демони и обществената стигма. Сериозни или по-ексцентрични опити за ретроспективна диагноза приписват синдрома на Айнщайн, Фройд, Луис Карол, Ван Гог, Мария Кюри,

Витгенщайн и други гении.

Когато срещнете човек с аспергер, може да забележите веднага две неща, казват специалистите: той е интелигентен колкото или повече от другите хора, но има дефицит в социалните умения. Също така е склонен натрапчиво да се фокусира върху една тема или да повтаря еднотипно поведение отново и отново до фанатизъм.

Доц. д-р Христо Хинков: За разлика от аутизма не се наблюдава изоставане в езика и интелектуалното развитие

24 часа  стр. 62


В 10-ата ревизия на Международната класификация на болестите синдромът на Аспергер е квалифициран като „разстройство с несигурна нозологична валидност“, което по принцип поставя знак за внимание при поставянето на тази диагноза. Преведено на обикновен език, несигурната нозологична валидност означава, че в много случаи е вероятно отклоненията да са разновидности в индивидуалното развитие, не топково болестни феномени, изискващи по-специално третиране и отношение.

Счита се, че синдромът е разновидност или полека форма на раннодетския аутизъм поради наличието на същите нарушения в социалните взаимоотношения и ограничените стереотипни интереси и дейности. За разлика от аутизма обаче не се наблюдава изоставане в езиковото и интелектуалното развитие и възможността за заучаване на нови знания и практики.

Такава диагноза трябва да се поставя „в края на наблюдавания цикъл на развитие“, а не в началото, ако се перифразира големият френски психиатър Анри Ей. За разлика от синдрома на Аспергер аутизмът е сериозно нарушение на развитието, което започва в детството и преминава в зрялата възраст. В миналото аутизмът се определяше като форма на раннодетска шизофрения поради разбиранията за шизофренията от средата на 60-те и 70-те години: че липсата на развит интелект не може да даде основа за разгърната психотична симптоматика, която се наблюдава при зрелия индивид. С развитието на класификационните системи и диагностичните критерии се оформи разбирането, че аутизмът е състояние, различно от шизофренията (впрочем тя има голям брой разновидности), което започва в ранна възраст (около 3 г.) и трае през целия живот.

Много е трудно да се направи оценка доколко всички тези състояния са вродени, в резултат на някаква скрита родова травма (т.нар. минимална мозъчна у вреда), генетично обусловени и/ или са резултат от особености в семейната . среда, възпитанието, травми в ранното детство и пр. Всичко това определя и отношението към тези деца, като тук е много важно да се отбележи, че самото поставяне на диагнозата вече е травма за детето поради особеното му третиране и изключване от общата детска среда.

Винаги когато са налице някакви особености в развитието на детето -странности, особени увлечения,свръхценностни фиксации, несъобразяване със социалните конвенции и пр., трябва да се държи сметка за вторичните травми, които могат да бъдат нанесени при едно прибързано диагностициране и съпроводените с това интервенции, и така да се задълбочат трудностите в социализирането на детето и неговото израстване като интегриран член на обществото.

Препоръките в тези случаи са да се прилага индивидуален подход, да се избягват генерализациите и „психиатризирането“ на проблема, докато се установи, че детето, макар и с известни чудатости и странности, все пак се развива като пълноценен член на обществото. Трябва да се има и предвид т.нар. ятрогенизация (натоварване на здрав човек със съзнание за болест чрез фалшиво диагностициране и принуда към лечение или засилване на симптоми с цел властване и доминация над болния). Напоследък тя е често явление предвид материалните изгоди за предоставящите медицински и психологични услуги.

Разбира се, всичко това не изключва ранната консултация при специалист при спазване на горните съображения.

Проф. д-р Дроздстой Стоянов: Удобни са и за политическа употреба

24 часа  стр. 64


Поради изразения субективизъм на оценката в психиатрията винаги е съществувала и продължава да съществува тясна взаимна обусловеност между политиката и понятието за душевна болест. В началото на месеца проблемът беше централен за конференцията на Кралския колеж на психиатрите в Лондон.

Определящо за описанието, дадено от педиатъра Ханс Аспергер през 1994 г. на т.нар. аутистични психопати, в сравнение с описанието на аутизма от Лео Канер по същото време, е т.нар. отсъствие на Gemut – специфично за немския език понятие, фокусирано върху способността на човека да се вгради в обществената мисия, в онова, което би трябвало да бъде „душата“ и „волята на народа“ за просперитет.

Актуалната сега психиатрична диагноза е разстройства от аутистичния спектър.

Днес синдромите от тази група и по-точно стигмата, етикетът за тях, са използвани като удобно средство за оправдаване или отричане на определени политически стратегии. Въобще езикът и терминологията на психиатрията са дълбоко политизирани, като в публичния речник на политическия диспут изрази като олигофрен или психопат придобиват ново измерение. Извън професионалната им употреба те се превръщат в символен инструмент за оспорване на позиции. По същия начин и диагностичният етикет „аутист“ или „болен/болна от аспергер“ се трансформира от медицинско определение в средство за манипулация на общественото мнение.

Синдромите от аутистичния спектър са обусловени от водещо нарушение на емоционалната интелигентност и неразпознаване на езика на емоциите, наречено алекситимия. То води до значителни дефицити в комуникативните и социални компетентности. Понякога са свързани и с изоставане в интелектуалното развитие, но в много от случаите при аспергер се наблюдава т.нар. високо функциониране, при което познавателните и интелектуалните способности са (свръх) диференцирани, възможно като компенсация за емоционалния дефицит.

Доц. д-р Димитър Терзиев: Спорно е дали диагнозата трябва да съществува самостоятелно

24 часа  стр. 64


Синдромът на Аспергер обхваща лица със сериозна комуникативна неумелост, психомоторна неловкост, наличие на интензивни, но доста извън обичайните занимания и интереси. Както при другите невроразвитийни разстройства особеностите са видими от най-ранна възраст. За разлика от типичния аутизъм диагнозата се поставя по-късно, когато се оказва, че детето не може да се адаптира към детската градина или училище. Като деца и за разлика от аутизма, хората със синдром на Аспергер проговарят сравнително в норма, но имат необичайни характеристики на експресивната реч. Например говорят като по-възрастни и понякога енциклопедично. Те по правило не усещат какво, как, на кой и кога да кажат, без да са единствени в този дефицит. Поради това не се вписват или се вписват трудно в социалната реалност.

Синдромът има неясен статус. Съвпадението на диагнозата е ниско между отделните центрове, а в „чист“ вид се среща значимо по-рядко от типичния аутизъм. Поради това отпада като отделна нозологична категория. Както и другите деца и възрастни от аутистичния спектър, тези с аспергер се нуждаят от пожизнена психологична и социална подкрепа. Освен такава помощ те могат да бъдат обучавани в социални умения в рамките на ограниченията им. Поради изолацията си, свръхценните интереси и натрупваната в годините фрустрация като младежи някои могат да са опасни (например при свръхинтерес към оръжия).

От десетилетия е прието, че типичният аутизъм (болестно развитие) и шизофренията (болестен процес) са отделни заболявания. Аутизмът при типичния аутизъм и „аутизмът“ при шизофренията са различни по произход, вид и еволюция. Спорно е дали диагнозата синдром на Аспергер трябва да съществува самостоятелно. Тя е несигурна и рядка, обозначаваща социокомуникативно, психомоторно затруднени и стереотипни лица с характерен профил на дефицитите и отклоненията, включително и при психологично тестване.

Избират строител за детската болница

Телеграф  стр. 8


Здравното министерство пусна отново обществената поръчка за изграждане на Национална детска болница. С нея се търси изпълнител за извършване на инженеринг – проектиране, строителство и авторски надзор на новото лечебно заведение. След първия старт, поръчката бе обжалване в Комисията за защита на конкуренцията с искане за налагане на временна мярка „спиране на процедурата,,. КЗК обаче остави без уважение възражението, а определението не е обжалвано пред Върховния административен съд и вече е влязло в сила.

Разследват медсестра, свила пари от починал пациент

Телеграф  стр. 8


Разследват медицинска сестра от областната болница във Велико Търново за мародерство.

Според данните към момента тя задигнала дебитната карта на починал в урологията мъж и изтеглила от нея 1200 лева. Пин кодът бил записан при личните документи на починалия, което улеснило сестрата. Семейството на починалия е подало сигнал до банката и полицията за кражба. Картата незабавно била блокирана, но от нея вече били изтеглени парите. „Портмонето беше в болницата, при него, в неговата стая. Една сестра влиза и му вади портмонето, докато му търси личната карта“, твърдят близките на починалия. Разследващите стигат до медицинската сестра Мария Семова, която е засечена от камерите на банкомат да тегли пари от картата в два поредни дни. Пред следователи Семова заявява, че пациентът й предоставил картата с пин кода, за да й услужи с пари, които й трябвали.

Лекари преглеждат безплатно за рак и високо кръвно

Телеграф  стр. 8


Лекари организират безплатни прегледи в различни направления в София.

Световният онколог доц. д-р Гюкхан Бойраз, който е член на Европейското общество по гинекологична онкология, е у нас, за да извършва безплатни прегледи на хора с вече поставена диагноза. Експертът ще представи второ мнение на пациенти с рак на базата на медицинските им документи и изследвания. Желаещите могат да си запазят час на тел. 0888 688 805. В понеделник пък лекари от Военномедицинска академия ще преглеждат безплатно хора, които имат проблеми с кръвното налягане. Консултациите ще се проведат от 8 до 13 часа в кабинет № 218, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на ВМА. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 682. Повод за кампанията е Световният ден на сърцето, който се отбелязва на 29 септември. В тази връзка безплатни прегледи бяха проведени вчера и в „Пирогов”. Началникът на Клиниката по кардиология проф. Мария Миланова консултира 20 бременни жени.

 

ЦЯЛО ЛЯТО ПРОДЪЛЖИ СЪВМЕСТНАТА СОЦИАЛНА КАМПАНИЯ НА ИЗВОРНА ВОДА „БАЧКОВО“ И БОЛНИЦИТЕ ОТ ГРУПАТА НА „БУЛФАРМА“

Телеграф, Уикенд  стр. 11


За никого не е тайна, че водата е живот. В България имаме изключително разнообразие на извори, всички с различно съдържание на соли, обща минерализация и рН. Водата, която приемаме, е от първостепенно значение за организма, затова тя трябва да бъде подбирана с внимание. Много хора все още продължават да пият вода, без да знаят какви елементи съдържа и как е третирана. В състава на предлаганите на пазара води има разлики и не всички са годни за продължителна употреба.

Това не само, че не благоприятства правилното функциониране на организма, но и го затруднява допълнително. Добре е, когато избирате, да отделяте поне минута, за да прочетете етикета на бутилката и да се уверите, че купувате най-подходящия продукт за Вас и вашите близки.

Идеалният избор е изворната вода. Често наричана „еликсир за тялото“, тя комбинира две предимства – алкално-киселинен баланс и пренасяне на енергия от планински извор. Експертите я препоръчват за всички възрасти, а причината е в ниските стойности на минерализация, натрий и флуор. Всяка изворна вода има свой собствен набор от характерни свойства и специфичен минерален състав, който произхожда от геоложките условия в областта, където се добива. Хилядолетия преди да започне бутилирането на изворната вода „Бачково“, на мястото на завода има естествен извор, който е добре познат на местните. Водата извира от каптиран естествен извор „Баджова вода“ в с. Бачково от екологично чист район до резерват „Червената стена“, отличен от ЮНЕСКО със сертификат. От изключително значение са съхранените в резервата растителни и животински видове, както и живописните скални феномени. Изворна вода „Бачково“ не води до натрупвания, има постоянен състав, който не зависи от сезоните или внезапните промени в климата. Това се предопределя от произхода й – от дълбоки земни пластове, върху които наземните условия не могат да оказват влияние. Водещото предимство в състава й е нейният показател рН 7.23, позволяващ ежедневна употреба, без да натоварва човешкия организъм. Вода „Бачково“ не подлежи на химична обработка при бутилиране. Сред положителните й характеристики са определеният и постоянен източник на добив, ниската минерализация и чистота на произход, които я превръщат в предпочитан продукт за ежедневна употреба. Заводът за бутилиране на изворна вода „Бачково“ непрекъснато подобрява действащите си технологични процеси и внедрява нови, екосъобразни иновации, с цел намаляване на неблагоприятните въздействия върху околната среда, запазвайки високото качество на произвежданата продукция. Бутилирана до извора, в супермодерен завод, оборудван с високотехнологична система, водата остава недокосната от човешка ръка през целия процес, гарантирайки естествен и неповторим вкус.

Избирайки, уверете се, че правите правилен избор. Вашето тяло е 75% вода и хидратацията е най-добрият му приятел. Затова е важно всеки ден да даваме на организма си само качествени продукти, а той ще се отплати със здраве, красота и дълголетие.

Следвайки традицията да развиват активно социално-ангажирана дейност, насочена към популяризиране и информиране на обществото за начините и ползите от правилния прием на вода, за трета поредна година здравните заведения от групата на „Булфарма“ и изворна вода „Бачково“ провеждат съвместната инициатива „Водата е здраве“. В социалната кампания се включват УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ „Бургасмед“, Медицински център „Здраве“ – гр. Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ – гр. Велинград и МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ – гр. Пещера. През месеците юли, август и септември всички болници получиха като дарение общо 31 хиляди бутилки изворна вода „Бачково“ от 1.5 литра за своите пациенти. Инициативата има за цел да напомни, че редовната консумация на вода е от изключително важно значение за здравословното функциониране на човешкия организъм и за правилното протичане на жизнените процеси в него.

Подновяват обществената поръчка за детската болница

Труд  стр. 4


Министерството на здравеопазването възобнови обществената поръчка за Национална многопрофилна детска болница.

Това става възможно след като беше оставено без уважение искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“ по обществената поръчка за извършване на инженеринг на Национална многопрофилна детска болница. Определението е на Комисия за защита на конкуренцията, не е обжалвано пред Върховния административен съд и към настоящия момент също е влязло в сила.

Крайният срок за подаване на офертите се удължава до 15.10.2019 г. Постъпилите предложения ще бъдат отворени на публично заседание, което ще се проведе в сградата на Министерството на здравеопазването от 11:00 часа на 16.10.2019 г.

Медсестра обра мъртвец

 Изтеглила 1200 лв. от банковата карта на покойника

Веселина АНГЕЛОВА

Труд  стр. 3


Медицинска сестра е заподозряна за кражба на пари от пациент, който починал в областната болница във Велико Търново. От портфейла му изчезнала банковата карта, от която на два пъти били изтеглени общо 1200 лв., преди да бъде блокирана, разказаха пред „Труд“ близки на покойника.

Кражбата била извършена в края на февруари, но е разкрита едва сега. Преди 7 месеца – на 25 февруари, в урологията на болница „Д-р Стефан Черкезов“ от белодробна емболия починал 42-годишният Кемал Мехмедов от село Каменари, община Елена. Опечалените близки прибрали вещите му, но сред тях липсвала дебитната му карта. Те съобщили на банката и картата била блокирана, но се оказало, че преди това от нея липсва немалката сума. „Това е била възможно, защото ПИН кодът е бил записан при личните документи на Кемал“, разказа Десислава Вачева от град Елена, близка на семейството.

Роднините първо подали сигнал до банката, а после и жалба до полицията, която започнала разследване. Подозренията паднали на медицинската сестра от урологията Мария Семова, която имала редовен достъп до стаята, в която лежал пациентът. Установена било, че тя била заснета и от камери на банкомат да тегли пари от картата на починалия в два поредни дни. Повикана била на разпити.

Разказала пред разследващите, че приживе пациентът сам й дал картата, заедно с ПИН кода, за да й услужи с пари, които й трябвали.

Досъдебното производство по случая е водено досега от Окръжната прокуратура във Велико Търново и е пред приключване. Материалите са изпратени по компетентност на Районната прокуратура. Вчера не стана ясно дали вече са повдигнати обвинения на медицинската сестра Мария Семова, но делото е за използване на чужд платежен документ – престъпление,което се наказва от 2 до 8 г. затвор. Вчера Семова не бе открита за коментар, в момента била в отпуск по болест.

„Не съм се виждала с въпросната медицинска сестра. Не я познавам, но това, което е дръзнала да направи, е непростимо. С месеци продължи разследването. Дано да има справедливост“, каза пред „Труд“ вдовицата Силвия Енчева.

„До момента не сме получили официално документи от полицията или прокуратурата за разследване срещу тази медицинска сестра. Но ако това стане, тя ще получи строго дисциплинарно наказание – най-вероятно уволнение, тъй като за хора с подобни постъпки няма място в нашата болница“, категоричен бе пред „Труд“ д-р Стефан Филев, директор на търновската болница.

Дават 3 лекарства с опиат без зелена рецепта

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6


Три лекарства срещу силни болки, които съдържат трамадол до 50 мг за доза ще могат да бъдат купувани без зелена рецепта до 31 март 2020 година. Това става ясно от проект за допълнение на Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти на Министерството на здравеопазването, което е публикувано за обществено обсъждане.

С проектодокумента се дава гратисен период, който ще важи само за наличните количества в аптеките и складовете. След тази дата тези лекарствени продукти ще се отпускат само срещу зелена рецепта, поясни за „Монитор“ проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Проектът предвижда още рецептурната бланка да бъде за еднократно отпускане и да не е за повече от 30 дни. След 1 април догодина аптеките и притежателите на разрешителни, каквито се явяват собствениците на складове, ще трябва задължително да са получили лиценз за продажба и съхранение на наркотични вещества и прекурсори.

Трамадолът е синтетичен опиев агонист, който се ползва подобно на кодеина за лечение на умерени до умерено тежки болки при възрастни. При уотреба повече от месец може да се получи пристрастяване.

Медсестра точи пари от сметката на починал пациент

При доказана вина я грози до 1 г. затвор или поправителен труд

Иван ПЪРВАНОВ

Монитор  стр. 7


Медицинска сестра от областната болница „Д-р Ст. Черкезов“ във Велико Търново е подследствена за присвояване на чужди парични средства. През февруари 2019 г. в отделението по урология починал Кемал Мехмедов от село Каменари, община Елена. Скоро след това близките установили, че от сметката му са източени 1200лв. негови лични средства. При проведеното разследване се установило, че по време на престоя в болницата, дебитната банкова карта била у мъжа. След това тя липсвала от вещите, които персоналът на отделението върнал. Според роднините на покойника най-вероятно след настъпването на смъртта дежурната медицинска сестра е задигнала картата от портмонето на мъртвия, докато е вадила оттам личната карта, за да впише данните му в предстоящия за издаване смъртен акт.

За случая е алармирана полицията, оттам започват разследване. Според предоставените от банката видеозаписи от откраднатата карта на техния клиент, са теглени пари три пъти по 400 лв. Парите са изтеглени от банкомат в района на кооперативния пазар във В. Търново в деня на погребението на починалия.

На записите ясно се вижда жената, която използва картата. Тя е идентифицирана като едната от медицинските сестра в урологичното отделение, на име Мария

Семова. Пред разследващите, сестрата не отрекла, че тя е жената от записа. Твърди обаче, че пациентът сам й дал дебитната си карта и и казал пин кода си за да може тя да изтегли парите, които й трябвали, за да задоволи свои лични нужди.

Близките на пациента обаче, са категорични, че подобно твърдение изобщо не отговаря на истината и че техният роднина по никакъв начин не би дал толкова пари на една съвсем непозната за жена, още повече в тежкото здравословно състояние, в което по това време се намирал. Роднините са единодушни, че медсестрата е откраднала картата и талончетоспин кода без знанието на собственика и е изтеглила парите му. По случая се води разследване под наблюдението на районната прокуратурата.

Ако разследването срещу медицинската сестра приключи с мнение за виновност и тя бъде изправена пред съда за извършена кражба, може да получи лишаване от свобода до една година или поправителен труд.

От ръководството на областната болница МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново излязоха със становище по случая. Оттам заявяват, че ще изчакат и ще се съобразят с резултатите от проведеното от полицията разследване. Ако бъде доказано, че тяхната служителка е извършила кражбата, за която е обвинявана, тя ще получи най-тежкото наказание, дисциплинарно уволнение. Самата служителка не е на работното си място, тъй като от началото на септември била излязла в болнични. Колегите и не желаят да коментират случилото се в тяхното отделение и твърдят, че са изненадани, тъй като това е първият случай, в който пациенти или техни близки се оплакват от извършена кражба на пари и вещи от служител в болницата.

Очите също се нуждаят от упражнения

9 от 10 работещи целодневно пред компютър развиват зрителни проблеми

Сега  стр. 46


Мускулите около очите са едни от най-активните на лицето. Те работят, когато човек се смее, мига, мръщи се, усмихва се, те. почти винаги. И както всички останали мускули на тялото, те също се нуждаят от физическо натоварване. Специалистите предлагат специален фитнес за очите, състоящ се от няколко елементарни упражнения: местете погледа си нагоре-надолу, наляво-надясно, правете кръгови движения, концентрирайте погледа си, а след това отпускайте мускулите.

Тези движения способстват за притока на кръв към очните ябълки и насищането на техните съдове с кислород. Тази гимнастика премахва микроспазмите и нормализира обмена на веществата. В резултат на това се повишава остротата на зрението, поддържа се тонусът на околоочните мускули и се запазва еластичността на тънката кожа в тази зона.

Друг вариант е масажът на клепачите. Тази процедура помага за засилване на кръвообращението в малките съдове и по този начин предпазва от поява на бръчки. Специалистите не препоръчват самостоятелното извършване на масаж. По-безопасно и ефективно е да се оставите в ръцете на опитен козметик. В противен случай може да извършвате неправилни движения, с които рискувате обратния ефект – да разтегнете тънката кожа около очите.

Ако все пак сте решили да се занимавате с тази дейност самостоятелно, няколко пъти дневно можете да си правите масаж шиацу. Силно натиснете с безименните пръсти точките от външните ъгълчета на очите, пребройте до 4, а след това преместете пръстите (с по 4-5 натискания) до вътрешния край на очите.

Аналогичен метод може да се прилага и върху горните клепачи, като в този случай движенията стават в обратна посока – от вътрешната част на клепачите навън. След процедурата затворете очи и не много силно, но осезаемо ги натиснете с показалеца. Повторете това 5-10 пъти за около 5 секунди. Тайната на този метод се състои в бавното пренасяне на центровете на тежестта, което се смята за най-важното условие за успешния масаж.

Ето и още няколко упражнения:

• Поставете показалеца на дясната си ръка на разстояние 20-30 см, а след това 10 пъти в бързо темпо премествайте погледа си от пръста до някой предмет, отдалечен на около 2-3 метра, и обратно. Това упражнение способства за доброто зрение при разглеждането на близки и отдалечени предмети.

• Залепете върху прозореца кръг от зелена или червена хартия с диаметър 5 мм. Няколко минути гледайте този кръг, а след това преместете погледа си върху предмет извън прозореца. Постарайте се да разгледате подробно всичките му детайли. Нека времето за наблюдение постепенно се увеличава: през първите 3 дни по 3 минути, а през следващите 3 дни – по 5 минути и накрая – 7 минути. Упражнението е подходящо специално за трениране мускулите на очите.

• Те могат да се тренират и с помощта на друго упражнение: няколко пъти плътно затворете очи (вър- тейки ги от едната посока в другата), след това фокусирайте погледа си върху края на молив, който държите в ръце, като постепенно го приближавате и отдалечавате от очите си. Правете упражнението 6-10 пъти.

• Поставете дясната си ръка отпред на разстояние 25-30 см от очите и фокусирайте за 5-7 секунди погледа си върху върха на показалеца. След това приближавайте пръста, докато той не започне да се раздвоява. Повторете 6-8 пъти. • Ако искате да укрепите мускулите на очите за хоризонтално действие и да подобрите тяхната координация, поставете полусвитата си ръка вдясно и фокусирайте странично с очи нейните пръсти. След това се постарайте да не сваляте поглед от пръстите, бавно премествайки ги наляво и надясно.

МОДЕРНИ ВРЕМЕНА

Колкото и да твърдят компютърните спецове, че съвременните екрани не изтощават толкова очите като едновремешните, дните на все повече хора минават изцяло пред компютъра и това неминуемо води след себе си до проблеми. 9 от 10 души, които ежедневно прекарват много часове пред компютъра, имат проблеми с очите, показва статистика на американски специалисти. Най-общите признаци на заболяванията, придобити в резултат на тази работа, са зрително напрежение, влошаване на зрението, повишено сълзене или сухота в очите и късогледство, съобщават американски офталмолози. Визуалните проблеми могат да доведат и до физически като главоболие или болки в раменете и врата.

Офталмолозите препоръчват при работа с компютър да се правят кратки паузи, а на всеки два часа да има поне 10 минути почивка, препоръчително свързана с раздвижване. Паузите могат да продължават 1-2 минути и през тях трябва да фиксирате зрението си върху някакъв отдалечен обект – това ще ви помогне да освежите фокусирането.

Интензивността на яркост на монитора трябва да бъде регулирана за удобство на очите. Американски лекари предупреждават, че в повечето офиси се наблюдава негативната тенденция към прекомерно увеличаване на яркостта. Текстовете задължително трябва да се четат лесно, следователно от голямо значение е и контрастът.

Специалистите съветват да се минимизира яркостта на отделните „икони“, защото всички източници на ярка светлина трябва да бъдат отстранени от периферното зрение.

Сухотата в очите е проблем, който възниква при работа в офисите, които обикновено представляват затворена среда с недостатъчно влажен въздух. В тези условия при четенето на документи очите мигат по-малко и това способства за тяхната бърза умора.

***

ПРОФИЛАКТИКА

При заболявания на очите организмът се нуждае особено много от витамини А, В и С, т.е. „класическите“ антиоксиданти + многофункционалния витамин В. Затова и правилното хранене, насочено към запазването на очите и поддържането на техните функциите, трябва да включва в себе си продукти, в които тези витамини са в по-голямо количество.

Витамин А се съдържа най-много в морковите, доматите, марулите, зеления грах, лука, изварата.

Витамини В – в зеленчуците, гъбите, млечните продукти.

Витамин С – в шипката, картофите, киселото зеле, цитрусовите плодове.

Най-богатият източник на витамин С е сокът от моркови. Той отлично „храни“ цялата очна система и се усвоява бързо и добре. Не трябва да се забравя, че салатата от пресни моркови, задушените моркови и сокът от моркови е добре да се употребяват със зехтин, тъй като витамин А е мастноразтворим.

При заболявания на очите и зрителния нерв, при катаракта и конюктивит е ефективен сокът от магданоз. Той е един от силно действащите сокове и затова не трябва да се приемат повече от 30-40 мл дневно. Може да се смесва с вода или друг зеленчуков сок. Цвеклото също „освежава“ очите.

27.09.2019

Национални телевизии

Нови методи при лечението на злокачествени заболявания на кръвта дават възможност за пълно излекуване

 БНТ, Новини в 23:00 часа


Нови методи при лечението на злокачествени заболявания на кръвта дават възможност за пълно излекуване. Това отчетоха водещи специалисти в областта на хематологията на научна конференция в Пловдив. „Ракът не е присъда” е мотото и на благотворителния крос, който ще се проведе утре в града, като част от националната информационна кампания.

Все повече пациенти с онкологични заболявания на кръвта успяват да се преборят с тежките диагнози благодарение на новостите в лечението – чрез таргетни, имунни и генни терапии.

Проф. Жанет Грудева: В областта на хроничната миелоидна левкимия, където вече говорим при спазване на определени индикации за спиране на лечението, т.е. вече говорим не само за лечение на нашите онкохематологични пациенти, а за излекуване.

В четири центъра в страната активно се прилага трансплантация на стволови клетки. В Пловдив за три години трансплантираните пациенти са 88. Най-често това са хора с миеломна болест или лимфом – Хочкинов или Нехочкинов.

Доц. Емил Спасов: Успяваме да удължим живота на пациенти, които подлежат на трансплантация, част от тях да излекуваме напълно и ги проследяваме във времето. Към момента резултатът от трансплантациите отговаря на световните стандарти.

Превенцията е много важна, не спират да повтарят активистите от сдружение „Спри рака“.

Росица Касабова: Трябва да сме активни, активни като отношение към болестта, като информираност, активни като физика, физическо натоварване, активни като здравословно хранене, трябва да спрем да се тъпчем с вредни храни.

Всички медикаменти в новите терапии за здравноосигурените лица се поемат от касата.

Роботизирана 3D хирургия на живо на международен конгрес в Софиийския университет

БНТ, Новини в 20.00 часа


Роботизирана 3D хирургия на живо на международен конгрес в Софиийския университет. В медицинския форум участваха над 350 специалисти от цял свят. По време на конгреса бяха излъчени на живо две операции в 3D формат. Едната беше робот-асистирана интервенция, извършена от екипa на проф. д-р Григор Горчев от Медицинския университет в Плевен.

Репортер: Съкращаване на болничния престой, по-малко усещане за болка и по-бързо връщане към нормалния ритъм на живот. И всичко това благодарение на ендоскопските операции, които все повече навлизат и у нас. Днес на подобна интервенция беше подложена 42-годишна жена от Благоевград със злокачествено заболяване на маточната шийка. За около час и половина с роботизирана операция са отстранени матката, яйчниците и са премахнати част от лимфните възли.

Горчев: За тази жена, която днес оперирах, тя загуби около 5 милилитра кръв. Днес е петък, тя ще бъде изписана в понеделник, може би. Ако беше отворен коремът поне 1,5-2 литра кръвозагуба, което е стандартно и то при опитен хирург и щеше да стои поне 10 дена в болница. Т.е. тя е вид скъпа хирургия, но във времето е много евтина.

Репортер: Различното този път е, че операцията беше предавана в реално време и беше наблюдавана от медицински специалисти на 3D.

Григор Горчев: 3D технологията е бъдещето, защото вече технологиите много напредват и реалността, която е вече в 3D. Вие знаете, вече се говори за 4D, но специално за хирурзите 3D вече е станал стандарт от няколко години вече в САЩ и Западна Европа малко изостава за жалост. Това е тъй наречената пространствена хирургия или интелектуална хирургия или компютърна хирургия.

Репортер: По думите на проф. Горчев, именно тази технология е бъдещeто в света на медицината.

Интервю с проф. Григор Горчев

 БНТ, Панорама


Резюме: Тази седмица България е била домакин на 11-я европейски конгрес по роботизирана хирургия, в която са взели участие над 350 елитни специалисти и студенти по медицина. В рамките на събитието е била представена 3D хирургия на живо под ръководството на проф. Григор Горчев. В предаването на БНТ „Панорама” той заяви, че форумът е станал факт в резултат на двугодишна усилена подготовка, като най-важното е било да определим нашия опит в 3D-хирургията. „Направихме нещо, което досега не беше правено в България – 3D-сигнал от Плевен до Софийския университет. Това, което виждах аз в конзолата, виждаха и колегите в залата, имаше пряк контакт с водещите заседанието световноизвестни хирурзи.”

Съвременна технология за изследване на дарената кръв и у нас

БТВ, Новини в 19.00 часа


Съвременна технология за изследване на дарената кръв и у нас. Страната ни е сред последните в ЕС, която въвежда така наречената NAT технология – тя свежда до минимум риска от заразяване при преливане на кръв. Мария Ванкова с подробностите.

Репортер: Това са два от апаратите, чрез които се извършва т.нар. NAT технология за изследване на кръвта при кръводаряване. Пробите се поставят ето тук. С машините са оборудвани всички кръвни центрове в страната.

Д-р Джаудат Макки е сред редовните кръводарители. Уролог е в столична болница, в която периодично медиците даряват за пациентите. Днес даряваха работещи от всички отделения.

Джаудат Макки: Защо не – ние помагаме като лекари и даряваме кръв да спасяваме живот.

Репортер: Дарената кръв вече ще се изследва за ХИВ и хепатит В и С чрез NAT технология – прозоречният период, от заразяването до проявата на болестта, се скъсява. През това време инфекцията на практика е неуловима. От 30-40 дни при рутинните тестове сега периодът се свива на 3 до 5 дни.

Ваня Йорданова: Почти до нула, за предаване на някаква инфекция с кръв и кръвни продукти. Това не значи, разбира се, че досега ние сме предавали инфекции масово, тестовете, които сме използвали досега са с много високо качество.

Репортер: Рискът от заразяване при кръвопреливане се свежда до минимум. А донорът, при който се установи инфекция, ще разбира много по-рано.

Джаудат Макки: Когато стане по-бързо самото лечение започва по-бързо и по-рано.

-Хубавото на тази машина е това, че може постоянно да се зарежда. След 3,5 часа излизат първите резултати, а за 8 часа – 270 резултата.

Плазмата, която се отделя при вземането на кръв, се използва за производство на някои лекарства. Но трябва да е тествана чрез NAT технология. Липсата й досега пращаше пробите в чужбина, вече ще се тестват у нас. Програма за 5 милиона лева на образователното министерство поема оборудването и обучението на специалистите. България е сред последните страни в ЕС, които въвеждат тази технология. Здравният министър обеща да се осигурят нужните средства за консумативи за изследванията в бъдеще.

Скандално решение на ТЕЛК комисията в Пазарджик

БТВ, Новини в 19.00, 23.00 часа


Скандално решение на ТЕЛК комисията в Пазарджик. Родители на дете от Велинград с аутизъм се оплакаха, че на майка му е отнето правото да бъде негов личен асистент. Преди седмица лекарите издават експертиза, че детето е с 80% нетрудоспособност, но може да се справя само в живота, без чужда помощ.

Репортер: Николай е на 16. Роден с диагноза атопичен аутизъм, тежка форма. До този момент е отглеждан от майка си, която е негов личен асистент. Момчето не може да се облече самостоятелно. Майката го къпе, води го и на ресурсен учител, специализиран център. Решението на ТЕЛК комисията ги шокира.

Петя Цопанова: Дефакто така излиза, че той е нормално дете. Нелепо е, не е нормално! Той много бели прави, по тераси ходи, страх ме е.

Репортер: Николай проговаря на 7 години. Сега любимото занимание с батко му, който помага с грижите, е да разглеждат книжки.

Георги: Той дори не може сам да остане вкъщи. Просто защото е непредвидим в такава ситуация и той няма да осъзнае, че ще се нарани.

Репортер: В момента семейството разчита на парите, които изкарва единствено бащата, защото заради ТЕЛК решението парите на майката като личен асистент са спрени.

Стефан, баща на  Николай: Даже не може да пресече улицата сам. Чуждата помощ за него е жизненоважна.

Репортер: От ТЕЛК комисията в Пазарджик изпратиха становище, в което се казва, че е отказана чужда помощ, защото момчето е навършило 16 години. Същевременно е упоменато, че именно поради навършване на тази възраст Николай може да бъде прегледан от психиатър, но това не е направено.

 

Репортаж за променена оценка на ТЕЛК комисия за състояние на аутист във Велинград

 БТВ, Тази сутрин


Резюме: Петя Цопанова, майка на дете с аутизъм се свърза с bTV, за да разкаже как синът ѝ е получил от ТЕЛК експертното решение, че е с 80% трайно намалена работоспособност, но вече няма нужда от чужда помощ.

Момчето е на 16 години и е с тежка форма на аутизъм. „Той самостоятелно не може да съществува. И навън и вкъщи сме непрекъснато заедно, защото проявява автоагрсия“, казва майката.

Тя не работи, за да може да се грижи за сина си, но последното решение на ТЕЛК го лишава от пенсия. Работи само бащата.

От експертната лекарска комисия отказаха коментар, но изпратиха писмено становище, в което се посочва, че момчето вече е на 16 г. и случаят трябва де се преразгледа от психиатър, за да се установи дали наистина има нужда от чужда помощ.

Семейството ще обжалва това решение, но докато се произнесе Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК), остават без финансова помощ от държавата.

Медици от карловската болница подадоха колективна оставка

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Мед. сестри и лекари в общинската болница подадоха колективна оставка. Причината е, че все още нямат желаното увеличение на заплатите.

Ще се стигне ли до затваряне на отделени? По темата сега Благой Бекриев.

Репортер: Има реален риск Детското отделение в болницата д затвори. След 2 седмици изтича предизвестието за напускане на лекарите и медицинските сестри, които работят в него. Медицинските сестри настояват за основна заплата от 950 лева, а лекарите за 1300. Днес медицинският персонал на още едно отделение в болницата също заплаши с колективна оставка.

Даниела Екимова от 27 години работи като старша медицинска сестра в детското отделение. Със сълзи на очи ни показва фиша си- 730 лева заплата.

Даниела Екимова: Просто унижение.

Репортер: Заради лошите условия на трус и ниското възнаграждение Даниела, както и останалите сестри от отделението са подали предизвестие за напускане. И след 2 седмици си тръгват от болницата.

Даниела Екимова: Или ще си потърсим работа или някъде другаде, където сме по-добре заплатени. Нашият труд ще се оцени другаде може би по-добре.

Репортер: Така единственото отделение, в което се лекуват хиляди деца от 7 общини в Подбалкана е изправено пред риск да затвори, опасяват се лекарите.

Дориана Маринова: В крайна сметка ние работим 30 години с тези хора, ако ние не ги подкрепим какво да направим? Какво ще направят пациентите е отделен въпрос.

Албена Николова: Ами нямаме къде тука в нашата област освен Карлово няма. Трябва да ходим в Пловдив.

Репортер: Тази сутрин и медицинските сестри от отделението по вътрешни болести също заявиха, че ще подадат масова оставка. Твърдят, че парите за увеличение на техните заплати, ръководството на болницата пренасочило към немедицинския персонал.

Силвия Стайкова: Че са вдигнати заплатите на администрацията.

Репортер: За да излезе от кризисната ситуация управителят на болницата обеща увеличение.

Христо Пелев: От 1 октомври със 100 лева на всички както са диференцирани. Плюс ДМС, където да достигнат този праг от 952 лева.

Силвия Стайкова: Не вярвам нито на увеличението от 100 лева, нито на ДМС-то, което ще получим.

Христо Пелев: Ако не го изпълня, като морален човек, ще си подам оставката.

Репортер: Утре медиците от карловската болница излизат на масов протест в центъра на града.

Медици от карловската болница подадоха колективна оставка

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Мед. сестри и лекари в общинската болница в Карлово с колективна оставка. Причината е, че все още нямат желаното увеличение на трудовите възнаграждения. Медиците били принудени да работят извънредно, за да получават по-големи доходи.

Още ще ни каже Благой Бекриев.

Репортер: Даниела Екимова от 27 години работи като старша медицинска сестра в детското отделение. Със сълзи на очи ни показва фиша си- 730 лева заплата.

Даниела Екимова: Просто унижение.

Репортер: Заради лошите условия на трус и ниското възнаграждение Даниела, както и останалите сестри от отделението са подали предизвестие за напускане. И след 2 седмици си тръгват от болницата.

Даниела Екимова: Или ще си потърсим работа или някъде другаде, където сме по-добре заплатени. Нашият труд ще се оцени другаде може би по-добре.

Репортер: Така единственото отделение, в което се лекуват хиляди деца от 7 общини в Подбалкана е изправено пред риск да затвори, опасяват се лекарите.

Дориана Маринова: В крайна сметка ние работим 30 години с тези хора, ако ние не ги подкрепим какво да направим? Какво ще направят пациентите е отделен въпрос.

Албена Николова: Ами нямаме къде тука в нашата област освен Карлово няма. Трябва да ходим в Пловдив.

Репортер: Тази сутрин и медицинските сестри от отделението по вътрешни болести също заявиха, че ще подадат масова оставка. Твърдят, че парите за увеличение на техните заплати, ръководството на болницата пренасочило към немедицинския персонал.

Силвия Стайкова: Че са вдигнати заплатите на администрацията.

Репортер: За да излезе от кризисната ситуация управителят на болницата обеща увеличение.

Христо Пелев: От 1 октомври със 100 лева на всички както са диференцирани. Плюс ДМС, където да достигнат този праг от 952 лева.

Силвия Стайкова: Не вярвам нито на увеличението от 100 лева, нито на ДМС-то, което ще получим.

Христо Пелев: Ако не го изпълня, като морален човек, ще си подам оставката.

Репортер: Утре медиците от карловската болница излизат на масов протест в центъра на града.

Пряко включване от Карлово – колективната оставка на медици

 Нова телевизия, Здравей, България


Резюме: Колективна оставка подадоха медицинските сестри и лекарите в общинската болница в Карлово. Засега предизвестия за напускане на здравното заведение са депозирали само медиците от детското отделение, в което се лекуват хиляди деца от седем общини. Причината е,че все още нямат желаното увеличение на трудовите възнаграждения, въпреки че са поставили исканията си пред управителя на болницата и кмета на общината за сключването на нов колективен договор. Предизвестието изтича след две седмици.

В ефира на „Здравей, България” медицинските сестри заявиха, че в момента взимат заплати между 720 и 750 лева. Искали те да бъдат увеличени до 950.

Медиците били принудени да работят и извънредно, за да получават по-големи доходи. Разбрали обаче, че от следващия месец няма да им е позволено да полагат допълнителен труд.

 

НЗОК: Няма проблем с безплатните храни и консумативи за тежкоболните пациенти

Нова телевизия, Новини в 19.00, 23.00 часа


Продължение по казуса с тежкоболните пациенти, които от години се борят за безплатни храни и консумативи. Разказахме ви как семействата на деца със спина бифида – вродени гръбначни увреждания, се оплакват, че плащат стотици левове на месец за консумативи за пречистване на организма. Други болни с глутенова непоносимост също твърдят, че не получават жизненоважни диетични храни заради усложнени критерии. Според Комисията за защита от дискриминация обаче проблем нямало, защото Здравната каса обещала финансиране и за двете групи пациенти.

Златина Дукова: След като имаме официално уведомление от Здравната каса, нямаме основания да се съмняваме, че не е така. Най-вероятно е комуникационен проблем между пациенти и Каса. Ние сме си свършили работата.

Боряна Алексиева: По въпроса с цьолиакията – изработените указания са в полза на пациентите. Указанията са изработени в пряка кореспонденция и полза на пациентите. При втория казус – спина бифида очакваме становища на националните консултанти и експертни съвети. До момента нямае постъпили конкретни искания за включвани на конкретни медицински изделия за спина бифида.

Разговор с проф. Мария Миланова, началник на Клиниката

 Нова телевизия, Здравей, България


Резюме: Безплатни прегледи на сърцето за бременни ще се извършват от петък в болница „Пирогов”. Те са част от кампанията на Дружеството на кардиолозите в България по случай Световния ден на сърцето. Прегледите ще се извършват лично от проф. Мария Миланова – началник на Клиниката по кардиология в „Пирогов“.

„Прегледите са важни, защото бременните са във високо рискова група. По време на бременността сърцето претърпява различни натоварвания. При тях може да се отключат някои заболявания, които да представляват непосредствена опасност, както за плода, така и за майката. Именно затова изследванията са изключително важни”, каза проф. Мария Миланова – началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛСМ „Пирогов“.

„Всяка жена трябва да обръща внимание на себе си, особено бременната жена. Случайно разбрахме за профилактичните прегледи. Мисля, че по-често трябва да има такива инициативи”, коментира една от бъдещите майки.

Национални радиа

Дете със синдром на Даун стана жертва на борбата с фалшивите телкове

Дарик радио


Дете със синдром на Даун стана жертва на борбата с фалшивите телкове. Радена Ангелова остана без никакви помощи от 1 юни след изтичане на телковото решение. Въпреки заболяването си, тя трябва да бъде преосвидетелствана на всеки три години. Това лято обаче процентът й инвалидност бива намален, неясно по какви причини, разказа пред Дарик майка й Нели Ангелова. Родителите решили да обжалват решението на ТЕЛК, заради което помощите били спрени.

Децата със синдром на Даун са едни от най-ощетените хора в държавата, категорична е Нели, майката на Радена. Телковото решение на момичето изтекло на 1 юни. В новия ТЕЛК обаче процентите инвалидност са свалени, заради което родителите обжалват.

Нели Ангелова: Абсолютно не мога да ви кажа как се намалява процентът, като отзад на ТЕЛК-а на дъщеря ми пише едно към едно – няма дума променена. Само отпред е разликата. Тя преди беше 95% с чужда помощ, сега е 80% без чужда помощ. А тя не може да се ориентира във време, пространство и т.н. Не чете. Тя не може без някой да им придружител с нея. То това е проблемът. Ако това се лекува, няма никакъв проблем, разбира се. Но тя не се лекува, те наистина са най-ощетените хора в държавата. Аз разбирам, че може да има корупция, може да има лекари, които наистина издават фалшиви телкове, но има и които са истински в крайна сметка. Нали, страдаме точни ние. Защото на нея абсолютно всичко й е спряно от 1 юни. Ние нямаме право на абсолютно нищо. То много хора не го обжалват, защото хората разчитат на това. Аз съм щастлива и благодарна, че не разчитаме изцяло на тези пари, нали, основно. А много хора си траят. И когато им намалят процента, те нямат избор, те нямат време за обжалване, те просто разчитат на тези пари и не могат да си позволят това, което аз правя пет месеца в момента.

Случаят въобще не е единичен, добави Тони Маринова, председател на Сдружение Синдром на Даун и описа проблема като грандиозен.

Тони Маринова: Каша е. А иначе проблемът с телка е грандиозен. Това е сериозният проблем, защото ето и сега имаме един случай за едно момиче, което е на 16. То много тежко дете, което не се обслужва само, не говори, има доста аутистични прояви и са му махнали личната помощ, и са му намалили процента. Много други родители наистина първо им взимат чуждата помощ, което е безумно. Просто това категорично не може да се коментира, защото тези деца и хора, колкото и да са добре, те имат нужда от подкрепа във всяко едно отношение. Това е чуждата помощ. И другото, което – им свалят процентите.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 28.09.2019