Болници дават до 74% от парите си за заплати на лекари и сестри

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 5


Държавни болници дават до 74% от общите си разходи за заплати на работещите в тях лекари, сестри и санитари, а в повечето за това перо отиват над половината от парите им. Това показват отчети за последните 3 месеца, които Министерството на здравеопазването публикува в понеделник.

Информация са дали общо 66 болници с над 50% държавно участие. В 46 от тях, или около 70%, разходите за заплати са между 51 и 74%.

В началото на юни здравният министър Кирил Ананиев изготви методика за формиране на разходите за персонал в болниците, която предвижда за заплати да се дават поне половината от приходите на болниците. Методиката дойде и след няколко протеста на медицинските сестри, започнали през март. В отчетите на болниците обаче липсват данни за приходите им през последното тримесечие, за да се види дали изпълняват препоръката.

Най-щедри към персонала са в Специализираната болница за рехабилитация в Марикостиново, където разходите за персонал стигат 74%. След нея са болницата за рехабилитация по вътрешни болници в Мездра и МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник, която стана известна и с това, че предлагаше безплатни квартири за педиатри, след като остана без детски лекари.

В листата на даващите над половината си разходи за заплати влизат и големи софийски болници, сред които „Пирогов“, „Свети Наум“, „Майчин дом“, белодробната болница „Св. София“, детската болница „Проф. Иван Митев“, специализираната болница по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“, „Света Анна“, както и доста областни. Най-малко за персонал пък дава инфекциозната болница в столицата -12% от общите разходи.

Междувременно в понеделник здравният министър Ананиев се срещна с шефа на карловската болница, където миналата седмица медицинските сестри от детското отделение, а след тях и тези от вътрешното подадоха оставки заради неизпълнение на обещаното им увеличение на заплатите. Директорът д-р Христо Пелев им е дал два варианта за определяне на заплатите и чака до четвъртък да кажат кой избират.

Болницата е общинска и здравното министерство не може да я финансира директно. Ананиев обеща догодина да има устойчивост на финансирането по Наредба 3 за дейности като спешна помощ, издаване на ТЕЛК, лечение на инфекциозни заболявания и др.

Бебе умря в болница

24 часа  Стр. 8


Момченце на 11 месеца е починало в разградската болница, съобщи сайтът Разград 24/7. С температура 39 градуса детето било прието с диагноза пневмония. Това е записано и в епикризата, но тя впоследствие е допълнена със синдром на Рей. Според майката детето й е починало заради лекарска грешка или немарливост.

Над 1,2 млрд. лв. струва болничният престой за 6 месеца

Труд   стр. 4


Над 1,2 млрд. лв. е струвал болничният престой на здравноосигурените българи през първото полугодие на 2019-а. Това е общата сума, изплатена от НЗОК на лечебните заведения за първото и второто тримесечие, за оказана от тях болнична помощ. В тези средства се включват и разходите както за медицински изделия – 40,6 млн. лв., така и за медикаменти за онколечение и животоспасяващи лекарствени терапии – 222,3 млн. лв. (поради липса на данни за преводите за медикаменти за второто тримесечие, „Труд“ взима за база разходите от първото, които са малко над 111 млн. лв.).

Данните бяха предоставени в понеделник от Министерството на здравеопазването като „целта е, от една страна, да бъде постигната максимална прозрачност, а от друга да се създаде възможност за извършване на различни по обхват сравнителни анализи по показатели, отчетени от лечебните заведения“, посочват от ведомството.

Най-малко средства са преведени на болниците в Северозападна България общо 17,8 млн. лв. за болнична дейност (без консумативи и лекарства) за болниците във Видин, Враца и Монтана.

Предстои отчети да бъдат публикувани и за следващите тримесечия.

Връщат оставките на медсестрите от Карлово

Телеграф   стр. 7


Медицинските сестри от Карлово, които подадоха колективна оставка, ще бъдат върнати на работа. Персоналът на Детското отделение в общинската болница пръв заяви готовността си да напусне, а няколко дни по-късно това направиха и колегите им от вътрешното отделение. Според шефа на лечебното заведение д-р Христо Пелев обаче напрежението е овладяно. Пред здравния министър Кирил Ананиев Пелев обясни, че на медсестрите са предложени два варианта за определяне на възнагражденията.

„До четвъртък очаквам от тях, съгласувано със синдикатите и Общинския съвет, да вземат решение кой от вариантите ги удовлетворява“, обясни директорът на карловската болница. Той увери, че е постигната съгласуваност относно бъдещите действия, касаещи работните заплати. От своя страна министър Ананиев отново заяви категорично, че в рамките на следващата година ще бъде гарантирана устойчивост на финансирането на дейностите извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които здравното министерство субсидира болниците.

Д-р Делян Георгиев от Спешна помощ: Не стигат изолаторите за психично болни

Поли ПАНТЕВА

Телеграф   стр. 13


Роден е на 8 август 1985 г. Завършва МУ София, специалност „Медицина“. Квалификационни курсове по образна диагностика, биохимия, деонтология, медицинска генетика, психология. От 2012 г. работи в столичния Център за спешна медицинска помощ. Четири години по-късно става завеждащ работна смяна.

– Д-р Георгиев, преди броени дни пациент с шизофрения се барикадира в апартамента си. Колко често Спешна помощ е ангажирана в случаи с психично болни?

– Много често. Психично болните хора, които са вкъщи или на улицата, отдавна са контингент на Спешна помощ. Преди с тях се занимаваха специализираните клиники, които дори си имаха линейки. От години обаче грижата за тези пациенти е вменена на Спешна помощ. Почти няма дежурство без такъв случай, а понякога имаме и по 4-5 на ден. Най-често се подава сигнал за психично болен пациент, който е агресивен, буйства или заплашва да сложи край на живота си.

– Казвате много често, но можете ли да говорите в цифри?

– Да, разбира се. В Спешна помощ обикновено сравняваме данните на база предходната година, за да установим дали има някакви тенденции за намаляване или нарастване на определени случаи. През 2018 г. общият брой на повикванията е 105 422. От тях сигналите за психично болни пациенти са 993. Това са данните за цялата минала година. От началото на тази година до 20 септември общият брой на повикванията е 99 354, а сигналите за психично болни са 1114. Виждате едно значително увеличение на тези обаждания. Това са 263 дни или по 4 такива сигнала дневно.

– На какво се дължи това увеличение?

– Има много фактори. Дори смяната на сезоните оказва влияние. През септември и октомври, когато е преходът от лятото към есента, психично болните пациенти се увеличават, тъй като се обострят различни депресивни състояния, шизофрении и биполярни разстройства. Това се дължи на намаленото слънцегреене, атмосферното налягане и т.н.

– Това означава ли, че през есента има пик на такива случаи?

– Да. През есента, както и през пролетта клиниките са пълни с хора, при които е налице обостряне на тяхното състояние, както и с нови пациенти, които са отключили психиатрично заболяване. Увеличават се и сигналите за хора, които възнамеряват да сложат край на живота си.

– Как обаче действа екипът на Спешна помощ след получаването на сигнал за психично болен?

– Това са пациенти, които изискват специфична терапия, назначена от специалист, в случая психиатър. В Спешна помощ психиатри няма. Това, което може и прави нашият екип, е да транспортира лицето до психиатрична клиника, където да му бъде оказана адекватна помощ.

– Но какво се случва, когато пациентът е агресивен?

– Обикновено отиваме на такъв адрес заедно с органите на МВР, които успяват да овладеят ситуацията, след което с тяхно съдействие транспортираме пациента до съответното специализирано звено. Тук обаче се сблъскваме с проблем, който произтича от една заповед на Министерството на вътрешните работи. С нея се забранява на екипа, който е на даден инцидент, да се разделя. На практика това означава, че в линейката не може да се качи полицай, който да придружи психично болния пациент. Затова патрулната кола кара след линейката. Това обаче създава трудности за нашите екипи, защото голям процент от лекарите ни са жени. Сами си представете как една жена може да контролира положението по време на транспорта на психично болен, агресивен мъж. А нашите лекари са длъжни да са до пациента във фургона на линейката.

– Проследихме подаването и поемането на сигнала, транспортирането на пациента но какво се случва след пристигане в лечебното заведение Обществена тайна е, че местата в психиатриите не достигат…

– Така е, това е друг много често срещан проблем. От една страна психиатричните клиники са малко за такъв голям град като София, в който населението непрекъснато се увеличава. От друга страна многократно се е случвало съществуващата леглова база във всички клиники да е заета. И тогава започва обикаляне на линейката от една болница в друга, с идеята да помогнем на този пациент и да го хоспитализираме. Водим разговори, молим се, но когато места наистина няма, нещата просто излизат извън контрол. Един такъв пациент трябваше да престои във фоайето на ЦСМП – София, защото беше зима и условията не позволяваха просто да го върнем на улицата, но той все пак избяга. Друг психично болен със съдействието на полицията престоя в едно от районните управления поради липса на места в болниците. Човекът беше много агресивен, три екипа на полицията едва успяха да го удържат, а психиатричните клиники отказаха да го приемат, защото нямат изолатори.

– И с изолаторите ли има проблем като с леглата?

– Даже по-голям. Големите болници имат по 1-2 изолатора, в малките нямат нито един. В София изолатори имат само 4 болници, като в една от тях достъпът на граждани е платен. Това на практика означава, че разполагаме с три изолатора, а в тях може да бъде приет само по един пациент, защото това са хора в остра фаза на психичното заболяване, които са опасни за себе си и за околните. И когато тези изолатори се запълнят, агресивните пациенти няма къде да бъдат хоспитализирани, защото те не могат да бъдат настанени в стационар. Много пъти поради агресивността на пациента психиатриите отказват да го приемат дори и да имат леглова база, ако нямат свободен изолатор.

– Тогава какво се случва с този агресивен, опасен за себе си и околните пациент?

– За съжаление в такива случаи пред екипа не остава друг вариант, освен да го върне там, от където го е взел. Тези хора често са проявявали агресия към родителите, съпругите или децата си и въпреки това се е налагало да ги връщаме в домовете им. В много от случаите се намесва и полицията.

– Има ли друг проблемен контингент за Спешна помощ освен психично болните?

– Сходна е ситуацията и с пияните. Много пъти граждани се обаждат за хора, които са прекалили с алкохола и лежат по тротоарите, по спирките, в градинките и т.н. Когато обаче човекът е просто пиян, а не е с алкохолна интоксикация, Спешна помощ няма какво да направи за него. Вече няма изтрезвители, в които да караме такива хора, а реално те не са пациенти и няма болница, която да ги приеме, ако само са прекалили с алкохола. В токсикологиите, които за София са две, има изисквания, за да бъде хоспитализиран човек.

Обикновено там се карат хора в тежко състояние, в безсъзнание, с интоксикация, а не такива, които са пили повече и просто не могат да ходят в права линия. А хората се обаждат и казват: „Елате и го вземете“. Големият въпрос е, когато го вземем, къде да го заведем. Спешна помощ транспортира пациенти до болницата, за да получат лечение. С пияните случаят не е такъв. Впрочем същото е и с бездомните хора.

– Според вас трябва ли да се върнат изтрезвителите?

– По мое мнение – да. За съжаление нашата нация консумира много алкохол и все повече стават хората, прекалили с алкохола, които се разхождат в нетрезво състояние или лежат по улиците. В зимния период обаче това крие много рискове. Този човек може да замръзне навън, докато в изтрезвителя това не може да се случи.

– Преди няколко години работехте в екип и обикаляхте адреси с линейката. Сега сте завеждащ смяна и сте в диспечерната. Къде по-често се сблъсквате с агресия?

– Агресията е ежедневие в Спешна помощ. За мен това е неразбираемо, защото, когато очакваш помощ, няма логика да нападаш човека, който е дошъл да помогне. Аз разбирам, че повечето хора не са запознати с медицината, не знаят какво се случва или какво могат да очакват в дадена ситуация, страхуват се. Но не виждам защо това незнание и страхът от неизвестното трябва да предизвикват агресия по отношение на лекаря, който знае какво да прави. Що се отнася до това къде е по-често, със сигурност вербалната агресия е много по-голяма от физическата. Всеки ден ние говорим с десетки, стотици хора и голяма част от тях се държат агресивно по телефона – обиждат, заплашват…

– В „Телеграф“ неведнъж сме разказвали и за куриозните обаждания до Спешна помощ. За наплют от съседа, за изкълчен пръст и т.н.

Вие имате ли си фаворит сред тези сигнали?

– Тези обаждания за съжаление далеч не са малко и е много трудно да се спра на някое конкретно. Обществото все още не е наясно кои състояния са спешни и кои не. Поради това звънят за неща, които лично тях ги притесняват. Имали сме сигнали за зъбобол, въшки, гъбички по ноктите, за това, че децата плачат. Изобщо неща, които нямат нищо общо със спешната медицина. Друга част от хората приемат лекарите от Спешна помощ като заместител на личните лекари. Много често възрастни и самотни хора се обаждат през нощта заради високо кръвно, главоболие, температура и т.н. Има и умишлено подвеждащи сигнали. Някои четат в интернет различни симптоми, обаждат се и пресилват нарочно описанието на състоянието си, за да получат преднина пред останалите, да дойде по-бързо екип при тях и да бъдат прегледани. Общото между всички тези хора е, че те не си дават сметка за това, че някой може да страда, животът му да е в опасност, докато екипите са ангажирани с въшки и главоболие. Защото Спешна помощ не разполага с неограничен ресурс. Системата е на ръба на колапс, не достигат хора и ресурс, за да се справяме с непрекъснато увеличаващото се население. А подобни сигнали още повече затрудняват работата ни.

Болницата в Карлово е на път да остане без сестри

Ана АТАНАСОВА

Сега   стр. 2


Болницата в Карлово е на път да остане без медицински сестри, което пък ще доведе до спирането на работата й. След като специалистите по здравни грижи в детското отделение наскоро подадоха колективна оставка, в понеделник молби за напускане депозираха и всички медицински сестри от вътрешното отделение, съобщи БНТ. Причината е, че не са получили желаното увеличение на заплатите си.

Искането на медицинските сестри е за основна заплата 950 лв., колкото е предвиденият минимум и според колективния трудов договор. В момента обаче те получават между 720 и 750 лв. Миналата седмица, за да върне сестрите от детското отделение, управителят на болницата Христо Пелев обеща увеличение на трудовите възнаграждения със 100 лв.

Лекарите в болницата са солидарни с исканията на медицинските сестри.

Оставки се канят да подадат и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Увеличение до 950 лв. на възнагражденията на всички сестри ще утежни бюджета, обясни Пелев пред БНТ. Затова според него трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20%, което е и искане на сдружението на общинските болници и лекарския съюз. Пелев обясни, че болницата получава субсидия от държавата за това, че е в отдалечен район, но парите са за дейност, а не за заплати, допълни директорът.

По закон община Карлово не може да отделя средства за заплати на медицинския персонал, каза пък зам.кметът на общината Стойо Карагенски пред БНР. Той припомни, че за няколко мандата общинското ръководство е помагало по различни начини на болницата – тя е санирана и газифицирана преди години, купено е оборудване за 4 милиона лева, а тази година е отпуснат безлихвен заем в размер на 60 000 лв.

Детските градини в София изискват абсурдни документи

Намалената такса за многодетни родители е минирана от ваденето на ненужни платени удостоверения

Таня ПЕТРОВА

Сега   стр. 5


Изискването на абсурдни документи от детските градини в София за ползване на преференции при плащане на таксите за отделни групи деца продължава. Сигналите за това са от години, но не помагат. За това се оплакаха родители след проведените родителски срещи в началото на годината.

Право на преференции при заплащането на таксите за детски градини в София имат няколко групи като деца сираци и с един родител, деца с медицинска експертиза за над 50% намалени възможности, деца на многодетни семейства и породени деца и близнаци, записани едновременно в градина. За част от тези групи изрично е записано какви документи следва да се представят, но за многодетните семейства и породените и близнаци уточнение няма. В наредбата само се казва, че това става след представяне на „необходимите документи“. Кой и по какъв ред е решил какви да са те, не е ясно, но от страниците на различни детски градини и разпространяваната в интернет типова бланка с декларация за ползване на преференциите става ясно, че от родителите се искат безумни документи. Така родителите на породени деца и близнаци не могат да удостоверят родителството си с акт за раждане, а трябва да предоставят две удостоверения от общината – удостоверение за семейно положение и удостоверение за родствени връзки. Не е ясно защо се изискват тези документи, след като единственото условие да се ползва преференцията е децата да са две и да са записани в детски заведения. В актовете за раждане е изрично изписано кои са майката и бащата на детето.

Актовете за раждане не са достатъчно доказателство и за многодетните родители, от които също се изискват удостоверение за семейно положение и удостоверение за родствени връзки. Издаването на удостоверение за семейно положение струва 5 лв., толкова струва и издаването на удостоверение за родствени връзки. Според инструкции, публикувани на сайтовете на градините, срокът за изваждане на удостоверенията е едномесечен след подаването на декларация за ползване на преференцията. В някои градини правят отстъпки спрямо тези изисквания, но пък така градините излизат нарушители.

Проверка на „Сега“ показа, че възраженията срещу всичко това датират с години. През 2012 г. във форума на odit.info родител на две деца се е опитал да разбере в какъв нормативен документ са определени съответните изискуеми документи, след като отсъстват от наредбата за таксите, но не е стигнал до резултат. Справка за нормативната уредба в община Варна показа, че там при многодетните семейства се изисква само копие от актовете за раждане, а при две деца, записани едновременно на градина, се изиска бележка само в случай, че второто дете е в различно заведение. Ако децата са на едно и също място, не се изисква никакъв документ извън самата декларация за ползване на намалението.

От Столичната община обещаха да проверят на какво основание се изискват тези документи, но до редакционното приключване на броя не стана ясно ще има ли конкретно решение на проблема.

ЧЕЛЕН ОПИТ

От бумащината в образователната система се оплакват и личните лекари. Скандал наскоро предизвика изискване за вписване на серийните номера на ваксините в имунизациония паспорт на децата. Изискването бе отменено. Личните лекари се оплакват и че градини и училища не зачитат епикризите от болници за основание за извиняване на отсъствия и се налага да се пишат повторни извинителни бележки. Още в началото на учебната година пред кабинетите на педиатрите вече се вият опашки от чакащи за бележки. Сред безумните документи, изисквани в образователната система в София, е копие от трудова книжка, която да докаже, че даваните удостоверения от работодател за доказване на заетост не са фиктивни. Властите все пак допускат в трудовата книжка получаваният доход да се заличи.

Оставки хвърлиха и медсестрите от вътрешното отделение

Силвия НИКОЛОВА

Монитор  стр. 6


Оставки подадоха и медицинските сестри от вътрешното отделение на Карловската болница. Миналата седмица молби за напускате пуснаха и колегите им от детското отделение, към които в знак на солидарност се присъединиха и четирима лекари. „Исканията ни са за увеличаване за заплатите, което не е направено въпреки приведените пари от МЗ, както и за подписване на Колективния трудов договор, който още не е парафиран от директора и общинския съвет към днешна дата“, каза за „Монитор“ медсестра Силвия Стойкова от вътрешното отделение. В понеделник тя внесе оставките на колегите си при директора д-р Христо Пелев. Молби са подали 7 души от общо 9. Едната от тези, които не са подали оставки, е в чужбина, а на другата й предстои скорошно пенсиониране и не иска да загуби 6-те заплати, които се дават при приключване на трудовата кариера, поясни Стойкова.

В понеделник медицинските сестри имаха среща със здравната комисия при общинския съвет на Карлово. В сряда предстои нова среща.

Лечебното заведение е общинско и възнагражденията не зависят само от мен, а и от общинския съвет, както и подписването на Колективния трудов договор, каза пред „Монитор,, директорът д-р Христо Пелев. Той потвърди, че към момента заплатите на медицинските сестри е около 740 лева. Д-р Пелев коментира, че увеличението до 950 лв. на всички сестри ще натовари бюджета. Затова трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20% чрез новия рамков договор, който предстои да се подпише през ноември. Своите оставки до края на деня подготвят и медицински сестри от детските градини и ясли в Карлово. Общинският съвет в града ще се събере отново извънредно, за да търси решение на проблема. Междувременно здравният министър Кирил Ананиев се срещна вчера следобед с директора на болницата д-р Христо Пелев, съобщиха от МЗ. На медицинските сестри са предложени два варианта за определяне на възнагражденията, до четвъртък те трябва да кажат кой са избрали, казаха от там, но не уточниха какви са предложенията.

Още 7 сестри от карловската болница с молби за напускане

Дума   стр. 2


Седем сестри от вътрешното отделение на болницата в Карлово подадоха молби за напускане. Те се присъединяват към шестте сестри и тримата лекари от детското отделение, които от 13 септември са с предизвестия за напускане заради ниските възнаграждения. Категорични сме, че основната ни заплата трябва да стане 950 лева, казват медицинските сестри.

Една от тях, Силвия Стайкова, съобщи, че в момента получават между 720 и 750 лева и от 7 години не им е изплащано допълнително материално стимулиране. Молби за напускане подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово. В събота в Карлово се състоя протест за достойни възнаграждения и нормални условия на труд. В него се включиха сестри от Кърджали, София, Пазарджик и Пловдив.

Д-р Емил Караиванов: В Деня на сърцето в квартал Долни Воден „затуптя“ още едно сърце на добротворството

Земя   стр. 3


Още едно добротворно сърце „затупя“ в Асеновград, то е трето поред за града и първо за квартал Долни Воден. Благородната инициатива отново събра младежите социалисти и кандидата за кмет на община Асеновград д-р Емил Караиванов.

„Никак не е случайно, че станахме част от тази идея точно днес, в Деня на сърцето, защото всичко красиво и добро тръгва от доброто сърце. Тонове капачки, събрани от наши съграждани, в съботния ден бяха извозени в подкрепа на националната кампания“, каза д-р Караиванов при поставяне на новото голямо сърце за капачки. Той заяви, че и в тази благородна кауза асеновградчани са показали още от старта на инициативата. „Защото всички разбират, че дори една капачка, дадена за добра кауза, поражда лавина от съпричастност“, завърши Д-р Емил Караиванов.

Така инициативата се разгръща още повече и асеновградчани стават реална част от целта за закупуване на медицинско оборудване за недоносени деца.

30.09.2019

Национални телевизии

Разговор с д-р Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването

БНТ, Още от деня


Водещ: В студиото е заместник-министърът на здравеопазването доктор Бойко Пенков, здравейте и добре дошъл.

д-р Бойко Пенков: Здравейте, добре дошли.

Водещ: Притеснява ли ви масовото напускане на медицински сестри?

д-р Бойко Пенков: Разбира се, всеки такъв израз на някакъв тип на недоволство е притеснителен и ние много сериозно гледаме на това, на тези проблеми. Това е причината още от миналата година, в средата на миналата година да почнем да се занимаваме с анализ и какви мерки могат да се вземат, за да може те реално да получат необходимите средства и да имат една подходяща среда.

Водещ: Казахте края на миналата…средата на миналата година…

д-р Бойко Пенков: Да, тогава започнах анализ в сектора на нива болници, общински, държавни, университетски, на детски градини и училища, навсякъде.

Водещ: Медицински сестри обаче напускат, ето и днес нова вълна от медицински сестри в карловската болница заяви това. Само преди един час и половина, ако е точна информацията, ако не поправете ме, шефът на карловската болница беше в Министерство на здравеопазването в опит да спаси болницата от това масово напускане…

д-р Бойко Пенков: Това е негово задължение реално, на мениджъра на болницата да може да осигури спокойна работа в нея.

Водещ: Търси помощ обаче от министерството, какво обещахте?

д-р Бойко Пенков: Не, той дойде да информира министъра какви мерки е предприел. Има две предложения към общинския съвет, към работещите в болницата. Едната мярка е което веднага може да се достигне заплатата по КТД, но без сериозно допълнително материално стимулиране. А другата е да се увеличи заплатата със 100 лева, с по-голямо допълнително стимулиране.

Водещ: Той обаче каза нещо друго, което…

д-р Бойко Пенков: Това са нещата, които хората могат да изберат. И другото, което нас ни успокои, декларирал е, че хората са си изтеглили оставките.

Водещ: Да, обаче той каза нещо друго и го чухме преди секунди в новините. Той каза, че ако в един момент се окаже, че е непосилно да се плащат по 950 лева заплати, ако сестрите изберат това, тогава всички масово трябва да се съгласят да им се намалят заплатите, в цялата болница. Това ли е решението на подобни проблеми?

д-р Бойко Пенков: Не, решението на подобен проблем не е в това, а това са устойчивите целенасочени усилия на правителството и на министерството в тази посока те да бъдат решени. Защо казвам така. Защото те в момента, ако приемат в случая, че имат по 950 лева заплата това означава, че трябва да увеличат така или иначе приходите на тяхната болница, а това ще се случи с новия рамков договор и с новия бюджет, където ще има повече пари за болнична помощ, където политиката на държавата и министерството е тези средства да отидат не за увеличение на обеми – да има един оборот безкраен, а да се увеличат цените, които плаща на НЗОК за всеки болничен случай. Така че, тази разлика по увеличението, което реално ще се борим в преговорите това да се случи, да отиде като заплата на хората. И това означава устойчивост. Дори сега да се извадят едни пари да се раздадат на хората, това не означава, че догодина пак могат да се извадят същите. Ние търсим устойчиви решения, казваме какво в КТД държавата се е съгласила и е казала какви пари те да вземат. Казваме пътят, по който това може да се случи и вървим крачка по крачка това да стане в България. Мисля, че ще успеем.

Водещ: Карловската болница е тест за това, което в момента казвате-. Но всичко е „ще”. Смятате ли…

д-р Бойко Пенков: Не, то се случва и сега. В момента 36 милиона лева се взе решение на МС за увеличение на приходите на психиатри, белодробни болници, на общински болници в неравностойно положение. Въобще на страшно много лечебни заведения. С другите 50 милиона, които Надзорния съвет на НЗОК отблокира, се увеличиха се стойностите и цените на 120 пътеки. Това са средства, които сега, ето сега този месец ще бъдат усетени. Това са стъпка по стъпка….

Водещ: Това са средства за пациенти, най вече?

д-р Бойко Пенков: Да, това са на базата на това, което ти изработиш получаваш по-достойно заплащане и това са пари, които сега ще ги усетят лека полека. И това са стъпките, казвам, устойчивите стъпки, които се върви, за да може да се постигне един такъв доход, той да бъде постоянен такъв…

Водещ: Смятате ли, че е възможно както в карловската болница с почти 200 лева се случи увеличение на заплатите на медицинските сестри да се случи и във всички останали болници? Миналата седмица имаше масово напускане в една от най-големите частни болници, на медицински сестри у нас.

д-р Бойко Пенков: Там странно, не съм…нямам идея каква е била причината, по простата причина, че доколкото съм чул заплатите не са лоши в тази структура. Причините за напускане не мога, нямам представа каква е, не е стигнала до нас, чакаме информация от лечебното заведение дали имат нужда от помощ, по някакъв начин да им се помогне.

Водещ: Каква е възможността да се помогне на лечебното заведение на частна болница от страна на държавата?

д-р Бойко Пенков: Когато министърът, работодатели и синдикати подписаха КТД той беше моментално регистриран в Министерство на труда и социалната политика и той стана задължителен за всички. Държавни болници и частни няма значение каква е собствеността и ако те имат някакви проблеми с изпълнението на клаузите, нашите юристи ние сме готови да им помогнем как да бъдат постигнати..

Водещ: Възможно ли е заради увеличение на заплатите на персонала, няма значение какъв в една болница, да се занижат медицинските стандарти, доктор Пенков?

д-р Бойко Пенков: Не, изключено. Това…в момента има, бяха няколко проекта, държавата инвестира изключително много. В едни от нейните приоритети това е здравеопазване и в лечебното здравеопазване също така. Купува се нова апаратура, подменя се стара, оборудване, има достъп до всички най-съвременни лекарства, които има в момента има в ЕС. Сега в момента се обсъждат 49 нови молекули, които сигурно ще влязат от догодина пак за лечение. В смисъл, това, което е съвсем ново и което е достижение за лечение на хората ще го имат и българите. Единственото нещо, което може би не беше равностойно на европейските колеги беше нивото на заплащане. Сега стъпка по стъпка с политиката по доходите, които има самото министерство и правителството в цяло, мисля, че ще успеем да наваксаме. Виждате какво става със спешна помощ. Беше обещано в рамките на пет години, всяка година по 10 процента увеличение, върви се твърдо, няма отказ от това нещо. Същото стана и с нашите здравни инспекции, бяха страшно зле, бяха почти на минимална работна заплата, тази година също започна политика по доходите при тях.

Водещ: Какво ще е вашето отношение към младите лекари? Защото сега, когато те чуват за увеличение на заплатите на медицинските сестри с голям опит, да, те се увеличават, там се натрупва и клас прослужено време, но младите лекари го нямат този клас прослужено време. Може да се окаже, че някои от тях взимат по-малко пари, отколкото медицинските сестри. Това е много сериозен проблем и понеже сега е бюджетно време, за да се формира бюджета за следващата година какво ще направите за тези млади хора?

д-р Бойко Пенков: Съвсем права сте, трябва изключително балансиран подход и тука е ролята на мениджъра. Това го каза, чух го и доктор Пелев преди малко, че трябва да има изключителен баланс и това се приема в момента като начин на разпределение на средства по трудови доходи, като баланс между санитари, здравни грижи и лекари, така че никоя от съсловните организации да не бъде засегната. Това в момента изясняваме, мисля, че ще бъде, балансът на много места е намерен, категорично е намерен. Някои болници, защо още не, не мога да обясня, най-вероятно с персонални виждания на самия управител, но смятам, че и това ще се изглади.

Водещ: Управители обаче може да се сменят, за да може да работи по-добре болницата.

д-р Бойко Пенков: Така е, в случая принципала, в зависимост кой може винаги да направи промяна, дали държава, дали община, дали частно дружество, това е факт и е хубаво да се прави там, където нещата не вървят. А относно най-младите лекари, които сега отиват да специализират, те започват с две минимални заплати минимум, които държавата осигурява. Ако аз съм болница и искам да обучавам хора, да създавам кадри, аз не че нямам притеснение, но преди това, от изкараните пари да заплатя по трудов договор на тези млади хора. В момента този ангажимент болниците се освобождават и тези пари могат да отидат за възнаграждение на останалия персонал, а парите за тези млади хора, които сега започват да специализират идват от държавния бюджет. Това е новото, което се надявам, че много ще облекчи нещата и с болница с по-голямо спокойствие, тези, които имат някакъв финансов проблем ще приемат хора, а пък са школи за обучение.

Водещ: Говорим за младите лекари, нека да поговорим и за най-малките пациенти и защото имаше напрежение по линия на създаването на Специализираната детска болница. Търгът за строежа и беше възобновен. В какви срокове и как очаквате да се развие изграждането на педиатричната болница?

д-р Бойко Пенков: Мисля, че в рамките на две до три години този проект би могъл да бъде приключен, стига да няма още някакви злоумишлени такива спирания на процедури. Беше ми много чудно, защо когато един национален обект, който всички чакаме, аз поне го чакам от 40 години, откакто съм в здравеопазването, тръгва да се случва, има осигурени средства, гарантирани от правителството за това и по някакви неясни за мен причини се отлага неговото стартиране.

Водещ: Казвате злоумишлени действия, откъде ги очаквате, имате ли някакви сигнали, че…

д-р Бойко Пенков: Не знам, не мога да ви кажа, чух че нямало било обследване. Как да няма обследване след като беше възложено от колектив от Университета по архитектура и благоустройство, беше възложено да се направи оценка. Дойдоха видни наши инженери, професори, архитекти…

Водещ: Обследване на самата сграда, на самото строителство?

д-р Бойко Пенков: Да, това е факт, то е достъпно за всеки един, който иска нещо да направи, да проектира. Пък беше нещо крива поръчката, инженерингова или не. Не разбирам от тези работи, но в края на краищата… ето такива цели, каузи би трябвало да ни обединяват, а не да спираме подобни проекти.

Водещ: Ревнив ли сте към други проекти, доктор Пенков? В София беше обявено, че в Центъра по наркомания ще бъде създадена детска болница, детска поликлиника. Смятате ли, че ако там процедурите се задвижат по-бързо, няма обследване, няма злоумишлени действия, в един момент ще се окаже, че добрите специалисти са отишли там, а за болницата, която ще изградите примерно след една или две години, ням ада има кой да работи?

д-р Бойко Пенков: Има отчаяни хора, които са се отдали на професията и които са работили, въпреки лошите условия, въпреки несгодите. Аз ги познавам, много от тях са мои приятели и продължават да работят в болница, само и само в името на децата. Аз мисля, че никога няма да ги загубим тези хора, тези силни сърца, които те дават всеки ден в работата си. Мисля, че точно те ще поемат нещата и ще обучат новите колеги, които ще поемат от тях професията.

Водещ: Днес се появи един казус с противогрипните ваксини. Понеже говорим за пациентите, вече за по-възрастните, защото за тях тези ваксини са безплатни, уж трябва да започнат да се поставят от утре, от октомври месец, но ги няма. Проблем с доставките ли има?

д-р Бойко Пенков: Не мога да ви кажа, мога да направя проверка и ще ви дам информация още утре. В смисъл не съм запознат с проблема до момента, трябваше да има доставки, всичко беше както…а защо няма в момента, може да има временно забавяне. Случвало се е в миналото, примерно да кажем по неясни причини един хладилен камион пътува вместо два дена, три, пет, шест, десет и т.н.

Водещ: Дали мога да ви помоля да направите проверка, защото помним казуса с едни ваксини, разбира се те не бяха противогрипни и затова сме много чувствителни, когато липсват ваксини за хора, особено когато те са безплатни. Ще ви помоля да направите…

д-р Бойко Пенков: Да, така е, разбира се, особено за тази група, които при тях грипа протича много тежко, те са много важни, така е. Ще направя проверка и ще ви дам информация.

Водещ: Една нова технология, която дава надежди в здравеопазването и го прави модерно нашето здравеопазване е NAT технологията, която миналата седмица беше въведена в нашата страна. Дали може да кажете повече за тази технология и какви възможности дава за болните?

д-р Бойко Пенков: Мога, да, в смисъл такъв, това е нещо, което от години се мъчим да реализираме в центровете по хемотрансфузиология,, така наречените кръвни банки както са известни. Най-после това се случи с помощта на Министерство на образованието, разбира се усилията на един голям екип от нашето министерство стана факт. Много съм радостен, че имаме тази възможност. Какви са ползите? Самата технология, тя е още нова, в смисъл такъв за пръв път се използва 1997 година в Германия по повод други изследвания, но тогава става ясно, че би могла да бъде използвана в така наречените кръвни банки. Какви ползи имаме от нея. Ще ви кажа, че примерно, когато се вземе кръв на човек до развитие на някакъв тип болестност на вирусите и когато те биха могли да бъдат намерени в тази кръв има определен период. Със сегашните методи, които се изследва, този период е между пет до седем седмици. Има един период, който може да имаш фалшиво отрицателен и фалшиво положителен резултат, неясен. В момента го съкращаваме от един до пет дена за различните вируси, Хепатит С, Хепатит В, ХИВ и т.н. Изключително се съкращава. Другото, което е, до момента имаше изхвърляне на кръв, понеже има серопозитивен някакъв резултат и ние казваме – Това е позитивно, трябва да се изхвърли. Тези толкова специфични и сензитивни тестове, че те тази грешка не я допускат и няма похабена кръв, което е безкрайна нужда.

Водещ: Всеки ли пациент може да ползва тази технология, или все още е ограничена?

д-р Бойко Пенков: Всеки кръводарител, човек, който дарява кръв ще ползва тази технология. Това са около 180 хиляди дарявания на кръв годишно в България. Всички те ще бъдат изследвани, това ще бъде факт от 1 януари.

Водещ: Добре, благодаря ви за участието в „Още от Деня”.

д-р Бойко Пенков: Аз ви благодаря.

Тревожен сигнал от болницата в Карлово. Още едно отделение там може да остане без медицински сестри

БНТ, Новини в 20.00, 23.00 часа


Тревожен сигнал от болницата в Карлово. Още едно отделение там може да остане без медицински сестри. След детското, предизвестия за напускане подадоха и сестрите от вътрешното отделение. Основното им искане е стартова заплата от 950 лева. Проблемите на лечебното заведение са обсъдени на извънредно заседание на общинската здравна комисия. Управителят на болницата се срещна и със здравния министър.

Репортер: Общо 13 медицински сестри и 3-ма лекари от карлосвката болнциа са подали предизвестия за напускане.

Даниела Икимова: Съжаляваме, че тази болница ще остане без специалисти, които да се грижат за децата ни, за децата ви.

Репортер: На заседание на общинската здравна комисия управителят на болницата е предложил два варианта за повишаване на заплатите на сестрите.

Христо Пелев: Заплати 800, 820, 850,900 плюс ДМС за извършена дейност през месец октомври.

Силвия Стайкова: Имаме клинични пътеки, определен лимит и ако не го изпълним… ДМС няма да има, така че няма да има и добавка към заплатите, оставаме си с тези предложени 100 лв. може би до пенсия.

Репортер: Вторият вариант заплатите на всички медицински сестри да се увеличат на 950 лева. Тази стъпка обаче щяла да създаде финансови проблеми на болницата.

Христо Пелев: Ако не издържим финансово знаете при повишена заплата по Кодекса на труда – тогава всички заедно си намаляваме заплатите.

Репортер: Сестрите от Карлово трябва да решат до четвъртък кой от двата варианта избират.

Христо Пелев: Днес на срещата заявиха, че всички си оттеглят заявленията за напускане.

Репортер: В „Още от деня“ по БНТ заместник-министър Бойко Пенков съобщи, че в бюджета на здравната каса за догодина ще има повече пари за болнична помощ.

Бойко Пенков: Политиката на държавата и на МЗ е тези средства да отидат не за увеличение на обеми да има един оборот безкраен, а да се увеличат цените. Тази разлика в увеличението, за която ще се борим в преговорите това да се случи, да отиде като заплата на хората.

Репортер: На срещата със здравния министър директорът на болницата в Карлово е получил уверение, че и догодина ще има устойчиво финансиране за общинските лечебни заведения.

Втора колективна оставка в карловската болница

БНТ, Новини в 12.00 часа


Втора колективна оставка в карловската болница. След като преди дни медицинските сестри от Детското отделение обявиха, че напускат, днес това направиха и колегите им от Вътрешното. Причината е, че те не са получили увеличение на основната заплата.

Медицинските сестри казаха, че няма да отстъпят от искането си за основната заплата от 950 лв и не приемат предложението на шефа на болницата за увеличение на заплатите със 100 лв и допълнително материално стимулиране до 952 лв.

Силвия Стайкова: Притесненията ни са, че имаме клинични пътеки, определен лимит и ако не го изпълним… ДМС няма да има, така че няма да има и добавка към заплатите, оставаме си с тези предложени 100 лв може би до пенсия.

Даниела Икимова: Съжаляваме, че тази болница ще остане без специалисти, които да се грижат за децата ни, за децата ви.

Изцяло солидарни с исканията на медицинските сестри, които депозираха оставки, са лекарите от Детското отделение в болницата.

Д-р Морие Митева: Без детско здравеопазване просто една държава няма бъдеще, искаме прозрачност как са разпределяни парите и не искаме всеки лично да се договаря за заплата.

Управителят на болницата посочи, че е увеличил единствено заплатата на главния счетоводител. По думите му, финансовият ресурс, с който разполага здравното заведение не е достатъчен за повишаване на заплатите на всички медицинските сестри на 950 лв.

Д-р Христо Пелев: При това финансиране на най-нископлатените клинични пътеки, които обикновено работят общинските болници, ние трябва да поискаме поне увеличение на клиничните пътеки. – С колко? – Поне с 20%.

Днес председателят на общинския съвет в Карлово свика комисията по здравеопазване към местния парламент, за да разгледат проблемите на медицинските сестри.

Репортаж за протеста на медицински сестри в Карлово

БНТ, Денят започва


Резюме: Втора колективна оставка в Карловската болница. След като преди дни медицинските сестри от Детското отделение обявиха, че напускат, днес това направиха и колегите им от Вътрешното. Причината е, че те не са получили увеличение на основната заплата.

Медицинските сестри казаха, че няма да отстъпят от искането си за основната заплата от 950 лв и не приемат предложението на шефа на болницата за увеличение на заплатите със 100 лв и допълнително материално стимулиране до 952 лв.

Силвия Стайкова – медицинска сестра: .Притесненията ни са, че имаме клинични пътеки, определен лимит и ако не го изпълним… ДМС няма да има, така че няма да има и добавка към заплатите, оставаме си с тези предложени 100 лв може би до пенсия.

Даниела Икимова – медицинска сестра: Съжаляваме, че тази болница ще остане без специалисти, които да се грижат за децата ни, за децата ви.

Изцяло солидарни с исканията на медицинските сестри, които депозираха оставки, са лекарите от Детското отделение в болницата.

Д-р Морие Митева – детски лекар: Без детско здравеопазване просто една държава няма бъдеще, искаме прозрачност как са разпределяни парите и не искаме всеки лично да се договаря за заплата.

Управителят на болницата посочи, че е увеличил единствено заплатата на главния счетоводител. По думите му, финансовият ресурс, с който разполага здравното заведение не е достатъчен за повишаване на заплатите на всички медицинските сестри на 950 лв.

Д-р Христо Пелев – управител на МБАЛ „Д-р Киро Попов“ – Карлово: При това финансиране на най-нископлатените клинични пътеки, които обикновено работят общинските болници, ние трябва да поискаме поне увеличение на клиничните пътеки. – С колко? – Поне с 20%.

Днес председателят на общинския съвет в Карлово свика комисията по здравеопазване към местния парламент, за да разгледат проблемите на медицинските сестри.

Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат доставени през втората половина на октомври

БНТ, Новини в 20.00 часа


Безплатните противогрипни ваксини за хора над 65 години ще бъдат доставени през втората половина на октомври. Това съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в студиото на Сутрешния блок на БНТ. Четири щама на вируса ще ни атакуват тази зима. Страната ни е на едно от последните места в Европа по брой на закупени ваксини.

Репортер: За пръв път възрастни хора над 65 години могат да се ваксинират безплатно срещу грип, предвижда програма на здравното министерство.

-Ако са безплатни, ще сложа, защото ние сме пенсионери с намален бюджет.

-Ще има ли за всички, не наште и ваште пак. Хубаво е, когато се пусне, да има за всички.

Репортер: Тази есен има осигурени ваксини за 120 000 души или за 10% от пенсионерите. Ако броят на желаещите се окаже по-голям, имунизации ще се поставят по преценка на личния лекар. Очакваше се ваксинациите да започнат още в началото на октомври, но заради проблем с фирмата доставчик това ще стане с малко закъснение.

Ангел Кунчев: Поради чисто технически причини с доставките, това ще започне някъде втората половина на октомври, по-вероятно до края на месеца, но нищо фатално, и ноември и декември да се осъществи имунизацията е точно навреме.

Репортер: 1257 души в страната са заболели от грип и остри респираторни заболявания през изминалата седмица, по данни на Националния център по заразни болести.

Ангел Кунчев: Последните няколко години обикновено се сблъскваме с епидемия втората половина на февруари, разбира се, гаранция няма, може да бъде и по-рано и по-късно.

Репортер: Четири щама на вируса се очакват тази зима – Бризбейн, Канзас, Виктория и Ямагата. Ваксината помага за по-лекото протичане на заболяването и се препоръчва най-вече за възрастни и хора с хронични заболявания.

Разговор с доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

БНТ, Денят започва


Резюме: Как да се предпазим от есенните вируси и препоръчва ли се поставянето на ваксините като мярка за това – темата в Сутрешния блок на БНТ коментира доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор.

Активност на вирусите на практика няма в момента, обясни Кунчев. По думите му, най-удачното време за имунизация е от месец октомври до края на годината.

Доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор: Не можем да търсим 100% гаранция, че всеки, който се е имунизирал няма да прекара някаква по-лека форма на заболяването.

Много са ниски процентите в използването на противогрипна ваксина – у нас те са между 3 и 4%, допълни специалистът.

Той обясни, че бременните жени могат да бъдат ваксинирани без риск за здравето им.

Доц. д-р Ангел Кунчев, Главен държавен здравен инспектор: Моят съвет е винаги това решение да се вземе в съответствие с наблюдаващия лекар и все пак, да се избягва първия триместър, когато най-активно се формира плодът.

Счита се, че няколко месеца след раждането децата имат защита, така че общоприетата граница е над 6 месеца, обясни д-р Кунчев относно възрастовата граница за ваксинация при най-малките. За хората с автоимунни заболявания е нужно категоричното мнение на специалист.

Засилва се недоволството и недоверието във ваксините у нас

БТВ, Новини в 12.00 часа


Засилва се недоволството и недоверието във ваксините у нас. Увеличава се броят на родителите, които отказват да имунизират децата си. В същото време застрашаващо нарастват случаите на морбили и дифтерия. Темата обобщава Биляна Гавазова в Чети етикета. Здравей.

Биляна Гавазова: Да, така е. Здравей, Дени. Сега ще ви покажем данни, които са предоставени на бТВ от столичната здравна инспекция. В столицата за първите шест месеца на годината още в родилните домове 159 родители са отказали децата им да бъдат ваксинирани, а общо случаите докладвани от личните лекари са 385. Тенденцията е тези случаи да се увеличават. Разколебаването в ползата от ваксините беше определено от СЗО като една от 10-те най-опасни заплахи за здравето през 2019 г.

Източна Европа е най-недоверчивото място за ваксини в света, сочат последните проучвания. Тенденцията у нас е дори по-силна.

Проф. Мира Кожухарова: Това е един проект Доверие във ваксините във всички страни-членки на ЕС, представително за всички членове. На най-последно място е Полша, в която негативните настроения са доста силни, преди Полша е България.

Специална анкета във Фейсбук страницата на Тази сутрин показва същата тенденция. На въпрос – одобрявате ли антиваксърските послания, 59% отговарят отрицателно, но цели 41% от гласувалите казват, че ги подкрепят.

Д-р Захаринка Гочева: Ако направим сравнение с преди 5 г., да имаше да кажем едно или две дечица родителите всъщност отказват ваксините на година. А сега са 5,6, понякога стигат и до 10.

По данни на СЗИ, предоставени на бТВ, става ясно, че с всяка година броят на отказите от ваксини се увеличава. Като за 2018 г. са 545.

Д-р Захаринка Гочева: Показва, според мен, и срива на обществения имунитет. Тоест имаме вече застрашени популации, застрашени кръгове от деца. Това са например в една група от детската градина, ако има две или три деца неимунизирани, това значи, че всички останали са застрашени.

За тази година са съставени 34 акта на родители, които са отказали да поставят ваксини на децата си.

Разговор с проф. Мира Кожухарова и д-р Захаринка Гочева

БТВ, Тази сутрин


Резюме: Забравени болести се завръщат заради разколебаното доверие към ваксините, сочат последните данни на Световната здравна организация.

Разколебаването в ползата от ваксините беше определено от организацията като една от десетте най-опасни заплахи за здравето през 2019 г.

Европейската комисия и СЗО обединяват сили, за да се борят с антиваксиналните послания. Целта е да се постигне по-голям обхват по света на ваксинацията срещу смъртоносни заболявания.

Проучване на „Уеллкъм Тръст” включва повече от 140 хил. души в над 140 държави. В него се наблюдава особено висок брой на европейци, които не вярват на ваксините. България не прави изключение. Най-високо доверие има в азиатските страни и Африка.

В Европа цифрите са показателни. Около 50% в източната част и малко над 60% в западната част на Стария континент показват доверие във ваксинацията.

Интерактивна статистика на сайта на „Би Би Си” показва, че 40% от българите вярват, че ваксините са безопасни, а 57% смятат, че те са ефективни. Най-висок е процентът, които смятат, че имунизациите са важни за децата – 71%.

Световната тенденция влияе и на българите. Това посочи в студиото на „Тази сутрин” проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология. По думите ѝ у нас се засилва недоверието към ваксините. Тя допълни, че в Европейския съюз най-негативно е отношението в Полша, а България е на второ място.

Педиатърът д-р Захаринка Гочева заяви, че преди 5 години отказите на родители са се брояли на пръстите на едната ѝ ръка, сега са се увеличили двойно. Медикът добави, че трябва над 95% от децата да бъдат имунизирани, за да няма опасност от разпространение на заболявания.

Проф. Кожухарова посочи, че има тежки възможни последици при разболяване. Тя даде пример с морбили, като заяви, че дори след успешно лечение е възможно заболяването да доведе до неврологично усложнение след години.

По думите на д-р Гочева диагнозата аутизъм се поставя след 3-годишна възраст и не трябва ваксините да се обвиняват за заболяването, защото етимологията на болестта е неизвестна в световен мащаб.

Национални радиа

Медицинските сестри от болницата в Карлово оттеглиха оставките си

БНР, Нещо повече


Колективна оставка подадоха тази сутрин 7 сестри от вътрешното отделение на Карловската болница. Така те се присъединяват към колегите си от детското отделение – 6 сестри и трима лекари, които от 13-и септември са с предизвестия за напускане заради ниските възнаграждения в здравното заведение.

Категорични сме, че основната ни заплата трябва да стане 950 лева, казват медицинските сестри, връчили днес предизвестията си за напускане.

Сестрите, които работят във Вътрешното и Детското отделение, са оттеглили оставките си по-късно през деня след среща между управителя на болницата Христо Пелев и министъра на здравеопазването, съобщиха от министерството на здравеопазването.

На срещата е станало ясно, че на работещите в болницата ще бъдат предложени два варианта за достигане на исканите работни заплати – или заплатите им от октомври да се увеличи със сто лева и да получават допълнително материално стимулиране или на всички заплатите да се увеличат на 950 лева. Директорът обясни, че ако при втория вариант болницата не издържи финансово, ще се наложи да има намаляване на заплатите.

Медицинските служители обаче опровергаха твърденията на ръководството на лечебното заведение, че са оттеглили предизвестията си за напускане.

Полученото днес уверение за увеличение на заплатите не е достатъчно, заяви Даниела Икимова – сестра в детското отделение

„Имахме среща с управителя. След това той замина за София. Оставките не сме си ги оттегляли, докато не си попишем споразумението, което смятам че постигнахме – 950 лв основна заплата. Няма други варианти! Просто, докато не подпишем споразумение, няма как да си оттеглим оставките. Не смятам, че сме вече толкова наивни да вярваме на голи обещания“.

По-рано днес медицинската сестра Силвия Стайкова поясни, че в момента тя и колежките ѝ получават между 720 и 750 лева и от 7 години не им е изплащано допълнително материално стимулиране.

Своите оставки подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

В събота в подбалканския град се състоя протест за достойни възнаграждения и нормални условия на труд, организиран от Асоциацията на българските медицински сестри, като в него се включиха сестри от Кърджали, София, Пазарджик и Пловдив.

Колективна оставка подадоха тази сутрин и седем сестри от вътрешното отделение на карловската болница

БНР


Колективна оставка подадоха тази сутрин и седем сестри от вътрешното отделение на карловската болница. Така те се присъединяват към колегите си от детското отделение. Шест сестри и трима лекари, които от 13 септември са с предизвестия за напускане заради ниските възнаграждения в здравното заведение.

Категорични сме, че основната ни заплата трябва да стане 950 лв., казват медицинските сестри, връчили днес предизвестията си за напускане. Една от тях е Силвия Стайкова, която поясни, че в момента получават между 72о и 750 лв. и от седем години не им е изплащано ДМС.

Силвия Стайкова: Парите са ни крайно мизерни и недостатъчни.

По повод обещанието от миналата седмица на директора на болницата Христо Пелев, че от 1 октомври ще бъдат увеличени основните заплати със 100 лв., а при интензивна работа ще има и ДМС, като се очаква през декември възнагражденията да станат 952 лв., сестрите в оставка заявиха…

Силвия Стайкова: Допълнителното материално до 952 лв. няма как да стане. Трябва народът да е много болен и ние да се радваме, че народът е болен, за да си вземем някакви заплати. Което е толкова порочно и неморално, че нямам думи.

Своите оставки подготвят и медицински сестри от детските ясли в Карлово.

Разговор с Пламен Димитров, президент на КНСБ

БНР, Преди всички


Резюме: „Няма разделение между медицинските специалисти от държавните и частните болници. Интересите събират хората и заедно ще ги покажем на 7 октомври“, заяви пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той беше категоричен, че протест ще има:„И законодателно, и финансово трябва да бъде решен въпросът. Имаме конкретни искания и на 7 октомври пред Министерския съвет ще организираме този протест. Очакваме няколко хиляди души от цялата страна – да покажат за пореден и надявам се за последен път, че ако не се вземат решения, стигаме до подаване на оставки масово. Оттук нататък се разрушава цялата система“.

Преди началото на инициативата Арена „Работеща България“ Пламен Димитров посочи, че един от ключовите проблеми на работещия българин е неговото представителство:

„Начинът, по който неговият интерес може да бъде изразен, гласът му да бъде чут и неговите проблеми да бъдат конкретно и ясно формулирани и решавани. Правят се различни опити през последните години да се разширят формите на представителство. През синдикатите не повече от 20-25% от работещите в България имат своя глас. Над 70% от работещите българи нямат надежден механизъм за представителство на техните интереси“.

В предаването „Преди всички“ Пламен Димитров цитира статистически данни, според които заплатите в сходни предприятия – там, където има синдикати, са между 12 и 14% по-високи. Също и закрилата в предприятията, където има синдикати, е по-висока, добави той.

От КНСБ са развили мобилно приложение, чрез което всеки може да подава сигнали за нередности на работното място. Искаме да дадем тласък и стимул на всички да заявят своя проблем, посочи президентът на синдиката.

Той подчерта още, че правото на сдружаване в България продължава да е под силна заплаха, особено в частния сектор. „Искаме охраняване на правото на сдружаване в широк план“, настоя Пламен Димитров.

Васил Пасев: Сертификатите от „Крио сейв“ – България нямат никаква правна стойност

Адв. Мария Шаркова определи случая „Крио сейв“ като прецедент в Европа

БНР „Преди всички“


Резюме: Какво се случва с тъканните проби на повече от 7500 български семейства, след като възникнаха проблеми около тъканната банка „Крио сейв“.

„Не може компания, която е 10 години на българския пазар и е генерирала десетки милиони левове, изведнъж в рамките на 1-2 седмици да затвори всичките си офиси и да освободи всички свои служители“, заяви пред БНР Васил Пасев – инициатор на фейсбук групата на засегнатите от неясната ситуация около тъканната банка на „Крио сейв“.

Сметките на тъканната банка в България са запорирани от НАП от 2017 г. заради ревизионен акт за дължимо ДДС за около 2,5 млн. лева, подчерта той в предаването „Преди всички“. По думите му за клиентите от 2018-а и 2019 г. се използва друга сметка на друга фирма, за която не се знае кой я оперира и как се използват средствата.

След консултация с юристи, на които са показани сертификатите от „Крио сейв“ – България, става ясно още, че те нямат никаква правна стойност, добави Пасев.

„Изключително притеснително е, че швейцарският медицински надзор е извършил обиск в домовете на служителите на „Крио сейв“ в Азия и е започнал разследване срещу престъпно деяние“, отбеляза той.

Този казус е прецедент в Европа, заяви пред „Хоризонт“ Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

„Регулацията органите ни и законодателството не са готови да посрещнат нуждите на хората и да ги защитят в достатъчна степен. Показателна е реакцията и на контролния орган – Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която публично гарантира на родителите, че всичко е наред и няма от какво да се притесняват. Това твърдение е абсурдно на фона на достоверната информация, оято пристига от Швейцария за разследване, и на фона на висящите дела за обжалване на един ревизионен акт за огромната сума от над 2 млн. лева на българската тъканна банка“.

Родителите са сключили договори с тъканната банка в България и трябва да насочат всичките си искания към нея, посочи Шаркова и посъветва:

„Бих посъветвала родителите, които все още имат да плащат за тази услуга съответните вноски, да уведомят българската тъканна банка с писмено известие, че спират да изплащат своите задължения, докато не им бъдат предоставени адекватни данни за местоположението и за качеството на тяхната проба“.

Адвокатът подчерта, че много от родителите, свързали се с нея, са споделили, че не са получили гаранция, че тъканните проби са в съответното качество и че отговарят на изискванията за съхранение. Голяма част от родителите не разполагат и с потвърждение относно резултатите, свързани с изследването на пробите.

Тъканната банка „Крио сейв“ не е фалирала, а само временно е преустановила приемането на генетичен материал на нови клиенти, категоричен беше директорът на българския клон на банка „Крио център“ – България д-р Асен Пачеджиев в интервю за „Хоризонт“ от миналата седмица. Тогава той увери, че пробите на българските клиенти на „Крио сейв“ се съхраняват в полска банка за стволови клетки.

Васил Пасев обаче съобщи, че всички, които членуват във фейсбук групата на засегнатите, са направили запитване към полската банка и все още никой от тях не е получил отговор.

Звуков файл – http://bnr.bg/horizont/post/101172268/vasil-pasev-sertifikatite-ot-krio-seiv-balgaria-namat-nikakva-pravna-stoinost

Втора колективна оставка подават днес медицински сестри от болницата в Карлово

Дарик радио


Втора колективна оставка подават днес медицински сестри от болницата в Карлово. Молбите си за напускане депозират и сестрите от Вътрешното отделение. Причината е, че не са получили желаното увеличение на основната си заплата, която в момента е около 740 лв. Преди две седмици колективна оставка подадоха колегите им от Детското отделение.

Солидарни с исканията на медицинските сестри са и лекарите в болницата. Управителят на МБАЛ „Киро Попов“-Карлово д-р Христо Пелев вече заяви, че увеличението до 950 лв. на всички сестри ще натовари бюджета. Затова трябва да се повиши финансирането на клиничните пътеки с 20% чрез новия рамков договор, който предстои да се подпише през ноември.

Своите оставки до края на деня подготвят и медицински сестри от детските градини и ясли в Карлово. Общинският съвет в града се събира извънредно, за да търси решение на проблема. Чуйте още от протестиращите.

– Днес ще подадем колективна оставка на колежките от вътрешно в подкрепа на исканията на колежките от детско. За тази 950 лева заплата, тъй като заплатите са ни крайно ниски и недостатъчни, за да живеем нормално в една държава. Не сме съгласни, защото той в последния ден от миналата седмица отпусна по 100 лева в трудовите договори, но за ДМС не може да се говори, защото ние може и да не изкараме тези пътеки, лимити и работи и няма да вземем дори лев и половина.

– Ако нямаме удовлетворение на исканията си, просто започваме да си търсим друга работа. Няма да отстъпим. Не мисля, че това е начинът, с тези 100 лева, които са. И съм сигурна, че ДМС няма да има.

– Исканията са ни най-вече пред управителя, защото от него зависи как ще се развият нещата и ще постигнем ли тези заплати. И може би към кмета на общината, защото той е принципал на болницата „Д-р Киро Попов”. Ние се разграничаваме от тази асоциация на българските специалисти по здравни грижи. Използваше се онзи ден протестът в Карлово по медиите, може би се объркаха и хората – КНСБ, БАПЗГ и БЛС нямат нищо общо с нашите протести. Това е нов съюз – Асоциация на българските медицински сестри, там настояваме за две минимални заплати, а ние тук се борим поне за 950.

– Подкрепяме ги в исканията за икономическа стабилност, за това, че те трябва да получават достойно възнаграждение за труда, който полагат и който е крайно отговорен. Тази система в здравеопазването не може да функционира само със сестри или само с лекари. Ние трябва да бъдем единни и да постигнем най-добрите възможности, за да дадем всичко на пациентите си. Как се постига това, когато сестрите не са спокойни, че не могат да си платят учебниците на децата?

Колективен иск срещу швейцарската тъканна банка Крио сейв

Дарик радио


Колективен иск срещу швейцарската тъканна банка Крио сейв и по-конкретно срещу местното ѝ представителство Крио център-България, подготвят родители, сключили договор с фирмата за съхранение на генетичен материал от децата им. Повод за това са тревожните новини от последните дни около дружеството, както и невъзможността за каквато и да е връзка с негови представители, които да дадат яснота какво се случва с взетите биологични проби.

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване” 01.10.2019