Джентълмени с папийонки на мотори събираха пари за болни от рак на простатата

24 часа   стр. 7


Джентълмени с папийонки обиколиха София със своите мотори и така се присъединиха към една от най-ефективните световни акции в полза на мъжкото здраве.

В неделя, в 11,00 часа, пред храма „Свети Александър Невски“ се събра внушителна група от над 200 ретро мотори и класическата „Веспа“. Те впечатлиха с елегантност, която иначе е необичайна за рокерите в черно. Мъжете преминаха по булевардите „Драган Цанков“ и „Черни връх“, стигнаха до квартал „Симеоново“ и отново се върнаха пред църквата, която е символ на българската столица.

Така държавата ни се включва за четвърта година в инициативата, която се провежда всяка последна неделя на септември. Освен София още 700 града по света в неделя бяха домакини на кампанията, в която се включиха 112 хиляди мъже.

Ракът на простатата е широко разпространен проблем сред мъжете над 50 години. Тревожната статистика показва, че над 1 милион представители на силния пол чуват диагнозата рак на простатата, а около 9% от смъртните случаи при заболелите е именно при онкологично заболяване на простатата.

Gentleman’s ride стартира в Австралия през 2012 г., а към днешна дата в нея се включват хиляди мъже от целия свят, които всяка година правят благотворителни обиколки с мотори в последната неделя на септември. Към участниците има и изисквания – да бъдат елегантно облечени джентълмени и с ретро мотори.

Със стилната инициатива джентълмените успели да съберат над 5 милиона долара за целите на инициативата, очаква се скоро да набъбне до 7 милиона долара. Само в България сумата, която участниците са прибавили за кампанията, е около 4 хиляди евро.

Средства се даряват само чрез официалния сайт на кампанията www.gentlemansride.com. Там се регистрират и самите участници.

Movember е най-голямата фондация за мъжко здравеопазване и финансира научно изследователска дейност за съвременно лечение.

Професор онколог дари параклис на родното си село

Камелия АЛЕКСАНДРОВА

24 часа   стр. 6


Известният онкохирург проф. Иван Гаврилов дари основната част от средствата за изграждането на параклис „Св. Дух“ на родното си село Василовци, община Брусарци. Той бе открит вчера. Изграден е по инициатива на жителите на селото със собствени средства и с доброволен труд. Освен Гаврилов има още над 90 дарители.

Това е третият храм в селото в близост до Войнишкия паметник.

Духовниците отслужиха празнична Света литургия. След това храмът беше осветен от Видинския митрополит Даниил. Той благодари на дарителите за това богоугодно дело.

Също вчера бяха открити и осветени два нови паметника във Василовци – с образите на прадядото на Гаврилов – Марко Качов, и на полк. Стефан Илиев, командир на 15-ти пехотен Ломски полк, и двавмата загинали в Първата световна война.

Показаха 3D операции

Телеграф  стр. 6


3D операции бяха представени за първи път по време на конгреса по роботизирана хирургия в София. Две операции бяха излъчени на живо в 3D формат. Операциите се състояха в Плевен, но се наблюдаваха от участниците в София. Първата показа прилагане на така наречения Хайфу метод, при който без разрези и кръвозагуба, с минимален риск от инфекции, се стопяват тумори в човешкото тяло. Втората пък бе така наречената робот асистирана операция, при която бе отстранено злокачествено образувание на шийката на матката. Над 300 специалисти от Европа и Америка присъстваха на конгреса.

 

Безплатни прегледи за бременни

Телеграф  стр. 6


Безплатни прегледи за бременни организира Българското дружество по ендокринология. Те ще се проведат на 15, 16 и 17 октомври в залата на хотел „Форум,, в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. Резултатите ще бъдат изпратени на лекаря, насочил бременната, като за тази цел е важно той да е написал четливо своя електронен адрес. Кръвните изследвания ще се провеждат само на гладно от 7.30 часа.

Купиха кувьози с 140 тона пластмасови капачки

Телеграф  стр. 8


12 кувьоза са закупени за малките болници в страната само за година и половина.

Парите са дошли от събрани и рециклирани над 140 тона пластмасови капачки. Организаторите на инициативата „Капачки за бъдеще“ са си поставили за цел до края на 2019 година да подменят най-старите кувьози в малките общински болници. Другата цел на кампанията е да се намали и замърсяването. Пунктът за събирането на капачки в столицата вчера беше на паркинга на площад „Батенберг“. За по-малко от 3 часа бяха събрани близо 30 тона капачки. В кампанията се включиха и 15 камиона, които ще транспортират събраната пластмаса до Казанлък. Над 80 тона капачки ще тръгнат от София, а в други 14 града доброволци и активисти успяха да съберат над 40 тона пластмаса.

ИВАН НЕЙКОВ, ШЕФ НА БАЛКАНСКИЯ ИНСТИТУТ ЗА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА: ДОВЕРЕН ЛЕКАР ЩЕ СТОПИ ФАЛШИВИТЕ БОЛНИЧНИ

Големите фирми могат да го наемат, малките да си разделят разходите

Райна ХАРАЛАМПИЕВА

Телеграф  стр. 13


– Г-н Нейков, фалшивите болнични отново са тема номер едно в обществото. Според вас има ли начин те да бъдат намалени?

– Така както в момента върви, дискусията води до извода, че тая работа изобщо не може да се контролира. Вечно ще има фалшиви болнични, затова, ако може някой друг да ги плаща, а не аз, ще е най-добре. Приема се, че има болничен, има проблем, защото има плащане. Няма ли плащане – няма проблем. Така според мен може да се перифразира тезата първите три дни от болничния да не се плащат. Аз и експерти на Балканския институт по труда и социалната политика сме на мнение, че това е грешен фокус на дискусията. Сега дебатът между работодатели, синдикати и правителство е спор за това кой да плаща, а не мерки за това как да не се плащат фалшивите болнични. Голямата тема, която липсва от тази дискусия, е контролът.

– Как да бъде упражняван той?

– Ние смятаме, че трябва да се създадат условия и инструменти, така че хората, имащи право на този законоустановен отпуск да могат да го ползват. А за онези, които нямат право, защото са здрави, просто трябва да се намери начин да разберат, че няма да получават пари, когато се опитват да измамят системата. И по този повод посочихме различни начини, които сме използвали в нашата работа с предприятията. Един от начините е да концентрираме усилията върху органа, който издава болничните листове. Сега в работен вариант наричаме този механизъм -механизъм за оценка на риска.

– В какво се състои?

– Работодателят вижда, че от един и същ източник -било лекар, било медицински център, започват да пристигат масово болнични листове. Работодателят има сериозни аргументи, че здравословното състояние на хората не е такова, каквото се описва в тези болнични листове. В такава ситуация ние предлагаме върху този източник да бъде приложен съответният натиск чрез контрол. Това, което предлагаме на работодателите, е да напишат писмо. То може да е до самия източник на болничния, до съответния инспекторат на Министерство на здравеопазването, могат да напишат възражения до НОИ, а когато става дума за стряскащи мащаби на този процес на издаване на болнични, и до прокуратурата. Буквално до няколко седмици се забелязва рязка промяна на един такъв източник на болнични листове. И когато после при него отиде някой да потърси болничен не въз основа на здравословното състояние, а по някакви други причини, при този създател на документа сигналната лампа започва да свети и рязко намалява броят на подобни рискови действия.

– Този механизъм не създава ли риск от конфронтация между работодател и работник?

– Между работника и работодателя има сключен трудов договор. Ангажиментът на работодателя е да осигури работа. Ангажиментът на работника е да си и з пълнява служебните задължения. Ако някоя страна не прави това, другата е в правото си да вземе мерки. И ако в случая работникът не си изпълнява задълженията, защото предоставя болнични листове, които не отговарят на неговото здравословно състояние, няма нищо странно работодателят да защити правата и интересите по този трудов договор. Ако на работодателя му е все тая дали работникът идва на работа или не, тогава няма да го има този проблем. Няма да пише на контролните инстанции. И всички ще сме щастливи.

– Всъщност, работодателят не може да докаже, че служителят му не е наистина болен.

– Работодателят нищо не доказва, а изразява своята тревога, че едно джипи издава в рамките на един месец 20, 30 и 40 болнични листове на работници от своето предприятие. Това е смущаващо.

– Има ли друг инструмент за контрол?

– Другият инструмент, който също е използван – имаме достатъчно данни, че върши работа, е контролът да е насочен върху работника. Този инструмент представлява един филтър, през който работникът минава, когато заявява на своя работодател: „Аз не съм в състояние да изпълнявам служебните си задължения поради здравословен проблем“. В този случай работодателят иска да чуе мнението на специалист, на хуманен лекар, на доктор, който може да направи една вторична преценка на здравословното състояние на работника и издадения болничен лист – адекватни ли са един спрямо друг.

Много пъти анализите сочат, че когато работникът наистина има здравословни проблеми, няма никакъв проблем, нито има риск да вземе мнението на доверения лекар. Тогава, когато на работника документът му трябва за нещо друго, а не за здравословното му състояние, самият факт, че ще отиде при друг лекар, а не при този, с когото сме постигнали някакво неофициално споразумение, наистина действа възпиращо. И сме забелязали, че една голяма част от тези хора не представят вече издадените болнични листове, само защото има риск утре да се установи, че тук има проблем. Този вид контрол е концентриран върху поведението на самия работник. Както казва класикът -върху мнимия болен.

– Как може на практика да функционира този доверен лекар?

– Довереният лекар е институт, който зависи изцяло от волята на работодателя, особено при големите предприятия. Те имат и нуждата, и възможностите да създадат този институт само за себе си. Тоест да имат такъв служител или консултант, когото да наемат. Докато при малките предприятия до 10 души проблемът не е толкова голям като брой болнични. Те нямат и финансовите възможности. Тогава е логично да се постигне такова обединяване на усилията. Работодателите от микропредприятията трябва да се обединят, за да наемат свой консултант – доверен лекар, и тогава да разпределят разходите за наемането му. Така нещата стават поносими, особено като се има предвид, че този инструмент води до намаляване на фалшивите болнични. Струва си работодателите да помислят върху това. Естествено, трябва да има малка корекция в законодателството. Целта е да се даде възможността да използват този инструмент с доверения лекар, ако работодателите желаят. Защото сега много от тях отвръщат: „Кажи ми къде го пише, че мога да го направя“. И макар че не е забранено, при тях има резерви. Затова е добре да се обсъди едно подобно изменение в законодателството, свързано с издаването на болничните.

– Как гледате на идеята, лансирана от социалния министър Бисер Петков, да има лимит на болничните, издадени от личния лекар – 40 в годината?

– Предполагам, че някакви разчети са направени, за да се предложи това, но ние не сме правили подобни анализи. Не знаем дали ще се намалят злоупотребите. Не знаем дали този начин има капацитета да намали фалшивите болнични. Това, което предлагаме от Балканския институт ,по труда и социалната политика, са механизми, имащи своя ефект при онези краткосрочни болнични, които са язвата. Те създават най-много проблеми.

***

Това е той:

• Роден е в Хасково на 17 април 1955 8.

• Завършва право в СУ, специализира трудово-осигурително право

• Инспектор юрист в Инспекцията по охрана на труда до 1990 г.

• Шеф на делегацията на синдиката в Националния съвет за тристранно сътрудничество

• Бил е министър на труда и социалната политика

Спасиха малкия Михаел с най-скъпия лек

Телеграф  стр. 25


Животът на едно дете бе спасен с най-скъпото лекарство на света, предаде в. „Билд“.

Откакто малкият Михаел се роди преди година, родителите му – Марина и Олег от германския град Лудвигсбург се опасяваха за живота му.

Прокоба

Момченцето страда от остра форма на спинална мускулна атрофия болест, която спира растежа на мускулите и води до тяхната загуба. В резултат се стига до проблеми с движението и дишането. И постоянен страх за живота му. Защото лекарите предричали, че той вероятно няма да отпразнува втория си рожден ден. Освен ако не му влеят най-скъпото лекарство на света, което бе одобрено за употреба в САЩ едва тази година. Става въпрос за медикамента „Цолгенсма“, разработен от швейцарската фармацевтична компания „Новартис“. Това е едно спорно лекарство, тъй като е невероятно скъпо – едно вливане струва 2,1 милиона евро.

Подкрепа

Отчаяните родители отправиха затрогващ призив за помощ, като основаха инициативата „Помогнете на Михаел“, за да наберат средства за животоспасяващия лек. Невероятната вълна от подкрепа от цел свят донесе дарения на стойност 1,3 милиона евро. И после дойде съобщението, което в крайна сметка спаси живота на малкия Михаел: здравноосигурителната компания на семейството одобри молбата за подпомагане поради финансови затруднения и се съгласи да плати за вливането. Лечението можеше да започне – и то вече приключи успешно.

Благодарност

От миналата седмица Марина и Олег са най-щастливите родители на света! Те благодариха на всички, които подкрепиха малкия Михаел, с емоционален пост във „Фейсбук“: „Ако твърдо вярвате в нещо и се борите за него непрестанно, то в крайна сметка ще се осъществи! С вашата подкрепа, вашата сила, молитви и вярата ви в чудеса, ние направихме невъзможното – Михаел получи животоспасяващата инфузия днес. В началото бяхме малко. Но с всеки от вас ставахме все повече и повече с всеки изминал ден. Вашата подкрепа ни даде все по-голяма увереност с всеки час и всеки ден. Вие, момчета, дадохте на Михаел мускули и ни дадохте сили да продължим – до голямата цел… до днес. Защото днес на Михаел му е позволено да отпразнува своя нов рожден ден. С дълбока благодарност, вашият Михаел, семейството и приятелите му

#musсlеsfоrmiсhаеl #allforone #благодарност“.

Надежди

След животоспасяващото вливане, Михаел вече си е вкъщи. И за него има надежда, че вече ще може да води нормален живот. Всички лекувани в САЩ деца оцеляха и развиха мускули и нови двигателни умения след процедурата. Даренията, които бяха събрани в дарителската сметка за малкото германче, ще бъдат използвани от здравно-осигурителната компания за други пациенти, допълни „Билд“.

БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Монитор  стр. 1


В цялата страна вчера се проведе благотворителна акция за събиране на капачки. Целите й са събраните капачки да бъдат рециклирани, а с получените пари да се купят кувьози за болници, които не разполагат с такива. Другата цел е да се намали и замърсяването. В София акцията се проведе на паркинга на пл. „Батенберг“.

Всеки десети българин над 80

Монитор  стр. 6


Всеки десети българин през 2050-а ще бъде на възраст над 80 години, сочи прогноза на учените от Българската академия на науките. Според тях след 10 години хората, духнали 80 свещички на тортата, ще съставляват около 7% от населението у нас. Така впоследствие само за две десетилетия българите на над 80 години ще се увеличат с 3%.

Учените посочват като най-голям проблем застаряването на нацията. Те използват данни на Евростат за броя на родените деца, според които за четвърт век новородените българчета ще бъдат с 14 000 по-малко. През 2015-а те са били близо 66 хиляди, но очакванията за след 20 години са за са под 52 хиляди. Изследователите от БАН обаче не смятат, че страната ни може да се изпари от картата на Света

„Тезата, че България ще изчезне не може да бъде актуална. Не може да бъде и адекватна по някакъв начин, защото има много тенденции, много процеси, които взаимно се допълват и има начин да се преодолеят. Но трябва политическа воля и политики за това“, коментира проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН, пред Нова. Тя посочи още, че социалните неравенства и миграцията сред младите нарастват. Според Христова, за да се разреши проблемът трябва комплексност на действията и се изисква синхронизация на отговорните министерства – социално, образователно, икономическо.

Осигуряването на здравни и социални услуги на възрастните хора е друга от сферите, които трябва да се подобри, за да се осигури по-добро качество на живот смята доц. Стоянка Черкезова от БАН. Тя обясни, че в момента има мобилни услуги на лекари, които минават през селата и правят прегледи или носят лекарства. Имало и различни социални услуги. Те обаче се осигуряват от различни специалисти. „Ако тези услуги се обединят и се предоставят от екип специалисти, които пътуват от място на място, това би било добро в икономическо решение. Цената за осигуряване на услугите ще е много пониска“, смятам доц. Черкезова. В момента социалните и здравните услуги на възрастни се финансират от държавния бюджет и по оперативни програми. По този начин осигуряването на минималните нужди през годините е между 10 и 20%, което не е достатъчно. За да се промени тази тенденция и здравните и социалните услуги да бъдат устойчиви, според доц. Черкезова трябва да се създаде фонд за дългосрочни грижи, в който всеки гражданин да инвестира. „Така всеки в края на живота си, когато изпадне риск и е болен и няма кой да се грижи за него ще може да получи тази грижа от публичните политики“, обясни още тя.

Сами избираме да се унищожим

Монитор  стр. 10


Избираме да раждаме по едно дете на над 30-годишна възраст, гоним кариера, сбъдваме мечти и сме модерни за сметка на застаряващото ни общество. То всъщност застарява (виж стр.6), защото самите ние правим този избор, а оправданието ни е вечното „има време“. А Всъщност статистическите данни сочат, че от 7-милионното ни население, едва 4 милиона са в работоспособна възраст. Именно този факт пък обяснява ситуацията да раждаме късно и да се връщаме бързо към работа. Работата е изключително важна, защото да гледаш и едно дете в България е лукс. Ако някога са раждали по 5 или 6 деца, то днес е късмет, ако семейство избере да отгледа две. Това е избор, съчетаващ в себе си икономически, лични и ред други логистични причини. Те са все едно да държиш няколко дини под една мишница и винаги става така, че нещо ще изпуснеш. Това, че се раждат все по-малко деца, а много хора в трудоспособна възраст избират чужбина, е тенденция, която е пагубна за демографския растеж на страната ни. За да се намали поне малко застаряващото ни общество би било добре да се помисли навреме за някакъв вид социална подкрепа. Това опира до толератността на работодателите, до цените и поевтиняването на детските стоки и аксесоари, до безплатните лекарства за малчуганите и още ред други неща. При това положение може би нещата ще се променят, и българката ще се почувства сигурна и ще избере да роди детето си в България, а не в Германия или някъде другаде по света.

Управляващите в Полша обещаха предизборно безплатно здравеопазване

Сега  стр. 7


Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ (ПиС) обеща да увеличи разходите за здравеопазване – поредното от щедрите й обещания в хода на кампанията преди изборите на 13 октомври, предадоха агенциите. „Трябва да има здравни услуги, които да са всеобщо достъпни и същевременно, искам специално да подчертая, публични“, каза лидерът на ПиС Ярослав Качински на партиен конгрес. По думите му частният медицински сектор „ще играе второстепенна роля , за да може „всеки гражданин на нашата страна, всеки съотечественик да ползва безплатни медицински услуги и помощ“, заяви той. ПиС планира до 2024 г. да повиши бюджетните разходи за здравеопазване до 160 млрд. злоти (40 млрд. долара) годишно. По данни на полското статистическо бюро през 2016 г. разходите за здраве са били 84,6 млрд. злоти, тоест около два пъти по-малко. През същата година бюджетът за здравеопазване на Полша е възлизал на около 4,6 на сто от БВП, доста под средното ниво от 6,6% за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отбелязва Би Би Си.

Събраха 27 тона пластмаса в помощ на родилни отделения

Даниела ФАРХИ

Труд  стр. 21


27 тона пластмасови капачки донесоха за броени часове пред Катедралата във Варна хиляди жители на града и на цяла Североизточна България. Празникът на рециклирането по традиция бе организиран от сдружение „Аз вярвам и помагам“, а с приходите от предадените капачки предстои да бъде закупена апаратура за родилните отделения в морската столица. Кампаниите се провеждат във Варна от 2016 г., като дотук са събраните за рециклиране капачки са над 91 тона и са дарени 11 различни апарата за най-малките пациенти, направи равносметка председателят на „Аз вярвам и помагам“ Владислав Николов. С пари от капачки бяха закупени модерни кувьози, родилно легло, респираторен апарат за реанимация на пеленачета и др. Освен за АГ-болницата и родилното отделение в МБАЛ „Св. Анна“, тази година сдружението подпомогна и детската хирургия в „Св. Анна“, която получи 3 помпи за инфузионна терапия и пациентски монитор. В събота активистите и десетки доброволци бяха изненадани и от трогателен жест на младоженци. Пременени в класически стил, бъдещите съпрузи предадоха торба с капачки, преди да влязат в храма и да се венчаят.

ДУМА също участва

Дума  стр. 1


в акция на инициативата „Капачки за бъдеще“. Целта на организаторите й е в навечерието на 2020 г. в българските болници да няма кувьози от миналия век

Старостта неутрализира туморите

Дума  стр. 13


Физиологичната старост в някои случаи може да попречи на развитието на злокачествени тумори. Учени от Ливърпулския университет са провели изследване, в което са сравнили промените, случващи се по време на старостта, и генетичните модификации при развитието на онкологични заболявания. Процесите, протичащи в организма на възрастните хора, в някаква степен се неутрализират един друг. По-конкретно остаряването на тъканите е резултат не толкова от появата на нови мутации, а от забавянето на деленето на мутиралите клетки.

Лондон обяви 13 млрд. лири инвестиции в здравеопазването

Земя  стр. 1


Британското правителство обяви вчера план за инвестиции от 13 млрд. лири (16 млрд. долара) в 40 болници. За 10 години с парите ще бъдат изградени нови болници, а стари ще бъдат основно ремонтирани. В интервю премиерът Борис Джонсън заявява, че здравните услуги са един от трите приоритета на неговото правителство. Това ще бъде най-голямата сума, инвестирана някога в Националната здравна система. Според премиера Лондон плаща седмично 350 млн. лири на ЕС и е по-добре тези пари да бъдат изхарчени за здравеопазване.

29.09.2019

Национални телевизии

Стотици столичани се включиха в инициативата „Капачки за бъдеще“

БНТ  Новини в 20.00 часа


С масово събиране и предаване на пластмасови капачки приключи поредният етап от кампанията за набиране на средства за нова медицинска апаратура. Досега за по-малко от две години са закупени 12 кувьоза за общински болници.

Целта на организаторите е до края на годината да няма стар кувьоз, произведен преди 2000 година в здравните заведения и в малките градове.

Стотици столичани се стекоха на площад „Княз Александър I“ в София, за да предадат своите капачки.

Организаторите очакват само от днешния ден да съберат около 90 тона, а общо за страната близо 140. След като предадете капачките си, те се събират в големи найлонови чували, които се натоварват в камионите и оттам отиват за рециклиране.

Лазар Радков, съорганизатор на кампанията: Когато човек си е платил сметките, може да си покрие яденето, тока, топлото, да отиде на някаква почивчица, оттам нататък единственото, което му остава, е да направи нещо смислено, да подобри поне мъничко средата около себе си.

Организаторите не отхвърлят възможността през следващата кампания да се събират не само капачки, но и други пластмасови изделия.

Днес в София и Ямбол се провежда акция за събиране на капачки, а с парите от тях се купува медицинска апаратура

 БНТ, Новини в 12.00 часа


Днес в София и Ямбол се провежда акция за събиране на капачки, а с парите от тях се купува медицинска апаратура. За по-малко от две години са купени 12 кувьоза за общински болници. В София акцията се провежда на площад Батенберг. Първите капачки бяха на площада още в 7.00 ч. Пунктовете ще работят до 17.00 ч. Организаторите са си поставили за цел да подменят кувьозите в малките болници в страната, които не могат да си позволят нова техника. Освен това кампанията има и втора цел – рециклиране на пластмасовите отпадъци. До края на 2019 г. в болниците не трябва да има кувьози, произведени преди 2000 г., обясниха организаторите.

Лазар Радков: Целта е абсолютно реалистична, особено ако днес успеем да съберем около 90 тона. Което означава, че глобално за цяла България ще се удвоили резултата си от пролетта. Тоест ще сме събрали повече от всички предишни кампании, взети заедно. Това зависи, разбира се, от колко хора ще дойдат да ни подкрепят с капачките си и помощта си, защото ще имаме нужда от много помощ и много доброволци. Много капачки ще има днес.

Разговор с д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването

БТВ, 120 минути


Резюме: В началото на седмицата Би Би Си съобщи за ново лекарство срещу рак, одобрено вече и в Европа. Медикаментът открива къде в организма има специфична генетична аномалия, предизвикваща заболяването.

Приложен е за първи път на 2-годишната Шарлът от Северна Ирландия. Детето е диагностицирано с рак на съединителната тъкан, в следствие на лечението в Лондон растежа на тумора е ограничен и момиченцето се връща към нормален начин на живот. Според специалистите лекарството е революционно, защото лекува различни видове рак и има по-малко странични ефекти. То вече е разпространено за употреба в САЩ, Бразилия и Канада.

„Би Би Си е много уважавана медия, но малко трябва да охладим думата „революционно”, защото всъщност това лекарство е изобретено някъде 2013 г. миналата година е разрешено от Агенция за контрол на храните и лекарствата в САЩ, таза година – от европейската агенция”, коментира в предаването „120 минути” д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър, а в момента директор на Университетската болница за активно лечение по онкология в София.

Той уточни, че милиони хора се разболяват от рак, а тези, които са подлагани на лечение с това лекарство, са около 200.

„То получава одобрение по една доста бърза писта. Все повече се появяват такива медикаменти, които за определени случаи действат, но те са безумно скъпи”, каза още д-р Константинов.

Директорът на Онкологичната болница в София уточни, че не знае каква е цената на новия медикамент.

„Мога да кажа, че в нашата болница, в нашата държава, която има много ограничен финансов ресурс – с най-малкия ресурс в Европа. Ние имаме пациенти, които лекуваме с десетки хиляди лева месечно. Не зная колко ще струва това лекарство и дали ще влезе в нашия списък и въпросът е дали е нужно. Някои лекарства след бързо одобрение, след 4-5 години се оказва, че те не са дали този резултат, който сме очаквали”, каза още д-р Стефан Константинов.

Разговор с проф. д-р Григор Горчев

 БТВ, Тази неделя


За първи път в България се проведе Европейски конгрес по роботизирана хирургия, организиран от Медицинския университет в Плевен. По време на форума в аулата на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ на живо бяха демонстрирани две 3D операции.

Първата показа прилагане на Хайфу технология от екипа на доц. Д-р Добромир Димитров. Това е метод, чрез който без разрези и кръвозагуба и с минимален риск от инфекции се стопяват тумори в човешкото тяло.

Втората представи робот-асистирана операция, която извърши екипът на проф. д-р Григор Горчев. При нея той отстрани злокачественото образование в организма на жена с рак на шийката на матката.

Благодарение на 3D формата всички присъстващи имаха възможност да погледнат през очите на хирурга. На конгреса присъстваха над 300 специалисти от Европа и Америка, които също се запознаха и с най-новите технологии в сферата на медицината. Организирането на този форум в България беше спечелено от Медицинския университет в Плевен преди четири години на европейски конгрес в Париж.

„В момента съвременната хирургия е в 3D формат, което позволява по-добра визуализация на тъканите, по-добра ориентация и много добра анатомия, което е много съществено”, обясни в „Тази сутрин” проф. д-р Григор Горчев, медицински управител на болница „Св. Марина” в Плевен и почетен ректор на Медицинския университет в Плевен.

„Вече имаме нов образ на хирурга. Той трябва да има определени качества – да работи в екип, да работи сам в иднивидуална среда, да има много добра зрителна и пространствена памет, както и да има добра връзка глава-ръка. Това са много важни неща и има специални системи, които тестват тези качества на бъдещите хирурзи”, обясни още професорът.

По думите му роботизираната хирургия има огромни предимства, но при определени условия, защото не при всеки пациент тя е възможна.

„Не трябва да говорим за роботиката като отделна насока в медицината. Говорим за двата интелекта – изкуствения на робота и естествения на хирурга. Двата работят заедно и тогава се получава самата. Това е интелектуална бомба, която се вкарва в самия проблем по време на оперативната интервенция”, обясни проф. д-р Григор Горчев.

През последните години в България е започнал подем по отношение на високите технологии в медицината, допълни той.

„Никой не може да спре развитието на медицината и новите технологии. Проблемът обаче е, че в момента духовната революция изостава за разлика от техническата. Това е, което ме притеснява“, на мнение е проф. д-р Григор Горчев.

Джентълмени на мотори; Кампания в подкрепа на рака на простатата

 БТВ, Тази неделя


Резюме: За четвърти път в София се организира благотворителен мотопоход на джентълмените в подкрепа на мъжете с рак на простатата.

Мощен рев на ретро мотори ще се чуе не само в столицата, но в още 700 града по света. Организаторът на събитието Валентин Илиев заяви, че идеята е да се съберат средства.

„Участниците са милиони, провежда се всяка година в последната неделя на септември. Каузата е да се карат ретро мотоцикклети, защото ракът на простата се среща повече сред възрастните хора. Всички сме облечени елегантно, за да привлечем вниманието на хората и който иска да дари пари за нашата кауза”, обясни Илиев.

Средства могат да бъдат дарени само чрез официалния сайт на кампанията. Очаква се тази година джентълмените на мотори да съберат около 7 млн. долара за каузата.

Държавата вече ще поема кислородолечението в домашни условия

 Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Държавата вече ще поема кислородолечението в домашни условия. Промяната идва след дълга битка на пациентски организации и се очаква да стане факт след 1 декември. Повече от 9 хиляди души се нуждаят от терапията, за да живеят. В момента те сами поемат разходите, а за много от тях сумата е непосилна. Цената на качествените кислородни концентратори започва от 2000 лева, което принуждава болните да ползват животоподдържащите апарати под наем. Те обаче трябва да се плащат всеки месец, а сумата може да достигне до 250 лева. Още за това от Марина Малашева: Вече 13 години Илияна живее с рядката диагноза саркоидоза. Болестта поразява различни органи,сред които и белия дроб. Вследствие на заболяването развива и белодробна хипертония, която изисква кислородолечение

Илияна Тонова: През нощта аз дишам с кислороден концертратор, за да мога да си набавя необходимия кислород и за да се чувствам добре и да се чувствам жизнеспособна., не е задължително да съм работоспособна, но да мога да живея.

Илияна се сдобива с кислородния концертратор по лош повод. Илияна Тонова: Един доста скъп апарат, който не всеки може да си купи особено с една инвалидна пенсия. Моят например ми е дарение от наш починал приятел ще го кажа, защото ние всички сме приятели.

А единственият вариант за много пациенти е да вземат животосподдържащия апарат под наем.

Стефан Тамбуев: Ти нямаш начин да не можеш да си платиш наема, все едно да не можеш да си платиш въздуха – точно този наем винаги си в състояние да го платиш. За сметка на всичко останало той се плаща.

Това кара пациентските организации отново да напомнят за проблема и да поискат касата да поеме разходите за кислородолечението. И успяват – макар и след дългогодишна борба.

Стефан Тамбуев: Това е една много сериозна победа и победата е на всички.

Досега България беше единствената страна в Европейския съюз, в която кислородолечението в домашни условия, се плащаше от болния. „

Д-р Диана Лекова: Това за нас беше едно недоразумение защо държавата тук не осигурява тази изключително важна терапия и се радваме, че това сега става.

Илиана обаче има своите опасения.

Илияна Тонова: От една страна се радваш, че най-сетне може и най-сетне тези, които го нямат ще може да се възползват, от друга страна остава едно притеснение дали и кой ще може да получи.

Изготвянето на критериите, по които пациентите ще получат кислородотерапия, финансирана от здравната каса, вече е в ход.

С настъпването на есента рязко повишаване на тревожните и депресивни състояния

 Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


С настъпването на есента рязко повишаване на тревожните и депресивни състояния. От спешния телефон 112 регистрират рязък скок на сигналите за агресивни хора, както и на такива, които са склонни да посегнат на живота си. Само през летните месеци медиците от столичната спешна помощ са реагирали на 416 сигнала за изострени психически състояния и на 52 опита за самоубийство. Традиционно обаче тези цифри се увеличават почти двойно през есента. Каква е причината разказва Ивомира Пехливанова:

На 21 септември дежурните диспечери в Спешна помощ реагират на сигнал за въоръжен и буйстващ мъж в столичния квартал „Овча купел“.

Данаил Колев: Както си стояхме на леглото, чухме около 5-6-7-8 изстрела. Не съм сигурен, но беше доста силно.

Мъжът, който страда от биполярно разстройство, се барикадира за повече от 20 часа в апартамента си. Според началник смяната в Спешна помощ не е никак случайно, че това се случва точно на прага на астрономическата есен.

д-р Делян Георгиев: Хората с по-лабилна нервна система, хората с различни психични заболявания, по-притеснителните и емоционални хора по време на смяната на сезоните, това влияе доста негативно на обостряне на техните състояния.

Според психиатрите през пролетта и есента рязко се увеличавали и хората, търсещи специализирана терапевтична помощ.

Евгений Ганчев: Тези пролетно-есенни обостряния може би се дължат точно на това, че едното навежда на мисълта, че нещо приключва, което ни навежда на смъртта, а другото е когато всичко се възражда, а ти се чувстваш зле и ти става още по-зле.

Причината експертите виждат в това, че съвременните хора живеят на по-бързи темпове и с повече страхове откогато и да е било.

Евгений Ганчев: Поради този индивидуален свят хората все повече имат чувството, че понеже те отговарят за себе си и трябва да правят някакви неща, и това се превръща все повече в едни тревожни състояния, в които изпадат.

Последните данни на Световната здравна организация показват, че близо 15% от българите страдат от форма на депресия. А до 2020-та тя ще бъде най-често срещаното заболяване в световен мащаб.

България се включи в най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на жените с рак на гърдата

 Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


България се включи в най-голямото благотворително спортно събитие в подкрепа на жените с рак на гърдата. Зад каузата застават повече от 700 учасници, които ще тичат в Южния парк в името на живота. Средствата от таксата за участие ще подпомогнат хората с рак на гърдата. Целта на събитието е да насочи вниманието към профилактичните прегледи като превенция на коварната болест. В първото българско издание се включват десетки популярни личности, сред които певци, актьори и спортисти.

Д-р Полина Лъжанска: За нашата кауза с това събитие е да помогнем на жени с рак на гърдата, също да информираме обществото и да предоставяме безплатни профилактични прегледи, въобще да помагаме във всякакви каузи, свързани с рака на гърдата.

Красимир Георгиев: Важно е да се покаже, че ние помагаме за една кауза, която е изключителна.

Стефан Илчев: Винаги трябва да сме с протегнати ръце за такива мероприятия, защото никой по никакъв начин не е застрахован, най-малкото здравословно. С това нека да бъде човеци и да продължаваме да се подкрепяме.

Нито един стар кувьоз до 2020 година, това е целта на националната кампания „Капачки за бъдеще”

 Нова телевизия, Новини в 12:00 часа


Нито един стар кувьоз до 2020 година, това е целта на националната кампания „Капачки за бъдеще”. От транспортния бранш също подкрепиха каузата с 15 ТИР-а на жълтите павета. Над 80 тона капачки се очаква да бъдат събрани и превозени днес от София до Казанлък, а в 14 града в събота доброволци и активисти успяха да съберат над 40 тона пластмаса. За по-малко от две години благотворителната инициатива е дарила 12 кувьоза на болници в цялата страна.

Национални радиа

12 кувьоза са дарени досега на малки болници от страната от кампанията „Капачки за бъдеще”

Дарик радио


12 кувьоза са дарени досега на малки болници от страната от кампанията „Капачки за бъдеще”. Днес е втората за годината акция в София. Столичани ще могат да предадат събраните от тях пластмасови капачки до 17 часа на площад „Батенберг”. Вчера капачки се събираха в 16 големи града на страната. Пред „Дарик” организаторите Лазар Радков и Мартина Йорданова казаха, че се надяват да съберат поне 100 тона капачки от поредната кампания, като имат реален шанс до края на годината всички стари кувьози в малките общински болници в страната да бъдат подменени. Чуйте още от двамата:

„В неделя от 9 до 17 часа ще бъдем на площад „Батенберг”.

„Ще има нужда от много доброволци, защото последния път събрахме 52 тона капачки, преди половин година, сега всички хора, които събират казват, че са събрали повече. Очакваме да дойдат едни 70-80 тона, 100. 12 кувьоза до момента дарени, 11 стационарни, 12-я е транспортен, дарихме го буквално преди броени дни във Велинград. Дойдоха миналата седмица още 4 транспортни на склад, сега в рамките на няколко дни ще дойдат още 3 стационарни, така че имаме още 7 кувьоза за даряване в рамките на следващите месец-два. Сега имаме реални изгледи до края на 2019 година да подменим всички най-стари кувьози в най-малките общински болници в България.”

„Кампанията продължава, това, че сме подменили кувьозите не означава, че няма друга апаратура, която липсва или е за смяна.”

„Този кувьоз, който е с …кувьоз е между 6 и 7 хиляди, транспортният кувьоз е между 13-14 хиляди, вече според зависи от това колко бройки са поръчани.”

„За малкия около 20 тона, 20 милиона капачки.”

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 30.09.2019