Глад за 30 000 медсестри

Телеграф   стр. 7


В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки.

Това обяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Вчера от КНСБ поискаха минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници, 950 лева за тези в университетските и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари. На 7 октомври те организират митинг шествие. Междувременно лекари и медицински сестри от Карловската болница отново излязоха на протест, организиран от Българската асоциация на медицинските сестри. За пореден те поискаха достойно заплащане на техния труд и увеличение на основната заплата на 950 лева.

В страната липсват 30 000 медсестри и 4000 акушерки.

Това обяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Вчера от КНСБ поискаха минимална заплата от 900 лева за медицински сестри в общинските болници, 950 лева за тези в университетските и съответно 1100 и 1200 лева начална стартова заплата за младите лекари. На 7 октомври те организират митинг шествие. Междувременно лекари и медицински сестри от Карловската болница отново излязоха на протест, организиран от Българската асоциация на медицинските сестри. За пореден те поискаха достойно заплащане на техния труд и увеличение на основната заплата на 950 лева.

Джипитата предлагат: Късат ни болнични за пропуснат преглед

Телеграф   стр. 7


Болничните да се анулират, ако при боледуване човек не спазва режима, назначен от лекаря, не извършва необходимите изследвания и не се яви на повторен контролен преглед при джипито.

Това са мерките, които предлагат от Сдружението на общопрактикуващите лекари у нас в битката срещу фалшивите болнични листове. „Документите за нетрудоспособност трябва да бъдат анулирани в случаите, в които самият болен не спазва режима, определен от лекаря. Ако не се явява на контролни прегледи, човек може да влоши сам здравето си поради небрежност“, заяви пред Нова телевизия д-р Костадин Сотиров от Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Ресурс

Сотиров допълни, че към момента единствено НОИ следи дали пациентите спазват тези мерки. Но те нямат достатъчен ресурс да извършват тази работа. Необходимо е да се увеличи финансовият и човешкият ресурс на НОИ. „Те, разбира се, не могат да контролират всеки човек, излязъл в болничен, но тук е ролята на работодателя като заинтересована страна, който може да подава сигнали. А службите на НОИ да ги проверяват“, отбелязва още д-р Сотиров.

Предложения

Предлаганите мерки от страна на джипитата идват, след като бизнесът поиска първите три дни от отпуска поради неработоспособност да не се плащат нито от работодателя, нито от НОИ. В обществения дебат се включи и омбудсманът Диана Ковачева с официална позиция. Според нея болничните не трябва да бъдат за сметка на работещите. Искането на бизнеса практически няма да реши проблема със злоупотребите, защото така ще се утежни допълнително положението на реално болните хора, когато има нужда от големи разходи за лечение, посочва още тя.

Сърцето е като мотора на колата

Телеграф   стр. 12


Късат ни болничния за пропуснат преглед (виж стр.7).

Когато става въпрос за състоянието на автомобила му, българинът е грижовен. Следи състоянието и на мотора, и на акумулатора, на спирачките и на гумите. И започне ли нещо да дава фира, взема необходимите мерки. Защото не иска да остане насред пътя или да му се случи нещо по-лошо.

Същият този българин обаче нехае за нещо много по-фино като система и много по-важно. А именно – собственото му здраве. Защото и то подобно на един автомобил също се нуждае от постоянен контрол и поддръжка.

Дали става въпрос за прословутия балкански бабаитлък или просто за нехайство, е трудно да се каже. Но не е редно да искаш болнични, ако не си изпълнил лекарските предписания. Още по-малко пък е да обременяваш и без това натоварения бюджет на НЗОК с рецепти за безплатни лекарства, ако е било възможно заболяването да се открие навреме. Но това не е направено, защото си решил да си спестиш чакането за контролен преглед при джипито си. Сърцето например е като автомобилен мотор. Него, разбира се, не може да го ремонтираш. Но може да намалиш натоварванията му.

За да не приключиш преждевременно пътя.

Германия ни оцени като спа дестинация

Телеграф   стр. 14


България е включена в престижния германски списък от държави, признати за водещи в балнеолечението и извънболничната терапия, съобщи Дойче веле, цитирано от Блиц.

България е 15-ата държава, чиито възможности са признати за ефективни от 109 здравни каси в Германия. От началото на идната пролет осигурените чрез германската Асоциация на здравните каси ще могат да се възползват от услугите на общо 26 български спа центрове и балнеосанаториуми. сертифицирани от асоциацията. Така общо над 70 милиона германци ще могат да идват за балнеолечение и физиотерапия в България на разноски на здравните си каси. За престои до три седмици германските каси ще покриват всички разходи за лекарски процедури и 90% от разноските за лечебни средства. Другите разходи на германските пациенти като пътни билети, настаняване и туристически такси ще бъдат покривани с еднократни субсидии. С подкрепата на Германско-българската камара е издадена и брошура с информация за 26-те водещи балнеоложки центрове в България.

Управляващите в Полша обещаха безплатно здравеопазване

Телеграф   стр. 14


Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС) обеща безплатно здравеопазване в хода на кампанията преди изборите на 13 октомври, предаде Ройтерс.

„Трябва да има здравни услуги, които да са всеобщо достъпни и същевременно искам специално да подчертая публични“, каза лидерът на ПиС Ярослав Качински на партиен конгрес. По думите му частният медицински сектор „ще играе второстепенна роля“, за да може „всеки гражданин на нашата страна, всеки съотечественик да ползва безплатни медицински услуги и помощ“, заяви той.

ПиС планира до 2024 г. да повиши бюджетните разходи за здравеопазване двойно до 160 милиарда злоти (40 млрд. долара) годишно. През 2018 г. бюджетът за здравеопазване на Полша е бил 4,6 на сто от БВП, доста под средното ниво от 6,6 процента за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отбелязва Ройтерс.

28.09.2019

Национални телевизии

Лекари и медицински сестри от болницата в Карлово излязоха на протест, след като не получиха желаното увеличение на основната заплата от управителя на болницата

БНТ, Новини в 20.00, 22.00 часа


Лекари и медицински сестри от болницата в Карлово излязоха на протест, след като не получиха желаното увеличение на основната заплата от управителя на болницата. Две седмици след като медиците от детското отделение подадоха колективна оставка, това ще направят в понеделник и медицинските сестри от вътрешно отделение и детските ясли. Протестът на здравните специалисти беше подкрепен от Асоциацията на българските медицински сестри.

Протестиращите настояват за увеличение на основаната заплата до 950 лв. Те не са съгласни с направеното предложение от управителя на здравното заведение да бъдат повишени трудовите възнаграждения със 100 лева. Към момента медицинските сестри получават между 720 и 750 лв.

Гергина Николова: Много обидени, много унижени. Останахме много малко, повечето са в пенсионна възраст, някои работят на по две, на по три места.

Стилияна Димитрова: Всички в болницата работят със заплати по колективен трудов договор с изключение на специалистите по здравни грижи.

Медицинските сестри, които дойдоха да подкрепят колегите си от Карлово, призоваха всички ресорни организации и институции в държавата да съдействат за решаване на проблема, тъй като обещаните средства от държавата в размер на 50 млн. за болниците могат да бъдат дадени за финансиране клинични пътеки, а не всички структури в здравеопазването работят по тях.

Предизвестията на медицинските сестри и лекарите от Карлово изтичат след две седмици. Въпреки подадената колективна оставка, всички отделения в карловската болница продължават да работят.

Лекари и специалисти по здравни грижи от цялата страна ще излязат на национален протест в София на 7 октомври, обявиха от КНСБ. Исканията са за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Синдикатите настояват лекарите да получават най-малко 3 пъти МРЗ, а сестрите два пъти.

КНСБ настояват да бъде повишен бюджетът на клиничните пътеки от догодина с 600 млн.лв. и за първи път да бъде точно регламентирано каква част от сумите по клинични пътеки отива за заплащане на медиците.

Иван Кокалов: На 7-и ще кажем, че искаме решение на проблемите днес, и то за всички. Говорим за лекари, защото има лекари, които също са с ниско заплащане, с по 700-800 лв., а ние в КТД сме заложили друго. Ние не делим персонала, не искаме да го противопоставяме.

Милка Василева, БАПЗГ: 30 хил. медицински сестри и 4 хил. акушерки в момента липсват в България и западните страни се радват на техните компетенции. За съжаление, проблемите при нас все повече ще се задълбочават, защото една трета от сегаработещия персонал е в пенсионна възраст над 68 години.

Потърсихме за коментар и МЗ относно намеренията на синдикатите за национален протест. Оттук ни обясниха, че министър Кирил Ананиев вече е коментирал темата през седмицата и със сигурност ще има увеличение на парите за здравеопазване догодина.

От министерството посочиха, че тази година извънредно са увеличени парите за лечение, но от ръководствата на болниците зависи нивото на заплатите в тях.

Национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи

БНТ, Новини в 12.00 часа


Национален протест на лекарите и специалистите по здравни грижи подготвят от КНСБ, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Федерацията на синдикатите в здравеопазването. Демонстрацията се планира за 7 октомври. Основните проблеми, срещу които е насочено недоволството, са ниско заплащане, липсата на достатъчно кадри и млади специалисти, малко възможности за кариерно развитие и подобряване на условията за работа.

А тази сутрин лекари и медицински сестри от Карловската болница отново излязоха на протест, организиран от Българската асоциация на медицинските сестри. Две седмици след като от детското отделение сестрите подадоха колективна оставка, вчера това направиха и от Вътрешно отделение на болницата.

Репортер: Добър ден от двора на карловската болница. Буквално преди минути пристигнаха протестиращите медицински сестри и лекари от цялата страна от пл. „20 юли” в Карлово до двора на болницата и в момента ние ги чуваме отзад, те не спират да поставят своите искания, а именно – да получат достойно заплащане на техния труд и увеличение на основната заплата на 950 лв. В момента трудовите възнаграждения на медицинските сестри са между 720 и 750 лева.

Управителят на болницата предлага увеличение на заплатите от първи октомври със 100 лева. Сумата от 950 лева според ръководството на здравното заведение е достижима едва към декември месец. Предизвестията на сестрите изтичат след две седмици. Карловската болница обслужва хиляди пациенти от седем общини. Тук само трябва да кажа, че протестът на медицинските сестри и лекарите в момента не е подкрепен от местната власт и няма нито един представител.

Гергина Николова, Българска асоциация на медицинските сестри: Много обидени и много унижени. Това са години наред потискане и несправяне с този проблем. Ние останахме много малко, повечето са в пенсионна възраст. Трудно се работи, някои работят на по две, на по три места.

Мая Илиева, Българска асоциация на медицинските сестри: Нашите заплати зависят от броя на преминалите пациенти, което значи, че ние трябва да се радваме, когато вие сте болни, за да си изработим едни прекрасни заплати. Затова в този порочен кръг на нас ни омръзна да бъдем, не искаме повече да бъдем съучастници в това и искаме най-накрая властите да не абдикират от своите задължения, да намерят решение на тези проблеми.

Репортер: В понеделник председателят на общинския съвет в Карлово Теодор Шойлеков свиква постоянната комисия по здравеопазване към местния парламент, за да разгледат проблемите на протестиращите медицинските сестри и лекари.

Поредната акция за събиране на пластмасови капачки на благотворителната инициатива „Аз вярвам и помагам“ се провежда днес във Варна

БНТ, Новини в 12.00 часа


Поредната акция за събиране на пластмасови капачки на благотворителната инициатива „Аз вярвам и помагам“ се провежда днес във Варна. Само за три часа – от девет сутринта до момента, са събрани повече от 9 тона пластмаса за рециклиране. Ако сте от поддръжниците на кампанията, все още имате време да се включите – приемните пунктове ще останат на площада пред Катедралата до 16 часа.

Училища и детски градини, утвърдени фирми и стартъп компании, изсипаха десетки чували с капачки, събирани месеци наред. Инициативата очевидно привлича все повече хора заради простичкото си послание – срещу пластмасови капачки за рециклиране се купува медицинска техника за АГ болници и детски отделения.

Владислав Николов, Сдружение „Аз вярвам и помагам“: В момента цяла Североизточна България е тук на площада.

Репортер: Очаквахте ли такъв отзвук?

Владислав Николов: Чак толкова много – не. Наистина. Ние успяхме да постигнем немалко рекорди, до този момент сме събрали над 91 тона капачки само тук, във Варна, и сме успели да дарим 11 медицински апаратури. Това е грандиозен успех – спасени са стотици и тази апаратура помага на хиляди деца.

За да е по-интересно и весело предаването на събраните капачки, доброволците са организирали училище по рециклиране, благотворителен базар и възможност за уникална снимка като „Капачкомен“ и „Принцесата на капачките“.

Нов национален протест на медиците и специалистите по здравни грижи на 7 октомври

БТВ, Новини в 19.00 часа


Нов национален протест на медиците и специалистите по здравни грижи на 7 октомври. Причината – ниските възнаграждения и недостигът на кадри в сектора. С днешна дата протест имаше в Карлово.

Медицинските сестри от детското отделение на болницата в Карлово и техни колеги от други градове протестираха с искане за достойно заплащане. Служителите на карловската болница отказват да подпишат нов договор с допълнителни 100 лева, защото според тях това е подигравка. Така детското отделение ще остане без сестри от 13 октомври и ще трябва да затвори, след като сестрите подадоха колективна оставка преди дни.

Мая Илиева, организатор: Всички се налага да работят на по няколко договора, на по 24 и 36 часа без почивка, без да се прибират разбира се. Съгласете се, че ние не можем да бъдем адекватни.

Димитрия Димитрова, координатор в Пазарджик: Явно с добро няма как да се разберем нито с министерството, нито с управляващите. Те просто не искат да ни чуят.

Синдикатите готвят национален протест и настояват за стартови заплати от 900-950 лева за медицинските специалисти и от 1100-1200 лева за лекарите.

Пламен Димитров, КНСБ: Според нас е възможно на две стъпки – първа сега есента и втората с новия бюджет от началото на следващата година.

Милка Василева, Асоциация на професионалистите по здравни грижи: Ние настояваме да бъде дадена законодателна възможност на общините да дофинансират лечебнте заведения, така че заплатите да бъдат гарантирани.

По данни на съсловната организация у нас в момента липсват около 30 хиляди медицински сестри и 4000 акушерки.

Национален протест на лекари и специалисти по здравни грижи подготвят синдикатите

БТВ, Новини в 12.00 часа


Национален протест на лекари и специалисти по здравни грижи подготвят синдикатите.

Репортер: Новият протест предстои да се случи на 7 октомври. Профсъюзите очакват хиляди работещи в здравния сектор да се присъединят към него. Защо отново недоволството в сектора ескалира? Въпрос към г-н Радославов.

Пламен Радославов, Федерация в здравеопазването : От години недоволството за заплащането на работещите в сектора на здравеопазването нараства. Тази година направихме проучване и видяхме, че в голяма част от здравните лечебни заведения не се спазват договорените в колективния трудов договор минимални начални работни заплати по категории. Разбирайте от санитаря до директора.

Репортер: Т.е. договореното увеличение не се е случило?

Пламен Радославов: Не, не се случва поради ред причини – или липса на достатъчно средства, или липса на достатъчно воля на управителите и директорите на болниците да намалят допълнителното материално стимулиране и да повишат основните заплати на всички категории персонал.

Репортер: Какво очаквате?

Пламен Радославов: Очакваме промени в законодателството, даване на възможност на собственика държавата или общината да дотира за лечебните заведения за финансово, за заплати, за да може да прави наистина политика за задържане на кадрите, които особено в малките общински болници почти ги няма.

В Карлово протестират медици пред общинската болница.

Репортер: Десетки медицински сестри са и в този момент пред болницата в Карлово. Тук са медицински работници не само от карловската болница, но и от София, Пазарджик, Пловдив и останали градове. Те подкрепят медицинските сестри от детското отделение на болницата в Карлово, които преди десетина дни подадоха колективни оставки. Според медицинските работници в цялата страна те не са получили парите от около 50 млн. лв., които обеща правителството за увеличение на заплати. Медицинските сестри тук шестваха от центъра на Карлово до болницата.

Татяна Танкова: Унижени, обидена съм от самото начало, откакто съм започнала работа. Всеки път трябва да се моля трудът ми да бъде заплатен. Всеки път. Аз напуснах, защото беше безсмислено да си подарявам. Аз се прибирах, живеех в Сопот, само за да отида да се изкъпя и да се върна отново на работа.

Репортер: Детското отделение в болницата в Карлово вероятно ще затвори на 13 октомври. Тогава медицинските сестри ще напуснат масово, ако дотогава не бъдат преразгледани исканията за увеличение на заплатите им.

Здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври

Нова телевизия, Новини в 19.00 часа


Здравни специалисти излизат на национален протест на 7 октомври. Очаква се стотици лекари и сестри да се съберат пред сградата на МС в София, съобщиха от КНСБ. Причината е, неспазеното обещание за начална заплата от 900 лева. От синдиката искат бюджета на Здравната каса за догодина да се увеличи с 600 милиона лева. Днес в центъра на Карлово протестираха медицински сестри. Заедно с лекари от общинското лечебно заведение те подадоха колективна оставка. Така има риск детското отделение в болницата, в което се лекуват деца от 7 общини да затвори врати.

Милка Василева: Това са години наред потискане и несправяне с този проблем. Ние останахме много малко, повечето са в пенсионна възраст, трудно се работи, някои работят на по две, на по три места, за да си докарат някакви доходи и да живеят що годе нормално.

Милка Василева: Жизнено важно е да има промяна, защото, ако продължават нещата в същия дух, след 2-3 години няма да има кой да обслужва българските граждани не само в лечебните заведения, но и в детските ясли.

Иван Кокалов: Има шуробаджанащина, има облагодетелствани хора около ръководствата, които получават много пари, а работата в здравеопазването е екипна.

Протест в бяло

Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Протест в бяло, медицинските сестри от болницата в Карлово излязоха в центъра на града с настояване за достойно заплащане на труда им. Вчера, заедно с лекари от общинското лечебно заведение подадоха колективна оставка. Така, има риск детското отделение в болницата, в което се лекуват деца от седем общини от Подбалкана да затвори врати. За протеста сега – Георги Манев, добър ден.

Репортер: Здравейте, намираме се в двора на болницата в Карлово. Иначе протестиращи от Карлово, лекари, медицински сестри, граждани, колеги на медицинските сестри, и от Пазарджик и от София се събраха в центъра на града и преминаха пеша до двора на болницата. Те застанаха и пред сградата на кметството, като настояваха и общините да вземат дейно участие в идеята за достойно, а не унизително заплащане на техния труд. Те настояват за 950 лева основна заплата, каквото е искането на медицинските сестри в цяла България, а протестите вече седми месец стигнаха до там да се подават и колективни трудови оставки, като тази в Детското отделение в Карлово. Какво коментираха протестиращите на центъра на Карлово, чуйте сега:

„Много обидени, много унижени, това са години наред потискане и несправяне с този проблем. Ние останахме много малко, повечето са пенсионна възраст, трудно се работи, някои работят на по две, на по три места, за да си докарат някакви доходи и да живеят що годе нормално. Всички са със заеми, всички са почти на ръба на бедността – работещи бедни.”

„Подкрепям всичко, унижена съм много.”

„Днес сме тук в Карлово, за да подкрепим колежките и да им кажем най-чистосърдечно – „Браво, браво на вас.” Вече след седем месеца протест дойде време за колективни оставки. Аз искам да призова и другите колеги – само това е пътят, нека да им покажем, че ние сме костелив орех. Те си мислеха, че за няколко един-два протеста и ще клекнем, защото ние сме слаби…”.

Протестът в двора на карловската болница продължава, виждате зад мен протестиращите от няколко града в България. Самите те предполагат, че колективни оставки ще продължат да бъдат подавани, а тук в Карлово се очаква, може би съвсем скоро, да подадат оставки и всички медицински сестсри във вътрешното отделение.

Водещ: Георги Манев, за протеста на медиците от карловската болница, а на 7 октомври ще има Национален протест на съсловието, подкрепен и от пациентски организации.

Излъгани ли са родителите? След изтеглянето на една от банките за стволови клетки?

 Нова телевизия, Събуди се


Резюме: Банка за стволови клетки се изтегля от България. След закриването на „Крио център – България” пробите са преместени в новата банка във Варшава. Новината предизвика напрежение сред много от семействата, платили хиляди левове.

„Все още не знам къде са пробите на моето дете. Информацията, която получаваме по имейл е, че те са на сигурно място, но не се уточнява къде са. В началото не стана ясно, че има проблем с „Криосейв” у нас”, разказа в ефира на „Събуди се” родителят Надежда Праматарова.

За NOVA от банката в Полша заявиха, че информация по интернет не могат да дадат. „Основният въпрос, е, ако на някой му трябват спешно в момента тези клетки – как може да ги намери”, каза още Праматарова.

„Държа да подчертая, че „Криосейв” не се е изтеглил от България по собствено желание. Решихме да прекратим дейността против волята на собственика. Преценихме, че вече не може да гарантираме качеството на услугата за новите клиенти, които тепърва подписват договор с банката в България. Имаше финансова некоректност на майчиното дружество към подизпълнители”, поясни Асен Пачеджиев, ръководител на българския клон на „Криосейв”.

Той допълни, че, ако на някой му трябват пробите в момента, трябва да се обърне към полската банка. По думите му стволовите клетки са преместени по сигурен начин. „На 18 юни пуснахме мейл до всички клиенти, в който дадохме конкретна информация, включително и данни за контакт на директорът на лабораторията в Полша”, каза още Пачеджиев.

„Агенция „Медицински надзор” контролира целия процес до транспортирането на пробите в швейцарската „Криосейв”. Самото съхранение не е обект на контрол от агенцията. Въпреки това, когато възникна проблемът, отправихме запитване до всички институции. От Полската банка отговориха, че са спазили изискванията по преместването на пробите”, коментира д-р Евелина Цветкова от „Управление и координация на трансплантации“.

Без болнични, ако не отидем на контролен преглед?

 Нова телевизия, Събуди се


Резюме: През последните седмици се води оживена дискусия за това кой да плаща първите три дни от болничните – работодателите, НОИ или работника.

Сдружението на общопрактикуващите лекари предлага хората, които не спазват препоръките в болничния си лист, да бъдат санкционирани и да се анулират болничните. „Предлагаме комплекс от мерки, които не са свързани единствено с темата за неистинските болнични. Те трябва да бъдат анулирани, в случаите, в които самият болен не спазва режимът, определен от лекаря. Ако не се явява на контролни прегледи, човек може да влоши сам здравето си поради небрежност”, заяви в ефира на „Събуди се” д-р Костадин Сотиров. Той допълни, че единствено НОИ ще следи дали пациентите спазват тези мерки.

По думите му сигнали за фалшиви болнични могат да подават всички работодатели.

Национални радиа

С искане за по-високи заплати в Карлово протестираха медицинските сестри от общинската болница

БНР


С искане за по-високи заплати в Карлово протестираха медицинските сестри от общинската болница. Те настояват основната заплата, която сега е между 720 и 750 лева, да бъде увеличена на 950. Недоволните бяха подкрепени от свои колеги от София, Пловдив, Пазарджик и Кърджали.

Репортер: От 13 септември с предизвестие за напускане са 6 сестри от детското отделение на карловската болница, подкрепени и от лекарите. Стилияна Димитрова, която е една от тях, заяви, че предлаганото от ръководството увеличение на заплатите от 100 лева и ДМС в зависимост от заработеното от 1 октомври, не ги удовлетворява.

Стилияна Димитрова: Искрено се надяваме, че ще бъдат изпълнени нашите искания, защото ние, както и обществеността, се нуждаем от това да има детско отделение в Карлово, защото обслужваме много голям район, хората са със скромни финансови възможности и би било убийствено, ако се наложи, да пътуват до Пловдив.

Репортер: С готовност за оставка са и сестрите във вътрешното отделение, каза Силвия Стойкова.

Силвия Стойкова: Допълнителното стимулиране не сме го взимали 7 години.

Репортер: Затова и не вярваме на обещаното, категорични са сестрите, като подчертаха, че всичко, което се случва през последните месеци, е унизително за тях. Крайно време е здравеопазването да престане да бъде здравеопасно, заяви на протестния митинг Мая Илиева, председател на Асоциацията на българските медицински сестри. Ще бъдем навсякъде в страната, където колегите ни отстояват исканията си за достойно заплащане, подчерта тя.

Националният протест на медиците и специалистите по здравни грижи ще бъде на 7 октомври, когато е Световният ден за достоен труд. Това обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Основното искане е стартова заплата между 900 и 950 лева за медицински специалист и между 1100 и 1200 лева за лекар.

Пламен Димитров: Според нас е възможно на две стъпки – първа сега, есента, и втората – с новия бюджет от началото на следващата година. Търпението на работещите в сектора се изчерпва и е дошли време за поредния наш общ митинг-шествие – действия, които да канализират и да удари по масата, да каже – стига толкова, край.

КНСБ очаква на 7 октомври в София да се съберат 7000 протестиращи.

В Карлово се провежда протест в подкрепа на медицинските сестри от местната болница, които подадоха колективна оставка

БНР


В Карлово се провежда протест в подкрепа на медицинските сестри от местната болница, които подадоха колективна оставка. Те настояват за основна заплата от 950 лв. вместо получаваните сега 700 лв. На митинга, организиран от Асоциацията на българските медицински сестри, са и техни колеги от София, Пазарджик, Кърджали и Пловдив.

„Не сме получавали средства от клинични пътеки, заплатите ни са унизително ниски, работим допълнително и сме потънали в заеми, за да издържаме семействата си“, казаха медицинските сестри в оставка от детското отделение на карловската болница, които са подкрепени и от лекарите. „Категорични сме, че няма да отстъпим от исканията си“, каза Щилияна Димитрова: „Междувременно ни предлагат увеличение на заплатите, което не ни устройва. Искрено се надяваме да бъдат изпълнени нашите искания, защото и ние, както и обществеността се нуждаем от това да има детско отделение, защото обслужваме много голям район, хората са със скромни финансови възможности, за които просто би било убийствено да наложи да пътуват до Пловдив.“

В понеделник се очаква оставки да подадат и сестрите от вътрешното отделение. Крайно време е здравеопазването да престане да бъде здравеопасно, заяви на протестния митинг Мая Илиева, председател на Асоциацията на българските медицински сестри. По думите й, моделът в лечебните заведения чрез търговски дружества е порочен и средствата не се разпределят адекватно: „Тези пари отиват в едни хора, в едни определени завода за сметка на нас – медицинските специалисти, на вас пациентите и те стават милионери за сметка на всички останали. Това е истината за здравеопазването в България“.

Мая Илиева обвини синдикатите в здравеопазването, че не защитават съсловието. Тя подчерта, че асоциацията ще бъде зад всички справедливи протести в страната. Преди минути участващите в митинга на централния площад потеглиха в шествие до болницата.

А преди малко от КНСБ обявиха, че подготвят национален протест на медици и специалисти по здравни грижи, който да се проведе на 7 октомври в София. Съсловието ще протестира срещу ниските възнаграждения, недостига на кадри, липсата на млади специалисти и на диференцирано заплащане в сектора.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров стартова заплата от 950 лв. за медицинските специалисти и 1100-1200 лева за лекарите е постижима цел на два етапа – от есента и от пролетта с новия бюджет.

Да бъдат купени кувьози за общински болници е целта на днешната акция за събиране на капачки

БНР


Да бъдат купени кувьози за общински болници е целта на днешната акция за събиране на капачки. Тя се провежда в 14 български града. За последните 2 години, откакто се провежда кампанията, са дарени 12 кувьоза в цялата страна. Стотици хора и организации се включиха в събирането на капачки във Варна.

-Първият контейнер се напълни за по-малко от 15 мин. От Разград има, от Бяла има, очакваме от Търговище да дойдат.

-Кувьоз специално от капачките сме ползвали.

-Вие колко събрахте?

-Ами около тон. Младите трябва да дават добър пример.

-Ние сме от училище „Любен Каравелов”. Децата също се включиха в тази страхотна инициатива.

Събирането на капачки в София ще бъде утре от 9 ч на пл. „Княз Александър Първи”.

Поне 100 тона капачки очакват да съберат от поредната кампания организаторите на „Капакчи за бъдеще”, които даряват кувьози

Дарик радио


Поне 100 тона капачки очакват да съберат от поредната кампания организаторите на „Капакчи за бъдеще”, които даряват кувьози на малки болници в страната, купени от предадената пластмаса. В ефира на Дарик Лазар Радков и Мартина Йорданова казаха, че очакват до края на годината всички стари кувьози в малките общински болници в страната да бъдат подменени и обясниха, че след това ще насочат усилията на кампанията към друга нужна апаратура, основно в детски отделения. Днес в 16 града в България хората могат да предадат за каузата събраните от тях капачки. Подробности за местата и часовете на кампанията могат да се видят на страницата на инициативата във Фейсбук, а утре между 9 и 17 ч на пл. Батенберг в София ще бъде пунктът, където ще се събират капачките в столицата.

Мартина Йорданова: В 16 града в цялата страна, в по-големите областни градове ще има акции, където между 10 и 13 със сигурност ще има кой да вземе капачките на гражданите. За повече информация могат да влязат в нашата Фейсбук страница „Капачки за бъдеще”. В неделя от 9 до 5 ще бъдем на пл. „Батенберг” в София до бившия мавзолей, паркинга.

Лазар Радков: Имаме нужда от много доброволци, защото последния път събрахме 52 т капачки, преди половин година. Сега всички хора казват, че са събрали повече, очакваме да дойдат 70-100 т, само в София.

Мартина Йорданова: 52 т събрахме на 13 април за 1 ден.

Лазар Радков: 12 кувьоза до момента дарени, 11 стационарни, 12-ят е транспортен, дарихме го буквално преди броени дни във Велинград. Дойдоха миналата седмица още 4 транспортни на склад. В рамките на няколко дни ще дойдат още 3 стационарни, така че имаме още 7 кувьоза за даряване в рамките на следващите месец-два. Сега имаме реални изгледи до края на 2019 г. да подменим всички най-стари кувьози в малките общински болници в България, да влезем в 2020 г. като една държава, която няма болница, в която най-новият ѝ кувьоз да бъде от преди 2000 г. Намерихме една фирма, която внася кувьозите, и ни ги дават на преференциални цени. Този кувьоз, стационарният е между 6 и 7 хил., транспортният между 13 и 14 хил., 20 млн. капачки.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 29.09.2019